Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Općenite diskusije


Ling^2
 Share

Recommended Posts

tkrmak ovdje si napravio ama baš sve loše. Passing style ti se ne kači sa tempom i sa width. Nemožeš imati quick tempo i direct passing style. Probaj ti kad igraš nogomet se dodavat brzo i davati duge lopte na recimo 35 - 50m...neće ti iće i gubit češ lopte. Ako ćeš imati direct passing onda imaj width wide i tempo slow, a ako ćeš imati short passing ili brza dodavanja aka tiki-taka ili kaj god već onda imaj short passing, width narrow i tempo quick. Takđer nemoj imati puno rola za playmakere. imaj jednog playmakera i to je to. Kako ti je i zaknik rekao imaš u shouts opcije za ostalo...proči malo taktiku, otkrij kakve igače imaš u momčadi, kakve su im role, koje su im najbolje i prirodne pozicije te tako posloži taktiku. Ja znam i po par sati provesti slažući taktiku za momčad ili planirajući koga dovesti od igrača. I savjet već vidim da u veznom redu griješiš jer imaš Deep Lying Playmakera i Advanced Playmakera. Stavi si samo jednoga jer ako ih imaš više jedan će biti dobar a drugi slab i neće se moći dog kome ide lopta i puno drugih stvari. Nadam se da sam bar malo pomogao.. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja više preferiram sa dva WBa, tri braniča naravno, dva vezna i sada kombinacija u napadu može biti više, da oba budu u vrhu, ili recimo jedan na amcr poziciji, a drugi u vrhu i slično...

 

daj bekovima slobode, i kod shoutsa koristi 'look for overlap' da ti oni imaju više prostora za centriranje ili ako ti protivnik također igra tu formaciju sa tri braniča stavi 'hit early crosses'...

 

fokusiraj se na defenzivnog veznog koji bi ti bio dlp i da ti on kontrolira igru i da od njega sve kreće...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Onako, laički, treba ti što niži mentality, što gušća postavka i jedan CB na cover.

Mada, zavisi od dosta faktora.

Mentalitet ako se individualno podešava igračima urušava strukturu ekipe, gušća postavka neće previše uticati na prostor iza, nego na prostor između odbrambenih igrača, a prijedlog sa cover zadaćom je ok.

 

Dublje postavljena kompletna ekipa je riješenje koje se svugdje primjenjuje, BVB je popušila finale radi ustrajnosti na visokoj liniji.

 

Ako imas Kelavu na golu jedino sto ne zelis je da mu netko smeta :D

 

Poksat cu ih supstit ,ali pokusavam igrati sirok nogomet skrila na krilo pa se i tu porstor hmm

Mislim da će prije izvaditi neki šut sa 20 metara, nego izvući glavu iz 1 na 1 šanse sa napadačem.

Kažem, sa prostorom iza odbrane širina nema veze, ima marginalno jer omogućava lakše pasove i to je to.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mentalitet ako se individualno podešava igračima urušava strukturu ekipe, gušća postavka neće previše uticati na prostor iza, nego na prostor između odbrambenih igrača, a prijedlog sa cover zadaćom je ok.

 

Dublje postavljena kompletna ekipa je riješenje koje se svugdje primjenjuje, BVB je popušila finale radi ustrajnosti na visokoj liniji.

 

Ne mora se dirati PI, pojedinačni mentalitet je pod utjecajem strategy-a i philosophy-a. Moguće da je postavka na fluid pa braniči idu visoko prema centru. Još, ako pri tome nema DM-a ostane veliki međuprostor među braničima i veznjacima, te su dovoljna 2 spretna igrača da riješe situaciju 2 na 4.

Gušća postavka ekipe može ali ne mora donijeti rezultat. U svakom slučaju, ako se povlači zadnja linija, tj. smanjuje visina njene postavke, automatski je potrebno i povećati gustoću.

Edited by Bili Tić
Link to comment
Share on other sites

A šta ako ti kažem da je sa balanced veća razlika u ponašanju odbrane nego sa fluid? Uzmi identične ostale postavke i posmatraj razliku u mentalitetu bekova pri balanced i fluid filozofiji.

 

Prostor između linija (bez zadnjeg veznog ili više njih se brani na dva načina):

1. Visokom zadnjom linijom i istiskivanjem tog prostora ostavljajući prostor iza svojih leđa.

2. Dubokom zadnjom linijom koja povlači čitavu ekipu nazad gdje onda vezni red eliminira opasnu zonu.

Ovo nije nikakvo izmišljanje ovo su primjeri iz stvarnosti. Dortmund se bazira na prvom načinu, Chelsea na drugom. Sad praviti svjesno rupu između odbane i zadnje linije nekim nelogičnim postavkama nije baš inteligentno.

 

 

U stvarnosti se jako rijetko, skoro nikada ne dešava situacija 2 na 4 u normalnim uslovima u igri, jer nema ekipe na svijetu koja napada sa sedam igrača. Najbolje ekipe na svijetu napadaju sa maksimalno šestoricom, a i tada su izuzetno izložene kontrama.

 

Gušća postavka ekipe eliminira prostor između štopera i beka za one xavijevske lopte koje sijeku odbranu, taj dio se sa zgusnutom igrom može eliminisati, ali onda automatski ostaje ogroman prostor uz linije gdje kvalitetna krila puno lakše rješavaju situaciju. Ovdje je praktično ili/ili situacija, izaberi šta ti je draže prepustiti.

Ova poveznica gustoće i dubine je izuzetno logična i složio bih se sa njom, ne postoji ekipa koja se brani duboko i široko, ali odgovor na eliminaciju prostora iza odbrane je prije svega dubina, a tek onda ostale stvari.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Govorio sam o philosophy gore. Ona sasvim različit efekat ima za svaku od 7 mentality opcija. Ovdje nije navedeno kako TSO igra, pa sam samo nagađao, a i ti nakon mene.

 

Taktika Dortmunda je tzv. svaštara xD -moderni nogomet, oni se brane na najrazličitije moguće načine, pa i na oba koja si naveo. Nisi vidio Dortmund nijednom sa svih 10 igrača u svojih 40-45m? Oni su van domena ove rasprave jer nemaju specifičan stil.

 

Napadanje sa 7 igrača? Opet prestriktno gledaš. Nisu ekipe tako kompjuterizovane da uvijek jednak broj igrača ide naprijed. Možda su taktikom ograničeni da 5 igrača ostaje manje/više povučeno, ali bar nekad se dogodi da neki to ne ispoštuju. A nekad je jednom dovoljno.

 

Gustoća obrane? Nema ekipe u RL koja između ta 2 zla ne izabire ovo drugo- da ostavi malo više prostora na krilu, ipak je to indirektna opasnost. Kad lopta pocijepa obranu, nema izlaza, a kad se otvori prostor na boku, ima šanse za popravni...

Link to comment
Share on other sites

Dortmund se brani samo na jedan način - presingom! Usko u plitkoj formaciji, onako kako je Ivić objasnio. Dakle i usko i visoko. Fleksibilni su maksimalno, ali razlika između Hummelsa i Lewe je 34 koraka, Klopp stalno govori o tome. Znači kod njih nema prostora između linija bila ona na 25 ili 40 metara od gola. Također, skoro pa suicidalno su uski, jedna precizna dijagonala u prostor iza beka ili lopta preko odbrane je za njih gol. Ključni pojam u njihovoj igri jeste da su prilagodljivi, položaj ekipe ovisi o situaciji na terenu, ali ako pitaš Kloppa on će uvijek zadnju liniju u idealnoj situaciji držati jako visoko. Dortmund ima itekako specifičan stil, samo što ga je teško uvidjeti u FM okvirima kojih se većina drži.

 

Idealna situacija znači da ekipa sa loptom u nogama ima što više igrača u završnici napada, bez lopte u nogama što više igrača iza nje. Da bi to ostvarili moraju imati motorni pogon, zato to nije moguće. Nogomet je igra uloga. Zašto je Barcelona izgubila balans dolaskom Albe? Jer su počeli napadati sa sedmoricom. Dok je Abidal ili bilo koji drugi defanzivni bek radio balans ofanzivnom Alvesu Barcelona je bila spejs šatl za sve, kad je i Alba počeo napadati Busquets nije mogao korigovat čitavu dužinu terena i eto problema. Ivić govori o broju igrača sa kojima se napada, Ivić spominje tu famoznu šesticu, a njegovih se držim kao zakletve. Kad ga se je Mourinho držao, držat ću se i ja.

Ne govorim ja ovdje o nekad, nekad je ekstremna situacija, govorim o automatizmima, ako imaš po automatizmu dva ofanzivna beka i jednog zadnjeg veznog nemaš balansa u ekipi.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vidim da se vamo odvila prava mala rasprava zbog koje sam ja kriv jer nisam iznjeo pojedinosti iz svoje igre,inace drago mi je vidjeti Magistrov fenomenalni pristup pri objasnjavanju.

 

Dakle moja zamisao je izvesti 4-1-2-1-2 "Rigid" "Attacking".Ekipa mora biti izbalasirana oko DMC (Anchor) koji ima zadatak "korektora" igre.Njegovim pasom sve pocinje i on je uvijek tu ako se ne porbije iz prvoga pokusaja(Javi Martinez u Bayernu).Krila i bekovi imaju isti zadatak,moraju biti prisutni i u napadackom dijelu igre i u defanzivnim zadacima(Barcelona-Bayern).Jedini u ekipi koji ima "slobodne" ruke je terquastista koji se po zadatku svoje role vraca do centra da kreira napad. Eh sada prostor se otvara u situacijama kada mi prođu sredisnjim dijelom terena i guraju iza leđa mojih branica brzome napadacu.Takodjer pozicioniranje mojih branica kod centarsuteva iz igre je lose + nesigurnost vratara me dovodi do toga da moram to organizirati kako spada.Mislim da je jasno kako igru zelim stoviriti.

Edited by TSO™
Link to comment
Share on other sites

Navelo se već : cover bržem stoperu.

 

Generalni problem ti je što se braniš sa 7 igrača,oduzeći krila koji ne sudjeluju u sredini, to je 5.

 

Fali ti Svajnstajger, ili Pirlo recimo, netko tko će povezati ekipu, popuniti sredinu, ali to već odnosi neke druge promjene.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hajdemo krenuti od ofanzivnog dijela pošto želiš napadački nogomet. Ako sam razumio radi se o ''romb'' formaciji, u tom slučaju bekovi su ti koji moraju odrađivati i svoju standardnu ulogu, ali i ulogu krila da bi dali širinu ekipi. Zato wing back po meni dolazi pod moranje, i to WB (attack). Kako imaš veliki fokus u sredini terena neshvatljivo mi je kako ne možeš uspostaviti dominaciju. Probaj sa play narrower to još više zgusnuti. Anchor je ok igrač, pogotovo zbog dva ofanzivna beka, dalje ti trebaju dvije support uloge koje će povezati stvari, ja bih probao BWM/BTB ili jednu od ovih sa CM(s) u kombinaciji ovisno kakve imaš igrače. Po meni problem probijanja kroz sredinu bi mogao biti uzrokovan nikakvim igranjem odbrane trequartiste, advanced playmaker je puno bolje defanzivno riješenje, a bolji je i kod povezivanja igre na način na koji želiš. Dalje ako imaš jednog poachera u napadu sam sebi anuliraš prednost koju imaš igračem više u sredini. Sa izmjenom na advanced playmaker desetke možeš zadržati poachera, a onda njemu pridodati još neku univerzalniju rolu, tipa DLF ili CF.

 

Dakle, moj ti je prijedlog izmjena rola i nastojanja uspostave dominacije na terenu, kroz shoutse, a onda u match preparationu da staviš fokus na defensive positioning kako bi i defanzivni dio igre držao balans. Kada igraš predominantno kroz jedan dio terena moraš držati ritam u utakmice, inače konkretno u tvom slučaju bi te protivnik igrom preko krila vrlo lako riješio. Nije uvijek problem samo u jednom dijelu tima, izolovano gledano možda sa tvojom odbranom nije ništa loše, ali ako igrači naprijed ne odigraju odbranu kako valja zadnja linija nema puno šanse, eno ti primjer Barcelone, a eno ti i primjer Mandžukića kojeg su skoro opjevali zbog ispomoći odbrani i predvođenja presinga.

Link to comment
Share on other sites

Jutros sam čitao diskusiju o sličnosti između moderne 4-2-3-1 formacije koja je mainstream i 4-4-2 formacije koju svi opisuju kao zastarjelu, rigidnu i nešto što nema nikako budućnosti.

 

Naime, sličnost se ogleda u defanzivnoj fazi igre i modernom presingu. Dosta često sam po raznim forumima čitao želje forumaša da bi od ekipe da u prvoj fazi presinga (traje po teoretičarima 6 sekundi) željeli da igrači pritišću visoko na terenu, a ukoliko ne osvoje loptu onda se povuku u nekakve dvije linije po četiri igrača, gdje će desetka zapravo se onda ponašati kao drugi napadač blokirajući putanje pasova iz protivničke odbrane. Takve stvari danas najbolje igraju Njemci, Bayern i Dortmund, koji igraju različite varijante 4-2-3-1 formacije, ali u defanzivnoj fazi obje ekipe liče na 4-4-2.

 

I mene samog je dugo kopkala ta tranzicija, pogotovo tranzicija visoko postavljenih krilnih igrača koje nikako nisam (osim specific markingom) uspijevao vratiti u liniju sa dva vezna igrača, danas cijeli dan rasturam po kreatoru i evo kroz testiranje izgleda da sam uspio postići takvu igru.

Radi se samo o promjeni individualnih postavki, tačnije zadaća igrača u ofanzivnom kvartetu. Tako su krila support, ofanzivni vezni je attack, dok je napadač također support.

 

Ako uhvatim vremena i inspiracije moguće je da ću napisati neki opširiniji tekst o ovom fenomenu, ali do tada evo prijedloga i postavki pa ko želi neka se i sam poigra s tim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |