Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Općenite diskusije


Ling^2
 Share

Recommended Posts

Ja zelim da tako dolazim do golova... znaci sto imam vise dodavanja, samim time i vise posjeda, ostaje vrlo mala mogucnost protivniku da odnese 3 boda.

Ništa ljepše nego kada se protivnik glupira sa dodavanjima i ja ga pobijedim.

Evo današnji primjer:

 

http://www.dodaj.rs/f/2J/XI/43E49o3o/2013-08-0200008.jpg

Link to comment
Share on other sites

Postavlja se pitanje šta želite sa tolikim dodavanjima? Mislim uvijek se postavlja pitanje šta želite postići s nečim? Jesu li vam ta dodavanja plod slučajnosti, plod neke zamisli koju broj dodavanja upotpunjuje ili su samo dodavanja radi dodavanja, radi njihovog broja, radi testiranja granica FM-a i onda hvaljenja s tim?

 

Namjerno nisam nikoga imenovao, ne želim da neko shvati da se ja zbog toga obrušavam na nekoga, ali želio bih da pročitam što više odgovora. Pep sigurno ne koristi dodavanja radi dodavanja iako to tako izgleda. Čitava filzofija se krije iza toga.

 

Ja sam protiv HSV-a krenuo napadački (attacking) sa ciljem da što prije zabijem gol, i upravo se to desilo. Rano sam poveo i onda sam krenuo na counter i par shoutsa sa ciljem da sakrijem loptu i zadržim prednost..

Edited by De facto
Link to comment
Share on other sites

Evo našao sam stari v03 save i učitao Vitesse-Porto 2:0. Ovako je pao Porto:

 

Prva situacija. Izgleda kao obična akcija, odbrana Porta će sigurno izbaciti loptu i krenuti u kontranapad.

 

http://www.dodaj.rs/f/x/HO/3zdHim8f/2013-08-0200001.jpg

 

Druga situacija: Souza ipak pronalazi van Ginkela koji onda bez problema postiže gol.

 

http://www.dodaj.rs/f/0/7i/2pFvASim/2013-08-0200002.jpg

 

Treća situacija: Porto pokušava da raširi moju odbranu. Rodriguez može uputiti lijepe pasove igračima na svim dijelovima terena.

 

http://www.dodaj.rs/f/2O/Om/2rqYJMoG/2013-08-0200003.jpg

 

Četvrta situacija: Rodriguez je individualac pa ide u dribling, moji igrači već lijepo pokrivaju igrače Porta, a jedan igrač Porta je već u ofsajdu.

 

http://www.dodaj.rs/f/28/Dk/4ghDvaWJ/2013-08-0200004.jpg

 

Peta situacija: Prelijepo postavljeni igrači u 4-2-3-1 dok protivnik počinje svoj napad.

 

http://www.dodaj.rs/f/22/Pe/12f0yKeD/2013-08-0200005.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dosta zadnje vrijeme eksperimentiram nove taktike i napravio sam ih par ( jos ih malo treba doraditi)... ova mi se sviđa

NAPAD

http://i.imgur.com/dPHguEu.jpg

 

OBRANA

http://i.imgur.com/4Ru95Ex.jpg

Link to comment
Share on other sites

DM, DLP(s). Ovo je jedna od rijetkih utakmica gdje je moj igrač imao preko 100 dodavanja što je iznenađujuće za moj stil igre.

 

U ovoj sam se nanervirao jer igrač koji je igrao 45 minuta ima 11 dodavanja, a samo 5 tačnih.

facepalm

 

http://www.dodaj.rs/f/1u/10B/3aZ3NaYx/2013-08-1100003.jpg

 

Sad hoću savjet kako da osvojim LP sa Vitesseom.

:D Nije sigurno puno slabiji od tvog Dnipra.

Link to comment
Share on other sites

Ako Mati nisi menjao instrukcije, steta je koristiti ga "samo" kao krilo, previse je kompletan igrac, moze mnogo bolje da se iskoristi, bilo kao plejmejker na krilu, bilo kao ofanzivni vezni bilo koje uloge. Isto tako, WB je nepotreban ukoliko je ispred njega krilo. Kontrol i brza igra sa kontrama mi ne idu jedno uz drugo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odgovarao sam neki dan nekome vezano za 4-1-4-1, ovaj raspored ima ''quarterbacka'' pa je zanimljiv, ali loše izveden.

 

Prvo (kao i uvijek :D) moram reći da se specific instrukcije (slajderi) ne diraju, to je ključ uspjeha početnika u taktiziranju. Složi u glavi viziju igre, pokušaj to prenijeti raspoloživim instrukcijama u FM i onda gledaj utakmice, na full match ako treba, stalno stišći pauzu da vidiš kako su ti igrači postavljeni, da li negdje ima rupa, da li je negdje tri igrača na malom prostoru bez jasne raspodjele uloga. Kad pohvataš osnove, onda možeš štimati tempo, širinu, fokus igre itd.

 

Ovaj box za kontra napade (yes/no) vjerujem da mnogi ne razumiju. Ako je ''no'' tim će i dalje trčati kontru kad za to ima priliku, samo sa manje igrača da bi se izložili manjem riziku (jer trčati kontru sa puno igrača je jako opasno pogotovo sa ''napadačkim'' strategijama). Sa ''yes'' će davati većinu tima u kontre, ali ako se igra control da se kontroliše utakmice, koliko onda ima prilika da se pravilno odigranom takvom igrom odigraju i kontra napadi? Vrlo malo.

 

Ti nemaš holdera (zadnjeg veznog koji će biti protekcija zadnjoj liniji), nego imaš registu (povučenog playmakera) koji radi dosta manje defanzivno od DM(d) ili anchora. Zbog toga ofanzivni bekovi ne bi trebali korišteni, a WB je sigurno takav.

 

Ono što mi se sviđa jeste raspodjela uloga kroz 1&2 vezni red, odlična protekcija za playmakera iako opet Ramires je fizički previše moćan igrač da bi bio CM(s). BTB ili BWM (s) je po meni puno bolja opcija.

 

Krila je teško podesiti da funkcionišu. WM, DW i W su opcije, prilično limitirani izbor. Ovdje pa skoro nemoguće postaviti krila da funkcionišu, a da se ne rade promjene u PI. Ako ih želiš zadržati na ovim pozicijama onda bih Matu postavio kao WM (a) sa cut inside wide playom i naglaskom na odigravanje lopti u prostor. Iako je to daleko od optimalnog korištenja Mate.

Kuba može biti W(a), DW (a), sa hug line, igrač koji će davati širinu.

 

Opet ću pomenuti i značaj support napadača za povezivanje linija kada nema ofanzivnog veznog u ekipi i općenito kada ekipa ne igra direktan nogomet. Često igrač sa attack ostane previše izolovan i teško ga je uključiti u igru. CF(s), DLF(s), TM(s), DF(s), sve dolazi u obzir. Ako želiš attack napadača makar ga označi kao targeta u timskim instrukcijama, tako ćeš ga više uključiti u igru.

 

I za kraj jedna ovako iz generalno foruma, Lukaku je najbolji špic na igrici, šteta je da ga ne koristiš.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

BTB sam menjao sa AP(s) bolje lezi Hazardu pa da imam jednog igrača izmedju veze i napada. Za Dlp zeleo neku verziju Pirla kod Juventusa.

Za vezu, jel moze igrat AP i DLP skupaj, da bi premestijo dlp u vezo i za zadnjeg veznog stavio DM(d)

za krila ni nemam pravih opcija. Mata najbolji na AMC hazard na AML isto i ostali samo Kuba moze dobro na Mr poziciji igrat.

napdač, a trequarista? sta o mislis o tome?

Da sigurno Lukaku jedan najboljih , igrao dosta + najboljis trijelac ekipe, a neznam zamene mu previse fali tehnike i passinga , drugacije je izvrstan.

Bony sada doveden. Prvis trijelac PL prošle sezone:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |