Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FMB Retro Taktika - Catenaccio


telfa
 Share

Recommended Posts

Catenaccio

Još jedna "retro" taktika od mene,nadam se da će vam se svidjeti.Dakle Katenaćo je izumljen od strane Interovog trenera Helenia Herrera.Izumljena je kako bi sprječila primanje golova.Vjerovatno ste pomislili "kakva glupost svatko se bazira na tome što manje primiti što više zabiti",ali ova taktika je drugačija.Posebna je po tome što je iznimno defanzivna i služi da razbije protivničku igru,bez korištenja kontri kako se ne bi previše otvorili.Defanzivna linija se sastoji se od 2 beka,jednog stopera i jednog "sweeper-a",igrača koji jednostavno ispravlja greške stopera.Ispred stopera stoje 2 veznjaka koji služe za uništenje protivničkih planova,i jedan veznjak koji služi za kreiranje igre dok je vaš tim u posjedu lopte.Tu su još 2 krila koja služe za ubacivanje iznutra (inside forwards) i jedna špica koja služi sa primanje visokih lopti koje šalje defanzivna linija i zabijanje golova :)

 

Biranje ekipe

Biranje ekipe za katenaćo nije bila teška misija.Koristio sam 3 ekipe za testiranje taktike,ali danas ću vam prezentirati taktiku samo jedne ekipe,Napolia.Sad će te se vjerovatno pitati "šta bi ovom kretenu pa da uzme Napoli koja je gotovo jedina Talijanska ekipa koja igra napadački".Razloga su samo 2.1. razlog je Paolo Canavaro,jednostavno najbolji sweeper u igri (uz narvno Vertonghena  ::love:: ).2.razlog je bio taj što je Napoli Talijanska ekipa.

 

Taktika u FM-u

Taktika:

 

http://img651.imageshack.us/img651/8232/napolitaktika.png

 

Opet,sigurno se pitate "koji k...",ali vjerujte ovo je jedna od najuspješnijih taktika u povjiesti nogometa.Dakle,filozofija rigid,strategija defensive jer želim sačuvati oblik dok se budem branio i napadao,odnosno ne želim da mi stoperi sudjeluju u napadu.Tempo brz,pas direktan.To bi značilo čim bi osvojili loptu brzo bi je se rješavali.Da ne duljim,sve ostalo je u skladu s defanzivnom formacijom (stick to position,more aggressive tackling,deep def. line itd.)

 

Utakmice

Ovaj put ću vam prikazati 4 utakmice.Prvu utakmicu sam odigrao protiv Atletico Madrida.Utakmica je završila pobjedom,3-1.Utakmicom je dominirao At.Madrid,ali nek' vas to ne iznenađuje ili zabrinjava,to je bio i cilj.Dok protivnik napada mi strpjivo čekamo našu priliku za gol.

 

http://img96.imageshack.us/img96/2103/statistikavsmadrid.png

 

3 Clear Cut Chances,3 gola odlična realizacija koja nam je i donjela pobjedu.

 

Uloga sweepera

Slika prikazuje broj presječenih lopti.

 

http://img11.imageshack.us/img11/6837/cannavaro.png

 

Utakmica s Juventusom

Sljedeći je bio Juventus.Usudio bi se reći da je utakmica čak bila i ravnopravna.Napoli je poveo,Juventus je izjednačio u 90' da bi u 92' minuti Napoli vratio prednost golom s 50 metara.

 

http://img267.imageshack.us/img267/9493/vsjuventus.png

 

Definitivno luda utakmica u kojoj je Napoli ponovno zabilježio pobjedu i to protiv rivala Juventusa.

 

Utakmica s Chelseom

Utakmica u kojoj je u 87' minuti bilo toliko spominjanja majke,Boga i ostalih svetaca da bi uskoro mogao na ispovjedanje.Dakle vodio sam 4-0.Rezultat je,vjerovali vi to ili ne,završio 4-4.Pola sata sam proveo razmišljajući što je pošlo naopako i shvatio sam nekoliko logičnih rješenja.

 

http://img818.imageshack.us/img818/2003/vschelseas.png

 

Iako sam vodio 4-0,a rezultat je završio 4-4 ne mogu biti nezadovoljan igrom i rezutatom moje momčadi.Odigrali smo čvrstu utakmicu protiv Top 10 ekipe svijeta i izvukli "bod".

 

Što je pošlo naopako ?

Dakle,kao što sam već rekao nakon što je utakmica završila proveo sam analizu cjele utakmice i došao do nekoliko zaključaka.1. zaključak je bio loša utakmica Campangara.Moj glavni stoper jednostavno nije bio na nivou i napravio je grešku kod 3 gola.2 razlog je bio loše postavljanje kod prekida (2 gola su pala kod prekida ).3. i zadnji razlog bi bio loše sprječavanje udaraca iz daljine.Gol za izjednačenje zabio je neki prcoljak sa 30 metara.Također valja napomenuti da je Chelsesa igrala u 1. sastavu.

 

http://img26.imageshack.us/img26/3691/vschelsea2.png

 

Utakmica s Interom

Da nije sve tako bajno prikazala je utakmica s Interom.Napoli je poražen 3-1.Vrijedi napomenuti da je u utakmici s Interom predstavljena prinova Mudingayi,novi ball winning midfielder.

 

http://img826.imageshack.us/img826/826/vsinter.png

 

Jedna očajna utakmica u kojoj je bilo puno lakše naći probleme koji su vodili prema gubitku utakmice.

 

Problemi

Problema je bilo puno,ali ću vam pokazati samo 3 problema.1. problem je samo 4 presječene lopte Cannavara koji je trebao imati barem 10-ak.2. problem je loša reakcija golmana i obrane kod sva 3 primljena gola.3. problem  je manjak prilika u utakmici.Mogao bi nabrojati barem još 3,4 problema,ali ipak neću :).Naravno ne smijem zaboraviti odličan nastup Mudingayia koji je odlično djelovao u obrani.

 

http://img29.imageshack.us/img29/7596/mudingayi.png

 

Zaključak

Sve u svemu sa rezultatima sam zadovoljan.Pokazali smo da se možemo suočiti s velikima (At.Madrid,Juventus,Chelsea) bez obzira na izgubljenu utakmicu protiv Intera.Valja još napomenuti da sam Blackburna pobjedio 5-0,i da sam s Sttutgartom odigrao izjednačeno,1-1,s tim da je obrana mogla biti i uvjerljivija,ali ja sam zadovoljan.

 

Nadam se da ste uživali.Ako netko ima šta da doda ili promjeni slobodno skinite taktiku i postavite ju u temu.Hvala :)

 

:download:


http://www.dodaj.rs/f/2/qS/1PdmJCoC/logotakticar-1.png

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |