Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Za ona (dobra) stara vremena...


dex6®​
 Share

Recommended Posts

http://www.idemo.rs/assets/images/TV/tv%20logo/b92-logo.jpg

 

Senzacija na pomolu!?

 

Naši reporteri su danas oko podne pred zgradom vlade u Beogradu uhvatili neobičnu sliku.

Naime, negdje oko podne vidjeli smo 5 limuzina ispred zgrade vlade, a iz skoro svake su izašla po dva čovjeka, jedino uz posljednje četiri.

Naši izvori tvrde da su to čelnici nogometnih saveza Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije te predsjednici navedenih država.

Špekulira se da su se sastali sa predsjedicima Srbije i FS Srbije oko ponovnog spajanja država. Možda se to na prvu loptu čini nevjerojatno ako uzmemo u obzir balkanski mentalitet i netrpeljivost između stanovnika bivše SFRJ, ali ako u obzir uzmemo neke nedavne događaje ta priča postaje sve vjerojatnija i vjerojatnija.

Glavni razlozi koji su nas naveli da vjerujemo u ovu (suludu) ideju su presuda haškog suda koja kazuje kako se Hrvatska oslobodila na ilegalan način, tj. ratnim zločinom i nedavna odluka FIFA-e da suspendira FS BiH iz daljnjih natjecanja.

width=450 height=337http://farm1.static.flickr.com/22/27982056_c62dcdb34b.jpg[/img]

Najviše nas zanimaju špekulacije vezane za nogomet, pošto je to naš najgledaniji sport, a i košarkaši i vaterpolisti već imaju regionalne lige.

Još se nezna kako bi to nogometaši riješili, ali spominje se liga kakva je i bila prije raspada bivše države, plasman za europska natjecanja za sezonu 2010/2011 nebi trebao biti problem pošto su klubovi kroz svoja prvenstva osigurali plasmane u sezoni 2009/2010, a za buduće sezone čini se da će koeficijenti ostati na razini Srbije i Hrvatske, što znači da samo jedan predstavnik ide u Ligu Prvaka, a još tri u Ligu Europe.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvati odvijati ako su ove glasine istinite. Najzanimljivije bi bilo vidjeti odnos velike četvorke i potencijalne momčadi koje ih mogu ugroziti, igrače koji bi htjeli doći u višestruko jaču ligu od HNL-a i Superlige, novac koji će se vrtiti između najjačih klubova te uspjeh naših klubova u Europi.

Hoćemo li doživjeti dva kluba u elitnom europskom natjecanju? To nam preostaje vidjeti...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://www.fourfourtwo.com.hr/media/FourFourTwo_HR_B.png

 

Intervju: Zdravko Mamić

 

Nakon što smo čuli od naših kolega iz B92 o mogućem ponovnom formiranju Jugoslavije, potražili smo čovjeka koji se ne gura u prvi plan, ali vjerojatnost da bez njegovog odobrenja nešto prođe je vrlo mala. Predstavljamo vam izvršnog predsjednika GNK Dinamo Zagreb, gospodina Zdravka Mamića.

 

Ne želim okolišati. Gospodine Mamić, ima li istine o formiranju regionalne lige?

Ovdje se ne radi samo o ligi, ovdje se radi o dvije jedinstvene jugoslavenske lige i jedinstvene države.

 

Možete li nam pobliže približiti razloge toj odluci?

Javna je tajna da sam ja oduvijek i bio za regionalnu ligu, na taj način smo osigurali najmanje 6 jakih utakmica na razini Lige Europe samo u ligi. Nadalje, ovdje nema klubova kao što su Dragovoljac, Istra ili Karlovac, u svaku utakmicu moramo ići sa 100% snage.

 

Na kojem stupnju razvoja je ovaj cijeli projekt?

Na tom stupnju da će biti objavljen već sljedeći tjedan i realiziran do kraja mjeseca.

 

U broju 6 našeg izdanja trener Dinama, Vahid Halilhodžić, je rekao:" Već me jednom opekla regija, opeklo me bratstvo i jedinstvo i ne želim o tome razmišljati. Više bih volio da se teži europeiziranju Hrvatske i ovih prostora, nego da se pokrene regionalna liga." Znači li to da postoji mogućnost da napusti kormilo Dinama prije nego što je započeo sa pohodom na Ligu Prvaka?

Jeste ga vidjeli na  zadnja dva treninga? Meni je rekao isto što i vama te je spakirao kofere i već je u Francuskoj gdje sa obitelji čeka novi angažman. Vahid je pravi gospodin, vratio nam je unaprijed plačenih 900,000€ pošto je tu bio jako kratko vrijeme.

 

Velika pompa oko njegovog dolaska, a otišao je prebrzo prije nego je uspio išta ostaviti. Smatrate li ga promašajem?

Vaha nikako nije bio promašaj. I da, kao što kažete, nije ništa ostavio, nebi nas ništa koštao i nebi bio promašaj. Ali ja mislim da smo sa njim dobili nekolicinu vrsnih igrača, ovdje prvenstveno mislim na Brezovca, Rukavinu i Bečiraja. A osim toga usadio je u cijeli klub jedan radoholičarski, a opet pobjedički mentalitet i pokazao nam kako se to radi u velikim klubovima.

 

Imate li Halilhodžićevog nasljednika?

Imamo! Ali ne želim sada o njemu, sve će te saznati u svoje vrijeme.

 

Čemu takva tajnovitost? Radi li se o velikom imenu?

Trener je poznat širem krugu ljudi, ima iskustva u vođenju momčadi. No, on neće biti samo trener nego i sportski direktor. U Engleskoj bi to zvala manager.

 

Što sa vašim bratom Zoranom? On je do sada bio sportski direktor.

On je još uvijek u klubu, samo što će sada obavljati ono što mu najbolje ide, a to je scouting igrača.

 

Očekujete li sada da će i bolji stranci dolaziti u Dinamo, ipak se i reputacija lige povećala.

Mislim da hoće, sada će i Zoranu biti lakše. Ali ne želim pričati o transferima, manager ima odriješene ruke što se toga tiče.

 

Kako će od sada Dinamo u Europi?

Naša realnost je prezimljavanje u Europskoj ligi. Pošto se više ne vodimo kao pobjednici u play off-u ćemo naletjeti na jakog protivnika i ne vjerujem da se možemo plasirati u Ligu Prvaka. Mislim da se ovdje Partizan nalazi u puno boljoj situaciji jer se vode kao pobjednici lige i idu na lakše protivnike. Usprkos tome, već za nekoliko sezona očekujem da bi Dinamo i Hajduk mogli igrati Ligu Prvaka na radost svih Hrvata.

 

Za kraj da se vratimo na ligu, jeste li čitali B92 i jesu li njihova nagađanja točna?

Moram priznati da jednim velikim dijelom i jesu, iako će se sve vidjeti i iskristalizirati već kroz prvu sezonu natjecanja.

 

 

Link to comment
Share on other sites

http://img576.imageshack.us/img576/3052/gnkt.png

 

Intervju: Predstavljanje novog trenera

 

Osvojio je 3 prvenstva i 4 kupa bivše(buduće) države i sada se opet vraća u naš nogomet pokoriti Jugoslaviju. Pitate se tko je taj stručnjak? Saznajte u daljnjem tekstu. Radi se o čovjeku koji je bez premca najbolji trener na ovim prostorima, čak i šire. Osim u Jugoslaviji, djelovao je u Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Francuskoj, Turskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Belgiji,... U njegovoj vrijednoj kolekciji trofeja nalaze se pokali nizozemkse Erdevisie, belgijske Jupiler lige, portugalske Superlige, francuske Ligue 1, portugalskog i španjolskog kupa, Lige Prvaka, UEFA-inog superkupa te Svjetskog Klupskog Prvenstva.

Neki su možda iz ovih redaka naslutili tko je novi trener GNK Dinamo, a za one koji nisu mi će mo vam pomoći. Radi se o velikom Tomislavu Iviću koji je odabrao upravo Dinamo kao posljednju postaju u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri.

 

Šjor Ivane, dobar Vam dan. Kakav je osječaj biti trener Dinama?

Dobar dan. Prije svega želio bih se zahvaliti upravi Dinama na ukazanom povjerenju. Već sam bio u klubu prije 25 godina, ali, nažalost, prekratko da bih posložio kockice i nešto osvojio. Sada se nadam da ću ipak ostati nešto duže, osvojiti poneki naslov te stvoriti momčad koja može parirati i većim europskim klubovima.

 

Što vas je potaknulo na to da se vratite u trenerske vode, kao u i naš nogomet opčenito?

Smatram da nisam dovoljno ostavio našem nogometu i pokušat ću promijeniti taj osječaj. Još jedan veliki razlog za moj dolazak ovamo je želja da pomognem Dinamu barem upola onoliko koliko sam Hajduku. Osječam nepravdu jer nisam ništa osvojio ovdje. Također mi se jako sviđaju ideja i ambicija gosp. Mamića koji mi je predstavio ovaj projekat. Vjerujte mi, jako puno obečava.

 

Jeste li zadovoljni sastavom kojeg ste zatekli ovdje?

Moram priznati da generalno jesam, ali mislim da ima još puno mjesta za napredak i to je nešto ćemu ćemo težiti.

 

Znači li to da bi mogli biti aktivni i što se trgovine tiče?

Pa pogledajte, rekao sam upravi da ću kroz dvije godine koliko mi traje ugovor osvojiti ligu. Izašli su mi u susret sa čak 6M€ na raspolaganju za transfere i 5M€ za plaće. Naravno da uvijek možemo naći veliko pojačanje za našu momčad i sigurno da će mo pratiti stanje na tržištu.

 

Jeste li tijekom svoje duge trenerske karijere primjetili da imate posebnu šablonu u dovođenju igrača?

Prvenstveno ću dovoditi igrače koji su potrebni za nadopunjavanje deficitarnih pozicija. Hvala Bogu pa mi je gosp. Halilhodžić ostavio odličnu momčad. Jedino oko čega se brinem je pozicija napadača gdje osim Rukavine nemamo baš neki izbor. Naravno da su tu i Kramarić i Bečiraj, ali osječam da ću za njihovu eksploziju morati pričekati još koju godinu.

Posljednjih 20 godina u zemljama Jugoslavije je popularan trend odlazaka mladih igrača u inozemstvo prije nego što su praktički izgubili nevinost. Smatram da je većina njih napravila pogrešku i uglavnom ću dovoditi takve igrače, ne volim ekipu sa previše stranaca.

 

To sve znači i da će biti odlazaka?

Cijelo vrijeme pratim nogomet u Hrvatskoj tako da znam u kakvoj je Dinamo situaciji i koji igrači su po meni višak. Već imam u planu nekolicinu igrača koji će zasigurno otići, što zbog nekvalitete, što zbog prezasičenosti određene pozicije. Također će nas napustiti  nekolicina mlađih igrača koji će svoju nogometnu afirmaciju tražiti kroz Lokomotivu ili neki drugi klub.

 

Što očekujete od nove sezone?

Prije svega pune stadione. Pune stadione uzrokovane napetom borbom za titulu između, prije svega, klubova velike četvorke, a onda i uvijek neugodnih Vojvodine, Sarajeva i Željezničara. Nije samo tu borba za titulu zanimljiva. U Europu putuju četiri najbolje plasirane momčadi, a sumnjam da i Dinamo i Hajduk i Zvezda i Partizan mogu odmah prisvojiti jednu od pozicija koje vodi u Europu. Za sve će trebati krvi.

 

Puno Vam hvala što ste izdvojili vremena za nas, želimo vam puno ospjeha u budućnosti!

 

 

Link to comment
Share on other sites

                                                                                                Broj 2 - Srpanj 2010. - 17 kn - 5 KM

http://www.fourfourtwo.com.hr/media/FourFourTwo_HR_B.png

 

Prijelazni rok jedva počeo, klub iz Maksimirske 128 se ponaša kao pijani milijarder!

 

Pošto ovaj časopis izlazi svaki mjesec između 15. i 20., a prijelazni rok u Jugoslaviji počinje 15.7. nismo ostavili gotovo nikakav prostor za transfere igrača. I grdno smo se prevarili. Naime, Dinamo je za razliku od prošlih godina odlučio drastično promijeniti politiku transfera. Kao što je i šjor Ivić rekao, uglavnom dolaze Jugoslaveni koji su prerano otišli u inozemstvo. Očito nije čekao da vidi kako će funkcionirati sadašnji roster i odmah je prionuo na kupnju čak šestorice igrača.

Svakako najzvučnije pojačanje je Tomas Hubocan, slovački reprezentativac koji je stigao iz Zenita za 2M€. Za 2M€ također je u Zagreb sletio dojučerašnji lijevi branić praške Sparte, Manuel Pamić. Ako ste mislili da su to najskuplja dinamova pojačanja prevarili ste se. Najskuplje pojačanje je mladi napadač koji je došao iz nizozemskog Groningena, Tim Matavz. Po cijeni se između njega i Pamića/Hubocana smjestio i najmlađi član delegacije koja je 15.7.2010. sletila na Plesu. Radi se o 2,5M€ "teškom" Urošu Čošiću, 17-ogodišnjaku koji je sreću došao potražiti iz Moskve. Procjenitelji kao best buy procjenjuju  Ivana Perišića, 21-godišnjaka koji je već igrao u Francuskoj i Belgiji, a prošle sezone se pokazao kao jedna od vodećih karika velikog Bruggea, čije su boje branili i Tomislav Butina, Boško Balaban i Ivan Leko. Najjeftinija, ali ne i najnebitnija pridošlica je mladi Semir Stilić čiji je odlazak iz Lecha uzrokovao revolt navijača poljskog kluba.

 

Na našu sreću, uspjeli smo dobiti izjave svih sedam aktera ovog ludog početka prijelaznog roka, gore navedenih pridošlica i trenera Tomislava Ivića:

 

width=360 height=450http://loft1.weltfussball.de/bilder/spieler/gross/30753.jpg[/img]

Tomas Hubocan:

Izuzetna mi je čast igrati uz igračke veličine kao što su Tonel, Leandro Cufre i Igor Bišćan. Smatram da su ostvarili izvanredne karijere i da ću uz njih postati puno bolji igrač nego što sam sada. Jako mi se sviđa liga sa čak 6 velikih utakmica tijekom sezone, mislim da imamo sve što nam treba da idemo do kraja.

 

width=450 height=299http://www.24sata.hr/image/slaven-bilic-ostao-bez-manuela-pamica-zbog-ozljede-koljena-504x335-20100938-20101019014929-342953.jpg[/img]

Manuel Pamić:

Raduje me ovaj projekt. Imao sam ponude od velikih klubova poput Werdera i Leverkusena, Kenny Dalglish me hvalio i spominjao kao potencijalnog lijevog beka u Liverpoolu, ali mislim da ću u Dinamu dobiti priliku pokazati se u pravom svijetlu i napraviti nešto u Europi. Raduje me činjenica da dolaze igrači uglavnom sa ovih prostora.

 

width=450 height=253http://www.rtvnoord.nl/ftp/foto/groot/groot_100411-timmatavz.jpg[/img]

Tim Matavz:

Oduševljen sam klubom, na prvi pogled  se vidi da se radi o instituciji. Za vrijeme igranja u Gorici stekao sam pogrešan dojam o nogometu na ovim prostorima. Smatram da sam otišao prerano kako bih napravio nešto konkretno, ali sada sam ovdje i jedva čekam početak prvenstva. Čujem da nas već u prvom kolu ćeka derbi sa Zvezdom. Do sada sam igrao za Slovensku reprezentaciju, nadam se da ću uz pomoć Dinama izboriti mjesto i u reprezentaciji Jugoslavije i poziv velikog trenera Blaževića.

 

width=450 height=271http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-28/119709_cosic_f.jpg?ver=1296248642[/img]

Uroš Čosić:

Izninmno mi se sviđa sve ovo. Trener ne samo da želi okupiti Hrvate, nego on okuplja sve Jugoslavene na jednom mjestu. Pazite, tu sam ja kao Srbin, Fatoš kao Crnogorac, Tim kao Slovenac, Semir kao Bosanac i velik dio Hrvata pošto je Dinamo ipak hrvatski klub. Već sada se vidi neka kemija među nama, od ove toćke to može samo rasti i rasti. Ne očekujem da ću se previše naigrati u prvoj postavi uz veličine kao što su Bišćan, Tone, Cufre i Hubocan, ali nadam se dosta velikoj minutaži. Također bih volio debitirati protiv "svoje" Zvezde.

 

width=450 height=300http://www.znet.hr/wp-content/uploads/Ivan-Peri%C5%A1i%C4%87-Foto-PIXSELL-473x316.jpg[/img]

Ivan Perišić:

U Dinamu se nadam ponoviti sudbini Ognjena Vukojevića koji je dolaskom u Dinamo iz Belgije dodatno oživio svoju karijeru i ostvario transfer u veliki klub. Ja već sada mislim da sam ostvario transfer u veliki klub i da će Dinamo već ove sezone igrati važnu ulogu u Europi, možda čak i Ligu Prvaka. Za par godina očekujem atomski Dinamo.

 

width=450 height=361http://www.oslobodjenje.ba/images/Sport/semir_stilic_lech_se_pl_art.jpg[/img]

Semir Stilić:

Mislim da sam Lechu dao najviše što sam mogao i, bez obzira na to što sam bio miljenik navijača, bilo je vrijeme za novi izazov u životu. Izbor je pao na Dinamo jer sam tu praktički doma, igrat ću sa domaćim dečkima i jest domaće čevape.

 

width=288 height=450http://www.index.hr/images2/tomislav_ivic_afpV.jpg[/img]

Tomislav Ivić:

Oduševljen sam sa igračima koji su dušli. Zbog dva uvodna poraza u pripremnim utakmicama trebalo je brzo reagirati i napraviti šok u svlačionici. Također mislim da je ovako bolje jer će momci imati više vremena prije sezone da se priviknu jedni na druge. Hubocan je veliko pojačanje, stoper europskog kalibra. Možemo zahvaliti Zenitu što ga je stavio na transfer listu. Matavz je doveden jer nam je bio potreban killer, napadač koji će pospremati šanse koje mu prirede kreativci Perišić, Stilić, Badelj, Sammir, Morales... Pamić je doveden na deficitarnu poziciju ljevog bočnog, a mali Čosić će već sada dobivati prilike u prvom timu jer je on talent neviđenih razmjera.

Odlazaka za sada nema, ali će ih svakako biti. Moramo malo izbalansirati proračun a i tu ima viška igrača, kao i onih koji svojom (ne)kvalitetom ne zaslužuju nostiti dinamov dres. Očekujem da će nas napustiti 6 igrača, o imenima sada ne bih, ali možete biti sigurni da to neće biti nitko od naših najboljih igrača.

 

Link to comment
Share on other sites

                                                                                                Broj 3 - Kolovoz 2010. - 17 kn - 5 KM

http://www.fourfourtwo.com.hr/media/FourFourTwo_HR_B.png

 

Tko nisko pada visoko leti?

 

Kada neki klub dovede igrače kakve je Dinamo doveo očekivalo bi se da oni već u pripremama pokažu da su klasa i da mogu parirati svima. Ali ono što je napravio Dinamo nisu mogli očekivati ni najekstremniji navijači. Nikad više novaca nije potrošeno na transfere, nikad momčad nije bila zrelija za iskorak i nikad se nije osjetilo veće samopouzdanje, pogotovo zato što je na klupi iskusni trener, osvajač Lige Prvaka, Tomislav Ivić. Odmah su se očekivali rezultati.

Način na koji je Dinamo ušao u sezonu bio je nikad gori. Pripreme su podijeljene u dvije faze: prije početka prijelaznog roka i tijekom prijelaznog roka.

Prvo poluvrijeme protiv Ajaxa bilo je odlično i Dinamo je na odmor otišao sa golom prednosti. Iz svlačionice istrčava novih 11 igrača i oni gube utakmicu od Kopljanika. Nakon toga novi šok protiv Ashodda i ogroman poraz od 3:0. Čim je došao u klub Tim Matavz je pokazao zašto je plaćen 3M€, sa 2 pogotka potopio je Filipiesti. Nakon toga teška utakmica protiv Schalkea. U prvom dijelu Dinamo dominantniji, omjer udaraca čak 7:1 u korist Dinama. Ali udrugom dijelu opet Ivić šalje drugu postavu, u 75. minutu Ibanez zarađuje isključenje i u totalnom nogometu Schalke postiže 2, a Dinamo(Bečiraj) samo 1 pogodak. Blijeda serija je nastavljena protiv Osijeka, a za posljednji poraz u pripremama pobrinuo se Porto, klub sa kojim je Ivić osvojio Ligu Prvaka.

Nakon takvih priprema Dinama je u prvom kolu čekala Crvena Zvezda na čelu sa Robertom Prosinečkim koja je kroz pripreme prošla neporažena, a u Ligi Europe je izbacila Borca. Zvezda na krilima pobjeda i rezultata, Dinamo u velikoj krizi. Zlobnici su govorili kako se derbi ne treba ni igrati da se Dinamo ne osramoti. Šjor Ivić je govorio kako su pripreme jedno a natjecateljske utakmice sasvim drugo. Ta konstantacije se pokazala potpuno točnom. Iskusni strateg postavio je čak 7 debitanata u početni sastav(Pamić, Tonel, Hubocan, Ademi, Perišić, Stilić, Matavz). Rezultat? Potpuno neočekivan. U prvom dijelu Dinamo standardno odigrao kvalitetnu utakmicu, a i igra protiv jakih suparnika se očito isplatila. 4:0 već u 46. minuti i potpuno demoralizirana Zvezda na poluvremenu. Ako je i bilo nedoumica na poluvremenu, u 52. minuti svojim trećim pogotkom Ivan Perišić stavlja točku na i i osigurava si nagradu za najboljeg pojedinca na utakmici.

 

Sada malo o onome što obilježava prvi dio sezone, Ligi Prvaka. Imamo ćak dva predstavnika u završnoj fazi kvalifikacija. Tim u kojeg Jugoslaveni polažu najviše nada je Partizan, koji u razigravanju prvaka ide na Rosenborg.

http://img824.imageshack.us/img824/5707/screenshot005lz.jpg

 

Dinamo nakon pobjede nad Zvezdom zasigurno leti, ali hoće li ta bomba samopouzdanja biti dovoljna da se prođe u turski Fenerbache? Sigurno da Dinamo nije prošao najsretnije u ždrijebu, ali ova momčad svima uljeva optimizam i nadamo se da će mo gledati dvije jugoslavenske momčadi u ovom izdanju Lige Prvaka.

http://img687.imageshack.us/img687/6051/screenshot004xi.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Kao što si rekao pripreme su jedno takmičenje drugo i to si i dokazao za to svaka čast na pripremama rezultat je bar meni uvek u drugom planu. Što se tiče lige odlično si krenuo. Liga Šampiona e to me zanima nešto jesi odmah krenuo od 4 kfalifikacione runde ili od treće. Fenerbahče jeste dobra ekipa ali mislim da si mogao dobiti i dosta težeg rivala njima možeš parirati srećno samo napred :respekt:

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |