Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[PROJEKT]Dream Team


Sale92
 Share

Recommended Posts

PROJEKAT Svetski Dream Team

 

TXT je vredno radio u proteklih par dana i napravio svetski dream team u klasičnoj formaciji 4-4-2 predstavljeni su svi najbolji igrači sveta pa da krenemo redom:


http://www.dodaj.rs/f/2d/8t/447oPsJQ/4-4-2-wt.png


 

Iker Cassilas

(Golman)

http://www.dodaj.rs/f/Q/gK/2B2GdV0K/6700151.png

Iker Kasiljas rodjen je 20.5.1981 godine u Madridu.On je ponikao u Realovoj fudbalskoj skoli,gde je stekao punu afirmaciju.Tacnije od svoje osme godine on brani boje ovog kluba i sada je verovatno najbolji golman sveta.Za Real Madrid C branio je svega 26 utakmica u toku 1998 godine odakle je 1999 godine prebacen u Realov B tim.Ni tu se nije puno zadrzavao jer nakon 4 meca pozvali su ga za A tim za koji I dan danas igra.Mnogo je igraca prodefilovalo u Realu samo je on ostao tu vec 11 godina zbog cega je i kapiten.U svojoj karijeri dobio je brojna priznanja za najboljeg golmana.

Za reprezentaciju je debitovao za uzrast do 17 godina.Tada je imao 16, I bio je najmladji igrac koji je otputovao na Svetsko prvenstvo za igrace do 17 godina u Egiptu.Tada je reprezentacija Spanije osvojila 3. mesto.Sledece godine kao najiskusniji postao je kapiten  tima  koji je osvojio Fifino svetsko prvenstvo za mlade i Mediteranski kup za igrace do 17 godina.U toku 1999 godine odigrao je nekolicinu meceva za ekipe do 18,20 i 21 godin.Vec 2000-te godine postao je clan selekcije prvog tima za koji je odigrao 117 meceva.Debitovao je protiv Svedske kada je imao samo 19 godina i 14 dana. Za sada on je drugi po broju nastupa za Spansku reprezentaciju iza Zubizarete koji ima 126 utakimica.Od 2008. on je kapiten najbolje reprezentacije sveta koja je sve moguce osvojila.2010 kada je Spanija osvojila Svetsko prvenstvo dobio je nagradu na najboljeg golmana turnira.

Iker je za golmana veoma nizak (182 cm) ali te svoje nedostatke nadoknadjuje svojom hitrinom.Veoma malo puta u zivotu mu se desilo da je on direktno kriv za gol.Ima sve osobine golmana dostojne Kraljevskog kluba.Ali njegova najvaznija osobina je igra jedan na jedan (19).Poseduje I vanserijski reflex (20) I tokom celog meca je skoncentrisan.Uvek prati igru i stalno je na raspolaganju odbranbenim igracima za pomoc u prenosenju lopte na drugu polovinu.Jak je (17) i siguran prilikom kornera.U hvatanju lopte je dobar (16) a u ispucavanju i nije toliko sjajan (11).Forma mu ne varira tokom sezone .

 

Ocene Kasiljasa ove sezone.

Ocene Kasiljasa posle pet sezona.

Dani Alves

(Desni bek)

http://www.dodaj.rs/f/1/JH/3SeISYpw/1/315542.png

Daniel Alves da Silva (rodjen 6 maja u Zuazeirou) poznatiji kao Dani Alves je brazilski fudbaler koji igra na poziciji desnog ofanzivnog beka u Barseloni i u Brazilskoj reprezentaciji.Pre nego sto se pridruzio Barseloni proveo je sest godina u Sevilji I sa tim timom osvojio dva Uefa kupa i Kup Kralja.Presao je u Barselonu za 34 miliona evra 2 juna 2009 godine, kada je postao najskuplji defanzivac u istoriji. Za Sevilju je odigrao 175 utakmica i postigao 11 golova, a za Barselonu je odigrao 88 meceva i postigao 10 golova.On je i standardni Brazilski reprezentatvac od 2006 godine za koji je odigrao 45 utakmica i postigao 5 golova

Nakon sezone 2002/03 kada bio je na pozajmici u Sevilji iz FK Baije Alves je otputovao na Svetsko prvenstvo za mlade gde je odlicno igrao i njegova reprezentacija je osvojila taj turnir.Posle toga u Sevilji je igrao u startnoj postavi.U junu 2006 godine Sevilja je prestala da proda Alvesa Liverpulu ali nisu uspeli da usklade trazeci cenu od 8 miliona evra.U decembru iste godine produzio je ugovor do 2012.2008 godine prelazi u Barselonu.Njegov prvi mec u dresu Barselone je bio 13-tog Avfusta protiv Visle Krakov u trecem kolu kvalifikacija za Ligu Sampiona.Sa Barselonom je svojio tri titule u spanskoj Primiri,dva Kupa Kralja,dva spanska Superkupa,jednu Ligu Sampiona,jedan Uefa Superkupa i jedan Klubska prvenstva sveta..

 

Uprkos tome sto je samo 173 cm visok i tezak samo 64 kg Alves je vrlo jak igrac (19).On pokriva dosta toga,kao neumorni trkac koji moze da se krece odlicno po krilu,redovno napada a da nikada ne zanemari svoje odbranbene obaveze.Veoma je sklon povredama.Moze da sutira i levom i desnom nogom i sprecialista je za slobodne udarce.Ima odlicnu kretnju bez lopte (16) Ipravi je timski igrac (18).Za svoju poziciju, veoma je kreativan (17) I u duelu ga niko ne moze zaustaviti.

Posto je Alves svestran igrac,moze igrati na vise razlicitih pozicija.Najbolje igra na poziciji desnog ofanzivnog beka, a skolidne partije takodje pruza I kao desni vezni i klasicni desni bek.Ako imate malo opcija u napadu on moze igrati I krilnog napadaca.Moze igrati I na levom krilu ali malo slabije.Univerzalan igrac I moze igrati dobro na bilo kojoj poziciji ali zbog svoje brzine njegova primarna osobina je krilo.Sada ima 27 godina I verovatno je u najboljoj igrackoj formi.On zeli da ostane u Barseloni do kraja svoje sezone u Barseloni,ali koliko ce ga Barsa zadrzati zavisi od glavnog stratega Pepa Gvardiole.

 

Daniel Alves na pocetku.

Daniel Alves posle pet sezona.

Gerard Pique

(Srednji branič)

 

http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/piq.png?t=1300826482

 

Ovaj mladi branič rođen je 2.2.1987. u Barceloni. Gerard Pique je izdanak Barcelonine škole koji je jedno vrijeme sreću tražio u Manchester Unitedu, ali potpunu nogometnu afirmaciju stekao je povratkom u Barcelonu 2008. Godine za 5M€ i odonda je u svom matičnom klubu odigrao 56 utakmica i pritom postigao 3 pogotka.

Svojim kvalitetama mnogo je pridonosio gotovo svim momčadima u kojima je igrao. Prvu veću medalju osvojio je 2004. godine kada je sa Španjolskom U17 reprezentacijom osvojio 2. mjesto na Europskom Prvenstvu.  Za vrijeme koje je proveo u Manchester Unitedu odigrao je samo 12 seniorskih utakmica pošto je bio još mlad i neafirmiran igrač. To ga nije spriječilo da kroz 3 sezone skupi ukupno 12 ligaških utakmica. Sezonu 2006./2007. je proveo na posudbi u Zaragozi. Odigrao je 22 utakmice, oplemenio ih sa 2 pogodka, ali šlag na tortu je ostvario na kraju sezone sa Španjlolskom U19 reprezentacijom osvojio Europsko Prvenstvo. Po povratku u Barcelonu osvaja gotovo sve trofeje koje jedan igrač može osvojiti: Primeru, Kup Kralja, Ligu Prvaka, Svjetsko Klubsko Prvenstvo sa Barcelonom te 3. mjesto na Kupu Konfederacija i Svjetsko prvenstvo sa Španjolskom reprezentacijom.

U 24 utakmice odigrane za reprezentaciju postigao je 4 pogotka.

Piquea sam smjestio u Dream Team prvenstveno zato što je izrazito svestran branič. Visok je(192 cm), poprilično brz(Pace 15), izvanredno tehnički potkovan(Tehnique 14, First Touch 15). To mu omogučuje da kao branič vodi igru, a ako zatreba i da krene naprijed i pomogne napadačima, što u zadnje vrijeme nerijetko i čini, moram napomenuti vrlo uspješno. Osim toga je i izvrstan skakač(Jumping  16, Heading 16) i velika prijetnja nakon prekida.

 

 

Njegove obrambene kvalitete netreba previše naglašavati. Iako ima samo 23 godine, ovaj mladić gotovo da je postigao vrhunac. Uz gotovo savršeno čuvanje protivnika(Marking 18) i već navedenog skoka, također je kvalitetan u oduzimanju lopte(Tackling 16). Veoma je dobro građen(Natural Fitness 15) i veoma snažan(Strenght 16) tako da se fizički može nositi i sa najjačim napadačima.

Na poslijetku, Piquea krase i jako lijepi mentalni atributi, što je atipično za tako mladog igrača. Ako izuzmemo Agression(14), Bravery(13), Creativity(13), Flair(9) i Off The Ball(9) svi mentalni atributi su preko 15. Posebno valja istaknuti koncentraciju(Concentration 17) i pozicioniranje na terenu(Positioning 18).

 

 

Način na koji ovaj igrač igra je jako inteligentan  i svaki njegov omiljeni potez(Peffered move) je ciljan i uz njegove atribute možete biti sigurni da će biti iskorišteni na najbolji mogući način. Ranije navedenu kvelitetnu igru prema naprijed koristi tako da svakom prilikom odlazi prema naprijed pomoći u kreiranju napada(Gets Forward Whenever Possible), precizna dodavanja pokušava uputiti prema napadačima kako bi omogučio brzi kontra napad(Tries Long Range Passes), kvalitetno markiranje mu omogučuje da što uže stane uz protivnika(Marks Opponent Thightly). Pošto je dobro tehnički potkovan, nekad će i pokušati loptu iznjeti iz gužve igrača i na taj način iznenaditi protivnike(Tries To Play Way Out Of Trouble). Jedini njegov potez koji bi vas mogao je zabrinuti je taj što ne uklizuje prečesto(Does Not Dive Into Tackles). Na taj način će se čuvati kartona, ali će i ponekad preslabo ući u duel i pustiti protivnika.

Pošto je Pique svestran igrač, može igrati na više različitih pozicija. Najbolje igra na poziciji centralnog braniča(DC), a solidne partije također pruža kao posljednji igrač obrane(SW) ili zadnji vezni(DMC). Također može poslužiti i na poziciji desnog bočnog(DR) ukoliko vam ponestane opcija.

Što se tiče rola koje on može igrati, tu nebi trebalo biti previše problema upravo zbog njegove univerzalnosti koju stalno naglašavam. Zbog slabijeg driblinga(9) najslabije bi mu pasala Libero(Attack) te Wing/Full Back(Attack) zbog slabijeg centaršuta(Crossing 8). Na njegovoj prirodnoj poziciji, DC, može jako dobro odigrati sve uloge pošto je visok, brz, dobro barata loptom i jako dobro se postavlja na terenu.

Sa svoje 23 godine Pique ima još najmanje 10 godina igranja na vrhunskom nivou ukoliko ga neka ozlijeda ne spriječi. Teško da će te ga vidjeti izvan dresa Barcelone pošto mu je to omiljeni klub, a i ne žele ga se tako lako riješiti bez ogromne svote novca.

 

Giorgio Chielini

(centralni odbranbeni)

http://www.dodaj.rs/f/2e/Bi/13kzutyS/1/831079.png

 

Giorgio Chiellini je rođen 14.08.1984 u Pisi.Italijanski je fudbaler, koji igra u Serie A za Juventus. On je centralni obrambeni koji je karijeru započeo igrajući lijevog obrambenog.Giorgio je sin Fabia i Lucie Chiellini. On je jedno od četvero djece. Počeo je igrati fudbal sa 6 godina za Livorno i to na poziciji centralnog veznog. Kako se razvijao polako se prebacio na poziciju lijevog beka da bi na kraju završio na poziciji štopera.Potpisao je za Juventus u leto 2004. za 6,5 miliona €, ali je Juventus prodao dio ugovora Fiorentini gdje je i igrao jednu sezonu.Nakon odlične sezone u Fiorentini Juventus otkupljuje njegov cijeli ugovor. Osvojio je s Juventusom 29. naslov prvaka Italije. Tijekom igre u Serie B postaje jedna od glavnih karika novoga Juventusa Za Livorno je odigrao 55,za Fiorentinu 37, a pre pocetka ove sezone za Juventus je odigrao 154 meca.

Nakon povratka u prvu ligu ostao je upamćen po čuvanju Interovog napadača Zlatana Ibrahimovića.

U Serie B je igrao na poziciji lijevoga beka, a povratkom u Seriu A i dolaskom Claudia Ranieria prekomandiran je u štopera. U svome vlasništvu posjeduje nagradu za najboljega štopera u Serie A. 26.06.2008. Chiellini produžuje ugovor sa Juventusom do 2013. godine. Dana 17.08.2008, Giorgio je ozlijedio lijevo koljeno protiv Milana i propustio je početak Serie A. Ozljeda se procjenjivala vrlo ozbiljno, ali on se vraća jako brzo na teren nakon samo jednog mjeseca oporavka.

 

Chiellini je debitirao za talijansku reprezentaciju u studenom 2004. protiv Finske, i od tada postaje redovni član reprezentacije Italije. On je osvojio Europsko prvrnstvo U-19 u Italiji 2003., a bio je i član tima koji je osvojio bronzanu medalju na nogometnom turniru 2004. Zimskih Olimpijskih igara.

Iz njegovog privatnog života je zanimljivo to što je jako dobar prijatelj s Rominim igračem Albertom Aquilaniem. Upoznali su se na treningu U-21 reprezentacije.

 

 

 

 

Koliko je dobar pokazuje i priznanje za najboljeg odbrambenog igraca Serie A vec tri godine.Pokazao je odanost timu kada je zbog problema zbog namestanja utakmica Juventus igrao drugu ligu.Stara dama je tada u njemu videla okosnicu odbrane i tima koji ce sledece sezone vretiti u elitno drustvo Italije.Chielini je veoma pouzdan stoper.U napade se ne ukljucuje osim ako nisu to prekidi.Visok je 186 cm i za svoju visinu odlican je skakac (18).Mentalno je jedan od boljih igraca danasnjice.Agresivan(17) je,hrabar(17),stalozen(17),odlucan(18) i ima odlicno predvidjanje (17).Dobro se krece bez lopte(14) I postavlja (18).Tesko ga je proci je veoma brz a uz to i jak (18).Odlicno markira igraca(18) i moze lako oduzeti loptu protivnickim napadacima (17).Njegova specialnost je igra glavom (18) pa se retko desava da gubi te vazdusne duele..Mnogo bolje igra svojom levom jacom nogom nego desnom koja mu je mnogo slabija i mora mnogo jos poraditi na njenom poboljsanju.

 

 

Kao sto sam malopre pomenuo, Chellini moze igratiosim centralnog odbrambenog igraca i levog beka .Na toj poziciji se malo slabije snalazi nego na svojoj primarnoj poziciji.Kada igra beka predlazem da igra defanzivnog ili klasicnog jer nije dobar u igri u napadu.Na toj poziciji isticu se njegova brzina i odlican izbacaj auta (20) koji moze lako da asistira za gol ili proigrati krilnog igraca u prostor.Chelini sada ima 25 godina i verovarno ce svoju karijeru i zavrsiti u svom omiljenom klubu Juventusu u kojem je igrao i kada su bili najtezi dani ovog kluba.

 

Njegove ocene na pocetku

ove sezone

Njegove ocene na pocetku  pete sezone

Gareth Bale

(Levi Bek)

 

http://www.dodaj.rs/f/2B/W1/1IBxUEVJ/2/5132312.png

 

 

Ovaj levi bek rodjen je 16.7.1989 godine u Kardifu u Velsu.Osnovne fudbalske stvari naucio je u jednom malom kardifskom klubu, gde su ga videli skauti Sautemtona i pozvali u svoju omladnisku skolu.Tada je imao samo devet godina.Tu je i ostao sve do 2007 godine kada je presao za 5,75 miliona evra presao u tim za koji i sada igra,Tottenhem Hotspur.Za Sautempton je odigrao 45 utakmica i postigao je 5 golova, dok je sa Totenhem odigrao 72 utakmice I postigao 12 golova.

Kao tinejdzer trenirao je mnoge sportove.Uz fudbal bavio se hokejom i ragbijem.Oduvek njegova prednost u odnosu na ostale bila je brzina jer je kao 14-ogodisnjak sto metara pretrcao za 11,4 sekunde .U skoli kada bi igrao fudbal na fizickom profesor bi mu zabranjivao da koristi jacu levu nogu.Kada je imao 16 godina trener mlade reprezentacije Velsa pozvao je ljude iz Barselone nudeci im Bejla i tvrdeci da ce on za koju godinu biti pravi igrac za taj klub.Tadasnji trener Frank Rajkard je odbio tu ponudi i verovatno kada je video njegove kvalitete shvatio da je pogresno odlucio sa Bejlom.

Za mladu reprezentaciju nije odigrao mnogo meceva.Za ekipu do 17 godina 4 meca, dok za ekipu do 19 godina samo jedan.Posto su znali njegov kvalitet jako mlad je postao clan ekipe do 21 godinu.Ali on se nije na tome zadrzavao vec je nakon 13 meceva debitovao za A tim.Prvu reprezentativnu utakmicu za Vels odigrao je protiv Trinidada I Tobaga 25 maja 2005 godine i tada je postao najmladji igrac Velsa sa 16 godina i 315 dana.Do sada on je odigrao 27 utakmica za prvi tim i postigao je 3 pogotka.

Iako sada ima 20 godina on vazi za najboljeg levog beka sveta.On je pravi ofanzivni bek kakve trazi danasnji moderni fudbal.Moze igrati na svim pozicijama po levom boku.Njegove najvaznije osobine su  brzina ,dribling (16),ubrzanje(18) i dodavanje (18) koje cine ga pravim bekom danasnjice.Iako je visok 185 cm ima odlicnu igru glavom (15).Vecina igraca koji su super brzi i imaju odlican dribling slabi su u duelu.To ne vazi za Bejla jer je veoma jak(19) i veoma je tesko pobediti ga u duel igri.Njegova jedina slaba tacka su duge lopte (7) koje se u fudbalu sve manje koriste.Sve sto moze da se kaze za njega je da je on kompletan igrac.

Svoju slavu je stekao najvise posle utakmica sa Interom.Tada je bukvalno razbio Maicona koji je do tad vazio za jednog od boljih na svojoj poziciji.Odlican je u Jedan na jedan igri.On je dobar zato sto je odlicno igra i u napadu I u odbrani.U napadu se cesto nudi saigracima i pravi tog igraca vise u napadi.U odbrani je odlucan I retko se desava da ga neko prodje I probije po toj levoj strani.

Sa svojih 20 godina pred njim je odlicna karijera u kojoj ce verovatno vec za koju godinu preci u neki od giganata evropskog fudbala.

 

Gareth Bale ocene ove sezone.

Gareth Bale nakon pet sezona.

Lionel Messi

(desno krilo)

http://www.dodaj.rs/f/1J/4J/cRRzBPq/7458500.png

Lionel Andres Messi je rodjen u Rosariju, u Argentini 24.-tog lipnja 1987. Godine.On je argentinski fudbaler koji trenutno igra za najveci spanski tim Barselonu i argentinsku fudbalsku reprezentaciju.Messi se smatra jednim od najboljih fudbalera svoje generacije.Njegov igracki stil izazvao je poredjenje sa Diegom Maradonom koji je Messija proglasio za svog naslednika.Za Barselonu je odigrao 149 utakmica i postigao je 59 golova, a za reprezentaciju je 52 meca i postigao je 14 golova.

Messi je poceo igrati fudbal u ranoj dobi, a njegov potencijal primetila je Barselona.Sa 13 godina (2000 godine) je napustio mladu ekipu Newell’s Old Boysa i sa roditeljima se preselio u Evropu,buduci da je Barselona ponudila da plati njegovo skupo lecenje hormona rasta.Debitovao je u sezomi 2004/05. i tada je srusio ligaski record za najmladjeg igraca koji je zaigrao u ligaskoj utakmici, a postao je kasnije i najmladji strelac.Sledila su velika priznanja buduci da je Barselona u Mesijevoj debitanskoj sezoni osvojila Ligu sampiona.Prekretnicom se pokazala sezona 2006/07 kada je postao standardni prvotimac postigavsi hat-trick u El Clasicu i zavrsavsi sezonu sa 14 golova u 26 ligaskih utakmica.Njegova najbolja sezona bila je 2008/09 u kojoj je postigao 38 golova I bio sastavni deo tima koja je osvojila tri trofeja.U februaru 2009 godine osvojio je Zlatnu loptu France Footballa i nagradu za Fifinog fudbalera godine.

Messi je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva mladih 2005 godine.Ubrzo nakon toga je postao standardni clan agrentinske seniorske reprezentacije.2006. postao je najmladji Argentinac koji je zaigrao na Svetskom prvenstu.Na Olimpiskim igrama u Pekingu 2008. Osvojio je zlatnju medalju i svoje prvo medjunarodnjo priznanje. Mesi je za reprezentaciju Argentine pozvan da igra 4. Avgusta 2005 godine u susretu protiv Madjarski.Medjutim to je bila utakmica, za Mesija , za zaborav.Usao je u 63 minutu ali je nakon 40 sekundi iskljucen posto je laktom udario igraca.

U ekipi Barselone veoma je brzo napredovao, pa je sa 16 godina debitovao za prvi tim u prijateljskoj utakmici protiv Porta 16. Novembra a svoju prvu utakmicu zvanicku za Barselonu je odigrao 16-tog oktobra 2004. Godine protiv Espanjola i tako je postao najmladji iigrac koji je ikad igrao za Barselonu u Spanskoj La Ligi.Kada je Mesi postigao prvi gol imao je 17 godina,10 meseci I 10 dana  i time je postao najmladji igrac koji je postigao gol za Barselonu.Ovaj record je stajao dok ga nije srusio Bojan Krkic postigavsi gol na asistenciju Mesija.

Mesi je pravi playmaker i predvodnik tima.U napad se cesto ukljucuje kao drugi napadac i stvara pometnju u odbrani.Brz je i gotovo je nemoguce kada ima loptu u nogama oduzeti je.U Barseloni, kao i u reprezentaciji ima maksimalnu slobodu u igri tako da se moze videti na svim delovima terena.Kada je u naletu moze predrblati i celu odbranu i lako postici gol i tada je jedino resenje protiv njega napraviti faul. Primarna pozicija na kojoj igra je (AMC) ali podjednako dobre partije moze pruziti kao krilni napadac (AMR I AML).Moze igrati dobro i u napadu (ST) ali posto je veoma nizak i samim tim nije toliko jak da bi se nosio sa odbranbenim igracima protivnickog tima ne proporucujem ga u napadu.Ali I tu moze kada mu se lopta baci uz svoju odlicnu brzinu i veoma je agilan (20) postici gol.Odlican je tehnicar (20),dribler (20),kreativan je(18) i precizan pas(17) i to ga cini najboljim veznim igracem sveta.Posto igra kvalitetno sa obe noge izazov je cuvati njega.Cesto menja tempo trcanja I odlicno se krece bez lopte tako da je tesko ispratiti ga.Iz driblinga cesto moze sutnuti sa distance i stvoriti problem protivnickom golmanu.Iako ima odlican sut (20) on nije toliko dobar izvodjac prekida(Korneri-12 a slobodni udarci 14).

Ovaj dvadeset trogodisnji igrac vredi citavo bogatstvo ali i mislim da nema tih para za koje bi ga Barselona prodala.Mesi je mlad igrac ali vec sada je dobio brojna priznanja i osvojio brojne titule i ako ovako nastavi u buducnosti definitivno ce biti najbolji igrac fudbala od nastanka ove igre.

 

Lionel Messi ove sezone.

Lionel Messi posle pet sezona.

Steven Gerrard

(Srednji vezni)

http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/gerro.png?t=1300999177

 

Steven George Gerrard rođen je 30.5.1980. godine u gradiću Whiston, desetak kilometara udaljenom od Liverpoola. Cijelu svoju karijeru igra u Liverpoolu, a za razliku od mnogih igrača Liverpoola koji dolaze iz grada Liverpoola, Steven od malena navija upravo za Liverpool, a ne za Everton. U studenome 1998. protiv Blackburn Roversa debitirao je ulaskom sa klupe, a 2003. mu je tadašnji trener, Gerard Houllier, povjerio kapetansku vrpcu. Za Liverpool je odigrao 366 utakmica i postigao 80 golova, a postao je ne samo kapetan, nego i zaštitno lice i ikona kluba, neki bi rekli talisman. Reprezentativnu karijeru je počeo gotovo simbolično, 31.5.2000., dan nakon njegovog 20. rođendana, protiv Ukrajine. U tom razdoblju je odigrao 84 utakmice, postigao 17 golova i stekao status dokapetana. Zbog ozlijede Ria Ferdinanda na Svjetskom Prvenstvu 2010. predvodio je Gordi Albion sa trakom oko ruke.

Sa Liverpoolom je osvajao sve osim Engleske Premier Lige, znači FA kup('01., '06.), Carling kup('01., '03.), FA Community Shield('01., '06.), Ligu Prvaka('05.), Kup UEFA-e('01.) i Europski Superkup('01., '05.).

Osobnih priznanja ima nešto više. Biran je za najboljeg igrača Premiershipa po izboru novinara, navijača i nogometaša. U razdoblju od 2001. do 2009. čak sedam puta je biran  u dream team sezone. UEFA ga je proglasila klubskim igračem godine, MVP-em finala 2005. te ga je uvrštavala u dream team Lige Prvaka od 2005. do 2007.

Steven je možda i jedini igrač na svijetu koji može odlično odigrati na pozicijama zadnjeg veznog(DM), srednjeg veznog(MC), desnog krila((A)MR) i polušpice(AMC). Ako bacite pogled na njegove atribute možete vidjeti da je on gotovo savršen igrač. Najmanja ocijena mu je Long Throws(3), a jedino su mu još Marking(11), Heading(11), Corners i Work Rate(12) manji od 13. Mnogim ljudima su njegovi topovski udarci(Long Shots 18) prva asocijacija na njega. Malo manje je poznato da je on ustvari i odličan dribler(Dribbling 14) koji može proći i na tehniku(Technique 15) i pokretljivost(Agility 14) i na snagu(Strenght 16).

 

 

Osim toga, ogroman kapacitet pluća(Stamina 18), kvalitetnno oduzimanje lopte(Tackling 16) i 186 centimetara visine mu omogućuju da vrlo dobro odradi i defenzivne zadatke.

Osim što ga krase sjajni tehnički i fizički atributi, Gerrard je i mentalno moćan. Valja istaknuti njegovi agresivnost(Agression 18), odlučnost(Determination 18) te hrabrost(Bravery 17).

 

 

Steven voli ofenzivnu igru i iz tog razloga jako puno igra prema naprijed(Gets Forward Whenever Possible), često pokušava odigrati loptu „kroz obranu“(Tries Killer Balls Often). Njegov zaštitni znak su snažni udarci iz daljine(Shoots From Distance + Shoots With Power), a upravo on je sa svojim dugim pasevima(Tries Long Range Passes) posljednjih sezona stvarao prepoznatljivu igru Liverpoola.  Jedino što vas treba zabrinuti je njegova navika da ide naprijed, ali samo ako od njega očekujete da bude destruktivac na srdini terena.

Osim već spomenutih pozicija zadnjeg veznog, srednjeg veznog, desnog krila i polušpice, Gerrard još može odigrati kao desni bočni(DR/WBR), lijevo krilo((A)MR), a po potrebi i napadač(ST). Ako ste mislili da kao lijevo krilo nije kvalitetan, valja napomenuti da mu je i lijeva noga prilično jaka, a i u jednoj od najvećih utakmica Engleske reprezentacije(Engleska – Hrvatska 5:1) je igrao upravo na poziciji lijevog krila i zabio 2 pogotka.

 

 

Preporučujem Vam da ga koristite na poziciji srednjeg veznog uz rolu Box To Box Midlefilder zato što podjednako koristi njegove ofenzivne i defenzivne mogućnosti, ali mislim da jednostavno nemožete pogriješiti koju god rolu da mu stavite.

Pošto ima 30 godina, ispred njega su još maksimalno 3 sezone igranja na vrhunskom nivou. A zbog tako malo vremena mislim da se ne isplati dati preko 30M€ za igrača. Nadalje smatram da je toliko vezan za Liverpool da ga sa Anfielda može odvući pakleni ugovor koji bi ga vjerojatno učinio jednim od najplaćenijih igrača svijeta. Ako baš silno želite dovesti Gerrarda, preporučujem Vam da sačekate kraj sezone 2012/2013 i da ga pokušate dovesti po isteku ugovora.

Xavi Hernandez

(centralni vezni)

http://i.imgur.com/Ttu9O.png

 

Xavi Hernandet rođen je 25 siječnja 1980 godine u Barceloni,Kataloniji.Vezni igrac Barcelone smatra se jednim od najboljih veznih igraca na svijetu.Xavi je produkt Barcelonine skole nogometa,a u Barceloni je od svoje 11 godine . Brzo je napredovao kroz omladinsku skolu te je sa nepunih 17 godina postao vazan igrac Barcelone "B" i pomogao im u promociji u drugu ligu . Njegovo brzo napredovanje i dobre igre dovele su ga u prvu momcad u kojoj je debitirao 18 kolovoza 1998 u finalu Super Kupa gdje je zabio Mallorci . U La Ligi prvi nastup imao je 3 listopada 1998 protiv Valencie . U početku Xavi igra kombinirao za prvu momcad i za Barcelonu "B" no ozljeda Pepa Guardiole u sezoni 1999 dovela ga je do standardnog prvotimca koji je bio glavi playmaker Barcelonine igre kao sto je i danas . U sezoni 2004/2005 Xavi je postao podkapetan momcadi,dok je u sezoni 2005/2006 na treningu ozljedio ligamente ljevog koljena te je odsustvao 5 mjeseci . U sezoni 2008/2009 pruzao je fantastice utakmice te izvrsno nastupuao u sva tri natjecanja. U finalu Copa del Reya postigao je cetvrti pogodak za Barcelonu koja je slavila protiv Athletic Bilbaa . U La Ligi najbolju partiju pruzio je u velicanstvenoj pobjedi protiv Real Madrida gdje je zabiljezio 4 asistencije ,a asistenciju je zabiljezio i u finalu Lige Prvaka protiv Manchester Uniteda gdje je asistirao Messiju za drugi pogodak . Te godine proglasen je za najboljeg veznog igraca Lige Prvaka . U La Ligi bio je igrac s najvise asistencija cak 20 dok ih je u Ligi Prvaka zabiljrzio jos 7 sto nam daje impresivnu brojku,27 !  godisnje . Tijekom sezone 2009/2010 novinari su ovako opisali Xavia:"Vrlo jednostavno najbolji vezni igrac u modernom nogometu i jedan od najboljih svih vremena . Moze se reci da su on i Lothar Matthäus dva najbolja na toj poziciji u povijesti . Xavijeve lopet mogu se usporediti sa Platinijevim loptama,on stvara mnogo prilika za golove i svaka njegova lopta je lopta s ocima . Dana 9 lipnja Xavi je potpisao novi ugovor s Barcelonom do 30 lipnja 2016 . Dana 2 siječnja 2011 godine Xavi je protiv Levantea upisao svoj 549 nastup za klub te je tako postao igrac koji ima najvise nastupa za Barcelonu. Xavi je i s reprezentacijom imao velikih uspjeha te je osvojio Svijetsko prvnestvo do 20 godina, te Svijetsko prvenstvo u Juznoj Africi .

 

 

Xavia krase fenomenala dodavanja(passing-20) te odlicna tehnika i primanje lopte(first touch i techniuqe-20) . Ne radi puno bez potrebnih dodira s loptom  te se odlino krece po terenu (off the ball-19) . Jedan je od najkreativnijh veznig igraca ikada a ujedno je i jako smiren na terenu ne stvara bezpotrebno paniku i uvijek mirno odigrava(Concetration i Creativity-20) . A jedna od najvaznijih karakteristika veznog igraca,nepredvidljivost njegova je dobra strana(flair-18) .On ne nabija dugo lopte vec pukasava igrati s mnogo kratkih dodavanja(play short simple passes)  te uvijek trazi sansu da izbaci svog napadaca u sansu za pogodak(tries killer balls often) . Ne skriva se od igre i dolazi duboko da primi loptu te diktira temo svoje ekipe . 

 

 

Cristiano Ronaldo

(levo krilo)

 

http://www.dodaj.rs/f/3q/FZ/2g89HZli/735216.png

 

Reprezentativac je i kapetan Portugala te dobitnik Zlatne lopte i FIFA-ine nagrade za fudbalera godine za 2008. godinu.

Rodjen je na portugalskom ostrvu Madeira 5.2.1985. Odrastao je sa majkom Marijom, ocem Žozeom Dinisom Aveirom koji je umro dok je Ronaldo imao mec protiv Rusije sa reprezentacijom Portugala, starijim bratom Hugom(1975) i dve sestre, Elmom i Lilianom Katiom.

Poceo je da igra fudbal sa tri godine, a kada je sa šest.godina krenuo u školu njegova strast prema fudbalu bila je očigledna Kada je bio dečak omiljeni tim mu je bio Benfika iako je kasnije igrao za rivalski klub Sporting. Kao osmogodisnjak igrao je u amaterskom klubu Andorinja gde je njegov otac bio trener. Kada je imao sam deset godina njegova reputacija u Portugalu je rasla primetio ga je Nacional za koji je i potpisao i osvojio titulu potom prelazi u Sporting gde je takodje proveo svega par sezona i seli se u Manchester United na ''Teatar Snova'' sa svega 18 godina gde je posta ljubimac navijaca te i najbolji igrac sveta tamo se znatno proslavio. 26. Juna 2009 Real Madrid je objavio da je dogovorio najveci trasfer u istori fudbala sa Cristianom Ronaldom ugovor je potpisan na 6 godina i po sezoni je vredan 13 miliona evra. Docekalo ga je neverovatnih 80 000 navijaca nadmasivsi Maradonin docek u Napoliju.

Najbolje igra na pozicijama levog i desnog ofanzivnog krila (amr/l) klasicnog levog i desnog krila (mr/l) i spica (stc.) U njegovim  atributima bukvalno nema mane odlican je i fizicki i teznicki i mentalno. Mozda je mana sto je vise individualac nego timski igrac i takodje mu je slabija strana defanziva.

 

 

Vec u Sportingu je proglašavan za najboljeg driblera ikada uneo je mnogo novina u moderni fudbal njegov rivalitet sa Messijem ce jos dugo trajati. Obojica su vrlo mladi. Čini se da nema poteza koji ovaj igrač ne može da izvede deluje kao pravi madjioničar. Svuda mu zvizde sem kod kuce. Ima fenomenalan udarac mozda i najbolji na svetu sjajno izvodi slobodnjake mnogo puta mu je taj sut pomogao u karijeri da prelomi najbitnije utakmice...

 

 

Cristiano Ronaldo uziva u fudbalu vidno je da se zabavlja na terenu i to je njegova najveca prednost strahovito je brz i ima sjajan prvi dodir sa loptom. Sjajno menja pravac kretanja i tako lomi svoje rivale neki ce se složiti a neki ne ali Cristiano je igrac koga je apsolutno najteže čuvati i svi treneri pripremaju posebne taktike za njega ipak malo njima uspe da ga zadrže. Ovaj momak kada mu se igra fudbal deluje kao ne moguće da se zaustavi. Iako uglavnom ne igra klasičnog spica u većini slučajeva je najbolji strelac lige a i sveta fudbal igra konstantno dobro. Na ovom klipu se možete i sami uveriti koliki je majstor najboljih 10 njegovih golova:

 

 

Vrlo je maštovit igrač i puno bi vam značio u vašoj ekipi ipak teško da ga možete dovesti ali se svaki euro isplati za njega ima jos sasvim dovoljno vremena da igra i beleži sjajne igre s obzirom da mu je tek 25 godina. Ima prostora da igra još dobrih 7-8 sezona kao vrhunski igrač. Preporučujem da ga koristite na levom ili desnom ofanzivnom krilu (amr/l) jer tu ima najviše prostora za svoje ubitače prodore. Rolu mu stavite inside forward-attack. Zna se da voli da ulazi unutra sa boka tako ce raditi i sa ovom instrukcijom. Njega možete jednostavno da volite ili ne volite nema sredine ali jedno je sigurno on je majstor današnjeg fudbala on je Cristiano Ronaldo...

 

Wayne Rooney

(Napadac)

http://img854.imageshack.us/img854/3910/5108390.png

Wayne Rooney rodjen je 24.10.1985 u Liverpulu.Svoju karijeru poceo je 2002 godine u Evertonu.Runi je svoj prvi gol u Premijer Ligi postigao protiv Arsenala kao sedamnaestogodisnjak i postao najmladji strelac u istoriji Premijer Lige.Taj rekord bio je na snazi samo par meseci kada je James Milner oborio taj rekord.Runi je 2004 godine izrazio zelju da predje u neki bolji i ambiciozniji klub.Tog letа 2004 godine Mаncester Junаjted i Njukаsl junаjted su se borili zа njegа. Everton je prihvаtio ponudu Mаnčester Junаjtedа od 27M€ i postaje najplaceni igrac do 20 godina u to vreme.Za Everton Runi je 66 utakmica i postigao 15 golova.U dresu Mаncester Junаjtedа je debitovаo 28 septembrа 2004 godine u pobedi nаd Fenerbаhceom od 6-2, u utаkmici grupne fаze Lige Sаmpionа. Nа svom debiju je postigаo tri pogotkа а zаbelezio je i jednu аsistenciju.Za Mancester Junaited do sada je odigrao 188 ligaskih utakmica i postigao 91 gol.Runi je osvajao razne trofeje sa Mancesterom.Ligu Sampiona osvojio je jednom 2008 godine kada su u finalu savladali Celsi nakon penala.Iste te godine osvojili su titul Svetskog Klupskog prvenstva,Engleski liga kup osvojio je 2 puta 2006 i 2010 godine.Premijel Ligu Engleske osvojio je 3 puta 2007,2008 i 2009 godine,Komuniti Slid je osvojio samo jednom i to 2007 godine.Sto se tice individualnih nagrada Runi je veoma uspesan.Runi je dva puta proglasen za najboljeg mladog igraca 2005 i 2006 godine.2008 godine proglasen je za najboljeg igraca Svetskog Klupskog Prvenstva.2010 godina se smatra njegovom najuspesnijom godinom jer je bio predvodnik Mancestera od kada je iz kluba otisao Kristijano Ronaldo.Runi je te godine proglasen za najboljeg igraca godine i za najboljeg fudbalera Engleske Premijer Lige.Da se ta godina smatra jos uspesnijom Runi je bio i drugi strelac lige sa postignutih 26 golova,isped njega bio je Didier Drogba sa posignutih 29 pogodaka.

Za Reprezentaciju Engleske debitovao je 2003 godine protiv Reprezentacije Australije i tada je postao najmladji igrac koji je obukao dres Reprezentacije Engleske.Taj rekord bio je na snazi citave 3 godine kada ga je oborio Tio Volkot koji je bio mladji od Runija 36 dana.Runi je prvi pogodak u Reprezentaciji Engleske postigao 2004 godine u Skopulju protiv Reprezentacije Makedonije u kvalifikacijama za Evropsko Prvenstvo,tada je imao 17 godina i postao najmladji strelac istoriji svoje Reprezentacije.Prvo veliko tаkmicenje nа kojem je nаstupio, bilo je Evropsko prvenstvo 2004. Postаo je nаjmаlаdji strelаc u istoriji evropskih prvenstаvа 17 junа 2004 godine.Tog dаnа je nа utаkmici sа Svаjcаrskom postigаo dvа golа.Engleska Reprezentacija ispala je u cetvrtfinalu od Reprezentacije Portugala nakon penala,a Runi je ranije napustio mec zbog poverede.Runi na tom Evropskom Prvenstvu umalo nije dosao do zlatne kopacke jer ga je samo gol delio da postane najbolji strelac tog Prvenstva.Runi je sa postignutih 4 pogodaka bio drugi strelac a ispred njega bio je Milan Baros.Do sada Runi je odigrao 64 utakmica za Reprezentaciju Engleske i postigao 25 pogodaka.

Wayne Rooney smesten je u Dream Team jer se smatra za jednog od najboljih napadaca sveta.Ono sto odlikuje Runija jeste fizicka sprema.Runi je izuzetno dobro gradjen (Natural Fitness 17),veoma je jak u duelu (Strength 16) i ima veliku izdrzljivost (Stamina 18) pa tako se vrlo retko umoran.Ono sto veci deo napadaca krasi jeste brzina.Runi ima sasvim solidnu brzinu (15) a dok maximalna brzina dolazi do izrazaja posle 3-4 koraka sa loptom (Acceleration 16).[/b][/i]

Runi je veoma prikovan Tehnickim i Mentalnim znanjem.Runi odlicno vlada tehnikom (Technique 17) ima odlican pas (Passing 16) i odlicno se snalazi u situacijam pred golom (Finishing 16).Runi ima odlicno citanje,dobro zna sta ce svoj ili protivnicki igrac uraditi sa loptom (Anticipation 16),u svakoj utakmici ulazi maximalno hrabro i ginu ce za ekipu (Bravery 19 i  Determination 19),odlicno zna sta ce sa loptom i ima viziju i igri (Creativity 16 i Flair 16).On takodje se odlicno krece bez lopte (Off the Ball 17) vrlo se dobro slaze sa ostalim igracima pravi timski igrac (Teamwork 17) i ono sto je vazno moze da isdrzi svih 90 minuta na utakmici (Work Rate 19).

Runi se veoma cesto vraca na svoju plovinu kako bi primio loptu (Comes Deep To get Ball).I uz to pokusava snaznim udarcima da ugorzi gol protivnika (Shoots With Power) a ono sto on najvise voli da lobuje protivnickog golamana u situacijama 1 na 1 (Likes To Lob Keeper).Runi ne bi bio Runi da nema dugacak jezik (Aggression 17).Veoma ulazi ostro u duele (Dives Into Tackles) pa zbog toga dobija zute kartone i ulazi u velike rasprave sa sudijam (Argues With Officials ) sto njemu mnogi ljudi to zameraju.On moze da igra na mnogim pozicijama na terenu kao sto su:STC,AMR,AML,AMC,MC,MR,ML pa cak i golman.

 

Od Runija najbolje za kraj...

Wayne Rooney profil sa pocetka.

Wayne Rooney profil posle 5 godina.

Fernando Torres

(Napadac)

http://img31.imageshack.us/img31/7686/821112l.png

Fernado Tores rodjen je 20.3.1984 godine  u Madridu.Svoju karijeru poceo je u Atletiku iz Madrida 2001 godine.Tores je za Atletiko odigrao 212 utakmica i postigao 81 gol.Tores je postao ikona Atletika i sa samo 19 godina dobija kapitensku traku Madridskog tima.Dres Atletika nosio je sve do sezone 2007/2008 kada prelazi u Engleski Liverpool za 22M€.Gde uzima dres sa brojem 9 isto kao i u Atletiku.Ta sezona 2007/2008 smatra se i najvecim njegovim uspehom jer je bio treci igrac sveta,ispred njega bili su Lionel Messi i Kristijano Ronaldo.Bio je treci igrac Evrope sa osvojenih 179 glasa ispred njega bili su Lionel Messi sa 281 glas i Kristijano Ronaldo sa osvojenom zlatnom loptom i sa osvijenih 446 glasa.Iste sezone bio je i treci strelac Engleske Premier Lige sa postignutih 24 pogotaka,dok su ispred njega bili Adebajor sa istim brojem pogodaka i Ronaldo koji je postigao 31 pogodak.Da se sezona smatra zadovoljavajucom bio je i treci strelac Lige Sampiona sa postignutih 6 pogodaka.Za tim iz Liverpula odigrao je 78 meca i postigao je 56 gola.Dres Liverpula nosi sve do 2011 godine kada prelazi u Londonski Celsi za 50M€.Navijaci sokirani njegovom odlukom da pojaca Plavce pale njegove dresove.Tores je u Celsiju uzeo dres sa brojem 9 isto kao i predhodna dva puta pa kako on kaze to mi je omiljeni broj.Zа nаcionаlni tim Spаnije debitovаo je protiv Portugаlа 2003. godine.Te godine dobio je svoj nadimak El Ninjo(klinac)i tаko postаo nаjmlаdji fudbаler koji je igrаo zа Spаnsku reprezentаciju, sа devetnаest godinа.Za Reprezentaciju Spanije odigrao je 80 utakmica i postigao je 24 gola.

Fernando Torres smesten je u Dream Team jer se smatra za jednog od najboljih  napadaca sveta.Ono sto njega najvise odlikuje jeste fizicka sprema.Torres je izuzetno brz (Pace 17) igrac,pravi velike probleme odbranbrenim igracima svojim snagom (Strength 14) i promenom pravca (Agility 17) pa ga to cini nezaustavljivim.Vrlo se lako snalazi u situacijama 1 na 1 i vrlo ga je tesko zaustaviti.

Ono sto cini Fernanda jedinstvenim jeste tehnika (Technique 16) kojom poseduje.Fernando kao sto znamo jako je brz a uz to ga krasi i fenomenalan dribling (Dribbling 17) s kojim sa lakocom prelazi protivnicke igrace.Kao sto smo rekli Fernadno vrlo lako posize golove ima izuzetan sluh za gol (Finishing 17),iako mnogo fudbaleri potcenjuju Toresovu skok igru Fernando zna da postigne gol glavom (Heading 15).

Ono sto Fernado najvise voli je da predribla golmana i da postigne gol (Likes To Round Keeper).Cesto trazi prostor izmadju stopera i bocnog igraca (Moves Into Channels) da bi lakse odigrao dupli pas sa svojim saigracem (Play One Twos ) i tako pravi sebi prostor za sut iz prve (Tries First Time Shots) jer tako cesto uhvati golmana na spavanje.Ono sto mnogi zameraju njemu jeste to sto se cesto svadja sa sudijama (Argues With Officials) i tako cesto dobija kartone.

Ferndno Torres pored svoje prirodne pozicije napadaca (ST) moze da igra i prednjeg veznog (AMC) ali mu to slabo polazi za rukom pa tako ga vise forsirajte kao napadaca,a uz to mu stavite rolu Advanced Forward ili Target Man..

Fernando Torres profil sa pocetka.

Fernando Torres profil posle 5 godina.

Sir Alex Ferguson

(manager)

 

http://img10.imageshack.us/img10/8119/2020287.png

 

Sir Alex Ferguson roden je 31. prosinca 1941 godine u Govanu blizu Glasgowa, Škot je menader Manchester Uniteda gdje je  zaposlen od 1986 godine . Ferguson je ranije bio menader Stirlingshirea i St. Mirrena,dok je najuspjesniji bio u Aberdeenu.Sa najdužim stažom od svih menadera,njegov mandat u Manchesteru je najduzi ikada a traje 24 godine . Alex je zavrsio fakultet te je jako obrazovan covjek. Alex je svoju igracku karijeru zapoceo kao amater u Queen's Park Rangersa gdje je debitirao sa 16 godina kao napadac .Queen's Park bio je amaterski klub pa je stoga Ferguson morao i na druge nacine zaradivati za život, tako je radio u brodogradilištu . Queen's Parku jako je lose islo ali ipak Alex je u toj sezoni uspio zabiti 20 golova u 31 utakmici , sto mu je donijelo transfer u St.Johnstone 1960 godine . U St. Johnstoneu nije regularno igrao i bio je u nemilosti trenera no ipak u utakmici protiv Rangersa trener nije imao druge nego staviti Alexa u igru sto mu je on vratio postigavsi hat-trick i tako doveo St. Johnstone do velicanstvene pobjede . U ljeto 1964 Alex je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s Dunferlineom. U sezoni 1965/66 Ferguson je jednostavno zablistao te u 51 utakmicu postigao 45 golova.Poslje te sezone preselio se u Rangers za £65,000 sto je bio najveci transfer izmedu dva Škotska kluba . Iako mu je Rangers bio najdrazi klub Alex ga je napustio vrlo tuzno, nakon sto je ozenio katolkinju Cathie te zbog toga dozivio broja vrijedanja . Sljedecg listopoada Nottingham Forest zelio je dovesti Alexa no njegova supruga nije se htjela preseliti u Englesku,i vrlo brzo je zavrsio u Falkriku kao igrac-trener . Nakon kratkog vremena Falkrik je doveo novog trenera koji je Fergusona makao sa pozicije trenera a on je vrlo brzo presao u Ayr United gdje je 1974 zavrsio svoju igracku karijeru . Odmah nakon kraja igracke karijere Alex se bacio u trenerske vode te je 1974 imenovan za trenera  East Stirlingshirea,u relativno mladoj dobi od 32 godine. To je bio amaterski klub koji cak nije imao golmana . Sljedece godine Alex je preuzeo St.Mirren,bio je menader od 1975 do 1978 te je zasluzan za veliku transformaciju u klubu te donijelo veliku gledanost klubu koji je bio u nizoj ligi,svaku utakmicu pratilo je vise od 1000 gledatelja. St.Mirren je jedini klub koji je smijenio Fergusona,govori se da je dobio otkaz zbog  nepostovanja ugovora te neovaleštenim isplatama igracima . Nakon otkaza Ferguson je preuzeo prvoligasa Aberdeena te sezonu zapoceo vrlo lose ali njihova forma drasticno se poboljšala,to je bio prvi put u 15 godina da Celtic ili Rangers nisu osvojili prvenstvo . Ferguson je nakon toga osjecao veliko poštenje njegovih igraca prema njemu te je izjavio " Napokon imam igrace koji vjeruju u mene " . Njegovi igraci prozvali su ga "žestoki Fergie", o cemu govori ovo : Kada ga je John Hewitt pretekao na cesti dobio je veliku novcanu kaznu .

 

 

Tim je nastavio odlicno igrati te su osvojili Škotski kup 1982 godine, nakon

toga Ferguson je dobio punudu od Wolwesa koju je odbio . Ferguson je u sezoni 1982/83 doveo Aberdeen do najveceg uspjeha ikada, izbacili su Bayern koji je u prethodnom krugu pobijedio Tottenahm 4-1,te im je to dalo samopouzdanja da mogu osvojiti to natjecanje a i osvojili su ga slavili su u finalu protiv Real Madrida 11. svibnja 1983 2-1 . Tako je Aberdeen postao tek treci škotski klub koji je osvojio Europski trofej . Ferguson je imao brojne ponude od Arsenala,Tottenhama i Wolwesa ali se ipak odlucio za Mancehster United.preuzeo ga je 1986 godine .Nakon dolaska Ferguson je bio jako zabrinut momcad je bila 21 od 22 momcadi na tablici,ali ipak uspio ih je izvuci i sezonu zavrsiti na 11 mjestu . Posebno ga je brinila disciplina u klubu znao je da neki igraci previse piju sto je vrlo brzo rijesio . Svoju prvu utakmicu na klupi Uniteda izgubio je od Oxforda 2-0 . Ferguson je imenovao

svog pomocnika iz Aberdeena, Archiea Knoxa pomocnikom u Manchesteru . U 1987-88 sezoni Ferguson je doveo brojna pojacnja sto je rezultiralo drugim mjestom,9 bodova iz Liverpoola . Ferguson sljedecih sezona nije imao dobre rezultate te su svi  mislili da ce biti smijenjen ali ipak uspio je osvojiti FA Kup,pobjedivsi u finalu Crystal Palace 1–0 . Ferguson je u prvu momcadu pozvao Ryana Giggsa . U sezoni 1991/92 osvojili su League Cup i Super Cup .Dovodenjem Erica Cantone iz Leedsa za 1.2M Mancehester je dovelo do prvog trofeja Premireshipa kojeg su osvojili s 10 bodova prednostim nad Aston Villom . U sezoni 1993/94 Ferguson je iz Nottingham Forest'a doveo Roya Keane za  £3.75 miljona,United je tu sezonu od pocetka do  kraja prvenstva bio prvi na tablici . Ferguson je prvi manager u povijesti koji je osvojio Premiership tri puta. Ferguson je takoder poznat po tome sto je ozljedio Davida Beckhama,bio je vrlo ljutit te je udrio kopacku nogom koja je pogodila Beckhama u lice. Upjesnost u Manchester gradila se na Ferugsonovom stavu da ni jedan igrac nije veci od kluba.

 

 

On je trener kakvog bi svaki klub volio imati a njegov stav je na "Moj nacin ili odlazis" . Njegovo ponasanje i taktika rezultirali su svade sa mnogim igracima kao sto su i odlazaka,Gordon Strachan, Paul McGrath, Paul Ince, Jaap Stam, Dwight Yorke, David Beckham, Ruud van Nistelrooy  i Gabriel Heinze otisli su nakon raznih svada sa Fergusonom . Ferguson je sigurno jedan od najboljih trenera na svijetu sto govori i podatak da je sa Machesterom osvojio 35 trofeja .

Posle pete sezone ovaj legendarni trener se uglavnom već penzioniše kao što će verovatno biti i u stvarnosti...

Projekat radili:

sale92

dex6

Play Boy

Zolinho10

visoki

http://www.dodaj.rs/f/2W/NB/3KXUYAue/4/txt-team.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Molim vas da ne stavljate takve komentare tipa Zexx trudili smo se dali sve od sebe mogli ste i vi raditi ako vam je toliko stalo. Ovo su igraci sa najvecim CA i PA na svojim pozicijama :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Kad je Messi igro igro lijevo krilo? Glavne odlike i Messia i Ronalda su da se mogu zabit u srdinu terena i imat priliku za šut pošto imaju "kontra" noge. Ronaldo je u Unitedu igro više desno, sad u Realu igra lijevo. Dok je Messi igro desno kad god sam ga gledo.

Link to comment
Share on other sites

Kad je Messi igro igro lijevo krilo? Glavne odlike i Messia i Ronalda su da se mogu zabit u srdinu terena i imat priliku za šut pošto imaju "kontra" noge. Ronaldo je u Unitedu igro više desno, sad u Realu igra lijevo. Dok je Messi igro desno kad god sam ga gledo.

Ako gledas Barcu ove sezone,Mesi igra svuda,mada mu je najcesca pozicija kao napadac...I sam je izjavio da igra u napad od kad je Gvardiola uzeo ekipu...
Link to comment
Share on other sites

Dex upravu si Barsa igra sa 2 bočna napadača i jednim sredisnjim Messi desno, Pedro levo, Villa u sredini i tu formaciju forsiraju već prilično dugo što ne znači da Messi ne igra podjednako dobro i kao nešto defanzivniji na tom boku :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ljudi šta vama nije jasno? Ovo je FM forum i napravljen je Dream Team od igrača iz FM-a a ne po tome kako igraju u stvarnosti. Zato više nema rasprave na temu zašto nema ovog, zašto nema onog. Ako već hoćete da menjate spisak onda uzmite FM Scout i nađite igrače sa većim CA/PA pa će se vaše mišljenje uvažiti, u suprotnom svaki post koji nema veze sa FM-om biće obrisan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |