Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Bili su bili vrhovi planina , bile su košulje Hajdučkoga sina! vol.1 by cR™


Tito Ortiz™
 Share

Recommended Posts

Bili su bili vrhovi planina , bile su košulje Hajdučkog sina! vol.1

 

HNK Hajduk Split

 

http://www.dodaj.rs/f/2S/6T/SioE6QX/1/433.png

 

Povijest/Historija

 

Hrvatski nogometni klub "Hajduk" osnovala je, u praškom kafiću U Fleku, skupina splitskih studenata koji su studirali u Pragu: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, a po nekima i Vladimir Šore, i to nakon što su gledali susret tamošnjih "Sparte" i "Slavije". Tada su došli na ideju da osnuju nogometni klub u svom rodnom gradu. Organizacija je bila vrlo slaba na početku, dok se u jednom splitskom kafiću "Troccoli" nisu napisala pravila kluba, dok su za tzv. stolom mudraca predlagana su imena za klub, među kojima su bili "Mosor", "Marjan", "Borac", "Uskok", "Velebit" i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka. Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači "zasladili" zahtjev organima vlasti podatkom da :...vojaci koji igraju nogomet mogu puno više pretrčati pod punom ratnom spremom.

 

Dozvola za rad i pravila odneseni su vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911. Nakon toga skoro su svi počeli graditi nogometno igralište na lokaciji "Kra'jeva njiva" (pokraj "stare murve") koje se prije koristilo kao vojni poligon austro-ugarske vojske. Oko kluba okupljali su se prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja austro-ugarske carske pokrajine Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Odatle i pridjev u nazivu "Hrvatski" i hrvatski grb kao dio hajdukovog grba. Prvi je predsjednik postao dr. Kruno Kolombatović.

 

Početak

 

Prvi protivnik bio je "Calcio Spalato", klub talijanaša koji su živjeli u Splitu, a susret je završio rezultatom 9:0 (6:0) za Hajduka. Prvi pogodak za Hajduk koljenom je postigao Šime Raunig. 1912. godine, Hajduk je prvi put gostovao, i to u Zagrebu protiv nogometnog kluba "HAŠK" i izgubio 3:2. 1923. godine Hajduk je po prvi puta igrao u ligi Kraljevine Jugoslavije, ali nije zabilježio velike rezultate. Veću reputaciju svojim prvim pravim rezultatom, klub je ostvario pobijedivši "Olympique" iz Marseillea sa 3:2 u svojoj prvoj međunarodnoj utakmici. Bila je to turneja po sjevernoj Africi. Nakon tog uspjeha momčadi, u Splitu je Hajduk po prvi puta postao glavna tema razgovora, i na povratku momčadi kući s turneje dočekali su ih skoro svi stanovnici grada podno Marjana.

 

1924. godine cijela postava Hajduka osim vratara koji je imao talijansko državljanstvo (iako je bio iz hrvatskih krajeva), igrala je za reprezentaciju (Čehoslovačka 0:2), zahvaljujući velikim rezultatima zabilježenim u domaćim i međunarodnim susretima. Hajduk je postao inspiracija za mnoge umjetnike, osobito pjevače. Najpoznatija je skladba o Hajduku "Kraljica baluna", opereta Ive Tijardovića u čast 15-e obljetnice kluba. 1927. godine Hajduk je osvojio svoju prvi krunu prvaka, a 2 godine kasnije drugu. 1931. godine klub je posjetio Sjedinjene Američke Države u okviru proslave 20 godišnjice osnutka, dok je dvije godine kasnije izgrađen "Dom Hajduka". Tijekom Drugog svjetskog rata svi Hajdukovi igrači igrali su za jugoslavensku reprezentaciju (kao "Hajduk-NOVJ") protiv momčadi saveznika.

 

Istaknuti igrači tog doba bili su napadači Leo Lemešić i Vlado Kragić (legendarni "Kalun") koji je 1933. na utakmici s HAŠK-om (7:1) postigao svih 7 pogodaka.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/e/e7/Prva_utakmica_Hajduk.jpg

Detalj sa prve utakmice...

 

Privremena zabrana rada

 

Za vrijeme šestosiječanjske diktature u Kraljevini Jugoslaviji, pridjev "hrvatski" bio je prisilno zamijenjen pridjevom "jugoslavenski". Kroz talijansku okupaciju Splita, 1941. – 1943., Hajduk je odbio nastupati u tuđinskom (talijanskom) prvenstvu. Dolaskom grada Splita pod vlast NDH, stvari se nisu izmijenile. Iako su pokrenuli inicijativu za uključenje HNK Hajduka u nogometno prvenstvo NDH, kompromitiranost vlasti NDH s prijašnjom trgovinom hrvatskim ozemljem (poglavito Splitom i dalmatinskom obalom), rezultirala je odbijanjem Hajdukovih ljudi za sudjelovanje u prvenstvu NDH.

 

HNK Hajduk tajno je obnovio rad na Visu 7. svibnja 1944., i djelujući pod nazivom "Hajduk – tim NOVJ" igrao je sa savezničkim momčadima (momčadima klubova iz zemalja pod kontrolom Saveznika i savezničkim vojnim/mornaričkim momčadima) diljem slobodnih ozemlja Europe i Sredozemlja. 23. rujna 1944. na utakmici u Bariju, Hajduk je pobijedio vojničku reprezentaciju Velike Britanije pred oko 50 tisuća ljudi, što je tada u svijetu (za Hajduka i sad) bilo nevjerojatno. Tijekom 1945. Hajduk kreće na turneju po Egiptu, Palestini, Libanonu, Siriji i Malti.

 

Za doba FNRJ/SFRJ, iz naziva je bio izbačen pridjev "hrvatski".

 

Najveće godine kluba

 

Od 1970. do 1980. godine bio je period zlatne generacije Hajduka koja je napravila najbolje rezultate u povijesti kluba. 1971. osvojen je naslov nakon sušnih 16 godina, i to pobjedom u Beogradu, opet, nad Partizanom sa 4:3 nakon što su gubili sa 0:3. U to vrijeme igrali su Petar Nadoveza (koji je karijeru završio početkom tog desetljeća), vratar Ivan Katalinić (kasnije uspješan trener momčadi), Dragan Holcer, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Vilson Džoni, Brane Oblak, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Slaviša Žungul, a nadolazeće zvijezde su bili braća Zoran i Zlatko Vujović i drugi. Istaknuo se i svjetski poznati trener Tomislav Ivić koji je osvojio 3 prvenstva i 4 kupa, prezentiravši izuzetno lijep nogomet. Prema tvrdnjama samog trenera, Hajduk je već tada prakticirao igru sa dešnjakom kao lijevim krilom i ljevakom kao desnim, ono što danas radi trenutni europski prvak Barcelona, a predsjednik je bio čuveni Tito Kirigin, koji se smatra najvećim predsjednikom Hajduka svih vremena. Uz velike uspjehe u domaćim natjecanjima ( 9 trofeja u 10 godina ), u međunarodnim natjecanjima zabilježeno je polufinale Kupa pobjednika kupova sezone 1972./73. kada je izbačen od strane engleskog Leeds Uniteda, a iz 1980. pamti se "mitski" susret sa njemačkim HSV-om, kada je nakon sjajne Hajdukove utakmice na Poljudu, HSV ( tada jedna od najboljih momčadi Europe ) prošao dalje zahvaljujući golu u gostima. Bilježi se i 5 uzastopnih kupova, od 1972. do 1977. 1976. kada je Partizan pomoću suca Maksimovića osvojio naslov, Hajduk mu je nanio najveći domaći poraz od čak 6:1.

Godine 1979. Hajduk se preselio na novi stadion Poljud, tada jedno od najljepših sportskih zdanja u svijetu. Posljednji gol na "starom placu" postigao je Mišo Krstičević. Ipak, prema rezultatima u 80-ima pričalo se o svojevrsnoj ukletosti Poljudske ljepotice.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/9/9e/Poljud_izgradnja.jpg/420px-Poljud_izgradnja.jpg

Poljudski stadion u izgradnji, 1979. godine

 

'80-te su ponudile manje uspjeha u državi (niti jedan naslov prvaka), iako se smatra da je Hajduk do uključujući sezonu 1985/86. trebao osvojiti barem dva naslova prvaka. Svojevremeno je hrvatski emigrantski tisak, ali i domaći hrvatski tisak, doduše pomno biranim riječima, govorio o čudnim ishodima utakmica Hajdukovih takmaca za naslov prvaka, u kojima su oni pojedina gostovanja prolazili bez problema.

Štaviše, protiv Hajduka je na tim terenima se igralo po filozofiji "lomi mu nogu!" (doslovni slučaj divljačkih startova, pri kojima je slomljena noga Blažu Sliškoviću na utakmici protiv OFK Beograda te kasnije Nenadu Gračanu protiv Rijeke, u njegovoj trećoj utakmici za Hajduk!).

Od europskih natjecanja pamte se polufinale Kupa UEFA 1984. kada je opet koban bio engleski klub, i to stari znanac Tottenham, te četvrtfinale istog natjecanja 2 godine kasnije. Uspjesi van zemlje nadoknadili su neuspjehe kod kuće, a tokom tog desetljeća Hajduk je pobjeđivao momčadi poput Valencie, Bordeauxa, Metza, VfB Stuttgarta, Torina, Marseilla i Manchester Uniteda ( čiji je poraz u prijateljskoj utakmici na Poljudu jedan od najvećih gostujućih u povijesti tog engleskog velikana ). Istaknuti igrači '80-tih bili su Blaž Slišković, popularni "Baka", Zoran Vulić, Aljoša Asanović, te Ivan Gudelj koji je zbog bolesti prisilno prekinuo vrlo obećavajuću karijeru.

 

8. svibnja 1991. Hajduk je osvojio posljednji jugoslavenski kup, pobijedivši, kao autsajder, usred Beograda, tadašnjeg europskog prvaka Crvenu zvezdu sa 1:0. Gol je postigao Alen Bokšić, a time je Hajduku zauvijek pripao Titov pehar. Težina ovog uspjeha je u tome što je te sezone Hajduk u jesenjem dijelu prvenstva bio na posljednjem mjestu, što je i u najlošijim sezonama bilo nepojmljivo za klubove "velike četvorice", dok je Zvezda te sezone bila nadmoćna u prvenstvu, a iste sezone je bila i pobjednik Kupa prvaka.

 

Hajduk u HNL-u

 

U prve četiri godine HNL-a Hajduk postaje daleko uspješniji od rivala iz Zagreba osvojivši 3 naslova prvaka, isto tako zabilježivši i nastup u četvrtfinalu Lige prvaka. Međutim, koliko je momčad bila odlično složena, toliko je klub bio financijski loše vođen, te mu u to vrijeme biva blokiran račun, što je do danas ogroman uteg.

Narednih 5 godina Hajduk je proveo u sjeni bogatijeg i politički privilegiranijeg rivala iz Zagreba, a do Lige prvaka se više nije došlo. Od Lige prvaka do kupa 2000. nije osvojen niti jedan trofej. Nakon neuspjeha na domaćoj i međunarodnoj sceni navijači su počeli tražiti smjenu uprave, te je kružila i priča o mogućoj privatizaciji kluba, koja se tada ipak nije dogodila. Dok je Croatija osvajala naslove Hajduk je imao problema i sa registriranjem igrača za HNL. Nezadovoljstvo navijača je bilo sve veće, toliko da su upadali u prostorije kluba. Kasnije na mjesto predsjednika, isprva samo na 6 mjeseci, dolazi ravnatelj splitske Lučke uprave Branko Grgić.

 

Eto to malo za sad , sljedeći report su slike iz FM-a  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pratim i čekam update reporta.

 

EDIT: Juanes,pa to nema više Olića na avataru?A bio je tu od kad sam došao na forum.Znači,promenio i ti avatar...

 

ima :D ali nije isti ......nego vidis koji sam baksuz izgubi onaj predhodni sto sam imo xD......:D......

Link to comment
Share on other sites

Bili su bili vrhovi planina , bile su košulje Hajdučkoga sina! vol.1

 

http://www.dodaj.rs/f/Q/il/3elypHPs/hajduk-fixtures.png

FIXTURES

[hs width=800 height=100]http://www.dodaj.rs/f/3s/ag/4RZTgm4L/ss-fixtures.jpg[/hs]

 

Evo ljudi kao što vidite odradili smo pripreme , u 3 utakmice ostvarili smo 3 pobjede , prvu utakmicu koju smo odigrali jeste ta  protiv Dugog Sela u gostima.Ostvarili smo pobjedu rezultatom 3-1 , ispalo je kao da smo se poigravali , a kako smo se previše poigravali , primili smo 1 gol , koji nas je mogao koštati  , ali ne.Ipak pobijedili smo sa 3-1.Strijelci tog meča su bili : Ibričić(BiH) , Vukušić(Cro) i Čop(Cro).Druga utakmica je bila protiv Croatie(Dj).Ovdje smo se naime poigravali , ali uspješno.Bacili smo im petardu , tačnije bacili su je kod njih : Maloča(Cro) , Tomasov(Cro) , An.Sharbini (Cro-Lib) , Ibričić(BiH) , dok je Pinćić sam sebi dao gol iz centaršuta Bošnjačkog čarobnjaka Senijada Ibričića.Sljedeći meč odigrali smo prije nekoliko dana , to je bio meč izmedju nas i MV Croatie , tu smo isto ostvarili pobjedu u gostima , ali tu je i naše novo pojačanje i naš debitant Siphiwe Tshabalala postigao je jedan majstorski gol , prelazeći 2 igrača i mirno pospremući loptu u mrežu.Strijelac je još bio i Vukušić koji je po meni najbolje igrao u pripremama.On je u ovoj utakmici postigao dva pogodka.

 

width=450 height=171http://www.dodaj.rs/f/15/XG/4ADbZrBk/hajduk-transfers.png[/img]

TRANSFERS

[hs width=500 height=100]http://www.dodaj.rs/f/X/TI/3JoG9yyV/transfer.jpg[/hs]

 

Naše jedino pojačanje je Siphiwe Tshabalala , reprezentativac Južno Afričke Republike/JAR/.Koji je dao odličan pogodak na Svjetskom Prvenstvu/SP/ u isto imenoj državi , ali odličan gol je dao i protiv MV Croatie gdje je kao i u tekstu iznad možete vidjeti dao čaroban gol prelazeći dvojicu igrača i prevareći golmana daje gol.Ovaj igrač sam znao da če nam moć' pomoć' tako što je i odlično igrao protiv MV Croatie , a to ćemo vidjeti i protiv Dinama , nadamo se da će nam odlično poslužit u ligi , a isto tako i u Evropi i svim ostalim Kupovima , Takmičenjima i ostalo.On je doveden što sam zaboravio napomenut kao što gore možete vidjeti doveden za 2M € , što smo većinu dali na rate , tačnije na rate 1,5 M € , dok svota novca koju smo dali odmah je iznosila 500 K €...

 

width=450 height=168http://www.dodaj.rs/f/3q/sN/4zrwNmSa/hajduk-squad.jpg[/img]

SQUAD AND TACTICS

[hs width=400 height=300]http://www.dodaj.rs/f/2e/d9/1Yv0K2FK/squad.jpg[/hs]

 

Evo kao što vidite ovo je ta ekipa koju imam na raspolaganju neću vas držati u ne izvjesnosti , mada možete vidjeti gore , a da ne bi otvarali sliku u HS Modu , nekima kojima je sporiji NET , evo ovako :GK-Subašić , DR-Oremuš , DL-Strinić , DC(1)- Maloča , DC(2)-Buljat , DM-Bulku , MC-Andrić , AMR-Tomasov , AML-Tshabalala , AMC-Ibričić , ST-Vukušić.Na klupi koju sam ja odabrao nalaze se : Radošević , Vejić , Kukoč , Andrijajiševič , Anas Sharbini , Čop , Ahmad Sharbini.Dok u moju treću postavu ubrajam : Barišić(+) , Jonjić ,Brkljača , Ljubičić(+) , Jozinović , Trebotić.Eto dragi moji to je dosadašnje što vam imam reći , sljedeća utakmica je protiv Dinama u kupu , nadam se da čemo dobit' taj meć' , tako da zasada  BOKICIC

Link to comment
Share on other sites

[tt]Super ovo pratim 100% jer i ja igram s Hajdukom pa da vidim kako ces ti zavrsit sezonu. Meni ostalo jos 5 utakmica i zaostajem za Dinamom 6 bodova. Inače ja sam igrao 4-4-2. Ja sam odma poslao bio D.Čopa u francusku na posudbu gdje igra prvu stalno postavu, sad cu prodat Ahmada i onda Duje upada. Jonjić će ti bit vrhunski kod mene igra skoro stalno. Anas postaje zvijer, kod mene igra gdje je tebi Tshabalala. Na ljetnom transferu kupio bio samo napadaća nekog. Isto Jure Grgat ima preloše ocijene kod mene je igrao 10 utakmica zaredom i predobro odradio. Radoševića drugog golmana sam poslao u Palermo na posudbu, a 3. Lovri Kaliniću stavio da ga Subašić uči i predobro je napredovao. Samo naprijed.[/tt]
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |