Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Mario Kempes


Ruf™
 Share

Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

XXI dio

 

- Mario Kempes -

 

 

 

http://www.soccerworld.us/images/mario_kempes.jpg

 

Mario Kempes, ubojiti centarfor Gauchosa s kraja sedamdesetih svakako je igrač koji zaslužuje mjesto među nogometnim legendama. Njegovih šest golova u tri utakmice na SP 1978 u Argentini bila su presudna za osvajanje prvog argentinskog Jules Rimet trofeja. Uvršten je i u idealnu argentinsku selekciju svih vremena sakupivši na mjestu centarfora više glasova od Gabriela Omara Batistute, a znate i sami kakvu je konkurenciju imao među napadačima Gauchosa u posljednjih stotinu i kusurgodina.

Njegovu igru je krasila borbenost, brzina, eksplozivnost koje su kombinirane sa izvanrednom tehnikom i topovskim udarcem bile velika enigma za suparničke braniče i golmane. Pluća kao u pilota omogućavala sumu da igra u visokom ritmu cijelih devedeset minuta, a svojoj prirodnoj izdržljivosti može zahvaliti i to da je njegova nogometna karijera trajala preko dvadeset godina, lako svojom dugom crnom kosom i (u jednom dijelu karijere) brkovima više izgledao kao rock'n'roll zvijezda, njegove duge i snažne noge odavale su nogometaša.

Rođen je 1954. godine u Bellvilli blizu Cordobe. Njegov otac (također Mario) se bavio nogometom u nižerazrednim argentinskim klubovima, dok je Mario Junior nakon nekog vremena provedenog u kadetima Talleresa, sa sedamnaest godina otišao na probu u Instituto de Cordoba, gdje se pokazao izvrsnim i 1972. godine počinje nastupati za taj klub. Biva pozvan u mladu selekciju Argentine gdje sa četiri pogotka skreće pažnju javnosti na sebe. Godinu dana kasnije nastupa i za seniorsku selekciju Argentine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Bolivije.

 

[Karijeru na Pirinejskom poluotoku započeo je kao tornado. U prve dvije sezone osvojio je Pichici, trofej za najboljeg strijelca lige, a u gradu je ponovno zavladala velika nogometna groznica. Valencia je sa Kempesom na čelu 1979. godine osvojila španjolski Copa del Rey/, a godinu kasnije i Kup pobjednika kupova i europski Superkup. Nakon toga se vraća u Argentinu, u najtrofejniji klub Milijunaša, River Plate. U isto vrijeme za njihove žestoke rivale Bocu Juniors nastupalo je čudo od djeteta Maradona. Ipak Kempes je bio dovoljno pojačanje da bi River Plate osvojio prvenstvo 1981. godine. To je ujedno bio i jedini naslov državnoga prvaka u Kempesovoj dugogodišnjoj karijeri. Nakon toga zbog financijskih problema River Plate (najbogatiji argentinski klub) kao i lošeg ekonomskog stanja u Argentini, Kempes opet odlazi u Valenciu, gdje unatoč solidnim igrama jedva spašava klub od ispadanja u drugu ligu. Nakon ozljede njegova karijera kreće niz brdo, jednu sezonu igra opet boreći se za opstanak u Alicanteu, nakon čega šest godina luta po bezveznim ali bogatim austrijskim klubovima nedostojnim njegova renomea. Kao četrdesetogo-dišnjak igra jednu sezonu za Fernandez Vial u čileanskoj drugoj ligi, a od igračke karijere nakon više od dvadeset godina igranja na tri kontinenta se oprašta u dresu indonežanskog Pelita Hyatta. Kraj karijere nedostojan igrača kakav je bio Mario.

Kempes se okušavao i u trenerskim vodama. Trenirao je mahom nepoznate klubove kao što su albanska Llushnya, venecuelanski Mineros i bolivijski The Strongest s kojim je čak uspio osvojiti Clausuru. Posljednje tri godine proveo je u Italiji kao trener kluba talijanskih Argentinaca, nakon čega je preuzeo D1 ligaša Casaranu.

 

 

Najveći trag u svjetskom nogometu El Matador je ostavio u plavo-bijelom dresu Argentine. Sa nepunih dvadeset godina putuje sa Gauchosima na SP u Njemačku, odakle se vraćaju pognute glave nakon ispadanja od strane najvećih rivala Brazila i Nizozemske. Kempes u šest nastupa na SP 1974 nije uspio postići niti jedan pogodak. Prava prilika za popravni im se ukazala već na slijedećem Svjetskom prvenstvu, na kojem su bili domaćini. Argentinski selektor Cesar Luis Menotti je momčadi sastavljenoj od igrača koji igraju u argentinskom prvenstvu pridodao samo jednog stranca, Kempesa koji je u to vrijeme harao španjolskim i europskim nogometom. Ipak u prve tri utakmice Mario nije zabio niti jedan zgoditak, ali je svoj korak do zvijezda napravio u slijedeće tri u kojima je postigao šest golova i postao najbolji strijelac Svjetskog prvenstva. El Matadorova dva gola postignuta u finalu doveli su do ekstaze gledatelje okupljene na Riverovom Monnumental stadionu u Buenos Airesu, a Mario Kempes definitivno zauzeo mjesto u argentinskoj i svjetskoj nogometnoj povijesti. Te iste godine oženio je Španjolku Mariju s kojom ima troje djece. Na SP 1982 u Španjolskoj su stigli kao branitelji naslova, pojačani još Mara-donom, ali su nakon grube igre Azzura i poraza od 2:1 i neuspjeha protiv Brazila morali vratiti nazad u Argentinu. Mario Kempes je od 18 utakmica odigranih na Svjetskim prvenstvima uspio postići pogodak samo u tri, što je bilo dovoljno da uđe u legendu.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |