Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VR]Hrvatska


juanes
 Share

Recommended Posts

VELIKE REPREZENTACIJE

 

III dio

 

- Hrvatska, 10% talent-->90% borba -

 

http://uefaclubs.com/images/Croatia.png

 

 

Počeci nogometa u Hrvatskoj sežu još na kraj 19. stoljeća, ali prva javna nogometna utakmica odigrana je u Zagrebu 1906. godine. 28. listopada te godina u Zagrebu su se susreli HAŠK i PNIŠK te odigrali prvu javnu utakmicu. Nepunih godinu dana kasnije hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je i prvu neslužbenu utakmicu. protiv tada vrlo jake praške Slavije upisani su porazi 15:0 i 20:0.

 

Hrvatska reprezentacija odigravala je neslužbene utakmice sve do početka četrdesetih godina i neposredno prije Drugog svjetskog rata, početkom travnja 1940. godine dozvoljen je nastup pod hrvatskom zastavom te je Hrvatska odigrala prvu službenu prijateljsku utakmicu, a protivnik je u Zagrebu bila Švicarska. Hrvatska je slavila s 4:0.

 

Tijekom Drugog svjetskog rata reprezentacija je odigrala 19. utakmica i ostvarila deset pobjeda. Formiranjem SFRJ Hrvatska više nije mogla nastupati pod svojom zastavom te je sve do 1990. godine ubilježila tek dva nastupa. 1950. godine u Zagrebu je svladana Srbija 4:1, a 1956. godine Indonezija 5:2.

 

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/navijaci-dobro-je-da-ulaznice-idu-preko-uvijek-vjerni-slika-12160

 

Temelji današnje reprezentacije Hrvatske udareni su 17. listopada 1990. godine. Tada se već nazirao kraj SFRJ, Hrvatska je krenula prema samostalnosti i naša reprezentacija u povijesnoj utakmici pred prepunim Maksimirom svladala je reprezentaciju SAD-a s 2:1. Uz veliko negodovanje Beograda Hrvatska je ugostila SAD i upisala pobjedu golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića. Izbornik hrvatske reprezentacije bio je tada Dražan Jerković dok je kapetansku vrpcu ponio Zlatko Kranjčar.

 

U Zagrebu je probijen led i Hrvatska je krenula s odigravanjem susreta pod svojom zastavom. Dražan Jerković sjedio je na klupi još samo naredne dvije utakmice u kojima je Hrvatska svladala Rumunjsku i Sloveniju, a onda je od 1992. godine reprezentaciju preuzeo Stanko Poklepović. Pod "Špacinim" vodstvom Hrvatska je odradila australsku turneju te svladala Meksiko, ali i dočekala službeno članstvo u Fifi i Uefi koje je uslijedilo u ljeto 1992. godine.

 

width=400 height=223http://www.index.hr/images2/ZlatkoCicoKranjcarTomoButinaAFP6666.jpg[/img]

 

Postavši članicom Fife Hrvatskoj je dozvoljen i nastup u kvalifikacijama za velika natjecanja. Tako je ušla u krug reprezentacija koje su se borile za nastup na Europskom prvenstvu u Engleskoj. 4. rujna 1994. godine Hrvatska je odigrala prvu službenu natjecateljsku utakmicu. U Estoniji u Tallinnu svladana je Estonija 2:0 u prvom susretu Kvalifikacija za EP u Engleskoj, a povijesne pogotke postigao je Davor Šuker.

 

U razdoblju do studenog 1995. godine Hrvatska je odigrala deset kvalifikacijskih susreta protiv Talijana, Litavaca, Ukrajinaca, Slovenaca i Estonaca. U skupini je zauzela prvo mjesto te se izravno plasirala u završnicu Europskog prvenstva. Posebno ostaje u pamćenju pobjeda protiv tada aktualnih viceprvaka svijeta Talijana u Palermu 2:1.

 

U Engleskoj Hrvatska je u skupini igrala s Turskom, Portugalom i Danskom. U prvom susretu svladani su Turci s 1:0 da bi uslijedila prava rapsodija protiv Danaca i pobjeda 3:0. Posljednji susret s Portugalom nije previše značio obzirom da je Hrvatska izborila četvrtfinale, te je naša reprezentacija bez nekoliko važnih igrača upisala poraz 3:0. U četvrtfinalu je uslijedio dvoboj s Njemačkom i poraz 2:1. S pravom se i danas ta utakmica spominje kao jedna od onih u kojoj je naša reprezentacija značajno oštećena i to na način da su odluke suca Fandella izravno utjecale na konačan ishod.

 

Nastup u Engleskoj upozorio je svijet na snagu hrvatske reprezentacije prema kojoj se više nitko nije odnosio podcjenjivački. Slijedile su kvalifikacije za nastup na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kroz koje je Hrvatska prošla u dodatnom razigravanju s Ukrajinom. U Zagrebu je u sjajnoj utakmici, jednoj od najboljih naše reprezentacije u povijesti, Ukrajina svladana 2:0 da bi u Kievu Bokšićevim golom Hrvatska izborila 1:1 i prolaz u Francusku.

 

Francuska 1998. ostat će zauvijek upisana zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa. Prvenstvo je otvoreno pobjedom protiv Jamajke 3:1, a zatim je svladan i Japan 1:0. U posljednjem susretu Argentina je bila bolja s 1:0 što je Hrvatskoj u osmini finala donijelo Rumunjsku. U vrlo teškom susretu naša reprezentacija uspjela je slaviti 1:0 pogotkom Davora Šukera s 11 metara u završnici prvog poluvremena te tako doći do četvrtfinala. U četvrtfinalu čekala je Njemačka i to je bila idealna prilika za osvetu za poraz u Engleskoj. Tako je i bilo. Susret je posve usmjeren na hrvatski mlin nakon isključenja Wörnsa i do kraja susreta Hrvatska golovima Jarnija, Vlaovića i Šukera prolazi u polufinale. Domaćin Francuska na St. Denisu bio je na koljenima svega pedesetak sekundi. Davor Šuker doveo je Hrvatsku u vodstvo, ali Lilian Thuram odmah poravnava i to se pokazalo ključnim. U nastavku susreta Francuska još jednim golom Thurama dolazi do pobjede i finala gdje će svladati Brazil 3:0.

 

http://news.bbc.co.uk/olmedia/1790000/images/_1791607_croatia300.jpg

 

Naša reprezentacija otišla je u borbu za treće mjesto protiv Nizozemske. Još jedna odlična predstava Ćirinih izabranika i pobjeda 2:1 na krilima sjajnog Dražena Ladića koji je bio ponajbolji vratar na prvenstvu. Hrvatska je uzela broncu, imala je u Davoru Šukeru i Zlatnu kopačku prvenstva te je tadašnja reprezentacija još i danas među najboljim momčadima našeg sporta u povijesti.

 

Na krilima francuske bronce očekivao se prolaz na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine, međutim Hrvatska je zapela u skupini i nije uspjela proći dalje. Ključni kiksevi dogodili su se u Makedoniji (1:1) i u Maksimiru gdje je upisan remi sa SiCG 2:2.

 

Nakon propuštanja Europskog prvenstva 2000. godine, Hrvatska je uspješno prošla kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji. U posljednjem susretu u Maksimiru Hrvatska je trebala pobjedu protiv Belgije i ostvarila ju je. Ponovno je zlatni strijelac bio Alen Bokšić čiji gol Hrvatsku vodi na Svjetsko prvenstvo.

 

U Japanu i Koreji počelo je loše. Hrvatska je startala slabom igrom i porazom od Meksika 1:0 da bi se situacija promijenila već nakon idućeg susreta. Talijani su ponovno bačeni na koljena i to golovima džokera Olića i Mikija Rapaića te se Hrvatska vraća u igru za drugi krug. U trećem susretu u skupini očekivala se pobjeda protiv Ekvadora, ali Hrvatska ponovno igra ispod svog nivoa i Ekvador slavi 1:0, a Hrvatska putuje kući.

 

Neuspjeh u Japanu i Koreji doveo je do smjene izbornika i na klupu dolazi Otto Barić. Dugo se Hrvatska tražila pod Barićevim vodstvom da bi uspjela na kraju izboriti plasman na Europsko prvenstvo u Portugalu. U dodatnim kvalifikacijama svladana je Slovenija pogotkom Dade Prše u Ljubljani nakon što je u Zagrebu igrano 1:1. Ždrijeb u Portugalu nije bio milostiv i Hrvatska je u skupini dobila Englesku i Francusku. Prvenstvo je otvoreno neuvjerljivom predstavom i remijem sa Švicarskom 0:0 da bi u sljedećem susretu Francuzi bili na "pladnju", ali ispušteno je vodstvo 2:1, a u posljednjim trenucima promašena i šansa koju je teže bilo promašiti nego zabiti. Francuzi su izvukli 2:2 i Hrvatska je tražila za prolaz pobjedu nad Englezima. Počelo je sjajno obzirom da je Niko Kovač već u petoj minuti doveo Hrvatsku do vodstva 1:0, ali onda dolazi do povlačenja i Englezi s lakoćom na kraju dolaze do pobjede 4:2.

 

Novo razočaranje i nova promjena izbornika. Red je došao na Zlatka Kranjčara. Cico je odlično odradio kvalifikacijski dio i Hrvatska je osvojila uvjerljivo prvo mjesto u skupini ispred jake Švedske. No na prvenstvu nije sve išlo po planu. U prvom susretu unatoč porazu od Brazila 1:0 pružena je vrlo dobra igra. Uslijedio je susret s Japanom i promašen jedanaesterac Darija Srne koji je kasnije mogao donijeti prolaz u naredni krug. Popravni ispit imala je naša reprezentacija protiv Australije, ali nakon dva vodstva nije uspjela uzeti pobjedu i završila je natjecanje u skupini.

 

Kao i njegovi prethodnici, Zlatko Kranjčar nakon neuspjeha na velikom natjecanju morao se povući te prepustiti reprezentaciju Slavenu Biliću. Bilić je Hrvatskoj vratio prepoznatljivu napadačku igru, uveo je u nju svježe mlade snage te se uspješno plasirao na Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Šlag na sjajan nastup u kvalifikacijama stigao je u posljednjem susretu u skupini u kojem je Hrvatska na Wembleyu svladala i tako eliminirala Englesku s 3:2.

 

width=200 height=246http://footballteamplayers.com/wp-content/uploads/2009/10/suker1.jpg[/img]

Davor Šuker

Debi u kockastom dresu zabilježio je protiv Rumunja. U reprezentaciji je u 69 utakmica postigao 45 pogodaka i time postavio teško dostižan rekord. Prvi mu pratitelj Darijo Srna s 28 golova manje. Šuker pamti i nastupe u plavom dresu Jugoslavije. Bilo je to 1991., a odigrao je 2 utakmice i postigao 1 gol. Prije toga nastupao je u mlađim reprezentativnim kategorijama tadašnje države, a između ostalog i na završnicu Europskog U-21 prvenstva u Rusiji, gdje je jugoslavenska U-21 reprezentacija, izgubivši u finalu od domaćina, osvojila 2. mjesto, a Davor Šuker je proglašen najboljim igračem Prvenstva.

 

width=200 height=246http://www.croatia.ch/tjedan/images/boban.jpg[/img]

Zvonimir Boban

Legendarni kapetan i igrač hrvatske nogometne reprezentacije. Igrao je u sredini terena, u dresu s brojem 10. Uz Roberta Prosinečkog i Aljošu Asanovića Boban je najbolji vezni igrač kojeg je Hrvatska ikad imala. 1987. nastupa na U-20 Svjetskom prvenstvu u Čileu  gdje osvaja zlato, a upravo je u finalu izveo poslijednji jedanaesterac u seriji koji je odlučio pobjednika. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport "Franjo Bučar" kao član reprezentacije 1998. i osobno 2002.

 

width=200 height=246http://www.football-pictures.net/data/media/77/Niko_Kova269_.jpg[/img]

Niko Kovać

Za Hrvatsku je Niko igrao SP u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine, EP u Portugalu 2004. godine, SP u Njemačkoj 2006. godine i EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, a na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj se ozlijedio te je i ozlijeđen odigrao susrete sa Japanom i Australijom, zabivši pritom gol Australcima. Za reprezentaciju je odigrao 83 utakmice i postigao 15 pogodaka.

Iako je u zadnjim zastupima imao skoro 37 godina, Kovač je bio neizostavni igrač hrvatske reprezentacije. U siječnju 2009. najavio je svoj oproštaj od reprezentacije, te istovremeno krenuo na Nogometnu akademiju HNS-a u program dobivanja UEFA PRO trenerske diplome i licence.

 

width=200 height=246http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2008-08-12/sport/simicvelikaaaail.jpg[/img]

Dario Šimić

U reprezentaciji, Šimić je napravio velike uspijehe, a igrao je i praktički u svim mlađim uzrasnim kategorijama hrvatske nogometne reprezentacije. Jedini je hrvatski igrač koji je nastupao na svim velikim natjecanjima reprezentacije od osamostaljenja države, što znači 3 svjetska i 3 europska prvenstva.

Kasnije je reprezentacija postizala loše rezultate na prvenstvima, no, koji god ju je trener vodio, Šimić je bio nezamijenjiv, a jedno vrijeme i kapetan. Odigrao je 2 utakmice na SP 2002., 3 na EP 2004. u Portugalu,3 na SP 2006. u Njemačkoj, te 1 nastup kao kapetan u pobjedi nad Poljskom (1:0) na EURU 2008. u Austriji. 18. lipnja 2006. Na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Japana upisao je 82. nastup za reprezentaciju čime je prestigao dotadašnjeg rekordera Jarnoga. U Mariboru, 20. kolovoza 2008. protiv reprezentacije Slovenije Dario je ubilježio svoj jubilarni 100. nastup, a što će se kasnije pokazati i posljednji, jer je nedugo nakon toga objavio da je to bila njegova oproštajna utakmica nakon 15 godina provedenih u reprezentaciji.

 

http://ivanprincivali.files.wordpress.com/2008/12/dinamo-hajduk1.jpg

Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split

Najuspješniji hrvatski nogometni klubovi su zagrebački Dinamo i splitski Hajduk. Među sobom su podijelili 20 liga Kupova i više od 15 naslova prvaka Hrvatske. Utakmice između Dinama i Hajduka uvijek su visokog naboja.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |