Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Gari Lineker


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

XV dio

 

- Gari Lineker -

 

http://img638.imageshack.us/img638/3927/47150linekerff.jpg

 

  Nekadašnjeg napadača engleske reprezentacije Garija Linekera oduvek je krasila eksplozivnost, brzina, spretnost u kaznenom prostoru i pre svega zavidni koeficijent inteligencije na terenu.

 

  Lineker je bio fudbaler koji je svojom harizmatičnom pojavom i umećem na terenu predvodio vrlo jaku generaciju “gordog Albiona” u kojoj su osamdesetih godina bili Vodl, Hodl, Plat, Barns, Birdsli i Pirs. Za Englesku je odigrao 80 utakmica i postigao 48 golova, tako da mu je nedostajao samo jedan meč da na “večnoj listi” sustigne Bobija Čarltona.

 

  U istoriju fudbala ušao je kao najbolji strelac Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine i jedini najbolji strelac na Mondijalima sa Ostrva. “Zlatna kopačka” preporučila ga je čelnicima Barselone, pre koje je igrao za Lester (1978-1985) i Everton (1985-1986).

 

  Na Nou Kampu je uživao status zvezde a Špancima se odužio aktivnim učestvovanjem u osvajanju Kupa Španije i Kupa Pobednika Kupova.

  Zatim je usledio odlazak u Totenhem sa kojim je u suton karijere (1989-1992) osvojio FA Kup, da bi potom, pred penziju otišao u japansku Nagoju.

  Lineker nije blistao samo u Meksiku. Četiri godine kasnije, u Italiji 1990. postigao je još četiri gola za nacionalni tim i nedostajala su mu samo dva da stigne Tota Skilaćija.

 

  U istoriju Mondijala ušao je i kao strelac jubilarnog 1.300 gola na utakmici protiv Poljske, na kojoj je za manje od pola sata tri puta postizao pogotke.

  U prvenstvu Engleske odigrao je ukupno 340 mečeva uz 192 gola, a tri puta je bio najbolji strelac lige. Za najboljeg igrača Engleske proglašavan je dva puta, 1986. i 1992. godine.

 

JAPtAsbEmII

 

  FIFA ga je nagradila priznanjem “Trofej FIFA fer plej” za izuzetan doprinos najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Dobitnik je cenjenog britanskog odlikovanja M.B.E. ("član reda odlikovanih u britanskoj imperiji"). To je, kao peto po rangu odlikovanje, ipak bilo nedovoljno da svom imenu doda i "ser" jer je to rezervisano za dva najviša ordena.

 

  Danas je novinar i kolumnista u nekoliko uticajnih engleskih listova a njegovo mišljenje neretko je cenjenije i od osoba, danas mnogo važnijih od Linekera.

 

  Poznat je i po rečenici koja se u raznim, tačnim i netačnim verzijama često spominje:

 

  "Fudbal je igra u kojoj 22 čoveka trči za loptom i u kojoj jedan sudija pravi niz grešaka, a na kraju uvek pobede Nemci." 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |