Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Roberto Bađo


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

IX dio

 

- Roberto Bađo -

 

 

  U finalu Svetskog prvenstva u SAD 1994. godine promašio je penal protiv Brazila, zbog čega Italija nije osvojila naslov prvaka sveta. Međutim, jednom od najboljih italijanskih fudbalera svih vremena Robertu Bađu narod je to ipak oprostio iako su tada plakali i on i oni. Zašto je „mali Buda“ toliko bio omiljen u narodu?

 

  Roberto Bađo (43) tokom devedesetih godina bio među tehnički najnadarenijim i najpopularnijim igračima u svetu. Nema ko nije voleo da gleda utakmice u kojima je on igrao.

  Bađo je prvi put zapažen u Vićenci 1982. a tri godine kasnije prelazi u Fiorentinu, gde je stekao kultni status među navijačima i zato i danas kad svrati u Toskanu, ljudi mu se klanjanju.

 

  Prvi ligaški gol je postigao 10. maja 1987. protiv Napolija i to onda kada su domaći slavili prvu titulu u istoriji kluba.

Godine 1990. prodat je Juventusu za 12 miliona evra, što je tada bio svetski rekord za transfer jednog igrača.

Navijači su bili toliko gnevni odlaskom Bađa da su demolirali grad (povređeno je pedeset ljudi) a fudbaler poznat pod nadimkom „mali Buda“ morao je javno da im se izvini i kaže da je „bio primoran da prihvati transfer“.

 

  Tri leta kasnije, sa Juventusom je učestvovao u osvajanju Kupa UEFA, a u finalu je postigao jedan od tri gola. Zahvaljujući njegovim performansama te godine dobio je obe nagrade, Zlatnu loptu i nagradu Najbolji fudbaler godine.

  Predsednik Milana Silvio Berluskoni obožavao ga je i iskoristio je trenutak preusmeravanja pažnje Juventusa na tada mladog talenta  Alesandra Del Pjera, pa ga je brže-bolje kupio. Godine 1997. prelazi u Bolonju gde doživljava preporod klupske karijere i 22 postignuta gola za  svoj tim otvaraju mu vrata „azura“ i on odlazi na SP u Francusku.

 

 

  Posle Mondijala potpisao je ugovor sa Interom što se ispostavilo kao velika greška jer ga tadašnji trener Marčelo Lipi nije voleo i stalno ga je držao na klupi. On 2002. odlazi u Brešu. Na startu sezone 2001/02., postigao je osam golova u devet utakmica. Nažalost, tokom te sezone, je pocepao prednji ligament i meniskus u levom kolenu. Uprkos ove ozbiljne povrede, vratio se tri utakmice pre kraja sezone, oporavivši se za samo 76 dana. U njegovoj prvoj utakmici nakon povratka, postigao je dva gola protiv svog bivšeg kluba Fiorentine, prvi od ta dva je postigao nakon samo dva minuta igre.

 

  Selektor Italije Đovani Trapatoni nije poveo Bađa u Koreju i Japan, smatrajući da se nije u potpunosti opravio od povrede. Navijači i stručnjaci su kritikovali izostanak Bađa, i Italija je bez Bađove pomoći ispala pre nego što je stigla i do četvrtfinala, ne uspevši da ispuni očekivanja.

  Bađo je nastavio da igra u Breši sve do odlaska u penziju 2004. Svoju poslednju utakmicu je odigrao 16. maja 2004. na San Siru protiv Milana. U 88. minutu, Brešin trener Đjani de Bjasi je zamenio Bađa tako da bi mogao dobiti aplauz koji zaslužuje. 80.000 prisutnih na San Siru dali su mu stajaće ovacije.

Završio je karijeru sa 205 golova u Seriji A, što ga čini petim najboljim strelcem svih vremena.

 

-PkC2ThVx8o

 

  Za reprezentaciju je postigao 27 golova u 56 nastupa. Jedini je italijanski igrač koji je postigao golove na tri Svetska prvenstva, sa ukupno devet golova na Svetskim prvenstvima stavlja se zajedno sa Kristijanom Vijerijem i Paolom Rosijem kao jedan od najboljih Italijanskih strelaca na Svetskim prvenstvima.

  Iako ga je Italija oduvek obožavala, čini se da u nacionalnom timu nikada nije dobio toliko pažnje i prostora koliko je zasluživao. Osim SP u Americi, gde je vodio „azure“ do finala, na Mondijalu u Francuskoj, Ćesare Maldini je konstantno forsirao tada očajnog Del Pjera, iako je Bađo, kad god bi ulazio u igru, podizao ekipu.

  Kasnije se Maldini izvinio Bađu uz tvrdnju da nije bio „svestan“ njegove prave forme.

 

  Pele je imenovao Bađa kao jednog od 125 najvećih živih fudbalera u njegovoj FIFA 100 listi iz 2004. godine.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |