Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[IZA KULISA] Hrvatska 1998


Recommended Posts

IZA KULISA

 

II dio

 

- Hrvatska na SP 1998 -

 

  Hrvatska se kao samostalna država na najvažnijim fudbalskim takmičenjima prvi put pojavila 1996. godine na EP u Engleskoj, a plasman u četvrtfinale bio je samo uvod u sigurno najveći reprezentativni uspeh u istoriji ovih prostora koji je usledio dve godine kasnije u Francuskoj.[

 

http://img214.imageshack.us/img214/3143/49155hrvati01apdamirsen.jpg

 

  Predvođeni Miroslavom Ćirom Blaževićem "vatreni" su kvalifikacije za SP okončali na drugom mestu u A grupi iza Danske, da bi ih žreb stavio u grupu sa Jamajkom, Japanom i Argentinom.

  Prve dve reprezentacije zaista su bile mačji kašalj za ekipu u kojoj su jedan do drugog igrali Bilić, Jarni, Boban, Prosinečki, Asanović Šuker, Šimić, Jurić, Ladić, Stanić ili Vlaović, a posle pobede od 3:1 nad Jamajkom i 1:0 nad Japanom usledio je minimalan poraz od Argentine što je bilo dovoljno za drugo mesto i plasman u drugi krug.

 

  Ako su partije Hrvatske u Engleskoj bile uvod za rapsodiju u komšiluku, onda su svakako i "perverzije" Davora Šukera na EP 1996. bile uvod u ono što će tadašnji napadač Reala napraviti u Francuskoj.

  Nakon što je dao dva gola u grupi, Šuker je u prvoj nokaut fazi bio jedini strelac na meču protiv Rumunije, da bi u ubedljivo najboljoj utakmici Hrvatske na šampionatu zapečatio sudbinu Nemaca kojima su pre toga smestili Jarni i Vlaović za konačnih 3:0.

 

  Šuker je pogodio i na naredna dva meča, ali Hrvatska nije ušla u finale nakon što je sa svoja jedina dva gola u dresu reprezentacije legendarni Lilijan Tiram odveo domaćina na meč protiv Brazila. Pobeda nad Holandijom od 2:1 na meču u kome je uz Šukera pogodak dao i Robert Prosinečki bila je dovoljna Hrvatskoj za bronzanu medalju i uspeh vredan večnog poštovanja.

 

dKkFMzDRung

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |