Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Euzebio


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

VIII dio

 

- Euzebio -

 

 

 

  Portugalski fudbaler afričkog porekla Euzebio, jedan je od najznačajnijih fudbalera sveta svih vremena. Bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na SP 1966. u Engleskoj, a sa devet postignutih golova, postao je najbolji strelac šampionata.

 

  Euzebio (68) je karijeru počeo u Sportingu iz Maputa da bi sa 18 godina prešao u Benfiku.

  Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975) i za to vreme postigao 315 golova na 301 utakmici što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i mnoge klubove iz Severne Amerike.

  Kako je na 727 nastupa u karijeri postigao čak 715 pogodaka, IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.Četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige, a osvajač je Zlatne lopte za 1965. godinu.

 

  Poznat pod nadimkom "crni panter", uveseljavao je svojim majstorijama ne samo Portugalce, već i ceo svet. Sa 41 postignutim golom na 64 meča, Euzebio je do 2005. godine bio najbolji strelac Portugala svih vremena, dok ga nije prestigao Pedro Pauleta.

  Od svih njegovih velikih utakmica, mnogima je i danas omiljena ona na SP u Engleskoj 1966. protiv Severne Koreje. Azijska ekipa je u letvrtfinalu vodila sa 3:0, a onda je na scenu stupio "crni panter" i sa čak četiri gola, ukupnim rezultatom 5:3 srušio Koreju i doveo Portugal do polufinala, i kasnije, trećeg mesta na Mondijalu.

  "Kada sam čuo da ceo stadion skandira moje ime, zavrtelo mi se u glavi", rekao je Euzebio posle Mondijala u Engleskoj.

 

mn-PZN4HwPQ

 

  Iako je za svoje nastupe na Mondijalu te godine dobio Zlatnu loptu, interesantno je da se više nije pojaviljivao na Svetskim prvenstvima, mada je učestvovao u kvalifikacijama za takmičenja iz 1970. i 1974. godine.

 

  Euzebio se iz reprezentacije povukao 1973. godine, a do danas je ostao prisutan u svetskoj fudbalskoj javnosti, i jedan je od omiljenih sagovornika ne samo novinara, već i ljudi iz Svetske kuće fudbala (FIFA).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |