Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kako napraviti taktiku?


L'Aeroplanino
 Share

Recommended Posts

Ključno pitanje prilikom preuzimanja svakog kluba gotovo uvek je - kako igrati? Kako napraviti taktiku koja će iskoristiti raspoloživi kadar na pravi način? Ovaj tekst je namenjen razumevanju slaganja taktike na način koji omogućava dobijanje izbalansirane, logične postavke. Radi lakšeg snalaženja, tekst bih podelio na nekoliko celina:

 

1. Ideja

2. Formacija

3. Mentalitet i fluidnost

4. Team Instructions

5. Role

6. Player Instructions


 

Ideja

 

Pre odabira bilo koje instrukcije, važno je znati šta želimo da postignemo. Napad i odbrana, kako želimo da to izgleda, da li postoji ekipa koja zapravo igra takav stil fudbala i da li postoji neki materijal koji bi trebalo pogledati. Imamo izbor da li želimo da igramo napadački, držimo posed, da se pretežno orijentišemo na kontre ili pak na čistu odbranu svog gola, bez preterano razvijenih ofanzivnih mehanizama. S druge strane, odbrana se može igrati organizovano po linijama, pokrivanjem prostora, presingom, ili „čovek na čoveka“. Takođe, utreba uzeti u obzir i očekivanja uprave, kao i karakteristike same ekipe, ekipu sa dva spora štopera i prosečnim passingom 12 ne bi trebalo terati da igra tiki-taku, neće imati željen efekat.

 

Za potrebe ovog teksta, klub koji će poslužiti za primer sastavljanja taktike biće Liverpool. Po preuzimanju ekipe, očekivanja uprave su sledeća:

 


http://i.imgur.com/NySmibD.jpg



 

Žele posed, žele napad, žele golove. Definitivno će to uticati na odabir instrukcija. Na posed ću dodati ličnu preferenciju da se odbrana bazira na presingu, pre nego na odbrani prostora.

 

Formacija

 

Treba napomenuti da se pod formacijom smatra defanzivni oblik ekipe. Činjenica je da ekipa može u napadu izgledati kao 3-3-4, iako ta formacija nije odabrana rasporedom na terenu. Na poremećaje defanzivnog oblika može uticati presing, ali o tome kasnije. O karakteristikama različitih sistema, njihovim prednostima i manama je već bilo reči, te nije na odmet podsetiti se sledećih linkova.

 






 

Mišljenja sam da se taktika primarno mora prilagoditi raspoloživim igračima. Jedan isti pristup može dati različite rezultate u različitim ekipama samo zbog razlika u osobinama igrača. Prilikom odabira formacije neophodno je voditi računa o tome kako najbolje igrače postaviti na pozicije ili u zone u kojima će njihov učinak biti najbolji, a onda ostatak prilagoditi tome. Prvo, ekipa kojom raspolažem.

 


http://i.imgur.com/Se1JFHV.jpg



 

Asistent kaže da su Sterling, Coutinho i Sturridge po kvalitetu za nijansu iznad ostalih, te treba prilagoditi taktiku maksimalnom korišćenju ovog trojca. Coutinho je kreator igre, ofanzivni vezni, Sturridge bi u suštini morao u napad, dok Sterling otvara opcije i u sredini i na boku. Kapiten Stevie G nije među najboljima ni na kojoj poziciji, ali treba ga uklopiti u sistem. Zbog Coutinha i Gerrarda, već su dva mesta u veznom redu zauzeta, a niti jedan od njih nije defazivan, tako da već naginjem rasporedu 4-2-3-1, gde bi sa Gerrardom u paru igrao Lucas Leiva. 4-2-3-1 je previše ofanzivan raspored, kao što je već rečeno, formacija predstavlja defanzivan oblik ekipe. Želeo bih da se krilni igrači vraćaju i tako dobijem two banks of four, te stoga postoji 4-4-1-1 kao opcija. Međutim, zbog velikog broja kvalitetnih veznih igrača (Henderson bi, kao box-to-box izvisio zbog želje da igra Gerrard), druga opcija bila bi 4-3-2-1, sa Sterlingom iza napadača u paru sa Coutinhom. Na taj način bih Sterlinga iskoristio bolje, a u veznom redu bih imao još bolje pokriće za Gerrarda u vidu Hendersona. Dakle, oblik u kome počinjem biće sledeći:

 


http://i.imgur.com/ssCksmv.jpg



 

Mentalitet i Team shape

 

Mentalitet utiče na individualne mentalitete, visinu odbrane,  dužinu dodavanja, širinu i tempo. Contain, Defensive, Counter, Standard, Control, Attacking, Overload – svaka naredna je sve ofanzivnija i brža. Imena nisu baš najkvalitetnija, s obzirom na to da Control ima viši tempo od Counter, tako da to treba uzeti u obzir. Sa Counter strategijom se i te kako može igrati na posed, mada to iziskuje određene promene. Naime, strategije odlikuju sledeće stvari:

 

Defanzivne strategije (Contain, Defensive, Counter)

 

Visina zadnje linije: duboka

Dodavanja: direktna za defanzivce, kratka za ofanzivce*

Širina: generalno teže užem postavljanju

Tempo: spor

 

*cilj je da se brže započne kontra direktnim dodavanjem, a napred strpljivo da se dočeka greška protivnika

 

Ofanzivne strategije (Control, Attacking, Overload)

 

Visina zadnje linije: visoka

Dodavanja: kratka za defanzivce, direktna za ofanzivce

Širina: široko postavljanje igrača

Tempo: brz

 

Iz datih karakteristika, može se primetiti da kako ofanzivne, tako i defanzivne strategije imaju određene instrukcije koje pogoduju igri na posed. Naravno, obe kategorije se mogu koristiti uz male modifikacije instrukcija.

 

Team shape (fluidnost) utiče na dve stvari. Prvo, određuje koliko će odbrana, sredina i napad učestvovati u fazama igre koje im nisu osnovna namena promenama individualnih mentaliteta, i, drugo, utiče na Creative freedom. Kod Structured i Highly structured varijanti, postojaće veće razlike između mentaliteta igrača odbrane, sredine i napada, ali će unutar svake grupe razlike biti prilično male (svi defanzivci imaće slične mentalitete). Takođe, ove dve opcije daju i manje slobode igračima u celoj ekipi. Iako će ekipa težiti da zadrži željenu formaciju tokom utakmice, treba napomenuti da zbog razlika između mentaliteta po linijama može doći i do prevelikog razmaka između linija, tako da je potrebno odabrati role koje popunjavaju te međuprostore. Flexible nam daje najveću kontrolu nad individualnim mentalitetima, koji su u tom slučaju primarno određeni odabirom Attack, Support ili Defend Duty. Fluid deli ekipu na dva bloka, jedan koji se primarno brani, drugi koji primarno napada. Igrači generalno sudeluju u više od jedne faze igre, dok Very fluid gotovo izjednačava individualne mentalitete cele ekipe. Very fluid, stoga, dovodi do maksimalnog smanjivanja prostora između linija, ali dozvoljava i više kreativnosti. Stoga se ne može očekvati održavanje željene formacije tokom utakmice, Takođe, razlike između pojedinačnih rola biće svedene na minimum, zbog povećanja slobode u igri svakog igrača, te treba uzeti u obzir da playmakeri nisu preterano potrebni ukoliko se odabere Very fluid.

 

Zbog formacije koju sam odabrao i nedostatka zadnjeg veznog, treba mi visoka odbrana, a kako bi se ofanzivni trojac više uključivao u odbranu, odabraću Fluid.

 


http://i.imgur.com/iIAr5Go.jpg



 

Team instructions

 

Za početak, postoji nedoumica oko toga koliko instrukcija odabrati, koji je to optimalan broj instrukcija koji garantuje uspeh. Odgovor je - nema ga. Taktika može biti dobro postavljena sa kako sa 2-3, tako i sa 10+ odabranih instrukcija. Naravno, ukoliko postoji valjan razlog za odabir svih tih instrukcija. Često nema potrebe da se apsolutno svaka stavka odabere (recimo, širina, visina odbrane i tempo), jer onda možda pre treba razmotriti promenu strategije, pre nego samih instrukcija. Sada se vraćam na osnovnu ideju iza ove taktike – posed. Posed se najlakše drži kraćim dodavanjima, igrom iz odbrane i kombinovanjem dok se ne otvori prostor za kvalitetan pas. Da bi se ovo ostvarilo u praksi, neophodno je znati šta koja instrukcija zapravo radi, što je opisano u temi (Tut) Team instructions (FM15). S tim u vidu, uključujem Retain possession, da smanji tempo i skrati dodavanja, Shorter passing, Work ball into box, da se spreči nekontrolisano šutiranje iz daljine u nedostatku boljih rešenja, Play out of defence radi lagane organizacije napada sa svoje polovine. Liniju odbrane inicijalno ne bih dirao, već bih pre sačekao da vidim kako se to ponaša u praksi, ukoliko postoji primetna rupa između veznog reda i odbrane, valja razmisliti i o podizanju linije odbrane i, eventualno, o ofsajd zamkama. Želim da moj tim igra presing i Close down more se nameće samo po sebi. Razmatrao sam i Prevent GK short distribution, instrukcijom koja se sa presingom dobro slaže, ali su me karakteristike ekipe odvratile od te ideje. Naime, u veznom redu bi to eventualno ispucavanje golmana mogli da čekaju Henderson (183cm, jumping reach 10), Gerrard (186cm, jumping reach 15) i Lucas Leiva (179cm, jumping reach 12), a nisam siguran da bih se oslanjao samo na Gerrarda da pokupi svaku takvu loptu. Naravno, tu je i odbrana, ali mora još neko da pripomogne, tako da ipak ništa od te instrukcije. Lower tempo dodajem jer ipak ne treba brzati, a Control strategija ima relativno visok tempo, a More disciplined, jer ne želim da dozvolim previše slobode, želim strpljivu igru, sigurna dodavanja većine igrača, bez previše pokušaja dodavanja u prostor i promašenih pasova. Pojedincima će mala odstupanja biti dozvoljena, ali za to služe role. Stoga, osnovni set instrukcija je:

 


http://i.imgur.com/Zr5XP0P.jpg



 

Role

 

Faze napada i tranzicije primarno su određene odabranim rolama. Formacija u kojoj se ekipa brani ne mora biti ista kao ona u kojoj se napada. Štaviše, uz dovoljno "slobodnih" rola (i Roaming u TI), formacija u fazi napada možda uopšte neće moći precizno da se predstavi brojevima, ili će izgledati kao 2-3-5. Pojedinačne role objašnjene su na linku (Tut) Player Roles. Mignolet može da odigra SK, uklapa se u početnu filozofiju, nema potrebe ograničavati ga. Zbog izrazito uske formacije, bekovi moraju imati ofanzivne uloge kako bi davali širinu. Izbor je, dakle, FB(A), WB(A) i CWB(A). Kako najboljim bekovima (Johnson i Moreno) od potencijalno ofanzivnih rola, dakle s izuzećem LFB, najbolje leži WB, izbor pada na WB(A). Gerrard nema više brzinu, ali ima sve potrebne karakteristike da bude odličan pokretač akcija. Čovek od kojeg sve počinje, a da pritom ne luta previše napred, obezbeđuje povratnu pas opciju i pokriva određeni prostor pozadi kada ekipa napada. Kao takav, možda će izgubiti konkretan učinak, ali će kao DLP(D) manje trčati, pa će slabije fizičke ocene manje doći do izražaja. Uz njega, Lucas Leiva ima ulogu holdera, ostaje povučenije, zajedno sa Gerrardom i štoperima pravi blok (box) od 4 dok ekipa napada. Upravo iz tog razloga, Henderson ima prostora da ode napred. Već sam pomenuo da se radi o box-to-box igraču, te mu dajem i istoimenu rolu. Napred – tri igrača oko kojih se sve vrti. Počeću od Sterlinga. Iako nominalno krilo, Sterling ima skoro sve potrebne ocene da igra napadača. Brz je, odličan dribler, malo nesiguran pred golom, ali s obzirom na kvalitete, neke promašaje bi mu čak i vredelo istrpeti. Ono što je Gerrard u početku napada, Coutinho bi trebalo da bude na drugoj polovini. I FM ga prepoznaje kao advanced playmakera, a kako spada u onu nekolicinu kojoj želim da dam veću, skoro potpunu, slobodu slobodu, ostale su mi role AP(A) i Trequartista. Trequartista je izuzet od presinga, te je ipak AP(A) primerenija sistemu. Da bih izbegao izolaciju špica, moram da razmotrim support uloge. Sturridge, ako se izuzmu Teamwork i Jumping reach, zaista ima sve ostale ocene relativno visoke, pa je CF(S) početna opcija. Ukoliko se ne pokaže dobro, razmotrio bih prelazak na DLF(S).

 


http://i.imgur.com/l8dcAtk.jpg



 

Player Instructions

 

Dodatak na sve ovo, prilagođavanje rola samim igračima. Za razliku od nekih ranijih verzija, od FM14, Player Instructions nemaju primat u odnosu na Team Instructions, već predstavljaju dopunu na defaultna podešavanja strategije korigovana promenama u timskim instrukcijama. Primera radi, ako Counter strategija ima duža dodavanja u odbrani i kraća u napadu, Short passing u TI će skratiti i jedno i drugo. Dodavanje Pass shorter nekome od defanzivaca dodatno će skratiti dodavanja, postavljajući tako sistem više u pravcu čuvanja lopte još od poslednje linije, nego u pravcu brzog pokretanja kontri. Povratak na Liverpool, od golmana očekujem da loptu sigurno šalje štoperima, bez mnogo komplikovanja, od štopera da odigraju kratka dodavanja za Gerrarda. Trojac u napadu (Sterling, Coutinho i Sturridge) imaće povećan presing (Close down more/much more) i Ease off tackles, kako ne bi dobijali previše kartona usled agresivnog presinga. Kod Coutinha i Sterlinga bih, takođe uključio Roam from position, ali to zavisi od toga koliko bi se često nalazili van svoje pozicije bez tog podešavanja.

 

 

Ni u kom slučaju ne mogu tvrditi da je ovo najbolja moguća taktika za Liverpool. Verovatno i nije. Kao što je i ranije istaknuto, nije ni bila poenta napraviti najbolju taktiku, već steći uvid u to kako se zapravo pravi izbalansirana taktika i šta donosi odabir određenih kombinacija instrukcija. Došli smo do kraja ovog podužeg teksta, a zajedno sa ovih nekoliko linkovanih tema sa foruma pokriveni su svi aspekti kreiranja taktike u FM15.

Edited by L'Aeroplanino
  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |