Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

How To Play: 4-4-2 by FM-Balkan TCT team


Fritz
 Share

Recommended Posts

Dosta često ljudi, pogotovo mlađi FM igrači imaju problema sa uspostavom balansa timskih i igračkih uloga na terenu bez obzira koji formacijski raspored koriste. Zbog toga ću kroz ovaj How To Play serijal pokušati pojednostavljeno predstaviti kako povezati stvari na terenu različitim formacijskim rasporedima. Za početak sam izabrao trolinijski 4-4-2 raspored kojeg je možda i najlakše objasniti, ali kako se uči od najjednostavnijih stvari našao za zgodno da krenem od njega.

 

Danas se 4-4-2 kao raspored vrlo rijetko koristi na najvišem nivou, čak i otočke lige koje su ovaj sistem držale kao defaultni sve više prelaze i prešle su na 4-2-3-1 ili neki od sistema sa petoricom igrača u sredini terena. No, kako su brojevi koji oslikavaju pojedinu formaciju samo slovo na papiru, a u stvarnosti se stvari puno drugačije razvijaju 4-4-2 sistem, ako se pravilno postavi nije inferioran niti jednom drugom sistemu.

 

http://www.dodaj.rs/f/2u/eJ/3z7ZCGMc/htp1.jpg

 

Na slici iznad je vidljiva osnovna trolinijska postavka ovog sistema sa četiri igrača u odbrambenoj liniji, četiri u veznoj liniji i dvojicom napadača.

 

U praksi 4-4-2 formacija je izuzetno kvalitetno defanzivno oružje, jer pokriva veći dio terena. Danas sve više ekipa se brani u ovom obliku, sa dvije linije po četiri (two banks of four) i napadačima koji spriječavaju lako odigravanje pasova iz odbrane prema veznom redu. Čak i ultra popularna 4-2-3-1 formacija većinom izgleda kao 4-4-2 kada lopta nije u posjedu ekipe koja igra u tom rasporedu. Možda najbolji primjer takvih ekipa su najbolje njemačke ekipe, Bayern i Dortmund, engleski Chelsea, ekipe koje igraju izuzetno kompaktno bez lopte čime otežavaju protiviku gradnju akcija.

 

Ofanzivno 4-4-2 formacija, baš kao i sve druge u nekom dijelu terena ima prednost u odnos na neki drugi raspored. Ovdje su to dva klasična (out and out) napadača koji obično dolaze na dvojicu protivničkih štopera, a igrati odbranu bez igrača viška je izuzetno teško, pitajte Bielsu ili Guardiolu nešto o tome, uvijek će odgovoriti sa permanentnom trojkom u zadnjoj liniji. Stariji forumaši i oni mlađi sa boljim pamćenjem će se sjetiti kako se je Guardiola postavljao protiv At. Madrida kad su Aguero i Forlan činili napadački duo, upravo permanentnom trojkom gdje je Busquets postajao klasični štoper.

 

Nedostatak ovakvog načina prezentovanja je nemogućnost obuhvatanja svih situacija (trebalo bi mi par godina da obuhvatim mali dio varijanti na koji se 4-4-2 može igrati) tako da sam se ja odlučio za meni najdraži sistem.

 

Krenut ću od igračkih instrukcija zadnje linije kojima ću upotpuniti stil igre kojim želim igrati, a to je držati protivnika većim dijelom utakmice na njegovoj polovici, a da pri tome ne ostavljam previše prostora za kontra napade. U situaciji kada je lopta kod protivnika sistemskim pokrivanjem što prije vratiti loptu u svoj posjed i po mogućnosti krenuti u kontra napad. S obzirom da ne znam u kakvim će se sve situacijama primjena ovog teksta naći detaljnije o timskim instrukcijama neću. Bitna stvar je pustiti kreator da odradi svoj posao, to jest ne označavati instrukcije za koje se ne zna konačan efekat na ekipu, ovako kada kreator to složi sigurno će odgovarati ekipi i stilu igre.

 

Kod izbora uloge golmana postoje dvije opcije, onaj klasični čuvar mreže koji ne učestvuje previše u igri i sweeper koji je moderni golman i praktično je 11. igrač u terenu. Klasični golman je dobar izbor kod ekipa koje igraju sa dubokom postavkom i tu sweeper nema nekog značaja, ali zbog efekata koje će proizvesti moje naredne postavke dobar izbor je sweeper. Dakle, već se može naslutiti da ću zaigrati sa više postavljenom zadnjom linijom kako bih istisnuo prostor između odbrane i veznog reda i postigao kompaktnost o kojoj sam već govorio. Zapravo 4-4-2 je izuzetno osjetljiva na nedostatak kompaktnosti tako da se menadžer mora odlučiti da li će napasti, visoko podignuti zadnju liniju i time smanjiti prostor između linija ili će se povući, napadače vratiti na svoju polovicu, vezni red ispred zadnje linije i čekati. Kompromisa ovdje praktično i nema.

 

Dobar trik kod postavljanja bekova jeste da ukoliko oni imaju igrača ispred sebe onda im se treba dodijeliti full back uloga, ukoliko je predviđeno da sami drže svoju stranu onda bi trebali biti wing backovi. Kako ovdje imam igrače ispred, štaviše igrače koji će raditi dobar dio defanzivnog posla oba beka će biti u full back ulozi. Njihove zadaće će se razlikovati zbog potrebe u modernom nogometu da svaka ekipa ima jednog napadačkog beka, ali i zbog održavanja trojke u odbrambenoj fazi kako bih osigurao stabilnost i protiv ekipa koje igraju sa dvojicom napadača. Znači moj desni bek će biti full back (attack), a lijevi full back (support).

 

Ukoliko se ne želi pretjerano komplikovati sa štoperima i ne zna se koje im uloge najbolje pristaju najbolje je zadržati central defender (defend) kombinaciju, ali u ovom slučaju je potrebno malo komplikovanje zbog prostora ispred zadnje linije, tako da će štoper koji je na strani sa napadačkim bekom biti central defender (cover), dok će drugi biti central defender (stopper).

Naravno ukoliko postoji kvalitet jedan ili čak oba beka mogu biti ball playing defenderi, dok s druge strane ukoliko postoji nedostatak kvalitete limited defender je logičan izbor. Ipak, zbog posljedica koje donosi igranje sa dva limited defendera u vidu lošeg iznošenja lopte iz zadnje linije i velikog broja pogrešnih dodavanja ne preporučuje se igrati sa dva limited defendera.

 

Kako mi je desni bek izuzetno agresivan u smislu napadačkih afiniteta moje desno krilo će biti nešto povučenije, više će sudjelovati u organizaciji igre i time omogućiti beku da ga pretrči/optrči (overlap) bez upotrebe shouta. Moje desno krilo je winger (support), po samom konceptu igre ne razlikuje se previše od klasičnog krila osim što više radi u defanzivi, nešto je dublje postavljen i pokušava na jednostavniji način riješiti se lopte. Protiv izuzetno snažnih protivnika dobro je umjesto wingera koristiti defensive wingera.

Lijevo krilo će ponovo biti u sprezi sa lijevim bekom, kako je ovdje bek nešto defanzivniji moje krilo će biti ofanzivnije, dakle winger (attack).

 

Tandem u sredini terena je možda i najkomplikovaniji za postaviti. Ljudi se često varaju i zalijeću sa izrazito ofanzivnim i dinamičnim ulogama u ovom dijelu terenu, pa onda dobiju pet ili šest igrača koji napadaju, a samo jednog igrača koji adekvatno brani tranziciju. Kako Cruyff kaže, kada je sredina terena sačinjena samo od dvojice igrača oni moraju biti rezervisani u svojim kretanjima i više pomagati odbrani nego napadu. Kada sagledam raspoložive uloge od najadekvatnijih prema dalje najbolji izbor su deep lye playmaker (defend), deep lye playmaker (support), central midfielder (defend), ball winning midfielder (defend).

Kako je potrebno i ovdje omogućiti neke varijacije u igri bilo koja kombinacija navedene četiri uloge će biti adekvatna.

 

Napadački dio kod sistema sa dva igrača se uglavnom sastoji od napadača koji se spušta između napada i vezne linije i tako povezuje ove dvije cjeline i napadača koji iskorištava kreirane šanse. S obzirom na to support/attack kombinacija je itekako kvalitetna i preporučljiva. Neke od klasičnih kombinacija napadačkog dvojca su: target man (support) / poacher, target man (support) / advanced forward, deep lye forward (support) / poacher, deep lye forward (support) / advanced forward, complete forward (support) / poacher, complete forward (support) / advanced forward.

Iskusniji igrači, baš kao i timovi u stvarnosti često znaju kombinirati sa svakakvim ulogama, ali za nekoga ko nije baš vičan taktiziranju ovo je način kako postići kvalitetnu napadačku kombinaciju.

 

http://www.dodaj.rs/f/K/q7/1SdeHhe1/htp2.jpghttp://www.dodaj.rs/f/1f/tj/m4p0LMq/htp4.jpg

 

Za kraj tu je izgled kako bi postavka trebala izgledati u igri sa loptom i bez nje.

Oprostite na nelinearnosti pozicija igrača na slikama, ipak je sve ručno štimano bez nekih mjernih instrumenata.

  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |