Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Taktika] Srbija


Nedjo
 Share

Recommended Posts

Ovo je moja prva taktika koju postavljam ovde zato nemojte zameriti ako bude gresaka.Kada sam uzeo FM 10 prvo sam poceo sa Srbijom, pa da analiziramo polako:

 

Igraci koje sam pozvao u nacionalni tim :

 

GK :

 

1.Vladimir Stojkovic

2.Zeljko Brkic

3.Vlada Avramov

 

D/L,R

 

1.Branislav Ivanovic

2.Pavle Ninkov

3.Aleksandar Kolarov

4.Ivan Obradovic

 

DC

 

1.Nemanja Vidic

2.Aleksandar Lukovic

3.Igor Djuric

4.Neven Subotic

 

DM

 

1.Zdravko Kuzmanovic

2.Dejan Stankovic

3.Gojko Kacar

 

M/R,L

 

1.Milan Jovanovic

2.Milos Krasic

3.Zoran Tosic

4.Nenad Milijas

 

AMC

 

1.Miralem Sulejmani

2.Milos Ninkovic

 

FC

 

1.Nikola Zigic

2.Marko Pantelic

3.Danko Lazovic

 

http://img156.imageshack.us/img156/511/taktika.jpg

Taktika: 4-5-1

 

http://img180.imageshack.us/img180/6654/teaminstruction.jpg

Team instruction

 

Neke slike : http://img441.imageshack.us/gal.php?g=krasics.jpg

 

Evo, barem sam ulozio neki trud ako nista drugo :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Evo editovao sam ti prvi post i dodao one slike, znaci ovako bi otprilike trebalo da izgleda taktika i mozes da napises o dva-tri kljucna igraca pojedinacne instrukcije, stavis download taktike i onda je odlicno :thumbup:
Link to comment
Share on other sites

Pozdrav svima

 

Zeleo bih da prokomentarisem ovu taktiku koju je postavio Nedjo...

Prvo sto mi je "zapalo pod oko" jeste formacija. Ako gledamo ceo tok kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Antic je stalno igrao u formaciji 4-4-2, i ta formacija je davala dosta uspeha.

Sa filozofijom igre se upotpunosti slažem sa Nedjom, pošto Antic želi da ima uravnoteženu ekipu, gde se zna ko šta treba da radi i gde igrači neće često ispadati sa svojih pozicija.

Takodje, slažem se sa strategijom igre attacking pošto smo tokom kvalifikacija pokazali da hoćemo i da umemo da igramo napadački i lep fudbal od noge do noge i mislim da tu ne treba nista da se menja.

E sad, što se tiče timskih instukcija, tu sa beš i ne slažem upotpunosti sa Nedjom.

Passing style - more direct : što se ovoga tiče, ja bih se ovde složio sa Nedjom i ostavio bih direct pass pošto ako već igramo brz i napadački fudbal, treba lopta što pre da se prenese do napadača kako bih imali što više prilika da ugrozimo protivnički gol.

Creative freedom - more expressive : mislim da bih ovde trebalo da se ostavi default pošto ipak mi nemamo tako dobro tehnički potkovanu ekipu kao npr. Argentina, Španija, Brazil koji sebi mogu da dozvole veliku slobodu kreativnosti, ali isto tako ne želim da kažem da bih sad trebalo staviti na more disciplined pošto i mi imamo dobre kreativce kao što su Milijaš, Kuzmanović, Stanković tako da bi ovde po meni trebalo staviti default.

Closing down - default : Iskren da budem, skoro svaku ekipu koju sam vodio imalo je ovu opciju na press more (izuzev manjih ekipa). Zašto? Zato što želim da izvršim pressing na protivničku zadnju liniju, gde vrlo lako može da dodje do greške u dodavanju (pogotovo kod manjih ekipa) i to onda budu uglavnom 100% šanse za gol. Isto tako, nedozvoljavam protivničkim igračima da stoje predaleko od mojih igrača, a samim tim im smanjujem šansu da mogu da pošalju neku opasnu loptu po moj gol i povećavam sebi šanse da im uzmem loptu i krenem u kontra-napad (naravno i opponent instruction igra veliku ulogu u tome). Ali, kod ove opcije press more je problem što se igrači brzo umaraju. Zato bi trebalo da u prvom poluvremenu ili barem u prvih pola sata da se koristi press more, a posle (u zavisnosti od rezultata) bi trebalo da se ostavi na default.

Tackling - more cautious : Mislim da ova opcija nije dobra ako se igra napadački fudbal. Zašto? Ovo opcija ustvari znači da igrači ulaze "mlako" u duel i jedino onda kada je baš moguće oduzimaju loptu protivniku. Ako već oćemo da igramo napadački, brz, lepi fudbal, od noge do noge, valjda je onda cilj da se što pre oduzme lopta protivniku i da se krene u napad. To onda znači da je opcija more agressive sasvim dobra za one ekipe koje "gaje" napački fudbal ali, verujem da svi već znate da sa ovom opcijom se dobija jako puno žutih, pa i ne retko igrači dobija direktne crvene kartone što nam naravno nije u interesu. Mislim da bi ovde bilo najbolje staviti default.

Marking - man : Po meni, od svih opcija, o ovoj je najnezahvalnije govoriti. Čitam po forumima, ljudi govore sa zonal marking mi ide sjajno, drugi govore man marking ti je odličan, a treći pak kažu ostavi default. Pronašao sam na jednom forumu (ne želim da otkrivam koji je) da je man marking zajedno sa tight mark opcija za timove koji igraju defanzivnije, dok je zonal marking bez tight mark za timove koji igraju napadački. Želeo sam da proverim ovo i ispostavilo se kao tačno. Pošto mi je bilo teže da proveravam da li je ovo tačno sa ekipama, uzeo sam prvo reprezentaciju Italije koja igra, kako bih nazvao "samoubilački" fudbal, de je glavni cilj ne primiti gol i reprezentaciju Španije koja igre, lep, napački fudbal, sa puno kreativne slobode i koja ima (po meni) najbolji vezni red na svetu. I sa obe reprezentacije sam uspeo da osvojim Svetsko prvenstvo, pritom da sam sa Italijom igrao man marking i primio samo dva gola i to u prvoj utakmici na šampionatu, a sa Španijom sam igrao zonal marking i verovali ili ne, nisam primio ni jedan gol na šampionatu. Ostavljam vama da procenite dal ćete zonal ili man marking igrati :-)

 

I na kraju pošto sam stvarno dosta iskucao (ionako mi je tastatura sje....) samo da napišem kako bi izgledao moj tim:

 

GK: Vladimir Stojkovic - Goalkeeper - defend

DL: Aleksandar Kolarov - Wing back - automatic

DC: Nemanja Vidić - Central defend - defend

DC: Aleksadnar Luković - Central defend - defend

DR: Branislav Ivanović - Wing back - automatic

MC: Dejan Stanković - Ball-Winning midfield - support

MC: Zdravko Kuzmanović - Central midfield - support (mada može i attack)

MR: Miloš Krasić - Winger - attack

ML: Milan Jovanović - Winger - support

FC: Marko Pantelić - Poacher - attack

FC: Nikola Žigić - Target man - support

 

Izvinjavam se zbog ovolikog dugačkog posta, ali ipak sam morao da nekako ubijem dosadu kad već nemogu da igram moju omiljenu igru :D

Link to comment
Share on other sites

Naravno, u potpunosti se slažem sa tobom. Zato sam i izneo neko svoje mišljenje kako bi trebala da izgleda neka moja taktika, možda se nekom svidi pa pokuša nešto tako slično da igra, ti imaš neku svoju viziju taktike koju će neko drugi koristiti. Sve je to stvar ukusa, eto možda će neko treći pokušati skroz drugačiju i formaciju i taktiku :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |