Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FC Red Star Belgrade


slobowsky
 Share

Recommended Posts

 

Pozdrav svima,

 

Ovu priču ću početi 15.12.2017-te, pred finale svetskog klubskog prvenstva, u kojem se sastaju FC Red Star Bgd protiv Korintiansa, prvak Evrope na prvaka Južne Amerike. Slučajno ili namerno The South African Gazzete objavljuje istorijsku neistinu da je Crvenoj Zvezdi ovo prvo finale (1991g. u decembru sa 10 igrača pregažen Kolo Kolo 3:0)

 

 

 

 

 

 

Kada sam preuzeo Zvezdu bila je u sličnom stanju kao u stvarnosti, sumnjiva uprava, sumnjivi igrači, razni pokvareni menadžeri koji obigravaju oko kluba, ekipa skauta u raspadu, asistent menadžer bez kvalifikacija za top rezultate i zapušten podmladak. Jedino dobro što sam zatekao su nekoliko dobrih trenera, sjajan fitnes stručnjak i dobra ekipa koja radi sa golmanima. Na prvom sastanku sa Džajom sam rekao da ću forsirati Attacking football, oporaviti omladinski pogon, odatle regrutovati nove prvotimce i naravno konačno osvojiti titulu. Zatekao sam dug od 27 miliona i dobio sam pola miliona za kupovinu. Razmišljao sam u početku da podignem tih pola miliona i da pobegnem u nepoznatom pravcu jer je ova misija delovala kao nemoguća :D

 

Šalu na stranu, prvih dva dana igranja nisam prošao 7 dana u igri dok sam sprovodio akciju "Gvozdena Metla". Prvo sam raspustio nepotreban STAFF, na transfer listu stavio Vešovića, Kasalicu, Milijaša, i još nekoliko igrača, produžio sam ugovore Milunoviću, Ninkoviću, Lazoviću i Daudi, zadržao sam Bajkovića u nameri da ga nekom prodam ali sam ga stavio na klupu i ubacio omladinski pogon u prvi plan. Na gol je stao Rajković, desni bek Petković koji odmah dobio i kapitensku traku, u sredinu su ubačeni Ahčin (moj komšija) i Grujić. Imao sam dobre namere za Mrđu ali se on brzo i teško povredio, nisam imao strpljenja za njega.

U početku sam pokušavao da dovedem dobre štopere i da se rešim Krnete i Martinovića, ali to je teško išlo. Napravio sam na jedvite jade solomnsko rešenje dovodjenjem Lukovića iz Zenita na pozajmicu, jer je duvalo u odbrani i dao masne pare, a kao pun pogodak se ispostavio transfer Borisa Sekulića (LWB) iz Italije za neke smešne novce (200,000 eura).

 

Obzirom da od početka pikiram mesto selektora makar i mlade reprezantacije pratim šta radi Srbadija, i tu sam pratim igrače (ne treba mi scout, čitam izveštaje sa tekmi). Bilo je nekoliko pokušaja da dovučem klince iz OFK Beograda, Rada, Jagodine, ali su svi tražili nekoliko miliona za Belića, Lukića, Filipovića i još nekoliko odličnih klinaca ali sam na kraju iskopao Komnena Andrića (AMC/ST), igrača mislim Bazela i doveo ga za relativno velike pare (oko 2M). On je u kombinaciji sa Daudom ili S. Mihajlovićem pravio čuda i vrlo brzo izrastao u ljubimca navijača sa severa.....

 

TAKTIKA i TRENING

 

Prva i osnovna stvar, Fitnes. Prvih tri nedelje bez milosti, bez dana odmora i gomila prijateljskih utakmica gde sigurno ispliva po koji talenat koji van nije bio ni na kraj pameti.

Pustim Asistent menadžera da se bakće sa time ali da koristi sve tri ekipe ( prvi rezervni i u19)u zavisnosti ko koliko može fizički da izdrži.

Par dana pred početak prvenstva sa fitnesa fokus treninga prelazi na ball control, a u toku nedelje u zavisnoti od protivnika menjam fokus. Ako je nedelja kada igraju reprezentacije, igrači koji ostaju u klubu rade ponovo fitnes very heavy bez dana odmora. Odmor dobiju dva dana pred tekmu. Individualni fokus treba skinuti, osim ako ne primetite da nekom nešto fali i pustite asistenta da predlaže šta kome fali da bi izbegli kuknjavu da su mnogo opterećeni.

 

Što se tiče formacije, od početka sam pravio veliku grešku, forsirajući counter - balanced (iako sam na startu pristao na attacking filozofiju) malo zbog neiskustva, malo zbog slabijeg kadra, menjao sam razne formacije ali sam najviše koristio 4-4-2 i 4-5-1.

Kada sam video da to nije to, malo sam čitao po netu, istraživao tuđa iskustva i taktike, a onda sam pronašao jedan sjajan koncept koji se dobro primio, zove Momaoo storm V.1 taktika i značajno sam unapredio igru.

 

 

Naravno da ne može samo ona da funkcioniše stalno, zadržao sam 4-4-1-1, kao malo zatvoreniju formaciju ali takođe napadačku sa mnogo više instrukcija nego ranije (skoro sam preslikao predhodni sistem).

 

 

 

Kasnije, kada sam uspeo da dovedem još dobrih igrača, palo mi je na pamet da ubacim i 4-3-3 tika taka i vremenom se i ona primila. Ovu taktiku sam sam orgranizovao vodeći se samo zdravim razumom. Nju uglavnom koristim kada vidim u skautingu protivnika da 100% prima gol u nekom odredjenom delu utakmice, i protiv loših ekipa, uglavnom pobedjujem sa velikim rezultatima tipa od 5:0 do 9:0, ponekad se neko zezne pa mi da gol, dva.

 

 

 

I na kraju, taktika pod kojom padaju sve velike ekipe, modifikovana Momaoo storm V1, formacija 4-6-0, deluje defanzivno međutim nije tako. Kod ove formacije cela ekipa se kreće kao jedan, sve rupe su zatvorene a kad krene napad, kao lavina. Ovaj sistem sam video kod Francuza 1998, kad su postali prvaci sveta.

 

 

 

 

nastavak sutra...

Edited by slobowsky
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1991. godine, kada je Zvezda pobedila u Bariju, takmičenje se zvalo Kup Šampiona sada je Liga Šampiona, ali i dalje ekipe pobednici su prvaci Evrope. Mislim da nema razlike i za ovo takmičenje, kad pobediš imaš isto zvanje kao i dok nije postojao trenutni sistem. Mislim baš me briga, ali mi je bilo zanimljivo da krenem priču sa nekom anegdotom, samo da ručam i nastavljam da piskaram. Daj mi savet za velečinu slika, lako ću ja to da rešim

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |