Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

prodo
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/xonNnsI.png

Rangers Football Club je škotski nogometni klub sa sjedištem u Glasgowu koji se natječe u škotskoj trećoj ligi. Njihov domaći teren je Ibrox stadion u jugo-zapadnom dijelu grada. Osnovani 1872., Rangersi su jedan od deset članova osnivača izvorne škotske nogometne lige, te su se zadržali u tom rangu do kraja sezone 2011/2012.

 

http://i.imgur.com/IwMTjNY.jpg

 

U 2012., Rangers F.C. je postao insolventan (nesposoban za plaćanje), te je ušao u administraciju, što je rezultiralo likvidacijom, nakon što nije mogao biti postignut dogovor sa vjerovnicima. Svo poslovanje i imovinu, kao i sam Rangers FC, tada je preuzela nova tvrtka, na koju je prebačeno članstvo kluba u škotskom nogometnom savezu kako bi se mogli nastaviti natjecati u škotskoj četvrtoj ligi od početka sezone 2012/2013.

 

U domaćem nogometu Rangersi su osvojili više naslova prvaka i trostrukih kruna od bilo kojeg drugog kluba na svijetu, osvojivši naslov prvaka 54 puta, škotski kup 33 puta, škotski liga kup 27 puta, te su osvojili trostruku krunu sedam puta. Također su osvojili i naslov škotske četvrte lige 2013. U europskom nogometu, Rangersi su prvi britanski klub koji je došao do finala nekog UEFA natjecanja. Osvojili su kup pobjednika kupova 1972., nakon što su bili drugoplasirani dva puta, 1961. i 1967. Također su bili i finalisti Kupa UEFA 2008.

 

Rangersi imaju dugogodišnje rivalstvo sa Celticom, također klubom iz Glasgowa čije su međusobne utakmice poznate kao Old Firm još od kraja 19. stoljeća.

 

Od hrvatskih igrača najveći trag u Rangersima su ostavili Dado Pršo i Nikica Jelavić.

 

http://i.imgur.com/a3AoBAw.jpg

 

http://i.imgur.com/T8eRmYS.jpg

 

 

Čim sam došao primjetio sam da je klub infrastrukturno odlično sređen ali da ima velikih problema u igračkom kadru. Dosta visokih i dužih ugovora totalno neperspektivnim i starijim igračima dovedenim sa strane, gotovo svi igrači u klubu imaju klauzule o godišnjem porastu plaća ili porastu plaća kroz napredovanje po rangovima ili čak oboje. Čini mi se da će trebati dosta strpljenja da se isforsiraju mlađi igrači kako bi ostvarili svoj potencijal, a da se ovih starijih riješi bez velikog narušavanja morala i probijanja budžeta.

 

Na početku igre me je dočekalo nekoliko ograničenja:

 

http://i.imgur.com/3CDU2D7.png

 

Kao i suspenzija za sve novopridošle igrače (ovi u crvenom) koja istječe 01.09.2013., a do tada moram odigrati 7 službenih utakmica.

 

http://i.imgur.com/GhATkyb.png

 

Dodatna transfer ograničenja:

-Dovođenje samo onih igrača kojima je jedna od nacionalnosti Škotska ili Sjeverna Irska

-Iznimka od gornjeg pravila su igrači bilo koje nacionalnosti kojima Rangers stoji kao favourite club

-Ne dovođenje igrača kojima Celtic stoji kao favourite club ili koji su u prošlosti igrali za Celtic

-Ne dovođenje regena (osim onih koji dođu kroz moj omladinski pogon)

-Ista ograničenja vrijede i za staff

 

S ovim dodatnim ograničenjima malo dajem na zanimljivosti igranju i udaram kontru Celticu kao velikom rivalu gdje je god to moguće. S obzirom da je Celtic poznat kao katolički klub za koji je igralo i dosta Iraca ja sam svoj transfer pool ograničio na protestantsku Sjevernu Irsku i škotske igrače koji nemaju nikakve prijašnje veze sa Celticom.

 

Moj plan je odigrati oko 5 sezona.

 

Ciljevi kratkoročni (ove sezone):

-Osvajanje lige

-Osvajanje Challenge Cupa (kup koji igraju klubovi od 2. do 4. lige)

-Što je moguće više odlaznih transfera

-Što je moguće manje dolaznih transfera

-Rekonstrukcija staff dijela

-Pronalazak feeder kluba

-Strogo držanje u okviru budžeta i financijsko zdravlje kluba

-Uigravanje i pronalazak taktike za ravnopravnu igru u drugoj ligi iduće sezone

 

Transferi

Transferi su bili nezanimljivi i sveli su se na posuđivanje nekog sitnog broja igrača da bi se koliko toliko rasteretio budžet. Isto tako je iskorišten mutual termination pri otpuštanju nepotrebnog staffa ili staffa koji je u prošlosti bio povezan sa ljutim rivalima. Za assistant managera je doveden bivši igrač Rangersa kojeg sam našao u informacijama o klubu pod dijelom favoured personnel.

 

http://i.imgur.com/gYGhx1g.png

 

http://i.imgur.com/2CSC2R1.png

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Kraj polusezone (1. sezona)

 

Polusezona je bila prilično uspješna. Neki od zacrtanih ciljeva su već ostvareni, a drugi su bili na putu ostvarenja. Jedino što mi je smetalo je ostalo kao posljedica slabog prijelaznog roka, a to je stvarno veliki roster igrača koji niti sam mogao, niti sam htio, sve izrotirati i isprobati. Bez juniora mi je roster brojao nešto više od 30 igrača, a sa juniorima skoro 50. Pa krenimo redom...

 

Kao što sam napisao na početku imao sam problem suspenzije nekih igrača do 01.09.2013. tako da je početak bio obilježen nastupima igrača koji su kasnije pali u drugi plan. To je posebno bilo vidljivo na poziciji golmana gdje su mi oba najbolja golmana imala takvu suspenziju, a treći se ubrzo ozlijedio tako da sam izvukao zadnju nadu iz juniora i uspio se održati u tim početnim utakmicama, pogotovo kupovima, bez nekih velikih kikseva.

 

http://i.imgur.com/u6wCBAA.png

 

http://i.imgur.com/Pp3HRO1.png

 

Prijateljske sam organizirao sa dosta slabijim klubovima da se malo podigne moral igračima i da dobiju taj neki minimalni broj utakmica da uspješno uđu u sezonu. U ligi sam odmah drugu utakmicu doživio kiks (poraz od Ayr 0:1) koji je odmah skinio imperative osvajanja lige bez poraza ali nije bio zabrinjavajući jer sam još bio bez većine igrača. Do kraja polusezone se situacija sa ligom normalizirala te sam polusezonu završio sa 2 neriješena rezultata i onim već spomenutim kiksom tako da sam polusezonu završio na prvom mjestu sa 11 bodova prednosti nad drugoplasiranim.

 

http://i.imgur.com/emUYlVc.png

 

U liga kupu me ždrijeb nije mazio. Nakon što sam u prvom kolu lagano izbacio Dunfermline kasnije me dočekao još jedan rival, Aberdeen kojeg sam u izjednačenoj i otvorenoj utakmici izbacio nakon produžetaka. U 3. kolu se ponovo javlja ždrijeb koji me spaja sa najvećim rivalom Celticom od kojeg gubim iznenađujuće malim (s obzirom na njihovu nadmoć tokom cijele utakmice) rezultatom, 0:1. U škotskom kupu sam dobio dosta lakše protivnike koje sam sa pola snage izbacio i iskoristio priliku da odmorim neke igrače na tim utakmicama.

 

Ovdje dolazimo do ostvarenja prvog od ovosezonskih ciljeva, a to je osvajanje Challenge kupa. Tu sam odmah u prvom kolu izbacio prošlogodišnjeg pobjednika i klub iz 2. lige da bih kasnije preko klubova iz moje ili klubova iz 2. lige došao do već opjevanog finala u temi

Pucanj u živac gdje sam nakon penala pobjedio Hamilton rukometnim rezultatom 19-18. Bez obzira na rezultat lijepo je imati trofej u vitrini kojeg kada uđem u prvu ligu više neću imati prilike osvojiti s obzirom da ovaj kup igraju klubovi od 2. do 4. lige.

 

Najistaknutiji igrači ove polusezone bili su:

Sebastien Faure, Lee McCulloh, David Templeton, Barrie McKay, Jon Daly i Emilson Cribari. Također se očekuju još bolje partije Lewisa MacLeoda, a počeo sam lagano uvoditi i mladu nadu Toma Walsha.

 

Uspostavljena je i suradnja sa Clydeom (također jedan od ciljeva), klubom iz škotske 4. lige u koji je odmah proslijeđen mladi

Ryan Hardie. Ostali potencijali nisu bili voljni odraditi posudbu u tom klubu, a od ostalih klubova nije bilo interesa za iste. Znači sami su odabrali da se odmah dokažu u konkurenciji prve momčadi, a stvarno ih ima dosta. Rezultate njihova dokazivanja ćemo vidjeti na kraju sezone.

 

http://i.imgur.com/4uG8VpT.png

 

Što se taktike tiče nisam htio puno eksperimentirati. Postavio sam postavu kakvu sam navikao igrati na prošlom FM-u. U instrukcijama sam šarao ali ne previše. Inače forsiram postavu sa DM-om ne zato što mi je potrebna u trećoj ligi nego zato da igrače, a i sebe pripremim na malo odgovorniju igru u jačoj konkurenciji iduće sezone u 2. ligi.

 

http://i.imgur.com/DFHmBdv.png

 

Još na kraju moram spomenuti neobjašnjiv problem sa disciplinom dokapetana

Lee Wallacea koji je u ovoj polusezoni na ligaškim utakmicama čak 3 puta isključen (uglavnom po 2 žuta). Ovo je pogotovo problem ako se zna da se u Škotskoj za 1. isključenje dobiva 1 utakmica suspenzije, za 2. dvije, za 3. tri itd. Znači čovjek je dokapetan, igra na svojoj poziciji konstantno, nije, niti ima razloga biti unhappy, aggression mu je 10, personality resilient, nakon prvog isključenja je opomenut, pa sam mu odrezao 1 tjedan plaće i sad nedavno 2 tjedna plaće. Stvarno mi nije jasan.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Kraj 1. sezone

 

Da najprije krenemo od zimskih transfera i priprema završnice sezone. Što se transfera tiče, jedno veliko ništa. Ova dva igrača dovedena na free su regeni koji su se pojavili kod mene ali sam im tek zadnji dan trial perioda ponudio ugovor pa se valjda vode kao dovedeni na free transfer. Nisam se uspio riješiti niti jednog igrača jer jednostavno nije bilo interesa. Evo i SS-a...

 

http://i.imgur.com/1A7dPr4.png

 

Što se natjecanja tiče bio sam i više nego uspješan. Gotovo sam izborio nastup u Europi direkt iz 3. lige, al ajmo po redu. U ligi sam od siječnja ostvario malo lošiji učinak nego u prvom dijelu sezone pa sam tako sezonu završio sa 29 bodova prednosti nad drugoplasiranim te 1 porazom i 3 neriješena rezultata u drugom dijelu sezone.

 

http://i.imgur.com/UmwryYs.png

 

http://i.imgur.com/hOjYkiR.png

 

Od ostalih natjecanja bio sam još jedino aktivan u škotskom kupu u kojem sam u drugom dijelu sezone, nakon izbacivanja Livingstona i St. Mirrena, u polufinalu naletio na Hearts. U toj mi je utakmici trebao prolaz za izlazak u Europu već u idućoj sezoni jer je bilo izvjesno da će u drugi finalist biti Celtic koji je već debelo ostavio konkurenciju za sobom u prvoj ligi i na taj način izborio nastup u Europi iduće sezone.

 

Pogađate da nisam uspio

:) U otvorenoj i izjednačenoj utakmici Hearts me izbacio na penale i izborio igranje u Europa ligi iduće sezone. Da mogu ponovo, jedino bi drugačije odradio zamjene jer sam nakon izjednačenja krenuo zatvoriti utakmicu očekujući drugu utakmicu na njihovom terenu (što je do ove faze bila praksa ako bi prva utakmica završila neriješeno), a ne produžetke i penale.

 

http://i.imgur.com/Z0jqeaj.png

 

U prijašnjem postu sam spomenuo da su neki mladi igrači bili "na vagi" hoću li im dati nove ugovore ili će se ići u raskid/transfer prije početka iduće sezone. To sam morao napraviti za pozicije na kojima je bila gužva i dosta igrača, pogotovo s obzirom na to da većina nije htjela pristati na posudbu na kojoj bi se dokazali. Birao sam ih prema statistici, ugovoru, planu napredovanja kluba te nekom općem dojmu s obzirom da gledam sve utakmice. Rezultati te procjene su ovakvi:

 

U konačnici, sezonu su obilježili:

Barrie McKay, David Templeton, Emilson Cribari, Jon Daly, Lee McCulloh, Lee Wallace, Lewis MacLeod i Sebastien Faure, a posebno sam sretan doprinosom: Fraser Airda te Tom Walsha.

 

http://i.imgur.com/QkU7SfG.png

 

http://i.imgur.com/w3ElDzg.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kraj polusezone (2. sezona)

 

Ispred nas je bila prva polusezona u škotskoj 2. ligi tako da je trebalo odraditi prvi ozbiljniji prijelazni rok. Mislim da sam tu vrlo dobro trgovao, doveo prave igrače i riješio se dijela viškova. Na raspolaganje sam dobio transfer budžet od cca £1,500,000. Procijenio sam da, s obzirom na moj trenutni položaj u drugoj ligi, nema smisla loviti neke transfere i natjecati se sa drugim klubovima za potpis nekih igrača jer bi me to financijski iscrpilo, pa sam taj cijeli iznos na kraju prijelaznog roka prebacio u plaće.

 

http://i.imgur.com/0DS3p1i.png

 

http://i.imgur.com/oEvtxqK.png

 

Na strani dolazaka je bilo i nekih grešaka ali u globalu sam zadovoljan. Počnimo od grešaka. Prva greška je bila dovođenje na posudbu mladog

Jordan Jonesa. Krivo sam procijenio da će mi biti potreban još jedan igrač u sredini terena pa je, s obzirom da nije mogao do prilike, brzo zatražio raskid posudbe. Na sreću posudbu sam ugovorio bez plaćanja plaće igrača tako da nije bilo nekog troška. Druga je greška bilo gomilanje igrača na poziciji desnog beka tako da sam na tu poziciji po istom postupku (bez plaće) posudio Ryan McLaughlina te potpisao Donald Lovea. Također sam od prije imao 2 igrača na toj poziciji kojih se nisam uspio riješiti. Ostali dolasci su se uglavnom pokazali kao pogoci i dobre zamjene pa ćemo neke od njih upoznati kasnije.

 

Na strani odlazaka posebno sam zadovoljan prodajom

Stevie Smitha i Jon Dalya koji su bili, ili backup loše kondicije (Smith), ili backup igrač na zalasku karijere (Daly). Ponude za njih su došle same od sebe i išli su po sistemu daj šta daš. Od ostalih odlazaka možda je iznenađenje prodaja jednog od najboljih igrača prošle sezone David Templetona za smiješno malu cifru. Stvar je bila u tome da je igrač imao plaću od 10,000, ugovor mu je isticao iduće sezone te je sam izrazio želju za odlaskom u veći klub koja se nije promijenila ni nakon našeg razgovora. Na početku je imao ponudu Burnleya od 975,000 koja je propala iz razloga što nisu imali dovoljno za odštetu. Na kraju, iako je otišao za vrlo malu cifru, sam ubacio u transfer klauzulu 50% profit from next sale pa se nadam da bi i tu moglo biti nešto. Kao zamjena za Templetona je doveden mladi Matthew Kennedy od kojeg se puno očekivalo ali se odmah pri dolasku ozlijedio na 3 mjeseca pa će se imati priliku dokazati u drugom dijelu sezone. Ostali odlasci su bili ili isteci ugovora ili štednja wage budgeta, posuđivanjem igrača koje nisam uspio prodati.

 

Na kraju prijelaznog roka je došla bomba u vidu dovođenja mladog Scott Allana. Bivšeg igrača West Bromwicha koji je valjda čitav prijelazni rok proveo bez angažmana na mom shortlistu. Problem je bila zahtjevana plaća od više od 20,000, do astronomskih bonusa za igrača i managera (čini mi se stotinjak tisuća). Zadnji dan prijelaznog roka je imao ponudu Millwalla, Leedsa i moju ponudu kao pokušaj da pariram tim ciframa. Naravno prihvatio je ponudu Millwalla ali je transfer iz nepoznatog razloga propao zadnji dan prijelaznog roka u Engleskoj. Dan kasnije sam poslao ponudu u kojoj su mu zahtjevi bili bitno manji i na kraju je, s obzirom da nije bilo drugih interesanata, postao moj igrač.

 

http://i.imgur.com/IW9jncj.png

 

Što se tiče natjecanja tu sam ostvario zacrtano. U Challenge kupu sam izbačen u 3. kolu od strane Raitha što i nije toliko bitno ako se uzme u obzir da sam igrao sa rezervama i da sam izgubio iz moje greške (penala). Kroz League Cup sam prošetao sve do četvrtfinala i utakmice sa Celticom u kojoj me, i drugu godinu za redom, škotski prvak potukao do nogu. Konačni rezultat nije pravi odraz stanja na terenu jer sam trebao izgubiti i većom razlikom. Definitivno ću ubuduće morati totalno mijenjati stil igre protiv njih ako mislim išta napraviti u budućnosti. U škotskom kupu sam lagano prošao prve dvije prepreke te ćemo vidjeti koliko se tu može napraviti u nastavku sezone.

 

http://i.imgur.com/kbPtqdN.png

 

http://i.imgur.com/LXPuE5c.png

 

U ligi su stvari išle planirano. Upao sam u mini krizu početkom 11. mjeseca ali sam se uspješno izvukao i završio polusezonu na 1. mjestu sa 13 bodova prednosti nad drugoplasiranim. U 20 kola ostvario sam 14 pobjeda, 5 neriješenih i 1 poraz.

 

http://i.imgur.com/bsuKgZP.png

 

 

Od ostalih stvari bitno je napomenuti da je uprava na svoju ruku potpisala ugovor sa Liverpoolom kao parent clubom što nije utjecalo na moju transfer politiku opisanu u prvom postu. Iz Liverpoola je jedino doveden mladi rezervni vratar

Ryan Fulton. Također sam zbog svoje nepažnje izgubio mladog Lucu Gasparotta kojemu sam novi ugovor planirao ponuditi krajem prosinca, očekivajući da mu ističe 30.6., ali mu je ugovor isticao 31.5. te se u međuvremenu javila Genoa i više nisam imao šanse. Kao igrača ga nisam računao za prvu ligu zbog lošeg natural fitnessa, ali sam planirao nešto zaraditi na njemu. Moram još spomenuti i neplanirano dovođenje Steve Howarda nakon što mi se, na 4 mjeseca, ozlijedio kapetan i prvi napadač Lee McCulloch. Osim kao backup Howarda sam iskoristio i kao tutora mladom Ryan Hardieu zbog determinationa koji Howardu iznosi 16.

 

Svoj odlazak u mirovinu na kraju sezone je objavio i kapetan i najbolji igrač kluba Lee McCulloch što će otvoriti još više prostora mladom Tom Walshu kao njegovom legitimnom nasljedniku.

 

http://i.imgur.com/At99bta.png

 

http://i.imgur.com/kQS4tOV.png

 

Sad me čeka prijelazni rok u kojem ću morati odlučiti što napraviti na poziciji desnog beka koju trenutno pokrivaju

Ryan McLaughlin, Donald Love i Richard Foster. Pri tome ne mislim Fosteru produživati ugovor zbog godina i plaće, pa mi jedino za odlučiti ostaje vratiti McLaughlina u Liverpool pa isforsriati Lovea na toj poziciji ako bi u budućnosti moglo biti nešto od njega ili zadržati McLaughlina, a pokušati posuditi Lovea. Svaki prijedlog je dobrodošao :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |