Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Bili tići


xSpirit
 Share

Recommended Posts

I eto, sada sjedim, razmišljam o tome što da radim i listam po forumu na kojem sam registriran tek sad radi ove karijere nakon nekog praćenja. Manager igram dosta sezona i to uvijek sa istim klubom, za koji navijam prije nego sam znao pravila nogometa, za koji može se reći živim. Svoju najbolju sezonu sam igrao u FM 07/8, ali neću sada o tome. Kao što rekoh sada pratim malo ove karijere i vidim da nema toga moga najdražeg kluba i razmišljam zbog čega niko ne otvara sa njim, te mi sine da bi ja mogao. Nemojte sada zamjeriti ako nešto krivo napravim u predstavljanju, nisam tolko dugo ovdje. Nemojte ni očekivati da ću visiti ovdje 24 sata na dan te igrati igru i postavljati nove izjave o svojoj karijeri ovdje. Igram 2 tjedna ovu karijeru i tek sam ušao u 11 mjesec tako da nemojte ni očekivati da ću do kraja godine prijeći 10ak sezona i biti na vrhu. Znam ponešto o taktici koja me i drži sada na vrhu HNL-a ali o tome u budućim postovima...

 

 

 

"Krepat moredu svi kraljevi i carevi, ma 'Ajduk će ostat!"

 

 

1459205_556672157741009_595624645_n.jpg

 

 

 

Nemojte mi sada reći kako neznate o kojem klubu pričam i sve. Tek da kažem nešto o klubu tj. razloge zašto BAŠ Hajduk osim što mi je najdraži klub:

 

•IZAZOV: Klub je u teškoj financiskoj situaciji, treba prodavati igrače a u isto vrijeme održati korak s drugim momčadima u HNLu te po mogućnosti otići u grupnu fazu Europa lige.

•MLADOST: Puno mladih igrača koji trebaju dobiti priliku, veoma jakih za koje treba izvući što višu cijenu, a trebaju dati 100% u svakoj utakmici.

•GLEDATELJI: Na svakoj utakmici bude odličan odazov gledatelja, prosjek u stvarnosti je oko 18.000 a u igri čak 23.000 (za sada).

 

Neću sada duljiti, reći ću samo nešto o taktici koju zasad nitko u lizi nije uspio probiti. Koristim taktiku koju koristi sada i Tudor, 4-2-4, sa 4 obrambena, 2 srednja, 2 bočna, 1 povučenim i jednim isturenim napadačem. U idućim postovima ću reći malo više o taktici, o transferima, ulasku u Europu, krizi Dinama te nekim mladim iznenađenjima...

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ovo se definitvno prati napokon neko da pise sa Hajdukom klub za koji navijam otakad znam za sebe veliki je izazov zbog trenutne financijske situacije u klubu i sretno ti bilo da ih odvedes do titule koju ovaj grad i navijaci cekaju tako dugo..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hvala svima vama, a sada da kažem nešto više o ciljevima te opširnije o svome pristupu taktici ...

 

 

Prvo ću reći nešto o svojoj viziji narednih par sezona:

 

Cilj mi je ostaviti Hajdukom ono što i je, simbol i ponos grada. Mogu odmah reći da neće biti nikakvih preplaćenih igrača, nekih milijunskih transfera (u klub) i slično. Prvo i osnovno će biti davanje prilike mladim igračima što za sada djeluje uspješno (primjer: Maloku, Bencun, Pašalić). Na početku sezone najveći problem je bilo pitanje: Prodati najbolje igrače i najveće nade te se financijski osigurati za iduću sezonu te tek oko iduće generacije djece graditi momčad ili napasti ravno titulu što nosi veći rizik, ali se može puno više dobiti. Odabrao sam ovu drugu varijantu i krenuo odma na titulu, međutim ne mogu bez da prodam neke igrače... Tu sam naišao na drugi problem: Prodati sve ili makar većinu mladih nada te sa malo iskusnijima napasti, ili prodati te iskusnije za veću cijenu te razvijati mlade.. U idućem updateu karijere ćete saznati koji su igrači otišli, a koji došli.

 

Dalje, taktika:

 

Taktika je veoma slična onome što igra Hajduk u stvarnosti, ali pošto ga vas dosta ne prati aktivno, objasniti ću malo bolje. Kao što sam napisao u uvodu igram 4-2-4 taktikom, koja se može i protumačiti kao 4-3-3. U obrani je sve kao i obično te o njoj neću pričati. Samo ću reći da se stvara problem na oba beka, zbog toga što samo tamo nemam dostojnu pričuvu te se stvara problem kod ozljede nekog od tih igrača pa moram promjeniti u 3-3-4 sustav koji iako djeluje previše ofenzivno zapravo potiče igrače da igraju i obranu i napad u isto vrijeme. Idemo dalje. 2 centralna igrača na kojima je po meni najveći teret te upravo na tom mjestu trebam imati uvijek više rezervnih pričuva jer ta 2 igrača su prvi stup obrane, početak većine napada te igrači koji će znati uputiti udarac ili uposliti nekoga na neki odbijanac. Sada slijede 2 bočna napadača i 1 povučeni. O njima isto ne treba previše govoriti, na bočnima je da znaju nabaciti loptu u sredinu i znati uputiti dobar udarac kada ulaze što za sada više nego dobro izvršavaju. Povučeni napadač je mjesto koje na prvi pogled nije toliko bitno u taktici, ali ono zapravo dovodi do najviše pogodaka. I na kraju 1 napadač o kojem ne trebam puno reći. Samo ću odati da se za njega bore 2 igrača, jedan je Maloku, a drugi je jedno Hajdučko srce (navijači Hajduka će znati koliko je ta titula značajna u karijeri nekog Splićanina), koji je došao kao slobodni igrač i rješio dosta utakmica... ako nastavite pratiti znati ćete o kojem je igraču riječ :)

 

A evo i slika glavne taktike kako to otprilike izgleda:

 

http://i.imgur.com/S8UjAOS.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nije, nije hehe, sam san se čudia kad sam vidia da takav igrač koji ne traži veliku plaću i koji može još 2-3 sezone odigrat u više manje dobroj formi nema kluba..

 

Hvala na pohvalama ;)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da da :)

 

Maloku je zvjer u to san se uvjeria kada mi se Kiš od kojeg sam očekivao puuuno više ozljedio te je tada jedino Maloku bio slobodan. Bašić je isto dobar igrač, šteta što su ga zadesile ozljede (u RL) pa se nije baš u ključnom trenutku naigrao i zato su mu lošije ocjene..

Pašalić igra uglavnom centarfora i ponekad ovog povučenog napadača ako baš nemam izbora ali mu ta pozicija ne leži, a odličan mi je u izvođenju slobodnih udaraca te sada pazim da mu to razvijem što je više moguće

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Igrao sam sa Hajdukom i toplo ti preporučam da se odmah u prvoj sezoni riješiš Andrijaševića. Forsiraj Pašalića, daj Šušiću prilike i imaš odličan tim u sredini. Mastelić i Maloku su ti budućnost na krilima, Kiš u napadu, Kouassi isto krilo...Imaš odličnu momčad, ne sumnjam da ćeš to fino uklopit ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Transferi i općenito o svim igračima u klubu

 

Kao što sam u prošlom izvještaju rekao da sam morao birati koje ću igrače prodati. Odlučio sam na ove malo starije (24-5 god što i nije toliko staro ali za moj klub je), te je tako pala odluka. Odlučio sam ostaviti trojicu starijih koji su duže u klubu a to su kapetan Maloča, Hajdučko srce Jozinović, te Vršajević. Nudio sam više igrača nego što sam trebao ali nisam htio da idu ispod cjene tako da sam uspio prodati ovo:

 

Franko Andrijašević – Lekhwiya – £3M

Anton Maglica – Al-Rayyan - £325K

 

Mislio sam da je to to, ali na kraju je došlo dosta ponuda za igrača kojeg nisam mislio da ću prodati ali zbog financijske situacije sam morao. Tako je Vršajević otišao u Rostov za £300K. Nije velika cifra ali mi je dobro došla u tom trenutku.

 

Dalje igrači koje sam doveo. Već sam spomenuo jednog napadača, povratnika u Hajduk koji ostvaruje odlične rezultate i rješio je Hajdukov problem sa lošom realizacijom te mi donio puno utakmica. To je 33-godišnji Ivan Bošnjak. Bio je bez kluba i nije tražio veliku plaću te smo potpisali ugovor do 2015. Dalje nakon prijelaznog roka došao je 24-godišnji Charlie Foman koji je također bio bez kluba. Dogovarali smo se dugo vremena, tražio je dosta veliku plaću te smo na kraju ipak uspjeli dogovoriti sve detalje.

To je to što se tiče bitnijih transfera za klub.

 

Idemo dalje, reći ću dojam o igračima koji su me iznenadili a koji su podbacili:

 

IZNENADILI:

Ivan Bošnjak – Igrač od kojeg sam očekivao da će donjeti malo iskustva momčadi, zabiti poneki gol i slično, donio je puno više od toga i rješio mnogo utakmica, te se možemo zbog njega pohvaliti da samo u jednoj utakmici nismo zabili niti jedan gol.

Elvir Maloku – Također zvjer od igrača, ali još je mlad tako da neću previše pisati o njemu sada, više u nekom od idućih izvještaja.. Sada mogu samo reći kako sam veoma zadovoljan sa njim.

Marko Bencun – Igrač za koji sam po ocjenama mislio da će biti zamjena na desnom krilu za Kouassia, je ispalo da se može i to kako mjeriti sa svojim konkurentom-suigračem te često zasluži priliku u prvoj postavi.

Mario Pašalić – Središnji igrač, nakon prodaje Andrijaševića ostala su 3 igrača koja se mogu mjeriti za ta 2 mjesta: Anđelković, Caktaš i on. Tu se još može dodati i Bradarić ali se on nije skroz razvio.

 

Ima tu još par igrača ali neću sada sve brojati.

 

PODBACILI:

 

Tomislav Kiš – Igrač zbog kojega je doveden Bošnjak. Ne snalazi se na terenu, ne zabija golove, ono što bi pravi napadač trebao. Podsjeća me na Maglicu :)

Giorgi Iluridze – Inače standardan prvotimac, ali sve više prilike dobiva Sušić koji je isto dobar (ali trenutno ozljeđen). Od Gia sam očekivao dosta, tako je i krenuo u sezonu sa dosta golova i asistencija ali je onda stao. Nadam se da je samo neka trenutna faza.

 

MLADE NADE:

Josip Bašić – Igrač od kojeg svi nešto očekuju, koji me se baš i nije dojmio kada sam mu davao prilike. Vidio sam da nema iskustva u prvoj momčadi ali pošto napadam naslov ne želim riskirati stavljajući ga u prvu momčad pa sam ga poslao u Šibenik i za sada se dobro razvija

Nikola Vlašić – 17-godišnji Blankin brat, nisam ni mislio da je tako dobar. Pozvao sam ga u utakmici u kupu sa Đakovom s kojim je odigrao cijelu utakmicu i dobio ocjenu 10 (od FM-a). Kada budem izvještavao o kupu, saznati ćete kako je odigrao :)

 

Idući izvještaj:

•Najčešći početni sastav

•Superkup

•Početak sezone

•Ulazak u Europsku ligu

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hvala, zasad sam krenuo odlično a čini mi se da je tome najviše pomogla kriza Dinama koji osvaja jako malo bodova ove sezone, večeras ili sutra ujutro postavljam novi nastavak..

 

Nego jese meni to čini ili što da su svi klubovi u HNLu osim Hajduka jako loše napravljeni, nekako mi je pre lagana ova liga za razliku od prošlih FMova?

Edited by xSpirit
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Početak sezone – kao iz snova.

Igrali smo par prijateljskih utakmica koje nisu baš išle najbolje, čak smo jedva izvukli 2-2 protiv Sesveta gdje smo bili veliki favoriti, te par utakmica dobili minimalnom prednošću, ali to nije toliko bitno. Zadnja utakmica pred superkup je protiv Dinama u prvenstvu. Na svačije iznenađenje dobivamo sa lakih 3-0 pogodcima Malokua, Iluridzea i Kouassia.

 

Slijedi superkup. Tijesna utakmica, jednak posjed lopte, otvorena igra na obe strane. 52. minuta, Bukva izvodi oštro korner te Maloča skreće u prvi kut, Hajduk vodi 1-0! Taj rezultat je ostao do kraja i donio je prvi trofej u sezoni za Hajduk. Čini se kako je ta utakmica bila jako štetna za Dinamo te su naredali dosta poraza, bili i zadnji na tablici neko vrijeme, međutim uspjeli su se oporaviti i sada početkom 12 mjeseca su opet u gornjem djelu tablice.

 

Slijedi nevjerovatan niz Hajduka u kojem redaju pobjedu za pobjedom uz poneki remi. Svi klubovi protiv nas igraju bunker, međutim uz naše napadače Bošnjaka i Malokua koji imaju izvrsnu realizaciju, to nije problem. Prvi poraz u HNLu im je donjela tek Istra sa rezultatom 3-2 sredinom 11 mjeseca. Taj poraz igračima nije teško pao koliko se očekivalo, te iz svega izlazimo još jači nego prije!

 

http://i.imgur.com/wopfAgf.png

Obratite pozornost na broj postignutih i primljenih pogodaka.

 

 

Europa.

Kvalifikacijske utakmice u Europi su donjele svašta. Prvo smo izvukli IBV te ih lako svladali te sa 2-0 u prvoj, te 2-2 u drugoj utakmici čekamo protivnika u 3. pretkolu Europske lige. Izvlačimo Udinese, jakog protivnika te nam svi daju male šanse. U 2 teške utakmice smo prvu dobili sa 3-2, a drugu sa 2-1. Senzacija u Splitu! Izvlačimo protivnika kod kojeg smo čak bili favoriti. To je Zürich kojeg smo dobili sa 2-1 i 2-0. Slavlje je tek tada bilo na vrhuncu. Znali smo da smo uspjeli u Europi ono što smo htjeli, plasirati se u grupnu fazu, a o njoj ću pričati na kraju polusezone, a sada ću samo spojlati da iduća utakmica izravno odlučuje idemo li na PROLJEĆE u Europu ili ćemo se fokusirati samo na HNL.

 

Kup.

Prvi protivnik u kupu je bio Đakovo što sam već spomenuo, a igrač utakmice je bio Nikola Vlašić, a nije mogao početi svoju seniorsku karijeru bolje:

 

http://i.imgur.com/GdehWWQ.png

 

Nadalje idemo u Šibenik gdje dobivamo utakmicu sa 2 postavom lakih – 2-0. Za sada to je sve o kupu što se desilo.

 

Idući report ide na kraju polusezone a što će biti u njemu to ćete tek vidjeti ;)

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2013-03-10/Sport/Hajduk/hajduk_istra39-090313.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

"Znači nam on puno više nego ča u foje piše.."

 

 

Prvo hvala vam na ovih skoro 400 pregleda u samo par dana, to mi je podrška da nastavljam pisati nove reportove i da budem što bolji. Ovaj report sam odlučio nešto drugačije, u obliku intervjua.

 

16.12.2013. Slobodna Dalmacija, 44 strana.

 

Izvrstan prvi dio sezone za Hajduk, nikad bolji početak nekog kluba odkada je HNL-a. Ludilo u Splitu, Hajduk nakon dugo vremena ide putem koji vodi ka naslovu, te skoro prolaženje grupne faze Europske lige. Donosimo vam jučerašnji razgovor sa novim managerom Hajduka:

 

Da li ste sanjali ovakav početak sezone kada ste preuzimali Hajduk?

-Pa moram priznati da nisam, cilj nam je bio završiti u gornjem djelu tablice i ne osramotiti se u Europskoj lizi, po mogućnosti plasirati se u grupnu fazu. Nakon prodaje Andrijaševića i Maglice nismo niti razmišljali o osvajanju Superkupa ali u ta teška i napeta utakmica je bila samo uvod u ono što će se desiti u narednih par mjeseci.

 

Jeste li zadovoljni sa transferima i planirate li kupiti još neke igrače?

-Veoma sam zadovoljan. Prodajom Andrijaševića za 3 miliona funti je dobro došla klubu i sada smo na rubu rješavanja financijskih problema u kojima svi znate se Hajduk nalazi. Maglica je također donio dobru zaradu klubu te sada nakon dugo vremena počinjemo plaćati igrače i članove uprave bez zakašnjenja.

 

A kupovina?

-Da, dovodili smo igrače koji su bili bez kluba i mislim da će na tome ostati, prema mome mišljenju klub još nije spreman za neke transfere. Doveli smo Fomana koji se nije baš uklopio u klub, fali mu njegov Kamerun i poslao sam ga tamo sada na odmor na par dana pa ćemo vidjeti ukoliko se idalje nastavi ovako da ga prodamo negdje. O Bošnjaku ne trebam ni pričati, svaka riječ je suvišna, a Steinsson je tek došao i u fazi priprema je, ali već vidim da će puno pridonjeti Hajduku. Mislim da dovođenje nekih novih igrača neće biti potrebno.

 

Planovi za narednu sezonu?

-Cilj nam je nastaviti na ovaj način i vidjeti ćemo do čega će nas to dovesti.

 

_________________________________________

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/d/df/UEFA_Europska_liga.png/150px-UEFA_Europska_liga.png

 

http://i.imgur.com/TYbHfIx.png

 

 

Hajduk – OGC Nice (2-1)

Odlična naša utakmica, ušli smo puni želje, poveli, te na kraju izvukli pobjedu i velika 3 boda u EL.

 

H. Tel-Aviv – Hajduk (4-3)

Nevjerovatno koliko sreće za domaćine. Više smo htjeli pobjedu ali…

 

Tottenham – Hajduk (2-1)

Nismo najbolje odigrali utakmicu. Iako su oni bili veliki favoriti, osjećam da smo mogli više tu napraviti.

 

Tottenham - Hajduk (3-1)

Opet ista stvar kao i prva utakmica protiv njih, trebali smo pokazati puno više.

 

OGC Nice – Hajduk (0-1)

Napokon da je i nas pomazila sreća, vodili smo od 29. minute i bili smo nadigrani, međutim uspjeli smo izvući pobjedu.

 

Hajduk – H. Tel-Aviv (2-2)

Trebala nam je pobjeda da prođemo dalje, samo ta 3 boda. 12. minuta i vodimo 2-0, ludilo.. i onda u 6 minuta, u 20. i 26. primimo 2 glupava gola i prospemo vodstvo. Od tada kompletan naš pritisak, 2 stative i greda. Ipak ne idemo dalje, imamo bodova kao i drugoplasirani.. više sreće dogodine!

 

 

 

 

 

http://www.index.hr/images2/HajdukBesiktasKouassiHINA222V.jpg

 

A za tablicu lige ćete ipak sačekati kraj sezone :P

 

 

EDIT: Evo još jedan zanimljivi podatak:

 

http://i.imgur.com/Pzy1OY1.png

Edited by xSpirit
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Hajduk – H. Tel-Aviv (2-2)

Trebala nam je pobjeda da prođemo dalje, samo ta 3 boda. 12. minuta i vodimo 2-0, ludilo.. i onda u 6 minuta, u 20. i 26. primimo 2 glupava gola i prospemo vodstvo. Od tada kompletan naš pritisak, 2 stative i greda. Ipak ne idemo dalje, imamo bodova kao i drugoplasirani.. više sreće dogodine!

 

 

Šteta, ali bit ce bolje dogodine vjerujem. ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da, falilo je samo malo više sreće.. Ali što je tu je idemo dalje sada na kup i na prvenstvo

 

 

http://www.index.hr/images2/hajduk_sibenik_otvaranje2011_VladimirDugandzicCropix.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na pozitivnim komentarima, malo cu sada morati pauzirati jer imam problema s windowsima pa dok riješim sve valjda će proći 2-3 dana pa će idući report tek oko četvrtka, pokušati ću čak oko srijede

Edited by xSpirit
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |