Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Decentralizacija


Uncle Creepy
 Share

Recommended Posts

Evo nakon dužeg razmišljanja odlučio sam se i ja započeti karijeru. Dugo sam tražio klub s kojim ću igrati, mislio sam početi iz nižih engleskih liga, ali tamo se ne snalazim baš najbolje, tako da sam izabrao domaći klub iz okolice Zagreba. Nisam puno igrao ovaj novi manager, tako da ne znam koliko će biti uspješna ova karijera, ali potrudit ću se da traje što duže i naravno, da bude zanimljiva. Vjerojatno vas po izgledu teksta podsjeća na karijeru Romantizam i Renesansa kolege Dino151 (koja me i motovirala da započnem ovu), nadam se da se neće ljutiti, ako treba promjenit ću.

 

Pa krenimo u predstavljanje kluba...

 

http://i.imgur.com/IgrQnCf.png

 

Osnovan je 1941. godine pod imenom NK Radnik Sesvete. Trenutno se natječe u 2.HNL, a već nekoliko godina surađuje sa zagrebačkim Dinamom koji im pomaže oko financija te u klub šalje svoje mlade igrače na kaljenje. Godine 1994. eksplozija vojnog skladišta u blizini kluba uništila je igralište i prostorije kluba, te zbog toga privremeno prestaje postojati. Ponovno osposobljavanje pokrenuto je 2005. godine. Prema prvenstvenoj ljestvici, u sezoni 2012./13. Radnik je trebao ispasti iz 2.HNL, ali je zbog odustajanja NK Vinogradara ipak ostao u drugoligaškom društvu. U srpnju ove godine klub mjenja ime iz NK Radnik Sesvete u NK Sesvete, te je predstavljen novi klupski grb. Inače, Radnik je prvi klub u povijesti hrvatskog nogometa koji je u samo šest godina uspio iz 3. Zagrebačke lige doći do 2.HNL.

 

Svoje domaće utakmice Radnik igra na stadionu Sv. Josip Radnik. Pokraj glavnog igrališta nalazi se pomoćno s umjetnom travom i dvije manje tribine, a centralna tribina kapacitea 1200 sjedećih mjesta nalazi se uz glavni treren.

 

I za kraj ovog uvoda, predstavit ću vam još par mojih ciljeva i principa kojih ću se držati tokom karijere:

 

  • Nema skupih transfera, a prednost imaju domaći igrači
  • Veliki dio zarade se ulaže u razvoj omladinske škole i uvjeta za treniranje
  • Davanje prilike mladim igračima, ipak su oni naša budućnost
  • Lijep, atraktivan nogomet je važniji od dobrih rezultata
  • Želja mi je kroz par godina što više ličiti na Barcu - po stilu igre, politici, itd...
  • Veliki, glavni cilj: postati najveći hrvatski klub, možda i Europski (ovisi o mojoj volji za managerom)

 

To bi bilo to od mene za sad, stanje iz managera, odnosno igrače, trenere, financije, kao i pripreme i ciljeve za prvu sezonu, pokazat ću vam u sljedećem reportu koji možete očekivati već danas navečer ili najkasnije sutra.

Edited by Karlo Veliki
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/IgrQnCf.png

 

 

Trebalo mi je ipak malo duže da napišem ovaj prvi report, nisam imao vremena ranije, nemojte zamjeriti. Uglavnom, tek sam odradio pripreme, pa ću vam pokazati taj prvi od tri reporta po sezoni (1. pripreme, 2. polusezona, 3. kraj sezone). Prije nego pređem na taktiku, rezultate, transfere, pokazati ću vam osnovne informacije o klubu u FM, financije i ostalo što je bitno.

 

http://i.imgur.com/tfiInIm.png

 

http://i.imgur.com/w44TBEc.png

 

Kao što vidite, media prediction mi je 12. mjesto, odnosno posljednje u 2.HNL, ali ja mislim da imamo dovoljno dobru momčad da završimo negdje na sredini ljestvice, možda i u gornjoj polovici. Financije nisu baš najbolje, ali kakvih ima u našoj ligi mi se još dobro držimo. Jedini problem je što idu prema dolje, ali riješit ćemo i to. Napisao sam već u prvom postu, čim bude dovoljno novca na raspolaganju ulažem u nadogradnju treninga i omladinske škole. Pošto surađujemo s Dinamom i Lokomotivom, većina igrača koji su me dočekali je na posudbi iz ta dva kluba, ali ima tu i naših dobrih igrača poput Štroka, Lovreka, Karatovića ili Jakirovića.

 

http://i.imgur.com/5KBSOa4.png

 

Ovo je sve od transfera za ovu sezonu, četri posudbe iz Dinama, mislim da će biti sasvim dovoljno da ostvarim svoje ciljeve. Prvi od njih je Robert Murić. Vjerujem da ga svi znate, veliki talent, u pripremama je igrao desno krilo i pokazao se kao jedan od najboljih u momčadi i sigurno će biti veliko pojačanje za ovu sezonu. Drugi dovedeni igrač je stoper Josip Čalušić, po pokazanome u pripremama također veliko pojačanje, odličan u igri glavom. Uz njih dvojicu, tu su još Marko Alvir na lijevom krilu i Jakov Biljan kao zadnji vezni. Biljan nije baš puno igrao u pripremama jer se ozlijedio odmah u prvoj utakmici, ali biti će spreman za prvenstvo. Alvir je već zabio 3-4 gola u ovih par utakmica, ali na toj poziciji su i Tomšić i Bekić.

 

Osim igrača, potrebno je bilo dovesti i skaute, pošto ih u klubu nije bilo. Tu sam se odlučio za Igora Kovačevića i Marka Miletića, koji su odmah poslani u potragu za talentima po Europi.

 

http://i.imgur.com/X90PW3E.png

 

Evo napokon i rezultata pripremnih utakmica. Nisam ništa mjenjao, samo sam odigrao one koje su me dočekale na početku. Od 7 utakmica imamo 6 pobjeda i 1 poraz, nije loše, ali nisam baš zadovoljan igrom. Najviše me razočarala utakmica protiv Dragovoljca (logično), u kojoj se pojavio moj tradicionalni problem još iz FM 2008: zabijem jedan - primim dva, zabijem šest - primim sedam... U napadu smo odlični, kombinacija Murić, Mihaljević, Alvir se pokazala vrlo dobrom, ali veliki problem je obrambeni dio. Kako god namještam taktiku, protivnik samo šeta kroz obranu dok ga moji stoperi gledaju. Nadam se da ćemo i to srediti u ovom početnom dijelu prvenstva.

 

http://i.imgur.com/g1cZiYf.png

 

Taktiku sam pokušao preslikati iz FM 2012, s kojom sam imao najviše uspjeha. Uz ovu formaciju koristim sljedeće instrukcije:

Shorter Passing

Be More Disciplined

Hassle Opponents

Get Stuck In

Play Narrower

Higher Tempo

Use Offside Trap

+ posebno za svakog igrača

Za sad funkcionira dosta dobro dok je god lopta u našem posjedu. Najvažnija su krila koja se spuštaju od aut linije ravno prema golu, dok dvojac u sredini samo gura lopte kroz obranu i na taj način stvaramo najviše gol šansi. A sad igrači...

 

Golman: Luka Karatović, Kristijan Jajalo, Franjo Berišić

Desni bek: Filip Leko, Bruno Marotti

Stoper: Herdi Prenga, Josip Čalušić, Martin Maloča, Dino Perić

Lijevi bek: Safet Šivšić, Antonio Mamić

Zadnji vezni: Sergej Jakirović, Jakov Biljan

Centralni vezni: Hrvoje Štrok, Vedran Jurjević, Marko Grčić, Josip Čorić

Desno krilo: Robert Murić, Kruno Ivančić

Lijevo krilo: Marin Tomšić, Marko Alvir, Almir Bekić

Napadač: Filip Mihaljević, Kruno Lovrek, Luka Leko, Marko Kolak, Emanuel Benković

 

To je to za sad, idući report dolazi na polusezoni, ako vas još nešto zanima recite ostavit ću SS.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Momčad prelijepo izgleda, dobio si dragulje koje treba brusiti. Ono što je dobro, neke igrače ćeš moći free uhvatiti, samo prati, čim Dinamo stavi na loan listu, njih ćeš moći "otkupiti" za free. Sretno i pisanje ti je odlično!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/IgrQnCf.png

 

Sezona 2013/14.

 

Pola sezone je iza nas, krenuli smo odlično, nastavili ne baš tako odlično. Uprava je postavila cilj izbjeći ispadanje iz lige, i taj cilj je za sad ispunjen, ali ja svejedno nisam zadovoljan. Mislim da imamo ekipu dovoljno dobru da se borimo za playoff, čak smo bili sve do 10. kola na prvom mjestu s 4-5 bodova prednosti, ali smo nanizali dosta loših rezultata i pali na ljestvici. Trenutno je Cibalia zasluženo vodeća, nas su potpuno nadigrali dva puta, dok smo mi na 6. mjestu sa 4 boda zaostatka za playoffom.

 

http://i.imgur.com/pxgGDpy.png

 

Napisao sam već iznad, u prvenstvo smo ušli odlično i nakon 11 utakmica smo držali prvo mjesto. Nakon toga dolazi Lučko, zabija nam 5 komada i tada dolazi do potpunog raspada sistema. U šest utakmica uspjeli smo zabilježiti samo jednu pobjedu i visoke poraze poput 5-1, 4-2 i 4-1. Nakon završetka prvog dijela održan je team meeting, igrači izgledaju raspoloženi i nadam se da ćemo u drugi dio sezone ući kao i na početku. Veliki hendikep su također bile ozljede Mihaljevića, do tad najboljeg strijelca, te Čorića.

 

http://i.imgur.com/NBLLOMQ.png

 

Loša vijest za nas je to da se Robert Murić vratio u Dinamo, pošto je posudba bila samo na 6 mjeseci, a Dinamo ne dozvoljava da produžimo do kraja sezone. Najslabiji smo na pozicijama lijevog beka i lijevog krila, tako da su mi to bili prioriteti u prijelaznom roku. Naravno, zbog lošeg financijskog stanja, opet smo se koncentrirali na Dinamove juniore i tako su na posudbu došla tri nova igrača. Prvi je Alieu Darbo, 21-godišnji Šveđanin/Francuz, doveden kao zamjena za Murića na desnom krilu. Glavna prednost su mu brzina i dribling, baš ono što je potrebno. Drugi igrač koji nam se pridružio je mladi stoper Darko Dankić. Njega sam doveo kao zamjenu Prengi i Periću, jer sam primjetio da u njihovoj igri ima velikih oscilacija - odigraju utakmicu u kojoj protivnik jedva zapuca prema našim vratima, a odmah u sljedećoj imam osjećaj da igramo bez obrane. I posljednji igrač je desni bek Karlo Bartolec, lijevog nisam našao ni u Dinamu ni u Lokomotivi, tako da će sad Marotti s desne strane prijeći na lijevu. Napadač Marko Kolak je vraćen u Dinamo jer nije zabilježio ni jedan nastup, a šteta je da trune na klupi.

 

http://i.imgur.com/2AOSJke.png

 

Tijekom ove stanke imali smo dogovorenu samo jednu prijateljsku utakmicu protiv Lokomotive. Tu je Darbo dobio priliku odmah od prve minute i odigrao odlično. Iako smo doživljeli rezultatski veliki poraz, igra nije uopće bila loša. Imali smo dosta prilika, nažalost nismo ih iskoristili, što je Lokomotiva znala kazniti. Uglavnom, ako budemo tako igrali u prvenstvu mislim da neće biti problema.

 

http://i.imgur.com/V6EGmKG.png

 

Najbolji igrač u prvoj polovici je definitivno Filip Mihaljević, koji bi vrlo vjerojatno bio prvi strijelac lige da nije bilo ozljede. U prvih 7 prvenstvenih utakmica uspio je utrpati 8 golova, ali nažalost utakmica protiv Zagreba mu je bila posljednja sve do proljeća. U vrhu napada ga je u ostatku prvenstva mijenjao Lovrek, ali nije bio ni blizu dobar kao Mihaljević. Druga najjača točka su nam golmani Karatović i Jajalo, spašavali su nas u puno situacija, a najviše me impresionirala Jajalova obrana protiv Cibalije.

 

Ovakav sastav je bio najbolji u odigranim utakmicama, samo je na desnom krilu bio Murić.

 

http://i.imgur.com/7fJnePd.png

 

Golman: Luka Karatović

Desni bek: Luka Leko

Stoperi: Dino Perić i Herdi Prenga

Lijevi bek: Safet Šivšić

Zadnji vezni: Jakov Biljan

Centralni vezni: Josip Čorić i Vedran Jurjević

Desno krilo: Robert Murić (Hrvoje Štrok)

Lijevo krilo: Almir Bekić

Napadač: Filip Mihaljević

 

Sljedeći report dolazi na kraju sezone, a cilj do tada je pokušati izboriti drugo mjesto i playoff jer, vidite i sami, igrače imamo sposobne za to, samo nam fali malo sreće. I da, znam da je kratak report, ali nemam o čemu pisati, ne igramo ni kup ni europska natjecanja.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |