Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK SARAJEVO 1946


FKS1946
 Share

Recommended Posts

http://www.dodaj.rs/f/1A/10O/1zRckIln/pravdal.jpg

 

Nas je cijeli svijet u bordo obojen...

 

Historija kluba :

 

-Sedmog oktobra, održana je zajednička sjednica Gradskog fiskulturnog odbora Sarajevo, OFD Sloboda i RSD Udarnik. Na sjednici je procijenjeno da grad Sarajevo nema dovoljno kvalitetnih sportista, kako bi oni bili razdvojeni u više društava, a kao glavni zaključak sjednice donesena je odluka o spajanju ova dva društva u jedno, na zajedničkoj sjednici dva društva, koja je zakazana za 24. oktobar.

Tako je, tog četvrtka, održana historijska sjednica, na kojoj su najprije članovi oba društva podnijeli detaljne izvještaje svoga rada, a potom se pristupilo izboru Predsjedništva novog društva. Za Predsjednika je izabran Safet Džinović, dok su za dva potpredsjednika izabrani Vojo Marković i Alojz Stanarević. Nakon izbora Predsjedništva, odbrani su Upravni i Nadzorni odbor, a onda je na red došla odluka o imenu novog društva. Na prijedlog Šefketa Maglajlića, koji je bio izabran za Predsjednika Nadzornog odbora, novo društvo je dobilo naziv Torpedo, po uzoru na istoimeni klub iz Moskve.Dana petog oktobra 1947. godine, održana je još jedna, može se reći, historijska sjednica Fiskulturnog društva Torpedo. Naime, taj dan je na prijedlog urednika Oslobođenja, Mirka Ostojića, donesena odluka da Društvo promjeni ime iz Torpedo u Sarajevo, pod kojim su klubovi ovog društva ostvarili svoje najveće uspjehe. Tako se rodilo Sarajevo, klub koji će kasnije postati simbol grada i Bosne i Hercegovine.

 

http://www.dodaj.rs/f/2n/M/4bcCbMvT/1/fksarajevo.png

 

Eh ovako, poceo sam karijeru, kao i u svim prethodnim FM sa klubom za koga zivim. U ovoj sezoni Sarajevo ima samo jedan cilj, da osvoji sampionsku titulu koju ceka 7 godina. Ovo nije realnost, a ja cu pokusati da postignem nesto sa ovim klubom.

 

Klub je u jako losoj finansijskoj situaciji, tako da ova karijera ima jos jedan zadatak, da se sto bolje popravi novcano stanje u klubu. Klub je prosle godine osvojio drugo mjesto i plasirao se u Evropska takmicenja tako i pocece od prvog kola kvalifikacija u kojem je nositelj.

 

Kao cilj za ovu sezonu postavio sam borbu za sampionsku titulu, mada mislim da ova ekipa nema potencijala za to, pa sam morao dovesti i neka pojacanja, kakva takva, za ova sredstva.

 

Transferi:

- Kenan Hasagic (dugogodisnji golman reprezentacije BiH, ima 33 godine sa jako dobrim ocjenama, dugo je branio u Turskoj, a nikako nisam mogao naci onu pravu "jedinicu" pa mi je on izgledao kao najbolje rijesenje)

- Damir Mirvic (takodjer bivsi reprezentativac, dugo je igrao u Belgiji, u zadnjoj liniji moze igrati na svakoj poziciji pa je idealno rijesenje za BH Premijer ligu, a i ne trazi velike uslove)

- Dragan Blatnjak (igrac koji ima 32 godine, ali kada bih igrao sa Realom, on bi mi igrao umesto Ronalda, igrac koji mi se jako svidja i na kojeg se uvijek moze oslonuti, inace igra desno krilo)

- Dalibor Pandza ( Igrac koji me kostao 100 K, napadac koji obecava)

 

Evropska takmicenja:

 

- U prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu zrijeb me je doveo do Armenskog predstavnika Gandzasar. Sarajevo je u tom mecu bio veliki favorit i opravdao je tu ulogu. Prvi mec zavrsio je sa rezultatom 6:2, sa puno prilika, ali i jako losom odbranom. U drugom mecu malo sam izmjesao karte s obzirom da sam imao dobar rezultat, pa je zavrsio sa rezultato 3:2 u moju korist.

- Drugo kolo je odlucilo da ce Sarajevo igrati protiv Crvene Zvezde, nisam mogao biti zadovoljan zrijebom, jer znam da nemam ekipu za prolaz protiv takvog tima, ali sa malo srece sta znas...Prvi mec se igrao na Marakani i zavrsio je sa visokih 6:0 za Crvenu Zvezdu. Previsok rezultat sa obzirom kako je moja ekipa igrala. Drugi mec sam takodjer izgubio sa 2:0, ali sam sacuvao nekoliko igraca, s obzirom da me u prvom kolu ceka gradski derbi protiv Željeznicara.

 

http://www.dodaj.rs/f/2/Vx/1Ge5SFG4/1/fk-sarajevo-fixtures-sch.png

 

- Sa ovakvim timom namjeravam krenuti u sezonu, mislim da tesko sa ovim mogu nesto uraditi, ali probacemo, obezbijedio sam dovoljan broj igraca i za Kup utakmice, gdje ce priliku dobijati oni koju imaju manju minutazu.

 

Vidjecemo sta ce se desiti na polusezoni odakle cu vam javiti utiske, do tada ne namjeravam mijenjati igracki kadar pa da vidimo dokle mogu stici.

 

http://www.dodaj.rs/f/3s/Ti/jwCLi4p/fk-sarajevo-tactics-over.png

 

U prvom kolu Bh lige cekao me gradski derbi, a pogledajte kako je zavrsio...

 

http://www.dodaj.rs/f/3M/10x/3PbP0MR8/sarajevo-v-zeljeznicar-o.png

 

A tabela nakon odigranih 15 kola i prvog dijela izgleda ovako...

 

http://www.dodaj.rs/f/13/ZE/2G4G7ZIF/bosnian-premier-league-o.png

 

U Kupu se nisam uspio plasirati u polufinale, jer sam malo eksperimentisao i to me doslo glavem, ali ne zalim vazno je u ligi da guram jako

 

http://www.dodaj.rs/f/1u/1r/4vV8qDTn/fk-sarajevo-fixtures-sch.png

 

Šampionska titula je uzeta, nisam se nadao, zadnje kolo je odlucivalo, bilo je tesko, sada sa malo srece i sa pojacanjima probacemo nesto napraviti u Evropi...

 

http://www.dodaj.rs/f/X/ii/2kDa4PJE/bosnian-premier-league-o.png

 

Jako dobra efikasnost moje ekipe. 2,5 gola po utakmici moze zadovoljiti moje apetite. Posebno zelim pohvaliti Nikolu Komazeca i Dragana Blatnjaka, koji su zajedno postigli 36 golova.

 

http://www.dodaj.rs/f/14/PS/nc7GmIg/dragan-blatnjak-overview.png

 

http://www.dodaj.rs/f/2Y/A6/2zUsdUki/nikola-komazec-overview-.png

 

SEZONA II :

 

U mojoj drugoj sezoni sto se tice mene, ugovor sam produzio na samo jos jednu godinu dana. Moj cilj se slaze sa ciljem kluba,a to je osvajanje i odbrana titule sampiona, a i osvajanje duple krune, a to znaci i osvajanje kupa i ozbiljnijeg shvatanja tog takmicenja. FK SARAJEVO je u prethodnoj sezoni osvojilo prvo mjesto na tabeli i steklo pravo igranja u evropskim takmicenju, tacnije u kvalifikacijama za Ligu sampiona. Zrijeb je odlucio da ce moj klub igrati protiv slovenskom Maribora.Izuzetno povoljan zrijeb za moju ekipu jer sam mislio da mogu nesto napraviti.Prvi mec se igrao u Sloveniji, a zavrsio je ovako.

 

http://www.dodaj.rs/f/10/Xa/VURanTO/2/maribor-v-sarajevo-overv.png

 

5-1 je zaista previsok rezultat. Kada bi pogledali mec shvatili bi da je moj klub zasluzio najmanje remi, s obzirom na vodstvo i jos puno prilika, ali sta je tu je.Ovim rezultatom bilo je lahko shvatiti da je moje takmicenje i ove sezone brzo zavrseno, s obzirom na visok rezultat ostvaren u prvom mecu,ali morao se igrati i drugi mec...

 

http://www.dodaj.rs/f/38/ny/44v1jcQd/2/1.png

 

Neocekivano, tako blizu,a tako daleko moze se reci. Nisam se nadao da i nisam ocekivao ovakav rezultat. Da je ostao jos koji minut da se igra siguran sam da bi moj tim uspio izvuci produzetke, a ko zna sta bi bilo dalje. Ostaje zal za ovom utakmicom i cekanje slijedece sezone i igranje evropskih takmicenja.

 

U slijedecu sezonu ulazim sa skoro istim sastavom kao i prosle godine. Sacuvao sam okosnicu ekipe Komazeca, Blatnjaka, Dupovca...a prodajom Gojka Cimirota Partizanu izuzetno popravio klubski budzet za 1 milion. Prodajom tog igraca i dobijenim novcem dovelo me u razmisljanje sta i kako. Nisam nista puno uradio niti dovodio neka zvucna imena, a strance ne volim, tako da sam se posvetio samo mladim igracima i igracima koji su slobodni.

 

Transferi:

-Haris Duljevic (Mladi igrac sa puno potencijala, pokusao sam ga dovesti prosle sezone ali nisam uspio, tako da je ove sezone dosao kao pravo rijesenje za sredinu terena)

- Dino Coric (Jako dobar desni bocni igrac koji ce zamijeniti vremesnog Mirvica i pomoci zadnjoj liniji)

- Goran Zakaric (Igrac zagrebackog Dinama kojeg sam uspio dovesti na posudbu i koji ce mi pomoci u napadu)

- Karlo Brucic (Jos jedan igrac skole Dinama, lijevi bek koji moze puno pomoci mojoj ekipi

- Dragan Mrdja (Takodjer igrac kojeg sam doveo na posudbu iz Crvene Zvezde, pa eto to bi moglo biti najzvucnije pojacanje ove sezone)

 

http://www.dodaj.rs/f/2S/DF/3pRUQdEM/dragan-mrdja-overview-pr.png

Edited by FKS1946
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |