Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Barça 2012/13


Fergie
 Share

Recommended Posts

Tiki-Taka

 

Barcelona style

2012/2013

 

 

 

Tito Vilanova, nekada asistent Pepa Guardiole, danas prvi trener velike Barce, sve je, osim novajlija u njenom sistemu. Iako je do sada bio u sjenci legende Katalonaca, pokazao je da mu može biti dostojan zamjenik. Stil koji je on gajio u minuloj sezoni u kojoj su bez većih problema stigli to titule u domaćem prvenstvu i do polufinala u Ligi Šampiona se ne razlikuje od Pepovog. Taj ukorijenjeni stil kojim igraju još od pjetlića ima akcenat na čuvanju lopte i čekanju prave, stopostotne šanse.

Naravno, nisu oni mnogo poodmakli od ostalih ekipa, ali zasigurno nikome nije drago da se sastane sa njima. Možda Bayernu. U tom duelu Barca je pucala ćorcima 180 minuta, da ni jedan bojev metak nisu ispalili. Njihovo najjače oružje je bilo toliko dobro zatvoreno, da su bezidejno držali loptu, nisu uspjeli da nametnu svoj ritam Bayernu, te da ih satjeraju u sopstveni šesnaesterac. Nakon višestrukih neuspjeha sličnih tom duelu, oni ne odustaju od svoga stila.

U FM svijetu predstava njihove formacije bi bila neki opšti oblik 4-5-1, iliti 4-1-2-2-1. Otprilike ovako:

 

http://www.dodaj.rs/f/1p/nb/3Nfjhcwz/fc-barcelona-tactics-tea.png

 

Povezanost između linija se postiže izbalansiranošću, ma koliko to ličilo na neki fluidni vid igre. Igra trouglova, ili postavljanje igrača tako da igrač sa loptom uvijek ima makar 2 rješenja bi bilo neizvodivo uz fluidnu igru, kao ni uz rigidnu. Barcelona svoju šansu zna da čeka i čeka. Ne srljaju previše, zadržavaju loptu na svojoj polovini i polako, strpljivo je prenose. To FM tumači kao Counter strategiju, u kojoj je akcenat na smirenosti. Možda Tiki-Taka naginje ka Control strategiji, ali tu se gubi puno toga što je ključno za igru posjeda.

 

Jasno je kao dan da preferiraju kratke pasove. Njihovo obilježje je bezbroj kratkih paseva, koji na prvi pogled možda i djeluju nepotrebno. Ipak, nepotrebno bi bilo da neki igrač zadržava loptu u svom posjedu i tako poveća šanse rizika gubljenja lopte. Veliki posjed se dobija disciplinom u igri, ma koliko ovakva igra ličila na slobodu. Ne! Igračima nije dozvoljeno da individualno razmišljaju, što bi bilo oličenje More Expressive Creative Freedoma. Svaki do jednog razmišlja za cijeli tim, te tako kao cjelina djeluju nevjerovatno kompaktno. Na terenu to možda izgleda drugačije, ali njihova kreativnost se ogleda u duplom pasu petom, nekim driblingom u mjestu, ali vođenja lopte nema.

 

Bolna tačka današnje Barce je zadnja linija, zbog činjenice da se fokusiraju na ofanzivni dio. Zato su u oduzimanju lopte odlučni i agresivni, jer bi povlačenje bilo suicidalno, dalo bi se protivniku prostora da napadne tamo gdje je Barca najslabija. Igrački kadar kojim raspolaže Vilanova je i više nego sposoban da iznese težinu ovog zadatka.

 

Ubačaji nisu njihova karakteristika. Default je dobar izbor, uzevši u obzir da se premalo fokusiraju na centaršuteve da bi se bilo šta tu mijenjalo. Za postizanje kompaktnosti ekipe i prekrivanje prostora More Roaming je idealna opcija.

 

Mijenjanjem Specific Instructionsa bi se izgubilo dosta toga, a malo postiglo. S obzirom da na kompletnost taktike utiču i shoutsi, diranje bilo koje opcije bi anuliralo efekat istih. Jedino što dolazi do izražaja je hvatanje protivnika u ofsajd zamku. Upuštanje u bilo šta drugo bi bilo kobno, te je jedno od Barcinih odbrambenih oružja upravo hvatanje protivnika u ofsajdu.

 

 

 

Golman u današnjoj Barci ima dosta kompleksnu ulogu. Na njemu je da obavlja veliki dio zadaća u izgradnji napada, jer je, realno gledajući, u defanzivi intenzivno zaposlen maksimalno 5% utakmice. Od njega će početi većina napada, on je tu da pruži podršku štoperskom paru u svakoj situaciji kad to bude bilo potrebno. U svemu tome na njemu nije da mudruje sa loptom, već da je proslijedi prvom do sebe, zbog čega su i promijenjene pojedine instrukcije u PI.

 

Desni štoper je Pique. Njegov zadatak je da iznese loptu iz odbrane i u toj ulozi mora imati podlogu u vidu tehnike. U defanzivi ima osnovnu zadaću, međutim u izgradnji napada njegov doprinos je velika stvar.

 

Lijevi štoper je Cover, to je onaj čovjek iz odbrane koji će u izgradnji napada zatvoriti prostor iza Piquea i tako spriječiti eventualnu kontru, a u defanzivi će on biti taj na kome će biti nešto zahtjevnija uloga. Njegova pas igra se zasniva na odigravanju prvom do sebe, u većini slučajeva to bude Pique ili Busquets.

 

Bekovi nose jedan veliki dio ove igre. Oni su ti koji daju širinu ovoj postavci, te u napadu imaju veliku ulogu. Tu su kao potpora krilima, a i određeni dio napada će se završiti centaršutom koji će oni uputiti. Oni su faktički jedini igrači koji smiju da razmišljaju o takvoj završnici napada.

 

Zadnji vezni je vrlo važan faktor ove taktike. Skromnost FM-a nas ograničava na par opcija od kojih je Busquetsu najbliža Anchor Man rola. Njegova kretnja je ograničena na mali prostor gdje će pružati podršku dvojici centralnih veznih. U izgradnji napada će ocariniti 90% lopti koje krenu iz odbrane.

 

Kreator igre i glavni mozak ekipe je bez sumnje Xavi. On je glavna carina preko koje mora proći svaka lopta. On smišlja napade i diktira tempo ostatku ekipe. Njegov pas je početak akcije, kako on odredi, tako se završava.

 

Drugi centralni vezni je nešto više orijentisan prema napadu. On je taj koji Xavijeve ideje većinom sprovodi u djelo nekim dubinskim pasom za jednog od dvojice krila ili Mesija, koji je u vrhu napada. Pružaće veliku podršku napadačkom triu u završnici napada u velikom broju situacija.

 

Krila nisu klasična krila, što nije teško zaključiti gledajući igru Barce. Njihova kretnja je usmjerena strogo prema naprijed, ali za razliku od ostalih krila u sličnoj ulozi, oni neće biti puno u posjedu lopte, jer im u skladu sa sistemom nije dozvoljeno da gnjave loptu.

 

Najistureniji igrač, Mesi, jedini je koji smije voditi loptu, u moru igrača koji su sposobni za takvo nešto. U presingu je velika odgovornost na njemu preko koga se odrađuje veliki dio posla u oduzimanju lopte. Sve u svemu, njegove izvanredne individualne sposobnosti će mu donijeti veliki broj i golova i asistencija tokom sezone.

 

 

Na kompletnost taktike utiču i još dva bitna faktora: Shouts i Opposite Instructions. Za postizanje kompaktnosti taktike, te samim tim povećanja procenta tačnih pasova se preporučuju sljedeće opcije: Push Higher Up, Retain Possession, Play Narrower i Work Ball Into Box. Kvalitet defanzive zavisi velikim dijelom od OI. U ovaj sistem se uklapaju postavke Closing Down - Always za sve igrače, uključujući i golmana, te Tight Marking - Always za sve igrače osim golmana i štopera.

 

 

 

Želio bih ovim putem da se zahvalim Fritzu koji je zaslužan za ovakav konačan izgled taktike. Inače, bez njega od ovoga ne bi bilo ništa, ili bismo još tragali za pravom formulom.

 

 

 

 

 

Edited by Fergie
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ovo nije prva stvar koja nam je pala na pamet. Moju zamisao je Fritz preuredio i doveo do sadašnjeg oblika. Testiran je svaki oblik i ovo je nešto najbliže RL Barsi. Jedan dio sam izostavio koji upotpunjuje taktiku i izvinjavam se zbog toga. Radi se o shoutsima i OI, to ću editovati po povratku iz škole danas.

Edited by Fergie
Link to comment
Share on other sites

Momci prije svega da vas pohvalim, stvarno odlican rad. :wink:

Testirao sam taktiku sa svojim Arsenalom, samo sam jednu utakmicu odigrao protiv Wigana.

Rezulat je dobar (dobio sam 3:0), malo me tu muce pasovi kojiima je postotak tocnih bio oko 82%. Kretnje igraca mi se dosta svidaju, ali "bode me za oci" balanced i counter. Ali opet taktika mi se sviđa :wink:

NICE WORK :thumbup:

Evo ja ću ti probati objasniti zašto balanced i counter...

 

Balanced prije svega iz razloga što daje najbolji raspored mentaliteta kroz ekipu što je jako bitno kod Barcelone jer recimo imaju u ovoj postavci ultra ofanzivne bekove koji su jedino zaduženi za davanje širine ekipi. Vjerujem da si pratio Barcelonu, romb Busquets-Xavi-Iniesta-Messi igra jako usko, krila stalno trgaju odbranu i praktično igraju kao napadači, a na bekovima je da daju širinu ekipi kako protivnik ne bi odgovorio gustoj postavci još gušće. U trenucima kada Barcelona ljulja protivnika vrlo često znaju okrenuti dijagonalu ka bekovima čisto da bi natjerali protivnika da pomiče kompletnu zonu na tu stranu i time se dodatno umara i mentalno i fizički.

Drugi razlog je što je u Barceloni nogomet shvaćen kao igra uloga, Guardiola kaže da svaki njegov igrač ima pravo da uđe u šesnaesterac, ali niti jedan da se tamo zadrži (na tom principu radi Barcelona i kod Tita), njima ništa ne znače brojevi na papiru u smislu 4-3-3 ili 4-5-1, a balanced na najbolji način oslikava to jer je to filozofija uloga. Tačno se zna šta je zadatak defanzivnog dijela (štoperi i busquets), šta je zadatak kreativnog dijela (navedeni romb), šta je zadatak bekova i konačno krila.

Sa flud bi ekipa bila podijeljena na 5+5 filozofiju gdje bi čitava zadnja linija i zadnji vezni bila na sličnim mentalitetima, dok bi sa very fluid čitav tim bio na sličnim mentalitetima. Sad da li su Messi i Alves na istom mentalitetu ne znam, ne bih rekao, jer Messi se spušta duboko po loptu, Alves maršira stranom da bi je dobio u prostor iza odbrane, praktično obrnuti mentaliteti, Messi je više defanzivan (ili defanzivniji), Alves ofanzivan, opet plus za balanced koji napadaču na support daje izuzetnu moć spuštanja duboko po loptu zahvaljujući mentalitetu.

 

Zašto counter? Kada se rade ovakve taktike oni slajderi u timskim instrukcijama su ključ jer svi parametri TI, shoutsa i OI utiču na njih. Relativno je jednostavno odrediti većinu stvari kod nekog tima tipa vrste pasova, načina markiranja i sl., ali pogoditi slajdere je jako teško. I onda sebi postaviš pitanje kako Barcelona stvarno igra?

Igraju sa visokom zadnjom linijom koja je posljedica presinga. Ok mogu je ostaviti na default i štimati sa push uo shoutom gdje će onda ekipa po osjećaju na terenu prilagođavati visinu, a igrat će maksimalno visoko kad za to ima prostora ili je mogu ručno našitmati čime sam zeznuo fleksibilnost.

Igraju jako usko pri građenju napada. Vidiš koja strategija daje dovoljno usku igru.

Igraju spori tempo. Vidiš koja strategija daje spori tempo.

Odgađaju završnicu napada praktično do mogućnosti stvaranja CCC, dakle visoki TW.

Pogledaš koja je strategija najbliža uz upotrebu shoutsa zadovoljavanju ovoga i odabereš. Sa counter + shoutsi uklapa se sve ili velika većina.

Drugi razlog je više stilske prirode i same igre Barcelone. Oni kad osvoje loptu prvo što urade jeste da stanu na nju, zadnja linija se pomjeri dublje i otvore prostor Xaviju i Busquetsu za razmjenu pasova, dakle napad počinju/restartuju duboko na svojoj polovici. Counter opet omogućava ovakav potez.

 

Pošto sam primjetio da si fan tiki-take, ako želiš da se igraš pokušaj čak i sa defensive, efekat čuvanja ili bolje da kažem davljenja lopte je još jači. Recimo Swansea prošle godine bi se mogao uporediti sa defensive strategijom.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

pozdrav svima!novi sam na stranici.maneger igram od 2008 god. isprobavao sam puno taktika.!! al ovo nisam vidio! sa Hajdukom sam u prvoj sezoni

u pretkolu kupa uefe pobjedio Inter-Milan: 2-0 i 2-1.!! SVAKA ČAST i hvala!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Veliki sam fan Barce , i bas sam probao igrati ovu taktiku s njima, taktika je stavrno odlična, ali kad igram u gostima često mi se dešava da protivnik ako je moje snage ima veci posijed od mene.

Pokušaj još usporiti tempo i smiriti igru. Shouti take a breather i pass to feet bi kratkoročno mogli pomoći u kontrolisanju posjeda. Ja sam kod testiranja imao najveći problem sa Real Madridom, dvije utakmice, u obje sam se vrtio negdje oko 55%, ali sam obje dobio sa 2-0. Možeš probati i sa sklanjanjem kvačice sa kontra napada u TI, time ćeš sigurno oboriti tempo svojih napada, a time i brzinu gubljenja lopte što bi u konačnici trebalo dati kontrolu nad loptom i veći posjed.

Link to comment
Share on other sites

"Originally they wanted possession in order to attack and win the game; now it seems to be first and foremost a way not to lose." (Arsene Wenger)

 

Wenger o stilu igre i krajnjim ciljevima. Ako gledam sa te tačke ova petica bi te trebala puno više radovati, nego brinuti ova četrnaestka. Pogledaj Španiju i vidjet ćeš da i oni na velikim natjecanjima vrlo rijetko pojeđuju više od gola razlike, najčešće je to 1-0, sistem je jednostavno tako baziran. Barcelona ima Messija i ekipu koja na individualni kvalitet može zabiti gol više, ali sistem kao takav ne nudi previše glamura.

 

Kod Del Bosquea postoji jedan fazon kod rezultata 0-0 tamo sredinom drugog poluvremena, ali kako ne bih dao priliku kritičarima da se okome na urađeno i prezentovano ovdje ću bar prešutati o tome, koga zanima preko poruka možemo detaljnije o tome.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jako zanimljivo mi je ovo sa counter taktikom nikada nissam razmišljao da bi sa counter taktikom mogao imati posjed lopte milina mi je čitati ovakve tekstove iz kojih se može jako puno naučiti i evo jako sam se zainteresirao mislim da ću i ja krenuti praviti taktike haha :)

Link to comment
Share on other sites

igram i dalje sa Hajdukom vec trecu sezonu sa ovom taktikom al dogadja mi se zadnje vrijeme da cijelo pol.nemam šut prema golu! a zna se dogodit da imam 20 šuteva i dam 1-2 gola. posjed lopte uvijek prelazi 65%.! pokušao sam maknuti work ball into box al nema baš nekog napretka! može savjet što da pokušam i savjet za bolju realizaciju! hvala

Link to comment
Share on other sites

Probaj povećati širinu i shout pass into space to ja koristim kada mi se desi da nemam puno šuteva jer raširi protivnika i igračima bude lakše proturiti loptu kroz zadnju liniju, samo ne znam kako će to utjecati na taktiku u cjelosti vjerojatno manje točnih paseva..

Link to comment
Share on other sites

Sa work ball into box igraći će ulaziti u završnicu kada za to imaju realnu šansu, bez njega će broj šuteva se povećati, ali kvalitet neće. Sad možda uđe jedna od deset takvih lopti, ali si izgubio deset lopti iz kojih ne znaš da li se je mogla izroditi CCC šansa.

 

Trebaš uzeti u obzir i uzorak ekipe, nije isto stvarati igru sa Xavijem i Iniestom i sa Caktašem (valjda sam mu pogodio ime, poziciju garant nisam), tako da očekivanja moraju splasnuti. Ovo je realan prikaz igre i nije moguće da ova taktika odgovara 100/100 ekipa, univerzalne taktike ne postoje, to je bajka.

 

Ukoliko si se dočepao nekih značajnih rezultata (trofeja) protivnici će ulaziti puno više rezervisano u utakmicu nego inače, zbog toga ćeš teže stvarati prilike i zbog toga ćeš teže pobijeđivati. Jer probiti bunker je izuzetno komplikovan zadatak. Osnova za njegovo probijanje je strpljenje, makar ova taktika to nudi. Druga stvar je protok lopte i širina. Protok možeš ubrzati povećanjem tempa, ali onda gubiš strpljenje, odvagaj šta ti je značajnije. Širinu možeš povećati osim izmjenom instrukcija i uvođenjem dodatnih rola. Tako umjesto inside forwarda možeš koristiti wingera na jednoj od strana, on će dati dovoljno širine da igrači u rombu mogu komotnije disati.

Dalje, ako vidiš da te protivnik svjesno ne napada, a tebi treba pobjeda radiš izmjenu rola i zadaća (zbog toga je balanced jako fin izbor i zbog toga je taktika bez označenih instrukcija divota), tako umjesto advanced playmakera možeš uvesti CM(attack), napadača sa support prebaciti na attack. Jasno da sve ovo mijenja početnu taktiku, ali ako tražiš promjene evo ti par prijedloga.

Link to comment
Share on other sites

http://ss.fm-balkan.com/image.uploads/09-07-2013/original-f4470d6147103159bbc3edd021371334.png

(caktaš je AML) :-D! postavio sam da vidite i vi :-) MATCH STATS. nije neki protivnik ali nisu ni loši.poslušao sam i kurta i tebe i nešto iskobinirao.povećao tempo na normal.AMR mi je odigrao kao winger a napadač kao CF atack.nije loše. posljednjih 15 utakmica čak ni trećeligašu nisam dao 3 gola! kada odigram protiv jačeg protivnika postavit ću opet!! HVALA na savjetima :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |