Jump to content
Football Manager Balkan | Forum
  • Announcement

    Poštovani posetioci foruma,

    Izvršena je nadogradnja foruma na najnoviju verziju skripte pa vas molimo za strpljenje u narednih par dana dok se ne završe sva podešavanja.

    U novoj verziji foruma više nije moguće imati različite login name i display name pa je odlučeno da će se koristiti Display name i od sada njega koristite prilikom prijavljivanja na forum. Alternativa je da koristite e-mail adresu.

    Ukoliko imate problema sa pristupom forumu možete nam pisati na našoj FB Stranici ili na Viber chatu.

[Taktika]4-3-3 Stretch and defeat


Recommended Posts

[center][b]File Name[/b]: 4-3-3 Stretch and defeat
[b]File Submitter[/b]: [url="http://www.fm-balkan.com/forum/user/3566-madridista/"]Madridista[/url]
[b]File Submitted[/b]: 14 Feb 2013
[b]File Category[/b]: [url="http://www.fm-balkan.com/forum/files/category/7-taktike/"]Taktike[/url]

Nakon što sam pokušavao razne taktike tokom ovog serijala koji traje nešto duže od mjesec dana slučajno sam došao do ove taktike pa sam htio usavršiti i vidjeti koliko je atraktivna i u istu ruku efikasna. Prvenstveno ova je taktika vrlo napadačkog mentaliteta i ne žudi za tim da ima veći posjed lopte od protivnika,da igrač skupi što više točnih dodavanja i slične te fore, ali ja sam pokušao spojiti jednu sa drugim pa ćemo vidjeti kako će funkcionirati.

[img]http://i.imgur.com/RH8S6.jpg[/img]

Sama formacija izgleda možda čudno zbog dva krila, točnije to su napadači koji su pomaknuti gotovo u korner(u daljnjem teksu zašto). To vas ne treba zavarati da odmah bude jasno. Iako je rola kod napadača ovdje DLF-[i]Attack [/i]bilo bi još bolje staviti na [i]Support [/i]te golmana koji je u ovom slučaju [i]Goalkeeper [/i]staviti na [i]Sweeper keeper[/i], ali ja u tom trenutku slaganja taktike nisam imao predispozicije za sve to.

Također, dosada nisam vidio da je ovu formaciju koristilo mnogo ekipa u Real-lifeu pa tako ne mogu naći neke primjere iz istog. Dosta je ekipa igrali 4-3-3 gdje su sva tri napadača u sredini dok je u ovom slučaju drugačije, dva napadača, ova dva sa strana se drže linije kako bi što više rastegnuli samu obranu protivnika dok srednji napadač vrlo često ulazi u sredinu te dolazi po loptu i stvara prostor iz svojih i leđa njegovog čuvara za svoje suigrače.

Sama taktika je vrlo komplicirana pogotovo ako u timu posjedujete nekolicinu ili većinu dobro tehnički potkovanih i inteligentnih igrača koji će svojim kretnjama bez lopte ovu taktiku totalno rasplamsati i učiti je ubojitom po protivnika. Najveću ulogu igraju upravo tri napadača od kojih svatko ima svoju ulogu koju sam već prije rekao. Također je vrlo važno imati dobro 'razigravača' s dobrim driblingom koji bi u svakom slučaju otvaranja prostora mogao uzeti pruženo i već tada zaprijetiti protivniku udarcem ili dodavanjem za jednog od igrača. [url="http://i.imgur.com/261x4.jpg"]Timske instrukcije[/url] izgledaju pomalo čudno i na prvi pogled ne,da tako kažem pašu uz sve što sam rekao, ali nije tako. Pomoću instrukcija za igrače se sve sredi i dobije se kontra-efekt koji je vrlo teško pročitati, dakako, FM još uvijek vas ne shvaća ozbiljno i doslovno pa je svaku taktiku vrlo teško predočiti, ali u real-lifeu je taktika vrlo opasna ukoliko je dobro uigrana.

Ja sam pod stil igre stavio balanced i to će igru uz smanjivanje kreativne slobode učiniti pomalo monotonom, ali opet postoji i mogućnost stavljanja opcija na [i]fluid [/i]i kreativnosti na more [i]expressive [/i]čime se dobije potpuno druga priča, ali mislim da bi učinak bio gotovo isti, jedina stvar koja bi se promijenila jest ta što bi igrači manje slušali vaša naređenja. Dodavanja su svedena na vrlo kratka i jednostavna kod timskih instrukcija kako bi u globalu izgledalo tako, ali ustvari većina igrača ima drugu ulogu(u daljnjem tekstu igračke instrukcije).

Visoki izlazak obrane i pritisak ekipe na protivnika smo izbalansirali na sredinu. Golmanova opcija [i]sweeper keepera[/i] je vrlo dobra ukoliko ćemo staviti [i]press more[/i] jer u tom slučaju iza leđa naše obrane ostaje puno praznog prostora kojeg će protivnik ''pokušati'' iskoristiti, ali tada bi golman stupio na snagu. Pošto smo stavili da igrači drže distancu golman se ostao standardan pa ga nismo mjenjali. Kao što u naslovu stoji '[i]Stretch and defeat[/i]' to nam govori da ćemo razvući protivnika širokom igrom i držanjem sa svojim pozicija kao što je i učinjeno dok će tempo biti poprilično brz kako bi uhvatili protivnika na 'spavanju'.[/center]
[center][url="http://i.imgur.com/cE9eQ.jpg"]Goalkeeper[/url](D)

[url="http://i.imgur.com/Gqhiq.jpg"]Full back[/url](S) - [url="http://i.imgur.com/EtBV6.jpg"]Ball playing defender[/url](D) - [url="http://i.imgur.com/23Bqr.jpg"]Limited defender[/url]© - [url="http://i.imgur.com/dd6fY.jpg"]Full Back[/url](D)

[url="http://i.imgur.com/0vhf4.jpg"]Anchor Man[/url](D)

[url="http://i.imgur.com/3O3Bu.jpg"]Central midfielder[/url](A) - [url="http://i.imgur.com/S7BmI.jpg"]Advenced playmaker[/url](A)

-

[url="http://i.imgur.com/E05Cd.jpg"]Winger[/url](S) - [url="http://i.imgur.com/lzrPr.jpg"]Deep lying forward[/url](A) - [url="http://i.imgur.com/JAqAw.jpg"]Winger[/url](S)[/center]

[center]Golman u našem slučaju ima jedan posao za što uopće i postoji, a to je braniti dok sam već naveo prije ukoliko koristimo opciju press more da bi pametnije bilo staviti golmana na sweeper keeper. U obrani imamo jednog braniča koji će povezati konce između obranbenog i veznog reda te kolegu koji u tom slučaju se povlači iza njegovih leđa kako bi zaustavio mogući kontra-napad ukoliko dođe do toga. Dva beka imaju različite zadatke, jedan od njih će više ići u napad i stvarati dodatnu opciju u napadu dok će drugi više ostajati prema nazad i 'pametno' ići prema naprijed. Defenzivni vezni igrač je takozvani 'razbijač' koji će napade protivnika sasječi u korijenu i bit će vrlo defenzivno orijentiran što je i ključ njegovog zadatka. U veznom redu ćemo imati dva igrača, jedan će biti 'razigravač', a drugi klasični vezni sa više zadataka i jedan od bitniji atributa tog veznjaka jest izdržljivost ili u Football Manageru stamina. Njegov kolega u veznom redu će se više gurati prema naprijed i biti ključna karika igre u ovoj taktici uz naravno već prije spomenute uloge napadača koje ću sada malo pobliže objasniti. Dva napadača koja su pomaknuta uz linije će tamo praktički i ostati, povući za sobom protivničke braniče i razvući obranu što je više moguće kako bi u tom slučaju srednji napadač dobio priliku stvoriti veliku rupu iza leđa protivničke obrane svojim ulaskom u dubinu po loptu. Tada već dolaze do izražaja vezni igrači i dva krilna napadača koji će utrčavati u prazan prostor.

Iako se čini da je taktika i sve već riješeno, ipak nije. Sada smo došli do faze usavršavanje iste sa touchline instructions. Ja sam koristio dosta veliki broj instrukcija kako bih pokušao što bolje usavršiti i popuniti neke praznine u taktici koje nisam imao prilike prije srediti. Tako sam koristio get ball forward i pass into space kako bi igrači igrali napadački i gurali loptu u prostor što je ovdje važno. Uz to da smanjim broj udaraca iz daljine iskoristio sam mogućnost instrukcije work ball into box. Na red dolaze dvije najvažnije instrukcije, a to su play wider i exploit the middle. Pitate se zašto su one važne? Prva nam daje na znanje da ćemo igrati široko što automatski znači da će obrana protivnika imati distancu između igrača dok ćemo mi kroz sredinu proći neometano uz otvaranje prostora pomoću napadača.

Naravno, svaka taktika ima neku slabost. Ako gledamo ovu onda je to definitivno kada vaš protivnik u formaciji ima defenzivnog veznog ili bi automatski iz igre isključio vašeg 'razigravača' koji također ima veliku ulogu u napadu. Možda se može to riješiti tako da se u touchline instrukcijama ne koristi exploit the middle te da se igra kreće i po krilima što bi možda moglo donijeti prevagu u ovom slučaju. Također je vrlo važno da dobro zatvarate protivnička krila i bekove da ne bude mnogo centriranja u sredinu, pogotovo ako protivnik ima jednog jakog napadača koji lako zabija golove glavom.
[hr][/center]
[center][color=#FF8C00][u][b][size=5]Set pieces[/size][/b][/u][/color][/center]

[center][size=5][b]Attacking corners[/b][/size][/center]

[center][img]http://i.imgur.com/rReuw.jpg[/img][/center]

[center]Napadački korneri su namješteni kao što vidite. Najviši igrač u ekipi napada drugu stativu koji najčešće i zabije pogodak. Napadač sa dobrim long shots čeka izvan 16erca (Lurk outside area) dok snažni igrač smeta golmanu u ovom slučaju. Jedan igrač koji mi je nepotreban kod kornera stoji na centru u slučaju da krene kontra te je jedan ispred njega da bi osigurali taj dio.[/center]

[center][size=5][b]Defending corners[/b][/size][/center]

[center][img]http://i.imgur.com/jdd5j.jpg[/img][/center]

[center]Dva igrača koji nisu snažni i pretjerano visoki idu na stative, najčešće bekovi. Dva najviša i najsnažnija igrača markiraju visoke protivničke igrače dok niski čuvaju niske. Jedan igrač zatvara korner (Close down corner) dok ostali markiraju ostale protivnike. Napadač stoji na centru da budemo spremni da napravimo kontru.[/center]

[center][size=5][b]Attacking free kicks[/b][/size][/center]

[center][img]http://i.imgur.com/schGy.jpg[/img][/center]

[center]Ovdje nema previše opcija, najvažnije je da u napadu budu visoki igrači kako bi glavom zabijali golove nakon ubačaja na drugu stativu. Snažni igrač smeta golmanu dok će tri igrača čuvati od kontre koja je ovdje jako opasna.[/center]

[center][size=5][b]Defending set pieces[/b][/size][/center]

[center][img]http://i.imgur.com/sCcsp.jpg[/img][/center]

[center]Kod obranbenih situacija kod slobodnjaka tri igrača stoje u ''živom zidu''. Jedan igrač stoji u obrani(stay back) dok svi ostali markiraju igrače. Nema velike filozofije ovdje.[/center]
[center][hr][/center]

[center][b]Ovdje ću vam postaviti nekoliko SSova iz igre što se tiče samih akcija, kod nekih nije bilo gola, kod nekih je i tako. Objasnit ću sve lijepo tako da znate što se zbiva gdje. Bit će i SSovi statistike nekih utakmica i slično.[/b]

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 1[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/ZKnr6BS.jpg[/img]

Ovo je primjer kada se dovoljno rastegne obrana protivnika i onda se stvore ogromne rupe u obrani koje igrači odlično koriste. Najprije Serero dodaju loptu do Eriksena(crvena crta) dok igrač između protrčava u prostor između dva protivnička braniča te ga odlično upošljava Erisken loptom u prostor, a igrač odmah iz prve gura loptu na drugu stativu za Fischera. Kod ove situacije nije bilo gola.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 2[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/TEJoy.jpg[/img]

Ovdje smo u situaciji kada stvaramo polukontra-napad. Igrač sa loptom je Erisken koji dodaje prvom do sebe(Poulsenu), dok se on okreće i gura loptu u prostor za Fischera koji je loptu samo uputio u sredinu za De Jonga koji je u situaciji 1vs1 postigao pogodak.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 3[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/22sQe.jpg[/img]

Serero je igrač s loptom koji je loptu uputio u sredinu za Eriksena, a prostor za udarac mu je stvorio Sigurdsson nakon što je dvojicu braniča privukao sebi i tako oslobodio prostor suigraču, u ovom slučaju Eriksenu koji je iz prva plasira u donji lijevi kut i postiže pogodak.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 4[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/XpvloHb.jpg[/img]

Nakon što je Erisken dodao loptu De Jongu koji je iz obranbene linije povukao dva braniča na 20 metara od gola i stvorio veliku rupu iza leđa. Dodaje loptu Poulsenu(ozljeđeni igrač) koji je gura u prostor za Sulejmanija zatim je on loptu iz prve pružio na drugu stativu za Fischera koji se našao u zaleđu te je gol poništen.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 5[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/Iy1qBgf.jpg[/img]

Igrač sa loptom je Serero koji je loptu gurnuo uz liniju u prostor za De Jonga koji je automatski dobio dva braniča na leđima, ali je on iz prve gura odmah u 16erac za Eriksena koji je pratio akciju i dovršio odličnim golom u dalji kut golmana. Vidimo kako protivnički branič(žuti) odmah trči za De Jongom što je stvorilo rupu koju smo iskoristili.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 6[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/sxaRt.jpg[/img]

Ovdje vidimo kako De Jong(igrač u plavom punom krugu) odvlači protivničkog braniča iz obrane na 20at metara od gola i tako ostavlja prostor iza sebe. Erisken je igrač ko lopte koji je dao Sereru koji je čuvan od strane protivnika te nije išao naprijed nego je samo pružio loptu za Poulsena koji je završio 1vs1 bez problema.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 7[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/wHepvQ9.jpg[/img]

De Jong je igrač na sredini protivničke polovice te je ušao veoma duboko po loptu te povukao dvojicu braniča za sobom, ali Eriksen se odlučio na dugu loptu u prostor za Fischera koji je automatski primjetio Poulsena na 16ercu koji je utrčao sa centra neometano i postigao pogodak.

[color=#FF8C00][b]Situacija br. 8[/b][/color]

[img]http://i.imgur.com/4AOlj3v.jpg[/img]

U ovoj situaciji vidimo kako dva braniča čuvaju mog napadača, Sigurdssona koji ih je izvukao iz 16erca. Igrač s loptom je Poulsen koji je napravio dupli pas sa Eriksenom i iz prve gurnuo loptu u prostor za Pohjanpaloa koji je napravio cik-cak kretanje i oslobodio se svog čuvara, ali je bio neprecizan te je loptu poslao pored gola.

[color=#008000][size=5][b]Utakmice[/b][/size][/color]

[url="http://i.imgur.com/Kepipjy.jpg"]Ajax vs Nordsjaelland[/url]
[url="http://i.imgur.com/rETko7P.jpg"]Statistika[/url]

[url="http://i.imgur.com/hYZD4zS.jpg"]Ajax vs Groningen[/url]
[url="http://i.imgur.com/jizKuj6.jpg"]Statistika[/url]

[url="http://i.imgur.com/1JNcBJV.jpg"]Ajax vs Roda JC[/url]
[url="http://i.imgur.com/LzbLGgV.jpg"]Statistika[/url]

[url="http://i.imgur.com/hMqV2jE.jpg"]ADO Den Haag vs Ajax[/url]
[url="http://i.imgur.com/ZUVOXmq.jpg"]Statistika[/url]

[url="http://i.imgur.com/7u4IYMR.jpg"]Ajax vs Milan[/url]
[url="http://i.imgur.com/I9QPwNc.jpg"]Statistika[/url]

[url="http://i.imgur.com/gDyf1Yb.jpg"]Feyenoord vs Ajax[/url]
[url="http://i.imgur.com/GAvKAZc.jpg"]Statistika[/url]

[i]Tu sam vam predočio opću statistiku i dodavanja, bit će još neki SSovi kada upotpunosti koregiram sve![/i]

[size=5][b][url="http://www.fm-balkan.com/forum/files/file/40-4-3-3-stretch-and-defeat/"]DOWNLOAD TAKTIKE (KLIK)![/url][/b][/size][/center]
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...