Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Kako igrati pojednostavljeno 4-4-2


Recommended Posts

Kako igrati pojednostavljeno 4-4-2

 

http://www.dodaj.rs/f/3b/HL/3I3PDMNd/104-4-2.png

 

  • Mnogi medadzeri zele da zadrze stvari pojednostavljene. Oni ne traze beskrajno prilagodjavanje i stepen taktike u fudbalu. Dakle kako bi pojednostavili stvari, pomocicu vam da zadrzite 4-4-2 sa savetima kako da namestite kog fudbalera, tako da ne morate da potrosite sate i sate gledajuci snmke meceva i trazenje "rupa" u vasem i protivnickom timu.

 

  • Sa ovom taktikom, stoji vam vise sanse da pobedljujete u igirici, ako imate dobar tim, dobru osnovu za ovu taktiku i primetite greske i neke poteze za koje ce protivnik smatrati neocekivanim, nema razloga zasto ne koristiti jednostavnu 4-4-2 taktiku koja sama obavlja svoj posao.  

 

Odbrana

 

  • OK, za pocetak da krenemo. 4-4-2 ima 4 defanzivca u zadnjoj linji- DL, DR, DC, DC. U nasem pojednostavljenom 4-4-2, bice 2 "full backs" i 2 "center backs". "Full backs" ce imati "Automatic" duznost, dol ce "full backs" biti "defend".

 

  • Centralni bekovi imace oblik partnerstva. Obicno, jedan ce biti "covek planina (strvina)", vazdusno dominantan, snazan i dobar skakac, visok verovatno preko 180cm,  spreman i snazan da uklizava protivnickim igracima. Drugi centralni bek ce biti mozda mane snazan, ali brzi, igrac koji moze iz mirovanja u trenu da dostigne maksimalnu brzinu, sa boljim, i verovatno malo nizi od svog partnera. Ideja je da jedan bude spreman za vazdusne duele i zastavljanje protivnickih igraca, dok drugi treba da bude brz i moze da isprati svaku loptu i ne dozvolu protivnickim napadacima da se priplize golu.

 

  • Naravno svaki tim ima drugacije igrace, ali gledajte da vasi igraci imaju dobre ocene koje je kreator teksta istakao.

 

  • Zadnje bokove na "Automatic" tako da oni moze da pomazu napadima po krilima, ali i da izbijaju protivnicke lopte u odbrani. Kada stvaite "Automatic" duznost, igrac ce biti u stanju da gura loptu napred kada igrate ofanzivnije, ali on ce se takodje odrzavati u zadnjoj liniji kada igrate defanzivnije. Ovo cini strategiji jos jednostavnijom, a samim tim i taktiku 4-4-2 jos jednostavnijom.

 

Sredina

 

  • Vezni red je takodje u standardnoj liniji sa MR, MCr, MCl, ML. Jos jednom, kako bi pojednostavili stvari bocni igraci će biti oznaceni kao krila sa napadackom zadatkom, a jedan od centralnih veznih će biti " ball-winning midfielder" sa defanzivnim zadatkom, dok ce drugi biti "advanced playmaker" sa zadatkom podrske napadaca.

 

  • Krila ce obicno biti brzi fudbaleri sa dobrim driblingom. Oni ce snabdevati napadace dobrim lotama iz centarsuteva. Oni takodje stvaraju partnerstvo sa zadnjim bokovima, primajuci lopte od njih i koriste ih kao sirok izlazak ako su pod velikim pritiskom. U napadackim taktikama, zadnji bokovi i krila ce biti goltovo u istom polozaju.

 

  • U centru veznog reda medjutim imamo jos jedno partnerstvo- ucesce jednog veziste sa defanzivnim zadatkom i jednog kreativnijeg veziste. "Ball - winning midfielder" ce ostajati na sredini terana kada vas tim napada, kako bi sprecio iznenadne kontre protivnickog tima. On ce u vasem timu raditi najvise klizecih startova, i time pokusati da zaustavi protivnickog veznog fudbalera koji snabde napadace protivnckog tima. Iz tog razloga on mora da bude jak, sa dobrim klizecim startom, i trebao bi da ima dobru kondicije, jer on tokom utakmice dosta snage istrosi na klizecim startovima.

 

  • Plejmejker ce medjutim, igrati dosta drugacije, gledajuci da deli lopte svojim krilima i napdacima. Lopta ce dolaziti do njega sa svih krajeva terena, i onda on odlucuje gde ce poslati loptu ka napred. Sa njegovim zadatkom da podrzava napad, on ce ucestvovati i u defanzivnim zadacima, ali ce se pre svega koncentrisati na upucivanje dobrog pasa ka napadacu. Njegovi kljucni atributi su stabilnost i ravnoteza-koje su iste za sve plejmejkere u svim taktikama.

 

Napad

 

  • Zavrsni tandem. FCr i FCl ce biti namesteni kao "deep lying forwrad" sa zadatkom podrske drugom napadacu koji ce igrati "advanced forward" sa napadackim zadatkom. Druga opcija koja ce vam mozda vise odgovarati je tzv "mali igrac, veliki igrac" sa kombinacijom target man (support) i poacher (attack). Ostaje na vama da izaberete jednu od ove dve kombinacije u zavisnosti s kojim igracima raspolazete. Kao sto sam rekao i dosada drzacu se jednostavnog stila.

 

  • Deep lying forward se vraca iz napada u jaz izmedju veznog reda i napada. Odatle, on moze da posalje loptu svakom igracu koji je u dobrom polozaju da da gol. Ove lopte bi mogle da budu za vezni red, krila ili njegovom partnera u napadu. U svkom slcaju, on vise gleda da uputi neki kljucni pas ili asistenciju nego da sutira i postize golove, iako, naravno ako se pruzi prilika on moze da posalje loptu u mrezu.

 

  • S druge strane, advanced forward, ide iskljucivo napred, i on je glavni strelac ekipe. Napadacki tandem mora da bude dobro uklopljen, tako da deep lying forward deli lopte, a advanced forward daje golove, sto ce omoguciti vasem timu dosta golova tokom sezone, i nemoj te se zacuditi ako vas deep lying forward ima manje postignutih golova od nekog igraca u veznom redu.

 

_________________________________________________________________________________________

Novi update uskoro.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |