Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Debeli Ronaldo

Administrator
  • Posts

    10,100
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    27

Posts posted by Debeli Ronaldo

  1. Sa ovim tekstom bih želeo da započnem jedan veliki vodič za kreiranje uspešne taktike. U vodiču bi bile obuhvaćene dužnosti igrača, role a potom i njihovo međusobno kombinovanje, kreiranje formacije i na kraju taktike. Nadam se da će ovaj vodič biti koristan kako početnicima tako i onima koji već neko vreme igraju. Termin Player Duty se koristi za određivanje role igrača u formaciji pa će stoga on biti prvi objašnjen.

    Dužnosti igrača možete smatrati kao deo taktičkih instrukcija.  

    U football manageru postoje sledeće dužnosti:

    • Attack
    • Support
    • Defend/Stopper/Cover
    • Automatic

    Ukoliko igraču dodelite Attack duty on će težiti da uglavnom ide u napad. Support balansira između napada i odbrane, igrač će se truditi da pomogne odbrani ali će takođe krenuti i u napad kada mu se za to ukaže prilika. Igrač sa Defend duty će se uglavnom držati svoje pozicije bez nekih rizičnih izletanja.  Stopper i Cover dužnosti su rezervisane samo za centralne defanzivne igrače. Ukoliko stavite Stopper igrač će se držati svoje pozicije i vršiće presing na igrače napada protivničkog tima. Gledaće na svaki način da zatvori napade. Sa Cover dužnosti igrač će vršiti malo manji presing i gledaće da loptu izbaci iz svog šesnaesterca. Što se Automatic dužnosti tiče ona zavisi od toga šta ste stavili za Team Mentality i igrači sa Automatic Duties će se ponašati u skladu sa tim.

    Sa dužnostima igrača treba da postignete određeni balans. Ne smete staviti istu dužnost za određeni deo tima već treba kombinovati. Na priloženoj slici se vidi primer loše odabranih dužnosti.

    duznosi-lose.PNG

     

    Šta ne valja na ovom primeru? Bekovi neće ići u napad, napad će se uglavnom organizovati kroz sredinu gde centralni vezni igrači moraju da se vrate na svoju polovinu i da iznesu loptu u napad gde imamo 5 igrača koji čekaju na asistenciju.

    Na sledećem primeru ćemo pokazati kako bi trebalo da izgledaju dobro postavljene dužnosti.

    duznosi-dobre.PNG

     

    Ovde vidimo da jedan bek ima attacking a jedan support dužnost i da se to kombinuje sa krilnim igračima i oni međusobno kreiraju napad bočno. Jedan centralni vezni igra malo povučenije i često će pomagati odbrani i verovatno neće mnogo prelaziti svoju polovinu terena dok drugi gleda da proigra igrača na poziciji AMC mada i sam zna često da se ubaci skroz do protivničkog šesnaesterca. AMC je plejmejker i dužnost da proigra napadače. Sa druge strane napadač neće samo čekati na loptu već će se i sam vraćati nazad i kreirati igru, tj. razigravati krilne napadače.

    Ukoliko imate više igrača sa Support dužnostima tim će vam biti kompaktniji, igrači će se držati zajedno i imaćete veći posed ili ćete vršiti veći presing.

    Ispod možete videti primere kako da raspodelite dužnosti vaših igrača. Crvenom bojom su označene Defend Dities, plavom Support a zelenom Attack.

    O O O O O O O O O O

    O O O O O O O O O O

    O O O O O O O O O O

    O O O O O O O O O O

    O O O O O O O O O O

     

    Ovo je samo primer kako možete rasporediti dužnosti igrača ali svakako primeri nisu upotrebljivi na sve timove i to zavisi od vašeg trenutnog igračkog kadra. Takođe ovo je uvod u kreiranje taktike. U sledećim tekstovima biće objašnjena svaka pozicija i rola u timu. Pozicijama definišete formaciju koju ćete koristiti, rolom određujete kako će se igrač ponašati na toj poziciji a dužnost mu određuje u kojoj fazi napada/odbrane će da učestvuje. 

    Do sledećeg čitanja.

     

     

    • Like 1
  2. Druga sezona moje karijere je donela najmanje neizvesnosti od svih do sada odigranih. Kao što sam napomenuo u prethodnom izveštaju u prvoj sezoni se titula rešavala do, bukvalno, poslednjeg minuta. Sada sam se malo opametio osvojio titulu bez ijednog poraza što u regularnom delu, što u plej of-u.

    spacer.png

    Što se Evrope tiče ove sezone smo se borili za Ligu Šampiona. I sve je ostalo na toj borbi. Nepremostiva prepreka je bio RB Salzburg koji nas je izbacio sa 2 rutinske pobede.

    sezona21-22cl.PNG

    Borbu u Evropi smo nastavili u Ligi Evrope. U grupi koja nije bila lagana nekako sam uspeo da prođem dalje, najviše zahvaljujući duplom remiju protiv Štutgarta. U sledećoj fazi sam, neočekivano, izbacio Ajax. Ipak taj dvomeč nije prošao bez drame. U prvoj utakmici sam ih dobio 3:2 na njihovom terenu. U revanšu Ajax vodi od '4 minuta, ja veoma brzo preokrećem u moju korist. Ipak boljka koju sam primetio je pad koncetracije pred kraj poluvremena/utakmice i Ajax je uspeo da izjednači do poluvremena i da unese neizvesnost u drugo. Vršili su pritisak, čak su i dali gol u '79 minutu gde me spasao VAR i onda je Jojić pred kraj utakmice rešio sve dileme. Nakon Ajaxa usledili su Đavoli sa Old Traforda i lagano me oljuštili.

    spacer.png

    Što se domaćeg kupa tiče u prvom kolu sam nakon penala izbacio Zvezdu i posle je put do trofeja bio lagan.

    Sezonu u klubu je obeležio Petar Škuletić koji je odigrao vrhunsku sezonu.

    sezona20-21skuletic.PNG

    Prelazni rok je dobro odrađen. Obnovljene su pozajmice Markovića i Stevanovića za narednu sezonu. Dovedena je i zamena za vremešnog Stojkovića u vidu mladog Novaka Micovića iz Čukaričkog. Odbranu su pojačali Strahinja Bošnjak, Nemanja Mičević i Nikola Stevanović. Doveli smo i veterana Baneta Ivanovića koji je odigrao jako dobru sezonu ali se i nakon iste povukao iz aktivnog igranja.

    Klub je napustio Alkeksandar Šćekić koji nije uspeo da se izbori za mesto u timu i 20-tak igrača je poslato na razne pozajmice.

    Sve u svemu nije loša sezona.

    • Like 3
  3. U ovom tutorijalu ćemo vam pokazati kako da na najlakši i najbrži način pronađete trenutne wonderkid igrače u vašem sejvu. Ovo uputstvo možete primeniti i na nekom od ranijih serijala.

    fm_wonderkids.png

     

    Postupak je vrlo jednostavan i podrazumeva da uključite kolonu Media Desription u pregledu liste igrača. Ceo postupak se nalazi u koracima ispod:

     

    Korak 1: U meniju sa leve strane odaberete opciju Scouting

    Korak 2: Pređete mišom preko kartice Players i u padajućem meniju za liste igrača odaberete opciju Player Search

    Korak 3: Pojaviće vam se lista igrača i onda u padajućem meniju odaberete opciju Custom > Customise Current View...

    Korak 4: U levoj koloni štiklirate opciju Media Description potom je dodate sa opcijom Add i potvrdite na Ok

    Korak 5: Sortirajte listu igrača po koloni Media Description i pronađite sve trenutno raspoložive wonderkid igrače

     

    Ceo postupak možete videti i na linku ispod

    down arrow.png

     

    wonderkid_sl.gif

     

  4. U prethodnom tekstu smo se upoznali sa regenima i saznali smo ko su oni a sada je red i da naučimo kako da pronađemo dobrog regena. Već smo spomenuli da je u novijim serijalima promenjen način kreiranja regena i da sada ne postoje fiksni datumi u igri kada se regeni pojavljuju. To nam sa jedne strane dodatno otežava posao pošto nemamo datum pojavljivanja kada bi satima tražili dobrog klinca ali opet sa druge strane tako nije ni u stvarnom životu pa zašto bi i u igri bilo drugačije.

    Gde će se pojaviti dobar regen zavisi u mnogome od omladinske škole ili akademije. Što bolje uslove imate to su veće šanse da iznedrite buduće zvezde ali to svakako ne mora da pretstavlja pravilo. Takođe niko ne garantuje da će se baš u vašoj akademiji pojaviti novi Mesi te ste stoga prinuđeni sami da ih tražite širom sveta.

    U ovom tutorijalu će biti objašnjeno kako da nađete dobrog regena na Youth Intake Day pošto tada možete da ih dovedete bez plaćanja naknade.

    Odabir dobrog regena umnogome zavisi od skauta koje posedujete u klubu. Njihova ocena će verovatno biti presudna u vašoj odluci da li da dovedete novu mladu nadu ili ne. Kod skauta je stoga jako bitno da su ocene za procenu trenutne i potencijalne sposobnosti (Judging Current Ability i Judging Potential Ability) što veće a poželjno bi bilo i da skaut poseduje što veći nivo znanja za državu u koju će ići da proceni igrača.

    scout.PNG

     

    Ukoliko vodite neki veći klub ili klub sa stabilnim finansijama onda imate dovoljan budžet da svaki mesec šaljete skaute da traže nove igrače. Međutim ukoliko vam je budžet za skautiranje ograničen onda morate pažljivo da birate gde da šaljete svoje skaute. Birajte klubove koji imaju dobre omladinske škole pošto je tu najveća šansa da se pojavi dobar igrač i ukoliko reagujete na vreme može biti vaš. Neko nepisano pravilo je da se npr. u Danskoj pojavljuju dobri regeni pa možete i to pokušati. Kakvu omladinsku školu određen klub poseduje možete proveriti tako što odete na profil tog klupa pa u meniju Overview birate stavku Facilities.

    youth_facilities.PNG

     

    Početak potrage za regenima počinje sa pravljenjem liste potencijalnih igrača koje ćete da skautirate. Tu listu bi bilo poželjno da ažurirate bar 1 put na mesečnom nivou. Potom krećete u potragu za potencijalnim regenima prateći sledeće korake:

    Korak 1: U gornjem desnom uglu kliknete na opciju World koja je prikazana ikonicom globusa

    world.PNG

     

    Korak 2: Otvoriće vam se novi meni u kome ponovo birate opciju World

    world2.PNG

    Korak 3: Pojaviće vam se tri bloka i u levom bloku idete na opciju Transfers

    transfers.PNG

    Korak 4: U padajućem meniju odaberete opciju Youth Intake

    youth intake.PNG

    Na ovaj način dobijate listu svih novih regena koji se trenutno nalaze u raznim klubovima. Potom pregledate sve regen i ubacite ih u listu za skautiranje koju ćete kreirati. Sačekate izveštaj skauta i odaberete najboljeg regena za vaš tim.

     

    Ceo postupak možete i videti na linku ispod

     

    down arrow.png

     

     

     

    youth_intake_sl.gif

     

     

  5. Mnogi od vas su čuli za izraz regen koji se često koristi u football manager-u ali nisu sigurni šta su regeni ustvari. Izraz regen potiče od engleske fraze regenerated player i bukvalni prevod je praktično nemoguć na naše jezike. U praksi to su igrači koji se stvaraju tokom igranja i kako vreme u igri odmiče. Oni su tu da zamene igrače koji postoje u stvarnosti i koji se kad-tad moraju povući iz aktivnog igranja. Ukoliko odigrate dovoljno veliki broj sezona dolazite u situaciju da više nemate igrače iz stvarnosti već samo regene.

    Da li se uvek pojavljuju isti regeni?

    - Odgovor je ne. Naime svaki put se pojavljuju različiti regeni. Šta više nema ni pravila da će vam se pojaviti slični regeni ukoliko igrate više paralelnih sejvova sa istim timom. Iz tog razloga nema potrebe da nekom preporučujete regena pošto taj igrač postoji samo kod vas i u tom trenutnom sejvu.

    Kako da prepoznam regena u igri?

    Regene u igri prepoznajete najčešće po tome što imaju 3D generisano lice. Drugi način je najčešće po godinama pošto regeni u trenutku stvaranja imaju ~15 godina. Postoje i određeni grafički dodaci koji regenima dodeljuju nasumična lica stvarnih osoba ali ukoliko tražite takav grafički dodatak onda znate i da prepoznate regena. Na prioženoj slici vidite jedan klasičan primer igrača kojeg je stvorila sama igra.

    regen_face.PNG

     

    Kada se pojavljuju regeni?

    Događaj kada se regeni pojavljuju se naziva Youth Intake Day. Neki slobodni prevod tog izraza bi mogao biti i dan za regrutovanje. Naime tada u vaš klub, tj. u akademiju dolaze novi klinci na probu i ostaju neko vreme nakon čega odlučujete da li ćete sa nekim od njih da potpišete ugovor. Naravno imate mogućnost i da vrbujete nekog regena iz drugog kluba ukoliko procenite da regen ima perspektivu.

    U nekim ranijim serijalima regeni su se pojavljivali u određenim datumima. U novijim serijalima je to promenjeno i regeni se pojavljuju svaki mesec, ali datumi kada se pojavljuju zavise od nacije i kluba. Ipak najviše regena bi trebalo očekivati nekih 2-3 meseca pre završetka sezone pa ukoliko igrate npr. neku evropsku ligu onda se najviše regena očekuje polovinom marta meseca.

     

    E sada kada ste se upoznali sa regenima u nekom od narednih tekstova će biti objašnjeno kako da pronađete dobre regene koji se mogu razviti u vrhunske igrače.

     

    Možete nam u komentarima podeliti vaše najbolje regene.

    • Like 2
  6. Aj da malo i ja nešto napišem sa aktuelnom karijerom. Ovo će više biti u stilu kako vam ide, znači neko sumiranje do sada odigranog.

    Koji tim ću odabrati za početak i nisam puno razmišljao, izbor je pao na Partizan pošto sam njegov navijač od malih nogu. Tim u stvarnosti igra prosečno, ne može da priđe Zvezdi ali opet na FM smo mi uvek najbolji, znate kako to ide :D

    Tim na početku je onako, neki prosek, ok za domaću ligu i kup, ali opet za Evropu i nešto dalje i nema baš takav igrački kadar. U prvoj, kovid, sezoni pravila su malo drugačija nego u narednim. Dozvoljeno je imati 10 izmena u protokolu uz max 4 strana igrača i min 4 U21 igrača od kojih 2 moraju da igraju najmanje prvih 45 minuta. Prvo šta sam primetio je da nema klasičnog napadača. Ima u timu mladi Stevanović, tu su i Asano, Holender i Behaback ali su opet oni više krilni napadači nego pravi klasični špicevi. Malo sam gledao šta može da se kupi a da je jeftino i po mogućstvu domaće proizvodnje i izbor je pao na iskusnog Petra Škuletića koji je doveden za 950k €. Ispostaviće se do kraja sezone da je to bio jako dobar potez  pošto je učinak dotičnog u prvoj povratničkoj sezoni u Partizanu bio sledeći:

    škuletić20-21.PNG

    Takođe jako dobro pojačanje mi je bio i tada već pomalo vremešni Radoslav Petrović koji je doveden za 250k €. Od ostalih transfera tu su i Luca Vignali, italijan koji je doveden za poziciju desnog beka i jedan perspektivan regen, ima vam neće ništa značiti. 

    Što se odlazaka tiče klub je napustio samo Rajko Brežančić za 325k € uz još nekih 15-20 pozajmica raznoraznih igrača.

    Takođe u klubu su trenutno bili na pozajmici Filip Holender, Svetozar Marković i Filip Stevanović. Holender se vratio nakon sezone u matični klub dok za drugu dvojicu sam redovno produžavao pozajmice iz sezone u sezonu a Markovića sam čak i otkupio od Olimpijakosa.

     

    Formacija koju forsiram od početka je sledeća:

    partizan formacija.PNG

     

    Bočni napadači su mi dobri i preko krila sam realizovao većinu napada. U timu imam/sam imao i Sumu koji je klasičan AMC ali nisam mogao da ga uklopim lepo i igrao mi je bočno, i to sasvim solidno. Takođe bilo mi je bitno i da imam dobrog zadnjeg veznog i tu su par Zdjelar/Petrović odlično obavljali posao.

    Što se rezultata tiče krenuo sam jako dobro. U Euro kupu sam ušao u grupnu fazu koju sam solidno odigrao, prošao čak jaku grupu, prvu rundu na ispadanje i onda me AZ zaustavio u daljem pohodu. Videćete i jednu jako veliku pobedu protiv Lokomotive iz Moskve i iskreno tada sam razmišljao da odustanem od igranja pošto mi je to nerealan rezultat čak i za fm i mislio sam da je ovaj serijal previše lak.

    evropa20-21.PNG

     

    U Ping Pong ligi sam krenuo takođe odlično, u prvom kolu odigrao nerešeno protiv Mladosti iz Lučana i potom vezao 20+ pobeda što je dodatno doprinelo utisku da je ovaj serijal previše lagan. I onda taman kada sam mislio da ću da odustanem kreće da bude malo zanimljivije. Vežem par poraza, Zvezda odigra odlično i uđem u poslednje kolo sa 3 boda prednosti.

    sezona20-21.PNG

    A u poslednjem kolu gostujem Vojvodini. Pobeda ili nerešeno mi donose sigurnu titulu za poraz nemam luksuz. Vojvodini pobeda ništa ne znači. Poluvreme, 0:0, ja u 51. minutu povedem i sve ide kako treba a onda pred kraj utakmice šok

     

    voša.PNG

     

    Gotovo, pomislih, kraj Zvezda uzima titulu. Završava se utakmica i ide ona animacija gde dobijam trofej, mislim se kako je to moguće. Pogledam rezultate i vidim da je Zvezda kiksnula kući protiv lakog protivnika odigravši 0:0 i na taj način mi direktno omogućila da osvojim titulu. Doduše osvetili su mi se odmah nakon par dana tako što su me pobedili u finalu kupa.

    Sve u svemu izvukoh sezonu na sreću više nego na znanje.

     

    Izveštaj iz druge sezone u nekom narednom postu.

    • Like 4
  7. Poštovani članovi foruma, 

    Hteli bi da Vam podelimo poziv da nam se pridružite u projektu lokalizacije, tj. prevođenja nama omiljene igre na domaće jezike. Pre par serijala SI je omogućio relativno laku opciju za lokalizaciju FM-a. Zašto mislim relativno laku? Naime potrebno je editovati samo jedan fajl i on se može editovati sa besplatnim tekst editorom poput Notepad++ i ne zahteva nikakav specijalan softver. Realan problem je u veličini samog fajla i on je poprilično obiman i samim tim jedna osoba to možda nikada ne bi završila. Iz tog razloga je neophodan ceo tim koji bi se posvetio ovom projektu.

    fmprevod.jpg

    Prvi zadatak tima bi bila detaljna analiza fajla koji  treba prevesti, dogovor oko nekih specifičnih reči ili fraza a sve u cilju da prevod bude što kvalitetniji. Potom bi napravili plan rada i raspodelu posla a jedan deo tima bi bio zadužen i za testiranje prevoda u samoj igri i ukazivanju na propuste.

    Ovaj projekat zahteva dosta vremena ali ukoliko se prijavi veći broj ljudi mogao bi i veoma brzo da se završi. Mišljenja sam da na se na našim prostorima može naći dovoljan broj zainteresovanih da se ceo projekat završi brzo i kvalitetno.

    Ukoliko ste zainteresovani za rad na ovom projektu možete se prijaviti u ovoj temi.

     

     

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |