Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

L'Aeroplanino

Član foruma
  • Posts

    432
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by L'Aeroplanino

  1. Davno započet save, još kad je igra izašla, ali ni jednu sezonu nisam odigrao do kraja od tad.

     

    Možda najbolja prva sezona ikad u FM.

     

    http://i.xomf.com/ljjcz.jpg

     

    I Liga šampiona odlična, ali ovo demoliranje Lazija je najbolji dvomeč koji sam odigrao ikad. U prvoj dosta sreće, u drugoj 6 kontri za 6 golova. I onda ovo...

     

    http://i.xomf.com/qbkkc.jpg

     

     

    Nisam mislio da mogu da osvojim, ali strašan je način na koji sam ispao. Sa 10 igrača od povrede Tawambe nisam mogao da privedem kraju.

    • Like 2
  2. Ja sam probao neku varijaciju 4-3-3 (odnosno, 4-1-4-1), sa Wingerom Support ispred njega. Trenutno pokušavam nešto bez krila, 3-5-2, ili 3-6-1 gde bi mi on bio krilni napadač. 

     

    Može i 4-2-3-1 (4-4-1-1), čak i 4-4-2, zašto da ne. Dok god neko ima da mu otvara prostor, može da se proba.

  3. Glavni utisak mi je iznenadjujuće dobar ME, naročito što je tek prva verzija igre. Igrači zapravo rade šta im role kažu, mnogo manje bagova nego dosta prethodnih verzija u ovo doba godine. 

  4. Jer želim graditi napad od obrane je lower tempo. Drop deeper i narrower jer želim stvoriti bedem u obrani i da se samo dugim loptama nešto napraviti. Nemam veliki roster i želim što manji intensity taktike tj da igrači što manje rade da smanjim ozljede.

     

    Kada je Defend onda je Šafarić nigdje. Nije efikasan u obrani te ga nema u napadu. Ništa, strpit ću se ovako godinu dana pa dovesti nekog normalnog zadnjeg veznog.

     

    Jeste, neophodna su dva kreatora. Jedan da operira do 60% terena a drugi od 60-100% terena. Golubar je odličan. Ima ga u obrani i u napadu. Za njega nemam nikakvih primjedbi.

     

     

    Boldovano: Sve to postižeš nižim nivoom strategije - i dublju odbranu, i manji tempo, a i užu postavku. Ovako samo praviš disbalans između mentaliteta odbrane i ostatka tima, praveći tu jednu rupu, gde ti se igraju u prostoru između linija. Control strategija je prilično ofanzivna, štaviše, tebi Counter + Slightly odbrana daleko više odgovara opisu želja.

     

    Probaj Šafarića kao DM Defend, uz more risky passes, ili tako nešto. Neki improvizovani kreator, koji ne privlači toliko loptu, ali se sa loptom u nogama ponaša slobodnije nego po defaultu.

    • Like 1
  5. Prahic je Ball playing defender. Bagaric je defensive centre back. Ali sam ga u meduvremenu stavio na centre defender, osnovnu rolu.

     

    Play out of defense koristim jer imam tehnicki najmocniji kolektiv u drugoj hnl. Trenutno sam drugi sa dva boda iza Dinama 2 tako da se moze reci da sam zapravo prvi jer se oni ne broje. Nijedna ekipa me nije razmontirala osim Dinama jer su igrali igraci tipa Henriquez. Sve ostale utakmice je to tu negdje bilo s tim da sam vecinom bio nadmocniji.

     

    Najcesce protivnici zabijaju iz kornera ili pogreske moji igraca.

     

     

    Ali imam jedan problemcic. Najvise se protivnici igraju tamo gdje Safaric stoji. Pucaju oni iz daljine ali ne mogu probiti ovo iza Safarica u kontri a na slozenu obranu ne mogu nista. Kako da eliminiram i taj dio da se igraju u meduprostoru izmedu srednjih veznih i stopera?

     

    Ako povucem jednog srednjeg na defenzivnog onda nemam nikog naprijed a ovako Jertec igra i naprijed i zabio je gol i asistirao od promjene taktike. Ista stvar ako ga stavim na BWM defend.

     

    Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

     

    Zašto Drop deeper + Lower tempo + Play narrower? Smanji strategiju na Standard i dobijaš upravo to.

     

    Za ovo što ti se igraju oko zadnjeg veznog - probaj DLP Defend umesto Support. I drugo, da li su ti neophodna 2 kreatora (DLP i AP)  na tako malom prostoru?

     

     

    Kao alternativa se pojavila ova formacija. Kad se svi oporave moglo bi da ispadne nesto od ovoga. Valjda.

     

    Izgleda jako lepo pokriveno. Prati ponašanje bekova, oni su ključ ovakvih formacija. Ako ti fali igrača u završnici, daj jednom Attack duty. I pametno što počinješ bez instrukcija, pa dodaj ako vidiš da negde škripi.

     

     

     

    Kao alternativa se pojavila ova formacija. Kad se svi oporave moglo bi da ispadne nesto od ovoga. Valjda.

    23224858_904081913079214_1854447805_o.pn

     

  6. Probacu i 4-1-4-1. Samo da nadjem taj neki balans izmadju cvrste odbrane i napada. Bas sam bio bezopasan napred sa 4-5-1, previse povuceno je delovalo i opet sam primio 2 od Reala.

     

    Nisu tebi krila problem u 4-1-4-1, nego vezni red i odsecen napadac. Support rola napadacu, da se vise ukljuci u igru, neko da iz sredine ide u napad, drugacije to izgleda skroz.

    • Like 1
  7. Šta bi ovo trebalo da predstavlja? Dosta nelogičnosti.

     

    Higly structured sa isključivo default rolama, gubi poentu, nikom se ne daju ključevi tima u ruke. Very fluid sa svim mogućim playmakerima, iako im filozofija ubija taj status i izjednačava sve.

     

    Da ne govorimo o strukturi - zašto standardna 4-4-2 ne bi išla sa (highly) structured?

  8. Tebi fali neko da se prikljuci napadu iz sredine, sem BBM-a je sve staticno. Neki CM(A) uz BBM ili BWM ce ti resiti taj problem. Levu stranu IF (ili IW) i BBM/BWM, desno Winger i CM Attack.

     

    Imas na strikerless.com neki post "layering attacks", baci pogled.

     

     

     

     

     

     

    Naravno u 18k postoji nova rola koja iz Wmja več naprafi IFja. A ta se zove Inverted winger :D

     

     

    Ne znam zasto, ali otkad su poceli da guraju te nove role, meni su stare sve vise dobile na znacaju. Svaka od njih ima nesto specificno, a premalo opcija za fino podesavanje, za razliku, recimo, od CM ili WM, od kojih moze da se napravi sve. :/

    • Like 1
  9. Vezni igraci imaju closing down "somethimes" ili "more". Postavio sam u TI da kao tim stoje mirno pozadi i tako brane prostor, a vezni red u tom prostoru igra agresivnu odbranu. 

    Krila imaju vec odredjene zadatke u defanzivi. Vec su zaduzeni za markaciju protivnckih bekova, a u slucaju da igramo protiv  nekog ko je prejak na krilima, moja krila juriti protivnicka krila. Oba krila i Pogba imaju i "get furhter forward" opciju zbog broja igraca u zavrsnici. 

     

    Prebaci se na 4-1-4-1, od WM-a napravi IF. Dobijas mnogo stabilniju defanzivnu formaciju, a ne gubis apsolutno nista u napadu.

     

    I closing down less sa counter izadje premalo, default je skroz ok uz neko cackanje OI za presing.

  10. U duhu početka Serie A danas - najbolji trener lige trenutno.
     
    Dosta eksperimentišem sa generičkim rolama i fluidnom shape-u, dok promene u interpretaciji role dobijam promenama igrača. Npr., kad je već Napoli u pitanju, Jorginho i Diawara su u neku ruku holderi (CM-D). Prvi je kreator, drugi je osigurač. Konačno, fluidan shape briše potrebu za playmakerima.
     

    http://i.xomf.com/jgqlw.jpg

     

    http://i.xomf.com/nhxvh.jpg

     

    Dosta jednostavna postavka, pokušaj da se postigne kompaktnost, a kreativnost ostane netaknuta. Standard da iskontroliše mentalitete.
     
    Na terenu izgleda ovako:
     

    http://i.xomf.com/dnrmm.jpghttp://i.xomf.com/zkmmp.jpg


    http://i.xomf.com/gflrb.jpghttp://i.xomf.com/qyjmc.jpg


    Overload na levoj strani, Napoliev trademark. Romb u sredini daje fenomenalne mogućnosti za kombinovanje, a Caicedo na desnoj strani samo koristi prostor nastao odvlačenjem protivnika na drugi bok.

    • Like 3
  11. Pauza od fakulteta, pa igram s Atalantom. Formacija 3-4-1-2 je u pitanju, brza tranzicija, pokušavam da ekipu zbijem u 30-ak metara, da imam kompaktan srednji blok i maksimalno iskoristim Gomeza u tranziciji.
     
     
    http://i.xomf.com/bzhvb.jpg

    Posle auta Chieva, cela ekipa na desnom boku, Spinazzola sa Stay wider sam na levoj strani. Caldara odlično uočava.

    http://i.xomf.com/wvzjl.jpg

    Gomez i napaadači se priključuju, jednostavno odigrano.

    http://i.xomf.com/lkxpp.jpg

    Gomez vuče i stvara 3v2 u sredini, može da bira šta će uraditi.

    http://i.xomf.com/jydbx.jpg

    Lopta u prostor, lak posao za Paloschia.

    Instrukcije jednostavne - Counter+Flexible, Slightly higher def. line i Play out of defence. Igraću se još Shapeom, pretpostavljam da će prelazak na fluidniji shape srediti razmak između linija.
     

    • Like 4
  12. Gotova sezona, malo je reći fantastična.


     


    http://i.xomf.com/glsdb.jpg


     


    http://i.xomf.com/qprfq.jpg


     


    Treće mesto u BPL, Liga šampiona naredne godine, premašena sva očekivanja. Ako izuzmem bruku protiv Anderlechta, nemam zamerki na sezonu. Tu je moglo i moralo daleko bolje. Jedna interesantna činjenica vezana za stil igre - u pitanju je tabela poseda lopte.


     


    http://i.xomf.com/zlrls.jpg


     


    http://i.xomf.com/rrgjf.jpg


     


    http://i.xomf.com/wlrgy.jpg


     


    http://i.xomf.com/lmkmd.jpg


     


    Payet odskače, ubedljivo najbolji igrač, direktno odgovoran za skoro pola ligaških golova ekipe, Oxford se dobro razvija, nadam se da Sakho ostaje. Kouyate je već izrazio želju za odlaskom, predstoji mi ozbiljna rekonstrukcija pred Ligu šampiona, a onda me sačeka ovo:


     


    http://i.xomf.com/vgbyy.jpg


    • Like 4
  13. http://i.xomf.com/fwnyz.jpg


     


    West Ham, ponovo za poslednji save u godini. Transferi za sada minimalni, samo da se pokrije šta fali, za više ionako nije bilo para.


     


    http://i.xomf.com/vsysg.jpg


     


    http://i.xomf.com/drpgr.jpg


     


    http://i.xomf.com/hbvfd.jpg


     


    Jako sam zadovoljan polusezonom, bilo je kikseva zbog kalkulisanja, fali dubina ekipi, pa će verovatno drugi deo sezone biti slabiji. Povrede masakriraju ekipu. 1:6 protiv Evertona baš upada u oči, ali kupovi su mi nebitni. Cilj mi je top 6 u ligi i 1/4 finala Lige Evrope.


     


    http://i.xomf.com/mxnmw.jpg


     


    http://i.xomf.com/qdfdq.jpg


     


    http://i.xomf.com/mgvpf.jpg


     


    Payet majstor odskače, ali je najprijatnije iznenađenje ovaj momak. Kad sam mu dao šansu protiv Europe, očekivao sam da bude backup, možda i da odigra desetak utakmica, ali je vrlo brzo postao najbitniji igrač odbrane. Do 20. će biti aždaja :D


    • Like 4
  14. Isto sam primetio, Gilberto mi je bio ubedljivo najbolji igrač lige u sezoni i po s Fiorentinom. I driblinzi i ključna dodavanja, sve utiče na ocenu i svuda su fantastični. Jesam ja igrao sa ofanzivnijim desnim bekom od levog, ali očigledno da tu ima nečeg.

    • Like 1

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |