Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Fritz

Član foruma
  • Posts

    1,037
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Fritz

  1. ja kazem sta je meni problem,kada dodju u priliku da bekovi centriraju,oni to ne rade vec zastanu i vracaju loptu...e sad ako znate sta tu moze da bude u podesavanju,bio bi zahvalan...

    Pitam na koju si ih rolu postavio ili igraš u clasic modu taktike?

    Kad već tražiš pomoć naslijepo, stavi cross ball often, run from deep often i cross from byline i ubacivat će.

  2. igtam 4-2-3-1

    ako moze neki savet bez ss

    Relativno je nebitno koji raspored igraš. Kako koristiš beka u smislu njegove uloge i zadaće (full back, wing back, attack, defend, support)? Koliko brzo igraš (da li je tempo sporiji ili brži)? Koliki je time wasting (rarely, often)?

     

    Da bi ti se pomoglo moraš što bolje i jasnije objasniti problem, sve što uložiš u obrazlaganje će ti se vratiti kroz odgovor, vjerovatno i više. Ovako sa ''imam problem sa bekovima i igram 4-2-3-1'' niko ti ne može adekvatno pomoći. :wink:

  3. @ Criss: Evo kako bi te ja riješio. Crveno je kretanje igrača, a plavo lopte.

    Dovoljno je jedan poacher, pass into space i get ball forward.

    Fali crnima ovdje jedan povučeni play, previše su razvučeni u širinu i podijeljeni na 5+5 u dužinu, nije ni čudo što su ovako završili. Onda kada AI postane inteligentniji i prilagodljiviji ovakve stvari će biti još zanimljivije.

     

    Odličan rezultat sa 4-1-4-1. thumbup

    • Like 1
  4. Aggression je jako dobar atribut za ekipe koje žele povratiti loptu u svoj posjed što brže. Ja ga izuzetno cijenim.

     

    Stvar kod kartona je da igraču moraš nakon žutog raditi promjene u PI, obavezno staviti easy tackling, čak i sa cautious tacklingom ball winneri mislim da imaju frekventniju postavku. Ovakve stvari su sa Vidalom i igračima tog tipa normalne u FM-u, iako izluđujuće.

    • Like 2
  5. Holding midfielder ili holder na našem jer ne postoji bolji termin je:

    1. Klasični zadnji vezni igrač koji dominira bilo fizikalijama bilo inteligentnim postavljanjem. Takav igrač se najčešće nalazi u 1&2 postavkama veznog reda gdje ordinira u prostoru ispred svoje odbrane bez težnje za odlascima naprijed i iz svoje trećine terena. Neki od primjera bi bili Makelele, Busquets ili Mikel.

    2. Vezni igrač koji nije niti zadnji vezni niti centralni vezni, u stvari ordinira u prostoru između te dvije ''rigidnije'' pozicije. Najlakše je shvatiti na primjeru komparacije veznog reda sa 1&2 kombinacijom (1 holder i dva klasična centralna vezna) i 2&1 kombinacijom (2 holdera - igrača koji nisu dovoljno vezani za svoju poziciju da bi bili zadnji vezni, ali nisu ni dovoljno slobodni da bi bili centralni vezni). Danas je potrebno pogledati bilo koju modernu ekipu koja igra u 4-2-3-1 formaciji da se shvati kakav je ovaj drugi tip holdera.

     

    Kod Engleza je sve to stavljenu u jedan koš i Gattuso i Ambrosini su holderi, godinama su igrali u istoj ekipi, a zapravo su dva različita tipa igrača. Danas igrati nogomet bez makar jednog holdera je suicidalno, ja ne znam niti jednu ekipu trenutno koja igra bez takvog igrača. Zbog toga mnogi imaju problema sa 4-2-3-1 u FM-u gdje dva centralna vezna igrača imaju support ili attack zadaću, a u biti njihova preslika su igrači na DM pozicijama, znači mnogo defanzivniji i poziciono mnogo odgovorniji, osim u slučaju CM(d), DLP(s) i DLP(d) rola na MC pozicijama koje opet ordiniraju u sličnom prostoru, dakle i one su holderi.

     

    Nadam se da je makar malo jasnije, iako je ovo terminologija koju je vrlo teško objasniti i rijetko ko uopše pokušava da to uraditi. Ili shvataš o čemu se radi ili onaj koji koristi te termine je geek, napaćen i želi izgledati pametno.

    • Like 2
  6. sta sam samo 4 primio od velsa, sta fali ovome? odbrana samo ide pored protivnika kao markiranje nikako da im uzme loptu smo idu pored njih

    Zadnja linija jako visoko, a štoperima brzina nije jača strana. Sa sporim štoperima je jako teško igrati visoku zadnju liniju, pogotovo bez protekcije veznih igrača koju ovdje nemaš.

    Centralni vezni u 4231 su pomoć odbrani, ne napadu, moraju osiguravati prostor između zadnje linije i centra igrališta, BWM(d) i može proći, iako zbog visokog closing downa ga ja ne bih koristio, dok AP(s) definitivno ne. DLP(d)/DLP(s)/CM(d) bi za mene bile opcije.

    Sidrun u napadu koji nema lateralnog kretanja plus jako rigidna igra ostatka tima bez lopte, praktično bez potpore usamljenom napadaču osim ofanzivnog veznog. Targetu se mora omogućiti dostava, bilo sa bekova, bilo sa krila, jedno krilo i jedna attack uloga sa krila. W(s)/DW(s)+IF(a)

    Možda i najveća pogreška, time wasting na nula. Ko igra bez odlaganja u svijetu? Niko. Vrati defaultnu opciju (skloni kvačicu).

    Kako iskontrirati protivnika kada očekuješ dominaciju u parametrima posjeda i kontrole utakmice? Nije džaba kvačica sa kontra napada sklonjena kod control strategije.

    Press more + cautious tackling. Po meni ne ili stand off sa ovim tacklingom ili press more i more aggresive, prije ovo prvo uzimajući u obzir stavke navedene ranije.

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |