Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Željezničar .by Sema^


Sema^
 Share

Recommended Posts

http://www.dodaj.rs/f/2v/RE/JeKOcFU/1.png

 

 

Fudbalski klub "Željezničar" Sarajevo je nogometni klub iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Jedan je od najpoznatijih i najtrofejnijih fudbalskih klubova iz Sarajeva. Klub je osnovan 19. septembra 1921. godine, a kroz historiju je nekoliko puta prošao put od autsajdera i drugoligaša do prvaka. U svojim vitrinama Željezničar ima jednu titulu prvaka Jugoslavije i četiri titule prvaka Bosne i Hercegovine.

 

Historija FK Željezničar

 

Željezničar je osnovan 15. septembra, 1921. godine od strane radnika "Željezničke radionice" na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića. Zajedno sa Ludvigom Lepleom, Stjepanom Katalinićem i ostalim radnicima iz Željezničke radionice skupljaju novac za kupovinu lopte i dresova na kojima je bila kao grb izvezena lokomotiva, a zatim i za registraciju kluba kod Sarajevskog podsaveza. Kao tada jedini radnički klub među ostalim, nacionalno orjentisanim, klubovima Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama.Prva javna utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. Septembra u 16 sati. Na igralištu je prisustvovalo 500 navijača, a SAŠK je bio bolji, pobjedivši sa 5:1. Nakon poraza od SAŠK-a Željezničar je slijedećeg dana odigrao drugu prijateljsku utakmicu sa Sarajevskim Sportskim Klubom i zabilježio prvu pobjedu od 2:1.

 

Stadion

 

Željezničar od 1953. godine svoje domaće utakmice igra na stadionu Grbavica u istoimenom sarajevskom naselju. Stadion je od 1953 godine pretrpio tri veća renoviranja. Prvo od 1968. do 1976 kada je napravljena sjeverna tribina, zatim je obnovljen nakon reintegracije Grbavice kada je ponovo izgrađena drvena tribina na zapadnoj strani i pred sezonu 2004/05 kada su na sjevernu i južnu tribinu postavljene stolice čime je kapacitet stadiona smanjen na 12 000 mjesta. Stadion ne ispunjava kriterije UEFA, te zbog toga Željezničar svoje utakmice igra na stadionu Koševo.

 

http://www.sportin.ba/Slike/Vijesti/120406181814-stadion-grbavica.jpg

 

Navijači

 

Željezničar je i u Jugoslaviji bio prepoznatljiv kao ekipa koja je imala veliku podršku navijača. U šampionskoj sezoni 1971/72. Željezničar je titulu ovjerio na stadionu JNA pred velikim brojem svojih navijača. Navijači Željezničara, koji su se uvijek nalazili na južnoj strani stadiona Grbavica, svoj novi svijetli trenutak imaju u Beogradu 1981., ovaj put na Marakani u finalu Kupa SFRJ. Preko 60.000 navijača Veleža i Željezničara ispunilo je Beogradski stadion.

Grafit navijača Željezničara

 

U drugoj polovini 80-ih dolazi do organizacije navijača Željezničara koji se nazivaju "The Maniacs", ili Manijaci. Stvaraju se i podgrupe "Blue Tigers" i "Joint Union". Najznačajniji vođa navijača Željezničara bio je Dževad Begić-Đilda, heroj odbrane Sarajeva, koji je poginuo 11. jula 1992. godine. Manijaci, kao i drugi građani Sarajeva, 11. jula svake godine posjete i polože cvijeće ispred spomen-ploče Dževadu Begiću.U spomen Đildi i njegovom bratu Izetu, u Sarajevu jedna ulica nosi ime "Braće Begić". Također, održava se i malonogometni turnir između Manijaka što je još jedan način da se oda počast heroju Sarajeva.

 

http://www.ultrasworldwide.net/ultras/wp-content/uploads/2011/07/156.jpg

 

Igrački kadar

 

 

http://www.dodaj.rs/f/3D/to/N68NW0x/3.png

 

http://www.dodaj.rs/f/3e/y0/4EuBZpr3/2.png

 

Cilj

 

-Osvojiti Premijer Ligu,

-Osvojiti Kup Bosne i Hercegovine,

-Što bolji plasman u evropskim takmičenjima.

Edited by Sema^
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/14/hU/3OFZVUv2/banner.png

 

Prvi report karijere ''Željezničar .by Sema'' Datum:14 Maj/Svibanj 2012.G

 

 

 

Transferi

 

 

http://www.fxdomains.com/images/icons/transfer.png

IN

 

 

Cadu -Lijevo krilo,može igrati i poziciju AM pa i desno krilo,došao iz Crvene Zvezde.Ima samo 25 godina,i doveo sam ga jer bukvalno ni jednog igraca nisam imao na toj poziciji.Nadao sam se da ce opravdati klub u kojem je igrao.Došao je za sumu od 210 hiljada.Na kraju sezone se pokazao kao veoma dobar igrac,sa svojim asistencijama i golovima je bio jedan od glavnih igraca u Premijer Ligi.U tandemu sa Bešlijom je nosio Željeznicar do titule.Ovo je sigurno bio pun pogodak tima,da u svoje redove dovedu sjajno brazilsko krilo.

 

Marcos Tavares -Napadac brazilske nacionalnosti.Doveden je iz slovenskog Maribora,jer Adilovic ne može

odigrati isti tempo u svim utakmicama lige.Cijena ovog ljevaka je 250 hiljada.Kao i prethodno pojacanje,ovaj je bio još bolji.Usamljeni napadac koji je iskorištavao greške odbrane protivnickog kluba,i pratio svaki napad svog tima.Na kraju sezone je bio najbolji strijelac sa 21 golom.

 

 

 

OUT

 

 

Nermin Jamak -Nažalost nije imao mjesta pored sjajnog Smajica.Morali smo prihvatiti ponudu Slavije,koja ga je dovela na posudbu.Proveo je cijelu sezonu u Slaviji u kojoj se i nije baš naigrao i nije pokazao neki kvalitet.Vrlo je moguce da i u novoj nadolazecoj sezoni ode na neku posudbu ili eventualno potpiše ugovor sa nekom drugom ekipom za stalno,jer i u narednoj sezoni sigurno se nece naigrati.

 

Benjamin Colic -Za i njega isto važi kao za Nermina Jamaka,mlad je igrac,ima samo 20 godina,talentovan je,ali to baš i ne pokazuje.Ali on je još manju minutažu imao od njegovog klupskog kolege sa kojim je došao u Istocno Sarajevo.Dakle,poslali smo ga na posudbu u Slaviju,ima dobre ocjene i nadam se da ce prerasti u dobrog igraca.Nemamo namjeru ga ponovo prodavati jer nemamo zamjene na desnom beku,a on može igrati tu poziciju.Ukoliko neki desni bek bude došao u Željeznicar,prebacaj u rezerve ce biti najbolje rješenje.

 

 

Prijateljske utakmice

 

 

http://www.dodaj.rs/f/N/Xu/2Z5EFWL9/friendly-matches.png

 

Odigrali smo 6 prijateljskih utakmica.Tri utakmice u prvoj dijelu sezone a ostale tri u zimskoj pauzi.Nakon meca sa Dinamo Bukureštom odigrao sam istu utakmicu u decembru,cisto da vidim napredak kluba.Rezultat govori sve o napredku u daljem takmicenju Željeznicara.Sa Novim Pazarom smo remizirali 4:4 nakon vodstva od 2:0,Novi Pazar smanjio je na 2:2,a onda smo ponovo vratili prednost od dva gola,bilo je 4:2,no domacin je uspio izjednaciti na 4:4.U 6 utakmica ostvarili smo 4 pobjede i 2 remija,bez i jedne izgubljene utakmice.

 

 

BIH Premijer Liga

 

 

http://www.dodaj.rs/f/26/11b/1eZC8KG1/pl-logo.png

 

Titula je osvojena vec 3 kola prije kraja,kada smo imali +9 u odnosu na Borac.Dosta dobar ucinak u 30 utakmica,22 pobjede,3 remija i 5 izgubljenih utakmica.Sa prednošcu od 7 bodova u odnosu na drugoplasirani Borac iz Banja Luke,osvojili smo naslov Premijer Lige BiH i idemo u kvalifikacije za Ligu Šampiona.Zajedno sa Borcem,treceplasiranom Slobodom i cetvrtim Širokim Brijegom,Bosna ce imati tri predstavnika u kvalifikacijama za Evropa Ligu.Iskreno se nadam de ce sve cetiri ekipe daleko dogurati u Evropskim takmicenjima.Cestitam Borcu koji je ove sezone igrao grupne faze u Ligi Šampiona zajedno sa AC Milanom,Valensijom i danskim Kopenhagenom.Završio je na ocekivanoj cetvrtoj poziciji,ali napravio veliki korak za historiju Bosanskohercegovackog fudbala.Konacan poredak u Average Ratingu zauzima 5 naših igraca u prvih 7.To su Sulejman Smajic sa ocjenom 7.56,Velibor Vasilic sa ocjenom 7.50,Marcos Tavares sa ocjenom 7.38 i na 5-oj i 6-oj pozicij Cadu sa ocjenom 7.30 i Mirsad Bešlija koji je zaslužio ocjenu 7.29 u sezoni 2011/12.Nagradu za najboljeg strijelca odnosi naš igrac Marcos Tavares sa 21 pogotkom,i 5 golova ispred Duška Stajica.Nagradu za igraca utakmice dijele Mateo Roskam i Velibor Vasilic sa po 6 dodjeljenih nagrada za 'Man of Match'.Što se tice klupskih rekorda u sezoni 2011/12 imali smo najviše postignutih golova,71.Još jedno priznanje je najveca posjecenost stadiona Grbavice,5180 je rekord ove sezone.Razlog tome su i rezultati kluba,koji su svojim igrama privukli publiku.

 

http://www.dodaj.rs/f/3j/cr/2a4QyRml/table.png

http://www.dodaj.rs/f/p/li/2PX4mFea/marcos-tavares-best-scor.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3w/cM/4DDuc6KW/man-of-match.png

http://www.dodaj.rs/f/3D/zZ/6kZXh8w/average-rating.png

 

http://www.dodaj.rs/f/37/i5/4JQO4J0k/slavlje.png

 

Slavlje nakon osvojene titule prvaka.Poznati ''vozić'' je krenuo kroz Grbavicu.

 

 

Kup Bosne i Hercegovine

 

Kup nam je bio jedan od ciljeva,zajedno sa osvajanjem sezone,ove godine.To smo i ucinili sa ne baš puno muke.Imamo veliki respekt i nijednog protivnika ne potcjenjujemo,ali jednostavno nisu pružili veliko zalaganje u kupu.Slaviju smu prošli rezultatom 5:1,dok smo u osmini finala igrali sa Slobodom NG koju smo savladali u oba meca u kojem je ukupan rezultat bio 2:6.Sledeca stanica je bila Mostar,gdje smo igrali sa Veležom kojeg smo sa ukupnim rezultatom 2:5 izbacili iz daljeg takmicenja.U polufinalu cekao nas zenicki Celik sa kojim smo remizirali na Bilinom Polju sa 1:1,ali smo na Grbavici riješili stvar sa 3:0 u kojoj je Celik dobio dva crvena kartona.Finale smo igrali sa neugodnim Olimpikom iz Sarajeva,koji je prošao BSK Banja Luku na produžetke.Na Grbavici smo iskoristili prednost domaceg terena i savladali Olimpik sa 2:0,gdje smo na njihovom stadionu odbranili prednost i odigrali 0:0.Pored trofeja Premijer Lige BH još jedan trofej je u vitrinama sarajevskog kluba sa Grbavice.Naredne sezone ocekujemo što bolje plasmanje u Evropskim natjecanjima.

 

 

http://www.dodaj.rs/f/2u/qH/2u5jZzvL/1.png

 

http://www.dodaj.rs/f/5/hW/38pcXNn7/2.png

 

http://www.dodaj.rs/f/2b/je/3QbjM5cd/31.png

 

http://www.dodaj.rs/f/M/fa/1feYKeTq/3.png

 

http://www.dodaj.rs/f/1w/wp/2NDMK7zx/4.png

 

 

Evropa Liga

 

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45054000/jpg/_45054171_uefa_europa_226.jpg

 

 

Jedino takmicenje u ovoj sezoni,u kojoj nismo uspjeli ništa pokazati.Prvu utakmicu smo lagano riješili u svoju korist protiv meca sa latvijskom Daugavom,koju smo ukupnim rezultatom 3:0 izbacili iz evropskog takmicenja.Dalje takmicenje nas i nije baš pomilovalo,pa nas je zapala ruska Alania,gdje smo na Grbavici izgubili 0:2,a dok smo u Rusiji pružili mnogo bolju partiju,i remizirali 3:3,i našalost vratili smo se kuci,fokusirajuci se na Premijer Ligu i Kup BiH.Nadam se boljoj predstavi bosanskih klubova u evropskim takmicenjima u novoj sezoni.

 

http://www.dodaj.rs/f/E/Yb/95uyygo/5.png

 

 

Titule

 

http://www.dodaj.rs/f/3N/9t/26aU8iSJ/555.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3N/9t/26aU8iSJ/555.png

Edited by Sema^
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |