Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Što bi ste sve htjeli znati o taktici, a ne znate?


Dino151
 Share

Recommended Posts

Već imaš tekst o tome na forumu: http://www.fm-balkan...-to-play-4-3-3/

 

Ovdje sam govorio o 4-3-3/4-5-1:

 

Šta misliš o toj 4-5-1 taktici sa sledećim PI:

Fluid

Control

 

More direkt

More Disciplined

Stand-off more

More cautious

Zonal marking

Dril crosses

More roaming

 

+caunter attack

 

P.S. I šta znači RFD na often?

 

Izvini ako smaram...

Edited by dimitrios
Link to comment
Share on other sites

RFD = Run From Deep

 

Timske instrukcije postavljaš na osnovu osobina koje ima tvoja ekipa ili neki njeni dijelovi, tako da je malo teško govoriti da li ovo ili ono odgovara nekome.

 

Ako imaš sporu odbranu ne možeš igrati push up, moraš se povući dublje kako bi neutralizirao to.

Ako imaš tehnički lošu ekipu ne možeš očekivati neku posebnu ''pas izvedbu'' u brzom tempu (a la Dortmund), nego i tempo i stil dodavanja trebaš prilagoditi tome.

...

 

Kako god, najbolje ti je da probaš sa instrukcijama za koje misliš da su kvalitetne, igranjem pokušajima i pogreškama dok istovremeno se trudiš razumjeti šta radiš i mijenjaš najbolje ćeš ovladati taktiziranjem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Znaci imam ogroman problem,neznam dal je to do taktike ali kako ja smatram i je da.

 

Igram pocetak druge sezone (Lpool) u prvoj sezoni sam koristio taktiku od Fritz-a

 

http://www.fm-balkan.com/forum/topic/14806-borussia-dortmund-20122013/

 

Zavrsio sam sezonu na 4-om mjestu,osvojio CC, i kvalificiro se za Lp.

 

E onda dolazi ljetni transferi. (tu sam prodo par igraca: Downing,Shelvy,Allen,Skrtel) te doveo neke prinove (Toby Alderweild,Lucas Digne,Daniel C,Koke-a i Griezman-a) u 5 utakmica,imam 6 bodova. Moze neki savijet,dal je to do igraca,jel se trebaju uigrat ili ja grijesim s tom taktikom.

Link to comment
Share on other sites

Carrol je target man, CF sigurno nije. Ionako nije za Liverpoola, prodaj ga u siječnju. Griezmann je winger(a/s). Predlažem ti da staviš Sterlinga desno kao winger(a), ili Sturridgea kad se oporavi kao IF(a), a Suareza u napad, najprije kao AF. Coutinho možda može proći na toj roli. Bekovi su preofanzivni, a WB rolu daj samo ako imaš inside forwarda. Jednom bih možda dao FB(a) a drugom FB(s). Ne znam koliko su ti potrebni u igri na kontre BPD-i, pogotovo jer koristiš Lucasa kao DLP-a. Mislim da bi Lucas trebao biti blago povučeniji od Kokea pa bi im zamjenio support i defend opciju.

Link to comment
Share on other sites

Koja je svrha dva support AM-a (AMR i AML)?

Carroll je previše retardiran da bude CF.

BPD ti stvarno ne trebaju, a pogotovo ne dvojica facepalm

Realizacija mora biti slaba sa dva support AM-a i attacking WB bekovima. Radije probaj kombinacije FB/IF i WB/W

Link to comment
Share on other sites

- Prilagodi taktiku igračima, a tek onda igrače taktici. Kad dođeš u klub taktiku praviš prema dostupnom kadru, a pojačanja koja dovodiš dalje kako karijera odmiče treba da budu u skladu sa sistemom koji igraš. Preveliki broj novih igrača zasigurno će uticati na slabije igre na početku, treba vremena da se to posloži kako treba.

 

- U taktikama sa dva zadnja vezna bekovi moraju biti ofanzivni da bi dali napadački štih i potreban broj igrača u završinici. FB (attack) ili WB (support/attack). Tako igraju sve ekipe koje imaju dva pivota (Španija - iako je Arbeloa daleko od kvalitetne napadačke opcije, Dortmund, Bayern, City...).

WB rola ide kada nema igrača ispred ili kada ima igrača sa cut inside/move into chanels na AMRL pozicijama ili nekog igrača na MRL pozicijama koji će raditi zaštitu.

 

- BPD je idealan za kontre jer stavlja TB na often, a i igrač je koji puno zavisi od izbora opcija na terenu. Sa njim je moguće odigrati kontru u par sekundi i par poteza.

 

- Lukas je više DLP (d), ako će ga se koristiti kao povučenog playmakera.

 

- Svrha dva support krila je:

1. bolja zaštita prostora uz aut linije u odbrani,

2. učestvovanje u izgradnji napada,

3. oslobađanje ofanzivnog veznog dijela kreacije čime može postati drugi napadač.

 

- Ne shvatam zašto toliki animozitet prema dva ball playing štopera, pa to je ultimativna težnja svakog kluba, imati dva igrača ispred gola koji znaju organizovati napad, a da se ne nabijaju lopte bez ikakvog rezona. Kolika je to olakšica u igri najbolje se vidi iz primjera Brazila kojem onda ne treba uopšte povučeni playmaker da bi igrao, kad ga imaju, tek onda je fešta.

 

- Ne shvatam kakve veze realizacija ima sa napadačkim bekovima osim u smislu da može pomoći stvaranju viška uz linije i otvaranju prostora za kombinatornu igru, a onda i lakše stvaranje šansi.

 

- Izvući ćeš stvari sa ovom taktikom ako prebaciš na control/attacking strategiju. Kadar, osim Carolla u napadu uglavnom odgovara, Carolla možeš probati kao TM (to head).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Style se odnosi na obavezu pojedinca da učestvuje u različitim fazama igre. Rigid a posebno very rigid znači da će se igrač orijentirati na svoju fazu igre, npr. napadač će se koncentrirati na svoje ofanzivne zadatke, a DMC na defanzivne. S fluidnim postavkama igrači se na ograničavaju samo na svoje striktne obavete. Kao što Staridedo napisa, to zahtjeva više uigranosti, pa i kvalitete. Ono s pokrivanjem terena je određeno postavkom closing down.

Kontre zavise od tima. Ponajprije cjelokupna taktika zavisi od tima, pa tek onda i postavke poput te.

Edited by Bili Tić
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Stil igre ima veze sa dvije stvari, prije svih sa mentalitetom, a onda sa creative freedomom. Ovisno od uloga igrača u timu i globalnog rasporeda tima bira se stil igre, Rea Madrid može igrati sa very rigid filozofijom, neki engleski šestoligaš sa very fluid. Izbor ne zavisi od kvaliteta ekipe.

 

Very rigid: Svaki igrač ima poseban zadatak i očekuje se da ga obavi bez uplitanja u ostale faze igre (ovo ne znači da 11 individualaca radi zasebno, nego da je tim podijeljen na specifične dijelove). Često više od pet različitih uloga u ekipi odlikuju very rigid filozofiju.

 

Rigid: igrači su zaduženi za specifični dio igre. Odbranu, odbranu i tranziciju, tranziciju i napad, napad.

 

Balanced: Igrači su fokusirani na svoje zadaće - dutty (defend, support, attack).

 

Fluid: Tim se dijeli na dva dijela, dio koji se fokusira na odbranu i dio koji se fokusira na napad. Poznat još i kao 5+5 raspored.

 

Very fluid: Od igrača se zahtjeva da sudjeluju u svim fazama igre.

 

Stil ili filozofija ne treba da bude neki ograničavajući faktor, sa very fluid je moguće izuzetno dobro se braniti jer je čitav tim stavljen u fokus igranja odbrane. Sa druge strane sa very rigid je moguće igrati izuzetno kvalitetno napadački jer u fazi napada igrači imaju jasne instrukcije šta da rade. Statično/dinamično kretanje, presing, općenito igra sa loptom i bez lopte u nogama ne zavisi krucijalno od izbora stila igre, više od onoga što se proteže kroz tim (igračkih i timskih instrukcija - slajdera) i naravno kvaliteta igrača, sa igračima sve počinje i završava.

 

 

@IronMan:

 

Za početak pusti kreator da postavlja slajdere na predviđena mjesta, ti probaj ovladati stilom igre koji želiš da ekipa igra i načinom njegovog prenošenja u timske instrukcije, specifične ne diraj, osim playmaker i target man opcije.

 

BWM(s) je nikakav holder, u 4-2-3-1 ti trebaju dva jako kvalitetna, predlažem promjenu u CM(d) ili BWM (d).

 

Makar jedan inside forward/krilo sa cut inside wide playom uz advanced napadača.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tactic creator (TC) je ovaj dio gdje izrađuješ taktike. Ukoliko ne poznaješ vezu između svih instrukcija u njemu odmakni se barem u početku od manualnog štimanja slajdera (visine zadnje linije, širine, tempa i time wastinga). Kad uhvatiš princip rada onda to neće biti problem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |