Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Nikola Kalinić


juanes
 Share

Recommended Posts

Osobne informacije

Ime:Nikola

Prezime:Kalinić

Godina rodjenja:5. siječnja 1988.

Nacijonalnost:Hrvat

Klub za koji nastupa:Blackburn Rovers

Omiljena osoba:Olic Ivica

Omiljeni klub:HNK Hajduk Split

Klubovi za koje je nastupao:HNK Šibenik, HNK Hajduk Split, NK Pula Staro Češko

Utakmice za reprezentaciju:3(0)

http://www.uvijekvjerni.hr/media/cache/filemanager/2008/05/10/kalinic_300x330.jpg

Ličnost

Na veliku je scenu mladi Solinjanin stupio kada je pod vodstvom Ivana Gudelja osvojio 4. mjesto na Europskom U-17 prvenstvu u Italiji. Već je tada pokazao sjajno snalaženje u protivničkom šesnaestercu, te izvrsnu kontrolu lopte i udarce bilo izvan ili unutar 16-erca. 29. rujna 2004. u kvalifikacijskoj utakmici s mladim Andorcima u prvom je poluvremenu postigao 5 pogodaka, dok nije izašao u 42. minuti. Nastavio je biti i nezamjenjiv centarfor Hrvatske U-19 reprezentacije za koju je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo postigao svih 5 pogodaka u 2 utakmice protiv Litve i Moldavije.

U splitskom Hajduku igra od svoje desete godine. Rano je zapažen i debitirao je u seniorskoj momčadi sa 17 godina, krajem studenog 2005. protiv Cibalije u Vinkovcima. U prvih je 11 prvi puta krenuo na utakmici Kupa sa Osijekom na Poljudu te iste sezone. Zabilježio je još par nastupa, no nije se probio među prvotimce. Nakon dolaska Zorana Vulića za trenera Hajduka poslan je na polugodišnju posudbu u Pulu. Jedan od razloga, navodno je bio i njegovo ležerno ponašanje tokom ljetnih priprema kada je pokazivao zavidno znanje, no i pretjeranu sebičnost u igri. U Puli je postigao 3 gola i postao osloncem tog kluba, zaradivši velike simpatije trenera Krunoslava Jurčića.

Nakon posudbe na Verudi unatoč želji da se tamo vrati ili ostane u Hajduku, poslan je na posudbu u Šibenik s obzirom da je Hajduk Šibenčanima 6 mjeseci ranije od dogovorenog uzeo Antu Rukavinu. Na Šubičevcu je od prve utakmice nastavio sa vrlo obećavajućim igrama, paralelno s prvim nastupom za U-21 reprezentaciju.

Nakon povratka u Hajduk, zajedno je s Rukavinom bio u prvom planu trenera Ivana Pudara za juriš na naslov prvaka i bitniji proboj u Europi, a isto tako nastavlja i dolaskom Sergija Krešića. Dok Rukavina oscilira, on postaje prvi napadač i strijelac kluba, te sa 19 godina dobiva poziv u reprezentaciju. Proljetni dio pada u formi zajedno sa cijelom momčadi, ali sezonu završava sa izvanrednih 26 pogodaka u 36 utakmica gledajući sva natjecanja, te kao treći strijelac HNL-a. Ipak, razočaran trenerom Jarnijem najavljuje odlazak iz kluba.

Ipak, odlaskom Jarnija, Kalinić ostaje u klubu. Kao neprikosnoven prvotimac ostaje i u novoj sezoni najbolji strijelac iz kluba iskazavši se ove godine pogocima iz jedanaesteraca, te asistencijama, iskazavši također veće zalaganje u igri. Dok ga klub ga procjenjuje na 10 milijuna €, brojni europski klubovi traže načina da ga kupe po manjoj cijeni.

U reprezentaciji je debitirao ušavši sa klupe u prijateljskoj utakmici sa Moldavijom u Rijeci, u sklopu priprema za Europsko prvenstvo 2008.. Na samo prvenstvo putuje kao 4. napadač, zabilježivši minute na utakmici protiv Poljske.

31. srpnja 2009. je dogovoren njegov transfer u Blackburn Rovers, no zbog radne dozvole tek je 10. kolovoza 2009. obzanjeno da će Nikola karijeru nastaviti u Engleskoj. Odšteta Hajduku je iznosila 7 milijuna €, plus još pola milijuna kada Nikola postigne svoj 15. pogodak, bez obzira na vrijeme.

Pozicija

Nikola Kalinić je klasični napadač koji samo čeka loptu da bi je pospremio u protivničku mrežu. U Hajduku je se smatrao nasljednikom Alena Bokšića. Kada je prešao u Blackburn proglašen je najgorim transferom u Engleskoj, ali on je skino tu ljagu sa sebe i počeo igrati kao standardni u prvih jedanaest.

Prednosti

Nikola Kalinić je jedan jako kompletan igrac. Momak koji je jako dobar u skok igri i tako dobije veliki broj duela, ali i na zemlji je takodjer vrlo kvalitetan igrac koji moze realizirati svaku priliku koja mu se stvori i to ga cini tako prespektivnim igracem. Jako je mlad momak i sa svojom 22 godinom sigurno da ima jos puno mjesta za napredak,a odnedavno je poceo i igrati i za reprezentaciju Hrvatske i to mu je naravno jedan veliki motiv za igru. Fizicki je ovo jedan jako stabilan i jak igrac koji je u stanju igrati citavu utakmicu istom tempu ili nekoliko njih zaredom.

Slabosti

Momak koji ne zna dobro centrirati loptu u kazneni prostor i to ne predstavlja gotovo nikakvu opasnost za protivnicki gol. Ne zna dobro izvoditi prekide kako kornere, slobodne udarce pa tako i aute ali on je igrac koji sve te prilike realizuje,a ne stvara ih za svoje suigrace. Nije ovo igrac koji moze predvoditi svoj tim i nije dobar izbor za kapetana. Ne posjeduje neku veliku brzinu,a samim tim i ubrzanje. Igrac je koji se postavi i ceka loptu i ne izlazi izvan kaznenog prostora ili nesto dalje od gola da bi ju dobio i stvorio sam sebi priliku.

Trenutna sposobnost

Ima jako dobar predosjecaj za gol i ima onaj osjecak koji treba imati svaki dobar napadac. Timski igrac koji nikad ne bi ostavio svoj tim na cjedilu i uvijek daje 120% od sebe bez obzira o kojoj se utakmici radi i da li je rezultatski bitna ili ne. Ostaje konecntrisan u gotovo svim situacijama i ne gubi glavu. Da bi bio jos bolji u zračnim duelima jos vise mu pomaze taj dobar odraz koji ima i koji u kombinaciji sa visinom cini predobru kombinaciju.

Potencijalna mogucnost

Ima dosta loš prvi dodir s loptom koji bi trebao popraviti. Također trebao bi poraditi na kretanju bez lopte koje mu i ne ide baš. Fizičke osobine su mu dobre za jednog 22-godišnjaka, ali mogle bi biti bolje. Još je mlad ali zna se izgubiti nakon nekoliko svojih loših predstava na terenu. Traži podršku od trenera i igrača. Uz dobar trening mogao bi popraviti sve navedeno i postat jedan od boljih napadača.

Informacije o transferu

Igrač koji vrijedi 4M funti. Dokazao se izborniku te je u prvom planu. Snašao se jako dobro u engleskoj. Ne želi ga ni uprava prodat, a ni on ne želi ići. Ukoliko ga dovedete učinićete pravi potez.

Opci utisak

Jedan jako mlad,perspektivan igrac ali i igrac koji je trenutno u jako dobroj formi.Nije to igrac kojeg morate cekate da se razvije pa da vam moze igrati u prvom timu.On moze odmah igrati,a dodatni plus je to sto ima jedan jako dobar potencijal i kada njega razvije odna postaje nezamjenjiv dio svakog tima i sigurno moze postati jedan jako dobar napadac.

 

Video informacije:

http://www.youtube.com/watch?v=Uh7wp6rwFc0

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |