Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FMB Retro taktika - Total football


bojan95
 Share

Recommended Posts

Total Football

 

Mislim da svi znaju u čemu se radi,ali ja želim objasniti to još detaljnije

Dakle,izumio ga je Rinus Michels,tadašnji trener Ajaxa ako se ne varam.Ideja taktike bila je "totalni nogomet" kao što i samo ime govori,napadačka taktika u kojoj obrana sudjeluje u napadu,a napad u obrani.Temeljila se na stalnoj izmjeni mjesta.Svaki igrač morao je biti multitalentiran (trebao je znati braniti jednako kao i napadati).Dok je protivnik u posjedu lopte vaša ekipa drži konstantan pritisak.Kada je lopta oduzeta stvara se brzi,direktni napad prema golu,u kojemu sudjeluju svi igrači ekipe (ekipa se napada i brani kao jedno ).

To je bilo ukratko o povijesti i stilu igre,idemo dalje.

 

Zašto baš Ajax?

 

Za testiranje taktike koristio sam Ajax iz nekoliko razloga.1. je taj sto je Ajax bas prvi korstio tu taktiku,2. je zbog njihove mlade škole i scoutinga.Zadnjih 50 godina oni traže tehnički darovite igrače koji bi pristajali njihovoj i mojoj formaciji.Zadnji,ali ne i posljednji razlog...haha je taj što Ajax nije nekakva World Class ekipa koja bi mogla pobjediti sve žive.Oni su iznadprosječna europska ekipa,ali ništa više.

 

Rekreiranje taktike u FM-u

 

Taktika:

 

http://img80.imageshack.us/img80/1272/taktika2.png

 

Kao što i sami vidite filozofija je Very Fluid.To znači da će napad i obrana sudjelovati kao jedno,odnosno napadači će pomagati obrani,obrana će pomagati napadačima.Strategija attacking tu se nema šta puno da priča.Pasevi direktni.To je tako zbog bržeg prijenosa lopte iz obrane i veze u napad.Creative Freedom je postavljen na expressive iz jednog razloga:sloboda u igri.Pritisak naravno visok,markiranje je zonalno tako da svaki igrač pokriva svoju zonu.Ostalo je u skladu s cijelom taktikom (brz tempo,široka igra,kretanje izvan pozicija itd.).

 

Utakmice,zaključak i kraj balade :)

 

Prvu sam utakmicu odigrao protiv Bayerna.Pobjeda je bila uvjerljiva,3-1.

 

http://img254.imageshack.us/img254/7559/93234619.png

 

Boerrigterova uloga

 

Boerrigter je odigrao vrlo dobru utakmicu defanzivno.Dakle zbog stalnih mjenjanja pozicija Boerrigter se stalno imjenjivao sa Anitom koji je lijevi bek.

Ova slika prikazuje broj uspješnih presječenih lopti.

 

http://img823.imageshack.us/img823/7030/boerrigterovauloga.png

 

Šutevi

 

Da,i dalje sam na utakmici s Bayernom a sad ću vam prikazati broj šuteva.

 

http://img29.imageshack.us/img29/899/utevi.png

 

Prema ovoj slici vidimo da su dosta šuteva dalekometni.To mi je,uz mog golmana,predstavljalo jedinu brigu.Želio sam postići više "clear cut chances".

 

Utakmica s FC Portom

 

Napokon završih i sa Bayernom i na žalost ovaj post se bliži kraju.Do sad zadnja utakmica koju sam odigrao s Ajaxom bila je protiv Porta.Završilo je 3-2 za mene .

U ovoj utakmici sam također dominirao u svemu,jedini slabiji dio bio je posijed lopte,ali on mi ni ne treba tako da je još jedna utakmica izvrsno odrađena.Na slici vidimo punu statistiku utakmice.

 

http://img534.imageshack.us/img534/4717/80690537.png

 

Iz ovog vidimo još jednom dominaciju moje ekipe.Jako bitan podatak je taj da smo u ovoj utakmici imali 4 stopostotne prilike (clear cut chances ) dok protivnik nije imao ni jednu.Golove sam zabio iz 2 nabačaja,a jedna je odlično izrađena akcija koju nažalost neće te vidjeti.Oba gola koja sam primio nisu vrijedna spomena prvi gol je zabio Hulk,a drugi gol je bio autogol.Želio bih još samo prikazati šanse i šuteve.

 

http://img256.imageshack.us/img256/7328/utevivsfcp.png

 

http://img813.imageshack.us/img813/6274/ansevsfcp.png

 

Ove dvije slike jednostavno prikazuju sve moje šuteve na utakmici.

 

Zaključak

 

Iz ovog posta vidimo da total football nije nemoguće u potpunosti rekreirati ali da za to treba vremena i truda.Taktika je uglavnom slična pravoj.Kažem uglavnom jer postoji manjak informacija o njoj.

 

:download:


http://www.dodaj.rs/f/2/qS/1PdmJCoC/logotakticar-1.png

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Haha pa brate ne možeš sa Cibaliom igrati Total Football.Cibalia jedva u HNL-u u top 10 bude,probaj sa Hajdukom ako češ već HNL to bi moglo bit zanimljivo :D Uglavnom ova taktika ti je za ekipe koje imaju izvrsne ocjene za off the ball,flair,creativity itd. za ekipe koje su kreativne poput recimo Arsenala možda.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |