Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Leeds utd


josip
 Share

Recommended Posts

 

 

http://sportige.com/wp-content/uploads/2009/12/655_leeds_united_crest.jpg

 

 

Leeds United Association Football Club, ili jednostavno Leeds United engleski je profesionalni nogometni klub sa sjedištem u Leedsu. Svoje domaće utakmice, još od osnutka kluba 1919., igra na stadionu Elland Road u Beestonu. Iako je klub većinu svoje povijesti proveo pri vrhu engleskog nogometa, sezone 2007./08., nakon teških financijskih problema, prvi put se natjecao u trećem razredu engleskog nogometa.

Najuspješnije razdoblje klub je doživio pod vodstvom trenera Dona Revia tijekom 1960-ih i 1970-ih, kada su osvojili veliki broj domaćih i europskih trofeja. Nakon Revievog odlaska na klupu engleske nogometne reprezentacije, Leeds je ispao u drugu ligu, godine 1982., te se tamo zadržao do 1990. kada ga Howard Wilkinson uvodi u FA Premier Ligu. Već dvije godine kasnije Leeds je igrao i u UEFA Ligi prvaka.

 

Najčešći klupski nadimci su "Leeds", "United", "The Whites" (Bijeli), te gotovo zastarjeli "The Peacocks" (Paunovi). Taj nadimak klub je dobio po prijašnjem imenu Elland Roada, The Old Peacock Groundu.

 

Počeci

 

Godine 1904. osnovan je Leeds City, prethodnik Leeds Uniteda. Leeds City je prisilno raspušten 1919., zbog nezakonitog plaćanja igrača tijekom I. svjetskog rata, te je iste godine osnovan Leeds United. Dana 31. listopada 1919. ušao je na poziv J.Nicholsona u englesku nogometnu ligu, umjesto Leeds City-a. Klub Yorkshire je ponudio Leedsu da igra na stadionu Elland Road, što su oni i prihvatili. Crowther Hilton, predsjednik nogometnog kluba Huddersfield Town, posudio je Leeds Unitedu oko 35,000 £, kako bi mogli organizirati klub i momčad. Dana 26. veljače 1920. doveo je i bivšeg trenera Barnsleya, Arthura Fairclougha u Leeds kao glavnog trenera momčadi, dok je dotadašnji trener Dick Ray postao njegov pomoćnik.

U svojih prvih petnaest godina povijesti, Leedsov dres se sastojao od plavo-bijele prugaste majice, bijelih hlačiva i tamnoplavih čarapa sa bijelim crtama, po uzoru na klub Huddersfield Town, budući da je njihov predsjednik Hilton Crowther htio ujediniti ta dva kluba. No, Crowther je naspustio Huddersfield i postao predsjednik Leedsa.

 

Dres je nakon nekoliko godina doživio promjene, majica je bila plavo-žute boje, po uzoru na grb grada Leedsa, hlačice bijele, a čarape plave sa žutim vrhovima. Dres je prvi put predstavljen 22. rujna 1934. Iste godine klub je na svoj dres usvojio svoju prvi grb, bio je to grb grada Leedsa. Leeds United je 1959. godine dobio novi dres koji se sastojao od žute majice s plavim ovratnikom i rukavima, bijelih hlačica te crno-plavih-zlatnih čarapa. Tijekom 1955. na Leedsovom je dresu opet došlo do promjena, majica je bila plave boje sa zlatnim ovratnikom, hlačice bijele, te čarape žute, a podsjećao je na originalni Leedsov dres.

 

Nova promjena je stigla 1961, kada je dres postao bijele boje u nadi da će oponašati španjolsku momčadi Real Madrid. A 1964, na dres je postavljena sova koja bila emblem grada Leedsa. Dizajn je bio iznenađenje, s obzirom na Revievo praznovjerje o simboliziranju ptica.

Klub je prodao stadion Elland Road u listopadu  2004., te će ga moći ponovno otkupiti nakon 25 godina. Iako je, prema izjavama direktora kluba, Leeds United trebao otplatiti dug tijekom sezone 2006./07., to se nije dogodilo te je administracija preuzela klub nakon završetka sezone 2006./07.

 

U početku je Elland Road bio dom ragbi kluba Holbeck. Jedan od Leedsovih prvih nadimaka bio je "The Peacocks" (Paunovi), kojeg je dobio po prijašnjem imenu Elland Roada, The Old Peacock Groundu. Tako ga je nazvala "Bentleyeva pivovara", originalni vlasnik stadiona, po njihovom pubu The Old Peacock koji se nalazio u blizini stadiona.

 

Kada je formiran Leeds United, dopušteno je da mu se iznajmljuje stadion sve dok ne budu u mogućnosti da ga sami kupe. Danas je stadion u vlasništvu tvrtke koja se bavi zajmovima. Elland Road je trenutno 10. najveći stadion u Engleskoj.

 

http://www.footballstadiumart.co.uk/images/M/MLEEDS_new.jpg

 

Najnovija tribina na Elland Roadu je Istočna ili Obiteljska tribina sa 17.000 sjedećih mjesta, koja je dovršena tijekom sezone 1992./93. To je ujedno i najveći dio stadiona. Jedna od tribina, nazvana po Donu Reviu otvorena je početkom sezone 1994./95., a može primiti do 7.000 gledatelja. Krovište na Zapadnoj tribini sadržava komentatorske prostorije i hodnike za TV osoblje.

Elland Road, pogled sa istoka

 

Alex Ferguson je jednom izjavio je na Elland Roadu jedna najzastrašujućih atmosfera u europskom nogometu. Leeds je, po prosjeku gledatelja na utakmicama u Championshipu i FA Premier Ligi 10. engleski klub. Po broju rivalstva su na trećem mjestu u engleskoj ligi, a od početka sezone 2008./09. su i najomraženiji engleski klub. Peter Reid je izjavio "U 30 godina nikad nisam vidio potporu navijača kao što sam je vidio na utakmici s Arsenalom [na Elland Roadu] prije par tjedana. Navijači Leedsa su fantastični.", te "Podrška je fantastična" i "Nevjerojatna". I drugi Leedsovi treneri su komentirali potporu navijača, Blackwell je rekao "Navijači će ih pratiti posvuda" dok je O'Leary komentirao da je "Ogroman broj navijača koji su i dalje uz klub".

 

Domaći trofeji 

 

Ligaške pozicije Leeds Uniteda između 1921 i 2008.

 

    * Premier League trophy.pngEnglesko prvenstvo

          o Pobjednik (3) 1968./69., , 1973./74., 1991./92.

          o Drugoplasirani (5) 1964./65., 1965./66., 1969./70., 1970./71., 1971./72.

 

    * Championship

          o Pobjednik (3) 1923./24., 1963./64., 1989./90.

          o Drugoplasirani (3) 1927./28., 1931./32., 1955./56.

          o Finalist razigravanja (1) 1986./87.

 

    * Championship

          o Razigravanje (1) 2005./06.

 

    * League One

          o Finalist razigravanja 2007./08.

 

Kupovi

 

    * FA kup

          o Pobjednik (1) 1972.

          o Finalist (3) 1965., 1970., 1973.

 

    * Engleski liga kup

          o Pobjednik (1) 1968.

          o Finalist (1) 1996.

 

    * FA Charity Shield

          o Pobjednik (2) 1969., 1992.

          o Finalist (1) 1974.

 

    * FA Youth kup

          o Pobjednik (2) 1993., 1997.

 

Europski trofeji

 

    * UEFA - Champions League.svg UEFA Liga prvaka

          o Finalist (1) 1975.

          o Polufinalist (1) 2001.

 

    * UEFA - Inter-Cities Fairs Cup.svg Kup velesajamskih gradova

          o Pobjednik (2) 1968., 1971.

          o Finalist (1) 1966./67.

 

    * UEFA - UEFA Cup.svg Kup UEFA

          o Polufinalist (1) 2000.

 

    * Coppacoppe.png Kup pobjednika kupova

          o Finalist (1) 1973.

 

Mislim da je bespredmetno uopce raspravljat o tome da je glupo uzimat velike klubove i s njima osvajat naslove... Iz toga razloga preuzeo sam vodit Leeds utd, koji igra u 3. ligi (1. coca cola championship). Leeds je veliko ime engleskog nogometa i insipraciju sam pronasao u njemu da ga vratim na stare staze slave. :)

 

Odigro sam do sad jednu sezonu i odma usao u 2. ligu, na kraju sam bio 2. sa istim brojem bodova kao prvi ali sa 2 gola losijom gol razlikom :( Cijela sezona je bila izjednacena i zadovoljan sam ulaskom u visi rang... Media prediction je bio da cu bit 1. u prvenstvu, tako da i nije neki uspjeh to sto sam uso u 2. ligu. Prvu sezonu sam imo na raspolaganju milion i nesto eura, evo koga sam doveo tu prvu sezonu... odlaske necu pisat ovu prvu sezonu jer nije bilo nista znacajno (najveca prodaja 100k €) igraci nisu nesto bili, vecinu iz rezervne ekipe sam potjero ili prodo za sitnu lovu da ne smetaju i da ne smanjuju wage budzet...

 

Prva sezona dolasci: Lung jr - Gk, prvu sezonu vrlo dobar, dobre ocjene ima...vrijednost mu konstantno raste, doveden za 325k €, sad vrijedi 2,3M €

 

                           Darby - DR, solidan desni bek, doveden za 850k € sad vrijedi 1,3M €... solidan igrac, nista posebno ali zadovoljavajuce siguran

 

                           Max Noble - free transfer, 20 god, mislio sam da ce se bolje razvijat ali nista posebno igrac, sva sreca besplatan promasaj...

 

                           Seyfo Soley - free transfer, dobre ocjene ima ali je svaki put lose odigrao, stoga je i on promasaj, btw. 29 godina imo kad sam ga dovodio, znaci sad vec 30, 1M je vrijedio, sad vec puno manje, tako da cu ga prodat ili raspustit ako niko ne bude htio kupit, ali ostat sigurno nece...

 

                           Kaviedes - Free transfer, dobro mi je popunio rupu u ekipi kad su mi prvi napadaci bili ozlijedjeni,  dobre ocjene, ali spor igrac...nije se posebno iskazao, doveden besplatno sad vrijedi 1,2M€ i polusavam ga se rijesit... (ovoliko mi je vrijedio dok sam prvi put piso ovaj post, sad vec puno manje vrijedi oko 500k€) prebacen u rezervnu ekipu, nudio sam ga za male pare ali niko ga nece, cekamo kraj ugovora da otiđe...samo smeta :)

 

                           Vieri Christian - Free transfer, totalni promasaj, neko je bio napiso na forumu ja mislim kako je dobar ovo ono, kao obavezno dovest, i mislio sam taman jednu sezonu ce mi odigrat i to je to, ali tu prvu sezonu je vec bio kriminalno los, najveca greska, tjedno mi uzima 5k€, i kisi mi u rezervnoj ekipi, uzas, moj grijeh moj grijeh moj preveliki grijeh...

 

... ovo su igraci dovedeni za prvu sezonu, sad trenutno igram drugu sezonu, ostalo mi je 10-tak utakmica do kraja sezone, 10. sam u prvenstvu, uprava mi je postavila cilj da budem u prvih 12. znaci u boljoj polovici tablice...s obzirom da sam tek doso iz nizeg ranga mislim da je to sasvim ok...

... odigrat cu ovu sezonu do kraja pa cu napisat koga sam doveo sve bio u ovoj 2. sezoni, i odlaske  cu napisat jer bi moglo bit dobrih prodaja i dobre zarade, mozda je jos za spomenut da su me trazili Stoke city i Lille za managera, ali sam to odbio naravno na odusevljenje uprave...

sl. put cu nabacit i par screenshoot-ova, koju taktiku igram itd...

 

btw. ako imate nekog dobrog DR za preporucit bio bi zahvalan...

 

                           

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |