Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

Sezona 2020/2021

 

Ta prilika nadomak je bila več sledeče sezone... Ali prvo treba spomenuti domači teren, gde je Partizan završio neporažen u prvenstvu a i u kupu, gde je sa 2:1 u produžetku savladana Vojvodina.

 

Potez desetlječa, stolječa... dogodio se na zimu.

 

„Drago mi je što smo se brzo dogovorili. Uveren sam, da če biti Andrey kvalitetno pojačanje, koji če dodati širinu u napadu. Fizički je snažan ali isto tako i brz.“

 

Partizanov broj 35 (slika je iz 2023), za kojeg je bilo Rusima (Krilya Sovjetov) plačeno ništa više od 90.000 eura odmah je izkoristila svoju priliku i u "domačem" i u europskem smislu. Partizan je na krilima pre svega njegovih golova prvo u grupama LŠ preskočio Milan, Newcastle i Dinamo Kijev, a onda Lazio (3:2, 2:1), Bayern (1:2, 1:0) i u polufinalu veliki Real Madrid (2:1 i čak 3:0 na Bernabeu, tamo, kde je u nekim sad davnim vremenima primao i po četiri, pet komada...)

 

Drugi put zaredom obezbeđen je finale LŠ i na San Siru očekivao se duel protiv Porta, kojeg u šest predhodna susreta Partizan još nije pobedio. Fudbalski kroničari upozoravali su još na činjenicu, da Partizan na milanskom stadionu još nije zabio pogodak.

 

Kao, da su nešto znali...

 

Dobra partija u nastavku prvog poluvremena crno-belih potpuno je zaustavila portugalske nalete sa početka. Ali u drugem odlučujuči moment... Zrnic u 16-m prostoru navodno povlači za dres jednog od Portugalca, a nemački sudija odmah vadi crveni karton i penal za Porto. Posle prigovora četvorica od crnobelih igrača dobije žuti karton, a sa svih kamera jasno se videlo, da je je radilo o čistem simuliranju. Pedro Leon poveo je Porto u vodstvo, a u 71. minutu Ochoa zabija poslednju tačku u krstu crno-belih...

 

 

Kad je kapiten Porta u zrak dvigao trofej, žvižduki Grobara zamalo su preglasili navijače Porta. Sasu Zrnica tolazili su kapiten i trener, koji je ipak segao u ruku i čestitao Portugalcima.

„2020-te platili smo porez na neizkustvo. Ove godine platili smo još jedanput. U fudbalu ima tisuču mogučnosti da pobediš ili izgubiš. I suci su ljudi, ali takve greške u finalu moraju, da se sankcioniraju. Penal i izkljucenje Sase za njega i za nas je bio pre svega psihološki šok. Naravno, da je teže, ali i sa igračem manje može se dobiti meč ili barem izjednačiti.

Ovo što smo do sad uradili velik je posao, ali time se ne smemo zadovoljiti. Ja se srčno nadam i verujem, da čemo neki put opet biti u završnici. Daj bože, da budemo svi živi i zdravi i da vidimo, da se nam neki put jednostavno mora sve vratiti. I za Sasu. Sledeči put, kad igramo finale, dobičemo ga. Ima boga.“ (trener Partizana A.M.)

 

„Više bih preferirao, da bi odmah ispali i grupama LŠ nego da dvaput gubimo finale. Ovo ubija. Ali igramo u Partizanu. Nas ništa ne sme da ubije. A ono što ne ubija, ono krepi i čini nas sve jače i jače.“ (Bozidar Milic)

Sezona 2021/2022

 

Kad ti je u životu najteže, onda si najviše kreativan. Predsednik Partizana Jovica Pekovic, na čelu kluba od 2017, nije imao milosti i ostalima u stručnom štabu zakazao je, da kupe najbolje igrače što može. Istorija če kasnije pokazati, da i uz njegovo pomoč, prelazni rok u proleču 2021, bio je možda najbolji do sad. Tako, da i nova dupla kruna nije bila iznenađenje (u kupu Vojvodinu smo ispratili sa 3:0).

 

U Europi naravno, slabe stvare puno brže se kažnjavaju. Ipak: neuigranost u ključnih momentih nije donesla sreče u Europi, gde je Partizan ispao u osmini finala zbog domačeg remija sa Werderom 1:1, kad je u Nemačkoj završilo 0:0. U grupama između ostalog se revanširao Portu za prošlogodišnji poraz 1:0, a na kraju Portugalci su ipak uspeli, da obrane titulu prvaka Europe, i to protiv HSV-a, koji se opet... dogurao do finala.

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2022/2023

 

Kad je minut pre ponoč letnog prelaznog roka ugovor sa crno-belima potpisao portugalski Brazilac Martins, neki su rekli: kocka je pala. Pre toga tradiciju albanskih čuvara mreže nastavio je Astrit Ahmeti, koji je došao iz Ukrajine. Tako, da je tim Partizana ove sezone izgledao ovako:

 

 

 

Kad je Partizan unatoč dobroj igri poražen u 1. kolu LŠ u Moskvi (0:2), neki su rekli, opet stare priče. Ovi klinci još nisu zreli.

 

Doma kockice polako su se počele slagati. Granitna obrana sa napadalnim duelom Borisov-Milic rezultirala je novoj tituli i rekordnih - samo osam primljenih pogodka u 32 utakmica. U kupu crno-bele zaustavio je Novi Sad autogolom Stancuja. Time su opet krenule kritike na njegov račun, čak su ga i optužili prevare na kladionicama, i bio je i redovito ispitivan na policiji. A Kanarinci išli su do kraja i na Marakani slavili ćak i nad Zvezdom.

 

U Europi u 2. kolu LŠ pao je Marseille 4:0.

Duel sa Interom dva put završio je 0:0.

Nakon toga savladan je CSKA, a remi na Velodromu bio je dovoljan za 2. mesto u grupi.

 

Kad je ždrijeb u osmini finala doneo Milan, naravno, da nije bilo puno sretnih lica.

Ali sve se vrača.

Kad je Milan u prvom poluvremenu bio bolji suparnik, neki su mislili, evo sad če zabiti.

Partizan u drugom poluvremenu prešao je iz 4-4-2 na 4-1-3-2. Marcelo se prekomandovao u zadnjog veznog.

Počelo je.

Iz četiri šutova Partizan zabio je tri puta. U Milanu bilo je 0:2.

 

Kad je u četvrtfinalu Liverpool došao u Beograd, predvođen Miroslavom Djukicem :D, očekivala se težka borba.

Crno-beli ovaj put počeli su sa 4-1-3-2.

Kad je sudija odsvirao kraj prvog meča, Liverpool zaista „nije hodao sam“.

Na Anfieldu bilo je 1:1.

 

„Sečam se, bilo je nekih pesimista pred narednu sezonu. Ali kad se sezona bližila kraju, činilo se, da ne igramo sami. Da su neke lopte, koje bi bile preusmerene u levo, išle u desno, bliže golu i daleko od protivnika. Jednostavno znate, da nečete izgubiti i da možete, da igrate zavezanih oči.“ (Emir Stamenkovic, sa 21 godina tadašnji kapiten Partizana)

 

Polufinalni duel protiv Manchester Utd-a...

U Humskoj 0:0. Na Old Traffordu Borisov zabija za 1:0 Partizana. Davies u 46. minutu izjednačuje. Očekivao se pakleni nastavak...

Ali premalo. Premalo...

Partizan 24. maja igrače u trečem finalu LŠ u četiri godina, i to protiv Sportinga koji izbacuje Porto.

 

„Noč pre finala u Goteborgu nisam mogao da spavam. U susjednoj sobi gorela je lampa. Čuo sam glasove. To su bili trenerovi. Ne znam, da li je uopče spavao“, seča se Milan Pavlovic.

 

„Itekako ovo je bio strahotan pritisak za nas. Treči poraz u finalima LŠ verovatno bi bio previše. Za Sasu (Zrnica) znam, da je uvek govorio, da neče otiči sa ovog sveta pre što ne osvoji LŠ.“ (Oleg Čajka, tadašnji pomočni trener Partizana).

 

Partizan prvi put u finalu LŠ nastupio je sa dva napadača. Na iznenađenje svih utakmicu je započeo Stancu sa Borisovom, a Milic je ostao na klupi. Bio je to ruski duel dvojice najboljih napadača LŠ, Andreja Borisova kod Partizana i Aleksandra Smirnova kot Sportinga.

 

20. minut. Slobodni udarac za Partizan. Martins levom nogom šalje direktno u čošak. Za vodstvo. I za prvi gol Partizana u finalu europskih takmičenja nakon 57 godina. Naravno, da se sve vrača, zato nije slučajan ni ovaj podatak. 4. septembra 1955, kad su oba tima prvim mečem u istoriji Kupa šampiona otvorili to takmičenje, prvi strelac na utakmici; prvi strelac u KŠ bio je Joao Martins, koji je u 14. minutu pogodio za Portugalce.

 

68 godina kasnije na duelu istih timova isto je prvi pogodio Martins. Rodrigo Martins, portugalski Brazilac. Ali za crno-bele.

 

33. minut. Popovicenko, Beckham iz Latvije, ubojica na desnoj strani, šalje centaršut iz desne gde Borisov sa glavom povisuje na 2:0.

 

45. minut. Korner za Sporting, ali neuspešan i Partizan je krenuo u mini kontru.

 

„Ne trebam igrača, koji če dati gol na svaki utakmici.

Trebam igrača, koji če dati gol, kad nam ta zatreba.“

 

Igrač, koji je pre 6 godina bio na domak odlasku iz kluba. Koji je bio optužen, da je alkoholičar, varalica. Koji „redovno igra na sportskih kladionicama“. „Koji ne voli Partizan i više voli Novi Sad“.

 

Taj igrač je na sredini terena dobio loptu od Borisova. I znao je, šta če sa njom: krenuo u šprint i sa 25-30 metara šutirao na gol Portugalaca. Za najlepši gol LŠ 2023 i za 3:0. (Video gola možete pogledati ovde)

 

Za formalnost u nastavku utakmice. Svi su gledali na sat.

 

U 90. minutu nastupila je simbolika. Na predveče nekadašnjeg dneva mladosti slovenski trener na klupi srbskog prvaka i igru dovodi 26-godišnjeg Hrvata, Boska Plesnara...

 

U 93. i zvanično je kraj. I sve se vrača i sve se plača. PARTIZAN PRVI PUT JE PRVAK EUROPE!

 

 

 

Crno-beli prvi put u povesti drugi po redu išli su na podelu trofeja sudionika u finalu Lige Šampiona.

Jer drugi u tom smislu znači biti PRVI.

 

„Došlo je vreme za Partizan. Ima boga. Dogodilo se ono, što se moralo. Najbolje smo prihranili za kraj. Ovo nije bajka, ovo je realnost.“ A.M.

 

Kamere pratile su veselje Grobara i igrača, a posobno su se fokusirale na Sasu Zrnica i A.M.

 

„Kad je sudija svirao kraj, pao mi mrak na oči. Nikad si ne bih odpustio, ako ne bi pobedili.“ (Sasa Zrnic, kasnije izbran za najboljeg igrača LŠ)

 

Pre dve sezone plakali su od žalosti.

Ove noči plakali su od sreče.

Jer gubitnici postali su pobednici.

 

„Ovo je tek početak. Ako ostanemo zajedno, možemo napraviti mnogo. Čak i dinastiju.“ (Emir Stamenkovic)

 

„Mnogi uspoređuju Zvezdu iz 1991. i nas iz 2023. Zato je na nas red, da osvojimo barem još jednu trofeju i prestanemo sa ovom debatom.“ (Predsednik Partizana, Jovica Pekovic)

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2023/2024

 

Crno-beli ove sezone morali su braniti to što su osvojili, a to je ponekad i teže, nego napadati. Pogotovo, kad dođe do konflikta između predsednika i trenera kluba.

 

Znam, da je Pekovic htio sve najbolje. I bio je itekako ambiciozan i ne kažem, da nema zasluga za ono, što se dogodilo. Istorija če ga pamtiti kao prvog muža na čelu Partizana, koji je bio prvak Europe.

 

Ali u svojoj euforiji često je preterao. I rekao koje stvari pre što je razmislio. Htio je sve najbolje igrače u jednom mahu. Tako je nakon triumfa 2023 favorizovao kupovanje skupih i nepotrebnih igrača, na pozicijama, koje je Partizan več imao dobro popunjene. Donio je još jednog stopera i srednjeg veznjaka, a Partizan je pre svega trebao dobrog desnog beka, jer je Todorov nakon veoma čudne administrativne gluposti morao, da ide u Sporting. Znam, da se več spremao nakup jednog Ukrajinca, opet veznog igrača, iz Kijeva, za čak 15 milijuna eura, ali Pekovic je več pre toga; pre završetka prelaznog perioda u 2024, smenjen. Zamislite, 15 milijuna, to znači pola tadašnjeg budžeta za transfere! Oni, koji su ikad radili sa A.M.-om, znaju, da on nikad ne bi potrošio toliko para za igrača. I deset puta manje bilo bi mu previše.“ (sportski novinar, BLIC)

 

Ove sezone Partizan čak je tri puta izgubio u ligi, ali lagano je došao do svoje 13. uzastopne titule. U kupu poražen je od Čukaričkog u 2. kolu 0:2.

 

Crno-beli europsku sezonu na veličastan način otvorili su protiv Getafeja. Ne zna se što je više briljiralo: ukupni rezultat ili posamična igra najboljeg duela u Europi! A bio je to i duel dvojice bratranca na vratima, Astrita (Partizan) i Ekrema (Getafe) Ahmetija. U grupi su još bili Roma i Olympiakos. I zaista svi putevi su vodili ove sezone u Rim: u osmini finala izbačen je Lazio ukupnim rezultatom 6:1, međutim u četrffinalu Roma je zaustavila šampione Europe (0:1 i 3:1 na Olimpicu). Još dve titule osvojene su ove sezone: europski superkup (4:0 protiv Lazia) i Svetski kup u Japanu.

 

Sezona 2024/2025

 

Nakon sijajne godine 2023, kao da je počeo domino efekt... Nakon triumfa mlade U-21 reprezentacije, koja je titulu najbolje u Europi osvojila več 2011, 2013 i te čuvene 2023-te godine, i članska reprezentacija Srbije dočekala je svoje vreme, i to na EP u Norveškoj. Pobede nad Ukrajinom i Grčkom (šampioni Europe 2020) i poraz od Holandije nadgrađene su bile pobedama nad Španijom, Nemačkom i u finalu Engleskom (2:1). Jedna od zasluga možda je bio i Partizanov uspeh u Europi prošle godine i to je bio početak naturalizacije nekoliko igrača, koji su pre svega blistali u crno-belom dresu. Kasnije če srbski dres obuči i mnogi Južno Amerikanci... Iako se posve obrukala u kvalifikacijama za SP 2026 u Brazilu, Srbija je u kupu konfederacija 2025 uspela da dogura čak do finala, gde je poražena od Brazila. A onda ji je trebalo čak sedam godina za sledeče veliko takmičenje. I još uvek, Srbija kao samostalna reprezentacija, čeka na svoj prvi nastup na svetskom prvenstvu!

 

Kulminacija konflikta sa presednikom i njegova ostavka u augustu punile su novine... Krmilo preuzeo je Milovan Djoric. U sezoni, u kojoj se slavilo 80 godina kluba,on je prvi put slavio duplu krunu. U ligi pobeđeno je 14 od poslednjih 15 mečeva, sa gol razlikom 38:3, a u kupu osvetili su se Čukaričkom. No, osvetu doživeo je i Partizan: u osmini finala LŠ Liverpool, predvođen srbskom reprezentativcem Tomicem, (65 golova u 93 nastupa) za las bio je bolji (1:1 i 2:1 na Anfieldu).

 

Sezona 2025/2026

 

Godine su donele i poboljšanje Partizanove akademije, koja se je razvila u jednu najboljih na svetu. U ovoj sezoni priliku u članskom timu između ostalih dobio je srbski Austrijac, napadač Milan Kurcubic. Sin Srba i majke Austrijke na žalost ljubitelja fudbala u Srbiji odlučio se, da če zaigrati za majčin tim.

 

„Kad si nekad gledao Inzaghija i Gattusa kot Milana... sad ovaj igrač... kao kad bi spojio dvojicu. Pravi vođa na terenu i malo bezobrazan, ali i to je važno. Čovek za važne utakmice, retko te pušta samog. Ako utakmica traje 95 minuta, on če da zabije u 96.“ (Ivica Kralj, intervju, december 2025).

 

Ali to nije bilo sve. Partizan je za džabe (200K eura) iz Rada izvabio i 195 visokog napadača Ivana Radinovica. Kot Rada su bili besni, jer se mnogo puta činilo, da je Partizan ovog klinca promovirao kao svojeg. Ali najvažnije je, da su se obojica počeli razvijati. Kurcubic je več opozorio na sebe, kad je golovima u poslednjem minutu odlučio susrete protiv CSKA Moskve (1:0) i Fiorentine u Firencama (3:2), a za Radinovica biti če još prostora za pisanje...

 

Nakon mladosti došlo je i izkustvo. Posle osam godina na Pirenejskom otoku u Partizan se, u najboljih godinama za braniča, vratio štoper Savo Djordjevic. U Srbiji crno-beli nastavili su dominaciju i u ligi i u kupu, gde su nakon penala savladali Vojvodinu.

 

U LŠ Partizan završio je neporažen... pre duela sa Milanom u četvrtfinalu imali smo zanimljivu statistiku, gde ni jedan tim nije zabio na gostujočem terenu. To se za obojicu promenilo, ali ukupno bilo je 3:3-za Milan. (1:1 u Milanu i 2:2 u Beogradu). U utehu Andrey Borisov osvojio je zlatnu kopačku LŠ, postigavši 8 golova.

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2026/2027

 

Sad i puno razširenom i kvalitetnom skautskom mrežom tržište Partizana počelo se preusmeravati na ostale kontinente, pogotovo Južnu Ameriku i Južnu Afriku, koja se izkazala kao zemlja fantastičnih veznih igrača. Iz Penarola (Urugvaj) između ostalih došao je mladi Carlos da Silva, koji če uskoro, da piše novu istoriju za Partizan...

 

Poseban jubilej doživeo je trener Partizana. 8. novembra 2026 susret protiv Javora značio je njegovu 1.000 službenu utakmicu na klupi crno-belih. Igrači su mu dali lepi poklon, pobedu od 2:0.

 

Poraz u finalu kupa od domače Zvezde nakon veoma loše utakmice i novo lako dobijeno prvenstvo rezime je domačeg događanja...

 

Ali bilo je duple krune...

 

Ove sezone nastavila se jednosmerna romanca između Partizana i Manchester Uniteda: do sad uvek kad su se obojica sreli, crno-beli su osigurali finale LŠ. A to če se samo još kulminirati. U grupama bili su još Panathinaikos i Dinamo Kijev. Red Devilsi su savladani oba puta, čak i na Pozorištu snova (1:0), kde je blistao desno krilo, Argentinac Miguel Angel Pallero. Ali u drugom delu sezone zablistati če neko drug...

 

Sledeča granica bio je Lisabon (Benfica) u osmini finala. Ugodan rezultat 2:2 na Luzu i u revanšu trebala je pažljivost. U Beogradu prvi put u Europi na crno-bela vrata stao je novi golman, Urugvajac. Nakon 45 minuta Portugalci su zahvaljujuči njegovim pogreškama, vodili 2:0... Ali u nastavku Borisov, Popovicenko u 85. minutu izborili su produžetke, a tačku na i u 106. minuti zadao je zlata rezerva, Ivan Radinovic!

 

U četvrtfinalu opet se išlo na Man Utd! Ludilo vladalo je nakon prvog meča, slava pobede 4:0 i hattricka Kurcubica. Ali Engleze ne mora se otpisivati i glavu treba smiriti, opozoravao je trener A.M. pre revanša. Kad je Andreas Klausen u 52. minutu povisio na 3:0 za Red Devilse, e tek tada su crno-beli smatrali, da je sitacija sad veoma... važna. Unatoč tome, unatoč strelima 22:1 za domače, ostalo je 3:0 i to če ostati jedina pobeda Crvenih vragova nad crno-belima.

 

Polufinalna okršaja bila su Arsenal-Partizan i Milan-Porto a več tada znalo se, da če biti finale na Dragau, stadionu Porta... Oni koji su gledali meč protiv Benfice, oni su videli deja-vu. 1:1 na Emiratesima... U revanšu Savo Djordjevic povisio je na 2:0 za Partizan, ali več nekoliko minuta kasnije zabio je još jedanput- u vlastitu mrežu. Englezi uspeli su da poravnaju rezultat na 2:2... U 66. minuti opez zlatna poteza... u igru ulazi Radinovic i nakon samo osam minuta provedenih i igri, zabija za 3:2 i za treči finale LŠ.

 

Za finale protiv Porta na njihovem stadionu.

 

Kakav bi to sladak revanš bio.

 

Jer još uvek pamtila se 2021.

„Zapamtite. Ni Portugal na EURU 2004 ni Sporting 2005 u finalu kupa UEFA nisu uspeli, da izkoriste prednost domačeg finala.“ (A.M.)

„Jedva čekam, da izađemo na teren. Oni če se morati, da se boje nas. Vreme je, da uzmemo ono, što nam je bilo oteto pre šest godina.“ (Sasa Zrnic)

 

I zaista, izgleda da je bio pritisak na domače prevelik. Borisov donosi Partizan u vodstvo več u prvom poluvremenu, u kojem rezultat bi mogao biti barem 3 ili 4:0 za crno-bele. Ali domači golman Ochoa imao je svoj dan. 12 minuta pre završetka domači ipak izjednače. Opet produžetki, drugi put ove sezone. Odmah Partizan kreče iz centra i odmah u prvom napadu Radinovic (koji je ovaj put započeo meč, prvi put igrao je na polušpici) glavom za 2:1.

 

119. minut i čekalo se kraj...

 

Dali če Ivan opet presuditi važnu utakmicu?

 

Gol aut za Partizan i Martins zavlačava loptu na polovini Porta i na desnoj strani vidi, kako Catalin Sinescu (igrač, koji je celu prošlu sezonu proveo kot Teleoptika) trči... doda mu... i Rumun bez kakvog razmisleka udari na prvu...

 

Za 3:1.

 

Nemoguče je opisati sve, što se tada počelo događati. Nepravda iz San Sira 2021 poravnana je, ali sa obrestima.

 

Radinovic nas je jednostavno ubio."(Pedro Joao, trener Porta, nakon meča)

 

„Znali smo, da čemo jedan put dobiti priliku za revanš. Sad smo poravnani. Iako dosta igrača Porta nema veze sa onima pre šest godina, u sebi ipak osečam neko posebno zadovoljstvo. Pravda je došla na vreme.“ Trener Partizana sijao je od sreče nakon drugog naslova šampiona Europe.

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

Sezona 2027/2028

 

Novi Ronaldo“ za dobrih 5 mil. eura bio je glavno pojačanje za prvake Europe u narednoj sezoni, ali kako se izkazalo, dosadašnji napadači i nadalje su nastavili svoj posao. Borisov, Kurcubic, Radinovic, Milic, poker asova. Ali počelo se misliti i na obranu. Osrednja štopera Zrnic i Djordjevic bližili su se 30. godini, pa je iz Čilea došao Eduardo Gonzales.

 

U prvenstvu sad glavni suparnik Partizana počeo je, da bude OFK Beograd. Ali ni ove sezone, naravno, Partizan nije prepustio titule nikom drugome. U kupu ponovila se priča iz 2027, i opet večiti derbi na Marakani. Vodstvo Partizana nažalost nespametnim potezom Radinovica, koji je ponovio Zidanov uložak iz finala SP-a 2006, domači su preokrenili: golovima u 82. i 87. minutu slavili su sa 2:1. A Radinovic nakon toga dobio je nadimak "Bik"...

 

U Europskom superkupu Partizan na žalost poražen je od Seville 1:2 (ali če se uskoro to vratiti), ali na drugoj strani očekivano su osvojili trofej najboljeg na svetu, savladavši Americu.

 

Partizan je u sezoni 2027/28 dva put ušao u istoriju Lige Šampiona.  Nakon Valencie (2017, 2018), Porta (2021, 2022) i Liverpoola (2024, 2025) postao je četvrti klub, koji je obranio trofej najboljeg u Europi, pobedivši Arsenal u Rotterdamu sa 2:0. Pre toga izbačeni su bili (naravno) Man Utd (3:2, 0:0), Liverpool (1:1, 2:1 na Anfieldu) i Sevilla nakon penala (0:1, 1:0) u Beogradu, gde je odlučio gol kapitena Stamenkovica i gde su Grobari u dresu Andaluzijca pozdravili nekadašnjeg igrača, Dzhegova. Na De Kuipu pogodkom u 73. minutu Partizanov Supermen trečim pogodkom u finalima LŠ prestigao je Alfreda di Stefana.

 

 

Neprocenljivo.

 

 

Sezona 2028/2029

 

Dres trostrukih prvaka Europe obukli su Mate Alebic, Valery Shutov i Ruben Benitez. Veličina kluba značila je i redno godišnje povečavanje kapacitete stadiona, trenutačno na 62.000. Vrednost celog Partizanovog tima popela se prvi put nad 100 mil. eura. Sve to doneslo je prvi put TROJNU KRUNU za crnobele!

 

U ligi ništa novo, šta reči... A u kupu jeste... Treči uzastupni put igralo se sa Zvezdom. Crveno-beli su u 93. minuti „morali“ da poravnaju rezultat na 1:1, ali onda je Juris Popovicenko golom iz slobodnjaka u 104. minutu konačno donio trofej crno-belima!

 

U Europi prvo je osvojen Superkup (Zaragoza 3:1), a u Japanu prvi put Partizan je klonio... Independiente slavio je nakon penala... Prvo onim u 92. minutu, a onda i onima nakon 120 minuta.

 

Več davno je, kad je Partizan več automatski kvalificiran u grupe LŠ i več nekoliko sezona broj je 1 kod ždrijeba. Zaragoza, Lille i Newcastle ipak su predstavljali timove, koje je moglo, da se savlada 5:0, a kojima se moglo vrlo lako i prepustiti poene. 5 pobeda i remi značile su nastavak sezone, u kojem su savladani HSV, Man Utd i Barca u polufinalu nakon dve pobede 2:1 i 1:0.

 

Stadion Ullevi dočekao je u finalu igrače Partizana i Liverpoola. Opet hladno, kao i pre šest godina... Početnih 11 Partizana prvo šokiralo je novinare u jednoj stvari: u napadu započeo je Kurcubic. Igrač, koji je na jesen slomio nogu i kojem je to bila prva zvanična utakmica u Europi nakon povrede.

 

„Milan može igrati bez i jedne noge. Jer može, da igra glavom.“

 

(Trener A.M., pre finalnog meča, 2029)

 

As karta.

 

 

„Pre meča trener me pitao, da li možem da igram. Rekao sam, da da. Prvih 45 minuta je išlo, ali onda je počelo, da me hvata u nogi. Poslednjih deset minuta jedva sam hodao. Nekoliko pre što je Martins izveo slobodni udarac, pitao sam trenera, da li planira koju zamenu. Rekao je, da ne. Martins je onda centrirao loptom sa očima i ja sam uspeo, da bar malo promenim smer lopti i glavom zabijem odlučujuči gol. Ovo je trenutak, kojeg samo možeš, da sanjaš. Nakon toga, trener me pitao, da li sam još siguran, da trebam zamenu. Moj odgovor je bio, da ne.“

 

(Milan Kurcubic, nakon pobede, 2029)

 

Na kraju treba spomenuti, da je to bila poslednja sezona za, između drugih, dva posebna članova crno-belih, članova prve zlate generacije. Daniel Sifuentes, peruansko levo krilo, sa 34 godina odlazi u pokoj. Njegov rezime u crno-belom dresu: 261 utakmica, 23 golova i 85 asistencija.

 

Sretno, Božidare, pevali su Grobari. 9. juna 2029 u večitom derbiju savladana je Zvezda 4:2. Bozidar Milic dodao je dva put. 304 utakmice, 174 golova i 69 asistencija zapisati če ga u anale Partizana. Karijeru nastavio je u Veroni kod Chieva.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kako ide ostalim timovima u Srbiji?

Mogu samo da zamislim tvoje nerviranje kad ti je ovaj lik promasio penal.

 

Jeste, dosta nervozan finale iz 2029, mogli su pobediti i oni, ali na sreču smo mi slavili. Ne znam, da li je to slučaj ili ne, ali promašaji penala, pogotovo u dobi regena vrlo često se događaju, i mnogo igrača ima katastrofalan "Penalty taking" rating.

 

Ako misliš na ligu, Zvezda, Vojvodina i OFK praktički redovito svake godine idu između šest (ako nemaju neku krizu). Onda zavisi, Mladost Apatin iskazala se veoma neugodnim suparnikom, pogotovo kad igramo kod njih, a isto tako i Čukarički. U Europi največi uspeh pored nas imao je OFK Beograd baš narednu sezonu, evo još nekoliko minuta, pa ču ju staviti...  :D

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2029/2030

 

Partizanova europska dinastija nastavila se i ukupno to je bila druga uzastopna trojna kruna! Crno-beli čak su osvojili sve moguče trofeje u kalendarskoj godini 2029, pobedom 2:0 nad Cruz Azulom u finalu svetskog prvenstva.

 

U prvenstvu Partizan je kidao sve, a konačna prednost 31 bodova (kao 2023) realan je pokazatelj crno-bele nadvlade, koja je nadgrađena i lakom pobedom 4:0 u finalu kupa, ovaj put protiv Pivara iz Apatina.

 

Ključ do uspeha ove sezone bila je neprebojna obrana, predvođena sijajnim da Silvom na golu, koji je branio u životni formi. Pogotovo u LŠ. U grupi Fiorentina, Sporting i Lille bili su lak plen a pravi izazovi počeli su u izločilnim fazama. Pobedama nad Romom dva put po 1:0 i zvanično je nestao kompleks od Giallo-Rossa, koji su savladani i u europskom superkupu.

 

Sledeča stranka bili su Redsi iz Liverpoola u četvrtfinalu (1:1, 3:1 kod kuče).

 

Partizan je znao, da če biti Bayern u polufinalu težak suparnik. Ali ne toliko. U Beogradu Bavarci čini se, da su potpuno preštudirali igru najboljeg tima Europe. Crno-belima ništa nije išlo od ruke, a spašavao jih je urugvajski čuvar mreže. Na srečom, pogodkom Borisova u sudački nadoknadi prvog poluvremena, Partizan je imao lepu prednost. Bavarci su u nastavku još jače pritisnuli – i nadalje promašivali. A kad je u 85. minutu da Silva obranio nemoguče, bilo je jasno, da Nemci taj večer neče pogoditi...

 

»Bayern je bio bolji i ovaj rezultat i pobeda bez primljenog pogodka za nas su fantastičan rezultat. Silvina dvojna obrana pet minuta pre kraja bila je neverovatna. Mislim, da je to bila njegova obrana života a i cele sezone. Nadam se, da čemo u Minhenu ukupno slaviti. Mislim, da oni ne može puno bolje, da igraju. Oni so svoj bonus potrošili večeras. Ali mi imamo itekako puno rezerve.« (Trener Partizana)

 

I itekako: 0:0 na Allianz Areni značio je četvrti uzastopni finale! Protiv domačina. Protiv Man Utd-a.

 

Protiv tima, koji je samo jedan put u 12 okršaja slavio protiv crno-belih.  I koji se nadao, da če se ipak revanširati! Trenutak nije mogao biti bolji, igrati finale na svome terenu. Na Old Traffordu. Ali crno-beli imali su svoju računicu. Nakon tvrde i ravnopravne igre, devet minuta pre završetka presudila je milimetrsko precizna asistencija Zrnica glavom Radinovicu, koji je zabio treči put u finalima LŠ.  Crveni vragovi opet su videli crno pred očima. No, crno-belo…

 

 

Srbski klubski fudbal u 2030. godini nije bio samo Partizan. Dobar rad, kvalitetni igrači, koje tvore dobar tim; sve ovo rezultiralo je u OFK-ovem senzacionalnem osvajanju kupa UEFA, pobedom nad Bragom u Trondheimu. U gradu, za sad sretnom za srbske klubove.

 

OFK-ov tim, vođen od mladog 36-godišnjeg stručnjaka Dusana Andjica, pridobio je velike simpatije širom Europe. Tim sa samo dva prava stranca pridobio je pobednički karakter i neočekivano išao sve do kraja. A u generalnom smislu, potvrdili su, da su trenutačno klub broj 2 u Srbiji.

 

 

Kup UEFA: rezultati OFK Beograda do finala:

 

2. pretkolo: Dinamo Tirana : OFK    1:1 0:1

1. kolo:       OFK : FC Koebenhavn    2:1 1:1

Grupe lige UEFA:

 

OFK : Frankfurt  2:2

Besiktas : OFK   0:1

OFK : Ajax        1:2

Levski : OFK       1:2

 

1/16 finala: OFK : Lille      1:0  1:2

1/8 finala:   Werder: OFK  1:1  0:3

1/4 finala:   Šahtar : OFK   1:0  0:3

1/2 finala:  OFK : Ajax      2:1  0:0

 

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2030/2031

 

Signal Iduna Park, Dortmund.  21. maj 2031. Kad je Andrej Borisov trečim pogodkom i ukupno šestim u finalima LŠ povisio prednost Partizana na 3:1 protiv Monaca, ceo stadion se tresao. Jedni od straha, a drugi od radosti. Radosti, da su imali priliku da žive u vremenu gledati ovog igrača. Igrača, kojem je to bila poslednja sezona u crno-belem dresu.  326 utakmica i 193 golova u desetletnoj karieri za Partizan plasira ga između največe klupske legende.

 

 

A Partizan tako je izjednačio rekord Realovih pet uzastopnih pobeda u Kupu prvaka (1956-1960). Bila je to sezona, u kojoj se, gledajuči rezultate, Partizan prošetao kroz LŠ. U  relativno lahki grupi sa Ajaxom, Anderlechtom i Napolijem iz šest utakmica  nastalo je šest pobeda, sa ukupnom gol razlikom 19:1. Nadalje žrtve su bile još Borussia Dortmund, sa kojem se neočekivano mučilo... Partizan je na kraju finala LŠ pobedio 2:0. U Beogradu Nemci su do 89. minute držali crno-bele u šahu 2:1, a Radinovic je preprečio poraz šutom na prazan gol. Liverpool in Barca pali su u četvrt- odnosno polufinalu.

 

Pre toga od crno-belog dresa poslovio se levi bek Ivan Simeonov, za kojeg je Partizan od Milana zaradio rekordnih skoro 30 mil. eura. A došla su tri velika pojačanja, levi bek Nebojsa Cerovic (Espanyol, 8.25 mil.), Fernando Real (River, 10. mil.) i još jedno pojačanje iz mlade škole Rada, Slavisa Cvetkovic (5.5 mil.), kojeg su slali u zvezde več pre dolazka. Grobari zaista su imali razloga za smeh...

 

Kao predigru za sve, u Monte Carlu za europski superkup pomerili su se Partizan i OFK Beograd, dva tima iz istog mesta, koji su putovali čak istim avionom. Nakon veoma slabog i ne baš gledljivog meča, odlučili su penali, koji su prevagali na crnu-belu stranu. Na zimu osvojen je još jedan trofej najboljeg na svetu (Sao Paolo 2:1).

 

Fudbaleri vodeni od Dusana Andjica bili su snažnu bitku i u šampionatu, i na kraju za crno-belima zaostali samo za 6 bodova. U kupu dogodio se neprijatan domači izpad od Zvezde nakon... penala.

Sezona 2031/2032

 

Na leto crno-beli pojačali su se dvojicom štopera, koji če uskoro zameniti Zrnica i Djordjevica. Drazen Rasic (Zadar) i Franco Brienza (Indenpendiente) uskoro če biti možda i bolji... Na zimu za rekordnih 11.5 mil. eura doveden je Marko Mladenovic, levo krilo iz Vojvodine. Brojni kvalitet i snažna želja po novim trofejima, uspešno se realizirala pobedom nad Juventusom 1:0 u Monaku i East Bengalom 3:1 u Japanu...

 

Prvenstvo bilo je odlučeno davno pre kraja... A u kupu Vojvodina je u finalu iskoristila slabu koncentraciju crno-belih i pobedila sa 3:0.

 

Slabu koncentraciju pred čime?

 

Pred tom, što če Partizan napasti na Velodromu? Na stadionu gde su 18 godina nazad tragično izgubili finale kupa UEFA?

Pred tom, što če biti njihov suparnik domačin Olimpik?

 

Svu sreču, i jednom nije bilo pitanje pobednika...

 

Istorija se opet piše na novo.

 

Partizanovih šest uzastopnih pobeda u ligi šampiona novi je rekord.

 

Crno na belom.

 

 

Sezona 2032/2033

 

Došlo je i to vreme... nakon skoro 400 odigranih utakmica poslovio se Sasa Zrnic, a svoju put išli su i Latvijac Popovicenko, Južnoafrikanac Lesch, Adriano... A Partizan zaista sad prerasao je u velik klub. Kako si onda razložiti, da u prvom timu nije bilo prostora za ovog mladiča? Koji sad redovno zabija u Serie A? Došao je međutim Oscar Gomez iz San Lorenza, koji če se rotirati na mestu levog krila. Slovenac Uros Potocnik smatrao se kao dobro pojačanje na desnom.

 

Od trojice najvrijednih trofeja, osvojen je samo jedan. Onaj najočekivaniji. Unatoč slabiji napadačkoj formi u poslednjem delu sezone. OFK opet je bio bolji u kupu, čak na našem terenu, pobedili su 2:1. U Ligi Šampiona ovaj put skrajni domet bio je polufinale. Nakon razvaljenja Rangersa ukupno sa 7:1, več kot Lyona u četvrtfinalu (ukupno 1:0) strelska forma počela je, da ide dole. To je u polufinalu iskoristio portugalski Sporting, koji se nakon 10 godina revanširao za poraz u finalu (1:1, 1:0 u Lisabonu), ali u portugalskom finalu na Dragau ove godine opet je izgubio, i to od... Porta! Dva osvojena „manja kupa“ za crno-bele (eurokup: Liverpool 2:1; svetski kup: River 2:1) kao, da se ne brojaju...

 

Jedna od najdosadnijih sezona uopče. Staviti tačku na nju je pravo...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2033/2034

 

Narednu sezonu najavljivalo se kao tranzicijsku. Odlazkom Martinsa i ne previše dobre predstave nekih od igrača u prošloj (pogotovo Slovenca Potocnika, koji nije bilo ni sjena Latvijca, pa je tako prešao u Sampdoriu) rezultirale su dolazkom novih igrača: Markovic (Monaco mu nije produžio ugovor), Hurtado, Mokoena...

 

Argentinac Pallero bio je jedino rešenje na desnom krilu, pa je tako crno-beli dres obukao još Steve Shongwe, a to za trenera A.M. nije bilo dovoljno, jer "za kvalitetnu rotaciju trebam još jednog". Međutim, uzaludno traženje uskoro donelo je rešenje, koje se posle izkazalo kao tragikomedija. Iz Flamenga došao je Edilson.

"30. jula došao sam u Beograd, potpisao ugovor, predstavio se navijačima. Čak i odigrao dve prijateljske utakmice. Nakon toga dobijem poruku, da če me ove godine pozajmiti. Rekao sam, da ne i tako su me odmah stavili na transfer listu i u manje od mesac dana potpisao sam ugovor sa Gil Vicentejem. A morao sam da čekam januar i nisam igrao ni minute... Ovo su mi bili najružniji dnevi u mom životu", kazao je Brazilac u intervjuju nakon burnih događaja.

 

Dan pre odlazka Brazilca, Partizan je podpisao ugovor sa još jednim desnim krilom, Angelinom Stankovom. Trenerova verzija događaja bila je sledeča: "Dovođenje Edilsona bila je greška. Imali smo nešto podataka o njem, za koje smo smatrali, da su verodostojni. Ali izkazalo se je, da nije kazao kvalitet, koji smo mi mislili, da ima. I priznajem, još kad je bio tu, pregovarali smo sa Stankovom. Sa Bugarima imamo u Partizanu dobra izkustva, pa, da, i to je nešto prevagalo. Edilsonu želim sve najbolje u nastavku karijere." Strateg crno-belih tako se odzvao na kritike za popušenih više od dva milijuna eura te na to, što su ga neki smatrali rasistom. Pogotovo nakon su ga novinari uhvatili, da je nakon jedne press konferencije, "off the record" navodno izjavio, da su novodobni Brazilci leni i precenjeni, da misle, da če lopta sama doči kod njih i da nikad više neče kupovati brazilskih napadača.

 

Međutim, nakon prelaznog perioda nisu svi baš sa zadovoljstvom očekivali narednu sezonu. Na Partizanovem forumu tako bile su se sledeče debate:

 

http://www.shrani.si/f/1c/Hi/2dXvWQvU/forum-pfc.jpg

„Imamo puno mladih domačih igrača, a dovode se neki Južnoamerikanci!“ by grobar2023

 

„Ono što trebamo, je kvalitet. Svaki, ko obuče sveti dres, je  naš. Ajde, pa neka se klinci poput Spasica (link) konačno dokaže. Kurcubic je bio poslednji, koji je imao bar jaja!"  by forza_pfc

 

„A kad čete vi, da gradite  novi stadion, hahaha, i Bežanija (link) vas je prestigla!" by delija_sam_ja

Ovo o Južnoamerikancima nije nova priča. Još više, mnogo od njih preuzelo je srbsko državljanstvo. Na drugoj strani priča  o novom stadionu ima bradu. Umesto novog stadiona, svake se godine pridoda 1.300 stolica...

 

Nova pojačanja crno-belima su donela novu trojnu krunu. Detaljniji izveštaji počeli su od ove sezone u temi "Football Manager 2007", pa da nije ista stvar stavljena dva puta, staviti ču linkove reporta od tamo.

1. dio (zadnji odstavak)

2. dio

3. dio

 

Sezona 2034/2035: U znamenju broja 9

 

1. dio

2. dio

 

 

Sezona 2035/2036 (u teku)

 

1. dio

Sledi: Intervju sa trenerom Partizana uoči nastale situacije i nastavku sezone. Da li če seči u ruke Johnu Terryju u finalu LŠ? Zašto OFK neče biti prvak ove godine? Zašto ne voli brazilske napadače? Kako procenjuje šanse Srbije i Bosne na EP?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |