Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

Kraj sezone 2220/21

 

ŠETNJA ZA CRNO-BELE, PATNJA ZA TROJICU RIVALA

 

ZIMSKI PRELAZNI ROK: PLJAČKANJE SPARTAKA I HAJDUKA

OFK Niš je dovođenjem čak petorice novajlija najavio više ambicije. Falio je Nišlijama napad posle prodaje najboljeg napadača na leto (samo devet postignutih golova), a za to če se po novom pobrinuti do sad eks napadač subotičkog Spartaka Dragan  Bogdanović (slabih 4 mil. eura).

Plavi golubovi i Kuljani su timovi, koji su svojim usponima bili najprijatnije iznenađenje prošle decenije i sad je samo pitanje, koliko če moči izdržati ofanzive drugih, čak i »midtable« timova na transfer pijacama. Hajduci su, uključujuči i letni prelazni period 2220 izgubili čak 23 igrača; od najistvorenijih Žiku Jelića (Partizan),a na zimu još dvojicu. Desno krilo Zlatko Ilić je pojačao Zvezdu, a štoper Lazić OFK Beograd (u suprotni pravac je otišao branić Milan Ostojić).

U isto vreme, Spartak je izgubio 16 igrača, a na leto 2221 če još jednog. Ta če pojačati Partizan i smatran je kao naturalna  zamena za Miladinovića za par godina ili (u odnosu na dešavanja tekom prolječa) brže. Čim ima u profilu SW, to znači, da je odličan sa loptom.

 spacer.png

Još nekoliko dana pre, kad još nismo odradili gornjeg transfera, odmah na zimu smo doveli još jednog ne baš konvencionalnog braniča za budučnost. Ali prvo če biti zadatak, da proradimo na njegovom mentalitetu (vest 1, vest 2).

spacer.png

 

EVROPA: MUHAMECINOVA OSVETA: NETOPIRI STVARNO KLASA

Ne, nečemo početi šampionatom, nego suprotno, od Evrope preko kupa do šampionata. Osvajanje Europe postaje Partizanov teško osvojiv cilj več četiri godine, u kojima je »ispao« u dosadašnjem toku sejva retko viđenim okolinama: visok poraz u finalu +  ispadi od »prosječnih« timova poput Štutgarta i Srema. Rosenborg u osmini finala je bio smatran kao predjelo pre kasnijih faza sa velikanima. No, na stadionu velikih europskih uspeha, crno-beli su brojne promašene prilike platili primljenih pogotkom, koji je bio u završnici meča poništen sa dva gola i pobedom od 2:1. Umesto, da bi na toj pobedi gradili i Norvežanine razbili u revanšu, u Humsku se opet naselio duh straha i paralize, koji joj neočekivano vlada u poslednjih par godina i zbog kojeg su crno-beli prošli dalje samo zbog više gola u gostima.

Europski Partizan – kompaktan, discipliniran – pokazao se kasnije, pre svega protiv Reala (1:0, 2:0), ali pre Man Utd smo opet nagazili na nešto.

 

spacer.png

 

spacer.png

Najbolji branič i napadač tima u sukobu? Obično take reporte dobivam, kad neko od seniora ne voli nekog juniora ali na takvoj razini? Odakle? Cifer isto tako ima probleme sa mladim napadačem Pavlovićem*, kojeg je uspešno tutoirao Božič. Je to razlog? Sve u svemu, u timu je nastala potencialna mina i to baš utakmicu ili dve pre dvomeča sa Vragovima. Od tad dalje strahovao sam se staviti Cifera i Miladinovića istovremeno u prvi tim, a da nešto očigledno ne klapa, pokazala je prva utakmica posle te vesti, inače u šampionatu, u 25. kolu kod Srema. Miladinović, suviše nervozan, na robu je bio isključenja, dok je bio Cifer, ulazeči inače u drugom poluvremenu-nevidan.

Na Old Traffordu sam-riskirao i oba su počela meč. Domači su izjednačili par minuta pre kraja greškom Miladinovića, ali je Cifer u nadoknadi postigao zlata vredan gol za 2:1. Revanš u Humskoj je bio završen 1:1, ali je naš libero ponovo bio soodgovoran za primljen gol Engleza.

Finale u Švedskoj proti Valenciji-dvostrukih uzastopnih prvaka Evrope i Muhamecinom u odbrani. U napadu sam Cifera upario sa Obilinovićem (ne treba zaboraviti, da Bekavac nije mogao igrati), dok je drugi štoper pored Vidovića bio Jelić. Partizan je promašivao prilike, a netopiri su imali sve ostalo. Briljirao je indijski (!) napadač, koji je zabio prvi gol za netopire, kod drugog presudila je greška Stojanovića*. 

spacer.png

 

Valencia je postala prvi tim u tom sejvu, da nije Partizan, koji je postao prvak Evrope tri puta zaredom, a kao sol na ranu…

spacer.png

 

LAV KUP

Posle četiri godine trofej Lav kupa se vrača u Humsku, pobedom nad demoraliriziranim OFK Beogradom sa 2:1. Romantičare je tad več predvodio novi trener, o tome nešto više kasnije. Partizan je drugo poluvreme prespavao i za kaznu iz jedinog pokušaja primio gol od 19-godišnjaka, kojem je to bio prvi gol za OFK u karijeri. Inače, u polufinalu, Partizan je bio več treču sezonu zaredom presudan za Sremce.

spacer.png

 

PRVENSTVO

Što se crno-belih predstava do kraja prvenstva tiče, i u okviru kriza največih rivala, drukčije nije ni moglo se desiti. Prvenstvo je završeno bez poraza, u sečanju če ostati neke lepe utakmice sa puno golova i preokreti u Subotici, Kuli i Ivanjici te recimo poslednji večiti derbi, gde je briljirao gostujuči branič sa dva postignuta autogola.  12. titula zaredom se mogla slaviti nakon 26. kola i pobedom u Humskoj protiv Plavih golubova. Gornja polovina tabele skoro, da se u toku nastavka sezone nije promenjivala. Samo su na kraju Zvezda i Hajduk izmenili mesta, drame za 4. mesto nije bilo i u kvalifikacije za LŠ idu Srem i Spartak. Javor ubedljivo drugi.

 

KAKO RADI KRIZNI MENEDŽMENT KOD RIVALA?

SREM: PREPOROD. Sremci su jedni od trojice naših rivala, koji su se usred sezone našli u krizi rezultata. Slično kao Zvezda u skoro isto vreme (mart-april) ušli su u period od mesec dana. Pre meča 24. kola na Marakani ustoličili su novog trenera; Adžića je zamenio Miloš Lazić; koji je lani u martu posle šest godina izgubio posao na Karaburmi. Lazić je debitovao pobedom 1:0, i do kraja šampionata izgubio samo još u Ivanjici. Sa 19 osvojenih od mogučih 30 bodova u ligi za prvaka, Sremci su bili u tom pogledu slabiji samo od Partizana. A pazite-imali su ambicije čak o tituli!

 

ZVEZDA: NASTAVAK STAGNACIJE. Sve od 4. marta (Hajduk Kula 2:0) Zvezda je bila bez pobede u prvenstvu i postalo je sve izvesnije, da Jandrić po dužini staža u Ljutici Bogdana neče prestiči Juliana Milea. Postalo je samo pitanje, kad če dobiti nogu, ali verovatno si nitko nije mogao zamisliti, da če se to desiti – dva sata pre trečeg večitog derbija u sezoni, uoči kojeg je Zvezda za 4. mestom zaostajala več 9 bodova.

spacer.png

 

Taj meč je vodio pomočni trener, samo golmanu se mogu domači zahvaliti, da nije bilo blamaže. Za tri dana predstavljen je novi trener; »ikona« BPI Pekara Zoran Živković, koji je taj beogradski tim vodio dobrih 11 godina i pretvorio ga u relativno stabilnog Superligaša (jedna promocija i samo jedan ispad)- naravno do te sezone. Debi nije bio uspešan – Javor je iz Marakana uzeo sva tri boda. Živković je do kraja sezone nanizao pobedu protiv Kuljana, zbog koje je završio kao peti; dva remija i poraz protiv Partizana.

 

spacer.png

 

OFK BEOGRAD: KOLAPS NA IVICI ISPADANJA. Svi ti »problemi« jesu kaplja u more usporedivši to, što se na prolječe dešavalo na Karaburmi. Prvo Dobrivojeu Vasiću, koji je novu godinu startovao pobedom nad Hajdukom Lionom (2:1), ali ta je ostala njegova poslednja. Sledili su tri uzastopni remiji (Zvezda, Bežanija, Kula) do kraja svih nada za učestvovanje u top 6- poraza u Nišu (1:2), čemu je sledio otkaz.

Razlikovala se uprava Romantičara od one Srema i Zvezde: jeste reagovala prva ali za trenera postavila za mene potpuno iznenađenje, a pre svega kratkoručno rešenje. Do kraja sezone če situaciju pokušati spasiti  nekadašnji igrač Gorice, Ihana, Doba, Domžal, Aston Ville, Partizana (2178-86) in Deportiva, odnosno trener Tabora69, Bonifike in Publikuma, Zoran Satler. U igračkim danima snažan stoper, devet dana pre dopunjene  65. godine dobio je največi trenerski izazov u karijeri, koji če biti i poslednji, jer 3. jula ide u penziju, a možda i u (negativnu) istoriju OFK Beograda.

Isto kao i novajlije kod ostala dva rivala, i Satler je svoj trenerski debi u novom klubu obeležio porazom-u Subotici (1:2), ali gora vest je bila nova povreda u timu, i to  najboljeg strelca tima Stanojeviča (19 golova). Da povrede nisu izostavile Karaburmu (ali nisu i Srem!), priča i ova slika pre kraja sezone.

spacer.png

I to i slaba forma, psihološka situacija, su Romantičare pahnule u najgoru krizu u poslednja dva veka i mogučnost direktnog ispadanja u Prvu ligu. Situacije nakon 28., 30. i 31. kola bile su kritične.

U poslednjem kolu ipak privremeni spas: pobeda nad Lionom od 1:0 (Stanojević), koja je Romantičare poslala na 10. mesto i dvomeč baraža za opstanak, najverovatnije protiv apatinske Mladosti (braniče 3:0 protiv Šajkaša). Pobedonosni gol je postigao igrač, koji je pre osam godina u dresu Partizana u finalu LŠ postigao hattrick protiv Bayerna. Sad, u 2221., taj igrač če biti jedan ključnih za mirnu Satlerovu penziju i OFK-ov opstanak u eliti. U tom sejvu su dva put ispali u drugi rang (2076/77 i 2079/80).

 

spacer.png

 

spacer.png

 

P A R T I Z A N   2 2 2 0 / 2 1

spacer.png 

 

87 postignutih golova u prvenstvu (20 više nego lani) je rad celog tima, pre svega veznog reda. U Evropi čemo biti sledeče sezone snažniji barem za dva igrača iz te sezone.

 spacer.png

Golmani. Miodrag Stojanović* je veoma dobro prošao debitantsku sezonu. Branivši čak na 37 utakmica, uključivši završnicu LŠ. Jedino tu jeste rezerve (6 utakmica, 5 primljenih golova). U prvenstvu je branio 28 puta, 19 shootouta, i 13 primljenih golova. Slobodan Stanković (31 g.) nije hteo produžiti ugovora u na leto odlazi iz Humske, tako da golmanska priča kod nas nije još završena. Da li če ponovo priliku u prvom timu dobiti Zagorac ili če svoj debi dobiti Ivanović, koji brani na pozajmici u Hajduku?

Braniči. Status quo, prvi štoperi su bili Vidović-Miladinović, ali zbog situacije sa Ciferom i dolaskom Miloševića nije nemoguče, da če naš libero odjednom postati višak. Lakše se je odreči i pronači najboljeg braniča nego napadača-surova je istina. Na desnom beku ove sezone uopče nismo isprobali Vukovića.

Krila i vezni red. Dva krila su postigla dvocifreni broj pogotka, ispostavilo se, da je Drozd zaista predstavljao fantastično pojačanje u odnosu na prošlu sezonu. A ovde još SS Fofanaja, kojeg sam obečao.

spacer.png

Napad. Deja Vu. Cifer je treči put u karijeri prešao 10+ golova u šampionatu, ali opet je veči dio golova zabio na jesen. U Evropi u napadu (ponovo) nije imao pravog partnera i za razliku od drugih famoznih napadača Partizana iz istorije u Evropi i sam teže zabija nego u bunkeraški LL Superligi.

Ako možemo izdvojiti i neko »razočaranje«, to jeste Dejan Božič. Najbrži igrač Partizana svojom dinamikom stvara ogromno prostora za naše igrače, ali samo 4 zabijena gola u 26 utakmica (52 šuteva, od kojih je tačno pola šuteva u okvir)  je porazna statistika.

 

*TAKTIČKI KUTAK (Meč Bežanija – Partizan 2:2)*

 

spacer.png

 

U taktičnim finesama naučimo se još svaki put nešto novo; ovaj put predstavljamo lepu akciju ala Diablo iz meča protiv Bežanije.

 spacer.png

 

spacer.png

Stojanović dodaje loptu do Koleva, koji zadrži loptu i ustavlja igru. U napad se uključuje čak pet igrača: levo Drozd (7), Cifer (1) kreče na levo, ubacivši se iz dubje pozicije; isto tako važi i za Miladinovića (14), koji je kljućni igrač te akcije i svojim telom skoro zakrije još jednog napadača, koji kreče desno (Obilinovića-19), a desno je Xaba (7). U drugoj sliki se čini, kao da Partizan igra sa desetoricom, jer se Obilinovića zbog Miladinovića – ne vidi!

 

spacer.png

Kolev dodaje loptu do Cifera.

 

U trenutku, kad Cifer primi loptu, nanj kreče štoper Bežanije broj 27 (Jovan Jovanović). Kapiten Lavova, štoper Miljković (17) čuva Obilinovića (19). Desno krilo Bežanije Perica Elez je zbog agresivne i visoke pozicije Partizanovog levog krila (Drozda) pomaknjen duboko u svoju polovinu. Pošto se akcija bliskovito brzo odvije na desnoj strani Partizanovog napada, iz igre potpuno ispade igrač Bežanije broj 24- desni bek Marko Milovanović. Pošto igrač Bežanije broj 29 čuva Xabu (7), Partizanov Miladinović (14) odjednom ostaje slobodan i imamo akciju 3 na 2.

 

spacer.png

Cifer (kojeg u poslednjem trenutku proba zaistaviti i veznjak Bežanije broj 26) dodaje loptu Miladinoviću, koji iskorištava prazan prostor u sredini domače odbrane i u situaciji 1 na 1 sa golmanom dovodi Partizan u vodstvo 1:0.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

SEZONA 2221/22 (1): U TOKU, KAKO SE ODVIJA

spacer.png

 

LETNI TRANSFERI: PRESEK GORDIJSKOG VOZLA MILADINOVIĆ-CIFER? JANDRIĆ NA KARABURMI!

Uz več dva najavljena zimska pojačanja, Miloševića i Marcia (koji je početak sezone počeo u drugom timu), u Humsku smo doveli još golmana, za kojeg smo predviđali, da če biti prelomna tačka pre svega u Evropi. Nakon par godina u prvom timu imamo pravog desnog beka-da li če Milko Vuković to iskoristiti? Njegovo prekomandiranje u prvi tim je barem na početku sezone značilo, da če Jelić, a pre svega Savić* više prilika dobivati na poziciji štopera. Jer tamo smo presekali gordijski vozel: Saša Miladinović je nakon 11 sezona napustio Humsku za Čelsi, a novi klub je konačno dobio Milivojević, koji je zavrnio OFK Beograd i izabrao subotički Spartak, kamo se na moje opšte iznenađenje preselio i naš trener omladinaca, Frenki Akwuegbu. Od poznatih igrača nema više ni Slobodana Stankovića (Aachen) i Gorana Horvata (Rennes).

 

spacer.png

 

Dok Javor nije doveo ni jednog pojačanja, Srem samo  jednog (DM-a iz OFK Beograda za 10 mil.), isprsili su se kod Zvezde (5 novih igrača, od toga dvojicu iz Javora), Spartaka, Niša, i OFK Beograda, koji je prvima ukrao dva igrača. Jeste, Romantičari su još u Superligi, u plejofu su na kraju nakon 1:1 na Karaburmi pobedili 1:0 u Apatinu i izbegli sramotu. Zoran Satler može mirno u penziju, a njegov naslednik nije postao  nitko drugi nego – Dejan Jandrić i time teoretično potvrdio govorice, da je Satler postao žrtveno jagnje, jer sam nije hteo preuzeti Romantičare usred sezone, nego je čekao novu.

spacer.png

 

[SUPERLIGA] Partizan 2 : 0  Srem (Bekavac, Drozd)

Uz debi Korjagina (bez posla), Miloševića i Vukovića na DR, tvrd meč (ukupno osam žutih kartona) je uprkos praznoj statistici obeležio Obilinović. Od ostalih utakmica izdvojimo derbi Javor-Zvezda (1:0) i debakl Romantičara u Kopaoniku (0:1), koji jih je potpuno nadigrao (šutevi 8:1). Jandrića i kompaniju čeka puno posla.

 

[SUPERLIGA] Partizan 3 : 0  Javor (Bekavac 2, Horvat). Ivanjičane je čekao novi derbi sa beograjskim rivalima. U Humskoj su izdržali prvo poluvreme, onda je Partizan tri put zabio u razmaku od tri minuta, od 55. do 61. Sve tri asistencije za pogodak prispevao je Cifer. Nakon dva kola unikatna situacija na tabeli: beograjski duo predvodi vrh i začelje tabele. Stopostotni su Partizan i Bežanija (koja je u drugom kolu Romantičara zadala još drugu nulu), a bez bodova su za sad OFK Beograd i Zvezda, koja je doživela sramotu kot debitanta, Sloge Kraljeva- 0:4!

 

[SUPERLIGA] Hajduk Kula 1 : 0 Partizan. Crno-beli su ipak pali i to zasluženo. Hajduk nas je u prvom poluvremenu potpuno nadigrao, u drugom je ponovo zatajio Božič. OFK Beograd je izgubio treči put zaredom, prvi putk uči (Borac). Prva pobeda za Zvezdu protiv Bežanije (3:2) – u ligi nema više ekipe sa 100% učinkom.

 

[SUPERLIGA] OFK Niš 1 : 0 Partizan. Šta se to dešava?? Isti ispljen sa drugom dinamikom, gde je bio prvi igrač meča domači golman, iako su je Korjagin (crveni karton Miloševića) odbranio penal domačima. Umesto Božiča (pozajmljen Šalkeu) priliku je dobio Mandič, ali i kod njega jedino je impresionirala brzina. Kriza na vidiku?

 

[SUPERLIGA] Partizan 6 : 1 OFK Beograd (Bekavac 2, Drozd 2, Vidović, Obilinović). Povratkom iz konzervativne europske 4-4-2 ka 4-4-1-1 častili smo mušteriju iz Karaburme, koja je u Humsku došla kao naručena. Jedna pobeda u pet kola i gol razlika 4:12 za nebesko plave. Stanojević ne može sve sam, a Jandrić je morao ponovo uzeti Imigran Sprint; OFK na takav način sprinta ka Prvoj ligi. Nakon pobede Zvezde u Kuli – gužva na tabeli.

spacer.png

 

[LŠ] Sevilla 1 : 2 Partizan (Bekavac 2). Debi iz snova za 22-godišnjeg Puljanina za crno-bele u LŠ. Bekavac-jedini klasični napadač PFC-a sa golovima do sad (!)- je sa dva gola preokrenuo rezultat u drugom poluvremenu i trenutno je prvo ime crno-belih u napadu. Na stadionu, koji je najkasnije u tom sejvu izgubio nevinost od Partizana, je inače Partizan zaostajao 0:1 zahvaljujuči greški Barišića, koji je skrivio penal. Na kraju potpuno zaslužena pobeda crno-belih, koja nama je vratila dio samopouzdanja. Sad je i na Cifru, da konačno proradi: najbolji napadač Partizana u poslednjim sezonama, u toj sezoni za klub još nije zabio, ali je zato četiri puta asistirao.

 

[SUPERLIGA] Bežanija 1 : 2 Partizan (Horvat, Obilinović). Konačno i gol(i) i pobeda u gostima u šampionatu, koja nam daje priključak za bod zaostatka izza Javora, koji je razvalio Niš 4:0. Lavovi su drugi put zaredom protiv nas napadali zaostatak od dva gola i ovaj put nije jima uspelo. Moramo se inače pitati, zašto smo več treči put u sezoni stvorili penal za protivnika. Cifer je več 630 minut bez gola (ali je upisao 5. asistenciju); u slabi formi je i Xaba, zato u prvih 11 na MR redno igra Obilinović.  

 

spacer.png

spacer.png

 

[KUP] Palić 0 : 4 Partizan (Oslizlo, Pavlović, Xaba, Obilinović). Partizan je u drugom poluvremenu od 50. do 65. minuta zabio triput i iskoristio igrača više od 43. minuta. Osim prolaza u narednu fazu, crno-beli stožer se može veseliti i prve dobre partije Xabe (u drugom poluvremenu igrao na kompenentnoj ML poziciji), a pre svega tri uspešna debija: Ivanovića (GK), konačno Krašića* (MC) i Milana Pavlovića* (ST, YI 2218), koji je upisao prvi gol u članskoj konkurenci.

 

Taj meč se igrao za vikend (pošto su ostali timovi, pa i Teleoptik mečeve igrali usred nedelje), pa ima sad Partizan meč manje u prvenstvu. Javor je ostao na vrhu, pobedivši Romantičare; u derbiju je Srem sa 3:1 savladao Zvezdu.

 

[LŠ] Partizan 3 : 0 Stuttgart (Cifer 2, Oslizlo). Nakon »asistencije« Poljaku (odbitak od golmana), taj je Slovencu u drugoj akciji uzvratio i omogučio mu prvi gol u sezoni! Cifer je do kraja  zabio još jedan put i zasluženo dobio naziv igrača utakmice. Žalimo za povredom Obilinovića (2-3 nedelje). Kao drugi štoper se u timu zacementirao Jelić.

 

[SUPERLIGA] Kopaonik 1 : 2 Partizan (Bekavac 2). Nakon par utakmica odmora, hrvatski dio tandema dobio je priliku za igru; kad igraju dva susjeda, zna se tko zabija i tko asistira (2). Dan pre Javor je poražen kod Bežanije, crno-beli sa utakmicom manje zaostaju za bod. Igrački če biti poravnani sledečom utakmicom, protiv Borca.

 

[SUPERLIGA] Partizan 2 : 0 Borac (Milošević 2). U šarenom sastavu crno-belih briljiralo je ovogodišnje pojačanje. Čačani su u meč išli na sve ili ništa – u faulovima – povredili nama Drozda za mesec dana. Šta bi se desilo, da nismo pogodili dva minuta pre kraja iz bele tačke? U nastavku na sreču bez povreda; novim golom Subotičana i prvi put iz kornera glavom. Nakon drugog kola Partizan je ponovo na čelu tabele.

Koga briga samo dva gola Iztoka Cifra? Slovenac je upisao do sad čak osam asistencija i temu pritiče njegova prosječna ocena: 7.70.

 

 

 spacer.png

Rezime upravo završenih europskih kvalifikacija za mundijal u Španiji u znaku ekstrema

 

KIPARSKI POKLON ZA SVETSKE PRVAKE U REMIJIMA; OSTRVO SRETNO ZA SLOVENCE; HRVATI EKSPRESNO, A CRNOGORCE JOŠ ČEKAMO

 

Nije bilo kockastih, četvrtfinalista SP-a 2218, na prošlom europskom prvenstvu, i svom silom su želeli to ispraviti i plasirati se na mundijal, koji če nakon osam godina ponovo gostiti Evropa. To su uradili ekspresno, i obezbedili plasman u Španiji več pre poslednjeg igralnog ciklusa, pobedivši izravnog konkurenta Dansku sa 1:0. Na kraju če na Ibersko polaostrvo putovati izravno kao jedna od najboljih drugoplasiranih ekipa. Sas korom od 7-4-1 su u grupi zaostali samo  za Rusijom a jedini poraz su neočekivano doživeli kod Farskih ostrva (1:2). Ipak, tim sa Bekavcem, Barišićem i još nekim ostalim zvezdama, da o trečem strelcu kvalifikacijama, Bojanu Obradoviću (9 golova) ne pričamo, imače dosta razloga, da na SP-u dogura daleko.

Na svoje drugo uzastopno veliko takmičenje kreče i Slovenija i prvi put u istoriji na svetsko prvenstvo putuje kao pobednik svoje grupe. Polufinalisti Eura 2220 su zadnji igrački dan dočekali kao vodeči tim grupe (17), a tesno iza imali su mušterije iz prošlih kvalifikacija, Portugalce (15) i prve favorite grupe, Francuze (15). Činilo se, da če sve propasti, kad su galski petliči usred Slovenije slavili ubedljivih 3:0, a luzitanci savladali Fince golom u 89. minutu i Slovence pahnuli na treču poziciju. Ali, gde se svađata dva, treči prolazi; u poslednjem kolu su u derbiju »na pobedu« u Lisabonu Portugalci i Francuzi drugi put zaredom međusobno igrali bez golova, dok je Slovence u Belfastu u raj u 13. minutu poslao Partizanov Jože Horvat, za pobedu od 1:0 u pobedu u grupi.  Pre osam godina to je na Hampden parku učinio Iztok Cifer: Slovenija ide na mundijal!

 

TRAGIKOMIKA U BALKANSKO-ISTOČNOJ GRUPI

Imali smo primere, kad se je tim sa jednom pobedom i pet remija plasirao u osminu finala LŠ i na kraju postao prvak Evrope. Neka bude slično i sad. Obično se nakon završetka kvalifikacija ne priča više način, na koji se neki tim plasira dalje, pogotovo ako pobedi grupu. No, u oktobru 2221, je teško ostati tiho.

 spacer.png

I tomu se reče- na papiru ubedljiv prolaz. Srbija je na vrhu ostala sve od trečeg dana takmičenja, ker očigledno se u toj grupi ni jednom timu nije dalo igrati fudbala. U toj grupi je tako pobednik upisao samo tri pobede, a pratili smo svetsko prvenstvo u remijima. Od 30 utakmica te grupe, čak 20 (!) se završilo bez pobednika, i čak četiri puta se desilo, da su se sve tri utakmice istog igralnog dana završile remijem. U prvom kolu na nijednoj utakmici nije bilo gola!

spacer.png

Anti-fudbal te grupe je kulminirao boksarskom utakmicom Srbije (sa devetoricom izborivši bod) i Madžarske, zato su u poslednjem kolu Orlovi imali čak šansu, da jih iz prvog mesta izrine Bugarska. Bugari su gostovali na Kipru, dok je Srbija bila gost Poljski. Poljaci su savladali letargične Orlove, koji u okvir gola nisu uputili ni jedan šut, ali su iz Kipra dobili neočekivan poklon. Gol Interovoga 30-godišnjeg wonderkida, Ksenijosa Kostantinoua iz penala, Kipranima je doneo prvu pobedu u kvalifikacijama. I samo zbog toga Srbija pobeđuje grupu, a u baraž-protiv Crne Gore (!) idu Bugari.

spacer.png

Ne iz aviona, nego iz satelita se vidi največi problem srpskog reprezentativnog fudbala. Postigavši manje od gola po utakmici, Srbija je plasirana u ovo društvo reprezentacija, i na debelo zaostaje za svim ekipama bivše države. Čak BiH, koji se nije plasirala dalje, je na 10 mečeva postigla 15 golova (1.5 po utakmici). Slovenija(18 na 10) i Hrvatska (21 na 12) su na broju 1.8, dok je u tom smislu najbolja Crna Gora (24 na 12) – 2 gola po utakmici.

Za primeru – najefikasnije reprezentacije kvalifikacija:

Italija 32 (2.7 gola po utakmici)

Engleska 31 (2.6), Irska 31 (2.6)

Nizozemska 30 (2.5)

Rusija 27 (2.3)

Crna gora 24 (2.0)

I ubedljivo najbolja strelca; Irska ima nakon Dayja ponovo gol mašinu. Morell 15 i Bosma 10 golova.

 spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

spacer.png

Edited by Sir Aleš
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 Sezona 2221/22 (2): Polusezona

 

[SUPERLIGA] Partizan 2 : 0 Spartak Subotica (Judin, Cifer). Groteskni horor uprkos tri boda. Reprezentativni odmor nama je doneo  nove povrede:  za taj meč nisu bili u mogučnosti igrati Ilić, Pantelić, Kolev, Obilinović i Drozd, dok je Xaba igrao sa reprezentacijom. Slabu volju je nanela i kiša odnosno slab teren, na kojem je Partizan nekako uspeo razviti igru i stisnio Subotičane na njihovu polovinu, ali je golman gostiju igrao simultanku u Humskoj i parao živce neverovatnim paradama. Isto se dešavalo u nastavku, gde se meč odlučio na početku 70. minuta, kad je Partizanu sviran penal. Očekivao sam, da čemo  ga promašiti… ali nismo. No to nije bio kraj muka, Radovančević nije dopustio, da povečamo vodstvo, sve do skoro isteka vremena, kad je tri boda potvrdio Cifer. Međutim za igrača meča (šutevi 22:5, 11:1 u okvir za Partizan) proglašen je PARTIZANOV golman Stojanović*. pošto je u 89. minutu iz blizine odbranio stopostotno priliku gostiju-jedini njihov šut na gol! Naravno, da smo za te teško prigarane bodove platili visok porez: Oslizlo (povreda u 24. minutu) je slomio nogu i biče odsutan cca pola godine, dok je naš prvi napadački duo Bekavac-Cifer izdržao meč do kraja, a zajedno če biti odsutni od 2 nedelje do meseca dana. Povredu je doživeo i napadač Spartaka Petr, koji če biti izvan terena slaba dva meseca.

 

[LŠ] Partizan 3 : 1 Lillestrom (Pavlović 2, Fofana). Kad odsutnim igračima dodamo još Jovanova, koji nije registriran, manevarski prostor i za tim sa takvom igračkom širinom, Partizan, je postao mikro. Napadački tandem su tvorili Mandić i Pavlović*, u odbrani je debitirao Marcio. Isti vremenski uslovi kao par dana pre plus, da je trebalo probiti poslednji blok od pet branića u liniji. U prvom poluvremenu bez golova, ali su najizglednije prilike promašili gosti, dve. Kod Partizana se ispromašivao ko drugi nego Mandić. U nastavku ga je zamenio Vilanakis* i time je Partizanov napad, sastavljen iz dvojice igrača domače škole konačno proradio. Šutevi 27:4 (13:1).

 

[SUPERLIGA] Crvena Zvezda 0 : 3 Partizan (Breznikar 2, Jovanov.  Zvezda je meč dočekala sa samopouzdanjem. Pre mesec dana su izgubili kod Srema, a onda nanizali četiri meča bez primljenog pogotka u svim takmičenjima; par dana pre derbija, Šahtar je pregažen 5:0. U dobri formi je i Javor, koji je nakon poraza kod Bežanije, savladao Borac 5:0, Viking 1:0 i Kopaonik 2:0 i barem za jedan dan preuzeo vodstvo na tabeli. Ali samo za jedan dan. Breznikar* je več bio proglašen za igrača meča protiv Norvežana, ali na Marakani je u 948. prvenstvenom večitom derbiju moguče spisao utakmicu karijere. 22-godišnji Slovenac je karijeru u Humskoj počeo na desnom, a nastavlja ju na levom krilu, gde je sad skoro jedina moguča opcija, pošto Barišić pokriva DL. Dva gola je oplemenitio i asistencijom Makedoncu. Nakon 4. maja 2217 i sedam uzastopnih remija to je prva prvenstvena pobeda na Marakani za crno-bele.

 

Nastavlja se Lav kup, gde Partizan igra svoj meč za vikend, a ostali timovi sredom. Teleoptik je ispao od Spartaka Subotice, Zvezda je minimalcem slavila u Temerinu; u derbiju (ako mu moramo još tako reči) je Srem istim rezultatom savladao OFK Beograd. Videli smo i dva poloma favorita, koja su ispala na penale. Javor (sva četvorica je promašila penal) protiv Pekara, a Borac protiv Srema Jakovo (prošle sezone ispali iz Prve lige). Crno-bele u Humskoj čeka OFK Niš. Nišlije su bez pobede sve od triumfa nad crno-belima kraj augusta; od tad su nanizali jeste samo jedan poraz (0:4 kod Javora), ali čak pet puta remizirali.

 

EmgdOl5.jpg

 

[KUP] Partizan 2 : 0 OFK Niš (Jovanov, Ristanović AG). Da Vuković nije promašio penal, moglo bi biti 3:0. U tim su se vratili Cifer, Kolev i Obilinović. Za nedelju dana sledi derbi u Ivanjici. Javor če ga dočekati kao vodilni tim, pošto je sa 2:0 savladao Spartak i ima bod ali i utakmicu više. Usred nedelje oba tima očekuje gostovanje u Norveškoj u okviru LŠ (Viking; Lillestrom).

Zvezda je privremeno zaboravila debakl večitog derbija i OFK Beograd odnosno svog nekadašnjeg trenera Jandrića častila 4:0. Time ohranja priključak za Sremcima, koji su na tabeli treči (-3), dok su Romantičari zacementovani na 10. poziciji, sa najslabijom odbranom lige, 21 primljenih golova u 11 kola.

 

[LŠ] Lillestrom 1 : 3 Partizan (Kroken AG, Obilinović, Breznikar). Mješan sastav Partizana, sa pet vezista, sa Vukovićem na DL i sa Pavlovićem* u napadu nadigrao je domače (šutevi 29:4, 12:1 u okvir), ali je lakše zadisao tek pet minuta pre kraja nakon trečog postignutog gola igrača utakmice. Pavlović* je briljirao u promašenim prilikama (6 šuteva, ali samo 1 u okvir). Na listu povređenih pre Ivanjice dodana su još dvojica: Vuković i Barišić! U ovoj grupi su več poznata oba osmina-finalista: Partizan (12) i Sevilla (9), dok preostala dvojica ima samo po bod. I Javor je pobedio na severu Evrope i zadržao prvo mesto u grupi, ispred prvaka Evrope.

 

[SUPERLIGA] Javor 3 : 0 Partizan. Drug svet. Pucali su domači od samopouzdanja. I bili su u pravu. Junak meča veznjak Bystron sa bombom za 1:0, a postavio je i konačni rezultat iz penala. Partizan je držao stik sa domačima u prvih 45 minuta, u drugih je Javor potpuno zagospodari osa dvojicom brzih napadača, Mladenovićem i Lazarovom i njihovim presingom več na našoj polovini. Javor je povečao prednost na vrhu na +4 i nastavio pobedničku seriju bez primljenog gola.

 

[SUPERLIGA] Sloga Kraljevo 0 : 3 Partizan (Cerović, Cifer, Vuković). U zaostaloj utakmici jednog od prethodnih kola zaslužena pobeda crno-belih. U napadu je nakon dužeg vremena zaigrao Cerović i svojom motivacijom i željom, da pokaže, da sam ga po krivom zapostavio, igrao za dva.

 

[SUPERLIGA] Partizan 3 : 0 Hajduk Kula (Cerović, Mandić, Kolev). Teško videne scene u Humskoj; jeste Partizan pobedio, nadigrao, može se veseliti prvenaca Mandića i Koleva; jeste Javor samo remizirao u Kraljevu ali je novi lider na tabeli nakon meča ostao bez još trojice povređenih i to najboljih igrača u poslednje vreme: Cerovića, Breznikara i Obilinovića. Ukupno 6 povređenih + 2 igrača, koja još nisu spremna za igru. Pre Seville se povredio i golman Ivanović.

 

[LŠ] Partizan 3 : 1 Sevilla (Mandić 2, Bekavac). Ne  može se Partizanu u poslednje vreme zameriti efikasnosti, novi meć, nova tri gola. Povratnici Ilić i Drozd su odigrali jedno odnosno večino drugog poluvremena, dok je Bekavac ušao u drugom i u roku manje  od minute postigao svoj 10. gol u sezoni. Partizan je tako obezbedio prvo mesto u grupi.

 

[SUPERLIGA] Srem 0 : 1 Partizan (Bekavac). Čime smo to zaslužili? Ne pričam o tri boda, gde nas je u delirij stavio Bekavac u poslednjoj akciji meča, na početku 94. minuta! Nego o novom paru povreda na kišovitom terenu, za mesec dana! Koleva i Mandića. Moramo čestitati i Zvezdi (nov dio grenkobe) za pobedu od 2:0 nad Javorom; crveno-beli su na 3. mestu preskočili Srem, a Partizan je sad povečao prednost na plus 4.

Crno-beli če opet imati manko jednog meča, jer je gostovanje na Karaburmi preloženo. Zato smo videli spektakl između Srema i Javora, i novu pobedu Zvezde, koja Sremu beži na +4. EDIT: I Pantelić out!

 

[LŠ] Stuttgart 2 : 1 Partizan (Bekavac). Stuttgart postaje nagazna mina za crno-bele. U meču bez takmičarskog značaja za goste su domači vodili 2:0 golovima u 5 i 7. minutu, a onda je na scenu stupio domači čuvar mreže Mojzis sa partijom karijere, koja bi ostala verovatno još više u sečanjima, da je išlo za meč večeg intenziteta. Šutevi 24:5 za Partizan; Bekavac je 12. golom ubedljivo prvi strelac jeseni. Švabi su potvrdili europsko prolječe. 

 

U osminu finala su se pored Partizana plasirali i Javor (drugi, sa Valenciom po 12 bodova, ispred St. Etienna i Vikinga) i Srem (prvi, ispred Milana, Celtica i praške Slavije), dok je Spartak Subotica završio Evropom sa samo jednim bodom.

 

[KUP] BPI Pekar 0 : 4 Partizan (Drozd, Cifer, Beljič AG, Jovanov). Komfortno vodstvo od 2:0 na poluvremenu kod pretendenta za povratak u elitu je omogučilo debije u prvom timu Onovu* i Avbelju* i povratak samopouzdanja za makedonskog napadača (Jovanova).

 

U međuvremenu je završena i grupna faza kupa UEFA, gde se srpski timovi osim Zvezde nisu proslavili te u svojim grupama završili uprkos skromni konkurenciji na samom dnu tabele! Zvezda je 100% učinkom pobedila grupu sa Werderom, Šahtarom, Beitarom i Lokerenom, dok su kulski Hajduk (Academica, Crystal Palace, Modena, Wisla) i OFK Beograd (Dnipro, Djurgaden, Ferrol, Čakovec) osvojili samo  dva odnosno tri boda.

 

Za završetak jeseni Partizan 19.12. čeka gostovanje na pre odloženoj utakmici, na Karaburmi. Romantičari, bez samopouzdanja, su sa 12 bodova trenutno na 11. odnosno 10. mestu sa Kopaonikom, 7 bodova ispred Sloge, ali 6 iza Borca.

 

[SUPERLIGA] OFK Beograd 0 : 2 Partizan (Kolev, Horvat). Romantičari su uprkos problemima pokazali svoj maksimum, ali na kraju to je bilo premalo. Ohrabreni (kako se izkazalo) pirovom pobedom protiv Đurgadena, Romantičari su u prvom poluvremenu grizli na terenu, crno-belima preko eksplozivnog Pejića stvarali ogromne probleme na desnoj strani odbrane ali nisu iskoristili brojnih Partizanovih greška u dodavanjima. Ličili su pomalo na tim Zvezde, gde je Jandrić u svojim boljim vremenima doneo doprinos sa kompaktnom i teško pobedljivom sredinom. Meč se prelomio u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, kad je Kolev pobegao svom čuvaru. Nakon meča ipak osečam simpatije protiv njih: sa ovakvom igrom neče ispasti, ali če morati pobediti direktne konkurente- i na silu. 

 

vJaX62X.jpg

 

 

 

Završetak kvalifikacija za SP 2222 u Španiji u znaku senzacija

 

MUNDIJAL PRVI PUT U ISTORIJI BEZ GAUČA; ISTORIJA ZA INDIJU I SOLOMONOVA OSTRVA; KVARTET EKIPA IZ EKS JUGOSLAVIJE JE POPUNJEN

 

 8I0AA4j.jpg

Pre 20 godina su zasmehavali Brazilce, a sad preuzeli njihovu ulogu. Iz reporta pre 20 godina:

5C5Ax3Y.jpg

 

Da sol na ranu ne bi mogla biti veča, pobrinuli su se Argentinci, koji su na prvom mundijalu u istoriji bez Brazilaca, osvojili 6. naslov prvaka sveta. Karioke su četiri godine pre ovog debakla, u Engleskoj osvojile svet i time nagovestile kraj najkriznije decenije u svojoj istoriji.

Naravno, da se nikad više nije moglo desiti, da takve dve velesili propuštaju svetsko prvenstvo. Večno rivalstvo se nastavilo, pored mundijala i na Kopi. I u večini primera su u »internim duelima« bolje prošli Argentinci.

Prvaci več Kope Amerike 2199, su posle svetskog trona 2202, na sledeči Kopi osvojili drugo mesto, dok je njihov večiti rival ispao več u četvrtfinalu. Četiri godine kasnije u Brazilu Gauči su osvojili treče mesto, ali su svi pričali, kako su u četvrtfinalu savladali visokoleteče domačine. 2211. godine su opet postali prvaci (Brazil 3.), 2215. su bili 4. (Brazil ispao u četvrtfinalu).

No u poslednje vreme kolo sreče je postalo kolo nesreče. Brazil je u 2219. ponovo gostio najbolje južnoameričke reprezentacije i konačno postao južnoamerički prvak, savladavši u četvrtfinalu upravo Argentince.

Iako su oba rivala razočarala na SP-u pre tri godine u Meksiku, gde su oba ispala nakon grupne faze, Brazilci su još 2214. u Nemačkoj osvojili bronzu, dok Argentinci tad isto tako nisu prošli grupu uprkos Partizanovom Luxu u najboljim godinama (da, još je kod nas, pozajmljen Racingu). Da se takvoj zemlji desi, da dvaput zaredom ne prođe grupu, je škandal. I ne, u treče neče iti rado.

To, što je bio 14.10.2201 za Brazilce, je postao 17.10.2221 za Argentince. Savladavši Boliviju u pretposlednjem meču (4) su imali sve u svojim rukama pre gostovanja kod Kolumbijca (7). Tamo je debakl počeo u 60. minutu isključenjem Estebana Aguera, onda su domači zabili u 61., 71. i 90. minutu za triumf od 3:0 i skok na 4. mesto. Putnika u baraž je u hičkokovskoj završnici odlučio meč izmeču Čila i Paragvaja; domače je duboko u 95. minutu u ekstazu i spašeni remi (2:2) doveo »napola mrtav« napadač Xereza Mauricio Olivares.

 

51T7E5s.jpg

Čile je išao na dvomeč protiv Hondurasa – u Južnoj Americi je prvi kriterij gol razlika – i opravdao ulogu favorita (1:0 i 7:0).

 

wXN0uSN.jpg

112.698 navijača je posle poslednjeg sudijskog žvižduka u Kalkuti zajeo delirij. Remijem bez golova protiv Ujedinjenih arapskih emirata, 22. augusta 2221, indijska reprezentacija si je lavovskom borbom, igravši od 16. minuta sa igračem manje, priborila istorijski prvi plasman na mundijalima. Predvođeni sijajnim Jumratulom Alamom (12 golova u kvalifikacijama), šampionom Evrope sa Valenciom, Plavi Tigeri su u trečoj rundi grupne faze tako završili samo iza Južne Koreje i izborili direktan plasman u Španiju. Do sad su najbliže SP-u bili u baražu pre 28 godina, kad jih je eliminirao Novi Zeland.

 

E8jqS1k.jpg

»All whites« su inače u tm sejvu na mundijalima počeli nastupati tek od 2178. (!) godine, i od tad su propustili samo SP 2182. Jesen 2221 je i na tom delu sveta donela iznenađenje odnosno senzaciju. Novi Zeland je u okeanskom baražu protiv Solomonovih ostrva valjao za potpunog favorita. U prvom meču u Honiari bilo je 0:0, u uzvratu u Wellingtonu je vodio 2:0 i 3:1, da bi na kraju Kunle Lita (74.) i Sammy Clarke, fudbaler Birminghama (80.) svojim drugim golom ostrvljane doneo na prag raja. Pred njima je bio samo još azijski stepen i dvomeč sa Jordanijom. Oba meča su se završila sa pobedom od 2:1 za goste; u Honiari je presudila dramatična penal serija sa čak 12 izvođača sa svake strane, gde su domači bili bolji 10:9 i isto tako putuju na prvi mundijal u istoriji!

 

U novembru smo u okviru dodatnih kvalifikacija dobili i preostale tri sudionike iz Evrope. Francuzi su u dvomeču protiv Austrije na okvir gola pucali samo tri puta, ali jedan  jedini u Beču bio je dovoljan za pobedu od 1:0 u revanšu. U dvomeču Irske i Češke svaka od reprezentacija pobedila je kuči sa 1:0, pa je u Dublinu presudila lutrija. Česi su pogodili prva dva šuta, a promašili sve do kraja, pa tako u Španiju putuju Irci. Za nas je bio najzanimljiviji balkanski duel Bugarske i Crne gore, koji se je posle 0:0 u Podgorici odlučivao u Sofiji. Uz dominaciju Bugara (šutevi 12:3), ti su samo uspeli izjednačiti golom u 87. minutu; dok je zlatni gol za Crnogorce za put u Španiju, sedam minuta ranije postigao napadač Deportiva Goran Gulubović; samo največi entuziasti se sečaju, da je u razdoblju 2215-17 bio član Partizana, gde je imao samo epizodnu ulogu. Eks Jugu če tako zastupati čak četiri zemlje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

PRELAZNI ROK ZIMA 2222: JAPANSKI VIRUS U HUMSKOJ, PRETRESI NA KARABURMI

 

 spacer.png

 

Za Partizan je prvi prelazni period leta 2222 minuo pre svega u znaku rehabilitacije do sad povređenih igrača, ali to ne znači, da novih povreda nije bilo. Na kraju januara je u meču protiv mladog tima stradao Judin (out 3-4 meseca), ali je puno gore prošao Pavlović*, upravo pre prvog kontrolnog meča u Japanu. No, ima barem jedan igrač, koji nije baš žalovao za time…

Crno-beli su iz Slovenije angažirali dvojicu potencialnih pojačanja za budučnost. Zbog Partizanovog kvaliteta u timu, skaut reporti obično idu na skauting skrin, a retko se pojavljujuju u obliku individualnih vesti. Za tu dvojicu sam oba tima dobio obavest kao mail u inbox, za Zupančiča več na leto. Nakon pola godine  odlučili smo se za transfer. Fudbaler iz Maribora u Humsku je stigao več u januaru, dok če Petan ovde doči tek na leto.

Zimu su obeležili i pretresi na Karaburmi i kameleonske informacije o statusu prvog muža struke. Jandrić je u tome stresu ipak obavio nekoliko transfera. Gubitak iskusnog štopera Raškovića (Inter) je nadomestio sa kupovinom dvojice:Ristanovića (Niš) i Ostojića (Hajduk Kula), dok če največe pojačanje predstavljati dovođenje 22-godišnjeg golmana Javora Dragana Mitića.

Vicešampion Javor je sudelovao u največem transferu zime, kad je za 23 mil. izgubio levo krilo Vladimira Kočića (Barcelona). U  zamenu je iz Kule doveo 27-godišnjeg Milana Djordjevića. U napadačkoj fazi su se Ivanjičani odrekli uslugama Milana Mandića; 30-godišnjak, eks Partizanovac je pre početka prolječnog dela stavljen u rezervni tim, iako če tek na leto napustiti Ivanjicu za Cisco Romu. Ne dvomim, da če pre ili sle do kraja sezone zaigrati koji put; ne može sve sloniti na Lazarovu i Mladenoviću, dok je največi potencial srpske lige u napadu, 20-godišnji Amir Brdjanin, dete Javora, još bez pogotka u 11 navrata, u debitantskoj sezoni u prvom timu.

Od ambicioznih timova izdvojimo još OFK Niš: Nišlije su na zimu dovele čak osam novajlija, od toga je polovina došla iz Rada, a dvojica iz Kule.

Na Karaburmi: Jandrićsaga.

 

spacer.png

 spacer.png

 

spacer.png

spacer.png

 

[SUPERLIGA] Partizan 3 : 0 Bežanija (Drozd, Bekavac, Jovanov). Horvat slab mesec out, nastavlja se očigledno niz od jedne povrede po utakmici i u 2222. Romantičari nisu uspeli pobediti ni u Kraljevu (1:1).

 

[LŠ, 1/8 FINALA, M1] Celta 1 : 5 Partizan (Xaba, Vidović, Cerović 3). Prvi meč u LŠ u toj sezoni za Cerovića i hattrick. Ukupna statistika: 4 meča, 5 golova. Kad su svi napadači zdravi, slatke brige, pored Cifra, Bekavca, sad Cerovića, imamo i Mandića, koji za sad ima više ofsajda nego golova. Predjelo.

 

[SUPERLIGA] Partizan 1 : 0 OFK Niš (Kolev). Evo napokon i minimalca. Nišlije če biti teško pobedljiv tim; njihova smola je, što su u prva dva kola morali i u Ivanjicu (1:3) i Humsku. Pojačanje iz Kopaonika, golman Pupovac če biti zanje ono, što je nekad bio Pero Dugić. Javor nastavlja pritisak, i drugom domačom pobedom nakon primljenog gola, dok je Kopaonik pobedom nad Bežanijom Romantičare (novi remi) sad same ostavio na 11. poziciji.

spacer.png

 

[SUPERLIGA] Borac Partizan 0 : 2 (Cerović 2). Prerođeni Cerović! Navikli smo od Čačana, da igraju borbeno, na ivici crvenog, ali takvog ponašanja dugo nismo videli. Od početka jim je bio cilj povrediti kojeg od naših igrača (nije jim uspelo), i zaradili su izravni crveni u 8. i 60. minutu. U napad se jim nije dalo. Šutevi 20:0 za Partizan. Senzacija na Karaburmi: OFK-Javor 2:1, ali je pobedio i Kopaonik. Razlika između 11. i 6. mesta je sad samo 4 boda.

spacer.png

 

[LŠ, 1/8 FINALA, M2] Partizan 9 : 1 Celta (Mandić 3, Cerović 3. Barišić, Jovanov, Vidović P). Konačno, da smo nakon ubedljivog prvog meča u Evropi ostali gospodar i kod kuče. Nisam si mislio, da če rezervni tandem Cerović (10. gol sezone u samo 7 navrata)-Mandić biti čak bolji od standardnog slovenačko-hrvatskog: videli smo čak dva hattricka, ali i povredu mlađeg Hrvata, koja na sreču nije preozbiljna.

U četvrtfinale su se plasirala oba srpska tima: Javor je posle 0:0 kod kuče igrao 1:1 kod Liverpoola, dok su u dvomeču Srema i Čelsija (oba su izgubila 0:1 kod kuče) odlučili penali.

 

[SUPERLIGA-TEK SLEDI, PARTIZAN-KOPAONIK]  Lajtmotiv u vidu situacije Dejana Jandrića se nastavlja. Romantičari nisu nadgradili pobede nad Javorom, nego su u 19. kolu doživeli prvi prolječni poraz, u Kuli, 2:1.

spacer.png

Jandrićsaga vest broj 7. 

 

Time ostajaju na pretposlednjoj poziciji, sa 17 bodova, ali samo dva od Kopaonika, Borca i Bežanije, koji jih svi imaju po 19 i koji su osim Kopaonika (dve pobede zaredom) u veoma slaboj formi! Nakon tri prolječna poraza se je na 7. mestu odlepio Hajduk Kula (23), koji ima samo bod manje od šestoplasiranog Niša (24).

U nedelju (sutra) čemo videli još dva važna meča. Partizan (pored Javora, Srema i Zvezde) matematički več kvalifikovan u top 6 gosti Kopaonik.  U drugom meču Spartak (28) gosti Zvezdu; Plavi golubovi matematički pre meča još uvek nisu osigurali ligu za prvaka, iako su imaju 4 plus ispred petoplasiranog Niša. 

 

9. mart 2222

spacer.png

 

 Jandrićev ispad posle Kule ili zašto u glavnom gradu ponestaje Romantike

 

Dejan Jandrić je na rubu giljotine i samo se još čeka, da dođe pravi rabelj. Bio je relativno miran nakon poraza u Kuli u 19. kolu (1:2); prvog prolječnog ali taj je sledio nakon neočekivane pobede nad Javorom (2:1), pre koje su ispuštena važna četiri boda protiv Sloge (1:1) i Spartaka (1:1). U Kuli OFK Beograd je možda zaslužio bod, ali više- to ne. Čak može biti i zadovoljan, da je do zadnjog minuta ostao u igri zanj, pošto su domači u prvom poluvremenu promašili penal.

 

spacer.png

Ali očigledno ni iskusnom 56-godišnjaku, koji je pre Karaburme uspeo ostati na kormilu Zvezde pet godina, nije bilo svejedno, kad su se na tim i na njega nakon povratka iz Kule spravili i navijači. Pa je tako (ne) očekivano otvorio dušu još dan kasnije; dan, kad se stručni štab nada, da če Partizan protiv njihovog direktnog protivnika za opstanak, Kopaonika, ubedljivo upisati sva tri boda.

 

»Još verujem. Verujem u pobedu Partizana, i verujem, da čemo u poslednja tri meča rednog dela napraviti take rezultate, koji če nama dati samopouzdanje pre poslednjih deset kola«, započeo je Jandrić. Romantičare u poslednja tri kola igraju dva put kuči, protiv Srema i Zvezde, a u međuvremenu idu u Niš. Buduči, da je čak 15 od ukupno od 17 bodova osvojeno na Karaburmi, »optimizam« Jandrića je osnovan.

Znači, očekujete, da če vas navijači ponesti?

»Kakvi navijači?« Vatra je počela. »Nemaju veze navijaći. Zaslužimo posebno poštovanje, jer smo kod kuče osvojili večinu bodova i ne, nismo igrali sa navijačima,  nego su oni igrali protiv nas. Ponekud opravdano, ali večinoma ne. Na nas samih je, da spasimo ovu situaciju«.


Znači, ne pozivate navijače, da vam pomognu?

»Pozivam. Ali prave navijače, ne one, koje šire laži, i koji prave paštetu od vlastitog trenera. Da o medijima ne pričam. U  portalu određenog tima koji je u seriji od par pobeda u nizu, sam odjednom JA priča broj 1!  Naravno, jer je lepše i atraktivnije pričati negativne stvari, pogotovo od rivala. Jandrić gore, Jandrić dole, Jandrić levo, Jandrić desno. Jandrić u pašteti, Jandrić u raketi. Ne znam nikoga, koji bi radio protiv vlastitog kluba. Pojedine grupe naših kao navijača su slavile naš poraz na Marakani od 0:4.«

 

spacer.png

 

Ipak, nije tajna, da je, ako se dotaknemo vašeg prihoda  na Karaburmu, vaše dovođenje dosta kontroverzno. Bili ste pre toga trener gradskog rivala. Morali ste očekivati taj pritisak.

»Da vas samo podsetim, kakva je bila atmosfera pre nego što sam došao u OFK Beograd. Pričalo se, da sam najbolje moguče rešenje, da sam bio »čak« dva meseca brez posla (od maja do jula) i da čemo doživeti preporod. Bio je početak sezone i startovali smo od nule. Kad sem bio trener u Ljutici Bogdana, u jednom trenutku, kad nama nije išlo dobro, dobio sam naziv trenera, koji ne voli napadati, riskirati. A sad-bolje, da ne pričam«.

 

Ipak, sa svim poštovanjem, g. Jandriću, u vezi sa tim možda jesu neke osnove. Preuzeli ste tim na početku sezone, tim, koji je jedva izborio opstanak. Navodno ste odbili preuzeti Romantičare usred sezone, kad je otpušten Vasić. Startali ste iz nule. Imali ste dva prelazna roka, za izboljšanje igračkog kadra.Izgubili jeste dva veznjaka, međutim doveli ste u glavnom braniće i nijednog recimo centarfora. Tim skoro, da nema centralnih veznih igrača, ima tri desna i jedno levo krilo. OFK Beograd na drugoj strani nije bolji nego prošle sezone, nego možda čak slabiji, u Evropi je izgubio stik čak sa drugorazrednim ekipama. Sad dajemo vam reč.

 

»Dobro ste upučeni, samo što je prva rečenica neistina, što sam spomenuo više puta, ali me niste slušali. Isto tako niste spomenuli, da nama je Lukas Franc (D/AML)  na kraju prošle sezone pokidao ligamente i da se opet povredio; da se nama je povredio Pejić (AMRL), za kojeg ste u reportu meča protiv Partizana sami kazali, da je stvorio puno problema. Transfer politika je stvar stručnog štaba i mislim, da smo obavili dobar posao, ali treba nam još jedan do dva prelazna roka, da stignemo na zelenu veju.

Što se igračkog kadra nadalje tiče, spomenuli ste, da nismo doveli ni jednog napadača, uprkos tome, da imamo trenutno zdrave čak tri. Neka vas ponovo podsetim vas i ostale portale, kako ste i još hvalite tako zvani sremski minimalizam igračkog kadra, pre svega u napadu. A OFK Beograd svi kritikuju. Da vas podsetim, da imamo u mladog timu Topalovića, koji je postigao 29 golova ove sezone. Ali pošto to nije Srem ili Javor, gde njihovog Brdjanina več kujete u zvezde…«

 

Izvinite, g. Jandriću, ali što se sremskog minimalizma tiče, ima osnova. Srem je jedan od najkonstantnijih timova u tom veku.

 spacer.png

 Petorica timova i njihove pozicije na tabelama u tom veku (2200-2221). Crvenom su označeni plasmani izvan top 6 (gre se igrala liga za opstanak), dok su narančastom označeni plasmani u coni izvan top 4 - coni izvan igranja u LŠ. 

 

spacer.png

Brojevi primera, kad je neki tim završio sezonu izvan top 6 odnosno top 4. Ako izuzmemo serijskog šampiona iz Humske, daleko najstabilniji tim ovog veka je Srem, koji je u 2209. postao i prvak. Na drugoj strani je Zvezda u 22 sezona tog veka u tačno polovini navrata završila izvan top 4.

 

»Jeste, ali jedan od razloga je i to, što ga svi ostavu na miru. Srem je tim, koji je uvek simpatičan svima, nitko ga ne kritikuje. Ako ne kupi nijednog igrača, to je smatrano kao »fantastična trenerska doktrina«, kao dokaz, da se ide ka uigranosti. Tamo nema pritiska. Ne može se desiti, da Srem u jednoj godini menja tri trenera

 

Ali da nije to zbog rezultata…

 

»Jedno sa drugim ide… ali nečemo sad o tome«.

 

Upravo u lanskom aprilu Sremci su promenuli trenera… ali dobro. Da nastavimo sa trenutnom situacijom na Karaburmi. Da li imate podršku uprave? I kako uspoređujute vaš mandat sa onim u Zvezdi?

 

»Uprava me podržava, ali znam, da može biti svaki dan moj zadnji. To sam znao i kad sam bio trener Zvezde, Morave, Pekara itd. Svoj posao radim više od 20 godina i nigde nisam bio trener manje od cca 2.5 godine. Da sam več sad na giljotini? Možda je to dokaz ambicije uprave.«

 

Ali zar su te ambicije nerealne?

 

»Ok, sad ču preiči na zvaničnu statistiku, da vam pokažem, kakve ambicije imamo (Uzme notesnik). Pa idemo nazad.

Meč protiv Hajduka Kule (1:2). Šutevi 7:8, uz povreda Franca. Egal.

Javor (2:1). Šutevi 11:11.

Spartak (0:0). Šutevi 6:6.

Sloga (1:1). Šutevi 8:2 u okvir, povreda Pejića, a gol smo si zabili sami.

Šest pripremnih utakmica, 5 protiv poljskih timova, 1 protiv Napretka. Same pobede. Uz gol razliku 17:4.

Partizan (0:2). Odlično prvo poluvreme, naš maksimum, ali ovo je večni šampion.

Dnipro (0:1). Igrati na 0 stupnjeva posle skoro 14 dana bez utakmice?

Đurgarden (3:1). ??? Imate šta za pitati?

Da ne nabrajam cele polusezone, osvrnuti ču se još samo na prvenstveni meč u Sremu, kojeg smo  izgubili 0:1, sudija nam isključivši čak trojicu igrača, a iz igre zbog povrede izađe NAŠ igrač…  To su činjenice.«

 

G. Jandriću, ovo se dešava svakom. Ali za kraj, sledeči meč upravo protiv Srema. Srema, koji od 5.12. osim protiv Čelsija, nije primio gol. Imam utisak, da imate nešto protiv njih? Ste ljubomorni nanje?

 

»To ste vi rekli. Imamo još nedelju dana, da se spremimo. Očekujem mobilizaciju celog tima, jer nas čeka težak posao ali predati se nečemo. Ako nama ne uspe, biču prvi, koji ču staviti glavu na giljotinu. Očekujem samo ista merila kod svih timova i kod svih reporta utakmica.«

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

SEZONA 2221/22 PRIVEDENA KRAJU

spacer.png

 

[SUPERLIGA] Partizan 2 : 0 Kopaonik (I. Vuković 2)

Prvo poluvreme, šutevi 18:2, u okvir 11:0, i ocena 9 za surrealnog golmana Kopaonika, Jova Jugovića; šta bi bilo, da nismo poveli nakon penala? Jugović je nastavio sa briljancijom u nastavku, vezist Ivan Vuković ga je savladao iz daljine, ali u meču, gde je Partizan prema njegovom golu uputio čak 33 šuteva (19 u okvir), Kopanoničari bi trebali doživeti najmanje sudbinu Celte, zato graja za napadače. U drugom meču dana je Spartak savladao Zvezdu sa 1:0 i time se zasidrao na petom mestu (+7 ispred Niša).

Ipak uoči tih meča, odmah nakon loadovanja sejva, vest nedelje bila je ova. Dan, dva nakon našeg intervjuja, Jandrić je postao istorija OFK Beograda i time ponovo, ali poslednji put iznenadio sve nas. Giljotina je ostala nedotaknuta,  uzete su tablete za spavanje.

spacer.png

 

»U fudbalu ne postoji od danas do sledeče nedelje. Postoji danas od danas, ono što si danas, traje samo trenutak. Iako se čini, da je impulzivno, nije. To samo znači, da sam celo vreme radio kao profesionalac. Odlučio sam, da je najbolje za sve, da napustim krmilo ovog kluba i svoje mesto prepustim drugoj osobi. Verujem, da če kao i ja napraviti sve u dobrobit tog kluba i da če dobiti veču podršku okoline od mene«, su bile Jandrićeve poslednje reči u nebeskoplavoj boji.

Još veče iznenađenje od te vesti je vest o njegovom nasledniku: Jandrićevo breme i težinu posla če od sad dalje voditi 37-godišnjak bez ikakvog trenerskog izkustva, te igračke karijere – Aleksandar Stević.

U četvrtak su se završili europski nastupi srpskih ekipa u Evropi; Zvezda je nakon peha u Subotici doživela još večog kod naših starih znanaca Štutgarta. Posle pobede 2:0 na Marakani, uzvrat su izgubili 0:3.

 

[SUPERLIGA] Spartak Subotica 0 : 0 Partizan. Nakon osam pobeda zaredom sledio je i prvi remi u sezoni. Bod u Subotici nije razočaranje; napadačka izvedba-jeste. Prednost ispred Javora uprkos izgubljena dva, veča je za bod pošto su Ivanjičani poraženi u Čačku, ali rezultat kola pripada Romantičarima. U Stevićevom debiju na Karaburmi ponižan je Srem sa čak 5:0, a moglo bi biti čak ubedljivije. Renesansa?

 

[KUP, POLUFINALE] Partizan 5 : 0 Zvezda (Bekavac 2, Barišić P, Mandić, Atanasov AG). Predrag Lekić (poznat i Partizanovom ekonomu) igra sezonu života, ubedljivo je najbolji napadač Zvezde te sezone (20 golova). Ali u tom meču može biti zadovoljan, što svojim faulovima nije zaradio još drugog žutog. U prvom poluvremenu (3:0) Fofana je promašio još penal. Zvezda u prvenstvu nije postigla gol od 24.2. U finalu crno-bele čeka Srem, za koje su crno-beli bili presudni u prethodne tri sezone pre finala, a i u poslednjem finalu, pre 6 godina (1:0).

 

Za 4 dana u Humskoj repriza, ali u okviru 949. večitog (prvenstvenog derbija)!

 

[SUPERLIGA] Partizan – Zvezda.

spacer.png

spacer.png

 spacer.png

spacer.png

Rivalima smo začepili usta pobedom od 3:0 (Bekavac, Cifer, Milošević P) i broj mečeva u šampionatu bez primljenog gola produžili na 10. Konačno gol Cifera- tek šesti u sezoni te prvi u novoj godini!

 

[SUPERLIGA, 22. KOLO; KRAJ REDNOG DELA] Partizan 7 : 0 Sloga Kraljevo (Xaba 2, Mandić 2, Fofana 2, Jovanov). Utakmica znači kraj i početak poslednje, najvažnije faze sezone i pre Seville nas veseli ponovna efikasnost, ali žalimo za novom povredom Barišića; protiv Andaluzijaca neče biti ni Drozda.

O poslednjem putniku u ligu za prvaka su odlučivali Hajduk Kula (29) i OFK Niš (26), oba su gostovala, prvi kod Kopaonika, drugi kod Bežanije. Kazalo je, da če na kraju uspešniji biti Nišlije, pošto su vodili u Novom Beogradu, dok su Kuljani gubili 0:2 u Brusu (OFK Niš je u tom slučaju imao jednaki broj bodova, ali bolji međusobni ispljen), ali su na kraju Hajduci uspeli doči do vrednog boda (2:2) i odbranili 6. mesto. Novu  veliku pobedu su nakon remija u prošlom kolu izborili Romantičari; na Karaburmi je padla očajna Zvezda (2:1). Kako se situacija sad izboljšala za nebesko-plave, sad skoro nitko ne predviđa njihov ispad iz elite; ogorčenu borbu za opstanak se predviđa Borcu, Bežaniji i Kopaoniku, dok su Kraljevčani več otpisani.

 

spacer.png

 

[LŠ, ČETVRTFINALE, M1] Partizan 2 : 0 Sevilla (Fofana, Horvat). Upozoravali su u stožeru Španaca, da je Xaba najnevarniji igrač Partizana, i za to su upotrebili sve načine, koje su očigledno pokupili kod Borca iz Čačka. Za Xabu je bio zadužen Bugarin Simeonov, koji ga je u 16. minutu povredom izbacio iz igre (+ mesec dana), dok je dva minuta kasnije zaradio drugi žuti. Nastavila se inače prljava igra gostiju, netipična za Ligu šampiona, videli smo nalete na Fofanu (koji je postigao vodilni gol) i na Horvata, koji je meč započeo na levom krilu. U nastavku se povodom ulaska Breznikara prestavio u centralni vezni red i svojim drugim golom Partizanu zagotovio lep kapital uoči drugog meča.

Pobednik ovog meča ide na boljeg između Valencie i Javora. Svi ostali meči su inače završeni – 0:0!

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Partizan 4 : 0 Hajduk Kula (Bekavac 2, Kolev, Cerović). Posle višemesečne pauze na teren je stupio Oslizlo i zaigrao svih 90 minuta. Kuljani nisu imali šanse, a poražen je i drugi pretendent za 4. mesto, koji je isto imao teško gostovanje. U Ivanjici je Javor (tvrdno drugi) slavio protiv Spartaka 1:0 urpkos tome, što je od 71. minuta igrao sa igračem manje odnosno je u 81. minutu Horak promašio penal za izjednačenje. Samo zbog tih dva poraza Zvezda može biti sretna: crveno-beli su doživeli novu blamažu, 0:3 kod Srema i na četvrtom mestu još brane 2 boda prednosti.

 

[LŠ, ČETVRTFINALE, M2] Sevilla 2 : 1 Partizan (Cifer). Gledajuči statistiku crno-beli su zasluženo prošli dalje, ali meč je imao više valova. U prvom delu prvog poluvremena gosti su imali terensku nadmoč sve do čudnog autogola Miloševića izvan svog kaznenog prostora. Andaluzijci su zamirisali šansu, ali jih je ohladio gol Cifera, njegov treči u Evropi te sezone. Slično je bilo u nastavku, gde je Sevilla pritiskom na publiku dobila impulz nakon drugog gola, ali je Partizan do kraja bio bliže izjednačenju nego domači trečem i četvrtom.

spacer.png

U Evropi je kraj dominacije trostrukog uzastopnog prvaka Evrope. Savladati ga je morao samo jedan moguči tim (ako ne Partizan) Javor je od 21. minuta imao igrača više u Valencii, ali se osam minuta kasnije znašao u zaostatku. Zlatni gol u gostima za dvomeča bez pobednika (1:1) postižen je u sudijski nadoknadi, a Javorov junak je Dragomir Lazarov svojim sedmim europskim i ukupno 20. u svim takmičenjima; Bugarin je tako sedmi put u istoriji zakazao europski dvomeč sa Partizanom!

 

Demo verzija – uskoro u šampionatu.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Partizan 2 : 0 Javor (Cifer, Horvat). Rezultat, kojim bi za par nedelja bili prezadovoljni. Nakon duže vreme u Humsku je stigla ekipa, koja u igri ima rep i glavu i koja se je nadigravala sa domačima (šutevi 13:13). Pobedu i +13 na tabeli je slobodnjakom par minuta pre kraja potvrdio Horvat, parade je imao i gostujuči golman Avramović.

Mejniki kod dvojice ostalih timova: konačno pobeda Zvezde i to u Kuli, čime je svoju prednost na 4. mestu povisila na plus 4. Dok je OFK Beograd pod Stevićem doživeo prvi poraz, u Nišu. Bežanija je nogom več u Prvoj ligi (20), dok OFK Beograd, Kopaonik i Borac svi imaju po 27 bodova.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Srem 1 : 0 Partizan. Buđenje pre Evrope. Srem je uvek tu, i kad ga zaboraviš, trdno sedi na 3. mestu i kao da ne može ne gore ne dole. Srpski Mourinho alias Jandrinho je u pravu rekao: u Sremu nema pritiska! Jedinim šutem u okvir gola crno-belima su prizadejali 4. poraz u prvenstvu i još četvrti bez postignutog gola. Oba napadača su bila na odmoru; Cifer je doživeo zvanične kritike i neče početi meča protiv Javora.

Zvezda je praktično osigurala 4.  mesto, drugom pobedom u tri kola, nad Spartakom, koji jedini pored Kuljana ostaje bez pobede u plejofu.

 

[LŠ, POLUFINALE, M1] Partizan 4 : 1 Javor (Drozd, Horvat, Cerović 2). Neverovatno, ali kod 4:0 sam imao več spremljen sledeči tekst u glavi: »Crno-beli nikad u istoriji evropskih dvomeča nisu pobedili u Ivanjici; za nedelju dana jim ona neče trebati; još više- i ako izgube sa istim rezultatom kao na jesen, to če jim garantirati prolaz u finale«. Onda smo skrivili slobodnjak i iz jedinog šuta u okvir gola gostiju primili jeftin gol, koji gostima daje barem malo šanse za preokret. Taj gol je malo zasjenio fantastičnu partiju, pogotovo prvo poluvreme, gde smo skoro celo proveli na Javorovi polovini. U nastavku se izkazalo još nešto: da Amir Brdjanin još NIJE zamena za umornog Lazarova odnosno Mladenovića. Igrač meča nije bio Javorovo dete sa 2 pogotka (8. na 4. meču u LŠ i ukupno 13. u 15.), nego Obilinović, koji više nego prikladno menja povređenog Xabu. Nad njim su napravili najviše, 11 faulova.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF-27.04.2222-950. VEČITI PRVENSTVENI DERBI]

Partizan 3  : 0 Zvezda (Cerović, Mandić 2). Konačni rezultat je pisao več u 23. minutu; a sad odbrojavamo do istorije, do 1000. večitog derbija, koji nas čeka za poladrugu deceniju. Spartak je pobedom u Kuli zaostatak za crveno-belima smanjio na minus 4.

 

[LŠ, POLUFINALE, M2] Javor 0 : 0 Partizan. Crno-belo srce se veseli; Partizan ide u finale lige šampiona, međutim nakon 90 minuta u Ivanjici mogu, da zaključim, da je Javor pao bez pravog boja. Ili je to bila taktika domačeg trenera? Da prvi gol stigne iz neba, sam od sebe, pa da se onda ide na sve ili ništa? Nikad nečemo saznati. Na početku drugog poluvremena Javor je maknuo ofenzivne strelice kod wingera – kao, da je on taj, koji brani rezultat, a ne tim, koji juri minus tri. Još se sečam Mladenovićevog presinga pre nekoliko utakmica, a sad kao da je ceo Cvetkovićev tim delovao upehano i čekao, da se meč završi. Za neutralnog navijača antiklimaks, ali za Grobare veselje i put u  Manchester usred maja. Tamo če crno-bele drugi put u istoriji-nakon 103 godine – čekati rimska Vučica. Do tad-sledi paket gostovanja.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Spartak Subotica 2 : 3 Partizan (Cerović 2, Jovanov). Ako bi Spartak pobedio, Zvezdi bi se približao na samo minus 2 (remi u Ivanjici). Opet sam morao brisati tekst, pripremljen več na poluvremenu, kad smo golovima Cerovića u 28. i 44. te Jovanova u 45. imali vodstvo od 3:0 (»rutinska i neočekivano laka pobeda rezervnog sastava crno-belih; domači držali stik samo prvi dio prvog poluvremena…«). U nastavku su iz dva šuta pogodili dvaput i meč doveli u neizvesnost. Na kraju lepa izmena reči između dva stručnjaka. Momčiloviću, oprostičemo ti ružnu prošlost, pogotovo ako se na račun Zvezde opet plasiraš u LŠ.

spacer.png

spacer.png

U ligi za opstanak se OFK Beograd odlepio od opasne cone, ali če  morati do kraja sezone izdržati sa gomilom povreda (čak osam prvotimaca je izvan pogona), između ostalih do kraja sezone neče više igrati prerođeni Stanojević, sa 14 golova sa Vasićem naj strelac lige. To se osetilo u Brusu, gde je Kopaonik drugi put te sezone savladao Romantičare i posle polovine plejuta isplavao na spasilnu 9. poziciju, tri boda ispred Borca.

 

[KUP, FINALE, MARAKANA] Partizan – Srem. Sremci su finale dočekali u očajnoj strelskoj formi. Na Marakani su utrpeli strahotan pritisak Partizana, u prvih 20 minuta se igralo na Sremovoj trečini, ne polovini. Taj pritisak je uprkos odličnom Simonoviću obrodio sad, a u glavnoj ulozi Obilinović, prvi put kao strelac, drugi kao asistent. Srem je počeo, da igra tek oko 30. minuta, kad se vratio u igru. U drugom poluvremenu je pobedu na odbitak Cifera potrvrdio sijajni Cerović svojim 17. golom u sezoni u tek 19. nastupu. Cifer je »tek« kot broja 9, ali je zato kod 11 asistencija.

spacer.png

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Hajduk Kula 1 : 1 Partizan (Cifer). Partizan je več pre početnog žvižduka bio novi stari prvak, sretnih 13 zaredom – Momčilović (naš novi prijatelj-uprkos eks trener Zvezde) savladao je Ivanjičane sa 1:0 i time najavio, da se još nije predao borbi za 4. mesto (Zvezda-Srem 1:1, golovi s upali u 88. odnosno 90. minutu). Javor je u mini krizi, bez pobede su več tri kola, a Mladenović deset sati nije zabio gola. Crno-beli inače ostaju bez pobede u Kuli te sezone uprkos nadmoči u šutevima (20:8). Cifer je kao več četvrti igrač Partizana te sezone stigao do dvocifrenog broja pogodaka uprkos brojnim promašajima.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF] Javor 1 : 4 Partizan (Bekavac 2, Mandić, Horvat). Ste se pitali kuda je otišao Bekavac? Hrvatski napadač je posle serije manje ubedljivih partija (poslednji put je zabio dvaput protiv Hajduka) počeo meč, u paru sa mlađim sunarodnjakom. I-oduševio, pogotovo prvim golom, gde je preigrao tri fudbalere Javora.

spacer.png

 

U anale če iči i 55. minut, gde je Partizan u jednom napadu čak tri puta pogodio stativu. Javor je u krizi – ali je pokazao puno više nego u revanšu meča u LŠ!

spacer.png

 

Crvena Zvezda je na 4. mestu odbranila pritisk Spartaka (pobeda u Sremu 2:1) i pobedila dan posle 3:0 Kuljane.

 

[LŠ, FINALE, OLD TRAFFORD,  MANCHESTER] Roma – Partizan

103 godine su prošle i 4-5 generacija, koje su opevale do sad jedini finale između ta dva tima. Finale iz 2119. iz Švedske, koji se odvio pod sasvim drukčijim okolinama nego sad. Crno-bela generacija, koju su tad sastavljali još igrači, rođeni u pretprošlom veku, na finale u Goteborg doputovala je poputnicom od domačeg poraza od Zvezde, u klaustrofobičnoj sezoni, gde je  večito rivalstvo doseglo vrhunac. Finale LŠ na kraju druge decenije 22. veka je bio ponovan pokušaj crno-belih, da se vrate na tron Evrope posle »najdužeg čekanja« na taj trofej, odkad su u 2023. prvi put postali prvaci Evrope – osam godina. Godinu pre u finalu u Madridu Partizan je pobedio sam sebe protiv Lyona (1:2).

Kao u Madridu, Partizan je igrao, a Vučica zabila, več u prvom poluvremenu i crno-beli su ponovo morali loviti rezultat. Predvođen ubojitom napadačkom dvojicom Veljković-Tizamo, trener Partizana samo je mogao posmatrati promašaj za promašajem svojim igrača odnosno herojsku partiju turskog golmana na vratima Rome. Veljković je u sudijskoj nadoknadi promašio nemogučih 1-1. Vreme je išlo i Partizan je imao još jednu šansu, aut na levi, deset sekundi do kraja. Kako su Talijani nekako pokušali izbiti loptu, nije mi jasno, ali još manje mi je jasno, kako je na nju naleteo desni bek Partizana – od njega na kladionicama manje šanse za postizanje golova imao je samo golman – i neverovatnim šutem iz daljine več u 4. minutu nadoknade poravnao rezultat na 1:1. Meč je otišao na produžetke i zatim penale, gde je na kraju pobedio Partizan sa 3:2!

To je bila tad jedina slatka pobeda crno-belih; pobeda, koja je namirisala, da če se kolo sreče zavrteti srečno zanje i u prvenstvu. Na žalost, to nije bio slučaj.

103 godina kasnije Partizan u finale ulazi kao ubedljiv šampion Srbije i pobednik kupa, sa četvoricom igrača sa najmanje 10 postignutih golova i slatkim brigama. Na drugoj strani je Roma neporažena, ali kralj remija.

Na kraju sam odlučio i prvih 11 za finale je bilo sledečih:

Ivanović; Pantelić-Milošević-Vidović-Ilić; Obilinović-Vuković-Horvat-Drozd; Bekavac-Cifer. Klupa: Stojanović*, Cerović, Xaba (tek čeka prvi nastup nakon povrede), Kolev, Breznikar*,  Mandić, Savić*.

 

U prvom poluvremenu-potpuna dominacija crno-belih, šutevi 7:0 i jedna stativa. Jesu Talijani nešto uradili – povedili nama Obilinovića i tako je u 37. minutu u igru prvi put nakon povrede ušao Xaba. Ništa se nije promenilo ni u nastavku; ni u produžetku. Igrao je samo Partizan, par puta se iskazao golman Rome, Carlos, a rezultata nisu promenuli ni Cerović ni Mandić, tako da je finale ponovo išao u penale:

Xaba – 1:0

Silva – Ivanović brani!

Mandić – stativa!

Schmidt – 1:1

Vuković – Carlos brani!

Elm – Ivanović brani!

Milošević – 2:1

Tomas – 2:2

Vidović – 3:2

Fraile – iznad gola – Partizan je (konačno) prvak Evrope! Krađa neviđenih razsežnosti bi bila, ako bi bio tko drugi; Trebl u Humskoj.

  spacer.png

 

[SUPERLIGA-PLEJOF, 31. KOLO] Zvezda – Partizan. Zanimljive stvari su se dešavale več u sredu, u 30. kolu (Partizanu je taj meč odgođen zbog finala LŠ). Spartak iz Subotice je u izravnom okršaju sa 4. mesto sa 1:0 savladao Zvezdu i time se bodovno izjednačio sa njom. Pošto su u plejofu oba tima jedne druge pobedile istim skorom, u slučaju istog broja bodova, o putniku u kvalifikacije u LŠ če odlučiti gol razlika, gde su trenutno bolju Subotičani (+1 napram -2 Zvezde).

U 31. kolu na Marakani goreče vatra, jer Zvezda gosti Partizan, dok je vruči Spartak kuči dan pre slavio  protiv Kuljana (4. pobeda u  nizu), i naravno očekuje poklon Partizana. Ta se nije u potpunosti realizirao; Cerović je goste doveo u vodstvo u 35., dok je za domače izjednačio Čolić. Time je Zvezdi naneo barem malo nade za pakleno poslednje kolo, ali Zvezda ne odlučuje sama o svojoj sudbini.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF, NAKNADNO ODIGRAN MEČ 30. KOLA] Partizan 2 : 0 Srem (Fofana, Oslizlo). Neverovatno, ali moramo pričati i o Sremu. Posle pobede nad Partizanom u 25. kolu  nova je došla na red tek u 31., i to nad Javorom (1:0). Sremci su se trečeg mesta oklepali te sezone kao Partizan stativa, ali u to vreme to mesto možda dolazi pod pitanje, jer imaju još samo bod prednosti ispred vručeg Spartaka. Dobra stvar jeste, da jih Zvezda više ne može stiči (u slučaju istog broja bodova imaju bolji skor) i da su kvalifikacije za LŠ več gotova stvar.

U meču bez pravog takmičarskog naboja, stradali su Cerović i I. Vuković, a kod Srema Vasić. Fofana je drugi put u sezoni promašio penal.

 

[SUPERLIGA-PLEJOF, 32. KOLO] DRAMA ZA LIGU ŠAMPIONA: SPARTAK ILI ZVEZDA?

 

spacer.png

Nakon dva peta mesta zaredom u 2219. i 2220. veči dio sezone je kazalo, da če Zvezda ubedljivo osvojiti barem četvrto mesto i kvalifikacije za LŠ. Nahvaljen je bio Zoran Živković, pre svega kako je preporodio Lekića (24 golova), ali u poslednje vreme če biti i on i ceo tim žrtav čitavog samoubistva. U ligi za prvaka su crveno-beli uspeli savladati samo Hajduk i to dvaput.

Crvena Zvezda mora za osvajanje 4. mesta pobediti u Ivanjici, to je osnovna računica, i nadati se poraza Spartaka kod Partizana. Zvezdi bi eventuelno zadostovalo i, ako bi Plavi Golubovi u Humskoj osvojili bod, ali u tom slučaju bi morali Živkovićevi puleni očajne Ivanjičane pobediti sa najmanje četiri gola razlike.

A Partizan i Momčilović su u dobrim odnosima. Neče valjda Partizan samleti Spartak i omogučiti Zvezdi LŠ?

I sa rezervama, rekonvalescentima (Krašić*), crno-beli su triumfirali sa 3:0 (Jovanov 2x, Mandić), ali to nije poremetilo planove gostiju. Javor – Zvezda 1:1! Živkoviću, gde si? Spavaš li mirno? Spartak če sledeče sezone imati popravni ispit u LŠ.

spacer.png

 

U Ligi za opstanak je OFK Beograd u poslednjih šest kola četiri puta izgubio (i to bez postignutog gola), jednom remizirao i pobedio, ali i to je bilo dovoljno za relativno miran opstanak u eliti.

U Superligu se vrača BPI Pekar i nakon devet godina Sindjelić iz Niša. Iz ovog grada če Radnički igrati dodatne kvalifikacije zajedno sa Radom, CSK Pivarom i Palićem. Pobednik finala tih kvalifikacija če u superfinalu za promociju igrati dvomeč sa Borcem.

 

PRVI TIM 2221/2222

Tranzicija u timu se konačno isplatila; prosjek prvog tima je oko 24 godina, što nas je opozorio i reporter na kraju sezone.

 spacer.png

 

Golmani. Stojanović* (24 utakmica, 16 mečeva nesavladanosti (u ligi 16-14!), 9 primljenih golova) i Ivanović ( 22-12-14) su rasporedili minutažu. Iako je Ivanović ove sezone nastupao na važnijim utakmicama od Stojanovića*, produkt naše škole u toj sezoni zaslužuje veče priznanje, i bio je nagrađen novim ugovorom.

 

Odbrana. Milovan Vidović (31 g.) je odigrao najviše utakmica te sezone. Na poslednjem meču se povredio i videčemo, da li če biti na barem takvoj formi i u sledeči. Njegov partner u odbrani je oduševio: Zvonko Milošević je bio naj igrač finala LŠ. Ostali igrači standardni; Milko Vuković je zbog povrede propustio veči dio drugog dela sezone.

 

Napad. Pošto su krila i vezni red igrali nadstandardno, o njima stvarno nema smisla trošiti reči, pošto je svaki od njih obavio svoj posao ili u odbrani ili u napadu. Ove sezone treba pričati o napadačima. Sa dva gola rezervista Jovanova, Makedonac je peti igrač Partizana te sezone sa najmanje 10 postignutih golova u sezoni, što je luksuz za pamčenje. Bekavac, prvi muž jeseni sa 12 golova, do kraja jih je postigao osam. Največe iznenađenje je Ivan Cerović, koji je 16 od ukupno svojih 18 golova postigao u prolječnom delu sezone; sa 8 golova postao je i prvi strelac LŠ.

spacer.png

Momak, kojeg se njegov matični tim, Javor, odrekao i slao ga na pozajmice u gruzijsku filijalu, je karijero oživeo u Alkmaru, dok se putem Partizana nije vratio u Srbiju.  Do sad nikad nije bio u ospredju, i zbog njega je koji minut manje imao i eksplozivni Mandić i Cifer. Slovenački »eksekutor« je ove sezone priča za sebe, iako je sudelovao kod čak 21 golova, u strelskom smislu to je bilo izjednačenje najskromnije sezone otkad je počeo redovno igrati u prvom timu (2213/14) odnosno najskromnija sezona, što se brojeva golova u ligi tiče! Možda se Slovenac čuva za mundijal.

I – šta če se desiti na leto, kad se iz Šalkea vrati Dejan Božič?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

spacer.png

Zbog učestvovanja čak četiri zemlje nekadašnje Jugoslavije na sledečem mundijalu u Španiji, pa i zbog nekih zanimivih debitanatata, uvod u leto 2222 zasluži posebnu epizodu. Od prošlog SP-a Meksiku naslov brani domačin Španija pored srebrnih Škota i brončane Srbije. Tamo se u osminu finala od mogučih 14 kvalificiralo čak 13 europskih zemalja, a prevlada starog kontinenta se očekuje i na Iberskom poluostrvu, posobno zbog manka Argentine. Glavni adut Južne Amerike biče Brazil, koji če igrati u grupi smrti, dok če najjače oružje Afrike predstavljati Bafana Bafana, na majskoj FIFA tabeli trenutno druga reprezentacija sveta (sejv sam sejvao upravo pre junijskog updejta).  U zagradi su upravo plasmani ekipa na FIFI-noj tabeli od maja.

(Kad ču zapravo nastaviti sejv, ne znam, trenutno su druge prioritete)

 

spacer.png

 

Grupa A

Španija (4)

Crna Gora (25)

Kolumbija (27)

Angola (47)

Sve osim prvog mesta Furije u grupi biče veliko iznenađenje; Španci nisu blistali na pripremnim utakmicama (dva remija i poraz), ali su pre godinu dana pobedili u demo verziji, Kupu konfederacija. Na ruku jima idu i suparnici, za koje se smatra, da če biti samo zagrijavanje pre potencialnog derbija u osmini finala iz grupe B. Kao pretendenta za drugo mesto se smatraju Kolumbija i Crna Gora. Južnoamerikanci su na velikim takmičenjima iskusniji, ali sve od naslova prvaka sveta 2174. godine u narednih 12 navrata samo jednom uspeli proči osminu finala. Crnogorci če sedmi put biti član velikih 32, a najbolji rezultat su postigli na debiju 2054. godine, brončanu medalju. O Angolcima ne treba trošiti reči.

 

 

Grupa B

Italija (1)

Francuska (9)

Alžirija (13)

Australija (21)

Obe europske reprezentacije, ranjeni lavovi ispred četiri godine, gde su obojica ispali u grupi, če međusobno odlučivati, ko če biti prvi odnosno drugi i zakazati meč protiv domačina u osmini finala! Talijani imaju čak devet naslova prvaka sveta (poslednji pre 40 godina), dok Francuzi »samo« pet, ali su u tom stolječu pokorili svet u 2210. i 2214. dok su u 2208. bili prvaci Evrope. Alžirija i Australija (aktualni prvak Azije) nemaju šanse za prolaz; obojica su u svojoj istoriji jednom igrali u finalu, i izgubili ga; Australci u 2154. protiv Argentine, a Alžirci u 2170. u SAD-u protiv Hrvatske.

 

 

Grupa C

Škotska (3)

Irska (17)

Južna Koreja (28)

DR Kongo (40)

Kraj 2180-ih su Škoti doživljali prvu renesansu (prvaci sveta i Evrope), da li je sad vreme za drugu? Pre četiri godine su izgubili finale protiv Španaca. Na papiru su daleko prvi favoriti grupe, koju čine još individualno i fizičko snažni Irci i nepredvidljivi Južnokorejci.

 

 

Grupa D

Južnoafrička republika (2)

Slovenija (16)

Peru (23)

Sjedinjene Američke Države (44)

»Partizanova grupa«;  i jedna od dve grupe, gde tim iz Evrope nije automatsko favorit za prolaz dalje! Od svih ekipa jedini, koji se mogu pohvaliti naslovom prvaka sveta, jesu fudbaleri JAR-a (2210), koji su sa razlogom prvi favoriti grupe. Dvostruki uzastopni afrički prvaci (i rekorderi po broju tih naslova-31) su pre 16 godina osvojili broncu, a na naredna tri mundijala nisu prošli grupu.

Slovenija i Peru zajedno imaju manje nego polovinu svih nastupa na mundijalima od Afrikanaca, ali oba tima možda imaju najbolji generaciju u istoriji. Slovenija (2 Horvata, Breznikar, Božič, Cifer) je blistala na prošlom Euru i došla do polufinala, dok je na mundijalima grupu prošla samo jedanput (2094). Peruanci su enigma, ostvarivši najbolji plasman u kvalifikacijama za SP u istoriji, osvojivši 34 bodova, isto kao prvo plasirani Brazil. Pripreme su odradili protiv smešnih ekipa, dva put protiv Antigue i jedan protiv Trinidada i Tobaga te sv. Vincenca, sa gol razlikom 10:0.

Duel između Slovenije i Peruja u poslednjem kolu grupe  možda če biti odlučujuč u vezi plasmana u osmini finala, a Slovenci nemaju baš lepih uspomena na poslednji obračun sa Južnoamerikancima na SP-ima. Pre osam godina u Nemačkoj su uspeli prosuti vodstvo od 3:0 protiv Kolumbije u poraz od 3:4. Neče jima biti lako ni protiv Amerikanaca (u stvarnom životu prosuli vodstvo od 2:0 na SP-u 2010), na papiru outsidera grupe, ali punih motivacije, pošto če upravo oni za četiri godine biti gostitelji sledečeg prvenstva sveta.

 

 

 

Grupa E

Nigerija (5)

Meksiko (7)

Nemačka (10)

Brazil (11)

Definitivno grupa smrti, gde je majski poredak na FIFI-ni tabeli varljiv i moguče su sve moguče variante. Meksiko i Nemačka su se pre četiri godine plasirale u osminu finala, dok su Nigerija (poslednji put prolaz iz grupe pre 100 godina) i Brazil posle tri meča išli kuči. Moja prognoza je: prolaz Brazila i Meksika.

 

 

Grupa F

Hrvatska (12)

Rusija (14)

Čile (36)

Indija (71)

Test južnoameričkog upornog mentaliteta protiv dve europske reprezentacije, koje se u tom stolječu čestu sretnu. Pre osam godina je Zbornaja komanda na prvom međusobnom susretu na svetskim prvenstvima savladala vatrene sa 1:0. Oba meča u kvalifikacijama za Euro 2216 su se završila remijem, dok su obojica bili neločljivi i u kvalifikacijama za SP 2222; Hrvatska je kuči remizirala 1:1, a u Moskvi savladala domače sa 1:0, te i zahvaljujuči ta tri boda kao najbolja drugoplasirana ekipa od svih obezbedila put u Španiju.

Čile je pre 12 godina igrao u finalu (drugi put u istoriji) a i globalno valja za jednog od »luzera« velikih takmičenja! Pored nebroja svetskih igrača, koji su u tom sejvu igrali ne samo kod Partizana, recimo Čilenci su samo dvaput osvojili Kopu Ameriku.

Grupu dopunjuje zanimljiv debitant na velikim takmičenjima, Indija, gde če biti sve oči uprte u jedinu zvezdu tima (odnosno jedinog koliko toliko kvalitetnog igrača), najboljeg napadača Indije u istoriji, 24-godišnjeg napadača Valencie, Jumrutula Adama (34 nastupa, 25 golova). Na pripremama su dva put pobedili Marianska ostrva, i izgubili od Katara (0:2), dok protiv europskih zemalja (skoro) nikad nisu igrali u tom sejvu.

 

 

Grupa G

Engleska (8)

Belgija (15)

Urugvaj (34)

Japan (57)

Gordon Albion je uvek favorit za medalje, ali je u poslednje vreme veliki dužnik. Na prošla dva mundijala Engleska je obstala u grupnoj fazi. U Španiji če imati tu »sreču«, da če igrati protiv za barem pola klase slabijih timova, gde jedino od Belgijanaca očekujemo otpor i plasman dalje, osim ako Japanci ne polude.

 

 

Grupa H

Nizozemska (6)

Srbija (30)

Solomonova ostrva (33)

Kanada (43)

Na jednoj strani tim, koji je zabio 30 golova na 12 utakmica; na drugoj tim, koji je u 10 navrata zabio samo 9 puta i sa tri pobede čak uspeo pobediti grupu! Donny Bosma (10), je sam postigao više golova nego čitav tim Orlova! Ali kad počinje SP, to sve neče imati veze, sve kreče od nule. Takav je razmik u kvaliteti između oba tima napram neeuropskim posmatračima, da če možda več prvi meč, 12. juna u Barceloni između njih odlučiti pobednika grupe.

Paradoks: populacija Indije (2021) je čak 1935x veča od populacije Solomonovih ostva, ali su Okeanci uspešniji ne samo na FIFI-noj tabeli, nego imaju puno više izkustva sa igranjem protiv kvalitetnih (europskih) ekipa. Razlog je taj, što su ostrvljani višestruki prvaci Okeanije i čak 16 puta su nastupili na Kupu konfederacija; protiv Nizozemske 2x (0:2, 0:3) i protiv Srbije jedan put (0:5).

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

SP 2222: PRAVDA JE DOŠLA: POGURANIM DOMAČINIMA PRESUDILO NJIHOVO VLASTITO ORUŽJE, AZZURRI PRVACI SVETA POSLE 40 GODINA; NOVA BRONCA ZA SRBIJU!

 

spacer.png

Ako sad očete neki dokaz, imate ga: bez obzira na to, na kakav način se plasiraš na veliko takmičenje, tamo startaš iz nule. U grupnoj fazi su se klišejske fraze o »svak početak je dobar« izkazale za fijasko, što i više važi za učestvenike najbolje 16-erice, a pogotovo za četvrtfinaliste. Još jedna važna vest je ta, da je »ostali svet« napravio barem mali priključak za Evropom.

spacer.png

 

Između pokera ex-YU timova posobnu pažnju zauzimala je srpska reprezentacija, koja je u Španiji (gde je pre 32 godina pokorila svet) branila broj iz Meksika 2218. Forma »orlova« ne samo da je postavljala više pitanja nego odgovora u samom finišu kvalifikacija, nego i na pripremnim utakmicama, koje su (u gostima) sklenili samim remijima. Ako su remiji 2:2 protiv Engleske i Irske te 1:1 protiv Nizozemske smatrani uspehom, 0:0 protiv jadnog Kineskog Tajpeja svakako nije. Protiv narančastih 12. juna u Barseloni je Srbija odigrala prvi meč, koji se smatrao kao derbi za prvo mesto u grupi, te iz njega uprskos boljoj igri od suparnika izašla kao poražena (0:2).

Ipak, strah, da bi koja od dve neeuropske reprezentacije mogla koga iznenaditi, pokazao se kao nepotreban. Bila je razlika u kvaliteti toliko velika, da su Orlovi protiv Kanade (2:0) i protiv Solomonovih Ostrva (8:0!) briljirali (postigavši više golova nego u čitavih kvalifikacijama), ali su to isto napravili i Nizozemci, koji su na kraju osvojili prvo mesto.

U susjednoj grupi G bilo je sve drugačije i dramatično, da bolje nije moglo biti. Sve četiri reprezentacije su završile sa 4 boda, a napred su otišle Belgija i Japan. Gordon Albion je ponovo zakazao; finalisti Eura 2216 su tako več na trečem velikom takmičenju zaredom opstali u grupi! U grupi B su oba europska velikana otišla dalje, dok je u grupi C ispala još jedna reprezentacija iz Ostrva, a Azija je dobila još jedan privremeni hit.

Kako se sudbina poigrala južnoameričkom fudbalom, prosto je neverovatno. U grupi E, grupi smrti, Meksiko i  Nemačka su u poslednjem kolu zadržali vodeče pozicije, dok je južnoamerički prvak Brazil na drugom mundijalu zaredom ispao več u grupi. Kolaps južnoameričkog fudbala pretio je i Čileancima u susjednoj grupi; ekipi, koja se jedva prebila u baraž za mundijal! 1:1 protiv Indije na uvodu! U drugom kolu je sledila najbitnija pobeda, 1:0 protiv Hrvatske, a kvalifikacije su zaključili remijem 0:0 protiv Rusije. Taj samo bod Zbornaji komandi odneo je osminu finala na račun »vatrenih«, koji su u poslednjem kolu sa 3:0 deklasirali Indijce.

Hit grupe C, a možda i čitavog prvog dela bila je Slovenija! Igravši unikatnim sistemom 3-4-3, gde su u napadu zajedno igrali Cifer i Božić, Slovenija je razvalila Ameriku 2:0, Južnu Afriku sa čak 5:1 i Peru sa 4:2. Da li če to značiti nešto više, ide se po zlato?

U grupi A simpatičnosti je bilo nešto  manje. Tamo su domačini-aktualni prvaci sveta-napravili sve, da bi došli do obrane naslova. Ipak, planove su jim u prvom kolu pokvarili Kolumbijci pobedom od 1:0, dok su Crnogorci savladali Angolu sa 2:1. U drugom kolu Crnogorci su došli na megdan domačinima u Sevilji i pustili srce na terenu, ali protiv Španaca odnosno norveškog sudije nije se moglo. Crveni karton od 48. minute plus dva povređena igrača te poraz od 1:2. Kolumbijci su postigli 6 bodova pobedom nad Angolom, pa je u poslednjem kolu sukob između Crne Gore i Kolumbije odlučio o putniku u osminu finala. Taj meč se završio 0:0, a pobeda Španije nad slabašnim Afrikancima (4:1) domačine je plasirala na drugo mesto i zakazala derbi sa Francuskom!

 

GRUPE A-D

GRUPE E-H

 

A sledeča faza donela je pravi pogrom prvoplasiranih reprezentacija, od kojih se u četvrtfinale plasirala samo Južna Koreja!

 spacer.png

 

Talijani su prestavili u prvu; šampioni Evrope i vicešampioni ispred 4 godine su se revanširali Slovencima za grenak poraz u baražu za SP 2214 pa su tako Cifer i kompanija samo »ostali« najsimpatičniji tim mundijala.  Oba azijska tima su se plasirala između osam, kamo se kao jedina od ex-YU zemlja plasirala Srbija. Španci su sretno (šutevi 3:7 za Francuze) prešli Francuze.

Bajku je nastavio pisati »outsider« Čile, koji je najbolji, kad se to od njega ne očekuje. Srbija je nakon penala protiv Nemačke izborila novu šansu za boj za medalje, Talijani su izbacili Škote, a Španci golom iz penala Južnu Koreju. Ne jednog, nego čak dva penala su jim sudili u polufinalu protiv Čila (4:0), dok su se Azzurri na žalost revanširali »orlovima« za finalni poraz na SP-u Španiji-2190. Srbija je pobedom od 1:0 na kraju ipak osvojila veliki uspeh i odbranila treče mesto iz Meksika!

U finalu su za Španiju navijali samo domači, a skoro nitko od neutralnih posmatrača, imajuči u vidu prljavost i naklonjenost sudija i pritiske domačih igrača.

spacer.png

I pravda je došla na red: Talijani su domače pobedili na-penale i 10. put osvojili naslov prvaka sveta, sa čime su se izjednačili sa Brazilom.

 

 spacer.png

 

 spacer.png

 

 Taj poraz je doneo promene u španskom stožeru; bolje špansko ne može. Novog selektora dobila je i Srbija, koju če u kvalifikacijama za Euro 2224 voditi 63-godišnji Miroslav Ilić, stručnjak, kojemu je poslednji angažma bio u Javoru - pre 20 godina.

 

 

Klupski početak sezone 2222/23: Zagrijavanje Partizana i Srema uz epidemiju prosjeka ostalih

 

TRANSFERI

Nakon devet godina Humsku je napustio prvi levi bek, Dejan Ilić. Na leto je 29-godišnjak zatražio transfer a posle naše odobritve posle gomile ponuda karijeru če nastaviti kod Porta. Od ukupno devetorice sad več bivših Partizanovca neka spomenimo još Karla Sedlačka, koji se nije uveljavio na levom krilu te sad več 33-godišnjeg napadača Hernana Luxa. Argentinac je (bio) član Partizana čak 12 sezona, ali slobodno čemo reči, da je u poslednje 2-3 ostao na stranskom tiru i vegetirao.

Pored štopera Jožefa Petana, kojeg smo spomenuli več u prošlom reportu i kaliče se u rezervama, jedino pravo pojačanje smo doveli iz Češke. Pribyl če na poziciji DL rotirati zajedno sa Barišićem. Največe pitanje uoči početka sezone bilo je: šta čemo sa Tadejem Božičem? Slovenački napadač se vratio iz pozajmice u Nemačkoj i došao u tim sa gomilom napadača, pa je početak sezone protiv svih očekivanja-iako smo Jovanova poslali u rezerve-dočekao tamo gde ga je i Makedonac.

spacer.png

 

Na leto se očekivalo mnogo od Partizanovih rivala, pre svega se iz aviona vidi, da neki od timova trebaju prepotrebna osveženja u napadu, ali od toga nije bilo ništa, u glavnom se trgovalo sa defenzivnim igračima. Reflektori su bili najviše uprti na Karaburmu. U odnosu na trače i prognoze, ispred Romantičarima je bio preporod, ali od toga nije bilo ništa. Od šestorice novajlija (2 iz Spartaka, 1 iz Zvezde), samo 1.5 igrača je bio »ofanzivaca«, ofanzivni vezist i krilo, a od prepotrebnih napadača ništa. Bili su Romantičari korak od angažiranja jednog od najtalentiranijih igrača svoje generacije, Javorovog Amira Brdjanina, ali je ta saga prešla u fijasko. Ne samo, da je Brdjanin ostao u Ivanjici, nego je iz Karaburme izvabio 18-godišnjeg talenta OFK-a, napadača Zorana Topalovića. Bio je Topalović samo jedan od čak 12-orice igrača, koji je napustio Karaburmu. Ukupni utisak bio je, da su Romantičari napravili samo pola koraka napred i da če to biti dovoljno za opstanak, ali da če njihov maksimum biti suvi prosjek i sretni če biti ako če se uspeti plasirati u top 6.

Ohranjanje statusa quo kao da je postalo modus operandi i za ostale timove (kao) gornjeg doma tabele, Zvezdu i Spartak. Za razliku od njih i neki ostali kupuju malo, ali obično i kvalitetno, pa sezonu izdrže »pozitivni« i sa malim kadrom, kao što je to Srem, dok se jedini isprsio Javor, vicešampion Srbije, potrošivši slabih 20 mil. za transfere. Između njih izdvojimo dva eks Partizanovca, Blanušu (Srem) i povratak golmana Stankovića u srpski fudbal.

 

PRVIH PET KOLA

spacer.png

Nakon pet kola imamo četiri još neporažene ekipe i tri ekipe bez pobede, između kojih je na poslednjem mestu ipak neočekivano ime. Zvezda je izgubila domača uvoda protiv Kuljana i Srema, zatim jedini bod osvojila protiv Palića, da bi onda izgubila i u Subotici i u Karaburmi. Skoro sve ostale ekipe igraju po sistemu toplo-hladno pa iznenađenja »malih« nisu retka. Tako je visoko leteči Javor klonio kuči od Sindjelića u 2. kolu; Romantičari su izgubili i od BPI Pekara i od Kopaonika. Upravo Pekari su se pokazali kao smrt za velike: savladavši OFK Beograd, a i uzevši bod Sremu (sprečivši 100% učinak nakon pet kola) u Partizanu u Humskoj.

Partizan je inače na početku sezone čekao težak zadatak. Na gostovanju u Ivanjici jima je bod spasio Cerović. Puno se pričalo, da li če napadački hit prošle sezone zadržati tu formu, a Cerović jih je demantirao, postigavši gol na četiri meča zaredom. Za sad se čini, da crno-beli lakše igraju na gostovanjima: izuzevši Ivanjicu su tamo sve pogotke tamo postigli u prvom poluvremenu, dok kod kuče u tom periodu za sad  nisu postigli ni jednog!

 

spacer.png

U LŠ če Partizan trofej braniti u »dosadnoj« grupi zajedno sa pobednikom kupa UEFA, kojeg je u superkupu demolirao te i poljskim timom, koji je eliminirao Subotičane (1:1, 1:0). U LŠ če sudelovati i slovenački prvak Šentjur i iznenađujuće, prvak BiH Široki Brijeg, koji je u kvalifikacijama izbacio PSV i St. Etienne. Bez elitnog takmičenja ostaje Hrvatska (čak 11. po nacionalnim koeficientima), pošto je prvaka Rijeku izbacila Barcelona, a vicešampion Metalac iz Osijeka se več u 2. pretkolu obrukao protiv irskog Shelbourna.

 

spacer.png

Edited by Sir Aleš
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2222/23

UZ CRNO-BELU DOMINACIJU OSVRTAK NA RIVALE: KAMPANJSKO UČENJE SE (NE) ISPLATI

 

JESENSKI DIO

Da je od velike petorice možda ostala samo još velika trojica, nazorno je pokazala upravo završena sezona. Vodeči trio Partizan-Srem-Javor se veoma brzo odlepio od preostalih rivala, dok se crno-beli zahvaljujuči upornim šampionima ispred 13 godina i domačim kiksevima nisu uspeli zabetonirati na vodečoj poziciji. Iz Humske su na jesen bod odneli hit jeseni Kopaonik te BPI Pekar a i Javor, što je smanjilo neke gostujuče pobede, pre svega ono u Sremskoj Mitrovici, gde je briljirao ko drugi nego Bekavac, koji se na stadionu Srema odlično oseča.

U Humskoj je Partizan u prvom delu sezone imao problema sa postizanjem golova u prvom poluvremenu, što je prekinuo protiv slabih Romantičara. U napadu je jedina konstantna opasnost bio hrvatski internacionalac, u veznom redu su se zacementirali Fofana i Kolev, na levom krilu Drozd, dok su na desnom rotirali Xaba, Breznikar i Obilinović. Cifer, Mandić bili su na jesen suviše nekonstantni, a nije se istekao ni povratnik u Humsku, »programirani napadač budučnosti«, koji ima več 24, godine, Dejan Božić, sklon povredama, koji svoje brzine nije nadgradio pogocima. Te je u veliko prispevao vezni red. Manja kriza Sremaca usred jeseni nije trajala dugo; nakon dva vezana remija zaredom protiv OFK Niša i Javora, Srem (tad sedam pobeda zaredom u svim takmičenjima, na krilima Zorana Vasića) je crno-belima ponovo pobegao na plus 4, ali je vruči kasno-jesenski Partizan u poslednjem jesenskom kolu to nadoknadio i uz remije Sremaca protiv Javora i Pekara bodovno se izjednačio sa njima na prvom mestu. U crno-belom timu na kraju proradila su dva neočekivana igrača: poljski ofanzivac Ozlizlo (ML, FC) i desni bek Milko Vuković, koja če za nagradu na zimu dobiti produženje ugovora.

Ostala beograjska rivala (ponovo) su doživljala kalvariju na jesen, i utopila su se u ispodprosječne predstave gotovo preostatka lige, gde je bio svetla izjema Kopaonik, največe pozitivno iznenađenje jeseni. Nije Kopaoničare poremetila ni prva europska avantura i igranje u grupi kupa UEFA, i nisu se izgovarali nanju, nego su jednostavno u prvoj polovini jeseni- ubijali velike. Bod u Humskoj (0:0), re pobede nad Sremom, OFK Beogradom, Hajdukom, i naravno, verovatno najspektakularnija pobeda u svojij istoriji. Na Marakani, posle zaostatka 0:3 te 3:4 pobeda od 5:4 sa hattrickom Zvezdinog deteta. Kopaonik je tad bio tvrdnom u gornjem delu tabele, odmah za vodečim triom, kad se zaspali pola »velikani« poput Spartaka i Hajduka još nisu probudili.

 

spacer.png

U vezi Partizana i ostalih takmičenja treba još naglasiti  6 gola Bekavca  (17 golova na 14 utakmica) u pobedi od 8:0 protiv Poljaka, lagano osvojenje svetskog prvenstva i tek 4. mesto Cruzeira u Japanu.

spacer.png

spacer.png

 

TRANSFER PJACA: VIŠE PITANJA NEGO ODGOVORA; »PUKLO« i u HUMSKOJ!

Ohranjanje statusa quo-modus operandi letnog prelaznog roka-je u jesenskom delu sezone odradio svoje. Slabe pola godine kasnije oni, koji su ga »prokockali«, imali popravni ispit. Pokazala se nekoliko veča aktivnost kod njih, čestitke, ali ipak kod nekih bez osečaja »pucnjave u živac« nije išlo, barem što se osobnog mišljenja autora tog teksta tiče. Iznenađujuče, u toj priči našli su se i Javor i Srem, dvojica timova, koji su na jesen trdno držali stik sa crno-belima.

Tim iz Ivanjice si je priuštio, da na zimu ne dovede nijedno pojačanje. Dobro. No, izgubio je trojicu igrača, od toga najbolje levo krilo Milana Djordjevića (Spartak) i – največeg talenta svoje mladinske škole, Amira Brdjanina. 21-godišnjak, koji je daleko od toga, da redovno trese mreže, za 4.5 milijuna eura pojačao je direktnog konkurenta u Sremskoj Mitrovici.

Da u Sremu znaju, šta rade, znamo več duže vreme, ali ipak kao da jima je dosadno, da ima igrački kadar više od 20 igrača. Povezali su se sa »probuđenim« OFK Beogradom i sa njima odradili glavne poslove zime. Iz Karaburme su doveli desnog beka i napadačkog vezista, u suprotni pravac su otišli desno krilo i 31-godišnji napadač Aleksandar Milivojević, koji se nakon nepune četiri godine vrača u plavo-beli dres. Još jednog AMR-a su na 8 milijuna prodali Zvezdi. Da treba paziti sa tim kockanjem, nakazala je situacija četiri dana pre uverture prolječnog dela sezone-gostovanja u Humskoj, kad je Srem imao izvan pogona sva tri prava napadača, Zoran Vasić (16 golova jeseni) je suspendiran, a Dušan Vencel i Brdjanin su bili povređeni.

OFK Beograd i Zvezda transferima nisu ubedili prognozere, da se mogu izvuči iz jesenskog prosjeka; Romantičari su na zimu ostali i bez iskusnog Dragana Stanojevića, koji če u nastavku sezone sa Nišlijama pokušati izboriti opstanak, dok je Zvezda Momčiloviću u Suboticu prodala 23-godišnjeg AMRC-FC-a Zarića.

spacer.png

U Partizanu uprkos jesenskoj neporaženosti, puno administrativnih posla. Prvo sa obnovom ugovora za neke igrače, koji su na jesen procvetali (M. Vuković, Oslizlo). Dušan Krašić* je bio nagrađen za solidne predstave i na rovaš drugog Vukovića, veznjaka, stavljen u prvi tim. Drugo je zakuvao prvi šef kluba. Posle slabih 30 godina Partizan je več u novembru dobio novog predsednika, koji se na zimu počeo mešati u transfere i zatražio nakup »boljih« igrača.

spacer.png

spacer.png

Uprkos tome, da smo več na jesen dogovorili transfer štopera, koji če zameniti Vidovića, ali tek na leto 2223; da imamo pozadi još 2-3 igrača, isto štopera, koji samo čekaju, kad če probiti led, novi predsednik je samoiniciativno u Humsku doveo 29-letnog češkog braniča, kojeg sam odmah stavio-u Teleoptik.

spacer.png

 

PROLJEČE: PRVENSTVO

Brdjanin nekako se uspeo pripremiti za nastup u Humskoj, zajedno sa još više golobradim, 18-godišnjim napadačem; uspeo je čak postiči gol, ali samo za 1:2. Crno-beli su meč odlućili u sedam minuta u finišu drugog poluvremena, kad je u 37. minutu (po mišljenju Sremovog trenera nepostoječi) penal realizirao Barišić, a vodstvo u 43. duplirao Obilinović.

Prvo prolječno kolo obeležio je i kiks još drugog »ligo-šampionskog« tima, Javora kuči protiv Subotičana (1:2), koji su se bodovno na 4. mestu izjednačili sa Kopaonikom; pobeda Zvezde te poraz OFK Beograda kod OFK Niša (1:3).

31. marta igralo se pretposlednje kolo rednog dela: drugi večiti derbi sezone, sad na Marakani. Kod večitih rivala je bila situacija kraj marta za 180 stepeni drukčija; Zvezda je bila u naletu od pet pobeda zaredom, Partizan na 7 uz lepu prednost ispred Sremaca i bolje uverture u večiti derbi si nismo mogli zaželjeti. Igrala je Zvezda bolje nego u Humskoj, ali u eksploziji hitrog tempa i veoma gledljivom meču Partizan se pobedom od 4:1 prošetao kroz Marakanu. No u Zvezdi tad nisu morali, da brine o plasmanu u top 6, iako je bila razlika do 4. mesta očigledna.

Sasvim drukčija sudbina je na jesen pogodila pre svega trojicu timova. OFK Beograd se našao u nizu uzastopnih poraza, kolo pre kraja rednog dela je doživeo broj 5 u nizu i smenio trenera Stevića, a umesto njega ustoličio neiskusnog pomočnog trenera, 34-godišnjeg Nemanju Spasića, koji če Romantičare voditi u borbi za surov opstanak. Več dva kola pre, u slično slaboj formi našao se OFK Niš, koji je isto smenio trenera; možda je presudio i poraz od 0:7 protiv Man Utd-a u 1/16 finala kupa UEFA. Protiv svim očekivanjima u toj družbi našao se i Kopanonik, koji je u šest kola nastavka prosuo sve dobro, što je napravio na jesen. U ligi samo jedan bod i samo jedan postignut gol uz ispad iz Evrope od Herthe. To ga je na kraju koštalo istorijskog prolaza u plejof, na rovaš Hajduka iz Kule za bod; u 22. kolu su Kopaoničari izgubili protiv prerođenog Spartaka, dok je Hajduk osvojio bod protiv Srema.

 

spacer.png

 

U HUMSKOJ IZDAJICA, NA KARABURMI DEVET ŽIVOTA SPASA

Europske utakmice su skratile prvi tim Partizana do kraja sezone; na meču protiv Olympiakosa u februaru do kraja sezone izgubili smo prvo levo krilo Drozda, slično kao pre dve sezone; u aprilu Xabu i Bekavca. Ali Hrvat se vratio-u Sremskoj Mitrovici u 29. kolu, gde je skrivio penal, koji nije realiziran, ali je bod bio dovoljan za 14. titulu zaredom. Sremci su na kraju zasluženo zadržali drugo  mesto uprkos tome, da nama je Javor naneo prvi i jedini poraz u sezoni, u kojem je od 0:2 došao do 3:2 i pobede u sudijskoj završnici uprkos 2 gola Dejana Božiča.

Završni dio sezone i njegova priča pripadao je obojici beograjskih rivala. Više ili manje je postalo jasno, da Zvezda više od petog mesta na tabeli neče doči. (Ne) očekivana eksplozija i smena trenera je došla, ali kako! Kad je bio pre dve godine, isto na dan večitog derbija smenjen Jandrić, to se smatralo kao anomalija, ali to isto se ponovilo sad! Pomočni trener Zvezde naravno, da je izgubio večiti derbi, ali još veče uzbuđenje predstavljalo je odkriče njegovog naslednika.

spacer.png

Jedna od ikona Partizana iz igračkih vremena! Trener, koji si je renome ustvario pre svega u angažmaju u subotičkom Spartaku, dok je na Karaburmi (kao i i ostali) pogoreo. To, da Zvezdini navijači sanjaju o tituli, je surrealno, na minus 9 od četvrtog mesta i -31 od prvog. Vasić je imao pakleni početak, debitirao je porazom od Srema 1:2 i porazom u Ivanjici od 0:3, nanizao dve pobede zaredom i za kraj gostovao u Humskoj, gde je doživeo novi debakl – 1:4.

Još više se sa svojom sudbinom kockao OFK Beograd. OFK Niš jih je tukao dvaput (na Karaburmi uz dva gola Stanojevića), jedan put Palić sa čak 6:3, ali ipak na dugi ruk Romantičari na papiru imaju kvalitetniji tim od Sindjelića te  Palića, a da o srečoj ne pričamo. Pitanje je bilo, da li če biti dovoljno dobri, da izbegnu baraž za opstanak? U poslednjem kolu jima je na gostovanju kod Kopaonika trebala pobeda, sa kojem bi se bodovno izjednačili sa njima, pošto su jih na prvom susretu savladali sa 3:1. I to jima je uspelo, pobedom od 2:0 su Romantičari opstali u ligi, dok če u baražni dvomeč iči tim, koji nas je sve oduševljavao na jesen.

Ccc... Ono, kad študent 90% studijske godine zabušava a onda se spasi keca. OFK Beograd nije imao puno simpatija, dok se večina neutralaca nada, da če Kopaoničari u baražu sačuvati superligaški status.

 

spacer.png

 

LAV KUP

U Lav kup su Sremci nakon serijskih izpadanja od Partizana njih konačno izbegli te preko Apatinaca (koji su do polufinala između ostaloh eliminirali OFK Beograd, Niš i Zvezdu). Međutim, ništa od trofeja. Na kraju išao u Ivanjicu. Javor je ponovio generalku iz polufinala protiv Partizana.

spacer.png

 

 

EVROPA

Lakše nego kaže rezultat, prošli smo kroz Olympiakos (1:0, 3:1),  slično na rovaš uzvrata i protiv Porta (2:0, 2:1), u dresu čijeg se u Humsku vratio Dejan Ilić. Srpski bek če si revanš zapamtiti po tome, što je  Partizanu skrivio penal (koji nije pretvoren), ogromnim problemima sa brzim Mandićem, prekomandiranjem na DR i kasnije ulazak na klupu.

Protiv Arsenala (polufinale) često se događaju drame, imali smo poslednju pre pet godina, a sad isto. Nije lako igrati posle 0:0 u gostima, posobno, kad je rezultat nakon tri četvrtine još isti. 

U 86. minutu je Humska eksplodirala, u pola kontri u akciji Breznikar-Kolev-Cifer, slovenački eksekutor, koji je ušao petnajst minuta pre kraja, dovodi crno-bele u vodstvo.

Nisu se navijači ni umirili, kad je stadion onemeo. U sličnoj akciji, i izgubljenoj lopti Bugara, Englezi su preko jednog od najboljih napadača sveta i šampiona sveta, de Angelisa poravnali rezultat – 1:1- Za Arsenal!

Da li če biti još vremena za crno-bele?

Minut 92:41 do 92:55.

spacer.png

 

Slovenački vezist (u igru ušao u 64. minutu) je postigao  svoj verovatno najvažniji pogodak u crno-belom dresu. Asistent: Mandić (u igru došao u 89. minutu!). 2:1 i Partizan ide opet u finale. Tri džokeri, svi su ušli sa klupe i svi su zaslužni za poslednjih epskih 10 i više minuta drugog polufinala.

Protivnik u finalu u Atini bila je Valencia, ali oslabljena bez indijskog eksekutora Alama, koji je Partizanu presudio pre dve sezone. Ali i crno-beli su bili oslabljeni. Bez Drozda, Xabe, Barišića, Pribyla. Na levom beku je tako zaigrao Savić, štoperi su bili Vidović i Milošević. Na sredini Kolev i Fofana, MR Breznikar, ML Oslizlo, u napadu Bekavac i Cifer. Nakon 22. minuta finale je bio odlučen, a igrač meča, štoper Zvonko Milošević. Partizan je na najlepši moguči način obeležio 200. godišnjicu prvog osvajanja Evrope.

spacer.png

 

Ostali srpski timovi nisu napravili preboja. Javor i Srem su ispali več u osmini finala, ali su imali težak žreb (Chelsea, Liverpool), dok je Zvezda u kupu UEFA jedina došla do osmine finala (Inter). Hrvatski bum je u tom takmićenju napravila Rijeka, koja je došla do polufinala.

spacer.png

 

EKIPA

Drugu sezonu zaredom imamo čak petoricu igrača sa najmanje 10 postignutih golova. Zvezda tima Bekavac ima tačno gol po utakmici, što je (verovatno) drugi najbolji prosjek u istoriji; pre 170 sezona Mowlik je imao 36 golova iz 34 mečeva. Da se u drugom delu sezone nije povredio, verovatno bi ga nadmašio.

spacer.png

 

Na golu su po običaju rotirali Stojanović* i Mandić. Za razliku od prošle sezone, u nešto boljoj formi bio je Stojanović, koji je drugi put branio u finalu LŠ; pre dve godine, isto protiv Netopira bio je razočaran nakon poraza od 1:2.

U odbrani se kao prvi štoperski duel ispostavio par Vidović-Milošević. Prvi je ikona crno-belih, koji je sa 32 godina  i šest sezona u Humskoj več odigrao poslednji meč u crno-belom dresu, a sudbina je htela, da če njegovu karijeru tu prekinuti povreda, zbog koje je u 52. minutu morao iz igre u meču u Subotici. Na njegovo mesto če verovatno doči  Marcio, ali u toj sezoni nismo ga dovoljno sprobali. Na bekovskim pozicijama su na DL bili zacementirani Barišić i Pribyl, dok na desnom Savić i iznenađenje, Milko Vuković.

U centralnom veznom redu Kolev (10 golova) i Fofana čitaju drug drugog, boljih od njih nema, tako su dobri, da su zanje i Horvat i Yudin druga liga, sa sa svim poštovanjem. Na krilima za sad imamo još manevrskog prostora, i asistencijama i golovima (Obilinović!), ali videčemo u kakvoj formi če biti Xaba nakon povrede, ima več 30. godina.

U napadu je dvorezni mač: blizu 30. su Cifer i Cerović, dok je Božič još enigma. Ove sezone je odigrao samo devet mečeva i postigao tri golova. Za moj okus premalo zabija i Mandić, ali kao mlađi Slovenac, poseduje brzinu, koja se ne nađe tako lako…

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pogledao sam sad i taj rekord je bio več dvaput nadmašen, tako da još ima vremena. :)Trenutni rekord je 333 sezone, Sepp Hedel, koji je prestigao Poljaka sa 221 sezone. U sejvu sam i penzionirao različite profile, tako da nemam lične ukupne statistike o broju pobeda, golova od početka, od 2006. Ali je zanimljivo, da sam čoveka prestigao po "game time", Hedel ga imao oko 81 dana, dok sam ja na več 100. On je taj rekord postigao u cca samo 2-3 godine igranja u stvarnom životu, dok ja taj sejv igram od 2009. Ali zato meni više od igranja znači dokumentiranje. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Početak sezone 2223/24, update 8. septembar 2223

 

REPREZENTATIVNI FUDBAL

spacer.png

 

OD JUNAKA DO BEDAKA: KOLAPS PRVAKA SVETA, VISE I PANCERI, SRBIJA, HRVATSKA I SLOVENIJA PRED POTVRDOM!

 

Nešto je trulo u talijanskom reprezentativnom fudbalu; ta rečenica bi pre godinu dana zvučila blasfemično; potiho se izgovarala več na jesen 2222, a potvrdu je dobila pre poslednjeg oktobarskog kvalifikacijskog cikla za kontinentalni šampionat u Norveškoj. Azzurri, šampioni sveta 2222 iz Španije, propustiče Euro 2224!

Matteo de Angelis, jedan od najboljih napadača na svetu svoje ere, bio je jedan od nesretnika te čudne generacije, koja je nakon pokorenja sveta pukla več na uvodu kvalifikacija za novo veliko takmičenje. Izgubili su Azzurri na uvodu u Irskoj 1:2 u samoj završnici utakmice, onda su kuči samo remizirali sa Rumunjskoj da bi zatim upisali još drugi poraz, isto u finišu meča, u Belorusiji. Sam de Angelis je u dresu Arsenala izgubio i polufinale LŠ protiv Partizana -  u 93. minutu.

Morali su krenuti Talijani na sve ili ništa u nastavku kvalifikacija; pao je slabašni Kazahstan kraj maja sa 5:0, ali su u Milanu tri dana kasnije bod odneli Irci. Sve nade prvaka sveta uništili su Rumuni, koji su u  Bukareštu slavili sa 2:1; tri dana kasnije jeste savladana Belorusija, ali to Talijanima ne znači ništa. Do kraja kvalifikacija imaju samo još jedan meč, protiv Kazahstana, koji če skoro sigurno dobiti, ali i Irska i Belorusija moraju igrati još dva put, uz to jedan put igraju več međusobno. Zato je jasno, da če barem jedna od njih do kraja kvalifikacija osvojiti još najmanje bod, što če zbog boljeg međusobnog skora obojice protiv Azzurra značiti, da če kvalifikacije završiti ispred prvaka sveta. Kolaps reprezentativnog fudbala u toj zemlji dopunili su i neuspehi mlađih kategorija pošto su i u21 te u19 kategorija ostali bez europskog prvenstva.

spacer.png

 

VASIČEV »STEPPING STONE« OD MARAKANE DO MARAKANE

75 dana je trajala avantura Dobrivojea Vasića na klupi Zvezde. 

spacer.png

spacer.png

Senzacija ili ne: nedelju dana pre 48. rođendana, Vasić je postao selektor Srbije i napustio Crvenu Zvezdu! Precendens događaja u Ljutici Bogdana se tako nastavio, a buduči događaji če presuditi, da li je Zvezda postala žrtav reprezentacije ili suprotno. Sad več eks selektor Ilić, koji je Orlove preuzeo prošlog leta nakon bronze na mundijalu, zbog zdravstvenih problema nije preložio svojeg penzioniranja. Zvezda je tako morala potražiti novog trenera, o čemu pišemo u nastavku. Teorije zavere kažu, da su Vasića ka selektorskoj poziciji nagovarali čelnici Partizana, gde je Zvezda gostovala u poslednjem kolu prošle sezone, iako je šef stručnog štaba na press konferenciji uoči meča rekao, da je »Vasić nešto najbolje što se moglo desiti Zvezdi«.

Sad te reči dobivaju sasvim drukčiji pomen.

Novi selektor je Orlove našao u solidnom stanju; Ilić je kvalifikacije za Euro počeo pobedama nad Azerbajdžanom i Danskom, ali je mrlju stavio debakl u Beču (0:4). Uprkos tom porazu, Srbija je ostala vodilna ekipa grupe, uz negativnu gol razliku. Zaboravila je Srbija taj poraz, pa je u prolječu pala i Islandija i Azerbejdžan. Ipak, oni, koji su kazali, da če »dvostruka izdajica« Vasić pobrati svu smetanu prošlog selektora, nisu u pravu; pred Srbiju je zapravo bio najteži dio kvalifikacija, domači meč protiv Austrije i dvostruko gostovanje u Skandinaviji. Položio je Vasić ispit odlikom, savladavši Austriju i Islandiju sa 1:0 i doveo orlove najmanje u baraž. Ako Austrijanci u narednom kolu ne savladaju Islandiju, če biti Srbija več na Euru; pobeda Austrijanaca i sve osim pobede Orlova bi značilo nervozno čekanje na poslednje kolo, u kojem je Srbija slobodna, i u kojem Austrija ne bi smela pobediti i Dance; zbog 0:4 u Beču prvo mesto bi onda osvojili upravo oni.

spacer.png

 

 

HRVATSKA, SLOVENIJA, CRNA GORA?

spacer.png

Pravi pakao nas očekuje u hrvatskoj grupi, gde če se za dva mesta boriti Hrvatska, Švedska i Nizozemska, dok Litvaniji uprkos teoretskim šansama, polako nestaje daha. »Vatreni« od svih igraju najkonsistenije i najduže vreme predvode na čelu tabele, ali u poslednja dva kola imaju najteži raspored! Švedska igra dvaput kuči, gde ima 100% učinak i gol razliku 14:0, dok na papiru najlakši raspored imaju Narančasti, uprkos tome, da igraju oba meča na strani, gde imaju dva poraza (sa početka kvalifikacija od Litve i Švedske) i pobedu.

Slovenija (3. mesto na FIFA tabeli!) ima najbolju generaciju u istoriji i nadomak je trečeg uzastopnog plasmana na veliko takmičenje. To kaže i njihov ispljen u grupi, u kojoj su čak dvaput bili bolji od Nemačke (2x 2:1) i plasman na Euro če moči overiti več protiv Lihtenštajna. Panceri, 8x prvaci Evrope (poslednji put 2216) uprskos četiri boda zaostatka za Švicarcima nisu otpisani za drugo mesto, pošto če do kraja dvaput igrati protiv dve otpisane ekipe, dok če Švicarska samo još gostovati u Sloveniji.

Crni gori na drugoj strani fali to, što ima Slovenija: pobede protiv velikih. Savladali su dva put Maltu i jedan put Letoniju, protiv koje su jednom i remizirali. Od iberskog dua če jedina igrati samo još jedan put, i to u Lisabonu protiv Navigatora. Pa je za predviđati, da če Španija i Portugal u indirektnom okršajima odlučiti o prvom i drugom mestu. Vicešampioni sveta (koji su kvalifikacije počeli sa dva remija 0:0 protiv Portugala i Letonije) dva put gostuju, u Letoniji i na Malti, dok Navigatori suprotno, dva put igraju kuči, ugostivši Crnu Goru i Letoniju. Svaki kiks i jednih i drugih biče presudan, ali je na papiru malo verovatan. (?)

 

KLUPSKI FUDBAL

Situacija nakon pet kola: neobično efikasni crno-beli i Romantičari, »zmajska« Zvezda po običaju, dok je Banat očigledno zalutao

 

spacer.png

 

Skoro čitavo prvo poluvreme neprepoznatljivosti na Karaburmi, primljen gol protiv OFK Beograda, koji bi-pošteno rečeno-morao voditi sa najmanje 2-3 razlike. Sve dok Drozd u 41. minutu Drozd iz slobodnjaka nije izjednačio, a Cifer u drugom poluvremenu postigao pobednički pogodak i umirio ambiciozne domače, koji su zaslužili najmanje bod. Umesto tega, Partizan je uzeo sva tri.

Od tad dalje bez mnogo muka, Parni valjak je upalio u petu brzinu i savladao Spartak sa 5:0 (izgubio tri igrača, između ostalih Bekavca za mesec dana), Rad 2:0, Man Utd u superkupu sa dva igrača više golom u 92.; Banat 4:0 (isto sa dva igrača više), dok se nije u prethodnom kolu neobično lako prošetao kroz obično teško gostovanje u Kuli. Ali ovaj put očajni Kristić popio je čak šest komada (1:6).

 

KOLEKCIJA KRILNIH VEZNJAKA IZ DOMAČE ŠKOLE BROJ 4. PLUS NEOČEKIVANA ZVER U NAPADU

Od poznatih, več bivši igrači Partizana su Ivan Vuković (Zaragoza), Sašo Jovanov (Roma) i Milovan Vidović, koji se nakon šest sezona nadstandardnih predstava u Humskoj 1, seli u HSV. Nenad Pantelić se vrača u Suboticu-za godinu dana kao pozajmljen igrač.

Kad otvorimo skauting radar, na vrhu tog su po zvezdicama, koje kažu navodno našu »deficitarnu« poziciju – štoperi! Uz to, od prvih 10, 2 ili 3 igraju u Zvezdi. Bio je to slučaj i kad je kod nas igrao Vidović, zato ja uvek kažem, da dobrih štopera nikad nije premalo. Uz odlazak Vidovića več u prošloj sezoni je bio dogovoren dolazak ovog igrača iz Rijeke, sa kojim, zahvaljujuči Kaliniću, imamo odlične odnose.

spacer.png

Uz igrače, koji su hibrid štopera/beka, spadaju Savić* i Jelić. Zbog povrede prvog iz početka sezone na poziciji DR je umesto Vukovića sasvim solidno priliku iskoristio Žika Jelić. Sam rekao, da nam treba još štopera? Pa smo se setili, da od 2218. imamo u Teleoptiku jednu brazilsku zver, koju smo tad doveli iz Corinthiansa. Pa sad, više nego ga gledam, više vidim u njemu… sve osim štopera. Da li je to najkompletniji igrač ikad u Partizanu?

spacer.png

Odlične defanzivne, ofanzivne,fizične karakteristike, za braniča Finishing 17, Composure 15 uz Jumping 20 to je poezija. Zato če Marcio uz Natural DC i Accomplished MC trenirati i poziciju napadača, dok če njegov trening ostati na nivoju defanzivnog vezista pošto ne želim, da mu te karakteristike opadnu.

spacer.png

Uprskos INNEFECTUAL statusu za ST poziciju, Marcio na kontu ima več 2 gola i 3 asistencije. Tako več sad izgleda njegov napadački potencial:

 spacer.png

(Partizan - Man Utd, gol za izjednačenje)

 

Igrača broj 29, koji je prekinuo akciju Uniteda  i koji je od tad dalje zaslužan za pola tog gola, još ne poznate. Rade Živković* (YI 2218) je četvrti u nizu desnih krilnih vezista iz Partizanove škole, koji je u poslednjih 20 godina stavljen u prvi tim! Posle Sebastijana Šuha*, Neška Milenovića*, Mitje Breznikara*, Cvetković* če u premiernoj sezoni na MR poziciji imati konkurenciju Xabe, Breznikara* i Obilinovića.

 

spacer.png

 (Partizan - Banat)

 

KONKURENCIJA?

 

OFK BEOGRAD? Ima Nemanja Spasić samo 34 godina, ali Romantičari, koji su na rovaš Kopaonika (ispao u Prvu ligu u baražu protiv Borca!) ostali u eliti, su na početku sezone procvetali. Od poraza od Partizana nanizali su četiri pobede zaredom, od toga čak tri na gostovanjima – Zvezdu 4:2, Niš 2:1 i Spartak 2:0, dok su na Karaburmi premierno slavili pobedom 1:0 nad Sremom. Mnogi kao glavni razlog dobre forme vide čisti medicinski karton kod obstoječe trojice napadača, jer – OFK Beograd se pojačao »na svim pozicijama, samo u napadu  ne«. Iz Spartaka je na pozajmicu došao odlični AML Beljić, koji če možda to kompenzirati, protiv Partizana je več postigao gol. Koliko če tim izdržati bez povreda, granica do kolapsa jeste tanka.

SREM? Da li je napokon došlo vreme, da kritikujemo sremski transfer period? Na leto su izgubili dva odlična defanzivna vezista; dvojica je za kombiniranu sumu od 37 milijuna eura otišla u Sevillu odnosno Benficu. Sremski prvi tim, kad ga gledamo sad, na poziciji MC ima samo dva neiskusna igrača, pa tako na toj poziciji mora igrati eks Partizanovac Sedlaček, koji je u osnovi krilo. Da li se zato čudimo pošto napadači još nisu zabili? Teško če zadržati vicešampionsku titulu.

 

JAVOR? Slična situacija ali kod drugih pozicija, i u Ivanjici! Dva štopera su na leto napustila Javor, jedan je otišao u Zvezdu, drugi u Benficu, ali su zato iz Ljutice Bogdana doveli drugog! Iz OFK Beograda su doveli AMR-a, dok su za gol poziciju doveli iskusnog, 36-godišnjeg Petra Dugića. Dugić je inače dete OFK Beograda, ali je vrh karijere postigao u OFK Nišu (2210-20). U poslednjim godinama na njega nisu više računali, pa se preselio u Bežaniju, a zatim u niškog gradskog rivala-Radnički! 6. marta 2223 Javor gostuje u Nišu, pa čemo videti, kakav prijem če dočekati »Pero velika ruka, za nas si velika muka«.

 

ZVEZDA? Kakva pojačanja, bre, ako se opet morala baviti kadrovskim promenama. (Ne) očekivan odlazak Vasića na krmilo Orlova nakon samo 75 dana, donelo je novo ime na klupu zvezde.

spacer.png

 

»Zmaj« Tadić (nije greška ili nick, zaista mu je tako ime) je recimo 4 godina stariji od kolega iz Karaburme, a trenerski rezime si je ustvario kod BPI Pekara, sa kojim se je u sezoni 2221/22 ponovo plasirao u Superligu i u sledeči sezoni izborio opstanak uz kvalifikaciju u Intertoto kup. Promovirao je Tadić na mesto svoje desne ruke nekadašnju ikonu Zvezde Milana Domuzina, koji je do sad radio kao trener, a pojačanja sam nije doveo; Vasić je jedino pre osigurao dolazak štopera iz Javora. Kao njegov prethodnik, i »Zmaj« je trenerski debi u Zvezdi doživeo protiv Srema – i izgubio. Sledio je poraz od Romantičara 2:4, dok je prva pobeda stigla u 3. kolu nad Spartakom 2:0. Nju su zasjenila dva remija, 0:0 protiv Rada i samo 1:1 u Zrenjaninu protiv Banata, koji igra u eliti prvi put nakon 108 godina i posle Javora (1:1) to je njihov  drugi veliki »polaskalp«.

 

spacer.png

 

spacer.png

Drugu sezonu zaredom Srbiju če u LŠ predstavljati samo trojica. I ko je podbacio? Naravno Momčilovićev Spartak. Prošle sezone kobna Legia, a ove šampion Hrvatske, golom u 92. minutu u Subotici za sretni poraz od 2:3. 

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Polusezona 2223/24

DAJTE PARTIZANU VEČ SAD TITULU; ROMANTIKA KUCA NA VRATA

 

Praktično bez praske. Crno-beli su na polusezoni dokazali, da su svet zase, za generalni fudbal u 23. veku na prilično nekonvecionalan način. Jeste, da je prvi dio sezone obično lakši od drugog, ali ipak.

spacer.png

100% jesenski učinak u šampionatu je »pokvarilo« gostovanje u Borcu, gde je bod u sudijskoj nadoknadi spasio Zvonko Milošević, prvo ime odbrane! 24-godišnji Subotičan je trenutno na broju 8 postignutih golova, i sve kaže, da če njegova karijera ne samo iči po stupama njegovog prethodnika Vidovića, nego če ga prestiči. Mi za bodovima u Čačku ne žalujemo, nego je ta utakmica još jednom pokazala, da ima Partizan u poslednje vreme odgovor na skoro sve situacije, kad god primi gol. Taj neobično velik ofanzivni potencial crno-belih na jesen zasjenio je na trenutke neke obrambene propuste te po koju grešku Stojanovića* na golu.

Na jesen su savladani svi »veliki«, kao vrhunac derbija možemo okarakterizirati dve domače utakmice, protiv Javora (3:2) te iznenađenja jeseni, OFK Beograda (2:1), nakon koje je Partizan otišao na +7. Mladi trener Spasić (34) je sasvim preporodio tim iz Karaburme, koji ne zna za remi i trenutno ima več 33 bodova. Kako je taj podatak impozantan, kaže to, da je to čak bod više nego u celokupnoj sezoni 2220/21, a u poslednje dve, Romantičari su stigli do 36 odnosno 37! Mrlja na sezonu zanje jeste ispad iz kupa u Novom Sadu ali to če se sve zaboraviti, ako če sledeče sezone na Karaburmi ponovo zaigrati himna Lige Šampiona.

 

INTERMEZZO: KAKO BRE NJIMA OVO USPEVA? (BEOGRADSKO RIVALSTVO)

Ali do tad Romantičare čeka još dugi put. Još nakon 11. kola, imali su 27 bodova, 7 više od trečeplasiranog tima, dok se do kraja jeseni ta prednost skoro izničila (dva poraza, od Partizana i Srema). Upravo Srem (u nizu 6 utakmica bez poraza) i Javor (4) če na papiru predstavljati največu opasnost OFK Beogradu za drugo mesto i direktan plasman u LŠ – neče valjda tim iz Karaburme ponoviti Kopaonik 2223 i zabeležiti neki strm pad?

 

spacer.png

Dok su Romantičari impresionirali fudbalsku javnost u Srbiji, drugi »spavajuči giganti« iz glavnog grada u crveno-belim dresovima ponovo tonu u suvi prosjek. Instaliranjem »Zmaja« na klupu Zvezde početkom maja sve predstave i dešavanja u Ljutici Bogdana neizogibno se uspoređuju sa dešavanjem na Karaburmi i poređivanjem dvojice mladih stručnjaka. Pet godina stariji »Zmaj« Tadić za razliku od kolega iz Karaburme ima »veče« trenersko izkustvo, ali je njegov problem taj, da Zvezdu vodi na »Pekarski« način (pre mandata u CZV vodio je BPI Pekar). Razbijaju si glavu stručnjaki, doktori, vremenski prognozeri, astrolozi itd.; kako je moguče, da tim sa ovakvim igračima, dobro popunjenim na svim pozicijama, u prosjeku zabija gol po utakmici; kako je moguče, da Zoran Hodak, sa Finishingom i Composure 20 zabija tako retko; kako je moguče, da tim, koji igra domači večiti derbi (25. oktobra 2223), i izjednači odmah nakon primljenog pogotka; umesto da u drugom poluvremenu iskoristi taj momentum, od 46. minute igra čisti bunker, i na kraju primi gol iz kornera? Sva statistika bukvalno na strani Partizana. A?

"Partizan ima odlične napadače, cilj je bio višak igrača na sredini i eventuelno iskoristiti našu širinu. To nama nije uspelo, ali nije uspelo ni gostima. U odbrani smo napravili dobar posao, imali su terensku nadmoč, no naš golman se nije baš znojio. Onda smo nesretno primili gol iz kornera. Bod bi bio realan ali znam, da čete novinari po običaju opet biti neobjektivni", bio je nakon svog premiernog večitog derbija »realan« Dragon Tadić. Zvezda je tako doživela peti uzastopni poraz u večitom derbiju, dok na domaču prvenstvenu pobedu protiv večitog rivala čeka više od 12 godina! To joj je poslednji put uspelo u Mileovom mandatu, 5. maja 2211 (3:1), kad je hattrick postigao sad desna Tadićeva ruka, Milan Domuzin!

spacer.png

 spacer.png

Nakon crne serije (bod u pet kola), Zvezda je malo podignula formu i slavila u poslednja dva jesenska kola. Crnu seriju je ipak nastavio subotički Spartak, koji je od 11. oktobra u nizu od tri remija i četiri vezana poraza. Plavi golubovi su bili neuspešni i u Evropi, posle Čakovca i LŠ jima je put u grupe kupa UEFA sprečio Hamarbi. Sve to je nakon skoro šest godina dovodilo ka rastanku Spartaka i trenera Momčiloviča, a kao glavni favorit za posao u Subotici spominje se – Dejan Jandrić, koji je bez posla od marta 2222, kad je dobio otkaz u OFK Beogradu. Zbog trenutnih razgovora sa budučim novim klubom, otpao je intervju za naš portal.

 

DIAMANTI PARTIZANOVE ŠKOLE I BOŽIĆEVA REHABILITACIJA

spacer.png

22. septembra 2223 se je u kup meču protiv Sopota-nakon skoro tačno 100 godina-ispisala istorija. Filip Cvetković* (YI 2223) je sa 16 godina i 27 dana zvanično postao najmlađi debitant u istoriji kluba. Talentovani veznjak je za pet dana nadmašio dosadašnji rekord, koji je 18. septembra 2123, isto u kup meču, protiv temerinske Sloge, tad postavio tadašnji nemački produkt Zemunela, desno krilno Joachim Kirsten*. Za razliku od Nemca, koji u Partizanu nije ostvario nikakav utisak, Cvetkovićeva* budučnost u crno-belom dresu skoro sigurno biče svetlija, što je dokazao i  njegov debi u LŠ. Na žalost u tom meču si je polomio ruku, ali je zato nestvarnu partiju pokazao drugi debitant u prvom timu, kojeg smo u prvom reportu več spomenuli. Rade Živković je u nestvarnoj partiji protiv PSG-a u pobedi čak 10:0 postigao hattrick uz četiri asistence!

U prvom timu na jesen debitovao je još Josipović* (YI 2220). Igrač, rođen u Burkini Faso (!), zaigrao je u dva navrata u kupu. Njegova jedina pozicija je WBL, pa je natreniran i na ML.

 

spacer.png

Pravi preokret doživela je sudbina Dejana Božiča, koji je član Partizana več od juna 2216! Od pozajmice u Šalkeju, sad 25-godišnji napadač prošlu sezonu ponovo je proveo na hladnom. No, htio ili ne, trener Partizana na jesen 2223 nije mogao ostati imun na predstave slovenačkog reprezentativca, koji u najboljoj reprezentaciji Slovenije u istoriji igra u sistemu 3-4-3 sa Ciferom i Majcenom. Nije se to slutilo u prvom delu jeseni; crno-beli su produžili ugovore i sa Ciferom i sa Cerovićem. Uz prerođenog »Olija«, standarnog Bekavca (a zabijalo se i bez njega), golovima Obilinovića, i veznjaka, za Božiča se u nekom drugom univerzumu ne bi pronašlo mesto ni u drugoj postavi Partizana, toliko je gusto u napadu. Božič je čak u septembru stavljen u u19 tim (da se mu ne gomilaju Teleoptikovi golovi za statistiku) sa planom, da se proda več u januaru. Pa je onda kraj oktobra strateg crno-belih ukapirao, da Mandić, dve godina mlađi napadač, ne daje toliko golova, kao što bi mogao nagovestiti njegova eksplozivna brzina. Ali Mandić je ostao u prvom timu, dok je u rezerve stavljen veznjak Judin.

Božiču je kliknilo. Ušao je prvi put u igru te sezone u prvom timu-u 75. minutu meča protiv OFK Beograda; dva minuta kasnije postigao je gol za 2:0. Neočekivane brige za slatkornu bolest na prolječe Slovenac je naneo golovima Radu, Banatu (2x), New Yorku (4x) i Corinthiansu (1x).

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EURO: SMRT ZA PRVAKE EUROPE U 23. VEKU!

Več u prošlom reportu ste saznali, da Talijana neče biti u Norveškoj. Azzurri su u pretposlednjem kolu osvojili nebitna tri boda protiv Kazahstana, ali su pole poziciju za baraž preuzeli vruči Belorusi, savladavši Irsku u gostima sa 2:1 i izbacili je definitivno iz utrke u Euro, koju su u toj grupi dobili močni Rumuni.

Neočekivan šamar za ostrvljanski fudbal priredili su aktualni šampioni Europe (2220), koji su od vodeče pozicije pre oktobarskog cikla (14 bodova, 2 više od Poljske i Rusije, koji sta imali utakmicu manje) pali na treče mesto i neče braniti naslova! Očigledno još iritirani od septembarskog poraza u Rusiji (1:2) – protiv njih su suđena dva penala u razmaku od tri minuta – nisu uspeli pobediti Poljake, koji su u poslednjem kolu savladali slabašnu Armeniju (4:0), dok su Rusi dva put sa 4:0 savladali i Armence i Gruzijce. Ostrvo če u Skandinaviji tako predstavljati samo Engleska, koja je direktan plasman u Norvešku u svojoj grupi overila na dramatičan način, u mrtvoj utrci sa Ukrajinom (obojica po 14 bodova pre oktobarskog finiša). Gordon Albion je u pretposlednjem kolu izgubio prvo mesto, pošto je na Wembleyju u 90. minutu izgubio dva boda protiv BiH-a (2:2) uz pobedu Ukrajinaca protiv Slovačke sa 2:1 golom u 88. minutu. Ukrajinci četiri dana kasnije nisu igrali, dok su se Englezi mučili protiv Slovačke u Bratislavi, sve do pobedonosnog pogotka- u 90. minutu.

Od našeg regiona po očekivanjima, u Norveškoj neče biti Crnogoraca; iberski duo je do kraja pobedio sve mečeve, pa su Španci ohranili bod prednosti ispred Portugala, koji je išao u baraž protiv najtežeg mogučeg protivnika iz sledeče spominjene grupe. U hrvatskoj grupi se desilo ono, što su se neki pribojavali: kockasti (prvaci 2200) su platili za najteži finiš kvalifikacija, ali i največi pesimisti se nisu nadali dvostrukog poraza, prvo od Nizozemske, a onda od Švedske. Čast regiona če braniti Slovenija-zvanično prva reprezentacija sveta(!)- koja je prvo mesto i treče uzastopno veliko takmičenje zacementirala u Lihtenštajnu. U dodatne kvalifikacije je išla Švicarska, dok su praznih ruku ostali još jedni prvaci Europe, iz 2216., Nemci, koji su izgubili u Severnoj Makedoniji sa 0:2.

U »srpskoj« grupi Vasićevi orlovi su preživeli Dansku (0:0), ali je pitanje 1. mesta ostalo otvoreno sve do kraja. Austrijanci su u prvom oktobarskom meču savladali Islandiju sa 1:0 i četiri dana kasnije išli na megdan Dancima, ali na sreču Orlova nisu uspeli doči do tri boda (0:0), pa je Srbija na kraju ostala na prvom mestu kao pobednik svoje grupe.

Smrt prvaka Evrope u tom veku dočekali su i šampioni 2208., Francuzi, koji su svoje tri poslednje utakmice završili izhodom od 1:1, pa su u svojoj grupi završili iza Čeha i Finaca. A njihovu čast su ubranili samo Ukrajinci (2204) i Belgijanci (2212), koji su Euro obezbedili kroz dvomeč dodatnih kvalifikacija.

 

spacer.png

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2223/24

SEVILJSKI BERBERIN (DJELOMIČNO) UKRAO ŠOV SEZONI

 

Kad god se sezona završi sa manje od triple krune, podsečam se na arhiv postova u toj temi:

spacer.png 

(Dex6, 2044, sezona u znaku izgubljenog finala LŠ protiv Reala)

 

spacer.png

(Zolinho10, 2065, nakon što smo se sa Zvezdom do zadnjeg daha borili za titulu, i na kraju dobili ju)

 

PRELAZNI PERIOD ZIMA 2224

spacer.png

Ovo je sve, o čemu možemo zapravo pričati. Sremu je uspeo najskupljiji transfer, pošto se pojačao prepotrebnim centralnim vezistom iz subotičkog Spartaka, koji je kraj godine doživljao kadrovske pretrese. 12. januara je ustoličen novi predsednik, a tri dana novi trener i tu nije bilo izenađenja. Dejan Jandrić je pokušati Plave golubove vratiti na staze uspeha, a prvi korak za to morače biti plasman u logu za prvaka. Neče to biti lako; osim Gajiča jih je napustio i iskusni štoper Stojanović, koji je otišao u OFK Beograd. Na Karaburmi smo očekivali aktivniji period uprkos jesenskom drugom mestu, pre svega toliko potrebna osveženja u napadu, ali se desilo upravo suprotno. OFK je prolječe započeo sa samo dva klasična napadača u timu; 32-godišnji Aleksandar Milivojević (7 golova na jesen) se seli u Suboticu.

U Partizanu je glavna vest bila ta, da je Dejan Božič registrovan za nastavak Lige Šampiona, i to na rovaš Mirka Mandića. Sve je kazalo na blistav povratak slovenačkog »Luke Jovića« u Realu, pardon u Partizanu.

 

AJMO, DA SE NEKO SMIJE I PARTIZANU ALIAS ŠTA JE BILO U HOTELU U SEVILJI

U prvom meču osmine finala LŠ crno-beli, ohrabreni finišem grupne faze pre dva meseca, stigli su u Sevilju na megdan domačima. Nije jih poremetio ni prvi domači kiks sezone, samo 0:0 protiv kulskog Hajduka; barem tako je tvrdio šef stručnog štaba Partizana. Imao je Partizan napadačkih kalibra koliko očemo i optimizam pre gostovanja na Sanchez Pizuanu- koji je svoju nevinost od europskih velikana izgubio tek u drugoj polovini 22. veka-bio je primetan.

Prevladovali su crno-beli na terenu, imali sve u svojim rukama, ali primili tri zanje netipične pogotke; nijedan šut nije bio odbranjen. Dejan Božič postigao je gol za 1:2; na kraju poraz od 1:3, što je svakako bolje od 0:2.

spacer.png

 

Nešto je bilo čudno, nesvakidanašnje, kao da golman nije imao čime, da brani.

Na sav horor to se ugotovilo tek pre narednog prvenstvenog meča, gostovanja u Ivanjici.

Na golu Partizana je u Sevilji čitav meč branio Žika Jelić – branič.

Kako se to desilo, strateg Partizana čuti; verovatno je došlo zbog tehničke greške, kad je u prvom timu Vukovića htio zamenjati sa Jelićem, pa je onda po nesreči izabrao broj 1.

Ili je bilo nešto drugo? Večera?

U Ivanjici greška ispravljena, pobeda od 2:0. Igrač meča: golman Stojanović.

Do operacije Sevilja v2 preostao je još meč kod BPI Pekara; naravnao je Partizan svoje strelske naprave na jesensku ravan i pobedio 5:0.

Ali plan se nije izašao. Sa pravim golmanom na golu, Sevilja je izjednačujučim golom ušutila Humsku i pokazala punu bolju igru. Kraj europske odisejade-koja je toliko obečala-za Partizan, dok su sol na rano dodali neočekivani prolazi Zvezde dalje u kupu UEFA.

spacer.png

 

 

DA LI JE SEZONA IZGUBILA SMISAO?

Bio je u planu čak save+quit i reload, ali tako bi anulirao več sat vremena pred kompom. Kazna more biti i dobra če to biti lekcija za u buduče.

Sezona jeste izgubila malo smisla, ali su me potolažili igrači, koji su bili motivirani do kraja. Najviše problema smo imali sa Sremom, koji je u oba naša gostujuča navrata bio bolji tim, ali prvi put nas je spasio Stojanović*, drugi put je eksplodirao na žalost Vasić, pa tako neče biti neporažene sezone. Iznenadili su pomalo visoki triumfi u ligi za prvaka u Ivanjici (od aprila dalje ima Javor novog trenera, pošto je Rade Cvetković otišao u Milan) i na Karaburmi.

spacer.png

 

Kad gledate tabelu, več znate, da je Beograd broj timova u top 6 povečao za 100%. Prerod Romantičara vam je več znan, a Rada manje. Gradjevinari (povratnici iz Prve lige nakon pet godina) su odličnom formom sa kraja jeseni i početka prolječa trasirali svoj put direktno u Europu. Banjica je bila za Partizan sretan kraj te sezone; nakon pobede 3:1 u 28. kolu, te posobno pobede Zvezde nad OFK Beogradom (prvi triumf u ligi za prvaka za prve odnosno prvi poraz u toj fazi za druge) crno-beli su i zvanično osvojili 15. zvezdicu zaredom. Srem je do kraja prestigao Romantičare na drugom mestu, pre svega pobedom u direktnom okršaju kolo pre kraja. Preostale dve ekipe su bile tu samo da popune grupu. Zvezda je i pod Tadićem daleko od top 4 iako se krajem rednog dela (4 pobede i 2 poraza) Ivanjičanima približala na samo tri boda razlike. U nastavku, voz je krenuo nizbrdo, u gostima pet utakmica i pet poraza sa gol razlikom 0:11!

spacer.png

 

KUP

spacer.png

U kupu je bajku spisala apatinska Mladost, koja se sledeču sezonu vrača u elitu. U polufinalu (2:1) su Milan Stanojević i reprezentativac Hong Konga Chung Chun Ping Apatince doveli u finale protiv Partizana, koji se mnogo namučio, ali na kraju ipak slavio sa 2:1.

 

EVROPA
Partizan: ispad u osmini finala LŠ protiv Seville

Srem: 1. mesto u grupi LŠ; ispad u osmini finala protiv Arsenala

Javor: 3. mesto u grupi LŠ; ispad u 1/16 finala kupa UEFA protiv Bayerna

Spartak (S): ispad u 3. pretkolu LŠ protiv Čakovca, te u 1. kolu kupa UEFA protiv Hammarbyja

Zvezda: ispad u četvrtfinalu kupa UEFA nakon eliminacije Reala i Bayerna (!). »Ovo je znak, da Zvezda može, da se nosi sa timovima Lige Šampiona i sledeče sezone MORAMO biti tamo«, govorio je Tadić u martu; mesec dana kasnije Zvezda je izgubila 0:3 na Banjici…

Hajduk Kula: prolazak u grupnu fazu kupa UEFA bio je u znaku čuvene pobede od čak 9:2 nad splitskim Hajdukom, ali je hrvatski tim zanje bio koban u prvoj k.o. fazi tog takmićenja (Segesta)

OFK Niš: 1/16 finala kupa UEFA (Marseille)

BPI Pekar: grupna faza kupa UEFA

 

Arsenal je pobednik LŠ, a Roma kupa UEFA. Blistav europski pohod ponovo su imali fudbaleri Rijeke, koji su drugu sezonu zaredom igrali u polufinalu kupa UEFA i u Lillu su bili nadomak čuda pošto su u sudijskoj nadoknadi zabili dvaput za produžetke, iz kojih su na žalost otišli prekratki. Nije slučaj, da je Hrvatska na čak 9. mestu po nacionalnim koeficijentima.

spacer.png

 

 

PARTIZANOV TIM

Bila je to sezona seksi fudbala, sa kojim primljenim golom više od »standarda«; a i sezona, gde je sudbina nekih igrača doživela več 3443343. preokret.

 spacer.png

GOLMANI. Stojanović* je ove sezone nadmašio Ivanovića i izkazao se nekim paradama, što više kaže na propuste obrambenih igrača. Iz sezone i sezonu je bolji, u drugom delu sezone bez greški za razliku od jeseni.

ODBRANA. Prvi štoperski par je naravno Milošević (do kraja sezone zabio još samo jedanput)-Sušac. Dvojici treba još malo više uigranosti, i možda koji žuti karton manje, ali boljih od njih nema. Na mesto štopera se u drugom delu sezone vratio neočekivano ime, Marcio. Od kad smo ga na jesen nahvalili, kako dobro igra kao napadač, zbog odličnih igara ostalih izgubio je mesto čak u rotaciji. I kad je koristio minute, kao zamena, u vazdušnim duelima više nije bio tako dominantan, pa smo ga u drugom delu sezone vratili na njegovu prirodnu poziciju. Pitanje je- do kad? Na poziciji levog beka ova sezona znači proboj za Prybila; češki levi bek je bio standardan jeseni, kad je bio Barišić povređen, a mrlja na predstave je samo jedna; kobna greška protiv Andaluzijca u Beogradu, zbog koje smo primili izjednačujuči gol. Na poziciji desnog beka se (kad nije bio na golu) izkazao Jelić.

NAPAD. Tako smo puno očekivali od njega, ali izgleda, da je karijera Dejana Božiča u Partizanu – završena! U drugom delu sezone zabio je samo još jedan put, u nekim drugim prilikama izdala ga njegova največa slabost-tehnika (naravno to ne bi bio razlog, kad bi igrao kod nekog drugog tima). Slovenac je doživeo još jedan pretres zbog povrede če Slovenija na EP-u igrati bez njega, kao i Srbija bez Javorovog Mladenovića.

SREDINA. Nečemo trošiti reči o (levim) krilima, nego više o ostalim generalima, gde posobno mesto zauzima Partizanova škola. Rade Živković* je ostvario odličan proboj i na desnom krilu mu je limit samo Obilinović. Fofana i Kolev još su prioriteta, ali je nekoliko slabiju formu Bugara nadoknadio Dušan Krašić*. 27-godišnjak tek drugu sezonu igra standardno u prvom timu, no što se uzbuđenja tiče, se ništa ne može usporediti sa 16-godišnjim čudom od deteta.

 

spacer.png

Tako izgleda Filip Cvetković* na kraju sezone. Svaka slaba stvar je za nešto dobra i ispad iz LŠ značio je nekoliko veču minutažu za 16-godišnjaka iz Odžaca. Ne pamtim, kad je neki 16-godišnjak u svojoj prvoj sezoni »rođenja« (YI 2223!) imao tako utecajnu ulogu u seniorskom timu, u kojem je odigrao čak 14 utakmica, postigao gol i dve asistenciji. Cvetković ima več izkustvo sa igranjem u večitim derbijima na oba stadiona; bio je i naj igrač meča u polufinalu kupa, dok je svoj prvenac za tim postigao u 22. ligaškom kolu kod Srema (3:1). Debitovao je i za srpsku u19 selekciju, koja se u konkurenciji Slovenije, Severne Irske i Rusije ipak nije uspela kvalifikovati na EP.

Za kraj izdvajamo dva highlightsa sa Cvetkovićem* u važnoj ulogi; lepa grupna akcija protiv Rada te asistencija Cifru na Karaburmi.

spacer.png

 

spacer.png

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Novo priznanje za naš region; dobili smo i trečeg dobitnika največeg kontinentalnog priznanja

SLOVENIJA PRVI PUT ŠAMPION EVROPE

Istorijski uspeh oboren bez Cifera i Božiča; sa formacijom sa tri pozadi i tri klasična špica; pobeda napada nad odbranom

spacer.png

 

14. juna su se u stožeru Slovenije nabrali crni oblaci. Jedni od tihih favorita, koji su na put za Euro eliminirali Nemce;  onda zabivši Moldavcima 10 golova i na pripremnoj utakmici recimo savladavši Španiju 3:1, su u prvom meču Eura sa 0:2 u Stavangeru izgubili protiv Ukrajine. Oslabljeni bez Dejana Božića, puleni Kristjana Pirca su novi horor doživeli u 36. minutu, kad je teren zbog povrede napustio Iztok Cifer, za kojeg je to bio kraj Eura!

Trebala je Slovencima sad nujna pobeda nad starim znancima iz kvalifikacija, Švicarcima, koja je u uvodu sa 3:1 savladala Grčku. Umesto Cifera, u napadu (3-4-3) je pored sad najiskusnijeg, Igora Majcena (Atletico) Cifera zamenio 28-godišnji ofanzivac Xereza Veselič, a treča špica bio je igrač iz slovenačke lige, iz Šentjurja, mladi Branko Sivko. Savladani su Švicarci sa 3:1 (Veselić 2x, 1x Sivko) te Grci (2:0) za drugo mesto u grupi, izza Ukrajinaca.

Teoretski u četvrtfinalu mogli bi videti veliki obračun Slovenija-Srbija iz grupe smrti. Sve oči Balkana bile su uperene u Vasićevu Srbiju i njegov spisak (šta radi 34-godišnji Stanojević iz ispalog Niša?). Orlovi su prvi ispit položili, pobedivši outsidera Wales sa 2:0, dok je Nizozemska savladala sa 3:1 aktualnog vicešampiona Evrope Španiju. Za Vasića sad je došao trenutak istine, duel protiv dve top ekipe. Prvi put-neuspelo, protiv Furije visoki poraz od 0:3, dok su Nizozemci plasman dalje overili pobedom nad Ostrvljanima. U poslednjem kolu Orlovi nisu zavisili od sebe, trebala jima je pobeda nad Narančastima uz čudo Walesa protiv Španije, ali nije se desilo ni jedno ni drugo. Španija-Wales 1:0 i Srbija-Nizozemska 3:4; nije pomoglo ni vodstvo od 2:1 i 3:2. Srbija se tako poslovila od Eura.

spacer.png

Sa 3-4-3 može se igrati i obrambeno! Slovenija je u četvrtfinalu iznenadila visokoleteču Nizozemsku sa 1:0, jedini pogodak postigao je Horvat u 43. minutu. Čehi su eliminirali nakon penala, dok je protivnik u finalu bila-Engleska. Za Gordon Albion nema »prosjeka«, ili »jesu« ili »nisu«. Od poslednjeg osvajanja Eura u 2196. godini, četiri puta između 2200 i 2220 su opstali u grupi; pre osam godina izgubili su finale, dok se na Euro 2208 uopče nisu plasirali. Odluka je pala nakon 120 minuta i lutrije, gde je odlučila peta serija. Partizanov Mitja Breznikar*-produkt Zemunela-več je bio protiv Čeha poslednji, koji je pogodio na takav način (u poslednjoj seriji su po oba tima pogrešila); dok je protiv Gordon Albiona posle promašaja Brennana imao na nogi največi trofej u istoriji Slovenije.

I uspeo.

spacer.png

 

 

Klupski početak sezone 2224/25

Nakon prvih pet kola: Od 3+2 do 5; beograjski duo se vrača pre svega zahvaljujuči Mourinhu iz Karaburme

 

spacer.png

Slaba sedmina šampionata je za nama. Prebrzo za dajati neke zaključke, ali dosadašnji rezultati te pre svega događanje na transfer pjaci kaže na to, da se tzv. Velika petorica nakon duže vreme opet vrača i da če napraviti sve, da se restavrira stari red, po kojem če njima pripasti prvih pet mesta, od kojih četiri vode u Ligu Šampiona.

Za to je najviše zaslužan povratak OFK Beograda između velike. Nakon tri sezone borbe za opstanak, mladi Nemanja Spasić alias Mourinho iz Karaburme, Romantičare je ponovo uveo u Ligu Šampiona, koja če za nebesko plave početi nakon reprezentativne pauze u Lisabonu protiv Benfice.

OFK Beograd nije međutim više neporažen-izgubili su u Banjici 0:2-međutim njegova diplomatija na transfer pjaci barem za sad treba iči u učbenike. Od poznatih igrača napustio jih je Igor Manojlović (AML-Zvezda) odnosno Miljan Stevanović (DC-Srem), ali na Karaburmu su stigla eksplozivna pojačanja-na prepotrebne pozicije-za kombiniranih 20 milijuna eura. Analitiki si razbijaju glavu, šta i kako je ubedio verovatno najtalentiranijeg mladog napadača u Srbiji, Amira Brdjanina (5 golova na 4 meča), da nakon nepune dve godine napusti Srem i pojača redove Romantičara.

spacer.png

 

Ne samo to, doveli su još jednog napadača, još jedno dete Javora, 25-godišnjeg Gorana Okuko iz OFK Niša, dok su iz Javora doveli jednog od najboljih štopera, Ljubomira Cvetkovića. Levo krilo če ostati dobro pokrito, pošto če tamo opet igrati Srdjan Belić, koji je tamo igrao več prošle sezone kao pozajmljen igrač.

Srem-trokira, ali njih se nikad ne sme otpisati. U napadu su za sad gubitak Brdjanina pronašli u jednom od članova omladinske škole, dok če glavno breme u napadu imati ponovo 30-godišnji Zoran Vasić te dve godini mlađi Slovak Vencel. Ako če njihova odbrana primati manje golova, njihovi uspehi bi trebali biti abonirani na pobede 1- ili 2-0. Pored štopera iz OFK Beograda doveli su bivšeg člana Partizana, ukrajinskog veznjaka Sergeja Judina.

 

Kod Javora je Milan Adžić odradio prvi pravi prelazni period od dolaska u Ivanjicu u finišu sezone 23/24. Javorova valilnica talentiranih napadača ostala je bez novog bisera. Za Topalovića se interesiralo pola lige, ne samo Velikih pet, zato je postalo jasno, da če 99% napustiti Ivanjicu. U tu bitku se uključio i Partizan, za koga je znano, da ne krade talente svojih rivala. Topalović je nakon brojih ponuda na kraju potpisao novi ugovor sa Belima, ali su crno-beli poslali novu ponudu za 25 milijuna eura, koje Javorov predsednik nije mogao zavreči. Ali ne brinite; Javorov skauting je klasa i brzo su pronašli zamenu u ofanzivcu Zariću iz subotičkog Spartaka, što je neke od Jandrićevih pulena tako iritiralo, da su sprožili revolt u timu. Ima Javor oružja, pored Mladenovića i Lazarova, još Nemanju Tomića – nakon pet kola najefikasniji tim su u ligi.

Neporažena je i Crvena Zvezda; Dragonu Tadiću je na leto visila giljotina, ali stvari su se smirile i čini se, da su i u Ljutici Bogdana napravili neke dobre transfere. Između ostalih su oslabili kulski Hajduk za napadača Dragana Bogdanovića, što je novi dokaz, da se možda sprema neka »nova« (ali nekad več videna) era u Superligi.

 

PARTIZAN?

Evo nas i u Humskoj; koju je napustila dvojica i po velikih imena. Judina smo več spomenuli, dok su bivši još Patrick Xaba (AMR-Man Utd), koji ima več 31 godina; te Dejan Božić. Slovenački napadač če svoj nov fudbalski početak pronači u Bordoju. Od pozajmica izdvojimo novu Nenada Pantelića (DR-L), ovaj put u Ivanjicu te nigerijskog napadača, produkta naše škole, u OFK Niš. Sad, kad je Akwuegbu* u stručnom štabu u Subotici, njima se generiraju brojni Nigerijci u YI. Ako če ko od njih biti dovoljno dobar za neki SS, bičete obavešteni.

U Humsku je stiglo več spominjeno napadačko pojačanje iz Javora te crnogorski ofanzivac iz Zete, koji če rotirati na poziciji desnog krila. Spomenimo i youth intake 2224, koji nama je doneo osvežavajuču novost: spodobnog napadača!

Uprkos ne previše rošada, tim Partizana u prvih pet kola nije još naravnao svojih strelskih naprava! Opet je sezonu počeo na Karaburmi; i kad se činilo, da če se ponoviti priča ispred godine dana (zaostatak, pa preokret), Romantičari su ovaj put uspeli izvleči bod (2:2). Savladani su onda Apatinci kuči (2:0), Kuljani u gostima (2:1), Srem kuči te Obilić vani, oba puta (samo) 1:0. Nakon duže vreme možemo pričati o golmanskim bravurama protivnika, koji su očigledno dobro pročitali Partizan prošle sezone, a neki od napadača još spavaju. Pa je tako najbolji strelac crno-belih trenutno štoper Milošević! U glavi je još promoviranje Starinca kao napadača (odlučio golom u kuli upravo na toj poziciji).

 

spacer.png

spacer.png

Nije to baš obično, ali Partizanov trener ima neobično idilične odnose sa čak trojicom od četvorice velikih rivala. Ali možda je to do njihovih godina i treba, da odrastu pa če posle biti druga pesma. Jedini, koji ne gotivi crno-belog stratega, jeste trener- SREMA. Čak Zmaj Tadić (ZVEZDA) u svojem profilu izraža "naraščajuče poštovanje do svog kolega". 

 

spacer.png

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

spacer.png

(SS pre početka nastavljanja sejva)

 

Incinvible crno-bela sezona  2224/25 (ali samo u ligi) donela restauraciju starog reda

VELIKIH PET OPET HARA, SVE OSTALO JE PERIFERIJA

 

 Polusezona: u znaku broja 11; Javorov pola-raspad u decembru

»Dajte titulu Partizanu več sad«, bio je naslov polusezonskog reporta pre godinu dana. U sličnim uslovima crno-beli su otišli na zimski odmor i na zimu 2224/25, sa možda malo jasnijim i realnim pogledom ka nekim stvarima, i onima, koje je trebalo popraviti pre početka prolječnog dela.

Nakon remija na Karaburmi Partizan je nanizao četiri pobede zaredom, poslednje dve na silu i u 6. kolu dočekao Ivanjičane u velikom derbiju. Gosti su u Humsku došli hrabreni nakon 5:1 protiv Palića i demonstrirali želju po najmanje bodu, kojeg su tvrdo držali u ruci sve do sudijske nadoknade, kad je Oslizlo u 93. minutu domačima doneo teško priborena tri boda.

Najviše kritika na početku sezone išlo je na Bekavca. Javno ga je kritikovao i njegov šef. Hrvatski napadač je to uzeo ozbiljno i u nekoliko narednih navrata milo rečeno eksplodirao i na narednih pet mečeva postigao sedam golova. Od europskog meča protiv Čelsija (4:0) Partizan je upalio u petu brzinu i dostigao prošlosezonsku ravan te ušao u niz od 11 uzastopnih prvenstvenih pobeda uz povečanu efikasnost, i zahvaljujuči Topaloviću. U tom nizu je pao i OFK Beograd sa 4:0, a najzanimljiviji meč prvog dela jeseni bio je odigran na Marakani, gde smo kao očekivano, pratili šov dvojice hrvatskih reprezentativaca. Interni duel bio je izjednačen (2:2), nagradu za lepši gol je dobio Zvezdin Hrvat, a sva tri boda su išla u Humsku, zahvaljujuči Fofani devet minuta pre kraja.

spacer.png

 

Niz od 11 pobeda zaredom prekinili su fudbaleri Apatinske Mladosti, koji su očigledno doktorirali iz Partizanove igre (1:1). Kobniji od tog remija za prvake bio je i remi 0:0+poraz od penala u Apatinu u kupu; u tom meču su Pivari uradili čudo, pošto su gosti završili meč bez i jednog šuta u okvir gola. Nije Partizan bio baš pravi ni u pretposlednjem jesenskom kolu, kad je bod iz Humske uzeo Obilić, što je bila slaba popotnica pre spektakla jeseni, gostovanje kod Javora.

Sreča u nesreči je bila ta, da je Javor poražen kod Palića (koban i za Zvezdu ranije, čak 4:0!), pa je uoči Ivanjice prednost ispred njih čak narasla na +11. Pa ni čudno, da je na stadionu Javora vladala velika napetost, i med igračima i med navijačima. Ti su popenili u 11. minutu, kad su gosti uprkos povredi domačeg braniča nastavili igru i imali lepu polapriliku. Nije to dignulo domačih, koji su od perioda od 25. do 45. minuta na svakih 10 popili po jedan komad. Mladenović (a ko drugi) je Javor u nastavku vratio u igru, a dokonačnih 1:4 postavio je Cerović.  Srž na ranu Javora i olakšanje, da je konačno počeo odmor, su donele još preostale dve utakmice sa nulom. Poraz 0:1 od Rome nije bio koban za prvo mesto u grupi (ali je pokvario 100% učinak), dok poraz sa istim rezultatom kuči od BPI Pekara u kupu-jeste.

Slabu formu Javora iskoristio je OFK Beograd, koji ga je prestigao na drugom mestu. U najboljoj jesenskoj prvenstvenoj formi bila je Crvena Zvezda. Srem-očekivano; u 15. kolu su na Karaburmi (0:1) doživeli tek drugi poraz u sezoni (nakon 11 kola), ali jih je do bolje pozicije na tabeli blokirao višak remija.

spacer.png

 

EVROPA: ČELSI GARANT ZA GOLOVE; DANCI SA GOL RAZLIKOM 3:12 U OSMINU FINALA

Ako je u šampionatu Partizan proradio u prvom, u Ligi Šampiona je glavnu snagu pokazao pre svega u prvoj polovini grupne faze, koju je sklenio sa tri pobede po 4:0 i gol razlikom 12:0. Protiv Čelsija se u poslednje vreme pobeđuje/gubi sa najmanje četiri postignuta/primljena gola. Sledio je remi u Rimu, pa onda još revanš u Londonu. Taj meč je kraj augusta nakon žreba grupne faze važio za derbi za prvo mesto, ali situacija je bila takva, da su se Plavci (obično uvek favoriti za osvajanje LŠ) borili čak za proleče-u kupu UEFA.

Porazu od Partizana 0:4 sledio je remi 0:0 protiv Lazia, te dva sasvim neočekivana poraza (0:1, 1:2) protiv Brondbyja, inače outsidera grupe. Na Stamford Bridžu Plavci su imali sve, što se jim je zahotelo, a pre svega Španca na klupi (eks selektora Španije na SP-u 2222) i Španca sudiju (2:4). Trenera Partizana, iako več overovivši prvo mesto u grupi, retko viđamo tako besnog.

  spacer.png

»Znam, da ču biti kažnjen, ali ovako suđenje za jedan europski meč dva velikana jeste sramota. Čelsi nije trebao takvu pomoč, jer je dovoljno kvalitetan. I objektivno, naša odbrana još nije na nivoju. Nemam nikakvih zamerkih (osim za moje igrače) kod prvog gola, ali sve ostalo je išlo u prid domačinima. Znamo, kako teško se je u fudbalu na takvom nivoju vratiti u igru. Mi smo to radili toliko dugo, koliko nama je bio omogučeno. Izjednačili smo, ali onda nama je sviran nepostoječi penal. Pa smo se i tad vratili. Pa primili gol iz ofsajda dok nama je par minuta pre poništen regularni gol. Ali to nije bilo dovoljno, trebalo je sviran još jedan penal baš na kraju, da se popravi gol razlika. Da ne pričam o kartonima, trostruko više je podeljeno našim igračima, što nama je onemogučilo svaki moguči priključak. Ne znam, ko ovde ostaje normalan«.

spacer.png

 

Sudije inače nisu uspele pomoči Plavcima, pošto su Danci i Talijani remizirali. Čelsi tako do osmine finala LŠ više nije mogao; u najboljem slučaju bi pobedom u Rimu prestigao Talijane na 3. mestu i obezbedio kup UEFA. To je i učinio (3:1), dok je Partizan sa 6:0 (šutevi 38:4) pregazio Dance u poslednjem kolu; Brondby je sa sedam bodova ali sa čuvenom gol razlikom 3:12 osvojio drugo mesto…

 

spacer.png

 spacer.png

 

 I U PROLJEĆNOM DELU DVA LICA PARTIZANA

 

PRVI DIO: POPRAVLJANJE LANSKE GREŠKE: STOJANOVIĆEVE PARADE

Dobar mesec dana od nastavka prolječnog dela sezone trajao je crno-beli niz bez primljenog pogotka u svim takmičenjima, a prvo ime uz sve poštovanje zadnje linije  i spoljnjih igrača, bio je Miodrag  Stojanović*. Sad 26-godišnji, čak privremeni kapiten crno-belih, bio je jedan od najboljih igrača sa gostovanja u Sremu, gde su gosti bili treči put zaredom nadigrani, a odneli sva tri boda (autogolom, za kojeg je zaslužen Bekavac). Popravljanje prošlogodišnje greške sa ne-golmanom, Stojanović* je u potpunosti iskoristio u Rimu. Iako je bio Partizan bolji tim, sa nekim paradama, bio je proglašen za igrača meča, tako da o bilo koji rotaciji sa Ivanovićem nije bilo ni najmanjeg govora. Da je odbrana ona, koja donosi titulu, postalo je jasno i zbog ne največe efikasnosti crno-belih u odnosu na prošlu sezonu; svoje su odigrale i neke povrede, ne dugoručne, ali dovoljno, da su iz tira privremeno bacile po koje ofanzivce.

U to vreme, do reprezentativne pauze, tako uopče nije bilo dileme, ko če biti novi stari šampion Srbije. Pogled neutralaca bio je usmeren u njegove pratioce i ti su videli restauraciju (pra) starog reda. Velika četvorica je tvrdno držala preostala četiri mesta, tako su stvari kristalno bile kasne, da je prvih pet pozicija bilo zacementiranih več nakon 19. kola. Unutra te četvorice jedno je postojala razlika između dua OFK Beograd-Javor (borba za drugo  mesto), dok je iz kola u kolo postalo jasno, da če o poslednjoj poziciji, koja vodi u kvalifikacije za LŠ odlučiti borba između Zvezde i Sremaca. Ti su sa Zvezdom u rednom delu još držali priključak. Kraj marta su doživeli (ne) očekivani kadrovski preokret; napustio jih je dugogodišnji trener Lazić, a krmilo vicešampiona preuzeo je Predrag Momčilović, koji je u svom debiju remizirao sa Zvezdom 2:2.

O poslednjem putniku u ligu za prvaka i osiguranje Evrope več nakon dve trečine šampionata odlučio je poslednji krug i indirektni duel između iznenađenja prvog dela sezone, Palića (gostovanje na Karaburmi) i apatinske Mladosti (domači meč protiv Spartaka). Mi smo  navijali za prve, pošto sa drugima imamo slabe izkustve, pre svega zbog njihove prljave igre i njenog uništavanja. Nakon 19 kola Palić je imao več šest bodova prednosti, ali se ta uoči Karaburme stopila na samo plus 2; plus; Apatinci su bili u nizu od dve pobede zaredom. Trebao je Paliću samo bod na Karaburmi (sa Apatincima imaju bolji međusobni ispljen) i to jima je uspelo. Od 17. minuta su igrali sa igračem više, nadigrali domače i na kraju zasluženo ostali neporaženi i prvi put u istoriji izboriče Evropu. Uzalud je Mladost slavila 1:0 protiv Plavih golubova.

spacer.png

 

NAKON REPREZENTATIVNE PAUZE… JEDAN JEDINI, ALI KOBAN

… je Partizan primio prvi gol u novoj godini, a ta se možda iskazao kobnim. Na Benficu smo išli bez Obilinovića, Fofane i Topalovića, dok je Bekavac prebacio u formu iz početka sezone. U toku meča se povredio i Drozd; pa je Barišić bio stavljen na levo krilo i postigao izjednačujuči gol. U uzvratu na Luzu nije bilo čuda; iako je Partizan poveo golom povratnika Obija, prvi i poslednji put je primio dva gola na jednom meču te ispao iz LŠ protiv tima, koji ga je pre 10 godina pobedio u finalu. U poslednja pola sata igre domače je spašavao golman Francisco, a jednu od najlepših prilika zapravio je iznenađenje u postavi, Filip Cvetković*.

Usporedivši 2225 vs 2224, ovogodišnje europsko ispadanje kao da je više pogodilo ne samo igrače nego i ceo stručni štab; čak tako, da je u nastavku Parni valjak ostao bez domače pobede na tri uzastopna meča, dok je u gostima bio 100%. Dodatnu težinu je predstavljala i činjenica, da se uprkos samo jednom osvojenom trofeju (zvanično pre gostovanja na Marakani u 27. kolu zbog remija u preostalim mečevima), Partizan ipak borio, da do kraja sezone ostane neporažen (prošlu sezonu su jedini poraz doživeli 18.4. kod Srema.

Upravo u Sremskoj Mitrovici, Parni Valjak je imao poslednji ispit za invincible sezonu u šampionatu kod demotiviranih Sremaca. Tri kola pre kraja domačini derbija u 31. kolu približali su se Zvezdi na bod zaostatka, ali su u međusobnom okršaju poraženi sa 0:2. Puleni Dragona Tadića kartu za kvalifikacije za LŠ overili su pobedom nad ove sezone toliko neugodnim Palićem, pa je tako Momčilović opet (setite se poslednjih epizoda u Spartaku) ostao bez Lige Šampiona. Poveo je Srem golom Vlade Živkovića u 19. minutu, a za goste je izjednačio ko drugi nego virus za SM-Bekavac  u 70. U poslednjem kolu u domačem večitom derbiju i četvrti put ove sezone je savladana Zvezda, za konačni skor od 24-8-0 i gol razlikom  63:15.

spacer.png

 

Sezona 2224/25 je sezona definitivnog povratka velike Petorice (alias Preostale velike četvorice). Sva četvorica je u poslednje vreme dobila osvežujuče promene u stručnom štabu, a neki od njih oduševili su i u Evropi, više od Partizana! OFK Beograd jaše na mladom valu Nemanje Spasića (36) i na Karaburmi je opet romantika te trofej; nakon deset godina Romantičari su vicešampion Srbije. 2215. je i poslednja godina, kad su izvan top 4 završili Sremci, koji če visoka očekivanja nedvojbeno imati i sledeče sezone pod krmilom Momčilovića (44), još jednog »dobrog prijatelja trenera Partizana«. U Ljutici Bogdana je u junu 2224 gorelo ispod noga Zmaja Tadića, u junu 2225 se 40-godišnjem stručnjaku barem malo smije. Napram njim je pravi Metuzalem Javorov Milan Adžić (60); Ivanjičani su u nastavku sezone samo malo popravili slab decembarski utisak; u ligi za prvaka nanizali su samo dve pobede uz čak sedam remija.

Sindrom druge sezone ove je pogodio Gradjevinare, koji če nakon Evrope igrati baraž za opstanak. Od poznatih timova, »najgore« je pao Spartak, kojeg Jandrić nije uspeo prebuditi. Da li se Subotica i Kula opet vračaju na mesto periferije? U Subotici je to nakazao i beg mozga; stručni štab je krajem maja napustio Frenki Akwuegbu*, koji če raditi u Sremu.

 

 

LAV KUP

Evo i prvog trofeja nakon duže vreme za Romantičare protiv Pekara, povratnika sledeče sezone u elitu!

spacer.png

 

EVROPA

Srem: LŠ, polufinale. Nakon 1. mesta u grupi eliminirani su Dortmund i Lyon, a ispad je sledio od Valencie (1:1, 0:6).

OFK Beograd: LŠ, 3. mesto + kup UEFA 1/8 finala, Čelsi.

Javor: LŠ; 1/8 finala, Valencia.

Zvezda: Kup UEFA, polufinale. Nakon izbacivanja Lokomotiva Moskve, Barse (0:0, 1:1) i PSG-a, ispad od Reala, 2:0, 0:3.

Rad: Kup UEFA, grupna faza, 3. mesto

Hajduk Kula: Kup UEFA, 1/16 finala, Real Madrid (0:2, 0:3)

Mladost Apatin: Grupna faza, 4. mesto

 

Liga Šampiona, finale: Bayern-Valencia 3:2** nakon penala (0:0), šutevi 1:10 (0:3) u okvir!

Kup UEFA, finale: Čelsi-Real Madrid 4:3

 

spacer.png

 

 

TIM PARTIZANA

spacer.png

Od brojnih nadstandarnih predstava iz 2223/24 prešli smo na malo »normalniju« sliku, što kažu i ocene. Uprkos neporaženosti u prvenstvu, nije bilo malo igrača, koji su u formi djelomično zakazali. Vuković je od prvotimca na DR pao na bekap igrača. Kolev kao jedan od motora tima, koji je postigao golasoje, postao pomalo zaboravljen: njegova statistika je prazna! Ciferu i Ceroviću se polako kažu godine. Živković* je doživeo sindrom druge sezone, a Krašić* verovatno treče. Enigma ostaje Milan Mandić, koji je golgeter (13/9) samo u dresu vatrenih, dok u crno-belom dresu jednostavno ne proradi i promašuje priliku za prilikom.

Nešto  jasna slika se kaže i u odbrani, na štoperskoj poziciji, što mi je sve teže priznati. Sušac nije igrač za prvi tim. Evo, rekao sam. Njegove intervencije uprkos 20 Markingu su jednostavno smešne i igrače stavlja u tešku poziciju. Njegov skrivljen penal nad OFK Beogradom u Humskoj me je u to dodatno uverio. Marcio je tamo odigrao suverenije, dok ne smemo zaboraviti, da imamo u Teleoptiku još jednog odličnog kandidata, koji če možda več u sledečoj sezoni iskoristiti Sušceve eskapade.

spacer.png

Filip Cvetković*, sledeči Deki Stanković, u toj sezoni je za seniorski tim odigrao pola manje utakmica nego prošle sezone. To nije iznenađujuče i ne znači ništa. Neki od igrača, puno stariji od njega, su se nekad našli i imali odličnu debitantsku sezonu u seniorskom timu, dok nisu za 1-2 sezone potpuno nestali, da bi se onda vratili.

A vratičemo se i mi-u glavi su več moguča pojačanja za 2225/26, od kojih od kombinacija boli glava.

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

spacer.png

24. 08. 2225

 

Intervju: Andrej Novikov, skaut i legenda Partizana

 

spacer.png

 

Milanski San Siro, 20. maj 2207. Finale Lige Šampiona, u kojem se nije pričalo talijanski. Svesrpski (beograjski) finale. Partizan-Zvezda, epizoda broj 3, za največi trofej Evrope. Crno-beli su još treči put u istoriji (2149. i 2150) izašli kao pobednici i večitog rivala savladali sa 3:1. Gol za 1:0 postigao je Frank Akwuegbu*, Zvezda je izjednačila odmah nakon nastavka. Vodeči gol je bio remek delo Roka Šunka »Robertokarlosovskim« topom usred drugog poluvremena, dok je piku na i postavio tad 31-godišnji Ukrajinac u 90. minutu.

Sva trojica strelca tog finala i nakon kraja karijere ostala je aktivna u fudbalu. Akwuegbu (44)* (YI 2197), eks napadač i olimpijski šampion 2204. sa Nigerijom, kao trener je radio u Apatinu, da bi se na leto 2217. vratio u matični klub, kojeg je nakon četiri sezone napustio i »pojačao« subotički Spartak. Od maja 2225 inače radi kao dio trenerskog štaba u Sremu. Šunko (44) je bio član Partizana osam godina (2202-10), nakon toga je sedam godina igrao u Man Utd-u. I on radi kao trener, posle Krke, od 2221. radi kod slovenačke Gorice.

Jedini, koji je otišao drugim putem, je Andrej Novikov. Za sad 50-godišnjeg najboljeg napadača u povijesti ukrajinskog fudbala (110 nastupa, 70 golova+naslov šampiona Evrope 2204.) je bila sezona 2206/07 najbolja sezona u karijeri. U toj je postigao čak 30 golova u 38 navrata, a ukupno od 2194.-2210. sabrao je 407 nastupa, postigao 221 golova te upisao 79 asistencija. Za razliku od gore spominjene dvojice, Novikov je fudbalski rad nastavio kao skaut, sa posobnom pažnjom uperenom ka Istočnoj Evropi. Sa njim smo obnovili spomine na igračku karijeru, sa posobnim osvrtom na zanj životnu sezonu. Prokomentirali smo i sadašnjicu. Kako zanj izgledaju idealni napadači, da li je istina, da i u Partizanu postoji rivalstvo sa Rusijom, a komentirao je i dio letnog transfer perioda.

spacer.png

 

PN: Andreje, dobrodošli. Na početku jula ste napunili 50. rođendan. Čitaoci mogu o vašim igračkim danima pročitati u našim reportima, ali da vas na početku pitam. Koliko je Andrej Novikov i 30 golova asociacija na sezonu 2206/07?

AN: Dobar dan! Verovatno je to najsnažnija asociacija, što su si ljudi o meni zapamtili o meni. Da, ona sezona zaista je bila specialna, zame osobno, a pre svega-za tim! Imali smo, da i neke slabe trenutke, ako se sečam, proti OFK Beograda i Javora, ali sve to se na kraju zaboravilo.

 

PN: Procvetali ste, ako mogu, da se tako izrazim, u 32. godini. Vas je to iznenadilo?

AN: Ne, pošto sam znao, da sam odlično fizično pripremljen. Imali smo dobre pripreme i imao sam odlične suigrače, bez kojeg bi bilo to nemoguče. Na polusezoni sam zabio 19 golova.  Znao sam, ako ču izdržati sezonu bez povreda, da mogu, da zabijem gol na svakom meču. Nije se to u potpunosti realiziralo, pre svega na početku drugog dela, ali onda je opet krenulo.

 

PN: Za napadače obično pričamo, da ako prežive drugi dio sezone bez povreda, kapu dole. Je to istina?

AN: Jeste. U 15 godina karijere u Partizanu imao sam najmanje jednu takvu dugoručnu povredu, zbog koje sam propustio skoro čitavo prolječe. I nisam (bio) jedini. U drugom delu sezone se kod svih timova napravi reset. Tri mesece bez ozbiljnog fudbala na zimu je mnogo; više što je praktični razmak između kraja jedne i početka druge sezone. A napadači smo uvek u fokusu, ne možete si zamišljati kakav je to pritisak.

 

 

spacer.png

PN: Čuvena sezona 2206/07-nadajmo se, Andreje, da vas ne smaramo-donela je između ostalih dve velike stvari. U Ligi Šampiona ste poravnali veliki račun protiv Reala, da bi u finalu igrali protiv prerođene Zvezde; večito rivalstvo je tad doživelo verovatno kulminaciju tog veka. Ali za početak; hajmo se podsetiti Partizanov put do Milana.

AN: U grupi smo imali Bayern, Rangerse i tim iz Švedske, izgubili smo samo u Minhenu. U Humskoj smo recimo Nemce pobedili sa 3:0. U osmini finala dva put smo pobedili Porto, jednom golom iz autogola, drugi put golom »Frenkija*« u 90. Onda nas je žreb, več u četvrtfinalu, upario sa Realom …

 

PN: … protiv kojeg ste bili motivirani, nekad ste rekli, čak više nego protiv Zvezde.

AN: E, sad izvinite, zbog onog, što ču reči. Ali zame je Real – največi. Ali naravno odmah POSLE Partizana! Več kad sam postao član crno-belog tima, osetio sam tu »vezu« između kraljevskog tima i crno-belih. Nisam nikad igrao finale tamo u 1966.-zamislite finale! Pa da izgubiš finale na takav način, na kakav ga je ona generacija. Ali sam zato ništa manje grenko osetio ispad iz Lige Šampiona protiv njih u prethodna dva navrata. Prethodne sezone (2205/06) su nas dvaput pobedili več u osmini finala (0:1, 2:3), dok smo u sezoni 2201/02 ispali od njih u polufinalu; posle pobede od 2:1, izgubili smo tamo 1:5.

 

PN: Vi ste čini mi se, bili i glavni u slačionici pre dvomeča, zar ne?

AN: Tako je. Obično prvi meč u gostima za nas nije neka prednost ali buduči, da smo u 2202. i 2205. ispali u Madridu, znali smo, da moramo zabiti najmanje jedan gol. To nama je uspelo; zabio sam jedini gol u 17. minutu, ali bili smo pod pritiskom čitavih 90 minuta.

 

PN: Revanš u Humskoj bio je pre tad rekordnim brojem gledatelja.

AN: Jeste, to nas je dodatno motiviralo, ali Real je pokazao klasu. Poveli su golom u 21. minutu Marata Simonenka, dok smo izjednačili petnajst minuta pre kraja. Ali do kraja meča nismo smeli primiti gol-kako da se Partizan brani u Humskoj? Na sreču smo uspeli i prekinuli urok.

 

PN: U polufinalu, ste, verovatno psihički izcrpljeni, dočekali Liverpool?

AN Malo smo bili, da, ali smo bili svesni, da moramo ponoviti taktiku i recept iz Madrida. Ponovo sam zabio vodeči gol, ali su domači nakon sudijske pomoči izjednačili. Pravda je došla u revanšu, kad su meč završili sa dva igrača  manje (2:0).

 

 

spacer.png

PN: I tako smo došli do toga, da čete svoji deci, odnosno, več ste, rekli, da ste igrali finale Lige Šampiona protiv Zvezde, bili naj igrač meča i postigli gol. A u toj sezoni se igrao i 900. jubilarni večiti derbi u šampionatu! Kako ste inače osetili večito rivalstvo te sezone?

AN: Igrati večiti derbi u krcatoj Humskoj, pred 175.000 gledatelja, na krcatoj Marakani sa 50.000 gledatelja, je jedno ali pobediti večitog rivala na neutralnoj areni, gde te prati cela Evropa, je drugo. Drago mi je, da je meč završio sportski. I njihov trener, koji jih je, jeste, samo na kratko, prerodio, ponašao se pravi džentleman.

 

PN: No samo sve sezone zatim, zajedno sa suigračima, več na zalasku karijere, ušli ste ponovo u istoriju, ali sa krive strane. Nakon 75 godina izgubili ste titulu prvaka Srbije.

AN: Da, ali sasvim zasluženo. Nismo bili na nivoju, i ako konkurent završi sezonu sa 9+ i pobedi te u odlučujučem meču na tvom stadionu, nemaš šta. Drago mi je inače, što stručni štab i suigrači nisu izgubili glavu te rasprodali pola tima, kako se to normalno očekuje nakon takve »katastrofe«. Zato Partizan jeste tamo, gde mora biti, vratili smo se na vrh, gde smo 16. put zaredom.

 

PN: I sad evo Andreja Novikova, več 15 godina, radi kao skaut. Iako Partizan zvanično nema šefa skauting službe, priča se, da ste nezvanično to zapravo vi. Je to istina?

AN: Sve odluke su donete zajedno sa trenerom i njegovom desnom rukom, Dejanom Lazarevićem, sa kojim smo bili več suigrači u igračkim danima. Ipak, prihavačam to, da imam kao nekadašnji uspešan igrač neka izkustva, koje moji suradniki nemaju, pa jim u nekim slučajima pomognem. Več i znam, šta če biti vaše sledeče pitanje; zašto nisam postao trener; jednostavno me to ne privlači; želim biti jedna od desnih ruka upravo za trenera, pomočnika trenera, tako se bolje osečam.

 

PN: Uvek nehvaležno pitanje. Idealan profil napadača je…?

AN: Kad igraš za Partizan, moraš biti sve! Moraš biti atlet, to je glavno, onda moraš biti i tehničar, a i mentalno spreman. Kod ostalih timova to ne važi,  kod njih važi obično samo brzina. U Partizanu smo videli več par puta, da samo to ne valja. Onda mora imati napadač i neku određenu minutažu. Ne možeš napadača staviti, da igra 5 utakmica u sezoni i čuditi se, zašto je zabio dva gola.

 

 

spacer.png

PN: Jedna od tema u Partizanu u poslednje vreme bila je dvojica eksplozivnih napadača-znači igrača, sa osnovnom predispozicijom za top igrača-koja se ipak nije proslavila. Milan Mandič i Tadej Božič. Obojica su več bivši (Porto, odnosno Bordo). Šta su ta dva tima videla u njima, što Partizan nije?

AN: Ako bi me ko pitao za mišljenje pre par godina, uveren bi bio, da neka obojica ostanu. Ali obojica, kako sam primetio, imali su više od ugledne minutaže. Jeste, poseduju brzinu, ali šta če jim to, ako ne zabijaju golova? Uz to, Božič je sa svim poštovanjem, malo tehnički limitiran. Treba uzeti u obzir i to, da Bordeaux ne igra svake utakmice protiv bunkeraša, možda to, ali u manjoj meri važi za Porto. U oba slučajeva ne ide za to, da igrači nisu dobili svojih prilika; imali su dovoljno vremena, da se izkažu. Božič ima več 26 godina i bilo bi neprofesionalno i neetično, da pogine u Teleoptiku.

 

PN: U Partizanovom prvom timu tako imamo barem  još pet napadača. Neki kažu-previše.

AN: Ništa nije previše, ako igraš svaki meč sa dva špica! Bekavac i Topalović su prvi izbor, iako jim privremeno fali koncentracija. Oslizlo je neočekivano dobro iskoristio minutažu kao napadač, jer je bio prvenstveno doveden kao levo krilo. O pojačanju iz Madžarske čemo tek suditi. Ovde je još Cifer, sa 32 godina, koji još nije, kako kažem, za šaru, i mogao bi biti uzornik mlađim igračima.

 

spacer.png

PN: Kad govorimo o idolima, za intermezzo, podsetite nas na vaše osobno izkustvo, kad ste vi došli  u Partizan! Ko je bio vaš uzornik?

AN: Prvo sam čuo o Vadimu Rjabcevu, mojem sunarodnjaku, isto napadaču, koji je za Partizan igrao pre 100 godina. Da li sam u to vreme verovao, da ču ga nadmašiti? Nema šanse! A o tad aktualnim suigračima, to nema dileme – Silvio Kalinić! Bio je 10 godina stariji od mene, karijeru je završio oko 2200. Svoju drugu fudbalsku mladost doživeo je u drugoj polovini karijere u Partizanu; više stariji nego je bio, više je zabijao. Sad radi kao jedan od trenera u Rijeci, i kako znamo; uvek nakon svakog trofeja, prva čestitka nam dođe od Silvia i to več 25 godina.

 

spacer.png

 

PN: Jeste, a znamo i to, da je odličan i odnos i među samog Partizana i Rijeke.

AN: Da, i jedan ključnih elementa u toj priči je upravo Silvio, odkad je on u njihovom štabu Rijeka, je četiri puta postala hrvatski prvak, tri puta osvojila kup, a pogledajte, kamo su došli u kupu UEFA (dve sezone zaredom polufinale).

Zbog odličnog odnosa iz Rijeke u poslednjih 25 godina smo uspeli doveti tri njihove igrače, Jovana Čurčića, Dragana Stanojevića i Kristjana Sušca.

 

spacer.png

 

PN: O Sušcu čemo i kasnije. Što se vašeg skautinga tiče, zbog vašeg intenzivnog rada, povečao se i broj mladih Ukrajinaca, koji su golobradi došli u Partizanovu akademiju! Trenutno je na granici prvog tima Ivan Danilin* (YI 2217), koji inače ima srpski pasoš, dok neki več spominju mlađeg Olega Miščenka*(YI 2223).

AN: Tako je. Danilin ima 24 godina, što znači, da neke karakteristike več ima izoblikovane. Njegov problem je, što recimo nema nijedne popunjene sezone u Superligi, pa da se vidi njegova realna slika, što češka liga odnosno naša filijala u Olomucu, sa svim poštovanjem, nije. Miščenko treba još unaprediti svoj rad na fiziki a pre svega tehniki, zanj če biti prelomnica, kad napusti u19 tim, pa da vidimo, da li če se koji tim interesirati zanj na pozajmici. Idealno bi bilo, da ide za superligaški, ili  neki prvoligaški sa koliko toliko adekvatnim uslovima za trening. Slično vaći i za Nikolu Savića*. Zaboravili ste inače na Onova*, koji če ove sezone opet na pozajmicu; možda poslednju u karijeri!

 

PN: Kad ste spomenuli njega, konačno da je i Partizan dobio nekog »adekvatnog« napadača iz vlastite škole, što je retkost! U glavnem zveri od napadača stigu iz ostalih rivala, pre svega Javora i OFK Beograda. Zašto mislite, da je temu tako?

AN: Ja kažem, sa svim poštovanjem, nešto je i od sreče. Drugo, od razvoja i treninga. Očigledno još nismo pronašli nekog programa, koji bi u vlastitim napadačima pronašao važne karakteristike. Drugo je i od razvoja igrača nakon 19. godine. Drugi timovi imaju vlastite rezervne timove, Partizan je jedini, koji ga nema. Odnosno ima Teleoptik, koji svoje zvanične utakmice igra jedino u kupu Srbije. Zato Partizan zavisi od pozajmica i mora paziti, u koju smer če iči razvoj. Ako se recimo za nekog igrača zanima, sa svim poštovanjem, samo Rudar Kostolac, onda je zanj bolje, da ostane i u Teleoptiku!

 

 

spacer.png

PN: Ipak, ne mogu se crno-beli usporediti sa takvim zverima kao što su Zoran Hodak (Zvezda-ponikao u Hrvatskom Dragovoljcu) i Mladen Mladenović (Javor-ponikao u Apatinu). Hodak je »konačno« eskplodirao prošle sezone.

AN: Jeste, postigao je 24 golova, ali mu je za to trebalo 48 nastupa. To je gol na svaki drugi utakmici. Tega u Partizanu ne viđamo; ovde se goji striktna politika rotacije, osim retkih izuzetka. Hodak je top igrač, mogu to reči kao navijač Partizana, i biče iznenađenje, ako ne ode u neku zapadnu zemlju.

 

PN: Te očigledno neče videti Mladen Mladenović. Verovatno najbolji napadač Superlige u poslednoj cca deceniji več 11. sezonu nosi dres Javora uprkos svakogodišnjim transfer pričama o odlazku. Neki smatraju to kao fenomen! E sad, da li je to zbog toga, jer je nedovoljno dobar za inozemstvo, ili je Javor dovoljno »velik« klub?

spacer.png

AN: Teško bi rekao, da nije dovoljno dobar za inozemstvo, ali kao što sam mislim, da več spomenuo, za Superligu važe neka drukčija pravila. To, što je uspešan kod nas, ne znači, da nije uspešan generalno! Superliga je po koeficientima druga liga Evrope, to mnogo puta zaboravljamo. Njegova brzina, tehnika, a i inteligencija su na visokoj razini, kad pogledate utakmice recimo protiv Partizana, i njegovih presinga, videčete, kako je zapravo i prvi obrambeni igrač između napadačima! Uz to, Javor je sređen klub, sa više ili manje konstantnim plasmanom u LŠ i ne znam, zašto igrač ne bi ostao u tom rajonu.

 

PN: O Javoru čemo i malo kasnije, za zadnji dio intervjuja čemo prokomentirati letni transfer period kod Partizana i ostalih rivala. Crno-beli su sezonu počeli sa tri pobede, savladavši Palić 3:0, Zvezdu 2:1 na Marakani, i to tad 100% Kopaonik sa 3:1. Očigledno, crno-bele čekaju promene u odbrani?

AN: Na prvi pogled da. Dovedeni su slovenački desni bek, koji je za sad u Teleoptiku te za mene prvo ime, kojeg sam gotivio več pre dve godine, Robert Brnić. Do sad nije upisao ni minuta, pošto če trener očigledno imati slatke brige na levom beku. Tu se predviđalo, da če rotirati Barišić i Brnić, dok če biti Prybil stavljen na stranski tir, ali se situacija očigledno promenila. Češki bek je briljirao protiv Zvezde, dok je Barišić, igravši na desnom beku potom povrede Savića delovao sasvim demotivirano.

 

PN: Vaše mišljenje o Sušcu? Njegova greška (ponovo) je donela gol protivniku.

AN: Sušac je kvalitetan igrač, uvek kažem, da li ima minutaže? Ima. U paru sa Miloševićem je, kad se igra protiv bunkera jedno, ali kad igra pod pritiskom, je drugo. Mora unaprediti taj aspekt igre, pošto neče svaki put napadači biti u mogučnosti, da poprave greške, koje se dešavaju u odbrani. Inače, što se taktičkih i selekcijskih detalja tiče, to je posao za druge.

 

PN: Ali možete komentirati transfer period rivala? Ili barem kako če oni utjecati na njihove predstave? Zvezda i OFK Beograd su još bez pobede nakon tri kola.

AN: Više od toga, za obojicu je važno, da se plasiraju u Ligu Šampiona (nap.a.: Zvezda na Marakanu donosi pobedu od 2:1 protiv Kaunasa, dok OFK Beograd 0:0 protiv Levskog), onda če biti sve lakše. Ne treba, da se nakon tri kola donosi zaključki. Na Karaburmu su doveli čak tri golmane, sad, samo oni znaju zašto, ali su doveli i Šušića, napadača, koji je ponikao u FK SASK Sarajevo. Da li ste ikad čuli za ta klub?

PN: Priznam, da nismo.

AN: Bitno je ne samo, gde pronađeš igrača, nego i kad. Kad bi ga pronašli sa 16-17 igrača, bilo bi drugo »blago« nego sad. Pohvale.  Uvek, kad se promaši takav igrač, to smatram i za moj lični promašaj!

 

PN: O »blagu« rivalima možete ipak dati neko svoje mišljenje. Recimo  mnogima su ovog leta pali u oči transferi upravo Javora, koji se na opče iznenađenje odrekao nekoliko igrača (Zewlakow-QPR, Ožegović-Zvezda…) ; i to deluje sasvim nekonsistentno sa pre spominjenim Mladenovićem.

AN: U vezi rezervnog golmana tu su doveli iskusnog, 32-godišnjaka, ne treba zaboraviti, da Slobodan Stanković ima 35 godina, uz to su doveli dva defanzivna igrača. Ostaju ipak dobri u ofanzivi, ali tenki na bekovima i u vezi. Više me interesuje veza između Srema i OFK Beograda. Srem (dva igrača prodao Zvezdi) je iz Karaburme doveo Okuku (ST) i Dragana Mitića (GK), što je odličan potez, no zanima me, da li če do kraja perioda zaista Simonović, prvi golman, otiči na Karaburmu, što bi bilo samoubistvo! Romantičari su samo na leto doveli več tri čuvare mreže! U vezi Srema inače zanimljiv detalj: o tome, da li reč u fudbalu važi ili ne važi!

spacer.png

spacer.png

PN: Kad pratimo sve to-da li ako izuzmemo Partizan, uopče možemo okarakterizirati neki duel između preostatka Velike petorice kao rivalski? Pošto se toliko igrača izmenjuje upravo između njima.

AN: Mislim, da smo došli na ravan, da je to sve normalno. Kao u Italiji su nekad bili normalni transferi između Juventusa i Milana, Milana i Intera, pa čak između oba gradska milanska rivala. Jedino večito rivalstvo je zapravo između Partizana i Zvezde. Zato između njima ne postoje transferi. Ako bi Partizan svakog od Velike četvorice, tretirao kao rivala (što zapravo i radimo!), odakle bi onda doveo igrače? Postoje neki igrači, koji su se usudili čak raditi u oba tima, koji su zaboravili svoju prošlost, u dobrobit cele zemlje. Takav primer je selektor Vasić, sa kojim sam igrao u Partizanu.

 

 

spacer.png

PN: Za kraj, još malo o rivalstvima, ali u drukčijem pogledu. Da li je u vaše vreme kad postojalo rivalstvo između vas i ruskih igrača?

AN: Nikad! Kad ste to spomenuli, znate, sa kojim igračem sam imao največe probleme? Sa Aleksandrom Zajcevom, kad sam ga baš u sezoni 2206/07, kad je konačno proradio u veznom redu sa Lazarevićem, na koljenima molio, da produži ugovor i ostane u Partizanu! Na žalost nije me slušao!

PN: U kvalifikacijama za LŠ nakon prvih mečeva, obojici ukrajinskih velikana ne kaže najbolje. Dinamo Kijev če protiv moskovskog Spartaka loviti zaostatak od 0:1, dok još teži posao čeka »vaš« Šahtar protiv slovenačkog šampiona Maribor (0:2). Interesantno-Slovenci su kolo pre sprečili čak drugi ukrajinsko-ruski duel, pošto su izbacili moskovski Lokomotiv!

AN: Slažem se, biče to težak posao za Šahtar. Jesu slabo odigrali prvi meč, ali izgubili na rovaš dva autogola. Verujem u prolaz, biče teže za Kijevljane pošto je Spartak več u takmičarskoj formi.

PN: Gospodine Novikov, hvala na pogovoru i sretno i što više pronađenih diamanata.

AN: Hvala za gostovanje i pozdrav svim čitaocima!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Polusezona 2225/26

 

E, OVO JE ATLETIKO. MAKSI ATLETIKO

 

Ništa novo, Partizan tvrdno vodi na čelu tabele na polusezoni. Ali pažljivi čitaoci če za razliku od prethodna dva, tri zimska izveštaja zapaziti važni detalj.

spacer.png

Samo četiri primljena pogotka u 15 kola.

Jeste, Partizan možda na trenutak delovao je manje seksi, ali  ništa manje ubitačniji. Ali, ajmo popričati o odbrani. Ta je bez primljenog gola u svim takmičenjima na poslednjim sedam utakmicama; jedan gol su primili crno-beli na prethodnih 13! U prvenstvu su mrežu Partizana pogodili po jedan put Zvezda, Mladost, Kopaonik i OFK Beograd, koji je Partizanu sprečio 100% učinak. U Ligi Šampiona protiv Partizana zabili su Juventus (1:3) i Rapid (1:5). I to je to.

Glavni razlog? Pre početka sezone pravile su se hipoteze, a sad je i praksa ušla u prilog tome, da duo Miloševića i Sušca stvara probleme, posebno, kad je odbrana pod pritiskom. Kao u školi, kad sede skupa dva dečka, koji zajedno vole mnogo, da pričaju i zaborave, šta se događa oko njih. Ne volimo, da na velikom platnu kritikujemo jedan i isti detalj, ali primljen gol protiv Zvezde na Marakani, definitivno je Hrvata stavilo ne u drugi, nego u peti plan.

spacer.png

 

Na štoperskoj poziciji Miloševiću (več 10 golova na polusezoni) tako se pridružio ili Marcio (koji praktično ne igra više kao napadač) ili Zupančić. Slovenački 21-godišnji štoper ove sezone debitira u prvom timu i milo rečeno, oduševio je sve, tako da je več na meti največih europskih rivala.  Tako je bio solidan, da je i Milošević dobio koji meč odmora, pa je DC-ovski par tvorio slovenačko-brazilski par.

Negde na sredini sezone smo si rekli, ajmo opet upariti Sušca sa Zvonkom; pa je počeo i Zvonko, da svira… neobičan autogol zanj protiv neugodnih Apatinaca, ali se nakon toga otkupio pobedničkim golom par minuta pre kraja.

spacer.png

 

Pored Sušca, koji če verovatno uskoro postati »bivši«, djelomično još uspavanog Koleva, te Krašića* i Cifra, u prvom timu Partizana nije bilo ne samo slabog, ni »prosječnog« igrača ne. Na sredini terena je (7.95) postao glavno ime Jože Horvat, dok je napadački dvojac predvodio večinoma Bekavac (8) sa Poljakom Oslizlom (9). Hrvatski napadač je u poslednjem jesenskom kolu kao uvek presudio Sremcima; u Humskoj je sa dva eurogola i hattrickom Miloševića pala Zvezda sa 5:0.

Svoju priliku odlično su iskoristili i preostali napadači. Janoš Minčer je svoj prvenac upisao protiv Pazarca u kupu, dok je Lillu zabio dvaput. Ivan Danilin* je isto blistao u kupu, u tri navrata zabio je četiri puta, dok se u seniorima istekao i njegov mlađi sunarodnjak Miščenko* (13 golova u u19 timu).  Jeste zabio samo u Takovu, ali debitovao je i u prvenstvu i dokazao, da je fizički odlično spremljen. Kao špica izkazao se i Obilinović (obično krilo), koji je u Torinu zabio hattrik!

Osim Barišića i djelomično Bekavca, ka odličnom ispljenu crno-belih prispevao je i manko povreda u prvom delu sezone, te anemičnost preostalih rivala. Jedini, koji za sad »preti« crno-belima, je Javor, koji je u derbiju u Ivanjici nastupio bez glavnog napadačkog oružja i meč završio bez kornera i šuta u okvir gola. Zvezdi je nakon uvoda pretila katastrofa, ali su na Zmajevim krilima napravili mini preporod i ušli več krajem septembra u gornju polovinu tabele. Svim Partizanovim rivalima je ukupnna prilična neefikasnost, najviše se to kaže kod Romantičara. Tamo jeste ima Kekić na kontu 10 i Brdjanin ,  dok su preostala napadača ukupno zabila samo tri puta.

Zanimljivost prvog dela sezone je ovaj put pre svega u preostatku lige: sedmi i poslednjeplasirani tim dele samo dva boda, pa čemo možda pratiti najkvalitetniji boj za opstanak buduči, da su u tom delu tabele timovi poput Apatinaca i Spartaka. Subotica, netako davno, jedan od fudbalskih svetlih centra Srbije, u najcrnijem od scenarija mogla bi izgubiti čak dva svoja tima u eliti. Plavi Golubovi su nakon slabog početka i poraza kod »gradskog« rivala Palića smenili trenera Jandrića i instalirali mladi val, 36-godišnjeg Danila Krunića. Ta je Spartakovce u nekom delu sezone preporodio i uveo jih čak na četvrto mesto na tabeli, ali je i njih posle pogodio virus nekonstantnosti. Možda če jim samopouzdanje uliti izbacivanje Zvezde (1:0) u četvrtfinalu kupa? Objektivno gledano, veči kandidati za ispad su njihovi kolegi iz Palića. Ako se to desi, Palić če drugi put nakon Rada overiti priznanje za »sindrom druge sezone«: prvo promocija, drugo plasman z top 6+Evropa, a treča sezona-ispad.

 

EVROPA

spacer.png

Partizan je svoju grupu završio sa 100% učinkom sa gol razlikom 21:2, dok je drugo  mesto na kraju zauzeo Juve uprkos porazu u Rumunjskoj, jer su izgubili i Francuzi u Humskoj. Javor je pored Čelsija ubedljivo napredovao, dok če osminu finala videti i u Ljutici Bogdana. Zvezda je u poslednjem kolu igrala spasilnih 0:0 u Francuskoj, pa je tako grupu završila iznad jednog od favorita-Milana.

Prava ludnica inače odvijala se u grupi, gde je igrao i treči beograjski tim. Tu se predviđalo, da če oba velikana, Porto i Man Utd obezbediti osminu finala, dok če se OFK Beograd sa hrvatskim šampionom boriti najmanje za 3. mesto. Neočekivana izjednačenost i obilica remija kolo pre kraja grupne faze donele su do toga, da je vrh-sa jednom pobedom i tri remija-predvodio Porto; za njim bio je Radnik (1-2-1), zatim OFK Beograd (1-1-2), dok je poslednji, sa četiri boda od četiri remija, bio Man Utd. Na kraju je prvo mesto pripalo-hrvatskom šampionu, koji je nakon slavja u Portu protiv Engleza kuči igrao 0:0, dok je OFK Beograd savladao Mandićev Porto sa 1:0 i izbacio ga iz Evrope. Zbog tog poraza obradovali su se najviše Crveni vragovi, koji su na kraju osvojili drugo mesto, a OFK Beogradu ni pobeda nad Zmajevima nije pomogla i takmičenje če nastaviti u kupu UEFA. Pošteno-Romantičari su doživeli  najviše poraza u grupi, izgubivši sva tri gostovanja.

spacer.png

spacer.png

 

 

PUT KA SVETSKOM PRVENSTVU 2226. U AMERICI

 

spacer.png           

 

Nikad dramatičnija završnica europskih kvalifikacija za mundijal: pre poslednjeg dana samo Poljaci su imali direktnu vizu za Ameriku! A rasplet poslednjeg kola? U zagradi su samo reprezentacije, koje su ostale u utrci do tad te stanje uoči poslednjeg dana. U baražu jedna od epskih senzacija.

 

Grupa 1 (Francuska 23, Turska 21). U direktnom okršaju u Parizu Francuzi nisu napravili novog kiksa i pobedom od 1:0 na kraju overili direktan plasman na SP.

 

Grupa 2 (Madžarska 18, Hrvatska, Irska i Italija po 17). LUDNICA. LUDNICA. LUDNICA. Vruči Madžari su u 2225. upisali pet pobeda u šest kola, izgubivši samo u Italiji, a za kraj jim je domača pobeda od 3:1 protiv Iraca prvi put u toku kvalifikacija obezbedila prvo mesto u grupi! Hrvatska isto tako nije imala problema protiv Azerbajdžana (3:0), a dugih nosova pored Iraca, ponovo su ostali aktualni prvaci sveta, koji propuštaju drugo veliko takmičenje zaredom. Nisu blistali u kvalifikacijama, iako su slavili kuči i protiv Madžara i Hrvata, Azzurre je plasman na mondijal koštao samo bod u dva meča protiv Irske, remi u Madžarskoj, da o remiju 2:2 na Kipru u poslednjem kolu-rad Kontolefterosa (65 mečeva i prvi gol- u 90.) ne pričamo.

 

Grupa 3 (Španija 21, Belorusija 20). Na kraju pobeda Španca nad Farcima i poraz Belorusije u Sloveniji, ali to za istočne Evropejce nije bilo kobno; drugi put zaredom idu u baraž za neko veliko takmičenje. Nakon četiri cikla streznjenje je došlo za Slovence, koji su zaostali za očekivanjima i doživeli čak četiri poraza. Trečeplasirane iz kupa konfederacija na njegovom kraju preuzeo je novi selektor, koji je več na uvodu kiksnuo u Latviji, dok je na kraju presudio i poraz od Švicarske 0:2.

 

Grupa 4 (Norveška, Nizozemska, Portugal po 20 bodova!). Konačni ishod razveselio je Skandinavce, koji su pobedom od 3:0 nad Slovacima proslavili prvi plasman na mundijal nakon 16 godina. U Nizozemskoj je remi 1:1 između Tulipana i Portugalaca osrečio domače i Navigatore ponovo ostavio dugih nosova- zbog jesenskih 2:2 u Lisabonu.

 

Grupa 5 (Belgija i Danska 19, Finska 18). Belgijance je koštao remi protiv Finaca u pretposlednjem kolu, a potpunu skandinavsku migrenu dopunili su Danci, savladavši jih sa 1:0 u Kopenhagenu. Finska je sa 1:0 pobedila BiH i kao najbolja drugoplasirana ekipa overila vizu sa SAD.

 

Grupa 6 (Nemačka 22, Grčka 19, Ukrajina 18). Pretpostavka, da če Ukrajinci pobediti sami sebe u grupi, se uresničila: samo bod u poslednja dva kola  i poraz od 1:3 u poslednjem kolu protiv Nemačke. Ali više je bio koban onaj u Grčkoj kolo pre od 2:3. Evo opet Nemaca.

 

Grupa 7 (Škotska 16, Švedska 15, Češka 14, Islandija 13, Izrael 12). Obe prvoplasirane reprezentacije su potvrdile ulogu favorita protiv Izraela odnosno Luksemburga.

 

Grupa 8 (Srbija 21, Rumunjska 20, Austrija 18). Dobrivoje Vasić je napravio remek delo i Orlove ubedljivije nego što kaže konačni bodovni ispljen uveo na SP. U poslednja dva kola Srbija je pobedila u Estoniji te izborila važan bod u Rumunskoj te Transilvance izbacila iz utrke za prva dva mesta. U skoru od 6-4-0, Srbija je dvaput remizirala i protiv Rumuna i Austrijanaca, a protiv Crne Gore recimo dobila je triler 4:3. Sasvim drukčija priča nego pre četiri godina, gde smo se pitali, gde su napadači. U baraž su išli Austrijanci, koji su sa 1:0 savladali Estoniju u gostima; zbog boljeg skora protiv Rumuna.

 

Grupa 9 (Poljska 13, Engleska 10, Bugarska 9, S. Makedonija 8). Ovde je preostao samo duel za baraž između Engleske I S. Makedonije pošto su Bugari več završili sa kvalifikacijama. Prvi su išli na megdan S. Irskoj, dok je S. Makedonija za baraž trebala pobediti Poljake (več pobednici grupe zahvaljujuči 2:2 na Wembleyju u prošlom kolu) na gostovanju te nadati se kiksu Gordon Albiona. Očekivanja Makedonaca se nisu ispunila, poraženi su 0:2, dok su Englezi osvojili bod 0:0.

Taj bod je Englezima, koji su dva prošla prvenstva napustili več nakon trik grupna kola, u dodatnim kvalifikacijama, doneo dvomeč protiv Hrvatske. Da Gordon Albion u poslednje vreme teško igra protiv eks Jugoslovena (poraz od Slovenije u finalu EP-a), potvrdile su obe utakmice. Eks Partizanovac Mirko Mandić nastavlja zabijati za Vatrene, kojim je doneo pobedu na Wembleyju sa 1:0. U revanšu su Englezi bili najbolji na početku i na kraju, ali plasmana u SAD jih je koštao preostali period, kad su pustili previše prostora pre svega za eksplozivca Porta, koji je ponovo blistao, asistencijom i golom-2:1.

Senzaciju kvalifikacija priredili su fudbaleri Belorusije, koji su ostali tenki več u baražu za EP 2224 protiv Austrije. Sad jih je u dvomeču za premierni nastup na svetskom prvenstvu sačekala reprezentacija Nizozemske, protiv kojeg jim nitko nije dao ni najmanje šanse. Posobno nakon prvog meča, u kojem su (šutevi 1:9) tek nakon penala spasili remi. Četiri dana kasnije su, uprkos igraču manje od 39. minuta, uprizorili remek delo usred Amsterdam Arene i posle greške Donnyja Kola golom Jevgenija Platonova savladali Narančaste sa 1:0 za premierni nastup na Mundijalu!

Poslednja dva učestvenika su Turska i Grčka, obojica su sačuvali kapital iz prvih gostujučih mečeva protiv Švedske (1:0, 1:0) odnosno Austrije (1:0, 0:0).

 

(NOVO) SAMOUBISTVO GAUČA: ARGENTINCI  PROPUŠTAJU DRUGI MUNDIJAL ZAREDOM!

Neverovatnu priču u negativnom smislu ponovo su spisali Argentinci! Iako su se mučili u kvalifikacijama, u finišu su imali povoljan raspored, gde su sve upropastili. Domači poraz od 1:2 od skoro otpisanog Paragvaja nadoknadili su pobedom nad Perujem, no onda su išli na megdan Ekvadoru, koji se posle dva poraza od Peruja i Čilea sad borio na život i smrt (Argentina, Kolumbija i Ekvador su imali po 24 bodova). U 84. minutu je Gaučima presudio napadač Villareala Coronel i Ekvadoru doneo prvi mundijal nakon 76 godina. Da če Gauči drugi mundijal zaredom pratiti preko TV-a, pobrinula se i Kolumbija, koja je kuči remizirala protiv Urugvaja i overila dodatne kvalifikacije protiv Gvatemale. 

 

spacer.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2225/26        

Srbija i Evropa u crno-beloj fazi; močni Romantičari, samoubistvo Zvezde i Hajduka

 

Prelazni zimski rok: raspad sistema u Sremu i Spartaku (?), Hodak u Realu

spacer.png

Nisu crno-beli aktivno sudjelovali u zimskom prelaznom periodu, osim uporno zavračali ponude za najbolje igrače, od kojih su zbog gluposti (zaboravivši produžiti ugovor) skoro izgubili Žiku Jelića, koji je u tadašnjem ugovoru imao smešnu izlaznu klauzulu od 4,4 milijuna eura. Ali je Jelić odmah nakon par ponuda iz Zapadne Evrope dogovorio produžetak ugovora, uz »malo« poboljšanu izlaznu klauzulu od 119 milijuna.

Zima 2226 je nagovestila teške trenutke za Subotićane i Sremce. Čini se, da je bilo kao juće, kad smo davali komplimente transferima i pojačanjima Plavih golubova, ali se situacija u kratko vreme promenila i sad igrači beže iz Subotice. Nakon stabilnih sezona, (konačno i očekivano) kriza je udarila i u Sremskoj Mitrovici. Čekali su u najvišim organima četverostrukog šampiona Srbije (poslednji put 2209) do kraja januarja, suočavali poglede i na kraju odlučili-verovatno zbog katastrofalnog europskog ispljena i završetka Evrope več u grupnoj fazi, bez jedne pobede-da je došao kraj sudelovanja sa Predragom Momčilovićem. Njegov naslednik je preuzeo krmilo 13. februara, to je postao Miloš Petrović (43), nekadašnji trener Rada. Sremci su uz to izgubili i odličnog defanzivca (Benfica). Ali imali su sreče.

Njihov glavni protivnik u borbi za top 4, Zvezda, na zimu se odrekla daleko najboljem napadaču. Zoran Hodak je za 10 milijuna eura iz Ljutice Bogdana otišao u madridski Real. Zvezda jeste imala u kadru još četiri napadača, ali si njihov kvalitet ne zasluži pametnih reči.

 

PRVENSTVO: LIGA ZA PRVAKA

Partizan je igrao svoju ligu i niz uzastopnih pobeda posle pobede nad Pekarima produžio na 11. Možda se čini smešno, ali nije bilo lako, pre svega zahvaljujuči brojnim propuštenim šansama i potpunom padu forme barem dvojice napadača, Topaloviću i Oslizlu, koji če prvi gol u kalendarskoj godini 2226. čekati do sredine maja. Tako je praktično sva napadačka odgovornost pala na Bekavca, kojemu je sa brojem golova sledio-štoper Milošević sa nerealnim brojkama.

I kao jeseni, posle Pekara, sledio je okršaj protiv Romantičara u Humskoj, i neočekivano-iz bravure Nešića, prvi prvenstveni poraz crno-belih posle 59 utakmica (0:1). Lovio se Partizan i u Nišu, gde je osvojio bod, nije blistao ni protiv Javora, ali ga je svejedno pobedio (1:0).

Do kraja rednog dela ni jedan od Partizanovih rivala nije blistao, pa je tako prednost crno-belih brzo prešla granicu 20 bodova. Javor je prvu prolječnu pobedu upisao tek u petom pokušaju. Od velike četvorice, za plasman u top  6 je pre 22. kola strahovala samo Zvezda, koja je ipak pobedila u Paliću, koji se na prolječe probudio. Izjednačenost donjeg dela tabele se nastavila, poslednji veliki dobitnik, koji je ulovio Evropu, bio je Kopaonik (povratnik u elitu), koji je savladao Niš, dok je Hajduk iz Kule izgubio šesto mesto izgubivši od Apatinaca.

No kasnije če izgubiti još više.

 

spacer.png

U ligi za prvaka su se inače stvari brzo zaključile. Partizan je postao prvak več nakon 24 kola i pobede nad Javorom. U crno-belom timu su skoro svaki meč počeli sa drugom grupom igrača. Topalović i Oszlizlo još nisu pronašli mreže, dok su Krašić*, Živković* i Starinac sve manje krili nezadovoljstvo zbog male minutaže u prvom delu sezone. Zato je sva trojica igrala na veliko u finišu, kad i sva zajedno i na veselje mogu reči, da mi nije žao. Bugarin Kolev je upalio iskricu kod Pekara, dvema golčinama i podsetio na stara dobra vremena, ali onda je opet ušao u »2226 mode«. Prvo ime sredine terena bio je Jože Horvat, ali sa tragičnom instancom; zanj je došao kraj sezone u 27. kolu, na Marakani! Tamo je Zvezda protiv Partizana doživela treči poraz u pet kola u plejofu. U tom smislu sa Zvezdom se »takmičio« i Srem (isto bez pobede u to vreme), ali ni Srem nije mogao biti toliko slab kao crveno-beli, koji su nakon Partizana klonili još od OFK Beograda i Javora i tri kola pre kraja bilo je zanje kraj sna o Ligi Šampiona.

Crno-beli su nastavili pobednički niz. Nakon razbijanja glave i odrađenih nekoliko transfera več za sledeču godinu (od kojih me barem od jednog boli glava), pitanje je bilo, šta ču sa Topalovićem? Nakon ručka odluka je pala; srpski napadač če biti korišten na levom krilu! Rezultat tog eksperimenta? Eksplozija kod Kopaonika, gde je prvi gol nakon 20 sata postigao i »poljski Depay«, Oslizlo.

 

LIGA ZA OPSTANAK

spacer.png

Takvo je bilo stanje nakon polovine odigranih kola Lige za opstanak , barem što se poslednje decenije i nešto tiče: svet je bio naopako. Na vrhu je bio tim, kojem sam predviđao ispad, skoro isto važi za Pekare. Grubi i prljavi Apatinci jedva nad vodu, dok su poslednja tri mesta držali nekadašnji učestveniki Lige Šampiona i timovi, koji su u infrastrukturnom i finansijskom smislu klasu iznad gornje dvojice (trojice).

Jedini od tih su proradili Plavi Golubovi, koji su u naredna četiri kola upisali tri pobede zaredom plus remi i dignuli se iz opasne cone. Palič  nije blistao, ali njegova prednost nije bila ugrožena; imao je smolu i zbog Pekara, koji su u to vreme pobedili dvaput. U največi krizi bili su Apatinci i Kuljani. Prvi pre svega zbog slabe forme na početku prolječnog dela, a drugi zbog slabih igara na početku plejofa (četiri poraza u prvih pet kola). Pre svega za Hajduk je bilo nepredstavljivo, da bi ispao, nakon što se do zadnjeg borio za top 6, no situacija pre poslednjeg kola njih i Pivare postavila je u najnezavidljivu situaciju.

spacer.png

 

I jeste-dogodilo se neshvatljivo. Kuljani su kuči remizirali sa Apatincima (2:2) i sa njima zajedno se sele u drugi rang; posle 17 sezona nastupanja u eliti. Za Apatince (najprljaviji tim sa 54 žutih i 6 crvenih kartona) nam nije žao. Spasio se OFK Niš- pobedom nad Pekarima, dok u baraž ide još jedan velikan, Spartak, posle poraza u Paliću!

 

spacer.png

 

LAV KUP

Sa gol razlikom od 11:0 se Partizan plasirao u finale kupa, gde je igrao protiv Srema. Lako opravljen posao!

spacer.png

 

 

EVROPA
Za nagradu za 100% učinak i gol razliku 21:2 crno-bele je žreb upario več u osmini finala sa madridskim Realom. Galacticosi su od sezone 2206/07 dalje inače omiljena stranka. U februaru je još bilo vreme, kad su zabijali skoro samo Milošević uz Bekavca; hrvatski reprezentativac je odlučio prvi meč u Madridu (2:1). U uzvratu smo pratili dva poluvremena, prvo smo prespavali, ali je onda došla lekcija u slačionici, zbog koje su Madrižani u nastavku nadigrani na ravni BPI Pekara (4:1).

I protiv Intera imali smo kameleonske periode. Na Meazzi nas je u prvih 20 minuta uništio Izraelac, dok je u nastavku veliki povratak najavio poznati duo. U revanšu smo igrali bez Miloševića, i zbog mizerne forme napadača sa samo jednim špicem, dok je Horvat igrao kao 10-ka. Eksperiment je uspeo (3:1).

Protiv Valencie-najuspešniji tim u LŠ u toj deceniji, finale pre finala. I tamo smo zaostajali, a gol odrešenja postigli na »hrvatski« način, par minuta pre kraja. No u tom razdoblju u vezi napada imali smo više samopouzdanja. Ne zbog feniksa iz pepela u vidu srpskog i poljskog napadača, nego madžarskog pojačanja, koji do sad praktično nije igrao. Na sreču, Minczer, je bio registrovan za Evropu, i svojim doprinosom doneo nama je novi finale. U Madridu, protiv Man Utd-a.

Fudbalska klasika protiv Crvenih vragova na kultnom stadionu; ne treba Liga Šampiona bolje reklame. Pogotovo ako se setimo prethodna četiri finalna navrata (ukupno do sad bilo jih je devet); u kojima su pljuštali golovi, a poslednja tri bila su dramatična, da bolje nije moglo:

2172: Pobeda Partizana 4:0.

2173: Pobeda Partizana od 3:2 golom Bogdanova u 90. minutu meča.

2178: Crno-beli su vodili 1:0, 2:1, 3:2, da bi na kraju pobedili 4:3 pobedničkim golom Ostojiča u 88. minutu

2184: Majka svih drama u Rotterdamu. Crveni vragovi su vodili 2:0, na poluvremenu 2:1. U 47. minutu su promašili penal, ali su nakon odbitka postigli i treči gol. Crno-beli su uprizorili povratak golovima Bileka (63.) i Ostojiča u  78. minutu. U 111. minutu na obzorju je bio potpuni preokret, pošto je Dejan Iliev zabio za 4:3, ali samo dva minuta kasnije, gruzinski ofanzivac Partizana postigao je gol u vlastitu mrežu, za 4:4. U penal lutriji za Engleze je pogodila sva četvorica, dok su za crno-bele nakon dve uspešne serije promašili Ostojič i Raić.

42 godina kasnije, Partizan je finalni meč započeo u skoro najjačem mogučem sastavu, sa iznimkom manka Horvata, kojeg je iznenađujuće nadomestio Starinac. Na golu je ovaj put započeo Ivanović, koji je te sezone dobio interni duel sa Stojanovićem*. Ne inače u broju svih utakmica, nego u broju važnijih.

Protiv svim očekivanjima, meč je potekao uz dominaciju crno-belih, ali bez golova. Nešto defanzivniji crveni vragovi u 7. minutu nastavka bili su kažnjeni za svoju pasivnost; zvanično je za vodstvo crno-belih bio kriv autogol.

spacer.png

Sve do kraja crno-beli su nadzirali igru, Englezi bili su bez pravih šansi. Onda je došla 83. minuta i penal za Partizan te prilika, da se Man Utd dokonačno dokrajči. U svoje ruke je uzeo loptu Barišić…

… i promašio.

Naravno, da to neče promeniti konačnog ispljena, ovaj put neče biti drame.

91. minut meča.

spacer.png

OOO...

...fsajd? Prvi gol 32-godišnjeg argentinskog napadača, koji je u igru ušao u 77. minutu. Prvi šut u okvir gola protivnika.

Ali ne samo to, verovatno zbog prigovaranja, Obilinović je zaradio drugi žuti karton i sledečih pola sata imali smo igrača manje.

I preživeli. Po zakonima logike, penale bi morali izgubiti.

spacer.png

Pogodio je Gonzalec i za njim Starinac. Ali zatim Englezi nisu više pogodili; sva tri šuta ubranio je junak Ivanović, poslednjeg, za pobedu i 95. naslov prvaka Evrope, ubranio je MacDonaldu!

 

spacer.png

Uz Partizan, europski presežak uspeo je Romantičarima, koji su stigli sve do polufinala kupe UEFA i ispali protiv konačnog pobednika, Tottenhama. Javor i Zvezda su ispali več u osmini finala LŠ. 

 

spacer.png

spacer.png

 

PRVI TIM

spacer.png

 

Uz standardnog Bekavca, koji če na mundijalu sa Hodakom predvoditi sanjski napad Vatrenih, drugo prvo ime napada crno-belih je i prvo ime odbrane. Nestvarnih 17 golova štopera je za anale, ali nisu svi iz kornera. Svoj doprinos naravno imali su i njegovi partneri. O Marciu ne razmišljamo više kao napadaču, ta brazilska zver je bila prvo ime finala LŠ, gde je pružio najbolji  meč u karijeri i u džep spravio ofanzivce Mančestera. Jedina slabost je kod njega nepredvidljivost; samo par dana nakon europskog trofeja, u Sremu je nakon šest minuta napravio glupost igrajuči rukom i zaradivši isključenje… Solidno je odigrao sezonu i Zupančić, štoper u klasičnom smislu, dok je, očekivano, Sušac več završio Partizanom! Zaključak sezone je zbog povrede propustio; od sledečeg leta biče novi član Čelsija.

U veznom redu standard; jedino Kolev več treču sezonu zaredom igra pod svojim standardima. Nema više asistencija, ni golasa, iznimak je bio Pekar. U napadu je verovatno svoju poslednju pravu sezonu odigrao 33-godišnji Cifer (za reprezentaciju ima 111 nastupa i 71 golova), kojemu inače ugovor isteče na leto 2227. Kakva če biti sudbina Topalovića i još kojeg ofanzivca sa obzirom, da če Minczer sledeče sezone sigurno biti u 25 (26)-rici prvog tima, buduči, da u Humsku na leto dolazi još jedan centarfor, iz Slovenije?

 

spacer.png

 

 

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1.12.2226

DA LI ČE PLAVI GOLUBOVI JOŠ KAD POLETETI?

Deset (i nešto) godina uspona i pada ponosa iz Subotice

 

25. novembar 2226. Apatin. U »superligaškom« derbiju Prve lige, drugog ranga srpskog fudbala, Mladost iz Apatina je savladala subotički Spartak sa 3:1. Time su Pivari došli do 40 bodova na tablici 18-članske lige-možda »najjače« u istoriji. Isti broj bodova imaju kao kulski Hajduk. I Kuljani i Apatinci su jedni od favorita za povratak u elitni rang.

Na 15. mestu tabele trenutno se nalaži još jedan tim. Tim za MP 1. mesto za povratak u elitu.

Tim, koji je nakon 20 kola 15 bodova oddaljen od direktne promocije; jeste samo pet bodova to znači od mesta, koje vode u plejof za napredovanje.

Ali samo dva boda ga i dele od mesta, koji vodi u treči rang. Neprihvatljivo za tim, koji je pre deset godina doživeo najsvetlije trenutke u svojoj istoriji.

Danilo Krunić, 37-godišnji trener, je nemočan. Nekad je tim, koji ga vodi, redovno bio prve četvorice u Srbiji, igrao Ligu šampiona. Danas gubi od timova poput Mladog Radnika, Takova, Metalca Trgovačkog i Bačke.

Tri godina stariji od Krunića jeste osoba, koja je u potpunosti doživela obe skrajnosti. Alban Hyka, jedan od trenera u Spartaku, je vrhunac svoje karijere proveo u Subotici. Nekadašnji reprezentativac i napadač Severne Makedonije (66 nastupa, 18 golova) je u Spartaku proveo 11 sezona (2211-22).

»Nadam se, da čemo preživeti taj pad i vratiti se u elitu.«

Ikona Spartaka jeste odlučan. »Ne možem zamisliti, da tim poput našeg ispadne u treču ligu. Postali smo žrtav lastnog uspeha; žrtav velikih, koji su nas opljačkali.«

Hyka zna, da je za tim neophodan što brži povratak, i zna, koji tim su najbolji primeri. A i najslabiji.

»OFK Niš je isto imao glorijoznu  epizodu, igrao polufinale Lige Šampiona. Pre toga bili su jojo klub. Posle par sezona su ispali, ali su se vratili. Suprotno se desilo sa timovima iz Novog Sada. Kad je prvo Vojvodina ispala iz Superlige, svi su pričali, da če se vratiti. Nije se. Kad su ispali iz Prve lige, pričalo se slično. Sad jih više nema nikde, a slično se desilo sa gradskim rivalom iz Novog Sada. Fudbal je umro u Novom Sadu. Suboticu sad predstavlja recimo Palić, ali i oni su na granici ispada.«

 

Od doktora Vasića do šamana Momčilovića

Istorija subotičkog Spartaka se na novo počela pisati u mandatu sadašnjeg selektora Orlova, ikonu Partizana i Intera. Za tad mladog Dobrivojea Vasića Spartak je predstavljao uopče prvi tim za vodenje u karijeri, ali na tom timu je položio ispit za doktora.

Subotićane je preuzeo u oktobru 2213; nepune dve godine kasnije je u sezoni 2214/15 postigao, tad se činilo nemoguče. Treče mesto u prvenstvu, polufinale Lav kupa i finale kupa UEFA, gde je Spartak poražen od Newcastla.

To je bilo vreme, kad je bila velika Petorica razbijena zahvaljujuči Plavim Golubovima i Kuljanima. U sledečoj sezoni je sledio (očekivani) pad i samo sedmo mesto. Ali su u toj sezoni Subotičani osetili prvi put Ligu Šampiona, u koju su se plasirali direktno u grupe zbog drugog mesta na tabeli nakon rednog dela. U debitanskoj sezoni jih je u četvrtfinalu tog takmičenja zaustavio veliki Real Madrid.

Sezona 2216/17 donosi novi vrhunac. U Evropi se došlo do osmine finala kupa UEFA (Kaiserslautern), ali su Plavi golubovi ispisali istoriju, vredno skoro dva veka. U prvenstvu su zaostali samo za Partizanom, pobedivši ga u jednoj od odlučujučih utakmica za naslov vicešampiona, u Humskoj 2:1 i prvenstvo završili sa zanje rekordnih 62 bodova.

 

Posle Vasića Momčilović: Spartak je još »ovde«

To je bio vrhunac tima, a i Vasića na klupi. U sledečoj sezoni je Spartak doživeo prvu ozbiljnu krizu. Jeste obezbedio plasman u LŠ (uz pretkolo protiv MTK-a, jer su nakon rednog dela bili slabiji od drugog mesta), ali su slabim igrama na jesen završili kao poslednji u svojij grupi, a bili su daleko od vrha i u šampionatu. To je u januaru 2218 donelo raskid ugovora sa Vasićem, kojeg je zamenio Predrag Momčilović.

U Subotici je na zimu 2218 slutilo na pravi kaos i raspad sistema. Ako je Spartak u proteklim sezonama nekako uspeo zadržati kostur tima odnosno nadomestiti izgubljene igrače, negde od 2218. dalje to više nije bio slučaj. Ali je Momčiloviću uprkos kaosu uspeo remek posao. Tim, koji se je ozbiljno igrao sa svojom sudbinom u eliti, je konsolidirao. U toj i u sledečoj sezoni Spartak jeste bio ništa posebno (2x 7. mesto, i jednom 1/16 finala kupa UEFA), ali jima je u sledeče četiri sezone vratio dio starog sjaja i vratio jih u top 6.

U sezoni 2219/20 je Spartak prvenstvo završio kao šesti, dok je u Evropi stigao do četvrtfinala kupa UEFA, gde ga je eliminirao grčki AEK. Slični uspeh je ponovio u sezoni 2220/21 (Sevilla), ali je u toj sezoni završio četvrti u šampionatu- što je ponovio i u naredne dve sezone.

 

Početak pada

Ali več tad se mogao osetiti pad i (ponekad čudan) gubitak sve više i više važnih igrača. U sezoni 2220/21 je Spartak poslednji put igrao grupe LŠ, kamo se plasirao posle eliminacije Standarda, ali grupe nije prošao. Momčilović popravnih ispita nije prošao ni prvi, ni drugi put i tako nije nadgradio tih 4. mesta u potpunosti. U sezoni 2222/23 mu je ulazak u grupe LŠ sprečila poljska Legia, dok mu je u 2223/24 u istoj fazi (3. pretkolo) to uradio hrvatski Čakovec. Momčilović je bio pod pritiskom; slabe igre u prvenstvu i rani ispad iz Evrope od švedskog Hamarbija pre grupa kupa UEFA su donele do kraja Momčilovićeve ere.

U januaru 2224 je krmilo Spartaka preuzeo »vatrogasac« Dejan Jandrić, koji je pre toga izza sebe imao neuspešnu epizodu na Karaburmi. Več okleščen tim probao je nadgraditi, za transfere je potrošio na desetine mil. eura, ali uzalud. Sezonu je završio na osmom mestu, dok je sledeču uprkos novom trošenju završio na devetom. Posle odrađenog skoro celog prelaznog roka sezone 2225/26 u upravi Spartaka su se kraj augusta (!) odlučili za zamenu i ustoličili mladog Danila Krunića. Sa njim je Spartak (kojeg je iz stručnog štaba kraj maja napustio i Frank Akquegbu*) dokonačno potonio; u prošloj sezoni je Spartak osvojio 10. mesto i u baražu protiv Borca ispao u drugi rang srpskog fudbala.

 

Igrači-dio istorije

U proteklih deset godina Spartak su pojačali, a i napustili brojni legendarni igrači, i vreme je, da se setimo barem neke od njih. Kako i zašto su napustili Suboticu, to ostaje nerešeno pitanje, a neki odlazci če verovatno dvigniti koju obrv; nije zato nelogičan nadimak Šaman za Momčilovića.

*Milovan Vidović (DC) i Nenad Pantelić (bek): u junu 2217 su prešli u Partizan. Za razliku od drugog, Vidović (več u penziji) je u narednih šest sezona postao ikona Partizana. Pantelić se je nakon pet godina vratio u Suboticu, ali kao pozajmljen igrač. Danas je 31-godišnjak član Javora.

*Matjaž Bojović (bek). Slovenačkom braniču je u Spartaku istekao ugovor (!). Karijeru je nastavio u Češkoj kod Slovačkog, zatim prešao u Slaviju, da bi onda vrhunac karijere doživeo u Valenciji i Čelsiju, gde je postao-jedan od najboljih bekova na svetu; bio je član i najbolje slovenačke reprezentacije u istoriji.

*U kriznom januaru 2218 su Spartak napustili krilo Michal Flipczak (Rangers) i Angel Todorov (OFK Beograd) te danas najubojitije ime-Miloš Stanišić. Nakon dve sezone u OFK Beogradu za slabih 20 milijuna je prešao u madridski Real, gde ima danas izlaznu klauzulu (za FM 2007 šokantnih) 236 milijuna eura!

*Na leto 2218 je Spartak izgubio Ivana Vukovića i Vladu Živkovića. Prvi je otišao u Partizan, gde se nije proslavio, posle Saragoze sad je član Rome. Živković je igrao u Radu, Hajduku iz Kule, a sad je član Srema.

 

Narednih par igrača je primer neobično ekstravagantne transfer politike Predraga Momčilovića (i bivšeg trenera Srema!) kojoj čovek teško veruje. Aleksandar Stojanović (branič) je u julu 2218 pojačao redove Spartaka, da bi manje od godinu dana kasnije bio prodat u Srem. Iz tamo su ga nakon tri sezone vratili (august 2222), da bi ga u januaru 2224 prodali OFK Beogradu, gde igra još danas. Još gori primer trgovine sa Sremcima (!) je primer Dalibora Gajića. Taj veznjak je u junu 2216 (za 6,25 mil.) došao u Spartak upravo iz Srema. Tamo se zadržao do januara 2220, kad su ga  za 8,25 mil. prodali nazad u Srem. Ali tamo se nije dugo zadržao; krajem juna 2222 je Sremsku Mitrovicu zamenio za-Suboticu (!) za 8,75 mil. Ako ste mislili, da je to višak- nije; u februaru 2224 je prodat nazad u Srem za 9 milijuna eura!

spacer.png

 

*U junu 2220 se je Spartak, isto pod Momčilovićevom komandom, odrekao dvojice svoje dece. Perspektivni golman Dragan Mitić je za 5.5 milijuna prodat u Javor; u februaru 2222 je prodat za dvostruku tu cifru u OFK Beograd, a gde igra danas, od jula 2225 (na free), ne trebate pogađati. U isto vreme su se odrekli i Draganu Bogdanoviću, sad napadaču Zvezde i povremenom reprezentativcu.

 

*Još bisera izgubio je Spartak i dalje. Obrambene zveri su u 2220+-ima pojačale Partizan; bivši igrači Spartaka su tako Zvonko Milošević, Robert Brnić i Ivan Radojčić. Srdjani Tešić odnosno Belić sad igraju u OFK Beogradu, Jovan Zarić u Javoru. A verovatno postoji još koji igrač, koji igra u manje zvaničnim timova i koji bi sad koristio Plavim golubovima.

 

Nauk?

U periodu od kraja juna 2225 do kraja juna 2226 Spartak je doveo 17 igrača za ukupan iznos slabih 17 mil. eura.

U prelaznom roku 2226/27 tri igrača je doveo iz Zvezde, jednog iz Morave Velike Plane te jednog iz Rudara Alposa.

Priča Subotičkog Spartaka bi trebala biti: ne igraj se sa lavovima i kad spavaju. Velika petorica je sad snažnija. OFK Beograd se nakon godinama krize vratio ka vrhu, čeka se i ekplozija Zvezde. Trenerska neiskusnost odnosno mladost na primeru njihovog trenera Spasića ne igra nikakve uloge. Nije sve izgubljeno, ali reakcije moraju doči u pravim trenucima.

Deset godina u fudbalu nije ništa; ali za Subotičane se u to vreme mnogo promenilo. Njihov ponos sad predstavlja Palić, koji ga u grupi kupa UEFA čeka gostovanje Man Utd-u…

 

Život donosi promene, nekad si gore, nekad na dnu, nekad u golom prosjeku. Alban Hyka zna to i sad moli navijače, da pomognu klubu i u trenucima, kad mu ne ide. Na granici nove godine 2227 se nada, da če sledeča biti uspešnija.

A sretna nova godina 2022 i svima na forumu i neka bude svaki dan pun dobrih stvari.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

SP 2226 U SAD-U: ŠKOTSKA SA MACDONALDOM NA TRONU POSLE 40 GODINA, AFRIČKA SENZACIJA I BALKANSKI BLEKAUT

 

Krajem maja Colin Mac Donald, 25-godišnji škotski napadač Man Utd-a bio je tragična figura finala Lige Šampiona u Madridu protiv Partizana, kad se sve činilo, da če biti jedan od junaka. U prvom minutu sudijskog produžetka asistirao je Torresu za izjednačenje na 1:1 (ofsajda navodno nije bilo) i time svoj tim spasio u produžetke. Sa igračem manje.

Dobra pola sata kasnije promašio je poslednji moguči penal u lutriji; promašaj, koji je Partizanu doveo naslov prvaka Evrope.

spacer.png

 

Slaba dva meseca kasnije u Los Angelesu to je zaboravljeno. Škotska je posle  40 godina osvojila drugo svetsko prvenstvo a to upravo na njegovim krilima! MacDonald je sa 7 postignutih golova zlatna lopta mundijala u Americi. Kako visoko vredi taj ispljen, nam kaže i činjenica, da su u poslednjih 120 godina samo tri igrača uspela na mundijalima postiči tu brojku, dok je u celom sejvu (200+godina) više od sedam golova na SP-ima uspela postiči samo trojica: 9 golova je zabio Gianpaolo Pazzini 2010., dok su 8 golova uspeli zabiti Stevie Mclauchan (Škotska-2034) i Thomas Hernandez (Francuska-2202). Posebno se MacDonald istekao protiv Brazila, gde je osim pogotka za izjednačenje bio uspešan i u penal lutriji.

spacer.png

Očigledno je Amerika raj za afrički fudbal. Na poslednjem mitingu najboljih svetskih ekipa ovde, u 2170., drugo mesto je osvojilo Alžir, dok je sad ta čast pripala Maroku, afričkom šampionu ispred dve godine. Pre 56 godina svoj jedini naslov prvaka sveta osvojila je Hrvatska. Od Vatrenih i njihovih strašnih ofanzivaca poput Hodaka, Bekavca, Mandića, Obilinovića ipd. očekivalo se mnogo. Kockasti su naravno opravdali ulogu favorita u grupi savladavši Finsku 1:0, Zimbabve 5:0, dok su sa Meksikom remizirali; da bi onda u osmini finala ispali protiv Norveške, koja če kasnije osvojiti brončanu medalju-najbolji rezultat u svojoj istoriji.

Visoka očekivanja imali su i Orlovi, koji su na poslednja dva mundijala osvojili brončanu medalju. Sasvim obratno kao pre četiri godine, kad jih je na put u Španiju popratila skepsa manka golova u kvalifikacijskoj grupi, na put u Ameriku vladao je veliki optimizam. Ali taj je sa svakih 90 minuta više kopneo. Prvo su izgubljena dva boda protiv domačina, koji je u Orlandu od 84. minuta igrao sa igračem manje, ali uspeo, da izjednači posle prekida u 93. minutu. Onda su dva boda izgubljena i protiv Urugvaja; u oba slučaja za Srbiju je bio strelac Topalović. Bili su Orlovi u povoljnjoj poziciji pre poslednjeg kola, ali jih je »kuči«, u Čikagu, savladao afrički šampion, Južnoafrička republika sa 1:0 i zakazao direktan let za Beograd! Dobrivoje Vasić tako drugi put zaredom na velikom takmičenju nije uspeo preskočiti grupnu fazu.

 

SEZONA 2226/27 

Prelazni rok na leto: definitivni kraj bajke i u Subotici, rivali pasivni

Reč »pasivnost« je možda pregruba. Javor je u svoje redove doveo čak šestoricu, od toga trojicu slobodnih igrača; OFK se pojačao recimo sa slobodnim igračem iz Šahtara. Pitanje o njihovoj kvaliteti če dati vreme. Zvezda, u oči koje su pored Partizana, najviše upereni reflektori, pojačala se sa 33-godišnjim obrambenim veznim iz subotičkog Spartaka. Plavi golubovi če biti gost drug ranga prvi put nakon sezone 2207/08, pa če tako Prva liga ove sezone biti nenormalno jaka, sa čak trojicom eks učestvenika Lige Šampiona (Hajduk, Spartak, Bežanija). Spartak je u baražu za opstanak izgubio od Borca. Nakon povratka u elitu Zebre če nakon penzioniranja Šuljagića tamo pokušati obdržati vatrogasac Dejan Jandrić.

U Partizanu-pestro. Bivši članovi Humske su između ostalih Ivan Cerović (Porto), Kristjan Sušac (Čelsi) i Nenad Pantelić (Javor). A pojačanja, četiri:

Iz slovenačkog šampiona Šentjurja kod Celja dolazi čak dvojica. Avbelj če se kaliti u mladom timu, dok je Lacković, naj strelac tog tima, došao na način, na koji dete želi i dobije slatkiše. Lackovića u tom trenutku Partizan nije rabio, ali kad se zanj počinje zainteresirati Barsa i Arsenal, znaš, da takvog slatkiša ne možeš propustiti. Jeste, trener Partizana imao slabu vest nakon toga; u prvom timu su več superklasni Bekavac, multipraktik Oslizlo, Minczer i Topalović, dok če se istovremeno (kako?) prilika nuditi i Onovu*, vračenemu iz pozajmice u Radu.

spacer.png

Još više dileme i toilet press konferencija ispod tuša šef stručnog štaba je imao, kad je sam dogovorio i transfer ruskog ofanzivca, kojeg je pratio več godinu dana! Hibrid centralnog vezista i levog krila (ali sa PPM-om CUTS INSIDE)-gde če on igrati? Na levom krilu imamo Drozda, tradicionalnog wingera, sa 10+ asistencija po sezoni.Da o konvertiranom Topaloviću ne pričamo. Pojavile su se iracionalne želje, da bi Čehu što brže opali fizički atributi, kao i nekom od ostalih, koji su na granici 30. godine! Da li je to normalno? Na MC su još živi i zdravi Horvat, Fofana, Starinac, jesmo Koleva stavili na stran, ali za koju godinu dana stiže Cvetković*.

Jedini, koji je odmah ušao u prvi tim, je Radojčić, eks igrač Spartaka. »Najmanje« rošada, iako imamo sad več četiri klasična štopera…

spacer.png

 

 

 

POLUSEZONA: U ZNAKU BEKAVCA I KOPAONIKA

spacer.png

Očekivanja u vezi i ulozi pojačanja su se na polusezoni ispunila; okostnica prvog tima u šampionatu je tako ostala više ili manje nepromenjena. Napadačku liniju je više ili manje činio duel Bekavca i Minczera, dok je Topalović više ili manje nastavio svoju konverziju kao levo krilo. Ipak, crno-beli nije, da nisu imali problema sa neefikasnošču, to se videlo pre svega kraj septembra i sredi oktobra (Palić, Radnički, OFK Niš), ali samo na utakmicama protiv domačih protivnika. A kad je najteže, na jesen 2226 znalo se, na koga se može računati. Hrvatski internacionalac je na polusezoni stigao do broja 17, od toga jih je 10 postigao u prvenstvu, gde je bio na prvom mestu. U drugom delu jeseni Bekavac je bio  nezaustavljiv, o čime če najbolje pričati braniči Srema u Sremskoj Mitrovici. Njima je prvo uvalio gol u kupu, a kad su ga kasnije u šampionatu »zaustavili«, da nije dao gol, Bekavac je dvaput asistirao.

Što se povreda tiče, Obilinović je propustio drugi deo jeseni, dok je njegovu ulogu do perfekcije ispunio Breznikar*, pre svega u Evropi, gde je lakše blistati i puniti statistiku nego u bunker LLSL. U toj ligi smo na jesen imali dva pozitivna iznenađenja. Kopaonik je sezonu započeo sa 100% učinkom u prvih pet kola, zatim su sledila dva remija, a tek posle desetog kola (Javor-0:2) je sledila realnost; u naredna četiri kola Kopaoničari če izgubiti i od Rada, Srema i Zvezde ali se svejedno nalaze na visokoj poziciji. Ali za takve timove je granica između vrha i dna tanka, to znaju najbolje sami; to zna npr. i Hajduk iz Kule a i OFK Niš, koji je pre par decenija (kad je u vreme Toplaka isto bio jojo klub-pre velikog uspona) isto prvenstvo počeo ubitačno, a kasnije ispao. Nišlije su na odmor otišle pobedom nad pro-prosečnom Zvezdom od 2:1, koja ima tu sreču, da je teško biti slabiji od timova, koji su ispod nje na tabeli. Možda jedino od Srema, koji se nalazi u največoj krizi u tom veku.

 

U kupu je Partizan nastavio niz bez primljenog pogotka, a šansu su iskoristili i rezervisti. Protiv Sloge briljirali su Žukov (2 gola) i Lacković (gol); slovenački napadač je osim toga postigao i dva gola Kaizer Čifsima u Japanu.

 

EVROPA: U PORTU JE NEŠTO TRULO, PONOVO TRAGIČAR ILIĆ

spacer.png

 

Ako je Bekavac briljirao u šampionatu, u Evropi (i svetu) je to radio Topalović, bez obzira na to, da li je igrao kao krilo ili kao napadač. Od 14 zabijenih golova na jesen jih je čak pet zabio Spursima; tri u superkupu i dva u Londonu; ukupno u grupi LŠ je zabio pet puta, a dvaput je zabio i u finalu svetskog kupa u Japanu.

Interesantne duele u grupi LŠ su crno-beli na zagrijavanju počeli pobedivši Goteborg za 2:0, a zatim je sledilo gostovanje kod Porta, gde trenutno igra čak trojica eks Partizanovca; Dejan Ilić, te napadača Cerović i Mandić-prepuna motivacije. Eksplozivni hrvatski napadač je več u 9. minutu pokazao, zašto bi »trebao« ostati u Humskoj. Ali- u 14. (Obilinović) i 51. minutu su gosti anulirali prednost. Četiri minuta kasnije Ilić je skrivio penal nad Bekavcem (skrivio je penal i, kad je sa Portom poslednji put gostovao u Humskoj pre tri godine; imavši ogromnih problema sa sadašnjim suigračem Mandićem!), kojeg je Milošević pretvorio i vodstvo od 3:1. Cerović je u 70. samo ublažio poraz (2:3).

Sledio je dvomeč sa timom iz drugog šešira i aktualnim pobednikom kupa UEFA, protiv kojeg smo videli dva različita lica i jednih i drugih. Spursi su u Humskoj posle superkupa uspeli primiti novu petardu (5:1). To je očigledno naljutilo i njih i UEFU. U Londonu su domačini krenuli agresivnije, što jima je dozvolio i slovenački sudija. Poveli su golom Marca u 12. minutu, kojeg su duplirali u 51. minutu nepostoječim penalom. Uzalud su bile žalbe četvrtom sudiji na več drugo sporno suđenje što se gostovanja u Londonu tiće (setite se Čelsija ispred dve godine), ali je pravda došla na kraju, kad je Topalović golovima u 88. i 90. minutu ušutio domačine (2:2). Nakon očekivane pobede u Švedskoj i  nezmožnosti Porta, da pobedi Engleze na svom terenu (0:0), Zmajevi su poslednje kolo dočekali na drugom mestu, dva boda ispred Spursa, ali su morali na gostovanje u Beograd, dok su Spursi kuči dočekali otpisane Šveđane.

Činilo se, da če misija za Zmajeve uspeti. Marcio je u Beogradu goste več u 2. minutu doveo u vodstvo, na kojeg uspavani Partizan nije našao odgovora. Bili su gosti čak bliže drugom golu. Na poluvremenu je svoje odradila slačionica. Topalović je izjednačio u 55.,a pogodak odluke zabio je u 72. minutu; u napadu, pre kojeg je zbog drugog žutog kartona teren morao napustiti ko drugi nego naš tragičar-Dejan Ilić. Porto se tako drugu sezonu zaredom poslavlja od LŠ nakon grupa; ali u toj če barem Evropu nastaviti u kupu UEFA.

 

spacer.png

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2226/27

U »DOSADNOJ SEZONI« HIT TIM BEZ POBEDE U LIGI ZA PRVAKA; POVREDE UNIŠTILE SREM; BEKAVAC NIJE PONOVIO KALINIĆA IZ 2192.

 

PRVENSTVO

spacer.png

Ako se po jutru dan poznaje, ispred fudbalskog kluba Srem narisali su se crni oblaki. 14. januara je njihov daaaleko najbolji napadač u poslednjih par godina, Zoran Vasić (12 golova), polomio nogu i za njega se sezona završila. Nakon 18. kola je višemesečnu povredu doživeo još njihov drugi centarfor Okuka, a u prolječnom delu je-nakon što je zabio gol Juventusu-u bolnicu morao još Vencel. Sremci su tako u večom delu preostatka sezone igrali bez sva tri glavna napadača. Huda povreda nije zaobišla ni Romantičare, gde se nakon drugog meča protiv Seville u k.o. fazi LŠ do kraja sezone povredio Brdjanin! Ali Romantičare ta povreda nije tako poremetila.

Partizan se za to nije menio-na prolječe je nastavio pobednički niz, do kojeg je došao uz obaveznu rotaciju. Rotirati 25 skoro jednakovrednih igrača je umetnost, a najviše se zbog male minutaže žalio napadač Onovo*, kojeg smo u nastavku više ili manje forsirali u prvom timu zajedno sa Bekavcem ili Minczerom. Sa malo podešenim instrukcijama zanj (manje kreativnosti i manje mobilne uloge-pošto je od svih napadača najsporiji), Nigerijac, produkt Partizanove škole, je malo proradio i upisao nekoliko solidnih partija.

Do kraja rednog dela smo izgubili dva boda samo u Borcu, nešto interesantnije stvari su se dešavale kod naših rivala, ali samo do početka plejofa. Što se pozicija tiče, Javor se brzo zabetonirao na drugoj, a OFK Beograd na trečoj poziciji, i dva kola pre kraja bitka za top 6  bila je još gusta. Posobno još nakon Zvezdinog poraza od 1:3 na Banjici, posle kojeg su otpustili četvrtog trenera u toj deceniji, Dragona Tadića. To je, nakon dve pobede uz remi, bio prvi prolječni poraz crveno-belih.

spacer.png

I, ako su se u prošlosti zanašali na mladost, sad su izabrali izkustvo-ali samo po godinama. Novi prvi šef struke na Ljutici Bogdana je postao 60-godišnji slovenački trener Hajduka, koji je Splitćane napustio u gustoj borbi za čak naslov prvaka! Sabotić je čitavu igračku karijeru (2182-99) proveo igrajuči u slovenačkoj ligi, a neigračku karijeru proveo je više ili manje kao pomočni trener u slovenačkih i hrvatskim klubovima,a započeo ju je kao jedan od trenera u stručnom štabu-Partizana (2199-2209). Hajduk je bio njegovo prvo trenersko izkustvo.

spacer.png

 

Za razliku od direktnih konkurenata za top 6, činilo se, da je Sabotič dobio sve na tasi. U poslednja dva kola rednog dela Zvezda je imala daleko najlakši razpored-dvostruko igranje kuči protiv najslabija dva tima u ligi-Palića i Pekara i bez Evrope (ispali več pre grupne faze protiv NK Zagreba povodom autogola u 90.) Raspored ostalih konkurenata bio je sledeči:

OFK Niš: Partizan (A), Palić (H); u međuvremenu OFK Beograd (kup-A)

Kopaonik: Javor (H), Srem (A); u međuvremenu pre Javora revanš kupa UEFA protiv Bayerna, a pre Srema još gostovanje Partizanu u polufinalu kupa;

Rad: Pekar (A), OFK Beograd (H)

Srem: OFK Beograd (A), Kopaonik (H); pre prvog meča još revanš kupa UEFA protiv Juventusa

 

PUT DO »DOSADE«

Poslednja dva kola rednog dela tako su bila »vrhunac« sezone. Za Sremce je bilo kraj svih nada več nakon Karaburme (1:2), time su top  propustili prvi put nakon sezone 2211/12 i samo drugi put nakon sezone 2155/56! Poslednja tri mesta zauzeli su Zvezda, sa dve očekivane pobede; Niš, koji je prvo izgubio 0:4 u Humskoj, da bi onda pobedio Palić; te (ne) očekivano Kopaonik uprkos umetnosti davanja nula golova u čuvenom nizu od devet utakmica u svim takmičenjima!

spacer.png

Kad jih pogađa nesreča, a kad i sreča i na sreču je zanje bio dovoljan samo bod u Sremskoj Mitrovici (78 minuta igranja sa igračem manje).

spacer.png

Od tu dalje-dosada. Pošto su razlike na tabeli bile velike, pozicije 1, 2  i 3 se nisu menjale, i to smo več znali; samo se OFK na kraju zbog bolje forme Ivanjičanima približao na samo plus 2. Nakon prva tri kola plejofa Nišlije i Kopaoničari bili su bez pobede, pa je tako Zvezda imala očekivan autoput do osnovnog cilja sezone-4. mesta i kvalifikacija za LŠ. Sabotić je bentio nad sudijama u neviđenim penal scenarijima: protiv Zvezde su sudije svirale penal u čak četiri skoro uzastopna navrata: u 23. (OFK Beograd), 24. (Kopaonik), 26. (Partizan) i 27. kolu (Javor), ali – sva četvorica (!) izvođaća ga je promašila!

Crno-beli (imavši samo jedan slab dan na Karaburmi povodom hattrika Sušića) su se zvanićno veselili titule nakon boda u Brusu i poraza Javora od Niša (1:4). U dva večita derbija protiv Sabotića veselili su se dve pobede: super spektakularan je bio derbi na Marakani, kojeg je odlučio Horvat u 94. minutu!

spacer.png

 

Iz Prve lige se u elitu vračaju Pivari iz Apatina i Hajduk Kula. Subotički Spartak se nakon rasprodaje igrača sastavio i pod krmilom novog trenera Jovića stigao čak do plejofa, gde je ispao od Dubočice Leskovac (6:2, 0:1).

 

LAV KUP

spacer.png

Ovo je bila prilika Kopaoničara za izjednačenje (Onovo* je zabio u 2.) u 92. minutu polufinalnog meča u Humskoj. Filip Cvetković je skrivio penal, kod kojeg se izkazao Stojanović*, koji je zatim ubranio još drugu stopostotnu šansu gosta, koji su imali još jedan napad, ali je u poslednjoj šansi na utakmici njihov igrač glavom pucao iznad gola.

U finalu na Marakani pratili smo spektakl. OFK Beograd se usudio igrati fudbal. Partizan je dvaput vodio, Romantičari dvaput izjednačili, a presudio je Milošević.

spacer.png

 

LŠ / KUP UEFA

Aktualni prvaci Evrope su nastavili strahovit niz do cilja-novog trofeja. U tom su padali Šentjur (4:1, 6:1), Chelsea (2:0-sa dva igrača manje; 1:0) i Arsenal (5:0, 1:0). Protivnik u finalu bio je milanski Inter, protiv koga zbog crvenog kartona nije mogao igrati Minczer. Crno-beli drugih problema izuzemši nedostatak Horvata nisu imali. U svojem redu imali su raspoloženog Starinca, koji je odgovorio na brzo vodstvo Talijana iz slobodnjaka. Ali-vlažno i kišovito vreme nije odgovaralo crno-belima, posobno ne Bekavcu, koji je imao slab večer. Kako se izkazalo, postoji nepisano pravilo za Partizan: ako je put do finala spektakularan, finale če biti teško. I to se izkazalo par minuta pre kraja, kad je meč u korist Intera odlučila nemačka rezerva-na veliko razočaranje svih u Partizanu. Bekavac tako nije ponovio ispljen Silvia Kalinića- koji je pre 35 godina protiv istog protivnika u poslednjoj šansi na utakmici tad odlučio finale LŠ. I uzalud če iči pobede protiv npr. Londončana i neverovatih partija poljskog napadača u Evropi, Oslizla, koji je sa 8 golova postao naj strelac LŠ.

spacer.png

 

Da je Evropa drug svet, pobrinuo se neočekivani srpski duet u kupu UEFA (I Javor i OFK Beograd su ispali na prvoj stepenici u LŠ). Dvojica timova, jedan bez zdravih napadača (njihov joker bio je 19-godišnjak, koji če narednu sezonu igrati u čačanski Slobodi), drugi, koji ne zna zabijati, dogurali su do polufinala kupa UEFA, gde su se sreli međusobno. Največi uspeh u istoriji kluba uspeo je Kopaoničarima, koji su Sremce eliminirali (2:1, 0:0), da bi se u finalu sreli sa Milanom, koji je bio snažniji-1:0.

spacer.png

 

spacer.png

 

 

PRVI TIM

spacer.png

 

Poslovili su se od crno-belog dresa:

Iztok Cifer (2210-27). 34-godišnji slovenački napadač je u toj sezoni odigrao samo jedan meč. U poslednjem kolu je u pobedi nad Nišem postigao gol za 4:0 i u 74. minutu uz stoječe ovacije napustio teren. Njegova dediščina: 366 utakmica, 175 golova i 88 asistencija. Bio je član najbolje slovenačke reprezentacije u istoriji, za koju je u 111 nastupa postigao 71 golova i sa kojom je nastupio na dva svetska i dva europska prvenstva; Slovenija je aktualni šampion Evrope.

Tomas Drozd. 31-godišnje češko levo  krilo je bio član Partizana od januara 2218. Obični njegov ispljen je 10-15 asistencija po sezoni. Ukupno se zaustavio na broju 74.

Lačezar Kolev. 30-godišnji bugarski veznjak (2218-2227) je več par godina u padu forme, nekad udarni član prvog tima če sad kraj karijere probati polepšati u drugoj sredini.

 

Navidez laka situacija: Žukov če sledeče sezone u prvi tim, kao i Lackovič, dok je sudbina Onova* (YI 2219+več nigerijskog reprezentativca) nejasna. U »gužvi« napadača, oceniti čemo, kako su se na pozajmici odrezali Miščenko* (Olomuc) i Savić* (Bežanija). Da li če u novom timu biti još prostora za Oslizla-jednog od najzaslužnijih za dugu europsku avanturu crno-belih; ili če fenovi FM-inih meme-a  o starom kapetanu, trenutnoj zvezdi i mlađom wonderkidu ponovo biti u pravu i nagniti vagu na krutu stran fudbala, koja selektivno ceni rad prošlih zasluga?

 

spacer.png

Ubojita kontra Partizana na poslu: Palić je promašio izvanrednu šansu, a u suprotnom napadu su jih crno-belu putem Bekavca kaznili.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2227/28

SVAK »ZAŠTO« IMA SVOJ »ZATO«; POVREDE POSETILE I HUMSKU; ROMANTIKA U EUROPI, A ZVEZDA SA NOVOM ŠOK TERAPIJOM »NA PRAGU« DRUGE LIGE

spacer.png

 

Letni prelazni rok

Pored gore pomenute trojice od »poznatijih« igrača Partizanov dres za neki drugi na leto su zamenili još Milko Vuković (Lazio) te večni rezervist, štoper Jožef Petan (Utreht); u Teleoptik su slani Dušan Krašić* i George Onovo*, iako sa teškim srcem. Za prvi tim (još) nisu spremni Željko Bevc (slovenački bek, slan na pozajmicu u OFK Niš) i barem za sad največi napadački talent iz Zemunela, Nikola Savić*. 19-godišnjak je imao iza sebe uspešnu pozajmicu u Bežaniji (29 utakmica, 16 golova), a u novoj sezoni če napraviti korak napred, igranjem u Superligi za povratnika iz Apatina.

Tehnički gledano, u Partizanu nije bilo »novih« pojačanja, samo su neki od igrača prebačeni u prvi tim. To važi za Žukova i Lackoviča, te najmlađeg člana seniorskog tima, 20-godišnjeg veznjaka Filipa Cvetkovića*. Interesirali su se crno-beli jedino za rumunjskog levokrilnog ofanzivca, koji poseduje sličan profil igrača kao Barišić, ali je transfer propao zbog njegove nezainteresiranosti uprkos bajnom ugovoru.

spacer.png

 

Evo i najzanimljivih detalja i dešavanja kod naših rivala:

JAVOR. Otišli su igrači zanemarljivog kvaliteta, a dovedena je dvojica. Odlični golman (istekao se u Humskoj u 2. kolu) Jan Vavra je stigao iz Partizanove filijale Sigme Olomuc, dok je napadački dio pojačao Milan Tomić, dete Srema; igrajuči tri sezone zaredom na raznih pozajmicama.

OFK BEOGRAD. Čak 17 igrača je na Karaburmi postalo višak; dovedeni su bugarski napadač, koji če sezonu provesti na pozajmici kod Njegoša i Tomas Drozd-kojemu je u Humskoj istekao ugovor.

ZVEZDA. Devetorica out; došli: napadač Miroslav Djordjević (OFK Niš) te 18-godišnji slovenački veznjak iz Celja.

SREM. Podbacili su Sremci prošle sezone, a gledajuči njihov prelazni period čeka jih opet teška borba za Ligu Šampiona. Napustilo jih je 13 igrača, ali za razliku od gornjih timova, neki su bili nosioci. Bayern jim je uzeo najboljeg braniča, Ljubomira Cvetkovića, a uprkos krizi sa napadačima u prošlom mandatu, usudili su se odreči čak dvojici. Pored Tomića (Javor) jih je napustio i Okuka (Niš), zato su bili primorani pet minuta pre 12 časova iz Rada dovesti Sašu Markovića.

OFK Niš. Nišlije če se probati vratiti u gornji dom, od šestorice novajlija je zanimljivo to, da čak četvorica dolazi iz kulskog Hajduka. Jedan iz Srema, a drugi iz Radnika Velike Gorice.

  

PRVENSTVO

Več u prvom kolu-večiti derbi. Na Marakani. Jedina moguča prilika, da Zvezda konačno dođe do prve prvenstvene domače pobede u večitim derbijima posle nepunih 17 godina. Goran Sabotić je od starta krenuo sa ofanzivom-dugim strelicama napred; neviđen događaj što se taktike Zvezde tiče. A to je išlo na mlin gostima-koji su se u 90 minuta prošetali, pobedivši 3:1 i  nastavili crni Zvezdin niz. Zvezda je zabila iz jednog šuta u okvir.

Ali več na tom meču, pa čak i na letnim pripremama postalo je nešto jasno. Ove sezone povredama neče biti skloni ni u crno-belom stožeru, pre svega ofanzivci. Na Marakani je iz igre morao Bekavac; u sledečem meču protiv Borca Partizan je ostao bez Oslizla, koji je skoro završio polusezonu. Još goru povredu je protiv Apatinaca zadobio Fofana, koji jeste završio sa jesenskim partijama. Sa višestrukim povredama bavili su se i Žukov, Savić* (koji je praktično završio karijeru kod nas) a pre svega Lacković, napadački debitant, koji je u toku sezone oko tri puta morao iz terena nakon što se povredio na samom meču.

spacer.png

Sa neobično čestim povredama, pre svega napadača su se na početku sezone (opet) bavili i ostali rivali. Tako je OFK Beograd derbi protiv Partizana dočekao bez Šušića i Brdjanina, dok je Javor u to vreme (kao prošle sezone Srem) imao izvan pogona čak sve njihove napadače, kao i Zvezda u oktobru. Upravo Ivanjičani su zbog toga platili največi peh. Nakon 13. kola i poraza u Humskoj, pali su na 9. mesto, sa samo osam zabijenih golova. Ispod prosjeka su sezonu počeli i Sremci, ali su se u nastavku popravili, slično važi i za Zvezdu, dok je jedina konstanta bio odličan OFK Beograd.

Partizan je uprkos povredama nastavio igrati »svoju« ligu i nanizao osam triumfa u nizu. Manko napadača je iskoristio sa promenom formacije u 4-4-1-1, sa Minczerom kao jedinim pravim napadačem uz Topalovića na ML. U toj formaciji je Madžar eksplodiralo i u prosjeku zabijao skoro gol po utakmici. Crno-beli su jedini slab moment doživeli u 9. kolu kod Srema, gde su več nakon 15 minuta gubili sa 0:2. Poraz (prva domača pobeda Srema u duelu posle aprila 2224) je bio potpuno zaslužen, a neki obrambeni igrači su dobili novčane kazne. Trener Partizana na toj utakmici očigledno jeste nešto spregledao, što če ga kasnije možda kazniti…

spacer.png

 

ZIMSKI PRELAZNI ROK

spacer.png

Ova mini slika zimskog prelaznog perioda ne osvetli stvari u celoti. Javor i Srem  u poslednje vreme dobro sudeluju, a barem na prvi pogled činilo se, da je pobednik te »izmenjave« Srem. Sremci su pored štopera iz Javora Ivanjičanima oteli i napadača Petra Gajića; iz Rada doveli veznjaka na free, a iz Apatina još kvalitetnijeg. U Ivanjici su se nadali, da je bio njihov skauting Rumunjske dobar, pošto su doveli još rumunjskog štopera.

 

PROLJEČE

U prvom kolu prolječnog dela sastala su se (uz Partizan) dva najvručija tima zaključka jeseni. OFK Beograd (8 utakmica bez poraza) je ugostio Sremce (9); uvertura su bile intenzivne press konferencije, a na kraju su kao pobednici izašli Sremci, koji su posle 0:2 zaostatka slavili sa 3:2 na Karaburmi. Taj poraz nije poremetio Romantičare, koji su iz kola u kolo povečavali prednost na vicešampionskoj poziciji ispred konkurenata. Sremci su pokleknuli u sledečem kolu porazom na Marakani, a u sledečem su u Humskoj nadigrali Partizan, ali bodovno ostali praznih ruku.

Crno-beli su usred februara doživeli težak europski neuspeh; neuspeh, koji se kasnije pokazao, da to nije bio! Više o tome u europskom razdelku, ali posobno treneru Partizana, rana europska eliminacija je teško pala, posebno, jer razlog zanju nisu bile toliko povede nego katastrofalna partija-najiskusnijih i najvernijih igrača, valjajuči to za oba mača. Milošević je bio krivac za primljen gor u Nemačkoj, a oba beka, Jelić i Brnić (hrvatski reprezentativac se u to vreme potegovao za novi ugovor pošto se to sad baš izkazao i iz prvog tima  izrinuo Pribyla) za debakl u Humskoj, nakon kojeg je nemački Werder izbacio crno-bele iz Evrope. Protiv Nemaca nisu igrali Minczer, Žukov, Lacković, u formi ispod prosjeka očigledno su bili Ivanović i Marcio, a najviše gnojnice ispalo je na prvog desnog beka.

spacer.png

Jelić-koji je bio pre četiri godine več u središu afere golmanski  brivac u Sevilji-postao je odjednom tarča medija (ne dešavaju se u vezi crno-belih često takve vesti), a zatim je priznao, da ima u crno-belo, dresu manko motivacije…

Ali-kao pre četiri godine-u Humskoj smo staknuli glave i važne odluke prestavili na kraj sezone; ispred nama je bio još važan period-ništa još nismo osvojili. Na papiru koliko toliko ujedinjeni, Partizan je bio još ranjen u Nišu, a zatim je Parni valjak ponovo menjao brzinu, uprkos još nekim povredama. Kad je bilo gusto, sad su i Jelić i Marcio podignuli formu.

19. titula zaredom se slavila baš pre poslednjeg gostovanja na Marakani; crno-beli su na kraju prestigli skor od 80 bodova. Samo jednom se u toj deceniji desilo, da razlika između prvog i drugog nije bila barem 20 bodova.

 

ZVEZDA: POLIGON ZA UČENJE

U troboju za poslednje prosto mesto u top 6, na kraju je pobedio Jandrićev Borac, koji je u 22. kolu slavio u Nišu i iza sebe ostavio i Rad i kulski Hajduk. Ligu za prvaka je obezbedila i Zvezda, koja je kraj marta-kao i prošle sezone-naišla na neočekivan trenerski preokret.

spacer.png

Nakon poraza protiv Rada tri kola pre kraja rednog dela trener Sabotič (koji je na to mesto stigao u slično vreme pre godinu dana, kad je usred šampionske bitke napustio Hajduk) odlučio se odlučio sam napustititi krmilo i iskoristio je edinstvenu šansu karijere- vodiče Porto. Na njegovo mesto instaliran je bio »mladi i talentovan« trener, sa pedigrejem…?

Danilo Krunić to barem do sad nije bio, u oba prethodna navrata doživeo je neuspeh. Septembra 2220 je prvi trenerski posao dobio kod Borca, sa kojim je u toj sezoni stigao do 8. mesta, da bi u sledečoj osvojio 10. mesto i ispao u Prvu ligu. U martu 2223 je Krunić u Čačku dobio otkaz, a od njegovog odlaska, Borac je procvetao-osvojivši na kraju 3.  mesto i kroz plejof se plasirao nazad u elitu.

»Vadbu« je Krunić ponovio i kod subotičkog Spartaka, kojeg je preuzeo na početku septembra 2225 u nehvaležnoj situaciji. Tom poslu nije bio kos-sa Plavim golubovima je u baražu ispao u drugi rang, a na polusezoni (to več znate) 2226/27, kad je Spartak bio bliže ispadu, nego povratku u Superligu, je i tamo dobio otkaz. Interesantno-njegov naslednik je uspeo, da Spartak digne čak do plejofa, gde jih je zaustavila tek Dubočica (tim, koji je u toj sezoni, 2227/28, ispao!).

I sad, tog trenera su instalirali u Ljutici Bogdana, dva kola pre kraja rednog dela. Jeste Zvezda imala več zagarantovan top 6 i od nje se očekivalo, da sa Javorom (Borac če ipak biti preslab) vrši borbu za najmanje 4. mesto i povratak u LŠ.

Ni crni humor ne može opisati, kako se je Krunić do sad izkazao i da li je  opravdao poverenje. U narednih 12 utakmica do kraja sezone Zvezda če postignuti samo dve pobede, jedan remi i čak devet poraza; svoj trenerski debi je započeo sa tri poraza u nizu.

spacer.png

Tako slabi su bili rezultati, da Zvezda ne samo, da se nije plasirala u LŠ, nego je završila ligu čak izza Jandrićevog Borca (koji ju je recimo savladao sa 4:3). Saldo od 38 bodova je čak za bod slabiji od Radovog na 10. mestu; slabiji ispljen od Zvezde su imali samo otpisani Kopaonik i Mladenovac! Zvezde su se nakon prvog Kruničeveg večitog derbija usmilili i mediji...

spacer.png

... a stručnjaki »hvalili« Krunićev masterklas taktični potez, kad je kod rezultata 0:0 za nekoliko deset minuta ušao u bunker i branio bod, umesto da bi jurio prestižnu pobedu. Na kraju jima je presudio Zvone Milošević.

 

spacer.png

Kruničevi kolegi? »Lisac« Jandrić je sa Borcem upisao  najbolji plasman u tom veku; u sezonama 2201/02 i 2205/06 su bili 6. Tako visoko (5.) su bili poslednji put u sezoni 2196/97. Dejan Spasić je preporodio Romantičare, izuzevši kriznu sezonu, usred koje jih je preuzeo (8. mesto), plasmani Romantičara pod njegovim mandatom su: 3., 2., 2., 3., i 2.  mesto. Dobro je Ivanjičane vodio i Slobodan Adžić (uvek u top 4) koji če nakon te sezone otiči u penziju.

 

KUP

U polufinalu ista mušterija nego prošle sezone, ali u slabiji formi. Protiv njih-Kopaoničara- je i u prvenstvu, a posobno u polufinalu kupa blistao povratnik Fofana, sa dva postignuta gola. U finalu ponovo pobeda protiv starog znanca, Srema, i slavje u kupu- treči put zaredom.

spacer.png

 

 

EVROPA

spacer.png

100% učinak i gol razlika 18:1 u interesantnoj grupi, i dva hattrika, Lackoviča u Londonu i Topalovića protiv Hajduka u Humskoj. To crno-beli nisu uspeli nadgraditi europskim uspehom te su ispali u najranijoj mogučoj fazi, i to protiv »outsidera«, a krivci za to nisu bile povrede, nego najiskusniji. U Bremenu su bili gosti daleko bolji protivnik, ipak, remi je bio zbog skupo primljenog gola, za  kojeg je bio zbog lošeg izpucavanja kriv Milošević. I u revanšu, Partizan je dvaput vodio, i oba puta primio smešna pogotka, zahvaljujuči zmedi Jelića i par minuta pre kraja još Brnića, za ukupnih 3:3 i napredovanje Nemaca dalje.

spacer.png

Ipak, zeleni su pokazali, da »pobeda« proti 95-strukog šampiona Evrope nije bila slučaj-u grupi su recimo završili ispred madridskog Reala. Do kraja su eliminirali još Lyon, Bayern i na kraju- Spasićev OFK Beograd sa 3:1 i time prvi put u istoriji pokorili Evropu!

spacer.png

Romantičari su tako od tima, koji se bori za opstanak, došli do tima, koji je došao nadomak drugog osvajanja LŠ u istoriji. Srpski klubski fudbal je u toj sezoni došao do nove preokretnice-sva devetorica (!) timova (8+fer plej mesto) je prezimila u Evropi, sa time, da je Javor takmićenje u LŠ na jesen zamenio za kup UEFA na prolječe.

OFK Beograd: eliminirao Milan (1:1, 2:0 pobeda u gostima; Man Utd 0:1, 1p:0) i Liverpool 0:1, 3:0

Zvezda: Ispala od Liverpoola (1:0, 0:2 golom u 120.)

Javor: eliminirao Porto, Rangers, eliminiran od Arsenala u četvrtfinalu.

Kopaonik: 1/16 finala, eliminiran od Benfice

Rad: eliminirao Zagreb, ispao od Benfice.

Srem: 1/16 finala, eliminiran od Celtica.

Borac: eliminirao Cardiff, ispao od Celtica.

OFK Niš: 1/16 finala, eliminiran od Rangersa.

 

TIM

spacer.png

Najistvoreniji je ove sezone bio madžarski napadač, sa 18 postignutih pogotka, od toga čak 17 u prvenstvu, gde je prvi strelac bio-igrač Partizana na pozajmici u Apatinu, Nikola Savić* sa golom više! Bekavac je ponovio svoj ispljen iz debitantske sezone u Partizanu, »skromnih« 10 golova. Mišljenje  o Lackoviću čemo zadržati barem do sledeče sezone; u napadačkom delu sve više trka na vrata Savić*. Ostali igrači više ili manje standarno, sa time, da uprkos boljim predstavama od Werdera dalje, postoji realna mogućnost, da je Jelić več odigrao poslednji meč u Partizanovom dresu; isto važi i za branića Sašu Savića* (YI 2212).

Svetla slika sezone je neočekivani debitant, produkt Partizanove škole, Bruno Alexandre Henriques* (YI 2224), kojeg su isto poremetile povrede; ali svejedno, u osam navrata upisao je gol uz četiri asistencije.

  

spacer.png

spacer.png

spacer.png

 

 

spacer.png  

NA PUTU KA ŠVEDSKOJ 2228: KIKS CRVENE FURIJE I OPET NEMACA; U BARAŽU SVETSKI PRVAK PREK EUROPSKOG, CRNOGORCI POKRAĐENI U RUMUNJSKOJ, DEBI ISLANDIJE NA EURIMA

Dobrivoje Vasić i Orlovi zajedno idu na treče uzastopno veliko takmičenje. Srbija je u grupi H sa Ukrajinom, Crnom Gorom, Armenijom i Litvom ubedljivo osvojila prvo mesto, sa skorom 6 pobeda i dva poraza kod Ukrajine i u Crnoj Gori, sa gol razlikom 18:4. Na papirus u bili favoriti za drugo mesto polufinalisti prošlog EP-a Ukrajinci, koji su pre oktobarskog cikla imali sve u svojim rukama, +2 ispred Crne Gore i utakmicu manje, ali su pogoreli. Prvo su izgubili u Beogradu 0:2, a zatim u poslednjem kolu i kuči od Litve 0:1; zahvaljujuči tome su se Crnogorci pobedom u Armeniji sa 2:0 plasirali u dodatne kvalifikacije.

Još ubedljivija od Srbije bila je Hrvatska, koja poseduje strašne ofanzivce. U grupi su sa skorom 8-2-0 završili sa 26 bodova (28:4), četiri boda više od Nemačke (32:4) i sedam od Madžarske (30:9-Minczer je sa 10 golova u kvalifikacijama delio prvo mesto strelaca!).

U grupi I su bitku za prvo mesto bili europski prvaki Slovenci i Bugari. Prvi su bili pre poslednjeg kola u boljoj poziciji, branivši prvo mesto i +2, ali su doživeli poraz u Turskoj, dok su Bugari sa 4:0 savladali u kvalifikacijama za SP 2222 bolni Kipar i posle 12 godina ponovo se plasirali na veliko takmičenje. Da se je sreča malo obrnula u drugo stranu, priča i situacija iz grupe E, u kojoj su se Portugalci na kraju za bod izravno plasirali na prvo EP posle 20 godina; ispred aktualnih svetskih prvaka Škota, koji če se za nastup u Švedskoj boriti u baražu protiv aktualnog prvaka Evrope, Slovenije.

Nakon dva debakla, Azzurri (inače gostitelji sledečeg svetskog prvenstva) se vračaju na velika takmičenja. U svojoj grupi su ubedljivo slavili sa skorom 7 pobeda i 1 remijem; 5 bodova ispred Švicarske, i još više od Slovačke, Gruzije i Andore. Ako su se na Euro plasirali svetski prvaki ispred nepunih šest godina, to nije uspelo tadašnjim finalistima, Špancima, koji su u grupi završili iza Norvežana i Čeha. Zanimljiva situacija se desila i u grupi F, koju su »pobedili« Nizozemci, sa četiri pobede i četiri remija i gol razlikom 6:0 na osam utakmica. Sa istim brojem bodova, sa pobedom više, ali i sa dva poraza i gol razlikom 10:3 su na drugom mestu završili Danci.

 

DODATNE KVALIFIKACIJE

Naš region je imao u u plejofu priliku, da preko baraža svoje prisustvo na Euru poveča za 100%, ali nije uspelo ni Sloveniji ni Crnoj Gori. Aktualni prvaci Europe naslova neče braniti, pošto su ispali od Škotske, prvaka sveta. U prvom meču su Tartan Army pobedili sa-sa obzirom na statistiku« previsokih 3:0, a u revanšu su Slovenci uspeli doči do samo pobede od 2:0. Nakon prvog meča više optimizma su imali u taboru Crnogoraca; u Rumunjsku su išli braniti pobedu od 1:0, ali su se tam vratili ponižani i pre svega pokrađeni. Ioan Apostol, napadač Lilla je u 62. minutu postigao gol za 1:0, dok su u produžecima domači zabili još dva gola, oba iz penala; u 110. i 114. minutu.

Švedski če društvo praviti još tri skandinavske (nordijske) zemlje, to je najviši moguči ispljen iz dodatnih kvalifikacija. Norvežani su izbacili Švicarsku (2:0, 0:0), Islanđani iznenađujuče Dansku (1:0, 1:1) i u tom sejvu igrače na uopče prvom velikom takmičenju u istoriji. Ništa manje iznenađenje nije ukupna pobeda Finaca nad Nemačkom (2:1 u gostima, 0:1 kuči), Panceri tako propuštaju drugi Euro zaredom.

 spacer.png

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

EURO 2228

INTRO: SRPSKI VS HRVATSKI OFANZIVCI

Pre Eura 2228 pozabavili smo se ofanzivcima obojice balkanskih rivala. Opče poznato je, da je Hrvatska u poslednje vreme kreirala nenormalan broj odličnih napadača. Ta, najatraktivnija pozicija, dugo vreme bila je rak rana Orlova, barem tako se na veliko označavalo situacije u poslednje vreme. Zvanično smo pregledali stanje pre Eura, da li je još temu tako i izpostavili najistvorenije ofanzivce u več formiranim timova u Švedskoj, sa statističnim podacima ukupnog isplena u igranju sa državnim grbom i statistiki u klubu u sezoni 2227/28.

 

SRBIJA: 6 IGRAČA, KOJI MOGU IGRATI NA MESTU NAPADAČA, 1 AM/FC, 1 ML/ST, 4 ST

spacer.png

Ivan Cerović (34 g., AM/FC, Porto, vrednost 3,500,000 eura). 74 nastupa, 27 golova; u sezoni 27/28 za Porto 45 nastupa, 21 golova.

Zoran Topalović (24, ML/ST, Partizan, 33,000,000 eura). 31/16 u repki, za Partizan u 27/28 28/10. Kao u Partizanu, selektor Vasić i njega sve češče koristi na levom krilu.

Dragan Bogdanović (29, ST, Zvezda, 5,250,000 eura). 14/3 u repki, 33/16 u klupskoj sezoni.

Amir Brdjanin (26, ST, OFK Beograd, 6,500,000 eura). 7/0 u repki, 35/15 u klubu.

Nikola Savić (20, ST, Partizan, 4,100,000 eura). Još bez nastupa u reprezentaciji, član Partizana na pozajmici u Apatinu, 27 nastupa, 17 golova..

Milan Tomić (21, ST, Javor, 7,000,000 eura). 4/0 u repki, 38/21 za Javor. Euro doćekao povređen.

 

HRVATSKA: 1 AMRLC/FC, 1 AM/FC, 1 FC, 4 ST

spacer.png

Ante Obilinović (29, AMRLC/FC, Partizan, 7,750,000 eura). 70/14 u repki, 23/5 u klubu.

Mirko Mandić (27, AM/FC, Porto, 36,500,000 eura). 33/24 u repki, 22/13 u klubu.

Vlado Brkić (22, FC, PSG, 9,000,000 eura). 7/2 u repki,44/30 u klubu.

Krunoslav Bekavac (28, ST, Partizan, 17,750,000 eura). 46/16 u repki, 25/10 u klubu.

Zoran Hodak (25, ST, Real Madrid, 51,000,000 eura). 22/11 u repki, 45/19 u klubu.

Željko Puljiz (22, ST, Lyon, 9,250,000 eura). 4/0 u repki,25/12 u klubu.

Mario Runje (29, ST, Juventus, 22,000,000 eura). 42/9 u repki, 21/11 u klubu.

 

EURO 2228: GRUPNA FAZA

 

Grupa A (Grupa smrti)

Nizozemska 1:1 Island

Engleska 0:2 Srbija (Brdjanin 2x)

Treči put zaredom na Eurima Orlovi igraju u grupi smrti, i u ta tri slučaja nikad nisu prošli grupu. Na uvodu su na dobrom putu- sa dva gola Amira Brdjanina u 43. i 68. minutu s upali finalisti prošlog Eura; na ruku jima je išao i rezultat sa prve utakmice.

Postava Srbije (4-4-2): Stojanović, Jelić, Gašić, Milošević,  M. Vuković; Stanišić, Nikolić, I. Vuković, Kočić ; Brdjanin, Topalović.

 

Engleska 1:0 Nizozemska

Srbija 2:0 Island (Brdjanin 2x).

Jedina razlika u postavi od prvog meča je, da je umesto povređenog Topalovića igrao Cerović. Orlovi su sa drugom pobedom na krilima sjajnog Brdjanina obezbedili plasman u četvrtfinalu.

Srbija 6, Engleska 3, Nizozemska 1, Island 1

 

Nizozemska 2:2 Srbija (Cerović, Stanišić)

Island 0:1 Engleska

 

SRBIJA 7, ENGLESKA 6, Nizozemska 2, Island 1..

Konačno pobeda protiv Narančastih na velikim takmičenjima te, što je važno, prvo mesto u grupi, koje donosi Norvešku u četvrtfinalu. Miodraga Stojanovića je napao virus, pa je za Orlove branio rekorder, najstariji igrač u istoriji i rekorder po broju nastupa; Marko Paunović (39 godina), koji je za Srbiju sakupio 135. nastup.

 

Grupa B

Italija 0:0 Norveška

Škotska 2:0 Češka

 

Norveška 1:0 Češka

Italija Škotska 0:0

Škotska 4, Norveška 4, Italija 2, Češka 0

 

Češka 0:0 Italija

Škotska 1:0 Norveška

ŠKOTSKA 7, NORVEŠKA 4, Italija 3, Češka 1.

Aktualni svetski prvaci i šampioni Evrope 2188. i 2220 su opravdali ulogu favorita, dok su na drugoj strani klavrno pogoreli svetski prvaci iz 2222. Azzurri, gostitelji sledečeg mundijala su se vratili na velika takmičenja posle šest godina, propustili su Euro 2224 i Mundijal 2226, a kuči se vračaju bez  primljenog, a i bez postignutog gola!

 

Grupa C

Bugarska 1:1 Finska

Portugal 1:1 Hrvatska

 

Hrvatska 1:0 Bugarska

Več od 1. minuta Kockasti su zaradili crveni karton, a dva minuta kasnije Kristjan Sušac doneo jima je pobedonosni pogodak.

 

Finska 1:1 Portugal

Hrvatska 4, Finska 2, Portugal 2, Bugarska 1

 

Bugarska 1:0 Portugal

Finska 2:0 Hrvatska

FINSKA 5, BUGARSKA 4, Hrvatska 4, Portugal 2

BUM! Kakav debakl visokoletečih Vatrenih, koji su se opekli na ledu! U reprizi finala Eura 2200 ovaj put su sasvim zasluženo slavili Finci, kojima je pomogao i autogol Brnića! Kuči ide i Portugal. Bugari su u 16. nastupu na Eurima u tom sejvu tek drugi put prošli grupu!

 

Grupa D

Rumunjska 1:0 Francuska

Grčka 1:2 Švedska

 

Francuska 0:1 Grčka

Švedska 2:0 Rumunjska

Švedska 6, Grčka 3, Rumunjska 3, Francuska 0

 

Grčka 0:2 Rumunjska

Švedska 1:1 Francuska

ŠVEDSKA 7, RUMUNJSKA 6, Grčka 3, Francuska 1

Domačini su propustili šansu, da kao jedina reprezentacija završe grupnu fazu sa 100% učinkom, ali to nije tako bitno. Negativno iznenađenje su galski petliči, koji u svom vitrinama imaju sedam naslova prvaka Evrope. Ali, nakon svog poslednjeg u 2208., upali su u crnu rupu. Nisu se plasirali na Euro 2216 i 2224, dok su u preostala dva+ ovo, takmčenje završili u grupi.

 

ČETVRTFINALE

 

Srbija 1:2* (produžeci) NORVEŠKA

Kakav peh! I ponovo če za neuspeh odgovarati Partizanovi defanzivci!  Norveška je bila tim, koji se morao pobediti. Poveli su Skandinavci golom, koji je sledio greški Miloševića odnosno posle kontre Norvežanina u 35. minutu. Izjednačio je jedina svetla tačka Orlova, Brdjanin, u 54., a pobedonosni pogodak Norvežani su postigli u 118. minutu iz penala, kojeg je skrivio-Žika Jelić-zvanično več bivši igrač Partizana.

Kasnije se izpostavilo, da je to bila poslednja Vasićeva utakmica na klupi Orlova; otkaz su dobili i selektori Engleske, Italije, Nizozemske, Hrvatske… Kao novi selektor kasnije biče ustoličen 37-godišnji neznani Stevica Prijović, ex trener Radnika Stari Tamiš.

 

Engleska 3:4** (1:1+penali) ŠKOTSKA

 

Rumunjska 0:1* (produžeci) FINSKA

 

BUGARSKA 2:1** (0:0+penali) Švedska

 

POLUFINALE

 

NORVEŠKA 3:2 Bugarska

ŠKOTSKA 4:2** (0:0+penali) Finska

 

FINALE

spacer.png 

Zasluženo! Drugi »double« (pokorenje sveta i Evrope) u istoriji Škotske! Posle naslova svetskog prvaka u 2186. postali su šampioni Evrope 2188., a slični scenarij ponovili tačno 40 godina kasnije. Junak? Pa ko drugi nego Colin Mac Donald. Neki bi rekli-pa u toj konkurenciji zaista nije bilo teško postati prvak Evrope. Za Norvešku je drugo mesto naj rezultat u istoriji.

 

 

 

Sezona 2228/29

Prelazni letni rok: (Ne) obično puno prometa; Partizan polako kreče od nule?

 

Dve godine odnosno tri prelazna roka Partizan nije dovodio nove igrače-nije bio banovan! I to se negde moralo poznati. Na leto bivši igrači Partizana su između ostalih postali Oslizlo (Spurs), Žika Jelić (Sevilla) i Dušan Krašić* (Borac), dok je nekadašnja ukrajinska nada, napadač Ivan Danilin* u 28. godini obukao dres Javora.

Time se u Humskoj stvorila zanimljiva situacija, što se pozicija tiče. Nabudžen na pozicijama napadača (koji su veoma skloni povredama) i desnog krila, a deficitaran na poziciji najzakletije pozicije u poslednje vreme-desnog beka. Što se kvantiteta tiče, »nabudžen« je i na mestu centralnog veznog, ali sa lepotnom greškom. Dvojica igrača je več duboko u 30-im godinama (Horvat, Fofana) i sa njima postaje sve rizičnije igrati sistem 4-4-2. Tu je naravno mladi Cvetković*, koji je u prvoj sezoni u seniorskom timu doktorirao, a sve ostalo je prilično neprovereno. Slično se može reči za poziciju levog krila. Odlazkom Drozda Partizan je na toj poziciji ostao sa Žukovom (koji nije klasićan winger, nego više Raumdeuter), Topalovićem (koji je naturalna špica) i Brunom Alexandrom Henriquesom*, koji je iz utakmice u utakmicu dokazao, da zaslužuje mesto u prvom timu. Tu su i desnokrilci, koji su natrenirani, da po potrebi igraju levo.

Kako je sezona krenula (prelazni rok je završen nakon pet odigranih utakmica), Partizanov nabor pojačanja se sve više širio i neobično zanj, fokusirao se na nekoliko igrača iz domačih liga. Na kraju je završio na broju deset, sa time, da su trojica več starih Partizanovih igrača, koje smo razvijali u drugim timovima ili u Teleoptiku:

Nikola Savić*. Na svakih 50-100 godina Partizan dobija jednu klasu vlastite škole; Nikola Savić če nakon uspešne pozajmice prvi put dobiti priliku u seniorskom timu.

Željko Bevc (DR/L). 23-godišnji slovenački reprezentativac je doveden pre tri godine iz Maribora. U prošloj sezoni je imao solidnu pozajmicu u OFK Nišu.

Albin Avbelj (DR/WBR, DM, MC). Doveden več 2224. iz Šentjura. U augustu je napunio 20 godina; mesec dana pre je sa u19 reprezentacijom Slovenije postao šampion Evrope, savladavši u19 Srbije sa 2:1.

 

A pojačanja u »stvarnom« smislu jesu:

Ivan Veljović (DR, Srem). Trebali smo igrača, koji če rotirati sa Bevcem. U vidu smo prvo imali ruskog beka Ponomareva, koji je u ofanzivnom smislu bolji, ali imao je natural fitnes 7. Veljović je fizički spremniji, u defanzivi slabiji, ali presudila je prva kvaliteta uz činjenica, da moramo misliti i na dovođenje igrača iz domače lige. Ne da oslabimo protivnike, nego zbog registracije LŠ – Saša Savić* je (bio) naš produkt, a Jelić domač igrač.

 

Slobodan Cancarević (DL, Hajduk Kula, zaboravio dati SS). Slični razlogi kao gore; u vreme Eura ni Brnić ni Prybl nama nisu ulivali poverenje, ali za sad obojica ostaje, pa če taj igrač na početku imati status bekap igrača.

 

Milan Sretenović (DC, BPI Pekar). Ne, ovaj prelazni period nije sličan Ješićevom iz 2006! Sretenovića pratimo več najmanje godinu dana i ako če Milošević imati sve više slabih dana, on če biti prvi u liniji za njegovu zamenu! Na žalost nismo mu uspeli osigurati pozajmicu na jesen.

 

Vedran Tolić (AM/FC, Slaven Belupo). Nismo mogli ga ne dovesti; možda če biti nekad i opcija na sredini terena. Sezonu če provesti na pozajmici u Osijeku.

 

Jovica Krstić (ST, Hajduk Kula). Doveden za budučnost.

 

Jernej Majerle (MRC, CSKA Sofija). Slovenački vezist je doveden na kraju prelaznog roka (kad se činilo, da Partizan ima probleme sa stvaranjem prilika), da popuni konkurenciju na centralnom veznom i donese novu dinamiku.

 

Kamil Kuciak (DC/DM, Artmedia). Iz sličnog razloga je doveden još jedan, inače defanzivni veznjak iz Partizanovog horor kluba iz 2005. Prvi tim če zato na jesen imati ogromno igrača.

spacer.png

 

RIVALI?

Od naših rivala, najviše pojačanja su doveli u Sremu, najviše ovacija je sprovelo Zvezdino dovođenje univerzalnog ofanzivca Andrije Jovičića iz Spartaka, dok je Javor očekivano pored par pojačanja dobio i novog trenera. To je postao Milija Gojković (58), koji je u karijeri do sad vodio četiri tima i najviše uspeha imao kod Kopaonika, kojeg je vodio od aprila 2220 do kraja sezone 2227/28. Sa Kopaoničarima je doživeo sve: dve promocije, dva ispadanja, dva plasmana u top 6 i u tri navrata igranje u kupu UEFA, gde su se pre godinu dana plasirali čak do finala.

 

UTAKMICE

 

Liga

Partizan 3-0 Javor

Uvodne četiri utakmice prvog kola sve su završene rezultatom 0:0! A onda odmah derbi. Gojkovićev debi na klupi Javora, tenkog u napadu (Mladenović out zbog povrede diska); utakmica, gde je Javor pobedio samog sebe. Držao je stik u Humskoj sa domačima, dominirao na sredini, ali pre kraj prvog poluvremena je skrivio penal. Dva minut kasnije zbog drugog žutog kartona je ostao sa igračem manje; u nastavku Bekavac i Brnić su se pridružili Miloševiću na listi strelaca. Za crno-bele je debitirao Nikola Savić*. U poslednjem meču 1. kola Zvezda (1:1) nije uspela pobediti novajliju u ligi Radničkog iz Sombora, za kojeg je zabio ukrajinski napadač na pozajmici iz Partizana, Oleg Miščenko.

Još pre početka šampionata, na kraju jula Humsku su zadobile dve crne vesti. U razmaku od dobre nedelje dana na pripremnim utakmicama, crno-beli su ostali bez obojice prvih golmana. Najgore je prošao Vlado Ivanović, koji je polomio nogu i koji če verovatno propustiti čitavu jesen. Nešto bolje ju je odneo Miodrag Stojanović*, koji če verovatno prve minute dobiti več na sredini septembra. Zato je bio na početku sezone prvi golman 30-godišnji Rus, Vladimir Korjagin, član Partizana več od 2217. godine, ali je u to vreme uspeo, da sakupi samo 12 nastupa za crno-bele.

 

Liga

Radnički Sombor 0-0 Partizan

 

Liga

Bežanija 1-3 Partizan

Nije Partizan blistao, dvaput je pogodio Milošević iz kornera, ali su gosti bili na trnima sve do trečeg gola (Topalović). Bekavac če biti izvan pogona oko mesec dana. Nakon tri kola, pola lige je još bez pobede, između njima Zvezda (3 remija) i Srem (remi i dva poraza).

 

Liga

Partizan 1-0 Srem

Prvenac Nikole Savića* u crno-belom dresu je produžio agoniju Sremaca bez pobede u toj sezoni!

 

Liga 

OFK Beograd 1-1 Partizan

Starinac je spasio bod crno-belima.

 

Liga

Partizan 1-0 Hajduk Kula

Najbolja partija Bruna* u dresu crno-belih; čarobnom asistencijom je zaposlio Topalovića za jedini pogodak na meču uz promašen penal. Nestvarna situacija kod Zvezde (6 kola i 6 remija) i Srema (6-0-2-4), koji je doživeo poraz u Somboru. Još uvek koči napad, ali možda je to do vremenskih razmera i vručeg leta; svaki meč se igrao na 30+ stupnjeva Celzijusa.

 

spacer.png

U Ligi Šampiona čemo gledati četvoricu timova iz Superlige, iako su se i Javor i Srem u grupnu fazu probili kroz pakao 3. pretkola. Srem je tek posle penala (1:0, 0:1) savladao slovenačku Muru, dok je Javor u Ivanjici (5:0) nadoknadio tri gola zaostatka iz prvog meča u Kazanju (!) - 0:3. U sledečem meču u Humsku stiže Čelsi.

Obratite pažnju na to, da je samo Partizan od srpskih timova nositelj svoje grupe, što  nekad nije bilo slučaj; i da u LŠ nema timova iz Nizozemske. Razlog je katastrofalna pozicija NIZ lige na UEFA tabeli: ta zemlja ima zbog slabih rezultata u LŠ mesto za samo jednog svog predstavnika (!), i taj kreče več od 1. pretkola! U toj sezoni je to bio Ajax, kojemu je ulazak u grupe sprečio Arsenal. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Polusezona 2228/29

 

Liga šampiona, 1. kolo

Partizan 1-1 Chelsea (Topalović)

 

Liga

Partizan 11-0 Mladost Apatin

Za Miodraga Stojamovića* se nastavlja kalvarija; jedva se oporavio od povrede, kad se otrovao hranom, pa če biti odsutan još nekoliko dana. A sam meč? Ludnica! Promenjenih prvih 11 u odnosu na Čelsi, na sredini su zaigrali Živković i Cvetković, u napadu Savić i Minczer. Onaj, ko nije pratio meč, teško če poverovati, da je golman gostiju bio prvo ime meča do 28. minuta, kad je na semaforu još bilo samo 1:0, tad je »držao« ocenu 9. Ali posle toga Apatinci su doživeli neviđeni raspad i do kraja poluvremena primili šest komada; u nastavku još pet. Za gol su crno-beli promašili izjednačenje rekordne pobede u istoriji prvenstva (12:0 protiv Metalca iz Kraljeva iz 2151.). Junak meča: Nikola Savić* sa četiri postignuta gola; dva je postigao Milošević, a strelci bili su još Radojčić, Žukov, Cvetković*, Prybil (11-m) i Breznikar. Za stručnjake je bio igrač meča Ivan Veljović.

spacer.png

Tabela posle sedmog kola daje nestvarnu sliku: bez poraza je još Jandrićev Borac (kamo se ide u narednom kolu), koji je remizirao kod Javora. To kolo je bilo »smrt« za velike. Zvezda je doživela prvi poraz sezone u Novom Beogradu, Romantičari su izgubili u Somboru, dok se Srem zacementirao na poslednjem mestu, domačim porazom protiv Hajduka.

 

Kup

Železničar Beograd 1-3 Partizan

Solidno izdanje domačih protiv gostujučih rezervista, gde je u veznom redu debitirao slovačko-slovenački duo; drugi je postigao gol za konačnih 3:1.

 

Liga

Borac 0-1 Partizan

Buduči, da je Borac vruč i da smo poslednji put u Čačku izgubili, bod ne bi bio neuspeh; ali u odnosu na potek meča, bio bi. Šutevi 20:3 i 11:1 u okvir za Partizan, koji je ipak slomio otpor Zebra prvencem madžarskog napadača u toj sezoni pet minuta pre kraja.

U tom kolu Zvezda je došla do prve pobede- sa 3:0 je stradao Srem.

 

Liga šampiona, 2. kolo

Celtic 0-2 Partizan

Škoti posle šokantnog poraza u Danskoj u 1. kolu ostaju na nuli.

 

Liga (Večiti derbi)

Crvena Zvezda 0-1 Partizan

Prvi večiti derbi sezone protiv domačina, koji je digao formu, pored pobede nad Sremom, savladana je i Cibalia u prvom kolu kupa UEFA. U duelu, punom fizičkih kontakata, ali ne nesportskih, stradala su dvojica igrača, u prvom poluvremenu domači napadač Bogdanovič, a kasnije i Partizanov bek Veljović; oba su zadobila istu povredu i čeka jih otprilike mesec dana pauze. U izjednačenom derbiju, gde se istekao Korjagin na golu (igrač meča), gol odluke je pao minut pre kraja prvog dela igre (Topalović). Bila je to sedma uzastopna pobeda Partizana u večitim derbijima i četvrta zaredom na Marakani. Javor je ponovo izgubio dva boda, jeste na drugoj poziciji, ali crno-beli beže več plus sedam. Na drugoj strani je Srem doživeo četvrti uzastopni poraz: sad mu opstanak u ligi beži za velikih sedam bodova!

  

Liga

Partizan 9-0 OFK Niš (slatko-grenka pobeda)

Tamo negde na početku sezone rekao sam si, da ove sezone zbog tolike rotacije i igrača u prvom timu, verovatno nečemo previše uživati u igri crno-belih, da o broju golova ne pričamo. I-vratio se onda Partizan u Humsku nakon paketa gostovanja i prosjek golova na poslednja dva meča povisio na 10! Ali- naravno, za to se naplati porez! Topalović 3x (kad igra na krilu je ubitačan i zabija; a kad igra kao špic, obično promašuje sve živo), Lacković i Savić po 2x, Avbelj i autogol su razlog nove poezije crno-belog baleta u Humskoj, ali se privremeno to zaboravilo u 60. minutu, kad je (naravno ko drugi nego najbolji) Topalović (sedam golova na 11 utakmica) morao napustiti igru. Diagnoza: slom noge!

U derbiju je OFK Beograd ohladio Zvezdu sa 3:0! Srem je igrao samo 0:0 protiv Mladosti, dok Borac polako pada. Od poraza protiv Partizana sledio je samo bod protiv Pekara i sad poraz od Bežanije.

 

Liga šampiona, 3. kolo

Esbjerg 0-3 Partizan

 

Liga

BPI Pekar 0-2 Partizan

Sa dva gola Lackovića (do kad če izdržati bez povrede?) i novim gubitkom dva boda crno-beli su uoči derbija narednog kola Ivanjičanima pobegli na +12. Agonija Srema-tima, koji je za transfere potrošio skoro 12 mil. eura se nastavlja! Nova utakmica bez postignutog gola i novi poraz (0:2 u Čačku, poslednje mesto na tabeli,  nula pobeda, tri remija i osam poraza, sa gol razlikom 2:13! Za desetim mestom zaostaju več devet bodova. Največa kriza tima iz Srema možda u istoriji, odkad nastupaju u eliti, a to je več 180 godina zaredom. Dok-Miloš Petrović još komotno sedi na njihovoj klupi.

 

Kup

Partizan 3-1 Dubočica

Evo odgovora na pitanje iz gornjeg meča. Lacković se (konačno-sarkazem) povredio i nije odigrao celog meča, gde su gosti namučili domače. Prvenac u crno-belom dresu su postigli Sretenović, debitovao je Cancarević, a prvi put od povrede na terenu je bio Bekavac, koji je bio praktično nevidan.

 

Liga (derbi)

Partizan (šest pobeda u nizu) gostuje u Ivanjici protiv jedinog koliko toliko konstantnog tima ove sezone (prevedeno na domači jezik-jedinog »normalnog« tima). Tima, koji je pod krmilom Milije Gojkovića doživeo samo jedan prvenstveni poraz-u Humskoj u prvom kolu, a u svim ostalim takmičenjima samo protiv Rubina u pretkolu LŠ (kojeg je kasnije nadoknadio).

 

Javor 0-1 Partizan

Još jedan minimalac! Odlučio je Minczer slobodnjakom u 22. minutu; domačin se nije predao uprkos igranju od 58. minuta sa igračem manje. -12 za prvim mestom: takav je status sad kod Javora, a i Borca, koji se izjednačio sa 20 bodova sa Javorom putem pobede nad Romantičarima.

 

Liga šampiona

Partizan 4-0 Esbjerg

Utakmica je bila u znaku Generala Žukova (2 gola) uz par atraktivnih uložaka. Na listi povređenih napadača sad se našao i Savić*. Čelsi i Partizan su sa 10 bodova več kvalifikovani u osminu finala: sledeči derbi u Londonu če verovatno odlučivati o prvom mestu u grupi.

 

Liga, 13. kolo: uvertura

Iz Srema se čuju petarde. Zvukovi radosti. U sretnom 13. kolu Sremci su došli do premierne pobede u šampionatu te sezone; sa 1:0 je savladan mighthy BPI Pekar, izravni konkurent za opstanak! Time je zaostatak smanjen na 6 bodova. Time su privremeno zaboravljene katastrofalne statistike u ligi i ocene igrača, pre svega napadača. Vencel, muž odluke, je postigao tek prvi gol u šestom navratu; Milan Nešović, pojačanje iz Rada je još na nuli, a jedan gol iz devet navrata ima upisan Petar Gajić.

I kod ostalih rivala, napadači, barem što se prvenstva tiče, spavaju. Ovo je samo primer Javora, najboljeg plasiranog od rivala (poražen u Bežaniji):

Ivan Danilin: 13 nastupa, 2 gola

Milan Tomić (11 nastupa, 2 gola- u LŠ  nastupa i 7 golova!)

Novica Nikodinović (produkt Javorove škole, 19 godina): 7 nastupa, 0 golova

Slične brojke su i kod ostalih Partizanovih rivala, gde se napadači bore i sa povredama (Brdjanin-zlatna kopačka Eura); trenutno je najbolji strelac lige sa 7 golova napadač-Bežanije.

 

Partizan 3-0 Radnićki Sombor

Crno-beli su sa dva gola Minczera i jednom Miloševića osmom pobedom zaredom porednost povisili na +14, ali-ispred Hajduka iz Kule, koji je u poslednjih pet kola upisao več četvrtu pobedu-protiv Borca. Nakon dve pobede zaredom, Apatinci su na Marakani šokirali Zvezdu, koja ostaje u dolnjem dolu tabele, ali razlike su još uvek  male.

 

Liga

Partizan 5-0 Bežanija

Deveti meč zaredom bez primljenog pogotka na jednoj i debakl tima iz Novog Beograda na drugoj strani za +17. Ali i Kuljana u Nišu (0:4). Partizan je trenutno jedina konsistencija te lige. Bruno* je nastavio sa maestralnim utakmicama, ali sam je priznao, da sve više oseča taj medijski pritisak pohvala…

 

Liga šampiona, 5. kolo

Chelsea 2-0 Partizan

Statistika na strani crno-belih, a golovi na strani domačih u 66. i 80. minutu zahvaljujuči maroško-francuskom tandemu. Zbog tog poraza-prvog u sezoni- Partizan nakon duže vreme grupu definitivno završava na samo drugom mestu.

 

Liga

Srem 1-1 Partizan

spacer.png

Srem je došao zasluženo najmanje do boda; crno-beli su u drugom poluvremenu kao u Londonu, pali, izjednačio je eks Partizanovac Judin, a u samom finišu meča Sremci su bili bliže punom isplenu.

 

Liga

Partizan 0-0 OFK Beograd

On Londona dalje crno-beli su neprepoznatljivi; napadači opet nevidni, pogotovo Minczer, koji je u krizi-i to prihvača!

spacer.png

Ali iz aviona se videlo, da je problem i vezni red, koji je uprkos brojnim rotacijama do sad funkcionirao. Za Romantičare je to trečih uzastopnih 0:0-mora to bolje u nastavku sezone, sad su tek sedmi. Dobra predstava u prošlom kolu je izgleda spodbudila Sremce, koji su pobedom kod Bežanije došli na dvostruku cifru bodova. Pored Partizana, u najboljoj formi su kraj jeseni dočekali Borac, Hajduk i Zvezda.

 

spacer.png

 

Liga šampiona, 6. kolo

Partizan 2-0 Celtic

Pohvale na zalaganju-i to je to. Škoti ostaju bez europskog prolječa zahvaljujuči porazu Čelsija u Danskoj (!), a Javor ostaje bez osmine finala LŠ, kao i Srem (šest mečeva bez poraza u svim takmičenjima). Jedino če OFK Beograd praviti društvo crno-belima.

 

Kup, četvrtfinale

Partizan 2-0 Mladost Apatin

Nepuna tri meseca nazad Apatinci su kasirali jedanajst komada. Razlika napram tad je sad bila očitna; u Paritzanovoj igri je nestalo nekog magičnog žara. Branko Kamberović (ponikao u Partizanu) opet je spašavao goste. Napadači opet nula; oba pogotka je postigao štoper Radojčić, drugi put iz igre, kad je Kamberović napravio i jedinu pravu grešku na utakmici.

Interesantno, bila je to več šesta sezona zaredom, u kojoj smo pratili duel ta dva tima, što se kupa tiče! Apatinci su savladali crno-bele samo u osmini finala sezone 2224/25 (na penale); sve ostale duele dobio je Partizan, između ostalih i finale 2224.

Preostali polufinalisti jesu: Srem, Kopaonik i Hajduk Kula.

 

Najbolje ocenjeni igrač polusezone: Zvonko Milošević (SW/DC; 7.96; 24 nastupa i 11 golova). Do kraja decembra biče bitka za obnovitev ugovora-za sad sve kaže, da če uporni branič-najbolji strelac crno-belih na jesen to odbiti.

Najbolji strelac (od preostalih): Nikola Savić*: 17 nastupa, 8 golova,6.94.

Najbolji asistent: Bruno Alexandre Henriques*: 11 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kraj sezone 2228/29, pospremljen "samo" uz "kraču"obliku reporta

VIŠESTRUKE RENESANSE, ALI SAMO JEDAN JE LEONARDO

 

Prelazni rok-zima 2229: Milošević ostaje!

 spacer.png

U Humskoj je bila prva vest zime ta, da je Zvonko Milošević produžio ugovor sa Partizanom! Iako tek u januaru-na sreču nisu stigle druge ponude-prvom mužu odbrane crno-belih, 29-godišnjem Subotičanu, su bile ponuđene bajne brojke, koje je na kraju i na opče iznenađenje svih-prihvatio.

I do kraja sezone svoju platu u potpunosti opravdao!

Na pomolu su bili i neki vidni transferi, ali, osim u slučaju pozajmice Cancarevića u Pekar, nisu bili realiozovani. Na listi za odstrel su se našli Marcio (na leto višak u prvom timu) i Onovo*, ali je njihov transfer na zimu stopirala birokracija-prekasno oddana dokumentacija. Par dana pre kraja prelaznog roka u Humskoj je inače odjeknula neobična vest. Za razliku od stvarnog života, u Partizan 22. i 23. veka retko dolaze povratnici, ali još veči šok bi za neke bio povratak igrača, koji za crno-bele nije odigrao ni sekunde. Nekoliko sati je psihološki momenat očigledno prevario stratega Partizana, ono, kad u igraču u tuđem dresu vidiš veči napredak  nego u vlastitom. Za Žarkovića* (YI 2223) se počeo interesirati i Srem, zato je navodno Partizan urgirao, ali na kraju je Partizan sam stopirao taj transfer i-prepustio ga Sremcima.

spacer.png

 

PRVENSTVO

Prvo prolječno kolo crno-beli su otvorili pobedom od 3:0 u Kuli, gde je briljirao madžarsko-hrvatski (100. ligaški gol) napadački dvojac. Bila je-posle dva uzastopna remija protiv Srema i OFK Beograda na kraju jeseni-to »tek« prva pobeda Partizana posle tri utakmice, što su objektivni novinari naravno pograbili, a trener Sir Alex, pardon Sir Aleš, posnemao je svog uzornika i napustio press konferenciju posle meča.

spacer.png

 

spacer.png

 

Isti novinari su u tom istom kolu ispratili pobedu Zvezde nad Javorom (13 utakmica u svim takmičenjima bez pobede) 1:0 i otkrivali toplu vodu.

spacer.png

 

 

Još za jedan tim je to kolo postalo (tad samo privremena) prekretnica: Srem se pobedom nad Radničkim iz Sombora popeo na 10. mesto.

Do kraja sezone je Parni valjak odradio, što se odraditi mora. Izgubio je posle duže vreme, u Nišu i u plejofu protiv Javora, dok je na svim ostalim utakmicama opravdao ulogu prvog favorita uz ispodprosječne predstave svojih rivala. Uz dosta rotacije, u Partizanu se polako izvršila smena generacija u veznom redu, gde su Fofana i Horvat sve više ispadali ne samo iz prvih 11, nego i iz klupe. Došlo je vreme za nove klince, poput Cvetkovića*, Nikolu Saviča*, koji se može pohvaliti zabijanjem i na večitim derbijima; Avbelja, Bruna (21 asistencija sa levog krila-2 manje od rekorda), Majerlea ipd., ali naravno, ti klinci su bili pod budnim okom okostnice tima, u kojoj se u toj sezoni istekao inače odlični, prvi štoper tima, Zvonko Milošević. Otkad je potpisao novi ugovor, je u crno-belom dresu nastupao kao prerođen, a svoje predstave u odbrani nagradio nenormalnim strelskim rekordom. Sa nerealnih 22 postignutih golova postao je prvi strelac tima i čitave lige (18)! Za šlag na tortu je u 90.+ odlučio i drugi večiti derbi sezone, 4. aprila, u kojem se nakon dužeg vremena na teren vratio Topalović, koji če odigrati jednu od ključnih europskih uloga.

Partizan je 20. šampion zaredom postao posle 26. kola i utakmice protiv Hajduka, pa je tako bilo interesantnije pratiti, šta su uradili naši rivali i moji kolegi.

 

RENESANSA SKORO SVUDA, SAMO U LJUTICI BOGDANA NE

Iako je Srem pobedio u prvom kolu prolječa čak sa 3:0, verovatno bi zamenio sva tri postignuta gola, ili dva, za neke pobede od 1:0. Do kraja rednog dela u šampionatu ostao je bez pobede, uz tri remija 0:0+poraz 0:1 od Apatinaca. Postigao je samo još jedan gol, ali za remi protiv Borca.

Za OFK Beograd i Javor plasman u top 6 nikad nije bio upitljiv, zanimljivije je bilo dole. Krunićeva Zvezda je pored Javora, do kraja rednog dela uspela pobediti samo još Bežaniju, dok je izgubila od Partizana (0:3) i Romantičara, dok je remizirala protiv Sremaca i Kuljana i tim gubicima bodova svoj plasman u top 6 skoro prokockala. Da čemo u Ljutici Bogdana ponovo videti eksploziju, najavila je i reakcija uprave posle meča 22. kola protiv Hajduka (koju je Zvezdu eliminirao i u kupu); Zvezda je uz to ispala i iz Evrope, protiv Sevilje (2:1, 0:3). Krunić je imao glavu na giljotini i sledeči meč če odlučiti njegovu sudbinu. U međuvremenu je plasman u top 6 obezbedilo još jedno lepo iznenađenje, Borac starog lisca Dejana Jandrića.

Imao je međutim Krunić tu smolu, da je Zvezda u njegovom prelomnom meču, meču 23. kola, gostovala u Humskoj, i, kao več spominjeno, izgubila, primljenim golom u sudijskoj nadoknadi. Krunić je izgubio posao, a novi-več šesti trener u Zvezdi u nepunih šest godina, ponovo je postao »učenik«, 35-godišnji eks trener Pekara, Slaviša Ivanović.

Ivanović je svoj debi na Marakani opravio odlično, pobedom nad ove sezone strupenim Hajdukom od 2:1. Ali-kao za njegovog predhodnika-puleni Vladimira Prodanovića če i za Ivanovića postati kobni, samo nekoliko nedelja kasnije. Posle te pobede, Zvezda je u narednih pet kola osvojila samo bod; poslednji žebelj u krstu i nov oproštaj od LŠ za crveno-bele, u 29. kolu zabili su Kuljani domačom pobedom od 1:0. Time je postalo jasno, da Zvezda do kraja sezone Kuljana neče prestiči na tabeli. Prestigli su barem Borac, sa dve pobede i remijem u poslednja tri kola, pa če barem mirnije spavati.

 

spacer.png

 

STABILNOST JE KLJUČ (?)

Vladimir Prodanović je Hajdukov trener od marta 2218. i sa njima je doživeo grenak ispad u drugi rang pre tri godine, ali je dobio priliku, da se sa njima ponovo vrati u elitu. To je i postigao i tri sezone zatim na krilima Nikole Djordjevića (1 golova) i ostalih osvojio konačno četvrto mesto i kvalifikacije za LŠ-drugi put u istoriji posle sezone 2215/16. Tu poziciju je uspešno ubranio protiv Jandrićevog Borca, koji je napadao i napadao, ali na kraju mu je nestalo snage i zbog boljeg međusobnog ispljena, završio je na kraju »samo« šesti.

Na kraju je naslov vicešampiona (sa samo 29 postignutih golova!) osvojio Javor; u debitantskoj sezoni je to za trenera Miliju Gojkovića (pedigre iz Kopaonika, koji ga je izbacio iz kupa!) veliki uspeh. Ali-ako gledamo samo formu poslednjih pet kola-u slabijoj formi je kraj šampionata dočekao samo još Radnički Sombor, i – OFK Beograd! Romantičari su prvi put u Spasićevom mandatu pokazali neobično kameleonske predstave: od 4:0 protiv Javora do 0:4 protiv Partizana, i 0:4 te 1:3 protiv Kuljana! Nezvanično-Spasić je na meti otpusta!

spacer.png

 

Ironično, da se skoro isto nezvanično piše Milošu Petroviću, treneru Srema. Čoveku, koji je Srem na jesen skoro doveo do Prve lige, a nije mu bilo ništa, dok se na Advert Boardu njegovo ime ispisalo tek sad, nakon što je ubedljivo obezbedio opstanak (druga najbolja odbrana lige!), osigurao Evropu, i – Sremce doveo do polufinala kupa UEFA.

U eliti su opstali i Mladost i OFK Niš, koji su na jesen kasirali 11 odnosno 9 golova protiv Partizana. A u elitu se ponovo vračaju Rad i subotički Spartak. Je na pomolu druga kulsko-subotička renesansa?

 

KUP

U finalu pratili smo verovatno najčešče odigrani duel- Partizana i Srema. Čak 25 finalnih susreta odigrala je ta dvojica u istoriji, započevši davne 2068. Statistika je daleko na strani Partizana, koji vodi u pobedama 22:3; Sremci su uz prvo finale dobili i ono iz 2083.,a poslednje u 2197. Uz brojna izbacivanja Sremaca iz kupa i u ranijim fazama, kao nezvanična pobeda u finalima smatra se još jedna; ona iz 2086. Tad je u kontroverznom finalu Teleoptik, kojeg je vodio Muhamed Savić-prepun igračima prvog tima Partizana-pobedio Sremce sa 1:0.

Srem u maju 2229 bio je drukčiji Srem nego na jesen; taj Srem je u prolječnom delu sezone u domačim takmičenjima doživeo samo jedan poraz i pitanje oko opstanka u ligi tad je bio praktično rešeno. U polufinalu su savladali Kopaonik (koji je izgubio treči polufinale zaredom) i Evropa je bila na vidiku. U finalu su zaigrali hrabro, uz prosječni Partizan, koji je ipak poveo malo pre kraja prvog poluvremena. Slobodni udarac je izveo Minczer, Sremov golman je loptu uspeo odbiti, ali samo do njihovog največeg eksekutora-Bekavca, koji je samo zabio loptu u mrežu. U nastavku Srem se nije predao te izjednačio u 69.  minutu nakon što je naivno ispala-tako znano zvuči-desna stran Partizanove odbrane. Išlo se u produžetke, gde ni jedni ni drugi nisu briljirali; no odlučila je greška nekadašnjeg braniča crno-belih, Blanuše, koji je nespretno primio i izbio loptu, koju je crnogorski rezervist Starinac torpedirao u mrežu Slobodana Stankovića za duplu krunu.

spacer.png

 

EVROPA

Za »kaznu« za samo drugo mesto u grupi Partizan je u osmini finala LŠ morao igrati protiv Bayerna, sa kojim se nisu sreli več dugo godina. U prvom meču u Humskoj, Bavarci su uporno odbijali sve napade domačih, koji nisu našli rešenje za nepropustnu sredinu i agresivne bokove i bekove gosta. Nisu iskoristili ni slabog momenta inače starog znanca Superlige, koji je igrao za sve četiri preostale največe timove u Srbiji, 28-godišnjeg Ljubomira Cvetkovića, koji je u 62. minutu zakrivio penal, kojeg Barišić nije realizirao. Domači su parali živce Grobarima do poslednjeg sekunda meča-več u 94. minutu je nakon akcije Živkovića sa ruba kaznenog prostora minimalnu prednost Partizana napravio madžarski eksekutor svojim desetim golom u sezoni.

Uzvrat u Nemačkoj za Partizan se skoro pretvorio u tragediju; Minczer je morao več u 24. minutu zbog povrede napustiti teren. Zamenio ga je univerzalni ofanzivac Obilinović- i upravo ta sreča u nesreči možda je bila ključ do sledečih događaja. Postavljen na mesto lažne desetke i ne kao Madžar na mesto centarfora, Obilinović je imao oko za sva dešavanja na terenu i bio ključ do uspeha. Dve asistencije svom kolegu iz reprezentacije (drugi gol je bio remek delo ala Savičević) plus gol za piku na i za 4:2. Kod domačih se ponovo istekao Cvetković-koji je ponovo bio krivac za penal, a u drugom poluvremenu je bio i isključen.

U četvrtfinalu sledio je popravni ispit protiv znanca iz grupe, londonskih plavih. Uprkos novom katastrofalnom suđenju crno-beli su u prvom poluvremenu u razmaku od pet minuta kuči doneli lepu prednost. Domačima nije pomogao ni penal, kojeg su promašili, ni prestrogo dosuđen crveni karton za Partizanovog portugalskog ofanzivca, koji je dobio još dva dodatna meča kazne odnosno ostao je bez eventualnog polufinala. Ako je španski sudija u Londonu imao pune roke posla uglavnom samo sa Partizanovom klupom, u Humskoj je njegov sunarodnjak (!) bio na ivici izgorelosti. Kartoni su se delili i na jednoj i na drugoj strani, grubi gosti su povredili dvojicu domačih (Lackovića i Živkovića) i ponovo imali na raspolagu penal, kojeg su promašili. U rezultatskom smislu ponovio se London i nova dva gola Bekavca.

Festival penala se je nastavio i u polufinalu protiv Reala; taj dvomeč če po dramatičnosti i kvaliteti fudbala biti zapisan u analima. Partizan je dvaput vodio, Galaktikosi na čelu sa odličnim napadačima, Hodakom i Hunterom su jih oba puta ulovili; drugi put opet na račun penala (2:2).

U Beogradu je več u 2. minutu 175.000 navijača ogreo Bekavac i poveo Partizan u vodstvo od 1:0, ali Real se nije predao. Hrvatski napadač na drugoj strani je rezultat poravnao u 37. minutu. Još je Partizan bio u prednosti, ali pritisak gostiju bio je sve veči. To se manifestiralo u 69. minutu, kad je nespretnim posredovanjem Radojčića Real poveo i bio nadomak finala.

Odvrteo se film u Humskoj nazad; na poslednji europski ispad, gde su podbacili inače najbolji.

No ovaj put, kolo sreče se odvrtelo nazad.

Tragičar iz 69. minuta iznenada je postao jedan od  junaka, a penali protiv Partizana promenili su se u penale ZA. Nepunih deset minuta još jedan od eks Superligaša, Oslizlo, skrivio je penal ZA Partizan. Ka lopti se napotio Radojčić (nikad ne izvodi penale), na sve ili ništa-i izjednačio na 2:2.

Gosti su od tad dalje promenili plan i u glavnom čekali na kontre, a sve nade u napad položili su domači. To se jima je isplatilo-zasluženo-i sa poljupcem sreče; i golom Topalovića-velikog povratnika od jesenskog sloma noge- minut pre kraja prvog produžetka, i sa pomoču jednog od gostujučeg braniča. Na kraju- 3:2 za Partizan, koji je otišao u nemački finale. U Dortmundu-protiv aktualnog šampiona Evrope i hita poslednje dve godine- Werdera! Tima, protiv kojeg je ispao u osmini finala prošle sezone. Tad je to bilo iznenađenje; sad ne več-Nemci su u toj sezoni još neporaženi, a do finala su eliminirali Milan, Juventus i Liverpool.

 

FINALE

Partizan je u Dortmund na megdan Werderu stigao sa poputnicom od rezultata malo boljih od igre. U prvih 11 je na sredini terena več napravio smenu generacija i centralni vezni red poverio Avbelju  (20 godina) i Cvetkoviću* (21), koji se iskazao več golovima na Bernabeu, a zabio je i na Marakani i Karaburmi. Levo krilo je pripalo Topaloviću, a desno Breznikaru; napad je predvodio najubojitiji dvojac iz Madžarske odnosno Hrvatske. Iznenađenje u odbrani. Ne toliko u štoperskom redu (Milošević-Radojčić), nego na bekovskim pozicijama, gde je na levom beku zaigrao Barišić, a na desnom-Brnić, inače levi bek. Za Prybila-isto levi bek, koji je u k.o. fazama isto igrao na DR-u finalu nije bilo prostora ni na klupi.

Za finale moraju biti barem dva raspoložena; crno-bele nije poremetio ni Westfalen, koji je nudio »domačinstvo« aktualnom šampionu Evrope, ni sudija, koji je u prvom poluvremenu tri put žuto kartonirao tim iz Srbije. Sve je bilo u znaku plesa 95- i sad 96-strukog prvaka Evrope, koji je več na poluvremenu vodio 2:0, da bi na kraju na krilima hattrika Bekavca (zlata lopta LŠ-9 golova), slobodnjaka Avbelja i gola Nikole Savića* (ali i 2 asistencije Cvetkovića*) sasvim ponižao Zeleno-bele i revanširao se jim za ispad u prošlogodišnji osmini finala.

spacer.png

Još 4 naslova do kluba 100.

 

OSTALI

U kupu UEFA su posebnu priču izpisali fudbaleri Srema, koji su se plasirali do polufinala kupa UEFA, gde su ispali od Marseilla. Sličnu priču napravili su fudbaleri Zagreba; koji su do polufinala (i ispada protiv Valencie) eliminirali čak dva Superligaša- Hajduk i Javor. Ostali su ispali pre; u LŠ je jedini preostali predstavnik, OFK Beograd, ispao več u osmini finala, protiv Porta.

 

spacer.png

 

 

P A R T I Z A N   2 2 2 8  /  2 2 2 9

spacer.png

spacer.png

Briljancije Zvonka Miloševića-22 golova, nadgradila je četvorica napadača, od kojih je na kraju sezone najbolju formu upisao-najiskusniji, a Minczer postigao u finišu Messijanski gol protiv Borca. Oduševila su i Partizanova deca: Cvetković* sa 21 godina ima u dve sezone upisanih več preko 70 nastupa u prvom timu, ima i golove na Bernabeuu i Marakani. Bruno* je sa 17 ligaških asistencija (ukupno 21) izjednačio rekord Predraga Milovanovića* iz sezone 2168/69-dakle posle tačno 60 godina. Nikola Savič* isto več ima izkustva zabijanja na večitim derbijima.

Plan, da se Miloševiću produži bajni ugovor, pokvarila je nadu Sretenoviću, da bi mogao uskoro pronači mesto u prvom timu, i uz atribute Kamila Kuciaka, koji može odigrati jao rezervni štoper. Jedina mana u Partizanu, uprkos dvojice novajlija, ostaje zakleta pozicija-desnog beka. To ne važi toliko za šampionat (gol razlika 82:9), koliko za Evropu. Tu je u »duelu« Bevc-Veljović »pobedio« prvi, ali je Partizan na važnim europskim mečevima ipak posegao po drugi-varniji alternativi. To jeste-stavivši nekog od levog beka na desnu stranu, bilo to Brnić u finalu ili Prybl u ranijim fazama. Čeh na leto napušta Humsku, kao i Barišić.

  ptLC6AG.jpg

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |