Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

EURO 2200 U NIZOZEMSKOJ: HRVATSKA (KONAČNO) ŠAMPION NA RAČUN FINSKE SENZACIJE


 


»Vatrenima« je uspelo! Izgubili su finale pre četiri godine protiv Engleske, a četiri godina kasnije na Amsterdam Areni je 33-godišnji kapiten Branko Jurković, igrač Barse i nekad Partizana treči put u istoriji (2188, 2140) podignuo pehar za prvaka Evrope.


 


 


1QWVGDH.jpg


 


Nekoliko % za ovaj uspeh srpskih susjeda, ima i Partizan, pošto je razvio par nekadašnjih (Jurković, Kristić), sadašnjih (Vučemilović) i budučih (o tome malo kasnije) igrača. Hrvatska je svoj put do triumfa počela sa reprizom finala iz Italije i ovaj put se revanširala Englezima pobedom od 1:0, zatim je sa pobedom protiv Švice obezbedila prolaz dalje, da bi onda »opušteno« izgubila baš protiv svojeg neočekivanog protivnika dve nedelje kasnije, Finske od 0:1. Za Fince je pobeda nad Hrvatskom u grupi bila jedina, pošto su jima za prolazak između osam bila dovoljna remija protiv preostala dva protivnika.


 


Qkt0MIe.jpg


 


Pored Engleza, aktualnih prvaka Evrope, su ispale još dve zemlje nekad liga petice, i to one, koje su se u poslednjim godinama nakon duge krize baš »vračale nazad« - Španija (prvak 2192) i Italija (polufinalist 2196).


 


Srpskoj reprezentaciji su nakon uspešnih kvalifikacija i još uspešnijeg početka Eura u grupi smrti – dve pobede nad Nemcima i Talijanima – zrasla krila. Ali onaj, ko visoko leta, nisko pada i nastavak je sad i zvanično potvrdio trenutnu rak ranu reprezentativnog članskog fudbala – to je, iako se čuje pomalo neverovatno – pomanjkanje kvalitetnih (izbora) napadača. Srpski (sad več bivši ) selektor Milan Radonjić u tim za Euro stavio je npr. več 35-godišnjeg Lalovića (100 utakmica, 54 golova), koji nije isti kao pre 10 godina i jednog Nikolu Miloševića, igrača Posavca (!). Dragana Djokovića ne znate, ide za 25-godišnje dete Barse, ali on je za razred i po slabiji od  jednog napdača Javora Vučkovića, koji ima (več) 29 godina. I Partizanov Nikola Milošević nije neki wonderkid. Ali po drugoj strani: šta da bi Radonjić uradio, kad u npr. svih top pet klubova u Srbiji dominiraju strani napadači: u Partizanu zna se; u Sremu češki i albanski, u OFK Beogradu bugarski, u Zvezdi madžarski…


 


»Vatreni« su nastavku eliminirali još dva favorita i u finalu se revanširali Fincima za onaj nebitni poraz.


 


 


ocpB5U6.jpg


 


Da su nastupi člana jedno, a mlađih kategorija drugo, (ponovo) pobrinuli su se orliči do 19 odnosno 23 godine. Prvi su postali prvaci Evrope, a drugi došli do srebra na olimpijskim igrama, pošto su u finalu poraženi od Brazila.


 


 


 


 


 


Sezona 2200/01: istorijska decentralizacija nogometne Evrope


 


PAKT O NENAPADANJU PARTIZANA I SREMA NA OZBILJNOM TESTU?


 


Završena je i zvanično cela sezona, koja je u potpunosti bila u novom veku. Po svom značaju mnogo je ličila na prošlu, međutim u toj su se kod nas našli i neki drugi, »čudni« elementi. Danas u stvarnom životu svaki dan pričamo o »nevidnom neprijatelju«. Slično sam pomislio, kad su se dešavale neke stvari i ovde.


 


Na trenutke osečao sam se, da su svi proti meni; protiv nama. Uprava, koja stoji za igračima, iako se jim na trenutke (a ti ne znaš, kad če se to desiti) fučka za dres – kako se igra zanj, ove sezone su pokazali »razbijači« iz Apatina. Interakcije sa nekim igračima, na kraju sezone i sa stručnim štabom, komična prigoda sa sudijom kraj zimskih priprema, te tajming nekih povreda su bile glavne karakteristike inače ne neuspešne sezone crno-belih, ali puno manje uspešnije nego u poslednjih par godina.


 


 


PROJEKT: SLEDENJE POVREDAMA


 


Za početak, da imam barem nešto crno na belom (ha ha, lep izraz!) sam se usred sezone, kad sam video, kako nam povrede za razliku od poslednje sezone umesto napadača, jedu braniče, odlučio, da ču prvi put u tom sejvu kroz celu sezonu napraviti listu svih povreda mojeg prvog tima. Tako ču u samom reportu izdvojiti samo najbitnije, a cele liste čete videti sami. Povrede zbog vremena nisam prevodio iz engleskog. Cilj tog sledenja je videti:


 


 - da li ima više povreda na treninzima ili utakmica;


 - da li imaju neke pozicije, koje su više sklone povredama.


 


To, da imaju i ostali timovi probleme sa njima, sam u toj analizi sad zanemario, ali možda če nekad slediti analiza i kod njih. Na početku sezone smo mi bili na čelu tabele povreda Superlige, Zvezda je na čelo došla na kraju jesenskog dela (kad su imali 3 meseca za oporavak), onda je red došao na Javor… U uzorac naše analize su bili uzeti sledeči igrači:


 


 - igrači prvog tima, i oni, koji su igrali nek broj mečeva, pa su bili na zimu prestavljeni u Teleoptik;


 - igrači Teleoptika, koji su na granici prvog tima, smatram jih za mlade nade i na koje sam računao te sezone, i prebacivši jih privremeno u prvi tim. Lista tih igrača je selektivna, u tabeli su označeni sa plavom bojom.


 


U uzorac NISU uključeni (ako bi bili, lista povreda bila bi za skoro 50% veča):


 


 - preostali igrači Teleoptika, na koje ne računam, iako su možda odigrali koji meč za prvi tim u sezoni;


 - igrači u19 tima (iako su odigrali koji meč za prvi tim);


 - naši igrači na pozajmici kod drugih klubova


 


 


 


 


TRANSFERI


 


Uspeh hrvatske reprezentacije doneo je i jedini, ali najzvučniji transfer ovog leta, pišu novinari. No, trener Partizana zna, da temu nije bilo tačno. Za Andjelka Sušca, kao budučeg naslednika Kalinića, se Partizan interesovao več na zimu, ali je nekadašnji igrač Karlovca, Vukovara i Solina, raje izabrao Lazio na pozajmicu. Na leto dileme nije bilo. Time je barem za početak, na hladno stavljen Diaz, koji se zajedno sa Miloševićem pobunio uoči tog transfera, ali kad sam dvojici objasnio detalje, oba su se pomirila. Početak sezone je obeležio i debi Sandora Laszla, madžarskog vezista, koji je do sad igrao na pozajmici kod Javora.


 


VdwfvsV.jpg


 


Od odlazaka imamo ponovo jednu seriju igrača, za koje če mi biti žao. Nikola Ilić*, napadač, je novu sredinu pronašao u CSKA-ju Moskvi. Tadej Kous, 31-godišnji golman, u Creweju. Očekivao sam proboj i od Neyre* (AML), Rudenka* (DL) te Corteza* (DLC). Možda senzacionalan je prestup rumunjskog beka u Sevilju, ali Catalin Laszlo uprkos nekim wonderkid atributima do sad nije opravdao očekivanja, i za te pozicije imam neke druge planove.


 


Youth intake je po mnenju asistenta ponovo obeležio štoper, ali ja ču budnim okom možda još više pratiti madžarskog napadača, soprezimenjaka mog ass-mana.


 


Od rivala najviše je zapravio OFK Beograd, ukupno slabih 14 mil. eura. Iz Rada je doveo levog beka i napadača, a iz Srema iskusnog napadača. Promenu je doživeo i u stručnom štabu, pošto je Fahrudin Jevdjević dobio iz FSS-a poziv, koji se se ne odbija, a njegov naslednik je Petar Jelić.


 


 


Tim iz Banjice je opljačkao i Javor, pošto je za ništa (kao i drugi transfer iz Obilića) doveo odličnog levokrilnog vezista Mijanovića, koji je obeležio početak sezone golom proti Partizana i biče sigurno jedan od kandidata za nakup leta. U Ivanjicu se vrača i navodno problematični branič Garcia, koji je svoju superligašku karijeru počeo – u Partizanu, ali tamo nije odigrao ni sekunde. Srem nije doveo nikog, a Zvezda trojicu; defanzivca iz Subotice, ofanzivnog beka Plašila iz Vihrena te makedonsku mladu nadu (ne Pančeva), levo krilo Tometa Jančevskog iz Vardara.


 


 


 


JESENSKI DIO: MIR IZMEĐU SCILE I KARIBDE


 


 


LIGA


 


Prekretnica! Ovaj put smo mi imali težak početak; sezonu smo počeli u Ivanjici i došli do vrednog boda. Čudo se desilo i kod našeg večitog rivala, pošto su posle 11 godina ipak (na silu) došli do prve pobede na uvodu. Na meču protiv Javora je počeo i festival crvenog križa, pošto smo ostali bez Reška i Jankovića; uoči meča sa Vošom smo na treningu izgubili i G. Diaza, a u šestom kolu protiv Posavca čak trojicu.


 


Ipak, meč drugog kola protiv Zvezde je napovedao prvu goliadu sezone. Bez prvog štopera (Stanić je uz Lazarevića nastupao na OI) protiv Zvezde smo zaostajali 0:2, a u drugom poluvremenu preokrenuli i došli do tri boda. Sledio je niz uzastopnih pobeda sve do meča 14. septembra u Apatinu protiv naših otpisanih veterana. U meču, punom provokacija, posobno između Arnalda i Stamenkovića, ovaj put smo mi ispali magarci, pošto smo prokockali 2:0 i na kraju čak popili tri komada. Način, na kojeg smo izgubili, te to, da je Srem sa utakmicom više, imao 100% učinak nakon njihovih sedam kola i bežao nama plus 7, naterao me ka akciji, nakon koje sam bio pozvan na razgovor.


 


jKe6Aag.jpg


 


Uprava se setila moje slične akcije par godina nazad (ja sam ju več zaboravio); drugim rečima, ako ču nastaviti time, preti mi otkaz. Tako, da očigledno igrači imaju glavnu reč, ali ja toga neču tako brzo zaboraviti.


 


Kolo zatim jesenski derbi sezone – u kojem smo prizemljili vruče Sremce 4:0, no, kazalo se, da samo privremeno.


 


L1BsK1n.jpg


 


 


X2aW6hO.jpg


 


Srem je kraj decembra doživeo još poraz u Čačku, ali do tad je bio još dugi put. Poraz u Humskoj jih nije poremetio, ušli su u nov pobednički niz / niz neporaženosti, u kojem nisu primili gola, a zabijali su u prosjeku po jednog (!). Na drugoj strani Partizan »u glavnom« nije imao problema sa neefikašnošču (Vidalov hattrick u Novom Sadu kod Voše), ali je primio duplo više golova od Sremaca. Ta »u glavnom« znači to, da kad je pobedio, zabio je par golova (i efikasnost platio skupom cenom povreda, npr. protiv Subotičana) 1.10.), a prikrije par utakmica, na kojih uopče nije zabio.


 


20 zabijenih golova više od Sremaca na jesen, prikrije i npr. domači remi protiv Rada; i remi 0:0 u Novom Sadu. Pre svega taj bod u naš tabor ponovo je doneo nervozu, pošto nama je uoči gostovanja na Marakani Srem sa utakmicom više pobegao na plus 8. Da je moj tim psihološko spreman tad, kad trebamo, još sam verovao; vruča Zvezda je savladana sa 3:1, ali ponovo sa lepotnim greškama, povredom Fornalika i nepotrebnim isključenjem »Vučkota«. Kraj oktobra smo uoči domačeg meča sa Vošom (tabela!) imali alarmantno stanje, zato smo u prvi tim stavili ofanzivnog veznog Charvata, koji se izkazao. Nakon niza utakmica čak bez primljenog gola smo se, nakon Borca, gde smo konačno svi imali jednaki broj utakmica, Sremcima približili na -4; nakon pobede nad Javorom i njihovom remiju kod Vojvodine, na -2.


 


Nevidni prijatelj se onda pobrinuo za – iz ništa – drugi debakl u sezoni: čistih i zasluženih 0:3 u Subotici. To su bile greške pojedinaca (nekad Vasič, nekad Hadebe), možda simptomi zasičenosti, jer prosječne ocene igrača, pre svega defanzivaca, uopče nisu bile slabe. Moje ruke u vezi kažnjavanja bile su vezane, pa sam tako mogao igračima samo jedno, da kažem:


 


»Pre dve godine upisali ste se u istoriju. Ako nastavite, da igrate ovako, upisačete se ponovo, Sremcima čete pokloniti naslov posle slabih sedam decenija i postačete prva generacija bez domače titule«.


 


Te reči su se, u nekom drugom takmičenju, zaista uresničile.


 


Srem je pobegao na plus pet, ali se razlika ponovo smanjila na plus dva nakon več spominjenog poraza u Čačku. Sremci su nakon njega doživeli i potop u LŠ protiv Lyona 0:5, ali su bili več kvalificirani. Znakovi propada?  Crno-beli smo se od ligaške jeseni poslovili sa 6:0 protiv Posavca.


 


P0OB46d.jpg


 


Na polusezoni smo imali več dva otpisana timova i do je dodatni dokaz, kako teško je opstati u Ling Long Superligi. Na drugoj strani smo imali kolebanje dvojice velikana. Baš pre početka sezone sam se pitao uoči mogučeg Zvezdinog povratka u top 4. Ako crveno-beli to žele postati, tu mislim redovno, ne jednom na pet godina, onda če jim trebati i zaton jednog od rivala. Te sezone kao da su na Marakani dobili jackpot.


 


VX7H4xc.jpg


 


Romantičari su bili prvih šest kola bez pobede. Da li je Jelić pravi čovek za taj posao? Poslednji tim, kojeg je vodio, bio je Novi Sad, a poznat je i po time, da je između 11. aprilom 2194 i 29. martom 2195 bio, u najturbulentnije vreme, trener, vatrogasac Crvene Zvezde, između dve katastrofe, Živanovića i njegovog naslednika Petkovića, koji je Zvezdu doveo nadomak Prve lige… Ne idu mu rezultati na ruku ni na Karaburmi, iako su se od jeseni poslovili pobedom na Marakani u meču, koji je više spominjao na nešto drugo.


 


 


EVROPA / SVET


 


baNJgrf.jpg


 


U LŠ je nakon grupne faze Srbija ostala samo sa trojicom, pošto je Javor u najizjednačenoj grupi zaostao i za Taljanima i za Švicarcima. Srem je osvojio drugo mesto izza Lyona, dok je OFK, kao i Partizan, postao pobednik grupe. Nakon 100% učinka nakon polovine takmičenja i pobede na nekad zakletom Pizjuanu sa 2:1 zahvaljujuči Fornaliku, su bili ostali protivnici svi na 2 boda(!). Uspavanost su onda prekinuli Andaluzijci, koju su nama uzvratili za domači poraz i sa Humske (1:0) otišli čak punim plenom; prvim nakon jedinog triumfa u dalekoj 2097.


 


Budnicu je Partizan doživeo i u dalekom Japanu protiv južnokorejskog Suwona. 18-godišnji Željko Stojanović če si svoj debi u golu Partizana zapamtiti za ceo život, pošto je iz tri pokušaja primio tri komada; a Suwon je iz penala izašao kao pobednik. Čast Partizana je u utakmici za 3. mesto bila spašena protiv Cruzeira, dok je naslov svetskog prvaka odneo Chivas.


 


 


 


KUP


 


Ako je protiv Suwona Partizan imao blagu tenzijsku glavobolju, onda je zaključak jeseni ličio na migrenu. Partizanova odbrana je opet ličila na ništa i ponovio se Suwon. Moj protest protiv sudije je značio kaznu sledečeg prvenstvenog meča – utakmicu na Karaburmi ču morati posmatrati sa tribine.


 


mqYid55.jpg


 


BcA5XrY.jpg


 


 


V7mTcqU.jpg


 


 


 


ZIMSKO »SPAVANJE«


 


 Šta zapravo popraviti u timu, koji je postigao duplo golova više od Srema, ali jih je isto tako duplo primio? Pošto su greške u odbrani bile rad različitih ljudi, unikum, i nisu se ponavljale; ako bi se, onda bi bile prosječne ocene na polusezoni bile znatno niže. Najnižu (7.13) imao je Hadebe; 29-godišnji Južnoafrikanac »blistao« je protiv Zvezde na poslednjem jesenskom meču i sa njim nečemo obnoviti ugovora. Neke vabljive teorije, da su nama odbranu (kao u prošloj sezoni napadače) uništile povrede, ne prihvačam. Rezerve su pre svega u defanzivnom veznom redu, gde osim Orlova praktično nismo imali zamene. Garcia je na početku zime slan u rezerve, iz kojih če se vratiti Radovanović. Rezerva ima i Lazarević. Sandor Laszlo, naš veliki up, u prvih 11 mečeva imao je praznu statistiku; posle toga svoj delič potenciala izkazao je na meču protiv Cruzeira. Možda če zbog toga više prilika dobiti Charvat (koji je kod nas več neko vreme), koji je inače ofanzivniji.


 


 


Ako očete, povrede su najviše upropastile Slavišu Jankovića, naše levo krilo, koji je na jesen učestvovao na samo sedam utakmica. U ofanzivi su brilijirali Novikov, Alcoba i Durim Çela; Albanac je na polusezoni postigao sedam golova i devet asistencija, i blistao pre svega na desnom krilu pošto je bio skoro jedina alternativa za povređenog Fornalika i backupa Perovića. Razočarali su Milošević (2) i pre svega Chovanec (1 gol), zato bi bilo logično, da u prvi tim vratim Renata Diaza, koji zabija kao lud u Teleoptiku i več u svojoj reprezentaciji (5 utakmica, 4 golova), ali za sad nije bilo potrebe. Brinuo me i Sušac, pošto se je več na početku jeseni kod  njega pojavila čuvena »Slt« ikona, koja znači osobne probleme. I ta ikona je posustala sve do kraja sezone.


 


wLGc6H2.jpg


 


Zato novih »pojačanja« kod nas nije bilo. Pratili smo druge: OFK Beograd, razočaranje sezone, je za štopera Srema odšteo slabih 15 milijuna eura, a na pozajmicu doneo i zadnjeg veznog, srpsko dete Arsenala, Dragoslava Rajkovića. Da li če to biti dovoljno za produžetak članstva u top 4, čemo videti, no činjenica je, da to mesto više nego uspešno napada do sad veoma dobra Zvezda, koja se polako »vrača« i što se tiče ambicija na pjaci. U svoje redove su-baš iz Karaburme- izvabili wingera Dragana Tripkovića, te iz Subotice (koju če voditi novi trener) doveli napadača Milana Domuzina.


 


 


 


PROLJEČE


 


 


PRVENSTVO


 


Dakle, ne smem, da kažnjavam igrače, i ako jih boli ___ na terenu, a ne smem ništa, da kažem ni protiv sudija. Moj dugi jezik je bio kažnjen i tako če prvi takmičarski meč u novoj godini, na Karaburmi, voditi moj pomočno trener. Malo pre krajem priprema, došao je novi udarac.


 


xTgET8p.jpg


 


vOILhtu.jpg


 


Da, dobro ste pročitali. Zbog isključenja na meču protiv mojeg mladog tima, meč na Karaburmi če (pored mene-ha ha…) propustiti jedan od udarnih članova prvih 11, no, da to ne bi bilo dovoljno, su mu kazno produžili na ukupno tri meča. To znači, sasvim slučajno, da če pored Karaburme propustiti i domači meč protiv Apatinaca te – gostovanje u Sremskoj Mitrovici. Meč če propustiti zbog povrede i Chovanec.


 


Ali očigledno moja odsutnost na Karaburmi blagodejno utjeca na igrače: par decenija nazad je u sličnom slučaju mom asistentu uspeo povratak od 1:4 do 4:4. Ovaj put uspeli smo čak do tri boda, zahvaljujuči Rešku i Novikovu. Predaha nije bilo, jer je Humska opet opljačkana. Apatinci su nakon borbe na život ili ništa (šest žutih u prvom poluvremenu, povreda Perovića) i na račun slabog Martinsa još jednom došli do sva tri boda (2:1). Sreča u nesreči bio je poraz Sremaca na Marakani (1:3), i sa tom prtljagom smo se oboji suočavali pre derbija u 19. kolu u Sremskoj Mitrovici. Taj derbi je ponovo otišao u naš pravac; pogodak odluke postigao je Sušac, a za kaznu jer smo prvi put u sezoni na čelu tabele, smo za dve nedelje izgubili najboljeg strelca, Novikova.  Nakon poraza Sremaca u Ivanjici 2:4 i naše pobede nad Radom smo lakše disali (+4), dobili smo i triler u Čačku i utakmicu protiv Kanarinaca. U poslednjem kolu rednog dela je Mladost sa 2:1 slavila na Karaburmi i time u izravnom duelu za top 6 izbacila Romantičare. Ovaj put su povrede posetile tim iz Ivanjice…


 


TNi03G5.jpg


 


Do kraja sezone je Partizanu uspelo konsolidirati odbranu, ali je zato ugasio napad, pre svega zbog Ukrajinčeve nesretne sudbine i povrede kraj aprila, koja če ga koštati sezone. Stvari su se počele neočekivano komplicirati u borbi za LŠ. Zvezda je ušla u niz utakmica bez pobede, za Javor, njenog glavnog pratioca se nije činilo, da če ju prestignuti, posobno, jer su nakon 26. kola pali čak na peto mesto zbog odličnog Rada, koji se je Zvezdi približio na samo bod zaostanka. Umesto, da bi se desilo to, što sam očekivao (pad Zvezde na račun Rada), se desilo malo drukčije: pad Zvezde, ali samo na račun Ivanjičana. Ti su u poslednjih pet kola upisali četiri pobede i remi i time veoma brzo i neočekivano rešili pitanje tima broj 3, pošto jih slaba Zvezda nije više mogla ujeti.


 


Zvezda i Mladost su bila do poslednjeg kola jedina dva timova bez pobede. U 31. kolu je Rad savladao Mladost 2:0, Zvezda je poražena od Srema kuči, i time je tim iz Banjice pre poslednjim kolom čak branio 4. mesto i kvalifikacije za LŠ; ispred Zvezde je imao bod prednosti. Nesreča u sreči je bila ta, što su Gradjevinari morali na megdan Partizanu, dok je Zvezda gostovala u Apatinu. Na Marakani bili su »svesni, da če Partizan napraviti sve, da dozvoli Radu do pobede«, to je i djelomićno učinio – izveo šestoricu igrača iz u19 u prvih 11. Ni to nije pomoglo, golom 18-godišnjeg Cvetka Matića* je bila sudbina Rada pokopana, jer je Zvezda golom Radicsa več iz 9. minuta odlično obavila svoje »interese« u Apatinu i jedva ponovo ujela poslednju vozovnicu za kvalifikacije za LŠ.


 


9QBS52M.jpg


 


U Superligi če sledeče sezone nakon 57 godina posta igrati Obilić te posle 6 Hajduk iz Kule. U finalu plejouta igraju Spartak i INON POžarevac. Ponovo je kandidat za naj luzera sezone Toplak i njegov Niš: na kraju sezone su završili kao treči sa istim brojem bodova kao Hajduk (u poslednjem kolu su remizirali sa INON-om, dok je Hajduk izgubio kod Uba), a zatim su samo na njihov način ispali u 1. kolu plejouta protiv Radničkog iz Novog Beograda (1:0, 1:2).


 


 


KUP


 


Zvezda je drugu sezonu zaredom osvojila kup:


 


taByYbx.jpg


 


 


 


EVROPA


 


OFK Beograd (0:3, 2:0) je svoj put završio več na prvoj prekretnici; čast Srbije branili su samo još Partizan i Srem. Aktualni evropski prvaki nisu imali lakog posla protiv Barce (1:1), ni protiv Sevilje, gde su opet oba tima pobedila u gostima. Znakovi buduče katastrofe su inače pokucali na vrata kasnije. Protiv Bayerna u Beogradu smo do kraja sezone izgubili Novikova te za nešto krače vreme Nikitina. Drugi Rus, Orlov, kraj veznog reda, je sa dva projektila odlučio i u Minhenu.


 


I Sremci su blistali: nakon dve pobede protiv Liverpoola (1:0, 2:1), revanširali su se Lyonu za jesensku katastrofu (3:0, 0:1), dok su u polufinalu zaustavili sijajni Basel 3:0 i 2:0. Nakon 36 godina, stadion Dragao je ponovo bio kraj beograjsko-sremske priče. U 2065. je Srem bio nadigran, ali na kraju promašio 99-odstotnu priliku, da bi promašio sve tri penale…


 


36 godina kasnije priča če dobiti drukčiji zasuk. Za crno-bele su se oblaci počeli kreirati več na »dan pobede«, 9. maja u meču 28. kola protiv Apatinaca. Pobeda od 1:0 je ostala u sjeni povrede Fornalika (out do kraja sezone) i Orlova (koji če sa 70% kondicije sedeti na klupi na finalu LŠ i u igru na silu uči kasnije). Dva dana kasnije če se naš prvi štoper Rešek otrovati hranom (nastupiče u finalu LŠ, ali nije bio pravi), dok če se dva dana pre finalom povrediti i prvi AMC, Urugvajac Alcoba. Povredio je čeljust, a pošto se u poslednje vreme žalio, da treba novi izazov, mislim, da možete sami izmisliti priču, kako je do te povrede došlo.


 


Tako je naš centralni vezni red u Portu činio duo Lazarević i Radovanović (povratnik iz Teleoptika), na desnom krilu Cela, na levom Nikitin. U napadu smo imalu veru u Miloševića i Vučkota, dok smo na golu poverovali 32-godišnjem Brazilcu umesto Laziću.


 


Greška.


 


Ali za to s(mo) odgovorni svi. Počelo je kod pogrešnog dodavanja Lazarevića, kad je Srem krenuo u kontru, iskoristio probleme ne 100% spremnog Reška, i krenuo po desnoj, i centaršut Tomića pronašao je glavu češkog eksekutora Jiraška za sremskih 1:0. Ako je igrao kod prvog gola stransku, Rešek sa očigledno još stomačnim problemima, bio je u glavnoj ulozi kod drugog sremskog gola več u 23. minutu, kad je prvo pogrešno dodao, a onda još jednom nije uspeo slediti Tomiću, da bi se akcija zaključila drugim Čehovim golom. Iako je Partizan imao tzv. terensku nadmoč, nije bio pravi, Srem je imao i raspoloženog golmana Surkisa. Partizanove nade su ugasile u 87. minutu, kad je poljski štoper postigao svoj drugi gol u karijeri za Srem. Nedostatak Orlova i Urugvaca bio je prevelik; čak kad bi igrao Novikov, ne verujem, da bi pobedili.


 


rZoStEM.jpg


 


Srem je tako postao prvi put šampion Evrope; i zanj je to prvi europski trofej – baš protiv Partizana. To jednostavno ni, kad bi hteli izmisliti, ne bi mogli. Zaboravite sve poraze Srema u SM protiv nas; zaboravite činjenicu, da smo se baš u SM te sezone tri kola pre kraja nakon 0:0 (pošto u završnici nisu ni napadali) veselili titule broj 68 zaredom. Srem je šampion Evrope!


 


BKHUWl0.jpg


 


 


APATIN: IMA SE, MOŽE SE


 


Iste reči, možda još intenzivnije, mogli bi reči za drugo europsko takmičenje, koje je pokorio FK Mladost Apatin! Eliminirajuči Lens, u grupi su imali 100% učinak sa Lillom, Lillestromom, Maritimom i Anderlechtom; da bi onda po redu eliminirali Feyenoord, Leverkusen, Newcastle i Rangerse te u finalu pobedili Man Utd.


 


 


B0U5RIC.jpg


 


Kup je u vazduh uzdigao 39-godišnji (!) kapiten Ognjen Bogunović, bek, dete Partizana, koji če na kraju sezone završiti igračku karijeru; slavivši zajedno sa 34-godišnjim Vladimirom Rašovićem, isto detetom crno-belih, koji igra na suprotnoj, desnoj strani; u prvih 11 bio je i Branko Pokimica, dok je Dragan Stamenković meč posmatrao na klupi.


 


usvjLJI.jpg


 


Ta dva uspeha zajedno i za srečom (fer plej nagrada) znače nov limit Superlige: u sezoni 2201/02 če u Evropi igrati rekordnih 10 od 12 klubova.


 


2h63P4f.jpg


 


 


EuFX8af.jpg


 


 


TIM PARTIZANA


 


WJSqFc1.jpg


 


jZ5Auc1.jpg


 


 


Od mog raspoloženja če biti zavisno, da li če biti tranzicija mehka ili tvrdna. Nisam je planirao, jer recimo pre te sezone niti nije bilo potrebe, ali nezainteresiranost na nekim mečevima več postaje problem. Moja je krivda, što sam Renata Diaza u drugom delu sezone zaboravio u Teleoptiku umesto neefikasnog Chovaneca. Na skaut radaru postoje neki igrači, ali jih je večina od njih iz Južne Amerike, a imati obilicu njih nije dobro. Evaluirati ču i u19 tim.


 


Analiza povreda prvotimaca te sezone kaže na broj 47, što se prvog tima tiče, od toga jih je 19 bilo posledica treninga, 25 utakmica, a tri drugih razloga. U to treba uzeti obzir to, da so igrači odmarali od prilike tri nedelje pre početka priprema (kraj juna-početak jula) i tri nedelje na zimskoj pauzi. Očekivao sam, da če biti broj povreda na utakmicama znatno veči, ali je očigledno to bila lažna varka; možda ide samo za to, da smo na utakmicama izgubili puno važnije igrače u kritično vreme?


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

zItYRw4.jpg


 


PERUANCI ZAVILI BRAZILCE U NIKAD VIĐENO POMRAČENJE


 


Mundijal 2202 bez svetskih i bez europskih prvaka; naš region spašavaju Crnogorci


 


 


EQp2ogW.jpg


 


14. oktobra 2201 se je na nacionalnom stadionu u Limi spisala istorija. U izravnom okršaju za plasman u baražu za SP u Kanadi su Brazilci, aktualni šampioni sveta branili tu poziciju  odnosno bod prednosti ispred nabrušenih domačina. U 18. minutu jih je u vodstvo poveo napadač Seville, Ferreira i činilo se, da če se razviti sve po očekivanjima.


 


Sve dok nisu nakon slabog sata vremena doživeli 16-minutno pomračenje. Počeo ga je Partizanov (otpisani) vezist Javier Garcia svojim prvencem (!) iz ruba kaznenog prostora u 68. minutu, a brazilsku odbranu još dvaput, u 76. i 84. minutu izigrao je odlični špic Lyona Alexis Guillen.  Assis je za goste uspeo samo smanjiti u 86. minutu za poraz od 2:3. Ako živiš dovoljno dugo vidiš sve. Videli smo prvi naslov šampiona Evrope za Srem, a od 14. oktobra 2201 če se pisati na novo i istorija internacionalnog fudbala. Karioke, aktualni šampioni sveta, prvi put u istoriji propuštaju mundijal; u baraž sa Gvatemalom ide Peru.


 


 


EAtuCwA.jpg


 


Da bi bila slika još tragičnija – to se moglo predvideti. Ali ne baš sad.


 


Pisali smo opširnije o Brazilcima i njihovim mukama na početku prošle decenije; njihovim predstavama na par nekoliko mundijala. Njihov sramotni pad na Fifinoj tabeli, njihove predstave na Copi. Onda je došla 2198 i iz ništa – osvojen naslov prvaka sveta. Na način, na koji jim neče biti u ponos. Ali trofej je tu. Nismo onda pisali o sledeči Copi, 2199, kad se činilo, da se »vračaju« i da kup iz 2198 nije samo sreča. Na Copi Americi 2199 jeste – na tri meča nisu postigli pogotka, između ostalih i protiv Gauča u polufinalu, koji su jih izbacili na penale, ali su zato u meču za bronzu nakon 1:1 na penale pobedili Kolumbiju. No to za njihovu fudbalsku federaciju nije bilo dovoljno, pa su nakon 3. mesta otpustili trenera, koji jih je doveo do tog uspeha i naslova svetskog prvaka, te nastavili 37-godišnjeg ničeja Rajmunda de Souzu.


 


U kvalifikacijama za sledeči SP su poslednju polovinu prebili na 6. mestu. Nije prvi put, da su se kockali sudbinom, ali su uvek, kad jim je bilo teško, uspeli proči barem u baraž.  Dodatno če jih boleti to, što jih je dva put savladao njihov največi rival, Argentina, oba puta sa 1:0; on je kvalifikacije ubedljivo završio kao prvi, sa skorom 11-6-1 i gol razlikom 21:3.


 


 


KRIZA U REGIONU?


 


Po TV-ima če prvenstvo na leto pratiti i u taboru šampiona Evrope. Očito je bio ta trofej znak nekog prokletstva za Hrvate. Kvalifikacije su počeli domačim porazom protiv Crne Gore i remijem proti Belgije. Crnogorci su kockaste pobedili još jednom u revanšu u martu te godine, a protiv šampiona Evrope je kuči ostala neporažena još Latvija. Nakon toga je sledio još veči šok – katastrofalne predstave na kupu konfederacija (0:0 protiv Novog Zelanda i Kanade i 0:6 protiv Francuske), što je sodu izbilo dno. Mirka Sivrića, šampiona Evrope 2200 je na klupi nasledio Slaven Pavličić. 53-godišnjak je na jesen debitirao sa tri pobede u nizu (Belgija, Malta, Estonija) sve dok jih u poslednjem kolu na Maksimiru nije ponovo prizemljila Latvija (1:1) sa Kirisom Skredelisom.


 


 


kFTR9Ra.jpg


 


Prvo SP nakon 2178 če propustiti i Orlovi. Isto kao kod Brazilaca, se njihov pad dao naslutiti več par godina. Za razliku od gornje dve reprezentacije, Fahrudin Jevdjević je još selektor Srbije, a videčemo, koliko dugo če to trajati. Uzrok? Od 16 zabijenih golova, Srbija jih je 12 zabila protiv Andore i Moldavije. Kvalifikacije je počela za dva remija 0:0 protiv Madžarske i Irske i time se niz utakmica bez danog (a i bez primljenog) gola, uključujuči i EP, povečao na četiri. Sledila je domača pobeda protiv Portugala sa čak 3:1. Marta su Orlovi doživeli največu sramotu nakon Lihtenštejna 2138 – remi u Andori 2:2. Kraj maja se to malo zaboravilo demoliranjem Moldavije 4:0, da bi onda ponovo sledio mrk: 1:1 sa Madžarskom, 0:0 sa Irskom i poraz od 0:1 u Portugalu golom iz penala u 90. Tad je mundijal bio praktično več otpisan, jer nije pomogao ni najlakši spored do kraja, dve pobede nad oba autsajdera; u krugu timova od 17 bodova profitirali su Madžari, koji su u pretposlednjem kolu upisali kapitalca protiv Irske.


 


6Jv5gML.jpg


Link to comment
Share on other sites

Kraj sezone 2201/02


 


 


NEMA PROSTORA ZA ROMANTIKU; NE ŽIVI SE OD SEČANJA, NEGO OD DANAS NA SUTRA


 


 


Uz sremski fenomen: kako preživeti sezonu sa samo dva čista, ali povređena napadača u prvom timu


 


 


 


TRANSFERI


 


Tranzicija u Partizanu?


 


 


iZsbDEA.jpg


 


Kakav put sam ubrao? Mehki. Najvažniji igrač, koji je prodat, se nalazi u doljnjem delu tabele, ali ne obračajte pažnju na sumu, pošto je zbog FM buga poznato, da moram prodavati za džabe i kupovati za 10-15x cenu. Iako je Alcoba (2189-2201) bio jedna od najboljih 10-ka u istoriji Partizana i iako je u prošloj sezoni potpisao novi ugovor, sklenio sam ga prodati i dati šansu nekim mladim igračima. Prodaja Hadebaja bila je dogovorena več u toku sezone, a na žalost odlazi još jedna mlada nada: David Granados*.


 


Jedinstvena stvar je ovog leta bila ta, da je Teleoptik, kad je igračima na leto istekao ugovor, ostao samo sa 15-ericom igrača, što je mislim da, najmanje u istoriji. Zato sam ove godine limitirao pozajmice: samo Celaru* je bilo dozvoljena pozajmica u Posavac. Isto tako su došli neki igrači (3), koje sam kupio pre svega, da« popunim« rezerve, da vidim, kako če se razviti bez obaveza, da li če ikad pomirisati prvi tim. Ukupno novodošli su:


 


Rodrigues (Corinthians): ljubavna priča Partizana i golmana iz Brazila se nastavlja. Brazilac če biti bekap/rotacija Laziću, a Martins če biti tek broj 3.


 


Dopierala (Marseille): Poljak je (osim nacionalnosti) čista kopija Fornalika. Tražili smo neko rešenje na poziciji desnog krila, gde imamo več Celu i Fornalika, dok je Perović* opet smaknut u rezerve. Fornalik međutim ima »več« 30 godina i u zadnje vreme ima puno problema sa povredama (što ne znači, da neče igrati). Uz to – Dopierala može igrati i kao napadač.


 


Miloš Savić (Bjelovar): Skauti nisu bili previše oduševljeni njim, ali ja sam jih ovaj put ignorirao. Imati napadača sa prezimenom Savić u Partizanu nije slabo zbog Pavlovog refleksa sa istorijskom legendom, a oduševljeni su bili i navijači. Savić je inače produkt škole BPI Pekara, a u sezoni 2200/01 je igrao u Bjelovaru i zabio 14 golova na 29 utakmica.


 


Bruno Burić (Dinamo): blistao na EP u19, gde je Hrvatska osvojila naslov prvaka Evrope.


 


Lazar Djokić (Novi Sad): Onaj vic – ne kupujem igrače iz Srbije, ali kad jih, kupujem jih iz Novog Sada… Možda je to razlog, zato je Novi Sad tako slab u poslednje vreme? Teorije zavere več kažu, da je trener Partizana i navijač Voše i na taj način želi oslabiti gradskog rivala? Neka pišu, šta oče. Djokić je doveden slično kao Savić; skauti ga nisu previše cenili, ali kad se zanj počeo zanimati OFK Beograd, uvideo sam, koliki je sat.


 


Isto tako, kad se sa Sandora Laszla počela zanimati Benfica, video sam, da ga moram staviti u prvi tim i iztisnuti iz njega sve najbolje, jer ga ne smem izgubiti. Slično važi i za napadača Renata Diaza.


 


»Transferi« su bili i u stručnim štabovima. Neočekivano je iz našeg otišao Silvio Kalinić, koji nije želio produžiti do sad 1-godišnjeg ugovora. Puno više pretresa bilo je kod naših rivala: penzioniranje trenera Srema i Javora donelo je verigu događaja. Petrovićev naslednik, koji če braniti naslov prvaka Evrope, biče 53-godišnji Nenad Ivanović, kojemu če to biti največi posao u karijeri. U prošloj sezoni je vodio Obilić, kojeg je nakon više od pola veka vratio u elitu. Penzionirao se i trener Javora Bašić, kojeg če zameniti 42-godišnji Miroslav Ilić, koji če napraviti još veči raskorak u svojoj trenerskoj karijeri. Do sad je samostalno vodio jedino Cement Beočin (2191-2201), a pored vodenja Ivanjičana vodiče i Orliće do 21 godina.


 


 


JESENSKI DIO


 


 


PRVENSTVO


 


Jesen 2201 je bila skoro kopija jeseni 2200. Opet je Srem odlično započeo šampionat i prvih 11 kola nije doživeo poraza. Fenomen odlične odbrane i praktično neobstoječeg napada kulminirače upravo te jeseni. Sremci su čitavu sezonu proveli računajuči na samo dva klasična napadača u prvom timu: 31-godišnjeg Jiraška (koji je dio sezone proveo čak u rezervama!) te 24-godišnjeg Bytyqja, kojima če pomoči krilni napadači Tomić te sve bolji Litvanac Česnauskis, kojeg su nama »ukrali« iz naše češke filijale.


 


 


OBzbVDb.jpg


 


saOyKT0.jpg


 


Na drugi strani uprkos luksusu imavši 5-6 napadača u Partizanu plačemo, kako smo neefikasni i kako nama povrede uništavaju napadače. Dešavalo se i to, i opet su se menjavali jedan za drugim, i na žalost je do ekstrema uz dešavanja na zimski pjaci došlo upravo u najvažnijem trenutku sezone.


 


Nakon pobede u Ivanjici u 1. kolu na Karaburmi smo doživeli prvi poraz sezone, da bi onda do kraja oktobra ušli u niz vezanih pobeda. Do prve povrede u sezoni je briljirao Milošević (7 golova u šest utakmica), na desnom krilu je bio odličan Fornalik, sa kojem sam odlašao oko produženja ugovora i na kraju če se izkazati, da če Poljak na leto 2202 napustiti Humsku. Sa povredama se je opet borio Jankovič te večina naših štopera, ali bez ekstrema. Situacija nakon petog kola bila je takva.


 


Drugi pit stop se i za nas i za Sremce, koje smo lovili pola jeseni desio, u našem devetom meču, 31. oktobra, kad smo na Marakani odigrali jednu od najslabijih utakmica ikad u tom sejvu; bili smo NULA od nule. Katastrofu je doživeo i Srem, ali ne toliko zbog 0:0 protiv Javora nego zbog 4-mesečnog gubitka albanskog napadača. Prognoza za Sremce bio je potop na celoj crti; što se samo djelomično uresničilo. Remi bez golova protiv Javora bio je početak niza od pet utakmica u svim takmičenja bez postignutog gola. U sledečem kolu je Partizan kuči Romantičarima vratio milo za drago (3:1) i prvi put izbio na prvo mesto pošto je Srem poražen u Čačku. Ali konzervativna igra sa sposobnošču ohraniti čistu mrežu te nesposobnost rivala Sremce su celo jesen ohranile na drugoj poziciji.


 


Crno-beli smo (kako je več poznato) drago platili tu pobedu nad OFK-om. Izgubili smo dva napadača (Akweugbuja* i Sušca) te se usudili pohvaliti dobru igru štopera Stanića. To je nekadašnjeg igrača Loznice tako uznemirilo, da je kiksnuo u Požarevcu i odneo nama dva boda, a bio je krivac i u LŠ za primljen gol protiv Seville. Nakon požarevskog kiksa naša neefikasnost je opet došla na plano, mučenje protiv Obilića i 0:0 protiv Javora. Jesen se ne bi mogla zaključiti na spektakularniji način: zbog brojnih odlaganja tek 23.12. bio je odigran prvi derbi sezone između Partizana i tad još aktualnog (ali ne i budučeg, što se znalo več tad) prvaka Evrope i novog svetskog prvaka. Golom Miloševića u 90. slavio je Partizan i prednost ispred Sremaca povisio na +4. (SS polusezone sam zaboravio slikati).


 


 


EVROPA: SEVILJSKO RIVALSTVO, 3. DIO I SLOVO ŠAMPIONA EVROPE


 


fhR7fEB.jpg


 


Iz grupnog dela čemo izdvojiti hattrick našeg Akweugbuja* protiv Paoka te opet dupli susret Partizana i Andaluzijca. U Sevilli domači nas nadigrali kao maloko: vodstvo od samo 1:0 bilo je nezasluženo. Nakon sata vremena rekli smo: dosta je, i prešli na igru sa trojicom u odbrani, 2 na sredini i 5 »napadača«. To se nama isplatilo, sa tri gola u mreži domačih za šokantnu pobedu od 3:1 i poznat naslov, u kojemu smo obično mi oni, koji ne profitiramo.


 


tp4VJfb.jpg


 


 


Ništa manje zanimljiv nije bio ni revanš u Humskoj, gde nama je uspeo opet preokret, zahvaljujuči pre svega slobodnjaku Novikova i Sušcu, koji je nakon kornera preusmerio loptu u gol (3:2).


 


Srbija, koja je ove sezone imala rekordnih deset klubova u Evropi, na prolječe je ostala samo sa Partizanom i Zvezdom u LŠ; čak bez Evrope su ostali šampion Evrope Srem te Javor! Sremci u drugoj polovini takmičenja nisu uspeli pogoditi mreže, remizirali su sa Mariborom te izgubili su od Boaviste i Valencie (Valencia 14, Boavista 7, Maribor 6, Srem 5). Javor je u svojoj grupi isto kao Zurich (5 bodova za oba) ostao bez i jedne pobede i time omogučio Čelsiju, da je sa jednom pobedom i četiri remija sa samo 7 osvojenih bodova »ubedljivo« obezbedio osminu finala.


 


 


0kWJXm3.jpg


 


 


NAKON JESENSKIH ŠOKOVA ZEMLJOTRESI I U ZIMSKOM PRELAZNOM PERIODU; JAVORU PRETI(LO) RAZSULO


 


Najbolji dokaz, da u fudbalu memorija ne postoji odnosno, da su kad sve reči suvišne. Ove zime Humska je bila u središtu fudbalske pijace i po rečima i po aktovima. Partizanov šef struke je nakon par godina (decenija) prelomio obečanje, da Partizan neče kupovati talente od največih rivala.


 


 


6AkWWRa.jpg


 


Domen Perić je došao iz največeg razočaranja sezone – Javora, koji je zaslužio 24 milijuna eura. Ali to nije bila klasična »pljačka«. Slovenac, inače produkt ljubljanskog Interblocka, poslednjih pet godina bio je član Javora, u kojemu je u prosjeku zabijao samo na svakoj 3-4 utakmici. Periča ne bi doveo, da se zanj ne bi zanimali i ostali največi europski klubovi, koji su u toj zimi več počeli slati zvanične ponudbe. Kristalno jasno je bilo, da bi Perič Ivanjicu u svakom slučaju napustio te zime. Odluka o tome, da ga pokušam dovesti kod nas (a nisam se nadao, jer je naša ponuda bila poslednja) bila je donešena u hipu i bez nekog premisleka. Isto kao i rešenje viška napadača, gde sam i sam par sati nakon odluke bio zaprepaščen, da li sam zaista do uradio – u nastavku sezone sam tako ostao čak bez »trojice« napadača u LŠ, pošto je Perič več igrao za Javor, pa sam tako za nastavak sezone registrirao i mladog Savića.


 


Na moje insistiranje sam odmah na transfer listu (cena za 0 eura) stavio Vučemilovića i Renata Diaza. Od prvog su kvalitete jasne, ali za moje pojme je zabijao premalo, a izza sebe je imao prosječnu jesen. Karijeru nastavlja kod Arsenala. Drugog smo kod nas uzgajali več pet godina, i valja za jednog od največih talenata, ali toga kod nas nije uspeo iskoristiti ili barem malo pokazati: te jeseni u osam ponuđenih prilika (utakmicama) uopče nije zabio. Interesovanje zanj bilo je nenormalno: na kraju izabrao je Real.


 


epGtah2.jpg


 


Veliko interesovanje klubova postoji i za Vidala, Lazarevića, Laszla i Vasića. Prvog ne prodajem ni za 200 mil.; druga dva su isto »talenta« u razvoju, od kojih očekivam više; a poslednji na leto odlazi, pošto nije hteo produžiti ugovora zbog  manje minutaže. Več na zimu smo se oprostili od Garcie (Villareal). Na pozajmicu smo poslali Djokića (Niš) i Buriča (Cibalia).


 


Posli sa napadačima poremetili su i planove rivala i opet stvorili zanimive verige. Največi transfer zime uopče bila je prodaja napadača OFK Beograda Veselinoviča za 22.5 mil. u Inter. Romantičari su posle ostali i bez štopera Vesića (13 mil-Srem) i špica  Milana Karića (23 utakmica i 3 gola u dve sezone!), koji je posle zbog odlaska Perića pod hitno »pojačao« tim iz Ivanjice. Dan nakon Karičeveg dolaska u demoralizirani Javor,njegova uprava je treneru Iliću izdala poslednji ultimat pre davanja noge, koju je – čak pre otvaranja drugog dela sezone – dobio nešto više od nedelju dana kasnije. Njegov naslednik postao je čovek, koji se u igrici »stvorio« iz ništa, Branislav Djordjević; dva dana nakon promocije, proslavio je svoj 32. (!) rodjendan.


 


Slavje če počekati.


 


 


 


PROLJEČE


 


 


PRVENSTVO


 


Na poslednjom pripremnom meču protiv našeg u-19 tima smo za slab mesec dana izgubili Novikova. Crnih oblaka međutim nismo primetili, pošto smo sa čak 6:0 na otvaranju prolječa pobedili Borac. Ni Srem nije posustao, na krilima kvazi napadača Česnauskisa i Tomića sa 4:0 je savladan Obilić, nakon remija 1:1 na Marakani. Novim X-om protiv Hajduka (2:2) su napram Partizana izgubili još dva boda i pre domačeg derbija bili več na minus 8. Nakon cca 5 godina ipak su uspeli uraditi neviđeno i na čudesan način pobediti crno-bele i smanjiti taj minus, koji če se nakon poraza na Karaburmi opet povečati i od tad dalje zanje titula nikad nije bila više na radaru.


 


mxDj3sz.jpg


 


Upravo u tom 20. kolu, kad je Partizan sa 5:0 pobedio Obilić, novi tamni oblaci nad Humskom. Tek nakon što se vratio nakon februarske povrede, Novikov se povredio ponovo, za mesec dana. Partizan je ostao i bez Miloševića. Perič za sad nije golgeter i nema prava nastupa u LŠ, dok je Sušac igrao u skladu sa njegovim prezimenom – u novoj godini još nije zabio. Tu je i Akweugbu*, od kojeg ne možemo očekivati preteranih čuda (barem u ligi!). Zato ne čude dva uzastopna remija 0:0 kuči protiv Zvezde i Javora. U 24. kolu nas je protiv Srema, koji je meč završio sa devetoricom, spasio Radovanović. Kasnije, kad su se polako vračali i kad je proradio i Dopierala (prvi gol za Partizan tek 1. maja protiv Zvezde), smo ponovo pritisnuli na plin; titula se slavila u 28. kolu u Čačku.


 


Finiš sezone je neočekivano preživeo Srem, koji je nastavio sa svojim prosjekom od jednog zabijenog gola po meču; na kraju su jih u 32 kola zabili samo mizernih 29. Sva četvorica rivala priredila je zanimljivu predstavu za kraj sezone, u kojem se ponovo otvorila i borba za top 4 i kad su se sva predviđanja sesula u prah.


 


U 28. kolu je Srem pao čak na treče mesto porazom od 0:5 kod vručeg Javora. Zvezda je sa 4:0 savladala suprotno hladne Romantičare (koji su trpeli i zbog povreda), koji su klonili i u sledečem kolu na Karaburmi od Javora i u 30. kod nas (0:2), dok je Javor sa 1:0 pobedio (=ohladio) Zvezdu i time se plavo-belima na 4. mestu približao na bod zaostatka. Pitanje 2. mesta bilo je praktično rešeno; pogotovo nakon što je u pretposlednjem kolu Srem pobedio u gostima koga drugog nego – Romantičare, dok se (na jesen otpisani) Javor pobedom nad Borcem prvi put u sezoni popeo na (čudo neviđeno) četvrto  mesto. Na gostovanju kod Partizana u poslednjem kolu bi mu za opstanak na toj poziciji bio dovoljan i bod, dok je OFK gostovao u Čačku. U 9 od 10 utakmica, kad neko od gosta Partizana u poslednjem kolu juri LŠ i treba ostati neporažen, na kraju izađe sklonjenih glava. Ovaj put desilo se tih 10% slučajeva. Partizan je igrao u promešanom sastavu, ali puno manje nego pre godinu dana protiv Rada. Javor je bio na koljenima i spašavao ga golman Martinović. Ivanjičani su vodili, zaostajali, ali na kraju osvojili zlata vredan bod; pošto su mrežu po rangu četvrtog golmana crno-belih Milojevića* pogodili dvaput iz jedina dva pokušaja. Pobeda OFK-a kod Borca je tako ostala pirova i Romantičari, besni na crno-bele, drugu sezonu zaredom ostaju bez Lige Šampiona.


 


FPTWZs4.jpg


 


Teorija zavere? Kod Partizana nije igrao Perič, još na jesen nekadašnji član Javora. Je taj bod poklonjen Javoru za kompenzaciju njegovog prelaska u Humsku? Ali su zato igrali i svoj prvi nastup (!) u sezoni doživeli golman Miodrag Milojević*, levi bek Miroslav Ilić*, desno krilo Nenad Perović* i napadač Tamas Nagy*; svoj drugi nastup posle Marakane upisao je i napadač Miloš Savić. Da je minimalizam  kod napadača koristan, pokazao je posle Srema i Javor: gol za zlatnih 2:2 postigao je Milan Karić svojim prvencem te sezone (!); igrač, koji je još na jesen igrao na Karaburmi.


 


 


 


OTwS7qL.jpg


 


 


KUP


 


Protiv Dinama Vranje svoj prvenac postigao je Burić. Posle toga dobili smo »porodični susret« sa 2:0 i savladali pobednike kupa UEFA sa 2:1. Najbolje smo prihranili za kraj: u polufinalu je razvaljena Zvezda, a u finalu smo se revanširali Hajduku za poraz ispred 22 godina.


 


 


LO3Vxv3.jpg


 


 


EVROPA


 


Ukupnih 6:1 protiv Liverpoola (3:0, 3:1) nije bilo  ništa protiv našeg sledečog cilja. To je 4. dio našeg seviljskog rivalstva u dve godine. Na Sanchez Pizjuanu smo otišli sa posledicama nesreče i mog kockanja za prodajom dvojicom registriranih napadača u LŠ. Bez povređenih Miloševića i Novikova smo počeli sa formacijom 4-4-1-1 sa Charvatom na AMC i Sušcem u napadu te sa Akweugbujem* i golobradim Čulumom* iz tima u19 na klupi. Bio je to onaj niz između Zvezde i Borca, gde nismo uspeli zabiti, a u Beograd smo se vratili najgorim mogučim rezultatom, porazom od 2:0. Škotski napadač Millar (prošle sezone zvanično najbolji na svetu) te crnogorski štoper, konvertiran u napadača Bogićević su konačni rezultat postavili u pet minuta.


 


U revanšu u Humskoj smo se bacili na glavu. Na DR smo dali ofanzivnog beka Vasića, za kojeg več znamo, da ide na leto. Na desno krilo isto otpisanog Fornalika: Cela i Orlov na sredini, na levo Nikitin, a u napadu Akweugbu* i Sušac. Ništa. U 8. minutu je Fernandez iz ruba kaznenog prostora lobao loptu, bilo je mišljeno kao centaršut, ali to je iznenadilo i njega i Lazića na golu i Andaluzijci su vodili 1:0.


 


Iz igre odmah štoper Diaz, u igru AMC Charvat; u formaciji 3-2-1-4. Pritisak na odbranu se isplatio, u 23. minutu izludili smo penal. Do kraja poluvremena »Akva«* je pogodio dvaput. Imali su sav prostor na tom planetu Andaluzijci, da ako bi se odlučili za konkretan napad, rešili bi stvar, ali ne. Naš Nigerijac postao je junak duela, pošto je u 51. minutu postigao drugi hattrick te sezone i neviđeni povratak. Konačnih 5:1 i največi preokret Partizana u tom sejvu bio je rad gostujučeg autogola.


 


Pošto je i Zvezda igrala odlično, eliminirajuči Schalke i Barsu, smo potiho očekivali novi srpski finale. Partizan je bio na dobrom putu protiv Reala, pogotovo pošto je Sušac zabio prvi gol u 2202. Ali boleo nas je primljen gol. Real Madrid se več kod nas pokazao kao odličan tim, zajedno sa Diazem i Alcobom (obojica nisu igrala) imaju ukupno čak 9 napadača, od toga imaju dvojica nenormalne atribute odnosno svetsku reputaciju. U Madridu jima nismo segli do koljena; retko ko nas je ovako uništio kao Meksikanac Tovar. Ovde nisu pomogli ni Milošević ne Novikov. Izgubila je i Zvezda: u španskom finalu je pomalo iznenađujuče slavila Valencia, na penale.


 


 


TIM


 


rPr1spn.jpg


 


Igor Rešek i njegovih 12 golova znači izjednačenje tog broja za štopera: isti broj golova u jednoj sezoni (2172/73) postigao je Partizanov pomočni trener: u nesuđenom sejvu V1 ta brojka bila je čak 18. Kod napadača brojke su očekivane, jedino čekamo eksploziju Sušca. Iznenađenje sezone je sigurno Akweugbu*.


 


Prodajom več spominjenih prvotimaca nastala je »rupa« u veznom redu; osim Charvata ostali smo bez prave desetke, zato smo više puta koristili 4-4-2. Zanimanje klubova za Lastla i Lazarevića daje slutiti, da bi to mogao biti novi tandem budučnosti, ali predstave za sad tog nisu potvrdile.


 


Od pojačanja te sezone više nisam ni očekivao. Više puta sam hteo isprobati Savića, ali i on je bio često povređen. Dopierala je proradio tek u zaključku sezone, i moje mišljenje o njem se znatno promenilo. Burić je solidno odigrao pozajmicu kod Cibalie (16 utakmica, 6 golova), 3. mesto. Kao uvek, od forme napadača če zavisiti večina sezone. Veseli me, da smo preskrbljeni i štoperima. Veselinović* več kuca na vrata prvog tima, dobro se razvija i Mijajlović*, dok čemo pazljivo motriti i lihtenštajnsko krilo*, koje rasturava u mladom timu. Upravo na poziciji krila postoji mini  prokletstvo kod  naše  mlade škole, pošto verovatno neče proboj uspeti ni Peroviću* (več 25 g.), je sad nada ili na Schuchu* ili na 19-godišnjem Željku Iliću*… ko zna… ili na nikome… Enigma su i naši golmanski produkti, koji uprkos solidnim atributima doživljavaju »blamaže«, kad dobiju priliku u prvom timu.


 


Re0fJ9k.jpg


 


Fi2jfFw.jpg

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

SP U KANADI 2202: ARGENTINSKI POZDRAV FOTELJAŠIMA U BRAZILU

 

Grupe A-D

Grupe E-H

K.o. faza

 

scMRAR5.jpg

 

Kao da nije dovoljno, da su Brazilci prvi mundijal u istoriji posmatrali kuči: morali su gledati i, kako njihovi največi rivali osvajaju svet; šesti put u istoriji, prvi nakon 40 godina. Prvo srebro u istoriji su osvojili Meksikanci, dok su zame prvi favoriti turnira Francuzi osvojili bronzu pobedom od 3:2 nad očigledno najboljom madžarskom generacijom  posle 250 godina. Utakmica prvenstva: polufinale između Meksika i  Francuske (4:3).

 

Južnoamerički fudbal se očigledno vrača (kad če konačno eksplodirati Čileanci?). Sve ekipe iz tog kontinenta su prošle grupnu fazu, dok je posle predtakmičenja Kanadu napustilo čak šest europskih (npr. i Škotska, koja se na SP probila kroz istorijsko nakantanje 4:0 i 2:1 Engleske) uz sve afričke ekipe.

 

 

 

Partizanova sezona 2202/03: 70 titula zaredom, borba sa rimskim gladiatorima i devet života Zvezde

 

mrxveEI.jpg

 

 

TRANSFER PERIOD

 

Glavni odlazci su več planirani Vasić u Inter, Radovanović u Gladach te Fornalik u Tottenham. Dolazci su imali opet internacionalni značaj:

 

Ricardo Sanches (Communicaciones): jednom, pre 150 godina, je Partizan imao Gvatemalca, produkta domače škole. Doveli smo ga za probu, jer smo za foru skautovali Srednju Ameriku, koja je inače zapostavljena. Šta bude, bude. SS sledeči put. Ako se slučajno probije u prvi tim, biče još veča frka nego kod Južnih Amerikanaca (Gold kup u maju).

 

Suleymane Fall (Jeanne d ̍Arc): kompletni vezni, konkurenca Laszlu, Radovanoviću i veteranu Orlovu.

 

Milan Paunović (INON): domači levi bek…

 

… zbog kojeg zapravo nisam nameravao dovesti još jednog braniča, a onda sam se predomislio. Rok Šunko (Deportivo) je pre odlaska u Galiciju igrao za serijskog slovenačkog prvaka Maribor. Doveden je i zbog svojih karakteristika – biče natreniran i kao potencialni štoper alias Hadebe.

 

Po mom mišljenju je inače nespektakularan prelazni rok najbolje odradila Zvezda, koja je između ostalih dovela brzog napadača Javora Vlastimira Rajića te vezista OFK Beograda Miodraga Vasića. Preostali rivali su u glavnom trgovali sa braničima; kao i Srem, koji se osim jednog štopera uopče nije usudio kupovati, pa je tako početak sezone dočekao praktično bez napadača.

 

Naš godišnji youth intake je po mišljenju asistenta obeležio biser neke generacije! (Hm...)

 

 

BE6zjl2.jpg

 

 

PRVENSTVO

 

Treči put zaredom smo sezonu otvorili protiv Javora; nakon dva gostovanja (remi i pobeda) Javor je bio gost u Humskoj, iz koje je zahvaljujuči maestralnom Karićevom  solo golu i bravurama eks Partizanove nade, Aleksandra Andjića na golu slavio 1:0. Dva dana kasnije zbog virusa odnosno povrede izgubili smo Novikova i Sušca i početak sezone se činio zavijen u crno, pogotovo jer su neki debitanti (Fall) razočarali. Nastavak sezone je bio drukčiji i počeo je prvi od dva niza uzastopnih pobeda. Povratak na 4-4-2 i neke promene u taktiki su donele lepu i efikasnu igru, gde su zabijali pogotovo svi, a najviše me oduševio novajlija Djokić, koji je bio u to vreme prvi izbor na desnom krilu.

 

Niz pobeda se zaustavio na sedam, kad je došao poraz na Marakani, ona vrsta utakmice, kad vodiš i primiš dva jeftina gola iz ništa. U to vreme je Javor bio još neporažen: sve do 12. kola i derbija u Ivanjici, kojeg smo dobili sa 1:0 (Akwuegbu 63.) uz promašen penal Vidala. Meč je bio u sklopu novog niza bez oddanog boda (6), koji se neočekivano završio u poslednjem jesenskom kolu u Požarevcu (1:1). Prvenstvo je bilo tad več skoro rešeno, pošto su si Ivanjičani več na jesen nabrali velik zaostatak.

 

Večih iznenađenja nije bilo. Sremci su uprkos manku napadača nekako gurali. U malu krizu je u drugom delu jeseni ušla Zvezda, koja sve je od poslednje pobede 23. oktobra ušla u niz od šest uzastopnih remija. INON je bio skoro otpisan; dobro se držao i OFK Niš, koji je očigledno bez Toplaka dobio neki pobednički mentalitet: u Superligi se nalazi, pošto je na leto u baražu izbacio Hajduk iz Kule (0:1, 2:0).

 

nh6fN1B.jpg

 

 

 

ZIMSKI PRELAZNI PERIOD

 

1tAkSgP.jpg

 

sWzMntx.jpg

 

rNpWFR8.jpg

 

Zimski prelazni period obeležili su OFK i Javor, no zame je šokantnije spavanje Sremaca, koji nisu pojačali svog tima ni na leto ni na zimu. Tako je izgledao njihov prvi tim na početku prolječnog dela uz to, da su u januaru prodali odličnog vezista Savića u Real Madrid. Pored toga, zanimive su bile kupovine obojice novosadskih rivala i reakcije navijača. Moje osobno mišljenje je, da bi trebalo biti mišljenje navijača upravo suprotno i da je Aleksić puno bolji igrač od Savića (koji je nekad nosio dres Voše). Više o raspletu u reportu na kraju sezone!

 

U Partizanu smo se »pojačali« mladim čilskim »talentom«, kojeg čemo koristiti pre svega za mali trening eksperiment sa intenzivnim treningom taktike.

 

 

 

BORBE ZA LŠ: ZVEZDA ILI SREM?

 

Do kraja sezone u ligi nismo više izgubili; 70. naslov zaredom slavio se nakon 0:0 kod Javora. Imali smo male pretrese poput povrede Charvata (koji na prolječe praktično nije igrao) i Nikitina kraj marta (falio nama je pre svega u LŠ), period rupa (e) u odbrani (Niš), ali to je prošlo. Dobro smo se držali pogotovo nakon zame preranog ispada u LŠ. Zato smo pratili zanimljive borbe ostalih. Drugo mesto je bilo isto tako več brzo oddano zbog dobre forme Javora. Polako je postalo jasno, da če treči biti Romantičari, iako su na početku plejofa imali puno nesreča sa povredama, autogolima, dosuđenih penala protiv njih ipd.

 

 

rVk0RHU.jpg

 

U finišu sezone su »blistali« Zvezda i Srem, koji su spisali epsku borbu za poslednje mesto u (kvalifikacije za) LŠ. Takva je bila situacija tri (četiri) kola pre kraja, kad je Zvezda imala več meč loptu u domačem meču protiv Apatinaca, da pobegne na praktično neodstigljivih plus sedam. Nakon samo 0:0 utrka je bila još otvorena. U 30. kolu se desilo nemoguče: prva pobeda Sremaca u plejofu i to upravo protiv crveno-belih, dva gola je posle deset sati postigao Bytyqi, jedini »napadač«, koji je morao igrati, potpuno nespreman zbog povrede. Sremci su Zvezdu pobedili istim rezultatom sa kojim su izgubili pre par nedelja na Marakani, što je značilo, da bi u slučaju jednakog broja bodova presudila gol razlika. Ali trenutno su jih do Zvezde još delila dva boda.

 

U 31. kolu, pre večitog derbija na Marakani je Zvezda pala još pod veči pritisak, pošto su prerođeni Sremci sa čak 4:0 razvalili Apatince. To se poznalo na terenu: Zvezda je bila zrela za petardu, ali jih je spašavao Adamović. U 44. minutu se zatemnilo nebo: slobodnjak Jankovića i Zvezda gubi sa 0:1. Partizan je do kraja nekako uspeo sačuvati loptu, ali domači su bili iznajdljivi: pisao se 92. minut, kad su pogotkom Mijića ipak nekako došli do nezasluženog boda. Sad se desio scenarij, kojeg sam opisao gore: Srem i Zvezda bili su oba na 42 bodova, i obojicu je čekao pakleni finiš: Sremci idu u Humsku, dok Zvezda ide u Ivanjicu.

 

Treču sezonu zaredom biče, kako su naglašavati, Partizan središte teorija zavere, jer če pustiti »prijateljima« do boda ili pobede. Nakon dobrih sat vremena zatvorili smo ji usta: golovima Sušca i Lazarevića imali smo 2:0. Jeste, nakon toga smo, kako da kažem, »otvorili put gostima«, da bi imali više prostora na terenu (igrajuči bez MC, a sa tri braniča), ali to su iskoristili samo jedan put, za poraz od 1:2. Ali onaj, koji če Partizan obtužiti teorije zavere, ove sezone neče biti u pravu: morače pogledati u Ivanjicu, gde je Zvezda trpela puno muka,  bez šuta u okvir gola. I morače svi reflektori biti upereni na Javorovog Dragana Mičića, koji je u sudijskoj nadoknadi iz penala imao priliku, da Zvezdu (zabila samo 29 golova te sezone) postavi na peto mesto, da ji obriše Ligu Šampiona izpred nosa, ali ne; Mičić je potpuno promašio gol.

 

 

nunc0Bw.jpg

 

Zvezda se veseli, Srem u plak-posle 14 godina neče jih biti u LŠ.

 

s7EqdNn.jpg

 

Ko je glavni u Novom Sadu? Uresničila su se moja predviđanja, da su navijači oba kluba na zimu bili daleko od realnosti. Vošin Aleksić je u 16 navrata zabio 6 golova uz 3 asistencije i bio jedan od ključnih djeliča, zbog kojih če Voša opstati u Ligi. Možda če to uspeti i Kanarincima, koje čekaju dva meča protiv pobednika« finala« plejofa Prve lige između Obilića i Radničkog NB. A ispljen Savića kod Kanarinaca: 13 utakmica, 0 golova, 2 asistenciji uz 5 žutih i jedan crveni karton…

 

 

 

LAV KUP: LIHTENŠTANJSKI JUNAK

 

Posle onog poraza u prvenstvu nije trebalo puno, da se revanširamo Zvezdi: dve nedelje zatim smo jih izbacili iz kupa pobedom od 1:0 (Akwuegbu* 75.). Pre toga je pao Rudar, posle toga prljavi Apatinci i kulski Hajduk. U finalu protiv Javora je odlučio džoker za šok terapije: lihtenštajnsko krilo iz naše škole Stefan Schuch* je osam minuta pre kraja produžetaka presudilo Ivanjičanima.

 

S9AfVRj.jpg

 

 

 

EVROPA

 

Dio istorije pomogli su ispisati fudbaleri Sarajeva, izbacivši Juventus u poslednjem pretkolu kvalifikacija za LŠ. Zahvaljujuče tome i delu sreče, Liga Šampiona je imala regionalni pridih: u jednoj grupi su se našli srpski, bosanski i slovenački tim Maribor, serijski prvak sa četiri uzastopna naslova i pet u poslednjih šest godina. Kao zanimljivost: ljubičasti če petu uzastopnu titulu osvojiti i na leto 2203, dok če jih na kraju sezone preuzeti niko drugi nego Zdenko Toplak.

 

RNdrTup.jpg

 

U Hrvatskoj su i šampion i vicešampion došla iz Zagreba: Dinamo i Zagreb su sezonu završila na 52 bodova (!). Partizan je nakon 205 godina ponovo posetio hrvatski glavni grad, ali ne Maksimir, nego Arenu Matić. U grupama LŠ osim ispada Čelsija nije bilo iznenađenja, svi srpski predstavniki osim Zvezde su završili kao pobednici grupa. Zvezda več u osmini finala nije mogla preko Benfice (1:1, 0:1), dok su četvrtfinalne nedelje bile otrov za svu preostalu trojicu. Javor je ispao protiv Valencie, aktualnog prvaka Evrope, Srem, šampion Evrope 2201. protiv Reala, vicešampiona 2202.

 

Partizan je u naredne četiri utakmice odigrao ispod svojeg nivoja. Mučio se protiv prvih Rimljana (1:1, 1:0), dok je protiv drugih podbacio. Ali na drukčiji način kao protiv Reala prošle godine. Bilo je to vreme, kad je recimo primio tri gola od OFK Niša, i kad je cela zadnja linija bila na odmoru, pa sam tako prvi put u karijeri kritizirao Reška. Več 2:1 na prvom meču protiv Lazia bio je opasan rezultat: na ponovnoj poseti Rima Partizan je delovao sporo, bez želje i time ispao od, za ovaj sejv, drugorazrednog europskog rivala.

 

Ligu šampiona je na kraju osvojila Benfica, pobedom od 2:1 nad Valenciom, dok je kup UEFA osvojila Barcelona pobedom nad Celtom 2:0. Od srpskih predstavnika OFK Beograd je igrao polufinale (ispao od Celte), a Borac je posle eliminiranja Maribora ispao u osmini finala protiv Sportinga. Mladost Apatin, prvak ispred dve godine, u grupnoj fazi je nanizao četiri poraze... Iz država eks Jugoslavije, k.o. fazu je igrao i Dinamo Zagreb, kojeg je več u 1/16 finala izbacio Gencebirligi. Prvaci iz Maksimira su na kraju domaču sezonu morali spašavati u baražu za opstanak protiv Konavljanina.

 

KVa7U3l.jpg

 

e1yL6Ea.jpg

 

vc4bRml.jpg

 

 

 

 

TIM PARTIZANA 2202/03

 

2pdLh3H.jpg

 

Vrh tabele sastavljaju poznata lica. Veseli me, što je naš Nigerijac prvi strelac i prvi asistent lige, dok u LŠ iznenađujuče nije zabio (usporedite to sa 2 hattrika prošle sezone). Zbog obilice centralnih vezista smo neki meč odigrali u formaciji 4-3-2-1 i čak 3-4-3, sa Vidalom kao liberom. Šta bi moglo bolje? Možda oba golmana, koja su u neko vreme podbacila, možda Milošević (koji se na leto definitivno poslavlja), a definitivno čemo više očekivati od Periča.

 

Naš u19 tim je postao prvak šesti put zaredom; ali za kraj još par reči o rezervnim igračima (Teleoptik) odnosno igračima na pozajmicama, na koje ču možda računati sledeče sezone. Podaci Teleoptičara su samo za mečeve,  koji su odigrani za Partizan:

 

Stefan Schuch* (AMRL, 7.00.): 5 utakmica, 1 gol, 2 asistenciji. Uvek je tu, kad ga zatrebaš, ali ne znam, da li če kad odigrati neku konsistentnu minutažu.

 

Bruno Burić (AMRL, ST, 7.83) : 6 utakmica, 3 gola, 2 asistenciji. Ćekam, da neko krilo ispadne iz forme, da ga konačno stavim u prvi tim.

 

Andrija Veselinović* (DRC, 7.11-pozajmica Borac): 37 utakmica, 1 gol. Najbolji igrač največeg negativnog iznenađenja Superlige.

 

 

Miloš Savić (ST, 7.13-pozajmica Spartak Subotica): 23 utakmica, 9 golova, 1 asistencija. Backup za prvi tim, kad odlazi Milošević.

 

Milan Paunović (DL, 6.94-pozajmica Rad): 16 utakmica, 2 asistenciji. Solidan kod povratnika u Superligu.

 

Jovan Celar* (AMLC, 7.15-pozajmica Rad): 13 utakmica, 2 gola, 2 asistenciji. Ono, kad ga vidiš, bi ga odmah stavio u prvih 11, srce bi, ali glava (Tehnika 9) ne da.

 

83K9bhm.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Druže moj, svaka tebi čast. Evo meni već oko 5 godina kako nisam napisao ništa na ovom forumu i možda godinu dana kako nisma upalio FM. S druge strane, tu je gospodin i legenda Sir Aleš koji 10 godina igra save sa Partizanom. 10 godina realnog života a skoro 200 godina u igrici. Svaka čast na istrajnosti!

 

Nisam pisao ovde 5 godina, ali s vremena na vreme udjem da vidim šta se dešava i da li je forum još uvek aktivan i ako mi veruješ, uvek da proverim da li još uvek igraš ovaj save. Nisi me razočarao, svaka čast još jednom!

Link to comment
Share on other sites

Sezona 2203/04


 


 


NETOPIRI NISU NIŠTA KRIVI


 


OT2QsoZ.jpg


 


 


 


DOGAĐAJI NA LETO


 


 


Na leto smo (osim azijskog kupa) pratili tri zanimljiva međunarodna takmičenja. Srpski orliči su triumfirali na euru do 21 godina i sa jednim primljenim pogotkom u pet utakmica dvanajsti put u istoriji pokorili Evropu. Njihovi kolegi do 19 godina su se zaustavili u polufinalu protiv Engleske. Na drugoj strani sveta na Kopi Ameriki slavio je Meksiko 2:0 protiv prvaka sveta Argentine. Gauče je svejedno nakon drugog mesta napustio njihov selektor, dok je selektora Brazila, neslavnog Raimunda de Souzu koštao ispad u četvrtfinalu protiv Paragvaja. Pre toga su u svojoj grupi savladali Ekvador i Kostariku i remizirali sa Kolumbijom.


 


 


PRELAZZI: HIT SU BEKOVI+YOUTH INTEJKI IZ (ZAPADNE) AFRIKE


 


Ugovor je istekao trojici nekadašnjih velikana, pa smo jih pustili, da poslednja leta svoje karijere završe na častan način.


 


87ZCpB1.jpg


 


Između njih je daleko največi utisak pustio danas 34-godišnji Claudio Roberto Martins. Još jedan iz istorije odličnih brazilskih golmana u Partizanu, u 13 navršenih sezona u Humskoj je proživeo za golmana unikatne i retko viđene epizode. Od broja 2 je zbog ozbiljne virusne povrede, zbog koje za prvi tim nije branio praktično dve godine, postao  broj 3, uz to preživeo sezonu golmanskih eksperimenta, da bi onda kraj 2190-ih na velika vrata postao broj 1. Reprezentativno izkustvo je Brazilac sa talijanskim pasošem dobio u dresu Srbije, debitovao je novembra 2195 sa 26 godina protiv Moldove. U 48 navrata zabio je čak jedan gol (!)-na žalost sad ne mogu više proveriti protiv koga.


 


Na leto je Partizan opet kupovao bekove. Zašto? Arnaldo je početak sezone dočekao povređen a nekako ima več 31 godina, i brzina mu upada. Još gore je prošao Nikitin (krilo, natrenirano kao levi bek), koji još sanira povredu iz prošle sezone. Slaviša Janković je isti profil igrača, i on je kao Rus več u 30. godini. Prošlog leta smo probali »sanirati« poziciju DR, obe godine DL. Na radaru smo dobili dva igrača. Ignjatovski (Loko Plovdiv) je igrač sa boljom tehnikom, zato če biti natreniran, da igra i na levom krilu, dok če biti Garmašev (Legia) natreniran na poziciju DR. Iz Teleoptika su početak sezone u prvom timu dočekali Bruno Burić i Miloš Savić; u suprotan pravac su otišli Arnaldo i Nikitin, a zatim i Silvio.


 


Q72NXFH.jpg


 


Internacionalizacija našeg u 19 tima se je ovog leta još povečala. Verovatno zbog našeg skautinga na obalama Zapadne Afrike: u youth intejku 2203 smo dobili čak tri afričke igrače, od kojeg se za jednog predviđa čak, da če biti najbolji od ove grupe. Ide za 16-godišnjeg golmana iz Gvineje Bissau sa zanimljivim, melodičnim imenom i prezimenom. Ostala dvojica je za barem dve klase slabija i ne verujem, da če postati integralni dio našeg tima, pa za sad neču staviti ni SS-a: Joseph Cave je desno krilo iz Sierre Leoneja, dok smo dobili i prvog igrača u istoriji iz Nigra: napadača Lucasa Sota.


 


aM9Wqzh.jpg


 


Naše oči su bile od svih rivala uprte u Sremce. Godinu i po tim iz Srema nije doveo nijedno pojačanje, možda je to konačno platio samo 5. mestom prošle sezone. Neverovatna racionalizacija se nastavila: je kao jedino letno pojačanje doveo-ne tako potrebnog napadača- nego- obrambenog veznog Miodraga Vasića iz Zvezde, a izgubio snažnog štopera te odličnog vezista Ristića, šampiona Evrope sa Sremom pre dve godine. Obojica je pojačala Javor, koji če biti čisti favorit za tim broj 2 u Srbiji: Ivanjičani su se pojačali i sa krilom Mijanovićem iz OFK Beograda te nekašnjim golmanom crno-belih Kousom (36 godina), koji če biti rezerva Martinoviću. Srem je napustio još jedan štoper, Beganović, koji je pojačao Partizanovog večitog rivala. Jedno pojačanje je doveo i OFK Beograd, to jeste levokrilnog igrača Apatinaca, dok Zvezdina pojačanja ne vrede reči.


 


Glavna zvezda poslednjeg minuta prošle sezone, Javorov Dragan Mičić, koji je promašenim penalom protiv Zvezde nju "doveo" u Ligu Šampiona na rovaš Srema, postao je na leto najskupljije pojačanje u istoriji - Budučnosti iz Valjeva.


 


 


 


SUPERLIGA: KAMELEONSKI JAVOR


 


Ukrajinsko pojačanje na beku je oduševio na prvom meču sezone, kojeg je nadgradio i golom. Euforija je bila nekoliko prizemljena u nastavku. U sledečem kolu smo za dobar mesec dana ostali bez levog krila  Burića, dok smo u petom kolu protiv Niša do kraja sezone izgubili Miloša Savića. Uz to smo u trečem kolu doživeli i poraz od Srema. Uz konkurenciju 4-5 igrača na MC poziciji, gde su najnestrpljivi Charvat i Laszlo (koji obično nisu uradili ništa) teško je bilo ne samo voditi tim nego i spavati. Na drugoj strani je nakon pet kola vrh tabele zauzeo tim iz Ivanjice, koji je imao 100% učinak.


 


Da če se situacija u narednih pet kola totalno promeniti, nije mogao slutiti nitko: Ivanjičani su IZGUBILI sledečih pet utakmica i pali, ali ne tako duboko, da bi mogli ogroziti plasman u top 6. Vrh tabele su pored Partizana napadali i Srem i Crvena Zvezda, koja je recimo nakon osam kola bila još neporažena (3-5-0). Kod Partizana je bila prelomnica jeseni meč 6. kola protiv Voše, onih prvih 11 je tako oduševilo, da sam do kraja jeseni, što se prvenstva tiče, rotaciju skoro zanemario. Posvetio sam se individualnoj psihologiji igrača (davao jim individualne pohvale umesto timskih), a u veznom redu su nekako zajedničku kemiju pronašla oba jamrača, Madžar i Čeh.


 


R2l4nri.jpg


 


Stvari su funkcionirale prilično dobro i bili smo na tome, da stvarimo neku lepu razliku na jesen, ali od negde novembra su nas neke stvari zaustavile. Prvo je bila to povreda Akwuegbuja* na večitom derbiju (kazna za pobedu), onda su reprezentativne povrede uništile skoro ceo centralni vezni red. Orlov je recimo na jesen doživeo otrovanje hranom, zatim virus, da bi ga dokrajčila još jedna povreda. U 14. kolu smo ipak iskoristili nešto lakši raspored – pobeda kod Obilića i poraz Zvezde protiv OFK Beograda je značila povečanje prednosti na +4.


 


E6Z6Ujy.jpg


 


 


KRUTOST ZIMSKOG »ODMORA«


 


18 utakmica, 2 gola i 7 asistencija, bio je učinak odličnog Albanca na jesen. Sa nepunih 30 godina, koje če  napuniti u maju, Çela predstavlja uz Reška i Jankovića najiskusniji kostur tima i jedan je retkih igrača, koji u svojoj Partizanovoj  karijeri pruža konstantne predstave. Zato je bila njegova povreda (zlom noge-do kraja sezone kod nas više neče stupiti na teren) – baš par klikova (dana) pre što sam odlučio igrače poslati na odmor – pravi šok. Isto tako mene je postavila pred važnu dilemu: dali kupiti nekog novog igrača. Razlogi za da ili ne su bili sledeči.


 


Opcija DA bi važila, kad bi o Çeli razmišljali kao o 29-godišnjaku, uskoro 30-godišnjaku, a zna se, kako duboko u mozgu razmišljamo virtulni fanovi i u stvarnosti, kad neki fudbaler pređe ili jeste blizu četvrtoj deceniji. Uz to, njemu sličnog igrača več imamo (Djokić), ali šta ako se i on povredi? Eventuelno bi na njegovo mesto stupio Dopierala. Na izgled je imao fenomenalnu polusezonu! Ali oko sokolovo otkriva dvoje važnih stvari. Prva, ne tako očigledna za vas, koji čitate jeste, da je Poljak bolje partije pružao na poziciji desnog napadača nego desnog krila. Druga, frapantija jeste, da je veči dio te »fenomenalne« statistike (=statistike u Evropi) nastao samo u dvomeču protiv Artmedie, gde je u prvom meču u Humskoj zabio hattrick, u drugom asistirao čak četiri puta. I to je bilo to!


 


Opcija NE bi važila, kad bi Çelu videli kao čoveka i možemo več reči ikonu Partizana, koji kod nas igra več 11. sezonu. Kupovanje novog igrača bi tako smatrao za nepoštovanje prema njemu. Uz to-zašto ne dati priliku nekim mlađim igračima, ako zatreba, npr. Schuchu*? Možda i Burića stavimo na MR? Da ne bi imao toliko novca, dileme ne bi bilo-mogu kupiti ne jednog, nego dva, tri, četiri, mogu nagomilati količinu MR-a i onda osvajati LŠ-e, i trujne krune, ali to ne bi bilo to.


 


gvG3CZl.jpg


 


Odgovor na pitanje je dokončno pao, kad se je za jednog od potencialnih pojačanja počeo zanimati ove jeseni kameleonski Javor. I novi dokaz, kako je lako u fudbalu prelomiti obečanje. Ivanjičani su se nakon moje »kraje« odlučili za igrača, kojeg su moji skauti promašili, 21-godišnjeg Andrejića iz Voše. Desno krilo je kupila i Zvezda, 28-godišnjeg Butkusa iz Borca, najboljeg igrača Čačana na jesen- u ligi prosjek čak 7.92 (4 gola i 5 asistencija).


 


 


SLOMLJENA KRILA


 


Nastavak sezone je minio u znaku sporog večanja naše prednosti na tabeli, povreda krilnih igrača, pada Zvezde na tabeli te borbe Srema i OFK Beograda za naslov vicešampiona. Upravo protiv Sremaca smo do kraja sezone, na njihovom stadionu (koji je sada postao zaklet za NAS) doživeli jedini preostali poraz sezone. Dolazak do 71. titule zaredom došao je očekivano i bez drame; tu su doživljavali naši krilni igrači. Situacija je bila usred maja takva, da su nama povrede u isto vreme odnele Burića, Jankovića, Djokića a kasnije i Ignjatovskog. Za LŠ je otpao i Mesaroš (neregistriran). Zato smo u prvi tim pozvali rezervista Schucha*-junaka kupa 2203 protiv Javora i time sam se prisetio zanimljive prakse i pitanja. Sudbina rezervista.


 


 


zBNdMTY.jpg


 


Rezervist, kojeg smatraš za mladu nadu, koristiš ga na par utakmica na leto. On ti čak golom donese kup. Naredne godine taj isti čovek je totalno zaboravljen sa moje strane. Lihtenštajnac u mojoj istoriji nije jedini primer takvog iracionalnog ponašanja- no on je posle gostovanja u Londonu odigrao jedno od glavnih uloga u 27. kolu Superlige, gde je još jednom zabio Javoru i time sprečio, da bi se Zvezdi približao na 4. mestu (razlika je bila minus 3).


 


Več sledeče kolo je donelo prvu Javorovu lažnu nadu, pobedom nad OFK-om i pobedom Srema na Marakani 3:0 Javor se izjednačio sa Zvezdom po bodovima. U tom kolu je sva komićnost Partizanovih krilnih povreda doživela višak. Schuch* je zbog nje napustio teren, a istu sudbinu je par minuta kasnije doživeo njegova zamena, mladi Čileanac Cabrera (koji je inače AMC) i povredom završio sezonu. U sledečem kolu je tako na levom krilu počeo otpisani Nikitin, koji nama je iz penala na Karaburmi za 2:2 i teoretično obezbedio titulu.


 


Javor (sa europskih trofejem!) je Ligu Šampiona praktično izgubio u 30. kolu, kad je kuči izgubio upravo od Zvezde. Nakon dve sezone neče biti više »glavni« akter poslednjeg kola Superlige. Ta uloga je ovaj put pripala duelu Srema i OFK Beograda za 2. mesto i direktan plasman u LŠ. Srem je na kraju bio bolji za bod zbog remija u Apatinu, dok je Zvezda razvalila Romantičare na Karaburmi 3:0.


 


xgVP1MB.jpg


 


 


 


KUP: TIMOK KAO SEVILLA


 


Bez prakse i na neočekivano efikasan način Partizan je treči put zaredom pobednik kupa. Pet gola smo zabili Sremcima, i dva put toliko Timočanima, koji su izbacili recimo jedan Javor. Protiv njih je  u prvih 11 debitirao naš Pinto Marito* na golu; član našeg u19 tima, za kojeg mu naš trener uopče ne da, da brani! U finalu smo posle 14 godina videli večiti derbi. U njemu nije učestovao Schuch zbog banalnog razloga: na dan finala mlada reprezentacija Lihtenštajna igrala je prvog od dva meča predkvalifikacija za Euro protiv Luksemburga. Na njegovom mestu smo  našli novog rezervista-Jovana Celara. Nije imao neke važne uloge kod pobede od 3:1.  Taj meč smo smatrali teži nego neki drugi finale, koji če tek slediti.


 


 


rHs6OHB.jpg


 


 


 


EVROPA


 


k0IzSLd.jpg


 


100% srpsko učestvovanje u elitnih 32 se pre žreba grupa smanjilo na 75% pošto je OFK Beograd iznenadio bugarski šampion Levski. Nakon šest kola grupnih takmičenja je ta brojka pala na 50% jer je Javor u svojoj grupi pobedio samo jedanput i osvojio zanj, na prvi pogled, slabo treče mesto. Europski ugled su opravdali odnosno ga renovirali jedino Zvezda i Partizan. Mi smo u našoj grupi prošli bez problema. Naše seviljsko rivalstvo smo dignuli na novo ravan, slavivši 3:1 na paklenom Pizjuanu na 35 c celzijusa, a u revanšu u decembru eksperiment »šta se desi, ako na vodstvu 6:0 na poluvremenu staviš teamtalk »Do not allow your performance to drop off« ». Nakon skoro 200 godina poravnali smo račune sa Artmediom, dok smo u Parizu doživeli jedan, ali nebitni poraz sa rezervistima.


 


U fazama eliminacije smo neočekivano lako prošli sve velike rivale. Arsenal 1:1 i 3:0, Bayern 2:0 i 0:0 te Čelsi 3:1 i 4:2.  I malo je falilo, da imamo u finalu treči put u istoriji večiti derbi. No, šampioni Evrope ispred dve godine, nadoknadili su poraz od Marakane 0:1 i na Nuevo Mestalli slavili sa 2:0.


 


Finale na Old Traffordu smo protiv Valencie dočekali slično kao pre dve godine protiv Srema. U prvih 11 je nakon dužeg vremena neigranja počeo Burić, Sušac, najbolji strelac LŠ na klupi kao joker – i na moju grozu, i zbog moje greške, koju sam primetio tek duboko u drugom poluvremenu – na poziciji MC je počeo Vidal, koji uopče nije vezist, a i za njega je to mislim da uopče prva utakmica u 2204. Počeli smo odlično; Novikov nama je doneo vodstvo, koje je poništeno u drugom poluvremenu. To je bio prvi šok; drugi je bila povreda Garmaševa, zbog koje su sledile rotacije u zadnjoj liniji, a treča več spominjeni Vidal na mestu MC-a. Tako sam bio zaprepaščen, da sam sasvim zaboravio Sušca na klupi. Burić i neka druga kompanija, koja je bila isto u slaboj fizičkoj kondiciji, u produžecima nije se mogla nositi sa Netopirima, a da če moja greška biti u pozadini, pobrinuo se najizkusniji muž odbrane – Rešek, koji je pogrešnim dodavanjem omogučio gol Valencie iz daljine, koji je iznenadio i Rodrigueza. Bilo je to konačnih 1:2 protiv veoma prosečne Valencie (ni jedan igrač nije dobio ocene više od ). Ta poraz smatram za jednog od najbolnijih u tom sejvu, jer smo imali daleko najbolji tim LŠ!


 


34t8Hs8.jpg


 


 


Taj isti Javor, koji je izgubio u kupu od Timoka i koji je posle šest kola ispao iz Lige Šampiona, pola godina kasnije slaviče u kupu UEFA. Spektakularni mečevi su bili pre svega u polufinalu, gde je nadoknadio 0:3 od Man Cityja (6:1) te 1:2 od Liverpoola (4:2). OFK Beograd je ispao upravo od crvenih vragova u četvrtfinalu, dok su još Srem i OFK Niš igrali osminu finala.


 


4DDySvz.jpg


 


Dva legendarna eks Partizanovca su opozorila nase. Stjepan Brnić je kao manager Bjelovara osvojio naslov prvaka i u toj sezoni igrao Ligu prvaka. U poslednjem kolu grupne faze je pobedom nad Laziem (taj Lazio je prošle sezone izbacio Partizan iz LŠ) sprečio prolaz u osminu finala. A Silvio Kalinić je pronašao svoj prvi posao-kao dio trenerskog štaba več od leta 2202. radi kod Rijeke. Nakon 10. mesta u 2203., Rijeka je u toj za las promašila titulu izza Hajduka. Na žalost, pošto je Hrvatska izgubila jedno mesto u LŠ, Riječani če igrati »samo« u kupu UEFA.


 


 


PARTIZAN 2203/04


 


eN3yCKV.jpg


 


Najbolji dio tima je onaj sa lepotnom greškom-štoperi. Bekovi solidni. Vladar centalnog veznog reda je još veteran Orlov, ostali mladiči mu ne sežu do koljena; dok su krila svoj zadatak obavila (nad) standardno. Veliko pitanje je, kakav če biti povratak Çele sledeče sezone i gde če igrati, i dali če se redovno nači mesta zanj, uz Djokića i Mesaroša, koji su slični igrači. Kod napadača prednjači trio fantastikus, koji je ove sezone izbegao dugotrajne povrede, i koji je bio zaslužan za ukupno 60 golova i 20 asistencija! Savić ima ogroman potencial (da ga nije sprečio crveni krst), dok je Perič uglavnom bio jedan od retkih, koji je igrao ispod prosjeka.


 


Zanimiv fenomen je Dopierala. Univerzalni Poljak je umeo briljirati i kao krilo i kao desni napadač. Nečemo usporavati njegove zasluge, ali je lavji dio svoje statistike zabeležio u Ligi Šampiona. Od ukupnih 10 golova i 8 asistencija je 5 golova i 6 asistencija napravio u Europi; tamo je dobio i sva tri MoM. Od 5 golova je 3 zabio Artmediji u Humskoj, dok je u Bratislavi zabeležio impresivne 4 asistencije.


 


XaZ3O5D.jpg


 


s7ZsSOg.jpg


 


 


3RzOXf2.jpg


 


zBq9RZs.jpg


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ISTORIJSKO LETO ZA PARTIZANOV NAPADAČKI DUO: 


NOVIKOV EUROPSKI, AKWUEGBU* OLIMPIJSKI PRVAK


 


 


Obojica čak kapiteni svojih reprezentacija i najbolji strelci takmičenja


 


cCHBTwf.jpg


 


 


EP 2204 U FRANCUSKOJ: TRIUMF ISTOČNE EVROPE


 


Između osam igrali i Rumunjska, Poljska te Madžarska


 


U trinajst dosadašnjih nastupa na kontinentalnom takmičenju, Ukrajinci su največi uspeh ostvarili sa dvostrukim polufinalom (2028, 2128), osim toga samo još tri puta su prošli grupe. Trebalo je žutoplavima dva stolječa, da su sastavili tim u najboljim godinama, koji je konačno pokorio stari kontinent. Na šampionatu, prepunom remija 0:0 i malom broju golova, gde su pobede svih timova sa 1+ razlike bile veoma retke, Ukrajinci su triumfirali; prvo 100% učinkom u grupi, da bi onda savladali Madžarsku, Poljsku na penale i za kraj u Parizu Talijane. Njih je prvi dokrajčio kapiten, Partizanov napadač, 29-godišnji Andrej Novikov (dva dana nakon finala praznovao je rođendan!), najdraži i najefikasniji igrač Ukrajinaca (72 nastupa, 52 golova), dok je posao završio ofanzivac Liverpoola samo dva minuta kasnije udarcem iz slobodnjaka.


 


8uUBRvT.jpg


 


Za Azzurre Euro ostaja zakleti teren. Na svoj četvrti naslov čekaju več od 2012. (!) godine. Od tad dalje, ako ne brojimo 2204., izgubili su finale u 2020. i 2092. U četvrtfinalu su prvi put nakon 32 godina (!) savladali Srbiju, koja na Eurima polako nazaduje. Poraz od 0:1 znači treču vezanu eliminaciju u četvrtfinalu i sve od poslednjeg triumfa progresivno nazadovanje. Azzurri su tako poravnali sve »neuspehe« u proteklih par decenija, uključivši finale SP-a 2190 i recimo blamažu na prijateljskoj utakmici pre 25 godina usred Milana 1:6. Grupna faza je ostala zakleta za tri zvanične ekipe: Englesku, Francusku i – do prvog jula 2204 aktualne šampione Evrope, Hrvate. Da je to bilo prvenstvo po možda (?) rekordno niskom broju postignutih pogodaka, priča i podatak, da je bio najbolji strelac EP-a 2204 ukrajinski duo Novikov-Morozov; svako sa 3 gola na kontu.


 


 


v5WN52p.jpg


 


 


 


OLIMPIJSKE IGRE: NIGERIJCI POSLE 1996.; NOVI TALIJANSKI ŠAMAR ZA ORLIČE


 


hqtxrJu.jpg


 


Nisu jim bili kos ni rekorderi – 15x olimpijski prvaci u 1. kolu grupne faze, Brazilci (0:2). Onda jesu izgubili od Francuske, ali pobedili Novi Zeland. Bilo je i sreče u četvrtfinalu i polufinalu, gde su prošli Meksiko i Italiju na penale, da bi u finalu razvalili Portugal 4:1. Slaba dva meseca nakon što je Novikov postao prvak Evrope i prvi podignuo istorijski pehar za svoj nacionalni tim, isto je u Kini za Nigeriju uradio 23-godišnje dete Partizana Frank Akwuegbu* (2 gola u finalu). Sa 4 gola delio je i naziv najboljeg strelca igara u  Kini zajedno sa igračem Italije odnosno SAD-a.


 


 


buXCUzF.jpg


 


Isto kao u Francuskoj, Azzurri su očigledno postali glavni problem za srpske fudbalere. Orliči do 23 godina su u svojoj grupi remizirali sa Kamerunom i Argentinom 2:2, u međuvremenu savladali Tunis 4:0, a u četvrtfinalu eliminirali Amerikance sa 2:0. Na njihovu žalost put do medalje bio je prekratak. Prvo su u polufinalu izgubili od Portugala 0:1 (za Luzitance je branio Partizanov produkt Antonio*!), dok su olimpijskim šampionima ispred osam godina bronzu uzeli Talijani (0:2).


 


 


 


PARTIZAN 2204/05: UPDATE NA DAN 31. AUGUSTA 2204 - 18 SATA PRE ISTEKA LETNE PJACE


 


Velika promena se desila u mom stručnom štabu. Nakon 28 godina trenerske i pre toga 14 godina igračke karijere u Partizanu, u 63. godini se penzionirao verovatno najbolji štoper Partizana svih vremena. Nakon Zoltana Nagya moja desna ruka na klupi biče Viktor Zajcev. 51-godišnji Ukrajinac nije rezultat tadašnje euforije zbog naslova prvaka Evrope, nego je sad trener sa svetskom reputacijom. A prvi korak do nje izgradio je upravo u Partizanu, gde je bio jedan od trenera u razdoblju 2186-91. Nakon toga je, pazite, u 13 godina, promenio 12 klubova - drugim rečima, svake sezone je radio u drugom klubu, gde je u glavnom bio pomočni trener. Nakon Partizana bio je u: Marsoniji, Puli, Muri, Šenčuru, Moslavini, Vukovaru, Osijeku, Puli, Gorici, Kamen Ingradu, Hrvatskom Dragovoljcu, Cibaliji i opet Dragovoljcu.


 


Moj novi pomočni trener bio je tu, kad se odradio prvi youth intejk posle Nagya. Njegov JPA 12 i JPP 6 smatram kao solidnog. Zato sam bio iznenađen pošto smatra Čibrića kao jednog od boljih igrača ovogodišnjeg »kropa« (=štoper sa Jumpingom 6). Ali, kad sam išao kroz sve igrače, 2204 draft predviđam kao jednog od najgorih ikad.


 


 


 


TRANSFER PERIOD: PARTIZAN


 


Jedino pojačanje do sad jeste mladi bugarski golman, koji je doveden za rotaciju Rodriguesa i starajučeg se Lazića (33 godina). Međutim nakon prvih pet kola, stari su dokazali, da još ne daju svog mesta u prvom timu. Da li če doči do nekog iznenađenja još u poslednjim minutama?


 


Od poznatih igrača, poslovili smo se od Silvia (Benfica), Nikitina (PSG), Arnalda (u toku pisanja slobodan igrač) i Nenada Perovića*. 27-godišnje desno krilo je nakon isteka ugovora u Humskoj našao novi klub u Sremu, međutim tamo u toku pisanja (5 kola u SL+2 utakmice kvalifikacija za LŠ) nije uspeo, da odigra ni sekunde.


 


 


 


TRANSFER PERIOD-RIVALI: NEVEROVATAN KONTRAST ZVEZDE I SREMA


 


SREM: Između ostalih izgubili su centralnog vezista Blagoja Markovića (Javor, 7 mil.), ali još veči šok predstavljao je transfer krilnog napadača Damira Tomića za 21.5 mil. u PSG. 27-godišnjak se nije proslavio po nekoj efikasnosti (ako 40 golova u 8 sezona možemo tako nazvati), dok je još veči fenomen predstavljao (odnosno, još ga) u nacionalnom dresu, gde u 20 utakmica još čeka svoj prvenac! U Sremsku Mitrovicu su došli MC iz Apatina, branič iz Novog Sada i naš Perović*, a poslednjih 18 sata čemo pratiti, da li če sad visešampionima Srbije i prvacima Evrope ispred četiri godine konačno kapnuti, da trebaju barem još jednog napadača.


 


ZVEZDA: Kakva perverzija napram Sremce: naš večiti rival na leto izgubio je čak 20 igrača, doveo pet, a glavni dio posla predstavljali su napadači. Vladimir Mijić je za 13 mil. otišao u Marseille, Vlastimir Rajić se nakon tri sezone vratio u svoj matični klub Javor i u prvom kolu postigao četiri gola protiv Bežanije. Vojislav Djordjević se nakon decenije vrača u Niš. Defanzivni vezist Vladimir Radosavljević se za 7.5 milki seli u Pirej. Od pet novodošlih čak trojica je napadača: najzvučnije ime jeste Milan Karić iz Javora. Nekoliko mlađi, ali isto dete Novog Sada, jeste Nenad Božić. Saša Jovanović ima 27 godina i doveden je iz Borca, u dresu kojeg je prošle sezone u prvoj ligi postigao čak 25 golova. Suma sumarum: u prvom timu Zvezde trenutno biva četvorica ST-a i jedan AML/ST. U dresu Srema: 1 ST (33-godišnji Jirašek, koji igra i u rezervama), 1 AM/FC-Bytyqi (trenutno povređen) i 1 AMR/ST (Cesnauskis).


 


OFK BEOGRAD: Izgubili su levog bočnog igrača u pravcu Javora, doveli mladog hrvatskog napadača Biljana, te vezista i štopera. Na račun FM 2007 buga imaju pravo do izravnog plasmana u LŠ uprkos slabijeg konačnog plasmana na tabeli u odnosu na Sremce, koji su morali u kvalifikacije. Verovatno zbog toga, jer je FM tretirao tabelu Superlige več nakon odigranih 22 kola rednog dela, gde su tad na drugom mestu bili Romantičari.


 


JAVOR: Neke od novodošlih igrača Javora sam več spomenuo, a nisam još češkog krilnog igrača, bugarskog ofanzivca i MC-a iz Niša. Za transfere su drugu sezonu zaredom potrošili više od 20 milijuna. Osvojen kup UEFA gore ili dole, a čak i europski superkup-sve osim top 4 odnosno plasmana za LŠ sledeče sezone za Ivanjičane biče novo veliko razočaranje. Za neku stabilniju poziciju kao kod Srema treba jim još koji ofanzivac.


 


JXboCtj.jpg

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sezona 2204/05

 

 

GLAD I ŽELJA PREVLADALA, NASTAVAK DOMINACIJE I PREPOROD »UJAKA IZ POZADINE«

 

 

JESEN 2204/05

 

Mesec dni neigranja FM-a dobro je došao, iako sam se bojao, da ču trebati neki WD-40. Več u prošlom mini reportu sam obavio mini pregled početka sezone, a u nastavku se potvrdilo sledeče – odmor nama (=mi) je veoma koristio. Napunio sam baterije, zaboravio sve manje dobre stvari prošle sezone i najvažnije, dobio volju za pobedama.

 

U poslednjim minutama prelaznog roka obezbedili smo još jedan transfer, ali više o njem u sledečem reportu, za sad samo – ukrajinski duh se širi i kod nas. Sa očekivanjem smo pratili i dejavnosti naših rivala, gde večih iznenađenja nije bilo. To, da Srem ponovo nije kupio napadača, smo več naviknuli. U prvi tim smo prekomandirali DRC-a Veselinovića*, za kojeg če to biti debitantska sezona u prvom timu, dok je Vidal smaknut u rezerve.

 

Ako kažem, da je bilo prvenstvo odlučeno več nakon jedne trečine takmičenja, neču biti žaljiv do naših rivala. Nisu oni sami krivi, da smo nakon 13 kola imali 100% učinak, i da nas je zaustavio tek subotički Spartak u 14. kolu (spasio nas Perić u 90.) i to kod nas. Očigledno smo pripreme odradili odlično u psihološkom i fizičnom smislu – jesen je minila praktično bez povreda. To nama je davalo luksuz pre svega u veznom redu, uprkos polakom stagniranju Orlova. Ali mogu, da kažem, da su svi preostali članovi MC pozicija-Laszlo, Fall, Lazarević i Charvat, verovatno pružili celokupno najbolje predstave, odkad su u Partizanu. Luksuz smo imali i napadu. Ali umesto očekivanog učinka ukrajinskog prvaka Evrope i nigerijskog olimpijskog prvaka (nepisano pravilo: igrači su nakon velikih takmičenja psihično istrošeni) eksplodirao je do sad neviđeni hrvatsko-slovenački duo Sušac-Perič, željan dokazivanja. Slovenac je na jesen imao nerealan ispljen 15 golova na 15 utakmica (uključujuči i petminutni kattrick u Nišu), dok je Hrvat u istom broju nastupa upisao četiri golova manje. Novikov se je na leto posvetio više asistiranju (8), dok j Akwuegbu* zbog povrede na olimpijskim igrama svoj prvi zvanićni nastup u sezoni upisao tek na Marakani, gde je postigao jedina dva pogotka za pobedu od 2:0. Poker raspoloženih strelaca značio je i surplus za Miloša Savića, koji je krajem jeseni stavljen u rezerve.

 

Osim Partizana, za »zvezde« prvog dela jeseni možemo naglasiti barem dva tima, iako gledajuči na bodove, igraju u drugom sunčanom sastavu. Javor je sa crno-belima koliko toliko držao stik do 12. kola, do tad nije izgubio, no onda je došao poraz u Novom Sadu i u Humskoj na preloženom meču 10. kola. Ponovo je početak jeseni, slično kao pre par godina, obeležio OFK Niš, koji je u prvenstvo krenuo sa pet pobeda u prvih pet kola, i zatim, očekivano, pao u suvu realnost Superlige  u znaku prostog pada. Na drugom polu beležimo negativni odstup Požarevčana i prosječne partije Romantičara (samo dve pobede u prvih 11 kola).

 

y4X7Nve.jpg

 

 

KUP I EVROPA

 

Najbitniji poraz čitave sezone crno-beli su doživeli u kupu u Subotici. Kockajuči se mešovitim sastavom, poraženi su od Spartaka na penale, nakon što se redni dio završio 3:3, i gde je Partizan uspeo, da nadoknadi 1:3. Uprkos porazu, dobio sam jednog od odgovora, da li je Veselinović* kadar za prvi tim Partizana. U tom meču su se pokazale sve slabosti jednocifrenog broja za Composure i Koncentraciju. Jeste bio uparen sa još jednim zelencem, Mijajlovićem*, ali svejedno. Do kraja sezone je Andrija Veselinović* odigrao samo još jedan meć.

 

Evropski dio je počeo sa istorijskom listom klubskih koeficijenta, gde prednjače dva večita rivala. Sva četiri su obezbedila prolaz u osminu finala. Partizan je jedinu, ali nebitnu prasku doživeo u Minhenu, gde je dobio još jedan odgovor-Orlov više NE može, i to na kraju njegovih največih predstava. Bavarci su na kraju osvojili drugo mesto, iako su nakon prva dva kola imali samo bod.

 

 

jGif5PZ.jpg

 

IAemhem.jpg

 

 

 

ZIMSKI TRANSFER PERIOD

 

Da li je uopče bilo treba pojačanja? Na 90% utakmica na jesen postavljanje tog pitanje bio bi absurd. Bugarski novajlija na golu tako na jesen zbog brojnih povreda, virusa ipd. nije upisao ni jedan nastup za prvi tim  tim. A pazite-tako če ostati i do kraja sezone! Drugi apsurd je ta, da je tim, koji je jesen završio gol razlikom 41:2, u januaru 2205 doveo novog defanzivca, 23-godišnjeg Vukovića iz hita prvog dela jeseni, OFK Niša. Trenutno je u Srbiji velika suša, što se tiče domačih desnih bekova (ima inače par srpskih mladih top DWBR-a, koje su pronašli več naši veliki rivali, i zato jima jih neču uzeti i koji još čekaju na prvi reprezentativni nastup). Tim transferom sam privremeno zablokirao opciju, da Veselinović*, inaće snažni ali i brzi štoper, dobije koju priliku više na DR poziciji, o čemu sam več pričao.

 

 

PROLJEČE-LIGA

 

Najopasniji period u sezoni, januar i februar (vaba za povrede) minuo je mirno, a moje veselje i oduševljenje nad Perićem je prestalo, kad se povredio u prvom meču osmine finala LŠ u Newcastlu. Perič imao je tad 17/17, biče odsutan za dva meseca, i vratiće se na teren tek 12. maja 2205 na Karaburmi protiv OFK Beograda, gde če postugnuti još poslednja dva gola u sezoni. Taj poraz če Romantičare verovatno dokonačno koštati top 4 i LŠ, ali to je bio tek drugi naš udarac njima, a na drugoj strani Romantičari su bili kobni i za naše jedine dostojne konkurente, Ivanjičane.

 

Romantičari su naime, slavili u Ivanjici u prvom prolječnom kolu (2:1) time nama pomogli, da je naša prednost tad značila velikih +19. Nekoliko nedelja kasnije, u 25. kolu, na istom terenu, ponovili su vaju (3:1). U tom kolu smo mi osvojenim bodom u Sremu več slavili 72. naslov zaredom, dok se je Javoru, koji je do tad suvereno držao drugo mesto, to polako počelo majati. Ali ne na račun Romantičara, koji su bili preslabi, nego na račun drugih. Nije jima pomogla na kraju ni promena trenera-Petar Jelić je Karaburmu napustio nakon poraza u Humskoj u 23. kolu (2:3).

 

vNKBTXe.jpg

 

Ivanjičani su kako je sezona išla kraju, uprkos promenljivim predstavama, ubedljivo zadržali drugo mesto, ali je zato bila obična drama za 4. mesto, u koje su se neočekivano umešali i Apatinci. Oni su od svih direktnih konkurenata, pa i od svih 12 klubova, na kraju sezone u daleko najboljoj formi, ali su imali tu smolu, da su gostovali kod nas. Zvezda je gostovala kod Javora, a Srem kod OFK Beograda. Apatinci su se odlično borili i upravičili pobedu kod njih pre par nedelja, ali to nije bilo dovoljno. Srem i Zvezda su oba osvojila po bod, i oba tima če se ipak po očekivanjima plasirati u LŠ sledeče sezone. U toj če Novi Sad ostati bez Superligaša, dok če OFK Niš po svojoj staroj naviki, igrati baraž.

 

c2P8u4H.jpg

 

 

 

LAV KUP

 

40 milijuna eura za nakup igrača mora se negde poznati. Prošle sezone »samo« osvojen kup UEFA, ove sezone drugo mesto i ubedljivo osvojen kup za Ivanjičane.

 

 

JyCDjaF.jpg

 

 

EVROPA

 

Nakon pet godina, crno-beli su prekinili post. Nije samo glad, nego u međuvremenu dva izgubljena finala. Posle eliminacije Newcastla (4:0, 2:0), Bayerna (3:0, 3:1) i Lyona (2:1, 1:1+sečanje na finale LŠ 2155.), suparnik u finalu u Atini bila je Sevilla i time se nastavlja kontinuitet španskih ekipa u finalima LŠ u poslednje vreme. Pre finala bio sam optimist, pošto smo u drugom delu sezone naišli na otkriće-Miloša Savića, kojeg smo uprkos Peričevog nedostatka povukli iz Teleoptika.

 

MPg5gjA.jpg

 

Fizička kondicija u finalima protiv Srema i Valencie prošle godine nije bila na našoj strani, smo rekli, a šta reči sad, kad nas je u Atini očekivalo finale kod 35 stupnjeva C. Usred drugog poluvremena kondicija večine igrača oba tima pala je ispod 60, pravog fudbala bilo je malo ili ništa. U tom sejvu nikad nismo izgubili tri uzastopna finala LŠ (izgubili jesmo tri vezana europska finala-kup UEFA 2014+LŠ 2020, 2021). Zato je bio imperativ pobede! Odlučila je akcija naših produkta- zame verovatno igrač sezone i otkriče nje-Šuh* je asistirao, a Akwuegbu* zabio u 25. za konačnih 1:0; Rešek, tragičar u finalima 2201. i 2204., bio je najbolji igrač finala.

 

Od ostalih Superligaša, Zvezda je došla do četvrtfinala, gde je ispala od Porta. U kupu UEFA je Srbija več nakon 1/16 finala ostala bez i jednog predstavnika. Branioci naslova Ivanjičani ispali su od Čelsija. U talijanskom finalu iznenađujuče je slavila Modena protiv Intera (1:0) pogotkom u 90.

 

MYMcAVf.jpg

 

 

 

P A R T I Z A N  2 2 04 / 0 5

 

uq37sU7.jpg

 

Pre godinu dana najslabiji, sad najbolji-Domen Perić je uprkos skoro neigranju na prolječe (povrdio se i na pretposlednji utakmici sezone), obdržao i status naj strelca lige (16-deli si prvo mesto), a šta bi bilo, da ne bi bilo Newcastla? Odlično su igrali i centralni vezni, koji su i zabijali i bili jedni od ključnih igrača od čevrtftinala LŠ dalje. No igrač sezone zame je naše desno krilo, koje verovatno nikad neče igrati na Euru ili Mundijalu, ali zato je več jednom odlučio Lav kup i asistirao u finalu LŠ.

 

GniJlgW.jpg

 

Naš produkt iz Lihtenštajna (prvi  asistent sezone), uprkos prosječnim atributima,  kao da posustaje u inat svim pokušajima u poslednjih 20 godina, da naša škola konačno proizvede nekog dobrog krilnog igrača, od Ljajića*, Maravića*, Mitrovića*, Perovića* itd. I u inat mojim zapisima ispred godine i po, na zimu 2204., kad sam razglabljao zašto sam doveo Meszarosa. U ovoj sezoni i on i Djokić, kraj te su dočekali povređeni ali to ne smanjuje činjenice, da su obojica pokazali manje od Šuha*, koji je nakon solidnih predstava pre dve sezone, preživeo povratak u rezerve u 2203/04 i sada se ponovo vratio u prvi tim.

 

9qzR2Gk.jpg

 

I tamo če i ostati.

 

Uz to, Partizanov u19 tim je osmi put zaredom pokorio konkurenciju, a ufinalu u19 kupa, sa 3:0 je razvalio Zvezdu. Na pomolu se crta još jedan krilni produkt, Dejan Bogojević*, o kojem možda više u jednom od sledečih reporta. Kao i o več dogovorenim pojačanjima za 2205/06.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sezona 2205/06: sezona broj 200

 

AJDE DA MALO POPRIČAMO O NOŽEVIMA U LEĐA

 

 

PRELAZNI PERIOD 2205: NASTAVAK UKRAJINSKE REVOLUCIJE, ZAJCI I KALAŠNIKOVKE

 

Nekad se pričalo o narančastoj revoluciji, a 200 godina zatim o čisto fudbalskoj. Nastavlja se bajka reprezentacije Ukrajine,  nakon osvojenog Eura prošle godine, sad je osvojila novi internacionalni trofej. U reprizi finala Eura savladana je opet reprezentacija Italije, i opet je jedan od odlučujučih elemenata bio Partizanov napadač Andrej Novikov.

 

 

FZkLPaz.jpg

 

Sad 30-godišnji napadač verovatno je najbolji igrač te zemlje uopče, koji je ikad nosio Partizanov dres. Imali su crno-beli i promašaja u svojoj istoriji poput Kokoeva ispred stolječa, ali ne treba zaboraviti, da je početak istorijske Partizanove dominacije, koja traja več sedam decenija, bio u znaku još jednog Ukrajinca-štopera Sergeja Vladimirova  na sredini 2130-ih. Dok je slabu deceniju pre toga zaznamovao do tad najbolji ukrajinski napadač u crno-belom dresu, Vadim Rjabcev. Njega je Novikov na kraju sezone več prestigao po broju ligaških pogodaka (95 vs. 87) i uskoro če uči u čuveni klub 100.

 

Statična reputacija srpske lige unatoč prvom mestu nacionalnih koeficienata nudi i sledeči paradoks-igrače, koji imaju ubojite atribute, a za nacionalni tim nisu upisali ni jedan nastup. Takav primer su recimo Sremov golman i Javorov branič (koji če se u nastavku preseliti u Srem!).

 

No, zalet te reprezentacije očigledno su opazili i skauti. Humsku je na leto pojačala dvojica Ukrajinaca. Transfer Zajaca je bio dogovoren več prošlog leta. Ide za posebnog hibridnog igrača, kakvog Partizan trenutno nema. Uz to, doveden je po mojem mišljenju naslednik Igora Rešeka sa ubojitim prezimenom. Hrvatsko osvajanje prvenstva u21 smo iskoristili dovođenjem levokrilnog igrača iz Rijeke, dok smo samo klik bili oddaljeni od dovođenja golmana Kristića, ali sam se u poslednjem trenutku predomislio, pošto  nameravam u toj sezoni dati šansu Pavlovu, a kad bude prilika i  našem Gvinejcu Pintu Maritu*. Dugoročni transfer videli smo i u dvojici fudbalera Rada, Adamoviću i Dimitrijeviću.

 

Sve to je donelo do nekih rošada u prvom timu na startu sezone 2205/06. Bilo je puno odlazaka (doviđenja i eks albanskog wunderkidu, koji če imati gomilu prigovora na njegovo tretiranje sve od zloma noge) i pozajmica van. Uz to, golman Lazić i krilni igrač Dopierala smaknuti su u rezerve, tamo ostaju Veselinović* i Orlov. Gvatemalsko čudo Sanchez do sad nije dobio prave prilike, a ko zna, kad če. Pre početka sezone tako sam si zamišljao neke taktičke stvari:

  • Štefan Šuh* bi, da ne bi doveli Jurića, bio forsiran pre svega na levoj strani, no dolazak Hrvata sve to menja, pa če tako pre svega ostati na desnoj;
  • Odlazak Laszla, verovatno po atributima najtalentiranijeg igrača Partizana će možda šokirati nekog, ali Madžar u stvarnosti kod nas nikad nije iskoristio svoj potenciala. Dovođenje Zajaca je stvorilo ipak dodatno konkurenciju u veznom redu, a ta je velika i u napadu. Zato sam se kockao idejom, da se vratim nazad ka diamond formaciji, gde bi kao zadnji vezni igrali Lazarević/Zajac a kao AMC Charvat odnosno Akweugbu*, naš nigerijski Totti.

 

 

Ki8uqc8.jpg

 



fm5SGQY.jpg

Između naših rivala treba naglasiti neočekivanu pasivnost Ivanjićana, za koje se nadamo, da jih neče koštati (spavanje na lovorikama?). Doveli su dva igrača, a od skoro 20 igrača izgubili npr. odličnog golmana Djolovića i levog beka Filipoviča (oba OFK Beograd), dok je 32-godišnji veznjak Ristić otišao u Srem. Tim iz SM je (konačno) doveo nekog ofanzivnog igrača, jeste-ponovo nije klasični špic, nego sličan Česnauskisu- krilni napadač Dragan Stefanović iz Jedinstva Bihač. Za slabih 15 mil. su izgubili braniča Georgijeva (Benfica), dok je največi transfer leta ponovo »gubitak«- seljenje OFK-ovog napadača Zečevića u Deportivo za slabih 20 mil. eura. U njegove kopačke če morati dva neproverena mladića, Edo Buljan (na Karaburmi več prošle sezone, koju je proveo na pozajmici kod Kamena Ingrada) te Bugar Iliev.

 

 

PRVI DIO: OD ZVEZDE DO REALA

 

Obično su reporti stavljeni po takmičenjima ili podeljeni na zimu ili prolječe. No svakih 50 godina ima nekonvencionalni izuzetak. Tako je bilo i za ovu, pošto smatram, da je sve do duela sa Realom u LŠ igrao jedan Partizan, a posle tog (nesretnog) momenta drugi.  Međutim, obojica imaju nešto zajednički.

 

Glavna priča sezone su-na žalost-ukrajinska »pojačanja«. Piše  -na žalost. Povreda centralnog braniča u septembru koštala ga je koliko toliko solidne minutaže u prvom timu. Drugi šamar smo dobili od Zajca-osobni problemi i kasnije žaljenje, što ne igra u prvom timu.

 

LZpZkjB.jpg

 

Pošto je svaka sezona razred za sebe, nije bilo iznenađenje ni, što smo se ponovo suočavali sa povredama napadača. Kod njih je u nizu manjih ali dosadnih povreda prednjačio ko drugi nego Perič, a za njim Sušac nije puno zaostajao. Najbolji napadač jeseni bio je Novikov, sa prosjekom više od gola po utakmici, ali i on se na Marakani povredio. Akweugbujeva* forma bila je veči dio jeseni prosječna, pa je tako glavno breme napada morao nositi Savić.

 

Ako izuzmemo lagane prolazke u kupu, u prvenstvu i pre svega LŠ, nije išlo sve tako lako. U Superligi več nakon dva kola nije bilo tima sa 100% učinkom. Doživeli smo dva gadna poraza, od Srema, a pre svega od Zvezde, koja je postala naš največi konkurent. Taj poraz na Marakani bio je jedan od retkih, gde smo si ga zaslužili. Na drugoj strani npr. slavili smo na Karaburmi, a posebno če iči u anale pobeda od 5:1 nad Javorom u Ivanjici. Vicešampioni Srbije nisu imali samo slabog dana, nego je to bio simptom daleko gore bolesti. Bolesti, koja če jih kasnije koštati plasmana u top 6 i biče proglašeni za največe razočaranje sezone. Inače-na polusezoni sam zaboravio slikati SS. Naša prednost ispred Zvezde znašala je plus 4.

 

Kao branitelji europskog trofeja smo nakon pobede u superkupu Evrope protiv Modene u našoj grupi valjali za nesporne favorite za prolazak dalje, zajedno sa Seviljom, dok je HSV bio projektiran kao 3., a HJK kao 4. Neočekivani europski grčevi su nama oduzeli čak četiri boda kuči protiv Finaca i Nemaca i to nas je koštalo prvog mesta u grupi iza Sevilje. Na drugoj strani ekstrema zavistno smo pratili minimalističan ispljen Srema, kojemu je bio ispljen sa dve pobede i četiri remija sa samo tri zabijena gola u pest navrata dovoljno za prvo mesto!

 

Bez opet povređenog Perića smo otišli na svetsko klubsko prvenstvo u Japan, gde su nas u finalu Argentinci pretukli (faulovi 21-19 zanje) i povredili nama trojicu igrača.  Sreča u nesreči pa je sledio skoro 3-mesečni odmor.

 

GXlgKXQ.jpg

 

vdLyfaF.jpg

 

 

ZIMA 2206: POSLA TROJICE

 

J6xX0XF.jpg

 

QA3IDWu.jpg

 

Prelazni period od zime 2206 obeležili su, na prvi pogled, »kartelni« transferi trojice rivala. Posle dovođenja dvojice Javorovih igrača na leto, OFK Beograd je i treče uzastopno pojačanje, i jedino na zimu, doveo iz Ivanjice, centralnog vezista Iliju Nikolića. U suprotan pravac je otišao ofanzivni vezist Romantičara, ali ipak, za največe razočaranje jeseni, neprihvatljivo je, da je prodao toliko igrača, i to direktnim pretendentima. U ta posla, kao što vidite, ujeo se i Srem, ali ponovo-ni jedan od tih nije napadač.

 

Kod Partizana imali smo svoje reči. Pripreme su bile pre svega namenjene oporavku večine od napadača. U februaru jedan od tih, ponovo se radovao uspehu u nacionalnom timu  - nakon olimpijskog slavja pre nepune dve godine Nigerija je sa Akwuegbujem* posle 28 godina postala prvak crnog kontinenta. No osim pitanja, kakva če biti forma napadača u nastavku sezone, imali smo malo veči problem. Zajac, zvezda prelaznog roka na leto, zatražio je transfer zbog male minutaže, ali je svejedno ostao registriran za LŠ.

 

 

PROLJEČE 2206: REAL

 

Za kaznu zbog prosječnih predstava u prvom delu LŠ u osmini finala dobili smo Real Madrid, predvođen ukrajinskim trenerom a i našim nekadašnjim igračem, napadačem Renatom Diazom, kojeg smo se možda prebrzo odrekli. Upravo on je iskoristio jedinu grešku naše odbrane u Humskoj za jedini pogodak na meču. Obično granitna zadnja linija, zajedno sa golmanima, celu sezonu nije bila na nivoju i ta vest je bila zavajajuča.

 

9vCKSYs.jpg

 

To je bio taj umesni dio, u kojem je Partizan kuči pobedio i Srem i Javor, da bi se onda u Madridu zoperstavio skoro misiji nemoguče.Skoro. Pošto smo vodili 1:0 i 2:1, a onda doživeli novi nezasluženi poraz. Paradoks: dva braniča su za nas zabila gol, ali prolaza nas je koštala upravo odbrana zajedno sa neraspoloženim golmanima. Ni Rodrigues ni Pavlov nisu bili na svojoj očekivani razini,a protiv Reala, koji je meni osobno na malo »slabijoj« razini kao onaj, koji nas je pre par godina savladao 5:1. Poslednja tačka, što se Evrope tiče: Real je onda bio presudan i za Zvezdu u četvrtfinalu, da bi onda u finalu izgubio od Liverpoola (koji je u četvrtfinalu izbacio Sremce) čak 2:4. Relativno (za svoje visoke postavljene standarde) se je sezona za Superligaše rano završila i u kupu UEFA-do osmine finala su stigli Mladost i Rad.

 

Sol na ranu europske sezone:

 

j7hSHSO.jpg

 

 

 

NAKON REALA: RELAX TURIZAM ALI I PARTIZANOVI »PROBLEMI« NAPRAM PROBLEMA RIVALA

 

b1m95zT.jpg

 

Nakon što je bio još jedan tim iz Iberije ponovo koban za crno-bele, u našem taboru zavladalo je kratko razsulo, kojega je uz sve nutranje i osobne probleme pojedinaca oplemenitio za mene nakon Lazarevića najbolji veznjak Charvat, koji je zatražio transfer. Sledila je mala promena mentaliteta u taktici i promoviranje Pinta Marita*, našeg mladiča iz Gvineje Bisau za prvog golmana.

 

Partizan nakon Reala postao je-relaksiran.

 

slRQc2K.jpg

 

Razigran. Igrao je na gol više, i za cenu kojeg poraza. Ta se ponovo desio na u poslednje tradicionalno neugodnom Apatinu, ali sve to se zaboravilo, kad je na Banjici u polufinalu kupa razvaljen Rad sa 6:2 i kad se znalo, da če biti protivnik Partizana u finalu kupa OFK Niš. Nišlije su stavile tačku na katastrofalnu sezonu Javora i braniče naslova izbacile u polufinalu. To je bio znak za promenu trenera, koji je Javor 2204. doveo do osvajanja kupa UEFA te europskog superkupa, te naslednje godine do osvajanja Lav kupa.

 

 

3uaVwRX.jpg

 

Partizan je svoju prednost ispred Zvezde na tabeli višao iz kola u kolo. U 24. kolu je ta nakon večitog derbija znašala več +16. Oko tog datuma desile su se još dve trenerske promene. Jedna očekivana-na Banjici, dok je druga bila senzacionalna. Trener Zvezde Ivica Puaca je usred sezone otišao u Romu, a nasledio ga je dugogodišnji pomočni trener crveno-belih. Ikona Zvezde u 80-ih, eks albanski napadač, koji je Partizanu znao zabijati na skoro svakoj utakmici. Ali njegova glavna karakteristika kao trenera jeste: igranje sistema 3-5-2; sistema, koji je u prošloj deceniji bio sinonim za najslabiju eru crno-belih u istoriju; eru prosjeka i skorog ispada u drugi rang takmičenja.

 

Zvezda je doživela još koji poraz do kraja sezone, sigurno. Tako je Sremova pobeda u Sremskoj Mitrovici (1:0) uoči Partizanovog meča 27. kola več značila titulu broj 73 zaredom (u19 su prvaci deveti put zaredom!).,a porazili smo jih i mi na Markani 3:1. Međutim, Puacin kapital bio je prevelik, da bi se naš večiti rival plašio, da če izgubiti drugo mesto. Borba za poslednje, četvrto, pala je na direktan okršaj OFK Beograda i Apatinaca i naravno, kao pre godinu dana, kraču su potegnuli Pivovari, porazom od 1:3 meč su završili sa dvojicom manje. Možda su te sezone zaista zaslužili Ligu Šampiona, ali sve to samo pokazuje, šta u stvari loči Veliku petoricu od ostalih.

 

B1DneSb.jpg

 

 

Partizanovi »problemi« su se činili mali napram ostalim, sve dok nije došlo poslednje streznjenje sezone, usred maja. Napadačka igra jih je kao u stvarnosti te sezone, koštala koji bod (padec u Sremu 1:2 u poslednjom minutu)-ništa strašno-ali strašno je, kad te košta trofeja. Crno-beli su u finalu kupa izgubili dobljenu utakmicu protiv niških autsajdera, koji slave prvi trofej nakon 114 godina.

 

wVBIM1l.jpg

 

Najtamnije trenutke u istoriji inače doživljava nekadašnji ponos Novog Sada, koji se, zajedno  sa Čukaričkim, seli u treči rang srpske fudbalske piramide.

 

qN42lFv.jpg

 

 

 

P A R T I Z A N 2 2 0 5 / 0 6

 

Mymfc99.jpg

 

Pozitivno iznenađenje:

Imati četiri napadača za 10+ golova; Akweugbu* (16) i Novikov (14) zajedno prvi strelci lige

Ivan Lazarević, Dinamit u veznom redu

Krilni igrači Šuh* i Jurčić

 

 

Negativno iznenađenje:

Obojica golmana, Rodrigues i Pavlov; od Marita* za sad ne ide očekivati čuda, iako je solidno branio

Centralni vezni red treba još jedno pojačanje

Štoperi Kalašnikov i Stanić. Prvi je bio krivac za dva gola protiv Niša u finalu kupa, drugi je igrao promenljivo.

 

Največi potencial:

Zajac. Unatoč nezadovoljstvu i osobnim problemima, Ukrajinac je nakon završetka europske sezone dobio prilično lepu minutažu. Potez sezone bio je zaustavljanje Zvezdinog igrača u 24. kolu u večitom derbiju, koji je rezultirao kontrom i povišanjem našeg vodstva na 2:0.

 

 

ZQGMX29.jpg

 

Bratstvo i jedinstvo, svi za jednog, jedan za sve. Zajedničko veselje nakon gola, na jednoj od utakmici blizu kraja sezone.

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

3vpvzGj.jpg


 


 


 


SP 2206 U PORTUGALU: MEKSIČKO RAJANJE; ČAST EVROPE SPASILA SAMO HRVATSKA


 


kaXKcx5.jpg


 


Europa u »kolapsu«. U 23. veku je kvalitet fudbala na celom svetu. Od 16 sudionika eliminacijske faze, »samo« šest dolazi iz starog kontinenta uz »debakle« običnih favorita. Francuska je obtičala več u grupnoj fazi, možda smo očekivali i više od Ukrajinaca. Talijani su poraženi od Madžara, a Španci od Čileanaca. Senzacija šampionata ipak nisu toliko Meksikanci, koji su pre četiri godine igralu u finalu, nego Južna Koreja i Južna Afrika, koja je u borbi za bronzu ohladila »vatrene«.


 


 


4WGo3uW.jpg


 


Do 6. jula 2206 zvanični branitelji krune Argentinci, koji su se na Mundijal kvalificirali tek nakon baraža protiv Kanade, su ispali upravo protiv budučeg azijskog finalista. U istoj fazi takmičenja su ispali Brazilci, prvaci iz 2198; njih su izbacili Panceri. A zbog slednjih več drugo svetsko prvenstvo zaredom propustila je Srbija- u dodatnih kvalifikacijama su bili Nemci dva put bolji-3:2 i 2:0.


 


Grupe A-D


Grupe E-H


 


wg7NnCT.jpg


 


 


 


bVAflIJ.jpg


 


 


5. august 2206


 


Braniči naslova pobedom u Novom Beogradu (2:0) započeli novu sezonu, a u fokusu su (ne) očekivane rošade u zadnjoj liniji


 


»RIZIK JE VELIK, ALI KAD AKO NE SAD?«


 


Pobeda nad Bežanijom u uvodnom superligaškom kolu je več zaboravljena. Perič i Akwuegbu* su več u prvom poluvremenu zatvorili sve nade domačinima za bilo kakve bodove. Bežanija je inače superligaški status ohranila zahvaljujuči boljem izhodu u dvomeču finala plejofa proti Novog Sada.


 


Ipak, sav fokus je u prelaznom periodu. Taj je za crno-bele možda več završen. O novim pojačanjima ponovo je morao spregovoriti strateg crno-belih, i nakon pobedonosnog početka.


 


»Za nas je prelazni rok možda završen. Možda, ako ne bude neke gore povrede. Eventualno bi si želeo još nekog aktivnog veznjaka, ali videčemo«, reči su trenera Partizana, koji je ne toliko šokirao izborom novajlija (dovevši još dva štopera), nego tome, što se očigledno odrekao dvojice klupskih ikona.


 


32-godišnje ikone i kapitena kluba, Igorja Reška nije bilo na listi prvog tima na početku sezone, a po nezvaničnim virima njegovim putem bi mogao iti Guillermo Diaz (31)*, još jedan štoper, ali za razliku od Slovenca, on je napravljen u 2191. u Partizanovoj akademiji. Kako si inače razložiti dovođenje još dva štopera u prvi tim? Trener Partizana miri i objašnjava-sve če biti u redu.


 


»U pravljenju i pomlađivanju tima bitan je tajming. Mislim, da smo na pravom putu. Doveli smo Rodića iz Niša, ide za domačeg igrača, što je dodatan plus. A največe zadovoljstvo mi je, da smo u prvi tim konačno promovirali još jedno naše dete. Nenad Mijajlović* (22 g., YI 2200) je prošle sezone prvi put dobio priliku, da dobije konkretnu minutažu u Superligi, na pozajmici kod Borca, i mislim, da je tamo odlično prošao ispit. Sa prosjekom 7.31 bio je najbolje ocenjen igrač šestoplasiranog tima Superlige. Bio bi  greh, ali ga ne bi vratio u Humsku. Videli ste, da je bio več protiv Bežanije odličan, iako nismo imali puno posla.«


 


Na poziciji štopera tako crno-beli imaju Stanića, Kalašnikova, Rodića i Mijajlovića uz nejasnu sudbinu Diaza, dok je Rešek, čini se, precrtan? Definitivno?


 


»Ako čemo imati krizu sa povredama, naravno, da neču imati drugog izbora. Odluka je moja, i na junu 2207. ču za to odgovarati.«


 


Gužva je nastala i kod golmana. Več prošle sezone traženi Kristić (Kamen Ingrad) postao je novi član tima iz Humske i debitirao več na stadionu Bežanije. Hrvatsku koloniju dopunjava još jedan tražen biser iz zime, Marko Vuković (Dinamo), koji če na desnom krilu doneti još veču eksplozivnost.


 


 


5EOq8KG.jpg


 


PGyDrBm.jpg


 


rOv9HIp.jpg


 


"Passing? Kakav passing? Sve je u brzini."


 


 


»Kristić je doveden, pošto znate, da nisam bio zadovoljen predstavama naših golmana. On če rotirati sa Rodriguesom, dok je Pavlov za sad dio Teleoptika. Pinto Marito* je prerasao u19 tim. Ako dobijemo dobru ponudu za pozajmicu, otiči če, ako ne, biče treči golman za LŠ pošto trebamo kvotu HG igrača. Vukovića smo pazarili več prošle sezone. Njegovim dolazkom dobijemo veči manevrski prostor i na sredini, pošto je dobar i u obrambenim zadacima, pa možda na MC zaigra i kad neki ofanzivni vezista, poput Mesaroša ili Djokića.«


 


Videčemo kako če to izgledati. U međuvremenu na tiha vrata Partizan su napustili golman Lazić, vezist Dopierala i još jedna ikona, veznjak Orlov, koji je bio član crno-belih 13 sezona. Ako trener Partizana neče pojesti svoju reč, crno-beli če morati »napraviti« novog izvanrednog štopera. Ako če Rešek biti na stranskom tiru, u istoj smeni biče i njegova zapuščina u devet izvanrednih sezona: najstandardniji član prvih 11 je uto vreme sabrao čak 368 nastupa, postigavši čak 61(!) golova, 19 asistencija, a 55 puta bio je proglašen za igrača meča. Godinu mlađi Diaz* (YI 2191) upisao je 12 aktivnih sezona u prvim timu, upisavši 100 nastupa manje od Slovenca, zabivši 13 golova i 15 asistencija.


 


tjN6iqV.jpg


 


 


mRyG218.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sezona 2206/07


 


UKRAJINSKI GRENKO-SLATKI TANGO; KAKO SU VEČITA RIVALA ZAPALILA MILANO I NIŠKA RENESANSA


 


 


JESEN 2206 (SVA TAKMIČENJA): EKSPRES UZ PAR OPOMENA


 


Da li se je poznao nedostatak dvojice štoperskih veterana? Surovo rečeno-ni pod razno. Partizanova jesen 2206 je bila slična jeseni 2204. Zadnja linija, koja je zajedno igrala prvi put u životu, zajedno sa preporođenim prvim golmanom Rodriguesom, prvi primljen pogodak sezone doživela je nakon slaba meseca trajajuče sezone. U centralnom veznom redu, gde je ne tako dugo nazad bila velika gužva, pozicionirao se je duel Zajac-Lazarević. Uz standardna krila, efikasnost je zagotovljao »nenormalni« napadački orkestar, gde je-ne prvi put-eksplodirao najbolji ukrajinski napadač svih vremena. Andrej Novikov je polusezonu zaključio sa nerealnim ispljenom od 19 golova na 20 utakmica. Svoju ulogu su odlično odigrali i »bekap« igrači, iako su igrali na njim manje prirodnim pozicijama. Utakmicu karijere za Partizan na jesen odigrao je slovački internacionalac Mesaroš na poziciji ofanzivnijeg MC-a na Marakani.


 


 


YkT59Xq.jpg


 


Jesen je uprkos odličnoj formi (glavna potvrda le-te bio je 100% učinak na 4-strukom paketu gostovanj kraj oktobra) bila i u znaku manjih »pomračenja«, koja su zapravo koristila i motivirala tim. Prvo se desilo u Minhenu, gde smo doživeli nezasluženi poraz. Nakon toga nismo se uspeli sastaviti protiv odličnih Nišlija i Sremaca. Drugo je došlo u našom hramu, gde nama je Javor očitao lekciju strpljenja i kontranapada (1:3). A treče je došlo u kupu na Karaburmi, ali tamo sam video pre svega pozitivne trenutke. Znam, gde smo grešili (previsoko postavljena zadnja linija), uz to smo (što se ne događa često) preokrenuli zaostatak od 0:2, ali penali su lutrija, gde bi po  nepisanom pravilu mi morali iči dalje. Ali dobro. Više sam se pribojao povreda, a te su najviše udarile našeg prvog desnog beka. Šunko si je na utakmici u Ivanjici u 5. kolu slomio nogu i na teren če se njom vratiti tek krajem februara protiv Srema, dok če njegova noga u maju-pozlatiti. Lazarević se povredio na 4 mesece u prvenstvenom meči na Karaburmi, ali na prolječe postao je onaj pravi (kad bi bio i u glavi…).


 


 


pNljjBS.jpg


 


Naš glavni pratilac na jesen bio je (ne) očekivan. OFK Niš je sa 100% učinkom započeo prva tri kola šampionata, onda izgubio od Zvezde i očekivao se po običaju njegov prosti pad. Ali on se nije desio. Kakva je prava slika naših ostalih rivala, tako je ostalo veliko pitanje, pošto su gubili bodove na veliko. Zbog poraza kuči očekivao sam, da če se na prolječe konačno probuditi Javor.


 


ItHUjxv.jpg


 


 


P6NOGvX.jpg


 


 


 


PRELAZNI ROK NA ZIMU 2207: RASPAD SREDINE? KOLUMBIA, IMAMO PROBLEM


 


 


OkdVVG3.jpg


 


Tako je izgledao naizgled odličan prelazni rok za ambiciozne Sremce, dok smo u Humskoj maštali, kako bi pokrenuli istoriju.


 


Dogodilo se ono, čega smo se bojali. Od leta 2207 više nečemo uživati u igrama ukrajinskog virtuoza Zajaca. Možda nitko u istoriji tog sejva u toliko kratkom periodu neče pustiti dužeg utiska kao 26-godišnjak iz Fastiva. Na jesen se pokazao kao jedini sposoban Lazarevićev partner na sredini terena, a inače neverovatan univerzalac u tom periodu na 19 utakmica upisao je 4 gole i 3 asistencije. I na žalost mogu reči, da je več njegov dolazak u Partizan bio trasiran sa poljem nesreče. Slićno kao što je raketoplan Columbia svoju sudbinu zapečatio več sletanjem, Zajčeva sudbina u Humskoj se (ako izuzmemo, da smo transfer čekali godinu dana) zapečatila sa problemima adaptacije, koji su rezultirali u period neigranja, a umesto, da bi se uspešno rešio prvi, glavna tema debate, postao je taj drugi problem. Zbog njega nije hoteo produžiti ugovora ni za koju cenu i postao je glavna zimska meta običnih europskih velikih riba. I na kraju pobedio je-Real Madrid. Nije pomoglo, što sam mu jeo iz ruke, da ostane.


 


yrxDqdR.jpg


 


Njegovu zamenu još čemo tražiti. Umesto toga, posvetili smo se pre svega skautiranju mogučih pojačanja za sledeče leto u napadu. Ali ni jedan od jedno 40 skautiranih napadača (sa filtrom, bazirajučem se na solidnom Anticipationu i brzini) nije zadovoljio mog okusa. Iz vranjske Budučnosti smo doveli 17-godišnjega Predraga Lekića, no on je još previše zelen za koji SS. Od prošlosezonskih prvotimaca dogovorili smo pozajmicu Charvata u HSV i transfer Diaza* na leto u Inter.


 


 


 


PRVENSTVO


 


BAc7Kmc.jpg


 


U veznom redu je krajem februara pukla nova  bomba, pošto je odlazak iz kluba zatražio i Lazarević. 28-godišnji general sredine terena na našu sreču još ima ugovor do 2210. I pošto ga smatram tako važnim za naš tim, u toku sezone sam promenuo strategiju, da nezadovoljne igrače sa ovakvim slučajem stavim na hladno. A imao sam i objektivan razlog: zanj jednostavno nemamo adekvatne zamene. Nadao sam se, da če očekivano osvojenje 74. titule zaredom promeniti njegovo mišljenje, da o osvajanju Evrope ne pričam.  Uz to, malo je falilo, da nismo izgubili i Perića. Za slovenačkog napadača je Čelsi slao neodbijajoču ponudu uz izlaznu klauzulu (zašto se ovome nisam posvetio pre?) od 22.5 milijuna eura. Na sreču u toku pregovora, Perić je od Partizana dobio odmah novi ugovor sa rekordnom izlaznom klauzulom od 290 milijuna, pa su Plavi naravno odustali.


 


 


nsjzy9b.jpg


 


 


O rezultatima u prolječnem delu neču puno pričati. Za nas je važno, da smo novu titulu osvojili več na »dan pobede«, 9. maja. Do kraja sezone imali smo još jedan slab dan, opet na Karaburmi (0:4), a ta pobeda je praktično donela odgovor na pitanje, koja četvorica če u Ligu Šampiona. Prednost Romantičara na 4. mestu (posle samo 26 kola) tad je bila skoro nedostižna-za Nišlije i-največe razočaranje sezone-Ivanjičane. Oba tima su nakon 4 kola plejofa bila bez pobede. Ko bi na početku sezone stavio, da če Javor i OFK Niš imati jednaki broj bodova? Zbog odličnih Nišlija iz borbe za top 6 ispali su tradicionalno neugodni Apatinci.


 


 


BgeL8Tm.jpg


 


 


KUP


 


Čekali su do 2206. prvi trofej nakon 2092. Onda su uspeli taj trofej i obraniti. OFK Niš je novi-stari pobednik Lav kupa, dok je Rad izgubio svoje drugo uzastopno finale (pre dve godine izgubili su od Javora). Trenutni ponos Niša plasirao se i u polufinale kupa UEFA, gde je na penale izgubio protiv škotskog Dunfermlina. Škoti (Rangersi su bili pobednici kupa UEFA u prošloj sezoni) su u finalu poraženi od Rome.


 


DX29fng.jpg


 


Na razcvet fudbala u Nišu priča i podatak, da čemo u narednoj sezoni u Superligi prvi put pratiti dva kluba iz trečeg največeg grada u Srbiji. I predstavljati če ga-debitant! Posle OFK Niša, Radničkog te Železničara, koji su več okusili igranje u fudbalskoj eliti u tom sejvu, to če biti premijera za najstariji fudbalski klub iz Niša – Sindjelić, pobednika Superlige u sezoni 2206/07.


 


 


 


EVROPA


 


Jedan po jedan-to je bio moto za crno-bele u novoj europskoj sezoni,  gde smo jedva čekali, da zaboravimo lanski Real Madrid. Več prva prepreka bila je ozbiljna-u poslednje vreme se protiv Porta nismo nadigrali. Ovaj put je bilo  malo drukčije, ali bilo je napeto sve do kraja (1:0, 1:0). Bila je inače to samo uvertura za možda finale pred finalom-i ponovni susret sa Belim baletom u četvrtfinalu.. Čarobnjak iz Ukrajine na Bernabeuu doneo nama je važan gol, a tamo smo imali i nešto, što lani nismo. Golmana. Uprkos minimalcu znali smo, da nas očekuje pakao kuči. Humsku je zato napunio rekordan broj gledaoca, koji pratili gladiatorski boj.


 


HXlX51i.jpg


 


Marat Simonenko je nakon probijenog našeg levog boka skoro nosom otišao u našu mrežu, a prekinut urok protiv Španaca prekinuo je njegov žestoki susjed sa druge strane granice u 74. minutu. Za 1:1 i polufinalni susret protiv prvaka Evrope-Liverpoola. Da li postoji još bolji tim od Madrižana? Jeste-Redsi su u prošlogodišnjem finalu savladali njih sa čak 4:2. Obično naša omiljena stranka na New Anfieldu je doživela šok od koga drugega nego od Novikova, međutim uz pomoč sudije stigli su do remija. Za to su »platili« u revanšu, gde je blistao naš junački duo iz finala ispred 2 godine, a Liverpool je meč završio crveniji, da više ne bi mogao biti.


 


 


F2ByExR.jpg


 


I naš finalni suparnik je bio Crveni- treči put u povijesti. Zvezda na trofej prvaka Evrope čeka več 144 godina. Jedini naslov u LŠ u tom sejvu osvojili su davne 2063. (kad su na putu izbacili i Partizan). Izgubili su i dva finala protiv Partizana- 2149. i 2150.


 


Uprkos tome, što je na četvrtfinalnom meču, slično kao Srem, izgubila igrača, Zvezda je imala u napadu još dva ubojita i eksplozivna igrača. Zvezdin strateg Mile morao je njih, a pre svega sebe, dobro psihološko spremiti na meč na San Siru: u svojoj trenerskoj karijeri protiv Partizana izgubio je sve mečeve. Ipak, Delije mu opraštaju barem to, da je več od početka sezone svoju omiljenu formaciju 3-5-2 (koja garantira borbu za opstanak) promenuo u 4-4-2.


 


 


dn3MQXY.jpg


 


WIjb7f1.jpg


 


Pošto je Zvezda u Milanu imala ulogu »domačina«, očekivali smo aktivniju igru, no od crveno-belih u prvih 45 minuta nismo videli ništa. Jednog od retkih izlazaka na protivničku polovini, baš pre isteka prvog poluvremena, iskoristili su crno-beli, i preko pola kontre i Akwuegbuja* poveli sa 1:0. Gol nije poremetio crveno-belih; nastavak su počeli poletno i več  nakon slabih pet minuta nakon lepe akcije preko Božiča rezultat je bio poravnan.


 


 


Zvezda se onda probudila, ali je zatim opet ušla u konzervativniju fazu. Uskoro je došlo novo buđenje. Slobodan udarac za Partizan dobrih 15 minuta kasnije izveo je slovenački bek-povratnik, koji je na jesen slomio nogu. Da li je bila ta noga, ne znam, ali znam samo to, što sam video-bomba iz slobodnjaka ubila je sve pajkove u mreži Zvezdinog golmana za prvi pogodak Slovenca u sezoni! Ne pogađaju desni bekovi Partizana često, u finalima LŠ, ali kad to store, golovi su nenormalni (pogledajte si report sezone 2118/19 odnosno gol u finalu te LŠ). Tek tad je Zvezda opet počela igrati; tek tad je Rodriguez imao pune ruke posla na golu crno-belih. I u fazi največe Zvezdine ofanzive, primili su  još treči, odlučujuči pogodak. Opet pola konta, u glavnoj ulozi olimpijski i europski šampion, da bi na kraju šlag na torti pobrao Ukrajinac sa lepim udarcem iz ruba kaznenog prostora, možda čak dlje, za konačnih 3:1.


 


UdG0sHt.jpg


 


 


 


tBx5yaI.jpg


 


Wns5Hbt.jpg


 


wK9RCWd.jpg


 


 


Albanac na klupi Zvezde doživeo je novi-možda najgori poraz u karijeri u večitom derbiju. Do kraja sezone sa Partizanom če u nebitnom meču u Humskoj za prvenstvene bodove odigrati 1:1 i to če biti prvi put, da nije poražen.


 


Inače treba naglasiti još posebnu stvar u vezi večitih derbija te sezone. 18. aprila 2207 se je odigrao jubilarni 900. večiti prvenstveni derbi! Julian Mile na klupi Zvezde je tako imao priliku voditi svoj tim na tom jubileju - dok je kao igrač pre dobra četvrt stolječa umeo učestvovati u 800. večitom derbiju, gde je bio jedini strelac za Zvezdu u porazu 1:3 na gostovanju kod Partizana.


 


 


lLruDFm.jpg


 


 


 


 


P A R T I Z A N   2 2 0 6 / 0 7 


 


rlWbLHS.jpg


 


O 90% tima moram, da pričam u superlativima. Novikov je imao sezonu života, pogađao glavom, nogom, iz slobodnjaka, narodnjaka. Mijajlović* je u debitantskoj sezoni u Partizanu odigrao čak 42 mečeva-najviše od svih. Spomenuo sam i ulogu bekap igrača, a kad gledam ovu sliku, moram spomeniti i učinak Bruna Burića, kojeg sam pre početka sezone več imao za višak. Prva sezona Kristića u Partizanu je uzeta sa rezervom. Rodrigues je bio apsulutni vladar Partizanove mreže i ako zaključim na podlagi te sezone, tako če i trajati, iako znam, da če se forma pre svega golmana i napadača na početku naredne sezone »resetirati«. Nešto manje sam bio zadovoljan i učinkom Sušca na kraju sezone, 29-godišnjak je nakon solidne jeseni u maju promašivao sve živo i mrtvo.


 


Kako napred? Da li sam si pre 3-4 godine predstavljao, da ču morati vezni red sastaviti skoro na novo?


 


Ali prvo-zasluženi odmor.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Na žalost, još sam daleko.  :crying: Ovog lika prestigla su barem još dva, Poljak (https://www.givemesport.com/1454766-michael-leniec-holds-guinness-world-record-for-longest-ever-game-of-football-manager) i trenutni rekorder sa neverovatne 333 sezone. (https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/397246-longest-single-game-of-football-manager). 

 

Medjutim, i ako se desi, da bi stigao taj rekord, ne znam, da li bi ga priznali. Možda samo (ako/kad dođem do 333+), ako pronađu podatak, kad je bio sejv ustvaren (maj 2009 u stvarnosti).  Što se tiče samog profila-u toku sejva sam nakon par decenija penzionirao star profil i počeo sa novim, pa tako nemam ukupnog podatka o broju utakmica, pobeda, poraza itd.  Isto tako moj zvanični broj sati i minuta u tom sejvu je po mom mišljenju relativno nizak, pre svega zbog toga, jer kad ne igram FM-a, ne puštam ga upaljenog u pozadini, da mi broji minute u ništa, nego sejvam i izadjem. 

 

Inače trenutno pravim malu pauzu, trenutni mini projekat je FM 2013 sa Paok-om. Ali ne sumnjam, da če biti ovde još materiala.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Još postojimo: početak sezone 2207/08


 


UOČI PRVE UTAKMICE U HUMSKOJ


 


Više od dva meseca se nije igrala sedmica, sad je Paok na čekanju. Da li če trebati WD-40? Kako kaže, »normal service resumed«. Nakon tri službena meča, Partizan je na 100% učinku. Bili su u stožeru Zvezde nestrpljivi nakon crne serije protiv Partizana u poslednje vreme, zato su se verovatno radovali rasporedu LLSL, koji je več u prvom kolu na Marakani upario večita rivala. Kad, ako ne sad? Pritisak Zvezde, sasvim suprotan način, sa kojim su se crveno-beli zoperstavili crno-belima pre tri meseca u Milanu, nije obrodio sada. Perič u prvom i Jurčič u završetku utakmice produžili su agoniju menadžera domačih Milea protiv Partizana- nula bodova na Marakani, odkad je trener. Još jedno gostovanje odrađeno je još višom pobedom, dok je u superkupu Evrope savladana Roma. A tako izgleda trenutna tabela šampionata, koja nije regularna zbog več sad mnogih odgođenih utakmica.


 


 


Ibz362q.jpg


 


U Humsku su na leto stigla tri velika pojačanja. Možda ove reči zvuče ludo, ali u prvom planu sam imao dovođenje jednog napadača (ofanzivca), iako jih imam u prvom timu več pet. Pogledajuči stvar detaljnjije i kroz prizmu starostne strukture i dosadašnjih predstava, vidimo, da su u top godinama samo još 2. To su 27-godišnji Domen Perič i 26-godišnji Frank Akwuegbu*, naš nigerijski Totti. Zvezda prošle sezone i najbolji ukrajinski napadač svih vremena (102 nastupa, 70 golova), Andrej Novikov je ušao u svoju 33. godinu, ugovor mu isteče sledečeg leta i neče biti produžen. Andjelko Sušac (29) je suviše nekonstantan, a isto važi i za 26-godišnjeg Miloša Savića. Iako u prosjeku zabija još manje golova od Hrvata, Savić kao jedni od manjine srpskih igrača mora ostati u Partizanu, ako ne zbog drugog, zbog kvote HG igrača za LŠ. Zato je od svih otpao baš Sušac, koji je več slan na pozajmicu u HSV, dok je nov član crno-belih nekadašnji član Krila Sovjetov, Jevgenij Losev, koji je Bački zabio dvaput.


 


5VNG3mh.jpg


 


Naredna dva igrača u stvari nismo trebali. Ali kad ti na skaut report skrinu briljiraju leva krila, iako jih ne trebaš… Miroslav Jurčič je dobio konkurenta, sunarodnjaka iz Segeste Želimira Kosa, koji je doveden na krilima uspeha hrvatskih mladih reprezentacija u21 i u19, koji su obe u istoj godini pokorile Evropu. Kos je bio dio u21 tima, ali je odigrao samo jedan meč zbog povrede. Trečeg igrača i nismo trebali. Međutim Ivan Lazarević, kao najjači obrambeni vezni, je tiha mina, koja traži novi izazov i želi napustiti klub, ali za sad mu to »nije uspelo«. Maksimović je doveden iz OFK Beograda. To znači, da smo se još za jednu sezonu odrekli Riveri, kojeg smo slali u ambiciozan OFK Niš.


 


 


9PNg3NC.jpg


 


Veliki rivali su poslovali na veliko međusobno, što je rezultiralo i u tenzije, pre svega u taboru OFK-a i Zvezde: 


 


WXD6fZk.jpg


 


 


arHybja.jpg


 


 


IhiIcC6.jpg


 


 


Dok u toku pisanja postoje zanimljive razlike u balansiranosti svakog od tima. Tako Srem OPET nije doveo nijednog napadača, u tom trenutku mu je samo jedan zdrav od trojice. Tim Javora ima u sastavu samo dva klasična centralna vezista, dok jih recimo Zvezda ima četiri uz i četiri klasična napadača…


 


 


qr5mliE.jpg


 


Navijači Partizana su dugo čekali, tek 2.9. če prvi put u šampionatu gledati svoj tim protiv Srema, a tom meču, ako neče biti odgođenja, sledi još paket trojice utakmica-Basel u LŠ, OFK Beograd i Novi Sad. Youth intejk 2207 po mnenju asistenta obeležio je ukrajinski, a ja mislim drukčije i mislim, da če se bolje razviti nigerijski branič.


 


 


81JBbjP.jpg


 


 


dNlvBHj.jpg


Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Partizanova sezona 2207/08


 


 


Konačni poredak skoro kao iz učbenika; sezona u znaku Lazarevićeve kislo-slatke sapunice i nastavka Zvezdine crne (ili ako očete crvene) serije protiv Partizana


 


 


JESEN 2207: NA KRILIMA PERIČA I LAZAREVIĆA; NEREGULARNA LIGA ŠAMPIONA


 


Sezonu 2207/08 možemo nazvati i sezonu bez velikih iznenađenja, ako izuzmemo individualnu eksploziju Partizanovog defanzivnog veznjaka, o koji čemo još pričati. O domači tituli nikad nije bilo dileme. Parni valjak je u šampionatu na krilima praktično jedinog raspoloženog napadača Periča nanizao osam pobeda u nizu. Crno-belima je koliko toliko uspela slediti i Zvezda (6-0-2), ispred koje crno-beli još nisu uspeli stvoriti neke psihološko ohrabrujuče prednosti. Nadu za četu Juliana Milea su djelomično značila dva neočekivana neuspeha Partizana na gostovanjima: prvo su odali bod kod slabijeg tima iz Niša, a onda upisali prvi poraz u Novom Sadu. Crveno-beli su se tad približali na -4, ali su na zimski odmor otišli ponovo na minus sedam pošto su u drugom večitom derbiju-uz dobru, na trenutke bolju igru od Partizana-poraženi sa realno gledano previsokih 1:4 i time nastavili sa negativnim  kompleksom večitih derbija otkad je na klupi Zvezde albanska ikona, koja je par dana nakon derbija »slavila« 50. rođendan.


 


Unatoč rezultatskim uspesima, u redovima serijskog srpskog šampiona videle su se neke pomanjkljivosti. Na čak devet navrata crno-beli u prvih 45 minuta nisu zabili gol. Domen Perič (10 golova na polusezoni) bio je jedini koliko toliko raspoloženi centarfor, ostali ofanzivci mu za sad nisu sledili.Na levom krilu se istekao Kos (dvostruki broj asistencija), dok je iz Slovenca prvi muž jeseni predstavljao 29-godišnji, inače obrambeni vezni Dragan Lazarević, koji ne samo, da je nenormalno pogađao, nego je i asistirao. Svoj dio posla za sad obavila je i zadnja linija. Više smo očekivali od Schucha, Savića, dok smo za Novikova (za kojeg se očekivalo, da na leto napusti crno-bele) očekivali pad. Ali vratimo se ka Lazareviću, koji se upravo nakon poraza u Novom Sadu prelevio od čoveka, željnog napustiti klub, do čoveka, koji se predomislio i potpisao novi ugovor sa astronomskom platom od 300k na mesec. To je bio zame osobno  naj događaj jeseni.Bruno Burić, krilni napadač, koji se sa njim na početku sezone posvađao na treningu, tako se još tvrdnije zasidrao kao – član rezervnog tima.


 


 


AyPcN9d.jpg


 


Izuzevši turneju u Japanu i Lav kup, jesen 2207 je zaznamovao neviđen osip reprezentativnih igrača u Ligi Šampiona zbog kvalifikacija za EP, koje su se igrale u skoro isto vreme. Mislim, da se tako nešto desilo prvi put. Do sad sam kad pričao o utakmicama superkupa Evrope, koji se igrao u godinama pre EP-a; pričao sam o slučajevima, kad su Partizanovi Južnoamerikanci propuštali mečeve LŠ zbog kvalifikacija za SP. No u toj sezoni su dugačke kvalifikacije za Euro Partizanu čak tri puta u grupni fazi oduzele skoro sve reprezentativce. To se najbolje osetilo u meču u Istanbulu, gde smo bili prisiljeni igrati sa najmanje dva igrača iz u19 tima (Nešković*,  Milenović*), išlo je tamo sve naopako i zbog isključenja Vukoviča, dok se drugi golman Kristić povredio i na golu je debitirao 17-godišnji Alvarez. Poraz od 1:4 nije nikakvo iznenađenje.


 


CdCubry.jpg


 


 


PROLJEČE 2208


 


Gak6ULC.jpg


 


Zimski transfer period  su zaznamovali OFK Niš i Zvezda. Nišlije su za 11.5 milijona doveli štopera iz Srema i porušili klupski rekord, dok su naši največi rivali brojno več lepo selekcioniran tim dopunili još sa jednim napadačem, isto iz Srema. Julian Mile je tad još valjao za pravi trenerski izbor, dok sam se tad pitao, kako če Srem praktično bez napadača dogurati do 4. mesta.


 


Period do kraja rednog dela ipak su zaznamovale neke promene. Naša prednost ispred Zvezde ostala je nepromenjena, a glavna karakteristika tima jeste bila pad koncentracije u odbrani, dok je napad uz Periča počeo dopunjavati na jesen slab Savić, još za pola klase bolji Lazarević te slovačko krilo Mesaroš. Pala je i forma golmana. Tri primljena gola od Apatinaca i zaslužen poraz u Ivanjici naterale su me na misao, da rotacija štopera i nije dobra ideja, ali šta kad ni sad ne znam baš, koji je prvi duel. Upravo pobeda nad nama je preporodila Javor; Ivanjičani su onda upisali još dve pobede u nizu. Neočekivano efikasni postali su i Sremci, a sve to na rovaš OFK Beograda. Romantičare je slaba forma kraj marta možda neočekivano oddaljila od top 4, dok su poslednje mesto u top 6 očekivano ili ne, zauzele Nišlije.


 


 


LLSL: MILEOV KOMPLEKS OD PARTIZANA


 


Romantičari su i na kraju ostali bez Lige Šampiona, no ono što više brine jeste, da imaju barem tri igrača visoko na moji skauting listi. To nije toliko lepa vest za nas (pošto se trudim, da ne oslabim rivale), nego postoji velika mogučnost, da sva trojica (WNT znak) ode u inozemstvo. Javor i Srem su zadržali mesto u top 4. A posebno mesto u priči poslednjeg dela sezona zauzima Zvezda, ko kojoj bi težko napisali ambivalentniji utisak.


 


rcxBlHR.jpg


 


 


Četa Juliana Milea je drugu sezonu zaredom završila kao vicešampion, na kraju kao ubedljivi vicešampion ali sa lepotnom greškom i neslavnom gol razlikom. Predstavama u završnici sezone i najvernim Delijam se postavilo pitanje, dali je Mile pravi izbor za budučnost. Pet pobeda i pet poraza, ali ti porazi su bili milo rečeno sramotni: 0:4 u Nišu (uz 4:4 par nedelja tamo), dok su domači večiti derbi 29. kola dočekali sa popotnicom od 0:3 u Ivanjici i 0:3 u Karaburmi! »Mizerija« na Ljutici Bogdana je bila tako velika, da se Mile odlučio protiv Partizana prvi put upotrebiti formaciju 3-5-2, ali ni to nije pomoglo (0:3) i da bi bila tragedija još veča, time je Partizan i zvanično potvrdio 75. titulu zaredom.


 


 


Dali uopče treba spomenuti i rezultat trečeg večitog derbija u Humskoj (0:4)? Mileova statistika večitih derbija u svim takmičenjima odkad je trener Zvezde (od aprila prošle godine): 10 utakmica, 1 remi, 9 poraza uz gol razliku 6:26!


 


L2Hqnhj.jpg


 


 


LAV KUP


 


Bilo je i do žreba, ali kad se ga osvoji, uvek je lepo. U finalu protiv Srema presudio je ove sezone ne tako efikasni Nigerijac*, koji je tako na najlepši način zaboravio katastrofalno učešče na afričkom šampionatu u februaru.


 


3Eyoyzf.jpg


 


 


LIGA ŠAMPIONA


 


Realna slika Partizana se pokazala u nastavku, eliminacijom PSG-a, kojoj je sledila jedna od fudbalskih klasika sa Bayernom. U Humskoj su Bavarci 90 minuta spavali, a u 91. udarili prvi put-uspešno, nakon izgubljene lopte na sredini terena i pola kontre uspeli zabiti gol nade. Gol, koji psihološko znači puno. Gol, koji je u međuvremenu poremetio crno-bele, koji su kuči izgubili dva boda od Niša, a ta nervoza očigledno je trajala čitavo prvo poluvreme meča u Minhenu, u kojem se Partizan snašao u zaostatku od 0:2. Moj moto, da je treba prvo igrače smiriti a tek onda usmeriti, se izkazao kao pravi. Senegalac Fall postigao je svoj najbitniji pogodak u karijeri, koji nas je odneo u produžetke, gde su nas u polufinale dovele dve zlatne zamene Vuković (od 106.) odnosno Savić več od pre i potpuni preokret na Allianz Areni 3:2 je značio polufinalni duel sa Interom. Sa timom, sa kojom se nismo sreli več 16 godina, od čuvenog finala LŠ, koji je odlučio Kalinić; ali sadašnjost je donela činjenicu, da u redovima Nerazzurra igra verovatno  najdraži igrač tog sejva ikad, škotski napadač Neil Lister, za kojeg je Inter Čelsiju platio (za FM 2007 neverovatnih) 71 milijuna eura. Protiv njih je konačno proradila odbrana; duel se odlučio u revanšu, a novi milanski velikan nas je čekao  na Bernabeuu.


 


Finale protiv Milana dočekali smo sa trojicom problema. Prvi je bio ta, da jedan od junaka San Sira 2207, desni bek Šunko, nije bio 100% spreman; drugi-da je Lazarević početkom maja neočekivano opet zatražio transfer. Da bi ohranio njegov moral i moral tima, obečao sam mu, da če otiči na kraju sezone, ali unatoč tome, jednom se nije pokazao na treningu i dobio je zasluženu kaznu. Iako je bio njegov moral odličan, recimo nisam ga stavio u finale Lav kupa, dok je svejedno u finalu LŠ dobio priliku, zajedno sa Fallom. Treči problem je nedostatak štopera Stanića zbog kartona.


 


7gGwobP.jpg


 


Manko koncentracije u odbrani i sterilni napad na žalost odlučili su finale 2208, gde smo par minuta pre kraja uspeli doči u produžetke pogotkom ukrajinskog štopera Terenske nadmoči nismo uspeli iskoristiti i to platili kaznom. Minut pre kraja drugog produžetka je naš prvi golman Rodrigues, inače srpski reprezentativac, nakon kornera rosso-nera zaplivao u prazno i poklonio pogodak odluke Talijanima, koji slave prvi naslov prvaka Evrope posle 45 godina.


 


a1nR3e7.jpg


 


9ULcNT8.jpg


 


 


Zvezdu je u osmini finala eliminirao Liverpool, a Sremce u narednoj fazi Milan. OFK Beograd je takmičenje nastavio u kupu UEFA, gde je stigao do četvrtfinala (Lille).


 


 


 


UTAKMICE U 2208:


 


dHWNg72.jpg


 


 


dYwtZo2.jpg


 


 


Analiza tima sezone 2207/08:


 


x2Iz7tF.jpg


 


Plus: Najbolja predstava nekog veznog igrača u poslednjih par decenija; ali igrača, koji če skoro sigurno na leto napustiti Partizan. Njegov najčešči partner u vezi Fall isto tako imao je najbolju sezonu u karijeri.  Kos i Mesaroš su bili prvi neprikosnoveni na krilima. Do dvostruke brojke golova su došli još Akwa* i Savić, od kojih se možda očekuje koji gol više.


 


Minus: Ko je kriv, da je odbrana tako pala u drugoj polovini sezone? Sa obzirom na prosječne ocene, moglo bi se brzo zaključiti- golmani. Od četiri štopera u minus kvalitetu možda izstopa Rodić, ali i njega je bezmisleno kriviti. Na Rodriguesa sam računao kao broj 1, i kad je Brazilac grešio (barem za dva gola u sezoni je direktan krivac). Kristić je bio solidan kao rotacija, ali za moj okus je primio previše, a impresioniran nisam bio ni Pavlovom, koji je dobio par prilika (celu prošlu sezonu ni jedne).


 


Rezerve su i u napadu. Losev nije odigrao ništa posebno, što me nateralo na ideju, da Novikovu, koji se u par navrata finiša sezone izkazao, produžimo ugovor i da popravim grešku, pošto sam ga u prolječnem delu sezone izbrisao iz registracije za LŠ i vanj stavio na zimu došlog Litvanca. Koji je pokazao još manje od Rusa. To smatram za veči »problem« nego odlazak Lazarevića: potencial Maksimovića je ogroman, a u vezi če u sledečoj sezoni-to je sad več zvanično-konačno dobiti priliku čileanska mašina Rivera, kojoj na leto isteče pozajmica u OFK Nišu.

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

EURO 2208: UDARAC ZAPADA


 


9seWaUC.jpg


 


Maratonske kvalifikacije su inače golovima sterilni alpski Euro osiromašile za žrtve guste konkurencije. Bez aktualnih šampiona Ukrajinaca, ali i bez dvojice velesila, Španije i Engleske. No, zapadna Evropa je uzvratila udarac. Ako se mentalno vratimo na početak 21. veka i kao okvir za top 5 liga uzmemo tadašnje zemlje petice, rečičemo, da smo prvi put nakon 2156. (Engleska-Francuska) pratili finale teške kategorije. Moussa Larrieu je osim toga, da je slaba dva meseca pre u dresu Milana presudio Partizanu, sad presudio i Azzurrima, koji su izgubili drugo finale zaredom: za četiri godine biče tačno 200 godina od njihovog poslednjeg naslova prvaka Evrope. Dok su se na drugoj strani trikolori sa sedmim tovrstnim naslovom (prvim nakon 32 godina) izjednačili sa Srbijom, koje su na penale izbacili u četvrtfinalu. Taj poraz je značio kraj za Fahrudina Jevdijevića, kojeg je na mestu selektora zamenio Milan Grabež, inače eks trener Radnika Stari Tamiš (!). Čast našeg regiona je neko vreme vratila i Hrvatska, koja je četvrtfinale obezbedila pobedom u 3. kolu protiv Danaca, ali je zatim doživela neočekivanu ledenu prhu od Portugalaca, koji su brojili do pet.


 


 


 


 


Sezona 2208/09, sezona udarca Halijeve komete i pada Rima


 


POSLE 75 GODINA KRAJ NIKAD VIĐENE DOMINACIJE


 


Gq6R6Qi.jpg


 


Četvrta sremska titula i prva posle 129 godina


 


Transfer period u Srbiji zaznamovala je neobična »izmena« igrača OFK Beograda i Srema: čak tri Romantičara su na leto 2208 obukla crno-beli dres, dok je u suprotni pravac otišla dvojica Sremaca. U SM inače još jedna pjaca bez novodošlih centarfora, ali jim je dobra stvar ta, da razvijaju na toj poziciji barem dva igrača vlastite škole. Javorovi posli nisu za spomenuti, dok je Zvezda bila još konzervativnija- 0 pojačanja.


 


Zvanično nula pojačanja imali smo i u Humskoj, ali u praksi imali smo jednog. Čileanski vezist Sergio Rivera je nakon šest godina razvoja i pozajmica konačno dobio priliku u prvom timu. Inače ofanzivni veznjak ima i solidne defanzivne atribute, koji če nama trebati posle odlaska Lazarevića u Valenciu. Za suradnju smo zahvalili i Sušcu, dok treba od ukupno čak 22 višaka naglasiti još odlazak štopera Veselinovića*, dugo godina projektiranog naslednika legendarnog Reška. Sad več 26-godišnjak prave prilike u Humskoj nije dobivao i njegova sledeča destinacija je ruski Cska.


 


 


LIGA


 


Jesen je bila skoro copy-paste prošle. Znali smo, da u napadu NEČEMO biti bolji, zato nama je niz utakmica bez primljenih golova dobro služio. Na početku smo postigli lepe pobede na Marakani i na Karaburmi i sve je ličilo na novu šetnju do titule.


 


 


Onda je došao niz od tri utakmice bez postignutog gola, izuzemši LŠ smo doživeli dva debakla protiv Spartaka i Apatinaca. U Subotici treba naglasiti i do sad neviđene vremenske uslove: prvi put u tom sejvu video sam broj 40 stupnjeva Celzija. U sedmom kolu je čelo tabele preuzeo Srem-zapamtite taj podatak.


 


Višestruke povrede napadača su nama pretile do kraja sezone. U  neko vreme igrali smo bez Periča (koji se povredio najmanje u tri navrata), Akwuegbuja* i Loseva. Njihovo breme su nekad odlično, ali ne dovoljno konstantno preuzeli Savić i Novikov, ali slednji pre svega u LŠ. Da li se nedostatak Lazarevića toliko poznao? Povrede su u bitno vreme »ubile« i naše najbolje desno krilo Mesaroša. Možda se sve to u kojim sezonama ne bi poznalo, međutim u toj sezoni osetio samo nešto neobično. Kad kuči izgubiš dva boda protiv Djerdapa, kad postigneš samo jedan gol protiv Novog Sada i Loznice (=trojice najslabijih timova u ligi); i kad pored toga Srem nije popuštao, onda znaš, da si pod pritiskom.


 


I kad smo u 11 kolu došli na megdan vodilnom timu lige, koji nama je bežao na plus 5 i bio bez poraza, bio je to za nas doktorat jeseni. Doktorat, kojeg smo, tad se činilo, uspešno prošli-nakon izuzetnog preokreta odneli smo sva tri boda! No, Sremce taj poraz nije poremetio i ušli su u novi pobednički niz; a mi smo nastavili našeg. Sa strpljenjem smo čekali, kad če Sremci, koji su celu sezonu igrali sa samo dva-tri sposobna, ali ZDRAVA napadača; popustiti. To se nije desilo, naprotiv. Kad smo u Ivanjici izgubili več dobijeni meč (1:2, preokret za 3 min), bilo je jasno, da če Srem postati prvak jeseni.


 


 


BjZRyR3.jpg


 


Jeseni, koju je pored Srema i Partizana obeležio i OFK Beograd, koji je na 3. mestu imao veliku prednost ispred preostala dva rivala. Crvenu Zvezdu smo u Humskoj u večitom derbiju (rekord posete) ponovo nakantali na znani način: počeli su dobro, zapravili par prilika i onda platili kaznu za to. Julian Mile je imao iz dana u dan više suparnika- izgubio je SVE velike derbije (Partizan, Srem 2:4, OFK, Javor) jeseni.


 


ca7B7pT.jpg


 


SefW1U6.jpg


 


 


ZIMA 2209


 


Iako smo znali, da če biti naša največja prolječna pojačanja zdravi Perič i Akwuegbu* te djelomično Losev, u Partizanu smu znali, da tom triu treba pridodati barem još jednog centarfora. Savić nije igrač za 20+ golova, Novikov je i zvanično u zalasku karijere, tok smo od Timinskasa u odnosu na njegove atribute očekivali mnogo više, ali ga FM 2007 ME bez obzira na njegove tehnikalije kažnjava zbog toga jer nije dovoljno brz. Tako se bojim, da polako dolazimo u več poznati period u Partizanu, gde če nama za koju godinu-dve trebati par prelaznih rokova, da nađemo 3-4 napadača, za koje se barem malo može predviđati, da če konstantno zabijati. U tom trenutku takav je jedino Perič, ali su njega več tri puta na jesen zadobile povrede. Još jedan Litvanac? Videčemo. Kao u posmeh nama: Srem je celu jesen odigrao sa samo dva napadača (zdrava), koji su zajedno postigli 34 golova.


 


No, više sam oduševljen i zanj skoro, da znam, da če biti zver: naša politika se od Južne Amerike preusmerila u Afriku, gde smo dobili pojačanje u veznom redu. Samo nepoučeni nisu primetili nedostatak Lazarevića, dok Maksimović kao njegova kopija, do sad nije pokazao skoro ništa. Kao buduče pojačanje smatram i naše dete Neška Milenovića (AMRC)*, pošto se zanj počeo zainteresovati Srem, sad znam, da če možda biti nova »zvezda« sad veoma zauzete pozicije MR.


 


 


PROLJEČE: LOV ZA SREMCIMA


 


Djerdapu smo vratili milo za drago, ali smo to platili povredom Akweugbuja* za dva meseca. Komenan je u veznom redu odmah  upozorio nase: kao PPM ima, da voli pucati dugačke slobodnjake, i to radi odlično. Ne pričam o golovima (jedan ili dva je zabio tako), nego o tome, da sa njima pravi i prilike sa odbitim loptama.


 


 


grMK0um.jpg


 


Sremci su odali dva boda na Karaburmi (0:0). Opet šansa za nas, ali u smo u dva domača meča u razmaku tri dana ostali bez pobede. Onda je u napadu proradio duo Perić-Savič. U poslednjem kolu rednog dela je u Humskoj pao Srem sa 3:0 i time smo jima došli na samo bod razlike razmaka. Sa uverenjem, da ako nije išlo na jesen; ako jih nismo slomili u drugom delu; da če se to desiti u zaključku. Sa bezobraznim mišljenjem: trebala je samo jedna povreda jednog od njihovih super napadača, ili Litvanca ili Albanca, pa bi imali autoput do naslova.


 


 


1G67hej.jpg


 


Umesto toga sledile su nove povrede: Mesaroš je iz europskog duela zadobio povredu do kraja sezone, a ostali smo i bez prvog golmana Rodriguesa. To je onaj momak, koji je u prošlom finalu LŠ svojom greškom poklonio gol Milanu i bio je spreman, da napravi sve, da bi se otkupio zanj. U toj sezoni je (osim greške protiv Fiorentine) branio odlično, ali sam svejedno mislio, da imamo u Kristiću i Pavlovu adekvatne zamene…


 


Podatak, da smo u poslednjih deset ligaških kola primili za naše standarde sramotnih 16 golova, priča za sebe. U 23. kolu smo gostili Zvezdu i Milea, koji je bio pod strahotnim pritiskom uprave. Poraz kod nas bi ga, to je bilo tad zvanično, koštao posla. Šta je radio do sad, kakve psihološke prijeme je do sad imao, to nije bilo važno; važno je samo ono, šta si sad, u tom trenutku. Zvezda je usred Humske u 16 minuta zabila tri gola i u 59. minutu vodila 3:0. Partizanu je trebalo slabih 20, da izid poravna; ni novo vodstvo Zvezde jima nije bilo dovoljno za pobedu!


 


aH5Xvgl.jpg


 


Normalno bi se pričalo o zlatnom« vrednom bodu, ali Sremci su savladali Niš sa 4:0 i otišli na +3 i to pre derbija u Sremskoj Mitrovici. Tamo je Kristić ponovo popio 4 komada i sad je situacija postala smrtno resna (-6). Osam kola pre kraja na vidiku je bilo ono, što se nikako nije moglo pretpostavljati pre početka sezone. A udaraca još nije bilo kraj; u sledečem koli Srem slavi na Karaburmi, dok smo mi odigrali 1:1 protiv Niša- i to je bio zaista vredan zlatni bod, buduči, da su gosti sedam minut pre kraja promašili penal! -8.


 


U narednom kolu su oba tima pobedili, a za nas je možda došla spasilna biljka.


 


ONKvHqi.jpg


 


U 27. kolu Zvezda-Srem 2:0, a nas je naredni dan čekalo gostovanje u Ivanjici. Posle vodstva u 25. minutu i Rajićevog isključenja u 41. imali smo sve preduslove za tri boda, ali smo se u nastavku promenili u magarce i na slični način kao na jesen došli iz trice u nulu. Sremci su prvi put došli u mini krizu, ali mi smo oni, koji nismo obavili svog zadatka. To nama se ipak desilo u 28. kolu. Srem je u Nišu izgubio drugi put zaredom (2:4), dok smo mi sa predstavom karijere Pavlova na golu i raskošnim talentom Komenana (2 gola) pre 29. kola; pre derbija u Humskoj, Sremcima došli na -5 razlike. Sad ili nikad.


 


 


xlva2xQ.jpg


 


Umesto toga doživeli smo poslednji žebelj u krstu. Povratnik Akweugbu* je postigao gol za vodstvo, kojeg je dvojica Sremaca poništila. Za pobedu od 2:1 i sad skoro nije bilo dileme. Tri kola pre kraja Sremci su imali +8. Naslov bi eventuelno mogli slaviti več u sledečem kolu kuči protiv OFK Beograda, i to se i desilo.


 


Helijeva kometa pre 75 godina videla je naslovJavora, onda je nestala; čitavo to vreme Partizan je dominirao ligom, uzevši 75 titula zaredom. Onda se Heli vratio i video četvrti sremski naslov i prvi posle 129 godina. Na krilima Cesnauskisa (29) i Albanca sa nečitljivim prezimenom (23); očigledno su Litvanci slab omen za crno-bele. U poslednjem sremskom naslovu u 2080. briljirao je njihov litvanski golman; Cesnauskisa je Partizanovo skautsko oko začuda promašilo (pre Srema igrao je u Partizanovoj filijali Sigmi Olomuc), dok su Litvanci kod Partizana više promašaj nego kvalitet…


 


z3qOykS.jpg


 


Jedina stvar, koja je Partizanu na kraju donela smeh na lice, bila je eliminacija Zvezde iz mesta, koje vode u Ligu Šampiona. Do kraja smo pratili najdramatičniju borbu za 4. mesto, u kojoj je učestvovala sva preostala trojica. Kratku su potegnuli Javor (0:4 u Humskoj) Zvezda, koju je iz LŠ izbacio gol u 93. minutu kod Srema, a istorijske kvalifikacije za LŠ prvi put u istoriji igrače OFK Niš, koji je bio sa 2:0 bolji od Romantičara. Ti su imali toliku prednost ispred rivala nakon rednog dela, da su i sa čak sedam poraza u deset utakmica »ubedljivo« ostali treči.


 


 


LAV KUP


 


My8291s.jpg


 


Iako jedini trofej u sezoni, zame je to osobno pirova pobeda.


 


 


EVROPA


 


sgVGqr7.jpg


 


Silvio Kalinić se vratio u Humsku- kao dio stručnog štaba hrvatskog prvaka Rijeke. RIjeka je bila hit prvog dela, prvo pobedivši Juventus, a onda odigravši 0:0 u Beogradu. Partizan je neobičnih 0:0 igrao i protiv Lyona, te posle stvari postavio na svoje mesto pobedama i remijem u Torinu. A Rijeka je na kraju ostala bez evropskog prolječa. Fiorentina je ubedljivo eliminirana u osmini finala (2:1, 3:1), dok preko Porta (2:1, 0:2) nije išlo, presudio je primljen gol i pre svega nervoza i slaba forma Kristića na golu.


 


Presežak u Evropi ostvarili su samo Apatinci, plasiravši se u polufinale kupa UEFA, gde su eliminirani od finalista Seville. U LŠ je Zvezdu u 1/8 finala eliminirala Barsa; Javor je eliminirao Man Utd i u narednoj fazi ispao od Reala, dok su Sremci iz Evrope ispali več na jesen. I ako ste mislili, da je 129 godina čekanja od jednog do drugog domačeg naslova dugo: naslov europskog prvaka 2209 osvojila je Barsa sa Sušcem, koja je na to čekala- 199 godina!


 


OQswUcR.jpg


 


 


 


 


T I M     2 2 0 8 / 2 2 0 9 


 


VWsrAGG.jpg


 


 


Teško je biti pametan. Skoro isti tim kao prošle sezone se upisao u istoriju-na negativni način. Glavne rezerve vidim prvo u golmanima. Kad nije branio Rodrigues, naša odbrana se raspala. Analize štopera pričaju o tome, da je Kalašnikov napravio 6 grešaka, od toga su 4 bile kobne za gol, ali je Ukrajinac svejedno bio prvi muž odbrane, sa čak 9 naslova naj igrača utakmice. Stanić je napravio grešku više, ali samo jedna je bila kriva za gol, istu statistiku ima i Mijajlović. U toj sezoni na DR-u malo je podbacio Šunko, zbog toga je više igrao Vuković. Vezni red i krila (leva više od desne) su najbolji dio tima, sa manje oscilacije. Centralni vezni red je sa dolaskom RIvere i pre svega Komenana dobio neverovatan raspon kvaliteta, dok je Maksimović več drugi sezonu zaredom bio veoma rezerviran.


 


Opet ču jamrati: napad, napad. Oba Litvanaca za sad nisu pokazala ništa i treba če nama opet ozbiljan, možda i manualan skauting. Sremci se nama smiju, oni su kralji racionalnosti u napadu. Upravo zbog napadačkog dela polako izgubljam volju za igranjem i moraču malo napuniti baterije. Ne želim si perioda gomilanja napadača, bitan je i link sa klubom, nekako sam dobio osečaj, da između nekih »pojačanja« i navijača nije bio kemije.


 


Šta znači ta sezona zame osobno? Tužnu vest, da je kraj snova o »100 titula zaredom« te spoznanje, da smo posle toliko dominacije sad praktično na nuli. Biče potrebno puno napora, da se nastavi dalje. Kao pozitivnu smatram barem činjenicu, da smo »izgubili« od boljeg. Srem u toj sezoni nije imao sreče, bio je prosto-dominantan. Na kraju je prešao broj 70 bodova i njegova prednost od plus 9 bila je največa baš na kraju šampionata.  Interesantno je, da je Srem time obeležio drugu sremsku istorijsku deceniju. Kao prvo smatramo onu između 2070 i 2080; to su godine prve i treče sremske titule, kojoj je u međuvremenu sledila i druga u 2073. Pre osam godina je Srem otvorio ne samo deceniju, nego čitav 23. vek osvojivši prvi evropski trofej; cilj, za kojeg nikad nismo mislili, da če ga dostiči. A prvu deceniju 23. veka zaključio je još večim »čudom«.


 


Čudom, kojeg je dominacija pretvorila u stvarstvo.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sezona 2209/10


 


wJSeMB7.jpg


 


UZ KALAŠNIKOVA  SVE JE LAKŠE: PONOVO DOBAR DAN SRBIJI I EVROPI


 


Uprkos gubitku, Sremci pokazali karakter; Javor ga jeste u borbi za LŠ; pad Hajduka i (ponovno) stagniranje večitog rivala; slovo najboljeg ukrajinskeg napadača svih vremena


 


 


KOLIKO GLAVA JE PALO U PRELAZNOM ROKU 2209?


 


Malo. Zapravo za klub, koji je nakon tri četvrt stolječa izgubio domaču titulu, može se reči, da je u novu sezonu ušao sa nepromenjenim timom. Od poznatih igrača (ukupno je bilo odlazaka 15) su klub napustili: a) Lazar Djokić (AMRC), koji se nakon osam godina »vrača« u OFK Niš; gde su ga crno-beli nakn dovođenja iz Novog Sada poslali na pozajmicu;  B) Pavel Charvat (AMC), češki vezista, koji je več par godina na stranačkom tiru (Werder). te c) Bruno Burić, koji se vrača u Dinamo Zagreb. Vezista Veljka Andrića* (MC, 24 g.) ne znate; ide za produkt naše škole sa ni sekunda provedenega u crno-belom dresu, ali možda čemo čuti više za njega u sledečim sezonama,pošto je momak prešao u redove največeg rivala, Zvezde.


 


Porez su možda platili samo dva igrača. Anthony Kristić, golman broj 2, je slan u rezerve, a od tamo je početak sezone kao rezerva započeo bugarski »talent« Kiril Pavlov. Iz Teleoptika smo nakon par godina pozajmica u prvi tim stavili beka Srdjana Dimitrijevića, u rezerve se preselio Garmašev, koji je ruku na srce bio jedan od solidnijih braniča u proteklih par godina, ali iracionalnost radi svoj posao…  U Teleoptiku smo pustili i Timinskasa, a tamo če biti mesto za još barem jednog od napadača; pošto se nalazimo u periodu gomilanja napadača- na leto smo opet otišli u Afriku i doveli ganskog centarfora. Do kraja sezone o njem, osim, da je odlučio meč u kupu protiv Sloge, nečete čuti.


 


c1nRuim.jpg


 


Prošlog leta sam zaboravio staviti SS youth intejka, verovatno zbog toga, jer je prvi »pik« bio golman sa slabim Aerial ability. Ovog leta nisam- taj štoper je po proceni asistenta najbolji pik generacije, a treba naglasiti i prvi dolazak bilo kojeg južno korejskog igrača! Za njegovo stvaranje u YI 2209 ima naravno najviše zasluga jedan od skautova Kim Jung-Woon.


 


Kako su poslovali naši rivali? (uključivši samo zanimljivije transfere)


 


SREM: posle samo jedne sezone pošto su ga doveli iz Karaburme, ofanzivni bek Boško Cerović je za 30.5 mil. prodat šampionu Evrope Barsi, dok su dovedeni nekad odlični napadač Zvezde Nenad Božić, iz tamo i AMC Stefan Stojanović, dok je iz ruskog CSKA stigao – nekadašnje dete Partizana, štoper Andrija Veselinović*!


 


ZVEZDA: glavne gubitke smo spomenuli, dovedena je četvorica igrača, svi (!) bez obeštećenja i po mojem mišljenju sa ne dovoljno kvaliteta; uz Veljka Andrića* neka spomenemo još jednog našeg igrača, kojeg smo doveli iz Dobanovaca i  nije dobio ni jedne prilike kod nas: napadača Predraga Lekića.


 


JAVOR: Petorica pojačanja, miks Srbije i Istočne Evrope; ja se osobno najviše plašim napadača Stosića (ex Mladost), koji če morati nadomestiti eksplozivnog Priščana (Real Madrid).


 


OFK BEOGRAD: Šteta trošiti reči, doveden samo štoper Borca; kostur tima od prošle sezone je ohranjen.


 


 


PRVENSTVO – JESEN


 


Tabela na jesen postala je realna baš na kraju: crno-beli smo zbog odgođenih utakmica skoro celu jeseni bili na zaostatku utakmice ili dve. Početak šampionata bio je inače u znaku dvojice velikih povreda napadača rivala, Sremovog Bytyqja (2 meseca) te Zvezdinog  Stanića za pola godine u susretu protiv Javora (2:3). Kod nas jesen je bila večinoma topla sa tri hladna tuša: kod Srema, tad veoma vruče Kule te tad još jednom zakletog Javora. Baš Hajduk iz Kule, novi stari novajlija iz Prve lige, predstavljao je hit jeseni, provevši veči dio le-te na vodečem mestu tabele!


 


Kad imate za glavnog pretendenta za naslov tim, za kojeg to nitko nije očekivao, treba se pitati, gde zapravo su vaši glavni rivali gubili bodove? Odgovor-svi su bili nekonstantni. Več u prvom delu jeseni otpali su glavno razočaranje prošle sezone Javor i Zvezda, koji su uvek bili na ivici čak plasmana u top 6. Dok su Sremci, aktualni šampioni, u drugom delu jeseni doživeli to, što smo od njih očekivali več par godina nazad. Uz individualne povrede napadača, Božić (iznenađujuče) nije mogao sve sam, ali za šampione neke zemlje je prosto neverovatno, da su ušli u niz od osam vezanih utakmica  bez postugnutog gola! U poslednjem jesenskom kolu su kod nas doživeli blamažu, a samo promašeni penal je falio, da nisu primili petarde. »Hajlajt« jeseni je bio prvi večiti derbi sezone, koji se igrao u Humskoj na Partizanov rodjendan. Puno golova pada u poslednje vreme, i ni ta utakmica nije bila izuzetak; Partizan je kao obično pobedio (3:2), ali je, bez obzira na derbi, iznenadila grubost igrača, zbog koje je polusezonu završio još jedan od ubojitih napadača crveno-belih, koji je polomio nogu.


 


 


iEwUiZn.jpg


 


Glavne zvezde Partizana na jesen-svako u svom redu: Perič (11 golova) je briljirao uz Loseva (9), koji je ruku na srce tu brojku ostvario na rovaš LŠ; u veznom redu je eksplodirao Maksimović (8), koji je odigrao čistu kopiju Lazareviča ispred dve sezone u ulozi »ofanzivnog zadnjeg veznog«. Prvi čovek zadnje linije iz dneva u dan postaje Kalašnikov, i u ofanzivi.


 


 


MrYjsUs.jpg


 


ZyDQcfv.jpg


 


 


PRELAZI ZIMA 2210: ODBRANA ISPRED NAPADA


 


Na zimu smo u stručnom štabu analizirali stvari i na izgled, možda na začudenje onih, koji ne poznaju insajderska posla, odlučili, da je Partizanu- pre osveženja u napadu- treba (još malo) osvežiti zadnju liniju. Do pravog osveženja doči če na leto, kad če zaista doči do zvanične smene, dok je dvojica novih pojačanja več tu.


 


Do smene na levom boku je več došlo. Dimitrijević je imao veoma dobru debitantsku jesen u Humskoj te iz prvih 11 izrinio Makedonca Ignjatovskog. Ta če biti naš član još do leta, a tad če karieru nastaviti kod Liverpoola. No još pre njegovog budučeg transfera, u Beograd stiže nov kapitalac. Za Nazarova predviđam, da če biti možda još veča zver od Dimitrijevića, dok Rus u odnosu na Makedonca ima taj plus, što je več Accomplished na ML, što Ignjatovski nije bio. Zato če moči Nazarov natrenirati i drugu poziciju, a ta če biti DR. I na toj poziciji če biti sledeče sezone drugo ime. Znano je, da Šunku nečemo produžiti ugovor i da če Dražen Vuković na leto biti prodat u Javor. Ali, kako je več rečeno, obojica do leta ostaje u Humskoj.


 


Rošada če biti i na poziciji štopera. Sad je več dve sezoni jasno, da se Kalašnikov iskristalizirao u kapitalnog levog štopera, dok su njegovi partneri bili u glavnom Stanić i Mijajlović. Najmanje od njih igrao je Rodić, za kojeg čemo više ili manje potražiti nov klub, ali ne još u toj sezoni, gde če ostati registriran za LŠ. U Humsku je na zimu stigao odlični poljski štoper, eks član Mladosti iz Apatina, protiv koje se, kad god je Poljak bio u timu, nismo nadigrali.


 


dNidCRR.jpg


 


Miran prelazni period ostalih timova razburkao je samo prelazak (povratak) napadača Nenada Stanića iz Zvezde u OFK Beograd- kamo se vrača nakon 2.5 sezone u crveno-belom dresu, gde sami presudite, kako se proslavio (70 utakmica, 11 golova). Svejedno je transfer po malo iznenadjujuć, ako uzmemo u obzir, da Karić još dva meseca neče biti spreman za igru.


 


 


PRVENSTVO-PROLEČE


 


Nastavak je bio po očekivanjima. Tim iz Kule je probao održati visoku poziciju što više vremena, ali če biti njihova poslednja pobeda za neko vreme ona iz 3. marta protiv Apatinaca (3:2). Tad če Kuljani doživeti prosti pad i uči u niz od deset uzastopnih poraza, dok če drugu poziciju polako a uverljivo zauzeti Sremci. Plasman u top 6 je za svih šest timova bio poznat več kolo pre rednog dela; Javor je iskoristio nekoliko bolju formu i dovoljan jim je bio bod protiv Srema (1:1), dok je Zvezda doživela seriju uzastopnih poraza. I novog-domačeg-protiv Partizana, a potopio ju je Akwuegbu* sa nova dva gola (od ukupno osam jih je tako polovinu zabio Zvezdi). Zvezdu je u 21. kolu dokrajčio OFK Beograd sa 3:0 i time je četa Juliana Milea (koji je do kraja sezone imao poverenje uprave) pre poslednje trečine sezone ostala bez šanse za plasman u LŠ.


 


w5pmbqS.jpg


 


Ako je Hajduk bio hit jeseni, onda je Srem, još prvak, bio hit prolječa . Od 2.12. i poraza u Humskoj Sremci su bili bez poraza u prvenstvu. Taj niz su nastavili i u 24. kolu u derbiju u Humskoj, gde su sa odličnom igrom sasvim zaboravili decembar i slavili sa 2:1. Time su se Partizanu bodovno priblizili na »samo« minus 7. No to je bio njihov zenit. Posle toga ušli su u seriju remija: več u sledečem kolu smo bili na +9 pošto smo konačno prekinuli urok Ivanjice. Povratak titule u Humskoj ipak nije mogao, da bude slađi: u 29. kolu smo Sremcima uzvratili vizitu i pobedom od 2:1 i teoretički i praktički postali prvaci. Bio je to tako prvi prvenstveni poraz Sremaca u 2210. godini.


 


29. kolo je donelo još jedan mejnik: prvu pobedu Kuljana posle crnog niza poraza (10 utakmica odnosno 2.5 meseca bez i jednog boda). Ta pobeda je bila postignuta u Ivanjici, gde je Javor do kraja imao žestoku borbu sa Apatincima za 4. mesto i LŠ. Ivanjičani tako nisu iskoristili njihovog poraza na Karaburmi i u to vreme su zaostajali na -3. Očigledno je bio apatinski zenit pobeda nad Partizanom-posle toga su izgubili kuči od Srema 0:3 i kolo pre kraja čak u Kuli od 0:2. To je dalo šansu Javoru, koji su u 31. kolu pobedili Srem, a nakon te, odigrali zaostali meč 30. kola u Humskoj. Tamo su iskoristili činjenicu, da smo bili crno-beli glavama več na odmoru: i slavili zasluženo i ubedljivo čak 3:1 i time kolo pre kraja – pre gostovanja u Apatinu-otišli na +3. Na kraju je presudila forma i nervoza domačih: Javor je slavio sa čak 4:0 i time očekivano zauzeo poslednje mesto u kvalifikacijama za LŠ.


 


BxvSPDx.jpg


 


 


 


LAV KUP


 


Očekivali smo večiti derbi: dobili Mladost v Srem, gde su na penale slavili Sremci, koji su se specializirali za plasmane u finale kupa. U polufinalu su na penale savladali Zvezdu, dok je  Mladost na isti način eliminirala Partizan u gostima-nakon što je gol za 1:1 postignula u sudijskoj nadoknadi.


 


A6DxBT2.jpg


 


 


EVROPA: DAVID PROTI VIŠE GOLIJATA


 


KCULSdC.jpg


 


Konačno ubedljive predstave u grupi bez stresa. Trenutak resnice je, ako izuzmemo Bešiktaš, došao u četvrtfinalu. Tamo su i Englezi i Srbi imali po tri predstavnika. Mi smo dva put pobedili Lyon (2:0, 2:0),, a u polufinalu išli na Liverpool, koji je nakon teške borbe na krilima Perića eliminiran ukupnih 3:2. Posle 1:1, slovenački eksekutor, koji inače nije ponovio svoje jesenske forme, imao je konačno svoj večer, kad je u drugom minutu drugog produžetka nakon odbite lopte odlučio meč i doveo nas u finale – protiv Čelsija. Na žalost oba ostala engleska tima tako su bila presnažna za druge – hit LŠ u debitantskoj sezoni OFK Niš je posle eliminiranja Fiorentine izbačen od Man Utd-a, dok su Redsi eliminirali Liverpool.


 


10 godina nakon Fornalikovog gola, crno-beli i plavi su se opet sastali u finalu LŠ. Ovaj put se na trenutak čekalo samo pet minuta. Nakon druge akcije Šuha (prva je bila neuspešna iz kornera), njegov centaršut iz igre je pronašao najboljeg napadača od branića, Kalašnikova za konačnih 1:0. Čelsi nije ozbiljnije ugrozio Rodrigueza do kraja meča, kojeg bi morali odlučiti več pre. Plave je ograničila i kartonijada sudije: sedmorica igrača je meč završila sa žutim kartonom. Nakon tri godine konačno evropsko slavje Partizana!


 


DQAierf.jpg


 


U Kupu UEFA je slavila Roma, koju je do kraja pratila boginja Fortuna. U finalu je pogodak za 1:1 zabio nekadašnji član Mladosti Apatina, koji je inače presudio Zvezdi na Marakani u polufinalu (2:2, 1:0).


 


 


Mz1ecdN.jpg


 


 


 


 


P A R T I Z A N   2 2 0 9 / 2 2 1 0 


 


 


hS5zLNz.jpg


 


Ukrajinski štoper je uz prerođenog Maksimovića glavno ime Partizana sezone 2209/10. Zanj ne postoji prosjek: ili je najbolji (90% utakmica) ili se ga zapamti po  neki kardinalni greški. Maksimović je Lazarević v2 na steroidima: on i Kalašnikov su zaslužni za čak 22 Partizanovih golova. Na poziciji drugog štopera se uz Smolinskog, koji je propustio dio drugog dela zbog povrede, zacementirao Stanić, dok je Mijajlović* ove sezone napravio mali korak nazad.  Na poziciji bekova smo najčešče koristili Dimitrijevića i konvertiranog wingera Marka Vukovića. Na krilnim pozicijama smo u drugom delu sezone imali krizu sa povredama, gde smo ostali bez obojice Hrvata (oba ML), dok je Mesaroš (Liverpool) več drugu sezonu zaredom završio predčasno. Svoj zadatak na ML je odlično obavljao za drugu sezonu več otpisani Ignjatovski, dok je na desnom krilu bolje nego prošle sezone odigrao reprezentativac Lihtenštajna*.


 


U centralnom veznom redu se kao Maksimovićev top partner iskazao Rivera: kad kod su dvojica igrala zajedno, je bila igra fluidnija nego kad je igrao jedan (ili dva) od oba Afrikanaca. Očekivao sam više od Komenana, koji me je tako oduševio na početku svoje karijere ovde.


 


Napad? Po očekivanjima i tu se poraja najviše pitanja: ko če preuzeti Peričevu štafetu. Trenutno na vidiku ne mogu pronači adekvatne zamene. Ne samo to: večina odličnih napadača domače lige igra kod naših rivala. No, uzmimo u obzir srpsko nacionalnost. Za Partizan nekad nezamislivo: ali u mlađim kategorijama skoro da nema reprezentativaca domače zemlje? Zato sam skautirao celu u21 i u19 reprezentaciju Srbije (jedno 40 igrača) i od njih identificirao možda 1-2 potencialnih napadača. Ali-euforije nema. Ni kod golmana. Rodrigues je prvi put odkad je kod nas, proveo kao nedvojben broj 1, no još uvek imam utisak, da bi mogao bolje (37 utakmica, primljenih 24 golova, 19 utakmica bez primljenih golova).


 


Tako se zatvorila prva decenija 23. stolječa. 2210 ima par sličnosti sa 2200. I pre deset godina, recimo, smo pobedili Čelsi u finalu LŠ. Ali pre svega-pre deset godina smo se poslovili od najboljeg napadača Partizana u 2190-ima. To je bio Silvio Kalinić. Sad, u 2210. je svoju poslednju utakmicu za Partizan te u karijeri odigrao naš najbolji napadač, koji je kod nas došao u januaru 2194. Rezultat: 16 sezona, 409 nastupa, 221 golova i 79 asistencija.


 


S5mFq1y.jpg


 


To je naj ukrajinski napadač svih vremena, koji je sa reprezentacijom postao 2204. europski te 2205. prvak kupa konfederacija, a dve godine zatim u eksploziji klupske karijere postigao 30 golova u 38 utakmicama . Poslednje dve sezone je kod nas imao samo epizodnu ulogu-jedini meč te sezone igrao je u poslednjem prvenstvenom kolu, kad ga je u zasluženu penziju ispratilo nebroj navijača. Novikov inače ostaje u fudbalskom poslu: i to kao skaut!


 


0bqYhkA.jpg

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

SP 2210 U ARGENTINI: EVROPA UZVRATILA UDARAC - TRIKOLORI OSVOJILI I SVET


 


BfUlyX2.jpg


 


Grupe A-D


Grupe E-H


 


Sa samim pobedama izuzevši Južnu Koreju u trečoj utakmici, Francuzi su bili bolji od Grčke te Libije, a onda u eliminacijskim fazama-sve u rednom delu-od Brazila, Argentine, Engleske i na kraju Čila (najbolji rezultat posle 2126.), gde je tragičnu ulogu imao Partizanov vezist. Posle Evrope pre dve godine, Francuska je osvojila i svet. Treče mesto za Englesku, a četvrto za S.A.D. Posle 12 godina na mundijalu je učestvovala i Srbija, koja je takmičenje u grupi (2 remija protiv Belgije i Kolumbije, pobeda nad Iranom) završila u osmini finala protiv Engleske na penale.


 


 


 


 


I5JmlHe.jpg


 


Kompleks Partizana preMila reč za Mileovu Zvezdu: u devet navrata deveti poraz na Marakani; večiti rival se prošetao i u 5. kolu sezone 2210/11 (2:1)


 


PARTIZAN "NEZADOVOLJAN": MORALI SMO MEČ REŠITI I PRE


 


Treča nula crveno-belih u prvih pet kola


 


Imao je Julian Mile kredita, kad je aprila 2206. seo na vruču klup Zvezde. Ivica Puaca je znao, kad je vreme za odlazak. Ikonični, legendarni, šta očete, legendarni napadač crveno-belih u 80-ima na Marakani je započeo euforiju. Ako uključimo i nepunu 2205/06 Zvezdu je tri godine zaredom stabilizirao  kao tim  broj 2. U sezoni 2206/07 je Zvezdu doveo do finala LŠ, gde je doživela poraz 1:3 od Partizana.


 


 


3jhxVL3.jpg


 


Poraz od večitog rivala jeste bio traumatičan, ali ne i simptomatičan. Barem u 2207. Neki kažu, da bi ubijali za poraze od večitog rivala, da bi na kraju došli do trofeja. Ali Zvezda do nijednog trofeja nije bila ni blizu. I-doživljala je poraze od večitih. Godinu za godinom. Mileova Zvezda u večitim derbijima: 17 utakmica, 15 poraza i dva boda, sva su postignuta u Humskoj, nebitnih i za jedne i druge u maju 2207.  Dok je spektakularnih 4:4 u aprilu 2209- kad je Zvezda propustila vodstvo od 3:0 i 4:3 bilo kobno ne samo za crno-bele, koji su u toj sezoni posle 75 godina predali domaču titulu Sremu. Još tragičnije je tu sezonu pa(m)tila Zvezda. Zagarantovan plasman u LŠ su izgubili primljenim golom u poslednjem kolu te sezone u Sremu, dok su u sezoni 2209/10 uspeli doči još korak niže-nisu se uspeli plasirati u Ligu za prvaka. A ove sezone jih očigledno čeka- borba za opstanak?!


 


8XKchyN.jpg


 


Danas 52-godišnji strateg Zvezde-najgori trener u istoriji večitih derbija- je izgubio kredibilitet i kod transfera, gde su ga na početku svi hvalili, kako je proširio igrački kadar. Ali i to je proškost.  Nitko ne može razumeti, da je pre početka nove sezone čak trojicu (!) igrača prodao u Srem: eksplozivnog napadača Marka Bošnjaka (41 utakmica, 16 golova u 2209-10), štopera Nenada Djukića (47 utakmica u prošloj sezoni!) te levog beka Živana Marinkovića (28).  Ukupno je to samo trojica od čak 22 igrača viška. Za klub Zvezdinog kalibra (ne, nije provokacija) su novodošli transferi ili smešni ili če se pokazati kao genialnost. Trojica igrača je dovedena bez obeštečenja: dvojica ofanzivaca OFK Beograda te još jedno Partizanovo dete- Marko Trajković (DM). Iz Karaburme je stigao i krilo Michal Roznik; iz Javora štoper Milan Jović, a iz Čačka bek Zoran Mitić.


 


Mileova Zvezda nastavlja gurati sistem 3-5-2; sistem  koji ju je pre pre 15 godina doveo na ivicu Prve lige. Izgubila je Zvezda u Kuli 2:5, Subotici 1:2, remizirala protiv Srema 0:0, savladala Loznicu 3:1, da bi na Marakani izgubila večiti derbi od 1:2. Jer Mileova Zvezda ne može pobediti Partizan  -gubi i ako igra dobro uz puno propuštenih prilika. No, večiti derbi petog kola sezone 2210/11 je bio sve pre nego to. Bio je to derbi, gde je igrao samo jedan tim. I to ne samo zbog domačeg isključenja. Ako bi Losev (4 gola u 3 utakmice) bio bolje priseban, Zvezda bi doživela katastrofu neslutenih razsežnosti.


 


zfa0ZcX.jpg


 


 


 


PARTIZANOV PRELAZNI ROK: AJMO JOŠ OVOG


 


Bogat prelazni rok je u Humskoj. Pa da prvo vidimo, ko ju je (između poznatih igrača) napustio:


 


Dražen Vukovič (DR/DL) – Javor. 29-godišnjak je proveo solidnih pet godina kod nas, uglavnom kao backup na desnom beku.


 


Rok Šunko (DR/DL) – Man Utd. Par godina prvi izbor na toj poziciji, gde je u prošloj sezoni stagnirao i gornji igrač je bio njegova dobra zamena uz drugog Vukovića. Svi čemo do kraja života pamtiti njegov projektil protiv Zvezde u finalu LŠ pre tri godine.


 


Igor Ignjatovski (DL/ML) – Liverpool. Več godina prvi izbor na DL uz rotaciju sa Garmašovim, koji je još u klubu. Ali mi smo se odlučili malo pomladiti tim.


 


Dejan Lazić* (DC/DM) – Javor. Naše dete se nije uspelo probiti u prvi tim, ni dobiti neke važne prilike u kupu. To da je prešao u Ivanjicu, možda znači, da smo ga podcenili?


 


Jan Rak* (DM/AMC)- Hajduk Kula. Češki produkt naše akademije (sad več 27 g.) nije se uspeo izboriti za prvi tim, konkurencija je bila prevelika.


 


 


»Novajlije«:


 


Ricardo Sanchez (DL): verovatno u tom sejvu rekorder po dužini čekanja na prvi tim. Danas več 25-godišnjeg Gvatemalca (njegova repka je čak igrala na SP-u) smo u Humsku doveli več u septembru 2201 (!), ali je na tom  mestu (DL) uvek neko bio ispred njega. Sve vreme je bio ili u u19, ili u Teleoptiku, čak nije bio ni na jednoj pozajmici. U toj sezoni smo odlučili: vreme je došlo i na levom beku če rotirati sa Dimitrijevićem.


 


Neško Milenović* (AMRC): naš diamant i trenutno največi potencial naše škole (zvezda YI 2206). Sezonu 2209/10, prvu člansku u karijeri, je proveo na pozajmici u Apatinu i biče dio prvog tima, gde če igrati ili na desnom krilu ili kao ofanzivni vezni.


 


Ferreira (GK) – Figuerense. Šok terapija za Rodriguesa, da malo probudimo zaspanu golmansku liniju.


 


Zenon Warzycha (DR) – Twente. Pošto smo ostali bez klasičnog desnog beka, moja prva misao je bila, da riskiramo več sa Chorniyem*, ali onda smo u Nizozemskoj pronašli ovoj Poljaka, da čemo biti mirniji.


 


Jovan Čurčić (MC/AMC) – Rijeka. Dete Bačke i inače poslednje dve godine član Rijeke, gde se nije nadigrao. Souleymane Fall je zbog njega prebačen u rezerve.


 


Hernan Lux (ST) – Newell ̍s old boys. Nisam ga planirao dovesti, ali problem je, što se cela napadačka linija praktično stara zajedno i trebamo malo šok terapiju. Zbog istog razloga če na zimu biti doveden još jedan centerfor


 


Cifer, Sedlaček i Mandić su dovedeni za budučnost. Mandić je zajedno sa našim Rnićem* bio junak pobede nad Nemačkom u finalu Eura U19, koja je sledila spektakularnom polufinalu sa susjedima.


 


60x5oan.jpg


 


 


VZM2Cxx.jpg


 


 


cxdCXex.jpg


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Završena sezona 2210/11


 


OD KALAŠNIKOVA DO LUX-UZA I PUT VEČITOG RIVALA OD TRAGIČARA DO JUNAKA PA POSLE OPET DO ...


 


 


PRVENSTVO


 


JESEN


 


Rezime sezone: barem dvaput sam pogrešio u očekivanjima. Naš prošli report smo završili 100% skorom, zvanično nagađali, da če se Zvezda boriti za opstanak i nezvanično u glavi predviđali našu šetnju do novog, »samo« drugog naslova zaredom.


 


Ali več nakon sledečeg loadovanja sejva ušli smo u period sterilnog i impotentnog napada, gde na dve utakmice zaredom (uz jednu uključujuči kup, gde smo ispali več u 1. kolu) nismo postigli gola, a protiv Subotičana samo jednog, a još ovog ne iz igre. Od utakmica, gde su se svi ispromašivali kao ludi, do utakmica, gde smo jedva uspeli šutirati u okvir gola. Da stvari ne budu gore, pobrinula se naša odbrana, na čelu sa Kalašnikovim i odličnim debitantom Fereirom na golu, koja je nastavila niz bez primljenog gola. Zato si 0:0 kod Javora kasnije na jesen smatram kao uspeh. Ivanjičani su te sezone delovali kao preporođeni.


 


boT183f.jpg


 


To su dokazali dobrom formom u zaključku jeseni, gde smo izgubili još bodova kuči. Proti Kuljana i protiv Zvezde, koja se ipak malo probudila i bila čak efikasnija od Partizana. Upravo naš gubitak tih četiri boda, da ne spominjem debakl na Karaburmi, je značio povratak Ivanjičana (prvi napad lige!) čak na otvoren boj za titulu, pošto su od minus šest odmah došli na samo bod zaostatka izza nas. Njihova nadmoč je bila pre svega zbog odličnih i ubitačnih domačih predstava, dok smo na jeseni mi bili čak najbolji gostujoči tim. Na trečem mestu se je tad više ili manje zabetonirao Srem.


 


8HSUMd5.jpg


 


 


taMcozm.jpg


 


 


 


ZIMA


 


Svetle tačke Partizanove jeseni ne treba nabrojiti: osim več spominjena dva lica, Perič je predvodio čelo prvog strelca Partizana (10), dok su svoju ulogu odigrala krila, pre svega hrvatski duo na levom krilu, koji je bio i neobično strelsko raspoložen. Na drugi strani smo imali neraspoloženog Akweugbuja* (sa Nigerijom sa nula golova odmah ispao iz SP-a), Riveru (alibi-povreda na početku sezone), dok je Losev igrao toplo hladno i blistao pre svega u Evropi. »Pinke« i Lux su tek zagrijavali mašine.


 


Prelazni rok je zaznamovao prelazak levog krila Andreja Vidovića iz OFK-a u Zvezdu, dok je kod nas sve očitan rastanak iskusnog štopera Ivana Stanića, koji želi napustiti klub. Na zimu je jednu od zvaničnih ponuda slao i Srem, sa kojim smo se dogovorili za transfer, ali tek na kraju sezone. Do posla nije stiglo, jer je prelazak blokirao sam igrač- izjavom, da voli, da igra za mene. (?). Pa je tako ostao kod nas, ali imao je samo stransku ulogu. U svakom slučaju postoji velika verovatnost, da ga u novoj sezoni više neče biti u Humskoj, pa smo tako iz Niša za leto osigurali kapitalac- pogledajte samo tu zver.


 


DMAjBSI.jpg


 


 


 


PROLJEČE


 


Partizan je odlično obavio dva gostovanja na početku prolječa, ali ga je u međuvremenu tukao negativan rezultat prvog meča osmine finala LŠ, plus nastavljeni niz Ivanjičana. Koji su u 19. kolu bili gost u Humskoj; na stadionu gde se u poslednje vreme odlično snalaze. I to su  nastavili: preokrenuli 0:2 i na krilima Rajića i Kuševa došli do pobede 4:3 i preuzeli vodstvo na tabeli za plus 2. I to je ta zadnja linija crno-belih, koja na 90% utakmica izgleda neprikosnoveno, ali u poslednjih par sezone redovito dozvoljava najboljim napadačim LLSL, da postigaju hattrikove. To je na jesen uspelo Fabryju, sad Kuševu, pre dve godine Kariću u čuvenom večitom derbiju (4:4), a uspeče to još nekomu ove sezone.


 


 


ndy6yRx.jpg


 


U to vreme Partizan je morao nešto, da promeni. Povukao je pravi potez, pronašavši najslabijeg muža zadnje linije. Poljskog desnog beka, koji je od tad dalje u nastavku sezone bio samo statist, a na desnog beka se neočekivano prekomandovao ruski ofanzivni LEVI bek/krilo Nazarov, koji je u glavnom važio za »3. izbor i na DL i na ML«. To je dovelo do početka pobedničkog niza i prerođene ne samo zadnje linije, nego i poslednje. Perić je u napadu polako dobio novog ozbiljnog partnera, Luxa, koji je bio hit pre svega evropskih mečeva. Partizan je u 20. i 21. kolu dva put uspešno odgovorio na pritisak Javorove utakmice sa dana pre. No, Ivanjičani su Partizanu u 20. kolu napravili uslugu-porazom u Nišu od 1:3 i time Partizan (koji je pobedio Pekare 4:0) »vratili« na vrh tabele. Tu so ostali do kraja rednog dela sa dve važne pobede, u Sremu i Nišu. U poslednjem kolu rednog dela su novi plasman u top 6 obezbedilu fudbaleri Hajduka neočekivanom pobedom kod u to vreme neprepoznatljivih Sremaca (1:0), dok je to mesto izgubio OFK Niš (0:3 protiv crno-belih), kome je Lux zabio hattrick.


 


JvwKwqX.jpg


 


Drugi put u sezoni ču pogrešiti: rekavši si, da nas očekiva dramatična borba za naslov. Od toga nije bilo ništa osim klasične drame- za top 4. U 23. kolu je u Humskoj razvaljen OFK Beograd, dok je Zvezda u Ivanjici iznenadila domačine. +4 za nas je postalo +7 u sledečem kolu, kad je odlučio Nazarov iz penala. U 25. kolu je Javor remizirao, dok smo mi opet slavili u Sremu, a u 26., kad je pao još Hajduk i Javor izgubio protiv na pola otpisanog Srema (dva klasična napadača out) je bila razlika več plus 12 i šampionat je bio odlučen. Ipak smo do kraja doživeli istorijsku stvar- Julian Mile je sa Zvezdom na Marakani ne samo prvi put u ličnoj istoriji večitih derbija ostao neporažen, nego zabeležio sva tri boda- hattrickom 33-godišnjeg Milana Domuzina.


 


 


hp7TXK1.jpg


 


Pametan čovek.


 


Nakon te pobede crveno-beli su upisali poraz od Srema, remi protiv Kule i poraz od OFK Beograda te pre poslednjeg kola pali na- 5. mesto. U borbi za LŠ če se u poslednjih 90 minuta meriti OFK i Srem, koji igraju međusobno te Zvezda, koja ide na megdan-Partizanu, gde treba pobedu!


 


GIzuycE.jpg


 


Odkad je Mile trener Zvezde, večiti derbi su prepuni spektakla i golova. Vratio se Mile na 4-4-4-2 več na Marakani i pokazao, da je Zvezda sa tim formatom sasvim drugi tim. U Humskoj je, ne prvi put, Partizanu očitao slab sat fudbalske lekcije. Zvezda je nakon 55 minuta zasluženo vodila 2:0.


 


A onda je rekordni broj gledatelja doživeo ekstazu. Losev je več u sledečem napadu izjednačio, šest minuta kasnije je naš »Pink Panter« poravnao rezultat, a Rus nakon odbitka deset minuta kasnije Partizan doveo do vodstva od 3:2. Večitog rivala su dokrajčili Kalašnikov i Maksimović slobodnjakom za gimme five- petardu u mreži i- peto mesto- treču sezonu zaredom Zvezda neče videti Ligu Šampiona.


 


Gde bi bio Javor, kad bi imao još nekog raspoloženog napadača? Rajić (21) i Kušev (18)su zabili čak 39 od 55 Javorovih prvenstvenih golova. U ligi za opstanak za moj okus neočekivan spas Pekara, dok iz Prve lige dolazi još veče iznenađenje: napušta ju Rad! Gradjevinari su u nižoj ligi od druge po rangu igrali samo između sezone 2097/98 i 2107/08.


 


 


Vno2JlP.jpg


 


LLSL je inače u poslednje vreme poznata po za stvarni život nestvarnoj trenerskoj stabilnosti naših četiri rivala. Pogledajmo, od kad su na čelu trenutni strategi Javora, Srema, OFK Beograda i Zvezde i šta su u to vreme osvojili, pa si sami ustvarite utisak, gde je trenutno »najbolje«:


 


 


Miodrag Stevanović (39, OFK Beograd-9.4.2205). Ni blizu trofeja, zenit: polufinale kupa UEFA pre tri godine.


 


Srdjan Bogdanović (59, Javor-26.3.2206). Bez trofeja, u Evropi maksimum četvrtfinale


 


Julian Mile (53, Zvezda-18.4.2206). Ove sezone je Zvezdi doveo prvi trofej (kup) posle deset godina i prvi u svojoj ličnoj statistiki. Prvi put je uspeo, da pobedi Partizan. Pre četiri godine je protiv crno-belih poražen u finalu LŠ.


 


Nenad Ivanović (62, Srem-23.7.2201). Preuzeo Sremce od Nebojše Petrovića, koji je sa njima u 2200/01 postao prvak Evrope. Ivanović je na toj bazi osvojio u 2201. evropski superkup i u decembru iste godine postao svetski klubski prvak. 2209. je sa Sremom osvojio prvenstvo, a godinu zatim Lav kup, u kojima su crno-beli u poslednje vreme rekorderi po porazima u finalima: 2208. i 2209. su poraženi od Partizana a 2211 od Zvezde, koja jih je npr. porazila i deset godina pre toga pod Petrovićevim vodstvom. Sve u svemu-impresivno.


 


 


LAV KUP


 


lkir3sX.jpg


 


Pisala se istorija u Lav kupu, konačno trofej za Milea i Zvezdu, iako na dvojben način.


 


 


EVROPA: LUX-UZ PREOKRETA


 


Očekivan ispljen u grupi, gde smo doživeli poraz u Milanu, ali u gostima bili ubedljivi protiv Wisle i Lilla. Zato nisam očekivao, da ču u nastavku evropske sezone baš na gostujučim terenima imati toliko »problema«.


 


Na Old Traffordu smo imali slab dan Perića, igrali u nastavku bez Akwe* i Pink Pantera, uprkos dobri igri izgubili sa najgorim mogučim rezultatom dok če uzvrat zbog žutog kartona promašiti Maksimović. Uz to, revanš je sledio baš posle poraza od Javora. Optimizma je bilo malo, ali smo uspeli. Na krilima Luxuznog napada i potpuno ponizenog Man Utd-a. Sledeči na redu je bio Liverpool i prvi susret opet u gostima. Opet smo prekosili samog sebe, jer smo primili gol još i ranije nego protiv Vragova. U golijadi (igrali smo bez Kalašnikova, koji se pre meča otrovao hranom, a njegova zamena Smolinski je zabio za 1:1) smo non stop zaostajali uprkos puno prilikama,  koje je u glavnom sve ubranio odličan Aranburu. Gol Rivere za 3:4 je presudio: bili smo veči optimisti kao mesec dana pre i bili smo u pravu. Redsi su pali 4:0 i išli smo dalje-u polufinalu Porto. Misija nemoguče pobediti u gostima se je nastavila. Ovaj put su oba gola pala u drugom poluvremenu, a Porto je našu snagu dočekao u Humskoj (4:1), gde smo verovatno upisali nov istorijski moment: protiv našeg nemočnog suparnika smo napravili samo jedan (1) faul!.


 


Idemo ubraniti naslov- u Dortmundu protiv Valencie, koja nas je pre sedam godina pobedila 2:1.Pre finala smo postali i zvanično prvaci Lige. Upozoravali su nas na Kolumbijca Pallaresa, rekli smo, nečemo davati komentare, biče dobro, ali upravo on je iskoristio prekid u 15. minuti i glavom poveo netopire u vodstvo.To je ostao jedini šut Valencie u okvir gola na meču – pep talk na poluvremenu je obrodio sadove, a pored Loseva i Luxa još jednom moramo naglasiti gol Željka Kosa, koji je postigao gol na trečoj europskoj utakmici zaredom! Kapiten Kalašnikov je tako dignuo kup za prvaka Evrope- broj 89!


 


sP6V8yv.jpg


 


 


5BtugrZ.jpg


 


 


jsr2oJb.jpg


 


Ostali naši rivali: Javor je eliminiran u četvrtfinalu od Valencie, OFK Beograd od Seville. U kupu UEFA su u četvrtfinalu igrali Mladost Apatin Dortmund) i Srem (Arsenal). Sremci več tri godine zaredom nisu prošli svoje grupe LŠ.


 


 


 


P A R T I Z A N  2 2 1 0 / 2 2 1 1 


 


iI4JD63.jpg


 


U uspešnoj sezoni (ajde, nečemo o Lav kupu) nečemo tražiti puno dlaka u jaju. U glavnom je večina igrača podigla svoj nivo, pre svega krila. Nešo Milenković* je imao briljantnu prvu sezonu u Partizanu, isto važi za Luxa, koji je sa Peričem, koji je u drugom delu popustio, najbolji strelac tima. Na levom boku je briljirao Sanchez, koji na žalost zbog svoje nacionalnosti ima anomaliju, da če, kad god se igra Zlati kup nacija (kraj maja), propustiti mečeve Partizana, i potencialno finala Lige Šampiona.


 


 


fnsW5Pv.jpg


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mini reprezentativni update- novembar 2211 nakon očekivanog ne-prolaza na Euro posle baraža protiv aktualnih branitelja naslova te prvaka sveta


 


Blog nekog navijača


 


6qaLd2J.jpg


 


ZAŠTO ORLOVI VIŠE NE LETE?


 


13. novembar 2211. Stade de France, uveče. Sudija Roy Halliday je zaključio poslednjih 90 minuta drugog meča baraža kvalifikacija za Euro između Francuske i Srbije. Očekivano, iako rezultatski neubedljivo (1:0), aktualni šampioni Evrope i aktualni prvaci sveta su potvrdili svoju premoč nad ekipom, sa kojom su izjednačeni po broju europskih naslova (7). Tu ekipu su ukupno u 180 min dodatnih kvalifikacija nadmudrili, slavivši več na poluprazni (!) Marakani sa 2:0, gde je drugi gol išao na rovaš Rodriguesa, Brazilca sa srpskim pasošem.  Ali i, kad bi Francuzi igrali zavezanih očiju, njihova dodavanja bi našla ciljeve.


 


 


HNyGWcl.jpg


 


Do početka sledečih kvalifikacija za mundijal sledeče jeseni nama ostane dvoje. Ili, da se zadovoljimo, da smo jednostavni u baražu dobili najtežeg mogučeg suparnika, protiv kojeg i onako imamo slabiji međusobni score. Da plakamo za »nesrečom«, koja nas je pogodila na višku kvalifikacija, u vreme, kad bi morali steknuti prednost ispred prosječnih Rusa i Švicaraca. Ili drugo, da konačno udarimo po mizi i da analiziramo neke konretne stvari, koje če nama barem malo razjasniti, zašto srpska reprezentacija sve od poslednjeg europskog naslova u 2184. stagnira, uključujuči u selekciju U21, koja je propustila poslednja tri Eura. I zašto če sedmerostruki prvak Evrope propustiti prvo kontinentalno takmičenje posle 48 godina (u 22. veku propustili smo još samo ono u 2112.). Stagnacija članova je očigledna:


 


TZihT1s.jpg


 


 


Ponavljajuča mantra poslednjih godina, kad god smo ispali na nekom velikom takmičenju, bio je »manko« domačih napadača. Kritikovali su se naši največi timovi poput Partizana, Zvezde, Srema, gde imaju glavnu ulogu tuji centarfori. U poslednjim godinama su tome kontrirali u Ivanjici i na Karaburmi, čak i na Ljutici Bogdana su »uzgojili« ili barem pomogli uzgojiti neke od srpskih špiceva.


 


PR3UT8l.jpg


 


 


Tako, da prva stvar, u tom kvalifikacijama selekcija napadača nema nikakve veze sa neuspehom, jer su pozvani svi najbolji! Na tom spisku (SS-u) zbog manka prostora fali još Arsenalov Rade Zečević (29 godina). Isto važi za obrambene igrače. Treče-dok bi o golmanima i po pojedinim veznjacima valjalo diskutirati. Ali opet-gnev, koji se zliva na sad još aktualnog selektora, je preteran i ovde treba realnije presuditi i medijske slike. I one i selektor nose odgovornost i ne treba sve baciti u isti koš!


 


Grabež je jedanput kritiziran, jer mu u reprezentaciji igra 32-godišnji igrač OFK Niša, eks igrač Partizana. Drugi put je kritiziran, zašto NE zove igrače tih »manjih« klubova i umesto toga forsira veterane iz liga petice. Kritizira se Partizan, jer ne proizvodi dovoljno reprezentativaca! Onda selektor pozove Maksimovića, koji u Partizanu u poslednje 3 godine igra u životnoj formi. Pozove i Nešu Milenkovića, ali sa 21 godina je očigledno premlad. Ni jedan ni drugi ne igraju protiv Francuske. Paradoksalno, jedini Partizanov igrač, koji je zabetoniran u top 11 Orlova, je naturalizirani Brazilac, ali po mom mišljenju od njega postoji nebroj boljih mladih domačih golmana.


 


No, vratimo se ka največi enigmi te generacije, napadačima.  Jer ta generacija je, što se njih tiče, posebna. Ima proverene klubske centarfore u najboljim fudbalskim godinama. Možemo Grabežu zameriti to, što nije pozvao još nekog mlađeg poput Bošnjaka, ali neka ponovim što sam rekao gore: ta generacija bi se morala na Euro kvalificirati bez problema, ni da naleti na Francusku.


 


Ali kad se ti klubski, provereni napadači, nađu zajedno u srpskom dresu, onda očigledno počinje ciklus za ciklusom neka čarolija, neki urok, koji jim sprečava, da bi eksplodirali. Uzroci mogu biti brojni: a) stil igre  B) pasivni veznjaki i krila, zbog kojih napadači ne dođu do prilika  c) slaba forma samih napadača.


 


Bez obzira na a)  to, da neki od spomenutih napadača nisu tako često igrali za reprezentaciju, B) to, da neki broj od njih igra u ligama top 5 (koju nemam loadovane) postoji strahotna razlika između golova, postignutih za reprezentaciju i golovima, zabijenima za klubove (pošto ide za igrače blizu 30, sam za klubske statistike uzeo golove od sezone 04/05 dalje). Sami si možete izračunati koeficent golova po meču za svakog:


 


Rade Zečević (30 g.). Srbija: 55 utakmica, 26 golova. Klubi: 288 utakmica, 150 golova.


Damir Tomić (34 g.). Srbija: 72 nastupa, 5 golova. Klubi: 201 nastupa, 96 golova.


Nenad Božić (27 g.). Srbija: 9 nastupa, 2 gola. Klubi: 207 nastupa, 69 golova.


Milan Karić (32 g.). Srbija: 19 nastupa, 2 gola. Klubi: 265 nastupa, 134 golova.


Vladimir Mijić (33 g.).  Srbija: 74 nastupa, 26 golova. Klubi: 212 nastupa, 130 golova.


Vlastimir Rajić (29 g.). Srbija: 16 nastupa, 3 gola. Klubi: 293 nastupa, 194 golova.


 


Vlastimir Rajić, inače napadač Javora, važi za najboljeg napadača Srbije u sadašnjici i njegove kontrastne igre u dresu Orlova napram razvaljivanja i hattricka protiv Partizana su najbolji pokazatelj tih čudnih razmera u našem paralelnom svetu. Njegovi hajteri kažu: ako je toliko dobar, zašto nije otišao u inozemstvo? Primeri ostalih gornjih napadača kažu, da možda i to ne bi pomoglo-ipak ovo je FM 2007 i ovde još imamo statičku reputaciju- ali ja, kad god ga gledam, još uvek se naježim.


 


Naježim se i kad vidim, da ta čitava grupa nedvoumnih golgetera neče biti upisati u istoriju srpskog reprezentativnog fudbala. Koji nedvoumno ima talent, što kažu i uspehi U19 reprezentacije. No članska reprezentacija u 2211/12 doživljavala je sasvim nešto drugo. Jeste fudbal timski sport i napadači ne mogu sve, ali upravo nanje se prelio najviše gneva posle prolječnih debaklova, kad je Srbija u tri uzatopne utakmice prosula sve, što si je ustvarila na jesen. Orlovi su kvalifikacije počeli domačom pobedom protiv S. Makedonije, nastavili triumfom u Bernu, a kad je u martu pala Rusija sa 4:0 na Marakani, Danska 2212 se več videla.


 


Sledio je crni jun, avgust i septembar. U junu uprkos dominaciji nismo uspeli pobediti u Erevanu (0:0), a na jesen smo upisali dva uzastopna poraza, protiv Švicarske i Rusije, gde smo u 180 minuta uspeli jedan put (!) šutirati i okvir gola. Na kraju smo čak strahovali za drugo mesto, u teoriji smo mogli biti još prvi. »Kampanjske« pobede i sedam postignutih golova protiv S. Makedonije i Armenije (toliko golova koliko smo postugnuli u proteklih šest mečeva)  i dobra forma Radeta Zečevića (po dva gola na svakoj utakmici) su nas opet stavili u euforiju. Sve do žreba dodatnih kvalifikacija i sve dok Rajić nije počeo svog strelskog posta- u najslabije moguče vreme.


 


 


5HFX24d.jpg


 


Sol na rani kaže: Francuzi su bili pobedljivi. To kaže i situacija, zašto su se uopče nalazili u baražu? Zato jer u svojoj grupi nisu uspeli pobediti ni Severne Irce ni Crnogorce, proti kojih su doživeli čak jedini poraz i zato naši »susjedi« idu izravno na Euro (kao i Hrvati). Le Blues nisu blistali u napadu, bili su čak gori od Srbije: u 10 mečeva su postigli samo 11 golova, ali primili samo 3.


 


Ipak, neplasman na Euro i uteha, da smo uspali od najboljeg tima na svetu, neče nas dugo pustiti mirne. Mi smo Euro izgubili u junu te na početku jeseni. Do sledečih kvalifikacija za SP čaka nas i zadatak, da vratimo veru u reprezentaciju. Ponavljamo, na meču protiv Francuza Orlove je bodrilo svega dobrih 30 hilijada navijača; mesec dana pre protiv Armenije, Marakana je primila dobrih 20.000 ljudi više.


 


Zašto?


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Sezona 2211/12


 


g099HRY.jpg


 


 


SAMO JEDAN JE ŠAMPION: ALI I ON I SVAKI OD RIVALA SU DOBILI RAZLIČITE SOLI NA RANU


 


Efikasnost crno-belih u gostima veča nego u Humskoj; rivali u lancu trenerskih rošada


 


 


PRELAZI LETA 2211


 


Partizanova napadača, jedan produkt njegove škole, Simon Ivanič*, a drugi malo bolje poznati, kupljeni talent Iztok Cifer, odlično su odigrali Euro U-21 sa slovenačkom reprezentacijom, doguravši do polufinala, gde su ispali od budučeg prvaka Evrope, Italije. Još veči međunarodni renome napravio si je Hernan Lux. Argentinac je debitirao za svoju reprezentaciju za Copi Americi, gde je postigao gol u finalu (1:1) protiv Meksika, da bi onda Gauči posle 12 godina ponovo podigli taj prestižni trofej, rekorni 24. put. Dobra ali i slaba vest za nas: Lux če zbog svojeg nastupanja za Gauče u sledeče tri godine sigurno propustiti neke europskih utakmica zbog borba svoje reprezentacije u kvalifikacijama za sledeči SP u Nemačkoj. Spomenimo i Euro U19, gde je slavila Hrvatska protiv Nemačke i time nasledila Srbiju iz 2210.; orliče su kockasti eliminirali u polufinalu.


 


Od poznatijih igrača sad več bivši igrači Partizana su: Garmašev (Atletico), Fall (Bayern), Miloš Savić (Mladost) i Anthony Kristić (Hajduk Kula). Naš otpisani hrvatski golman če biti očigledno novo prvo oružje velikog iznenađenja u prošle dve godine. Njihovog do sad prvog golmana samo inače kupili mi. Slobodan Stanković nas je oduševio pre svega u aprilskom meču u Humskoj, gde je u šutevima bilo 32:3 (15:1) za crno-bele, koji su pobedili »samo« 2:1. Biče treči golman, izza Fereire i Rodriguesa. O dolasku Miladinovića smo več pričali u reportu prošle sezone. Ide za tehničku zver od braniča, zato če biti natreniran i kao MC. Youth intejk 2211 je značio povečanje našeg afričkog kontintenta za novu zemlju!


 


1L79bnf.jpg


 


Pre početka sezone se je mnogo postavljalo pitanje desnog beka, pre svega, kakva če biti sudbina Poljaka, jedinog po strukturi pravog desnog beka. Pošto imamo nebroj mogučnosti na toj poziciji, nismo ni malo pomišljali, da kupimo novog. Evo naših opcija, koji mogu igrati i na DR: 1) Warszycha ima mogučnosti, da se popravi. 2) Dimitrijević (DL)  3) Nazarov (D/ML)  4) Marko Vuković, konvertirani  MR, gde ima konkurenciju trojice igrača  i ako očete  5) Chornyi*, još neprovereni kandidat naše škole, a moguče i Nigerijac Agu*.


 


Pogledajmo poslovanje naših rivala:


 


Srem. Upravo nakon reporta o »stabilnosti« trenerskih pozicija, je Sremce napustio dugogodišnji trener Nenad Ivanović (Arsenal), a na njegovo  mesto je seo 55-godišnji Mirko Milojković. Tri godina je bio bez posla, pre toga je vodio Hajduk iz Kule. Upravo u Kulu su prodali jednog od najbržih igrača lige, levokrilnog Emila Jakimova. Doveli su dvojicu vezista, 23-godišnjaka iz OFK Beograda te, malo čudno- 33-godišnjeg Zdravka Zarića iz Subotice, kojeg su odmah poslali na pozajmicu u Apatin (?).


 


Javor. Izgubili 14, a doveli samo jednog igrača, iz OFK Beograda, AMR-a  Nemanju Andrejića.


 


OFK Beograd. Iz Karaburme je otišlo 15, a stiglo- 0 (nula) novih pojačanja. Čudno, ako smatramo, da su pojačali najmanje dva od rivala.


 


Zvezda. Doveli nepoznatog poljskog vezista Ciesielskog te 19-godišnjeg golmana iz Niša. Otišlo je »samo« osam igrača.


 


 


 


JESEN 2211


 


Prvi dio (recimo mu trečinu) jeseni su zaznamovali pre svega Partizan i Javor, odlično je sezonu započeo i Srem sa novim trenerom a i subotički Spartak, dok su (očekivano?) loše u sezonu ušli naša oba dva preostala velika rivala, na Ljutici Bogdana i na Karaburmi. Zvezda i OFK Beograd su prvu prvenstvenu pobedu u sezoni postigli tek u »istorijskom« petom kolu, u kojem je na drugoj strani prvi poraz sezone uzeo tad visokoleteči Srem, kuči protiv Partizana.


 


Mogli bi reči, da su crno-beli imali dosta povoljno suđenje, ako uzmemo u obzir prvo kartone. U nizu od četiri meča zaredom, suparnik je meč završio za najmanje igračem manje (Srem, Sloga u kupu, Zvezda) ili čak dva (Javor posle Srema). Ali Partizan toga nije kapitalizirao jedanput: u šestom kolu, kad je Javor ponovo uradio to, što radi sad več tri godine zaredom. Tom (ne) očekivanom pobedom u Humskoj je izbio na prvo mesto i time kao prošle sezone najavio pokušaj borbe za titulu, što je u praksi značilo mini ping pong.


 


 


aRPy6fq.jpg


 


Posle Javora sledila je Marakana. Tamo se golom proslavio Asamoah. Ganac je svoju priliku zajedno sa još jednom rezervom, Kalininom, iskoristio par dana pre u kupu, pa je tako dobio nagradu, prvi večiti derbi u karijeri. Od četiri tadašnjih pobeda u sezoni, Partizan je sad u gostima imao več tri i to če biti stalnica jeseni. Javor je nakon te pobede imao na vrhu plus tri, ali je to brzo prokockao, porazom na Karaburmi (0:1) i na Marakani čak 1:4 protiv tad vruče Zvezde, a Partizan je slavio protiv Spartaka i Mladosti. Posle devet kola bili smo na plus 3, sa još jednim zanimljivim detaljom: 17 od 12 golova zabijenih je u gostima!


 


 


Našu (sur)realnost u gostima na krut način prekinuo je Hajduk, slavivši 2:1 golom iz penala posle greške Miladinovića; a naš kiks je iskoristio i Javor. Do 11. kola, u kojem  je Humska u u prvenstvu konačno videla goliadu (6:0), a Javor je kiksao protiv Niša. U 12. kolu se činilo, da se je šampionat več prelomio: Spartak-Javor 2:0 i Borac-Partizan 2:0 i otišli smo na plus 5. Ipak, prednosti nismo uspeli povečati, nego ju smanjiti, pošto nama je bodove uzeo i Niš u Humskoj i Romantičari na Karaburmi. Na polusezoni tako je bilo »samo« +3.


 


RytVzsE.jpg


 


U svim ostalim takmičenjima smo odlično obavili svoj posao. U našoj grupi LŠ smo imali 100% učinak, a na veselje koeficenta zemalja, sva četvorica iz Srbije se je plasirala između 16. Naglasimo i europski superkup protiv Ivanovićeveg Arsenala, gde smo opet pokazali jokerski karakter posle zaostatka od 0:2. Odlučio je Komenan »Mihajlovićevim« slobodnjakom.


 


lI1HFXK.jpg


 


KpVvGtF.jpg


 


 


 


PRELAZI, ZIMA 2212


 


1seKSD5.jpg


 


Miran prelazni period su delomično prelomili naši rivali. Javor če biti »oslabljen« za levokrilnog Čeha Romana Kalivoda, koji je za 16 mil. prešao u Čelsi. »Oslabljen« kažem, jer je Kalivoda na jesen igrao malo i bio u slaboj formi. Benfica je iz OFK Beograda dovela odličnog obramenog vezista Nikolu Adamovića.


 


Kod nas nismo imali namere uči na pjacu- pogledajte samo tu sliku polusezone, gde praktično nema slabih karika, ali smo se predomislili zahvaljujuč okolinama. Na prvoj prijateljskoj utakmici na zimu u Kolumbiji se povredio Čurčić (3-4  mesece out). Nismo baš tanki u centralnom veznom redu, ali pošto če nam Rivera pre svega u LŠ kad faliti zbog reprezentativnih obaveza, oko smo bacili na jedan skaut report iz afričkog kupa nacija. I povečali naš afrički kontingent na novo ime iz južnog dela celine, koja če nedvojbeno biti zver na MC/DMC poziciji. Prezime Lesch inače istoričarima Partizana je poznato, pre slabih 200 godina je dres Partizana nosio igrač sličnih karakteristika i istim prezimenom, samo imenovao se je drukčije-George.


 


nzLirsC.jpg


 


Protiv kraju jeseni je aura nad Asamoahom polako počela, da kopni. Ganac je nakon blistajučeg trenutka protiv Zvezde potonuo, a kako se jesen bližala kraju, svoje minute je neočekivano iskoristio veteran Akweugbu*, koji je za nagradu dobio novi ugovor. U Teleoptiku smo imali još neproverenog Kalinina, koji je početak prolječa dočekao povređen. Zato smo za početak sezone 2212/13 obezbedili dolazak još jednog napadača, i to srpskog iz Rijeke, napadača, kojeg imamo na skeneru več dve godine. Više o njemu u sledečem reportu.


 


 


 


PROLJEČE 2212


 


Prolječe smo otvorili domačom utakmicom protiv Srema, a oba tima  je pre meča zadesio pretres u vezi oba napadača.


 


moeCWmR.jpg


 


kZzRAZc.jpg


 


To smo bolje iskoristili kod nas i posle remija Javora protiv Borca otišli na plus 5. I od tad dalje za Ivanjičane nije bilo više povratka. Zanje su počeli crni dani na početku prolječa, a za nas procvet i niz utakmica bez primljenog gola.


 


Pobeda nad Romantičarima je naizgled prebudila tim Srdjana Bogdanovića, koji je uoči derbija sezone u Ivanjici odlučio, da postane Mourinho.


 


 


8GS52DG.jpg


 


3hrJB1v.jpg


 


nMnF1ma.jpg


 


9qKkFUT.jpg


 


Za »nagradu« je od »Penaltizana« dobio lekciju fudbala.


 


blQgoz5.jpg


 


9T4x8K9.jpg


 


Prerođeni Nigerijac zabio je dva gola i time smo crno-beli pobegli na plus osam. Javor je posle tog meča do kraja rednog dela pobedio samo još jedan put, dok je odmah nakon debakla protiv Partizana na krut način ispao iz Evrope, zatim izgubio od Pekara i remizirao protiv Sremaca.


 


A kod nas-turbo pogon. Pošteno rečeno, po jednoj strani su nas malo pogurali penali: protiv Javora, Zvezde i čak dvaput protiv Subotičana (prvenstvo+kup). Na kraju sezone Partizanu je u LLSL sviranih najviše, osam penala, to je četiri više od koliko su jih dobili Javor, Niš i Hajduk (Spartak 0!) ali ne ide zanemariti toga, da se naša igra popravila pre svega zahvaljujuči novoj filozofiji i maloj promeni formacije.


 


ZdoGwZq.jpg


 


Zadnje 3-4 sezone smo se fokusirali pre svega na iskoriščenje brzine krila i napadača, stativši ofanzivcima, da budu sebičniji, da više trče sami sa loptom. To smo sad malo smanjili i više dali poudarak na kombinatoriki, i timski igri, dok smo ofanzivcima na drugoj strani povečali mentalitet na maksimum, što pre nije bio slučaj. To znači, da imaju sad naši veznjaci više obrambenih dužnosti. Ne kažem, da je bila to glavna osnova, ali veči dio-poboljšanje i u kvaliteti i u kvantiteti prilika- velik dio njih je ipak bio neiskorišten.


 


 


 


NAŠA RANA (EUROPSKI OF-TOPIK)


 


7xSKy1K.jpg


 


I upravo tu čemo malo uništiti strukturu reporta i odmah napraviti fast forward do europskog dela, gde imam ogroman grenak priokus. Posle eliminiranja Man Utd-a (0:0, 2:0) naleteli smo na Valenciu sa Lazarevićem, koju smo prošle sezone nadigrali u finalu. Zbog znane situacije u FM2007 oboji smo zbog južnoameričkih kvalifikacija prvi meč igrali bez možda glavnih napadača, oni Pallaresa, a mi Luxa. Dodavši za Partizan: i bez ne još oporavljenog Loseva i Periča, i tako su u napadu započeli Akweugbu* kao polušpica i Pinkevicius kao jedina špica. Na žalost Litvanac nije bio u najboljoj formi, pa su tako ofanzivni dio morali pokrivati defanzivni vezni Maksimović i Komenan, koji su se isto uključivali napred i nazad. Ipak, Nuevo Mestalla je videla totalnu dominaciju crno-belih. Možda najbolja europska partija Partizana u poslednje vreme, koja je bila- kažnjena dvaput. Za prvi gol je krivac Smolinski pogrešnim dodavanjem ,dok je kod drugog zamudio drugi štoper Kalašnikov. Korneri 9:0, ali od poslednje gostujuče pobede u k.o. fazama LŠ čekamo več dve godine. Treči put u godini dana Partizan se našao u europskom zaostatku od 0:2, ali tih je bilo nezasluženih, da boli glava. Ako smo protiv Man Utd-a i Arsenala uspeli sa povratkom, nas je u Humskoj pogodila nesreča: Netopiri su poveli več na početku, udarcem iz slobodnjaka, u kojem je lopta pogodila jednog od naših igrača i prevarila golmana. Taj gol je odlučio duel: Valencia se sprostila i mogla bi zabiti još koji gol; mi smo na žalost uspeli samo remizirati.


 


Kako su se stvari kasnije odvile, propustili smo jedinstvenu priliku za europski ples Superligaša u završnici Lige šampiona; propustili smo polufinale sa Sremom i finale protiv neočekivanog hita-OFK Beograda, koji je imao najbolju europsku odisejadu posle 21 godina. Netopiri su pronašli lek i za njih, slavivši u Danskoj 1:0.


 


 


BPuv5dn.jpg


 


U kupu UEFA je odlično igrala Zvezda, koju je u polufinalu zaustavio Nenad Ivanović odnosni stari i novi prvak Arsenal! I-kao lane-u finalu mu je bila protivnik Barsa, koja je savladana sa 1:0. Sa tim porazom Španija je petu sezonu zaredom poražena u finalu kupa UEFA: pre dva finala Barse, finale je dve sezone zaredom igrala i Sevilla (poraz od Rome odnosno Liverpoola), dok je pre četiri godine Betis poražen od Fiorentine.


 


 


 


POVRATAK NA DOMAČU SCENU


 


To je bila naša, pa verovatno i od Romantičara, največa rana sezone. Za druge one tek slede. Vratimo se sad u prvenstvo, gde je opa, ranjeni, Javor več otpao, a do kraja rednog dela preostalo je još par utakmica. U jednoj od njih su nas ponovo zaustavili Kuljani (domači u ofsajdu čak 11 puta!) odnosno Kristić. Ali to nije ništa napram posledicama, od kojih su zbog crnih nedelja u februaru i aprilu trpeli… Sremci. Sa samo jednom pobedom u prolječnom delu Sremci su u 22. kolu gostili Subotičane i očekivali zanesljiv plasman u top 6. Tabela posle 21 kola: 4. Srem 31, 5. Spartak 30, 6. Zvezda 30, 7. Niš 28.


 


Umesto toga doživeli su pomračinu. Poraz od 0:1 zahvaljujuči golu igrača, koji pre tega 15 sati nije zatresao mreže nije obradovao samo Subotičana, koji su na taj način obezbedili Evropu. OFK Niš, koji je pre meča sa Borcem od pretendenta za top 6 bio u najslabijoj poziciji, je u Čačku preokrenuo rezultat i slavio 2:1. Pošto su Sremci ostali bez i jednog boda, su se Nišlije na tabeli izjednačile sa njima sa po 31 bodova, ali su imali u dva međsobna meča bolji skor (1:0, 1:1). Tako jih nije pogodila ni neočekivano  ubedljiva Zvezda u Ivanjici (4:1), zbog koje je Javor čak izgubio drugu poziciju. A prvaci iz 2209. su u jednom šusu iz 4. zgrmeli na 7. mesto- i neče jih biti u LŠ sledeče sezone.


 


EKzYqc5.jpg


 


 


FINIŠ


 


O Partizanu u poslednjih deset kola u ovom razdelku nečemo puno pričati. Osam pobeda i dva remija; oba protiv Nišlija- jedinog domačeg tima, kojeg u četiri puta te sezone nismo uspeli ni jednom savladati! Protiv največih rivala smo ostvarili nestvaran 100% učinak, i u gostima. U toj sezoni smo bili izvan Humske ne samo bodovno bolji, nego i efikasniji. U rednom delu smo od 50 bodova 26 uzeli u gostima, sa gol razlikom 25:7, dok smo kuči imali 24 bodova sa gol razlikom 24:2. U plejofu kuči i van Humske ostvarili smo po četiri pobede i remi, dok smo u gostima postigli gol više (10:3 napram domači gol razliki 9:2).


 


Od borbe za prvaka preselili smo se u borbu za drugo  mesto. Romantičari su tamo probili veči dio plejofa, šest kola pre kraja imali su več plus 6 ispred Ivanjičana, i to su prokockali. Konačno je možda presudio poraz u Ivanjici u 90. minutu (2:3) dva kola pre kraja. Javor od 24. kola ima novog trenera; Bogdanović je otišao u Milan, a njegov naslednik je Zoran Tošić.


 


Puno dramatičnija je bila borba za 4. mesto i kvalifikacije za LŠ; i u toj borbi je na kraju sol na ranu dobio tim, koji je pre toga bio u prednosti. U 27. kolu je četvrto  mesto-posle 3:0 protiv Romantičara čuvao Spartak! Nitko si pre početka ne plejofa a kamo li sezone nije predstavljao, da če se o putniku o LŠ odlučivati između tima, koji nikad nije igrao u LŠ i timu, koji je u njoj igrao premijerno pre dve godine i otišao do četvrtfinala. Jer u toj šestorici bio je još jedan tim, za  kojeg se očekivalo, da če lakočom iskoristiti neiskustvo Subotičana i Nišlija. Međutim, Zvezda, koja je blistala u početku drugog dela sezone, je u prvom delu plejofa doživljavala blekout, zabeleživši pet poraza u nizu, uključujuči (u tom periodu) eliminaciju iz Evrope. Dok je njezin trener to flegmatično posmatrao.


 


fgxQhS1.jpg


 


A onda se počelo zakuhavati.


 


Zvezda je u 28. kolu došla do prvog boda u plejofu (2:2 proti OFK Beograda), a zatim upisala dve pobede zaredom. Prvo je savladan Spartak sa 2:1; Subotičani pre tog poraza nisu uspeli iskoristiti domači teren ne protiv Javora (2:2) ne protiv Niša (0:0). Ostala je inače još prednost ispred OFK Niša, koji isto nije bio u zavidljivo formi- +2. Ali su Nišlije u to vreme imali utakmicu manje (protiv Romantičara, koji su igrali finale LŠ). Kolo pre kraja je Niš doživeo sudbinu plavih golubova i Zvezda je (3:0) došla do druge pobede zaredom i zamirisala krv: bodovno su se sad crveno-beli izjednačili sa Nišem, ali još uvek su bili samo šesti.


 


U narednim danima je sunce posijalo u Nišu, zahvaljujuči-»Partizanovcima«!. Prvo su dobili poklon od Partizana, koji je dan kasnije pobedio u Subotici, dok su se u naknadno odigranom meču za uspeh pobrinuli sami: savladavši OFK Beograd sa 2:1, gde je pogodak odluke doživeo eks Partizanovac Lazar Djokić. Niš je bio sad četvrti. Kolo pre kraja situacija je bila sledeča:


 


Dk91pqM.jpg


 


Samo zbog prednosti / odsutnosti domačeg terena u prednosti je bio OFK Niš, i to se pokazalo kao tačno. Pogodak odluke za Nišlije je u pobedi od 1:0 postigao eks Partizanovac Miloš Gajić.  Nekonstantan Javor je »nekako« uspeo odbraniti vicešampionsku titulu. Subotičani mogu žaliti za marsičime, ali mislim, na kraju u kvalifikacije za LŠ ide bolji tim- i još jednom, to je tim, koji nam je ove sezone uzeo osam bodova na četiri utakmice.


 


sJndc7x.jpg


 


 


 


RbVbI46.jpg


 


 


NEBO SE ZATVORILO


 


Teoretičku šansu za 4. mesto imala je i Zvezda, koja se kao prošle sezone probala spašavati u Humskoj. U misiji nemoguče crveno-beli su tražili pre svega visoke poraze Spartaka i Niša odnosno što veču pobedu nad Partizanom. Doživeli su kao po običaju-grenak poraz posle penala i gola u samoj završnici utakmice. Nakon te utakmice za Zvezdu počinje nova era.


 


 


rgMlCRZ.jpg


 


Nova trenerska rošada u inat mojem hvaljenju trenerske stabilnosti LLSL. No, Julian Mile je otišao na častan način i to, simbolično, posle novog poraza od večitog rivala, u poslednjoj tački sezone 11/12. Njegova Zvezda je igrala napadalno; večiti derbiji su od aprila 2206. postali prava paša, spektakli za oči. Ali isto tako za Delije predstavljao je sinonim za največe pošiljke soli na rane. Pre svega protiv Partizana, protiv kojeg je redovno gubio i pobedio ga samo jedan put. U toj sezoni navijači Zvezde su posebno često patili: Zvezda je izgubila svih pet puta od Partizana. Pored tog poraza u 32. kolu, posle kojeg je Zvezda ostala na šestom mestu, treba izdvojiti još dva veča bolova; u nizu, koja su došla u razmaku samo tri dana. Prvi je bio prvenstveni na Marakani, gde je Zvezda nadoknadila dva gola, ali na kraju izgubila u 90. minutu – posle te pobede Partizan je i zvanično postao prvak, treči put zaredom.


 


7S4Sism.jpg


 


Tri dana zatim je Partizan na Marakani upisao novo slavje, ovaj put u kupu i opet je Zvezdi presudio Lux. 


 


v7nlVaf.jpg


 


 


 


 


P R V I   T I M     2 2 1 1 / 2 2 1 2 


 


SNkNoSt.jpg


 


Tim sezone je tim univerzalaca! 6. maja je Hernan Lux golom u finalu kupa postao tek prvi igrač Partizana u sezoni 2211/12, koji je postigao barem 10 golova u sezoni. Losev je povratkom i dobrom formom u drugom delu sezone došao do 11, a blizu 10 su još dvojica. To je naša realnost: trenutno nemamo igrača za 20+ gola po sezoni, ali zato je naš tim zbalansiran. To može biti plus, a i minus. Kad če Perič (najviše 19 u sezoni 2204/05, gde je doživeo težu povredu) i Akweugbu* polako gubiti na fizički snagi, tad če tek doči problemi, osim ako neče ko drugi eksplodirati.


 


Qozs3Hl.jpg


 


 


 


Vezni red, a posobno krila igrali su nadstandardno. Bila je to najbolja sezona u karijeri reprezentativca Lihtenštajna. Korak napred (uz minimalne individualne greške pojedinaca-Miladinovićev skrivljen penal u Kuli, autogol u Istanbulu) napravila je naša zadnja linija (primivši samo 13 golova u 32 kola) u kojoj je po običaju bio prvo ime ukrajinski Sergio Ramos. Na mestu drugog štopera smo rotirali Smolinskog, Miladinovića i Mijajlovića. Kod bekova je zanimljivo to, da smo na početku sezone na levoj strani forsirali Nazarova, na desni Dimitrijevića; dok smo u nastavku taj tandem potpuno promenili i na DL je večinoma igrao Sanchez, a na DR Vuković. To znači, da  ni jedan od naše dvojice iz naše škole, Čorni* i Agu*, nisu dobili prilika, da ne pričam o otpisanom Poljaku.


 


Kao dio te linije smatram i golmane, gde smatram, da sam uspešno napravio smenu generacija. 24-godišnji Fereira, inače rođen u Brazilu, bio je naš broj 1, a u toku sezone postao je portugalski reprezentativac! Rodrigues prvi put nakon višegodišnje karijere kod nas postao je tek broj 3, dok je broj 2, i kažem, najmanje broj 2, svakako zaslužio Slobodan Stanković, kojemu sam dao priliku u drugom delu sezone. Eks igrač Hajduka iz Kule je to u potpunosti iskoristio:  na 11 utakmica (9 u šampionatu, 2 u kupu) je devet puta ohranio čistu mrežu.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

EURO 2212: BELGIJANCIMA ODGOVARA DANSKA I GODINE, KOJE SE ZAVRŠAVAJU NA 2


 


Belgijanci su treči put prvaci Evrope. Derbi sa susjedima predstavljao je pravu meru emocija posle dosadnog fudbala, kojeg su nama priredili svi učestvenici od četvrtfinala dalje. To je bio treči europski naslov za Belgiju i drugi u Danskoj. Prvog su osvojili pre 40 godina na istom stadionu; ove godine su domačine golom u 93. minutu savladali u polufinalu. A prvi europski naslov osvojen je davne 2072 kuči, protivnik-Španija.


 


WwHLTTi.jpg


 


 


Predstavnici u stvarnom životu liga petice doživeli su katastrofu. Dosadašnji prvaci Evrope i sveta Francuzi te dvostruki finalisti Eura zaredom, Talijani, zajedno su spakirali kofere posle tri meča u grupi, u kojoj zajedno nisu mogli do pobede. Isto važi za šesterostruke prvake starog kontinenta, Špance, dok su visokoleteče Engleze posle pobede nad Grcima zaustavili Turci i Hrvati. Gostitelji sledečeg SP-a Nemci (kao Francuska i Srbija sa po sedam europskih naslova), ako je ko primetio, na Euro se uopče nisu plasirali, od njih su u kvalifikacijskoj grupi bili bolji Irska, Grčka i Wales.


 


ljPR6eM.jpg


 


 


 


Več je počela sezona 2212/13 – update 21. avgust 2212


 


POTPUNI NOVAJLIJA U LJUTICI BOGDANA I JAVOROVA »TIKVA« ZASJENILI POSLOVE CRNO-BELIH


 


MEmHNJ7.jpg


 


U Zvezdu je došao kao, da je napravljen iz laboratorija. Da nije? Predrag Momčilović je slabe dve nedelje nakon što je »iz ništa« promoviran u prvog šefa stručnog štaba,  napunio tek 32. rođendan. Iako nema nikakvog trenerskog izkustva, smatran je za jednog od najtaleniranih mladih menadžera u Srbiji. Zanimljivo, da se od njega očekuje direktnu borbu za titulu, dok je ta ista uprava resignirano posmatrala stagnaciju tog istog kluba u poslednje tri sezone, kad je krmilo imao sad več bivši albanski stručnjak.


 


DCAfIkQ.jpg


 


Prvi potezi su obečavajuči; iako prelazni period još nije završen, Zvezdu su pojačala četiri igrača. Večina Partizanovih rivala, zanimljivo, dovela je igrače bez obeštečenja. Najzvučnije ime u Ljutici Bogdana je inače levi bek Slavoljub Pavlović, koji je za slabe 3 mil. eura došao iz Čačka. Momčilović je svoj trenerski CV započeo sa porazom u Sremskoj Mitrovici, kojeg je onda »negirao« sa dve pobede, nad OFK Beogradom i Borcem.


 


Nad Ivanjicom i Karaburmom  je nova sezona donela malo prokletstva. OFK Beograd je »iskoristio« bug FM-a 2007, po kojem se je našao direktno u grupama LŠ (+ u prvom šeširu!), iako je sezonu nakon 32 kola završio zvanično na trečem mestu. Ali bili su drugi nakon rednog dela, 22 kola, i to FM 2007 na kraju uzima u obzir. Za »nagradu« se jima je na početku sezone povredilo kapitalno pojačanje, eks štoper Partizana Ivan Stanić, koji če biti odsutan možda i dva meseca. Romantičari su u sezonu štartali sa dva poraza (Niš, Zvezda), nakon koja su ipak upisali pobedu (Hajduk). Suprotno se avgust odvijao u Ivanjici. Javor je na početku pobedio Kuljane i Djerdap, da bi onda upisao domači poraz od – Partizana. Kojemu je-kao prošle sezone-sledio neočekivan europski šamar- ispad od irskog tima u poslednjem pretkolu kvalifikacija za LŠ (gde bi po logiki morali igrati Romantičari) zajedno sa povredama napadača.


 


rcjf8zk.jpg


 


Sremci, sa kojima če se Partizan sretnuti u 4. kolu su zajedno sa Nišlijama doveli barem na papiru (atributi) odlično pojačanje u napadu. Darko Jovanović je bio do sad neznani napadač Hajduka Liona i biče »zamena« za na papiru eksplozivnog a u stvarnosti iznenadjujuče ne tako efikasnog napadača Branka Bošnjaka. Zanj su Sremci Zvezdi pre dve godine platili slabih 12 mil. eura; a sad su ga u Niš prodali za 9.


 


 


"STANOJEVIĆEV" PARTIZAN I U 23. VEKU


 


5osfePS.jpg


 


Kao u stvarnosti u 2020, »prvo« ime Partizana u za sad tek kratkoj jeseni 2212., preziva se Stanojević! Glavno pojačanje crno-belih (ponovo) je u napadu, i doveden je iz Rijeke bez obeštečenja. Kao što sam več napisao u prošlom reportu, Stanojević je bio na našem radaru duže vreme, a pošto nemamo problema sa novcem, presudile su njegove strelske eksekucije na Kvarneru. Stanojević, inače dete Vlasine (YI 2206), za svoj matični klub nije odigrao ni minuta te je na leto 2209. prodat u Rijeku. Tamo je u tri sezone na 139 utakmicama postigao 67 golova.  Zajedno sa Losevom (3/3), koji se na žalost u Ivanjici povredio, predvodi prvo ime napada; zabio je gol na baš svakoj od tri utakmica u prvenstvu, gde Partizan ima 100% učinak: Pekar 2:1, N. Pazar 3:0 i Javor 1:0.


 


Povrede nisu zaobišle ni Humske; težu je na pripremama doživeo Jurčić, koji če zbog nje propustiti skoro čitavu jesen.


 


Što se pojačanja tiče, za sad je dovedeno još jedno domače ime, za kojeg sam preporuku dobio na Euru u19 (Srbija je tamo u polufinalu ispala u polufinalu od Slovenije).


 


Nisam pričao o razvoju igrača. Naš mladi tim do 19 godine je prošle sezone upisao drugu titulu zaredom, ali pre svega je zanjo zaslužna dvojica »uvoženih« igrača. Napadač Iztok Cifer je na leto napustio mladinski tim i zanj smo odlučili, da če sezonu provesti na pozajmici kod Hajduka iz Kule. Ofanzivni veznjak Sedlaček če u u19 provesti još godinu dana. No od ostalih stvarno »naših« produkta naše škole za sad nemam nekog poverenja, da li če kod njih za 2-3 godine uskočiti i biti dobar barem za klupu. Youth intake 2212 je malo  razočarao, dovevši nama štopera sa slabim Jumpingom.


 


Ali nadam se, da ču barem kod kojeg pogrešiti, kako sam to kod Šuha… U Teleoptiku imamo več starije igrače; od naših* če tu opet svoje minute čekati Agu*, Čorni; a od ostalih, kojih verovatno više ili manje znate, neka naglasim Mandića, kojeg smo doveli pre dve godine iz Novog Sada. U dve sezone na pozajmici kod Spartaka Subotice, nije se nešto proslavio: 43 utakmica, 8 golova i 3 asistencije.


 


g9zq1nk.jpg


 


Z9SwoxX.jpg


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Sezona 2212/13 pri kraju


 


 


qFQGT4G.jpg?1


 


 


VREME JE ZA PRVI TREBLE I PRVI »INCINCIBLE« U 23. VEKU


 


 


NASTAVAK JESENI: ZVEZDIN GENSKI INŽENIRING (?) I DVA LICA JEVGENIJA LOSEVA


 


NacUhzV.jpg


 


Povratak, gde smo negde več bili. Večita rivala su prvi dio jeseni radila na puni pogon. Nismo vajeni ovakvih reči iz Partizanovog stožera, no nakon odličnog uvoda i kadrovsko prerođenih crveno-belih u sezonu, u fokusu je bila nenamerno nađena neformalna komunikacija stručnog štaba Partizana, uperena u Ljuticu Bogdana, prvi put u istoriji uperena na genski inženiring! Postavljalo se pitanje, kako je moguče, da je čovek, »stvoren« baš na leto 2212, i sa 31 godina, sa nikakvim igračkim i trenerskim izkustvom, dobio takve atribute (SS trenera imate u prošlom reportu). Da li je moguče, da ga je Zvezda sprintala iz 3d printera?


 


Do prvog večitog derbija sezone bilo je još nešto vremena, a do tad se svašta događalo. Javor je nastavio slabu formu, a crno-beli su veči dio jeseni bili u manku od dve odgođene utakmice. Jesen 2212/13 ima za crno-bele tri lica. Prvo lice traje nekde do sredine septembra, i period je napadačkog mučenja. Glavni razlog, kako se pokazalo kasnije, je bio nedostatak povređenih Loseva (koji je inače otvorio sezonu) i Pinkeviciusa. U prvih šest kola Partizan je zabio svega sedam golova; Perič nas je u sudijskoj nadoknadi spasio protiv Srema; u LŠ smo u Hamburgu zabili samo iz prekida. U ligi je Javor imao još gore trenutke, niz utakmica bez postugnutog gola. Zvezda je nakon uvodnog poraza od Srema nanizala četiri pobede u nizu.


 


Drugo lice zajema period do srede novembra. To je period (ne) očekivane eksplozije povratnika Loseva i Litvanca. Tako smo u to vreme bili efikasni, da smo več u 11. kolu bili u napadačkom prosjeku od dva gola po utakmici. U sve to vreme Partizan nisu poremetile ni povrede obojice levokrilnih igrača Jurčića i Kosa, ne povreda Maksimovića. Svoje trenutke je na ML poziciji iskoristio-Nazarov. Univerzalni Rus, koji je igrao kod nas i na DL, i na DR, je bio igrač utakmice na prvom večitom derbiju sezone (3:1) i zablistao i u nastavku. Igrači su pokazivali karakter i u retkim trenucima, kad su se snašli u zaostatku: prvi put se to pokazalo u preokretu kod Niša (3:2). Tom nizu polako nije uspela slediti ni Zvezda, bez obzira na menagerski »genski inženiring«: nju je najviše prizadela povreda prvog napadača Ilieva 15.11. protiv Borca (u to vreme 13 golova u 15 navrata) i zanj kraj polusezone. Nakon poraza u Subotici kraj polusezone Zvezda je bila več 8 bodova nazad.


 


Bio bi njen zaostatak još veči, da nije Partizan do kraja jeseni izpustio još koji bod. Veči dio zasluge za to idu Losevu. 28-godišnji ruski napadač je do sad imao sezonu života (10 utakmica, 10 golova). Nakon njegove mini eksplozije dobio je dve utakmice odmora, ali kad se vratio na teren, bio je to sasvim drugi igrač. Losev do kraja sezone ne samo, da nije zabio, nego je i njegov celokupni dojam ostao šokantno slab. Takva promena forme jednog igrača naterala me, da napravim mini-video, da sami taj pad forme vidite u praksi.


 



 


Zc9aAFB.jpg


 


Na sreču, u tom periodu smo »izgubili« samo četiri boda, pošto smo imali raspoložene neke druge igrače. Na polusezoni smo imali čak trojicu igrača sa 10 postignutih golova.


 


p62fDam.jpg


 


rY59P1g.jpg


 


 


 


TRANSFER PJACA 2213


 


GMQCjJF.jpg


 


 


Što se tiče naših rivala, ništa posebno, osim, da se u Ivanjici zakuvalo. Ispod-standardnu polusezonu za Javor-tek 7. mesto u LLSL i slaboj formi Rajića (2 gola), »nadgradilo« je nezadovoljstvo najboljeg strelca tima, Bugara Kuševa, koji je, nezadovoljan prodajom igrača u Srem, najavio odlazak iz kluba-što brže.


 


Kod nas smo se u glavnom suočavali sa zavračanjem enquiryja za naše igrače- čak 12 prvotimaca ima ikonu »Wnt«. Obično smo inače dobili samo zvanična »pitanja« o mogučnosti prodaje. Konkretnih ponuda skoro nije bilo, između njima su prednjačile smešno niske za Lescha (od 650k do najviše 2,5 mil.). Druga vrsta posla su pozajmice- za prolječe 2213 smo tamo slali još dvojicu, između njih izdvojimo Čornija* u Spartak Suboticu; biče to prva polusezona u nekom članskom timu za našu »zvezdu« YI 2207.


 


Protiv svih očekivanjima odradili smo več prvi transfer za leto 2213, kad če nas pojačati kapitalac iz OFK Beograda. Nismo hteli »krasti« igrače rivalu, ali je presudilo to, da bi taj igrač, najkasnije na leto, a moguče i na zimu definitivno napustio Karaburmu za jednog od top kluba u Evropi, tako, da bi u svakom slučaju Romantičari ostali bez njega. Da ide za posebnog igrača, kaže več njegova kontinentalna reputacija i volja uprave Romantičara u vezi cene, a na kraju su popustili, jer u Humskoj imamo para… dosta para.


 


 


fAMjT4c.jpg


 


m032gl1.jpg


 


Pre početka prolječnog dela nas je šokirala vest o povredi Stankovića, koji če biti odsutan 2-3 mesece. Odličnog srpskog golmana če kao broj 2 zameniti… Rodrigues.


 


 


 


PRVENSTVO 2213


 


Ipak glavno pitanje je: u kakvi formi če biti Losev do kraja sezone? U Čačku je konačno postigao gol… ali iz zaleđa; promašio usput jedan šut, ali mu je povratak na stazu slave uspeo u europskom meču u Milanu. Nakon tog meča gol mašina je tresla dalje. Ne i u šahovskoj partiji na Marakani, gde je Partizan zahvaljujuči tanatosu i erosu Kalašnikova dokonačno rešio pitanje prvaka… Losev je između ostalim pogodio eurogol protiv Hajduka, revanširao se Djerdapu i odlučio polufinale kupa…


 


Glavno pitanje pre poslednjeg kola rednog dela bilo je, ko od timova (Spartak 31, Borac 29, Javor 28) če igrati preostanak sezone u dolnjem delu tabele i oprostiti se od snova od Evrope i borbe za LŠ. Posle mukotrpnih 90 minuta to je na kraju uspelo: a) otpisanom Javoru, kojem je Zvezda očigledno »vratila »usluge za neke prošle pomoči: Ivanjičani su savladali crno-bele sa 2:1 i b)subotičkom Spartaku, koji je doživeo poraz od 0:1 kod Partizana. Izviseo je Borac, koji je na Karaburmi igrao 0:0.


 


 


dqcw79w.jpg


 


Za napola raspali Javor plasman u top 6 bio je kao voda u pustinji. Ivanjičani su par nedelja pre doživeli blamažu na Karaburmi (1:6) i doživeli novi kiks u Evropi, gde su ispali več u 1/16 finala protiv kijevskog Dinama,  koji je inače u sledečem  kolu izbacio i Zvezdu. Imao je Javor još šanse za top 4, ali nakon prva tri kola plejofa, našli su se u četvorici (!) timova bez pobede u toj fazi takmićenja  (Zvezda, Srem, Spartak). 25. kolo bio je landmark i za njih, i za nas. Uprava Javora je odpustila trenera Tošića baš pre »krucialnog meča za peto mesto« u Subotici i na njegovo mesto imenovala dugogodišnjeg pomočnika, 60-godišnjeg Branislava Markova (zvanično promoviran tek kolo pre kraja!), inače igračku (DC/DM) ikonu Srema (2169-78), Čelsija (2178-87) i Birminghama (2187-91). Za Markova je Javor prvi trenerski preizkus, jer je pre toga pored Ivanjice (od 2203.) bio pomočni trener i u sredinama niškog Železničara i apatinske Mladosti.


 


Markov je debitantski meč u Subotici izgubio 1:2, ali uz neke pobede još gojio šansu za top 4. Ta šansa je bila i teoretički gotova kolo pre kraja, kad je Srem (prvih sedam kola plejofa bez pobede!) savladao Spartak sa 1:0. U poslednjem kolu je ipak sezonu završio kao peti, pošto je Srem golovima u 80. i 87. preokrenuo u Subotici, dok je Javor izgubio u Humskoj.


 


No, neočekivano se zapletno odmah pod vrhom. Momčilovićeva Zvezda je upala u seriju bez pobeda! Nakon 29 kola i remija protiv Partizana na Marakani, do sad stabilno drugo mesto je prešlo u noge OFK Beograda. Beograjska rivala su na kraju za direktan plasman u LŠ obračunala na Marakani, gde je slavila Zvezda sa 1:0 i time-prvom pobedom u plejofu- ipak postigla osnovni cilj; sve to sa gol razlikom u poslednjih 10 kola - 3:5!


 


Partizan? Neporažen do kraja. Prvaci smo postali več pre meča 25. kola posle Zvezdinog remija sa Sremom; odigrali par meča za pamčenje uz novi preokret protiv Javora i skoro preokret na Marakani, gde je Stanojević zabio u 37. sekundi svoj prvi gol nakon 11 sati.


 


 


9IISMYE.jpg


 


 


OFK Niš če nakon nezaboravne evropske sezone, gde je potrošio puno snaga, sledeču započeti tek u kupu Intertoto. BPI Pekar če svoj superligaški status opet spasivati u plejofu, protiv dobanovske Budučnosti. Niš če u sezoni 2213/14 nakon par godina imati dva tima (Sindjelić), a prvi put če elitu osetiti Vladičin Han (AiMi Morava).


 


 


 


LAV KUP


 


»Čak« jedan meč nama je žreb dodelio, da igrao u gostima (Kula), ali tamo smo bili najubedljiviji. Do kraja je Parni valjak pobeđivao bez primljenog pogotka, mučio se pogotovo protiv Bežanije i Spartaka. U finalu je savladan dobar OFK Beograd, sa grenkim priokusom – Losev (22 golova) zbog povrede završava sezonu…


 


 


IlA0EiU.jpg


 


 


 


EVROPA


 


Više od glatkog posla u grupi, europske reči za Partizan treba čuvati za ono, što su uradili u nastavku. Urok gostujuče pobede u k.o. fazama LŠ je prekinut; ne samo to. U osmini finala je deklasiran Inter (3:0, 7:0), u četvrtfinalu je eks Grobar Šunko treču sezonu zaredom ispračen punom prtljagom (4:1, 3:0). U polufinalu ga je čekao iznenađenje sezone.


 


OFK Niš je svoju premiernu sezonu u LŠ pre par godina završio u četvrtfinalu. Ove su išli još korak dlje. U osmini finala su savladali Liverpool; u toj fazi takmičenja otpali su i Arsenal i Čelsi. Aura nad Nišem se zasvetlila u sledečoj fazi, kad su eliminirali favorita; favorita, protiv kojeg je Partizan prošle godine ostao praznih ruku, Valenciu. Kad god igraju srpski timovi međusobno, je tesno. Partizan je znao zašto. Znao, je da če se opet proslaviti golman Pero Dugić, zbog kojeg je u Humskoj (rekordna poseta u LŠ ikad) bilo samo 1:0; znao je, da če biti prvi pogodak ključan -  ta je pao tek nakon dvojbeno dosuđenog faula za slobodnjak, kojeg je Riviera pretvorio u gol. Znali smo u Humskoj, da čemo morati u Nišu paziti na Marka Bošnjaka, koji je u jeseni doživeo težu povredu, zbog koje su Nišlije možda u ligi završile u dolnjem delu tabele; znali smo, da imaju pročitane sve naše napadače; ali zato nisu imali odgovora na iznenađujuću indirektnu akciju nakon prekida, zbog koje je domačinima finale Lige Šampiona odneo- njihovo dete-štoper Miladinović.


 


Finale LŠ u Portu protiv Bayerna smo inače dočekali bez ove sezone prvog DR-a Vukoviča a i sa ne baš luksuznom prednjom linijom. Bez Loseva, Pinkeviciusa, koji je u Subotici slomio nogu, i bez Periča, smo počeli sa jedinom preostalom napadačkom dvojicom, bez ikakve mogučnosti prave rezerve, ako se slučajno nešto desi i njima. Lux i Stanojević. Prvi ima več izkustva sa golovima iz finala LŠ, dok je drugi svoj povratak u srpski fudbal oplemenitio – hattrikom u prvih 20 minuta! I tad je finale več bio odlučeno. Ukrajinac Kalašnikov, kapiten,  je tako konačno podignuo novi, istorijski europski pehar – za 90. naslov prvaka Evrope.


 


wgcFsN7.jpg


 


 


FzvmPB5.jpg


 


 


kh4hG2R.jpg


 


 


 


 


P R V I   T I M    2 2 1 2 / 2 2 1 3 


 


KORTibU.jpg


 


Igrači, koji če se upisati u istoriju 23. veka: sezonu su završili neporaženi u svim takmičenjima uz uzetu ligu, kup i LŠ. Prvi treble posle sezone 2198/99 i prva »invincible« sezona u ligi posle sezone 2191/92. O njima puno reči ne valja izgubiti, osim, da vlada zdrav takmičarski duh između dominantnih Rusa i Ukrajinaca i ovde i u stručnom štabu. I – Ferreira je do sad pokazao više nego Rodrigues u 10 sezona.


 


Sledeče sezone če biti očigledno smena generacija sunarodnjaka u napadačkom smislu. Redove Partizana posle nepunih 12 sezona napušta Domen Perič. 33-godišnjak je član crno-belih od januara 2202; u 309 nastupa zabio je 128 golova i asistirao 60 puta. Poslednji meč odigrao je u 32. kolu šampionata protiv svojeg nekadašnjeg kluba-Javora. Njegov naslednjik se več brusi: Iztok Cifer, na pozajmici u Hajduku, sa 13 golova, postao je prvi strelac šampionata.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Početak sezone 2213/2214


 


 


TRANSFER PJACU LETO 2213 …


 


... su pored Partizana najviše zaznamovali Zvezda i OFK Beograd. Največe iznenađenje leta je bio povratak Zvezdinog »sina« Marka Bošnjaka na Marakanu posle tri godine. 24-godišnji napadač je Ljuticu Bogdana napustio na leto 2210, kad je otišao u Srem, gde je igrao dve godine. Umesto prelazka u nekog od rivala ili inozemstvo, Bošnjak je prošlog leta šokirao prelazom u OFK Niš, sa kojim se je plasirao u polufinale LŠ. Nije se ustalio i ovog leta su ponovo počele špekulacije o promeni sredine. Najviše se pričalo o Javoru, kojemu su početak sezone ponovo pokvarile povrede i u Ivanjici novog napadača trebaju kao žedan čovek vodu. Ali je sve upropastila Zvezda. Crveno-beli su inače za malo slabiji na poziciji levog beka. Drugu zvezdu prelaznog roka, 22-godišnjeg levog beka, verovatno najboljeg u Srbiji, Slavoljuba Pavlovića su prodali OFK Beogradu, a kao zamenu doveli univerzalnog češkog beka iz Mosta.


 


Severnije, na Karaburmi,ostali su bez odličnog štopera Smiljanića, ali za sad zadržali drugu polovinu, Ljubišu Gajića. U napadu su doveli Aleksandra Milivojevića iz Rada i zato su bili u mogučnosti, da obraduju Nišlije pozajmicom svojeg špica Petra Živkovića.


 


Najmanje su kadrovali kod Srema i Javora, gde su se pojačali u odbrani (bek i štoper Rodić) te dovevši crnogorskog veznjaka iz Jedinstva BP.


 


A Partizan? Prvo-osvežavamo štopersku liniju. O dolasku Smiljanića smo pričali več u prošlom reportu. Peh je platio Mijajlović*, koji je na početku sezone slan u rezerve. Drugo pojačanje, iako ne u pravom smislu, je promoviranje Cifera u prvi tim. To sam več planirao pola godine nazad, što svakako ne važi za poslednji transfer.


 


kPsTiaJ.jpg


 


Jeste, doveden iz rivala, iz Javora, ali Ilić bi u svakom slučaju na leto napustio Ivanjičane i to ne smatram krajom. Kad su se zanj počeli interesovati Hajduk Kula, Spartak i OFK Beograd, znao sam, da moram reagovati. Sa mislima za par godina napred. Jer: na poziciji DL su bili do sad zabetonirani Sanchez i Dimitrijević te Nazarov (kad nisu igrali na DR). Največi »problem« sam video u Gvatemalcu. Iako ide po atributima za daleko najboljeg levog beka Partizana, treba imati u obzir, da ima »več« 28 godina i da bi nakon cca 3 godine bio višak. Drugo-zanj se interesira pola Evrope. I treče, koje je prevagalo, je učestvovanje na Zlatom kupu, koji se igra svake dve godine kraj maja i to znači, da Sanchez u FM 2007 NIKAD neče videti eventuelnih finala LŠ u tim godinama. Sanchezu sam se zahvalio na zanimanju i dao ga na transfer listu te ponudio klubovima za 30.000 eura. Onda se javilo jedno 10 timova, koji su rekli, da Sanchez ne predstavlja »value for money«, toliko, da nisam pao sa stola. Na kraju, Gvatemalac je završio u Betisu -  sa kojim smo opet odmerili snage u LŠ.


 


 


Od poznatih igrača napustili su nas Asamoah (Leeds) i Rodić (Javor); ugovor je istekao i Periču i nedavno prvom golmanu Rodriguesu, koji nama je služio 12 godina. Zbog velikog osipa rezervnih igrača u poslednje vreme i da Teleoptiku uprkos fiktivnim utakmicama (osim u kupu) zagotovimo barem 15-20 igrača, na pozajmice je otišla »samo« petorica igrača. Između njih osim Čornija (ponovo Subotica) izdvojimo dvojicu, koja je otišla u Rad: Milivojevića* (YI 2209) te Vranića* (YI 2210). Za ni jednog od njih ne dam ruke u vatru, da bi za par godina mogao biti prvotimac, ali kod Vranića nekako osečam, da bi mogao biti »iznenađenje«, kao što je to postao Lihtenštajnac Šuh.


 


 


 


SPECIALNI REPORT: PARTIZANOVO OSVAJANJE SVETA


 


ieVUH1s.jpg


 


Naš tim do 19 godine, trostruki prvak zaredom, u novoj sezoni »slabiji« je, između ostalim, za Sedlačka, koji če na priliku čekati u Teleoptiku i Stanka Jagodića*.


 


5tLKapG.jpg


 


Novi youth intake nije doneo zvezda, ali par zanimivih igrača. Ove godine moj asistent najviše nada polaga u ovog igrača:


 


axjYkyE.jpg


 


Što je zanimljivo, prvo zbog toga, što meni barem na prvo oko ne izgleda baš posebno. Drugo je to, što ide za centralnog veznjaka. Nadam se, da nemam demencije, ali Partizan več godinama, da ne kažem decenijama, nije izbacio nekog »normalnog« centralnog veznog: to je pozicija, gde je bio nekad »najjači«. U poslednjim godinama »prave« se u glavnom štoperi ili krila, što možete proveriti u reportima.


 


Ove godine Partizanov youth intake bogatiji je ne za jednog, tzv. zvezdu (Krašića), nego za čak tri MC-e:


 


koxhTpD.jpg


 


KhY7taA.jpg


 


 


oJcjCcE.jpg


 


Pazite, Luksemburg je kod nas dobio i novog napadača – Cardonija.* Da li če ta zemlja postati mini hit u Partizanu, kao što se to desilo sa Lihtenštajnom?


 


XeHfQ4E.jpg


 


Sve te nacionalnosti u youth intejku su (bile) veoma zanimljive. Zato idemo na kraj pogledati, ko je ovome razlog. Jer-ovo je pravo gonilo FM-a. Videčete ljudi, stručnjake, koje u reportima ne vidite (osim eks igrača, prim. Novikov), ovu su kumovi iz pozadine. Videčete trenutnu globalnu sliku Partizana, neke stvare se menjaju, a neke su prilično konstantne.


 


gdGARxS.jpg


 


iMEM6Pg.jpg


 


0TGfl6g.jpg

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |