Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

Slabo, pošto slabo stoji i u Hrvatskoj i tek sad se oporavlja od velike krize. Dinamo je od sezone 2085/86 do 2109/10 neprekinjeno igrao u 2. HNL, od toga oko tri sezone čak niže. Ovu sezonu su završili 8. u 1. HNL.

 

U Evropi su najviše dogurali:

 - u LP: do 3. pretkola, to je poslednjeg pre nego se uđe u grupe (06/07, 37/38)

 - u kupu UEFA: do 1/16 finala u prvoj sezoni (06/07), a 3x su ispali u prvom kolu (poslednje pre grupa (11/12, 32/33 i 37/38)).

 

Poslednji put u Evropi su igrali u sezoni 83/84, gde su ispali protiv Sutjeske.

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Još četiri utakmice dele Partizan od završetka jesenskog dela sezone 2116/17, a mi smo se pozabavali malo nekim statistikama. Ne strahujte, ne boli.


 


RAZGLED JE ODLIČAN, ALI SVI ZNAMO, ŠTA DONOSI PROLJEČE


 


U fokusu i: (ne) osvojene evropske tvrdnjave


 


 


Kad je crno-beli voz u 6. kolu šampionata na trečem gostovanju klonio na Karaburmi (0:2), treba je bilo samo ohraniti treznu glavu. Na tri gostovanja (Sremska Mitrovica, Ivanjica, Karaburma) osvojen je bio samo bod. Na svojem terenu Partizan je bio 100%, konačno. 


 


Nakon prespavane noči, objektivno se govorilo i zaključilo. Partizan je izgubio zasluženo odnosno pobedu nije zaslužio. A imao je i nesreču, jer je več na početku JSL morao na najteža moguča gostovanja i to kod največih rivala iz Lige za prvaka. Da je srbska liga po kvaliteti na granici TOP 5, pričali smo več u prošlih reportima (uspesi u Evropi), a to če sad biti i zvanično (o tome nešto kasnije).


 


Ali teških gostovanja nije bio kraj-kao, da se igra liga za prvaka, jer je sledeče gostovanje bilo na Rajku Mitiću. Ali od tad dalje je krenuo Parni Valjak; pobedom od 3:1 krenuo je niz od osam pobeda zaredom, koji još traje. Ako je u devetom kolu prednost pred iznenađenjem jeseni, Spartakom, bila tek +2, sad, 2 kola pre kraja jeseni, ona iznosi +9 i sigurnu titulu jesenskog prvaka. Partizan je poslednji put zabio tri puta na ex-Marakani pre 20 godina, 30. maja 2096!


 


http://i.imgur.com/KkSlUbC.jpg


 


Iako je Spartak odlično započeo sezonu, bilo bi veliko iznenađenje, ako prva tri mesta ne bi osvojili ostali favoriti iz glavnog grada. Zvezda je oslabljena za Partizanovog krvnika Uroša Mićića, koji je okrepio Valenciu za 25 mil. eura. A Romantičari očito nemaju zamene za veterane (Sivić 37, Spahiev 34), a Obradović se približava 30. Uprkos tome, kladionice kažu, da če biti Zvezda druga, a OFK Beograd če igrati kvalifikacije za LŠ.


 


http://i.imgur.com/BwYFDlf.jpg


 


 


SRBIJA ISPRED PORTUGALA: UVEK DRAŽ TIH DUELA


 


Da, sledeče sezone, če Srbija zahvaljujuči odličnim predstavama Partizana, Zvezde, OFK-a te Javora u Evropi, imati čak tri predstavnika u Ligi Šampiona. Dva kluba če LŠ izboriti izravno, dok če treče plasirani tim igrati 3. pretkolo kvalifikacija. Srbija je tako na UEFA tabeli koeficienta sad prehitela Portugal na 6 mestu, ali razlika je minimalna-samo 0.443 boda! Zato če put do ohranitve tog statusa biti veoma težak, jer smo več u toj sezoni doživeli "pade" nekih klubova. Trenutno Srbiju u Evropi predstavlja samo trojica klubova, Partizan u LŠ i Srem te Zvezda u kupu UEFA (njoj je put u LŠ preprečio CSKA Sofija). OFK i Javor su ispali več u 1. kolu kupa UEFA pre grupne faze protiv Dnipra odnosno Budučnosti.


 


Portugal trenutno ima tri predstavnika u LŠ, ali ako bi se takmičenje završilo danas, napredovao bi samo Sporting Lisabon kao drugoplasirani (grupa C-Arsenal, Marseille, Dinamo Bukarešta). Porto (B-Real, Šahtar, Juve) ispao bi čak iz kupa UEFA, ali u te dve grupe do kraja ima još dva kola. U grupama od E-H upravo je završeno peto kolo, a preostali lusitanski tim, orlovi iz Lisabona, Benfica če svoj prolazak između 16 najboljih morati potražiti na gostovanju-kot Partizana. I u toj grupi, za istu kartu u poslednjem kolu imaju šansu i preostala dva kluba (Atletico, Brondby)!


 


http://i.imgur.com/Tm0lsj5.jpg


 


 


GDE JE ROMANTIKA?


 


Šta se to dešavalo u Benfici u LŠ? U pet kola imati čak šest isključenih igrača? U Danskoj čak dva, doma protiv Partizana čak 3, na Calderonu još jedan? Osim toga, povredili su čak tri protivnička igrača. Najgore ju je odneo Brondby (2:0) sa dva u bolnici za najmanje dva meseca. Protiv Atletica napravili su 34 faulova. Ali pre gostovanja na največi areni na svetu moraju se odlučiti, da li imaju dovoljno kvalitete-a pre svega živaca-za napad na sva tri boda. Bod bi bio jednak nuli, jer nisu odvisni samo od sebe. Ako Brondby na svojoj malo tvrdnjavi pobedi Madridžane, Benfici ne odgovara ni bod za kup UEFA. Trener Partizana kaže: "Danci su zaslužili ulazak između 16!" Kako da ne?


 


Danci su uspeli ostati neporaženi protiv crno-belih u oba meča, a ne samo to, protiv Partizana imaju na domačem terenu statistiku, kakve se ne bi sramovao ni Real Madrid. U četiri meča, imaju 3 pobede i remi! Partizan je inače najbolju predstavu prikazao baš pre nekoliko sati, pregazivši Atletico na Calderonu sa 4:1. Colchonerose je pobedio i u Beogradu (3:2) sa igračem manje, a tamo je stoječe ovacije doživeo, možemo slobodno reči-poslednji pravi komandant obrane crno-belih.


 


U dresu Atletica na svetu travu stupio je slovenački štoper Emil Zver, koji je za Partizan igrao šest sezona (2104-2110). Igrač, koji voli zabijati protiv crvenih klubova, i to je dokazao u svojoj prvoj te poslednjoj sezoni, kad je oba puta zabio u finalu LŠ! U sezoni 2104/05 zabio je pobednonosni pogodak protiv-Benfice (!) u produžetku; šest godina kasnije gol za 1:0 protiv Liverpoola. 


 


Da nečete reči-da ima emocija samo u susretima protiv Porta i Sportinga... Benfica je nakon finala 2105 igrala još dvaput u polufinalu (2111/12, 2114/15) ali na svoj evropski naslov čekaju več od 1962.


 


 


EVROPSKE TVRDNJAVE


 


Jedan od tvorca uspešne jeseni Partizana je i najnovije pojačanje iz OFK Beograda. On je doveden pre svega za poziciju levog krila. Druga veča promena je u obrani, nesigurnog (ali skupog) Čeha Justa u obrani zamenio je Ivan Andrić, ali čini se, da je prvi štoperski par Babičevs-Inostroza. A treča-bek RIstić stavljen je kad i na krilo. I napadači rade svoj posao-Tizamo (12/10) i Veljković (12/8) i to uprkos povredama i naleta protivničkih braniča, tako da je svoju priliku u JSL dobivao i inače kup igrač, Vukmir.


 


Ipak, neke stvare ostaju jednake. Neke tvrdnjave se jednostavno ne mogu osvojiti. O Danskoj smo več pričali, ali od evropskih klubova, sa kojima Partizan igra najčešče, ima još jedna neosvojiva. U sliki dole je prikaz največih Partizanovih evropskih rivala sortitanih po vremenu "osvajanja" njihove tvrdnjave (PRVE pobede na gostovanju). Videčete, gde je broj 13 bio sretan i do kojeg osvajanja se čekalo još veoma dugo. 


 


 


http://i.imgur.com/JUjKV6Z.jpg


Edited by Sir Aleš
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ocena neke sezone nije bila nikad teža nego sad


 


DUPLA KRUNA UZ KLASTER GLAVOBOLJU-KAKO JE TO MOGUČE?


 


Pisati report kao trener tima, kao insajder, jeste velika muka. Jer treneri nismo nikad zadovoljni. Ni kad padne tripla kruna. I kad je sezona 99% uspešna, i kad se završi neporažena, uvek nađemo neke sitnice. Naravno, jer smo jednom nogom več u sledečoj sezoni.


 


Gledam reporte za nazad. Nostalgija, kad smo titule ne samo osvajali, nego smo suparnike nadigravali. Ispred mene je report sezone 2043/44. Tad smo lagano uzeli duplu krunu, te izgubili finale LŠ protiv Reala. Iste sezone je Zvezda osvojila svoj prvi kup UEFA. Ali i onaj report je bio napisano nekako-depresivno, na što me je opozorio i Dex6!


 


70 godina je prošlo, srpska liga je sve jača. Partizan če sve teže koga nadigrati. Ali takve padove, pre svega u drugom delu sezone, kakve beleže crno-beli u protekle dve sezone uprkos domačoj tituli, ne pamtimo.  Jeste, suparnici su teži, igra se liga za prvaka, ali u proteklih 100 sezona jedna od glavnih karakteristika Partizana jeste »slow start« na jeseni i dizanje forme na prolječe. Ko ne pamti Vujoševićeve debitantske sezone 2110/11, kad je Partizan nadoknadio jesenskih -10 OFK Beograda i na kraju slavio sa +9?


 


OFF TOPIC: ŠTA JE KLASTER GLAVOBOLJA (NA KRATKO)


 


Klaster glavobolja je verovatno jedan od najneprijatnijih sindroma poznatih ljudskoj vrsti, čime je zaslužila nadimak „samoubilačka glavobolja“. Glavobolja pokazuje tipičan sezonski karakter javljanja, obično u isto doba godine, najčešće u jesen i proleće i tada period sa napadima (takozvani klaster period), može trajati u različitim intervalima, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Takođe, u tom periodu, bol se javlja obično u isto vreme tokom dana, najčešće sat vremena po uspavljivanju Od faktora koji provociraju bol u periodu sa napadima najznačajniji su uzimanje alkohola, lekova koji šire krvne sudove (nitroglicerin, histamin), zatim fizički napor i toplo vreme. Prema dužini klaster perioda, klaster glavobolja može biti epizodična (period bez bola tokom godine traje najmanje mesec dana) i hronična (period bez bola tokom godine je manji od mesec dana).


 


 


Do kraja jeseni sledile su još četiri utakmice i sve je ličilo na idilu. Crno-beli su u JSL pobedili Javor 1:0 te na Karaburmi remizirali 1:1 kod neugodnog FK Beograda, (šutevi 18-5 za goste). Za mirnih +7, ali velika gužva je bila od 2. do 5. pozicije. Onda su iz Evrope izbacili Benficu, da bi u grupi osvojili prvo mesto i „lakšeg“ protivnika u osmini finala. Za kraj jeseni sledio je još derbi u kupu u Ivanjici. Šutevi 13-2 za goste, ali naravno, da smo opet pratili lutriju, koju su na svetsko iznenađenje (report utakmice je rekordnom brzinom stigao i na Mars) dobili crno-beli sa 3:2.


 


http://i.imgur.com/7fP9NwH.jpg


 


Farmaceutska industrija ni slutila nije bogate nove godine.


 


Dug zimski odmor fudbaleri Partizana prvo su proveli razmišljanju, zašto su se uopče trudili i osvojili prvo mesto u grupi LŠ, ako su opet naleteli na zaklete Engleze? Atletico dobio je Lyon, a Partizan Chelsea sa Vukovićem i Antonettijem! Partizan (ako izuzmemo finala LŠ i srpske klubove-Zvezdu 2116) je poslednji put pre finala LŠ ispao od ne-engleskog predstavnika-kad? Davno u sezoni 2101/02 (Milan), posle toga crno-bele su eliminirali Liverpol i Man Utd 2x. Ali glavna vest priprema je bila kiparski zlom noge Radeta Mladenovića, pojačanja pre sezone i kralja asistencija-ex-Romantičar ove sezone neče više igrati.


 


http://i.imgur.com/HybyyUH.jpg


 


Otvaranje prošlogodišnog prolječa bilo je katastofalno (dva poraza), slično je bilo i najnovije izdanje, ali pod naslovom Ništa nas ne sme više iznenaditi.  Ako uzmemo u obzir i jesenski Javor, crno-beli su uspeli stvoriti niz od pet utakmica bez danog pogotka, od toga su se čak četiri meča završila 0:0! Poraz u Novom Sadu bio je šlag na torti. Napadača nije imao ko zalagati sa loptama, ali ako su se našli iz oči u oči sa golmanom, pobednik je bio slednji.  Naravno, obrana je radila svoj posao, ali na to bio je zabranjeno pomisliti, jer če se kolo (ne) sreče brzo zavrteti na suprotnu stranu plusa i minusa!


 


Nekad je Partizan domače utakmice dobivao sa 2-3 razlike, sad je i zabijen pogodak uspeh. Zato protiv plavih iz Londona u revanšu zapravo nitko nije verovao u uspeh-Chelsea je iztržio remi 1:1 (Tizamo) i išao dalje. U polufinalu sva četvorica bila je iz Engleske; Arsenal je ubranio naslov. Za Srbiju to je bila veoma slaba evropska sezona, jer je u 1/16 finala kupa UEFA ispala i Zvezda.  Na drugoj strani Porto je slavio u kupu UEFA i time Portugalu izgleda ponovo vratio 3 klubova u LŠ, kad če računati novu statistiku. A ta za sad kaže, da je Partizan nakon nekoliko desetlječa ispao iz prvih 10 po koeficentima poslednjih pet sezona i sledeče sezone sasvim sigurno neče biti između nosiocima u grupnoj fazi.


 


Partizan se je tad okrenuo domačim zadacima. Nakon 19 kola razlika na tabeli je skopnela na samo +3 ispred Subotičana. OFK Beograd je polako ispao iz prve trojice, kamo su hteli i Zvezda i Javor. Sledilo je razvaljivanje Šajkaša 6:0 u formaciji 3-5-2 (formacija sledeče sezone?). Crno-belima je napad proradio, ali kao zakleto je prestala raditi obrana. Dobri rezultati do kraja rednog dela Partizan su vratili na +8 – ovaj put ispred Javora, ali razlike su bile male.


 


Do tad su Partizan rešavali samo rezultati, ne igra. Igrači (osim Tizama i Veljkovića) nisu bili na ravni ni ispred 2 sezone. No od 24. kola dalje ni rezultati nisu pomogli. Partizan od tad dalje u gostima nije zabeležio ni jedne pobede, a obrana je plivala na splavovima; i to ista obrana, koja je pre dve sezone, kad je bila još „NEUIGRANA“, primila 14 komada. Blamaže u Sobotici i Ivanjici za rubriku su „Neverovatne priče“, a za ilustraciju, evo, kako je Partizan u Ivanjici primio 4. gol.


 



 


Kad god je protivnički napadač došao pred gol, zabio je, Partizan je za to trebao dvostruko više pokušaja.  U to vreme su se pokazale sve trenutne slabosti crno-belih, što su analizirali i na forumu. Plavi su (bili) člani 1. tima.


 


 


SVI VUJOŠEVIĆEVI TRANSFERI -ANALIZA


 


Miguel Angel Iglesias (levi bek, krilo): 3, pad ocene u 4 sezone od 7.31 do 7.04


 


Vasilije Ristić (desni bek, krilo): 3, solidan ali da li je on za Partizan?


 


Slobodan Vujin (centralni vezni, prodat u FK Beograd, 1 nastup za Partizan)


 


Ivan Bošnjak (sa oko 20 godina več u penziji, nikad čuli niste zanj, a meni se trenutno ne da uči u stari sejv, da pogledam, da koji poziciji je (nije) igrao. To znači sve)


 


Aleksandar Radonjić (2.5*, napadač, 20 godina, perspektiva Javora, na pozajmici u Jakovu, ali verovatno preslab za Partizan (Finishing 18, Composure 17, ali prosječni fizični atributi)


 


Milan Aleksić (2*, AM/FC, došao iz FK Beograda, sad u Teleoptiku)


 


Dušan Nikolić (zadnji vezni, prodan u OFK Beograd)


 


Marcelo Saavedra (desni bek, sa obzirom na atribute od njega očekivamo više. 3.5*)


 


Mario Inostroza (štoper, isto kao prvi; njegova forma i ocene su dramatično u padu, Zvezda Youtuba)


 


Aleksej Alijev (bek, solidno radi u defenzivi, ali nije svetska klasa. 3.5*)


 


Peter Just (štoper, Zvezda prelaznog perioda 2114, sad gnije u Teleoptiku)


 


Vladica Vešović (DC, DM). Za razred ispred svih. 4-4.5*


 


Sergio Gomez (štoper, bek), važi isto kao za Saavedru. 3.5*


 


Milan Baranek (češki vezist/krilo), nije opravdao poverenja, prodan u Man Utd (zvuči čudno, ali je tako)


 


Aleksander Babičevs (3*štoper, važi isto kao za Inostrozu)


 


Ivan Andrić (štoper 2.5-3*), solidan, ali samo za backup.


 


Rade Mladenović (4.5*)-ozdravi brzo!


 


Ibrahima Diomonde (golman, 4*). Prva sezona.


 


Miloš Kunzo (ofanzivni vezist, krilo). Kritiziran od medija dva put ove sezone, katastrofalna prolječna forma i predstave, nikako ne liče na atribute. Šteta, jer je imao solidnu jesen i uprkos padu, imao najviši broj asistencija u sezoni (9).


 


Tomaš Hruby (3*) – puno puta povređen, slaba kondicija, poslan na dodatne medicinske preglede a kraju sezone.


 


 


Isto tako je kritike medija kao Kunzo na svoj račun doživeo igrač, kojemu je trener možda pokvario karijeru. Mile Momčilović, Partizanovo dete, bivši štoper, sad napadać, a  možda buduči veznjak?


 


http://i.imgur.com/PDqLSpt.jpg


 


Drugi put te sezone razlika se stopila, i kolo pre kraja bila je samo +3 ispred Zvezde. Spartak je odustao od boja za LŠ. Crno-beli su imali priliku sezonu završiti na Karaburmi, ali ne, to su čuvali za domači stadion. Treba je bilo samo pobediti Spartak. Poraz i eventualna pobeda Zvezde kod Srema značila bi naslov za večitog rivala zbog boljeg međusobnog skora. Očekivali smo opušteni Partizan, dočekali u strahu remi 1:1, kojeg je spasio Hruby, sa time, da je Spartak na kraju promašio dve izgledne šanse za 2:1. Na sreču mreže u SM su mirovale-za treči naslov zaredom za PARTIZAN. Urpkos negativni gol razliki u poslednjih deset utakmica. Bug sezone: Javor ide direktno u grupe LŠ, Zvezda igra kvalifikacije!


 


http://i.imgur.com/mPPd31U.jpg


 


Najbolje ocenjeni igrač sezone bio je Alijev-7.22. To kaže sve o formi igrača sezone 2116/17. Slaba polovina prvotimaca na kraju je zabeležila rajting niži od 7. Zato če biti pre sledeče sezone dosta pitanja- koja se javljaju i u Partizanu u stvarnom životu. Da li računati na trenutne igrače? Da li nabaviti pojačanja, jer je bazen igrača, koji bi došli u PFC več sad zbog znanih razloga, mali? Promeniti formaciju, iti u rizik? Evo, kako izgleda ova sezona napram poslednje tri:


 


2116/17: 18 pobeda, 7 remija, 7 poraza, 52:29


2115/16: 23 pobeda, 2 remija, 7 poraza, 60:20


2114/15: 22 pobeda, 8 remija, 2 poraza, 59:14.


 


http://i.imgur.com/fQwjLOt.jpg


 


Za kraj dobre vesti. Partizan je nakon tri godine konačno osvojio Lav Kup, pobedivši u večitom derbiju (prvom finalnom nakon deset godina) u finalu Zvezdu sa 1:0. Utakmicu je na žalost prelomilo isključenje Danilovića-na žalost kažem zato, jer je pokvarilo utakmicu i time Partizan nije mogao dokazati, da (ako) je bolji od Zvezde i sa 11 v 11.


 


http://i.imgur.com/G5YXT83.jpg


 


Druga dobra vest je, da se Partizanov Venezuelac Tizamo polako približuje istoriji. Sa 20 golova  (16 u ligi) čvrsto je sam na drugom mestu večne tabele strelaca ligaških pogodaka (194) i time samo još za 21 golova zaostaje za Muhamedom Savićem. Iako treba tu spomenuti mali bug, da igrica broji i golove za Teleoptik, ali bez obzira na to-ako če biti 29-godišnji  Venezuelac u barem takvom fizičnom stanju kao Muha Savić u 60-im godinama prošlog stolječa, taj rekord trebao bi pasti uskoro, sledeče sezone  skoro sigurno sledi ulazak u klub 200! Savić je svoj 200. ligaški pogodak za Partizan zabio 25. aprila 2065 na utakmici protiv OFK Beograda, kad je imao 35 godina, a poslednji, 215., dve godine kasnije, 11. juna 2067 na oproštaju protiv Javora.


 


Polako se poslavljaju članove zlatne generacije Partizana iz početka tog stolječa. Karijeru če na leto završiti dvojica igrača, koji su ceo život proveli u Partizanu! Nemanja Tanasić (39) je u Partizan (youth intake) došao kao 16-godišnjak jula 2094. Za Partizan je debitirao u sezoni 2096/97, a sledeču proveo na pozajmici u Jakovu. Svih preostalih 20 godina bio je uz Igora Ajdovca prvo ime na golu crno-belih, sa kojima je osvojio šest naslova šampiona Evrope. Na utakmici u Novom Sadu 27. marta sa 39 godina i 161 dana postao je najstariji igrač Partizana u istoriji JSL.


 


Pet godina mlađi Bogojević u Partizanu je debitirao u šampionskoj sezoni 2102/03, ali je bio u središtu pažnje sezonu pre.  To je proveo na pozajmici u Subotici, gde je na 29 utakmica postigao šest pogodaka. „Članstvo“ u Partizanu mu je izuzetno pomoglo kod internacionalne karijere; bez i jednog odigranog minuta za seniorski tim i Partizana i Srbije u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo 2102, tad 19-godišnji Bogojević našao se na spisku selektora Marića (tad i trenera crno-belih) 23 igrača za Francusku! Za „orlove“ je debitirao 10. juna iste godine na premieri protiv Toga (7:0); Srbija je na tom mundialu osvojila bronzu.


 


Njegova nadaljnja kariera nije donela mnogo posebnosti, nije bio igrač, koji bi silio u ospredje i punio naslovnice novina. Ali ima nekoliko karakteristika, koje je znala samo sudbina. U Partizanovu akademiju došao je 10. jula 2099 (youth intake); onda 10. juna 2102 (dakle skoro tačno 3 godine kasnije) debitovao za Srbiju. Baš nakon te pobede nad Togom, isti dan, Partizanov svet dobio je vest o gradnji novog stadiona!   31. maja 2104 je Partizan odigrao poslednji meč na starom stadionu protiv Srema (3:2), i Bogojević je golom u 41. minutu zabio poslednji gol Partizana na tom stadionu.


U istoriju se upisao i kao jedini i pobedonosni strelac  550. večitog derbija u prošloj sezoni.


 


 


http://i.imgur.com/gRn2g60.jpg


 


Legende prve zlatne Partizanove generacije ovog stolječa u zalazku.


Tanasić i Bogojević su se pridružili Nenadu Jovanoviću i ostalim. Od 23 igrača prvog tima iz "incinvible" sezone 2111/12 u kadru Partizana ostala je još samo petorica, toliko se promenilo u samo pet godina. Najstariji od njih je Juan Carlos Gonzales (32), drugi venezuelski napadač i jedini od preostalih igrača, koji zna, kako je zabiti gol u finalima LŠ. 


 


 


EDIT: Dodan link na Youtube u vezi utakmice Javor-Partizan


Edited by Sir Aleš
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Partizanov napad na »treble« morače i preko novog europskog rivala iz Ivanjice, senzacije ovogodišnje Lige Šampiona

 

TREČI PUT  U OVOM DESETLJEČU SRPSKI DVOMEČ U POLUFINALU LŠ

 

16. april 2118 - Na kraju prošle sezone navijači Partizana su bili podeljeni na dve grupe. Jedna je od trenera i od uprave – uprkos duploj kruni – tražila potpuni remont tima. Druga je bila za to, da se timu da još malo vremena, jer u timu ima kvalitetnih igrača, samo se moraju složiti kockice, poboljšati forma itd. Na kraju je, čini se, pobedila upravo ta struja, a trener Partizana se posipao sa pepelom, i tako popravio svoju največu grešku na klupi crno-belih.

 

Crno-beli su se pre ove sezone pojačali sa četvoricom igrača, ali zapravo su največe pojačanje več poznati igrači. Prvo, vračenje Momčilovića na mesto, gde spada, to je na poziciju štopera. Latvijsko-čileanski duo, kojeg tako pamtimo po akrobacijama protiv Javora u protekloj sezoni (vidi Youtube video u reportu 16/17) je prošlost: Momčilović je prvi muž obrane i sa 23 godina ispred njega je – nadamo se – duga karijera upravo na toj poziciji! Drugo – igrači, koji su u prošloj sezoni zatajili, popravili su svoju formu za 180 stepeni.

 

 

http://i.imgur.com/d1rfQau.jpg

 

http://i.imgur.com/ZqP4Ylx.jpg

 

Naslovi, kao »mediji obtužuju igrače za slabu formu« su prošlost, a radi se upravo o isto dvojici igrača! Uz Mometa, slovački reprezentativac u toj sezoni prvi je asistent Partizana (12) i Lige šampiona! Rade Mladenović, koji je celo prolječe 2117 proveo u bolnici, u timu Partizana dodao je manjkajuči  dio mozaika, kojeg zaključuju: napadački duo Veljković-Tizamo, koji je do sad ukupno zabio 39 golova; te prvi golman Diomande, koji brani u životnoj formi.

 

Da mora imati Partizan u štoperskom paru barem jednog domačeg igrača (a najbolje obojicu), dokazao je Dragan Bogdanović, pojačanje iz Vojvodine. Juan Miquel je došao iz Sao Paula za oko 13 milijuna, je univerzalac, ali njegovu eksploziju još čekamo. Besesnei je zimsko pojačanje iz Anderlechta te zamena za Gonzalesa, koji napušta Humsku na leto. Mađar je zabio u svom debiju, ali se zatim odmah povredio za 2 meseca. Partizan je za leto 2118 završio još dva buduča transfera: nakon oko 35 godina prvi Južnoafrikanac u Humskoj, te napadač vrhunskog  porekla (njegov pra-pra-pra-pra ded je 100 i više godina nazad karao mreže protivničkih golmana po celom virtualnom svetu).

 

Start sezone ipak nije bio obečavajuč. U prvih šest kola JSL samo dve pobede, poraz u Ivanjici (Hruby promašio penal u 92. minutu za izjednačenje) te tri remija protiv outsidera (Sopot, Sindjelić i Sloga).  Nekoliko igrača se pobunilo i zatražilo transfer.To je malo popravila pobeda na Mitiću, ali je onda sledio šok na Karaburmi. Od tad dalje crno-beli su krenuli u niz od devet pobeda zaredom, koji je prekinut na stadionu FK Beograda (0:1) u 21. kolu. To je bila ukupno tek peta pobeda crveno-plavih nad Partizanom, ali več treča u poslednja četiri meča. Ali i pobede su donele preklestvo: uz pobede crno-belih skoro  uvek se neko povredio, a uz broj šansi broj pogodaka nije bilo baš velik, protivnik je iskoristio uvek skoro sve šanse. No, sa obzirom na trenutnu tabelu (+10 ispred Srema, 9 kola pre kraja), nema dvojbe, da če biti u Humskoj slavljena več 4. titula zaredom, unatoč još kojem porazu…  Podatak za statističare: ove sezone  u JSL 7 od 12 klubova dolazi iz glavnog grada odnosno okoline (Partizan, Zvezda, OFK, FK Beograd, Sindjelić Beograd, Sopot i Srem Jakovo).

 

U Lav kupu Partizan je uspešno prestao prepreke te imao najviše posla u 1. kolu protiv kulskog Hajduka, koji je zaostanak 1:3 pretvorio u remi 3:3 i lutriju penala. U finalu drugi put zaredom pratičemo večiti derbi.

 

 

LŠ: JAVOROVA DETELJINA

 

http://i.imgur.com/p9C5BaN.jpg

 

Kako se stvari promenjuju.

 

Bug FM-a, koji se javlja na nekoliko godina ovaj put barem na početku izabrao je Javor. Ivanjićani su sezonu 16/17 završili kao trečeplasirani tim iza Zvezde i Partizana. Pošto Srbija ima ove sezone čak tri tima u Ligi Šampiona, za očekivati je bilo, da dva največa rivala idu direktno u grupe, a Javor u kvalifikacije. Ali se UEFA odlučila suprotno – Zvezdu je ubacila u kvalifikacije, a Javor direktno u grupnu fazu. Da bi bila stvara još gora za Zvezdu, u žrebu 3. pretkola dobili su najtežeg mogučeg suparnika. Stuttgart jih je isprašio (4:0, 1:2) i poslao u Kup UEFA, gde je Zvezda ispala u 1/16 finala protiv moskovskog CSKA-ja.

 

Sretni Javor kao tim iz 3. šešira, za svoje protivnike dobio je: Chelsea, Šahtar i Rangerse, teško je moglo bolje. Nakon tri kola imali su 100% učinak, savladavši čak plave u Londonu! Uprkos porazu na Ibroxu, osvojili su prvo mesto u grupi -  a sudbina je htela, da se oba tima iz Javorove grupe u osmini finala sastaju sa timovima iz Partizanove grupe.

 

Partizan je imao nekoliko manje sreče kod žreba. Kao tim iz drugog šešira dobio je grupu smrti sa Barcom, Schalkeom i neugodnim Celticom. Njegov skor je bio četiri pobede i dva poraza (Barca, Schalke) i isto tako prvo mesto u grupi. Vujošević i kompanija su pre žreba molili boga.

 

Samo ne opet p*****ti Englezi.

 

Chelsea it is!

 

Opet se moralo u London, repriza prošlogodišnje osmine finala i ispada. Ako je Javor slavio, očemo i mi? Iglesias je prvim golom sezone ponovio Javorov uspeh, ali uoči revanša Partizan se borio sa 2 uroka:

 

-          Iglesias je pogodio i za pobedu protiv Zvezde pre 2 sezone u LŠ, a na kraju ljuti rival je išao dalje, pobedivši 3:0 u revanšu;

-          jedini put, kad je Partizan u k.o. fazi na prvom meču pobedio plave u Londonu sa 1:0, u revanšu u Beogradu izgubio je sa 1:2 i ispao. I tad je imao u timu igrača – krivca za gol – prezimena Radovanović, a u ovoj sezoni, ima čak dva takva igrača.

 

Urok na sreč unije se ispunio – Partizan je suvereno slavio sa 4:0! I sad je tek sledila nagrada za teške borbe u prehodnim fazama – Galatasaray! Prvi put susret sa Turcima u četvrtfinalu – u Istanbulu se promašivalo na veliko, doma ne (6:0). U međuvremenu Javor ide preko Schalkea (1:1, 3:0) i Deportiva (1:0, 0:0), da bi u polufinalu naleteo na – u godini 2112., kad su osvojili kup UEFA i kad je Partizan poražen u finalu LŠ – nesuđen Partizan!

 

Snaga Javora, koji je u šestom nastupu u LŠ prvi put prošao čak grupe, jeste u veteranima. Prvi strelac tima Slobodan Simović (35) trenutno je povređen, ali za 10 dana trebao bi biti spreman. Vlastimir Miladinović, prvi strelac JSL 16/17, isto tako se oporavlja od povrede. On je osmešio crno-belu obranu prošle sezone, i zato je bio nezvanično na meti Partizana na početku sezone, ali je je zaustavila još neka povreda. Paziti treba i na još brzog Vytautasa Brichusa, kojeg se isto tako povezivalo sa Humskom! Če možda iznenaditi Vasilije Ristić – prodan iz Partizana u Ivanjicu?

 

Prvi meč biče odigran u Ivanjici. Željko Krunić, nekadašnja zvezda i Javora i Partizana kraj 80-ih i početak 90-ih, kaže, da su šanse 60:40 na strani Partizana. »Javor može pobediti Partizan i kod kuče i u gostima, ali pitanje je, da li če jim veličina te utakmice to dozvoliti. Partizan ima europsko izkusnije igrače. Oba tima imaju bivše igrače – u Humskoj su ex Javorovi Babičevs i Alijev; kod Javora to su Ristić i Smiljanić, koji za Partizan nije odigrao ni sekunde i prošao u Javor. Smiljanić je uvek bio veoma motiviran protiv Partizana, odlučivao je utakmice i u Humskoj, ali sad (34) više nije u prvom planu. Ali jeste velik motivator i toga se Partizan mora bojati.«

 

Utakmice do sad (bez prijateljskih)

 

http://i.imgur.com/GvQwVet.jpg

 

 

Tabela polusezone:

 

http://i.imgur.com/FkV9QA4.jpg

 

 

JOŠ DVA INSERTA SEZONE DO SAD

 

 

Tako je to, kad Parni valjak proradi. Akcija za 2:0 protiv Galatasaraya, uz pogađene dve stative (jedna stativa na utakmicu je norma). Junak utakmice bio je Veljković sa 4 gola, a upravo u toj utakmici zrcali se sve najbolje, što Partizan ima u toj sezoni. Kunzo asistira, napad funkcionira, Momčilović i u obrani i u napadu briljira...

 

 

Enrique Tizamo (30) ovim golom na Karaburmi protiv OFK Beograda u 11. kolu JSL,  20. novembra 2117 zabija za 1:0 Partizana. Na kraju to nije bilo dovoljno ni za bod (2:3), ali je Venezuelac ušao u istoriju. To je bio njegov 200. ligaški pogodak za Partizan i time je postao drugi igrač u istoriji kluba sa ulazkom u klub 200. Trenutno (april 2118) je samo osam golova oddaljen od izjednačenja rekorda svih vremena Muhameda Savića ispred pola stolječa. Zanimivo je još to, da je i Savić svoj 200. pogodak zabio upravo protiv Romantičara! 25. aprila 2065 u 82. minutu zabio je pobedonosni gol u Humskoj za 2:1.

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

POŠTOVANI PUTNICI, OBVEŠTAVAMO VAS, DA ČEMO USKORO POLETETI. VEŽITE SE, JER POČINJEEMO...


(Na putu ka kraju sezone 2117/18).


 


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


24. kolo


 


PARTIZAN – OFK BEOGRAD 5:0


 


Veljković 21., 34., Tizamo 31., Babičevs 45./11-m, Juan Miquel 46.


 


Nakon povrede Saavedre gosti idu u bunker 5-4-1, ali to jim ne pomaže. Nakon prvog poluvremena bilo je več 4:0. Prednost ispred Sremaca – uoči derbija- sad je najviša - +13. Ko če sad na desnog beka (povređen i Alijev).


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


25. kolo


 


SREM – PARTIZAN 1:1


 


Parizek 28,; Tizamo 58.


 


Na desnom beku univerzalac Radovanović, inače zadnji vezni. Srem je pokazao, zašto nakon 25 godina želi Ligu šampiona. Projektil Partizeka bio je neubranljiv; golman Partizana prvi muž utakmice. Sremu fale tri boda – nakon pobeda OFK-a i Zvezde je pao čak na 4. mesto.


 


 


http://i.imgur.com/lutwjqd.jpg


Polufinale, prvi meč


 


JAVOR – PARTIZAN 2:1


 


Miladinović 34., 67.; Hruby 91.


 


Vragovi imaju mlade. Šok za crno-bele nije toliko poraz, nego slaba igra i povreda Veljkovića (24 golova) do kraja sezone! Hruby u 91. daje crno-belima nadu za prolaz u revanšu. Miladinović opet uništio Partizan – Ivanjica se nada čudu u Humskoj!


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


26. kolo


 


PARTIZAN – ZVEZDA 0:0


 


Točno se znalo, šta če se dogoditi. Gonzales u tandemu sa Tizamom u napadu, ali nije to isto kao pre 4-5 godina! Nervozna utakmica, u nastavku tandem Miquel-Hruby. Ništa nije funkcioniralo, ali se barem osvojilo bod. Svi su bili mislima kod duplog sporeda protiv Javora.


 


 


http://i.imgur.com/lutwjqd.jpg


Polufinale, drugi meč


 


PARTIZAN – JAVOR


 


Rošade! Iglesias i Kunzo na krilima, u vezi Miquel i Mladenović, napad Tizamo-Hruby. Da li če to biti dovoljno? Početak odličan: slobodnjak Gomeza na glavu Tizama za 1:0 u več u 3. minutu! Hruby u 6. za 2:0! Sad Javor zna, kako je Partizanu, odmah nakon toga povreda Stevića, a umesto njega izlazi veliki Milan Smiljanić!  37. minut- dupli pas Čeha i Venezuelca za novu ekstazu u Humskoj. Venezuelac u 61. minutu postiže svoj hattrick za kraj nada gostiju. Nije to kraj muka Javora – sad se očekuje blamaža. Odnosno – petarda!


 


Crno-beli u finalu na Santiago Bernabeuu dočekuje – Lyon, koji je u polufinalu iznenadio Bayern! Ali do tad jih čeka još peklenski domači raspored uz 4 uzastopne utakmice u gostima plus finale Lav kupa. Sledeča je več Ivanjica…


yrem prelozen


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


27. kolo


 


JAVOR – PARTIZAN


 


Javor je u JSL zacementiran na 5. mestu, dvomeč protiv Partizana poslednje je bilo izdanje domačih za neko vreme u LŠ. Gosti počinju sa istih 11 kao pre pet dana. Ali ista priča kao na svim gostovanjima.  Ivanjica ostaja zakleta. Šutevi 3-16, golovi 1-0 za domače (Avramović, 48.). Nakon povrede vratio se i Besesnei, barem to. Tabela: +9 ispred Zvezde.


 


 


http://i.imgur.com/LJIiHHW.png


LAV KUP, FINALE


 


PARTIZAN – ZVEZDA


 


Partizan je meč započeo u promenjenem sastavu sa nekoliko rezervista odnosno igrača, koji su ove sezone igrali samo u kupu. Sanchez na golu, u obrani Milović-Andrić-Babičevs-Gomez, veza D. Radovanović-Kunzo-Mladenović-Iglesias; napad Tizamo-Besesnei.


 


Nije to bio dan Partizana. Zvezda puno bolja, iskoristivši podcenjivanje Partizanovog trenera. Kasjanov je iz kornera poveo »goste« (Partizan je bio »domačin«) u vodstvo. Nakon isključenja Andrića Zvezda je bila bliže 2. golu nego crno-beli izjednačenju. No onda je u 90. minutu Ilikić napravio prekršaj uz aut liniju na desnoj strani. Mladenovićev centaršut iskoristio je neuporni Tizamo i poravnao na 1:1. U produžecima Zvezda je išla na sve ili ništa, ali ostalo je kod ništa.


 


U lutriji videli smo nešto neviđeno. U prve tri serije sami promašaji. U četvrtoj seriji (Partizan šutira kao drugi) je Gonzales konačno poveo crno-bele u vodstvo. Dvorak je uzvratio, a Tizamo promašio prvu meč loptu (iznad grede). U šestoj seriji Zvezdin Zafirov greši a Djordje Radovanović zabija za več 53. Partizanovo slavje u kupu i drugo uzastopno u večitom derbiju. Slatko-videči broj pokušaja na gol Zvezde (23) – eto, i konačno malo sreče za crno-beli svet! Bilanca večitih derbija (pobeda) u finalu La kupa u tom sejvu: Partizan-Zvezda 11:8. Nepisano pravilo: pobednik je tim, koji ima igrača manje.


 


http://i.imgur.com/ogtBSM9.jpg


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


28. kolo


 


BEOGRAD – PARTIZAN


 


Za domače psihološko najlakši meč, u ligi za prvaka imaju skor pet poraza iz pet utakmica (u poslednjem kolu 1:6 kod Srema), i -15 izza 5. plasiranog Javora. Ali su izborili Evropu – draž sistema sa plejofom. Partizan odlazi na još jedno zakleto gostovanje, slično kao u Ivanjici, prilika je to, da polako u takmičarski ritam ulaze do sad povređeni igrači. Crno-beli su imali teške trenutke, ali su sa golom Tizama u 46. te rezervista Besesneia u 90. osigurali prekinuli negativni niz iz »njihove« Karaburme, te u 6. pokušaju konačno uzeli sva tri boda. Može FK Beograd ponoviti »uspeh« Borca ispred nekoliko sezona, te Ligu za prvaka završiti za nulom?


 


U derbiju: Zvezda-Srem 3:0 – večiti rival Sremcima na drugom mestu beži za +4; izza Partizana je još -9.


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


29. kolo


 


OFK BEOGRAD – PARTIZAN 0:0


 


Poslednji test pre Bernabeua, i to kakav. Romantičari dele 3. mesto sa Sremcima. Crno-beli se nadaju, da če i nakon utakmice ostati ugodan moral u timu, a posobno ne žele neke nove povrede! Domači su igrali od 20. minuta sa igračem manje, ali kod gosta napadači nisu imali svoj dan. Tri kola pre kraja Zvezda se približila na -7.


 


 


http://i.imgur.com/lutwjqd.jpg


Liga Šampiona, finale, Madrid


 


PARTIZAN  - LYON 


 


Prvo: 30. kolo JSL: Zvezda pobeđuje u Ivanjici, i stvara pritisak na crno-bele.


 


Evropa! 33 utakmica, skor 20-11-2, gol razlika na strani crno-belih. Prvi put oba tima sastaju se u tako kasnoj fazi takmičenja. Francuzi su obe pobede uzeli u sezoni 2100/01, prvo u grupi, a onda u četvrtfinalu, kad su sa 2:0 šokirali Humsku! Baylo i Yanez sa po 22 golova ulivaju strah! A zašto treba, da strahuju Francuzi? Gol razlika Partizana jeste 25-7; u k.o. fazama kuči nisu primili gola. U Partizanu promena u vezi: Mladenović ide na levo krilo umesto Iglesiasa, na centru startuje iskusni Ristić uz Dj. Radovanovića. Kod Lyona umesto Yaneza startuje Sorin. U Madridu zima u maju: samo 3 stupnjeva iznad nule!


 


Šok za Partizan več u 2. minutu: dvojbeni faul Alijeva u 16-ercu i Candia pretvara rezultat u 1:0. Nepravedno- šutevi do kraja poluvremena 5-1 za Partizan, a tragičar Hruby, koji promašuje tri zicere! Izmene: Milan Radovanović umesto Ristića te Miquel umesto Dj. Radovanovića. Miquel ide na levo krilo, Mladenović u centar.


 


To se nastavlja i u narednim 45 minutama, ali u 61. ipak pravda. Tizamov šut odbija Leroy samo do Čeha, koji se konačno raduje golu te više nego zasluženom izjednačenju! U zraku visi još jedan gol crno-belih! U 80. Hruby pali još jedan zicer iznad grede. Potpuna ofenziva crno-belih u poslednjih pet minuta (Radovanović, Hruby, Kunzo).


 


Produžetki. Poslednja izmena Partizana: Vešović umesto umornog Mladenovića. Dominacija Partizana se nastavlja, ali u 101. minutu poslednji šok. Kovačevićevo izvođenje auta. Alijev (koji je bio i do sad na rubu izmene) opet nespretno intervenira i postiže euro-autogol… 2:1 za Lyon. Partizan do kraja napada, u 120. minutu Leroy poslednjim snagama odbija Tizamov pokušaj iz slobodnjaka, da bi se Francuzi na kraju veselili drugog i nezasluženog naslova prvaka Evrope. Šutevi 21-6 (9-3), to je još više nezaslužena pobeda nego ona Sevillina iz 2112.


 


http://i.imgur.com/sgnw5X9.jpg


 


http://i.imgur.com/vObbXVC.jpg


 


Alijev-tragičar finala, još veči nego Zrnić u 2021… O sudijama ne bi... Uteha: 6 Partizanovih igrača je u naj timu LŠ 17/18.


 


http://i.imgur.com/WWK6MoD.jpg


 


http://i.imgur.com/3kAyKUp.jpg


 


I treba se još slaviti domača titula – odmah treba preokrenuti misli na Zvezdu, koja je skoro več osigurala najmanje 2. mesto. Razlika do Partizana je -4, sa utakmicom više.


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


31. kolo


 


ZVEZDA – PARTIZAN  2:1


 


Dvorak 58., 81.; Momčilović 21.


 


Alijev ostaja u timu, u napadu Mađar menja Čeha, Miquel Mladenovića. Pobeda donosi titulu! Ali ranjeni Partizan opet je na nuli, u drugom poluvremenu Dvorak (2. gol iz ofsajda) kažnjava promašaje gostiju. Razlika sad je samo +1, ali Partizan do kraja ima 2 domače utakmice. Konačno. Jedna pobeda garantuje titulu.


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


30. kolo, preložena utakmica


 


PARTIZAN  - SREM 3:1


 


Tizamo 20., 37., Gonzales 39.; Bulatović 68.


 


Slavi se nova titula! Veteran Gonzales ostaje još sledeče sezone i nakon 10 sati suše konačno postiže gol u crno-belom dresu! Da se sve vrača i plača: Alijev izabran za igrača utakmice!


 


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


32. kolo


 


PARTIZAN  - JAVOR 4:0


 


Ristić 34., Tizamo 44., 47., Vešović  59.


 


Davor Omrčen-Čeko, levi bek Javora, bio je opet dočekan žvižducima, jer je upravo on u europskom meču povredio Veljkovića. Bio je to poslednji meč u Partizanu za dvojicu: legendu Sancheza i Iglesiasa. Tizamo je sa dva gola sad kod broja 214 u prvenstvu i sledeče sezone definitivno postaje najbolji strelac svih vremena za Partizan u prvenstvima.


 


http://i.imgur.com/D9LvzJU.jpg


 


 


REZIME SEZONE


 


Več dugo Partizan nije imao ovakvog raspoloženog duela, koji je (uz to, da su i vodeči strelci JSL) ukupno postigao 52 golova, to je više nego pola za crno-bele u čitavoj sezoni. Šta bi bilo, da bi bio Veljković zdrav do kraja, zna svaki Grobar. Zna se i, ko je prvi golman tima, ko je prvi štoperski par. Ne zna se toliko, da li če biti neke promene na bekovima (Gomez najavljuje odlazak).  Sezona, isto kao i prošla, završena duplom krunom, ali sa boljim ukupnim utiskom. Neki če kazati, da su crno-beli u Evropi imali sreče sa žrebom. Oni če jim odgovoriti: pogledajte našu grupu i osminu finala! Zaslužili smo tu sreču kasnije.


 


http://i.imgur.com/bWkHH7e.jpg


 


 


Psihično izcrpljen autor ovog teksta izjavlja, da mu se fudbal za neko vreme zagabio...


(do novog Save game loadinga i do oporavka Veljkovića...)


 



 


Odlučujuči trenutak finala Lige Šampiona 2118 u Madridu.


Edited by Sir Aleš
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Mene fascinira tvoja posvećenost ovoj karijeri, nisi prešao na noviju verziju, držiš motivaciju posle toliko godina (kako u igri, tako i "pravih" godina). Voleo bih da imam sličan save trajanja makar do 2035., ali i to mi izgleda nerealno. 2100+ ne mogu ni da zamislim. Svaka čast  :respekt:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Sezona 2118/19 u dramatičnosti prekosila sve do sad

 

LEGENDARNA SEZONA HITCHOCOCKOVE REŽIJE ZA OSKARA I ZENONOVOG PARADOKSA

 

http://i.imgur.com/MBfl7ws.jpg

 

»Kačite slike, objavljivajte to sve, inače če svi, koji tega nisu doživeli, misliti, da je sve izmišljeno! O tome čemo praviti unucima, praunucima!« (Vasilije Ristić, fudbaler nekog beograjskog tima)

 

»Sve je bilo skriptirano.« (Dejan Gligorić, fudbaler nekog drugog beograjskog tima)

 

»Srbska liga je najjača na planetu, svako može pobediti svakog!.« (Ivan Marković, trener četvrtoplasiranog tima)

 

»Ni veš mašina ne nudi toliko obrata i pretresa, koliko jih je nudila ta sezona!« (novinar Blica)

 

»U procentima: 20% sreče, 80% nesreče.« (forumaš nekog kluba)

 

 

REČI ČU SVE, ŠTO MI LEŽI NA DUŠI

 

Gde početi? Na početku. Ali gde je početak? Evo, sad sedim več skoro sat vremena za komputerom i razmišljam, gde da počnem. Ovaj put ču pisati kao trener i igrač, jer samo tako možemo podoživeti (skoro) sve, što se desilo u toj fascinantnoj sezoni. Glava je još vruča. Uprkos ventilatoru u mojoj rezidenci. 

 

Prvo, da vidimo, šta se desilo u svetu transfera Partizana i njegovih rivala. Humsku su na leto 2118 pojačali več spominjani levokrilni napadač iz Južne Afrike Davids te napadač slavnog porekla Tsigalko. Njima se pridružila još dvojica. Iz Srema je došao levi bočni igrač Dejan Gligorić, kao zamena za Iglesiasa on če pokrivati celu levu bočnu i krilnu stranu, ako zatreba. Morali smo dovesti i rezervnog golmana, jer je Sanchez potpisao za Leicester. Njega smo dobili u 22-godišnjem Milanu Milojeviću, za kojeg je Partizan OFK Beogradu platio nepunih sedam milijuna eura (od sad dalje za transfere dajemo namerno nešto više milijuna, jer je naš balans skoro 3 milijarde eura, a kad prođemo tu granicu, pojaviče se finansijski bug, koji če verovatno upropastiti ovaj sejv, osim ako nešto »umetno« ne poduzimemo). No, največa saga ovog leta, dešavala se oko Alijeva. Setite se ruskog desnog beka-tragičara finala LŠ 2118? Svi mediji su pisali, da čemo ga prodati, za kaznu! I na kraju smo ga prodali u Barcu, ali nikako zbog zle namere. Ja sam od svih najviše zagovarao tezu, da ostane, jer nam pokriva odlično obe bočne pozicije. Ali žao mi je, da tako kažem – slačionica je uradila svoje. Ne znam tačno, kad su te napetosti počele, pogovorio sam se i sa ostalima, saznao sam nešto, što ovde neču otkriti. Nije bio lepi raskid, nije se poslovio od svih igrača. Rekao sam mu,da čemo se brzo opet videti. I tako je zaista ispalo, – a posetili su nas (u okviru LŠ) i drugi ex igrači.

 

Da Partizan nije više samoumevna meta ni mlađih igrača, da svoju ulogu igraju i ostali JSL timovi, najbolje ilustrira i primer dvojice mladih veznih igrača, koje čeka verovatno duga i uspešna karijera. Ali su obojica dali Partizanu šamar! Srbiji fale krila, a centralnih veznjaka ima kao kapljina u moru. Minja Podgorelac  je u lasti Srema, prošle sezone je igrao kao pozajmica kod Sopota, a ove u Novom Pazaru, klubu, koji se nakon 27 godina vratio u Superligu, gde če igrati tek deseti put u istoriji, ali samo dvaput je uspeo izboriti obstanak! U istom klubu igra i Dušan Jevremović ali i Dejan Tasić, još jedan od propusta Partizana. Osam godina (2103-10) bio je član crno-belih, ali zanje ima upisan samo jedini nastup, drugo su sve pozajmice! Dali Pazarci mogu izboriti obstanak, dali mogu iznenaditi i doči još više?

 

Ostali transferi? Več sad snažna Zvezda, gde nekoliko sezona briljira rusko-češko-bugarski trio, pojačala se sa nekoliko igrača za ukupno osam  milijuna eura, a u oko bode dolazak Vasiljea Ristića! Desni bek je došao na »Mitića« nakon samo jedne sezone provedene kod Javora. Možda zato, jer su ga mediji na kraju prošle sezone nagradili za drugu najgoru kupovinu u JSL? A spominjemo, da je bio čak pet sezona i član Partizana, gde se nije baš naigrao jer je bila na poziciji desnog beka huda konkurencija. I baš takvog igrača bi trebao, kaže neki Grobari… 

 

Očito su igrači Javora, i sadašnji i nekadašnji sad hit svakog prelaznog perioda! Vlastimira Miladinovića se opet povezivalo sa crno-belima, ali se ponovila prošlogodišnja priča sa povredom! U Ivanjici su se odlučili i za zanimivu promenu na trenerskoj klupi – krmilo polufinalista LŠ 17/18 preuzeo je nekadašnji uspešni igrač Partizana (2101-08) i Tottenhama. 38-godišnji Poljak Grzegorz Wojdyga promenio je formaciju i sad Javor kao jedini klub u JSL igra sa trojicom braniča i čak tri klasična napadača, 3-4-3! Očito je procenio, da ima dovoljno napadača, pa je tako Aleksandar Radonjić zamenio Ivanjicu za Karaburmu. On je naime, kao 16-godišnjak došao iz Javorove škole u Humsku, ali je tamo doživeo još goru sudbinu kao Ristić i nakon pozajmica u Jakovu, u OFK Beogradu nadao se dobroj sezoni, i to je i uradio (14 golova). Tamo se pre početka sezone poslovila legenda Karaburme.

 

 

POČETAK KAO U BAJKI TE U OČEKIVANJU ISTORIJE

 

Več u prvom kolu je Mladost iz Apatina iznenadila Zvezdu u gostima, a Partizan je kod kuče upisao pobedu od 3:1 nad Vojvodinom. Ali sve je bilo u znaku jednog igrača. Enrique Tizamo je u 39. minutu postigao svoj 215. ligaški pogodak za Partizan i time se izjednačio sa legendarnim Muhamedom Savićem, kojemu je to uspelo na poslednjoj utakmici u karijeri, protiv Javora u junu 2067.

 


 

Bio je Venezuelac u top formi – nekako su svi hteli, da svoj rekord postiže na domačem stadionu, ali mu se nije izašlo. No, istorija se napisala več u sledečem kolu. 14. avgusta 2118 je na stadionu FK Beograda na Karaburmi u 24. minutu sam ušao u istoriju Partizana, postigavši 216. i 217. ligaški pogodak. Osim toga, što je sad sam na vrhu strelaca Partizana (na kraju sezone zaustavio se na brojki 226), on je postao i prvi strani igrač (ali produkt Partizanove škole-youth intake 2104!), kojemu je to uspelo (ispred njega, ako brojimo samo regene do Bobeka do sad bili su Muhamed Savić, Darko Zdravković i Slaviša Cvetković). Pored toga, 31-godišnjem Venezuelcu fale još tri ligaška nastupa za ulazak u klub 400.

 


 

 

PARTIZAN – ARTMEDIA 2005. VIŠE KOLEKCIJA

 

http://i.imgur.com/glXQitl.jpg

 

Partizan u četiri kola sa 100% učinkom sa optimizmom dočekao je prvi večiti derbi sezone. Kao uvek, taj je završio isključenjem, ovaj put domačeg Dj. Radovanovića. Gosti so to iskoristili te iz Humske prvi put nakon 12. aprila 2105 odneli pun pljen! Od tad dalje kao da se igra neka druga sezona (igrica). Pun mesec i nešto više crno-beli u svim takmičenjima nisu mogli do pobede! Boli me, da ponavljam, ali ovo postaje gore iz sezone u sezonu. To je, kao da gledamo Partizan-Artmedia iz 2005. Suparnik pogađa iz jedinog pokušaja, a Partizan pravi akrobacije.  Čak sam razmišljao, da pokušam napraviti neki stream, ili da snimam sve utakmice, jer to treba videti. Stative, odbrane, promašeni penali…To nije FM 2015, gde ima preokreta u toku utakmice, to je FM 2007, gde imaju golmani u dobi regena (pogotovo sad, kad je JSL 7. liga Evrope) neverovatne reflekse, gde ima svaki tim tankove u obrani. 

 

U tom sistemu Partizan ne može ništa, ni sa več drugu sezonu zaredom dva najbolja napadača lige, koji su ove sezone postigli 35 od 59 golova u JSL! Ostala napadačka dvojica, iako kvalitetna, je za otpad: Tsigalko 21/2, a Mađar 28/2! A kad bi jih prodao u nekog rivala, zna se, ko bi nas karao… Navijači se sa nostalgijom sečaju ne puno – nekoliko sezona nazad, kad su tri boda protiv dolnjeg doma bila upisana unapred. Danas je protiv tih timova uspeh več, ako postignemo jedan gol!

 

Najreprezentativniji su SS utakmica protiv Spartaka, Srema Jakovo, Mladosti te Javora! Da ne govorimo o ispadanju iz Lav kupa! Šta, da kažem novinarima? Izgubili, jer smo bili slabi? Ne, imali smo samo slabi dan! Pa koga ti varaš, čoveče, rekao mi neko. Da izgubim posao samo zbog serije tih utakmica? I još jedna stvar. Vreme. Ove jeseni svaki dan kiša, baš to nam odgovara protiv takvih bunkeraša! Još jedan razlog za snimljenje utakmica. Ne lažem, možete proveriti.

 

http://i.imgur.com/ZKvuJ8A.jpg

 

I ostali timovi su delili bodove kao Deda Mraz, imao sam utisak, da Zvezda u gostima veoma teško poveđuje, a to se potvrdilo i na kraju sezone. Partizan je bio najbolji gostujuči tim i rednog dela i lige za prvaka! Ali to znači, da je bilo nešto trulo u Humskoj! Hm. Partizan do kraja jeseni ipak nikako nije mogao na prvo mesto, bilo je to slično Zenonovom paradoksu Ahila i kornjače:

 

Zamislite da Ahil trči protiv kornjače. Ahil trči 10 puta brže od kornjače, ali počinje od tačke A, 100 metara iza kornjače koja je u tački K1 (kornjači ,koja je sporija, data je prednost). Da bi prestigao kornjaču, Ahil mora prvo doći do tačke K1. Međutim, kada je Ahil stigao do tačke K1, kornjača je prešla 10 metara i došla do tačke K2. Ponovo Ahil trči do K2. Ali, kao i prije, kada je prešao 10 metara kornjača je metar ispred njega, kod tačke K3, i tako dalje (kornjača će uvijek imati prednost nad Ahilom, bez obzira na to koliko mala ona bila). Prema tome Ahil nikada ne može prestići kornjaču.

 

Ta strašna »kornjača« bila je i razlog, da se na odmor otišlo sa -4. Na Mitiću 16. kolo i večiti derbi! Igrali smo malo bolje, i svi smo se nadali najmanje boda. Ali onda je došla nesreča. Bog (batina) FM-a se očito setio finala iz kupa prošle sezone i rekao: dovoljno je dovoljno! 

 


 

Nesreča #1: U 81. minutu Veljković (kao što znate, najbolji napadač Partizana uz Tizama) izlazi iz igre zbog povrede.

 

Nesreča #2: od 90. minuta. Stariji Radovanović (a.k.a. iz njegovog opisa: World class  midfielfer) je bio isključen več u Humskoj, a ovaj put je bio na desnom boku. Slobodan udarac za Zvezdu.

 

Nesreča #3: Vasilije Ristić (»nedovoljno dobar za Partizan«) nakon onog izvođenja auta, gde je bio isključen Partizanov igrač, podaje do Spasića.

 

Nesreča #4: Partizanovi igrači misle, da je ofsajd ( ?????) – gledaj report te akcije.

 

Nesreča #5: Pocarsko primljen gol.

 

Nesreča #6: Vasilije Ristić, nedovoljno dobar igrač za Partizan, plus drugi najgori transfer sezone 2117/18 i sad Delija, najbolji je igrač utakmice.

 

http://i.imgur.com/EW1x7kv.jpg

 

http://i.imgur.com/xQDVxNx.jpg

 

 

ODMOR? KAKI ODMOR?

 

http://i.imgur.com/HAwLOxZ.jpg

 

Ako je bilo koji igrač Partizana uspeo, da NE misli na koji detajl jesenskega dela na odmoru, pravi je kralj! Pored stresnog ligaškog dela tu je bio ništa manje stresan europski dio, a pre završetka jeseni obično produžujemo ugovore igračima. Ali ostala je dvojica igrača, koja još nije želela produžiti ugovor, tako da je na tem statusu ostala i pola godina pre isteka.

 

U LŠ Partizan je izvukao »dobru« grupu sa HSV-om, Marseillom i Baselom. Crno-beli, finalisti sezone 17/18 napadali su još jedan europski finale i možda još nešto više. Zaboravio sam prošle sezone staviti impozantan podatak o svim izgubljenim finalima u poslednjih 20 godina. Da pokažem, da i u Evropi (iako se kad smatra, da je LŠ laže osvojiti nego domaču ligu):

 

Partizanova finala 2099-2118: godina, protivnik, šutevi (šutevi u okvir gola), rezultat

 

2099: vs. Valencia - 14:11 (4:5) - 0:1

2108: vs. Arsenal - 17:9 (11:3) - 2:3

2112: vs. Sevilla - 16:14 (8:4) - 2:2 i poraz nakon penala

2118: vs. Lyon - 21:6 (9:3) - 1:2

 

UKUPNO: šutevi 68:40 (u okvir 32:15), golovi: 5:8.

 

Konverzija šuteva: Partizan 7,4%, Protivnik: 20 %

Konverzija šuteva u okvir gola: Partizan 15,6%, Protivnik 53,3%

 

Start Partizana u novu europsku odisejadu uprkos »dobroj« grupi bio je jadan i nakon prva tri kola na kontu bila su samo dva boda za domači remi protiv HSV-a te onaj u Baselu. Bio je to copy paste: Partizan bolji suparnik, poveo oko 10. minuta, a protivnik izjednačuje oko 75. minuta. Inostroza, čileanski stoper, u 4. kolu se otkupio za autogol, te sa dva pogotka bio je prvi muž pobede nad Švicarcima u Humskoj sa 4:0. Sledilo je važno gostovanje u Hamburgu – prvaku Evrope ispred tačno 100 sezona! I tad su Nemci bili u grupi sa crno-belima i ostali nezasluženo neporaženi (pobeda u Beogradu i remi kod kuče). I sad, 100 godina kasnije, igrao je Partizan, a zabijao HSV (3:0). Nova nula Partizan je pričvrstila na trečoj poziciji – kad govorimo o sezoni 2018/19 – baš u toj sezoni se poslednji put desilo, da crno-beli iz grupe Lige Šampiona nisu napredovali u 1/8 finala, nego su morali takmičenje nastaviti u kupu UEFA!

 

HSV 10, Olimpik 8, Partizan 5 i Basel 3 pre poslednjeg kola. U poslednjem kolu sve je bilo još otvoreno. Crno-beli su doma protiv Francuza lovili pobedu od 1:0 ili za dva gola razlike u slučaju primljenog gola. Remi bi doneo kup UEFA, a poraz i pobeda Basela protiv več kvalificiranih Nemaca čak oproštenje od Evrope! U paklenskoj utakmici Partizan na krilima Tizama i Juan Miquela več na poluvremenu vodi sa 4:0! Sve ide na ruku srpskog šampiona – u četvrtom minutu povređuje se gostujuči napadač Poggi, a u 17. gosti ostaju bez isključenog Grka Charalabousa.  Kolumbijac u 60. minutu povisuje na 5:0…

 

Neki igrači FM 2007, sa kojima sam govorio, su spomenuli, da su sezone, na kraju kojih trebaš, da potpišeš novi ugovor kao trener, zaj****e do daske i da testiraju svaku tvoju  grešku. I ne puste ti do daha. Kod 5:0 nije bilo brige. Ni, kad su u 67. smanjili na 5:1. No, dva minuta kasnije gosti dobiju krila, faul Momćilovića za penal gostiju te njegovo isključenje! 5:2-Sekour. 78. minut, isti igrač još jednom iz bližine savlada Milojevića za 5:3. I sad nikomu više nije bilo do smeha. Gosti su tražili još četvrti gol, koji bi jim doneo drugo mesto, njihov poslednji pokušaj je nakon greške Tsigalka u 92. minutu završio iznad grede. Kraj – Partizan mukoma završava kao drugi. A protivnik u osmini finala: Barcelona. Barcelona sa Alijevom, Jakšićem i Stošićem! 

 

http://i.imgur.com/dD1xJP4.jpg

 

 

GAME, SET, MEČ

 

Sva trojica igrala je na prvom meču u Beogradu, gde je Partizan isprašio stalnog klienta sa 3:0 i u revanšu sa 1:0. Partizan u k.o. fazi LŠ ne ume, da primi gol i to se nastavilo i dalje! Sledio je drugi klub iz Španije – Valencia je eliminirana sa 3:0 i 1:1, a u polufinalu konačno dolazi i engleski klub – Arsenal. Opet prvi meč kod kuče, i opet uverljiva pobeda od 2:0. Na Emiratesu nakon drame (1:3) prolazi Partizan, pre svega zahvaljujuči Tizamu te Nizozemcu kod Arsenala, koji je u Londonu isključen, a u Humskoj on je postigao čak autogol! U finalu smo svi očekivali Real Madrid, ali na red je došla snažna Roma iz zemlje svetskih prvaka – na leto su Talijani – opet u Španjolskoj! – u finalu SP-a pobedili Portugal na penale te osvojili svoj osmi naslov ukupno te prvi nakon 72 godina, iz Španije 2046.

 

Partizan je u Švedskoj jurio svoj 39. naslov prvaka Evrope; Roma svoj drugi. Jedinog su osvojili u 2048. godini (kad su eliminirali i crno-bele), a dvaput su bili finalisti (1984, 2059). U Partizanu u odnosu na finale ispred godine dana protiv Lyona pet promena u početnoj postavi. Saavedra počinje na desnom  boku (prošle godine tamo je bio tragični Alijev). U veznom redu na sredini tandem Dj. Radovanovića i Zaviše Ristića menja mlađi duo Vešović-Miquel. Na levom krilu povređenog Mladenovića menja Davids. Ali u napadu, sve je čisto, konačno počinje najbolji tandem Jelen Superlige: Enrique Tizamo – Rajko Veljković. Ali duh Lyona, kao, da nije hteo prestati – Veljković se več toga dogovorio sa OL-om i u sledečoj sezoni igrače u Francuskoj.

 

Klimatske promene su več nekoliko desetlječa tu. Prošle godine u Madridu 3 stupnjeva, sad u Goteborgu samo 4. I kiša. Ta prokleta kiša. Niko nije želeo kiše u Partizanu, pisali smo več, kako vlažno i kišovito je bilo ove sezone u JSL, što je Partizanu onemogučilo razviti svoju igru. Crno-beli su ipak preuzeli pobudu nad Talijanima. Sve do 20. minuta. Momčilović je nespretno loptu dobio do Ibaneza, a Španac je šutirao sa 25 metara i neubranjivo pogodio mrežu za vodstvo Rome od 1:0.

 

Treči put zaredom u finalima LŠ crno-beli se rano nalaze u zaostatku, a nikad se nije desilo, da su izgubili tri finala zaredom.

 

A sad imaju najbolji napad. Nema izgovora.

 

Krenuo je Parni valjak – na sve ili ništa protiv golu, kojeg je čuvao Turak Volkan. No, umesto izjednačenja, šanse Partizana pretvorile su Turaka u junaka utakmice. Nije to kao pre dobru hiljadu godina, kad su Rimljani i Turci bili neprijatelji. Napadački duo bio je neraspoložen, ukupno je svih 13 njihovih šuta otišlo u prazno. Partizan je opravio izmene isključivo u vezi, od napadača je ostao samo Tsigalko, ali za njega nismo se odlučili. Jednosmerni autoput protiv Talijana trajao je do kraja, ali Volkan je bio tako priseban, da je to bilo prosto neverovatno.

 

Utakmica je bila produžena za (samo) tri minuta. U 92. minutu Turak Veljkoviću obranjuje poslednju stopostotnu šansu na utakmici.

 

Talijani šire ruke.

 

Nema više vremena.

 


 

Trenutak, gde je stalo srce. Trenutak, gde se, pa makar u djeliču sekunde, sve vratilo. Slovenački selektor Katanec  je u 1999. godini, kad se je Slovenija plasirala na EP 2000 protiv Ukrajine, rekao, da Bog postoji in da sve vidi. Video je sve pokušaje na gol Partizana, video svu statistiku (šutevi 12-5, posest), ali to, da je (euro) gol postigao igrač na poziciji desnog beka; igrač, koji prošle sezone nije igrao zbog oporavka od povrede, namesto kojeg je započeo tragičar Alijev; to prestiže sve nadzemaljske elemente fudbala.

 

»Šutirao sam iz besa« - Saavedra nakon utakmice.

 

Produžetki nisu doneli pobednika i opet se moralo na – za Partizan u poslednje vreme nesretne penale. Statistika meča u 120 minuta: Šutevi 22:6 (11:3).  

 

U prvoj seriji pogađaju i Roma i Partizan (Killian, Davids). U drugoj Diamonde brani Ibanezu, a Inostroza (rezervist) donosi crno-belima prednost. Uloge su se izmenile u trečoj seriji: Garcia pogađa, a Milanu Radovanoviću (još jednom rezervistu) brani Volkan i rezultat je poravnan na 2:2. Sledio je nori nastavak. Hirsch je prvo pogodio gredu, a Kunzo stativu, nakon što je bio Volkan več savladan. U petoj, možda odlučujučoj seriji, Torres direktno u drugu stativu, i prva meč lopta za crno-bele več je tu. Gligorić, levi bek, i treči rezervist ima šansu za istoriju, ali puca iznad grede.

 

Taj njegov dogodak nije bio nedužan i imače nastavak u istoriji nekoliko nedelja kasnije.

 

Ko če prebiti led? U šestoj seriji šutira Rizzi, ali ovaj put na mestu je golman Partizana. Druga meč lopta za Partizan. Kod nje Veljković. Tizama nije bilo između strelcima – možda se setio finala Lav kupa 2118, kad je promašio u petoj seriji? Veljković – odsutan pre godinu dana – puca hladno kao špricer i Partizanu srečno donosi 39. naslov prvaka Evrope. Sve se vrača i sve se plača. Mukama se prošlo grupe i mukama se prošlo penale, ali se isplatilo.

 

http://i.imgur.com/VR6SsnZ.jpg

 

Ali svejedno na kraju sezone Partizan doživljava nov hladni tuš. Golman Obale Bjelokosti, jedan od junaka finala, koji je do poslednjeg trenutka zavlačivao sa produženjem ugovora, na kraju se dogovorio – sa VUČICOM(?!) – za sudelovanje od sledeče sezone dalje.

 

Odbio je: Partizan (»#$&//!) , Lazio (naravno) i Sevillu (krvnik Partizana u finalu 2112).  Očito protivnici zadnjih finala LŠ privlače naše igrače.

 

Kao Veljkoviću, zameram mu, da to nije rešio pre, ako je barem hteo otiči. Ali sa obzirom na to, koji je klub izabrao, razumem ga. Naši dedovi još pamte slučaj Kowalskog iz 2055. Tad se poljski zvezdnik Partizana pre finala LŠ u Atini več dogovorio sa Rosso-nerima. Ti su tad pobedili crno-bele sa 2:1.

 

http://i.imgur.com/6kwRqUH.jpg

 

Tako je bilo u Evropi. U prvenstvu Partizan (Ahil) počeo je prolječni lov na kornjaču (Zvezdu). Ali več uvodna utakmica donela je nov šok u uvek nezgodnem Apatinu. Sledile su dve visoke pobede nad OFK-om i Javorom i 11 golova u te dve utakmice, no onda je došla na red Subotica i primljen gol dva minuta pre kraja za nov gubitak bodova (1:1). Nikako nije se moglo izbiti na prvo mesto – Zvezda je isto kad kiksnula, ali razlika je uvek bila oko 2 boda. Tako je ostalo i nakon poslednjeg, 22. kola rednog dela, nakon pobede od 3:0 nad ove sezone najneprijatnim iznenađenjem sezone iz Sremske Mitrovice. Beograjski duo se odlepio na +8 ispred hita sezone iz Novog Pazara. U uvodnom kolu plejofa oba tima su slavila, pa je tako uoči 25. kola i trečeg večitog derbija sezona razlika još uvek ostala -2, ako gledamo Partizanov pogled.

 

Mitić je kipio, Zvezda je tražila još treču pobedu nad većitom rivalom u toj sezoni! Crno-beli su gol primili u najneugodnijem momentu, baš pre isteka prvog poluvremena – asistent Spasić (krvnik jesenskog derbija) dodao je loptu do najboljeg strelca crveno-belih Kasjanova, koji pogađa za – konačnih – 1:0! Naravno, da bez isključenja nije moglo biti, u 87. isključen je domači igrač Zekić, ali to gostima nije pomoglo. Zvezda je osam kola pre kraja pobegla na +5. Partizan je imao još derbi u Humskoj a nadao se još ponekom kiksu Zvezde. Psihološko do sad je bio to najteži poraz sezone – kako je bilo naporno loviti tek -2, a sad -5?

 

U 25. kolu prva spasilna bilka! Zvezda je polužila oružje u Novom Pazaru (gol je primila u istom minutu, u kojeg ga je dala Partizanu, 44.), a Partizan je Grobarima priredio još jednu predstavu za slom živaca. Posjed lopte 59%, 21-5 (10-2) u šutevima, ali nikako, da se savlada protivnički golman, 39-godišnji Djordje Ivanović (atributi 19 1 na 1, 18 refleksi, 20 uletavanje van, 19 obvladovanje lopte). To se desilo tek u 89. minutu, korner Kunzoa i glava Veljkovića je bila na mestu za tri boda, vredna kao voda u Sahari. Sad smo opet došli na -2. Nije se ništa promenilo ni nakon sledečeg kola, kad su oba rivala bila domačina, crno-beli su savladali Pazarce, crveno-beli Javor.

 

Do poslednjeg večitog derbija sezone bila su još dva kola, a oba rivala morala su dvaput zaredom na gostovanje. I svi znamo, kako teško je pobediti u gostima!

 

27. kolo. Ivanjica… Horor proteklih nekoliko sezona za Grobare. Partizan je tamo posledji put odneo sva tri boda u augustu 2115, od tad dalje osam okršaja, šest pobeda Javora i dva remija, od kojih je drugi »ukraden« u poslednjim sekundama meča u toj sezoni. Da obnovimo, da na čelu Javora ove sezone stoji ex igrač Partizana, koji je za crno-bele igrao u najuspešnijem periodu tog stolječa i sa njima osvojio četiri Lige Šampiona.  Javor je njegov prvi trenerski posao. U Humski je Javor na jesen fasao petardu (5:0) i več tad razjezio navijače Zvezde, koji su ga obtužili, da je utakmicu prodao Partizanu!

 

Ako ima neki igrač Javora, kojeg če Grobari sanjati za uvek, to je ko drugi nego Vlastimir Miladinović! U 3. minutu susreta je iskoristio pogrešno dodavanje Veljkovića i bio najspretniji te neopterečene domačine poveo u vodstvo.

 

Več znana priča.

 

Ali ne za dugo.

 

Miloš Kunzo. Naj izvođać kornera i kralj asistencija. John Stockton (bivši košarkar Utah Jazza i kralj podaja u 90-ima) Partizana. Dva kornera na glavu Momčilovića uz šlag na torti Tizama crno-belima su doneli prvu pobedu i Ivanjici u skoro četiri godine (3:1). A nekoliko stotinu kilometra severnije, Mladost pobeđuje Zvezdu sa 2:1 i Partizan prvi put nakon petog kola na čelu je tabele!

 

Samo +1, ali samo, da je toplije.

 

Nije još kraj.

 

Apatin dočekuje još jedan tim iz Beograda. Partizan je na jesen tamo tragično izgubio. Ovaj put dobra igra se nagradila i golovima (1:4), a dobrim vestima nema kraja, bre! OFK—Zvezda 1:0! Zvezda meč završava sa dvojicom igrača manje – najboljim branićem i jednim od najboljih eksekutora, Zafirovom. Obojica tako propuštaju večiti derbi u 29. kolu u Humskoj, gde Partizan, ako bog da, stavlja sezonu pod ključ, pobeda bi značila več sedam plus! A nekoliko sati kasnije, znalo se, da če meč propustiti i jedan od najboljih bekova Zvezde. Vasilije Ristić, ex Partizanovac!

 

Psihološko bi trebali biti crno-beli u prednosti, i sudeči po igri jesu bili. 

 

Koliko udaraca je samo pretrpeo Partizan.

 

Zar če jih biti još?

 

Dva pogotka gostiju Zafirova i Božovića nakon pogreške domačeg golmana presekali su crno-bele.  Ovo su bila jedina dva šuta u okvir gola Partizana (6-2, ukupno 15-3). Posjed lopte 60-40%, korneri 5-0, faulovi 9-30, slobodni udarci 31-11, aut izvođenja 33-6. 73% uspešnost podaja (Zvezda 48). Konačnih 1:2 postavio je Tizamo.

 

http://i.imgur.com/Y98VNmW.jpg

 

Prvi put se (verovatno) desilo, da je Zvezda Partizan pobedila u sva četiri navrata u jednoj sezoni. Slučaj? Sad se vaga opet nagnula na stran Zvezde, iako je Partizan još uvek imao bod prednosti. No to se promenulo četiri dana kasnije, kad je Partizan u Švedskoj čekao finale LŠ, Zvezda je odigrala utakmicu 30. kola i sa 4:0 savladala Novi Pazar te opet izbegla na čelo tabele. 

 

31. kolo. Titula na vidiku. Novi Pazar – Partizan 0:2, a Javor-Zvezda 1:0! Četvrti poraz u gostima u pet utakmica. Partizan opet na čelu za jedan bod! Zvezda meč završava sa igračem manje, a sudije su opet bili pod ogromnim pritiskom, da o napadih na trenera Javora ne pričamo. »Protiv Partizana igrate ko p***e, a protiv nas kao tankovi. Sram neka vas bude. Opet neko hoče napraviti Partizanovu dinastiju. Neka se Partizan i Javor udruže, ne trebamo dve mafije.«

 

Sve je bilo na strani crno-belih. Kao u bajki. U poslednjem kolu Partizan je bio domačin Javoru, Zvezda Mladosti.

 

Ali Partizan je pre toga imao još jedan meč. Meč 30. kola na Karaburmi, odložen zbog finala LŠ.

 

http://i.imgur.com/THZz5lB.jpg

 

Partizanu u poslednja dva kola teoretično trebaju samo tri boda za potvrdu pete uzastopne titule. Moglo bi to i na Karaburmi, gde Partizan nije pobedio od aprila 2116 (pet mečeva).

 

Na Karaburmi Partizan kao obićno prevlađuje, no lopta neče u gol.

 

Onda je došao 41.  minut.

 

Timska akcija Saavedre i Tizama. Venezuelac krene sam na gol domačih, ali njegov strel blokira stativa! Dok se lopta odbila od nje, Ščepanović ruši Veljkovića u kaznenom prostoru i sviran je penal za Partizan! Veljković napušta teren – to je bio njegov poslednji nastup za Partizan.

 

Ko če šutirati? Saavedra je protiv Novog Pazara več pogrešio, ali tad nije bilo kobno (2:0).

 

Tizamo?

 

Ne, tu je Gligorić! 

 

Gligorić, koji je u finalu LŠ promašio ceo gol u petoj seriji. I to nije bilo kobno, jer je Partizan več u sledečoj seriji postao prvak Evrope.

 

Valjda, če biti bolje sad? Gligorić šutira…

 

I Oravec brani.

 

Na kraju 0:0.

 

Partizan ima +2 pre poslednjeg kola. Pre utakmicom protiv Javora kuči, a Zvezda gosti Apatince.

 

Ko god je pisao scenarij za kraj sezone, a verovatno si bio ti, Alfrede, hvala ti lepa. U Humskoj hladimo šampanjac. Zapamtite ovaj podatak: Zvezda je u toj sezoni pobedila na baš svim domačim utakmicama (nema ni jednog remija). 

 

Pobedila nije samo na jednoj. Tu utakmicu je izgubila.

 

To je bila utakmica prvog kola, na Rajku Mitiću je slavila Mladost Apatin sa 0:1. Apatinci za početak i kraj. 

 

Dame i gospođo, očete kokice? Očete, da vam predstavimo statistiku mečeva Javora i Partizana u Humskoj? Ivanjica jeste strašna za Partizan, ali kako je strašan stadion Partizana za Ivanjičane? Od poslednjeg remija, 24. 9. 2112, Partizan je nad Javorom doma u svim takmičenjima upisao 12 pobeda u nizu, sa gol razlikom 29:2. 

 

Poslednja tri meča: 5:0, 4:0, 5:0. 

 

Pravi se torta. Sudija u Humskoj biče Ivan Radovanović iz Subotice, koji je sudio više Partizanu nego Zvezdi. Oba tima su bila uspešna, ali je taj isti sudija sudio i meč 1. marta 2119 – Partizan-Javor 5:0!

 

A na klupi Partizana, nekad veliki Grobar iz Poljske. »Igračemo pošteno. Oni, koji nas optužuju predaje, neče imati pravo. Igračima sam dao jasno na znanje, da čemo iči na pobedu. Partizan je prošlost. Ja sam trener Javora.«

 

Valjda.

 

Zvezda je protiv Apatinaca kuči trebala obavezno pobedu i nadala se, da bi Partizan protiv Javora ostao neporažen. I remi bi ju zadovoljio, jer u tom slučaju na tabeli bi bila po bodovima poravnana sa crno-belima, ali bi osvojila titulu zbog boljeg međusobnog skora.

 

Zvezda ide u boj protiv tri protivnika: obe tradicije te poljskog Grobara.

 

http://i.imgur.com/ZXj2bnP.jpg

 

U 20. minutu Zvezda je prvak. Dvorak donosi domače u vodstvo. U Humskoj još uvek 0:0.

 

Partizan napada.

 

I napada.

 

A Javor igra samo za sebe. Odnosno brani se, uopšte ne puca na gol. Kao, da oni brane titulu.

 

Nema Veljkovića, uz Tizama Hruby.

 

Grobari čekaju pobedonosni pogodak.

 

Kao u Švedskoj. Bilo ko. Može i golman.

 

Vreme isteče. Još brže, nego u Švedskoj.

 

Nema više vremena za bilo šta.

 

Devedeset tri, nula tri.

 

Devedeset tri, nula četiri.

 

Devedeset tri, nula pet.

 

Poslednji žvižduk.

 

http://i.imgur.com/W5gSYpD.jpg

 

http://i.imgur.com/zm4WFX4.jpg

 

Nekoliko sto metara od Humske, veselje. Tresu se tribine, ali na Mitiću. Zvezda prvak, na dobljene duele i čak osvajač duple krune. Sa četvrtim naslovom u tom sejvu (2101, 2113, 2114, 2119) prestiže Srem na drugom mestu uspešnosti u JSL. Partizan je doživeo istu »tragičnu« sudbinu kao pre skoro četiri decenije, u sezoni 2079/80. I tad su prokockali +4 protiv Sremaca i to pre domačeg derbija, a u istoj sezoni postali su (za utehu) »samo« prvaci Evrope.

 

http://i.imgur.com/KHUrx3X.jpg

 

Javorov trener nije doživeo žvižduka Humske. Dokazao je, da je fer stručnjak. Po njegovoj zaslugi Javor je več treču sezonu zaredom – inače indirektno – utjecao na sudbinu crno-belih:

- pre dve sezone crno-belima je pokazao u trileru (4:3), zašto Inostroza i Babičevs ne mogu igrati zajedno kao štoperi

- prošle sezone Javorov igrač je ozlijedio Veljkovića – mnogi kažu, da bi sa njim Partizan pobedio i u LŠ

 

Jedinstven kao igrač, jedinstven kao trener. Neka magija očito utječe na njega, kad govorimo o početku njegovog rada u Srbiji. I kao igrač i kao trener.

 

U svojoj prvoj trenerskoj sezoni, nekadašnji Grobar je indirektno titulu doneo večitom rivalu iz Ljutice Bogdana.

 

A kao igrač, u Partizan je stigao u julu 2101.

 

To je bilo nakon sezone 2100/01, u kojoj je Zvezda prvi put u tom sejvu osvojila naslov prvaka.

 

http://i.imgur.com/EdHtzv0.jpg

 

KRAJ

(ali samo do sledeče sezone).

 

Uh.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

http://s12.postimg.org/qw8770k19/forum.jpg


 


 


 


http://s12.postimg.org/f4kbw7pex/pfc1920.jpg


 


ADMIN: evo, tema je otvorena, več se prošla sezona nije još ohladila. Molimo, neka bude u sportskom duhu.


 


Grobar3: Evo, pošto sam prvi, da iznosim svoje mišljenje. Dakle, do sad je več poznato, da nam dolaze Paulo, Pereira i onaj Crnogorac. Odlaze: Veljković, golman i Ristić. Onaj Paulo mi trebao biti klasa, no  nisam baš uveren, da če u napadu zameniti Veljkovića. Tizamo ima 31 god., uz to, da su onaj Mađar i Belorus ispod svakog kriterija. U napadu trebamo dovesti još 1-2 prava napadača, od toga obevezno jednog iz Srbije.


 


Pereira… koliko sam ga video na Youtubu, nije toliko brz, ali ima izvanredan centaršut. Malo sam iznenađen, jer nam desno krilo več pokriva Kunzo. Osim, ako nije doveden na poziciju DR-a. A za Starinca, ne znam baš, da li nam treba još koji defenzivni vezni.  Osim, ako stariji Radovanović ne ode. Ja mislim, da je več 1-2 sezone glavom u drugom klubu. Sjebao nam je 2 derbija sa crvenim. Uh!


 


Grobar5:  zaboravio si na golmana. Mi smo imali Sancheza i Tanasića sad u našoj školi nemamo pravog golmana. U vezi napadača i veznjaka se slažem sa tobom, sad imamo jih… koliko? Možda, da probamo sa 3 u vezi, ili 4231 ili 4-3-3?


 


Humskamojdom: Doči če napadač, ne brinite, makar Vlastimir Veliki i Sretni. U treče ide rado. Možda če naš admin otkriti neke insajderske informacije, da li zaista pregovara sa nama. Videčemo, kad pojačanja stižu, onaj Starinac bi trebao biti dobar i kao centralni branić. I da neko od latvijsko-čileanske pijandure odlazi!


 


Oleole: Možda ču gurnuti u nepravu tačku, ali ova sezona je pokazala, da su naši transferi u poslednjih par godina bili veoma prosječni. Vujošević je do sad imao jedro 3-4 igrača od pre. Tizamo, Veljković, nije jih on doveo. Ristić i golmani. Jedina pojačanja su bili Vešović i Mladenović.  Onaj Južnoafrikanac nije se pokazao kao pojačanje, uopče ne može igrati na krilu, jer ne ume, da oda loptu. Onaj Čeh je iskoristio svoje zlatne minute samo u prošloj sezoni u LŠ, kad nije bilo Rajka i njega čemo se sečati još samo po tome, što nam je spasio titulu protiv Spartaka tri sezone nazad. I ne zaboravimo – Momo je igrao dve i po sezone kao napadač!


 


Grobar 5: Dobro je to sad, otkad se vratio na položaj DC, igrali smo u dva finala LŠ. To je stvar prošlosti.


 


Oleole: Da, ali tamne prošlosti. Se sečaš, kako smo igrali? Kao Fulham, duge lopte na njega.


 


Enrique#14: Cigalko marš u Fm! Onaj Mađar…. Bešenei ili nešto može, da ostane ili neka ide na pozajmicu. Mi bez još dva kvalitetna napadača nemamo šta tražiti i borbi za osvajanje titule. Ne braniči! Napadači nam fale. I u slučaju, da pređemo na 4231 za Paulom izza Tizama, nama trebaju pojačanja. Tizamo če imati možda 1-2 dobru sezonu, i to je to. Uz naravno,


golmana. Zar je istina, da nam dolazi još jedan Brazilac? Bičemo kao Srpski Šahtar J


 


PFC Nis: Mene ne interesira, možemo imati 11 stranca, samo, da dišu za Partizan.


 


Grobar5: Ja osobno mislim, da bi trebali ugurati još kojeg igrača iz naše škole…


 


ADMIN: PREBAČENO U DRUGU TEMU!


 


 


 


http://s12.postimg.org/ltqvc8ar1/mla_e_kat.jpg


 


Grobar5: Evo, kolegi, pošto sam prebačen u drugu temu, zanima me vaše razmišljanje.


 


Partizan je bio uvek poznat po vlastitoj omladinskoj školi, jedni najboljih na svetu. No, u poslednje vreme se procenat domačih produkta drastično smanjava.


 


U trenutnom prvom timu ima samo trojica: Tizamo, Momčilović i Milan Radovanović. 


 


Naš u19 tim je ove sezone nakon šest godina opet osvojio titulu prvaka i moje mišljenje je, da je vreme, da se polako sprema teren za nekoliko igrača.


 


U istoriji smo bili poznati, da smo dajali odmah priliku najboljim talentima. Arsić je takav, wonderkid, za njega se kao 16-godišnjaka zanimalo več nekoliko klubova. I to na poziciji, koja nam je možda jedna od najvažnijih.


 


Lukovac, Vitor, Pavić, Stojiljković bi isto nekog dana mogli biti standardni dio prvog tima.


 


Šta vi mislite? Da li Partizan u poslednje vreme gubi svoju dušu? Da li još verujemo u našu školu?


 


Momaksatribine: Titula u19 nije nikakvo osiguranje. OFK je osvojio tri zaredom, i šta su uradili? Guraju 36-godišnjake na golu i u napadu. Nije svake godine deda Mraz. Što se naših tiče, defintiivno Arsića treba forsirati, možda sledeče sezone na pozajmicu, od ostalih možda još Vitora, ali ne prebrzo. Zna Vujošević raditi sa mladima, ne brini. I ne slažem se, da gubimo dušu. Mi trebamo iči u korak sa kvalitetom. Najlepše je reči: imamo 11 vlastitih igrača i igramo seksi fudbal. Kao Barca pre sto godina. Ali Barca je svoje igrače prilagodila taktici, mi radimo suprotno.


 


Južnivetar: Isto. Kad pukneš od Srema Jakovo mene ne briga, da li imamo bilo kojeg igrača iz vlastite škole. Ali nikad se neče desiti, da nemamo  ni jednog.


 


Grobar 5: To sve znam. No moje mišljenje je, da možda trenutni šef ne pruži dovoljno priliku našim igračima. Osim u kupu, naravno.


 


Južnivetar: Znači bolje je staviti 11 iz u19 u finale Lav kupa ili u odlučujuči meč na Mitiću?


 


Grobar5: Zapravo, narobe smo se razumeli. Htio sam možda više nakazati, da možda naša fudbalska škola stagnira. Da nemamo dovoljno dobrih vlastitih igrača za prvi tim.


 


Momaksatribine: pa upravo to sam ti rekao. Nije svaka generacija ista. Mi smo imali u poslednje dve decenije dva ekstra golmana, nismo trebali iči u transfer market. Svetskog napadača. Vezista (Bogojević). Imali smo nešto pre Štošića (kojemu je srce kucalo za pogrešni tim). Imali smo napadače, koji su zabijali po pet golova na svetskom kupu u Japanu. No, nekima je trebalo i malo sreče, nekima kvalitete, da se razviju više (Srečković, Brdarević…).


 


Grobar 5: Ja bi umesto dva napadača, koje smo doveli prošle godine, dao priliku Boriću i Vukmiru. Vukmir je star znanac i spašavao nas je u kupu.


 


Južnivetar: Zapravo, da ti nešto kažem. Ti Vujoševića optužuješ, da nije davao dovoljno prilike igraćima vlastite škole. To nije tačno. Ako si pozoran, on jeste to uradio pre nekoliko godina. I to ne samo u kupu, nego i u šampionatu te u LŠ. Igrači su dobivali po celih 90 min. Ako se, dragi kolega, ne sečaš ni toga, se valjda nečeš ti ovoga – kako smo več mi završili u prvenstvu?


 


Grobar5: Nisam tako glup. Znači ti misliš, da smo zbog njih dve sezone zaredom izgubili titulu? I ne zbog slabe forme nosioca?


 


Južnivetar: Zbog kombinacije obojeg. Nemoj mi stavljati reči u usta. Oču ti reči, da su ti igrači DOBILI PRILIKU, ali zbog različitih uzroka (slaba forma u ključnom momentu, konkurence na igračkoj poziciji – pre svega U VEZNOM REDU…) nisu uspeli.


To, da nisu uspeli, nije garant, da če ko iz ove generacije i suprotno.


 


PFC ALE ALE: Gde je sad naš Profesor, da nam napravi statistiku?


 


/... nakon nekoliko postova/


 


PROF. DUSSAN:  Tu sam, ne strahujte bre. Dakle, kao što vidim, ovde ima neka vruča debata oko naše škole, da nije više dobra kao nekad ipd.


 


To reči, kad imamo najboljeg strelca Partizana po ligaškim golova u istoriji?


 


Dakle, ja sam u toku dana pregledao detaljnije izveštaje utakmica u narednih 5-6 sezona i analizirao pojedine igrače, za koje sam dobio zahtev. Pogledao sam i starije topice na forumu, i veoma je zanimljivo sad to čitati. Dakle, u nastavku predstavljam neke od igrača, za koje Grobar5 tvrdi, da nisu dobivali dovoljno prilika, da bi mogli biti prvotimci ipd. U zagradi je datum youth intejka te TRENUTNI KLUB igrača, ako još igra.


 


PRVOSLAV LUČIĆ (2108-VOJVODINA)


Večinoma na pozajmicama u Temerinu i Čačku, u poslednjoj sezoni tamo imao je čak 10 asistencija. Onda je dve sezone u Partizanu bio skoro prvotimac, upisao je 41 nastupa  u svim takmičenjima a čak u 36 bio je starter. To je bilo u sezonama 14/15 i 15/16. Onda slede dve sezone stagniranja, samo 6 nastupa, a onda transfer u Novi Sad. Na njegovoj poziciji največa konkurencija, i to je njegova največa nesreča!


 


SJONNIE JURGENS (2104-ZAVRŠIO KARIJERU)


Sličan igrač, kao i Lučić. Odlična sezona 11-12, 25 nastupa, sedam golova, čak četiri u LŠ. Naredne dve malenkost slabije, ali uvek je dobio ocene iznad 7.


 


DARIO (2106-ZAVRŠIO KARIJERU)


Solidan igrač, za JSL fali mu fizika, možda mu je to sprečilo uspon. U Evropi dobar, u ligi katastrofalan. I to je bilo to. Na pozajmici u Portugalu te u Sloveniji.


 


 


ZDENKO JOVANOVIĆ (2108-RAD)


Najviše igrao u kupu, najviše nastupa imao u sezoni 14-15 (16), postigao 3 pogotka. Opet-konkurencija u napadu.


 


ALEKSANDAR UZELAC (2101-SPARTAK S.)


Za njega evo, Grobare5, slažem se. Sa obzirom na njegove atribute, on bi sad u toj generaciji bio zacementiran u prvih 11, ali u Partizanu pre 10 godina… Opet žrtav konkurencije.


 


JOHN WASLANDER (2110-CAMBUUR)


On i Zdenko bili bi dobar tanderm. Dobio je oko 6-7 nastupa u prvom timu, ali nije zabio ni gol.


 


ŽARKO PEROVIĆ (2107-NOVI SAD)


Isto kao i Uzelac. Trebao bi dobiti možda više prilika. Ukupno dva nastupa za prvi tim.


 


ROBERT BLAAUW (2105-GA EAGLES)


Kralj prijateljskih utakmica, novi Van Basten, ali kad je dobio priliku u prvom timu, njegova eksplozivnost nije se pronašla. Zabio je inače i  u LŠ. Žrtav i konkurencije u napadu. Da ne budem stvarao nepotrebni prostor-isto važi i za Srečkovića i Brdarevića u prvi deceniji.


 


 


Tu su još neki igrači naše škole u19 / Teleoptika, moj izbor najvidnijih:


 


SEAD VUKMIR


Sa 2 mil. eura najdraži rezervni igrač, sa izkustvom i iz Lige Šampiona i to k.o. faze! Problem je, kako mu pronači dobru poziciju. Je brz, ali mu fali završnica. Ali sigurno kvalitetniji igrač od Cigalka.


 


NIKOLA VUJOVIĆ


Igrač, komplementaran Radovanoviću mlađem, koji je general sredine. Možda, ako Ristić zaista ide, neka se ga da u prvi tim.


 


 


VLADICA MILOVIĆ


U glavnom igra kup, i igra na veoma važnoj poziciji, tako da je logično, da ga Vujošević ne baš GURA u prvi tim. Nije presežak, ali isto tako  nije igrač za u smeče. Treba ga imati kao bekup.


 


SLOBODAN LUKOVAC


Biče vremena za njega, dajte mu šanse. Izkustva u kupu.


 


 


SLOBODAN BORIĆ


Ne znam, šta ko vidi u njem. Grobar5?


 


Ima još nekoliko igrača, recimo najbolji strelac u19 lige kod Partizana (Pavić, onda Vitor...). Ali sačekajmo sa njima i nemojmo jih dignuti u zvezde.


 


ZAKLJUČAK: Težnje Grobara5 nisu sasvim pogrešne, ali isto tako ne valja, da neki igrači nisu dobili prilike. Ali optuživati, da su oni krivi, da nismo osvojili titule u 12-13 i 13-14 je smešno. Pazite, i obe sezone 12-13 i 13-14 u timu smo imali Stošića, Vukovića i Jovina! Timu je jednostavno nestalo  motivacije, i rošade, koje su se desila na početku 14/15 bi se morale več pre. Naravno, sa dobrim (boljim) skautingom. U vezi naše škole, situacija nije ni crna ni bela, nego samo: CRNO-BELA!


Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U sezoni 2119/20 ima još drame, ali ne u boju za naslov: Partizan prvak več četiri kola pre kraja, dramatično je bilo u ostalim takmičenjima


 


KO JE NAJVEČI POBEDNIK I KO NAJVEČI GUBITNIK?


 


 


PRELAZNI PERIOD 2119


 


Nakon tragičnog gubitka titule u poslednja dva kola protekle sezone, u Humskoj su morali odgovoriti na odlazak barem dvojice standardnih igrača. Veljkoviću (Lyon), Diamondeju (Roma) priključili su se i poslednji preostali Čeh, Hruby (Rangers), Djordje Radovanović (Bayern) te veterani Zaviša Ristić (u Partizanu od 2103) te Juan Carlos Gonzales, koji je bio zapravo prekomandiran u Teleoptik, da bi se zvanično oprostio tek na leto 2120. Crno-beli su ukupno zaradili slabih 20 milijuna eura, ali su potrošili skoro 47 za nova pojačanja.


 


Paula (15.5 mil.), Pereiru (3.5) i Starinca (8) znate več iz prošlog forumskog reporta, ali bilo je još rupa u timu. Preostali golman prvog tima bio je Milan Milojević, koji je proglašen najgorim pojačanjem prošle sezone u JSL! Zato je iz Vasca (2.6) morao doči Adriano Bento da Silva, koji je preuzeo mesto broj 1 od igrača Obale Belokosti. Kao poslednje pojačanje morao je doči još jedan napadač, Radio Mileva je radio svom snagom, da li je istina ili nije… Ali na kraju dogodilo se: Vlastimir Miladinović (Javor, 9.75), nekad terorizator obrane crno-belih, potpisao je četverogodišnji ugovor sa Partizanom i sa 27 godina postao jedan od najstarijih transfera u poslednjim godinama. Da bude mera puna, zauzeo je dres sa brojem 10!


 


Prelazni period (ako uzmemo u obzir i zimu 2120-tad Partizan nije kupovao) bio je aktivan i kod rivala. OFK Beograd očito doživljava korenite promene-čak trojica igrača iz Karaburme otišla je na Ljuticu Bogdana a jedan u Javor. Zvezda (sa novim trenerom) je na zimu iz Karaburme dovela recimo Aleksandra Radonjića te vezista Veljka Petrovića, kojeg ime zapamtite… U suprotnu stranu otišla je dvojica igrača. Zvezda je u prelaznim periodima te sezone zaradila skoro  40 milijuna eura, najviše na račun (i na veselje rivala) odlazka Vida Ilikića (levo krilo) u Barcu te posobno napadača Kasjanova u Sporting (u četiri utakmice u ligi pre odlaska, njegov skor je bio četiri gola u četiri utakmice).


 


http://i.imgur.com/RZoSFpm.jpg


 


 


PRIPREME ODLIČNE, UZ NOVU TAKTIKU I POJAČANJA, ALI TO NARAVNO NIJE DOBAR ZNAK


 


Naravno,da nije.


 


Na pripremama u Kini Partizan je blistao. Ali još više su blistala pojačanja. Pre svega Paulo alias Paulo Sampaio Benedetti – nije bilo stvari, da je on ne bi uradio-zabijao, asistirao… No na njegovom licu osmeh je zamenila sjena.  Nije se to osetilo več u prvom kolu, kad je Partizan pobedio u gostima Čukarički sa 2:1, i kad je bilo u šutevima 15:6 odnosno 5:1 za Partizan. Trener Partizana u sezonu je krenuo sa formacijom 4-2-3-1, sa Paulom kao brojem 10. Taktika, koja je stvarala duplo više šansi nego 4-4-2, ali kad zabiješ skoro isto golova, i primaš jih isto toliko, onda su gubitki bodova još veča nočna mora.


I na jednoj strani je bila Zvezda, koja je nakon pet kola (tad još sa Kasjanovom) imala skor 5-5-0, sa gol razlikom 18:4.


 


Partizan međutim na prvu bombu sezone naletio je več u 2. kolu u Čačku. Defenzivni vezni Starinac izgubio je dve lopte, koje su rezultirale golom;  konačnih 0:3 bila je mini blamaža, a Crnogorac, očito nije se dobro prilagodio na srpsku ligu, gde je uspeh, ako loptu uspeš zadržati više od 3 sekunde. Paulo-kralj priprema, skrušeno dolazi u kancelariju i kaže: šefe, nisam se dobro prilagodio na život u Beogradu, nedostaje mi Rio!


 


Sve se to rešava u timu, unutra slačionice, dragi Paulo. Rezultati su krenuli – u međuvremenu slede dve domače utakmice protiv Javora i Srema, koje su obe rešene tek  u završnici. A utakmica europskog superkupa najjači je prikaz nove taktike/formacije i toga, da je neefikasnost još uvek največi problem crno-belih.


 


http://i.imgur.com/S5HHXpn.jpg


 


Protiv Bilbaa u LŠ (4:1) razmerje u šutevima bilo je neverovatnih 38:6 (17:3)…


 


 


NAJLEPŠI POKLON ZA ROĐENDAN: DOKTORSKA DISERTACIJA NA MITIĆU –ALI POBEDE KAO ZA KAZNU DONOSE NOVE POVREDE


 


Ali taj problem se barem za jedno kolo zaboravio. U 8. kolu, 4. oktobra, na Partizanov 179. rođendan sledio je prvi večiti derbi sezone. Od najmanje četiri. Zvezda je bila do tad neporažena. Crno-beli su lovili priključak sa vrhom, počevši u defenzivnoj formaciji sa dva zadnja vezna i jednim špicem.  U prvom poluvremenu su održali lekciju crveno-belima: šutevi 0:5, rezultat 0:1. Na kraju velika pobeda od 3:0 – ne preteramo, ako kažemo, da je bila u tom sejvu to najbolja partija u gostima u večitom derbiju!


 


http://i.imgur.com/7qBK4ed.jpg


 


Ali kao za kaznu, ta pobeda je donela povredu Saavedre na dva meseca. I to nije bio jedini takav slučaj. Praktično svaki igrač Partizana je bio barem jedan dan povređen, pogotovo, ako se na kraju osvojilo tri boda. Dva kola kasnije kod FK Beograda (1:0) out su bili Vešović i Radovanović,a povredama nije ubežao ni Miladinović


 


 


PARTIZAN DO TOKIA (IVANJICE)


 


Kolo nakon Zvezde i pre FK Beograda, Partizan je doživeo nov šok u Novom Pazaru (0:1), opet domačini racionalisti (jedan šut, jedan gol). Beograjski duo ipak bio je tad daleko pre svih, no bodove je gubila i Zvezda, ali ne porazima, nego remijima. Pa nije iznenađenje, da je Partizan u 11. kolu stekao na čelo tabele, i da se u borbi za 2. mesto i LŠ priključio i Javor, na kojeg na polovini jeseni niko nije računao. Ali poljski stručnjak, i ex-Grobar, »igra najlepši fudbal u Srbiji« (Vujošević).  Partizan i Javor su zatvorili jesenski dio utakmicom 15. kola, odigranom tek 27. decembra. Nagađanja, ko če komu prepustiti bodove su več klišeji. Partizan je tad ima +4 ispred Zvezde i mogučnost, da ode na +7. Zvuči znano? Jeste – Partizan je na kišovitom travnjaku izgubio još treči put u sezoni i jesenski dio završio sa 36 bodova.


 


A Javor je dobio zalet za prolječe.


 


http://i.imgur.com/6C9sfHt.jpg


 


Do Ivanjice je bio još dug put – crno-bele je vodio u Evropu i još u Aziju. U Ligi Šampiona kuglice su dolučile, da če Partizanu biti rivali: Athletic Bilbao, Galatasaray i… i… Roma sa Diamondejem, Roma, koja je prošle sezone bila tri sekunde oddaljena od šampiona Evrope. Očekivano je o prvom mestu u grupi odlučivao direktni duel: Partizan nije uspeo slomiti otpora u Beogradu (0:0), a u Rimu su slavili sinovi vučice sa 3:2. O ostalim protivnicima ne valja trošiti reči: konačni red u grupi: Roma 14, PFC 13, Bilbao 3, Gala 2. Za nagradu za prvo mesto (Partizan nikad ne dobija te nagrade) Talijani su u osmini finala dobili Dortmund, a Partizan treči put u četiri sezone Chelsea (njih bi dobio i, kad bi završili prvi-bio je sarkastičan Vujošević).


 


A u Japanu se pisala istorija. Europski i južnoamerički prvak su odigrali tamo finale… za treče mesto.


 


Da, dobro ste pročitali.


 


Nemojte se bati pogledati, uđite, samo slobodno.


 


http://i.imgur.com/576hwnG.jpg


 


http://i.imgur.com/7iCp9zf.jpg


 


U finalu Amerikanci su savladali Afrikance sa 3:1 i time postali prvi neevropski šampion sveta nakon 2096. i prvi klub posle 2058. i južnoafričkog Ajaxa, koji nije ni iz Evrope ni iz Južne Amerike.


 


Bravo.


 


 


PROLJEČE: SRPSKI EL KLASIKI


 


http://i.imgur.com/1UDrbIt.jpg


 


Nakon četiri godine, Partizan i Zvezda su se opet sreli u polufinalu Lige Šampiona, a ukupno več treči put u deset godina. Do tamo su oba tima stigla nakon preokreta u obe faze takmičenja! Crno-beli su engleski Chelsea izbacili sa 0:0 i 1:1 u Londonu (gde je nedostajao Tizamo), a Zvezda je remi 2:2 na Rajku Mitiću nadgradila sa pobedom 1:0 na Camp Nou-u golom još jednog wonderkida Bulatovića 10 min pre kraja.


 


U četvrtfinalu Zvezda je izbacila Porto (0:1, 2:0), a još veči preokret uspeo je crno-belima protiv Arsenala. Na prvom meču kuči nedostajali su svi Južnoamerikanci zbog reprezentativnih obaveza, i to se itekako poznalo (0:1). Na Emiratesu Partizan je uprizorio preokret, kakvog je protiv topničara več uradio pre tačno 20 godina-veličastvenu pobedu od 3:1 zaokružio je Radovanović slobodnim udarcem.


 


Prvi meč u gostima-slaba vest za Partizan, jer isto se desilo i u sezoni 2062/63, i tad je napredi šla Zvezda. No, nitko nije imao šanse, da pogodi točan rezultat! Zvezda se Partizanu na prolječe u ligi revanširala u Humskoj golom Vukovića (prvi i jedini gol sezone), a Partizan je crveno-bele kuči izbacio u polufinalu kupa (3:1). Stadion Rajka Mitića u četiri dana je doživeo dva spektakla, prvi u plejofu (1:1) lige, a drugi u Evropi. Partizan je možda malo previše taktizirao, i to ga je kaznilo gubitkom koncentracije u 90. minutu.


 


Ali to ne bi smelo poremetiti crno-bele! Pre 4 godine isto je uradio Iglesias, ali u revanšu sledio je Mičić show… Znači JESTE moguče! Motivacija bila je još veča – drugi polufinalni par Lyon-Dortmund, a svi su priželjkivali reprizu finala 2117 Lyon-Partizan.


 


Samo, da je u Lyonu ovaj put omiljenik Partizana, Rajko Veljković, koji je prošle godine doneo europsku titulu u Humsku.


 


Bio je to bledi Partizan u uzvratu, nikako, da se stvaraju šanse. A onda u 33. minutu Danilović pogađa iz kornera za 0:1.


 


Ništa se nije moglo uraditi. 88. minut, lepa kontra gostiju, u tri poteza mat i 0:2; do kraja samo smanjenje rezultata.


 


Zvezda ide u finale protiv Lyona!


 


Tu utakmicu trener Partizana ogledao si je u živo. Tek četvrta ili peta u tom sejvu i jedna od dve te sezone. Navijalo se naravno za LYON! A Francuzi su kaznili Zvezdu. Tako, kako su isčupali pobedu protiv nas pre dve godine, tako su i ove protiv naših rivala, nakon jednostavne akcije i asistencije Veljkovića iz leve, jedini gol postigao je peruanski napadač!


 


U jedinom šutu OL-a u okvir gola na meču.


 


http://i.imgur.com/cbvwEI8.jpg


 


Uteha za oba beograjska tima: prvi trije strelci LŠ, najbolji igrač LŠ. O Veljkoviću pričamo, kao da je još uvek "Partizanovac"!


 


http://i.imgur.com/4YSS4eu.jpg


 


http://i.imgur.com/X52PtGp.jpg


 


 


LAV KUP:  JAVOR ILI PARTIZAN?


 


Rivalstvo Partizan-Javor opet na preiskusu! Partizan se do finala mučio protiv Metalca (primio gol u 90. minutu), Vlasine i onda prikazao najbolju partiju protiv Zvezde. Javor je imao na papiru prvo teži posao protiv Borca (1:0) i OFK Beograda, da bi u polufinalu nadigrao iznenađenje – Teleoptik(!) sa 2:0.


 


Pre osam godina Partizan je savladao Javor, i u finale je krenuo odlučno, ali mreže su mirovale. Nekoliko nervozno delovao je jedino Tizamo, koji je več u prvom poluvremenu zaradio prvi žuti karton. Javor je računao na penale. Venezuelac u 90. minutu prima drugi crveni...


 



 


Ponovo primljen gol, ovaj put u 92. minutu.


 


Tizamo je bio besan.


 


Uzeo je nekadašnji Grobar na čelu Javora svoj prvi trofej.


 


Tizamo je bio besan.


 


Vujošević je čestitao Wojdygi.


 


Tizamo je bio besan…


 


http://i.imgur.com/S01IgZP.jpg


 


 


KO ČE U LIGU ŠAMPIONA?


 


http://i.imgur.com/VXejaLJ.jpg


 


Pošto je prednost Partizana na tabeli rasla iz kola u kolo – nakon 22. kola bila je več +7 u odnosu na Ivanjićane – bilo je jasno, da če se voditi žestoka borba za drugo mesto, koje vodi u LŠ. Preostala trojica u ligi za prvaka kao da nije postojala. U 20. kolu Javor je savladao na svom terenu Zvezdu (2:1) i time dao jasan (ali ne poslednji) znak, da želi opet čuti himnu Die Meisters.


 


Partizan je igrao svoju ligu, i jeo kokice. Imao je šansu, da malo utjeca na rezultate. Da možda nekomu pomogne.


 


Recimo Javoru.


 


Iako Javor nije pomogao Partizanu do titule u prošloj sezoni.


 


Klišejska pitanje, ajde komentator, čuti.


 


U 24. kolu je bila prva prilika. Zvezda je klonila u Subotici, a Javor je gostovao u Humskoj. Nije bilo od toga ništa- Tizamo, koji je bio u plejofu u strahovitoj formi, zabio je dva put za pobedu od 2:1. Ipak, Javor je ostvario +4 u naredna dva kola: u 26. ugostio je Zvezdu, i, sad ponavljam opet, jer je taj manevar očito za neke zaklet: imao je +4 i imao priliku, da ode na +7, ali je Zvezda izborila remi 0:0!


 


No, u 27. kolu, žarek nade za Zvezdu. Jeste odala dva boda Sremu (1:1), ali Javor je na Karaburmi doživeo petardu. Sad je imao još samo +3 u odnosu na Zvezdu; u sledečem kolu još samo +2, pošto je izgubio u Sobotici, a Zvezda remizirala na Karaburmi. To je bio več četvrti uzastopni remi Zvezde u plejofu, a peti (i poslednji) desio se u 29. kolu doma protiv Subotičana.


 


U tom 29. kolu Javor je bio domačin Partizanu, za verovatno derbi plejofa. Bio je tad Javor na +2 ispred Zvezde, bio je tad več osvajač kupa, i moral se malo poboljšao. Partizan je bio zvanični prvak kolo pre, u Sremskoj Mitrovici.


 


On nije trebao bodove, ali Javor jeste.


 


Ali nepuno godinu nazad, Partizan je trebao bodove.


 


I to je znao barem jedan igrač; tragičar finala kupa.


 


Koji nije zaboravio ni prošle sezone, ni događaja pre dve nedelje.


 


http://i.imgur.com/rXde58j.jpg


 


Sa maestralnom predstavom, masakrirao je domaču obranu i njegov ligaški konto sad se zaustavio na broju 250 golova. 32-godišnjak več desetu sezonu zaredom (te  12. u poslednjih 13) završio je kao najbolji strelac Partizana, a sledeče sezone če sasvim sigurno prestiči još jedan rekord.


 


Rekord po broju ligaških nastupa. Samo je šest nastupa oddaljen od izjednačenja rekorda golmana Duška Radonjića, koji je inače lepi dio karijere, posobno poslednje sezone, proveo u Teleoptiku, i tako su se mu brojali nastupi. Zato če biti brojka Venezuelca više realna. Kad smo več kod Radonjića, sad 74-godišnjak i skaut Partizana, ove sezone odlazi u penziju, u Partizanu je sve od sezone 2061/62,a karijeru je kao igrač završio u 41. godini, u 2085.


 


Drama za drugo mesto se nastavlja – Javor ima samo bod prednosti u odnosu na Zvezdu! U 30. kolu ona se povečala na +2 nakon remija u Sremskoj Mitrovici, ali Zvezda če to kolo odigrati nakon finala LŠ. gde če klonuti u Humskoj 0:3. Zato je postalo jasno, da če o drugom mestu pre ili sle odlučivati poslednje derbi sezone: Zvezda – Javor u 31. kolu!


 


Javor je na Mitiću prevladovao u igri, imao više šuteva, ali samo izvan okvira gola. U 64. minutu Zvezda je ostala sa igračem manje.


 


Kako glasi več ono pravilo? Nikad ne pobeđuje bolji?


 


Marko Bulatović, rezervist od 75. minuta odlučio je utakmicu. Dva minuta pre kraja. Zvezda je opet druga, sa bodom više od Javora. Meč je bio za Zvezdu prvi posle finala LŠ i onda pre debakla u Humskoj, ali je imala u poslednjem kolu težak zadatak u Sremskoj Mitrovici. Javor je gostio otpisane Romantičare. Zvezda sama odlučuje o svojoj sudbini, a Javor ne: treba mu pobeda uz to, da Zvezda ne pobedi!  Trener Partizana pre utakmice dao je zvaničnu podršku svome kolegu.


 


http://i.imgur.com/0Z65yik.jpg


 


http://i.imgur.com/v5UlZYU.jpg


 


Zvezda je nakon sedam minuta uz čudan autogol domačih vodila več 2:0, ali sledio je preokret (uz još jedan autogol) sa 2:2.


 


Onda je Ivan Zafirov u 72. minutu odlučio pobednika. 3:2 za Zvezdu.


 


Svi tri šutevi u okvir gola Srema završili su u mreži.


 


Javor je pobedio sa 3:1, ali to mu ništa ne pomaže. Zvezda je ostala ipak bez trofeja, ali su njeni omladinci osvojili duplu krunu. Kup u19 je bio posebna priča, a kao uvek, nastradao je bolji tim.


 


http://i.imgur.com/mQOD42a.jpg


 


U odnosu na prošlu sezonu: predstave u ligi za prvaka za ocenu najmanje devet! Tizamo standardno odličan; Adriano se odlično snašao na golu. Miladinović očekivano, Paulu treba još malo jaja, da se privikne na beograjski život. Pereira solidan i na beku i na krilu; mladi Vujović impresivan, kao i Radovanović. Davids pokazao, da se bolje snađe bliže golu. Kritika na preostala napadača, Mađara i Rusa, koji su več zvezde trolla na Fb-u.


 


http://i.imgur.com/EwQvkp3.jpg


 


http://i.imgur.com/klVpJbH.jpg


 


http://i.imgur.com/zLkAq5y.jpg


 


 


EP 2120: SRBIJA OPET PROTIV ČEŠKE


 


Fudbalske reprezentacije Srbije i Češke nakon borbe u grupi kvalifikacija, odmeriti če snage i na europskom prenstvu u Holandiji. Obe reprezentacije pobedile su druga drugu sa 1:0 u grupi i takmičenje završili sa jednakim brojem bodova. Ali pošto je Srbija imala za gol (19:1 protiv 18:1) bolju gol razliku, u repasaž su morali Česi. Protiv Engleza nije jim davao niko šanse, ali su svetski vicešampioni ispred šest godina deklasirali lave (3:1 i 1:2). Englezi su time prvi put u tom sejvu ostali bez velikog takmičenja!


 


Da bi bila stvar još zanimljivija, Češku i Srbiju veže mnogo skupnog. Češki junak plejofa je Jan Dvorak, 30-godišnji napadač Zvezde, a u reprezentaciji ima čak još trojica igrača, koja je još nedavno igrala za Partizan, ali se smatrala kao nekvalitetne! Se ko seča Petra Justa, Milana Baraneka? Ako ne više, onda se sigurno sečate Tomasa Hrubyja, poslednjeg od češke falange i njegovih nastupa protiv Javor u LŠ pre dve sezone.


 


Možda Češka skriva još mnogo?


 


Srbija je inače doživela šok: zbog povrede, šampionat če verovatno propustiti Rajko Veljković, tako, da če izostati duel protiv Dvoraka.


Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Partizan na krilima južnoameričke kolonije jesenski prvak polusezone 2120/21


 


BRAZILAC NA ČELU ODBRANE I NAPADA


 


Ako pričate sa nekim, koji nije pratio jesenskih dešavanja ove polusezone i samo je obratio pažnju na tabelu; i taj vas pita, koji je bio najbolji igrač vašeg tima?


 


http://i.imgur.com/oPW0SGE.jpg


 


Vaš odgovor: golman.


 


Sad taj vaš sugovornik ima nekoliko opcija. Jedna je, da vaš proglasi ludim.


 


Naravno vi čutite, jer znate, da ako čete mu reči još, da je taj golman iz Brazila – zemlje sambe, koja normalno slovi po ekstra napadačih. A onda se setite, da iz Brazila dolazi i vaš najbolji strelac.


 


Onda mu svejedno kažete. Ali on prosto ne može verovati. Jer on živi u drugom univerzumu, univerzumu, koji ga podseča na Bayernovu dominaciju u Bundesligi u tom univerzumu pre 110 godina. I još on ima pred sobom sliku golmana Bavaraca Neuera, kako se-jer nema ništa posla-zagrijava na terenu u toku utakmice, da se ne bi prehladio.


 


24-godišnji Adriano Bento da Silva nije se prehladio. Njegove bravurozne parade postaju hit video sadržaja po celom svetu. 


 


Ako važi rečenica, da odbrana osvaja naslove, onda nema uopče dileme, koji tim če se u maju veseliti trofeja državnog prvaka.  Partizan je u prvih 16 kola jeseni primio četiri gola, a sva četiri u jednoj samoj utakmici-jedinom porazu sezone, u prvom večitom derbiju na Rajku Mitiću, gde smo videli sve: od golova, preokreta, promašenih penala…  Drugim rečima: Adriano je na 12 ligaških utakmicama na 11  zaklenio mrežu; u preostale četiri branio je Milojević, koji uopče nije primio gola!


 


Crno-beli su više golova kao u 16 utakmica u ligi primili u LŠ: na 5 utakmica primili su 5 golova. U tom takmičenju Partizan je nakon pet kola pored Valencie i Čelsija jedini tim sa 100% učinkom. Posobno čemo pamtiti duele protiv Milana (4:3, 3:0) – Kunzo je sve četiri gole u toj sezoni postigao upravo protiv Rosso-nera!


 


 


MINI INTERVJU: ADRIANO – U PARTIZANU KAO KOD KUČE


 


http://i.imgur.com/RNe3R9N.jpg


 


Ste pročitali gori report? Ovo če iči u štampu. Smo daleko od istine, što se tiče »ludaka«?


 


(Smeh). Niste. Zadovoljan sam, jer smo osvojili jesenski naslov i nadam se, da čemo sledeče godine još povečati prednost.


 


Došli ste iz Vasca da Game pre početka prošle sezone i vrlo brzo preuzeli broj 1 na golu. Istinito, da li ste očekivali takav brz uspon i kakva očekivanja ste imali, pre nego ste došli u Humsku?


 


Što se mene tiče, sam zadovoljan i presretan, da sam dobio šansu, da branim boje najboljeg kluba u Srbiji. Trener nas uvek ubeđuje, da moramo biti bolji i bolji. Nisam odmah očekivao, da ču postati prvi golman, jer je ova liga specifična i puna kvalitetnih domačih golmana.


 


Šta vas je najviše iznenadilo a šta se poklopilo sa vašim očekivanjima ovde?


 


Iznenadio me pre svega fizički trening. Kod nas u Brazilu tega nema toliko. Jeste, da fudbal postaje fizički sport, ali nisam znao, da trebaju golmani toliko raditi na fiziki. U Brazilu bi svi hteli igrati u napadu, pozicija golmana je zaista nehvaležna. Druga stvar je sistem lige. Kod nas ima 24 klubova, ovde pola manje, i kvalitet je veoma gust, pogotovo,kad se liga podeli na pola. Sa nekim klubovima igramo po četiri, pet, sedam puta, i praktično se poznamo do kosti. Nema tajni.


 


Sad u drugoj godini igranja osetili ste snagu srpskih klubova, kako bi jih poredili po snagi? Prvih 5, 6?


 


Em… (smeh) pa naravno, Partizan je iznad svih. Crvena Zvezda je drugi po jačini, imaju odličnu atmosferu na stadionu i to su pravi derbiji. Broj 3 je Javor, 4 OFK Beograd, 5 Srem, a šest … ne znam, sad oni, koji nose zebraste dresove…


 


Borac.


 


Tako je. Uf, kako su nas namučili ove jeseni, ali mi smo pobedili. I OFK Beograd nas je namučio, ali smo osvojili vredan bod.


 


Kažu: odbrana osvaja naslove. Vi ste hit jeseni. Šta bi rekli: je to zasluga vaših igrača? Pozitivna ili negativna?


 


To je zasluga pre svega kvalitete lige. Nije pravično, da kažu, da sam za sve ja »kriv«, cela odbrana je odlično uradila svoj posao, a ja sam samo odbranio, šta je ostalo.


 


Kako se priča u Partizanu, španski ili portugalski? Čak devetorica igrača vas stiže i Južne Amerike: 5 Brazilaca, Argentinac, Čileanac, Kolumbijac i Venezuelac? Vaš sunarodnjak Paulo, koji isto dolazi iz Ria, kao i vi (okolina Ria-Nova Marburgo, op.a.), je najbolji strelac tima.


 


Pa da, bilo mi je drago, što smo se upoznali. Nije mu bilo lako, a sad nas ima petorica. Svi se odlično razumemo, zar ne vidite rezultata? (smeh).


 


Koliko golova čete primiti još do kraja sezone?


 


Ajmo, neka bude još jedan (smeh).


 


Koji je najbolji napadač, protiv kojeg ste igrali?


 


Ona dvojica od Zvezde. Onaj visoki… Bulatović? (16 golova na polusezoni, op.a.) i onaj, koji nama je zabio u Ligi prvaka u poslednjem minutu te u jesenskoj utakmici gol za 2:3 (Zafirov, op.a.). Opasni su i nemoguče jih je pokrivati a i šutevi su jim snažni.


 


 


 


Inserti polusezone


 


 


1.POJAČANJA PARTIZANA


 


Fernando (Santa Cruz)


 


Bojan Kostadinović (Javor)


 


Napadački dio dobio je konkurenciju. Mnogi kažu, da Partizan ima previše napadača, ali kad uzmemo u obzir, da: a) je Tizamo u 33. godini   b)da je Miladinović sklon povredama, a ulazi u 29. godinu  c) da Paulo nije klasični napadač  d) da Kostadinović  (barem u Javorovim rezervama)nije (bio) klasični golgeter… onda broj 5 ne zvuči više toliko strašno.


 


Milan Jovanović


 


Zamena za Gligoriča na poziciji levog beka, iz Borca.


 


 


Paulo Roberto (Santa Cruz)


 


Još jedno pojačanje iz Santa Cruza- brz krilni igrač, koji može igrati i u odbrani i u napadu. Zbog njega prvo smo mislili Kunzu ne produžiti ugovor, ali njegove partije protiv Milana su nas uverile u produženje ugovora.


 


 


Miloš Petrović (Novi Pazar)


 


Odlazkom Babičevsa u Fulham i Gomeza u Man Utd, zadnju liniju pojačao je igrač Novog Pazara, za kojeg smo predviđali, da če igrati više, ali za to jednostavno nije bilo potrebe.


 


Pojačao nas je i mladi 16-godišnji golman Voše, ali njegovu sliku čemo objaviti samo, ako se mali uspe plasirati u prvi tim ili rezerve, da mu ne pokvarimo očekivanja.


 


 


2. VUJOŠEVIČEV JUBILEJ


 


http://i.imgur.com/0VdIyYF.jpg


 


 


3. BORAC – SKRIVNI ADUT ZA TOP 6?


 


http://i.imgur.com/yhvlHWF.jpg


 


Nije oduševio u Humskoj, da li če Čačane? Beloruski napadač slavnog prezimena kao slobodan igrač krajem septembra  pojačao je Borac iz Čačka. Odmah u prvoj utakmici bio je jedan od junaka pobede protiv Zvezde (2:0) i time crveno-belima prizadejao prvi poraz u ligi, koji je pomogao Partizanu, da se uz još neke remije rivala, polako prebije na vrh tabele.


 


Ova polusezona smatra se inače jednom od najtežih. Partizan je zbog prestavljanja utakmica ima čak niz od šest uzastopnih gostovanja u svom takmičenjima. Vodeča kluba imaju več skoro 40 bodova i več su plasirani u plejof, a preostali člani velike petorice (OFK, Srem, Javor-bez poljskog trenera, koji je preuzeo Poljsku) očito su dali na znanje, da imaju  kvalitet. Do početka plejofa tako če biti najzanimivije pratiti borbu za preostalu 6. poziciju. Po kvaliteti ekipa to bi trebao biti pre svega duel Spartaka i Borca.


 


 


4. LAV KUP: SINDROM PRVOG KOLA


 


2117 Hajduk Kula, 2118 Rad, 2119 Metalac GM i 2120 Budučnost Dobanovci. To su timovi, koji su bili gosti Partizanovog stadiona u naredne četiri sezone u Lav kupu. I protiv kojih su crveno-beli uvek prošli- ali samo na muke penala.  U toj sezoni u 2. kolu pao je Novi Pazar, a poslednji meč u 2120. crno-beli če igrati protiv Mladosti, u četvrtfinalu.


 


 


http://i.imgur.com/BQdokpf.jpg


Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2120/2121: Sve se vrača i sve se plača


 


PARTIZAN DUPLOM KRUNOM PORAVNAO RAČUNE SA ZVEZDOM I JAVOROM


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


 


2+3 (5)+1. To je drugo ime za Ligu za prvaka JSL. Veliki duo Partizana i Zvezde, onda ništa, pa onda trio Srema, OFK Beograda i Javora, koji se svakih par godina izmenjava na poziciji broj 3, a šestu poziciju skoro svake godine zauzme neki drugi klub, koji je predobar za doljnji, a preslab za gornji dio. U toj sezoni broj 6 je zauzeo »bunkeraš« iz Kovilja.


 


 


http://i.imgur.com/BMFvzfM.jpg


 


Nije bila  to sezona za pamčenje, malo zanimivih stvari, zato je i report "suhoparan". Izjednačenost večitih rivala prestala je nakon 19. kola, gde je Partizan u večitom derbiju pobedio Zvezdu sa 2:1 i otišao na +7. Nakon 23, kola bilo je +9, a nakin 24. i nove pobede u derbiju (1:0) bilo je +12 i več je bilo znano, da če titula prvaka opet romati u Humsku. Partizan je blistao pre svega u odbrani, Adriano ohranio je jesenski nivo i crno-beli su ostvarili niz od 18 utakmica bez poraza. Pa je tako 28.kolo več bilo prilika za slavljenje titule, kad je Zvezda poražena u Ivanjici, a Partizan je čekalo gostovanje u Kovilju. Ali se očito slavljenje htelo prestaviti za domače utakmice: Šajkaš je pobedio sa 1:0, a u sledečem kolu Partizan je poražen i na Mitiću opet golom u završnici utakmice. Zvanično se titula potvrdila u utakmici protiv Srema.


 


http://i.imgur.com/PK83uH5.jpg


 


Brdjani če kao (novi) drugoligaš (poslednje plasirani tim JSL 20/21!) sledeče sezone biti jedan od čak osmerice timova, koji če zastupati Srbiju u evrokupovima.


 


 


http://i.imgur.com/LJIiHHW.png


Od polufinala sve je bilo repriza ali ne 100%. Kao prošle sezone, Partizan je u polufinalu morao na Zvezdu, ali na Mitiću, i taj težak zadatak bio je obavljen odlično, sa pobedom od 2:1. U finalu stari suparnik: Javor. Sečate se prošle sezone? 0:1 u 91. minutu i nervoznog Tizama? Jer dvaput zaredom tako ne ide – 33-godišnja legenda Venezuele i Partizana započela je, što je Starinac završio te finale odlučio več u prvom poluvremenu.


 


http://i.imgur.com/hmi9vZA.jpg


 


 


http://i.imgur.com/lutwjqd.jpg


 


Golmani su uništavali crno-bele u prošlim sezonama, pa je tako bilo i ovaj put. Marseille (0:1, 0:0) iskoristio je manko Južnoamerikanaca na prvoj utakmici (reprezentativne obaveze);  a u revanšu imali su svog »Adriana« na golu.


 


Priča sezone ipak je protivnik u prethodnoj fazi takmičenja.


 


http://i.imgur.com/p1S35hj.jpg


 


Nakon skoro tačno 60 sezona, pratili smo duel hrvatskog i srbskog prvaka! Hajduk se vrača na puta stare slave, u tom desetlječu zajedno sa Solinom i Osijekom imaju po 2 naslova prvaka. Najstariji navijači još se sečaju istorijske sezone 2060/61. Tad su Partizan i Hajduk igrali u grupnoj fazi LŠ (sa još Fenerom i Sportingom). U Beogradu na starom stadionu JNA bilo je 1:1, na Poljudu pobedili su crno-beli sa 1:0. U toj sezoni Hajduk je igrao finale kupa UEFA (izgubio na penale protiv Sampdorie), a Partizan je postao europski šampion posle pobede nad Barcom, isto na penale.


 


No ova sezona za Splitčane bila je istorijska. U Ligu Šampiona plasirali su se kroz šivankino uho u kvalifikacijama protiv Werdera (golom u poslednjim minutama na Weseru), a u grupi imali su priličnu sreču sa žrebom – Liverpool, Braga i Fenerbahče. Tamo su imali skor 2 poraza, 3 remija i jedne jedine pobede-u poslednjem kolu u Istanbulu (2:1), kojom su osigurali 2. poziciju. Te duel protiv tima, koji je na šest utakmica u grupi imao 100% učinak sa gol razlikom 19:5.


 


Hajdukova bila je čak negativna (8:10).


 


Crno-beli su opravdali ulogu favorita te pobedili u obe utakmice (1:0, 3:0). Videli smo nekoliko lepih golova, pogotovo Momčilovićeva bomba u Humskoj podsečala je još na stare dane, kad je još radio kao napadač…


 


 


TIM


 


 


http://i.imgur.com/EuFNKJA.jpg


 


Gol razlika 64:12 – odbrana zaista osvaja naslove. Adriano je u 25 nastupima u ligi na 18 ostao "na nuli"! Sa obzirom na kvalitet lige, ako če u sledečim sezonama ponoviti svoje predstave, biče kandidat za najgolmana u poslednjih 100 godina.


 


Nisam si mislio, ali praktično celu sezonu smo igrali sa samo tri štopera u timu (Momčilović, Inostroza i Bogdanović). Vezni red je najjača karika ekipe, a u napadu sam znao, šta nas očekuje. Tizamo če biti guran još najmanje sledeče sezone, da izbori još rekord po broju ligaških nastupa. Kostadinović je puno puta promašivao 1-1; Miladinović se probudio tek u završnici, kad je dvaput presudio bivšim! Oba Brazilca u napadu u skladu sa očekivanjima.


 


http://i.imgur.com/qJ2AZXO.jpg


 


Zadovoljan sam i prispevkom igrača iz vlastite škole. Arsić je praktično več igrač prvog tima, ali Saavedra se ne da. Solidno je priliku iskoristio i Lukovac – u drugom delu sezone povredila su se oba leva beka, i 20-godišnji Beograđanin bio je više nego prava zamena.


 


POVREDE


 


Ove sezone (tok tok) imali smo dosta sreče sa njima, što se ne može reči za ostale timove. Najviše je stradao OFK Beograd. Iz Zvezde je doveo odličnog stopera Jovanovskog, a on je u avgustu slomio ligamente i nije igrao do aprila! Trenutno na Karaburmi ima čak šestorica povređenih za najmanje mesec dana. Bolnica vlada i u Novom Sadu kod Vojvodine (6), koja se trenutno bori za povratak u Superligu u plejofu za preostalo treče mesto. Poznato je, da se u top 12 vračaju Srem Jakovo te Beograd.


 


 


http://i.imgur.com/4H77oWS.jpg


Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

KRAJ SEZONE 2121/2122


 


Crno-beli napad na tri trofeja+ dokaz, da se kao pobednik može smatrati i tim bez i jednog trofeja


 


NE ČEKAJ PROLJEČA, NE ČEKAJ NA MAJ


 


 


LETNI TRANSFERI I REŠAVANJE FINANSIJSKOG »PROBLEMA«


 


Nije imao Partizan razloga za menjavanje tima, ali kad ti skaut reporti toliko hvale nekog igrača, onda valjda treba zagrabiti. OFK-ov levi bek Karel Rosicky tako je za smešnih 4.5 milijuna eura pojačao levu stran crno-bele obrane (i napada), pa se tako Milan Jovanović morao preseliti u Teleoptik. Sremov obečavajuči polušpic isto je novi član u Humskoj. No, glavna priča jeseni su dva napadača iz Publikuma odnosno Maribora, za koja je srpski šampion dvojici slovenačkih timova ukupno nakazao dobrih 500 milijuna eura.


 


Nije greška. Ovolika suma bila je potrebna, sad ili neki drugi put. Činjenica je, da se u Partizanovoj blagajni u poslednjih 116 godina skupilo previše para i granica se nevarno približila 3 miljardama eura odnosno nešto više od 2 milijardi funta (koliko kažu engleski kolegi). Kad se pređe tu granicu, klub ulazi u bankrot-famozni finansijski bug FM-a. Zbog toga smo i otkazali suradnju sa kineskim klubom, zbog koje smo godišnje samo zbog reklamiranja Partizanovih dresova zaslužili dobrih 150 mil. eura.


 


http://i.imgur.com/dJJ1BqK.jpg


 


Koja je ta dvojica igrača, za sad nečemo otkriti, samo to-radi se o napadačima, koji su odmah nakon dolazka prekomandirani u Teleoptik, jer i tamo se broje ligaški nastupi, pa su tako njihovi prethodni klubovi brže zaslužili još bonuse od  dodatnih 60-150 milijuna eura za ligaške nastupe i golove.


 


Surova realnost-banalnost FM-a zaslužna je i za novi »trofej« Partizana.  I to sve SAMO zbog tadašnje vrednosti novodošlih napadača.


 


http://i.imgur.com/wltt134.jpg


 


Ali zbog statičke reputacije lige tako neče ostati. Sad, na kraju sezone, obojica su vredni samo 50 milijuna svako. A naše finansije trenutno vrede samo 2.255 milijardi eura.


 


 


JESENSKI DIO: KRIZA VEČITOG RIVALA; PRE VELIKA ROTACIJA NAPADAČA


 


Crno-beli su sezoni otvorili neočekivanim remijem u Temerinu protiv tima, koji je na šokantan način ohranio superligaški status u prošloj sezonu. Sloga je nakon 0:0 u Temerinu u Novom Sadu sa 5:4 demolirala Vojvodinu i produžila njen prvoligaški status na još godinu dana. No, nakon tog remija, sledio je več prvi večiti derbi sezone. Zvezda-bez Bulatovića, koji je prodan Bragi-u Humskoj nije imala šanse i  rezultat na semaforu kazao je čak 4:0 za crno-bele (Starinac, Tizamo, Kostadinović, Bogdanović). Bilo je to vreme, kad je Tizamo još bio prvotimac, i kad se sa preostalom četvoricom nije toliko rotiralo. Partizan je igrao svoju igru; na drugoj strani, crveni-beli gube još na Mitiću sa Šajkašem te u Apatinu te nakon četiri kola zauzimaju poslednje mesto na tabeli. Nakon dva kola sledio je još poraz u Subotici.


 


Iz Seville se oglasio nekadašnji centarfor Zvezde, Uroš Mičić, mister Finishinga 11 i Composura 10. »Nikad ne otpisujte Zvezde. Baš nikad. Zvezda ima najkvalitetniji igrački kadar pored Partizana.«


 


http://i.imgur.com/EAbeXhn.jpg


 


Ko je preuzeo štafetu za broj 2? Javor i Mladost Apatin. Apatinci su bili kao Javor 100% nakon tri kola, ali izkustvo je dajalo prednost Javoru, gde se te sezone kalio buduča Partizanova zvezda na poziciji desnog beka, Ivica Arsić.   Nakon 11 kola slika se je za crveno-bele malo popravila, jesu bili još nisko, ali razlike do plejofa bile su veoma male. Partizan je u tom vremenu ohranjao prednost ispred Ivanjičana +4, a mogla je biti i veča, da ne bi u derbiju u Humskoj crno-beli primili dva smešna gola iz 2:0 do 2:2.


 


Očito je večina Javorovih pogodaka protiv Partizana hit društvenih mreža.


 



 



 


Hit u crno-belom dresu prošle sezone bio je i brazilski golman Adriano, koji se 26. augusta hudo povredio na treningu, i na golu ga je (kao što ste videli) zamenio Milojević. On je (izuzemši Javor) svoj posao opravio odlično. Na drugoj strani počeo je malo zatajivati napadački deo. Tizamo se 23. novembra 2121 upisao u legende, upisavši svoj 458. ligaški nastup protiv Beograda (do kraja sezone-neverovatno ali istinito-upisao je samo još jednog); do tad hladni Miladinovič zabeležio je dva hattricka protiv Boaviste i Apatinaca (koji su več tad bili srušeni sa neba). Treba je dodati i, da su oba večita rivala u LŠ dobili smešne protivnike, gde su obojica osigurali prvo mesto. Partizan u grupi sa Boavistom, Rangersi te Palermom, a Zvezda u grupi sa Lyonom, Fenerom i Goteborgom.


 


 


JE TO TO, SI REKAO SVE O JESENI, BILA ODLIČNA, ZAR NE?


 


Partizan je u 4. kolu LŠ očekivao Portugalce, koje je u Lisabonu pobedio sa čak 6:1. Da li se u redove Partizana naselio prevelik optimizam? Pobeda od 2:1 bila je na silu; nekoliko dana kasnije u Humsku je došla Sloga Temerin i drugi put u sezoni ostala je neporažena protiv crno-belih- 0:0. 13 dana kasnije na stadionu Rajka Mitića bio je na sporedu drugi večiti derbi sezone. Zvezda u usponu je očekivala Partizan, nervozan zbog slabe igre u prethodnoj utakmici, ali dobre volje, jer se na gol vrača Adriano. Crveno-beli mobiliziraju sve svoje snage. Partizan bez obzira na sve, bio je blagi favorit; za Zvezdu nova pobeda značila bi više od tri boda, značila bi zalet  i pripreme za prolječni napad na možda čak broj 2?


»Sad če biti poznato, da li su moji igrači muški ili deca.« Reči trenera Partizana za motivaciju.


 


Nisu zalegle. Lavovi su postali zekoti – projektil Grujića iz 35 metra bio je neubranljiv čak i za majstora Adriana, ali više od toga je brinula igra.


 


Oni, koji predviđate, u kojem znaku če biti prolječe 2122, vabljeni na čitanje, jer če se desiti još puno zanimljivih stvari.


 


Oni, koji ništa ne predviđate, isto vabljeni na čitanje, jer če se desiti još puno zanimljivih stvari.


 


 


PROLJEČE 2122: AUTOPUT (I MALO MAKADAMA) DO MAJSKIH DANA


 


Kod Partizana nisu se brinuli za druge; osnovno pitanje je bilo, koji če biti prvi napadač u timu i ko iza njega, u formaciji 4-2-3-1. Kao šlag na torti, obsjednut rotacijama, trener Partizana na zimu odlučio se za novu investiciju: za ukrajinsku zvezdu iz Dinama Kijeva, za kojeg je plačeno 28 milijuna eura (bolje više, nego manje). Rjabcev je u potpunosti opravdao očekivanja, na prvih šest utakmica zabio je čak sedam puta i sezonu završi očak kao najbolji strelac crno-belih sa 14 pogodaka.


 


Kombinacija teških i manje teških pobeda, nekih kikseva i Javora i Zvezde te pad jesenskih hitova (Mladost, Šajkaš) crno-belima je, još lakše nego sezonu pre-tlakovala put do nove titule. Nakon rednog dela prednost bila je več +11, a drugoplasirani Javor Zvezdi je bežao samo na +2.


 


U plejofu ipak ključna su gostovanja. U prvom kolu plejofa sva trojica je pobedila kod kuče; u drugom Partizan je savladao Javor u Humskoj, ali je kiksnula i Zvezda na »mali Karaburmi« kod FK Beograda i to 0:3.


 


U trečom kolu plejofa (25.) novo gostovanje Partizana na Mitiću i to pre meča sa Arsenalom u LŠ. Novi ispit za crno-bele »muškarce«, ali je posle tog meča postalo očitno, da je upravo Partizan Zvezdi omogučio prolječni uspon. Ako je nakon prvog meča u jeseni, trener Partizana bio samo malo oštar do svojih varovanaca, onda je nakon debakla (0:4) otkrito rekao, da bi igrače najraje zadavio. Ako smo cinični – uspeh za crno-bele je bio barem, da nije mreže pogodio njihov drugi nekadašnji igrač – dame i gospođo – Josef Besesnei, Mađar, koji je bio pola godine bez kluba. O tome, zašto je Aleksandar Radonjić (kojeg je Partizan pre par godina kao 16-godišnjaka ukrao Javoru) sad prvi strelac Zvezde, postigavši 22 pogodaka, znaju samo neki…


 


No, bio je to poslednji koliko toliko slab trenutak Partizana u JSL – to je bio drugi i poslednji poraz u sezoni (sve od istog tima)- teoretično je Partizan postao prvak več pre odigrane utakmice 28. kola na Karaburmi, koja je sledila finalu kupa. U borbi za drugo mesto i LŠ, Zvezda je iskoristila dugu klupu i strahotan pad Ivanjićana, koji su u ligi za prvaka posle pobede u 1. kolu zabeležili pet remija i četiri poraza te pali na čak 4. mesto!


 


Što se tiče lige za opstanak, i tamo imamo pobednike i gubitnike. Među slednje prištevamo Mladost Apatin, a največi pobednik tog dela takmičenja su Čačani – tim, koji je nakon 11 kola zauzimao poslednju poziciju sa 2 boda i osam bodova zaostatka za desetoplasiranim timom. I na kraju videti če Evropu – Intertoto kup! Bravo.


 


TABELA JESENI


 


TABELA REDNOG DELA


 


http://i.imgur.com/oYvHDV1.jpg


 


 


MAJ: SEČANJA NA 2095. + OFK-OV UROK


 


http://i.imgur.com/BB8bsah.jpg


 


 


PRVI DIO: LAV KUP


 


U poslednjem jesenskom kolu šampionata na Karaburmi, Partizanov Dejan Gligorić u 88. minutu lepim udarcem sa ruba 16-erca postigao je svoj prvi gol uopče za crno-bele. I pobedonosni.


 


Time prekinuo je svoj urok i negativno sečanje ispred tri godine. Tad je u pretposlednjem kolu imao na nozi penal za pobedu Partizana i za naslov prvaka.


 


Nije pogodio.


 


Nekoliko meseca kasnije u finalu kupa tima su se sreli ponovo: OFK Beograd i Partizan. Nakon 12 godina, a sve od njihovog prvog finala 2014., Rajkovićevog isključenja i Medojevićevog gola iz penala u poslednji sekundi, taj duel ima nešto »penalsko« u vazduhu.


 


Romantičari su do finala izbacili Slogu Kraljevo (penali), Beograd (2:1), Slogu Temerin (2:1) te Novi Sad (2:0). Partizan je izbacio Big Bull sa 3:1 (nakon četiri godine prvi ulazak u 2. kolo nakon 90 minuta!), Metalac Gornji Milanovac (penali), Mladost Apatin (2:0) i u polufinalu u finalu pre finala u Ivanjici Javor 1:0 golom Rjabceva u 90. minutu. OFK Beograd na slavlje u kupu čeka sedam godina, i trofej bi jima veoma dobro došao, jer su u prvenstvu imali najslabiju sezonu u poslednjih 22 godina! Sve od sezone 2099/2100, kad se uopče nisu plasirali u Ligu za prvaka, Romantičari su se svake godine do ove plasirali između prvih pet!


 


Partizan je imao Fernanda (Finishing i Composure 20) i Rjabceva (18/13), no OFK je imao Davora Kekića, čuvenog golmana Pivare, Šajkaša i Novog Sada, koji se je u tom desetlječu specializirao za Partizanove napadače. Imao je Partizan sve: vodstvo, od 3. minuta čak igrača više, prilike, ne znam, da li da odem psihiatru ja ili ko drug, jednostavno muka mi to ponavljati iz sezone u sezonu.


 


http://i.imgur.com/ge2nYCX.jpg


 


http://i.imgur.com/OFapOCk.jpg


 


Naravno, pobedio je slabiji. OFK spasio si je sezonu.


 


 


DRUGI DIO: LIGA ŠAMPIONA


 


http://i.imgur.com/EKocZVM.jpg


 


http://i.imgur.com/SOO32HT.jpg


 


http://i.imgur.com/voNeRr4.jpg


 


Prepreke Partizana do finala Lige šampiona bile su do polufinala sve ne-engleske, ali se prošlo na jednaki način. Protiv Intera skoro bi se ponovio Marseille (0:1, 2:0), protiv Sportinga u prvom meču smo bili zadovoljni samo jednim primljenim golom (0:1, 4:0). Naravno, ko drugi nego Arsenal nas je sačekao u polufinalu (ili on ili Zvezda… no… bolje ON). Što me je iznenadilo? To, kako su momci reagovali posle Zvezda (0:4), i Arsenal samljeli (2:0, 0:1). U jednom periodu igre nisu izašli iz svojih 20 metara skoro 15 minuta. Radovanovič je ponovio slobodnjak ispred 2 godine… i u Velodromu nas je sačekao Chelsea.


 


Tad smo več prošli iz 4-2-3-1 na 4-4-2, u napadu provereni Paulo i Miladinović. Ali… no več znate, šta če se dogoditi…


 


http://i.imgur.com/0nhD6gj.jpg


 


http://i.imgur.com/JaD96AN.jpg


 


Pogodili su oni, koji su promašili protiv OFK-a i suprotno. Rosicky tragičar (ex-Romantičar, i još rima se). Branio je ex-Romantičar, ako bi bio Adriano, bilo bi drukčije. Toliki trud, i sve zaman. U Vujoševićevi eri (od sezone 2110/11, odkad igram sa novim profilom zbog HD crasha), imamo pet finala, dva dobljena i tri izgubljena. Od tih finala se čak tri igralo na penale: mi smo dobili jedno, a izgubili dva).


 


I svaki put smo bili bolji.


 


Uteha? Najbolji igrač Lige Šampiona je drugi put zaredom naš Južnoafrikanac, koji je bio tri godine nazad na izhodnim vratima. Ali sad u 4-2-3-1 procvetao je, zahvaljujuči i taktičkim instrukcijama, više driblinga, manje centaršuteva…). Naravno, da je sad povređen, jer protivnici nas gaze trdim startovima.


 


http://i.imgur.com/IFY0hIU.jpg


 


http://i.imgur.com/GDtHVfZ.jpg


 


http://i.imgur.com/TLpGWHc.jpg


 


 


Uteha broj 2. Nismo samo mi tragično "ispali". Iako je (za ne poverovati) razmerje u šutevima bilo 16:2 za Talijane. Zaista.


Ali za nas se ponovila čuvena 2095.- i tad smo u napadu na treble izgubili kup i LP nakon penala i bili bolji suparnik.


 


 


http://i.imgur.com/TISln6z.jpg


 


http://i.imgur.com/0jKKWYC.jpg


 


 


http://i.imgur.com/kiidz8H.jpg


 


http://i.imgur.com/NanFa04.jpg


 


Kad pričamo po pobednicima i gubitnicima Superlige, onda moramo dodati i tim iz Novog Sada. Posle slabih rezultata i pozicije na repu tabele, krmilo je preuzeo dotadašnji pomočni trener – dete VOJVODINE i kasnije legenda PARTIZANA, 52-godišnji Čedomir Đoković. On je »kanarince« vodio samo ukratko, da bi nakon ispada od Zvezde u LŠ preuzeo krmilo Barcelone! Novi Sad je nakon toga preuzeo neiskusni Zoran Đurovič i izborio opstanak, ali razlike su bile veoma male.


Zanimivo če biti i u borbi za preostalu poziciju, koja vodi u Superligu. U polufinalu plejofa čemo gledati reprizu iz prošle sezone između Voše i Novog Pazara (lani pobedila Voša), a pobednik tog duela če igrati finalni dvomeč sa desetoplarisanom ekipom Superlige. Lani je to bila Sloga Temerin, a ove godine če to biti Spartak Subotica. U svakom slučaju, očekuje nas veliki derbi severa.


 


 


NASTAVAK I PITANJA ZA SLEDEČU SEZONU


 


-          Enrique Tizamo – legenda u odlazku. Kako se oprostiti od njega, zašto je u pola godine zamrzeo nekoliko mladih igrača? Je istina, da zapravo nije ni bio miljenik navijača?


-          Ko če biti prvi napadač tima?


-          Ivica Arsić – sledi prva sezona u prvom timu.


-          Sledeča sezona obeležiti če tačno 100 godina od prvog osvajanja Lige Šampiona (2023).


-          SP 2122 u Južnoj Africi.


 


http://i.imgur.com/kgWlau9.jpg


Edited by Sir Aleš
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2122/2123: sto sezona od prvog osvajanja Lige Šampiona


 


CRNO-BELI SVET DVA PUT UŠAO U ISTORIJU


 


 


TRANSFERI I ZAHVALE VETERANIMA: OVE SEZONE BLAGAJNA SE MALO ODMORILA


 


Marcelo Saavedra i Miloš Kunzo, dva na pola veterana, koja su prešla 30. godinu, preseliti su se morala u Teleoptik. Nije bila laka odluka, ali pomlađivanje tima mora se početi pravi put. Več bez toga, nosioci Partizanove igre u poslednje 2-3 sezone jesu iste generacije i na granici 30. godina (Momčilović, Bogdanović, Inostroza (cela odbrana), tu su još »general« Milan Radovanović, Slobodan Starinac, čuvari sredine terena…). Da li če biti zamene adekvatne? Na poziciji desnog beka ovo če biti prva sezona za Ivicu Arsića, velemajstora Partizanove škole, koji je prošle sezone odlično igrao na pozajmici u Ivanjici. Na poziciji desnog krila opet se išlo u Sloveniju i to u klub, koji je po Partizanovi zaslugi najbogatiji u Sloveniji. Tomaž Partlić če na poziciji MR/AMR rotirati sa Paulom Robertom i možda Pereirom, a obojica Brazilaca mogu igrati i na boku. Sličan igrač, ali domačin i tri godine mlađi, doveden je iz Novog Sada i zanimivo če biti pratiti njegov razvoj.


 


Dovedeno je i pojačanje za štopersku poziciju.  Poslednje tri sezone imali smo sreču sa povredama u tom segmentu, pa smo uspeli zgurati sa trojicom štopera; ali nikad se ne zna (zar ne, sine?); Gajić je došao iz Karaburme i za njega verujemo, da če izrasti u odličan zid. Sume, za koje smo platili te sve igrače su naravno deset puta manje od prošlogodišnjih slovenačkih investicija i ne broje se u stotinama milijonima eura, ali ipak… Partlič 28, Gajić 11, Vidojevič 8.25… a do sad je bio najskuplji transfer, ako gledamo realne transfere, 30 milijunska investicija u ex igrača OFK-a Rajka Jovina (2108) – tri godine pre on je na Karaburmu došao kao slobodan igrač…


 


Najviše para potrošili su upravo Romantičari, pojačavši se za odličnim veznim igračem Minjo Podgorelcem i nekadašnjim braničem crno-belih Ivom Andrićem. Javor je kupio samo jednog igrača, ali sezonu pre podao se na poljski trg i kupio odličnog poljskog napadaća Zawadskija (Finishing 20 i Composure 15). To je iz mnoga prigovaranja nateralo i Partizanovog trenera, da mora, da se više vremena posvečuje individualnom (manualnom) skautingu.


 


Ako se pitate, gde je Partizanova legenda, Enrique Tizamo – on je još u Teleoptiku. Nije više dovoljno dobar za prvi tim i na kraju sezone 22/23 mu isteče ugovor.


 


Verovatno neče biti produžen.


 


 


JESEN: STVARANJE ZALOGE PRE ZIMU


 


U predhodne dve sezone crno-beli su se mogli pohvaliti, da su izgubili samo protiv dva superligaša, Zvezde i – Šajkaša. Ohranjanje tog »uspeha« počeo je sa teškom pobedom u 1. kolu kod Beograda, koja je bila pravi balzam za katastrofalne pripreme. Partizan je imao več spreman trening kamp u Azerbajdžanu, ali je ta otpao (stvarnost: možda sam zaboravio staviti poslednjem suparnika kod kreiranja toura, i zato tih utakmica nije bilo, a ja na to zaboravio, i evo, dođe avgust…). Zato se je meč fitnes radio tek, kad je počelo prvenstvo i organiziranih je bilo nekoliko pripremnih utakmica tek tad.


 


Na početku šampionata imali smo vodeči trio-večita rivala+Javor, a iznenadio je Metalac, koji je bio dugo vreme u gornji polovini tabele. Kod crno-belih oduševljavale su napadačke akcije: driblinzi Davidsa, u sredini je komandirao General  Milan Radovanović. Jedino, što moramo zameriti je pad koncentracije i to na domačem terenu: tako je Čukarički od 0:2 došao do 2:2, a u 8. kolu prvi šok: Šajkaš, strup za crno-bele, prvi put u istoriji odneo je sav pljen. No te greške polako su nestale. Nakon devet kola, trio PFC-ZVE-JAV imao je 20 bodova i predvodio vrh tabele, no več u narednih 7, Ivanjičani su popustili i osvojili samo toliko još bodova, a na treče mesto plasirao se Srem.  Dobra igra u jesenskom večitom derbiju i bod, dali su nade, da če se odlučujuča prednost stvoriti na prolječe.


 


http://i.imgur.com/rAAK3np.jpg


 


 


LŠ I LAV KUP: OD VALENCIE DO MIRIJEVA


 


Ako su u prošli sezoni neki navijači nakon žreba grupa kazali samo AH, ove sezone bilo je potpuno drukčije. Tu je bila grupa D i grupa smrti sa Liverpoolom i Valencio (sa kojima se obično sastajemo u k.o. fazama), a tu je bio i neugodni Brondby, kojeg nismo uspeli pobediti u grupi sezone 16/17, a na njegovom stadionu Danci protiv Partizana imaju skor od tri pobede i remi! Imali smo težak raspored, dva težka gostovanja u prva tri kola, i obavili smo jih solidno. Kod Valencie domači su u 83. minutu posle gola  Miladinovića u 45. napravili preokret, ali je četiri minuta kasnije Starinac poravnao.


Zapamtite tu dvojicu.


 


Danci su zasluženo pali, a sledio je nov spas boda na New Anfieldu. Redsi su bili demolirani u revanšu sa 4:0, ali to, da nismo osvojili prvo mesto, ide zahvala sledečem kolu i meču sa Valenciom, gde smo opet spasili jedan bod; bilo je čak gore, u 11. minutu 0:2, no onda su se Paulo Roberto i opet Miladinović pobrinuli, da ostanemo neporaženi. Pre poslednjeg kola Liverpool je imao bod prednosti od Partizana i četiri ispred Valencije. Crno-beli su morali u neugodnu Dansku, ali tamo su ostvarili istoriju – prvu pobedu nad Dancima u gostima sa 3:0, a sledeča dobra vest došla je iz Nuevo Mestalle, Valencia-Liverpool 3:1 i prvo mesto u grupi! Protivnik u osmini finala – dželat iz 2118 – Lyon, ali sa Rajkom Veljkovićem – čovjekom, koji nama je sledeče godine doneo pehar.


 


Za zaključak jeseni gledali smo dramu u Kupu u Mirijevu. Crno-beli su u prva dva kola zabili 12 golova, ali sa kombiniranim timom u hladnom decembru protiv outsidera zaostajali su več 0:2. Tada je na scenu stupio Fernando, sa 24 godina nikad još upoklican u brazilsku reprezentaciju, svetske prvake iz 2114 te viceprvake iz ovogodišnjeg mundiala. U 70. i 72. minutu sam je bio eksekutor za izjednačenje,a kod penala se zna, da važi nepisano pravilo, da tamo obično slave gosti.


 


 


PROLJEČE: PARTIZAN SAD KORNJAČA, ZVEZDA (I OSTALI) AHIL


 


http://i.imgur.com/25xerWf.jpg


 


Samo pomisli na povredu, i desiče se, kazala je majka sinu. No, to još nije bilo u glavi Grobara u 17. kolu. Tad je Partizan pobedio sa 2:0 u Sremskoj Mitrovici, a Zvezda doma doživela prvi poraz nakon 13 utakmica protiv Borca (0:1). Za +5 na tabeli. Pre 21. kola i derbija u Humskoj bilo je još puno vremena: do tad smo rekli doviđenja i Lyonu i njegovom treneru, koji je nekad vodio Zvezdu i našem nekadašnjem heroju Veljkoviću (stoječe ovacije). Rjabcev, koji nije imao prava nastupa prošle sezone, več nakon 16 minuta na Gerlandu postigao je hattrick (2:3); u uzvratu demoliranje sa 4:0.


 


Ako pogledate na kraju redosled utakmica, ugotovičete zanimivu stvar: da su evropske utakmice sasvim drug svet nego domače prvenstvo i da je »slab« odnosno »manje dobar« rezultat u JSL očito bio povod za jezu u Evropi. Dobro, protiv Mladosti jeste se dogodila tragedija i čak četvorica povređenih; nakon Lyona bio je i Ukrajinac aut, a posle Šajkaša još Gligorić… ali ipak… Tim Šajkaša mrzim iz dna duše, ne nego, što jim nismo zabili gol več tri utakmice, nego zbog toga, što imaju nešto, što uspava naše igrače, i protiv njih u poslednje vreme ne uradimo skoro NIŠTA i mučimo se kao, da bi imali noge teške 100 kila; tu su još naravno njihov bunker i teren, gde kao da ne igra Partizan. Sličan tim kao taj je možda Sloga Temerin. Gde su dobra stara vremena: Obilić, Smederevo, Hajduk Kula…


 


Poraz na San Siru (prvi evropski) desio se nakon prosulih 2:0 u Ivanjici, a sledio je novi gubitak boda protiv Apatinaca, da bi nastavili sa odličnom partijom protiv Rosso-nera (izbačeni i u osmini finala pre 100 godina) i golom Ukrajinca u sami završnici, pa tako nismo pratili ni produžetke! Evo, neka sad dobrome sledi dobro: drugi večiti derbi sezone i pobeda od 2:1 te najbolja predstava Partliča u crno-belom dresu, bio je nezaustavljiv na desnom krilu. Sad smo bili na +8, ali očito za neke prvenstvo nije bilo dovoljno zanimivo, pa su se odlučili ga malo začiniti. Adriano, naš prvi golman (sečate se hvala na njegov račun?) ličio je na beograjski splav u Sremskoj Mitrovici. Oni igrači, koje trener Partizana nije zadavio, nakon četiri dana mrtvo hladno su ispratili šest (a posle i dva) komada protiv HSV-a u nekom xy takmičenju, zvanem polufinale LŠ. Flashback na JSL: 26. kolo- nakon još trečih 0:0 u četiri navrata sezone protiv Romantičara, razlika se smanjila na +4, no u 27. kolu na Karaburmi je izgubila Zvezda, a Partizan pobedio u Ivanjici.


 


Crno-bele je u Marseillu čekao finale LŠ i to protiv krvnika prošle sezone: londonskih plavih. Pre toga, moralo se još »u goste« kod Zvezde. Tamo se osvojilo vredan bod, ali Partizan je več pre tog meča do kraja sezone ostao bez najboljeg strelca i igrača LŠ Rjabceva, a posle Zvezde sezonu su završili još Davids i Paulo! Zvezda je pobedila u utakmici 30. kola u Apatinu, ali je u 31. izgubila u Sremskoj Mitrovici, i time (pre utakmice OFK-Partizan, sa time, da je imala utakmicu više) izgubila i teoretske šanse za titulu.


 


 


http://i.imgur.com/Z064Hrr.jpg


 


http://i.imgur.com/ojRMOsp.jpg


 


 


 


http://i.imgur.com/LJIiHHW.png


BORAC ZA ISTORIJU…


 


Predstave toplo-hladno nastavile su se u kupu: crno-beli su slabom predstavom dozvolili Čačanima prvi trofej u istoriji. Nemam šta drugo, da kažem.


 


http://i.imgur.com/iRPxFrS.jpg


 


 


http://i.imgur.com/lutwjqd.jpg


 


…LONDONČANI ZA JUBILEJE


 


Ravno u vreme, kad to pišem, u RL počinje utakmica Chelsea-WBA, ali juče bila je puno važnija utakmica Partizan-Chelsea. Svi znamo, šta se desilo prošle sezone. Svi znamo i, da Partizan nikad nije dvaput zaredom izgubio finale protiv istog protivnika. Lovio se 40. europski naslov i taj je došao več nakon 10 minuta i golova Starinca i Miladinovića. Na početku reporta sam rekao, da si zapamtite tu dvojicu – ta dvojica (napadač i veznjak) tako je i otvorila sezonu golovima (protiv Valencie), da bi ju i zatvorila. Chelsea bez moči, i bez  motivacije!


 


http://i.imgur.com/LUFlMRP.jpg


 


Partizan je tako osvojio svoju 40. europsku zvezdicu i tako na briljantan način okronao 100-godišnjicu prvog osvajanja Evrope: to je bilo 24. maja 2023 u Goteborgu protiv Sportinga (3:0). Zanimivo, da je svoje jubilejne naslove osvajao upravo protiv klubova iz Londona! Svoj 10. naslov osvojio je u 2036. protiv Chelseaja, 20. (2064) i 30. (2092) protiv Arsenala, a 40. opet protiv plavih. Ko če biti na redu, kad če pasti broj 50?


 


http://i.imgur.com/AGZqdpD.jpg


 


http://i.imgur.com/eQm6Sht.jpg


 


 


OSTALI POBEDNICI I GUBITNICI


 


Pobednik: SPARTAK SUBOTICA (katastrofalan start; probio se do finala plejofa, gde trenutno ima 2:2 sa prve utakmice protiv Beograda).


 


http://i.imgur.com/qS4YIYT.jpg


 


 


Gubitnik: Metalac (dobar start, ali onda njegov pad na grčki način)


 


 


http://i.imgur.com/L7jUk6g.jpg


 


 


Pobednik i gubitnik: Čukarički (ponovio uspeh ispred dve sezone: ispao iz lige ali dobio europsku ulaznicu, jer je Srbija opet imala sreče u borbi za fer plej nagrade...)


 


 


 


EKIPA


 


http://i.imgur.com/ggTfA8I.jpg


 


44 postignutih golova u 32 kola zvuči malo; malo je i tri pobede u poslednjih deset utakmica, ali napad nikad nije osvajao naslove. Više veseli podatak o asistencijama; tu je prednjačio Partlič sa čak 15, General sa 9, »Kosta« i Starinac sa 8, Davids 7…


 


Bez obzira na istoriju i duplu krunu, ovaj tim JESTE ranljiv. Da li je ranljiv kao onaj iz 2112? Miladinović u 31. godini verovatno napušta klub i za njega mi je šteta, jer se jednostavno rodio u pogrešno vreme. Da, doveli smo ga prekasno (sa 28 g.), ali ko bi mu garantirao prvi tim pre, kad su blistali venezuelski duo, posle Veljković? Druga stvar: Starinac, General i štoperi su svi blizu 30. godine, što znači, da polako (ne još) trebamo misliti na zamene. Žao mi je, što moram reči, ali General i Davids su bili začuda između prvima, koji su potražili izlazak iz kluba. Sa skautima se spogleduje i mladi Arsić, da li čemo uspeti to sve rešiti, pitanje je. Dobra stvar je ta, da imamo na poziciji MC-a malu gužvu obečavajučih klinaca iz omladinske škole. SS-i naravno samo, ako če se probiti u 1. tim...


 


 


TRAŽI SE…


 


http://i.imgur.com/XhpGfJb.jpg


 


Ali majka svih tajna zove se Enrique Tizamo. Da li ga je ko video? Legenda kluba (459 ligaških nastupa i 266 golova) igrala je u Teleoptiku i na kraju sezone ipak sam se odlučio mu produžiti ugovor. Dođem u njega, i onda pojavi se poruka ARRAY ACCESS OUT OF BOUNDS. Mogao sam mu samo popraviti godinu, ništa plate. Kliknem ok, i Venezuelac mi javi, da je potpisao novi ugovor. Međutim u profilu mi piše, da če se penzionirati 19.9.2123.


 


Ali u Teleoptiku ga nema! Na player searchu postoji, mogu uči u njega, piše, da igra u Teleoptiku, ali tamo ga nema! Ne mogu mu ni staviti opciju, da ga stavim u prvi tim! Ga je ko oteo? Ako ga gde vidite, molim javite! U Blicu več naslovnica: PARTIZAN KAO REAL-TIZAMO KAO CASILLAS BEZ OPROŠTAJA! VENEZUELAC NAPUSTIO KLUB BEZ POZDRAVA! Samo, da znate, da to nije istina.


  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |