Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

Hvala ti na grafici skidam ;) jbg probaj jos malo pa mozda i naprave :D hvala :) nego moj sejv tu mi je jedino krivo sto nisam markirao vise liga pa da se setam po ligama i da osvajam sve zivo. uglavnom stices ti mene :D i dalje te pratim

Link to comment
Share on other sites

Jedna od najboljih Partizanovih generacija svih vremena pokorila Srbiju i Europu

 

PARTIZAN DVOSTRUKOM PETARDOM PONIZIO PROTIVNIKE

 

Ratkovićeva debitantska sezona iz snova; Galićeva životna forma

 

 

 

Unatoč domačem porazu, sa kojim je Partizan neočekivano zaključio sezonu 2086/87, nisu nestala nagađivanja o kvaliteti sadašnje generacije crno-belih. Ova sezona ponudila je zaista sve najbolje, što klub iz Humske u ovom trenutku ima i goji. Uključujuči odličnu i zanesljivu obranu, dominantan vezni red, kojemu posest lopte retko pade ispod 60%, i fantastičan napad, taj tim združuje glavne karakteristike najboljih generacija Partizana u poslednjih skoro 100 godina, to jeste pre svega one iz 20- i 30-ih godina 21. stolječa te one iz 50-ih.

 

 

 

JELEN SUPERLIGA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LG87.jpg

 

Konačna razlika 6 bodova nije realan pokazatelj premoči crno-belih te je rezultat nešto više remija u poslednjim kolima, od kojih su se čak tri završila bez golova; najvažniji je bio onaj 17. maja u Sremskoj Mitrovici, kad je bilo jasno, da je titula i sedmi put zaredom u Humskoj. Ako je Partizan u proteklim sezonama u gostima redovito primao golove, ove sezone bilo je potpuno drukčije. Obrana sa Galićem na čelu te štoperski duel Altamirano-Simić sa bekovima Tošićem i pogojno Grujičićem u 32 kola primila je samo 12 pogodaka (22 pobeda, 8 remija, 2 poraza, gol razlika 64:12).

 

Nedostatak Mitiča do kraja sezone nekoliko neočekivano otvorio je vrata fudbaleru, koji je priliku iskoristio na najbolji moguči način.

 

 

 

LAV KUP

 

»Zebre« su pre pet godina (zapamtite ovaj broj) dobro namučile Partizan na Marakani. Tad je Partizan poslednji put osvojio »treble«, a Borac je pao tek nakon penala. Ovogodišnji finale rezultatsko nije bio ništa posebno. Barem ne do 70. minute. Crno-beli su tvrdno držali vodstvo iz 19. minuta (Milić), da bi nakon toga – na terenu nije proveo ni pet minuta – eksplodirao nekadašnji igrač Pule, kojemu je trebao samo devet minuta za klasični hat trick. Konačni rezultat:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/KUP87.jpg

 

 

 

 

Ali to nije bilo sve. Hrvatski reprezenativac zbog simuliranja propustio je prvi četvrtfinalni meč, ne bilo koji... Partizan je pre revanša na Marakani i uz pomoč Zvezdinih branića osigurao

lepu prednost, koju je nedelju dana kasnije lakočom obranio (0:0). Sa time je obezbedio novi, treči europski finale, u kojem ga je na svojem stadionu čekao Porto, koji je u polufinalu bio bolji od Reala.

 

Nije kliše: ovogodišnji završni meč Lige Šampiona zaista biče nešto posobno. Porto u ovoj godini obeležava 100. godišnjicu prvog europskog naslova, kojeg je osigurao u Beču protiv Bayerna. Tad je godina sa sedmicom za Zmajeve bila sretna, ali to nije bio slučaj u dva protekla navrata sa Partizanom. U 2027. crno-beli su usred Porta slavili sa slatkih 3:1, osvojivši drugi naslov; 30 godina kasnije na San Siru bilo je ubedljivih 3:0. Portugalci su inače slavili u dva finala: 2021 (2:0) i poslednji put pre 22 godina; tad su jim (kao 2021) opet pomogli penali.

 

No, finala 21. maja 2087, niko neče zaboraviti.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UCL87.jpg

 

Protiv Borca trebalo je deset, sad dvostruko više. Smrtonosni eksekutor drugim klasičnim hat trickom domače je prisilio na kapitulaciju več nakon pola sata igre, kad je dva put nadmudrio domaču ofsajd zanku. Igrao je samo tim u crno-belim dresovima. Tim, koji je novom petardom, nakon pet godina obezbedio novu trojnu krunu. Tim, koji je postigao največu finalnu pobedu u istoriji finala LŠ, predvođen trečim igračem u istoriji, koji je postigao barem tri gola u finalu (Borisov 2031, Mowlik 2056). Porto je bio bez igre, bez ideje. Bio je ponižan: ovaj debakl Dragao je zatresao skoro tako nego 0:10 iz Humske iz sezone 52/53, a engleski trener domačih, Billy Ward u skoro godinu dana doživeo je novi udarac. On je bio naime engleski selektor na prošlom Mundialu, gde su svetski šampioni iz 2078 te vice šampioni iz 2082 ispali protiv Libije.

 

 

 

UTAKMICE DO KRAJA SEZONE

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/TEKME887.jpg

 

5. aprila 2087 protiv Bežanije (2:0) trener Partizana upisao je 4.000 meč u karijeri.

 

 

 

STATISTIKA IGRAČA

 

Neka slika govori sama zase.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/STAT87.jpg

 

 

 

 

 

PARTIZANOV SVET: TANDEMA "MIMI" I ZVANIČNO KRAJ

 

Od sledeče sezone Partizan se oprošta od Dragiše Mirkovića i možda i od Richarda Michalika; napadačkog tandema, koji je Partizan doveo iz napadačke krize iz sredine 70-ih.

 

Nekadašnji srbski reprezentativac (68 nastupa, 14 golova) izrastao je u Sremovoj fudbalskoj akademiji, gde je proveo četiri sezone (2072-76), da bi onda u sezoni 2076/77 za dobrih 10 milijuna eura pojačao rivala iz Beograda. Krilni napadač je u Sremu igrao na desnom krilu, a u Humskoj svoje pravo mesto pronašao je u špici napada. U 10 sezona u dresu Partizana upisao je 365 nastupa uz 120 postignutih pogodaka. Posobno strahovit je bio u tandemu sa majstorom »Mi©hom«. U Europi se proslavio baš protiv najboljih: Reala, Barce, Mančestera i Arsenala. Ovu sezonu proveo je na pozajmici kod Schalkea.

 

Za razliku od njega, najbolji slovački napadač svih vremena (80 nastupa, 62 golova), koji če u julu napuniti 34 godina, još nije rekao poslednje reči. Kako smo nezvanično saznali pre zaključka redakcije, šanse, da se »Mihi« ipak produži ugovor za još godinu dana »nisu nemoguče«. U suprotnom slučaju, poslednji meč u dresu Partizana odigrao je 7. juna protiv OFK-a. Kad je u sezoni 2074/75 za deset puta manje nego Mirković napustio matični klub iz Žiline, smatrao se kao buduča nada za tad prosječne napadačke mogučnosti Partizana. 13 godina kasnije u potpunosti je ispunio očekivanja. 393 puta obukao je crno-beli dres i protivničku mrežu zatresao je 229 puta. Da li če prestiči 300 nastupa i 230 golova? I 150 ligaških golova? Za sad je na broju 149 (3. mesto svih vremena). Hladne glave i najbolji tad, kad je to najviše trebalo. U karijeri samo mu fali nastup na svetskom prvenstvu, kojeg Slovaci čekaju več više od 40 godina. Sa reprezentacijom nastupio je na Euru 2076 i 2080.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Slovakia.jpg

 

Edited by: ales_pfc

 

Majstor Miha, lik iz popularnog crtića, u središtu fudbalske euforije u Slovačkoj

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

Partizan miran očekuje reprezentativnu pauzu i nakon toga Srem: Zvezda je pala na Marakani (1:0)

 

SAMO JOŠ, DA PRORADI NAPAD, I...

 

 

Hrvoje Ratković, junak prošle sezone, proslavio se u osmom kolu JSL, nakon što je pogodkom u 40. minutu gostima priborio sva tri boda i time Partizan zadržao kao vodeči tim na tabeli. Šest pobeda i dva remija rezime je srbskog i europskog prvaka nakon prve četvrtine šampionata, što znači dva boda prednosti ispred Srema, koji dolazi u Humsku odmah nakon reprezentativne pauze i koji je još uvek neporažen. Za Zvezdu ovo je bio več četvrti poraz i crveno-beli nalaze se na tek šestoj poziciji, deset bodova manje od vodečeg tima. Treči je Javor (15), četvrti prijatno iznenađenje, OFK Niš (11), a peti Borac (11). No, ono, što je posobno zanimivo je ovo: gol razlika Partizana nakon osam kola iznosi 8:2. Ne treba biti poseban stručnjak, da izračunate, da je to rezultat šest pobeda sa samo golom razlike. Kod kuče Partizan se mučio i protiv Apatina (1:0) i protiv tradicionalno neugodnog tima iz Valjeva (2:1), koji je pre sezone počeo funkcionirati na pola-profesionalnom nivoju. Na žalost, četiri boda izgubio je kod kuče, remijima 0:0 protiv OFK-a i Javora, ali za sad nema potrebe za panikom.

 

 

PLAŠILI SE OBRANE, SAD ČEKAJU NAPAD

 

Odličnu prošlu sezonu (86/87) za Partizan dopunile su još njegove mlade nade, koje su imale dodatni razlog za veselje. Srbska U-21 reprezentacija sedmi put u istoriji triumfirala je na europskom šampionatu u Grčkoj, pobedivši Englesku 4:3 nakon penala. OFK Niš je, i zahvaljujuči trojici pozajmljenih Partizanovca (Radovan Starčanin, Ivan Vasić i Milanko Stanković) izborio plasma u JSL. U Hrvatskoj je NK Belišče osvojio drugi naslov prvaka; prvi nakon 70 godina: crveno-beli su inače Partizanova filijala i tamo su svoj posao odlično obavili Stefan Živanić te Tomislav Čolić. Nešto manje uspešnu sezonu, ali dobar razvoj, zabeležili su Srboljub Marić kod Srema i Nemanja Tomić kod Čukaričkog. "Čuku" je u

plejofu kvalifikacija za JSL u drugu ligu izbacio nekadašnji Grobar, Todić!

 

Tako su na leto Partizan napustili veliki igrači, kojima ipak nije produžen ugovor. Dragiša Mirković je izabrao Betis, gde je proveo i prošlu sezonu, a za Slovaka Michalika više nije bilo mesta u timu. Pre svega zbog dolazka 17.5 milijuna eura vrednog

ruskog napadača iz Marseilla, koji če tvoriti kvintet fantastičnih napadača. Kao drugo pojačanje, iz Hajduka stigao je Dejan Runje (140 K). On če ovu sezonu provesti u U-19 timu i zanimljivo če biti pratiti njegov razvoj. Na redu je bio vezni red. Dejan Pjević prošle sezone bio je jedan od ključnih igrača Partizana, ali na žalost navijača nije želio produžiti ugovor i seli se u Juve. Njegova zamena, i konkurencija Holubu i Pagesu na sredini veznog reda, biče Čedomir Đoković, za kojeg je Voši plačeno 2 mil. eura. Za četvrto pojačanje nisam imao nameru, ali u to dovele su nas sile razmera. Povrede Petra Marića, a pogotovo Dejana Tošića, koji če biti odsutan od 6-8 meseca, značile su manko igrača na levom krilu. Jeste Barreto najjača opcija, ali pošto je on puno veča opasnost na levom krilu, iz Srema za 4 mil. stigao je makedonski reprezentativac Blagoja Manevski.

 

I zbog sve te nepredvidljivosti zbog povreda, odlučili smo znatno povečati broj igrača u prvom timu (>25) i tako barem malo nagraditi Partizanove domače igrače. Priliku u prvom timu dobili su: Stefan Živanić (levi bek),

Nemanja Tomić (opcija na desnom boku, ali če biti natreniran na DL) , Nikola Radovanović (D/AMR) i mlađi brat Milana Vasića (nezadovoljan neigranjem), Ivan. Iznimka su "backup" igrači, koji ne dolaze iz Zemunela, i oni če isto tako biti spremni na poziv: Claudio (DR) i Srboljub Marić (MC).

 

 

 

EUROPA: NAPAD NA TREČI UZASTOPNI TRIUMF - U DVE UTAKMICE VIŠE GOLOVA NEGO U OSAM U JSL

 

Partizan je europsku sezonu otvorio utakmicom europskog superkupa protiv "plavih iz Londona". Več smo puno puta pisali, kako su dueli između njih dvojice izjednačeni, da više ne bi mogli biti, pa sad dodajemo i

zvaničnu statistiku. Samo 4 puta u 30 navrata, pobednik je bio bolji za više od gol razlike. Da ovaj put neče biti drukčije, pobrinule su se reprezentativne obaveze, zbog kojih je nedostajala večina glavnih igrača, pa smo tako pratili šahovsku partiju. Partizan (4-3-2-1) je meč počeo sa samo Ratkovićem u napadu, a kasnije ga zamenio Milunović (najgori nakup JSL prošle sezone!), koji nije klasičan napadač. Nakon 120 minuta nismo videli gola, i krenuli smo ka penalima, gde su više koncentracije pokazali crno-beli:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/CHELSEA.jpg

 

Ova pobeda je istorijska. Jer prvi put nakon tačno 50 godina, Partizan je obranio europski superkup! I tad, davne 2037., u finalu poražen je Chelsea, a krvnik niko drug nego "Mister poslednjih pet minuta", Milan Kurčubić, koji je zabio u poslednjem minutu i time pridodao sol na rane plavima; podsetimo-godinu dana pre, on je odlučio i finale LŠ na Lerkendalu (2:1) i Partizanu doneo rekordni 10. naslov! I još jedan detajl: istoričari baš 2037. godinu naglasavaju kao vrhunac one čuvene generacije, koja je osvojila 10 naslova u 11 godina. Nakon toga Partizan je doživljao rahao pretres: prvo je u decembru iste godina Porto u Humskoj pobedom prekinuo skoro 20 godina neporaženosti crno-belih doma, a onda su u istoj sezoni izgubili i naslov prvaka od OFK-a.

 

PFC u ovoj sezoni lovi treče uzastopno slavje u LŠ, na što čeka baš pola stolječa! U sezoni 2036/37, Partizan je četvrti put zaredom osvojio naslov prvaka Europe, a nakon toga nikad ga nije osvojio više od dva put zaredom. Njegovi eksekutori (kad je bio u prilici za hat-trick) bili su: Arsenal (2053, finale), Real Madrid (2058, polufinale), Bayern (2075, četvrtfinale) i još jednom Real Madrid (2079, polufinale). Put na europski vrh sezone 87/88 Partizan je započeo pobedama 3:1 kod kijevskog Dinama i 7:0 protiv izraelskog Beitara, a u grupi još je francuski PSG. Srbija ima pored Partizana još dva predstavnika. Najteži posao ima Zvezda, koja je u grupi sa Chelseajem, Juventusom i Bešiktašem, dok je Srem (izbacio Salzburg u kvalifikacijama) u društvu Man Utd-a, Monaca i Fenerbahčeja.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP U AUSTRIJI & ŠVICARSKOJ: SRBIJU 100% UČINAK VODI DALJE; BLIZU I BOSNA

 

 

Srbiju na EP sigurno vode

dve pobede protiv Farskih ostrva u Beogradu te Severne Irske u Belfastu, bez obzira na izpljen Rumuna, koji imaju utakmicu manje, ali oni Severne Irce goste kod kuče. U slučaju pobeda i Srbije i Rumunjske, obe reprezentacije imale bi jednak broj bodova, ali bi jedna od prvih dveh pozicija (nema dodatnih kvalifikacija) pripala Srbiji zbog boljeg međusobnog "scora". Veliku priliku nastupa na EP-u probače iskoristiti i u BiH-u, gde se nadaju dobrih rezultata protiv Bugarske i Norveške.

Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

 

Na kraju sezone 2087/88: Partizan dugo lomio otpor Sremca; sa malo sreče trofeja bi moglo biti još više

 

SUPARNICI: SAD SMO KVIT

 

 

Nije Partizan ponovio prošle sezone. Osvojena je »samo« Jelen Superliga, osmi put zaredom. Sremci su opet iskoristili slabu sezonu Zvezde i Partizanu pretili do kraja, iako nikad nisu stigli na vrh tabele. Ali najbitnije je, da je Partizan uspešno izvršio neke tranzicije u svojim redovima. Pre početka sezone plašili smo se odlazka Pjevića i toga, kako če funkcionirati centralni vezni red. Rezultat: Đoković najbolji igrač Lige Šampiona i na Realovi wish listi; Holub isto tako odličan. Isto tako svoje mesto u prvom timu zaslužili su Tošić (želi ga Barca), Vasić, Radovanović i Tomić. Najviše rezerve je, naravno u napadu. Ponomareva prva sezona: prosječna (9 golova). Obrana opet odlična (gol razlika u 32 kola iznosi 62:13; Sremova isto tako: 41:16).

»Novak do Đokovića. Đoković servira loptu nazad do Novaka.« - komentator meča PFC-Bežanija (nije tenis nego najčešče uigrana akcija crno-belih, Lovre Novak+Čedo Đoković)

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

Kod kuče crno-beli bili su suvereni. U celoj sezoni doživeli su tri poraza. Prvo su u Apatinu ponovili scenarij ispred 4 godina, kad su domači jedinom šansom iz kontre u 89. minutu (Cvorkov) zabili jedini gol, a onda su poraženi još u Ivanjici i u Sremskoj Mitrovici sa 0:2. Partizan bi tamo mogao več slaviti naslov prvaka, ali je slavje očito preložio na 31. kolo, jer je htio slaviti sa Grobarima, i to je uradio na lep način, pobedom od 5:0 protiv Javora. Oba rivala

na polusezoni bila su izjednaćena, ali se znalo, da če Sremci, koji operiraju sa zaista malim brojem igrača u prvom timu (20) početi gubiti bodove. U derbiju 24. kola Lukič je u 75. minutu odlučio derbi (1:0), a za samo drugo mesto Sremca, zaslužan je i klub iz Niša, najprijatnije iznenađenje sezone, koji če prvi put u istoriji igrati u europskim takmičenjima. Dobar podatak je i pozitivni score protiv Zvezde: 4 utakmice, 2 pobede i 2 remija.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PFC8788.jpg

 

"Teče poslednji minut meča u Apatinu; meča koji nije oduševio. Gol aut za domače, kojima če bod biti veliki uspeh. Lopta do Minića, Cvorkov... nema obrane, Cvorkov... i... jedan nula za Mladost! 89. minut susreta, Mladost 1, Partizan 0!!! Jedini šut u okvir gola domačih i jedini gol na utakmici! Nisu se crno-beli ništa naučili od meča pre 4 godina!" (15. kolo JSL i prvi poraz PFC-a u sezoni)."

 

U današnje vreme prvak je onaj, koji ima najbolje obrambene igrače. I takvih u Srbiji ima sve više. Zato i ne čudi podatak, da je najbolji strijelac JSL, Rompoš (ZVE) postigao tek 14 pogodaka. Tek na 14. mestu nalazi se Partizanov Mitić (7), iako po kvaliteti ne zaostaje za Mađarom.

 

Ako ne u JSL, Partizanovi rivali pokazali su svu svoju snagu u preostalim takmičenjima. Ne toliko na svetskom kupu u Japanu, gde su crno-beli pobedama 2x

4:0 po 28. put osvojili ovaj malo važan trofej, nego u Lav kupu i LŠ, gde smo pratili reprizu prošle sezone, ali samo po protivnicima.

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

 

Sremu je uspelo. U polufinalnom meču u Humskoj domačima su se zoperstavili obrambenom igrom, sa kojom su na jesen uzeli bod (0:0). Pola godine kasnije, rezultat je bio isti. Pobednika odlučili su streli sa bele tačke. Ovaj put gosti prilike nisu propustili i slavili su sa rezultatom 3:2 i na isti način u finalu pobedili i Bežaniju.

 

»Poštovanje cenjeni gledaoci, kako kažu prognoze, igraju Partizan i Srem, i meč bi trebao završiti za 0:0+penalima. Zato slobodno odspavajte 90 minuta, probuditi čemo vas na vreme.« (neki koriste humor ispred 80 godina uoči finala LŠ 2003 Milan-Juventus).

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ucl-3.jpg

 

"Samo Bayern i Čelzi mogu zaustaviti crno-bele do trečeg uzastopnog triumfa. Evo sad če ždrijeb, o, k***c." (Vladimir Adamović, ex- napadač Partizana na Twitteru uoči četvrtfinalnog ždrijeba).

 

"Odkad igram u Bayernu, tako često putujemo u Beograd, da je to stvarno neverovatno. Rekao sam pilotu, nek meni pusti malo, mogu i ja leteti, znam celi put. Kad sam bio mali, želja mi je bila, da budem pilot. Mogu i zavezanih očiju. Vozi miško.« (Dejan Matijević, Bayernov čuvar mreže, nekad golman Zvezde i Partizana o povratku u Beograd).

 

 

Predhodnih osam utakmica ove sezone nije značilo ništa. Partizan je svoj posao obavio rutinski, sa 100% učinkom u

lakoj grupi, gde je najteži posao zapravo imao u Izraelu (Ponomarev: »atmosfera je bila strahovita«). Protiv Rome dobar znak je bio postignut pogodak u Rimu, u uzvratnom meču Rimljani bi sa igračem manje zaslužili petardu. I tako je sledio čuveni ždrijeb, koji je rekao: želim ponovni susret Bayerna i Partizana! Želim, da Nemci dokažu, da mogu doči ponovo u BG! Duel trenutno najboljih klubova u Europi. Finale pre finala. Prošle sezone Bavarci su jedini uspeli, da nadigraju srbskog prvaka, ali odlučio je onaj mali promil sreče i znanja. Unatoč Matijeviću na golu.

 

Na semaforu se pisao 26. minut, kad je Krunić treči put matirao Matijevića: Partizan: Bayern 3:0! Sad ni 6:1 pre nekoliko godina nije bilo daleko, ali za prave profesionalce... Bavarci su pametnom igrom navidez uspavali domače i preko Wolfa i Hayrija znižali zaostanak na 2:3. Deset minuta pre kraja Partizan je preko Barreta ponovo stvorio nekakvu

mini prednost (4:2), ali sa dva primljena pogodka ipak če biti teško na Allianz Areni. Da to neče biti naš dan, videli smo več na aerodromu. Treneru crno-belih izgubila se prtljaga, a nakon toga doživeo je i migrenski napad. Na dan utakmice u timu bila je nervoza. Velika. Kao, da bi prvi put u životu igrali meč za polufinale LŠ. Boss je odlučio: igračemo sa jednim napadačem i petoricom u veznom redu. Nije bilo dovoljno. Domači nisu bili toliko bolji, nego mirniji i pametniji. Iako bi trebalo, da bude suprotno. Odlučio je slobodni udarac igrača utakmice Hayrija dobrih deset minuta pre kraja meča. Bayern 2, Partizan 0 i kraj snova o europskom hat-tricku.

 

U drugom polufinalu Čelzi je nakon poraza od Šalkea na prvoj utakmici od 0:2 Nemce demolirao sa 6:1 i time izborio madridski finale sa Portom! Europske vice-šampione (na tabeli

vrednosti celog tima oni su za Partizanom!) napustio je trener Billy Ward (njegov nadimak: CoWard) (Liverpool), a možda je to presudilo, jer su nakon prošlogodišnje blamaže ipak stigli do naslova prvaka Europe, golom Jastrzebskega u 112. minutu.

 

Partizan če u narednom prelaznom periodu puno trgovati; između ostalih najavimo povratak Duška Radonjića (42), legendarnog golmana Partizana, koji če priuzeti ulogu skauta. Isto tako treba naglasiti, da je predsednišku funkciju nakon 27 godina napustio Aleksandar Čekić: njegov naslednik je Nebojša Aleksić.

 

Drugi uzbudljivi događaji počeli su se dešavati tek krajem sezone u našem susjedstvu.

 

 

UTAKMICE PARTIZANA:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UTAKMICESEZONE.jpg

 

 

 

 

EURO 2088

 

 

I mi smo jih več otpisali, ali oni su uprizorili veličanstven povratak

Prestalo je 80 godina patnje: Hrvatska na europskom tronu!

Turcima 11-erci okrenuli leđa

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/euro2088.jpg

 

Nismo verovali. U našem prošlom izveštaju izpostavili smo Srbiju i Bosnu. Ni jednoj nije uspeo plasman na Euro. Srbiju je opet zaustavila reprezentacija iz ostrva: u Belfastu remi 1:1 nije bio dovoljan za barem drugo mesto u grupi. Potpuno drukčiju sudbinu od listopada dalje proživljavali su »kockasti«, na koje smo u našem pregledu jednostavno - zaboravili!

 

Hrvatska je poslednja dva kola kvalifikacija dočekala kao četvrtoplasirana reprezentacija (17) u grupi sa več prvoplasiranom Poljskom (26) te glavnim konkurentima, Švedskom (22) i Slovačkom (20 ali sa utakmicom više). Sa daleko najslabijim izgledima za drugo mesto, Hrvatska je trebala 100% učinak u duelima protiv Švedske (H) i Estonije (A). Slovaci bi iz utrke ispali, ako ne bi ustvarili povoljnog rezultata u Poljskoj, a Šveđane je posle meča u Zagrebu čekao domači okršaj protiv neopretečenih Poljaka. Rezultat: razplet iz snova. Hrvatska je pogodkom Partizanovog Ratkovića u 11. kolu savladala Švedsku (1:0), a Poljska je istim rezultatom savladala Slovačku. Uoči poslednjeg kola, tabela je kazala: Poljska 29 bodova, Švedska 22, Slovačka i Hrvatska po 20, sa time, da imaju Slovaci bolji međusobni score. Računica bila je jasna: »vatrenima« trebaju još tri boda u Talinu, ali to bi bilo dovoljno samo u slučaju, da Švedi ne pobede protiv Poljske. U tom slučaju Hrvatska i Švedska bili bi poravnani na 23 bodova, ali ovaj put bi bolje prošla Hrvatska. U 20. minutu susreta Švedska je več vodila 2:0, ali Poljaki so do kraja izjednačili. Konačni rezultat u Talinu: Estonija – Hrvatska 1:2: Hrvatska je na Euru!

 

Tamo je svoju pobedonosnu priču nastavila. Prvo remijem protiv domačina Švicaraca (1:1), zatim 0:0 protiv Portugala, da bi u poslednjem kolu u Linzu sa 2:0 pobedila Nemačku, osvojivši čak prvo mesto u grupi. U četvrtfinalu žrtav su nakon penala bili Česi (1:1, 5:3), u polufinalu aktualni šampioni Europe Španci (1:0-Sabljić, igrač Solina), a u finalu u Baselu neprijatelji ispred tačno osam decenija (opet je u rednom delu zabio Sabljić).

 

Slika šampionskog tima:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/hrv-1.jpg

 

 

Uobično ne dajemo reporte iz susjednih zemalja, ako se ne desi nešto posobno zanimljivo, ali ove sezone bili smo priča još jednoj klubskoj drami. U Sloveniji se šampionat u protekle dve sezone (85/86 i 86/87) odlučio samo zbog gol razlike (u ovoj je ubedljivo slavio Maribor): po istom principu završila se i najnovija sezona u 1. HNL, gde je naslov prvaka sa rekordno nizkim brojem bodova obranio Belišče, koji je u 33. kolu u direktnom okršaju za naslov remizirao 2:2 sa Slavenom u Koprivnici. Nakon nekoliko sezona, u 1.HNL se vrača Hajduk, dok je Dinamo završio kao 4. tim 2. HNL.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/hnl8788.jpg

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

Poslednja sezona u 80-im godinama 21. stolječa: Partizan više nego ubedljivo do nove titule prvaka, ali...

 

 

ALERGIJA NA CRVENO-BELO: 2X

 

Fabio: od junaka do tragičara

 

 

Sad nema dvojbe. Kad Partizan kupi napadače, onda ima najbolju obranu i probleme sa efikasnošču, a kad kupi obrambene igrače, prima čudne golove, a u napadu problemi čudesno nestaju. Tako bi mogli nazvati i situacije poslednje kompletirane sezone, 2088/89. Rezultat: dve rekordne pobede u JSL, a europska eliminacija možda nikad nije bila toliko... smešna. Kao i neka ostala dešavanja u novoj godini.

 

TRANSFERI SEZONE 2088/89

 

 

In:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/TRANSFINS.jpg

 

Out:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/OUTS-1.jpg

 

Pozajmice- out:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LOANS.jpg

 

 

Iako se trener Partizana zakleo, da če dovoditi što manje igrača iz Južne Americe, ovaj put prelomio je obečanje. "Ja to uopšte ne smatram problemom. Fabia smo doveli, jer smo tražili igrača, sličnog Grujičiću. To jeste pre svega štoper, ali sa mogučnošču igranja i na bočnim pozicijama. Fabio je takav tip igrača, koji može igrati i na desnom boku. Aparicia smo doveli kao buduču zamenu za Tufegdžića, i kad vidite, za kakve pare je doveden, onda to morate smatrati kao odličan posao. Ovo je prvi perujski igrač u Partizanu nakon 60 godina; ne ti sine, ne tvoj otac i majka se možda još nisu rodili, kad je kod nas blistao Daniel Sifuentes! Poslednje pojačanje, Đurić če isto tako imati važnu ulogu. Ne, čekajte, da završim, on neče sedeti na klupi. Nismo ga kupili samo, da bi oslabili Srem."

 

Puno igrača iz Humske je otišlo na pozajmicu, pre svega Kirilov (Marseille) i zaboravljeni, Miloš Martinović, u Belišče. Martinović (32) je za Partizan otpisan skoro tri godine i zadnju utakmicu za crno-bele odigrao je u sezoni 85/86, da bi onda bio odsutan od igre skoro godinu dana zbog hude povrede na treningu. Od igrača, koji nisu navedeni, Srboljub Marić pojačao je Srem, a Krasimir Borisov nakon nekoliko sezona vratio se u Javor.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LIGA89.jpg

 

Protiv OFK Beograda Partizan je otvorio (4:0) i zatvorio prvenstvo (8:1), gol razlikom 77:23, upisajuči 24 pobeda, 4 remija i četiri poraza. Prvi od njih desio se več u 2. kolu na Marakani (0:2), ali je onda sledilo 10 uzastupnih pobeda, kad je Partizan kod Bežanije (

8:0) postigao možda najvišu gostujuču pobedu u istoriji JSL u poslednjih 80 godina. Partizan u revanšu još jednom nije uspeo pobediti Zvezde (0:0), ali prednost na jesen bila je dovoljno velika, da prevelike nervoze zbog gubitka bodova nije bilo. Osim te dve utakmice, posobno treba naglasiti pobedu kod Čukaričkog (2:1) i na Karaburmi (3:1), jer je u oba slučaja kod rezultata 1:1 sviran penal za domače, kojeg je oba puta obranio Galić. 36-godišnji crnogorski čuvar mreže u nastavku sezone međutim nije bio na ravni jesenskih predstava. Jeste Partizan titulu prvaka slavio več pet kola pre kraja, kad je treči put u sezoni pobedio OFK u gostima (3:1), ali je zato poražen u Sremu (2:3) i opet na Marakani, kad je primio gol iz 45 metara. Da ne spominjemo poraza u Apatinu, što je treča uzastopna nula na SC Rade Svilar...

 

Sve u svemu: dobrih stvari bilo je više od slabih. Jedna od tih bila je odlična forma Željka Krunića, najboljeg strijelca Partizana (20) te dobre predstave svih Partizanovih školarca (Živanića, Karasa, Tošića, Radovanovića i Vasića), koji su bili jedini od nositelja novog srbskog triumfa na EP-u do 21 godina, kad je Srbija pobedila Rusiju sa 2:1. Karas je inače prolječni dio sezone "po nesreči" proveo na pozajmici kod OFK-a, jer je strateg crno-belih (pijan do smrti) na odmoru u Španiji stisnuo pogrešnu tipku...

 

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/KUP-4.jpg

 

Ako nije Srem, onda mora, da bude Zvezda... Veselinović je verovatno zabio neki 15. put protiv Partizana... Kolo pre, u derbiju Partizan - Srem opet je odlučio pogodak iz 11-m, ovaj put u rednom delu (Novak). Finale: Zvezda : Srem Jakovo 2:0; Europa za prvoligaša.

 

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ucl-3.jpg

 

Nakon lahne šetnje, u kojoj se nisu baš pretegnuli, snovi Partizana o 30. naslovu europskog prvaka morali su računati na prepreku, zvanu Arsenal.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/L.jpg

 

 

Sigurno su Gunnersi zasluženo poveli na Emiratesu, tako, da je izjednačujuči gol super "Kruna" iz slobodnjaka došao iznenada. Ali to je bio dovoljno, da poremeti domače, koji se od tad dalje nisu mogli "sastaviti". Umesto, da bi crno-beli to iskoristili, Sacchi je iskoristio centaršut Mowbrayja i povisio na 2:1. Ni njegovo isključenje dva minuta kasnije nije pomoglo. Umesto toga u sudčevi nadoknadi, Arsenal je pogodio još jednom. Opet centaršut, Galić je zaplivao u prazno i umesto barem 2:2, bilo je velikih

3:1 za Arsenal.

 

Ako lansku operaciju Bayern nazivamo pripuštena prilika, kako onda nazvati ono, što se dogodilo u revanšu? Prvo je sve šokirala vest, da kapitena i lidera tima nema ni u prvih 18, iako je bio potpuno spreman za meč. Šta se desilo? Toga nikad nečemo saznati, iako smo nezvanično saznali, da je 113-godišnjak na klupi Partizana zbog biološkog sata kiksnuo i drugi put; nakon slučaja "Karas", on je na Dejana Milića jednostavno zaboravio. A po drugi verziji, kapiten crno-belih ostao je zaklenjen u garderobi. Sve u svemu, Partizan je igrom pokazao, da želi imati sve u svojim rukama. Iako su igrali previše na silu, bili su nadomak uspeha. Fabio (41) i Holub (55) eurogolom domače su doveli "u četvrtfinale". No, samo dva minuta kasnije, Holub je loptu dodao do Fabia, kojeg je odmah napao Kohler.

Fabio je izgubio loptu, a Kohler je u situaciji 1-1 sa Požidajevom održao hladnu glavu i zabio za 1:2. To je bio prvi šok za domače na utakmici. Sad su svi krenuli u napad i u 84. minutu Krunić je iskoristio odlično izveden korner Vidojevića i povisio na 3:1. Ukupni rezultat bio je izjednačen, na vidiku su bili produžetki. Ali onda je sledio drugi i poslednji šok. Topničari su krenuli sa centra i odmah slali dugu loptu napred na desnu stranu do ruba šestnajsterca. Tamo ju je primio Altamitano (23), a za njim na rubu kretao se Požidajev. Argentinac nije bio oprezan i loptu je slao na direktno na noge Mowbrayju. U tom trenutku gol je bio prazan, a gosti naravno, da su to iskoristili, i preko Akkermansa došli do drugog gola, a Partizanu su sad za prolaz trebala još dva. Kraj.

 

To je bila eliminacija protiv budučih šampiona Europe: finale: Arsenal 1, Porto 0 i ukupno šesto slavje Arsenala te prvo nakon 17 godina.

UTAKMICE:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/TEKME-7.jpg

 

 

 

 

STATISTIKA:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/STATS-1.jpg

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/forum_zps59210e2a.jpg

2089/90

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/8990_zps5e781906.jpg

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/kup90_zps0426d981.jpg

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ucl-3.jpg

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/che1res_zps25a8e75e.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/che2res_zps24fdad0f.jpg

 

SVE UTAKMICE:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekme90_zpsd8d3c5e9.jpg

 

 

STATISTIKA:

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/stat_zps575f42dc.jpg

 

Admir75: Kraj sezone ne bi mogao biti lepši!

Van Krunić: Napokon dupla kruna!! Napred, sledeče sezone MORAMO uzeti i LŠ!

Ganco: Ma ajde, dobro je... Igrom smo pokazali, da smo za klasu bolji od ostalih timova, iako smo izgubili čak dva put. Zbog nekoliko igrača, koji ne sude u Partizan, izgubili smo Ligu Šampiona i sledeče sezone moramo pod hitno dovesti neka bitna pojačanja, 5-7 igrača.

Muha_8: Ganco, ti se šališ, zar ne?

Kowalskicar: quote (Zbog nekoliko igrača, koji ne sude u Partizan): ajde reci nam koji su to igrači. Koliko se ja sečam, svi su se trudili. Ako mi jih izbrojiš pet, platim ti piče. Što se tiče pojačanja, imaš pravo, ali daleko od toga, da je sezona bila katastrofalna. Preterao si ovim brojkama. 5-7??

Ganco: hm... evo recimo trebamo novog golmana, Galić je za mene c***n, i ne mogu, da ga podnosim, proradio je jedino u završetku sezone, kad je branio na nivoju ispred deset godina. Onaj Rus isto tako nije za prvi tim. Obrana: Šimić, Liptak out,. Radovanović na desnom krilu-bruka, za****o nas je kao prošle sezone Fabio, i krivac je za oba gola Čelzija. Levo krilo: Novak odlazi, ko če sad? Da riskiramo Cesara? Jedino što sam zadovoljan je centralni vezni red i desno krilo. Napad: Ratković je najslabiji od četvorice napadaća i iz sezone u sezonu stagnira. Da li je Transfermarkt u pravu, kad kaže, da vredi 25 milijuna? Inače ova naša transfer politika je u govnu: svake sezone gubimo ključnog igrača: 2087 Pjević, 2088 »Tufe« i Barreto, 2089 Novak. Dali smo priliku našim klincima, jeste to je dobro, ali treba nam više kvalitete. I psihologa.

NapredPFC: PORUKA OBRISANA. Ovaj forum ne podnosi vređanja. 10 kaznenih poena.

Mitić: dečko, dečko moj... Pa da li si ti onaj, koji pod različitim imenima trola po drugim forumima?

Kowalskicar: Ganco, milo rečeno, nisi u pravu, a za razliku od mojih kolega ja ču ti ponuditi stvarne argumente. Inače čestitam, jer si u tvojim rečenicama uspeo, da nabrojiš rekordan broj nesmisla.

 

Prvo, što se tiče takmičenja. U poslednje tri sezone, slavili smo titulu sa: +9, +10, i +21. I to u 7. ligi Europe. Ako tu ne vidiš napredka, onda ne znam. Svaki tim ima promenu generacija i sad se mi nalazimo upravo u toj fazi. I za sad se vrlo dobro snalazimo. U prosjeku gubimo 2-3 meča na sezonu. Kup: ove sezone nakon 20 godina igrali smo večiti derbi u finalu i pobedili. I to samo nekoliko dana nakon što smo poraženi na Marakani u JSL! Ako bi psihološko pali, onda bi nam uturali pet komada, ali ja sam od prvog minuta znao, da čemo ovaj meč dobiti. Što se LŠ tiče. U protekle tri sezone izbacili su nas: Bajern, Arsenal i Čelsi. Jeste, izgubili smo več dobijene mečeve. Jeste, prvi put mrežu na Stamford Bridžu ohranili smo nedotaknutu i jeste, nakon toga smo izgubili prvi meč u Humskoj nakon tri godine (europski niz trajao je 11 godina). Ali to smatrati katastrofom? U sva tri slučaja mogli bismo i dobiti meč (isto važi i za Lav Kup). Nekad nam je to uspelo, sad ne. Ako 2069. onaj Brazilac ne bi pogodio iz sredine terena (Čelsi, nakon toga prolaz na penale), mi bi k***c igrali tad finale LŠ. Ako Muha ne bi zabio u 93. minutu protiv njih nekoliko godina pre, bilo bi isto. I sad, jer se to desilo triput zaredom; ne na isti način, ali na način, da smo MI bili tisti, koji smo izgubili izjednačujuči meč, ovo je blamaža? Blamaža je izgubiti od dvostrukog uzastopnog prvaka Europe (Arsenal 2089, 2090) i finalista 2088 (Čelsi, protiv kojeg smo igrali čak 6 puta u finalu)? A to što smo u grupi nadmudrili Milan (1:1, 3:0+prvo mesto sa 5P 1R, gol razlika 17:2), kojeg vodi luzer Saša Luković, nije ništa...

 

Ganco: Psihološki pad: OFK 1:2, i posle Čelzi 1:2. Dokaz.

Kowalskicar: Ganco, odnosno Dr. Haus, na svaki način želi ustvariti kriv utisak. Nisam još završio, jer prelazimo na naše igrače.

Trenutno, u prvom timu od 25 igrača, imamo 7 iz domače škole: Tomić, Radovanović, Živanić, Tošić, Karas, Vasić i otkriče drugog dela sezone, Grainger. Od tih jedino Živanić je možda pola klase nazad, ali svi drugi su bili vrlo solidni, na čelu sa Tošićem, koji je svetska klasa. Kad time pridodajemo još Gradimira Karasa (rezervni golman reprezentacije), pa Govedaricu (DC DM; na pozajmici u Vranju), onda imamo možda najbolju domaču generaciju u poslednjih nekoliko decenija. Jer ovde ima kvalitete. Grainger če možda več od sledeče sezone biti prvi izbor na jednoj od štoperskih pozicija. A sad na pojedine pozicije.

 

Golmani: imamo dva odlična golmana. To, što je Galić pre 20 godina branio u Zvezdi ti smeta? Ja za tebe lično mislim, da nemaš više od 13-14 godina, jer inače ne bi trosio ovakve gluposti. »Toni« je odlično branio na jesen, ali je onda ozlijedio i logično, da je Radiša dobio priliku. On nas je spasio protiv OFK-a (1:0) i Zvezde. On je dobio psihološki rat protiv medija koji su ga več otpisali i terali ga u penziju. Obrana: Šimić sa 28 godina out? Liptak sa 31 možda, jer če ga zameniti Gvajanac. Ostalo imamo sređeno. Pogodi ti, kako. Sredina: zaboravio si Milića, jednog i jedinog kapitena, lidera tima. Jedino nam fali još jedno backup levo krilo, ali videti čemo, kako če se obnesti Runje. U Metalcu bio je vrlo dobar. Napad: šteta, što nismo doveli onog Albanca, ali iako ne dovodimo ni jednog, dobri smo za sezonu ili max dve.

Jeste, svake sezone izgubimo po jednog važnog igrača, ali da li si zaboravio, koga smo sve dobili? Cesar je kandidat za naj pojačanje sezone (Fluminense, 140K) u JSL. Đoko je bio naj igrač LŠ prošle sezone, a Vidojević ove.

 

Ganco: jedno je liga, a jedno je Europa. Za ligu smo dobri, za Europu ne više. Trebaju nam ok, 3-4 pojačanja, najbolje strana. U našoj ligi nema one extra kvalitete, oni koji dolaze, su ili iz Zvezde ili Srema, naših največih rivala, a oni ne bi smeli igrati za nas.

DuleV: http://smileys.sur-la-toile.com/repository/Surpris/surprise-19302.gif

 

Mancezauvek: Admin, kako dozvoljavaš, da se pišu ovakve kontra izjave? Lik prvo kaže, da mu je žao za Tufe-tom (Petar Tufegdžić, ex-igrač Zvezde), a posle kaže, da ne bi kupovao igrače iz Zvezde ili Srema. Da li ti živiš 100 godina nazad, u doba berlinskog zida? Kako bi se onda radovao europskih uspeha, ako si ovakvo, rekao bi (a ne želim bana), ograničen? Milan i Inter redovno izmenjavaju igrače. Man Utd i Arsenal isto tako. Real i Barca možda ne, ali sad, kad je Katalonija nezavisna, je drugi slučaj. Reci mi: od kuda bi ti hteo igrače? Da li bi se usudio imati ceo tim stranaca? Verovatno bi pokupio sve Južnoamerikance i onda u doba kvalifikacija za SP ostao bez 75% tima. A iz Srbije bi doveo igrače iz? Srema Jakovo? Padinske Skele? Znaš li ti, da postoje neka »homegrown« ograničenja?

DuleV: ja bi samo rekao, da imamo mi DOVOLJNO kvalitetnih domačih igrača. Reprezentacija nam je završila prvoplasirana u kvalifikacijama za SP ispred Italije, a naša U-21 osvojila je EP dva put zaredom.

 

DekiT: ja ne bi Ganca tako napadao, činjenica je, da on kao i svi mi želi najbolje našem timu, a možda ima drugu viziju. Moj pogled je ovakav: dominacija u prvenstvu nema nikakve veze za europskim uspesima. Recimo u 40. godinama mi smo LŠ osvojili samo dva put, ali to je bio period, gde smo relativno lako osvajali titule. Zanimljivo če biti pratiti forum nakon godinu dana.

 

Ganco: Igrače iz Zvezde bi doveo, samo ne direktno, nego kad bi prošli u drug klub. Srem? Koliko para smo mi potrošili za njihovo financiranje? Martinović nas je koštao skoro 20 milki. Njihove cene su nerealne. A mi prodajemo igrače za džabe. Ja bi recimo odmah uvalio Vidojevića Valencii za 40 mil i doveo onog Rusa, o kojem se nešto počelo pričati. Da li je istina, da če doči kod nas?

 

Admin: za transfere imate odgovarajuču temu (Radio Mileva, letni transferi 2090/91).

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/search_zps046f600b.jpg

 

Most users ever online: 2 May 2073

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/webtv.jpg

 

16. decembar 2090

 

 

Za mladog hrvatskog internacionalca uspešna je prva polusezona u prvom timu Partizana

 

RUNJE: OVE SEZONE ŠAMPIONSKI I PARTIZAN I HAJDUK

 

 

Nakon sezone 2086/87 Hajdukovu školu zamenio je za Partizanovu. Tad 16-godišnjak iz Drniša Partizan je koštao dobrih 100 hiljada eura, da bi naredne dve sezone proveo u mladinskom timu crno-belih. Možda su ga brojne povrede, između kojih je bila najgora ona mečnog mišiča (4 meseci) koštale mesta u prvom timu. Zato je prošlu sezonu proveo na pozajmici kod osiječkog Metalca, sa kojim je osvojio 4. mesto u 1. HNL.

 

Nekoliko meseci kasnije. Humska, 2. kolo JSL i odmah večiti derbi. U 68. minutu (kod rezultata 2:1) izlazi Cesar, ulazi Dejan. Pet minuta kasnije korner za domače. Gužva u 16-ercu. Na rubu kaznenog prostora loptu prima debitant, koji odmah šutira u daljnji kut protivničkog golmana Mičovića. U dio, u kojem neče biti više pajkova. Kao nekad Del Piero. Več je seo u srca Grobara. Tri minuta kasnije iz kontranapad sijajno zaključava situaciju 1 na 1 za konačnih

Partizan 4, Zvezda 1. Bilo je dovoljno, da su sad neki za trenutak zaboravili Barreta i Novaka.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/RUNJWGOL.jpg

 

Dejane, za desetak dana napuniti čete 21 godina. Kako se osečate sad, kad ste iznad svih?

Sigurno, osečaji su prekrasni. Igramo dobro, imamo i

dobre rezultate, i u utrki smo za sva tri trofeja. Šteta, što sad dolazi duži odmor, ne bi imao ništa protiv, da nastavimo ovako, ali na prolječe če biti sve teže.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PS9091.jpg

 

 

U mislima imam i vaše bivše klubove.

Da, stvarno mi je drago, kad vidim

Hajduk konačno u borbi za naslov. Dugo več čekaju i imali su težak period, ali sad su neopterečeni. Mislim, da če to odlučiti i da če iznenaditi! Za Metalac nisam iznenađen, oni su možda najbolje organiziran klub u Hrvatskoj, slično kao i Grafičari. Osijek je zaista naj fudbalski grad u mojoj zemlji, posve drukčije nego Zagreb, posobno sad, kad je Dinamo ispao iz 2. HNL.

 

 

Vaš debi protiv Zvezde bio je izvanredan.

Sigurno, osečao sam se, kao u snovima. Ali to je bila samo jedna utakmica, koja je bila samo stepen do konačnog uspeha. Naš cilj je, da skupljamo bodove, i da na kraju budemo najbolji od svih.

 

 

Za sad vam ide odlično. U šampionatu ste neporaženi, imate 10+, tako, da možete u nastavak prvenstva iči sa puno optimizma.

Pa, čuo sam, da je Partizan pre nekoliko godina prokockao +4, zato se ne smemo previše opustiti. To smo možda uradili u meču protiv Srema, koji je bio odmah nakon pobede nad Milanom. Bio je to najteži meč sezone, na žalost nismo uspeli stiči do 3 boda, ali možda čemo to obaviti u revanšu.

 

 

Baš u tom meču pokazala se možda vaša jedina slaba strana, to jeste, da ste u nekoliko slučaja vrlo rano primili gol. Ali, po drugoj strani, na to ste uvek znali odgovoriti, tako da za ste »spašeni« prigovora o nešto slabiji psihološki pripremljenosti.

To moramo popraviti, možda nam je falila koncentracija ili nešto drugo. Činjenica je, da trener puno rotira igrače. Ne znam, da li smo koji meč igrali u sličnom sastavu od prošlog. Ipak, ne sme nam doči u glavu to, da čemo uvek preokrenuti rezultat, jer čemo u sledečoj polusezoni imati puno teže protivnike.

 

 

Odlučivati če i fizička spremnost i igrači, koji če pomoči sa klupe, iako se teško zna, koji je za koju poziciju prvi izbor. Partizan se pre početka sezone pojačao za mladim i obečavajučim igračima (

Srđan Ilić-Borac-1.7 mil.; Denis Kovalev-Krila Sovjetov-180K; Nenad Jovanović (novi Savo Milošević)-Srem-4 mil.), a u novoj godini dolazi i dvojica igrača za besplatno (napadač i vezni igrač). Kako je sa Kovalevim, koji je zbog povreda odigrao samo pet utakmica?

On je dobro, i jedva čeka nastavak prvenstva. Pre svega ja i »Poni« (Ponomarev) smo mu bili ob strani. Igrao sam jedan meč sa njim i mogu reči, da je zaista fantastičan igrač.

 

 

Prelazni period ipak najviše je obeležila saga o Zoranu Vidojeviću, za kojeg je bilo več jasno, da odlazi u Valenciu, a zatim je sve palo u vodu. Da li ste se, barem u neko vreme, uplašili, da čete opet biti backup igrač? A zatim je došla povreda Kovaleva; neki zli komentari kazali su: jedna briga manje za trenera, koga če postaviti u igru.

Ne baš. Mislim, da ima mesta za sve. Pored toga iako je moja naturalna pozicija desno krilo, ja sam več pre toga u razgovoru za "Šefom" znao, da ču igrati više na levoj strani. Tako, da smo ja i Cesar na levi, a na desni Zoran, Denis i Rodolfo. Denis može isto tako igrati na sredini.

 

 

Kad čete u A reprezentaciji zaigrati za Hrvojem Ratkovićem? 9 golova u 14 utakmica na jesen, a posobno mu odgovara

Borac...

Ne znam, nadam se što pre. Nadam se, da čemo se kvalificirati na sledeče EP i da čemo tamo braniti titulu iz Austrije. EP je puno teže od SP, iako smo u prošlom finalu pratili

dve reprezentacije "starog doba". Što se mene tiče, imam strpljenja, tek mi je 20 godina i nadam se, da imam svetlu budučnost i u reprezentaciji.

 

 

Koga bi želeli u polufinalu Lav Kupa?

Svi bi želeli Voždovac, jer su poslednji u Prvi ligi, a tu su još Čukarički i Javor. Najteži bi bio Javor, posobno, ako bi igrali kod njih. Možda, evo, Javor, ali kod kuče, i u finalu... Voždovac.

 

 

A da li ste poželjeli

Valenciu, europskog vice-šampiona?

To je jedan žreb-tako tako, srednja varianta. Ja mogu odmah reči, da sam htio Atletiko, zbog

Novaka. Ali... No, dobro je, da smo izbegli London. U svakom slučaju čeka nas težak duel; oni če biti več u punoj takmičarskoj formi. Naše samopouzdanje moramo vuči iz jesenskih igara. Nismo primili gol u šest utakmica, to znači, da je zapravo JSL teža od LŠ!

 

 

Duel između Partizana i Valencie biče šesti na ispadanje u Ligi Šampiona i baš svih šest puta napredovao je klub iz Humske. Poslednji put bilo je to u četvrtfinalu sezone 2075/76, kad su prvo »netopiri« na Mestalli slavili sa 1:0, a onda je istim rezultatom u Humskoj pobedio i Partizan, koji je napredovao zahvaljujuči boljim izvajanjem kaznenih udaraca. Strateg Valencie je 60-godišnji Sebastian Burlikowski, koji se proslavio vodenjem domače reprezentacije u zlatnoj dobi, osvojivši prvenstvo Europe (2068-ubranio) i Kup konfederacija (2069). Nakon veoma

čudnom spletu okolina, Valencia je njegov peti europski klub, a Poljaka se odmah nalepio nick »Broj 2«, jer ni jednom nije uspeo pobediti u finalu (Barcelona, kup UEFA 2081 protiv Valencie (!); Liverpool, LŠ 2084 protiv Bayerna i 2086 protiv Partizana) te Valencia (LŠ 2090 protiv Arsenala).

 

Crno-beli če na drugoj strani pokušati, da nakon tri godine ponovno izbore nastup barem u četvrtfinalu najelitnijeg europskog takmičenja. U poslednje četiri sezone (tako uključivši i ovu), Partizanov score u grupnoj fazi je: 24 utakmica, 21 pobeda i 3 remiji, sa gol razlikom 64:6.

Link to comment
Share on other sites

Partizanova sezona 2090/91

 

MOGLO BI I BOLJE. PUNO BOLJE

 

 

Šta sad. Koju posluku porat? Kakvu ocenu zasluži sezona, u koji se titula prvaka osvoji na najlakši način u poslednje vreme, šest kola pre kraja? U kojoj se prvi poraz u ligi desi 21. aprila? Sezona, koja je imala sve karakteristike, da bude izvanredna sezona, ali su ju opet pokopale, milo rečeno gluposti najvažnijih igrača, koji su se pobrinuli, da je Partizan opet pokleknio, kad je imao sve stvari u svojim rukama.

 

Ovaj put neču se izgovarati na neke povrede. Bilo jih je više, nego prošlih godina, ali svejedno.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/liga91.jpg

 

Dakle, crno-beli su bili svetlobnu godinu ispred ostalih u JSL, a povoljan jim je bio i žreb (nikad bolji) Lav Kupa. U Europi Partizan je konačno preskočio prvu fazu nokauta, ali ako tražimo dlaku u jaju, igračima čemo zameriti: domači poraz protiv Valencie (0:1), i isto tako poraz na Anfieldu (1:2)-sa igračem više, nakon što su golom Đokovića čak vodili. Zašto zamerka? Jer nismo navikli, da se meč gubi na ovakav način, ali to nije bilo ništa... U 25. kolu JSL Partizan je prvi put, nakon skoro 30 utakmica, izgubio meč u šampionatu (Srem), a zatim je sredio i nesretni poraz u Portu. Partizan je gol za

1:2 primio (iz 30 m) odmah u sledečem napadu domačina, nakon što je Krunić poravnao rezultat. Još jedna mala »stvar«. Videlo se, da golmani nisu ni bleda sjena samog sebe. U revanšu polufinala (Partizan i Porto čak prvi put u istoriji igrali su u polufinalu LŠ) crno-beli su imali aktivan rezultat i to na svojoj Humski!. Kao u poslednja tri primera (Bayern, Chelsea, Arsenal). Ali su opet pali na ispitu. Ne samo, da su propustili vodstvo sa 2:1 i 4:2, treči put zaredom se desilo, da je domača obrana potpuno pala na najvažnijem ispitu sezone, sa glavnim "highlightom" - fantastičnim autogolom braniča. (nije bitno, da je kasnije Porto osvojio naslov protiv Arsenala). Da bude stvar još gora, scenarij se ponovio i nekoliko dana kasnije na Marakani, gde je »blistao« prošlogodišnji junak finala kupa.

 

I da može još gore, fudbaleri Partizana pobrinuli su se još kasnije i dokazali, da mogu izgubiti i finale kupa protiv outsidera.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/kUP91.jpg

 

 

No, dobra stvar je sasvim solidna obrana, koja nije postignula ni jednog autogola. Bravo, momci. Neutralni ljubitelji fudbala mogli su zaista uživati i u poslednjem meču sezone, kad je u

večitom derbiju opet padala kiša golova.

 

Planovi za sledeču sezonu? Imamo

rekordni transfer budžet (1.02 milijarde eura), ali šta da radimo sa njim? Treba nam novi golman (Galiću je 39 godina, i polako se gubi), ali nikako, da nađemo pravu zamenu. Isto važi sa sve ostale pozicije. Na prvi pogled se čini, da nema baš puno igrača boljih od sadašnjih, a i ako se neko pojavi, skauti kažu stop: ovaj igrač ima velike šanse, da se povredi! Zaista ne znam, kako napred. Treba nam polako osveženje za napadače: osim Muce svi ostali su stariji od 26 godina.

 

 

UTAKMICE

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekme091.jpg

 

 

STATISTIKA

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/stat-4.jpg

Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/hAWcG.jpg

 

 

 

Slovenec namesto Črnogorca: Dragan Kranjec za zdaj trdno št. 2, verjame pa, da se mu bo potrpežljivost izplačala

 

TRDO DELO NE BO DOVOLJ

 

 

Praviloma so slovenski nogometaši vselej pustili svoj pečat, če (ko) so imeli priložnost zaigrati v črno-belem dresu beograjskega kluba. Pred stoletjem so to bili Zlatko Zahovič, Džoni Novak, Darko Milanič, ki so bili učenci stare jugoslovanske šole. V času samostojne Slovenije so Partizanov dres oblekli še nekateri nogometaši, ki pa so bolj ali manj obsedeli na klopi (Safet Jahić, Danijel Marčeta). Odkar pa je ekipo julija 2006 prevzel danes 115-letni slovenski strokovnjak, pa se je možnost, prestopa slovenskih igralcev v Beograd povečala. Še več. Ne le, da so nekateri dobili priložnost nastopa na večih tekmah; bili so tudi soustvarjalci neverjetne zgodovine 29-kratnega evropskega prvaka.

 

Matjaž Jozič je bil v jesenskem delu sezone 2030/31 prvi strelec kluba in prvi Slovenec, ki je zatresel mrežo na svetovnem klubskem prvenstvu. In to v morda najboljši Partizanovi generaciji vseh časov, ko so v napadu igrali Andrej Borisov, Milan Kurčubić in ostali. Uroš Potočnik je v Beogradu preživel le eno sezono (2032/33), v kateri pa so od njega morda mnogi pričakovali preveč. Seveda pa je največji uspeh in domet uspel zlatemu Sandiju Podgorniku. Eden najboljših branilcev Slovenije vseh časov je v Partizanu igral več kot desetletje in z njim je dvakrat postal evropski prvak, posebej pa si bo zapomnil sezono 2046/47, ko je kot kapetan zmagovito dvignil pokal Lige prvakov. Zadnji, ki Grobarjev ni pustil ravnodušnih, pa je bil Andrej Breznik. Napadalec iz Sežane je bil v mladosti član Partizanove akademije, imel pa je to srečo v nesreči, da je v sezoni 2069/70 Partizan prvič po 30 letih naslov srbskega prvaka prepustil drugim-Sremu. Trener Partizana je Breznika nagradil za trud na treningih in ga postavil v prvo postavo na finalu Lav pokala protiv Zvezdi, Sežančan pa je z golom za 2:0 poskrbel, da Partizan ni ostal brez lovorike.

 

Po branilcu in napadalcu je očitno prišel čas tudi za vratarja. Partizan je ruskemu Dinamu odštel dobre tri milijone evrov za prestop

24-letnika iz Puconcev. To je po več kot desetletju prvi nakup kakega vratarja s strani Partizana. Dragan Kranjec je kar nekajkrat dobil priložnost v prvi postavi, je pa zaradi njega očitno na stranski tir postavljen legendarni Radiša Galić, ki bo prihodnje poletje napolnil že 39 let, in za katerega je očitno zadnja sezona v Humski.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dragan, pred pol leta ste v intervjuju dejali, da četudi je za vami sanjski prestop, ostajate trdno na tleh. Se je zdaj to kaj spremenilo?

 

Seveda, sigurno ostajam realen. Nositi dres s Partizanovim grbom ni dovolj, treba je vsak dan trdno delati, čeprav tudi to morda ni dovolj in potrebuješ kanček sreče in potrpežljivosti. Požidajev, prvi vratar, je recimo ta status dobil šele pri 30-ih, čeprav je v klubu že več kot desetletje. Vendar pa mislim, da sem trenerju pokazal, da sodim v to ekipo in želim biti njen del tudi v prihodnje. Vem, da mnogim to ni uspelo; (Jahić), ampak upam na najboljše.

 

 

Politika rotacije je že vrsto let stalnica pri Partizanu in tako ste prvo priložnost, in to v začetni postavi, dobili v 2. kolu proti Mladosti (3:1). Kako ste vi bili zadovoljni z ognjenim krstom?

 

Realno gledano, sem kar zadovoljen, čeprav sem prejel kar »lep« gol z vidika gostujočih nogometašev. Očitno nisem bil dovolj pripravljen in mi je zmanjkalo koncentracije, tako da moram to v bodoče še popraviti. Pozicija vratarja je že tako in tako specifična in vsaka najmanjša napaka igralca lahko stane igranja.

 

 

Pri Partizanu je to nekoliko večji problem, ker ste, zlasti, kadar igrate doma, v 75% časa brez dela.

 

Gotovo, v Dinamu je bilo drugače. Še vedno imam namreč v glavi tekmo proti

Hajduku Kuli v pokalu, ko smo mi imeli 16, oni pa le 1 strel na gol in še tistega so zadeli. Mogoče ni izgledalo, vendar sem bil po tekmi zelo razočaran, kljub temu, da mi je recimo Galić dejal, da take tekme samo krepijo. Poleg tega tudi nisem ubranil nobene enajstmetrovke, zaradi katerih je šel tekmec dalje. Tolaži me to, da je Lav pokal specifično tekmovanje, žreb ni dirigiran in če po 90 minutah ne premagaš nasprotnika, sledijo takoj kazenski streli. V polfinalu bomo recimo gledali finale pred finalom (Zvezda-Srem), na drugi strani pa tekmo tretje- in bodočega drugoligaša, ki je v JSL še brez zmage (!) (Voždovac – OFK Niš), vendar bo eden od njiju zagotovo v Evropi naslednjo sezono...

 

 

Kako je Galić, legenda kluba sprejel vaš prihod?

 

Tu moram povedati, da gre za izjemnega profesionalca. Radiša mi je bil v ogromno podporo pri prihodu, enako kot »Toni« (Požidajev).

 

 

Vaš debi v

ligi prvakov? Je to tekmovanje res nekaj posebnega?

 

Vsekakor, ko poslušaš himno, ko za teboj stoji 100.000 gledalcev, občutki so neverjetni. Kar se igre same tiče, je razlika ta, da se v Evropi igra bolj odprto, medtem, ko v prvenstvu igramo skoraj vsako tekmo proti bunkerju. Posebej je to problematično na gostovanjih, saj so stadioni manjši in je večji problem razviti igro. Zato je lažje premagati Deportivo kot pa Novi Sad.

 

http://i.imgur.com/qWLxw.jpg

Po 30 letih je v Ligi prvakov ponovno nastopil tudi klub iz Hrvaške. "Grafičari" iz Osijeka so se odrezali nad pričakovanji in si z zmago nad velikanom iz Valencie (

2:1) zagotovili evropsko pomlad.

 

 

Črno-beli so v zadnjih dveh letih v tem tekmovanju odigrali res nekaj norih tekem, kjer so goli kar deževali, in to z vratarskega stališča za trenerja ni dobro. Lani 4:4 proti Portu, letos pa verjetno lepotica sezone,

5:5 proti Lyonu.

 

Lepotica, ja za nevtralne navijače (smeh). Ko bi vedeli, kaj smo slišali v slačilnici... Pošteno povedano, celotna obramba ni imela svojega dne, ne vem pa, kako bi jaz reagiral, če bi igral. Tik pred koncem prvega polčasa smo vodili s 4:1, nato pa s petimi branilci v polju prejeli štiri gole, na koncu pa vseeno prišli do točke in Lyonu preprečili, da bi prvič v zgodovini premagal Partizan... Obenem pa smo še zastreljali 11-m...

 

 

Kakšno vlogo igrajo vratarji, nazorno pokaže naslednji primer. Bayern je brez Matijevića in Polacha kot riba na suhem (

4:2, 2:0). Zdaj bo treba bržkone spet čez Temzo, ni pa izključeno, da boste »čaj ob petih« pili vse do finala.

 

Uf, težka bo. Proti Bayernu sem pričakoval večji odpor, ampak pokopale so jih lastne napake. Chelsea? To bo šlo na nož, odločale bodo, kot vedno malenkosti, morda smer vetra, temperatura, pa to, kaj bomo jedli za zajtrk (smeh). Pred dvema letoma smo mi potegnili krajši konec, upam, da bo letos drugače. Mislim, da bo Liverpool premagal Marseille in Arsenal Fiorentino, medtem ko bo tekma Porto-Man Utd prava poslastica. Porto je evropski prvak, Man Utd pa zmagovalec pokala UEFA in na tekmi superpokala so doživeli mini katastrofo proti »zmajem« (0:4). Gotovo bodo naredili vse, da se jim maščujejo.

 

 

V prvenstvu vam zaenkrat dobro kaže, imate 8 točk prednosti pred Sremom, tako, da bi naslov ne utegnil biti ogrožen.

 

http://i.imgur.com/RJABd.jpg

 

Da, imamo lepo prednost, vendar se se smemo slepiti, da je že konec. Z vsemi, tako velikimi, kot malimi, moramo igrati na zmago. Konec tedna nas v Nišu čaka tekma proti zadnjeuvrščeni ekipi, ampak take tekme so najtežje, ker te vsi poznajo.

 

 

Partizan je letos veliko

trgoval, poleg vas je v glavnem kupoval obrambno usmerjene igralce.

 

Da, mislim, da imamo odlične okrepitve za vsako pozicijo. V

Luketiću imamo odličnega štoperja. Govedarica je prišel iz mladinske ekipe U-19. Abaurre in Stojanović sta tudi nova in se še nekoliko uigravata, ampak na treningih smo se odlično ujeli. Dokler napadalci zadevajo, ni problema (smeh).

 

 

Bo Hrvaška na

Danskemubranila evropski naslov izpred 4 let? Za koga boste navijali?

 

Težko bo. Glede na vse, kar smo videli v zadnjih letih, ni ne pravega favorita, ne outsiderja. Res, prav vsak lahko preseneti, tudi recimo Romunija ali pa domačini, ki bodo praznovali 100 let od senzacionalnega naslova na Švedskem. Sam bom recimo letos stavil na Španijo.

 

 

TEKME SEZONE 2091/92

 

http://i.imgur.com/Mb8CS.jpg

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

Prilika, da se u jednoj sezoni poravnaju računi za prošle tri nikad veča; da li su ju crno-beli iskoristili?

 

Od KKP 1992 do FKP 2092

 

LIGA

 

http://i.imgur.com/T4qM8.jpg

 

Več 4. maja, pre poslednjeg meča 27. kola JSL bilo je jasno,da je Partizan novi stari prvak šampionata. Zvezda je u derbiju sa 2:1 savladala Sremce i time su crno-beli otišli na nedostižnih +19. Možda su suparnici tad procenili, da če se lideri na tabeli malo sprostiti i prepustiti neke bodove, ali nisu bili u pravu. Partizan je niz domačih utakmica zaključio pobedom 1:0 protiv Apatinca, a čekao ga je vrlo težak niz tri uzastopna gostovanja. Na sva tri bili su daleko bolji od suparnika, ali su svaki put osvojili (samo) bod, jer su protivnici uspeli izjendnačiti u poslednjih deset minuta (OFK i Srem 2:2, Zvezda 0:0). Najbolju partiju od navedenih Partizan je prikazao upravo u Sremski Mitrovici, gde je partiju sezone pokazao domači golman Obren Tomić, a Rodolfo Aparicio je za goste drugi put u sezoni promašio penal... U poslednja dva meča priliku su dobili neki rezervisti: Kranjec, Govedarica, a i 19-godišnji wonderkid (?) Nenad Jovanović. On nije uspeo zabiti protiv Javora (4:1), ali je zato sijao, kao i ceo tim u pobedi od 6:0 nad Apatincima, zabivši jedan gol, a meč godine odigrao je igrač sezone, levokrilni Brazilac

Cesar (4 gola uz asistenciju). Ukupno Partizan na 32 utakmicama zabio je 72 golova, a primio 21, što je skoro dva put više nego obično, ali po drugoj strani prvenstvo je osvojio sa najvišom razlikom u poslednji deceniji (+24) i neporažen je sve od 27. oktobra (Novi Sad 0:1).

 

Izabrane utakmice (highlights sezone-prolječe 2092):

 

 

 

LAV KUP

Ali verovatno si Nobelovu nagradu za borbenost i priznanje zasluži tim iz Niša. OFK Niš, ubedljivo poslednjeplasirani tim JSL, u finalu kupa senzacionalno je pobedio domačina, Zvezdu sa 2:0 golovima Aleksandra Topića, koji inače dolazi iz Partizanove mladinske škole. Niš je inače več pre finala obezbedio Europu, a več u sledečem kolu JSL i teoretski se poslovio od superligaškog statusa.

 

 

 

 

Četvrtfinale:

 

Polufinale:

 

Jeste moguče! Crno-beli napad na Europu bio je pun sretnih i manje sretnih slučajeva, ali su na sreču prevladali sretni. Neverovatna efikasnost opet je spasila (ako se uopče može tako reči) crno-bele i protiv “plavih”. Na krilima najboljeg napadača Partizana (4 gola), Partizan je upisao rekordnu pobedu protiv Engleza; prvi put nakon 2068. pobednik je pobedio sa više od jednog gola razlike. Revanš za eliminaciju od dve godine nazad!

 

Liverpool. Još uvek je tamo Billy (Co) Ward, koji nije imao rešenja za 115-godišnjeg Metuzalema več u Portu. Partizan je pre i posle meča doživeo dvojni šok. Prvo se dan pre meča u Beogradu povredio prvi golman Požidajev, a na golu umesto strpljivog Kranjeca, priliku su dobila izkustva: 39-godišnji veteran Galić. U reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala videli smo skoro identični razplet: prvo su crno-beli (sa puno sreče-gosti su pogodili stativu) pobedili bez primljenog gola, a onda na New Anfieldu očuvali povoljni rezultat, iako su doživeli prvi europski poraz sezone i – za mesec dana izgubili prvog čoveka obrane – Altamirana. I za nagradu za suparnika u finalu u Danskoj dobili su najjačeg mogučeg protivnika iz engleskog sendviča: Arsenal je savladao Man Utd.

 

Topničari u ovo vreme možda su najjači europski tim. Aktualni vicešampioni igrače svoj četvrti uzastopni finale, pošto su prošle sezone izgubili od Porta a u 2089. i 2090. išli su sve do kraja. Do sad Partizan i Arsenal odigrali su pet finalnih utakmica, a Partizan vodi u pobedama od 4:1.

 

2028: Partizan 2:0 Arsenal. Partizan je tad prvi put obranio naslov prvaka Europe.

 

2037: Partizan 2:0 Arsenal. 11. europski naslov po igri je bio nezaslužen; crno-belima su trebala dva penala u produžecima, od kojeg je jedan bio neuspešan, ali je odbitu loptu Shongwe poslao u mrežu.

 

2053: Arsenal 2:1 Partizan. Šokantan poraz u završnici u režiji Bena Warneja.

 

2064: Arsenal 0:1 Partizan. Zaslužena pobeda za 20. naslov prvaka; eksekutor Janos Dobos.

 

2066: Arsenal 0:2 Partizan. U Trondheimu se opet igralo više od 90 minuta. Ovo je bio poslednji europski finale Partizanove legende Muhameda Savića, kojeg je u nastavku zamenio Willian i zabio dva gola za novu pobedu nad Topničarima.

 

2092. Pre 100 godina košarkarski kolektiv otišao je na vrh Europe. Sad imaju tu priliku i fudbaleri. Ali brez najboljeg strijelca - meč u Koebenhavnu propustiti če Željko Krunić, za kojeg je sezona več završena. Nedostajati če i Kovalev, a vrača se Altamirano. Partizan je meč započeo u sledečem sastavu: Požidajev; Stojanović, Altamirano, Luketić, Tošić; Milič; Đoković; Aparicio, Cesar; Ratković, Muça.

 

LM < ML + LM. Početak nije obetao puno. U devetom minutu Roberts centrira sa leve strane tačno na glavu Leeja Mowbrayja, koji je iz neposredne bližine matirao ruskog čuvara mreže crno-belih. Več tri minuta kasnije izjednačenje. Korner za crno-bele izvodi Aparicio, a u zraku je najviši Milivoj Luketić, koji zabija za 1:1. Od tad dalje Partizan kontrolira igru, ali ni jedan ni drugi tim ne uspiju zabiti gol. Trenutak odluke pao je u 70. minutu. Israel Navarro, španski golman kod Arsenala slabo je ispucao loptu i Partizan je preko Aparicia izveo mini kontru. Peruanac ju je odmah dodao do albanskog napadača, junaka na Stamford Bridgeu. Muça je mogao biti u prilici 1 na 1, ali se zaustavio več skoro na rubu šestnajsterca i pucao prema golu. Nova greška Navarra, koji je bio i slabo postavljen, koštala je Arsenal drugog primljenog gola i, kako se posle pokazalo, konačnog rezultata. Partizan je 30. put prvak Europe, Cesar najbolji igrač i time nastavlja

crno-belu dominaciju, što se ovog segmenta tiče. Krunić je sa 9 golova treči strijelac takmičenja.

 

http://i.imgur.com/jVpuq.jpg

 

 

STATISTIKA

 

http://i.imgur.com/FE6J8.jpg

 

Ako je ko ove sezone razočarao, to je Ponomarev. Ruskog napadača zaustavile su brojne povrede, a u 16 navrata, kad je dobio priliku, čak ni jedan put nije zatresao protivničku mrežu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

 

 

Dnevnik velecenjenog skauta,

 

Duška Radonjića,

 

nekadašnjeg odličnog golmana Partizana, gde je proveo celu svoju karijeru,

prilikom posebnog nagovora predsednika FK Partizan, Nebojše Aleksića,

 

zapisan dne 22. septembra 2093

 

 

 

Razglednica iz Lankarana: Partizan sa azijskim pridihom

 

http://i.imgur.com/ZoH2s.jpg

 

»Gospodine, pa kamo ste se sakrili? Na Mars? « Glas predsednika Partizana Nebojše Aleksića, bio je odlučan. Ali dobro razpoložen. Prvi put nakon više od godine dana, na posebnom nagovoru novinara i celog prvog tima, zapazio je Gospodina kritičara. To je bio svima poznati novinar. Nije bilo sezone, da ne bi u Partizanov almanah stavio koju kritiku. Njegova prisotnost uoči europskog duela sa kijevskim Dinamom iznenadila je i njegove kolege. No mr. "Vidi ti njega" samo je šuteo.

Sram ga je bilo, da je skoro celo slobodno vreme proveo na Football Manageru 2094, sa najnovijem patchem 94.1.11, me v.010101010101, sa kojim je potpuno izgubio osečaj za realnost.

 

»Za sve one, koji su prespavali prošlu sezonu-zna Aleksić raditi sa publikom-osvojili smo duplu krunu. Pitate, me, da li je to uspeh? Da, fantastičan je uspeh. Pre svega me raduje kup. Lav kup? Gospodin tamo... da, na vas mislim. Da li ste u finalu računali na nas? Da li ste računali, da čemo pobediti Srem sa 3:0 (Ratković 2x, Muca). Da čemo prvi put u finalima kupa pobediti ovog rivala nakon rednog dela-2069. i 2074. pobedili smo na penale, a oni su nas savladali 2068. i 2083. I, da to je bio vrhunac sezone.

 

Ne Real, kakav Real. Jeste, pobedili su nas u europskom superkupu sa 3:0 i onda smo u polufinalu izgubili zbog golova u gostima (poraz u Španiji 0:2 i pobeda 3:1-primljen pogodak sedam minuta pre kraja). Real je prošlost.

 

A prošlost su i neki igrači, a sad je naša nada na novim snagama. Evo, tamo desno sedi ovaj momak. Ovaj momak je jedna od svetlih mladih zvezda Partizana i u njem se skriva naš način rada. Fokus na mladim igračima, želimo jim dati svu potrebnu izobrazbu, da se nauče živeti i razumeti našu fudbalsku i ne-fudbalsku filozofiju... «

 

http://i.imgur.com/fsKkt.jpg

 

 

Aleksić je nastavio, da priča. Onda je dobio reč Djeikhun. Malo po malo stidljiv, ali boga mi, kako je napredovao. Zatim sam osečao... ponos. Možda to nije prava reč. Nisam prerok. Ali osečam, da če biti ovaj igrač još dugo dugo kod nas i da če biti dio naših uspeha.

 

Ne znam tačno zašto sam se našao u Azerbajdžanu... Lankaran je zaista lep grad, skoro

na granici sa Iranom. Hazar je isto tako vrlo dobro organiziran klub. Djeikhunu nije bilo ni 17 godina, kad je napustio rodni grad. Zatim je proveo tri sezone u našem u-19 timu i sad je konačno dobio priliku u A timu. Ono, što sam video, je... odlično.

 

Hah, pa i mi smo odlični... Imali smo nešto problema na početku sezone. Remi protiv Bežanije, poraz u Čačku ali zatim smo osigurali četiri pobede u nizu (2 JSL, 1 LŠ i 1 kup) sa gol razlikom 13:0. Javor smo deklasirali sa 5:0, a igrali smo sa jedinim pravim napadačem (tri povređena + 1 suspenz).

 

Verovatno če naš predsednik sad predstaviti ceo naš tim...no, sad govori več o braničih. Evo, da vam ja kažem o golmanima. I meni je bilo teško. Radiša Galić u 41. godini starosti zaključio je veoma uspešnu karijeru; u Partizanu bio je sve od juna 2073. Došao je nakon veoma stresne sezone 72/73, zatim je bio u novi krizi (74/75) u sjeni Matijevića, a predstave svetske klase počele su kraj 70-ih i kroz celu sledeču deceniju. A zašto je bio Radišin transfer iz Zvezde u Partizan istorijski? Jer je se takva izmena klubova navodno desila prvi put nakon 31 godina (i ne 60, kako krivo piše), prvi put nakon Ismeta Mirosavljevića (2042), dakle to je bilo tri godine pre nego sam ja rođen! A po drugoj strani nakon tog transfera odlazci iz Zvezde u Partizan znatno su se povečali. Matijević, Čirković, Janicijević, Mitić, Milunović...Ali ja i Radiša nismo bili u nikakvom sukobu, neka vam to bude jasno. Prvi izbor? Naravno Požidajev; Kranjec je isto tako dobar, ali Rus ima još 5-6 godina karijere... E, sad malo tiše..

(govor Aleksića; SS su samo kod zanimivih ili novih igrača, prošle ili ove sezone)

 

 

»BRANIČI. Oni me malo brinu. Iako atletske postave, štoperi trebaju,da se poboljšaju. Altamirano, Luketić i Ilić, na vas mislim. Fabio, molim te, proradi neke stvari pre svega u glavi. Imaš več 28 godina. Muhamed, si preveo? Bekovi? Problem, veliki problem. Abaurre i Stojanović uopče nisu bekovi, nemaju napadačkih ambicija ni kvaliteta. Ni

Mowlik, kojeg smo platili 16.5 milijuna West Hamu. Jedini pravi bekovi su na levoj strani: Lopez i Vukajlović (Mladost, 450k, sad u U-19). Na desnoj jedini pravi bek bio bi Nemanja Tomić, ali... čekajte, mir u dvorani... on je sad posuđen Zvezdi. Tiše tamo.

VEZNI RED. Ovde moram reči, da sam zadovoljan. Dejane (Milić), ti si sad lider tima, a tvoj copy-paste Zoran Govedarica (ex-u19) pravi je naslednik. Imamo širok izbor igrača: Holub, Đoković, Vasić, Karas; onda više napadački usmereni Gurbanov i Jovanović (ex-Sremov wonderkid). Kad vidim krila, sam u ekstazi: Runje, Cesar na levoj, Kovalev i Aparicio na desnoj strani. Vi vodite ovaj tim. Vi ste žila, kroz koju vodi Partizanova kri.

NAPADAČI. Promena generacija je pred nama. Željko (Krunić), ponosan sam na tebe, da si produžio ugovor na još dve godine dana. U tvojoj 35. godini ti si pokazao, kako se bori za tim: na Marakani u 1. kolu zabio si 2 put za pobedu od 4:3. Hrvoje! (Ratković), ti si momak za finalne utakmice, ali znaš, do finala treba tek doči. Davor! (Marković, prišlek iz Zagreba, 2092) Lulzim! (Muca) Na vas računam. Preuzmite odgovornost!

Poštovani, pred nama su novi izazovi. Pred nama su godine jubileja i veselja. Za dve godine slavimo 150 godina kluba, za 12 slavimo 100. sezonu našeg trenera u našem klubu. Potrudite se i igrajte najbolje, što znate. Znajte, da nikad nečete biti sami. Uskoro če biti napravljen shortlist potencialnih kandidata za Partizanovih naj 11 u poslednjih 50, a kasnije i 100 godina.«

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

 

FK Partizan Beograd: nakon sezone 2093/94 očekujemo godinu jubileja

 

 

Kraj sezone 2093/94: Timski rad - garant za duplu krunu!

 

 

Jelen Superliga:

 

http://i.imgur.com/50S5z.jpg

Lav Kup:

 

 

Liga Šampiona, četvrfinalni dvomeč:

 

 

STATISTIKA

 

http://i.imgur.com/N3qCn.jpg

 

Partizan sezone 93/94 je mešanica radnika i kreativaca (=efikasnosti). Svi za jednog, jedan za sve. Šampionat, 14. uzastopni, osvojio se pet kola pre kraja bez prevelikih problema. Prošle sezone crno-beli su ju otvorili gostovanjem u Sremskoj Mitrovici i igranjem na 40 stepeni; a ove sezone več u 1. kolu opet najteže gostovanje, na Marakani. Ipak, Partizan je u sijajnom meču osvojio sva tri boda (4:3). Na drugom paklenom gostovanju kod Srema (2:0) drugi gol za Partizan postigao je Nenad Jovanović, ex- Sremov wonderkid... Ne, nije poljubio Partizanovog grba... Jedina dva poraza u sezonu upisana su u Čačku i u novoj godini kod Zvezde (0:3), u nebitnom meču (na sreču).

 

U kupu crno-bele je dvaput spasila sreča (=penali) u Nišu (OFK) i Novom Sadu (Vojvodina), da bi na kraju deklasirali najslabiji tim prve šestorice i zabeležili najvišu pobedu u kupu do sad.

 

Europska priča završena je u četvrtfinalu protiv možda trenutno najboljeg tima na svetu. Do poraza u Humskoj Partizan je recimo upisao visoke pobede: 4:1 (Dinamo Kijev), 7:0 (PSV), 9:1 (CSKA Moskva) i 4:0 protiv Liverpoola u osmini finala. U Londonu preokret iz 0:2 na 3:2 bio je... prebrz i Topničare je spasio (zaista topovski) udarac iz 35 metara. Ipak novi europski prvak je Chelsea, koji je pobedio susjede sa 1:0 i time je crveno-beli kontingent zabeležio treči poraz u poslednjih 6 godina, kad je svaki put igrao finale.

 

 

 

VESTI IZ HUMSKE: OPROŠTAJI I KRAJ NEKOG DOBA

 

Luan Gahxaj (Tomsk), albanski golman, prvi je čuvar mreže iz te zemlje nakon više od 50 godina. Samo oni najstariji Metuzalemi sečaju se generacija iz 20-ih te 30-ih, pa i nekoliko godina pre, kad su Ilir Shala, Berisha i Astrit Ahmeti (došao u sezoni 2022/23, kad je Partizan prvi put podignuo pehar za najbolji tim Europe) drug za drugim veoma uspešno branili mrežu Partizana.

 

No, ta tradicija nije bila toliko spominjana, kao neka druga. Nakon 22 godina igranja i narednih 28 provedenih na klupi Partizana, legendardni Partizanov igrač, najbolji strijelac Lige Šampiona u istoriji te najbolji strijelac u prvenstvenim utakmicama, 21. jula 2094 rekao je zbogom fudbalu. Ime tog igrača na ovom forumu postalo je znano več pre skoro dve godine. Sve to vreme, skoro 50 godina o njemu se pričalo samo o superlativima.

 

 

Sad dolazi nova doba; doba u kojima se na kratko vreme osečamo sami, ali na nama je, da stvaramo nove Muhamede. Neka nas to bodri u budučnosti, na pragu 22. stolječa.

 

 

http://i.imgur.com/IZ5iU.jpg

 

Hvala ti.

 

Karijeru aktivnog igrača završio je dugogodišnji kapiten tima, Dejan Milić (35). On če od sad dalje delovati u trenerskom štabu. Dejan je u klub došao u sezoni 2079/80 iz Javora.

http://i.imgur.com/ipObF.jpg

 

 

Novi zadaci za sledeču sezonu: pre svega pronači zamenu za Željka Krunića, koji če odigrati svoju poslednju sezonu u Partizanu. Trenutno su u timu još Jovanovič, Muca, Marković i Ratković, ali kako smo saznali, politika rotacije znači, da treba u timu imati ništa manje od 5 kvalitetnih napadača. Finansijsko Partizan stoji odlično, a šlag na tortu dodale su i statistike o poseti u Humskoj. Prosečan broj gledaoca na stadionu Partizana u poslednjoj sezoni znašao je 114.219, što je najviše do sad. Da li če to prisiliti upravu, da konačno sagradi novi stadion? Teško...

 

 

VESTI IZ SVETA: SP U ENGLESKOJ: ŠVICARSKA 1, FRANCUSKA 0

 

Out nakon grupne faze: Poljska, Argentina, Brazil, Nemačka. Kanada u četvrtfinalu, a priča za sebe je (konačno) slovenačka reprezentacija. Ta je u plejofu kvalifikacija izbacila Srbiju (0:0, 1:0), a zatim uspela da završi na 1. mestu u grupi, pobedivši svetske prvake Nizozemce te Obalu Slonovače, da bi na kraju ispala od Kolumbije u osmini finala.

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png

 

Polusezona 2094/95: več sad visoko, sledeču godinu još više?!

 

 

Jelen Super Liga:

 

http://i.imgur.com/UhqWc.jpg

 

 

Lav Kup:

 

Partizan 2:0 Spartak (S)

Čukarički 0:3 Partizan

Vlasina 0:3 Partizan

 

 

 

Tottenham 2:2 Partizan

Partizan 4:0 Panathinaikos

Partizan 2:0 Barcelona

Partizan 3:0 Tottenham

Panathinaikos 0:2 Partizan

 

Osmina finala, žreb:

 

Inter : Partizan

 

 

Odličnu polusezonu crno-beli treči put zaredom otvorili su pobedom na derbiju; opet se moralo iči na Marakanu i opet se pobedilo, tesno, ali ipak: 2 prema 1. To, da se večiti derbi igra več u 1. kolu, več je dobro znana glupost onih, koji organiziraju kalendar JSL, ali zaslužena pobeda prvaka očito je digla samopouzdanje pre novih izazova. U tim, Partizan je dominirao i lagano obavio svoj posao na sva tri fronta. Kup nečemo ni spomenuti; u LŠ je Tottenham potvrdio, da je za klasu bolji i od Barce, jer je jedini namučio Partizan, koji je u Londonu zaostajao več 0:2.

 

Osim Londončana, najviše problema crno-belima stvorila je Vojvodina, koja ima sanjsku jesen. Samo najstariji ljubitelji fudbala sečaju se, kad su poslednji put Vošu videli tako visoko. Jedini tim iz Novog sada svojom igrom žanje simpatije iz večih delova Srbije, a duela Partizana i Vojvodine na jesen 94/95 za duže vreme če ostati u pamčenju pratioca najlepše igre na planetu! U prvom okršaju, 11. septembra u Novom Sadu, domači su vodili 1:0 i 2:1, da bi onda u 93. minutu Altamirano (argentinski štoper u Partizanu) šutom u gužvi crno-bele spasio prvog poraza u sezoni. Taj se posle i desio, u Ivanjici (eksekutor več poznati, Jovica Cvorkov, koji je slične scenarije, (nezaslužene) pobede od 1:0 izvajao več u dresu Pivara iz Apatina), ali to, što smo videli u revanšu timova iz Beograda i Novog Sada je za poeziju:

 

http://i.imgur.com/K1cq4.jpg

 

Do 81. minuta crno-beli su lagano vodili sa 2:0, da bi onda Gaxhaj promašio dodavanje Luketića i osramotio obojicu! Gosti su posle preko Bjelića došli do ipak zasluženog izjednačenja. 88. minut-centaršut Cesarja i gol Davora Markovića za 3:2 i ludnicu na tribinama. No, to nije bilo sve, Voša prodira po desnoj strani, asistencija do Mitrovića, koji u poslednjem minutu meča goste opet vrača u igru i utiša 120.000 ljudi na JNA. Ali pobednički mentalitet prevladuje u Humskoj, jer je več u sledečem napadu (opet centaršut sa leve) najviši u skoku Runje, Raičević je neodlučan i konačnih i neverovatnih 4:3 za Partizan.

 

Tako druga najviša pobeda crno-belih u prvenstvu (

10:1 protiv Bežanije) ostaje praktično nezapažena...

 

 

Transferi, jesen 2094/95

 

http://i.imgur.com/aZm2e.jpg

 

Vukajlović (pozajmica u OFK Niš; več od pre kod nas, SS u vezi napredka)

 

 

Mislim,da smo obavili odličan posao u veznom redu, gde smo zaradili skoro 15 milijuna eura - prodajom Holuba i Karasa (njega za 8.5 mil. u Srem-nema ga na SS, jer je prodan več u junu), da bi za ništa dobili odličnog srbskog reprezentativca, koji je izrastao u Romi. Drugo pojačanje za prvi tim, je brza ruska raketa, koja če biti zamena za veterana Krunića. Djalović i Mladenović su igrača za budučnost, za oko 2 godine če biti jasno, da li su spremni za prvi tim.

 

http://i.imgur.com/Ziwci.jpg

 

PARTIZANU ZA 150. ROĐENDAN STRATOJET?

 

Kako navodno saznaje Blic, fudbaleri Partizana uskoro se neče više "cincati" ostarelim avionima, tipa Boeing 797X i sličnima. Ne samo, da bi trebali postati prvi tim u Srbiji sa klubskim avionom; nego če to plovilo biti ništa drugo nego famozni Stratojet Chronos, ultra brzi business jet! Neverovatno, ali istinito. Predsednik Partizana Nebojša Aleksić ovih navedba nije želeo ni da zanika ni da potvrdi, ali ako se to zaista dogodi, Partizanov grb če dostiči granice stratosfere. Sa doletom 15 hiljada kilometra i moguču brzinu do 3.5 Macha ovaj "supersonic" može dostignuti visinu do 35 km (obični putnički avioni stignu do najviše 12 km).

 

http://flyawaysimulation.com/downloadimages/Image/Chronos.jpg

 

"Naravno, da se ovde postavlja i pitanje novca i ekonomičnosti. Od gde Partizanu pare za njega; i razmišljanje o njem je... skupo! Onda... da li se isplati? Za 10 utakmica na leto, i to u Europi, gde je sve na dohvatu ruke-Grčka, Turska, Italija... Mislim, da bi do Milana jedva stigli popiti kafu! Okej, ima Partizan feeder klub u Kini, ali zar je to razlog?Treča stvar: sigurnost, ona najvažnija!" Inženir dr. Slavoljub Pavlović, stručnjak za civilni avionski transport, skeptičan je i zbog "reklama, da taj avion može pristati i na veoma kratkim stazama. Opet pitanje varnosti, uopče nema razloga, da se bilo kamo žuri. Nema nikakvih realnih argumenata za nakup ovog čuda."

Edited by Sir Aleš
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png

 

 

Uoči poslednjeg kola rednog dela Jelen Superlige tenzije na relaciji Ivanjica-Humska; srbski vice-šampioni ne odlučuju sami o svojoj sudbini

 

»MOTRIČEMO SVAKI POTEZ CRNO-BELIH!«

 

Bila so to neka davna vremena, kad su trener Javora, Stevo Ilić i strateg crno-belih, pre utakmice otišli na zajednički ručak i nakon meča popili piče. Bez obzira na konačni ispljen. Pre četiri decenije to je bilo sasvim normalno, ali ni Javor nije bio ni sjena tima, kakvog predstavlja

danas.

 

Tim iz juga Srbije svoj uspon započeo je u 80-im godinama ovog stolječa, no dolazkom novog trenera Nikole Trifunovića, »Beli« su u prošloj sezoni ostvarili največi uspeh u povijesti kluba, završeči na 2. mestu. Na Ivković Parku čula se himna Lige Šampiona, došli su velikani poput Intera i Lyona. Javor je sve to nadgradio 3. mestom u grupi ispred Villareala, a na drugoj strani platio sve to igrama u šampionatu. Početak prolječnog dela sezone, Javor je otvorio petardom protiv Sajkasa (5:0), ali je onda polužio oružje kod Bežanije (0:2) i Mladosti (1:3), kod kuče samo remizirao sa Vojvodinom (0:0), da bi onda u polufinalu Lav Kupa ispao protiv Zvezde, a i završio europsku sezonu, porazom od Goteborga u 1/16 finala LE.

 

http://i47.tinypic.com/16gx5vt.jpg

Ipak, Javor, koliko je u nezavidljivoj situaciji, od trojice kandidata, koji se bore za ulazak u Plejof za prvaka, ima najlakši posao. Domača pobeda protiv najslabijeg tima lige, koji još nije upisao pobedu, ne bi smela biti pod pitanjem, ali Javor ne odlučuje sam... Sasvim suprotnu situaciju ima senzacija lige, zvana FK Beograd, koji ima najbolju poziciju na tabeli, ali (baš) u 22. kolu dočekuje lidera na tabeli, Partizan!

 

http://i50.tinypic.com/2vuydxx.jpg

 

I tu se za neke ljudi sve završava. Ne pomišljaju, da postoji i tim iz Apatina, koji gosti Vojvodinu. Sa obzirom, da Apatinci več sad imaju bolji međusobni score sa Javorom, i da bi pobeda Beograda nad Partizanom zvučila kao znanstvena fantastika, čini se, da bi pobeda nad Vojvodinom (koju prati pad forme u odnosu na jesen) najverovatnije značila preboj za magično 6. mesto i time več ulazak u euro kupove.

 

 

»PARTIZAN NE SME, DA ODMARA IGRAČE! PARTIZAN NEMA NIKAKVIH PROBLEMA!«

 

http://pubs.usgs.gov/gip/dynamic/graphics/lava_fountains.gif

 

Kako to, da nismo planirali, da če nakon 84 godina i 177 nakon veče erupcije opet izbruhniti južnoislandski vulkan Kafla, koji če zatvoriti veči dio zračnog prostora? Partizanova delegacija tako je morala u Milano, na prvi meč 1/8 finala Lige šampione otputovati (i vratiti se) autobusom (ideje o Stratojetu preložile su se za nekoliko meseci); na Meazzi bilo je solidnih 0:0, a na JNA Ratković je u 2. minutu postavio konačnih 1:0.

 

Geografija nikad nije bila toliko zanimljiva kao ove sezone, kad se još ne zna, kako če crno-beli krenuti na novi dugi put, više od 2.500 km, do Lisabona i stadiona Jose Alvalade. Kao zakleto, ove sezone osim Milana (sa kojim bi se mogli pomeriti jedino u finalu) između osam nema ni jednog tima iz centralne Europe, a ako crno-beli prođu zeleno-bele, morati če se opet vratiti na Pirenejsko poluostrvo (Benfica ili Real Madrid). Još jedna stvar: gde su uvek prisutni timovi iz Engleske?

 

http://i47.tinypic.com/24fy6mv.jpg

 

U međuvremenu Partizan se u polufinalnom meču Lav Kupa revanširao Sremu za poraz nekoliko dana pre u prvenstvu i u novom derbiju u Sremskoj Mitrovici (promenivši 5 igrača) slavio sa 1:0 (Marković). Baš press konferencija 118-godišnjaka nakon tog meča, izazvala je srd iz Javorjevog stručnog stožera. Pre svega ove reči:

 

»Iza nas je naporan period, dve utakmice u Europi i dva teška meča protiv Srema, od kojih smo ipak pobedili onaj važniji. /.../ Treba nam odmor, da, još uvek situacija sa Lisabonom je neizvjesna. Tako, da pre svega planiram, da u meču protiv FK Beograda odmorimo malo naše prvotimce i damo prilku nekim mlađim, pa i možda Željku Kruniću, koji zaključuje karijeru. Poštujemo svakog suparnika, ali ocenjujem, da meč protiv FK Beograda nije onaj, koji bi, što se nas tiče, nešto presudio. Igrači nisu mašine, trebaju nam fizički spremni igrači, ako želimo konkurirati na sva tri fronta. Ja čvrsto verujem u svakog igrača, kojeg imamo u timu, u svom kategorijama, tako, da to ne znači, da nečemo biti favoriti i učiniti čemo sve, da pobedimo, jer to moramo.«

 

Erupcija Kafle na europskoj ravni istovetna je bila erupciji Boška Ivkovića, predsednika Javora i kasnije i trenera, Nikole Trifunovića na ove reči.

 

»Partizan je od nekad dokazao, da mu fer plej ništa ne znači. Znamo onu aferu Twitter-Fudbopoli ispred 15 godina, znamo aferu Teleoptik iz finala kupa pre deset godina. Sad se taj isti tim, izvinite, preserava, da li če kupiti super avion? Pa što ga nisu? To je slabo za fudbal i žao mi je. Mi čemo slati naše ljudi na meč Partizana i ako otkrijemo što sumljivo, prijavičemo to pristojnim organima. Tužno je, da se na ovakav način prodaje meč i da se u Partizanu govori o nekim problemima, koji to nisu«, istekao je Ivković, a ništa manje ostru retoriku nije ubrao ni Trifunović: »Znate šta, ako bi ja bio šef Partizana, i ja bi protiv outsidera malo... odmorio, jer bi mi u plejofu i meni više odgovaralo, da igram dva meča protiv za klasu slabijeg tima. Mi čemo se pošteno boriti, kao uvek i nadam se čudu.«

 

http://i50.tinypic.com/2zekodl.jpg

 

Na reakciju iz Humske nije bilo treba dugo čekati, trener Partizana ovaj put nije lepomišio i na Trapattonijev način iz 1998. novinarima i svima održao monolog za pamčenje. »Šta sad, da odgovorim? Zar se fudbalski posao reducirao samo na komentiranje gluposti, koje je neko izjavio? I onda su te gluposti važnije od taktike, treninga, igrača, pojedinaca, ličnosti...? Cirkus! Jasno je, da je nekima dosadno, što je naš tim osvojio 14 titula zaredom, da, dosadno za spavanje. Ja sam Javoru prošle sezone prvi čestitao na uspešnoj sezoni, ali na takav način je neče ponoviti. Imaju kvalitetne igrače, ali neki matori su očito izgubili kompas. Zar je Partizan kriv, da je Javor tek 8.? Da nisu obavili domači zadatak? Da se uče kampanjski? A u Apatin neče poslati nikog? Šta bi bilo, da bi oni putovali u Švedsku autobusom i došli crknjeni kuči? Imali su tu sreču. Mi je nismo i sad imamo druge brige. Meni na kraj pameti ne padne, da komentiram ekonomsku politiku drugih timova, a nekima je to hobi. No najviše me zabrinjava to, što te teške reči o nekim aferama, Fudbopoli i slično, dolaze iz tima, koji ima kao skauta zaposlenega bivšeg golmana Srema, koji je, ako je zaista došlo do nameštanja pre 15 godina, bio aktivni sudionik! (Audris Klimavicius). Nemojte me zaje*****ti. /.../ To, da naš tim ne želi pobedu? Ako vidim nekog našeg igrača, da ne igra 120%, nema mu mesta ni u prvih 61. Mi možemo ovaj meč izgubiti i ako stavim sve najbolje i najiskusnije, a i pobediti, ako stavim ceo u-19 tim; najviše valja pristup.«

 

Da če biti utakmica FK Beograd – Partizan možda najviše pamčena po predigri, pobrinule su se i največe sportske kladionice, koje su zabranile prognozu na dva rezultata, to jeste 0:0 i 1:0 za domače, jer je u poslednje vreme (po mišljenju stručnjaka neobično) puno uplata bilo upravo na ta dva rezultata. Najmanja kvota postoji za rezultat 0:1, to je i rezultat poslednjeg međusobnog duela »pod Karaburmom«, 21. marta prošle godine, kad su crno-beli zahvaljujuči Cesaru (89) došli do teške pobede. Uz to treba naglasiti i, da su obojica do sad odigrali 11 službenih duela, i da je statistika potpuno na strani budučih gosta (10 pobeda i remi iz davnog novembra 2014, 2:2).

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Untitled.jpg

 

Zašto je bilo suđeno, da se sezona 2094/95 tako završi

 

Tradicija, litvanska teorija zavere, penali...

 

 

Pre nego što započnem, neka samo kažem, da nije u mojem karakteru, da se tučem po prsima i hvalim, kako sam imao pravo. Pre mesec dana čini se, svi su imali pravo; ja i nekoliko ostalih sumišljenika ne. Sad, kad se sezona završila i u rukama imamo samo trofej Jelen Superlige, koju smo osvojili svetlobnu godinu ispred svih; sad ču i sam pridodati komentar...

 

Fokusirati ču se pre svega na LŠ i kup, o JSL ne treba izgubljati reči. Najzanimljivi detajl: 22. kolo i pobeda kod FK Beograda 2:1, nakon što smo u prvi tim na bes Javora uvalili 4 debitanta iz u-19 tima. A mi svejedno pobedili!

 

http://i.imgur.com/XkTAfst.jpg

 

Partizan je u sezoni 2094/95 napadao trojnu krunu, da bi na kraju izgubio finale Lav Kupa (498. večiti derbi) i finale Lige šampiona, nakon što je bio 120 minuta za klasu bolji protivnik, a izgubio je zbog toga, jer je u ukupno devet serija u ta dva finala pogodio samo dva put, a protivnik iz osam pokušaja pet puta. To je objektivna činjenica. Protiv Zvezde u šutevima na gol bilo je 26-8 (10-4 u okvir), protiv Škota 22-9 (11-2). Dakle, igrali smo dobro, vrlo dobro, a onda u drugom poluvremenu pali. Zašto smo došli do toga, da smo praktično pobedili same sebe? Da li smo to zaslužili?

 

http://i.imgur.com/xab7iEc.jpg

 

Za mene je bilo več čudo, kako smo u polufinalu prošli veliki Real Madrid. U četvrtfinalu smo izbacili Sporting (0:0, 2:0), da bi onda dobili »najteži moguči žreb«, finale, pre finala, kako su neki kazali. Statistički bili su u pravu: Partizan več 74 godina nije izbacio Galaktika u polufinalu; u poslednja dva navrata (2058, 2093) uvek su presudili detalji. Pre dve godine primili smo gol sedam minuta pre kraja, da bi onda ispali. A ove? Opet smo jih samljeli na JNA, vodili 2:0 do 94. minute, da bi na kraju

primili pocarski gol, kojeg ne pamtim. Kad je neki igrač sam prošao sa centra, preigrao tri braniče i lobao(??) golmana? E, očekivao sam, da nečemo na Bernabeu proči; kad su domači poveli 2:0 i 3:1 za mene je bio več kraj, a onda su se desila dva srce-parajuča momenta. Prvi je nedvojbeno nemoguči i teško videni promašaj Runjea u 57. minutu, drugi je minut kasnije, kad je Aparicio postigao pogodak odluke za 2:3 uz opet izvanrednu asistenciju Jovanovića. Ovaj 22-godišnji momak je dokazao, da je bolji u kreaciji igre nego u završnici, a Runje ima tu sreču, da smo prošli dalje. Možda čemo njegov promašaj pamtiti i više nego onaj Mitićev na Emiratesu pre deset godina. Gaxhaj na golu nije bio ne znam šta, ali je u poslednjim momentima meča pokazao nekoliko više sigurnosti i na kraju veselili smo se prolazka u finale. Real je ostao sam sa svojim problemima, a mi smo sledeči dan saznali, da igramo protiv Glasgow Rangersa. Uau!

 

31. naslov več naš; Ratkovićev ponovan hattrick; i slični naslovi bili su u kuloarima. Protiv Škota naša statistika bila je odlična, protiv nas upisali su samo jednu nebitnu pobedu ispred 22 godina, na svim ostalima upisali smo ili remi ili pobedu. Ali to nije bilo dovoljno, i ako je ko pokušao, da upozori neke stvari, odmah je bio zasmehovan. Na žalost živimo u doba, kad se smatra, da je Partizan bolji od 80% protivnika u Europi (ne kažem, da nije), uz sve probleme, koji su tu zbog statičke reputacije lige i igrača, koji još ne žele dolaziti u naše klubove. Rangers na drugoj strani živi fudbalski razcvet. Ne samo, da je u poslednjim godinama znatno bolji tim od Celtica; Rangersi imaju iza sebe Europsku ligu iz 2092 i finale iz 2093. Uz to, plavi su u ovogodišnji sezoni izbacili timove poput Porta, Man Utd-a, a čak i najbolji tim u proteklim godinama, Arsenal! U jednom članku sam govorio o psihološkom momentu, koji nosi Škote i što znače dve uspešne bitke za Britaniju, za tim, koji naskakuje vrh Europe po prvi put u povijesti! Zato sam pozvao naše igrače i navijače, da u meč krenu, kao, da jim je poslednji put, da igraju finale; ne mogu se oni setiti one genereacije Borisova, Zrnića i ostalih, koji su nam trasirali euro put pre 80 decenija, ali mogu do pobede, jer imamo znanja i kvalitete za to; imamo nekoliko pojedinaca, koji mogu presuditi meč. Dakle, imati u vidu, da ide za kvalitetnog protivnika, kojeg treba poštovati. Bez obzira na to, što jim fali najbolji napadač (Scott Mutch).

 

No, na Ullevi-ju ponovila se Marakana odnosno meč, kojeg nismo mogli dobiti. Ne Marakana ispred 4 dana (0:2, nova porcija), nego ona iz finala Lav Kupa. Meč totalnog ispromašivanja i promocija protivničkog golmana (Micović-Zvezda i litvanska zver Mindaugas Juodeikis). Protiv Zvezde propuštamo 1:0, protiv Škota 2:0, da bi pre prvog poluvremena primili gol iz slobodnjaka i 12 minuta pre kraja još jednog iz centaršuta; naš štoperski par Ilić-Altamirano ličio je, kao da su se sreli prvi put u životu. No prokockanje 2:0 nije bilo sve... meni je osobno više bilo žao događanja na tribinama. Navijanje naših bilo je katastrofalno; Škoti su barem ovde pometli na celi crti.

 

http://i.imgur.com/qXRvBCj.jpg

 

Dakle, šta raditi u buduče, da bi se osvajale takve utakmice? Pre svega, bolje izvoditi penale, jer ovo je bila katastrofa. Uigranost, neiskusnost isto tako ne valjaju više; naši igraju zajedno 4-5 godina. Ne pali. Ilić je sa 23 godina več veteran. Nekad smo takve mečeve dobili (u rednom delu), danas se idemo učiti iz početka. A možda recept nađemo u nekim ne-fudbalskim okolnostima, pogotovo ako smo vraževerni. Ja jesam. I na ovom mestu ču ponoviti ono, na što sam upozoravao pre Marakane i Goteborga. Crno na belom.

 

Činjenica broj 1. Godine, koje se završavaju na 5, iako bile jubilarne za naš tim, nisu nam dovele baš uspeha u finalima LŠ. LŠ smo osvojili inače »samo« 2035., a 2055., 2065. i 2085. igrali smo u finalima te izgubili.

 

Činjenica broj 2. I Lav kupa ni pod razno nismo smeli osvojiti, a razlog je to, što se igralo protiv Zvezde. Od 2007. dalje večiti derbi igrao se 12 puta u finalima, tima potpuno izjednačena, uz to, da Partizan nikad nije vodio u pobedama. A ne samo to: svaki tim je prvo dobio dva meča, da bi onda izgubio sledeča dva i tako dalje. Partizan je dobio poslednja dva (2070, 2090) i nova pobeda bi značila precedens uz to, da bi tri uzastopna slavja izjednačila rekord iz 40-ih godina (rekord su inače 4 uzastopne pobede, 2019-22, a i Zvezda ga ima u 60-ima). Evo istorije:

 

2027: Zvezda – Partizan 1:0

2028: Zvezda – Partizan 2:1

2029: Zvezda – Partizan 1:2

2034: Zvezda – Partizan 3:5** (penali)

2047: Partizan -Zvezda 0:1

2057: Zvezda – Partizan 1:0

2059: Zvezda – Partizan 0:1

2062: Partizan – Zvezda 5:1

2063: Partizan – Zvezda 0:1

2064: Zvezda – Partizan 1:0

2070: Partizan - Zvezda 2:0

2090: Zvezda – Partizan 0:1

2095: Partizan – Zvezda 2:3** (penali)

 

/Zvezda vodi 7:6 u pobedama/

 

Činjenica broj 3. Litvanski igrači (golmani). Strah i trepet Partizanovih napadača, nekad u Sremu, sad u Rangersima. Upozorenje: kod Zvezde trenutno ima 4-5 kvalitetnih igrača iz te zemlje...

 

Kako sad napred? Psihički se odmoriti, nema velikog takmičenja ove sezone i onda sledeče sezone opet napasti sva tri trofeja. Možda prodati nezadovoljne: uvek ozlijeđenog Kovaleva i Mowlika; treba nam ofenzivni desni bek, a neko desno krilo. Možda osveženje u napadu? Ratković nam može služito još 2-3 godine. I poklon gospodinu Željku Kruniću, koji završava svoju fantastičnu karijeru kod Partizana. Nije se naigrao ove godine (pet nastupa, tri gola), ali ukupno u 12 godina upisao je 334 nastupa i 168 pogodaka.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Evo liste svih dosadašnjih pobednika: Srbija (JSL, Lav kup), Hrvatska (HNL), Liga šampiona, Europska liga (kup UEFA):

 

Srbija-JSL-Prvi dio

Srbija-JSL-Drugi dio

Srbija-JSL-Treči dio

 

Srbija-Lav Kup-Prvi dio

Srbija-Lav Kup-Drugi dio

Srbija-Lav Kup-Treči dio

 

 

Hrvatska-HNL-Prvi dio

Hrvatska-HNL-Drugi dio

Hrvatska-HNL-Treči dio

 

Europa-Liga Šampiona-Prvi dio

Europa-Liga Šampiona-Drugi dio

Europa-Liga Šampiona-Treči dio

 

Europa-Europska liga-Prvi dio

Europa-Europska liga-Drugi dio

Europa-Europska liga-Treči dio

Link to comment
Share on other sites

Grafičar vodovod i Metalac su najbogatiji hrvatski klubovi, obojica iz Osijeka. Imaju nove stadione od 14 odnosno 21.000 kapaciteta. Kamen Ingrad isto tako ima stadion od 20K... Kao zanimljivost: Dinamo sad stabilan drugoligaš, MP ima 8 mesto u 2. HNL (igrao je 3 sezone u trečoj ligi), a u prošloj je bio 10. A Hajduk je završio u spodnjem delu 1. HNL.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png

Partizan u Azerbajdžanu nastavlja pripreme na novu sezonu; domači navijači okupiraju treninge Partizana, da bi videli svog miljenika u crno-belom dresu


GURBANOV-MANIJA U BAKUJU


22. jul 2095

Iza fudbalera Partizana je prvi kontrolni meč na pripremama u Azerbajdžanu. Crno-beli su u prvom susretu u mešanom sastavu savladali Inter Baku sa 5:1 (Ratković 2x, Gurbanov, Di Maria, B. Ilić), a sva pozornost domačih navijača bila je osredotočena na 21-godišnjeg Djeikhuna Gurbanova, najboljeg azerbajdžanskog fudbalera u poslednje vreme, čija vrednost na Transfermarktu trenutno iznosi nešto manje od tri milijuna eura. »Igrali smo dobro, naravno, da sam sretan što sam postigao gol i nadam se, da ču dobrom igrom nastaviti u toku cele sezone. Što se tiče navijača, naravno, ne dolaze jim timovi poput Partizana svake godine u goste, a što se mene osobno tiče, naravno, da mi je drago videti moje sunarodjake, da su sretni i da sam i ja dio toga, da su počeli malo više verovati u fudbal. Nadam se, da če se dio te euforije prenesti i na reprezentaciju.«


Partizan če u Azerbajdžanu odigrati još dva meča, protiv Olimpik Bakuja i Tovuza, pošto se nisu uspeli dogovoriti za meč protiv Hazara, Gurbanovog matičnog kluba. 28.7. sledi provera protiv Teleoptika, a 1. avgusta u Humsku dolazi Valencia. U prvom kolu šampionata sezone 2095/96 (več 90. za stratega crno-belih) Partizan če za razliku od protekle tri sezone imati na papiru lakši posao, jer na stadion Partizana dolazi iznenađenje prošle sezone, FK Beograd.


http://i.imgur.com/yP4IL0F.jpg

Fabiano

Marfil

Radenković i njegov potencial

Ajdovec


Protiv Intera od novih pojačanja priliku je dobio jedino Fabiano, novo pojačanje iz Gremia; mladi reprezentativac zemlje, koja je trenutno tek 35. na Fifinoj tabeli i koja očekuje četvrtfinalni meč Copa Americe protiv favoriziranog Meksika. Kakvo je mišljenje trenera Partizana o ovogodišnjem prelaznom periodu, u kojem je Partizan nakon duže vreme ostvario veliki profit, prodavši trojicu igrača, i da li možemo očekivati još koje pojačanje? »Zadovoljan sam, jer smo se pojačali na nekoliko pozicijama. Da li je to kraj, ne znam, postoji mogučnost, da dovedemo još nekog... Na levom boku priliku u prvom timu dobiče Vukajlović (došao pre dve sezone; prošlu proveo na pozajmici kod OFK Niša), koji če pored Lopeza predstavljati izuzetno ofenzivnu opasnost za protivnika. Obojica igraju prvenstveno na levoj strani, ali če po dogovoru i odvisno od prilika, igrati i na desnoj. Marfil je dodana vrednost u sredini terena, link između obrane i napada. Vezni red imamo izuzetno kvalitetan i ovde moramo ostvariti našu prednost u odnosu na ostale timove u JSL. Radenković ima ogroman potencial, i za nekoliko godina očekujem ga u prvom timu. Ajdovec? Jedan od ključnih aktera Kopra u osvajanju šampiona Slovenije. Na neki način mi je žao, jer znam, da če biti Koper bez njega za nekoliko procenta slabiji; nadam se, da če jim biti žreb za LŠ povoljan, imaju Salzburg u 2. pretkolu, koji nije nepobedljiv. Što se drugog slovenačkog čuvara mreže tiče (Kranjec), on prošle sezone nije puno igrao, što je šteta. Ja još računam na njega, ima ugovor do 2098., zato trenutno pregovaramo o mogučnosti, da ode na pozajmicu u neki drugi klub, radi se o Srbiji.


Naravno, da mi je žao svih odlazaka, ali Abaurre je več znao, da sa dolazkom Vukajlovića neče biti toliko standardan; Kovalev je htio sam van i njega su mučile povrede, a Luketić u protekle dve sezone nije puno igrao, zato je bila to za njega najbolje rešenje.«



http://i.imgur.com/1k8IZ2P.jpg

Uoči 500. večitog derbija: Partizan u premoči**

 

(EDIT 1.5.2015 odnosno u aprilu 2115 igračke godine! 500. derbi je bio, kad brojimo ukupne mečeve u tom sejvu od sezone 2006/07 dalje, ali sam posle skapirao, da se derbiji broje samo na prvenstvenim utakmicama. Zato če derbi 31.8. 95 zapravo biti "samo" 469. prvenstveni i zato sve, što sam dole napisao, ne važi više. Popravljene brojke sa svim rezultatima jubilarnih derbija biče objavljene na reportu sezone 2114/15, a ako če to biti moguče, ispravljeni če biti i negde stari postovi!).

 

Ako neče biti nikakvog prestavljanja meča Jelen Superlige, u 4. kolu JSL, 31. avgusta u 17 časova na Marakani odigrače se 500. večiti derbi između Crvene Zvezde i Partizana. Istorija se piše i za trenera Partizana, kojemu če to biti več 374. put, da vodi svoj tim protiv crveno-belih! U međusobnim duelima Partizan premočno vodi: upisanih ima čak 218 pobeda, dok je Zvezda pobedila 62 puta uz 93 remija. Uz to treba dodati, da zvanična statistika za remi smatra i meče na ispadanje u Lav Kupu, gde su o pobedniku odlučivali penali...

Partizan vodi i u tako zvanim jubilarnim derbijima, igranih od sezone 2006/07 (4 pobede, 1 remi i 3 poraza). Svi ti derbiji igrali su se u šampionatu; u večini primera nisu doneli važnih odluka; postoje ipak izuzeci.


150. večiti derbi: 24.2.2013, Zvezda – Partizan 1:2. Trener Partizana do tad još je tražio prvu pobedu na Marakani, koji je bio najbliže več u prvom večitom derbiju u karijeri (22.10.2006), ali je gol Boye u sudački nadoknadi poništio Miljaš iz slobodnog udarca. Skoro sedam godina kasnije Partizan je četiri dana nakon neverovatne pobede usred Minhena (1/8 finala LŠ) skinuo skalp i Zvezdi na Marakani-prvi za trenera crno-belih!


200. večiti derbi: 25.5.2025, Zvezda – Partizan 1:3. Parni valjak je sezonu završio triumfalno, pobedivši poslednjih 6 utakmica.


250. večiti derbi: 6.6.2037, Partizan – Zvezda 1:2. Pobeda Zvezde u poslednjem kolu več odlučenog šampionata.


300. večiti derbi: 16.5.2049, Zvezda – Partizan 2:0. Šutevi (18-4) za Partizan, kao i skoro sva ostala statistika, ali neverovatan poraz (prvi u sezoni) u 29. kolu JSL Partizan bi skoro koštao titule, ali je več u 30. kolu pao glavni konkurenat, OFK (3:0). Za crno-bele je prilikom razmera branio tek četvrti golman, Robert Peres, pošto je sva ostala trojica bila povređena. Zvezda je ipak završila kao treča.


350. večiti derbi: 1.6.2061, Partizan – Zvezda 4:0. Šampioni Europe u zaostalom meču 30. kola ostvarili su veliku pobedu nad večitim rivalom. Nakon tog meča 10 Partizanovca i jedan igrač Zvezde tvorili su idealnih 11 tog kola!


400. večiti derbi: 24.9.2072, Partizan – Zvezda 0:0. U jedni od najčudnijih sezona u povijesti, Partizan ne samo, da nije uspeo ni jednom, da pobedi Zvezdu, nego nije uspeo zabiti ni jedan gol (2x 0:0 u Humskoj i 2x 0:2 na Marakani). Partizan je u toj sezoni završio kao treči iza Srema i Zvezde, ali je prema svim očekivanjima postao prvak Europe.


450. večiti derbi: 20.5.2084, Zvezda – Partizan 2:3. Ako 12 godina pre ništa nije išlo tako, kako treba, u ovoj skoro sve je bilo na strani Partizana, koji je Zvezdu pobedio u sva četiri navrata. Večita rivala opet su bila borbu za titulu. Šlag na tortu donela su oba meča na Marakani, koja su dobijena u sudački nadoknadi! Crno-beli su u meču 29. kola zaostajali več 1:2, da bi onda preokrenili rezultat i preko Mitića (ex-igrača Zvezde) i Grujičića u 92. minutu pobedili tad aktualne osvajače Europske lige (!) sa 3:2 te povečali prednost na tabeli na +7.



http://i.imgur.com/g4uogo7.jpg

Europa: Partizan 2. po koeficientima; Srbiji se opasno približava Škotska


Pre svega zbog uspeha Rangersa (osvajanje LŠ prošle sezone te LE u 2092 te finale 2093), Škotska (42.775) je na Uefinoj tabeli koeficienta zemalja povečala prednost ispred Holandije (35.808) na osmoj poziciji i time za Srbijom, koja je još sedma (43.682) zaostaje za manje od boda. Pozicije od šestog do prvog mesta, za sad se čine nedostižne: šestoplasirana Francuska (3 mesta u LŠ) beži za više od 10 bodova (53.839), slede Portugal (56.580), Nemačka (57.887), a prostala trojica je klasa za sebe (4 mesta u LŠ) – Italja (70.893), Engleska (75.847) i Španija (77.455).


Plasma klubova na tabeli koeficijenta, Srbija:

2. Partizan (138.410)

25. Javor Ivanjica (68.412)

35. Srem (63.411)

54. Crvena Zvezda (45.411)

98. OFK Beograd (26.412)

146. Mladost Apatin (20.412)

176. FK Novi Sad (18.412)


Hrvatska:

234. Grafičar Vodovod (12.191), sledeči klubovi se nalaze na pozicijama 426.-453 (4.192)


Slovenija:

na pozicijama 489.-507., sa koeficijentom 3.572

Edited by Sir Aleš
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png



Partizan na zimski odmor odlazi odlično razpoložen, a u njegovom taboru se nadaju, da če i u drugom delu sezone održati dobru formu, koje nije prekinuo ni niz povreda


OPTIMIZAM PRE DOMAČIH DERBIJA


»Prvim delom sezone moramo biti veoma zadovoljni. Imali smo nešto problema u prva dva kola, ali onda je naš Parni valjak krenuo, i niko nas nije mogao zaustaviti, napravili smo niz od 11 pobeda za redom, uz to, da smo sve mečeve protiv glavnih rivala več obavili u gostima, pobedili sve osim na Karaburmi, i sad na prolječe nas čekaju revanši na našem stadionu, gde ne znamo, da gubimo. Ipak, moramo odraditi kvalitetne pripreme; prvi mečevi nastavka sezona če biti ključni. U naredna četiri kola očekuju nas Srem, Zvezda, Vojvodina (u gostima) i Javor, uz dva meča u Ligi šampiona. Do tad je još daleko. Našu igru, a pre svega efikasnost, čemo teško ponoviti, pre svega zbog večeg broja težih utakmica, a i zbog psiholoških momenta, jer če se odlučuvati o broju trofeja. Znamo svi, šta se desilo prošle sezone, i u koje vreme smo pali, cilj je, da to popravimo. U nekim trenucima me čak i zabrinula naša dobra igra; moramo nešto pustiti i za prolječni dio.« Trener Partizana tako je praktički opisao čitavu polusezonu 2095/96, u kojoj je Partizan, dva dana nakon pobede u Ivanjici (1:0), proslavio svoj 150. rođendan.



http://i.imgur.com/wv6dzfj.jpg



Kad su svi u formi i kad je povratak povređenih briga


Samo 0:0 kod kuče protiv FK Beograda, a u 2. kolu (opet) propust vodstva 2:0 i poraz od 2:3 protiv OFK Beograda šokirali su crno-beli svet. Igor Ajdovec, novi čuvar mreže, koji nosi i broj 1, bio je jedan od najviše kritikovanih igrača sa strane nekih medija, koji su več nakon dva kola predviđali kolaps Partizana. To se i kulminiralo povredom poslednjeg ovogodišnjeg pojačanja, rumunjskog napadača, koji je za dobar milijun eura došao iz bukareštanskog Dinama (zbog njega je Davor Marković posuđen Monacu do kraja sezone). Neki stariji i bolje upučeni fudbalski pratioci uspoređivali su ga sa transferom Adriana Stancuja ispred 80 godina... ali SAMO njegove slabe stvari. Rumun se tad isto tako povredio, i na svoj debi čekao je duže vreme, ali je zato šest godina zatim postigao najlepši gol Lige Šampiona, u finalu protiv Sportinga...


Ako se je ona stvar završila dobro, onda če se valjda, i ta? Barem tako je pokazao nastavak! Partizan je u nastavku šampionata ostao neporažen, čak upisao je 11 uzastopnih pobeda; niz, koji je zaustavljen remijem 0:0 protiv Bežanije. Crno-beli su imali gust raspored i utakmice protiv rivala sve u gostima, ali uspeli su-pali su Zvezda (1:0) na 500. večitom derbiju, Srem (2:0) i Javor (1:0). Unatoč povredama, pre svega igrača veznog reda (Đalović, Đoković, Govedarica), napadača (Malahov i malo Jovanović baš u to vreme činilo se, da ja je crno-bela mašinerija najbolje proradila. Napadači su bili u izvrstnoj formi na jesen, izdvojivši dvojicu: Lulzim Muca (18 utakmica, 16 golova; junak albanske reprezentacije i pobede nad Francuskom u kvalifikacijama za EP); i Claudiu Luca (9 utakmica, 8 golova, od toga 4 na debiju u LŠ protiv Brage, i ukupno 5 u LŠ). Nenad Jovanović više je učestvovao u kreaciji igre nego u napadu; Ratković (5) i Malahov (3) nešto su bili povređeni, pre svega Rus, koji je ipak dočekao svoj trenutak u Bragi (3:0), zabivši dvaput (iz čak 12 šuteva).



Supermarket golmana u Sloveniji...


No, napadači ne bi značilo toliko bez solidne obrane. Štopera Ilić i Altamirano su neprekosljivi; zbog Vukajlovića na levom boku Abaurre je zaboravljen, a šta da kažemo o Igoru Ajdovcu? 19 utakmica, 13 »clean sheeta«, 8 primljenih pogodaka, uz nekoliko fantastičnih intervencija i to u ključnim trenucima utakmica (Srem, Javor, Juventus u Torinu...). Da li je to jedan od najboljih golmanskih debija? Zbog njega se drugi slovenački čuvar mreže u Humskoj, Kranjec, morao preseliti na pozajmicu u OFK, a pogled na tabelu kaže, da se Romantičari (predviđeni pomočnim trenerom Dragišom Mirkovićem, ex-Partizanovcem) nakon duže vreme bore za Ligu Šampiona! Trio odličnih golmanskih predstava iz Slovenije zaključuje jedan, koji je skoro pridoneo senzaciji... Protiv Levskog u 5. kolu LŠ u Beogradu (prvi meč u Sofiji je dobijen 6:0) očekivana je rekordna pobeda u Europi (10:0, Porto, 2053), ali umesto toga smo videli simultanku Edvina Perkoviča na golu upornih Bugara (šutevi 29-7); crno-bele je spasio tek gol Luce u 63. minutu.




http://i.imgur.com/jmJwFa1.jpg


U FOKUSU: ZAŠTO JE 500**. VEČITI DERBI MORAO PRIPASTI PARTIZANU?


Marakana na jesen povoljnija od majske!

 

** kao što smo rekli, igrao se zapravo 469. večiti prvenstveni derbi


http://i.imgur.com/ViNsCOd.jpg

 

U sportskom, što se tiče kartona (samo dva žuta), ali ne i agresivnosti (tri povređena igrača), crno-beli su protiv Zvezde upisali do tad drugu pobedu u sezoni. Odlučio je šut Nenada Jovanovića iz sredine 16-erca nakon prodora Cesara po levoj strani. Osim šuteva na gol (10-5 za goste, 5-1 u okvir gola), Partizan je imao i nekoliko veči posed lopte (53%), a domačima je još kako nedostajao prvi kapiten, Čedomir Tošić.


Ako ste u 500. derbiju stavili na Partizan, bili ste u pravu. Za crno-bele smo u poslednje vreme navikli, da se njihove dve (kad i više) posete Marakane na sezonu razlikuju kao dan i noč, zavisi u kojem letnom periodu se igra tamo. Drugim rečima, Partizan je kralj jesenskih derbija na Marakani. U poslednjih deset godina na devet mečeva, kad se tamo igralo u periodu od augusta do decembra, upisao je šest pobeda, jedan remi i dva poraza. Poslednji jesenski poraz na Marakani u šampionatu Partizan je doživeo 15. augusta 2088 (0:2) i trenutno je u nizu od tri uzastopne pobede (2093-95). Potpuno obrnuta je slika, kad gledamo večite derbije na kraju sezone, u maju. U ligi su crno-beli poslednji put Zvezdu na Marakani u maju savladali 18. maja 2086 (1:0), sve od tad beleži se period od devet utakmica bez pobede (tri remija i šest poraza, od toga tri uzastopna). U tom periodu suparnika su se i dvaput međusobno udarili u finalu kupa (uvek na Marakani), gde i jedni i drugi beleže po jednu pobedu (Partizan nakon produžetka, 2090; Zvezda prošle sezone nakon 11-m).


Da se ne zaboravi: Partizanov stadion nastavlja, da bude tvrdnjava za baš sve sudionike Jelen Superlige; poslednji domači prvenstveni poraz datira iz 7. juna 2087, kad je slavio več poznati neugodni gost OFK Beograd (1:0), i to kod prvaka JSL, Lav Kupa i Lige Šampiona.



LAV KUP I EUROPA: ZAGRIJAVANJE ZA FINIŠ


Car Konstantin (5:0 uz 6 igrača iz omladinskog pogona), Hajduk (2:1), Mladost (4:0) predstavljali su »prepreke« u Lav Kupu, a one u Ligi šampiona zvale su se: Juventus (7:0, 3:0), Braga (5:0, 3:0) i Levski (6:0, 2:1). Partizan je 100% učinak nadgradio sa gol razlikom 26:1, drugi je bio Juve, kojeg je Partizan u 11 susretima pobedio čak 10 puta (12 bodova). Braga je bila daleko... treča (4), a Levski poslednji, (1), iako bi si možda više zaslužili višu poziciju (upornost u Humskoj, a u Torinu zabili su Juveu 2 put-2:4). U 1/8 finala Partizan čeka repriza četvrtfinala prošle sezone sa Sportingom, a Juve ide na aktualnog prvaka, Rangerse.



EDIT, 1. 3. 2013 (26. 12. 2095):


http://i.imgur.com/CM4SuVV.jpg


Nemanja Tomić za O Jogo: Partizan nije nepobedljiv, ključ do uspeha je ne primiti gol kod kuče


Portugalski Sporting drugu sezonu zaredom predstavljati če prepreku srbskom šampionu do europskog trofeja. Prošle sezone u četvrtfinalu, zeleno-beli su savladani sa 2:0 u Beogradu posle remija 0:0 na stadionu Jose de Alvalade. Sporting, kako najavljivaju u njihovem taboru, ove godine če iznenaditi, pre svega uz pomoč dvojice Partizanovca, koja je tekom leta prešla u Lisabon. Denis Kovalev i Nemanja Tomić "znaju sve o Partizanu", no ako če biti Rus u revanš meču na JNA sačekan aplauzima, to neče biti slučaj za 29-godišnjeg braniča iz Sremskih Karlovcev. Iako je karijeru započeo u Partizanovoj akademiji i za prvi tim u razdoblju 2087-92 upisao 83 nastupa uz 1 gol, nikad nije bio baš prvi izbor i pozajmljen je bio u Voždovac, Čukarički, a Grobarima se zamerio, kad je dve sezone zaredom proveo na pozajmici kod Zvezde. Crveno-beli dres je u prošloj sezoni zamenio za Javorov, a od leta dobio je priliku i, da se proba u inozemstvu. Ali pre svega, iz Meseca se može videti njegov Twitter profil.


"Navijači Sportinga, ne brinite, uskoro dolazi i vaš. U Sportingu se odlično osečam, Lisabon je fantastičan grad." A Partizan? "Šta mislite tačno?" Da li i Partizan zauzema neko mesto u vašem srcu, ne vidi se na vašem proflu, nema ga nigde. "Naravno, da zauzima, kako da ne. Puno mi je dao i što se toga tiče, nema problena. Ali... Nije sve u statistici, na prvom mestu su međusobni odnosi, ali o tome ne želim sad. Kraj, fine."


O utakmicama Sportinga ove sezone: "Kad imate na jednoj strani tim, koji je osigurao osminu finala tek u poslednjem kolu protiv PSG-a, koji je imao jednaki broj bodova nego oni, u izjednačenoj grupi sa šampionima Europe i Fenerbahčejem; a na drugi tim sa 100% učinkom i gol razlikom 26:1, onda svaki normalan čovek bi znao, ko je favorit. Ali mi moramo biti malo "ludaci". Ko je računao na to, da če Levski u Beogradu skoro prirediti senzaciju? Partizan poznajem dobro, znam, gde su njegove mane. Naš cilj mora biti u prvom meču ne primiti gol. I 0:0 bi bio dobar rezultat, u uzvratu je onda sve moguče. Utakmice na ispadanje nisu grupna faza i tu se sve menja, to, da je netko pobedio 7:0 Juventus, sada nije bitno."


O poziciji na terenu: "Prvi put malo duže vreme igram na levom boku, inače sam ceo život igrao na desni. Mislim, da neče biti problema. Sa Apariciom i Dejanom (AMR-ima Partizana, op.) smo prijatelji; često čemo se srečavati... očito... (smeh).

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png

 

Partizanova sezona 2095/96: trojnu krunu zasjenila vest o moguči ostavki 120-godišnjeg trenera crno-belih

 

TRIUMF RADA, VOLJE, KVALITETE ZA 22. STOLJEČE

 

Herojska predstava Ajdovca na golu - Osam igrača u

timu godine LŠ - Trener Partizana: 95% mogučnosti je, da odlazim, nisam se mogao posloviti na lepši način

 

 

Prvenstvo

 

http://i.imgur.com/xbNQJvs.jpg

 

 

 

Lav Kup

 

http://i.imgur.com/C0yQjnN.jpg

 

 

Liga Šampiona

 

http://i.imgur.com/t0ZsSKG.jpg

 

 

 

Magičnih sedam

 

Navijači Partizana pevaju, a nama je nestalo teksta.

 

Šta reči o prvenstvu, koje je bilo odlučeno sedam kola pre kraja?

 

Šta reči o Lav kupu, koji je bio odlučen u sedam minuta?

 

I finale LŠ je bio odlučen nakon oko sedam minuta i šest kaznenih udaraca.

 

Možda nam ipak preostane nešto reči o Evropi. O magični noči 20-godišnjeg Igora Ajdovca, broja 1, koji je omogučio, da se je lutrija tako brzo završila. I Partizanu u reprizi finala ispred 10 godina (kad je na Velodromu čovek odluke bio Čedo Mitić) priborio 31. naslov prvaka Evrope! Do Manchestera, gde su crno-beli odigrali samo jedno finale do sad (2030), put su trasirali: Sporting (1:1, 2:0), Juventus (0:1, 3:0) i Milan (6:1, 0:1).

 

Slavje Partizana u ovoj sezoni možda nije iznenađenje, ako pogledamo jednu zanimivu statistiku. Činjenica je, da se ova godina završava na 6, a ako pogledamo nazad, vidimo, da je Partizan veoma uspešan u osvajanju LŠ u godinama, koje završavaju na 6. Zajedno sa 2096., Partizan je čak 5 puta osvajao LŠ u tim godinama (2036, 2056, 2066, 2086, 2096). Optimisti možemo biti i, što se sledeče sezone tiče! Evo, kako izgleda statistika finala LŠ za Partizanu u godinama:

 

- završenih sa 0: 2x prvaci, 1x finale;

- završenih sa 1: 3x prvaci, 2x finale;

- završenih sa 2: 5x prvaci;

- završenih sa 3: 2x prvaci, 1x finale;

- završenih sa 4: 3x prvaci, 1x finale;

- završenih sa 5: 1x prvaci, 4x finale;

- završenih sa 6: 5x prvaci, 2x finale;

- završenih sa 7: 6x prvaci;

- završenih sa 8: 2x prvaci;

- završenih sa 9: 2x prvaci, 1x finale.

 

U ovoj sezoni ipak prekinula se jedna tradicija. Nakon juna 2087 Partizan je na JNA izgubio prvenstveni meč. To se desilo u predposlednjem kolu, baš protiv večitog rivala, sa igračem manje (2:3), što je bila prva gostujuča pobeda Zvezde u večitim derbija nakon aprila 2083.

 

Ljudi se menjaju, život ide dalje, a Partizan ostaje. I nakon:

- 90 sezona,

- 85 titula u prenstvu,

- 36 Lav Kupa

- 31 Liga Šampiona

- 20 Europskih super kupa

- 29 Svetskih klubskih kupa,

 

- i ukupno 4.445 utakmica u karijeri (3.057 pobeda, 873 remija i 515 poraza, sa gol razlikom 9.398: 2.769),

 

trener Partizana (120 godina) najverovatnije napušta Humsku.

 

Došlo je i to vreme.

 

Za njegovo naslednika največi favorit je Petar Marić (42), nekadašnji odlični levi bek Borca i Partizana, gde je proveo 14 sezona. Njegove pozicije čini se, da neče sprečiti ni slavna "Twittoopoli" afera ispred skoro

20 godina, ali kao sam kaže, taj profil je lažiran. Sve u svemu, Marić, ako preuzme posao, verovatno neče imati puno posla sa transferima...

 

 

Analiza tima:

 

http://i.imgur.com/leaIUyU.jpg

 

 

GOLMANI

Igor Ajdovec (4*). Ne pamti se, kad je debitant na golu Partizana za sobom imao tako uspešnu i suverenu sezonu u svim takmičenjima. Čak i legende poput da Silve, Galića i ostalih su morali izkusiti, kako je biti broj 2 ili čak 3. Slovenački čuvar mreže (21) zato je upisao čak 43 utakmica. Za njega če biti sledeča sezona presudna.

 

Luan Gaxhaj (3.5*). Upisao je samo sedam utakmica. Prošle sezone čak 36. On jeste kvalitetan golman, ali možda su presudili porazi u finalima kupa i LŠ prošle sezone nakon penala.

 

Daniel Kranjec (3*). Sezonu proveo na pozajmici kod OFK Beograda i bio jedan od najzaslužnijih, da če se Romantičari nakon duže vreme boriti za ulazak u LŠ. Zato i zaslužuje, da ga spomenemo ovde, iako nije upisao ni jedan nastup za crno-bele u ovoj sezoni.

 

 

OBRANA

Goran Stojanović (DR, 3.5*). Prvi izbor na desnom boku, iako se čini, da na tom mestu ima još rezerve. Njegova najjača stran je skok igra.

 

Patryk Mowlik (DR/L, 3*). Za starodobnog braniča odličan, za novodobnog prespor i preslab u centaršutevima. Možda če procveteti kod Man Utd-a, kamo se seli. Zvuči čudno?

 

Aritstidez Lopez (DR/L/C, WBL, 4*). Rotirao sa Vukajovićem na levom boku, po potrebi igrao i na desnom.

 

Radoje Vukajlović (DR/L, WBL, 4.5*). Prva sezona u prvom timu, sa 21 godina na meti Intera, Valencie i Lyona. Verovatno najbolji levi bek u nekoliko vreme; nakon nekoliko nastupa tačno se videlo, šta je Partizanu falilo do sad, to je učestvovanje u napadu.

 

Daniel Altamirano (DC, 5*). Prvi dio Brickwall-a, svetska klasa, a ima i srbski putni list, Gauchi su ga zaboravili. Protiv Zvezde je imao najslabije trenutke sezone, sve ostalo je za 5. Možda najbolji izvođać slobodnih udaraca u timu.

 

Srdjan Ilić (DC, 5*). Drugi dio Brickwall-a; najbolji igrač LŠ. Čini se, da je celu večnost kod Partizana, a tek mu je 25 godina.

 

Fabio (DR/C, 3.5*). Nije puno igrao, nakon 9 sezona se seli u Dortmund, iako je u poslednjim sezonama pre svega psihički napredovao.

 

 

VEZNI RED

Zoran Govedarica (DC, DM, 4.5*). Lider i kapiten tima. Partizanova škola.

 

David Marfil (DM, 3.5*). Rezerva, ali ima kvalitet. Nastupio samo na 14 utakmicama.

 

Ivan Vasić (DM, 3.5*). Sa 29 godina preuzeo je mesto broj 2 na poziciji zadnjeg veznog i pokazao, da je Partizan u proteklim godinama trebao više investirati u njega.

 

Čedomir Djoković (MC, 5*). Svetska klasa, najbolji i najvredniji (26 mil.) igrač Partizana. Protiv Juventusa pogodio skoro iz centra.

 

Aleksandar Djalović (MC, 3.5*). Vrlo dobar, ali ne i odličan.

 

Djeikhun Gurbanov (M/AMC, 4*). Još uvek je rezerva, ali kad dobije priliku, iskoristi je do kraja. Na žalost propustio čitav drugi dio sezone zbog povrede u poslednjem pripremnom meču u februaru.

Ovo je njegov twitter račun, kojeg je ustvario zbog "na žalost puno slobodnog vremena zbog nedostatka", ako bi ga ko želio što pitati.

 

Rodolfo Aparicio (AMR, 5*). Verovatno najbolje desno krilo u poslednje vreme (50 godina). Na žalost se povredio u ključnom delu sezone, ali njegov nedostatak nije bio presudan.

 

Dejan Runje (AMR/L, 4*). Kralj asistencija (13) sa posobnom karakteristikom, koja je več trend: u prvenstvu i kupu prosječan, u Europi vrlo dobar.

 

Cesar (AML, 4.5*). I on nastupa za Srbiju. Sa 31 godina drugi najstariji igrač u timu, ali na levoj strani najvredniji.

 

Fabiano (AML, 4*). Kralj asistencija sa leve (10), ali njegovo vreme tek dolazi.

 

Mile Vranješ (AMR/L, ST, 2.5*). Ima brzinu, ali to je više ili manje sve.

 

 

NAPAD

Nenad Jovanović (AM/FC, 4*). Više bi mu odgovarala igra polušpice, što do sad Partizan nije koristio. Igra, kojeg je treba obavezno držati u timu do kraja karijere.

 

Lulzim Muca (ST, 4.5*). Najbolji strijelac tima i albanske reprezentacije. Njega je isto tako udarila povreda u prolječnom delu sezone, ali je igrao nekoliko minuta u finalu LŠ; odnosno MORAO je, jer je jedan retkih, koji zna izvoditi penale!

 

Claudiu Luca (ST, 4.5*). Alias ludak. 19 gola u debitantskoj sezoni, hattrick protiv Milana i dva gola za pamčenje. Kod prvog je do lopte došao brzinom munje (odbitak), kod drugog je na sebe navukao tri igrače. 10 golova u LŠ, nije to dovoljno za prvo mesto, ali svejedno.

 

Hrvoje Ratković (ST, 3.5*). Nije više onaj stari (32 godina), ali če ostati zapamčen kao jedna od legendi. U 9 sezona zabio je 133 golova za crno-bele; najviše čemo pamtiti sezonu 2086/87 i 2x3 protiv Borca i Porta u dva finala.

 

Evgeni Malahov (ST, 3*). Ima tehniku, brzinu, ali nema efikasnosti.

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cd/FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png/150px-FK_Partizan_-_newest_logo_PNG.png

U drugom delu polusezone 2096/97 Partizan malo popustio, ali ipak-još ima mesta za trofeje

 

PORODNI GRČEVI MALO (ALI SAMO MALO) ZASJENILI JESEN; MARIĆ: NISMO ROBOTI

 

21. juna na prvi dan vručeg leta, na krmilo kluba iz Humske sjelo je

novo lice. Pola godine kasnije, nekad vrhunski igrač i sad 43-godišnji Petar Marić, za sobom ima relativno uspešnu polusezonu. A nakon petnajst utakmica na klupu, njegov učinak bio je zaista impresivan. 13 pobeda i 2 remija sa gol razlikom 40:6. Bez praske ostao je u paklenom početku listopada, kad su crno-beli šet puta zaredom gostovali (2x LŠ, 3x JSL), u to vreme u Ivanjici osvojili bod (0:0) i na Marakani pobedili večitog rivala sa 2:0 (Marićev predhodnik na prvu pobedu na Marakani čekao je čak sedam godina). Zato če biti produženje ugovora sa ex-igračem Borca i Partizana samo formalnost.

 

Ipak, prednost na tabeli nakon polovine šampionata znaša »samo« plus šest, a bila je več plus osam. Razlog za to su pre svega porazi u Sremskoj Mitrovici (0:1) i kod Čukaričkog (0:2); tamo se jedini put desilo, da su crno-beli delovali nemočno.

 

http://i.imgur.com/tSeZwbi.jpg

 

 

Gospodine Mariću, iza vas je prvi dio sezone. Vaš debi na klupi bio je izvanredan, posle je došlo malo do pada, ali ipak: Partizan sam odlučuje o svoji sudbini, da li se i vama tako čini?

 

Tako je uvek bilo. Početak sezone bio je izvandredan, a nemoguče je očekivati, da čemo takvi ostati celo vreme. Nismo roboti. Ja sam pre svega video veoma motivirane igrače, koji žele pobediti svak meč, ali i na drugoj strani, svako, koji igra protiv Partizana, želi ostvariti dobar rezultat. Činjenica je, da imamo najbolji napad i najbolju obranu lige, imamo nekoliko igrača, koji mogu sa jednim dodirom odlučiti utakmicu. Ne možemo pobediti svih, ne znam, 50 utakmica u sezoni, ali možemo osvojiti sve trofeje i, ako jih pobedimo samo 40.

 

 

Navezajuči se na vaš odgovor, ako bi imali priliku, da li bi zamenili

Europski super kup za Svetski klubski kup? Naime, tek drugi put u istoriji Partizan nije prvak sveta, prvi put nakon 2029, kad je bio presudan Indenpediente, isto nakon lutrije.

 

Ne ne bi. Moja i naša želja je bila osvojiti sve trofeje, ali nije se nam poklopilo. Treba si priznati, da zbog nekih okolnosti može se izgubiti meč, u kojem si bolji te suprotno, pobedi, kad si slabiji, a na ruku ti ide sreča. U kolovozu je uvek teže igrati, jer nismo bili još fizički tako spremni, kao što smo sad, a Bayern ne treba uspoređivati sa Sao Paulom. Treba reči pošteno, da su Bavarci do isključenja Bayerna bili dominantniji; a onda se dogodio crveni karton. Tad smi mi pritisnuli, igrali na sve ili ništa, onda se nekoliko minuta pre kraja ozledio i njihov najbolji napadač, i sa dva igrača više mi smo jednostavno morali zabiti. A u produžetku još onaj penal za nas. Ako bi ja bio na klupi Bayerna, i ja bi poludio. U Japanu druga stvar...

 

 

Da li se slažete, da ovakve utakmice odjednom razkriju sve slabe strane nekog tima? Recimo: da bez Đokovića, ekvivalenta nekad Xavija i Inieste, sredina sredina ne funkcionira, da bi trebali dovesti kojeg desnog beka...

 

U ovom poslu je tako, da nikad ne smeš biti u potpunosti zadovoljan. Naša rak rana je efikasnost. Ali imali smo u nekim serijama penala priliku za konačnu pobedu, ko kaže, da ne? Igrao neki igrač, ili ne.

 

 

Kako ste zadovoljni igračkim kadrom? Jedino pojačanje došlo je iz Veleza, Argentinac

Gonzales , kojeg vi preferirate na levom krilu; otišli su Fabio i Mowlyk, obojica braniča.

 

Gonzales je brz i spretan igrač, ima sposobnost utjecanja na igru na više načina. Ono što ja želim od igrača je, raznolikost, iznenađen sam bio, da to nije bila praksa pre toga. Jedan mlad Andorac iz U-19, štoper, če možda izrasti u solidnog napadača, ko zna? Zadovoljan sam u večini sa svim igračima. Neki kažu, da smo ranljivi na poziciji štopera, gde imamo samo Altamirana i Ilića, ali pokazalo se, da su tamo jednako dobri i Goverdarica i izgubljeni sin Grainger; na pozajmici kod Borca imamo Mladenovića, kojeg razvijamo več 3 godine, i koji ima opciju, da se odmah vrati u Beograd u slučaju neočekivanih povreda.

 

 

Napadački za sad imate raspoložene igrače. Muca 10, onda čak petorica igrača zabila je 8 golova (Malahov-junak na Marakani; Luca, veteran Ratković), a čak i krila Runje te Vranješ.

 

Vranješ je izrastao u igrača za prvi tim, Ratković je profesionalac od glave do pete. Ističe mu ugovor, zna, da neče puno igrati, a kad dobije priliku, on ju iskoristi. On nama koristi samo, da sedi na klupi, i da daje samopouzdanje ostalim. A kad dođe u igru... Samo on i Altamirano su prešli 30. godinu.

 

 

Mladost je uvek bila na vašoj strani, a to se izpostavilo i na meču 5. kola Lige Šampiona. U Bragi ste u prvih 11 stavili čak petoricu iz u-19 tima (Tanasić-GK, Milošević-DL, Diakhite-AMR, te napadački tandem Srečković-Radenković) a ako pridodamo još Vasića i Graingera, šestorica (Radenković ne, jer je njegov matični klub Mladost) igrača izvira iz omladinske škole. Da li če to biti praksa i u buduče?

 

Najlepše je igrati atraktivno i reči, ceo tim izvira iz naše škole, ali to je u praksi nemoguče. Ovi momci moraju negde startovati, dobili su lepu priliku i dokazali se.

Tanasić, Radenković če biti nosioci ovog tima za oko 5 sezona.

 

 

Ovogodišnja grupa u LŠ bila je na papiru laka: Braga, Galatasaray i Koebenhavn, a sad sledi Sevilla u osmini finala sa znanim igračima, sa kojima ste rotirali upravo na vaši poziciji. Blagoja Manevski i Dejan Tošić...

 

Dobro, bila je laka, svi su očekivali šest pobeda, ali osim možda Brage, Galatasaray a pogotovo Danci nisu slabi. Najteži meč imali smo upravo na Parkenu, gde smo savladali Koebenhavn sa 2:1- i oni su zaslužili tu 2. poziciju. Sevilla? Pripremamo se na težak duel, najjači meč do sad, ali mislim, da imamo kvalitetniji tim. Zbog toga, ne zbog igranja revanša kuči, mislim, da moramo napredovati.

 

http://i.imgur.com/PSUBT5j.jpg

Pobedom od 2:1 na stadionu Parken, Partizan se se belo-plavima revanširao za eliminaciju u polufinalu kupa UEFA ispred 80 godina te još više: zabeležio prvu pobedu nad danskim protivnikom u zemlji Hansa Christana Andersena nakon 56 godina. Nije bajka: poslednji put danski tim u gostima pobeđen je davnog listopada 2040 (Odense, 5:1).

 

Lav kup? Ostaju još Bežanija, Mladost i Zvezda. Vojvodina Partizanu očito odgovara, pobeda sa 2:0 u četvrtfinalu znači osmo uzastopno slavje crno-belih nad Vošom u svim takmičenjima. Ne zaboravimo na još dve pobede u šampionatu (6:0, 1:0).

 

Da, očito mora biti nešto, što nam odgovara u Novom Sadu. Igrači su na najlepši moguči način stavili polusezonu pod ključ posle umora protiv Sao Paula. Ne verujem, da če žreb »namestiti« Zvezdu i Partizan več u polufinalu, jer svi znamo, gde se uvek igra finale, a ako se slučajno sretnemo sa njima u finalu, po zakleti tradiciji, koju sam saznao pre par dana, Lav kup bi osvojila Zvezda.

Edited by Sir Aleš
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |