Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

 

 

 

Otpisani igrači osvetili su se Partizanu: Srem u završnici sezone 2079/80 šokirao budučeg šampiona Europe

 

GDE JE OVDE LOGIKA?

 

 

 

Bilo je pre deset sezona, kad su Sremci ulazak u sedmo desetlječe 21. stolječa nazdravili istorijskom titulom prvaka. Tri godine kasnije, njihov triumf bio je još veči. Dotadašnji vladari srbskog fudbala iz Humske ipak su se probudili i osvojili šest uzastopnih naslova prvaka zaredom. Do danas. U Sremski Mitrovici opet slave: treča titula šampiona uzeta je na najslađi moguči način: malo neočekivano ali i uz pomoč crno-belih, koji su u ključnom delu sezone imali mogučnost, da napadnu trojnu krunu. Izkazalo se, da je presudila katastrofalna transfer politika i rezultat zimskih i prolječnih događaja če možda rezultirati u tome, da če u Humskoj (konačno) prestati financirati največe rivale.

 

 

 

 

JESEN: STARI TIM=REZULTATI

 

 

 

Odlazkom Matijevića u Sporting, Partizan je počeo, da traži golmana broj 2. Kako su svi očekivali, da če to biti jedan od domačih igrača (koji se redovno proslave protiv crno-belih), to nije bio slučaj.

Anton Požidajev, golobradi mladić, za samo 4 hiljada eura potpisao je »najvažniji ugovor u njegovom životu«. Zahvaljujuči Galićevoj povredi, Rus je branio u prva dva kola, ali nije se proslavio i do kraja sezone biče zapamčen samo po službenom opisu (Erratic goalkeeper) i po čuvenoj frizuri.

 

 

 

Poslovio se i defenzivni »anchorman«, Vjeko Vuković. 6.75 mil. crno-beli su platili Javoru za sledečeg Jugovića,

Dejana Milića, koji je u debiju bio glavni krivac za gol protiv Srema Jakovo-tima, koji če postati iznenađenje prvenstva.

 

 

Izmozganu sredinu terena »pojačao« je još jedan Dejan,

Dejan Pjević, koji je sezonu proveo kod Voždovca na pozajmici. Tako su centralni vezni red još uvek provodili: Zold (koji je bio na transfer listi), Youssef, te veterana Marinković te Čirković.

 

 

I tako je počelo takmičenje na sva tri fronta, koj je opet pokazalo, da su JSL i Liga Šampiona dva potpuno različita sveta. Crno-beli u poslednjim godinama nikako ne uspiju, da ne izgube u prvih pet kola, pa tako na ždrijeb u Monte Carlo uvek putuju čudnih lica. Ove sezone broj 5 se desio baš u Sremskoj Mitrovici: odlučio je slobodnjak Veljovića, koji je Sremce lansirao na vrh tabele. Baš sijajna poputnica pre gostovanja u Madridu!

 

 

Sad, kako čete objasniti prijatelju, koji se ne razume u fudbal, da je Partizan

u Madridu napunio domaču mrežu (neko vreme bilo je čak 4:1), i postigao četiri gola, to je 50% svih dosadašnjih u JSL! Naravno, da je realnost došla (pre) brzo, zato je sledio i novi domači gubitak bodova protiv Zvezde. Ali to je, hvala bogu, bio jedan od poslednjih. Sledilo je razdoblje pozitivnih rezultata u svim takmičenjima, zbog kojih je Partizan došao na čelo tabele, ali nikako nije uspeo, da ustvari veliku prednost. U Ligi Šampiona crno-beli čak su izborili 100% učinak, zabivši lepih 19 golova, 3 po utakmici. Kad bi bilo ovako u JSL...

 

 

 

 

 

TABELE

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PS7980.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LSG7980.jpg

 

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/forum.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/mileva.jpg

 

 

 

Obavezno, da kupimo

Martinovića! Mihajlović (Dejan, DC) nije za nas!

 

 

Nadam se, da če Miloš potpisati za nas, da u nastavku slomimo Sremce!

 

 

Čekaj, nisam razumio. Srem hoče 25 milijuna?

 

 

E, j****e, Srem napada, a mi se branimo. Zašto oni ne kupe od nas braniča, a mi od njih napadača?

 

 

 

Upravo je zvanično. Miloš Martinović u drugom delu sezone pojačati če redove crno-belih. Partizan če lideru na tabeli JSL isplatiti dobrih 18 milijuna eura. Isto tako je znana sudbina Marka Nikolića (napadača, koji je prebačen u Teleoptik), koji se vrača u Srem! Transfer vredan je skoro pola manje nego Martinovićev (9.5 mil.)

 

 

 

Too! Martinoviću, dobrodošao. Možda bi ga neki bolji menadžeri uspeli dobiti za manje od 15 milki, ali tu je. Mislim, da če se Sremci sad raspasti.

 

 

A šta je sa onim Mađarom, Gaalom? Imamo več šest napadača! Ovaj

Sibiya obečava, gledao sam nekoliko klipova, a dobili smo ga na free.

 

 

Mađaru je raskinut ugovor sa klubom, sad je slobodan igrač. Ne znam, da li je to pametno, nadam se, da ode negde u inozemstvo.

 

 

Ode Mađar,

dođe Mađar (LINK). Ako je igrao u La ligi (Deportivo, 4.8 mil.), onda mora, da bude odličan. Ali mislim, da imaju prednost Marković i Rufino.

 

 

Gaal prelazi u Srem. Uf, to če biti zaj******o. Ali valjda ne može, da se tamo proslavi. Ne daj bože, da se ponovi Mrkela (Bojan, nekadašnji eksekutor protiv Partizana, kad je igrao protiv njih), Đurovski i slični.

 

 

 

Tako su navijači Partizana sa nestrpljenjem očekivali novu godinu, i, kako se može pročitati, zaista dobili lep poklon. Nada za obranu i jedan kvalitetan igrač manje za Srem. Nekadašnji Grobar Rajić, time

nije bio zadovoljan.

 

 

 

 

MEČ LOPTE(A) U PROLJEČU

 

 

 

Početak prolječa bio je odličan. Crno-beli su u Europi pobedili 7. i 8. put zaredom. U Lisabonu presudio je penal sedam minuta pre kraja (Youssef), u Beogradu posao je obavljen rutinski. Ali dobrih vesti kao, da nije htelo biti kraj. Partizan se plasirao u finale kupa; u četvrtfinalu LŠ demolirao je Man Utd:

pobeda od 5:1 (rekordna 10. uzastopna) usred pozorišta snova iči če u anale. U međuvremenu Srem je izgubio dva boda protiv Borca i pre derbija 14. aprila u Humskoj, Partizan je imao priliku, da sa pobedom, koja bi značila +7, skoro reši prvenstvo.

 

 

Zli duhovi su počeli sa radom, i kao da se otvorila Pandorina kutijica, Dejan Mitrović je jedinom pravom prilikom za goste u 44. minutu (kad je Srem nakon povrede Starčevića u napadu več igrao u bunkeru 5-4-1) več odlučio meč i time crno-belima pridodao drugi poraz u sezoni. Litvanski golman Klimavicius (kao i svi preostali čuvari mreže BAŠ protiv Parnog valjka) zaklenio je gol. Partizan je, ipak, još sve imao u svojim rukama, ali ne za dugo. Nakon remija na Marakani (Zvezda je goste potpuno nadigrala), Partizan je prvo mesto nakon 25. kola prepustio Sremcima.

No, Partizan su čekale i ostale obaveze. U Europi na Emiratesu tražili su rekordnu 11. uzastopnu pobedu. Nije je bilo, ali rezultat je bio povoljan. Kao proba uoči revanša, pao je Srem Jakovo sa 3:0 (i on je doma srbskim prvacima uzeo dva boda). Sledio je veliki spektakel u Humskoj. Partizan je igrao meč za finale. Ohrabren porazom Srema od Zvezde (0:2) – ponovo je bio vodeči klub JSL (+2).

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/forum.jpg

 

Baraian opet u prvih 11. Zar je moguče, da smo bacili 20. mil eura za ovog pijanduru? Neto treba, da igra na desnom krilu!

 

 

Brine me, što imamo samo par kvalitetnih napadača. Šta urade Adamović, Mitić i onaj Južnoafrikanac? Ništa.

 

(90. minut. Alvarez dodaje do Neta (ulazak u 2. poluvremenu), koji šalje centaršut u kazneni prostor, gde Mirković glavom šalje loptu u mrežu, za 2:1)

 

GOOOL DOO NETINJOOOO! Ovo je gol Neta, praktički sve je uradio sam. Ali čestitke i Mirku!

 

 

Svi na Velodrome! Treba, da se revanširamo Ćelziju!

 

 

 

Veselje nad pobedom bilo je veliko, ali do trofeja bio je još dugi put. U Čačku trebala je pobeda, jer u sledečem kolu igra se veliki derbi u Sremskoj Mitrovici. No, nada, da če europske pobede biti nagrađene i prepotrebnim domačim bodovima, ispuhtela je u vazduh: Borac – Partizan 2:1.

 

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

Ne prvi put u sezoni, poraz u prvenstvu bio je najava za neki finale. Več dosadno je za neke pratiti isti finale: u šest sezona, Partizan i Javor četiri puta su se merili na Marakani. Partizan je slavio u godinama 2075 i 2077, a Javor pre dve godine. Ali fudbal je magična igra i nikad se ne zna, šta če gledaoci očekivati. Šta če doneti paket iznanađenja: penal, isključenje, gol u poslednjem minutu?

Polako če autoru teksta nedostati načina, kako opisati dominaciju Partizana bez postignutih pogodaka. Zato si možete događaje izmisliti sami, ali samo do 83. minute. Tad je zlatna rezerva, Vladimir Adamović (u prosjeku gol na svakih 8 utakmica) savladao odličnog Perića i crno-beli kontingent doneo nadomak Lav Kupa.

94. minut utakmice je bio u teku, kad je lopta došla do Galića. Momak je u poslednjim sezonama popravio svoja ispucavanja, tako, da nije bilo straha, da če pričekati poslednji žvižduk... Ali Radiša, šta radiš tako daleko od gola? Dobro je, lopta je izašla, ajmo sad... Šunko je kod nje... šta... Radiša se oklizao, ajde ustani bre... Pa ne me.... Šunko puca iz 45 metara i POGAĐA PRAZNU MREŽU.

Slovenački bek svojemu 104-godišnjem sunarudnjaku priredio je pravu kalvariju. Prošlo je 30 minuta i... penali. No, Jasmin tad još nije znao, da če dosadašnji tragičar utakmice uskoro postati junak. Radiša Galić je u lutriji obranio prva dva penala; trečeg je Rak poslao iznad grede.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/kul2080.jpg

 

 

Četiri dana kasnije, repriza u Ivanjici, ali su crno-beli slavili več nakon 90 minuta (0:2). Drugi gol bio je rezultat velike pogreške golmana Perića, koji je loptu prvo zahvatio a onda ispustio, da bi Mirković odlučio meč. Prednost Srema (koji je Perića optužio namernog primanja gola) na tabeli pre derbija ostala je nedotaknuta. Došao je dan D. U okršaju sezone domači su slavili sa 2:1 (Mitrović, Gaal(!!); Adamović), nakon što su u prvih 45 minuta briljirali na terenu. Otpisani Partizanovac Gaal bio je zvezda utakmice, isto tako još jedan ex-Grobar, Nenad Rajić.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/champions-league-logo1.jpg

 

I sad, tri kola pre kraja na -4, crno-beli su morali obaviti poslednji europski izpit. Lokacija: Marseille. Protivnik: Chelsea. Tim, koji je crno-bele pobedio pre četiri sezone i protiv kojeg se nikad ne možeš naigrati. U duelima pobednik je u 90% slučajeva slavio sa samo golom razlike.

Več u 6. minutu Partizan se našao u minusu a protiv njega igrala je još jedna činjenica: tim, koji postiže prvi gol u finalima LŠ, ima veoma dobre šanse za konačnu pobedu. Plavi su imali igru i brojne šanse. Imali su ono, što ima Partizan u Jelen superligi. Da bi Englezima pokazali, šta to znači, pobrinuo se Marko Čirković, bombom iz 30 m, a 15 minuta kasnije nakon lepe kombinacije, Mirković je Partizan neočekivano doneo u vodstvo sa 2:1. Englezi su pokušali sve do kraja, ali nije se izašlo. Igrač meča: Radiša Galić: nekadašnji golman Zvezde bio je najviše zaslužan i za drugi trofej. Ne desi se baš u puno slučajeva, da su Partizanovi golmani igrači utakmice.--

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/uclf2080.jpg

 

 

26. europski naslov i dupla kruna sezone proslavljena je na minimalan moguči način. Tražilo se još čudo u prvenstvu. Mitić je u 83. minutu osigurao 3 boda kod Srema (J). U predposlednjem kolu Zvezda je na Marakani Sremcima oduzela još dva boda, da bi u zaostaloj utakmici polužila oružje u Humskoj (2:0). Pari poslednjeg kola: Srem – Srem Jakovo i Partizan – Borac; Sremci su branili +2. Na žalost, oba favorita su obavila svoj posao: kod Srema drugi (i ukupno osmi gol u devet navrata) postigao – kako ironično – Zsolt Gaal, još pre pola godine član Partizana, tima, koji vredi desetostruko toliko kao njegov sadašnji - ništa manje šampionski tim.

 

 

"Kod Partizana igrao je Gaal, kod nas igra Gool" - izjava navijača Srema nakon poslednjeg žvižduka

 

 

Da li ima u JSL prostora za čak dva tima nazvana Srem? Onaj iz Beograda odigrao je sezonu za pamčenje i osigurao Europu. Nekadašnja velikana, koja su nakon krize najavljivala povratak u bolja vremena, ove sezone su propala na skoro celoj crti.

 

 

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/liga80.jpg

 

 

 

 

SVE UTAKMICE SEZONE

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/1del.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/2del.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/del3.jpg

 

 

 

 

 

STATISTIKA IGRAČA

 

Ovaj put biče malo teksta, jer osim možda petorice, niko nije zaslužio najviše ocene. U tu kategoriju sude: Michalik (22 golova; sa 10 najbolji strijelac LŠ), Mirković (18 golova, 14 asistencija), Neto (12 golova, 10 dodavanja), Rufino (najbolji obrambeni igrač i naj igrač Lige Šampiona) i Ivan Marković.

 

 

Prema kraju sezone nešto bolje predstave su pokazali Čirković i Milić, što je dobar znak, sa obzirom, da če od sledeče sezone sa karijerom zaključiti Marinković i možda Pintarić.

 

 

Razočaranja? Sibiya (južnoafrički napadač) u sedam meča nije se proslavio. Isto važi i za Baraiana, koji na desnom krilu do sad nije pokazao ništa, da bi opravdao svoj 19. mil eura vredan transfer. Požidajev je branio premalo i ostaje velika neznalica.

 

 

 

 

EURO 2080: Srbija i Hrvatska u društvu svetskih prvaka

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/EURO80.jpg

 

 

Uskoro če započeti europsko prvenstvo, koje ove godine održava u "deželi tulipana". Za nas če biti najzanimljivija grupa C. Srbija (sa desetoricom igrača iz Partizana; među njima je i naturalizirani Luciano, a i ex-Grobari, Cleyton i Cherubini) se nakon 10 godina vrača na velika takmičenja; njeni protivniki biče rival Hrvatska (2. kolo, Utrecht), šampion sveta Engleska, te uvek nepredvidljiva Rusija. Aktualni prvaci Poljaci (slavili tri put u poslednjih 12 godina) opet igraju sa Grčkom u predtakmičenju. Tihi favorit ovog šampionata mogla bi biti Slovačka, predvođena sijajnim Michalikom, koji za reprezentaciju u prosjeku zabija gol po utakmici. Da ide zaista za odličan tim, priča i to, da su se Slovaci na EP plasirali direktno, pobedivši grupu sa Španijom.

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

Partizan vratio titulu u Humsku; crno-belima čak 83 od mogučih 96 bodova

 

 

PORAZI POSTALI REMIJI; REMIJI POSTALI POBEDE

 

 

Kad če se nakon mnogo godina Petar Tufegdžić, jedino pojačanje sezone, sečati sezone 2080/81, sa ponosom če zaključiti, da su njegovi golovi crno-belima uvek doneli pobedu. Zvezda je bogatija za 10.25 mil, a Partizan za novi trofej.

 

Partizanovih 83 bodova, za 26 pobeda, 5 remija i jedini poraz u Sremskoj Mitrovici u 7. kolu, drugi je najbolji »score« nakon sezone 2022/23, kad je upisanih 27 pobeda i 5 remija. Ukupna gol razlika: 66:10 daje lažan utisak, da su utakmice bile odlučene unapred, ali nije bilo tako. Paradoksalno je to, da je Partizanova dominacija (i u igri i rezultatima) u drugom delu sezone bila puno manja, ali upravo tad su crno-beli pravili odlučujuču razliku na tabeli. Za pobedu bilo je dovoljan i jedini postignut gol, ali kad nekad porazi postaju remiji te remiji na vručim terenima u Ivanjici, Čačku, Marakani i – Sremski Mitrovici – postaju pobede, onda je jasno, da je Partizan prevladao i na psihološkoj ravni.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

Naravno, iz suprotnih tabora, ne slažu se sa time, i sa prstom kažu na glavne krivce – sudije, koji su Partizanu navodno omogučili »šetnju«. Kako bi si neutralni navijač inače razložio sledeče činjenice:

 

* da je Partizan na prvih pet utakmica u sezoni (4 u JSL + Europski super kup) meč završio sa barem jednim igračem više?

*da je u oba večita derbija u Humskoj (2x 2:0) Zvezda meč završila sa devetoricom igrača; da je prvi jesenski derbi u Humskoj završila sa desetoricom? Da je na tom meču Partizan slavio na kraju 94. minute, kad bi neki suci več svirali kraj; tad je Michalik eurogolom iz 30 m Grobare poslao u delirij...

* da su u Humskoj u nepopunoj postavi meč dočekali Rad (isključena dvojica), Vojvodina, Borac?

*da su u oba meča u Sremskoj Mitrovici (!!) oba puta isključeni Sremovi igrači?

* da je Mladosti u Sremski Mitrovici (21. kolo, 1:1) u poslednjem minutu sviran penal, nakon kojeg je Partizan pobegao na +9?

 

Ili je bila Partizanova taktika isprovocirati glavne igrače?

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/JSL8081.jpg

 

Kako je Partizan inače došao do +21? Jedna od stanica bila je i čuveni poraz kod Srema sa 0:1, sa igračem više, kad se proslavio rezervist Mitrović. Prednost se gibala između 4 i šest bodova, no kad su crno-beli izgubili bodove u Čačku, na polusezonu se otišlo sa +4. Nakon dve uzastopne pobede 3:0 nad Vošom i 1:0 u Padinski Skeli, crno-belima se (ponovo) desio infarktan meč protiv Javora. Nakon toga sledio je revanš protiv Sremca u Humskoj i velika pobeda sa 3:0 – bez isključenja! Uz to treba naglasiti, da su gosti u nastavku sezone nastupili slabašni, jer nisu mogli računati na Gaala (povreda ligamenta-kraj sezone) i Tamasa Horvatha, koji je pojačao Chelsea.

 

Ali isti gosti, koji su pre tri nedelje odali sva tri boda, u 24. kolu, sad u plejofu, izvukli su bod (1:1), zahvaljujuči ex-Partizanovcu Nikoliću, koji je u 71. minuti izenačio, a Sremova »zver iz Litve«, čuvar mreže Klimavicius branio je nadstandardno. To je bio več drugi uzastopni domači remi na početku lige za prvaka (Bežanija, 0:0), za treči se pobrinuo Javor u Ivanjici (1:1). Prednost na tabeli znašala je 5 bodova, na 7 se povisila več u sledečom kolu (PFC – Zvezda 2:0), a pre velikog gostovanja na severozapadu, Sremci su pali u krizu, tako, da je Partizan, sad več na +10 (nakon pobede nad Bežanijom 2:1 u sudčevoj nadoknadi), bio u psihološkoj prednosti! U derbiju je odlučio 47. minut i eurogol Tufegdžića iz slobodnog udarca: i titula je bila i zvanično vračena u Humsku. Sremci su nakon toga doživeli blamažu u Ivanjici (0:4) i nisu se više pobrali; Partizan je u međuvremenu ponovo slavio na Marakani (Neto) i profesiolano obavio zadatak do kraja.

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

Partizanov put prema duploj kruni iznenađujuče je zaustavio Čukarički, pobedom sa 1:0 u polufinalu. Pre toga, Partizan je izbacio Kosanicu (3:1), Metalac Trgovački (4:0) i Rad (3:0). U finalu krvniki crno-belih poraženi su od Srema (0:2).

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/champions-league-logo1.jpg

 

Partizan je niz neporaženosti nastavio sve do četvrtfinala, savladavši po dva put Deportivo (2:1 u gostima, 5:0), Sporting Lisabon (1:0, 3:1) te iznenađenje iz Rumunjske (1:0, 4:2), kojima je plasma u osminu finale osigurala pobeda na Jose Alvaladeju.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UCL81.jpg

 

Igrač manje = dobar znak. za tvoj tim! U osmini finala (1:0, 3:0) junak u Škotskoj bio je »Tufe« (1:0); protiv veoma motiviranog Porta odlučio je prvi meč; u drugom je Mirković nakon 0:2 rešio Partizan. Poraz na Dragau, prizorišču finala, bio je prvi Partizanov nakon 22 utakmica. Polufinalni suparnik bio je prevelika prepreka. Liverpool je na Anfieldu slavio sa 0:2; u Humskoj nov pogodak Luciana (1:0) bio je premalo. Redsi su u finalu poraženi od Bayerna.

 

 

OSTALA TAKMIČENJA

 

Europski superkup

 

Palermo 1:0 Partizan

Androutsos 19

RK: Lekumberri 62

 

 

Svetsko klubsko prvenstvo

 

Polufinale:

 

Partizan 3:0 Kaizer Chiefs

 

Finale:

 

Partizan 5:0 Toluca

Martinović 3, Michalik 14, 46, 79, Mirković 33

RK: Neto 87

 

 

Partizanov svet: trojica rekla zbogom, novima nadama otvorena vrata

 

Veliko pitanje postavljalo se pre početka nove sezone, pošto se od dresa Partizana poslovila čak trojica legendarnih igrača, koji je zaznamovala 60. i 70. godine 21. stolječa. Štoper svetske klase, i dvojica plejmejkera, jedan od tih je izgubljeni Partizanov sin, kojeg povratak je značio mnogo.

 

Cosmin Nicola u Partizanu igrao je skoro 20 sezona i upisao više od 300 utakmica. Partizanovi skauti su ga pronašli u sezoni 2062/63, kad je kao posuđen igrač Dinama Bukarešta igrao u albanskoj ligi u Elbasaniju! Za 275K eura, ovaj igrač sudi između najjeftinije svetske klase. Štoper, koji je manjko u visini nadoknadio fantastičnim občutkom za markiranje igrača. U kasnijim godinama bio je kapiten crno-belih. Bio je i član srbske reprezentacije. Od fudbala se nije poslovio; nezvanični viri kažu, da če prezeti mesto jednog od trenera u Humskoj.

 

Mateas Pintarić, centralni vezist i nekadašnji igrač Pule, Hajduka, Hrv. Dragovoljca i Grafičar Vodovoda, u Humsku je stigao pre početka sezone 2067/68. Svojim igrama, te aktivnim pristupom, zaznamovao je celu deceniju i bio nezamenljiv član Partizanovog veznog reda, zajedno sa kolegom, kojeg čemo predstaviti dalje.

 

Malo ko u Partizanovom stručnom štabu če priznati, da je bila prodaja Bobana Marinkovića OFK-u na leto 2067 greška! Zato se činjenica, da je Boban produkt Partizanove omladinske škole zanemarja! Mlađe godine proveo je kod pozajmica kod Borca, Voždovca i OFK-a; sve dokle ga ti nisu dobili bez odštete. Nakon dve sezone na Karaburmi, Marinković se preselio u Sremsku Mitrovicu, gde je igrao u godinama 2068-71. Tad su ga opet pronašli i u Humskoj te ga u sezoni 2071/72 za polasedam milijuna eura doveli nazad. Sličan Milošu Radivojeviću, plejmejker, koji može igrati i na centru i na desnom krilu, u istoriju Partizana upisao se i kao kapiten. Njegov šut iz bele tačke matičnemu klubu doneo je neprocenljiv naslov europskog prvaka u sezoni 2072/73; u sezoni, kad su crno-beli u JSL završili tek kao treči.

 

Budučnost za Partizan je ipak svetla. Barem tako se čini nakon ove sezone, a time su svoje pridodali i klinci iz tima do 19 godina koji su ubedljivo slavili u svoji kategoriji. Iz poslednjih produkta Partizanove škole izdvajamo ove igrače: Marka Stojanovića, Dejana Tošića i Miloša Vasića. Uz to, u Humskoj su se očito odlučili za promene u transfer politiki. Pomočni trener Savić navodno je izjavio, da če prednost kod dovođenja imati domači igrači te da želi, da bi Partizan u 22. stolječe ušao sa barem polovinu igrača, uzgojenih u Humskoj. Neki od teh ciljeva več su realizirani, pre svega prvi navedeni. Zanimljivost: u toku pisanja ovog reporta na EP-u do 21 godina videli smo još jedan duel Srbije i Hrvatske, i opet su slavili »orlovi«, sa 2:0, a najbolji igrač utakmice bio je Partizanov Pjević.

 

 

 

STATISTIKA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/stat.jpg

 

Čak 10 igrača zabilo je barem 10 golova; braniči standardno odlični, a svoj delež su imali i golmani. Požidajev je, kao što mu je bilo obečano, u ovoj sezoni dobivao više prilika na golu. Protiv Borca u 4. kolu (1:0) prvi put obranio je Partizanovu mrežu nedotaknutu. Boli: Adamovićevo stagniranje i Baraianove posete bolnice. Najdraži pacient u istoriji Partizana...

 

 

 

 

EURO 2080: Tulipani ponovili uspeh Belgijanaca i na domačem terenu osvojili Europu

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/eurofinale.jpg

 

 

Gol de Jonga šest minuta pre kraja Holandiji je na veselje domačih navijača priborio treči europski naslov, i prvi nakon 52 godina. Tulipani su

između ostalih izbacili »orlove« nakon penala, a Grci Slovake. EP je bilo i u znaku »meča visokog rizika« između Srbije i Hrvatske u grupnoj fazi; zahvaljujuči golu Mirkovića u 70. minutu sva tri boda uzeli su »orlovi«.

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/mondo-1.jpg

 

 

U 24. kolu šampionata Javor propustio meč loptu za +7; crno-belima šesta uzastopna pobeda (2:0), ali do konačne odluke još je daleko – Afera »Fudbopoli« u Europi našla tragove i u Srbiji – Brojne povrede i želje po odlazku iz Humske

 

IVANJICA I ČAČAK NA FUDBALSKI KARTI

 

 

14. april 2082

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LLLLLL.jpg

 

Probudeni slovački »majstor Miha« (12 golova u poslednjih 9 utakmica) i sve bolji Miloš Martinović bili su režiseri velike pobede u Ivanjici (2:0). Time se Partizan »Belima« na tabeli približao na samo bod zaostatka, uz veliku psihološku prednost pre nastavka prvenstva.

 

No, to ne umanjuje činjenice, da Javor predvodi vrh tabele več punih osam kola, i to potpuno zasluženo. Klub iz Ivanjice nakon polusezone i onda nakon rednog dela imao je najbolji napad i obranu lige (43:11; Partizan 42:18), pre svega zahvaljujuči Ivanu Brajoviću, sa 12 golova drugom najboljem strijelcu lige. Popularni Brajo, inače rođen u Vršcu, produkt je Javorove škole. U poslednje četiri sezone čak dve je proveo na pozajmici kod amatera iz Omladinca Zablače. Tu so još levo krilo Aleksandar Nestorovič i izkusni napadači Nenad Miljković i Dragan Đokić.

 

Oni su sami za sebe kvalitetni igrači, pogotovo, kad se jih ne smatra ozbiljno. Pitajte Mladost iz Apatina (0:8).

 

Ne samo, da jih u taboru crno-belih nisu smatrali ozbiljno, nego su prvenstvo započeli lagano, skoro prelagano. Da li je bio razlog rasprodaja Sremovih igrača; možda prevelika nada na domače mlade nade (Vasića, Tošića)? Boban Grujičić (Bežanija, 4.6 mil.) u Humsku je došao, da poboljša obranu, koja je prošle sezone u celom prvenstvu primila 10 pogodka. Ove sezone granica je pala več nakon 11 kola, kad su crno-beli doživeli drugi poraz sezone, odnosno drugi debakl – protiv Čukaričkog (0:3). Ako se za ovo može tražiti barem malo alibija, to su bile povrede, koje su napale Humsku kao pčele na med. U jedno vreme Partizan je ostao čak bez trojice glavnih golmana; pa je glavni posao mogao preuzeti Goran Karas, sa 16 godina i 194 dana najmlađi igrač u poslednjih osam decenija, koji je obukao crno-beli dres.

 

Za drugi debakl nema opravdanja. Zoran Starčević imao je simultanku protiv Galića. Požidajev, koji je sa mladom reprezentacijom Rusije, osvojio srebro na prvenstvu U-21, bio je u bolnici; Čedomiru Mitiću (7 golova u prvih 5 kola) zaustavilo se... Ako Partizan neče obraniti titule, možda če presuditi remi 1. kola u Šabcu (1:1), gde su bile glavne zvezde pomočni treneri, i nekad suigrači: Bojan Mrkela i Muha Savić. Remiji bili su još na Marakani (1:1), a žao nam može biti i onog protiv Romantičara (1:1). Crno-beli su imali ipak nešto sreče, jer je bio večiti derbi zbog reprezentativnih obaveza prestavljen na početak novembra, kad su se vratili i neki ozlijeđeni igrači; po originalnom sporedu Marakana bi došla na red odmah nakon Sremske Mitrovice plus Bežanije!

 

 

Kup: Zebre u društvu Lava?

 

Ako se Javoru smeši najbolji plasma u poslednjih 18 godina, kad su bili drugi; uspeh su ponovili i u sezoni 2017/18; Borac iz Čačka izborio si je treču priliku, da osvoji prvi trofej u istoriji. Da li če to biti protiv Partizana? Pre šest godina poraženi su od Crvene Zvezde, a u 2048. godini od Pivara iz Apatina. Za razliku od Partizana, Zebre su do finala imale možda teži raspored: Radnički Niš (penali); PKB (2:1), Javor (penali u gostima) i Zvezda (1:0). Crno-beli put: Teleoptik (2:0); Radnički Novi Beograd (4:1), CSK Pivara (2:0), Srem (2:0 u Humskoj).

 

 

 

Liga Šampiona: Hvala ti, C.....

 

Partizan: Midtylland 6:0

Werder: Partizan 2:0

Rangers : Partizan 3:3

Partizan : Rangers 4:2

Midtylland : Partizan 2:2

 

Da, ni traga o solidnoj obrani, ali kad imaš 16-godišnjaka na golu... Šta bi bilo, da crno-beli nisu uprozorili »blizkriega« na Ibroxu (od 1:3 do 3:3)? Uporni Danci u Ikastu gostima su uzeli bod, ali je na sreču tako bilo i na susretu Nemaca i Škota. Werder je pre poslednjeg kola i dolazka u Humsku branio dva boda prednosti. Na veselje domačih, Partizan je uzeo sva tri, zahvaljujuči nespretnom posredovanju Brazilca sa srbskim pasošom i nekadašnjeg Grobara (2068-74), Cleytona.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UCL8182.jpg

 

Kako je Partizan do sad nastavio europski put? Teško. U Rimu protiv Rome (1:1) presudio je topovski udarac Milića. U drugom meču je vodstvo (Sibiya, 44) pokvario autogol Martinovića (76), tako, da se išlo u produžetke, i to sa igračem više (u 62. minutu isključen je branič Chupryna). Da ne bi opet nepravedna lutrija odlučila pobednika, pobrinuo se Youssef, koji je tri minute pre kraja drugog produžetka preusmerio centaršut Tufegdžića. Protiv Benfice u četvrtfinalu sličan scenarij, samo što je izjednačujuči gol za crno-bele došao u 93. minutu (sve bolji-odkad se zna, da če na leto napustiti Humsku - Baraian!). U Humskoj nakon teške borbe bilo je 3:1 za Partizan. Protivnik u polufinalu zove se Lyon alias tim, koji na zvaničnim utakmicama nikad nije pobedio svog sledečeg suparnika i kojima je na 16 mečevima zabio svega 3 golove. Upozorenje: Francuzi su izbacili Real (3:2, 2:2) + ovo je buduči klub Baraiana od sledeče sezone.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/122831_165017_podkupovanje.jpg

 

I sve je bilo čisto, sve dokle se u kuloarima počelo pričati o sumljivim razgovorima o nameštanju utakmica. Čelnici UEFE i predstavniki nacionalnih saveza brzo su reagirali. Pretraga se iz Europe razširila i u Južnu Ameriku (Brazil gosti ovogodišnje SP) te Afriku, a na žalost u »loncu« našli su se i neki Partizanovi fudbaleri, pre svega čuvar mreže Radiša Galić, koji je bio jedan od kreatora poraza u Sremski Mitrovici (1:5).

 

 

Slučaj? Scenariji, koji su se "spremali", nisu se baš u potpunosti realizirali... U glavnoj ulozi: »Starke«=Zoran Starčević (napadač, Srem); »Klima«= Klimavicius, golman Srema; Đuro=Anđelko Đurić, sudija meča Srem-Partizan

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tweet2-1.jpg

 

 

 

Cleytonov autogol protiv bivšeg kluba – slučaj? Petar Marić=bek Partizana

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tweet1.jpg

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

Nastavak sezone 2081/82 do kraja: više, brže, snažnije

 

 

JSL; 25. kolo

 

PARTIZAN : BORAC 2:0 (1:0)

Claudio 42, Michalik 86

 

Partizan je uz pobedu očekivala dobra vest iz Marakane. Zapravo dve. Javor je poražen od 0:1 a Brajović če biti odsutan oko mesec dana. Da li če propustiti i Humsku? Crno-beli preuzeli su čelo tabele prvi put nakon 19 kola (+2). Srem je izgubio doma protiv Bežanije – odletio je trener Pejović a došao Svetislav Kočić, ex-trener Čukaričkog i Zvezde. Sremci za 3. mestom zaostaju velikih 11 bodova.

 

 

Liga Šampiona, polufinale, prvi meč

 

PARTIZAN : LYON 4:1 (2:0)

Michalik 7, 78, Grujičić 45, Milić 67; Alvarez 89

 

Partizan ostaje zaklet za Francuze. Grujičićev projektil iz 25 m najlepši je gol utakmice. Boli primljeni gol u završnici, ali na Gerland ide se sa velikih +3. Ako če iči sve po planu, u finalu bi trebali igrati Partizan i Milan, koji če na Mestalli braniti pobedu od 2:0. 31-godišnji Neto izborom za igrača utakmice prislužio si je novi dvogodišnji ugovor.

 

 

 

JSL; 26. kolo

 

PARTIZAN : CRVENA ZVEZDA 3:0 (2:0)

Milić 3, Michalik 39, 75

 

Još jednom je Partizan započeo u 4-4-2 umesto u 4-1-3-2 i to mu se obrestovalo. Maister Miha igra u najboljoj formi ove godine, rezultat je još jedan njegov euro-gol! Ili, da kažemo Parti-gol? Za Parti(y) če biti još vremena, ako prođe sve po planu: vreme je za pakovanje kufera za Francusku! Dan kasnije: Javor-Srem 1:0...

 

 

 

Liga Šampiona, polufinale, drugi meč

 

LYON : PARTIZAN 0:1 (0:1)

Mirković 42

 

Francuzi ostaju bez i jedne pobede nad Partizanom; ne samo to; crno-beli su pobedom zaokružili lepi pobednički niz. Domači su od početka imali jalovu terensku nadmoč, ali je nisu uspeli iskoristiti. U drugom meču je Valencia pobedila Milan sa 3:1, ali za netopire to nije bilo dovoljno. Zato čemo 20. maja u Rotterdamu pratiti fudbalsku klasiku Milana i Partizana. Srbski prvaci su rosso-nere savladali pre četiri godina sa 3:0. Na čelu Talijana biče 43-godišnji Roberto Lovera, kojemu je to prvi klub u karijeri; do sad je vodio samo reprezentacije: sa članima je pre četiri godina osvojio bron.

 

 

JSL; 27. kolo

 

SREM : PARTIZAN 0:0

 

Meč za revanš zbog najtežeg poraza u JSL, 1:5 na jesen! Bežanija je opravila posao za goste i sa 2:0 savladala Javor i pre ovog susreta Lavovi su prestigli Sremce na 4. mestu. Bodovna razlika do crno-belih bila je velikih -24! Na poluvreme čak tri gosta igrala su sa lažom povredom, sa kojom su izdržali do kraja, ali ne i do sledečeg meča (Luciano, Marić). U nastavku više dinamike, ali se mreže nisu zatresle. Tako je Partizan prednost na tabeli povisio na +3.

 

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

LAV KUP, finale

 

BORAC : PARTIZAN 2:4** (1:1, 1:0)

Petrović 24; Michalik 55

** nakon penala

 

Zebre iz Čačka tražile su prvi trofej u istoriji; najbliže bile su mu upravo u finalima kupa (2048, 2076). Kod crno-belih tri promene: Grujičić na desni bok, Požidajev na gol, a Dias na levo krilo. Crno-beli su nakon primljenog pogodka pritisnuli na gol Mladenovića, ali sve što su uspeli napraviti, je izjednačujuči gol Slovaka. Da li Partizan uopče može do kupa pre nego od 120 minuta? Ne. Pobednika je odlučila četvrta serija. Galić je ubranio šut Karasu, a Grujičić je potvrdio

konačnu pobedu za 4:2.

 

 

JSL; 28. kolo

 

BEŽANIJA : PARTIZAN 2:2 (1: 1)

Jovanović 35, 86; Baraian 31, Mitić 85

 

Za Bežaniju zbog povrede nije nastupio najbolji napadač Saša Jovanović, a umesto njega zaigrao je Saša Jovanović. Ne, nije greška, čak dvojica napadača nosi isto ime i prezime kod Lavova! Kad bi zaigrala oba, Partizan bi verjetno doživeo reprizu Sremske Mitrovice - jedan je dovoljno! Sledeči meč je možda meč odluke. Javor je iz Čačka odneo sva tri boda (0:1).

 

 

JSL; 29. kolo

 

PARTIZAN : JAVOR 2:0 (0:0)

Michalik 51, 81

 

Šutevi na gol 18:1, posest lopte 64:36. Da bi došli do naslova prvaka, »Beli« bi morali, da pokažu nešto više. Slava Michaliku, koji je dokazao, da je iz pravog testa; najjači na najvažnijim utakmicama.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/champions-league-logo1.jpg

 

Liga šampiona, Rotterdam (de Kuip), finale

 

 

MILAN : PARTIZAN

 

6 igrača u začetnoj postavi Partizana i 3 Milanova iskusili su slast finala ispred 4 godina, kad je srbski šampion bio bolji sa 3:0. Milan je čekao prvi trofej nakon 2055., kad je pobedio upravo današnjeg protivnika (2:1).

 

Tandem je opet udario! Kao, da bi »Mirko« i »Miha« imali takmičenje, ko če postignuti više pogodka u finalu! Mirkovićev gol bio je lepotica iz 20 m, kad je Dias sa leve strane lepo proširio Milanovu obranu i pronašao sasvim samog Partizanovog kapitena. Za drugi gol najviše je zaslužan pritisak na obranu Rosso-nera, koji je uzrokovao netačnom dodavanju Ortege do Itzhaka, što je iskoristio Slovak svojim trečim golom u finalima LŠ. Naravno, »Mirko« ima na kontu isti broj...

 

Između junake moramo dodati i Radišu Galića, koji je u 69. minutu obranio penal (Martinovićevo igranje rukom) Brookerju.

 

U 76. minutu je Partizan još jednom imao sreče. Ryabinin je lepo izveo slobodan udarac iz 25 m, ali je gol sprečila vratnica. Martinović je u 80. minutu napravio još veču glupost, zbog koje je Koning imao priliku jedan na jedan, ali je pucao iznad grede. No, »knjaz Miloš« se odkupio u 88. minutu, kad je nakon centaršuta iz kornera glavom preskočio sve i postavio konačnih – velikih, puno večih, nego što bi sudili po samoj igri –

3:0. Ponovila se 2078. godina.

 

MILAN: Itzhak; Ljubisavljević, Supusepa, Ortega, Tawfik; Dorner, Bruckner (kapiten) /75. Dahlen, Ryabinin /82. Pinkowski, Riou /75. Koning; Winsnes, Brooker

 

PARTIZAN: Galić; Claudio /11. Grujičić, Martinović, Rufino, Marić; Neto /78.Baraian, Youssef, Čirković /78. Milić, Dias; Michalik, Mirković (kapiten)

 

 

Štoper Daniel Rufino je treči put u poslednjih pet sezona osvojio naziv najboljeg igrača LŠ i time se na tabeli svih vremena izjednačio sa Muhamedom Savićem (2057-59) i Sandijem Podgornikom (2042, 2045, 2048). Ko se kladi, da če nekad osvojiti i četvrtu ovaku nagradu? Momku je »samo« 27 godina.

 

 

 

 

 

JSL; 31. kolo

 

CRVENA ZVEZDA : PARTIZAN 1:0 (1:0)

Veselinović 15

 

Pošto je Javor več odigrao dve utakmice više; pošto je u meču 30. kola (Partizanov meč sa Borcem odgođen je zbog finala LŠ) remizirao sa Zvezdom i pošto je u unapred odigranom meču 31. kola poražen u Sremskoj Mitrovici (hvala ti Zoltane!), za crno-bele bi samo točka na Marakani značila novo osvajanje titule prvaka. Ali umesto toga pratili smo drugi najgori meč u sezoni, u kojem gosti nisu uspeli ni jednom šutirati u okvir gola!

 

 

 

JSL; 30. kolo, zaostala utakmica

 

Ili je bio cilj proslaviti titulu u Čačku? Ludo razmišljanje, znamo... Trener domačih premešao je domači sastav, stavivši u prvih 11 7 novih igrača.

 

BORAC : PARTIZAN 1:1 (1:0)

Andrič 30; Michalik 56

 

Gol iz slobodnjaka bio je jedini šut u okvir gola u utakmici, gde su crno-beli potpuno dominirali i izjednačili tek ulazkom (ko drugog nego) »Mihe« i tako barem malo sprečili domače zavlačivanje! Titula i trojna kruna, dobrodošli u Humskoj!

 

 

 

JSL; 32. kolo

 

Sremci ne mogu ne gore ne dole, a crno-beli žele broj bodova zaokružiti na 70! Ostali pari su Javor-Bežanija i Borac-Zvezda. Crveno-beli su se dobrom formom Javoru približili na samo -2.

 

PARTIZAN: SREM 4:3 (1:1)

 

Youssef 44, 69, Mitić 50,52; Dimitrijević 42, 83, Starčević 86

 

 

Ovakve utakmice imate, kad Sremci zapravo igraju fudbal umesto bunkera. Kako to, da su samo četvrti? Domačim mala zamera zbog pada koncentracije u finišu.

 

Pošto su u poslednjem kolu pobedili i Zvezda i Javor, jasno je, da kvalifikacije za LŠ očekivaju tim iz Ivanjice. U drugu ligu se za sad sele Mačva i nekad ponos Novog Sada, Vojvodina!

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/jsl28182.jpg

 

 

 

 

STATISTIKA SEZONE 2081/82

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/statistika.jpg

 

Duško Radonjić dobio je priliku na poslednji utakmici sezone na golu Partizana. 36-godišnjak, nekad član Partizanove akademije, valjao je za jednog od najboljih budučih golmana, ali sve vreme imao je strašnu konkurenciju (Joao, Lončar, Matijević, Galić...). Za prvog čuvara mreže tako se izborio za veoma kratko vreme, na kraju 60-ih. Unatoč tome, zvanična statistika očigledno posmatra i njegove nastupe za Teleoptik, pa je tako posle ove sezone »upisao« 447 ligaških nastupa, što ga naravno stavlja na vrh tabele, ispred legendarnog »Muhe«.

 

Strateg Partizana u ovoj sezoni zanašao se pre svega na stara lica. Pravih odgovora o potencialu Vasića i Tošića tako nismo dobili, možda če biti drukčije sledeče sezone, kad če biti godinu stariji. Sve se čini, da su Sibiya, Pjević i Liptak u ovoj sezoni još zabetonirali svoj "backup" status, da o Adamoviću (prebačen u Teleoptik) ne govorimo. Početak sledeče sezone če biti ključan za crno-bele. Iz kluba sigurno odlaze: Čirković, Nene, Baraian i Dias. Nova rešenja na krilima biče prioriteta. Na levoj strani več je dogovoren transfer mladog hrvatskog igrača iz prvaka Varteksa. Na desnom boku trebače rešenje barem za prvi dio sezone: Petar Marić na jednom od poslednjih treninga, slomio je nogu!

 

 

 

Svet fudbala: uoči SP u Brazilu

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/WC2080.jpg

 

Jedini predstavnici ex-YU prostora biče reprezentacija Hrvatske, koja je u dodatnim kvalifikacijama nakon penala izbacila Grčku, još aktualne svetske vice-šampione. Grupa sa Italijom Čileom i SAD-om je veoma izjednačena, ali ako se stvari poklope, "kockasti" bi se ipak mogli kvalificirati u osminu finala. Možda če nešto presuditi i prvi meč protiv Čilea, 14. juna u Teresini, gde če kod vatrenih zbog kartona nedostajati čak trojica odličnih braniča: Luka Marić (Arsenal), Darko Kukoć (Atletico Madrid) i Vladimir Cvitanović (Werder).

 

Od manjkajučih timova izdvojimo Srbiju, koju je eliminirala Turska (0:1, 2:0) te Slovačku, koju su izbacili susjedi Čehi; sve to u dodatnim kvalifikacijama.

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

Partizan na polusezoni 2082/83: generacija neviđene efikasnosti podseča na onu ispred tačno 30 godina

 

NE KLANJA SE SAMO GOSPODINU!

 

Savić miri euforiju: Trofeji neče doči sami od sebe

 

 

 

PRELAZNI PERIOD

 

Da če biti ova polusezona nešto posebno, nakazivalo se dejanjima u prelaznom periodu, kad se Partizan pojačao sa petoricom igrača, ali je svu pozornost očekivano oteo 24-godišnji igrač Mallorce. Igrač je još pre dve sezone igrao u Sremskoj Mitrovici i pre toga na Marakani, ali ga Partizanovi skauti nisu primetili. Slabe dve godine kasnije,

Laurentiu Gospodin (pravo ime za fantastičnog igrača) za rekordnih 29.5 mil. eura posve neočekivano pojačao je tim iz Humske! Navijači su naravno, pali u trans - a u transu bio je i Partizanov tim za finansije.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/shirt.jpg

 

 

Verižna reakcija spružila je i ovo:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Maricoff.jpg

 

Petar Marić nakon toga produžio je ugovor za nove tri godine.

 

"Nemam reči za ovaj doček. Drago mi je, što sam se vratio u Srbiju i da sam član sigurno največeg kluba, za kojeg sam ikad igrao. Nadam se, da ču opravdati sva očekivanja i da čemo osvojiti što više trofeja. Za to smo svi mi tu, ne samo ja", bile su reči Partizanovog džentlemena.

 

 

Ostala pojačanja u Humskoj:

 

Lovre Novak (Varteks, 2.2 mil.). Od svih do sad igrao je najmanje, ali kako dobiti priliku pored fantastičnog Luciana?

Rosinei Barreto (Vasco, 4.5 mil.). Garancija za uspeh. Ofenzivan bek ili krilo: leva strana Partizana dobija novu zvezdicu.

Saša Jovanović (Bežanija, 6 mil.). U Bežaniji nema više dvojice Jovanovićev: jedan je pojačao Javor a drugi Humsku! Za sad njegov status je rezerva (kako bi li inače moglo biti drukčije?)

Cristian Pages (3.7 mil., Velez). Argeninski plejmejker za širši izbor u veznom redu. Slučajno?

 

 

A otišli su:

 

Cristian Baraian (Lyon, 13 mil.)

Aleksandar Janičijević (Valencia, free)

Dias (Toulouse, free)

Marko Čirković (Bayern, free)

Roberto Nene (Piacenza, free)

Krisztian Zold (free transfer)

Dejan Mihajlović (free transfer)

Vladimir Adamović (Paris SG, pozajmica)

 

 

 

Jelen Superliga

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ps8283.jpg

 

 

 

Poezija zabijanja golova prekinula se samo jedan put, i to u grenkom porazu (0:1), drugim uzastupnim na Marakani. I Zvezda je fantastično otvorila sezonu, što je brzo dovelo do činjenice, da če iz boja za titulu vrlo verovatno otpasti ne samo sve močniji Javor, nego i tradicionalni rivali iz Sremske Mitrovice. Da kod Srema puno stvari nije klapalo, pričaju i dve pobede nad njima: 6:0 u Humskoj i - neverovatno laka - pobeda u gostima sa 3:1. U preostalim mečevima konačni rezultat bio je samo pitanje Partizanove inspiracije ispred gola. Crno-beli nalaze se u nizu od sedam uzastupnih pobeda, a prednost +7 pred Zvezdom nastala je zbog njena 4 uzastopna remija sa rezultatom 0:0. Partizanove kanonade mogu se videti na slici svih rezultata na kraju ovog reporta. Na 9 utakmica u Humskoj, gostujuče ekipe su primile 35 golova (7 pobeda, 2 remija) i postigle samo 4.

 

 

 

Lav Kup

 

Najteži posao Partizan je imao protiv Javora u 2. kolu doma. Bilo je to samo nekoliko dana nakon pobede u Ivanjici (2:1). Javor je poveo več u 2. minutu, ali su domači u drugom poluvremenu izjednačili i na kraju slavili na tradicionalni način - nakon penala (4:2).

 

 

 

Liga Šampiona

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/uclg8283.jpg

 

 

100% učinak u zanimljivoj grupi. Iz toga treba izdvojiti barem dve stvari: prvi i poslednji meč u grupi. U poslednjem, crno-beli su sa 5:0 savladali Škote, ali puno važnije je to, da je Daniel Sibiya, južnoafrički napadač utakmicom karijere konačno upozorio nase, sa 4 postignuta gola. Time je svome treneru poslao jasnu poruku, da če u nastavku sezone morati, da računa i na njega.

 

Svojevrstni deja-vu gledali smo i na prvom meču grupe, kad je u Humsku došao Porto. 2. aprila prošle godine oba timova su se isto tako pomerili međusobno, tad u četvrtfinalu LŠ. Partizan je igrao sa igračem manje, ali evo glavnih događaja na utakmici. Zapamtite, ko je bio krivac za dosuđeni penal:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Faul1.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekma1.jpg

 

 

533 dana kasnije Porto je opet bio gost Partizana. Evo glavnih događaja na ovoj utakmici:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Faul2.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekma2.jpg

 

Dakle, usporedivši oba meča, imamo:

- isti rezultat na kraju i na poluvremenu (2:0, 1:0),

- istog krivca za penal (Dolić-nekadašnji igrač Partizana!),

- istog izvođaća penala (Luciano),

- skoro isto vreme ovog incidenta (54. odnosno 56. minut),

- skoro isto vreme, kad se povredio Portov igrač (24. / 30. minut),

- faulirani igrači (Čirković, Tufegdžić) pre dolazka u PFC igrali su za večitog rivala-Zvezdu.

 

 

 

Europski super kup

 

Sevilla - Partizan 2:3 (1:1)

Chavrondier 47, Pilipović 77; Mitić 43, Neto 58, Grujičić 91

RK: Garcia 83 (Sevilla)

 

Šutevi na gol: 34:8 (11:3) za Partizan.

 

 

 

Svetsko klubsko prvenstvo, polufinale:

 

Partizan - Orlando Pirates (JAF) 4:1 (3:0)

Sibiya 6, Michalik 9, Tošić 31, Neto 57; Bezuidenhout 47

 

 

Finale:

 

Partizan - Racing Club (ARG) 5:0 (1:0)

Michalik 3, Mitić 49, 58, Luciano 78, Neto 86

 

 

 

Sve utakmice polusezone:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Tekme8283.jpg

 

 

 

 

 

 

DA LI JE OVO MOGUČE? SAVIĆ: SEZONA JE USPEŠNA SAMO AKO SE ZAVRŠI TROFEJEM

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/statps.jpg

 

 

Navijači Partizana, pažljivo si ogledajte ovu statistiku igrača, i shranite si ju na varno mesto. Jer je sasvim moguče, da če na kraju sezone izgledati drukčije. Izkustva kažu, da igrači, koji blistaju na jesen, u drugom delu sezone izgube nos za gol, ili se povrede na duže vreme. Do tad uživajte u ovome. Požidajev je za sad golman broj 1. Najskupliji igrač u povijesti Partizana nastupio je samo 11 puta, jer se čak dva put povredio... Napadački tandem Michalik-Mitić igrao je svoju igru, ali: ko se kladi, da če neko od njih u junu imati na kontu 30+golova?

 

Partizan je do sad na 28 utakmicama u svim takmičenjima zabio - teško verovatnih - 90 golova! Da li je to moguče? Time je sebi, hteo to ili ne, dozvolio usporedbe sa generacijom ispred 30 godina. Ne brojivši poene, nego samo zabijene golove u JSL, Partizanov rekord nakon 22 kola rednog dela, nalazi se u sezoni 2054/55 (62:7), sledi 2055/56 (59:15), a na trečem mestu je 2052/53 (57:13). Ako če crno-beli nastaviti u nekom normalnom ritmu u poslednjih šest kola rednog dela, prestiči če i ovaj rekord. Samo za još jednu usporedbu: Partizan je pre 10 godina u nesretnoj-sretnoj sezoni 72/73, nakon 22. kola uspeo zabiti samo 27 golova!

 

"Muha" Savić, 53-godišnji pomočni trener Partizana, pre 30 godina bio je simbol one generacije sa Kowalskim, Mowlikom, Blahom... Sve od njegovog odlazka u penziju, Partizan je tražio njihovu zamenu. Zar je moguče, da u Humskoj gledamo novu "bum bum" generaciju?

 

"Teško je zaključavati nakon jedne polusezone, koju smo zaista veoma dobro uradili. Michalik i Mitić su i u prošlim sezonama pokazali, kako se postižu golovi. Ali nije sve u statistiki. Ni jedan od njih recimo nije uspeo zadržati jednak nivo efikasnosti u oba perioda sezone, ali to ne znači, da nisu pomogli timu. Tu su i Mirković, imate Sibiyu, koji je izuzetno motiviran. Jovanović se uklaplja u tim...Moje mišljenje je zapravo, da je ova generacija još bolja od "moje". Zašto? Jer uz dobar napad imamo i odličnu obranu i veliku konkurenciju dvojice odličnih golmana".

 

 

Da li se najbolji strijelac u istoriji JSL i LŠ boji, da če "zli duhovi" opet udariti na neke od napadača?

 

"Ako mislite na povrede, teško je bilo šta reči. Sigurno, da če suparnici na dvojicu startovati drukčije. Znam, da je cilj nekih timova protiv nas samo taj, da nam ozlijede dva-tri igrače i da nas isprovociraju. Druga stran je forma igrača. Mislim, da je nemoguče, da čemo nastaviti u ovakoj formi, što se efikasnosti tiče".

 

 

Mnogi ovu sezonu vide kao onu ispred 30 godina, da li ste vi istog mišljenja?

 

"Pa da, vide ju pre svega zbog pobede nad Sevillom u poslednjem minutu (3:2); sa Sevillom smo igrali i u superkupu 2052, kad sam zabio odlučujuči gol u 92. minutu. I vide ju pre svega zbog Arsenala, koji nas je tad šokirao u finalu LŠ, a ove godine igramo sa njima u osmini finala. Ja se nadam, da čemo imati - i na dobrom smo putu - uspesniju sezonu od 52/53. Tad smo i rano ispali u kupu i na kraju osvojili "samo" prvenstvo, što je tad bilo slično tragediji. Ipak su trofeji oni, koji rade sezonu uspešnu. Ako tim uz rezultate ima i lepu i efikasnu igru, toliko bolje!"

 

 

 

 

 

MEĐUNARODNI FUDBAL: TURSKA NA KOLJENA SPRAVILA GORDON ALBION; ARGENTINCIMA KRAJ SP-A DONEO NAJSTARIJEG SELEKTORA U ISTORIJI

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/wcfinal82.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/wctree82.jpg

 

 

Engleska i Turska započeli i završili su Mundial u Brazilu! Otvoritveni meč na Maracani dobili su Turci sa 2:0 i time su pokazali, da nisu uzalud na SP-u. Mesec dana kasnije pobednika su odlučili šutevi sa bele tačke, zbog kojih Gordon Albion nije obranio naslova iz Nemačke. Treče mesto posle pobede nad Belgijom pripada Švicarskoj.

Dve za nas najzanimljivije reprezentacije nisu uspeli proči grupu. Hrvatska je sva tri meča odigrala ne samo nerešeno, nego i bez pogodaka. Razloga za veselje nije imao i južnoafrički selektor i nekadašnji igrač Partizana te trener Borca i Bežanije, Bailey, koji je sa svojom reprezentacijom zauzeo poslednje mesto u grupi.

 

Malu blamažu doživela je i argentinska reprezentacija, koja nije prošla prvu fazu takmičenja (Francuska, Belgija, Južna Koreja). Zato su nakon SP-a dobili novog selektora, a to če biti niko drug nego 106-godišnji trener Partizana, koji je u svojoj karijeri radio sa nebroj argentinskih fudbalera, koji su se u Partizanu razvili u svetske klase.

 

Imenovanje novog argentinskog selektora zazvalo je u glavnom pozitivne reakcije u zemlji tanga (trenutno tek 36. reprezentaciji sveta), koji če biti glavna naloga dobar rezultat na Copa Americi sledeče godine u Boliviji te naravno, plasma na SP 2086 u Italiju. Jedan od trenutnih nosioca reprezentacije je 31-godišnji štoper Intera Dardo Dragojevich (55 nastupa), kojeg pordrijetlo bi moglo biti iz naših prostora: "Veselim se suradnje sa novim šefom i svi se nadamo, da to znači nov početak za naš fudbal". "Ovo je fantastično, bravo AFA", izjavio je nekadašnji Partizanovac Damien Robles. Partizanovac Rufino vest je komentirao kao "odličan izbor i kao nadu, da če Argentina igrati na Partizanov način". No neki upozoravaju na teoriju zavjere, po kojima bi argentinski duo iz Partizana (Rufino je več član, Pages još ne) mogao, da izpusti kvalifikacijske mečeve za SP, da bi tako više pomogli klubu...

 

 

 

PS. Hvala na komentarima. Trudičemo se (ako če biti volje i svega), da dođemo barem do sledečeg Venerineg prelazka sunca, to je do 2117... :

thumbup:

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

Kraj sezone 2082/83 u svakom slučaju rekordan, unatoč samo jednom osvojenom trofeju

 

PARTIZAN ZABIO 45 GOLOVA VIŠE OD ZVEZDE; KONAČNA ODLUKA IPAK STIGLA TEK U 31. KOLU

 

 

Kad je sudija u poslednjem kolu šampionata (Partizan - Srem 4:1) otpiskao kraj, to je bila omiljena muzika za svih 22 igrača, koji su 90 minuta proveli kod 39 stupnjeva i poslednjih 15 minuta jedva su trčali terenom.

 

Za Čedomira Mitića to je značilo kraj najuspešnije sezone u karijeri. Nekadašnji igrač Zvezde ove godine napuniti če 26 godina, ali ove sezone zajedno za Barretom odigrao je najviše utakmica (43), postigavši neverovatnih 35 golova u svim takmičenjima, od toga 27 u prvenstvu. Time je za gol promašio rekord Tomasza Mowlika ispred tačno 30 godina. Da, opet spominjemo onu čuvenu sezonu! Ali nakon ove, konačno če se otresti posmeha, kojeg je zaradio pre nekoliko sezona, kad je debitirao u Ligi Šampiona protiv Arsenala na Emiratesu. Tad je u završnici utakmice zaigrao u tandemu sa Slovakom Michalikom, ali u završnici utakmice, Mitić je promašio prazan gol, kad nikog nije imao pred sobom!

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/champions-league-logo1.jpg

 

Da je napredovao i tehnički i fizički, pokazao je i ove godine u Europi, kad je protiv Topničara (

3:1, 4:1) iskoristio sve dane prilike i timu pomogao do lakog prolazka u četvrtfinale LŠ. Protiv Bayerna dalje ipak nije išlo (1:1, 0:2).

 

"Sigurno, da nije lepo, kad znaš, da češ u sezoni osvojiti poneki trofej manje. Ali ja se slažem sa večinom. Nemci su zasluženo prošli dalje. Presudile su sitnice, sitnice, koje poseduju samo vrhunski timovi, a uz to naravno nedostajalo nam je i malo sreče. Kad imaš u svojim redovima najboljeg golmana sveta (Dejan Matijević, ex-Grobar) i vrhunsku sredinu sa Čirkovićem (opet ex- igrač Partizana i Zvezde), onda je puno laže."

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

Druga prilika bila je u kupu, ali tad je Partizan samo pet dana nakon slavja u Sremskoj Mitrovici pokleknuo protiv istog protivnika i to sa

uverljivih 0:3. Očigledno je presudilo isključenje Markovića, a crno-beli u nastavku igrali su bez pravog stopera.

 

"U prolječnom delu sezone imali smo dve mini krize. Prva je došla, kad smo nakon europskog izlazka izgubili kod kuče protiv Zvezde u šampionatu; druga se desila na početku maja, kad tri utakmice nismo mogli, da zabijemo gol. Postali smo previše nervozni, ali bez potrebe. Svoje je odigrala i ta nesreča, da smo pre prvog meča protiv Srema ostali bez prvih štopera (Rufino. Martinović), a onda su na meču grubo startovali i na mene, tako, da nisam završio meča. Ali u celokupnom obziru, imao sam sijajnog partnera (Michalik-25 golova u sezoni)."

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LIGA83.jpg

 

 

 

 

Baš napad je bio najprepoznatiji deo crno-belog tima. Partizan je u 32 kola postigao čak 91 golova i primio samo 17. Na drugoj strani, Zvezda je uspela, da zabije samo 46 puta, ali zato je primila pet manje od Partizana; i čak tri puta u četiri navrata pobedila Partizan u sezoni.

 

"Da, upravo zato se prvenstvo odlučilo tako kasno. Zvezda je osim toga igrala odlično u završnici, ali su presudili njeni remiji 0:0 u jesenskom delu sezone."

 

Samog sebe ne voli previše hvaliti, ali zato nije izbirao reči, kad je govorio o drugih.

 

"Požidajev je imao vrlo dobru sezonu, svaki dan napreduje i psihički i fizički. Neki su ga napali zbog pogreške na Marakani (za 0:2), ali tih če biti sve manje. Ako jih ne bi bilo, golmani bi bilo roboti. "Miha" je bio standardan, ali ono što treba spomenuti, je odsutnost Dejana Milića u ključnim utakmicama sezone. Nije slučaj, da smo zato baš tad upali u krizu rezultata. Kad igra Dejo, mi smo posve drukčiji tim. On je jedan od lidera tima, bez obzira na to, da ima samo 23 godina. Naravno, tu je i najbolji igrač LŠ, Martinović, on je zajedno sa Rufinom stebar obrane.

 

Od novodošlih igrača treba izdvojiti naravno Gospodina i Pagesa, ali i drugi če dočekati svoje vreme. Pre svega tu mislim na Novaka i Jovanovića, koji nisu puno igrali."

 

 

 

UTAKMICE U 2083:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/TEKME83.jpg

 

 

STATISTIKA IGRAČA:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/STAT83.jpg

 

 

 

 

VIC KRAJA SEZONE: Partizan svojom transfer politikom ogrozio stabilnost kluba; preti mu ozbiljno smanjenje novca za igrače!

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/haha.jpg

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

Jesi siguran da možeš izdržat s tako malim TB-om? I onaj bek je strava, rezultate više stvarno nema smisla komentirat.

 

Probaču, pa ako ide, ide... :<img src=:'> Na kojeg beka si mislio, nisam baš tačno razumeo...

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/la-copa-america-1.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/668212RE23.jpg

Poslednja edicija kontroverznog južnoameričkog šampionata pripala Meksikancima; Argentina sa "timom XY igrača" ubranila bronzu

 

DEAD MAN PLAYING

 

 

Pre početka šampionata u Boliviji, na Gauče retko ko je računao. Novi selektor, 107-godišnji menadžer Partizana, odlučio se, da u grupu 23 igrača pozove čak 14 novajlija. Odzivi su bili burni. Između ostalih, doma su ostale zvezde poput Dragojevicha, a i Partizanov duo turnir je pratio po TV ekranima. Argentinci su se pored toga u ovim godinama morali spopasti sa prošlošču 100 godina Falklandskog rata, a za finiš; za povratak u sadašnjost, pre početka Cope saznali su, da su u odnosu na prošli mesec dana, na FIFI-ni tabeli nazadovali za čak 32 mesta, na 68. poziciju.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/FMB_AREGNTINA.jpg

 

Sad, kad je prvenstvo završeno, skoro niko ne priča o onima, koji nisu putovali u Boliviju. O onima, koji nisu iskusili "slast" igranja na u prosjeku 3.000 m nadmorske visine u Cochamambi i La Pazu, gde bi dvojica igrača uskoro izgubila život. Zvezde su XY igrači.

 

Carlos Avila (29), zvezdnik madridskog Atletica, srušio se u 69. minutu meča protiv Ekvadora (0:0) zbog nedostatka kisika. Još goru sudbinu doživeo je dve godini mlađi Jesus Carpio, koji je nezavestan obležao nekoliko sekundi pre završetka prvog poluvremena protiv Meksika u trečem kolu (0:0) i pod hitno je odveden u bolnicu u Cochamambi.

 

Argentinci i Meksikanci završili su sa jednakim scorom nakon predtakmičenja, pošto su "GaučI" u 2. kolu savladali brutalnu Kostariku. Pored glavne zvezde, Riquelmeja, proslavio se i Javier Pernia, još jedan, koji do sad nikad nije obukao dresa članskog tima svoj zemlje. Pored nemogučih razmera za igranje, argentinski šef na najbolji moguči način iskusio je i, kakav pomen ima disciplina u Južni Americi. Ne samo zbog Kostarike, nego je svoj dio pridoneo i incident Fabiena Suligoya, koji si je uzeo vreme za kratak skok u domovinu, na trening karate session svojeg kluba...

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/FMB_SULIGOJ.jpg

 

 

"XY" igrači zapisali su se u istoriju argentinskog fudbala u dve utakmice. Prvo u četvrtfinalnom meču protiv Kolumbije. Odnosno, bio je to samo jedan. 24-godišnji napadač Riverja, Emiliano Manzi, u 91. minutu konačno je matirao protivničkog golmana. Granero je obranio dva od tri penala. Ali umesto Brazila, sledio je meč sa Čileom. Tamo se opet videlo crveno: Riquelme je startom sa dve noge morao zaslužiti crveni karton več u 3., a za novi pokušaj pola sata kasnije sudija ga je jednostavno morao isključiti. Tad su Čileanci več vodili 1:0 (gol iz penala iz 3. minuta); na kraju pisalo je 3:0.

 

Utakmica za treče mesto je značila reprizu meča protiv Ekvadora: ali samo na papiru. Nije bio hattrick Manzija (24, 86, 90), nego gol "ustajenja od mrtvih", koji je zaznamovao finiš prvenstva. Gol Jesusa Carpia u 89. minutu za 3:0; gol igrača, koji je u bolivijskom paklu skoro izgubio život.

 

"Nemam reči, zahvaliti se moram bogu, koji mi je ponudio još jednu priliku", u suzama je izjavio napadač Malage.

 

Za Javierja Perniu ova medalja je "za Jesusa i Carlosa i za njihove porodice, koje su proživljavale težke trenutke." O trenutnom timu i suigraču u Riveru: "Manzi je bio fantastičan i jednostavno je morao, da zaigra za reprezentaciju."

 

 

Poslednji meč na turniru bio je i dobra najava za kvalifikacije za SP. Sa time se slaže i selektor, koji je ipak u prvi plan stavio druge stvari. "Nikad se nisam toliko bojao za život sebe i drugih, kao što je to bio primer u Boliviji. Ovde se nikad više ne bi smelo odvijati tako veliko takmičenje. Ne govorim samo ja. Šta bi bilo, da je dvojica stradala? Ovo je pre sve pobeda za Jesusa i Carlosa i nadam se, da če još biti na razpolaganju." O rezultatu: "Ubranili smo treče mesto, što je po mojem mišljenju uspeh. Ali ne zbog toga, što je bilo u reprezentaciji čak 14 novih igrača; sedam jih igra u Argentini. Uspeh je zbog toga, što smo i sa mankom pravih napadača uspeli, da stvaramo pritisak na protivničku obranu."

 

Ipak, u ovim okolinama nije sve ružnato. "Največi problem je temperament. Igrači imaju fantastično tehničko znanje, ali jim fali fizički nivo. Pre svega to važi za napadače. Konačno mi je jasno, zašto mnogi od njih nisu uspeli u Partizanu. Plus nedisciplina. To je ono, što kvari igru. Pogledajte samo naše mečeve. Što se taktike tiče, moramo u buduče raditi više na večoj posesti lopte i večem strpljenju kod gradnje napada. U poslednja tri meča su nad suparnici na sredini skoro nadigrali." Da li računa na Rufina i Pagesa u kvalifikacijama za SP i dali je to več tim za Italiju 2086? "Pa naravno,da računam. Ali ne, kad igramo u Boliviji. Oni su propustili Copu po dogovoru. Što se tima tiče, sam optimist. Igrače treba isprobati. Svako treba, da dobije priliku, pogotovo mladi.", zaključio je argentinski "boss" i time barem indirektno odgovorio na nepostavljeno pitanje, da li je več otpisao stare zvezde...

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfcnova-1.jpg

 

NITKO JE NIJE HTEO: DO TITULE PRVAKA IPAK PARTIZAN

 

Zvezdi u sezoni 2083/84 "uteha" kup UEFA; u finišu strahovit pad Javora

 

 

Kad če istoričari nakon 100 godina tražiti, šta je bilo toliko posobno u ovoj sezoni, barem što se tiče Partizana, neče baš puno nači. Pogledati če tablicu JSL, u kojoj piše, da su crno-beli sezonu završili sa lepih 11 bodova prednosti pred večitim rivalom i na taj način osvojili jedini trofej u sezoni.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/SEZONA8384.jpg

 

 

Drugi trofej sezone je osvojio Srem, pobedivši Bežaniju u finalu Lav Kupa. Partizan je, kao obično, kad ispadne, svoj kraj doživeo nakon penala u Čačku, več u 2. kolu.

 

Pogledati če transfere. Novodošle i odlazeče igrače. I neče baš puno znati, kako su igrali, jer po statistici sudeči, svi dolazci (Rumun, Bugar) nalaze se u spodnjem delu tabele. Sa jednom iznimkom; bivšim napadačem Javora, kojeg su pokosile dve povrede; ona poslednja bila je delo baš »Belih« braniča.

 

No svi oni, koji smo sad živi i koji imamo tu sreču, da pratimo "ovaj" Partizan, imamo svoje mišljenje. Gola statistika kaže, da je Partizan sezonu završio tako: nakon 32 kola sakupio je 21 pobeda, 5 remija i (čak) šest poraza sa ukupnom gol razlikom 80:23. Kad uzmemo u obzir samo domaču statistiku (16 utakmica, 13 pobeda uz 3 remija, gol razlika 54:5), onda več znamo, gde su se gubili bodovi. Šest poraza dogodilo se: 2x kod Srema, 2x u Ivanjici i jedan put u Apatinu i kod Bečeja, pol-profesionalnog tima (0:1). Baš poslednji meč bio je uzrok odstupa 107-godišnjeg menadžera sa krmila argentinske reprezentacije, koja je isto tako imela slab početak u kvalifikacijama za SP (remi i poraz). Rezultat prve utakmice nakon povratka ka samo jednom poslu: Vojvodina – Partizan 0:4. A meč u Apatinu trebamo uzeti u obzir kao simptomatičan i kao pokazatelj, da neko iznad nas očito kažnjava predobru igru crno-belih, pogotovo izvan Humske.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/MLADOST.jpg

 

Na utakmicama na stadionu Partizana Grobari na žalost nisu znali, kad če Partizan eksplodirati (Bečej 8:0, Vojvodina 7:0) i kad če se mučiti (

OFK 1:1, Vujić Voda 1:1...). Drugih scenarija skoro nije bilo. Njegovi rivali (Javor, Zvezda) sezonu su počeli kao obično, strahovito, tako,da pozicija crno-belih na polusezoni zapravo ne čudi. Čedomira Mitića (35 golova prošle sezone te UEFA napadača godine) suparnici su dobro čuvali, pa je tako levji dio golova preuzeo Michalik.

 

 

PRESUDILI VEČITI DERBIJI

 

Razlog, zašto če poraz kod Bečeja brzo utoniti u zaboravu, jeste to, da je Partizan sva četiri puta u sezoni pobedio Zvezdu. Ali ne samo to. U oba meča na Marakani gosti su slavili golom u poslednjim sekundama meča! U 10. kolu je bio junak baš ex-igrač Zvezde, Tufegdžić (2 gola za 2:1). U revanšu u Humskoj Partizan je slavio sa čak 3:0, ali je sva tri gola postigao iz penala uz gostujuče isključenje! 14 dana kasnije sledio je novi triumf (4:1), a najslađa tri boda došla su u 29. kolu. Na početku plejofa crno-beli su došli na čelo tabele sa namenom, da očuvaju minimalnu prednost i to su iskoristili, kad su se največi rivali (Zvezda, Javor, Srem, OFK) »pobili med sobom« i drug drugemu oduzimali bodove. Najteže je na prolječe nastradao Javor, koji bez Krunića nije bio isti tim. I zato je pobeda u 29. kolu na Marakani sa 3:2 več značila skorašnju titulu, jer je Partizanova prednost sad znašala 7 bodova; a to se potvrdilo več u sledečem kolu, kad je pao Javor sa 3:0.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/champions-league-logo1.jpg

 

Kad su kuglice u monaškom žrebu pored Leverkusena i Fenerbahčeja iz najslabijeg kvalitetnog razreda izvukle Athletic Bilbao, samo najstariji pratioci fudbala mogli su znati, šta znači izraz na licu Partizanovog stratega.

 

Bilo je to pre sedam decenija, kad je Partizan zajedno sa Baskima pisao istoriju. Prvi put tad, kad je u sezoni 2013/14 osigurao prvi europski finale nakon 48 godina – i izgubio ga 0:1 na Velodromu golom iz ofsajda. Drugi put crno-beli bili su ipak uspešniji, iako su protiv Baska ostali bez pobede. Evo, kako su kroničari zabeležili dio europske sezone 2015/16, a posobno epski uzvratni meč osmine finala kupa UEFA:

 


Ali niko nije mogao, da zamišlja, kako če slediti nastavak europske sezone.
Crno-beli prvo su uspeli, da nadoknade dva gola protiv Tottenhama (1:3, 2:0), pa jih je među najboljih 16 čekao protivnik
iz finala pre dve godine. Prilika za revanš! Athletic Bilbao zaslužio je remi 1:1 u Beogradu, što je znaćilo, da čeka crno-bele u revanšu misija
nemoguče. Na stadionu, gde i Barca i Real teško da se nadigraju... U 9. minutu Llorente donosi domače u vodstvo, a u 17. novi šok:
Pyatov se onesvestio, pa je u vrata išao Knezevic...prvi put u sezoni. Pre poluvremena iz igre je morao i Nicolas Millan...
U 66. minutu korner za Partizan, a Slobodan Rajkovic preusmerio je loptu za izjednačenje... Na smrt umorne crno-bele čekalo je
još 30 minuta produžetka, u kojima se prema Knezevicu pucalo sa svih strana, ali Partizanov čuvar mreže branio je
svoj meč kariere. Kad je u 97. minuti Llorente zabio drugi put, bilo je skoro kraj muka i na licima nekih od igrača srbskog
šampiona, videlo se, da čekaju kraj igre...
Onda se dogodila boginja fortuna... Ili pravda... Svejedno... u 117. minutu Branislav
Jankovic je fauliran izven kaznenog prostora, a sudija na iznenađenje svih (čak i gostujučih igrača) pokazao je na belu
točku. Predrag Pavlovic bio je hladan ko špricer... i Partizanu doneo četrtfinale. Ali time nije bilo kraja kontroverznih momenata.
Na kraju domači su napali nemačkog sudiju, i nekoliko igrača dobilo je dugoručne suspenze.

 

 

67 godina kasnije je razlika između timova preprosto-

prevelika. Partizan je pobedio i u Bilbau sa 4:1; osim toga upisao je dve pobede protiv Nemaca (2:0, 6:0) i pobedu te domači remi (2:2) protiv Turaka, protiv kojih je igrao četvrtfinale 2015/16.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UCLG-2.jpg

 

Europska odisejada – kako simbolično – zaključila se opet na Velodromu. Marseille je ponovio uspeh ispred 40 godina, kad je poslednji put izbacio srbskog prvaka (0:0, 1:0), koji je u predhodnoj fazi bio bolji od Porta (1:1 i treči uzastopni put 2:0 u Beogradu). Konačnu lovoriku je odneo Bayern, savladavši Liverpool. Njegov protivnik u super kupu biče niko drug nego Crvena Zvezda! Crveno-beli su nakon prosječnih predstava u LŠ (grupa sa Interom, Lyonom i Ajaxom, gol razlika 1:2, i četiri uzastopni remiji 0:0) u kupu UEFA izbacivali: Genou, Wislu, Sporting Lisabon i Romu, da bi na Old Traffordu savladali Villareal sa 2:0. Za Zvezdu je to drugi kup UEFA; prvog su osvojili pre tačno 40 godina, u sezoni 2043/44, kad su isto tako pobedili španskog predstavnika (Valencia).

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UEFA-1.jpg

 

 

STATISTIKA IGRAČA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/STAT-1.jpg

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP: AUTOGOLI SREČE NA ČUDEŽAN NAČIN SPASILI SRBIJU

 

Škotska 22, Rusija i Srbija po 19 bodova. Tako je kazala tabela uoči poslednjeg kola kvalifikacija ua Euro u Španiji. Srbija je za barem dodatne kvalifikacije igrala meč odluke na Marakani protiv Škota, dok su Rusi doma očekivali otpisane Severne Irce. »Orlovi« su svoj posao obavili odlično golovima Mirkovića (9) i autogolom Hopa (19); dok je autogol Janičijevića (90) samo promenio konačni rezultat (2:1). Svi su nestrpljivo očekivali vesti iz Moskve, gde su Rusi jurišali na pobedu, ali su na kraju ostali bez svega, pošto je tri minute pre kraja Goncharov pogodio vlastitu mrežu (1:2).

 

Za nagradu sve ljubitelje ex-YU športa čeka D, gde pored Srbije igraju još Hrvatska, domačin Španija i Francuska.

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Untitled-1.jpg

 

 

Polusezona 2084/85:

usporedni intervju sa braničem Partizana i napadačem Srema

 

 

 

Miloš Martinović i Marko Nikolić. Dvojica prijatelja. Obojici je 28 godina. Oba igrača izhajaju iz Vojvodinine omladinske škole i sa teškim srcem gledaju svakogodišnji boj svoj matičnog kluba za obstanak. I jedan i drugi osetili su pritisak igranja i za klub iz Humske i za njegovog rivala sa severozapada, pa čak i za klub iz Ljutice Bogdana. Za Martinovića je to 6. sezona u dresu Partizana, kamo je januara 2080 za veliku sumu skoro 19. mil. eura došao upravo iz Sremske Mitrovice. Tad je član crno-belih još bio Nikolić, ali se za rezervista Teleoptika več predviđalo, da proživljava poslednje trenutke u Humskoj. (Kao mnogi napadači) tamo se nije proslavio; čak je jednu sezonu proveo na pozajmici kod večitog rivala. Da bi bilo još gore, i kraj sezone je pridoneo rastanku Vošinog dua, koji je na kraju ostao čak bez titule prvaka, koja je otišla u – Sremsku Mitrovicu.

 

Često međusobno izmenjavanje igrača na relaciji BG-SM kao da je uvek kažnjavalo Partizan, barem u međusobnim duelima, u kojima su se proslavili bivši igrači: stoper Rajić, pa veznjak Zold, napadač Dimitrijević... Od juna 2080 u tu kategoriju sudi i Nikolić, za kojim je najbolja polusezona u karijeri (16 golova u 25 utakmicama) za Srem, koji nakon nekoliko kriznih sezona opet ozbiljno preti.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PS8485.jpg

 

 

 

Miloše, znam, da vam neče biti lako, ali početi čemo sa vašim prvim pravim kiksom sezone. Sremska Mitrovica jeseni nudi lepu sliku, ali ne i za vas.

 

Martinović: Treči put zaredom se nam ponovila ista priča. Na jesen nikad više ne bi trebali igrati na Promenadi. Imali smo terensku nadmoč, ali nam je u završnici pala koncentracija, što je iskoristio Liptak (1:0) pet minuta pre kraja i ostali smo bez svega.

Nikolić: Pre svega su to bila iznimno važna tri boda za nas. Za Liptaka se vidi, da je odlično pojačanje. Miloše, žao mi je, ali možda ste opet pogrešili (smeh)...

 

 

 

Čini se, da za Partizan nikad nema mira: kad je koji od rivala u krizi, odmah se probudi drugi. Ove sezone prvo bi mogli reči za Zvezdu, a drugo za Srem, koji sa novim trenerom ne samo, da ima kvalitetnu obranu, nego zabija i golove (Zvezda 4:0. Jakovo 5:2, Schalke 5:0).

 

 

Nikolić: Marko Djukić je odličan stručnjak. Uvek nađe razlog za optimizam i zato igramo opuštenije. Radio sam sa mnogim stručnjacima, cenim i Partizanovog, bez obzira na to, što u Humskoj nisam dobivao priliku. Što se tiče ostalih timova, imamo lepu prednost i priliku, da se borimo za najmanje LŠ.

Martinović: Slažem se, kad vidim Sremce ove sezone, zaista igraju i efikasno i lepo. Želim jim, da igraju LŠ sledeče sezone i da u 3. pretkolu kvalifikacija budu uspešni (smeh). Što se efikasnosti tiče, pa i mi igramo tako. Nisam mogao, da verujem, kad sam saznao, da smo na jesen postignuli toliko golova, koliko je Partizan zabio u 32 kola sezone 2010/11!

 

 

 

Poznavaoci ipak kažu, da če u narednom delu sezone odlučivati klupa te pojačanja. Oba tima učestvuju još u Europi. Partizan dočekuje Sporting, a Srem Deportivo. Uz to, igra se derbi na stadionu JNA u februaru.

 

Nikolić: Ako neče biti nekih povreda i nekih nesretnih okolina, mislim, da čemo ostati ozbiljni konkurenti za naslov prvaka. Fizički smo odlično spremni. U Miodragu Djurici smo dobili odlično pojačanje i šteta, što se sezona ne nastavi sad.

 

 

 

Miloš, čini se, da se kod vas povrede nisu tako osetile; na jesen imali ste puno problema.

 

Martinović: Prvo: za nas je veoma dobro, da idemo na odmor! Da se pozdrave svi igrači. Da, sezonu smo počeli bez Barreta, koji če zaigrati tek na prolječe. Sad nam je povređena četvorica napadača i dvojica levih krila.

 

 

Ipak-svaka stvar je za nešto dobra. Lovre Novak! Da li če biti za Barreta još prostora u prvom timu?

 

Martinović: Stvarno fantastičan (9 golova za levaka nije mala stvar), osim toga je najbolj ocenjeni igrač jeseni (7.94). Trebalo mu je nešto vremena, ali sad je dokazao, da sudi u prvi tim. Barreto se polako oporavlja i ne sumljam, da če biti i za njega mesta u timu; ja ga osobno vidim kao beka. Ne treba zaboraviti i na Pagesa, koji je isto tako teško stradao i propustio mnogo jesenskih kola.

 

 

Za obojicu timova čini se, da su gostovanja "mali" problem... Srem je klonio u Čačku, a Partizan recimo ispao protiv Borče u kupu. Zato prvo za vas, Marko, provokacija: da li čete kao uvek, u Humskoj igrati bunker i opet se nadati, da če 38-godišnji Rajić imati svoj dan? I Miloše: šta mislite, kolika je plata prosječnog fudbalera Borče?

 

Nikolić: Gostovanja su problem, jer se igra na manjim stadionima, gde je puno teže razviti svoju igru. Što se tiče drugog pitanja, tu nema smisla odgovarati, jer je naš cilj pre svega dobar rezultat. Uz to se slažem, da imamo zaista odličnog čuvara mreže i 10 igrača, između kojih svako može postiči gol.

Martinović: Svašta možeš, da doživiš, ali ovo... Ne znam za platu, ali sigurno je nekoliko deset puta niža od naše. Čestitke domačim za... sreču i za ništa drugo, nisu pokazali ništa od igre, ništa od ambicija. Slična stvar se nam dogodila i u Ivanjici i kod Čukaričkog, kad smo zbog lastnih pogreška izgubili 4 boda; uz to smo u poslednjem slučaju psihološko pali, tako,da bi nakon našeg početnog udaraca skoro dobili još gol sa sredine terena, ali je Galić preprečio sramotu, drugo ne znam...

Nikolić: ipak ste u Vila-Realu pobedili 3:2, nakon 0:2... Problem je u glavama.

 

 

Ocjena Partizanovih pojačanja do sad; kako ste se poslovili sa Ivanom Markovićem i Duškom Radonjićem?

 

Martinović: sa Borisovom (Javor, 4.7 mil.) i Marićem (INON, free) smo dobili kvalitetu u veznom redu za odličnu cenu. Da, spomenuli ste i kraj karijere dvojice velikih fudbalera. Marković je igrao i pre nego što sam došao, čini mi se, 15 sezona. Radonjića mi je malo žao. Veliki profesionalac, 24 godina u Partizanu, a nikad prvi izbor. Zaboravili ste još trojicu igrača, ako vas smijem opomniti. Youssef (Valencia), Sibiya (free) i Neto (free) su sve naši bivši igrači. Vi ste več drugi novinar, koji ste na to zaboravili. Sa svim poštovanjem.

 

 

Marko, za kraj vaša ocjena EP-a. Čini se, da prednost domačeg terena odlučuje. Furija je slavila nakon 24 godina i nakon tri naslova Poljaka i jednog Belgijanaca i Nizozemca-doma!

 

Nikolić: Da, evo ponovo primer. Španci nisu zaslužili naslova, ali jih je ponesla publika. U četvrtfinale su recimo došli samo zbog bolje gol razlike od Hrvatske, koju smo mi pobedili. Zaista smo bili na dobrom putu, ali eto, opet smo zaustavljeni u polufinalu.

 

 

Kraj intervjuja. Mikrofoni se čine ugašeni, ali...

 

 

Martinović: šta misliš, da li postoji bilo koja mogučnost, da nam vratite Liptaka? Šta kaže, da li se nam smije?

 

Nikolić: Šališ se, zar ne. Šta če vam, imate Rufina, Vasića, Grujičića! »Lipi« ima neko svoje mišljenje o vas (otvori laptop, FB, i pokaže na grupu »Former Partizan players : LIKE this every time we win, score or have MoM award against PFC). More lajkova.

 

Martinović: Ništa iznenađujuče... Inače bojim se za Rufina. Več drugu sezonu nije pravi, ne mogu,da igram s njim. Udebljao se. Ne zovu ga više u repku. Pravi greške. Puno greška. OK. Samo pitam, nema veze.

 

Nikolić: Pa to vam je bio najbolji igrač Evrope!

 

Martinović: nemoj nikome... Znaš ,da on je strastan igrač FM-a, a u najnoviji verziji (FM 85: Your team should have won easily... on Mars!) su mu na patchu 85.0.2 sj****i reputaciju sa Continental na Regional. Nisam mislio, da je tako osetljiva osoba. A vidi reprezentaciju, tek su peti u kvalifikacijama.

 

Nikolić: he he. Igraš li ti FM? Ja počeo 2. sezonu, kupio sam Radonjića, on je svetski trener golmana! A svi vaši igrači imaju visok "Injury prone" rating. Konačno najrealniji FM do sad.

 

Martinović (sam sebi): J*****e realnost (u realnosti Duško Radonjić odličio se za skautski posao, iako nema potrebnih... atrib... pardon kvalifikacija)

 

 

 

UTAKMICE PARTIZANA U PRVOM DELU SEZONE

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekme8444444.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Završena i sezona no. 79: crno-beli laže od očekivanja ubranili titulu, a do kraja bila se žestoka borba za drugo mesto

 

SREMCI NAKON "SAMOUBOJSTVA" JEDVA OBRANILI LIGU ŠAMPIONA

 

Liptak: titulu 84/85 proslavio na stadionu bivšeg kluba

 

 

JELEN SUPERLIGA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/liga8485.jpg

 

Ako smo pre nastavka šampionata očekivali žestoku borbu na relaciji Beograd-Sremska Mitrovica, ona je doživela vrhunac upravo na početku zimskog prelaznog perioda, kad su se oba trenera ponovo "proslavila" sa svojom transfer politikom. U glavni ulogi: mađarski stoper Srema, nekad član Partizana (2079-83), gde je poslednje dve sezone proveo u Teleoptiku, a posle za ništa promenio klub, kde je kao mnogi bivši Partizanovi otpisani igrači, "ponovo otkrio samog sebe". Mađar je na jesen odlučio veliki derbi u SM (1:0), a na peti dan nove godine slovesno je potpisao 4-godišnji ugovor sa novim-starim klubom iz Humske, koji je Sremcima platio smešnih 3.8 mil. kompenzacije. Da li su presudile genijalne pregovaračke karakteristike 109-godišnjeg stratega, ili glupost Sremovog stručnog stožera, je teško reči. Istina bi mogla biti na obe strane. Slovenački strateg posle toga proslavio se još nekim "cvetkama". Prvo je izjavio, da povratak Liptaka znači " važan korak ka pomlađivanju obrane" (da li je 27-godišnjak u društvu 28-, 30-, i 24-godišnjih suigrača zaista na početku "života"?). Kad je shvatio, da je pogrešio, zagrijao se za još jednog stopera, iz Južne Amerike. Urugvajcima je plačeno milijun eura, da bi Carini večinu susreta preživeo na klupi (jeste debitirao u LŠ) i da mu je na kraju sezone (na prigovaranje pomočnog trenera Savića) raskinut ugovor. Kao što smo mogli videti pre dve godine, glavna hiba Južnoamerikanaca je kondicijska pripremljenost. Pitajte Jesusa Carpia. Ili trikratnog najboljeg igrača LŠ Rufina.

 

Prolječni dio sezone crno-beli su otvorili tek 25.2. pobedom od 2:1 kod CSK Pivare, a več nakon toga sledio je veliki derbi Partizan-Srem u Humskoj. Gostima ni bunker nije pomogao. Iz Beograda ispračeni su ponižani sa 0:5. Kanonadu je svojim 100. golom za Partizan započeo Mitić, a sledili su još Claudio, Pjević, Gospodin i Novak. Nadmoč Partizana bila je ovolika: posest lopte 63:37 %. Šutevi: 38:4 ( u okvir 14:1). Dodavanja (preciznost): 76 protiv 59 %. Osim toga Sremci su tri puta zaredom igrali 0:0, i tako se prednost Partizana polako počela povečavati. Uspešni niz 14 utakmica bez poraza prekinut je na Marakani (0:1). Tad se je Javor, koji je na polusezoni bio več otpisan, izjednačio na tabeli sa Sremom. Ti su u Humsku opet došli u 24. kolu (0:2), ali su novu blamažu doživeli tri kola kasnije kod Zvezde (0:6), u partiji nevredni vice-šampiona Srbije. Javor je za kratko vreme opet preuzeo broj 2, ali se nije uspeo odlepiti. Što se Partizana tiče, odluka o tituli pala je tri kola pre kraja: i to sa najlepšom pobedom sezone - 1:0 u Sremski Mitrovici (Krunić, 66), kad je pet minuta kraja priliku dobio i jesenski domači junak Liptak...

 

Za Partizan sve je bilo gotovo, ali za druge rivale situacija se mnogo zakomplicirala. Tabela nakon 29. kola: Partizan 72, Javor 59, Zvezda i Srem po 57! U borbu za LŠ neočekivano se uključio i tim iz Ljutice Bogdana, koji po mišljenju mnogih poseduje najbolji vezni red u celoj ligi, i uz Partizana i najširši igrački kadar. No, crveno-beli to nisu uspeli iskoristiti, možda zbog neočekivanog odlazka trenera Marka Ratkovića u Romu?. U 32. kolu Zvezda je sa 0:1 poražena kod Srema i zato ni visoka pobeda Javora kod Čukaričkog "Belima" nije pomogla do drugog mesta. Konačni rezime Partizana u sezoni: 25 pobeda, 4 remija, 3 poraza; gol razlika 81:17. Drugi put u četiri sezone najboljih 12 napušta tim iz Novog Sada.

LAV KUP

U reprizi prošlogodišnjeg finala Srem je nakon penala savladao Bežaniju i time treči put zaredom triumfirao u kupu.

 

 

LIGA ŠAMPIONA

 

Slabih 130 godina od uopče prve odigrane utakmice u kupu prvaka, Sporting i Partizan ponovo su pomerili snage. Prvi meč u Lisabonu bio je itekako važan; bila je to prva zvanična utakmica crno-belih u novoj godini, a tamo je Partizan odputovao direktno sa mini-turneje po Maroku. U skladu sa očekivanjima srbski šampion prebrodio je portugalsku prepreku (1:0, 4:0), a za nagradu u četvrtfinalu izvukao je još jedan priželjkivani tim, Lyon. Francuzi nakon 19 utakmica protiv Partizana još nisu imali upisane pobede (6 remija, 13 poraza), a ovaj put barem na papiru imali su više razloga za optimizam. U njihovim redovima igraju nekadašnji Partizanovci Baraian i napadač Sibiya, a njihov trener isto tako dobro poznaje Partizan. Saša Lukovič (55) celu igračku karijeru proveo je u Srbiji (2046-68) igranjem za niželigaške klubove, ali je nakon njenog završetka skoro deset godina (2070-79) proveo u stručnom štabu u Humskoj kao jedan od trenera. Vodenje Lyona je njegov prvi pravi menadžerski posao. Protiv Partizana se upisao u istoriju, jer je njegov tim prvi put nakon 73 godina u Humskoj zabio više od jedan gol! Francuzi su poveli brzom akcijom Sibiye i Molnara; ali u nastavku je Parni valjak ipak proradio i o pobedniku nije bilo dvojbe (5:2). Crno-beli ni u uzvratom meču nisu dovolili nikakvog iznenađenja. U nastavku drugog polovremena zabile su obe izmene (Tufegdžić, Krunić) + Martinović za još jedan triumf - 3:0 i ukupnih 8:2 u veoma grubom duelu.

 

Manchester United još boli petarda ispred pet godina na domačem terenu, zato su crveni vragovi pokušali, da urade sve, da se revanširaju. Neverovatno brzi Španac Bengoetxea na JNA domačima je naneo puno problema. Partizan je nakon prvog meča osigurao ipak lepu prednost od 3:1, pre svega zahvaljujuči Krunićevem pogodku iz slobodnog udarca pet minuta pre kraja. Drugi meč provodile su tenzije i provokacije, zbog čega je živce izgubio temperamentni Grk za dva uzastopna žuta kartona za 2x nokautiranje Krunića. Navijači Partizana do kraja su drhtali za prolazak dalje... i dočekali ga!

 

Chelsea je u drugom polufinalu sa ukupnih 4:2 savladao Bayern sa Matijevićem. Atinski finale bio je šesti između dva kluba. Partizan je slavio četiri puta (2036, 2042, 2073, 2080), Englezi samo u sezoni 2075/76. Početak meča nije nakazivao konačnog rezultata. Prvih pola sata igralo se samo na polovini "plavih". Crno-beli sa mankom suspendiranog Gospodina te ozlijeđenog Pjevića i Michalika igrali su za skoro desetku, ali je suparnik sa nemačkom disciplinom (vodi ga Bjorn Tautenhaun) to znao kazniti. U svoje prve dve prave prilike, Chelsea je zabio i odjednom poveo 2:0. Partizan je u nastavku pritisnuo, ali više od počasnog gola nije uspeo, da uradi.

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/uclf85.jpg

 

STATISTIKA IGRAČA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/stat85.jpg

 

 

Igrači su u glavnom ispunili očekivanja, a postoji i dečko, koji je prekosio samog sebe. Najbolji igrač sezone i Lige Šampiona. Novak. Lovre Novak.

POGLED NAPRED

 

Da li če Partizan i Srem nastaviti međusobnu prodaju i kupovinu bivših igrača? Ko je igrač, koji je bio predviđen kao novi Muha Savić i sad u 32. godini napušta Humsku? Koje sve jubileje slavi fudbalski klub Partizan? Da li če Argentinci ostati bez plasmana na SP-u? To čemo videti u sledečoj sezoni!

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/FACE.jpg

Navijači: Partizan i Srem su rivali, a ne filijala drug drugome!

Edited by ales_pfc
Link to comment
Share on other sites

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/vosss.jpg

 

 

Uoči nove fudbalske sezone pripremljena analiza razvoja srbskih klubova u poslednjih osam decenija, koja kaže očigledan napredak pre svega u infrastrukturi

 

Još uvek pola lige iz glavnog grada

 

Partizan i Zvezda najzaslužniji su, da je Srbija (50.381) na klubski tabeli koeficienta zemalja pre početka ove sezone prestigla Portugal (48.667) na 6. poziciji i time za sledeču sezonu (2086/87) obezbedila čak tri mesta u Ligi Šampiona. Ipak, prednost ispred trenutno jedinog direktnog konkurenta (osmoplasirana Holandija za Portugalom zaostaje 11 poena) na dugi ruk je premala. Za razliku od Partizana, Zvezde, Srema, Javora... trojica velikana iz Pirenejskog poluostrva svake godine redovito učestvuje najmanje u grupni fazi Lige Šampiona! Zato je ova šesta pozicija verovatno maksimum i iluzorno je očekivati, da bi mogli ikad uči u rang liga petice, koje su svet za sebe. Na petom mestu je Nemačka (67.018), sledi Engleska (69.554), Italija (4 kluba u LŠ, 69.875), Francuska (71.500) i daleko na prvom mestu Španija (85.152), gde bodove donose i uspešne predstave u Ligi Europa.

 

Srbski klubski fudbal izrazito je napredovao u poslednjim decenijama, kaže najnovija statistička analiza, koja je usporedila finansije i infrastrukturu u klubovima prve lige danas te onima, koji su u prvom rangu igrali u sezoni 2006/07. Klubovi, koji se natjecaju u Jelen Superligi uoči sezone 85/86, pisani su u boldu, a njih dopunjuje šestorica prvoligaša ispred skoro 80 godina. Usporedbe iz 2006 i 2085 odnose se na: celokupnu vrednost tima, stadion i kapacitet te infrastrukturu (uslovi za trening i mlađe kategorije).

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Stat-2.jpg

 

 

 

Ono što najviše veseli, je infrastruktura. U grubom: 3 / 4 svih prvoligaša ima zaista vrhunske uslove za trening i razvoj mladih igrača, da o vlasitim akademijama ne govorimo. Nastali su novi centri u Ivanjici, a pre svega u Sremski Mitrovici. Upravo fudbalski kolektiv Srem zaslužuje najviše moguče priznanje. Nije bilo nikakvih katarskih šejka na Promenadu, kad je nekadašnji »jojo« tim još tražio svoju identitetu u JSL. Umesto tega, svoju viziju su gradili strpljivo. Rezultat su između ostalih tri naslova prvaka u pretekli deceniji i u poslednje vreme redovito osvajanje kupa. Jedino što fali Sremcima u odnosu na Partizan, Zvezdu i možda OFK jeste nedostatak velikog europskog rezultata.

 

Igrači srbskih timova sve više vrede na domačem i europskom tržištu (najnoviji primer je prodaja Zvezdinih Barišića i Marića u Španiju). Ukupno više od 450 mil. eura. Druga plat medalje: 60% iznosa predstavljaju igrači Partizana (u 2006. njihov dio bio je samo 25%).

 

Zanimljiv je podatak, odakle dolaze klubovi JSL. Kao pre 80 godina, i sad tačno polovina svih dolazi iz Beograda, a preostalih šest iz drugih mesta. Južna Srbija je sa Ivanjicom dobila važno mesto na karti, a na drugoj strani pratimo mali zaton fudbala u Vojvodini. Gde su vremena vručih gostovanja u Kuli, Zrenjaninu? Posobna priča je Novi Sad; nekad kraj sa dvojicom prvoligaša; trenutno se drugi put u pet godina desilo, da je ostao bez i jednog.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Srb2006-1.jpghttp://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Srb2085-1.jpg

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/pfc.jpg

 

 

 

PARTIZAN SLAVIO NA MEMORIALU DRAGANA MANCEJA

 

Fudbaleri Partizana, koji ove godine slavi i 140. rođendan, pobednici su domačeg turnira, posvečenog 100. godišnjici smrti legendarnog igrača Dragana Manceja. Na turniru u Humskoj pored solunskog Paoka, učestvovali su još engleski Queens Park Rangers te niželigaš FK Zemun, gde je Mance počeo svoju karijeru.

 

Crno-beli su prvo u polufinalu u reprizi legendarnog dvomeča kupa UEFA ispred 101 godine još jednom

napunili mrežu gostiju, ovaj put sa ubedljivih 6:0 (6:0). U drugom polufinalnom meču Grci su teže od očekivanja savladali Zemun sa 2:1 i tako obezbedili plasman u finalu. Duel crno-belih timova u svoju korist na veselje domačih navijača pripao je Partizanu sa 2:1 (2:0). Na veliko iznenađenje, u utakmici za treče mesto slavio je Zemun pobedivši Q. P. R. sa 3:2 (1:0) posle autogola McCartana u 87. minutu.

 

 

 

PRELAZNI PERIOD ČINI SE ZAVRŠENIM; PARTIZAN SE POJAČAO BRANIČEM I EKSPLOZIVNIM NAPADAČEM

 

Miodrag Lukić (22), najbolji strijelac pretekle sezone u JSL (24) za dobrih 7 mil. eura pojačao je napadačke redove Partizana, gde se nadaju, da če dobru formu nastaviti i u crno-belom dresu. Prva dva gola za Partizan zabio je na polufinalu memoriala. Ako bi se rodio dva meseca kasnije, od Manceja bio bi stariji tačno 100 godina. »Ne prihvačam ovakvih usporedbi. Žao mi je, što nisam živeo u onim vremenima, ali sad smo tu. Sezonu smo otvorili lepom pobedom. U Bežaniji imao sam odličnu sezonu i ne vidim razloga, zašto bi upravo sad prestao zabijati«. Drugo pojačanje je godinu stariji Samir Šimić, koji je u Humsku prešao iz Seville za 6.5 mil. eura i biče prvi igrač iz BiH-a u Partizanu nakon skoro pola stolječa. »Ovo je odličan potez u mojoj karijeri. Partizan igra svaku godinu Ligu Prvaka i biče puno prilika za dokazivanje. Gladan sam trofeja i jedva čekam početak onih pravih utakmica«.

 

Nekoliko domačih nada otišlo je na pozajmice u

filijalu odnosno u Niš. Osim toga Partizan je dvojicu igrača poslao u novog prvoligaša Rad, radi se o perspektivnom beku Radovanoviću i veznjaku Mariću, koji prošle sezone nije dobivao puno prilika.

 

 

 

PARTIZAN NAPUSTIO POSLEDNJI NAPADAČ STAROG DOBA: ADAMOVIĆ KARIJERU ZAKLJUČUJE U MALAGI

 

Pisala se druga polovina 60. godina 20. stolječa. Muhamed Savić otplesao je časni krug i time Partizanu nanio medvedju uslugu. Za klub iz Humske sledilo je teško razdoblje traženja vrhunskog napadača. Mistra 20+golova. Upravo tad je u mlađim kategorijama izstupao golobradi Vladimir Adamović. Mediji su pograbili priliku i »novi Muha Savić« bio je rođen.

 

Znani sportski koluminst ovako je napisao: Adamović je imao sreču u nesreči ili nesreču u sreči. Nesreču zbog toga, što je igrao u za Partizan u najturbulentnijim vremenima u poslednjih nekoliko decenija i tad se nije znao nositi pritiskom. U prvoj sezoni igranja u prvom timu (2069/70) upisao je jedan nastup, ali baš u toj sezoni Srem je prekinuo 31 godina Partizanove dominacije u prvenstvu. A zašto govoriti o sreči? Zato što je Partizan u to vreme, u prvi polovini 70-ih imao veoma prosječne napadače. Adamović? On je bio najmanje slab u odnosu na njih.

 

No, Adamović se ipak iskristalizirao. Dugo se ga čekalo, skoro predugo. Samo u sezonama 2075-78 broj golova na sezonu bio je viši od 10 i tad je bio na vrhuncu karijere. Konstantnost forme još uvek je trpela, ali je to nadoknadio odlučivanjem nekoliko važnih, pogotovo europskih utakmica. U sezoni 2076/77 tako je odlučio finale LŠ protiv Werdera, ali on sam, navijači Partizana i sva Europa do kraja života če pamtiti njegov odlučujuči gol u drugom meču polufinala protiv Valencie maja 2073.

 

Crno-beli su u toj sezoni igrali katastrofalno. Znalo se več, da če naslov prvaka osvojiti Srem, ali sol na ranu pridodala je velika prednost Zvezde na drugoj poziciji, koja znači kvalifikacije za LŠ. Partizanu je jedina nada bila osvajanje tog takmičenja, ali nakon nedostatka sreče na prvom polufinalnom meču na Mestalli, retki su verovali u spas. Partizan je sa četvrtim vratarom primio četiri komada (1:4); u glavnoj ulozi Rus Čadov i meksički golman Zermeno. U revanšu u Humskoj svi su spominjali QPR, ali samo do kraja prvih 45 minuta, kad je pisalo 0:0. U nastavku domači su išli na sve ili ništa, neraspoloženog i besnog Aksića zamenio je 20-godišnji napadač, jedan od četvorice... Morales i Caicedo konačno su savladali Zermena, ali Partizanu je trebao još jedan gol. U 91. minutu jedna od poslednjih šansi... centaršut Stojanova pronašao je Adamovića, koji se prvim i poslednjim golom sezone pobrinuo za možda največi delirij na tribinama u istoriji Partizana; Partizana, koji je onda u finalu još na sretniji način pobedio Chelsea i osigurao jedini trofej u sezoni, a i himnu LŠ!

 

Kad se približavao kraj 70-ih, sve više je bilo jasno, da če biti zanj sve manje mesta u timu. Dolazak tria 3M (Michalik, Mirković, Mitić) pokazao je svu važnost fizičke spremnosti. A Adamović bio je kao korak za vremenom, previše jednostranski tip igrača. Bio je velik igrač, ali ne sudi u krug največih. Kao i ne: Mrkela, Morales, Caicedo, Čermak, Paulo Renato, Robles, Samurović, Ramadzuli... Da li jih još ko pamti? Zbog toga je poslednji meč za Partizan odigrao več u sezoni 2081/82. Dve sezone dobro je proveo na pozajmici (PSG, Le Mans), a u prošloj u Teleoptiku. Ukupno za Partizan 32-godišnjak upisao je 275 nastupa i zabio 109 golova. Za reprezentaciju Srbije ima 39 nastupa, zabivši gol 4 puta.

Edited by ales_pfc
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

20. februar 2086

 

 

Crno-beli na otvaranju prolječnog dela sezone odlični; sledi niz derbija

 

SAMOPOUZDANJE SE VRAČA U HUMSKU: INĐIJA I BARCA SKORO OUT

 

Teleoptik nada za drugi dio sezone

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

Očito su dve mini turneje po Kamerunu i Austriji pomogle. Partizan je u novu godinu zvanično startovao preporođenim Mirkovićem i pobedom kod poslednje plasirane Inđije (2:0) i time oba največa rivala iz Beograda nastavljata mrtvu trku za naslov prvaka, što će večiti derbi u Humskoj za tri nedelje učiniti još više (ajs!) vručim. Iza Zvezde je najbolja jesen u poslednjih 15 godina. Komšije iz Ljutice Bogdana ne samo, da su još neporaženi, nego imajo daleku najbolju obranu lige, koja je u prosjeku primila gol na svaki četvrti utakmici. Uz to imaju i kvalitetnu sredinu i napad, kojeg predvodi dvojac Nenad Veselinović i otkriće sezone, 23-godišnji Mađar Gabor Rompoš, koji je u jesenskom okršaju na Marakani uništio Partizan (2:0). Ali nije bio jedini. Kao, da se svake godine mora desiti nešto, da bi Partizanu sprečilo koliko toliko miran nastavak prvenstva. Glave su bile još na moru, kad je došlo upozorenje; odnosno mala blamaža kod Srema- Jakovo (!) (0:4). U Humskoj učinak je bio stopostotan, sa gol razlikom 25:1, ali na utakmicama izvan nje srbski prvak izgubio je premnogi broj bodova.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PSS8586.jpg

 

 

 

KRIVDU NOSE (I) GOLMANI. (I) PROTIVNIČKI

 

U normalnom toku života izkustvo bi trebalo biti dobra stvar. Više izkustva imaš, bolji si i tvoj tim ima više razloga, da se zanese na tebe. No, u slučaju Radiše Galića, Partizanovog (bivšeg) prvog čuvara mreže, geni su se nešto poigrali. Galić je bio glavni krivac za poraz na Marakani (nespretno ispucavanje-sečajte se Javora u finalu kupa pre nekoliko godina) i za ispad u kupu protiv Bežanije, gde je primio gol, koji još danas na Youtubu ima preko 100.000 ogleda.

 

I protivnički golmani su proradili. Kad smo več mislili, da je ovome kraj, desili su se Slobodan Stojković (Bežanija 2x), Milan Čolić (Rad), Jon Barandiaran (Osasuna), Neil Warren (Arsenal), ako nabrojimo samo one najočiglednije. Bežanija i Osasuna (LŠ) su u sudčevi nadoknadi Partizanu oduzeli 4 boda;

Rad je uspeo do boda doči u 81. minutu. Osasuna u prvom meču u Španiji iznednačuje u 75. minutu; Arsenal pobeđuje u slično vreme... Nije to bio jedan slab dan, bilo jih je previše. Da bi bilo još gore, staru godinu zaokružio je još jedan vele-nastup Stojkovića, koji je Partizanu sprečio put ka polufinalu Lav Kupa; nije bilo dovoljno samo 90 minuta (Partizan je izjednačio tek u 79. minutu iz Gospodinovog slobodnjaka), nego je gostima obranio i dva penala.

 

Više znanja i sreče, imali su fudbaleri Teleoptika! Oni su naime osigurali lep i neočekivan upeh i čak ulazak u polufinale kupa, a na tom putu izbacili su čak tri superligaša: Rad, Zvezdu i Mladost Apatin.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ucl-3.jpg

 

OD GRUPE SMRTI DO...

 

Arsenal, Porto i Osasuna dopunili su grupu G ovogodišnje Lige Šampiona, koja zaista za crno-bele skoro ne bi mogla biti teža. I to baš u sezoni, u kojoj Srbija treba potvrditi prednost pred Portugalom na tabeli nacionalnih koeficijenta! Retko se protiv Porta i Arsenala igralo več u grupnoj fazi, ali Partizan je ipak sezonu započeo za dve lepe pobede, 1:0 u Portu i 2:0 doma protiv Arsenala. No, kad je protiv Španaca trebalo potvrditi prvo mesto, nije išlo. U dva meča isti rezultat i scenarij: terenska nadmoč i vodstvo Partizana, da bi protivnik u završnici izjednačio. U 5. kolu postalo je jasno, da je Porto otpisan (još jedna pobeda sa 1:0; gol je postignut u isto vreme kao i na Dragau, u 87. minutu). Na Emiratesu u poslednjem kolu Partizan je branio bod prednosti protiv domačih, koji su brzo poveli (3. minut). Sledilo je skoro sat vremena obleganja domačeg gola i Warrena, koje je do izraza ipak došlo u 68. minutu, kad je Lukić izjednačio nakon duplog pasa sa Mitićem. Povoljan rezultat trajao je samo tri minute i do još jednog smešnog primljenog gola (Smolinski). Partizan je tako završio

drugi na tabeli i time za protivnika u osmini finala dobio katalonskog velikana.

 

 

Utakmice na jesen 2085/86:

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/tekme8586p.jpg

 

 

 

 

DINAMIČAN PRELAZNI PERIOD

 

Ne baš sigurna obrana i vezni red (kako se samo čekalo povratak Pjevića!), slabi Galić i Milić; ne baš raspoloženi napadači (Lukić i Mitić)... Ovome treba biti kraj, bio je jasan stručni stožer Partizana. Zato je njegove redove morao napustiti najskupiji i najbolje plačeni igrač. Laurentiu Gospodin u skoro četiri sezone nije baš opravdao 30 milijuna eura, a navijači su mu najviše zamerili ležernost i nedovoljan trud. Njegov novi klub od januara je niko drug nego Barca, koja je Partizanu platila 17 milijuna eura, ali Rumun ove sezone nema pravde nastupati u Europi. Kako kaže, istu sudbina čeka i njegov klub – Barca če u revanšu na Camp Nou loviti velik zaostatak iz Humske 0:3. Posle najnovijih predstava Katalonaca, čini se, da če veliki uspeh biti več pobeda – Barca je u šest utakmica protiv Dortmunda, Standarda i Lazia ostvarila tri pobede u gostima i tri domača remija.

 

Postupna zamena na desnom krilu u naredne četiri sezone biče (još jedan) ex igrač Zvezde, 20-godišnji

Zoran Vidojević, za kojeg su crveno-beli zaradili dobra tri milijuna eura. Sredinu terena pojačao je još jedan golubradi mladić, Tomaš Holub iz Brna (700 K), ali kako stvari kažu, največe pojačanje če biti 30-godišnji i več otpisani Dragiša Mirković, koji je u prvi tim vračen nakon skoro godine dana. »Mirko« je mrežu zatresao ne samo protiv Inđije, nego i protiv Barce, tima, koji je ove sezone za transfere potrošio več 60 mil eura. Partizan sad očekuje niz važnih okršaja: gostovanje u Apatinu, zatim večiti derbi, pa posle još dva meča izvan Humske, destinacija Barcelona i Sremska Mitrovica.

 

Inače zimski prelazni period bio je izuzetno zanimiv, i na prvi pogled veliki pobednik najnovije kupovine je klub iz Sremske Mitrovice. Sremci su se pojačali do sad prvim čuvarom mreže iz Ljutice Bogdana, Polachom, i možda najboljim braničem JSL, Javorovim stoperom Ervinom Đurićem. Zvezdu je osim ostalih pojačala dvojica igrača, krilo Mario Stjepović (OFK) i veznjak Miloš Živković (Srem).

 

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI IZ EUROPE I REGIONA

 

Od srbskih predstavnika u Europi od sedmorice ostala je još trojica. Javor i Srem čekaju uzvrati 1/16 finala Lige Europa protiv Lensa odnosno Deportiva. Portugal ima jednog predstavnika u Ligi Europa (Porto) i čak dva u osmini finala LŠ (Benfica, Sporting). Ako bi crno-beli završili kao drugi u grupi, moguči protivnik mogao je biti Bešiktaš, gde je trenutno na pozajmici 3x najbolji igrač LŠ i nekadašnji argentinski reprezentativac, Daniel Rufino. Turci (bolji čak od Milana u grupi) pre revanša u Hamburgu imaju domačih 0:0 protiv HSV-a.

 

 

 

 

NAKON SRBIJE OPRAVLJENA I ANALIZA HRVATSKIH KLUBOVA: OSIJEK VS. ZAGREB

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/HRVSTAT.jpg

 

Osiječki Metalac i Grafičar Vodovod klubovi su, koji su najviše napredovali u poslednjih 80 godina, kažu najnovije statističke analize. Posve drukčiju sudbinu doživeo je nekad najjači dvojac, Dinamo-Hajduk. Plavima je realnost borba za opstanak, što kažu i očekivanja medija, a Splitčani trenutačno se nalaze samo u gornjem delu tabele 2. HNL. Da osiječki preporod nije baš slučaj, dokazuje ova europska sezona. Metalac (prvi put prvak Hrvatske) je u 2. pretkolu kvalifikacija za LŠ izbacio norveški Rosenborg i time obezbedio duel na Teatru snova protiv Manchester Uniteda; duel vredan Lige prvaka. Englezi su okršaj ukupno dobili sa 5:0. Hrvatskim prvacima posle nije se uspelo plasirati u grupnu fazu LE (Lille), ali svaka čast jim za prikazano.

 

 

 

 

U KVALIFIKACIJAMA ZA SP BEZ IZNENAĐENJA

 

Nakon 16 godina na mundial se vrača Srbija. »Orlovi« su plasman u Italiji obezbedili pobedom u močnoj grupi sa Nizozemskom i Rusijom, u kojoj su osvojili 31 bodova. U grupi B igrače sa starim prijateljima Englezima te Kamerunom i Japanom. Hrvatska, koja če na SP-u učestvovati treči put zaredom, i koja je u plejofu izbacila Švedsku, igra sa Zambijom, SAD-om i Češkom. Aktualni prvaci sveta Turci igraju zajedno sa Australijom, Portugalom i Libijom. Zanimljiv če biti duel Argentinca i Nemca. Gauči su se na SP plasirali tek kao petoplasirani u kvalifikacijama, da bi u dodatnim kvalifikacijama sa ukupnih 13:0 eliminirali Jamajku.

Edited by ales_pfc
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nikad se nije tako pričalo o finalu Lav Kupa, kao u sezoni 2085/86

 

SREM IPAK U EUROPI; ČUKARIČKI ZA LIGU ŠAMPIONA

 

Partizan &Co. glavni su razlog za Sremovu najslabiju sezonu u proteklih nekoliko godina. Prvo je Sremcima nastup u LŠ sprečio Paok, onda je sledila slaba serija u prvenstvu, gde nisu uspeli da izbore plejof za prvaka, a za finiš samo administraciji – toj isti, koja ga je skoro pogubila – može se zahvaliti, da če sledeče sezone nastupati u Europskoj ligi.

 

 

 

http://www.shrani.si/f/25/p4/4hFCWy6H/1/lavkuplogo.jpg

 

Kad je postalo znano, ko če biti njihov protivnik u finalu Lav Kupa na Marakani, počela je ofenziva iz SM. Teleoptik, manji brat Partizana, rezervni tim, koji jedini od preostalih rezervnih sastava ne igra nikakvih službenih utakmica, pod vodstvom »Muhe« Savića, Partizanovog pomočnog trenera, na svojem pohodu prema Marakani izbacio je čak 3 Super-ligaša. Tako su se rasporedile njegove žrtve sve od početka nastupanja, u drugoj kvalifikacijskoj fazi: Sindjelić (N) 2:1, Rad (1:0), Novi Pazar (2:1), Zvezda (1:1+9 serija penala) te Mladost Apatin (1:0).

 

Uspeh Optičara na jednoj, početak muka na drugoj strani. Nikome nije bilo baš jasno, šta taj scenarij zapravo znači. Teoretički, za Teleoptik u finalu pravo nastupa imalo bi svih 25 igrača prvog tima Partizana. Iz Sremske Mitrovice su crno-bele pozivali na fer plej. Neka u finalu nastupaju samo igrači, koji su pre početka sezone bili »člani« Teleoptika. Da su bile reakcije burne, nije ništa čudno – Sremcima je put do Europe vodio samo preko kupa, ali kako? Da li če Srem morati, da pobedi Teleoptik, odnosno, da li Partizanov B team ako pobedi, može, da sledeče sezone zastupa Srbiju u eurokupovima? Pre skoro 100 godina (1980) to je bio slučaj u Španiji, kad je Real u finalu kupa pobedio svoj rezervni tim Castillu CF sa 6:1. Pošto su Galacticosi tad več bili prvaci lige, Castilla je izborila nastup u Kupu kupova.

 

Osmog maja 2086, pred napola praznim tribinama, na zelenicu istrčali su Srem i Teleoptik sa Galićem, Milićem, Barretom, Pjevićem, Michalikom... u plavome dresu! To je izgleda tako razjezilo suparnike, da su ubrali poznatu taktiku »ubi ga«. Zato su več u 8. minutu ostali bez izključenog Ristića. Partiz... ups, Teleoptik poveo je u 23. minuti golom Mitića-ne prvi put čoveka odluke. Prvih 45 minuta Sremci nisu uspeli razviti igre, međutim potpuno drukčiju predstavu pokazali su u nastavku. Iako sa igračem manje, bili su daleko bolji tim. Muhamed Savić, trener Teleoptika, u 90 minuta nije menjao (Partizan je imao utakmicu 3 dana pre toga), a to ga je kaznilo u 87. minutu, kad je izjednačio Kolar! U produžetku priliku su dobili Vuksanović, Ivan Šimić i Vidojević (sva tri U-21 igrača). Do penala delile su nas još tri minute, kad je Teleoptik imao slobodni udarac na granici 16 m prostora. Šutirao je opet Mitić i na veselje Grobara počistio pajkovu mrežu iza Polacha – Teleoptik 2, Srem 1, bio je i konačni rezultat; Sremcima nije uspelo, da pehar podignu i 4. put zaredom.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LAVKUP.jpg

 

Za Muhu Savića (56) ovo je prvi trofej kao trener. »Čestitke svim igračima, ovo je svojevrstan uspeh. /.../ Oni, koji nas sad kritiziraju, zaboravljaju, kako smo došli do finala, i da su sad imali svo pravo, da se dokažu protiv nas. Umesto toga izabrali su način provociranja i grubih naleta. Još jednom ponavljam, prilika je bila, jer su bili u nastavku puno bolji. Do izabranja ovog sastava imali smo svo pravo. /.../I oni, te »foteljaši«, zaboravljaju, da ako zaista dobijemo nastup u Europi, sve troškove platiti če FK Partizan. Zamislite scenarij, kad bi Partizan u sredu igrao u Lizboni, a Teleoptik u četvrtak u Rusiji? Dva aviona, dva povratna puta, to košta. »

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/images-2.jpg

 

ZVEZDA ŽRTAV PARTIZANA I DOMAČIH REMIJA

 

Humska je u 18. kolu doživela spektakel, kad je ugostila tad još neporaženu Zvezdu. Još se sečamo suprotnih slučajeva, kad je Partizanovo dobru formu skalila upravo Marakana. Ove sezone uloge su se obrnule: junak meča bio je ex-Zvezdaš »Tufe«, koji je odlučio meč. Da li je to bio

presudan moment sezone? Zvezda, sad več sa novim trenerom, je nakon toga nanizala tri uzastopna domača remija, a Partizan je nastavio niz neporaženosti i u Sremskoj Mitrovici (1:1), što je zapravo bio uspeh. Mesec dana kasnije, u 24. kolu, Zvezda je opet posetila Humsku, gde su crno-beli branili 100% učinak ove sezone, i obranili ga, prikazavši možda najbolju igru u sezoni. Junak meča bio je Nicolae sa dva pogodka iz igre (nakon promašenog penala u drugom pokušaju bio je uspešan).

 

Igra Partizana ove sezone nije ništa posebno, što če pokazati i statistika igrača na kraju. Ali kvalitet velikih ekipa je, da pobeđuju i sa slabom igrom. Na Marakani je Zvezda več nadigrala Partizan (poražen kolo pre u Ivanjici 0:1). I sad, u 29. kolu, kad ji je išlo za nohte (-7), trebala je pobedu. Dvojac Veselinović-Rompoš oblegao je vrata Galića, ali bez uspeha. Trenutak

odluke pao je u 68. minutu, kad su gosti izveli jednog od rijetkih uspešnih protinapada, a eksekutor isti kao pre mesec dana. Nakon 95 minuta i zvanično je postalo jasno, da je Partizan ubranio naslov prvaka na najslađi moguči način. Nezasluženo? Do kraja preostalo je još pitanje oko 3. mesta. Predviđala se silovita borba između bar tri tima, ali je sva nagađanja oko toga rešio Čukarički več kolo kasnije, kad je »iznenadio« Partizan kod kuče sa 2:1.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LGA8586.jpg

 

U Europi sledeču sezonu videčemo

osam superligaša, a nakon »trezne i za sve dobre« odluke ljudi iz viših pozicija, između njima neče biti Teleptika! Iz lige je uverljivo ispala Inđija, koje U-19 tim je uverljivo osvojio naslov prvaka. Novi superligaši su Vlasina Vlasotince i Vujić Voda Valjevo; za preostalo mesto igrače Vojvodina i kruševački Napredak.

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/ucl-3.jpg

 

PARTIZAN VOLI CRVENO

Nekad je europski dio karijere zauzimao največi i najvažniji dio; danas je JSL važnija od europskih zvezdica. Zašto smo dobili osečaj, da se je Partizan ove godine skoro prošetao? Nije uspeo slaviti kod Čukaričkog, Javora, Bežanije; uspeo je međutim na koljena spraviti Barcu i na Camp Nou-u. Sledila je šetnja protiv HSV-a (5:0, 1:1) i zatim novi polufinalni okršaj protiv Crvenih vragova, koji je bio odlučen več u Engleskoj (2:1, 1:0-Michalik).

 

Redsi! Partizan je pobedio u finalima 2029 in 2052, ali izgubio onog ispred 15 godina, zato je bila to prilika za revanš. Ali i revanš protiv Engleza generalno: prošle sezone sve je uzeo Chelsea. U Marseillu bi neutralni navijač ovaj, veoma sportski (bez žutih kartona) meč prespavao, ali mi ga nismo, zahvaljujuči Čedu Mitiću nakon asistencije Šimića. Junak Lav Kupa, junak LŠ i najbolji Partizanov strijelac ovog takmičenja (4): »San svakog igrača je odlučiti meč, meni je to uspelo drugi put sezone. Bili smo bolji protivnik i zasluženo pobedili, mogli bi zabiti još koji put. Konačno je dobra igra došla do izraza i nije se ponovila prošlogodišnja priča.«

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/UCL86.jpg

 

 

 

STATISTIKA IGRAČA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/STAT-3.jpg

 

Konačni score Partizana u JSL: 23 pobeda, remija, 4 poraza uz gol razliku 62:22. Zvezda: 17-12-3, 51:16. Sva tri poraza Zvezdi naneo je njen največi rival, koji ove sezone nije bio u takvoj strelskoj formi kao u prošle tri. To se vidi i po broju golova najboljeg strijelca (12). Več smo spomenuli igru. Pad prosječnih ocena igrača je veoma izrazit, unatoč »trujni« kruni. Galić je u vratima toplo-hladan, obrana solidna. Mesto, koje če morati uskoro dobiti kvalitetno pojačanje, je mesto wingera.

 

Za kraj i vesti iz regiona. Novi hrvatski prvak je Segesta, iz lige su ispali Dinamo i Zagreb. U Sloveniji prvak je Koper, ali samo zbog bolje gol-razlike od Maribora.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/Untitled.jpg

 

 

 

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/c3c1697b5f09d222532a247b9fb37e1a.jpg

 

 

April 2087

 

Nakon deset godina večiti derbi ponovno započinje himnom Lige Šampiona, ovaj put u polufinalu

 

TROSTRUKI KLASIKO KRAJ APRILA

Četvrtfinale: Partizanu duel »najboljih golmana sveta«; Zvezdin preokret protiv Mančestera

 

 

Sve do četvrtfinala

šetnja (Lyon traži nagradu za lijek protiv poraza protiv Partizana), ali onda smo se protiv Bayerna tresli do poslednje sekunde. Meč super golmana, Bayernovog Matijevića (35) i dve godine mlađeg Galića. Finale pre finala. Aktualni prvak Europe protiv aktualnog prvaka Lige Europa. Bavarci su crno-belima upravo sijajnim obranama sprečili put ka osvajanju Europe pre četiri godine, ali sad se sudbina okrenula. Crnogorski čuvar mreže uspešniji je bio več u europskom superkupu, no pravu simultanku čuvao je očito za Allianz Arenu, gde su gosti ostvarili fantastični rezultat – na način, na kojeg do pobede normalno stižu njihovi protivniki u JSL. Jedinom pravom akcijom i jedinim šutem na gol Matijevića, Pjević i »Tufe« izigrali su domaču obranu, koja je pala na jedinom ispitu. Jer do tog trenutka igrali su samo domačini, koji su gubili živce zbog propuštenih prilika. Največu su propustili u 20. minutu, kad se u dve uzastopne akcije proslavio naš, jedan i jedini broj 1. Da pobeda u Nemačkoj ne znači baš ništa, videli smo pre 74 godina, i to isto se potvrdilo u revanš utakmici. Nemci su poveli sa 1:0 i izjednačili na 2:2, ali na sreču više nisu mogli, zahvaljujuči tragičaru utakmice.

 

Tragičar?

Hrvoje Ratković klub iz Humske pojačao je pre ove sezone, nakon što je Pula zanj dobila nešto manje od 2 mil. eura. Iza sebe ima odličan debut: 17 golova i drugo mesto na tabeli strijelaca ove sezone (četiri manje od Krunića). Nije bio prvi izbor; ipak je prednost na početku sezone dobio Mitić, ali na žalost če crno-beli kraj sezone morati dočekati bez njega, pošto se povredio u meču protiv Valjeva (4:1). Tako se na neki način nastavila neugodna tradicija protiv tog kluba – Valjevčani su Partizan namučili i u dve domače utakmice u prvenstvu te kupu – ali porez je bio velik. Ali vratimo se Hrvoju, koji če zbog dva glupa poteza; dva poskusa zaigranja faula požuteo i u Bavarskoj i u Humskoj, propustiti prvi meč na stadionu Partizana... Hm...

 

 

ZAŠTO SE TREBA ZVEZDE VESELITI?

Jer je u Humskoj u 8. kolu pukla petarda. Jer je Partizan zaslužio dvostruki rezultat. Jer su neki od glavnih Zvezdinih igrača pod pitanjem za europski nastup – pre svega Rompoš, junak duela protiv Engleza. Jer če Partizan tražiti revanš za polufinalni izpad iz sezone 62/63. Jer ima kvalitetniju klupu.

 

 

 

ZAŠTO SE TREBA ZVEZDE PLAŠITI?

Jer je neopterečena borbe za titulu i pokušati če sve, da zaustavi večite rivale. Jer je uspela nadoknatiti zaostanak 0:2 iz prve utakmice protiv Man Utd-a. Jer je jedini tim, koji je u ovoj sezoni Partizanu uzeo

sva tri boda, na Marakani. Jer ovaj posao zna činiti na jedinstven način. Jer JOŠ ima VESELINOVIĆA, koji nam ne prestaje zabijati!!!!!! :pras: Jer če nama faliti (mnogo mnogo faliti) Čedo Mitić, a zli duhovi če verovatno ozlijediti i nekog drugog važnog igrača (nezvanične informacije iz suprotnog tabora kažu na prvog strijelca Krunića). Jer če tražiti revanš za četvrtfinalni izlaz ispred 10 sezona (1:1, 1:3), kad je prva violina crno-belih bio danas 32-godišnji slovački super men Michalik, kojeg nastup je još u pitanju.

 

 

NOVI EX-ZVEZDAŠ: NEMA KOMPLEKSA

Kolonija ex-Zvezdaša u Humskoj ove sezone se povečala dolazkom

Dragana Milunovića (13.75 mil.), koji ipak još nije izborio mesta u prvom timu. »Nema nikakvog kompleksa. Partizan je bolji od Zvezde, a to moramo dokazati i na terenu. Imamo dva uzastopna meča kod kuče, prvo u Ligi Šampiona, a onda tri dana kasnije u šampionatu. Prelazak u Partizan nije bila greška, moje vreme tek če da stigne. Sad je najbitnije, da osvojimo sve, što možemo«. Osobno nisam baš siguran, da li zaista vredi toliko, koliko smo zanj platili, ali jbg...

 

 

DO TROJNE KRUNE PUT JE DUG...

... a njegovu trasu trasira i treče pojačanje, argentinski štoper

Daniel Altamirano (Lanus, 1.7 mil.). I zbog njega, obranu Partizana ove sezone teško je prebiti. Osobno se mi veoma sviđa i podseča me na Rufina u najboljim godinama.

 

U prvenstvu Zvezda i Srem svake sezone se menjavaju kao tim broj 2; ove sezone štafetu su preuzeli Sremci, koji su ipak ubedljivo poraženi u Sremskoj Mitrovici na jesen (to je bio i znak poraza na Marakani, jer očito ne možemo neporaženi do kraja sezone). Očito je vreme Gaala, Nikolića te ostalih isteklo... Prednost Partizana na

polusezoni mogla bi biti +8, ali je Čukarićki u zadnjih pet minuta poslednjeg jesenskog kola došao do boda (2:2). Pobeda u 22. kolu JSL (2:0) Partizan je još bliže dovela sedmoj uzastopnoj tituli prvaka.

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/LGZSPRV.jpg

 

 

 

LAV KUP: IDEMO PROTIV »ZEBRA«

To, da če Teleoptik ubraniti kup, ličilo je na znanstvenu fantastiku. Mladenovac je več u prvom kolu (5:0) »zemunelovce« postavio na realna tla, a glavnu ulogu preuzeli su člani. Partizan je teže od očekivanja eliminirao tim iz Valjeva (2:1), zatim Vošu (2:0) i Banat (3:0), a finale pre finala imao je protiv Srema na svojem stadionu. Nakon 120 minuta gosti su izdržali sve pritiske (pitajte golmana Polacha), i sve je kazalo, da če (po starom nepisanom pravilu) Partizan još jednom ostati praznih ruku nakon lutrije. Polach je odmah ubranio šut Barretu, i u 3. seriji još Simiću, tako da je Kocur imao odličnu priliku, da Srem ode na 3:1... Na sreču, izkazao se Galić, koji je zaustavio i Đurića a Živanović je pucao preko, tako da su se na veselje Grobara pobede veselili domači (5:4), koji če u finalu igrati protiv Borca - taj je u polufinalu slavio na Marakani sa 1:0! Repriza finala ispred 5 godina, kad je Partizan slavio (tek) nakon penala biče itekako zanimljiva, sudeči po preokretu u

Čačku!

 

 

KAD ČE NOVI PREDSEDNIK?

Več se broju dani, kad če dosadašnji predsednik Partizana Aleksandar Čekić sa rekordnim stažem (25 godina, na čelu od decembra 2061) otiči u penziju. U međuvremenu još je našao vreme za prvo otkazanje linka sa kineskom filijalom, da bi pola godine kasnije link opet uspostavio. Jedno od njegovih poslednjih dejanja je produženje

ugovora sa 110-godišnjim strategom za još naredne 4 godine. Bravo!!

 

 

 

KAKO SMO IGRALI?

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/TEKME-5.jpg

 

 

 

 

 

 

MUNDIAL 2086 U ZNAKU NE IZNENAĐENJA, NEGO SENZACIJA

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/WX86.jpg

 

 

Partizan je

decembra poleteo u zemlju šampiona sveta i tamo posao obavio ukupnom gol razlikom 10:0! U finalu svetskog prvenstva u Italiji pratili smo duel Japana i Nemačke, dvojice reprezentacija, koje su bile kobne za "naše". Japan se zahvaljujuči jednom postignutom golu više plasirao iz grupe ispred Srbije, a Nemačka je golom u 93 minutu u četvrtfinalu savladala Hrvatsku. Na kraju sreča nije prestala raditi za "kamikaze", koje su opet spasili penali. Svetska senzacija možda svih vremena: LIBIJA!

 

Ne bi voljeli biti engleski fudbaler ove godine...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

mozes li negdje da postavis grafiku svu sto imas. pa da se moze skinuti svidja mi se tvoja karijera i ako je sa partizanom :(

 

 

Imam odlični grafički megapack (skini, dresi i sve moguče...), možeš ga skinuti ovde, imaš i instrukcije:

 

http://www.fm-balkan...post__p__212179

 

Hvala na pratnji, inače u Partizanu jedina neispunjena želja mi je novi stadion; ako se to desi, možda pređem u koji drugi klub, recimo Hajduk... Off-topic za temu FM 2007: napokon se vide SS-i iz tvojeg legendarnog save-a iz 2120, svaka čast!

Edited by ales_pfc
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |