Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FK Partizan Beograd (FM 07) by ales_pfc: Crno na belom


Sir Aleš
 Share

Recommended Posts

http://www.freewebs.com/grobari92/Grb.jpg

 

 

 

„Moj i naš cilj je, da pobeđivamo. Prvo želimo biti najbolji klub u zemlji, a to če nam dati uslove i, da napravimo neke stvari i u Europi. Ali najviše što želim je to, da se posle svakog meča nešto naučimo. Ne učimo, nego naučimo. I kot pobeda i kod poraza. Pre dve godine (2004/05) Partizan je sijajno ugrao;  u Europi čak je i dočekao proleče, međutim prošle sezone sve se porušilo. Ono što se gradi, ne sme se, da se ruši.“

„Znam, da če biti pritisak na nas ogroman, no to se kod velikih kluba očekuje. Jer Partizan je velik klub“.

(A.M. na press konferenciji, kad je predstavljen kao novi trener Partizana, jul 2006)

 

„Partizan je sa "Sent Dzejms Parka" poceo da ispisuje nove stranice nase fudbalske istorije. Zatalasace se okrugla zastava Lige sampiona i na stadionu Partizana u Humskoj. Konacno!“

(Nezavisne novine, avgust 2003)

„Za nas san nije više kvalificirati se u LŠ. Za nas je san neki dan osvojiti je.“

(Aleksandar Trajkovic, februar 2013)

 

„Dogodilo se ono, što se moralo da se dogodi. Ovo nije bajka, ovo je realnost.“

(A.M. , maj 2023)

 

„Pobedom nad Chelseajem 21. maja 2036 na stadionu Lerkendal, Partizan bi prestigao Real Madrid i po broju titula prvaka Europe. Niko do sad nije deset puta postao prvak Europe. Crno-beli na domak su nesmrtnosti.“

(UEFA.com, april 2036)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrav svima. Nakon puno razmišljanja, odlučio sam, da i nešto napišem. Znam, da se radi o FM 2007, zato ako ne ide ovde, može se slobodno prebaciti...

 

Ova karijera do sad duga je 30 godina. Tri desetlječa. Poslednje dve sezone opisani su u FM 2007 topicu, a ovde radi se o tome što se zbivalo prije. Radi se o tome, kako je Partizan počeo da prevlada na "domačem" fudbalskom prostoru. Radi se o tome, kako je postao sve poštovani tim i u Europi. Kako je sad, u maju 2036 došao do pozicije, da ima mogučnost postati rekorder po broju osvojenih titula prvaka Europe. Kako je disao kao tim sa mnogima generacijama igrača. Jedni su zauvek otišli u pozabu, a jedne pamtit če se zauvek.

 

Ovo je priča o timu, koji je pobeđivao a isto tako i gubio. A time samo rasao je dalje.

 

Pošto sam ovi save počeo godinu i po nazad, nekih stvari, pogotovo u iz prvih sezona se i ne sečam baš tako dobro. Tako, da sam odlučio, da predstavim svaku sezonu po malo, da gde možda i nešto izpustim (naravno, da je skoro nemoguče predstaviti baš sve transfere). Na početku ču možda predstaviti u jednom postu više sezona. Možete si to zamišljati kao neki dokumentarac, recimo PFC 2006-2036 ili nešto slično. A kad dođemo do 2036, nadam se, da ču opet imati vreme, da počinjem nastavak (=igranjem), jer sam u poslednje vreme veoma zauzet, zato se izvinjavam, ako kad neču redovito nastaviti.

 

Pa da započnemo povratak u 2006... 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sezona 2006/2007

 

Svak početak je težak, međutim na zahtevu trenera crno-belih u novoj sezoni nije se dovelo nijedno pojačanje... No, u prvoj sezoni najvažnije je bilo, da su Kralj, Rnić, Bajić, Tomić, Lomić, Odita i ostali ipak uspeli, da vrate titulu u Humsku. U kupu posve neočekivano jih je zaustavio Zemun nakon penala, izgubivši protiv Zvezde u finalu sa 2:0. Prvi europski debi trenera Partizana nije bio baš uspešan; crno-beli su u 2. pretkolu kupa UEFA poraženi u Helsinkiju kod HJK-a sa 2:3. Na svu sreču u uzvratu su slavili 3:0, potom toga izbacili Madeiru i plasirali se u Ligu UEFA. Na žalost u groupi, gde su bili još Schalke, Djugarden i AEK, osvojen je samo bod protiv Livorna, tako da nije bilo europskog proleča.

Sezona 2007/2008

 

Ali prvi stepeni uspeha bili su urađeni, jer crno-beli (pojačani Pyatovom i Salihijem) imali su priliko opet napadnuti Ligu Šampiona. Nakon izbacanja Beitara, u 3. pretkolu čekao ih je niko drug nego europski vicešampion AC Milan. Rosso-neri u Beogradu su ostvarili remi, da bi onda na San Siru sa dva pogodka Miroslava Klosea slavili sa 2:0 i za sezonu odgodili europske sanje Partizana. Poraz nije uzdrmao crno-belih, koji su ipak ostvarili još jednom ligu UEFA i ponovili uspeh iz sezone 2004/05. Eliminisanjem Koebenhavna skoro je pala i Valencia, koja je u Beogradu pala sa 1:0, a na Mestalli nadoknadila je zaostanak i slavila sa 3:0.

Reklo „prvo najbolji kod kuče“ na pola se ostvarilo i ove sezone. U šampionatu obranjena je bila titula, pa se malo zaboravilo na brz oproštaj u kupu, kde je bio Partizanov krvnik niko drug, nego vlastiti rezervni tim, zvan Teleoptik, i to u 2. kolu.

 

Sezona 2008/09...

 

... prvi put donela je nešto veči broj pojačanja. Tako su crno-beli dres obukli David Janczyk, koji se pridružio udarnom dvojcu Boya-Odita. Sredinu terena pojačali su Jan Polak, a obranu Slobodan Rajkovic. Odlazkom Lomića u Benficu, rezultirao je nedostatku levog krila, pa se mladi trener crno-belih odlučio za formaciju 4-3-3, sa Oditom, Boyom i Janczykom u napadu.

Naravno, ove sezone treba napasti; napasti Ligu Šampiona! Napokon, ove godine, ostvario se san: Birkirkara i Maccabi Haifa su brzo postali prošlost, sad je bilo treba misliti na timove, kao što su Roma, Mallorca i Olympiakos! Pogotovo zbog pobeda nad Špancima i Grcima crno-belim prvi put u povesti donele su 2. mesto te nastavak takmičenja u LŠ. Ždrijeb u Nyonu dodelio jim je devetostrukog prvaka Europe, Real Madrid... U Beogradu ludnica i nakon prvih 90 minuta počelo se, da sanja... Da li je bio razlog rezultat, koji je svetio na semaforu?

 

http://i789.photobucket.com/albums/yy178/rivaldo22/PAR_Real-1.jpg

 

Ili više trostruki strijelac Pierre Boya? Kamerunac, koji je 2005. promašio odlučujuči penal protiv Artmedie... Iako se sanjalo samo dve nedelje... iako su crno-beli več u drugom poluvremenu na legendarnom Santiago Bernabeu dobili četiri komada, Partizanu niko nije smeo ništa da zameri.

 

Treči put, ista zgodba, što se tiče prvenstva i kupa. U kupu ovaj put krvnik je bio Javor, koji je slavio u polufinalu, i opet su bili penali kobni za Partizan. U prvenstvu Partizan vodio je od starta do cilja, malo gusto je postalo u martu i aprilu, gde se Zvezda opasno približavala i tri kola pre kraja došla na samo pet bodova minusa. Pobeda u večitom derbiju u Humskoj rešila je sva pitanja; dobila se je bitka i dobio se rat.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sezona 2009/2010

Neki kažu, da imaju sindrom druge sezone. Za trenera Partizana, koji je na čelu več 4. sezonu, moglo bi se reči drukčije. Iako se pojačali pre svega u napadu (Nicollas Millan, George Vaduva-napadač Steaue), u prvih osam domačih utakmica zabeležene su samo tri pobede. Velik broj remija je bio onaj, koji je crno-belima sprečio, da na čelu tabele prave koliko toliku prednost, a kao što se izkazalo na kraju, i za titulu.

 

A na kraju šampionata ludnica neviđena... U predposlednjem kolu OFK je preuzeo vodstvo, pobedivši Vojvodinu sa 3:2 i na Marakani u poslednjom kolu kod Zvezde (koja više nije mogla do titule) bod mu je bio dovoljan za naslov. Činilo se, da če sve propasti, Voša kod kuče vodila je protiv Rada, a Romantičari gubili su 0:2 na Marakani. U Novom Sadu sve je bilo spremno za slavje, i kad je OFK zabio jednog... međutim u 89. minutu Kaludjerović zabija za 2:2... za prvi naslov prvaka u Srbiji za belo-plave, koji su bili od Novosađana bolji u međusobnom duelu. Voša, naravno svoj bes izlila je na Zvezdu, optužila ju, da je prodala utakmicu. Trostruki uzastopni prvak Partizan u toj komediji završio je tek na trečoj poziciji. „Ipak bolje od Zvezde, ali kad bi A.M. bolje koristio i zadržao Nešu Marinkovića i igrao sa pravim polušpicom, bili bi prvaci“, pravili su Grobari, koji ipak nisu ostali bez domače lovorike. Partizan je konačno uspeo, da osvoji kup, pobedivši Voždovac.

 

U toj sezoni opet se čula i himna LŠ. Partizan je takmičenje počeo od 3. pretkola. Kao i 2005 protiv čuvene Artmedie. Geografski, skoro se ponovilo. Ako bi Čehoslovačka još postojala, rekli bi, evo, ista država, međutim sad, kad su Česi samostojni, ne. No, ime Slavija Praga imala je itekako negativan prizvuk kod Grobara. Kažemo imala, jer ukupnim rezultatom 1:3 ušla je u istoriju. Arsenal, Sporting i Xanthi pravili su grupu zajedno sa crno-belima; grupu, koju se itekako moglo da prođe. Dva kola pre kraja, Partizan je imao sudbino u svojim rukama. Domači bod protiv Sportinga bio bi mu dovoljan za osiguranje druge pozicije a poraz bi značio 3. mesto... gostovanje na Emiratesima u 6. kolu ipak se činilo težim zadatkom nego što su ga imali Portugalci, koji če da goste otpisane sinove Zeusa. U vlažnom vremenu Portugalci su imali sve, vodili su 2:0, a u 56. minutu imali i igrača više. Fanatična borbenost crno-belih ipak prekosila je sve prepreke... Rajković u 78. zabija za 2:2 i kraj priče... U poslednjom kolu bilo je sve jasno, pa smo  u Londonu gledali prijateljski okršaj, u kojem je blistao 19-godišnji Pavle Velimirović, koji je održao remi 0:0. Kraj europskih snova završen je na Otoku... Nakon 0:0 u Srbiji, Man City u uzvratu osmine finala bio je bolji sa 3:1.

 

Sezona 2010/2011

 

Početak sezone otvorio se povratkom Stefana Babovića u crno-beli dres, što je Grobarima dalo poverenja na bolju sezonu. Međutim, trener A.M. nije ni hteo, da čuje, da samo zbog jednog igrača promeni taktiku, pa je tako forsirao ortodoksni 4-4-2, gde je bilo pravo čudo, kad je Babović uopče igrao. Tako se u kuloarima počelo da priča, da Babović uopšte nije ni bio trenerova želja, da su počeli da prevladaju neku ostali interesi. Ali ono što je bilo najvažnije, crno-beli su opet počeli, da kidaju. Duel Janczyk-Skuletic zabijao je bez predaha, posobno specialna je bila ova neverovatna pobeda na večitom derbiju! Prvo se dogodilo isključenje, a onda...

 

Ali na proleče rani izpad iz Europe (poraz od Rennesa 0:1 kod kuče u 1/16 finala kupa UEFA) udzrmao je tabor Grobara. Tako su sledili porazi na Marakani, Novom Sadu i Novom Beogradu, a i neke nervozne utakmice kde Partizan nije uspeo da pobedi; i prednost na tabeli počela se topiti. 22. maja sledio je večiti derbi u Humskoj, Partizan je slavio sa 1:0 pogodkom Janczyka, koji se očito specializirao za duel sa Zvezdom i tako otišao na +8 i rešio prvenstvo. Dupla kruna još je ostala zakleta, za to se pobrinuo Voždovac, koji se crnobelima revanširao za prošlogodišnji poraz, slavivši u četrtfinalu..., da, nakon penala.

 

Sezona 2011/12

 

Zbog odlične financijske situacije u narednoj sezoni mnogo se radilo na poboljšanju infrastrukture, a i na transferima. U Partizan tako je došao odlični slovački desni bek Radoslav Barka, zamena za Rnića. A največa senzacija bio je crnogorsko pojačanje iz Zete. Iako nije bio baš jeftin (poladrugi milijun eura), za Vladimira Boljevica prvo je bila rezervirana samo klupa. Ali sa svojim predstavama, i utekavanjima, odmah je postao standardno levo krilo crno-belih i na suprotnoj strani imao je pomoč prvog „pravog“ , iako stranog, ipak produkta Partizanove škole. Sve se činilo idilično, i dobre i privlačne igre bile su nagrajene i rezultatima. Prvenstvo je bilo osvojeno več davno, pobedivši 9 od zadnjih 10 utakmica. Naravno, u kupu dogodilo se ispadanje od penala, ovaj put od Obiliča u polufinalu.

 

U Europi počelo se ravnopravno igrati sa največim europskim timovima. Nakon lagano prošli dva pretkola, crno-bele je čekala do sad najjača grupa u LŠ, sa Milanom, Ajaxom in Lillom. Ali več u prvom meču u Amsterdamu pokazalo se zube. Ajax je imao igru, a Partizan kontre, a to znači 1 protiv 2 gola Janczyka. U Beogradu pao je Lille i onda neočekivano i Milan, koji je bio potpuno deklasiran sa 4:0. Neki od igrača predugo su slavili, i čak bili kažnjeni, a to nije pomoglo, jer nako dve nedelje istim rezultatom Rosso-Neri su slavili na San Siru. Unatoč pobede nad Ajaksom, poraz u Lillu kaznio je crnobele, jer su za protivnika u prvi k.o. fazi dobili Barcelonu. Još jednom se izkazalo, kako dva meseca bez fudbala može poremetiti klimu u timu. Barca je več u Beogradu slavila 2:0 i u Kataloniji 1:0 i time posve zasluženo otišla među osam najboljih u Europi.

 

Link to comment
Share on other sites

 

 


Ovo se čekalo!!! Hvala što si prihvatio moj prijedlog... :great: : thumbup: :respekt:


: thumbup:

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944


Sezona 2012/2013

„Što više igrača odlazi, bolji smo“. Odlazkom Bosancica, Janczyka i Velimirovica činilo se, da crno-beli gube tempo. Ali to je postajalo stalnica svakog prelaznog roka. Ovogodišnje pojačanje značio je dolazak Emiliana Mayole, argentinskog levog beka iz Rosaria. Uigranosti bilo je dovoljno; dovoljno, da Partizan prvi put pod A.M.-im vodstvom osvoji duplu krunu. U maju bilo je prijatnih +25, a u kupu samo +2, za 2:0 pobedu nad Vojvodinom.

U mnogočemu ova sezona bila je prelomna. Prvi put Partizan je pobedio Zvezdu sva četiri puta, i 24. februara 2013, na 150. prvenstvenom večitom derbiju, prvi put A.M. mogao je, da se veseli i na Marakani (2:1). I penali su konačno donesli sreču za Partizan, ali (samo) u Europi, kod Zuricha.  Sledeči red letenja kazao je na Camp Nou, Gerland (Lyon) i Petrovski Park (Zenit). Izborenim pobedama u 5. (Barca 1:0) i 6. kolu (u Lyonu 2:0) prvi put se desilo, da su crno-beli pobedili grupu!

Kad su kruglice za prvo k.o. fazu izvukle Bayern, mnogi su bili mišljenja, da je ovo kraj priče. Ali činilo, se, da če biti drukčije. Kad je glava Emilijana Mayole usred Allianz Arene pod pravim kutom našla loptu i slala je u mrežu, kod igrača Partizana bilo je veselja, ali onog premišljenog. Kad je sudija svirao kraj, ponosno su zaploskali Grobarima. Ali znalo se, da če biti u Beogradu pakao i da je braniti pobedu 1:0 teže nego napadati. U mrzli i kišovitoj atmosferi prednost je imao onaj, koj je branio rezultat, ali Bavarci sa Lukasom Podolskim, tada u top formi, zabiju dva put več u prvih 45 minuta za 2:0. Sad Partizanu trebaju dva pogodka... u 77. minuti Milan Lukic bombom is 25 metara smanjuje na 1:2. Čekalo se čudo, ali u 93. minuti Ottl je završio muke crno-belih (1:3). „Ovo je izkustvo. Biče još takvih mečeva i prilika“, tvrdio je A.M. nakom duela. Aleksandru Trajkovicu, itekako nije bilo dovoljno Europe. „Več davno su prošla vremena, kad je bio san, da samo budemo samo učestvovali u Ligi Šampiona. Ali za nas san nije više kvalificirati se u LŠ. Za nas je san neki dan osvojiti je."

Uteha za Partizan je bila bar ta, da je bio Milan Perendija izbran za najboljeg igrača LŠ i još dvojica (Milan Lukic i Petar Skuletic) bili su u Dream Teamu LŠ.


Sezona 2013/2014

Tabela u ovoj sezoni vara. Ovakva mala prednost rezultat je samo jedne pobede u poslednjih šest utakmica, a razlog su burni i nervozni događaji u maju... Dogodilo se to, što su neki samo sanjali: Partizan je nakon 48 godina izborio europski finale! U LŠ Porto i Barcelona bili su premočan suparnik a samo pobeda u Pireju 3:1 crno-belima je osigurala europsko proleče. Po redosledu su pali: Everton, Panathinaikos, Valencia i Juventus (pobeđen dva puta)... Na Velodromu morao je pasti samo još... Athletic Bilbao. Naravno i Baski su posve okupirali Marseille pa se očekivala borba i na tribinama...

Nervoza, strah, naselili su se u kosti igračima Partizana, međutim razlogi bili su i subjektivni i objektivni. Nekoliko dana pre europskog finala na Marakani igralo se finale kupa: Partizan-OFK. Partizan, samo korak od trojne krune... Ali sve se zrušilo u 94. minutu...Slobodan Rajkovic, navodno je faulirao bivšeg suigrača u belo plavom dresu i zaradio crveni karton, a OFK dobio je još penal! Nakon pet do deset minuta prekinutog meča, Medojevic je donio OFK-u kup, a Partizanu šansu za žalbu.




http://www.shrani.si/t/1V/Qn/1xz8Kz9g/ofk-2014.jpg


I crno-beli su uspeli, nakon pregleda, ugotovilo se, da uopšte nije bilo faula: Rajkovicu su izbrisali ban, a sudiju Ivanovica privremeno suspendirali.



http://www.shrani.si/t/2F/Wa/4KihJxVP/ban.jpg


"Ovakve krađe ne pamtim. Ova utakmica morala bi se, sa se igra još jedan put. Oni, koji su vodili meč, nisu bili pijani. Onu su savršeno ispunjavali svoj zadatak: da nas sprovociraju pre europskog finala. I na žalost uspeli su". Slobodan Rajkovic danas priseča se ovog kontroverznog trenutka.

Drugi udarac sledio je u finalu kupa UEFA. Crno-beli unatoč dobroj igri poraženi su od Baska sa 0:1, golom iz potvrđenog ofsajda....

Nakon u kupu, sledila je i europska nepravda...



Sezona 2014/2015

Vreme je uradilo svoje, pa su se rane počele, da se cele. Proleče 2014 je tako pre svega bilo u znamenju svetskog prvenstva u Španiji i fantastičnog drugog mesta Hrvatske, koju je u finalu pobedila Holandija. Treče mesto zauzeli su Francuzi, i time su između trojicom bili isti timovi, kao na mondijalu 1998.

Sezona 14/15 nakon dve godine opet je donesla duplu krunu. U kupu opet žrtav je bila Voša, a u prvenstvu odlučujoči je bio večiti derbi 4 kola pre kraja. Partizan je praktično celo vreme predvodio kao vodeči tim, ali nekoliko remija i poraz od Voždovca 2:4 značilo je, da je Zvezda taj derbi dočekala kao za jedan bod vodeči tim. Odlučila je sitnica, u 84. minutu Rajkovic izvodi slobodan udarac, lopta pogađa u glavu Zvezdinog braniča i završi u domačoj mreži! Za Rajkovica i za sve crno-bele Marakana se iz pakla promenila u raj. Konačna pobeda 1:0 i nakon toga još jedan poraz Zvezde u sledečem kolu, znači ovo.

Nakon briljantne europske sezone, sledio je neočekivani pad Partizana u LŠ. Prvi put nakon sezone 2006/07 nije bilo europskog proleča. U grupi sa Real Madridom, Benficom i Heerenvenom, očekivalo se barem treče mesto. Konačni rezultat: 6 mečeva, 3 bodovi i gol razlika 0:4 (!); pobede nad crno-belima slavili su  Benfica u Beogradu, a u gostima Real i Heerenveen (2:0). "Mreža bila je kao zakleta. Zvučiti če čudno, ali uopče nismo igrali tako slabo. Nema veze, da plačemo zbog poraza kod Reala, u mečima sa Portugalcima i Nizozemcima morali bi, da iztržimo više", nije bio zadovoljan Partizanov trener.

 

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

 

Sezona 2015/2016

 

Toplo-hladno-toplo, to bi bio najbolji sažetak sezone 2015/16. Proba trenera crno-belih, da promeni formaciju u 3-5-2 rezultirala je u tri poraze na prvih pet utakmica prvenstva i ozljedom desnog ofenzivnog beka Smiljkovica na pola godine. Na polusezoni unatoč slabim predstavama Partizan je za vodeču Vojvodinu zaostajao „samo“ 5 bodova i kad su marta izgubili i u Apatinu, broj poraza popeo se več na sedam. Kao što se posle videlo, ovaj poraz bio je poslednji domači u ovaj sezoni! 2 kola pre kraja u odlučujuči utakmici pobeđena je Voša 2:1 (Skuletic) i tome prvi put u sezoni preuzeto je vodstvo na tabeli, da bi ga u poslednjom uspešno zadržali.

 

U kupu jedina nova stvar je, da je Partizan ispao... u rednom delu (Javor, polufinale).

 

U europskom smislu za Partizan se nastavilo prokletstvo trečih mesta u grupni fazi Lige Šampiona i to unatoč laganim preskokom u treči šešir pre ždrijeba, da bi se onda počelo napadati i drugog. Svakog augusta u Monte Carlu čelnici Partizana su se nadali, da če zbog boljeg koeficienta konačno dobiti na papiru nešto lakšeg protivnika. Na žalost, to se ili nije ispunilo ili je taj 4. plasirani tip u finišu preskočio crno-bele. U ovoj sezoni to je bio Dinamo iz Moskve, sa istim brojem bodova kao Partizan i Schalke. Na kraju su ispali Nemci, a Valencia je osigurala prvo mesto.

 

Ali niko nije mogao, da zamišlja, kako če slediti nastavak europske sezone. Crno-beli prvo su uspeli, da nadoknade dva gola protiv Tottenhama (1:3, 2:0), pa jih je među najboljih 16 čekao protivnik iz finala pre dve godine. Prilika za revanš! Athletic Bilbao zaslužio je remi 1:1 u Beogradu, što je znaćilo, da čeka crno-bele u revanšu misija nemoguče. Na stadionu, gde i Barca i Real teško da se nadigraju... U 9. minutu Llorente donosi domače u vodstvo, a u 17. novi šok: Pyatov se onesvestio, pa je u vrata išao Knezevic...prvi put u sezoni. Pre poluvremena iz igre je morao i Nicolas Millan... U 66. minutu korner za Partizan, a Slobodan Rajkovic preusmerio je loptu za izjednačenje... Na smrt umorne crno-bele čekalo je još 30 minuta produžetka, u kojima se prema Knezevicu pucalo sa svih strana, ali Partizanov čuvar mreže branio je svoj meč kariere. Kad je u 97. minuti Llorente zabio drugi put, bilo je skoro kraj muka i na licima nekih od igrača srbskog šampiona, videlo se, da čekaju kraj igre...

 

Onda se dogodila boginja fortuna... Ili pravda... Svejedno... u 117. minutu Branislav Jankovic je fauliran izven kaznenog prostora, a sudija na iznenađenje svih (čak i gostujučih igrača) pokazao je na belu točku. Predrag Pavlovic bio je hladan ko špricer... i Partizanu doneo četrtfinale. Ali time nije bilo kraja kontroverznih momenata. Na kraju domači su napali nemačkog sudiju, i nekoliko igrača dobilo je dugoručne suspenze.

 

U četrtfinalu Partizan je izvukao Fenerbahce, na papiru svakakog premagljivog suparnika. Ali u nekim kuloarima još uvek nisu prestale optužbe na sudije, na UEFU, da neko iz tamo favorizira crno-bele. Nakon duela sa Turcima neki su dobili i potvrdu: prvi meč završio je 4:2 za Partizan, od toga su čak tri crno-bela gola bila postignuta iz penala. Predrag Pavlovic uvek se pokazao veoma sigurnom izvođačem. U vručem uzvratu u Turskoj domači su brzo ostali brez igrača više, a tako i bez pobede (0:2).

 

Crno-beli nalet u polufinalu neočekivano je zaustavio danski Koebenhavn, nakon 1:1 u Danskoj nije se predao. Ni nakon Skuleticevog fenomenalnog slobodnog udarca, koji je crno-belima u 8. minutu doveo vodstvo. Skandinavska hladnost preokrenila je rezultat u 2:1 za Dance več pre odmora. Razočaranje na licima domačih navijača bilo je veliko, još jednom Partizan nije uspeo da sačuva dobar rezultat iz prve utakmice.

 

Razočaranja ne mogu vam opisati. Od početka igrali smo previše defanzivno i čekali na kontre. Nismo zadržali loptu, kad je to trebalo. Bio sam usamljen u napadu.

 

Ova sezona bila je vrhunec karijere za Petra Skuletica, junaka ovogodišnje epizode, na kojeg je ipak palo previše bremena... A igranje sa samo jednim napadačem u Europi (4-5-1), pogotovo na domačim utakmicama, pokazalo se kobno...

 

Sezona 2016/2017

 

Sa željom nadgraditi uspehe, u Partizanu su se odlučili za malo drukčiji pristup i u narednom transfer periodu potrošili su čak dobrih 20 milijuna eura. Od toga je deset išlo u Zadar, od kuda je došao perspektivno desno krilo, Hrvoje Spajic. No, to je bilo dovoljno samo za novu titulu šampiona Srbije, a za razliku od prošle sezone, najbolje predstave odvijale su se na početku sezone. U periodu od februara do maja, u 12 utakmica Partizan je zabeležio samo tri pobede, ali od največih rivala ostao je neporažen. Tako, da je bila priča godine senzacionalno treče mesto Kanarinca iz Novog Sada, gde je igrao „novi Mladen Krstajic“, Savo Djordjevic, koji če, naravno, uskoro promeniti boje kluba... Razočaranje sledilo je u kupu, kde je bio u 2. kolu bolji OFK.

 

U LŠ opet treče mesto u prvi fazi takmičenja (Chelsea, HSV, Sociedad) i rani ispad od Sportinga (0:0 u gostima i 1:1 kod kuče)... i opet korak nazad...

 

Sezona 2017/2018

 

Odlični štoper Savo Djordjevic, napadača Novosad i Stancu i veznjaka Milan Pavlovic (Obilic), allround igrač Nikolay Uzunov i "peruanski Giggs/Bale", Daniel Sifuentes, predstavljali su glavna pojačanja na papiru. Rumun Stancu međutim, nakon dolazka, doživeo je pravu kalvariju. Več prvi dan je zakasnio trening a zatim se navodno ozlijedio za tri meseca. U to vreme tvrdilo se, da su pronađene neke njegove poruke na Facebooku, kako se u Beogradu uopšte ne snalazi i da mu je žao, što je uopšte došao. Na osrednjem Partizanovem forumu navijači su spisali peticiju, da se Rumuna podi od kluba, da takav igrač „ne zaslužuje, da igra u svetom dresu“... Stancu sve optužbe zanikao je... Međutim, vreme če reči svoje... Rumun se oporavio i igrao malo; prilike je dobio u glavnom u Europi, a kad ju je dobio, u glavnom je zabio gol.

 

Za razliku od precenjenog Čeha, koji je sezonu započeo sa četiri gola protiv Rabotničkog (7:1), a u nastavku zaboravilo se, da je uopče ikad obukao crno-beli dres... Ova sezona bila je poslednja za Petra Skuletica, ikone Partizana, koji je odlučio, da se preseli u Monchengladbach.

 

Šampionat doneo je osmu uzastopnu titulu pet kola pre kraja pobedom u Apatinu. Kup ostao je zaklet, Smederevo pobedilo je u polufinalu (nagradno pitanje: kako: a) nakon 90 min  B) produžetka  c) penala?).

 

Real Madrid, Auxerre i Dinamo Kijev predvodili su grupu LŠ. Crno-beli su pre žreba bili čak u drugom šeširu! Ali naravno, Auxerre (četvrti šešir) uspeo je, da jih prestiže, a dodatni razlog bio je i poraz u Kijevu. Tada je svoj debi u LŠ dočekao tada 19-godišnji Grobar do groba, golobradi Sasa Zrnic. Iako je nespretnom potezom i autogolom bio glavni krivac za poraz (0:1), njegov napredak u igri od tad bio je strahovit. Real Madrid dva kola pre kraja bio je čak treči, no dve pobede sa 5:0 (u jednoj na žalost prisustvovao je i crno-beli kontingent), donesle su stvari na svoje mesto. U „drugorazrednom“ europskom natjecanju posle izbačenja Parme i Šahtara Partizan je eliminisan od Porta u četrtfinalu.

 

 

Sezona 2018/2019

 

Tvrdna obrana, nadgrađena bugarskim obrambenim triom Yankov-Dzhegov-Krumov (slike su iz tri sezone napred) od ove sezone počela je biti drugo ime za Partizan. Opet se slavila dupla kruna. U ligi 12 uzastopnih pobeda u proleču, a u kupu revanširali su se Smederevu pobedom 1:0 u finalu.

 

U grupni fazi LŠ gledali smo lude mečeve, kde se pobedili europski šampioni iz Valencie 2:1 i na Mestalli igrali 2:2. Ali najviše frustracija bilo je u duelu protiv HSV-a. Nemci su bili potpuno nadigrani, ali su u Beogradu čak uspeli da slave 2:1, a u Hamburgu bilo je samo 0:0 (unatoč 17 strelova protiv 3 na gol na crno bele). Da bi bila priča još tragikomična, Nemci su svojom... khm... "igrom" otišli sve do kraja. Statistika finalnog meča u Atini lepo govori sve, kakav tim i na kakav način su došli do najboljih u Europi.

 

 

Partizan je svoju europsku epizodu završio u osmini finala kupa UEFA. Prošli Palermo a onda opet stara priča protiv St. Etienna, 1:1 u Francuskoj, a poraz 0:1 u Humskoj.

 

To se desilo 14. marta 2019. Tada naravno još niko nije znao, niti nije umeo da pomisli, da če to biti poslednji domači europski poraz crno-belih.

 

Ni, da če to biti njihov poslednji meč u kupu UEFA uopče.

 

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.oleole.com/media/main/images/crests/team/000/966/partizan-belgrad-50x50-en.jpg?1214244944

Sezona 2019/2020

 

U proleču 2019 Partizan se pojačao sa drugim albanskim golmanom, pošto je Ilir Shala otišao u Bayern. Arjen Berisha grijao je klupu u Zvezdi, pa su se crveno-beli rešili jednog nezadovoljnog igrača manje i zaslužili 2 milijuna eura. Najskupije pojačanje ove sezone dovedeno je iz Javora. Ovaj mladič puno obečava. Trebamo nekog, koji če zabiti 15-20 golova po sezoni. Božo je takav igrač“, opravdao je skoro 8 mio. eura tešku investiciju trener crno-belih.

 

Rezultat toga je 79 golova u naredne tri sezone tog igrača, koji če malo kasnije dobiti super partnera u napadu... Tabor Partizana između ostalih napustio je Savo Djordjevic, koji je otišao u Vitesse.

 

Međutim, protiv svih očekivanja, početak sezone bio je katastrofalan! U prvih pet kola čak tri poraza zabeležili su crno-beli. Po prvi put Grobari su otkrito zatražili novog trenera. A u  LŠ  posle svega Partizan je u grupi smrti sačekao Milan, Chelsea i Olimpique Marseille. Ne ide i ne ide. 1. kolo LŠ 0:0 kuči protiv Francuza uz glasne žvižduke Grobara, koji su zamerili igru sa čak petoricom u obrani... Na San Siru sledio je poraz 0:3. Sledio je dvomeč sa Čelzijem, gde se forma malo ispravila, ali ovo nije bilo dovoljno. Dva put crno-beli su vodili, a Englezi uvek izjednačili. Dobar umetnički utisak, ali samo 2 poena na dve utakmice. Ali sa obzirom na ostale rezultate Partizan je još bio u igri, čak i za prve dve poziciji. U tom trenutku Voša u ligi  beži na +12... Sledila je možda najvažnija utakmica prvog dela sezone, gostovanje na Velodromu. Pobjeda od 2:1 značila je skok na drugu poziciju, a 3 poena nad Milanom u 6. kolu značila bi čak i prvo mesto u grupi. Veličastvena pobeda sa 3:0 to je i uradila, i konačni raspored lepo kaže na ludnicu u ovoj grupi, kde se sve obrnulo na glavu: favoriti grupe ispali su iz LŠ!

 

 

„Pobeda na Velodromu značila je preokret u sezoni. Od tada nikad ništa neče biti isto kao prije“, Petar Djuricic, tada stoper crno-belih, danas se podseča. „Uveren sam, da Voša nema kvalitete, da zadrži +12. Nama če biti laže. Mi moramo napadati, drugog nama ne preostane. Oni moraju da misle, kako se da ubrane. A puno misliti i taktizirati, da, to je teže“. Trener A.M. bio je optimist...

 

I zaista: u proleču parni valjak počeo je, da gazi sve pred sobom. 7 kola pre kraja poravnani smo bili na tabeli i uz 8 pobeda u poslednjih 9 utakmica (u odlučujučem derbiju pala je Vojvodina sa 1:0) osvojili ligu, a  pre toga i kup. A u LŠ dogodilo se neočekivano: u redosledu padali su Villareal (0:0, 3:1), Man Utd (1:1, 2:0) i Celtic (2:1 u gostima i 0:0 doma), da bi u Kopenhagenu na stadionu Brondbyja onda igrali veliki finale sa Interom. Prvi nakon 1966.

 

„Berisha je izvajao gol aut dugom loptom. Srečom, što je Stojko (Dzhegov) odbio lopto glavom pravo na mene. Nisam ni vidio protivničkih igrača, moj cilj je bio samo da trčim. Kad sam od jednom video, da protivnički golman trči protiv mene, odlučio sam se na lob. Drago mi je bio gola, a ono čega sam se uplašio, bila je nenadna tišina na stadionu. Na Pozorištu snova. Još minutu pre čulo se sve, a sad ništa, samo Grobare. Ne znam, što sam tada mislio. Kao da smo ovim golom prešli u nek drug svet.“

 

(Bozidar Milic u 55. minutu postigao je vodilni pogodak za Partizan na Old Traffordu, a domači su izjednačili tek u 91.)

 

Na žalost u finalu bili smo suviše neizkusni i nakon rano primljenog pogodka nismo se uspeli vratiti u utakmicu (0:1), kojoj je briljirao Interov veteran, 37-godišnji Leighton Baines.

 

 

A. M.: „Ovo je porez za neiskusnost. Posle pogodka morali bi da umirimo igru, a umesto toga išli smo nabijati duge lopte. Imamo igrače, koji imaju dovoljno kvaliteta, da bi mogli nešto da urade sa njom. Nadam se, da čemo dobiti još poneku priliku. Sve čestitke igrača za urađeno u uvoj veoma stresnoj sezoni.“

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |