Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Zvezda je zivot-ostalo su sitnice!


bojan95
 Share

Ko ce ove sezone osvojiti titulu?  

25 members have voted

  1. 1. Ko ce ove sezone osvojiti titulu?

    • Crvena Zvezda
      15
    • Partizan
      9
    • Vojvodina
      1
    • OFK Beograd
      0
    • Ostali
      0


Recommended Posts

http://profile.ak.fbcdn.net/profile-ak-snc4/object3/1843/102/n123689764883_953.jpg

 

Fudbalski klub Crvena Zvezda je osnovan davne 1945.godine,kao Omladinsko – fiskulturno drustvo.Prva utakmica je odigrana protiv Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a. Zvezda je dobila taj meč sa 3-2.Planovi vezani za evropske uspehe Zvezde i njeno jačanje u Evropi počeli su da se sprovode sredinom 1980-tih godina.vezda je do tada igrala solidno protiv inostranih timova. Igrači koji su činili prvi tim su bili iz omladinskog tima ili su dovođeni iz manjih klubova u zemlji. Tadašnji rukovodeći ljudi kluba Dragan Džajić i Vladimir Cvetković doneli su odluku da treba dovoditi najjače igrače na domaćem nivou. Time bi Crvena zvezda mogla da parira najjačim evropskim timovima i da bude kandidat za evropske trofeje.Prvi jači igrači koji su dovedeni u Zvezdu su bili Borislav Cvetković i Milivoj Bračun iz Dinama, a iz niškog Radničkog došao je Dragan Stojković Piksi (leto 1986. godine). Godine 1987. u Crvenu zvezdu stižu Dragiša Binić i Robert Prosinečki. Dejan Savićević i Darko Pančev dolaze 1988. godine. Belodedić se priključuje klubu iz rumunske Steaue 1989. godine ali pravo nastupa stiče tek u proleće 1990.U sezoni (1988/1989) Crvena zvezda je igrala protiv italijanskog Milana (koji je te sezone postao evropski prvak), gde su obe utakmice završene nerešenim rezultatom 1-1 a Milan je prošao na penale. U domaćem prvenstvu šampion je postala novosadska Vojvodina. Tako je Crvena zvezda u sezoni 1989/1990 igrala u Kupu UEFA gde je trećem kolu ispala od Kelna ukupnim rezultatom 3-2.[14]

 

Leta 1990. godine Dragoslava Šekularca dotadašnjeg trenera koji je osvojio titulu državnog prvaka menja Ljupko Petrović. Timu se ponovo priključuje i Vladimir Jugović koji je do tada bio na pozajmici u Radu. Međutim Zvezdu napušta njen dotadašnji kapiten Dragan Stojković koji odlazi u Olimpik iz Marseja, tima sa kojim će Zvezda igrati u finalu KEŠ-a naredne godine.

 

 

Sezona 1990/91

 

 

Crvena zvezda je u pohod na Kup evropskih šampiona krenula sa velikim ambicijama. U prethodnih četrnaest godina redovno je igrala u Evropi i na proleće.  U to vreme bila je jedan od najboljih timova iz Istočne Evrope.

 

U Kupu šampiona te sezone najjači timovi su bili Bajern Minhen, Real Madrid i Milan. U prvom kolu Crvena zvezda je dobila švajcarski tim Grashopers, koji je bio predvođen Otmarom Hicfildom (osvojio Ligu šampiona sa Borusijom Dortmund (1997.) i Bajernom (2001.)). U prvom meču na beogradskoj Marakani bilo je 1:1 (Peter Kecle- Dragiša Binić). U drugom meču u Cirihu Crvena zvezda je ubedljivo pobedila sa 1-4 (Kecle- Prosinečki (2 gola), Pančev, Radinović). U sledećem dvomemeču Crvena zvezda je igrala protiv škotskog tima Glazgov Rendžers. U prvom duelu bilo je 3-0 za Zvezdu (Braun autogol, Robert Prosinečki, Darko Pančev). U drugom meču na stadionu Ajbroks bilo je 1-1 (Mekkoist- Pančev) tako da je Crvena zvezda prošla dalje i ponovo dočekala proleće u Evropi. Tada je u četvrtfinalu izvučen tim iz istočne Nemacke, Dinamo Drezden. Prvi meč se opet igrao u Beogradu i Zvezda ga je dobila sa 3-0 (Prosinečki, Binić, Savićević). U drugom meču došlo je do incidenta koji su izazvali navijači domaćeg tima tako da je UEFA registovala taj meč sa 3-0 u Zvezdinu korist i tako se srpski klub plasirao u polufinale. Do prekida Zvezda je vodila sa 1-2 (Gičov- Savićević, Pančev). U polufinalu izvučen je Bajern Minhen a u drugoj utakmici su igrali Olimpik Marsej i Spartak Moskva. U prvom meču koji je igran na Olimpijskom stadionu u Minhenu bilo je 1-2 za Crvenu zvezdu (Volfart- Pančev, Savićević). Druga utakmica na Marakani ostaće upamćena kao jedan od najneizvesnih duela koje je Zvezda odigrala na svom stadionu. Rezultat je na kraju bio 2-2 (Mihajlović, Augentaler (autogol) - Augentaler, Bender).

 

Bari

 

 

http://www.delije-klenje.com/Galerija/MF/Crvena-Zvezda-1990-1991-vel.jpg

 

 

Najveći uspeh Crvene zvezde je vezan za 1991. kada je 29. maja u italijanskoj luci Bari postala prvi klub iz Jugoslavije (tadašnje SFRJ) koji je osvojio naslov prvaka starog kontinenta.Utakmica je igrana na tada novom Stadionu Sveti Nikola koji je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu koje je održano 1990. godine.

 

Nakon pobede nad Bajernom iz Minhena, tim se u potpunosti okrenuo utakmici finala koju je Zvezda igrala protiv Francuskog šampiona Olimpika iz Marseja. Ekipa je otputovala u Italiju nedelju dana pre meča. Ovo je omogućilo da se tim spremi u miru i tišini. Od same utakmice se očekivalo da će biti ofanzivna zato što je Zvezda za dotadašnjih 8 utakmica dala 18 golova a Marsej je postigao 20 golova na istom broju mečeva. Međutim treneri oba tima su se odlučili za defanzivnu taktiku.

 

Regularni deo meča završen je rezultatom 0:0. Zatim su se igrali produžeci gde takođe nije bilo golova. Potom se pristupilo penalima. Za Crvenu zvezdu šutiralo pet igrača i svi su pogodili mrežu (Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev). Za francuski tim je šutiralo četiri igrača  (Manuel Amoros-promašio penal, Bernar Kazoni, Žan-Pjer Papen, Karlos Mozer). Crvena zvezda je pobedila sa 5:3 posle boljeg izvođenja jedanesteraca. To je značilo da je zajedno sa rumunskom Steauom postala jedini tim iz istočne Evrope koji je do danas osvojio ovo takmičenje.

 

Tokio

 

Crvena zvezda je 8. decembra iste godine na Nacionalnom stadionu u Tokiju pobedila čileanski klub Kolo-Kolo rezultatom 3-0 i postala klupski prvak sveta. Nakon uspeha u Bariju tim je napustio značajan broj igrača (Binić, Marović, Prosinečki, Šabanadžović, Stojanović) kao i trener Ljupko Petrović. Međutim Crvena zvezda je još uvek imala zavidan igrački kadar. Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala bez Dejana Savićevića koji je isključen u 43 minutu. Iako oslabljena, Zvezda je zabeležila ubedljivu pobedu od 3-0. Golove su postigli Vladimir Jugović. dva (19 i 59 minut) i Darko Pančev (72 minut).

 

Crvena zvezda je igrala u sastavu: Milojević, Radinović, Najdoski, Stošić, Vasiljević, Jugović, Belodedić, Ratković, Pančev, Mihajlović, Savićević. Trener je bio Vladica Popović.

 

Sadasnjost

 

Posle Barija i Tokija Zvezda nije uspela da ostvari ozbiljnije rezultate.Najveci uspeh u Evropi ostvaren je u sezoni 2005/2006 pod vodjstvom Zenge.Tada smo nesrecno ispali iz Kupa Uefa.Zatim svaka sledeca sezona je bila gora i gora.U sezoni 2008/2009 Zvezda je dozivela najveci neuspeh u istoriji.Osvojila je trece mesto u ligi,uz par sramnih poraza kako u Evropi,tako i u ligi i kupu.Klub je bio u teskoj finansijskoj situaciji,pretio mu je stecaj.Dug je izracunat na 22miliona,medjutim...Pred pocetak nove sezone izabran je novi predsednik Vladan Lukci,koji je imao jasan plan,kako da Zvezdu izvadi i problema.Stvorena je nova ekipa,uglavnom od anonimusa,bivsih Zvezdinih djaka,na celu sa legendom Pizonom.Evropa nije bila prioritet,vazniji su bili kup i liga.Kada se zavrsila ova sezona,mogil su svi da budu zadovoljni.U Evropi Zvezda je ispala u zadnjem kolu i nisu razocarali,titula nam je izmakla 2 kola pre kraja,a kup smo osvojili.Dug je smanjen za 6 miliona,promovisani su neki novi igraci,publika je u velikom broju vracena na tribine...

 

 

 

Delije

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/5/50/Delijesever.gif

 

Veliku pomoc klub ima od svojih navijaca Delija.Mnogo puta su ekipu vodili do pobede,pruzali podrsku kada ne ide...Ove sezone traje mobilizacija Delija.Na svaku utakmicu su uz klub.Podrzavaju nove ljude u klubu i zajedno idu ka Evropskim snovima.

 

 

 

Ovo je samo uvod,ocekujte zanimljive nastavke.Ovako cu se pripremati,dok  ne izadje full verzija,a onda krenucu da pisem i rezultate,a do tad videce i sami...Bice ovo jako duga i zanimljiva prica,nadam se i pracena.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da li Kristic odlazi?

 

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/149011/i/1/aleksandar-kristich.jpg

 

 

Kristic nije radio ni mesec dana u klubu,a vec su se pojavile glasine da ce otici.Kao razlog se spominju neki privatni problemi mladog Aleksandra.Izjavu Kristica cemo dobiti u toku ove nedelje.

 

"Mi cemo postovati odluku naseg Ace,jer ga razumemo u kakvom je problemu,ako bude zeleo da ostane,mi cemo mu pruziti sansu,a ako ode pozelecemo mu srecu"izjavio je Lukic

 

 

Ovo izjavom Lukic je samo potrvrdio glasine da ce Kristic otici,mozda i zato vec sad su pocele licitacije za trenere.Spominju se Marko Nikolic,Dejan Djurdjevic,Radovan Curcic,Slavoljub Muslin, tu je i par stranaca,ali je ta mogucnost malo verovatna zbog prethodnog iskustava sa Zemanom.

 

 

http://im.sport.cz/554/105541-article-2w3ln.jpg

Zatvorio je vrata stranim trenerima na Marakani

 

Link to comment
Share on other sites

Ne verujem da cu da zapocinjem na demu,nego cu slicno ovome da pisem do izlaska full verzije.Ako budem zapoceo na demu,nastavicu na full.

 

Hvala svima koji prate!

 

Samo cepaj, i svaka cast za Kristicevu sliku, koja potpuno opisuje njegovu maloumnost...

 

Ne slazem se sa tobom,po meni je on sasvim dobar trener.

Link to comment
Share on other sites

http://www.redstarbelgrade.com/images/naslovna/Konferencija%20Delija.jpg

 

 

Delije su iznele svoj stav i Kristicu.Porucili su upravi,da im se nece mesati u posao i da im veruju,da ce uciniti najbolje za klub.Medjutim takodje su naglasili da niko nije iznad klub,tako da kada dodje trenutak,kad budu prekrsili odredjena pravila,Delije ce zatraziti ostavke.Delije ove sezone,pre svega ocekuju dugo zeljenu titulu i nastavice da u sto vecem broju pruzaju podrsku Zvezdi.

 

 

Prvo pojacanje

 

 

Dok se jos uvek,ne zna da li ce Kristic ostati,sportski direktor Adzic radi na pojacanjima.Prvo pojacanje pristiglo je iz Buducnosti.Rec je o darovitom Marku Vesovic,desnom krilu.

 

 

http://sportservis.name/wsw/UserFiles/Image/fudbal%20srbija/zvezda/vesovic%20zvezda%20sajt%20krop.jpg

 

 

Vesovic:Presrecan sam sto sam dosao u klub mog zivota.Mnogo sam rizikovao,da moju karijeru dovedem u pitanje,jer jos od zimus nisam imao takmicarske utakmice,vec samo individualne treninge,jer mi uprave Buducnosti nije dozvolila da trenira za njih,jer sam obecao Zvezdi da cu preci.

 

 

 

http://www.srbijanet.rs/images/stories/sport/slike1/1/ivan-adzic-498.jpg

 

 

 

Adzic:Doveli smo vrlo talentovanog igraca,koji ce biti buducnost naseg kluba.Znamo da se dosta zrtvovao,da bi dosao u Zvezdu i mi to cenimo.Zvezda ove sezone se bori na tri fronta,tako da ce biti jos zanimljivih transfera.

Link to comment
Share on other sites

Pocetak priprema poznat

 

 

http://www.crvenazvezdafk.com/images/images%20sportnet/trening16tekst300.jpg

 

 

Objavljeno je da ce Crvena Zvezda pripreme zapoceti 29.juna na Marakani.Tada ce sef strucnog staba(Kristic,ako ostane)izvrsiti prozivku,a zatim ce svi otici na lekakrse preglede.Do tada se ocekuje da ce ekipa biti kompletirana i da ce biti poznat trener prvog tima.Ovo leto ce biti izuzetno tesko,zbog zgusnutog rasporeda,prakticno Zvezda ima samo mesec dana za uigravanje,a zatim pocinju kvalifikacije za Ligu Evrope.

Link to comment
Share on other sites

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2010/03/18/4258671/Vladan-Lukic-3.jpg

 

 

Upravni odbor je odrzao sastanak,na kojem je vodjen razgovor o planovima u novoj sezoni,budzetu,treneru...Najvise je se razgovaralo o marketinngu kluba,Odluceno je da se otvori "RED STAR SHOP" u Banja Luci,zatim se razgovaralo o unapredjivanju saradnje sa Delijama,kao i sa Srbima iz dijaspore.Posle sastanka svi su vidno bili zadovoljni,sto je jos jedan znak,da valda dobra atmosfera u klubu i sloznost.

 

 

 

Generalni sponzor?

 

 

http://www.smedia.rs/biznis/slike/news_1448.png

 

 

 

Ovih dana kruze glasine,da ce Zvezda konacno dobiti gen.sponzora.Ono sto je Lukic i najavljivao kad je dolazio u klub,izgleda da se i obistinjuje.Lukic je rekao da ce da ceka,dugo sam da bi se na dresu nasao jak i pouzdan sponzor.Uskoro cemo saznati da li ce ovaj gigant iz Rusije,biti sponzor i koliko ce uloziti.Gasprom vec sponzorise dva fudbalska kluba,Salke i Zenit.

Link to comment
Share on other sites

Kakva je nedelja za nama!?

 

 

Zvezda je za smo nedelju dana,resila mnoga pitanja,pocev od trenera...

 

 

Kristic:"Ne zelim da komentarisem,osecam se vrlo grozno,jer sam podneo ostavku zbog privatnih problema.Zelim srecu Zvezdi!".

 

 

http://sport.blic.rs/data/images/2010-08-14/65501_ad-fudbal-smederevo-zvezda-aleksandar-kristic_f.jpg?ver=1283117702

 

 

 

Adzic:"Veoma nam je zao zato ste je Aca otisao,ali zivot ide dalje.Ova konferencija ce posluziti,da predstavim igrace koje smo doveli do sada,a to su Koroman,Tosic,Milovanovic,Li Adi i Kaludjerovic.Svi su veoma zadovoljni,kao i mi.Novi trener je mlad i veoma perspektivan,uostalom saznacete vise tokom nedelje...".

 

 

http://www.srbijanet.rs/images/stories/sport/slike1/1/ivan-adzic.jpg

 

 

 

Ko je novi trener?

 

 

Najvise se govori o tome ko ce naslediti Kristica.Ivan Adzic je izjavio da je to mlad trener i da cemo saznati tokom nedelje.Do tada jedino nam preostaje da nagadjamo,ali se vec proculo da je to ne iskusan trener,videcemo.

Link to comment
Share on other sites

Novi trener?

 

 

Pocetak priprema je blizu,a novi trener je jos ne poznat.Kako je Adzic izjavio,bice to mlad,ne iskusan trener,kome ce ovo biti prvi trenerski posao.Ostaje nam da vidimo ko ce to biti,a i kako ce na ovo regovati Delije.

 

 

Adzic:Za sad ne mogu,nista,da vam kazem,sacekajte jos neki dan,pregovori su zaustavljeni,jer novi trener je postavio jedan uslov,koji ima veze sa mnom.

 

 

Delije

 

 

http://www.delije.net/galerija/07_08/0708_cz_bezanija2_4.jpg

 

 

"To sto ce novi trener biti ne iskusan i mlad,ne zanima nas mnogo.Zanima nas samo,kako ce se on odnosti prema Zvezdi,nama navijacima i kakve ce rezultate postizati.Pustamo upravu,da radi svoj posao,da ne bude posle,kako navijaci rukovode klubovima.Sto se tice saradnje sa novim trenerom,mislimo da nece biti problema,jer je on jedan od nas".

 

 

 

Gasprom

 

 

http://www.smedia.rs/biznis/slike/news_1448.png

 

 

 

Kao sto je i najavljeno,to je i ostvareno.Gasprom je novi generalni sponzro Crvene Zvezde.Zvezda je konacno docekala,da se na njenim grudima nadje jak gen.sponzor,koji ce je izvaditi iz krize.Ulaganja Gasproma su velika,premije pre svega zavise od uspeha Zvezde u Evropi,jer je to primarni cilj Gasproma,a pre sve Zvezde.

Link to comment
Share on other sites

Lep nastavak. Jel ces ovako da pises reporte dok ne izadje full igrica, onda krece prava FM prica.

 

Daaa,onda cu kasnije da nastavim ovako i da ubacujem sve ono vezanu za jednu pravu FM pricu.Mozda pocnem i ranije(na demo verziji) hmm,ali nekako mi se ne pocinje,jer nemam treninge :bo:.

Link to comment
Share on other sites

Jednog jutra,tacnije 20.juna(6.mesec) ustajem ja i kao po obicaju ukljucujem komp i sredjujem sobu.Nista mi tada nije govorilo da ce se desiti nesto veliko.Sve je teklo uobicajeno,postavljam sebi da jedem naravno uz casu soka od breskve,mog omiljenog.Dok doruckujem,palim teletekst na TV i citam da je Zvezda ostala bez trenera.Reko sebi i ova godina ce biti susna,kao i prethodne i eto vec od ranog jutra mi zajebase dan.Onako po malo izneviran pocistim ono sa stola i sedam za komp.Naravno prvo idem na FM Balkan,da vidim sta ima novo.Ono sve po starom,jun je pa vecinu je vec smorio FM10 i vec pocinju price o FM11.Zatim citam sportske vesti i naravno nerviram se zbog kriminalaca i budala koji vode nas sport.Na facebook,ama bas nista lajkuj,izbaci status...

 

 

Pogledam na sat vec je 12 sati.Reko sta da radim,nemam posao,a diplomirani sam ekonomista.Da malo sredim misli,izadjem iz kuce i odem u setnju da centra Knica.Kupujem novine,Sport.Cujem ja neku buku iz pravca stadiona,pomislih,ako je utakmica,super,malo da pogledam Marjan.Posle 2 minuta,eto mene na stadionu.Pogodio sam igra se pripremna utakmica,ali pionira Marjana.Reko sebi da li ih jos vodi Bane,trener koji mi je dosta pomogao u pionirskom uzrastu.Sidjem dole do svlacionice,cujem neko se dere,bio sam siguran da je on i da se njegova ekipa ne bori,jer znam kako reaguje na to.Sacekam ja da on zavrsi i kad je izlazio prodje pored mene,kao da se nikada nismo sreli.

 

Ja:Bane(i pruzam mu ruku i pozdravljamo se)!?!?

 

Bane:Izvini decko,jel se mi znamo?

 

Ja:Jel vam poznato Stefanovic?

 

Bane:Lepiiii(zagrli me)!!!Kako se ne secam,koliko si me puta iznervirao,salim se.Kako si bre,kako ide?

 

Ja:Nije lose,kako ste mi vi?

 

 

Tako smo razgovarali ok sudija nije oznacio pocetak drugog poluvremena,tad sam ja otisao na tribine,a on na svoje mesto,klupu.

 

 

Posmatrao sam klince kako igraju,odmah sam prepoznao tu igru,jos uvek se Bane drzi svoje taktike,brzi pasovi,preko bekova i maksimalna borba.Ali nesto mi nije bilo jasno,zasto protivnicka ekipa nosi Zvezdine dresove,mislio sam da je to neka ekipaiz okruzenja,pa kupili dresove Zvezde.Nisam ni pomisljao da ZVezda moze gostovati u Knicu.Utakmica se zavrsli podelom bodova 2-2.Bas me je zanimalo,protiv koga su igrali i prilazim Banetu:

 

Bane:Zvezda

 

Ja:Ma nemoj da me zezas,kazi mi ozbiljno te pitam.

 

Bane:Ozbiljno ti kazem,sredio sam preko Duleta Savica,da pioniri Zvezde gostuju kod nas.

 

Ja:Ne mogu da verjum,super.Ih da je Zvezda dolazila kad sam ja igrao,eee....

 

 

 

Ulazim u sluzbene prostorije Marijan,kad ono tamo stvarno iz Zvezde Ivica Momcilovic  u duksu Zvezde i razgovara sa delegatom.Ja se cudim,jos uvek ne mogu da poverujem.Skupim ja nekako snage i upitam Ivicu:

 

 

Ja:Jel istina ovo,da je Aca otisao?

 

 

Ivica:Jeste,nazalosta,dobar je on trener,nego problemi...

 

 

Ja:Pa ko ce da bude trener sad?

 

 

Ivica:Ne zna se jos,prica se da se trazi novi,mlad trener,da se sve iz pocetka krene.Rekli su da ce biti neki kao konkurs,ali to ne zasluzuje klub renomea Zvezde.

 

 

Ja:Puno vam hvala,sve najbolje(a u sebi vec razmisljam,kako  da se ja prijavim za taj konkurs),

 

 

Ivica:Sve najbolje.

 

 

Uzurbano izlazim iz prostorija kluba,pozdravljam se sa Banetom i odlazim kuci.Uz put sam zamisljao kako ja vodim Zvezdu,a iz kopa pesma ori se.........

 

 

 


 

 

Za inspiraciju su najzasluzniji Milos i FmFan,ocekujte,jos zanimljivije nastavke...

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |