Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Garrincha


Ruf™
 Share

Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

XIX dio

 

- Garrincha -

 

 

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44366000/jpg/_44366791_garrincha270.jpg

 

Vjerojatno ste se naslušali priča o fenomenalnoj reprezentaciji Brazila iz 1958. godine u kojoj je debitirao sedamnaestogodišnji Pele, s kojim su rame uz rame igrali još Didi, Vava, Zagalo i Garrincha. E, upravo ovaj posljednji je igrač zbog kojeg se dolazi na utakmice, igrač zbog kojeg je nogomet ono što jeste, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Najbolje krilo svih vremena, bolji i od Engleza Stanleya Matthewsa. Njegovu kontrolu lopte, dribling samo je još posjedovao mali zeleni Diego. Igrač njegovog kalibra u sadašnjim nogometnim uvjetima bi neprocjenljivo vrijedio. Gomile novca u današnje vrijeme se bacaju na neke nove Maradone i Garrinche (koji to nikada neće biti) dok je Garrinchina sudbina više nego tužna, skončao je kao najveći siromah na groblju za beskućnike u Rio de Janeiru :(

 

Manuel Francisco dos Santos - Garrincha je rođen kao invalid u gradiću Pau Grande nedaleko od Ria i samo operacija mu je omogućila da prohoda. Imao je iskrivljene noge od kojih je desna bila 6 cm kraća od lijeve. Razmišljanje o nekoj nogometnoj karijeri je tada djelovala smiješno, ali Garrincha je svojim driblinzima i igrom doveo do toga da je ostao upamćen kao najveći dribler svih vremena.

 

Iz lokalnog Pau Grandea sa dvadeset godina prelazi u Botafogo. Četiri godine kasnije debitira za carioce u prvenstvu Južne Amerike. Unatoč svojim dobrim igrama trener ga ne stavlja u igru u prve dvije utakmice. Tek na nagovor njegovog suigrača iz Botafoga, Niltona Santosa, trener Feola čini pravu stvar i Garrincha nastupa u slijedećoj utakmici protiv snažne reprezentacije SSSR-a predvođene genijalnim Yashinom. U tandemu s Peleom odlične braniče protivničkih momčadi je činio smiješnim. Kasnije briljira protiv Francuza asistirajući Vavi za rutinski zgoditak, ali ipak svoju najveću rolu odigrava u finalu i uz Pelea biva najboljim igračem Brazilaca u njihovom prvom usponu na nogometni vrh svijeta.

Ako je slavu sa SP 1958 u Švedskoj morao dijeliti sa Peleom, četiri godine kasnije na SP u Čileu nije imao konkurenciju. Pele je zbog ozljede bio spriječen da igra veći dio prvenstva, ali se zato Garrincha pokazao nezaustavljiv, bio je u stanju svaku utakmicu odlučiti jednim jedinim potezom. S lakoćom prolaze Engleze (njegova dva gola) i domaćine Čileance (još dva), koji su uzgred budi rečeno Garrinchu udarali čime su stizali ali nisu uspjeli spriječiti

Brazilce na putu do finala. U finalnom ogledu protiv tadašnjih Čehoslovaka glatko pobjeđuju 3:1, a Garrincha je proglašen najboljim igračem prvenstva i sa četiri pogotka dijeli naslov najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva.

Nakon prometne nesreće Garrincha u slabijoj formi nastupa na SP 1966 u Engleskoj. U prvoj utakmici protiv Bugara ipak postiže prelijep pogodak iz slobodnog udarca. U slijedećoj utakmici gube po prvi puta nakon 1954. godine. Kakva ironija, krvnik je isti, reprezentacija Mađarske. To je ujedno i posljednji nastup Garrinche na Svjetskim prvenstvima. U 60 nastupa za carioce samo jedan poraz, podvig kojim se ne može pohvaliti čak ni veliki Pele. Niti u jednoj utakmici u kojoj su Garrincha i Pele nastupili zajedno Brazil nije bio poražen.

 

Njegova klupska karijera je uglavnom vezana za Botafogo. U 581 nastupu u crno - bijelom dresu Botafoga uknjižio je 232 zgoditka. S njima je četiri puta bio prvak Brazila i dva puta najbolji u regiji Rio de Janeira. Nakon toga odlazi u također brazilski Corinthians, pa u kolumbijsku Barranquillu i ponovno u Flamengo. Europsku karijeru mu obilježava nastup za pariški Red Star.

 

Garrincha je svoj život proveo kao pravi bonvivan. Njegovi životni ideali su bili alkohol i žene, nešto slično kao preminulom Georgu Bestu. Nakon SP 1962 u Čileu on ostavlja ženu i osmoro djece da bi se oženio jednom lokalnom pjevačicom, ili da bi možda bolje razumjeli kafanskom pjevaljkom. Također dolazi u konflikt s vlastima zbog utaje poreza. Uz žene i piće njegova treća ljubav su bile ptice pjevice. Inače njegov nadimak Garrincha na portugalskom označava naziv za pticu pjevicu. Sve svoje novce troši na piće i žene i takav stil života ga vodi u preranu smrt (sa nepunih pedeset godina) 1983. godine. Uzrok smrti - trovanje alkoholom. Zbog svoje nogometne veličine Garrincha je proglašen najboljim svjetskim krilnim igračem svih vremena, a samim tim je uvršten u najboljih jedanaest igrača svjetskih prvenstava.

 

Ovo je legenda!:

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |