Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Lotar Mateus


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

XIII dio

 

- Lotar Mateus -

 

http://img401.imageshack.us/img401/8676/lotharmatthus.jpg

 

  Uz meksičkog golmana Karbahala, Lotar Mateus je jedini fudbaler koji je nastupao na 5 Svetskih prvenstava. Igrao je 1982, 1986, 1990, 1994, 1998. Drži rekord po broju odigranih mečeva – 25. Ukupno je postigao 6 golova.

  Lotar Mateus je jedan od najboljih nemačkih fudbalera svih vremena. Do ranih 90-ih je igrao na mestu organizatora igre, da bi se kasnije prebacio u odbranu, gde je igrao na mestu libera. Bio je izuzetno snažan i racionalan fudbaler, poznat po razornom udarcu. Bio je kapiten i najbolji igrač tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo 1990.

  Mateus je debitovao na Mundijalu 1982. Igrao je na samo dva meča u kvalifikacionoj grupi, a njegova ekipa je bila zaustavljena u finalu od Italije. Već u Meksiku 1986. bio je standardni reprezentativac, i odigrao je svih 7 mečeva na prvenstvu. Nemačka se prilično mučila na tom prvenstvu, jedva su prošli grupu, da bi zatim u 1/8-finala prošli autsajdera Maroko, golom Mateusa iz slobodnog udarca tek 2 minuta pre kraja meča. U četvrt-finalu su opet posle velike borbe izbacili Meksiko na penale, da bi “proigrali” tek u polufinalu, kada su izbacili Francusku – 2:0. U finalu ponovo nisu dobro počeli, jurili su i dostigli argentinskih 2:0, da bi im Buručaga pred kraj meča zapečatio sudbinu i po drugi put za redom im oteo titulu Svetskog prvaka ispred nosa. Ipak, sve je to naplaćeno 4 godine kasnije.

 

  U Italiji 1990. su Mateus i Nemačka bili toliko dominantni da prosto nisu mogli da ne osvoje i treću titulu. Već na prvom meču u grupi, protiv Jugoslavije, bilo je jasno da su Nemci došli da konačno i osvoje turnir. Briljirao je Mateus, sa dva pogotka, oba iz trka, sa distance (bio je to njegov “trejdmark”), i Nemačka je lako pobedila sa 4:1. Zatim je usledila i laka pobeda nad Emiratima i remi protiv Kolumbije. U 1/8-finala je pobeđen tada aktuelni šampion Evrope Holandija, da bi u četvrt-finalu naišli na tvrdu ekipu Čehoslovačke, koja je pala nakon penala koji je izveo upravo Mateus – 1:0. U polufinalu je odigran jedan od najuzbudljivijih mečeva turnira, sa Engleskom. Bio je to dvoboj starih znanaca, iz koga je kao pobednik izašla Nemačka, posle izvođenja penala. U finalu su se sastali ponovo (kao i 1986.) Nemci i Argentinci. U jednoj prilično nervoznoj i ružnoj utakmici za nijasnu su bili bolji Nemci, a Lotar Mateus je kao kapiten podigao trofej namenjen Svetskom šampionu. Bio je to vrhunac njegove karijere. Bio je proglašen za najboljeg igrača šampionata, te godine je dobio i priznanje “Frans Fudbala” za najboljeg igrača 

 

  Evrope, a u novoustanovljenom izboru FIFA za svetskog igrača godine, bio je prvi laureat.

Koliko su u 80-im godinama Nemci imali uspeha na Mundijalima, toliko u 90-im nisu. U SAD 1994. ispali su od Bugarske u 1/4-finalu, a jedini strelac za Nemačku na tom meču bio je Mateus. Isto se dogodilo i u Francuskoj 1998. Posle neubedljivih igara u grupi (2:2 sa Jugoslavijom), pobeđen je Meksiko uz veliku pomoć sudije, da bi se sve vratilo u četvrt-finalu kada su izgubili od Hrvatske sa visokih 0:3. Bio je to poslednji, 25. meč Lotara Mateusa na Svetskim prvenstvima, čime je postavljen rekord koji će teško biti nadmašen.

  Mateus je i državni rekorder sa tačno 150 nastupa za reprezentaciju, na kojima je 23 puta bio strelac. Sa Nemačkom je još osvojio i EURO 1980.

 

  Imao je i vrlo bogatu klupsku karijeru. Počeo je u matičnoj Borusiji iz Menhengladbaha, za koju je igrao od 1979-84 (162 meča, 36 golova), da bi zatim, logično, otišao u Bajern u kome je proveo naredne četiri sezone (113/57) i osvojio tri šampionske titule. Iz Bajerna ga je put vodio u Milano, u Inter. I tamo je proveo četiri godine (1988-92) i za to vreme odigrao 115 mečeva i dao 40 golova. Sa Interom je osvojio jednu titulu šampiona Italije i jedan UEFA Kup. Posle italijanske epizode vratio se u Bajern i tamo odigrao još 8 sezona, sve do 2000. godine (189/28), da bi konačno završio karijeru u njujorškom klubu Metro Stars, iste te 2000. Ukupno je sa Bajernom osvojio 7 titula šampiona a dva puta je gubio u finalima Kupa/Lige Šampiona (1987. od Porta, 1999. od Mančester Junajteda). Dva puta bio je igrač godine u Nemačkoj.

 

  Posle igračke karijere okrenuo se trenerskom pozivu, gde nije imao previše uspeha. Svakako da iz tog segmenta njegove karijere vredi izdvojiti osvojenu titulu prvaka Jugoslavije sa Partizanom (2002/03), i plasman u Ligu Šampiona sa istim klubom.

 

L0w50T70ylY

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |