Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Ferenc Puškaš


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

X dio

 

- Ferenc Puškaš -

 

 

  Jedan od najboljih fudbalera svih vremena i jedan od najzapaženijih igrača na Mondijalu ikada, Mađar Ferenc Puškaš, za nacionalni tim je igrao 11 godina i za to vreme je uspeo da na 85 utakmica postigne 84 gola!

 

  Puškaš je svoju karijeru počeo u klubu Kišpešt gde je radio njegov otac kao trener juniora. Do svoje desete godine nosio je prezime Pucfeld jer mu je otac bio nemačkog porekla.

  Godine 1949. klub je preuzet od strane ministarstva odbrane i postaje klub mađarske armije. U to vreme u klubu su igračima davani nadimci po uzoru na vojne činove i Puškaš je tako postao Galopirajući Major.

  Nakon što je sa Honvedom osvojio pet titula, Puškaš zbog izbijanja revolucije odlazi u Španiju gde prvo kratko nastupa za Espanjol, ali dobija zabranu igranja fudbala pa tek 1958. ponovo istrčava na teren ali u dresu velikog Reala u kojem ostavlja neizbrisiv trag.

  Na 182 utakmice postigao je čak 157 golova zbog čega je njegovo ime zlatnim slovima zapisano u svim najvažnijim knjigama madridskog kluba.

  U španskoj ligi je u svakoj od prvih šest sezona dao 20 i više golova. U Kupu šampiona je postigao 35 golova u 39 utakmica. Godine 1960.    Real je osvojio takmičenje pobedivši Ajntraht iz Frankfurta sa 7- 3 a Puškaš je dao 4 gola.

  Za vreme boravka u Realu saigrač u napadu mu je bio Alfredo Di Stefano.

 

 

  Puškaš je za reprezentaciju Mađarske debitovao za nacionalni tim 20. avgusta 1945. u pobedi nad Austrijom 5:2 i tom prilikom se upisao u strelce. Ostaće zapamćeno da je u karijeri tri puta postigao het-trik, dva protiv Austrije i jedan protiv Luksemburga, dao je i četiri gola protiv Albanije u pobedi od 12:0. Mađari predvođeni Puškašom su bili prvi tim sa kontinentalne Evrope koji je Englesku pobedio na njihovom terenu. To je bilo na stadionu Vembli a rezultat je na kraju bio 3-6.

 

  Puškaš je bio kapiten jedne od najjačih reprezentacija svih vremena koju je svet prozvao "Moćna laka konjica". Sa Puškašom su za Mađarsku sredinom pedesetih igrali Šandor Kočiš, Zoltan Cibor, Jožef Božik, Nandor Hidegkuti i postavili su neverovatan rekord od 32 uzastopne pobede.

  Tokom postavljanja rekorda, na Olimpijadi 1952. u Helsinikiju, u finalu su savladali Jugoslaviju sa 2:0. Inače, trio Puškaš - Kočiš - Hidegkuti dao je ukupno 198 gola!

 

  Poslednju utakmicu za reprezentaciju Mađarske je odigrao 14. oktobra 1956. u Beču, takođe protiv Austrije. Mađarska je i u ovoj utakmici pobedila, ovaj put sa 2:0, i Puškaš je opet postigao gol. Puškaš je pred kraj karijere prihvatio ponudu Španije da uzme njihov pasoš i preseli se u prvih 11 "crvene furije". U dresu Španije igrao je na četiri utakmice Svetskog prvenstva 1962. ali nije postigao ni jedan gol.

 

 

  Ferenc Puškaš se vratio u Mađarsku 1993. godine kao nacionalni heroj i jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji ove zemlje.    Proglašavaju ga najboljim fudbalerom u poslednjih 50 godina, a najveći mađarski stadion ranije poznat kao Stadion građana u Budimpešti dobija njegovo ime 2002. godine.

 

  Godine 2000 je otkrio da boluje od Alchajmerove bolesti. Puškaš je umro 2006. godine u 80. godini posle duge bolesti i od upale pluća.

qU7LzHoCspU

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |