Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[VI]Zinedin Zidan


Recommended Posts

VELIKI IGRAČI

 

VI dio

 

- Zinedin Zidan -

 

 

 

  Kraj prošlog i početak ovog veka obeležio je bivši francuski fudbaler kabilskog porekla Zinedin Zidan. Vezni igrač “trikolora” sa reprezentacijom je osvojio Svetsko prvenstvo 1998. godine, a zatim i EP 2000. godine. Njegove majstorije obeležile su jedno vreme, a golovi poput onog u dresu Reala u finalu Lige šampiona 2002. protiv Leverkuzena, i danas se vrte na špicama fudbalskih emisija.

 

  Zidanova životna i fudbalska priča ni po čemu nije ukazivala na to da će u jednom trenutku biti najbolji fudbaler sveta. Rođen je 1972. godine u Marseju, kao dete alžirskih imigranata.

 

  Sa 14 godina ga je, dok je trenirao u lokalnom klubu, primetio skaut Kana pa je došao na probu na kojoj nije zadovoljio gazde, ali nije ni otišao. Upornost mu se isplatila pa je svoju prvu utakmicu za Kan odigrao sa 17 godina, da bi dve godine kasnije postigao i prvi gol, nakon čega mu je predsednik kluba iz grada filma poklonio auto.

 

  Zidan je Kan uveo u Kup UEFA i tada su svi u klubu bili svesni da će ga teško zadržati jer ih je već prerastao. Otišao je u Bordo sa kojim je prvo osvojio čuveno malo takmičenje Intertoto kup 1995. a godinu dana kasnije i Kup UEFA. U to vreme je počeo da igra za slabu reprezentaciju Francuske, koja je početkom devedesetih bila u krizi. Međutim, uz Biksentea Lizarazua i Kristofa Dugarija, koji su takođe igrali za Bordo, činio je nezamenljivi trio “trikolora” koji će se 1998. popeti na fudbalski “krov sveta”.

 

oiw5njE_sRI

 

  Godine 1996. Zidan je prešao je u Juventus, sa kojim je odmah osvojio prvenstvo i Interkontinentalni kup. Uspesi u torinskom klubu nizali su se, a on je tokom pet sezona u dresu Juventusa postigao 24 gola.

 

  Posle pet godina u Torinu, Zidan je prešao u veliki Real, uz odštetu od 76 miliona evra, što je i do danas najviša plaćena odšteta u istoriji fudbala. Sa njim je uzeo Lgu šampiona, španski i evropski Super kup, a 2003. godine je u izboru FIFE proglašen najboljim igračem sveta.

 

  Zidan je bio jedini fudbaler uz Ronalda koji je ovo priznanje dobio tri puta. Pre četiri godine, tačnije 7. maja 2006, Zidan je protiv Viljareala odigrao svoju poslednju utakmicu za Real Madrid.

 

  Zidan je, što se reprezentacije tiče, nastupio na Evropskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, gde je Francuska u polufinalu poražena od Češke nakon izvođenja jedanaesteraca. Na Svetskom prvenstvu u Francuskoj Zidane je postigao tri gola, a pamte se dva remek-dela u finalu protiv Brazila (3:0) kada su « galski petlovi » pred domaćom publikom osvojili titulu.

 

  Blistao je i na EP 2000. godine donevši Francuskoj još jednu titulu. Vezivanje dve najvažnije reprezentativne titule do tada je pošlo za rukom samo Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine.

 

  Francuska se poput ove, obrukala i na SP 2002. godine, a Zidan nije igrao puno jer je bio povređen. Posle EP 2004. Zidan se povukao iz reprezentacije ali se na nagovor selektora Domeneka vratio sledeće godine i pomogao je Francuskoj da se nađe u Nemačkoj 2006. godine.

 

  Na utakmici protiv Meksika zabeležio je jubilarni 100. nastup za reprezentaciju. U finalu je Francuska povela Zidanovim golom iz jedanaesterca, čime je on postao tek četvrti igrač uz Pelea, Paula Brajtnera i Vavu koji je postigao gol u dva različita finala Svetskih prvenstva.

 

vF4iWIE77Ts

 

  Međutim, do kraja regularnog dela Italija je izednačila na 1:1, a Zidan je u 110. minutu naseo na provokacije Marka Materacija zaradivši isključenje nakon što ga je zbog uvrede udario glavom. Francuska je finale izgubila, ali je Zidan ipak dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira.

 

  Za reprezentaciju je na 108 utakmica postigao 31 gol.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |