Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TAKTIKA]Spain World Cup Winner Tactic


Rosoner
 Share

Recommended Posts

http://www.fifa.com/mm//Photo/Tournament/Competition/01/27/31/84/1273184_FULL-LND.jpg

 

Svetsko prvenstvo koje je iza nas dalo nam je ime trenutno najbolje reprezentacije na svetu.A to je Španija.Gledajući utakmice koje su igrali u početku sam bio prvo razočaran ali kasnije sam shvatio kako ustvaro to funkcionise na terenu.Odlučio sam nešto slično isprobat i na FM-u i mogu reći da mi je 80 posto uspelo, bar sto se tiče sličnosti u igri, jer naravno ne moguće je 100 posto pogodit način kako igraju.

 

Prvo da vidimo kako to izgleda na terenu:

 

 

Formacijski gledano igrači su postavljeni ofanzivnije.Na prvi pogled, a što smo mogli videt i u finalu, ekipa se brani u odbrani sa samo 3 igrača.Međutim izgled može da vara pa tako i ovde.Svaki igrač ima svoje odbrambene zadatke.Bekovi, iako su više usmereni na napad, njihova uloga je zapažena i u odbrani tako da se može reći da oni odrađuju najveći posao na terenu.

Najbitnija karika je pozicija AMC koji je Trequartista a što će se moći videt na SS-u prikazu postignutog gola.

 

 

Kao što sam napočetku napisao, igra je bazirana više ofanzivno pa je zbog toga i postavljena fluid filozofija jer u tako otvoren formaciji znaju nastati prazni kada jedan od igrača ode u protivnički prostor.U tom slučaju njegov suigrač pokriva taj prazan prostor.

Kad je reč o Passing Style moje pravilo je da uvek stavljam default.Razlog je taj što svakom igraču pojedinačno stavljam način dodavanja.Odbrambenim igracima uvijek direct pass ili long zavisno od situacije.Bekovima ili direct ili mixed (nikad short),zadnji vezni uvek short,jer njegov zadatak je predati loptu svom najbližem suigraču.Kreativnim veznim igracima i kreativnim napadačima uvek mixed a Target man-u (i to igrači koji su visoki i snažni- nikako brzi i kreativni) direct.

S obzirom da se radi o ekipi koja ima igrace sa visokom krativnošću , zbog toga je i postavljena igra sa vise slobode.

 

 

Pojedinacne instrukcije

 

Golman (Goalkeeper, Defend)

 

Ovde nema puno filozofije.Jednostavno podesavanja su defaultna.

 

 

Ono što bi trebao izdvojit jeste to da sam bekovima dao određenu dozu kreativnosti i to prije svega jer imaju važnu ulogu na terenu koja se svodi i na odbrambene i na napadačke poslove.Zbog toga je i podešeno učestalo ubacivanje u prazan prostor i naravno što sam uočio da se dosta puta nađu u izglednoj šansi za postizanje gola

 

Ovako je to zamišljeno da funkcionira Gregory Van der Wiel u ulozi ofanzivnog beka

 

 

 

Kod centralnih odbrambenih igrača veliki značaj posvećujem njihovom mentalitetu.Ono što je bitno jeste da oba DC imaju isti mentalitet kako bi bili u liniji i pravovremeno formirali offside zamke.

 

 

Kao što i svi znamo uloga zadnjeg veznog kao Anchor Man je bitna radi razbijanja protivničkih napada.Ovaj igrac ima ulogu trećeg odbrambenog igrača čiji je zadatak defanziva.Jako retko se dešava da ovaj igrac sudjeluje u napadu tj. kreiranju.Njegovo je da iznese loptu, tj. preda je najbližem suigraču bez ikakvog mudrovanja

 

 

Igrač koji pokriva dosta velik deo terena.Jednako učestvuje i u napadu i u odbrani.Sa support ulogom daje podršku kako suigračima u napadu tako i u odbrani.U situacijama koje su izgledne za postizanje golova kao što je čista prilika za long shot ne libi se ne pokušati postići gol na taj način.

 

 

Kod ovog igraca kojeg sam zamislio kao Xavia napravio sam jednu iznimku kad je reč o načino dodavanja.Iako ovakvim tipovima igrača stavljam mixed passing, napravio sam iznimku i stavio short, zbog toga sto sam ga predvidio kao igrača koji će se ubacivat iz drugog plana pa mu je i podešeno učestalo ubacivanje u protivničkih 16 m.Radi se o kratkim i jednostavnim odigravanjima i stvaranje praznog prostora.

 

 

 

Upravo onako kao se ponaša i Iniesta.Njega u protivničkom prostoru ima svugde.Može ga se videti i na krilnim pozicijama i na poziciji napdaca i kreativnog veznog.Svuda ga ima.Zato sam i ovu poziciju odredio kao Trequartista upravo zbog onog gola koji je postigao kada se ubacio u prostor kao pravi golgeter.U početku sam mislio da to u FM-u neće izgledat tako ali na moju sreću bilo je onako kako sam i zamislio.

 

 

 

Mislim da je ovo idealna pozicija za igraca tipa David Villa.O tome nebi nista posebno jer je ovo jedinstven tip napadača bez kojeg se danas teško može zamisliti igra nekog tima.Njegova sloboda i mogućnost da bude prosutan na svakoj napadačkoj poziciji.

 

 

Kad je reč o TM napadačima da nebuni nekoga da se neradi samo o onim standardnim TM koji su visoki, snažni i čija uloga je da spuštaju loptu glavom svom suigraču u napdau i da se na njega upućuju duge lopte.Ovde se radi o igracu koji je predviđen da se "ponekad" vrati na svoju polovicu po loptu da je preda prvom slobodnom igraču ili da odigra takozvano cik-cak dodavanje.To izgleda ovako:

Huntelaar u ulozi asistenta

 

Ovu taktiku trenutno koristim sa Milanom s kojim sam u prvoj sezoni uzeo Seria A,sa Nemačkom reprezentacijom osvojio svetsko prvenstvo.Jednako dobro se moze koristit i sa slabijim i sa srednjim a naračito jakim timovima.

 

Statistika Španije u Finalu i moja statistika http://img2.imagetitan.com/img2/E5dK3S9Zlo9MzfD/40/40_spainwc.jpghttp://img2.imagetitan.com/img2/small/40/40_actionzone.jpg

 

Vodjenje utakmice

 

Jedine instrukcije koje koristim su Look to overlap, Pass into space,Work ball into box i Get ball Forward

 

:cromdownload

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |