Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Objašnjenje Scout posla


juanes
 Share

Recommended Posts

Skauti

Nogometni skauti gledaju utakmice u ime klubova radi prikupljanja informacija. Prije svega postoje dvije vrste skauta: Timski skauti i Igrački skauti.


Igrački skauti-Igrački skauti ili poznatiji kao "lovci na talente" ocjenjuju talent određenog nogometaša s ciljem potpisivanja profesionalnog ugovora za klub. Neki skauti su usredotočeni na otkrivanja najperspektivnijih budučih mladih zvijezda, a drugi posmatraju moguče potencijalne zvijezde tj. pridošlice u klub. Manji klubovi mogu posjedovati "lovce na talente" samo za područje unutar vlastite zemlje ili regije. Veči klubovi imaju velike internacionalne skaut mreže.

Timski skauti-Taktički skauti se koriste u svrhu prikupljanja informacija za nadolazeče mečeve te stvaranja dosijea za svaki klub ponaosob. Umjesto utvrđivanja talenta, skaut procjenjuje momčad i svakog pojedinca posebno za indentifikaciju moguče taktičke prijetnje u meču. Taktički skauti imaju profesionalne ugovore sa svojim klubom, ponekad njihove informacije mogu biti od presudnog značaja.


Kako god relativno mali broj nogometnih skauta ima profesionalne ugovore, večina su ih igrački skauti i večina radi na manje ugovore ili polugodišnje. Klubovi mogu zaposliti i do stotinjak takvih skauta. Naprimjer španjolski klub F.C. Sevilla ima internacionalnu mrežu od 700 skauta na talente. Mnogi skauti na talente pregledaju igračeve vještine u raznim simulacijama(igricama) da bi njihov izvještaj bio što točniji. Obično se potraga na talente svodi na pretraživanje niželigaških klubova gdje se talenat igrača može usporediti sa igračima iz prvih liga. Skauti mogu primati i savjete od agenata, svojih kolega ali i od manađera igrača.


Prvo što je bitno za indentifikaciju talenta je da li igrač posjeduje određene atribute za uspjeh u sportu. Kada uvide da ima onda njegov sažetak daju upravi kluba. Bitni atributi koji gledaju skauti su:

  • Goalkeepers: good reflexes, communication with defence, one-on-one ability, command of the penalty area and aerial intelligence.
  • Centre-backs: good heading and tackling ability, height, bravery in attempting challenges, concentration.
  • Full-backs: pace, stamina, anticipation, tackling and marking abilities, work rate and team responsibility.
  • Central midfielders: stamina, passing ability, team responsibility, positioning, marking abilities.
  • Wingers: pace, technical ability like dribbling and close control, off-the-ball intelligence, creativity.
  • Forwards: finishing ability, composure, technical ability, heading ability, pace, off-the-ball intelligence

.


Nakon što je igrač preporučen klubu, klub prati njegov razvoj nekoliko mjesecim, a nekad i nekoliko sezona. Skauti u tom periodu nastavljaju pratiti tog igrača, da li če posustati, da li če postat odgovorniji itd. Kada je utvđeno da je igrač dovoljno dobar poziva se na testi period od nekoliko tjedana. U tom periodu uprava i trener provjeravaju njegovu spremu, angažiranost na treningu, preformanse njegove i ostalo što slijedi. Često se na probnom periodu igraju utakmice između prvotimaca i pridošlica gdje se uspoređuju igrači. Nakon što igrač prođe ove procjene, klub onda počinje pregovore s ciljem potpisivanja ugovora, bilo trajni, polusezonski, ili suvlasništvo (kao što je uobičajeno u talijanskim ligama).


Taktički skauti gledaju utakmice kluba predstojećeg protivnika za procjenu njihove ukupne sposobnosti, kao i njihove specifične prijetnje i slabosti. Gotovo svaki veliki strani klub u svijetu, uključujući i Chelsea, je poznat po zapošljavanju velikog broja taktičkih izviđača. Iz njihovih procjena, taktički izviđači pripremaju dosije sa preporukama. U većim klubovima, to je tipično za skaute da skupe određene izvještaje i DVD-a na određenih protivničkih igrača. Ti DVD-i i izvješća se gledaju i davaju na čitanje i pregledanje igračima nekoliko dana prije utakmice. Tipično za trenere koji sazivaju sastanake za sumiranje nalaza tih izvještaja.

Konkretnije, taktički izviđači rade:

  • *Prikazuju stil igre koji igra protivnik. Da li je više okrenut napadu, obrani ili pokušava uraditi nešto preko kontri ili polukontri. Da li igraju na kratke pasove ili prebacuju sredinu terena. Da li igraju sa 2 špica ili špic i polušpic.
  • *Indentificiraju određene igrače koji su predstavljeni kao moguča prijetnja. Naprimjer, desno krilo koje ima slabu lijevu nogu trebalo bi biti pokriveno tako da ga se tjera da što više koristi lijevu nogu.
  • *Uočavanje timskih nedostataka kao što su slabost, brzina, koncentracija, izdržljivost.
  • *Procjenjivanje krila, tj. u kojem dijelu terena mogu napraviti prevagu te koji su im najčešči potezi kojima dolaze do šanse da ugroze vratara.
  • *Pregledanje izvođenja penala i kornera, tj. u koju stranu igrači šutaju penale te da li izvode kornere na prvu ili drugu stativu. Poznati skaut izvještaj koji je pripremljen za Jens Lehmann'a te je zbog njega Njemačka svladala Argentinu u četvrtfinalu svjetskog prvenstva 2006.
  • *Uočavanje formacije, tj. timskog stila igre i mentaliteta protivničkog trenera.


Sa modernizacijom i globalizacijom nogometa i ekonomije nogometnih klubova važnost skauta je postala sve veća. Natjecanja u potrazi za mladim talentima su izuzetno jaka. Iako je teško kvantificirati učestalost skautizma u modernom nogometu, sticajem okolnosti na površinu su isplivale neke činjenice. Bivši šef izviđača Chelsea FC Gwyn Williams je izvijestio da su koristi bazu podataka koja sadrži i do 77.000 igrača dok je radio tamo. Također je izvijestio da su na domaće utakmice francuske druge lige kluba Tours FC slali prosječno 15 do 20 izviđača po utakmici.


Izvješča koja su napisana od strane skauta imaju nekoliko prednosti:

  • * Globalni doseg. Izviđanje omogućuje klubovima da pregledaju najveći mogući broj igrača iz cijelog svijeta.
  • * Jeftini igrači. Igrači iz nižih liga mogu biti dostupni po jeftinijim cijenama transfera, te ne zahtijevaju veliku plaču. Konkretno, talentiran igrač može pomoći za malu svotu novca nogometnom klubu za napredak u ligi, natjecanje u knockout kupovima ili u kontinentalnom kup natjecanju, čak može briljirati i protiv financijski jačih klubova.
  • * Specijalistički taktički savjeti. Skautiranje protivničkih klubova dopušta klubu da stvori zavidnu bazu podataka o protivniku, inače treneri ne bi uspjeli sakupiti sve te informacije, a ne bi imali ni vremena ni sredstva za istraživanje.


***by juanes***

http://www.dodaj.rs/f/1a/es/2afKgLU3/scouting-reports-250x249.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

znam to....krivo sama se izrazio :) :)

 

eh sad kako  ???

 

idem staviti scoutu novi zadatak da traži i piše age 18 ???

 

kao da nemože ispod 18 ???

Ti staviš 18 godina i onda imaš + i - pored i tako možeš smanjiti ili povećati kriterijum.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

A zna li možda netko slučajno kako upasti u te "vode" ??

 

Naime dugi niz godina se bavim statistikom i analizama; (neka zvuči smješno, ali sve bilježim i organiziram što se tiče football manager- igrice) tu i jest onda cilj da prvo učim od toga.

 

Pratim gotovo svaku utakmicu hrvatske lige... ali nije to to.

 

Kada bi se nekako ubacio u taj posao dobio bi definitivno drugu viziju.

 

Kolika je uopće plaća njihova otprilike?

 

Molio bi stručnu osobu da se pozabavi mojim pitanjem, jer sam ambiciozan što se toga tiče i vjerujem da bi se dobro postavio oko toga posla.

Početak je uvjek najteži, ali znači kako i gdje krenuti; kome se obratiti??

 

Oduvjek mi je nogomet na pameti, stoga nisam baš talentiram da se probijem među veće lige i u to sam svjestan. Razmišljao sam i o nogometnom sudcu, ali nije to to kad si član uprave nogometnog kluba (scout). Tražiš, komproviziraš i predlažeš igrače kao potencijalne kandidate.

 

Ipak bi se želio okušati u tome izazovu...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |