Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT] Players Duties - Dužnosti igrača


Debeli Ronaldo
 Share

Recommended Posts

Sa ovim tekstom bih želeo da započnem jedan veliki vodič za kreiranje uspešne taktike. U vodiču bi bile obuhvaćene dužnosti igrača, role a potom i njihovo međusobno kombinovanje, kreiranje formacije i na kraju taktike. Nadam se da će ovaj vodič biti koristan kako početnicima tako i onima koji već neko vreme igraju. Termin Player Duty se koristi za određivanje role igrača u formaciji pa će stoga on biti prvi objašnjen.

Dužnosti igrača možete smatrati kao deo taktičkih instrukcija.  

U football manageru postoje sledeće dužnosti:

  • Attack
  • Support
  • Defend/Stopper/Cover
  • Automatic

Ukoliko igraču dodelite Attack duty on će težiti da uglavnom ide u napad. Support balansira između napada i odbrane, igrač će se truditi da pomogne odbrani ali će takođe krenuti i u napad kada mu se za to ukaže prilika. Igrač sa Defend duty će se uglavnom držati svoje pozicije bez nekih rizičnih izletanja.  Stopper i Cover dužnosti su rezervisane samo za centralne defanzivne igrače. Ukoliko stavite Stopper igrač će se držati svoje pozicije i vršiće presing na igrače napada protivničkog tima. Gledaće na svaki način da zatvori napade. Sa Cover dužnosti igrač će vršiti malo manji presing i gledaće da loptu izbaci iz svog šesnaesterca. Što se Automatic dužnosti tiče ona zavisi od toga šta ste stavili za Team Mentality i igrači sa Automatic Duties će se ponašati u skladu sa tim.

Sa dužnostima igrača treba da postignete određeni balans. Ne smete staviti istu dužnost za određeni deo tima već treba kombinovati. Na priloženoj slici se vidi primer loše odabranih dužnosti.

duznosi-lose.PNG

 

Šta ne valja na ovom primeru? Bekovi neće ići u napad, napad će se uglavnom organizovati kroz sredinu gde centralni vezni igrači moraju da se vrate na svoju polovinu i da iznesu loptu u napad gde imamo 5 igrača koji čekaju na asistenciju.

Na sledećem primeru ćemo pokazati kako bi trebalo da izgledaju dobro postavljene dužnosti.

duznosi-dobre.PNG

 

Ovde vidimo da jedan bek ima attacking a jedan support dužnost i da se to kombinuje sa krilnim igračima i oni međusobno kreiraju napad bočno. Jedan centralni vezni igra malo povučenije i često će pomagati odbrani i verovatno neće mnogo prelaziti svoju polovinu terena dok drugi gleda da proigra igrača na poziciji AMC mada i sam zna često da se ubaci skroz do protivničkog šesnaesterca. AMC je plejmejker i dužnost da proigra napadače. Sa druge strane napadač neće samo čekati na loptu već će se i sam vraćati nazad i kreirati igru, tj. razigravati krilne napadače.

Ukoliko imate više igrača sa Support dužnostima tim će vam biti kompaktniji, igrači će se držati zajedno i imaćete veći posed ili ćete vršiti veći presing.

Ispod možete videti primere kako da raspodelite dužnosti vaših igrača. Crvenom bojom su označene Defend Dities, plavom Support a zelenom Attack.

O O O O O O O O O O

O O O O O O O O O O

O O O O O O O O O O

O O O O O O O O O O

O O O O O O O O O O

 

Ovo je samo primer kako možete rasporediti dužnosti igrača ali svakako primeri nisu upotrebljivi na sve timove i to zavisi od vašeg trenutnog igračkog kadra. Takođe ovo je uvod u kreiranje taktike. U sledećim tekstovima biće objašnjena svaka pozicija i rola u timu. Pozicijama definišete formaciju koju ćete koristiti, rolom određujete kako će se igrač ponašati na toj poziciji a dužnost mu određuje u kojoj fazi napada/odbrane će da učestvuje. 

Do sledećeg čitanja.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |