Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kada krv i suze nadvladaju novac...


staridedo
 Share

Recommended Posts

http://sportsport.ba/assets/images/sportsport_logo.gif


 


 


 


 


 


http://sportsport.ba/assets/pictures/article/828/braco_priprema_154736_100828_big.jpg


SportSport.ba saznaje: Alija Hadžiosmanović Braco suspendovan zbog tuče na Baščaršiji!


 


Kako je saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, dojava o tuči četiri osobe u sarajevskoj ulici Sagrdžije primljena je u subotu u 11:20 sati. Muškarci inicijala A. H. i S. H. su se sukobili sa V. P. I A. M., a u tuči je teške tjelesne povrede nanesene nožem u predjelu lijeve strane grudnog koša zadobio A. M. Njemu je pomoć ukazana na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, gdje je konstatovano da se radi o povredama potencijalno opasnim po život.


 


Naime kako SportSport.ba saznaje, trener fudbalske škole Šampion, Senad Hodžić i "alfa i omega" Vrbanjuše Alija Hadžiosmanović su nakon verbalnog sukoba i fizički napali kantonalnog sudiju Adnana Merdanovića, nanoseći mu teške povrede te Vladimira Petkovića, selektora švicarske nogometne reprezentacije, koji je u rodnom Sarajevu na odmoru, te sa kojim je popularni "Braco" nastupao za Vrbanjušu u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.


Kao potencijalni razlog sukoba se spominju nerazjašnjeni računi sa utakmica na kojim je Merdanović sudio FK Vrbanjuši.


 


Sve je ovo kulminiralo hitrom reakcijom Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo koji je Hadžiosmanoviću, specijalnom odlukom člana 28, disciplinskog pravilnika NFSBiH doživotno zabranio bavljenje nogometom na bilo kojem nivou bh. nogometa, nakon ranijih prekršaja iz iste stavke ovog pravilnika.


Obzirom da je popularni Braco, kako sam kaže: "I trener i menadžer i direktor i fizioterapeut i psiholog Vrbanjuše", ostaje da se vidi šta će se desiti sa ovim sarajevskim klubom bogate historije, osnovanim 1936. koji je u sezoni 1998/99 ubilježio jedini nastup u najvišem rangu Bosne i Hercegovine, a sada se takmiči u onom četvrtom, Kantonalnoj ligi Sarajevo.


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://i.imgur.com/uxRZEsn.jpg


 


"Braco" tugu utapa u kolačima?


 


Alija "Braco" Hadžiosmanović nakon puštanja iz pritvora i izricanja uslovne kazne za fizički napad i remećenje javnog reda i mira je ulovljen danas u poznatoj sarajevskoj slastičarni Tip-Top, dok je uživao uz bozu i kolač. Izgleda da to popularnog Bracu smiruje i daje mu neku vrstu utjehe, odvlačeći ga od razmišljanja da viđe ne može da se bavi "najvažnijom sporednom stvari na svijetu".


 


No, ništa to ne bi bilo čudno da se Tip-Top ne nalazi pored prostorija FK Vratnik, što se jasno može i vidjeti na fotografiji u prilogu. Uzimajući u obzir decenije rivalstva između Vratnika i Vrbanjuše, što na sportskom, što na ličnom planu, ovaj potez se može shvatiti i kao neka vrsta provokacije za FK Vratnik.


 


Nova sezona se bliži, a nasljednik za Bracu još nije poznat... zaista koji god menadžer prihvati tu ulogu, naći će se pred izuzetno teškim zadatkom da povrati atmosferu u svlačionici i među navijačima koji vjeruju samo jednom čovjeku, za kojeg po njima nema nikakve zamjene.


 


***


 


Klasični vrući ljetni dan, nekako mi je dosta ovog vlažnog zraka i prokletog sunca, najradije sam kući sa spuštenim roletnama... Zvoni telefon, jaran je: "Hajde da se nađemo u gradu, moram ti nešto pričati, možemo i kod Bektešija na kolače". 


 


Nekako nevoljko ustajem iz još neurednog kreveta, idem da se istuširam, spremam se, uzimam ključeve od auta i sjedam. Pakao, apsolutni, toliko je vruće da se ne može sjediti, nemam vremena da čekam da klima rashladi auto, već kasnim...


Prelazeći ulicu kod Sebilja nekako imam pozitivan osjećaj, sam se sebi čudim, vruće je, preznojen sam i žedan, a opet iz mene izbija neko veselje. Ulazim uz riječi "meni veliku bozu i voćni" i sjedam. Na prvi mah ga nisam primijetio, ali jeste, to je Braco, nisam ga vidio još od prošlog mjeseca na džumi. Čuo sam šta se desilo prošlog mjeseca, tek nekoliko metara odavde. Ko mi je kriv što ne pijem lijekove, ponavlja sam sebi u bradu, vidno je zabrinut, samo priča o tome hoće li se raspasti "njegova beba Vrbanjuša"...


 


Nikada se nisam želio profesionalno baviti fudbalom iako sam pratio dosta utakmica, analizirao, to mi je pričinjavalo neko zadovoljstvo, uvijek sam nekako bio posvećen obrazovanju, mada sam u sebi uvijek gajio nadu da ću jednog dana postati trener, slavan kao Mourinho, a voljen kao Klopp. Sa mnom je sve uvijek bilo naopako, dok svi sanjaju da žele biti igrači, mene je uvijek zanimala samo ta trenerska funkcija.


 


"Hoćemo li?", čujem, odjednom shvativši da sam nakratko odlutao u razmišljanjima. "Hoćemo brate, samo dok nešto kažem Braci..."


 


nastavlja se... thumbup

Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

Nekako iz čiste ljubaznosti ponudih Braci pomoć, ali sam zauzvrat dobio višestruko više...

***

 

"Sine, ja znam da ti želiš pomoći, ali ja te ne trebam kao nekoga ko plaća račune, ja imam neke veće planove sa tobom. Meni se fakat nekad čini da ti visiš na pomoćnom terenu Koševa, samo nešto gledaš i zapisuješ, ali dobro je to, tako je i mali Oda počeo, pa eno vidi ga sad, čuda pravi sa Željom, a ko bi rekao, da mu nije bilo mene i Vrbanjuše ne bi se ni blizu proslavio...

Možda se čudiš, ali ja u tebi vidim nekako nasljednika, nije na meni da biram, ja sam samo jedan od članova kluba, jesam ja faca i legenda, ali pitaju se i drugi, zašto se ne kandidovati na skupštini?"

 

http://dovla.net/images/2012/05/9-Braco-Vrbanjusa.jpg

 

Mali Kingston je budućnost Vrbanjuše!

 

To su bile oproštajne riječi Alije Hadžiosmanovića na sastanku skupštine Vrbanjuše koja je za cilj imala razriješenje dužnosti gospodina Alije Hadžiosmanovića sa funkcije menadžera i predsjednika FK Vrbanjuša. Za svog nasljednika je skupštini predložio 27-godišnjeg Kingstona, što je skupština, apsolutnom većinom, i prihvatila uz znake negodovanja pojedinih članova koji su izrazili sumnju u sposobnosti mladog trenera. Smatraju, kako sami kažu, da nije potrebno sudbinu kluba dovoditi u pitanje postavljajući na čelo stručnog štaba neprovjerenog trenera o kojem sportska javnost zna jako malo ili nimalo informacija. Za nekoliko trenutaka očekujemo i obraćanje novog šefa stručnog štaba...
 

http://papa.ba/upload/image/najave/pres.jpg

 

Kingston: Nisam tu da dajem obećanja već da ispunim ono što navijači od mene očekuju!

 

Dosta hladan nastup na press konferenciji je imao novi šef stručnog štaba Vrbanjuše, gospodin Kingston:

 

Gospodine Kingston, imenovani ste za menadžera, kakav je osjećaj?

Neću lagati, osjećaj je zaista sjajan, iako se radi o malom gradskom klubu, znati da ste u prilici da donesete radost jednom čovjeku je dobro, a tek stotinama njih...

 

Prije svega, kakvu filozofiju igre vi uopće gajite, može se reći da ste nepoznanica bh. fudbalu?

Držat ću se filozofija koje me moj prethodnik Braco naučio: 

  1. Igrač koji ne puca neće dati gol.
  2. Što dalje od gola driblaš to si ustvari veći gospodin.
  3. Rezultat nije bitan, fudbal se igra za navijače, a uvijek je dobro spojiti ugodno s korisnim.

A što se formacije tiče?

Pokušat ćemo igrati 4-4-2, dosta standardnu i neki će reći staromodnu, ali ja se ne slažem sa njima. Također, želimo fizički i tehnički dio treninga i same igre podići na jedan potpuno novi nivo.

 

Koliko zapravo možemo očekivati od Vrbanjuše u novoj sezoni?

Ja prije svega nisam imenovan na ovu poziciju da dajem svoja obećanja, pogotovo ne prije nego što upoznam samu ekipu i ljude koji se brinu o klubu. Navijači su tu da postave očekivanja, a ja ću se maksimalno truditi da ih i ispunim.

 

U oči upada i činjenica da nemate ama baš nijednog igrača pod ugovorom?

Da, nažalost smo trenutno samo sa omladincima, ali to će se promijeniti, Vrbanjuša je veliki klub u aspektima četvrtog nivoa takmičenja i mnogi igrači će htjeti da igraju ovdje, bilo za neki honorar ili čisto amaterski. O pojačanjima ćemo sigurno pričati više pred početak naredne sezone.

 

Liga je teška, dvije grupe sa po 10 klubova, samo najbolji iz obje grupe igraju plejof za viši rang?

Da, to je istina, ali opet kažem, sve ćemo vidjeti na kraju sezone, još ne znam ništa više od vas.

 

Koje pozicije je po vama ključno pojačati?

Lično, smatram da je napadač najbitniji u ovom rangu, zatim svakako golman i štoperi, ali svaki igrač daje ogroman doprinos, zavisno od zalaganja i kvalitete naravno.

 

Hvala vam gospodine na izdvojenom vremenu.

Hvala i vama.

Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://ak.picdn.net/shutterstock/videos/4687745/preview/stock-footage-group-of-young-people-on-road-trip-drive-old-van.jpg


 


 


Kako smo se otisnuli u nepoznato...


 


Nakon mog imenovanja za menadžera Vrbanjuše, došao i je i najteži dio na početku mog mandata, a to je formiranje tima. Morali smo krenuti doslovno od nule, na raspolaganju nismo imali niti jednog igrača tako da je uslijedilo zivkanje poznanika i raspitivanje za talente i igrače koji bi uopće bili voljni igrati za nas. Moj pomoćnik Jakupović je krenuo u praćenje regionalnih omladinskih liga, a ja sam sa 50€ za gorivo od uprave krenuo put Konjica, tačnije FK Klisa.


Preporučen nam je mladi Padalović, na raspolaganju smo imali samo stari kombi, sami Bog zna kada je posljednji put servisiran i hoće li stati negdje "u vukojebini", ali sve je to dio posla, moramo najbolje iskoristiti ono sa čime raspolažemo.


 


Sve mi je ovo poznato, kao da sam već bio ovdje, iako, da budem iskren, ni sam nisam siguran kako sam uspio doći ovdje iz prvog pokušaja. Kratko pozdravljanje sa starim prijateljima, nemam vremena, sjedam na tribine, utakmica Klis-Šujica, teren dosta loš, suha trava na pojedinim mjestima, besparica valjda pa se ne održava, vlasti nije briga...


Za oko su mi zapala tri igrača, ali nažalost nijedan nije tražio ispod 120 eura mjesečno što je previše ako uzmemo da je mjesečni budžete za plate oko 1100€. Rastajemo se, izgleda da se potraga nastavlja. :(


 


U tom trenutku dolazi poziv, od koga drugog do Brace, slušam petominutni monolog o tome kako nema smisla da tražim pojačanja u Hercegovini, odavno se zna da se u Tuzli i regiji igra najbolji fudbal, statistički najviše ekipa, 6 rangova za razliku od naših 4 i tako dalje. Kad bolje razmislim i bio je u pravu, kako mi to prije nije palo na pamet? Pakujem se, palim kombi, sivi dim prekriva ulicu i jurim ka Tuzli, bez zaustavljanja...


Sasvim slučajno saznam da se u Siminom Hanu održava neki turnir, kažu igraju tamošnji niželigaši. Kad sam već ovdje, vrijedi pogledati, možda si skratim muke ako vidim nekog interesantnog...


Prva utakmicu igra Jedinstvo Brod protiv Izbora, obje ekipe iz Brčkog.


Ničem se nisam nadao u ovom duelu, sve je ličilo na još jednu izbij-nabij niželigašku utakmicu uz standardni pritisak na sudije i netaktičku igru. Ali prevario sam se, grdno sam se prevario.


 


Bilo je nešto posebno u igri tog Jedinstva, lakoća kojom su držali sredinu terena, trčali u odbrani, općenito zalaganje na terenu, sve je to kulminiralo i pobjedom od 3-1, ali me zaintrigiralo da upoznam te igrače iza tog uspjeha.


Jedina mana im je bila što su nakon 50. minute doslovno hodali po terenu, loša fizička sprema ih je kočila u razvoju.


Poslije utakmice sam prišao treneru i pohvalio ga za izvanredan angažman i taktiku, da bih saznao da su zapravo svi igrači iz omladinskog pogona uz dva ili tri iskusna igrača.


 


Može se samo reći da sam taj dan dogovorio transfere ukupno 11 igrača, 9 iz Jedinstva (trojica braće) i 2 iz Izbora. Kako će se snaći, bilo je pitanje, a ostalo je jako malo vremena do početka sezone. Uslijedili su i neki igrači iz Skakave, Graničara iz Brezovog Bolja, Dragovoljca Boće i tako smo dobili 16 igrača za novu sezonu, na jednom prokletom turniru, ko će vjerovati u te igrače, ako ih niko ne zna?


Mahalska djeca su zapostavljena?


Već sam znao sa kakvim ću se pitanjima suočiti pri povratku u Sarajevo, ali mi je neki unutarnji glas govorio da nastavim sa onim što radim i da će se to isplatiti jednog dana.


 


Začudo, pri povratku u Sarajevo, sasvim druga scena, uprava je dovela igrača, izvjesnog Nikolu, napadač iz Prve lige RS-a. Meni potpuno nepoznat, ali igranje u toj ligi ga svakako čini zanimljiv, dok će vrijeme pokazati kakav je igrač. Za sada moramo krenuti sa pripremama, dogovoreno je jedanaest susreta:


 


http://s4.postimg.org/5wpawuawp/2015_08_10_00012.jpg?noCache=1439243109


 


Želio sam da igrači osjete brzi tempo i da što prije uigramo ekipu jer je svaki bod u novoj sezoni bitan. Nadam se da će pripreme proteći kako treba, jer ako ne uspijem naći ću se pod paljbom domaćih navijača. Jedan od njih mi je čak rekao da ako ne osvojimo ligu planira da počini samoubistvo, veliki je pritisak, da li ću ga moći iznijeti moramo saznati...


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://photos.wikimapia.org/p/00/01/82/07/47_big.jpg


 


 


Nakon relativno uspješne potrage za igračima koji će nastupati za Vrbanjušu u predstojećoj sezoni, preostale su pripreme, izuzetno jaki protivnici, čisto da vidimo "na čemu smo" i koliko ova ekipa zapravo može, kvalitetne utakmice za provjeru, kvantitet za uigravanje ekipe, svi smo nekako na dobitku.


 


http://i.imgur.com/XEFwLka.jpg


 


Može se reći da su pripreme bile totalni fijasko, prvo 5 vezanih poraza, od Pljevlje i 4 premijerligaša, posebno je bolan ovaj od Čelika, nijedna ekipa nam ne bi smjela postići 9 golova olako, očito je da imamo problema sa odbranom. Znali smo da će najteže biti uigrati odbranu, ako to ne uspijemo onda nismo uradili apsolutno ništa i čitava sezona je fijasko. Istovremeno su žrijebani i takmičarski brojevi za ligu, tako da je naša grupa izgledala ovako:


 


http://i.imgur.com/MnYdQcT.jpg


 


Ali vremena više nije bilo, prva utakmica je stigla, protivnik UNIS, najveći favorit za plejof iz naše grupe. Igračima sam rekao da me čekaju ispred stadiona 2 sata prije utakmice, za divno čudo niko nije kasnio. Počelo je ono zbog čega smo se uigravali, imali po dva treninga dnevno kao neki profesionalci, a ne amateri koji igraju besplatno ili za šaku eura.


 


U početku sam vjerovao da možemo do povoljnog rezultata, sve dok u 30. minuti nije sviran penal za goste koji realizuje Anel Škoro, poslije toga su se redale prilike pred našim golom, ali nismo mogli apsolutno ništa, Škoro uduplava prednost pred sami odlazak na odmor, potrudili smo se popraviti greške i eventualno iznenaditi protivnika sa nekim golom, ali sve što smo mogll je sačuvati rezultat i svoju mrežu od još više pogodaka.


 


http://i.imgur.com/kHSMV1l.jpg


 


Znate kako se kaže: "Dok ste dobri niko vam ne prigovara, svi čekaju taj prvi loši potez". Nema izuzetka ni u fudbalu, odmah su krenule osude igrača, Vrbanjuša izgleda nikad gore, bla bla bla...  :bljak: 


 


Naša pažnja se već okrenula ka pripremi za naredni susret, gdje smo se nadali i ubilježiti prvu pobjedu u zvaničnim utakmicama pod mojom palicom. Nadam se da me neko neće zeznuti, ali kako ti njima da objasniš da se zalažu, nemaju ljudi motiv, moraju raditi da bi preživjeli, zato je najbolje sa ovom omladinom. I opet kažu nismo najmlađi u ligi, 17.64 je dovljno tek da budete četvrta najmlađa ekipa od dvadeset iz ove lige sveukupno.


Naš cilj primarno nije statistika, ali svakako da i ona odražava rezultat u nekoj mjeri.


 


Dakle, FK Hrid, zvanično u gostima, ali igramo na istom stadionu gdje igra i većina kantonalnih klubova:


 


http://i.imgur.com/uR0u69U.jpg


 


Hrid je pritisnuo od početka i sigurno su bili bolji u prvom poluvremenu, rano vodstvo u prvih 15 minuta nije upućivalo na dobro. Odmah su mi počeli zviždati i skandirati "Odlazi pederu", "Papci napolje iz mahale", "Vratite nam Bracu" i slično...


Igračima sam na poluvremenu rekao da ovo nije bitka mene ni kluba, ovo je bitka svih nas, samo ako zaigramo zajedno možemo doći do pobjede.


Promijenili smo sistem u duboki 4-1-2-2-1 i u drugo poluvrijeme bili svježi, bar u mislima, dok se umor svakako osjetio.


Konačno je proradio, dva gola u 10 minuta digla su našeg Nikolu u zvijezde, postao je najbolji strijelac lige nakon dva kola, a nama priskrbio pobjedu od 1-2, jako važnu ukoliko planiramo ostvariti neki veći rezultat ove godine.  celb


 


Ali nije baš sve išlo po planu, uslijedila je loša serija tako da smo se nakon 9. kola našli na nezavidnoj osmoj poziciji, već tada sam razmišljao o otkazu, nije ovo za mene, ovaj stres i sekiracija, tačno sam osjećao da ću početi da pušim od nervoze, vodim nižerazrednu ekipu propalih talenata koje nije nimalo briga za fudbal. Zašto sam uopće prihvatio ovaj poziv? Mogao sam raditi u kancelariji kao svaki normalan čovjek, uz manje stresa i manje svega. Kao da ima nešto u meni što me tjera da donosim pogrešne odluke po pitanju svog života.


 


http://i.imgur.com/NmSTTab.jpg


 


Ponudio sam ostavku upravi, rekli su da će je raspraviti na sjednici, stigla je ponuda od Iskre iz Bugojna...


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://www.cliffsofmoherretreat.com/wp-content/uploads/2014/07/Twinkle-lights-for-New-Years-Eve.jpg


 


Stiže nam i Nova 2015. godina, dočekujem je u depresiji, ne ide me u životu, nemam s kime proslaviti praznik, prijatelji svi otišli, valjda im zanimljivije po Dubrovniku i Budvi nego sa mnom u Sarajevu, nemam marke u džepu, samo čekam dan kad će mi stanodavac zakucati na vrata da traži zaostale rente i da me protjera iz stana... Čime sam ja ovo zaslužio, pa ne mogu ni prokletu curu da nađem, vrijedi li ovaj život čemu, za šta me Bog stvorio, svaki dan ista pitanja kruže glavom, a odgovora nema ili jednostavno ne želi da se ukaže...


 


Što se tiče posla, uprava još ne da otkaz, glatko su odbili ostavku sa riječima da još imaju povjerenja u mene i da je potpisani dogovor plasman u top 5 timova za šta ima "vremena na pretek", vezali smo tri utakmice bez poraza nekim čudom, 7 bodova, ali smo i dalje tek na 6. poziciji, doduše sa zaostatkom od samo 4 boda prema vodećem timu.


 


Ono što je karakteristično za ovu ligu jeste da se 4 mjeseca ne igra niti jedna utakmica jer ima samo 18 kola+playoff za prvaka, tako da mnogi igrači potpuno ispadnu iz forme kada se vrate na proljetnu prozivku. 


Sezona je pokazala da smo jako slabi u odbrani i da nemamo niti jedno kvalitetno krilo, tako da smo se dali u potragu za pojačanjima, asistent me izvjestio o igračima iz kantonalnog kupa koji su mu se činili zanimljivi i pao je dogovor, dva krilna igrača, Aleksandar Lazić i Predrag Božić i zadnji vezni, Patrik Genschur su novi članovi Vrbanjuše.


Također, budući da se u zimskom prelaznom roku određuje koji će igrači dobiti priliku u klupskoj selekciji do 19 godina, moja odluka je bila da ih sve prekomandujem da treniraju sa prvim timom, jer je tu, iskreno, bilo igrača višestruko boljih nego što su to naši prvotimci, prije svega u odbrani.


 


Kao što je to poznato ljubiteljima fudbala, bosmanovo pravilo kaže da se pola godine prije isteka ugovora može pregovarati sa igračima oko njihovog eventualnog angažmana na ljeto, a to pravilo je posebno efektivno u amaterskim selekcijama gdje igrači nisu obavezni biti na raspolaganju klubu. Naša prednost je što smo poluprofesionalni pa igrača možemo obavezati na godinu ili dvije. Tako smo dogovorili prelazak čak 16 igrača na ljeto, uglavnom iz tri kluba sa kojima gajimo dobre odnose: Pofalićki, Borac iz Jelaha te Bosna Visoko. Nadajmo se samo da će se iz kvantiteta izroditi kvalitet... i da se nećemo morati oslanjati samo na omladinski pogon, jer on zaista nije dovoljan za veće uspjehe.


 


***


Slavlje je ipak brzo prošlo i već se morala izvršiti prozivka i polako početi spremati za novu sezonu. U prvom sastavu nam je igralo čak 7 igrača ispod 18 godina što dovoljno govori o talentu ovih momaka i njihovom potencijalu.


Očekivalo nas je još 7 utakmica proljetnog dijela lige i imali smo ambiciju da probamo napasti vrh.


Uslijedile su tri prijateljske utakmice, uz dopadljivu igru, mnogo bolju nego na početku sezone, ali ipak loše rezultate, neovisno o protivniku.


 


http://i.imgur.com/lZ5Tkyj.jpg


 


Na treninzima smo uvježbavali formaciju 3-5-2 jer smo bili najbrojniji na pozicijama stopera i konačno smo "uhvatili" kvalitetna krila, uz Nikolu, koji je na polusezoni bio vodeći strijelac sa 10 golova iz 11 mečeva. Ta formacija je nesumnjivo potpuno atipična za bh, nogomet, tako da smo se morali uigravati od početka, svaku akciju i svaku kretnju, iskoristivši elemente igre u kojima smo statistički najjači, imamo najbržu odbranu, tehnički najbolja krila i napadače koje najbolje skaču, dosta zanimljiva kombinacija na prvi pogled, ali po nekom mom shvatanju idealna za Vrbanjušu.


 


Pred prvu utakmicu protiv Omladinca sam igračima rekao sljedeće: "Svaki od vas je ovdje sa razlogom, trenutno nije bitno da li je taj razlog da pomognete ovom klubu, da vas skauti prepoznaju i da se "prodate" ili neki treći. Ono što od vas želim je da, dokle god nosite dres ovog kluba, isti dostojno predstavljate u svim takmičenjima. Ukoliko niste spremni nemojte ni igrati, javite se meni prije utakmice. Neće igrati najbolji, ni najpodobniji, ni najbrži, već najspremniji u svakom trenutku. Svaki od vas će dobiti priliku shodno svom zalaganju na treningu i korištenju prethodnih pruženih prilika. Ako se neko ne slaže ili misli da ne može odgovoriti ovom zadatku, misli da će izbjegavati treninge, poticati na sukob, pušiti ili opijati se dok je član ovog kluba, molim ga da preuzme svoje dokumente i momentalno napusti isti!!!


 


http://expertsportsperformance.com/wp-content/uploads/2014/01/Angry_Coach-pano.jpg


 


Uslijedio je potpuni muk u svlačionici, niko se nije javio i to je bio znak da sam uspio, svojevrsna satisfakcija, istrčala je jedna potpuno nova ekipa, mlada, poletna i željna dokazivanja, svaki igrač sanja o utakmici u prvom timu sa 16 ili 17 godina i ovi momci su dobili tu priliku, samo im treba nekoliko igrača na terenu da ih vodi kroz teške situacije kojima se lomi meč, neiskustvo ne smije isplivati.


 


Rezultat sve govori:


 


http://i.imgur.com/Q3Xq2mg.jpg


 


http://i.imgur.com/rUy7iWg.jpg


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://www.fcsarajevo.ba/assets/uploads/articles/sport-033-novi-specijalizirani-medijski-pokrovitelj.png


 


Nezapamćeno: Vrbanjuša uvezala 10 utakmica bez poraza i osvojila titulu Grupe B Kantonalne lige!


 


Ni najstariji ljubitelji fudbala se ne sjećaju situacije koja se ove sezone dogodila FK Vrbanjuši. Otpisani nakon prve polusezone, iako matematički jako blizu naslova, "Lavovi" se nisu predali, već su punom parom gazili sve protivnike redom. Kao da je KIngstonova ekipa dobila neku novu snagu priključivanjem omladinaca prvom timu. Posebno su se istakli, igrajući i preko svojih mogućnosti, pogotovo kada igrači koji su pod stalnim ugovorom nisu što je kulminiralo velikim rezultatom za Vrbanjušu. Nakon početne pobjede od 3-0 nad Omladincem, uslijedili su sljedeći rezultati:


 


http://i.imgur.com/MBC2nfz.jpg


 


 


Ozren


Butmir


Jedinstvo


Jug


Bosna Sema


Stup


 


Igračima Vrbanjuše predstoje dueli playoffa u kojima će odmjeriti snage sa Famosom iz Hrasnice, pobjednikom grupe A lige Kantona Sarajevo.


 


Napomenimo i da je Vrbanjuša bila ubjedljivo najdominantniji tim po svim statističkim parametrima, uz najboljeg asistenta Mirzu i najboljeg strijelca Nikolu.


 


http://i.imgur.com/YXwaZoM.jpg


 


***


 


Još sam u šoku, ne vjerujem jednostavno da nas dvije utakmice dijele od naslova prvaka. Sve se desilo tako iznenada, momci su pokazali karakter i petlju kakva se rijetko viđa i na profesionalnom nivou. Drago mi je što imam sigurno nekoliko igrača koji će još više napredovati i koji su jednostavno mnogo jači nego što to zahtijeva ovaj nivo takmičenja. Sve je do atmosfere u svlačionici i u ekipi.


No, osvrnimo se mi ka našem idućem protivniku, Famos iz Hrasnice jeste ekipa koja je u našem rangu po reputaciji, ali uz svo dužno poštovanje, ne smatram da su nam dorasli u igračkom smislu. Igrat ćemo vjerovatno standardni sistem uz male korekcije dužnosti igrača i oprezniju igru, bez izlijetanja bekova i sa dubokom odbranom.


 


Svanuo je i taj dan, dug je put do Hrasnice, svi idemo zajedno sa kombijem od predsjednika, nema više šetnji, vožnji javnim prevozom i privatnim automobilima, moramo izgledati kao ozbiljan klub ako želimo da tako budemo tretirani.


 


Kreće utakmica, dobro izgledamo, krila su nam efektivna, kreiramo prilike, oni preskaču igru, igraju na brzog napadača, moramo samo biti stabilni u odbrani i ovo je naše, pomislim. Sjajna prilika za Nikolu...i ništa. Nerviram se, psujem, skačem po klupi, igrači me gledaju zabezeknuti mojim ponašanjem, inače slovim za mirnijeg trenera, ali ovo je posebna prilika, kakva se rijetko događa. Dolazi poluvrijeme, 0-0, shvatam da moramo napasti, tražiti kontakt i prekide, tu je naša snaga, kažu da su slobodni udarci pola gola, nama su kao penali, eto zamislite onda koliko smo tu dobri  thumbup 


Napadamo od početka, Radojčić ide sam, kroz jednog, dvojicu, šut i GOOOOL! 1-0 za nas, ekstaza, navijači pjevaju Vrbanjuša ole ole ole, ole ole ole...


Iduća akcija, sjajno siječe Mirza na polovini terena, dodaje Laziću, Lazić pada, nema kartona, protestvujem žestoko, delegat me smiruje i govori da mi je to posljednja opomena pred isključenje i odlazak na tribine.


Postavlja loptu, mlad je momak, gledam šta radi, da li je normalan, očito nije, ali GOOOOOOL! 2-0, Vrbanjuša je na pragu promocije, moramo samo smiriti ovaj rezultat. Smirujem igru lagano, ali Famos koristi grešku naše odbrane i smanjuje na 1-2 u 69. minuti, dobacujem igračima da se stisnu, igraju bunker na duge lopte, čuvamo rezultat, čuje se posljednja pištaljka, kraj je, ne mogu da vjerujem, moram biti smiren, ništa nije gotovo, ima još jedna utakmica, ali je kući, možemo mi to, uspjeli smo i mnogo više, vjerujem u ove momke.  :boks: 


http://s14.postimg.org/cuq8rygr4/2015_08_11_00031.jpg


 


Preostaje nam još revanš, ustajem umoran, rano jutro, tek je prošlo 6 sati, ne mogu da spavam od uzbuđenja, znam da nas čeka teška, ali jako jako bitna utakmica. Nisam ni slutio koliko napeta, infarkt utakmica, najznačajnija u karijeri...


1-0 za nas, izjednačenje nakon minut, pa vodimo 2-1, pa penal za goste i 2-2, a onda na scenu stupa Nikola i u prvih 30 minuta već je poznat putnik u Drugu ligu Centar. To je FK VRBANJUŠAAAA  celb 


 


http://s23.postimg.org/ua4xbc58q/2015_08_11_00032.jpg


 


http://i.imgur.com/TJeV0nS.jpg


 


http://i.imgur.com/8rXxB5b.jpg


 


http://i.imgur.com/7mTlwaU.jpg


 


http://i.imgur.com/3lyOfU5.jpg


 


Niz neporaženosti u ligi, past će tek u Drugoj ligi Centar, vidjet ćete sve  :pokvaren: 

 


 


Stigle su i brojne ponude za posao, čak i ona najveća od Crvene Zvezde, nije lako bilo odbiti ovog velikana, ali sam ostao posvećen Vrbanjuši, počeo sam razgovore o produženju saradnje, uprava je bila izrazito raspoložena i dogovorili smo se za manje od 3 sata, jedini uslov je bio da mi se poveća budžet za plate, što je i ispunjeno: 6 puta nam je veći budžet za plate, a sa novih 16 igrača nismo ni na 40% istog, tako da je ostalo još mnogo mjesta za njih...


Do nove sezone i novih pojačanja  BOKICIC 


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

Život je sladak, pomislih nakon ove pobjede. Nekad zaista jesi na vrhu, a nekada na dnu, tako znamo biti nezahvalni za uspone, a kritični za padove.


Preko noći postanete poznati i čitava vas mahala slavi, danas ste niko, sutra za vas zna 5 hiljada ljudi. Trudim se da se nosim sa slavom, znam da im svima odgovaram kada im donosim trofeje, a na početku sam bio samo kritikovan. No, dosta je emotivnih priča, fokusirajmo se na narednu sezonu i izazove koji stoje pred nama.


Druga liga Centar, kao treći rang BiH fudbala okuplja klubove sa područja Sarajeva, Zenice, Goražda, tačnije pripadajućih kantona. Prvoplasirana ekipa ostvaruje plasman u Prvu ligu FBiH. Ove godine igramo Kup FBiH zajedno sa drugoligašima iz grupa Zapad, Sjever i Jug. To takmičenje nije imperativ, ali bih želio da u klub donesem jedan značajniji trofej, koji bi naravno bio odličan u svrhu marketinga kluba i dodatnih prihoda.


Potpisali smo i ugovor sa proizvođačem opreme, 16.000 € na godišnjem nivou, nije mnogo novca, ali koristit će nam u planiranju troškova koji se za ovu godinu procjenjuju na oko 100.000 €.


 


http://i.imgur.com/lm9M7a8.jpg


 


Nisam imao mnogo vremena, za odmor, 10 dana u Dubrovniku mi je dobro došlo da napunim baterije, već sam morao sazvati prozivku, sa rekordnih 44 igrača u timu, neki su morali otići na posudbe, a konačno smo mogli mlade igrače fokusirati na razvoj i vratiti ih u omladinski pogon. Sama liga nije mnogo zahtjevnija od kantonalne, u prilog tome govori i činjenica da se smatramo trećim favoritima za osvajanje iste.


 


http://i.imgur.com/x2Fv9cy.jpg


 


Sa upravom je dogovorena borba za titulu, toliko sigurno možemo, a kadar nam je sasvim dovoljno i širok i kvalitetan da ozbiljno napadnemo istu, Ključ će svakako biti u pronalaženju dobre forme i dobrom startu prvenstva. Od napadača očekujem da igraju još bolje, Nikoli je pridružen Muris i nadam se da će bar jedan od njih (u idealnom slučaju obojica) eksplodirati i donijeti nam borbu za sami vrh.


Što se tiče protivnika, teško je komentarisati, ali Borac iz Jelaha ni u kom slučaju nije bolja ekipa od nas, njihova prednost su krilni igrači i golman, dok mi imamo našeg Abida, supertalentiranog juniora od kojeg će svakako zavisiti mnogo. Metalleghe je dosta jaka ekipa koja je nekim čudom ispala, imaju dosta igrača sa premijerligaškim iskustvom, nadajmo se da neće uspjeti dobro startati i umiješati se u borbu za vrh. Ostali timovi su u rangu nas, osim ovih posljednih 5-6 koji su nezgodni i ne smiju se podcijeniti jer će svakako gledati svaku priliku da nam "otkinu" koji bod.  Fudbal se ovdje bazira na dobroj realizaciji, odbrana je za nijansu bolja nego u kantonalnoj ligi, ekipa je balansirana, ali i dalje napadači vode glavnu riječ.


 


***


Što se priprema tiče, dobro su odrađene za moj ukus, obzirom da ih nisam vodio ja, već moj asistent, pokazali smo veliko poboljšanje i sa optimizmom ulazimo u sezonu pred nama.


 


http://i.imgur.com/AsJuXrc.jpg


 


U ligi sam izuzetno zadovoljan našim partijama, nemamo poraza kući, nažalost stigla su dva vezana u gostima, ali smo se od toga oporavili i stvorili mini seriju od 5 vezanih pobjeda, kup rješavamo rutinski, nadam se da ćemo izdržati do polusezone i uz kiks Ilijaša probati zasjesti na čelo tabele. Ne želim da "ureknem" ekipu, pohvalio sam momke za napor i obećao im 60 dana odmora ako na polusezoni budemo prvi, ali i sam sam iznenađen kako igramo, imamo i najveću posjećenost, 350 gledalaca u prosjeku, u kupu preko 600 što svakako govori dovoljno o interesu javnosti koji je pobudila ova ekipa.


 


http://i.imgur.com/GNpFRl1.jpg


 


Zaista, savladati glavnog favorita za titulu i iskoristiti njegov loš početak sezone da mu postignemo šest golova, slavilo se u svlačionici, morao sam da smirim momke i dokažem im da smo još daleko od uspjeha, nažalost, euforija nas je dovela do dva poraza, ali smo jakom mentalnom igrom došli nazad na pravi kolosijek.


 


http://i.imgur.com/nNZLfln.jpg


 


Ozbiljan klub traži i ozbiljne djelatnike, tako da smo krenuli u potragu za sportskim direktorom, ali nijedan nije želio da radi sa Vrbanjušom, valjda im je ispod časti. Znam da će doći trenutak kada će me preklinjati za to, a ja ću ih šutke odbiti, ali nema veze...


Svaki dan se zalažem na sjednicama da postanemo profesionalni klub, ali ko mene sluša, kažu da je moje da radim, da pustim njih da odlučuju, a ni sami ne znaju koliki bi to podstrek dalo igračima, sigurno bi počeli da igraju još 50% bolje, kako se u narodu kaže "melju po terenu"...


Imam i neki dojam da su se igrači uozbiljili, poštuju moje zabrane nargile i alkohola unutar 15 dana od svake utakmice, što će reći mogu konzumirati ta sredstva samo tokom pauze, i to zimske. Počeli su da se odvikavaju, svakako me to raduje, moramo usaditi zdrave navike u igrače, znam da postoji ono nešto u njima što ih tjera da igraju dobro, da ih primijete, da se osjete kao profesionalci, žive lagodno i tako dalje.


Ali šta da se radi u klubu gdje najbolji igrač zarađuje 250€ mjesečno i zadovoljan je sa tim. U ovoj ligi najlakše igrača "kupiš" tako što ga odvedeš u ćevabdžinicu da potpiše ugovor i častiš ga ćevapima. facepalm Mi kao ozbiljan projekat, po mišljenju većine, želimo izroniti iz toga i ići putem profesionalizma. 


 


Uvijek može više, jače i bolje-to je naš moto!  thumbup 


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/7MbBaov.jpg


 


Budim se...osjećam se nikad odmornije, otvaram oči i vidim mnogo ljudi koji zure u mene, zbunjen sam, šta se dešava, očito da nisam kući. Posljednje čega se sjećam jeste skijanje sa ekipom na Jahorini, htio sam da zajednički proslavimo prvo mjesto na polusezoni, nije mi se valjda nešto dogodilo? Pokušavam pričati, ali ne mogu, imam oksigensku masku na ustima. Neki proćelavi čovjek, čini se da je doktor ili tako nešto, gleda u mene, pokazuje mi da šutim i da se smirim. U trenu ne vidim više nikoga, vraća se doktor, stavlja mi one ljigave stvari na prsa, valjda mi mjeri puls. Čini se da je uredu, klima glavom sa osmijehom prema nekome, ne mogu da vidim jer ležim, nemam snage da ustanem. Skida mi masku i kateter, uz opasku "Ovo je dobro prošlo".


Čujete li me gospodine? Pokušavam nešto izustiti, ali to zvuči neartikulisano. "Ako me čujete, namignite". Odlično, to je mnogo bolje. Ako vam ne smeta, postavio bih vam par pitanja, ako je odgovor da zatvorite desno oko, a ako je ne, onda zatvorite lijevo.


Šta mislite koliko je vremena prošlo? 


Mjesec? Ne. 


Manje? Da.


Sedmica? Ne.


6 dana? Ne.


5 dana? Ne.


4 dana? Ne.


3 dana? Da.


 


Bojim se da ću vas morati razočarati, prošla su 3 mjeseca i 25 dana, da budem precizan, danas je 28.3. Sada je najbitnije da se odmorite, rano je da rješavate životne probleme. Vašoj porodici je prioritet da se oporavite, vjerujem da ćete već za dan ili dva moći komunicirati sa njima.


 


***


Sutradan me budi medicinska sestra, stigli igrači u posjetu. Vidim da su nasmijani, očito da im je drago što sam tu. Krenuli smo sa remijima u drugu polusezonu, valjda je to zato što sam im ispunio obećanje od 60 dana odmora pa se nisu stigli spremiti, odigrali samo dvije prijateljske:


 


http://i.imgur.com/wA069KC.jpg


 


Pravdali su se umorom i neuigranosti, ali meni nije bilo do toga da ih napadam ili im prijetim, jednostavno sam želio da im se zahvalim i da ih usmjerim za daljnje utakmice, dok se fizički ne vratim na klupu. Očekuje ih utakmica protiv Usore, polufinale kupa, morali smo odigrati kvalitetan presing i iskoristiti njihove mane u prekidima da ih nadigramo.


 


http://i.imgur.com/2HzZMxT.jpg?1


 


Sjajna i uvjerljiva pobjeda koja nas vodi u finale protiv Nemile, vrlo lagan protivnik koji nije za potcijeniti, ali smo po mom mišljenju dvije klase iznad njih.


Deset bodova prednosti, sedam utakmica je pred nama, prostom računicom nam trebaju 4 pobjede da osiguramo naslov. Najvažnije je ostati smiren i da se niko u ekipi ne povrijedi. Htio sam da budemo ustrajni i uputio sam svog pomoćnika u vođenje ekipe u ostatku sezone.


Rezultati govore za sebe, za mene je ostvario izuzetan posao i ispunio zacrtani cilj, što je ustvari i najbitnije:


 


http://i.imgur.com/XJfq0AN.jpg?1


 


http://i.imgur.com/qJmuAtf.jpg?1http://i.imgur.com/qJmuAtf.jpg?1


http://i.imgur.com/MCp36cV.jpg?1


 


 


Uspjeli smo celb  celb  celb , dupla kruna je osvojena, sjajan rezultat, ekspresno smo prošli kroz dva ranga i predstoji nam Prva liga FBiH kao posljednja stepenica pred Premijer ligu. Bili smo dominantni od prvog kola i neću pretjerati ako kažem da smo demonstrirali pravi timski duh.


Također osvajanje kupa nam je donijelo značajne prihode i sezona je završena sa 20.000€ u plusu.


 


http://i.imgur.com/7X1Um82.jpg?1


 


Preuzimanje nekog drugog kluba ne dolazi u obzir, ostalo nam je još samo malo i krećemo u pohod na Europu. Ali prije toga, nešto više o Prvoj Ligi FBiH. Neće biti lako jer ćemo biti jedna od 8 poluprofesionalnih ekipa, dakle postoji i 8 profesionalnih što je prvi susret naših igrača sa profesionalnim fudbalom, neki od njih su prije igrali profesionalno, ali većina nije. Novina za ovu sezonu jeste da imamo sve igrače pod ugovorom, dakle nijedan amaterski. Morat ćemo se ozbiljno pojačati ako mislimo ostvariti značajniji rezultat iako je promocija skoro nedostižna obzirom da u ovoj ligi postoje ekipe koje su premijerligaške kvalitete, što je još uvijek prevelik zalogaj za nas, adekvatna pojačanja i napredak se moraju vidjeti, bez obzira da li ostvarili promociju ove ili naredne sezone. Uprava je već krenula u potragu za pojačanjima, bivših premijerligaša i nadamo se da ćemo privući neka velika imena i veterane.


 


http://i.imgur.com/iZmsqaY.jpg?1


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://sportsport.ba/assets/images/sportsport_logo.gif


 


http://static.klix.ba/media/images/vijesti/140621017.3_mn.jpg


 


Nakon 5 godina: Sarajevski klubovi opet u Prvoj ligi Federacije!


 


Prava sportska priča stiže iz Sarajeva: Nakon 5 godina jedna sarajevska ekipa izborila je učešće u drugom nivou bosansko-hercegovačkog fudbala, Prvoj ligi Federacije. Punih 5 godina, još od ispadanja Famos Saška u sezoni 2011/12, glavni grad i kanton su bili bez predstavnika u ovoj ligi. Mnogi će reći da je to zato što Sarajevo već ima tri premijerligaša, ali to ne smije biti izgovor da se prestane ulagati u sport i vrijedno raditi.


Vrbanjuša je jedna pozitivna priča, ali da bi opstali u ovoj izuzetno teškoj i ponekad nepravednoj ligi, uprava će morati zasukati rukave i poći po starom receptu "dovođenje prekaljenih fudbalera sa premijerligaškim iskustvom". Ko zna, možda baš to ovoj mladoj ekipi pomogne da se izdigne iznad ostalih.


Slijedi i pregled lige:


 


FK GRADINA SREBRENIK- Od Gradine se u novoj sezoni očekuje mnogo, pogotovo na krilima Adija Adilovića, Edina Husića i ostalih. Prošle sezone na 6. mjestu, ova vrlo iskusna ekipa sa mnoštvom kvalitetnih fudbalera je prvi kandidat za plasman u viši rang. Nedostatak svježine im je veliki protivnik na tom putu.


 


FK ZVIJEZDA GRADAČAC- Iskusni premijerligaš drugu sezonu zaredom pokušava izboriti povratak u društvo najboljih. Nikola Banjac, Uroš Stojanov i Adam su imena koja se izdvajaju. Dobar start bi ih mogao lansirati jako visoko, zbog čega moraju krenuti silovito od prvog kola.


 


FK VITEZ- Ovogodišnji povratnik u federalnu ligu, ekipa Viteza, će svakako odmah probati izboriti povratak u društvo najboljih. Imajući na umu da ova ekipa nema velikih imena, već ekipu izuzetnih igrača koje krasi timska igra i ukomponovanost i činjenicu da se nikada nije desio ekspresni povratak u "premijerku", Vitežane očekuje težak zadatak, predvođeni Dinom Đurbuzovićem, neće posustajati u cilju da ga ispune.


 


MLADOST DOBOJ KAKANJ- Krug izrazitih favorita zaokružuje Mladost. Ekipa koja u svojim redovima ima plejadu igrača na posudbi iz premijerligaša, predvođena Emirom Plakalom i Adnanom Hreljom, koja je protekle dvije sezone završavala na trećem mjestu, ove sezone opet ima ambicije za sami vrh. Ali bez igračkih promjena u odnosu na prošlu, težak zadatak, izgleda da se uprava mlađeg kakanjskog prvoligaša pouzda u sazrijevanje igrača i uigranost.


 


ORAŠJE-  Dosta dobra ekipa, sa izrazitim napadačim potencijalom, tu su Blagojević, VIdojević, Mujić, Lončar i ostali. Domaći teren im je prednost, u gostima su do sada bili jako loši i moraju se boriti protiv te tradicije ako žele napasti vrh.


 


JEDINSTVO BIHAĆ-  Ekipa koja uvijek igra dobro, ali nikad ne izbori plasman dalje. Ove sezone nemaju neke velike ambicije, ali će pokušati iskoristiti svaki kiks protivnika za napredovanje na tabeli. Jedini malo poznatiji igrač je Vedad Jaganjac, bivši stoper Čelika. Bišćani se nadaju da će biti favoriti iz sjene u ovoj sezoni.


 


BOSNA VISOKO-  Dosta izbalansirana ekipa sa sjajnim omladinskim pogonom. Alem Plakalo i Dino Hasković su najbolji igrači, ali problem ekipe leži u činjenici da imaju samo 8 igrača pod profesionalnim ugovorom, što ih može kočiti u razvoju. Dosta dobar kolektiv, realne ambicije su im negdje između petog i osmog mjesta, u gornjoj polovici tabele.


 


BRATSTVO GRAČANICA-  Pored Trumića i Trkulje, ekipa Bratstva se oslanja većinom na igrače iz sopstvenog omladinskog pogona uz neke posuđene iz Slavije i Željezničara. Ekipa sa mnogo iskustva, profesionalnog nivoa, ali da li ova ekipa, koja nije spoj mladosti i iskustva već mladost uz tek 2-3 provjerena igrača, može do ičega više od sredine tabele?


 


IGMAN KONJIC- Ajdin Maksumić i Amar Burović su glavne zvijezde prvoligaša iz Konjica. Uz sjajne "Beštije" na tribinama i jako dobro vođenu ekipu, čini se da je nebo granica, ali primjetan je nedostatak uigranosti i iskustva, tako da je jako teško prognozirati plasman, može biti bilo gdje između 1. i 16. mjesta, mada bliže sredini tabele.


 


KRAJINA CAZIN- Klub koji, zanimljivo je istaći, ima 19-godišnjeg kapitena Asifa Čauševića. Krasi ih izvanredna timska igra, pokušavaju kompenzirati prosječnu kvalitetu sa odličnom koordinacijom na terenu. Tradicionalno nezgodna ekipa, može očekivati da se nađe na sredini tabele.


 


RADNIČKI LUKAVAC- Iako se radi o klubu sa velikom tradicijom i iskustvom igranja ove lige, ove sezone ne mogu očekivati puno od svojih ljubimaca, radi se o kombinaciji omladinskog pogona i nekih potrošenih igrača iz nižih rangova kako Srbije, tako i Bosne i Hercegovine. Siguran opstanak i plasman između 10. i 12. mjesta je njihova realnost.


 


 


VRBANJUŠA SARAJEVO-  Najveća nepoznanica prve lige jeste Vrbanjuša. Pogledom u njihov kadar da se zaključiti da pametno vode transfer politiku. U ovom prelaznom roku potrošili su velikih 12 hiljada eura na pojačanja, većinu od toga za mladog Vladimira Jurića, "čuda od djeteta" iz mostarske Lokomotive te na Olimpicovog igrača Kemala Salihagića, koji će sasvim sigurno ponuditi novu opciju njihovom napadu. Od ostalih izdvajamo Sulejmana Smajića, Acu Đokića, Mirka Vazgeca, Aldina Kahrimanovića, Nevresa Fejzića te Kenana Karađuza, mlade, ali i iskusne igrače kojima se dodatno ojačava odbrana i vezni red, obzirom na šta možemo reći da Vrbanjuša ima jednu od tri najbolje odbrane i drugog najboljeg golmana, no problem može ležati u napadu, da li će on biti dovoljno dobar da iskoristi napore obrane za rezultatsku prevagu? Ostaje da se vidi.


 


BRANITELJ RODOČ-MOSTAR- FOJNICA-FRANKOPAN SREBRENIK-KUPRES- Sve četiri ekipe su dječiji vrtići, bez ijednog igrača sa strane, posljednja tri su tek promovisani, nesvjesni kolika je razlika u kvaliteti između dva ranga. Bojim se da će biti kanta za napucavanje, želeći "otkinuti" pokoji bod većim klubovima, ali će se opet jako jako teško spasiti od ispadanja ukoliko ne bude radikalnih promjena.


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

Spuštamo zavjesu na još jednu polusezonu...


 


Nekako bi čovjek rekao da se više uspije ako se manje očekuje, da li je to do nedostatka pritiska ili fokusiranosti, ne znam, ali tako je bilo i sa nama. Nakon polusezone smo 4. sa 39 osvojenih bodova, samo 6 iza vodeće Krajine, da, Krajine iz Cazina, ko bi to očekivao?


Ali slavlje su mi pokvarili neki igrači, jer smo napravili grešku i potpisali Smajića, Fejzića i Karađuza na samo jednu godinu. I dok se Karađuz nije pretjerano pokazao i njegov gubitak neće mnogo značiti klubu, Smajić i Fejzić su drsko ušli u moju kancelariju i rekli da ne žele produžiti ugovor i da se ovdje ne osjećaju najbolje.


Hej, najbolji golman proklete lige sa 8 "clean sheetova" mi to kaže na polusezoni odigranoj kao iz snova. Golman koji spašava nemoguće, koji gine za svaku prokletu loptu. I njemu se ne igra.


Jednostavno.


Ne igra.


 


http://askmenanswers.com/images/sad-man-at-table-e1334796253967.jpg


 


I u momentu kada ne znam, da li sam šokiran ili tužan, prilazi Bejatović (novi asistent, o.p.a) i kaže: "Šefe, morali bismo se pojačati na krilnim pozicijama i u špicu ako planiramo nastaviti ovim tempom, skaut je već primijetio nekoliko interesantnih igrača".


"A koji su to igrači, Bejatoviću? "


"Skrenuo mi je pozornost na Feđu Dudića i Rejhana Poturovića."


"Ako se misliš šaliti sa mnom, bolje dođi neki drugi dan, danas zaista nisam raspoložen".


"Ne šalim se, šefe, evo pogledaj na tv".


Uze čovjek daljinski, upali FACE TV, kad tamo Feđa Dudić gostuje Marjanu na Vilsonovom.


 


http://i.imgur.com/lALmW6e.jpg


 


I pored standardne priče o karijeri, koja je zaista bogata, 34 godine rada, od Zagreba preko Brotnja, Travnika, Sarajeva, Želje, Slavije, može se reći da je proputovao čitavu BiH. 2009/10 je bio najbolji strijelac Premijer lige, otišao u Split da pregovara sa "Bilima", ali nije uspio. No, to me nije interesovalo, svaki poznavalac bh. lige zna ponešto o Dudiću, čovjek je jedna od ikona ove lige. Na samom kraju razgovora govori o tome da je bilo kontakta sa jednim federalnim prvoligašem, ali da nedostaje konkretna ponuda. Nazvao sam asistenta i u jednom dahu rekao:


"Samire, zovi Dudića da dođe, imamo ponudu za njega, 250 eura sedmično, uz po 50 za svaki gol i asistenciju."


Asistenta sam poslao da to riješi, dok sam ja putovao da vidim situaciju sa Poturovićem. Pomalo u strahu jer nikada nisam bio u Sandžaku/Raškoj ili kako ti već želiš.


Moram zaista reći da sam ostao impresioniran njegovim kvalitetama, ugovor je potpisan još u Novom Pazaru, stiže na zimske pripreme. Također, PRVI STRANAC U VRBANJUŠI IKAD! 


 


DUDIĆ


HASANHODŽIĆ


POTUROVIĆ


 


Sad moram i pripreme da isplaniram...


 


http://i.imgur.com/dW1udYJ.jpg


 


Relativno lagane pripreme nas čekaju, nisam htio premijerligaše kao protivnike da ne bi asistent pokvario atmosferu u ekipi sa svojim ludim rotacijama i taktičkim "provalama", već neke timove na kojima ćemo samo ostati u dobroj formi. Prva dva protivnika su malo teža, ali vidjet ćemo kako će to sve ići.


A što se lige tiče, igrali smo tako dobro, da nam je uprava ponudila da razmotrimo ciljeve, što smo i uradili:


 


http://i.imgur.com/QQCgawS.jpg


http://i.imgur.com/c4VxmBV.jpg


 


A kako smo to sve ostvarili:


 


http://i.imgur.com/gNKVEFA.jpg


 


Relativno loš start prvenstva je bio očekivan jer nismo bili adaptirani ni na nivo ni na stil igre koji se očekuje ovdje. Naravno tu je bila prisutna i određena doza straha od onoga što nas očekuje.


Prvo smo igrali sa protivnikom koji zna igrati na rezultat i koji je iskoristio našu zbunjenu igru da dođe do boda. Uslijedilo je moćno Orašje koje nas je ponizilo pred domaćom publikom i odnijelo puni plijen. Srećom, Frankopan je jako slaba ekipa i tu smo se vratili na pobjednički kolosijek uz laganu pobjedu nad Bratstvom koje smo itekako nadigrali oba puta ove sezone. Koliko je iznenađujući poraz od Bosne iz Visokog, toliko je iznenađujuća i pobjeda od 3-0 nad Mladosti. Portiv Zvijezde i Viteza je bilo izuzetno teško, ali iščupali smo bod Zvijezdi, dok smo od Đurbuzovića dobili pohvale za borbenost i taktičku postavku.


 


http://i.imgur.com/93UNIRQ.jpg


 


Nakon toga je uslijedio sjajan niz, prekinut prije svega od Krajine i Olimpica, ispadanje u drugom kolu kupa je po meni solidan rezultat, pogotovo ako se uzme da smo jedan gol bili daleko od plasmana u četvrtfinale. Bit će vremena i za to, ekipa se gradi polako. Pobjeda nad Orašjem mi je najdraža, sjajno sm oigrali kontranapade i profitirali iz jednog takvog, doduše autogolom, ali 3 boda su najbitnija. Sada moramo pametno iskoristiti pojačanja, ne gubiti bodove na slabim protivnicima i nadati se kiksu rivala. Ko zna, možda uspijemo i osvojiti prvo mjesto, gotovo iz ničega.


 


http://i.imgur.com/fzKtRno.jpg


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://sportsport.ba/assets/images/sportsport_logo.gif

 

http://www.zenica24sata.com/wp-content/uploads/2013/04/premijer-liga-telop-2-500x300.jpg

 

FK Vrbanjuša je najljepša sportska priča bh. fudbala: Nakon 19 godina ponovo u Premijer ligi!

 

Nakon 19 godina Fudbalski klub Vrbanjuša, na čelu sa mladim stručnjakom Kovacic Kingstonom osvojio je Prvu ligu Federacije BiH i plasirao se u najviši rang bh. fudbala.

Uzimajući u obzir osporavanje ove ekipe prije početka tekuće sezone i prognoze da će se boriti za opstanak, Vrbanjuša je po već ko zna koji put dokazala da je najjača kad se od nje najmanje očekuje. Titula je ostvarena suvereno, sa tri boda prednosti i identičnim međusobnim omjerom. No titula nije osvojena srećom, već strpljivim i predanim radom koji je rezultirao nizom od 18 utakmica bez poraza u ligaškom takmičenju (14 pobjeda i 4 remija).

 

http://i.imgur.com/VLi2SB5.jpg

 

Impresivno, mora se priznati, obzirom na kadar koji posjeduje Vrbanjuša, nema tu velikih imena, izuzmemo li možda Sulejmana Smajića i Armina Jazvina. Srce je prevladalo, kao i taktika mladog trenera koji je još jednom dokazao da je spreman za najviše uspjehe.

Izjava gospodina Kingstona nakon titule: "Presretni smo ovim uspjehom. Želim se zahvaliti svim navijačima, a i onima koji nas nisu podržavali, jer da njih nije bilo tu, sigurno ne bismo bili ovdje gdje smo sada. Predstoji nam težak period traženja pojačanja i uigravanja ekipe za izazove koje nudi Premijer liga. Lišeni smo usluga nekih od nosilaca naše igre u protekloj sezoni, jer su isti odlučili potražiti inostrani angažman ili smo im se morali zahvaliti na saradnji, nakon procjene da više ne mogu mnogo toga ponuditi našem timu. Ono što mogu otkriti jeste da smo dobili novog sponzora PEPSI, te da će se predstavljanje novih dresova dogoditi uskoro. Također, sponzor pokriva 15% budžeta za plate igrača (do sada <2%, o.p.a), tako da se možemo manje brinuti o finansijama i posvetiti radu i igri na terenu. Finansije nisu bajne, dugujemo 300.000 €, ali je uprava učinila svoj maksimum i ponudila nam 10.000€ za plate, što znači da možemo proširiti kapacitete za još šest hiljada eura i svakako moramo iskoristiti tu blagodat. Kladionice nas možda podcjenjuju, nama primarni cilj i jeste opstanak, ali ćemo sigurno iskoristiti svaku priliku da pomrsimo račune favoritima i dokopamo se svakog boda".

 

http://i.imgur.com/geOIRG3.jpg

 

Šampion Široki brani titulu osvojenu prošle sezone. Sa njima se sastajemo u prvom kolu lige, dok smo u kupu izvukli Kozaru iz Gradiške.

 

http://i.imgur.com/jPQF1Nd.jpg

 

 

Novi dresovi su predstavljeni na press-konferenciji. Mnoge pohvale za dizajn su pristigle od navijača i prisutnih novinara, dok je jedan čak i konstantovao "da Vrbanjuša ima najljepše dresove od sva četiri sarajevska premijerligaša". Da li će im biti sretna ostaje da se vidi:

 

 

http://i.imgur.com/HXggEuR.png

 

http://i.imgur.com/cvijj1P.png

 

http://i.imgur.com/bRDSTjG.png

 

 

 

Što se tiče transfera, očekivala nas je velika čistka. Uprava je konačno dogovorila PROFESIONALNI STATUS i mogli smo dovoditi igrače iz Srbije, Hrvatske i ostalih zemalja koji su odjednom postali mnogo zainteresovaniji, da li radi reputacije ili čega već.  :boks: 

Sadašnja situacija izgleda ovako:

 

http://i.imgur.com/XJRtn4A.jpg

 

Razočaran sam odlascima Vazgeca, Fejzića i ekipe, ali morali smo graditi dalje. Bit će još pojačanja, a dosadašnji posao je onaj sklopljen prije prve utakmice sa Širokim Brijegom. Krenimo redom:

 

STEFAN DRLJAČA

 

Mladi golman koji je u svojoj karijeri branio za Železnik iz Beograda i Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Dostojna zamjena Fejziću sa puno prostora za napredak. Nema mnogo nedostataka, osim brzine, dok je mentalno na nivou 30-godišnjaka što svakako koristi mnogo jednom ovakvom golmanu.

 

 

http://i.imgur.com/uAFULwx.jpg

 

 

 

ĐORĐE JOVANOVIĆ

 

Kvalitetan krilni igrač, koji je svoju karijeru gradio u mnogo klubova, počevši od Glasinca, preko Romanije, Drine iz Višegrada, Drine iz Zvornika, Veleža i drugih. Pristojno krilo koje će doprinijeti svojim iskustvom, brzinom i posebice ambivalentnošću.

 

 

http://i.imgur.com/ZxcNt0N.jpg

 

 

DAMIR TOSUNOVIĆ

 

Najiskusniji igrač u timu, fenomenalan napadač, klubovi u kojim je nastupao su Orašje, Sloboda, Laktaši, Zvijezda, Čelik, Rudar, Gradina, Vitez, tako da ima mnogo iskustva, a i dobro je procjenjen i sigurno će biti bitna karika, jer bi njegovi golovi mogli odlučivati i "spašavati" utakmice. Nadajmo se da će to i opravdati.

 

 

http://i.imgur.com/rXaU1DU.jpg

 

 

SRĐAN SAVIĆ

 

Ljubiteljima fudbala u BiH jako poznato ime, igrač koji se proslavio u Željezničaru, a prije toga je 6 sezona igrao za Radnik iz Bijeljine i tri za Zvijezdu iz Gradačca, dok je poslije toga proveo jednu sezonu u Karvini te po dvije u Zvijezdi, Mladosti iz Obarske i Mladosti iz Doboj Kaknja. Njegov kvalitet je neupitan, a da li će ga uspjeti u potpunosti pokazati, to ostaje da se vidi.

 

 

 

http://i.imgur.com/IasgJp8.jpg

 

 

 

STEFAN GRBOVIĆ

 

22-godišnji centralni vezni koji je čitavu karijeru "Partizanovo dijete" jer je igrao samo za Partizan i filijalu Teleoptik gdje je pružao odlične partije. Sada ćemo vidjeti kako će se snaći "preko Drine", od njega se očekuje da nosi vezni red, možda ipak malo previše za ovog mladića zbog neiskustva?

 

 

http://i.imgur.com/0CQnvdO.jpg

 

 

SRĐAN VITKOVIĆ

 

Solidni napadač koji je u karijeri nastupao za Sutjesko iz Foče, Famos iz Vojkovića te još neke klubove iz Republike Srpske, se smatra drugim izborom na napadačkoj opciji uz Salihagića i Dudića te će ove sezone ubilježiti mnogo minuta. Da li će biti uspješan, vidjet ćemo.

 

 

http://i.imgur.com/tREy1jj.jpg

 

 

Za kraj, pregled kadra za narednu sezonu:

 

 

http://i.imgur.com/iSe4cim.jpg

http://i.imgur.com/VrVSypH.jpg

 

Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

http://kkchampion.ba/portals/0/Novosti/sport033.jpg


 


Vrbanjuša: Od senzacije do razočarenja!


 


Mnogo se medijske pompe diglo oko ulaska Vrbanjuše u elitni razred bh. nogometa. Sjajna sezona "Lavova" je kulminirala sigurnim plasmanom u "premijerku", ali Kingstonov tim je razočarao u jesenjem dijelu prvenstva. Skupili su svega 9 bodova, uz čak 12 poraza i rekordni 41 primljeni gol, što je duplo više nego što je Vrbanjuša primila za čitavu proteklu sezonu! Ukoliko žele da opstanu morat će ozbiljno zasukati rukave i pronaći krivca za ovako loše partije, Očito je da su neki igrači tu predugo i da nemaju kvalitet za vrhunski nogomet, da je odbrana napravila mnogo propusta.


 


http://i.imgur.com/4IN7ZOE.jpg


 


Nebrojeno puta se desilo da Vrbanjuša povede sa jednim ili dva gola razlike, a potom uslijedi potpuni preokret, što se desilo protiv Leotara, Slobode, Željezničara i Olimpica. Igrači kao da unaprijed upišu sva tri boda, a na kraju ostanu bez ijednog i dovedu svoj tim u zaista nezavidnu poziciju.


 


http://i.imgur.com/ZTM5jGw.jpg


 


Ono što ipak raduje jesu igre u kupu BiH gdje se Vrbanjuša plasirala u četvrtinu finala gdje dočekuje Leotar, protivnik sa kojim sigurno može igrati i želi osvetu za nes(p)retni poraz u ligi na svom terenu.


 


http://i.imgur.com/FAea3XF.jpg


 


Dvomeč koji može spasiti sezonu, koja bi to tek senzacija bila da se Vrbanjuša upusti u borbu za Europu. Ali fokusiranje na samo kup može biti fatalno, drugoligaš koji igra Europu sigurno nije vizija ni Kingstona ni uprave kluba. Štednja mu se obila o glavu i to se vidi, nije potrošio skoro ništa na transfere i to ga zasigurno košta.


 


***


 


Ne znam šta da mislim o ovoj sezoni, nikada mi se nešto slično nije desilo. Toliki animozitet igrača prema dresu, jednostavno ne mogu da vjerujem koliko nesreće i loše atmosfere nas je dočekalo. Sreća prati hrabre, često se kaže, ako u toj poslovici ima imalo istine, onda je nismo ni zaslužili.


Podcijenio sam Premijer ligu, zaista jesam, tek 7 ili 8 naših igrača se snašlo u njoj, prije svega želim da pohvalim igrače koji su pristigli, svako pojačanje je bilo jako dobro, Vitković i Jovanović su dobili malo prilike za igru, ali su ih maksimalno iskoristili.


Moramo se riješiti nekih centralnih igrača, Đokić i Čurt su preslabi za ovu ligu, kao i Kovačević i Nikola koji su na posudbama, dok ni Dudić ne blista pretjerano. Želim rasnog napadača i po dva centralna vezna i dva beka, da ne igramo samo 3-5-2 već da možemo i kvalitetno rotirati.


Mladi Jurić pruža izvanredne partije, skaut mu daje svih 5 zvjezdica, sa samo 17 godina već igra za hrvatsku U19 i već je isplatio svojih 12.000€ sa odličnim perfomansama na terenu. Naravno, odmah je potpisan dvoipogodišnji ugovor sa opcijom produženja nakon 5 utakmica u sezoni isteka ugovora (što će se naravno i desiti :P). Nadajmo se da će doći do milionske prodaje uskoro, jer on neće još mnogo moći napredovati kod nas, nažalost, nemamo najbolje uslove radi nedostatka sredstava.


 


U klub su na posudbe još došli Milosavljević i Jovanović, koji su se pokazali solidno, mada je Jovanović mogao bolje iskoristiti svojih 7 utakmica nakon povrede prvog golmana, Drljače, ali šta je tu je.


Za ljeto već moramo tražiti besplatne igrače, uz neophodna pojačanja i nadati se najboljem.


 


Jedna iskrena poruka za igrače "Pi**a vam materina, igrajte pobogu, koji vam je k***c, kad treba uzimati bonuse svi stanete u red, a niko ne bi da se oznoji malo da bismo uspjeli"  :bljak:  :>( 


 


 


***


 


Kako brzo plane budžet za plate, čovjek se zaista iznenadi. Dovedeš par igrača i odjednom je sa -3000 došlo na +800€ sedmično. Nažalost, nismo uspjeli ispuniti sve ciljeve, htjeli smo dovesti još neke igrače, Govedaricu i Dialibu prije svega, koji su vanserijski igrači i za Sarajevo koje dominira ove sezone, a nekim čudom žele doći i kod nas. Ali najbitnije je da smo učvrstili konkurenciju i doveli provjerene igrače, imamo dva stranca na bekovskim pozicijama, oba po meni jako kvalitetna, Jefton je malo kvalitetniji. Sladojević odličan štoper, Prodanović izvrstan vezni igrač kao i Purić koji je igrao u Sarajevu.


 


http://i.imgur.com/KJdMops.jpg


 


Moramo se nadati da će nam pomoći u ostatku sezone, bilo bi lijepo osvojiti i kup iako nije imperativ, jer je najbitnije opstati i odatle graditi ekipu za dalje uspjehe koji će, siguran sam biti još bolji. Rasteritili smo ekipu nekih suvišnih igrača, dok definitivna čistka slijedi na proljeće.


 


Jefton


Purić


Collins


Sladojević


Prodanović


 


Još dvije ponude su pristigle, od klubova iz vrha, ali su naravno odbijene:


 


http://i.imgur.com/pzUfzzv.jpg


 


http://i.imgur.com/kxICDmL.jpg


 


Samo uz rad može se dalje i nema predaje do zadnje kapi krvi i znoja. Testirat ćemo novu 4-1-2-2-1 formaciju tokom priprema i nadamo se da će uroditi plodom. Sa krilima nismo igrali pune tri godine, možda to prevagne u teškoj polusezoni pred nama. 


Link to comment
Share on other sites

http://www.ibar.ba/wp-content/uploads/2012/08/189512_1004-psihijatrija_f.jpg


 


Završi se sezona, fizički smo zdravi, ali mentalno smo totalno "prolupali". Nije bilo lako boriti se za opstanak, pogotovo nakon samo 9 bodova, više sretnih nego spretnih u prvom dijelu sezone. Ali na polusezoni smo se pojačali, taktika je proradila i rezultati su se popravili, taman toliko da izborimo opstanak sa ukupno 29 bodova, mislim da mogu biti zadovoljan, 5 pobjeda, 5 remija i 3 poraza u drugom dijelu sezone.


Pokazali smo izvjesnu dozu karaktera, pogotovo protiv velikih timova. Samo mi je žao poraza na kraju, ali dobro, bili smo opušteni i nismo kapitalizirali nadmoć nad GOŠK-om. Svakako raduju odlični rezultati protiv timova iz Sarajeva.


A utakmica protiv Rudara je priča za sebe, ne mogu da vjerujem da je postavljen rekord lige, šteta poraza od 6-9.


 


Ali najbitniji dio dolazi kasnije, klub napreduje istim tempom kao prije...


 


http://i.imgur.com/XY0HPcA.jpg


 


 


Čak smo dobili i nagradu za najveće iznenađenje od saveza, što nam imponuje na neki način.


 


Vječiti rivali su dobro popravili moj bankovni račun, ali još se čeka prvi rasprodan stadion (2.000). Nadamo se da ćemo ga i dočekati u sezoni pred nama. Za sada smo zadovoljni najvećim procentom popunjenosti od svih klubova. 


Reputacija se nije mijenjala, što je dobro, jer se mogao desiti samo pad, za sada moramo raditi sa ovim što imamo, a siguran sam da možemo privući dobre igrače za narednu sezonu. 


Sarajevo i Široki se pomalo izdvajaju od konkurencije, ali i mi smo postali konkurentni iznenada.


 


Iako dugujemo 600.000€ bankama, to ne spriječava upravu da nam daje više novca svake godine, ovaj put 27.000€ što je tri puta više nego prije i već možemo računati na bolju sezonu ako ih pametno iskoristimo. :svakacast:


No, o pojačanjima ćemo u najavi iduće sezone, bit će dosta promjena u ekipi koje svakako moramo propratiti uigravanjem taktike, neuigrani smo lak plijen za klubove iz vrha.


 


http://i.imgur.com/bb4mHu3.jpg


 


Slider mi je skroz lijevo, može se pomjeriti do 14k p/w i 1 milion za transfere  thumbup 


 


Klubovi iz RS-a me i dalje proganjaju, dvije ponude od Borca i Slavije su pristigle, bilo ih je od GOŠK-a, Čelika, Slobode...


Još dobrih vijesti slijedi, tako da je skauting sve bolji i već pokrivamo čitavu Europu što je pohvalno i koristit će kad se reputacijski  podignemo, što se nadam da će biti uskoro:


 


http://i.imgur.com/q8J5VxS.jpg


 


Nikola, naš napadač koji je terorisao golmane u prve tri sezone, a proteklu je proveo Mrkonjić-Gradu nije više član našeg kluba, 75 utakmica, 48 golova i 20 asistencija, ali morali smo se oprostiti od njega.


Doviđenja legendo  :sesir: 


 


Ne želim predviđati iduću sezonu, ući ćemo entuzijastično, možemo mnogo učiniti ako se neke stvari poklope, ekipa je svedena na 18 igrača plus pojačanja, a sve ćete saznati uskoro.  thumbup 


Link to comment
Share on other sites

Hvala vam svima, puno bolje igramo i to se vidi, doveo sam neke kvalitetne igrače, jedan čak vrijedi 525k €, manje poznat, a kvalitetan. Sad smo sigurno u top 7-8 ekipa tako da je moguće sve od borbe za Europu do opstanka :P

Večeras pišem report.  thumbup

Link to comment
Share on other sites

Ljeto se završava, još se sumiraju utisci sa svjetskog prvenstva, prisjećamo se velike pobjede BiH nad Hrvatskom u drugom krugu SP u Rusiji i prolaza u 8 najboljih ekipa svijeta. Prepričavaju se crveni kartoni Bešića i Bunoze i pobjeda na penale, čitava nacija slavi. Kažu da samo Balkanci slave poraze, ali šta ćemo, takvi smo, živimo svoj život kako želimo.


 


SEZONA 2018/19


 


No, okrenimo se mi mojoj petoj sezoni u Vrbanjuši, sezoni kada apetiti rastu, pogotovo nakon promjene gotovo čitavog kadra u odnosu na prošlu sezonu. Ostalo nam je samo 18 igrača za koje sam procijenio da su dostojni najvišeg ranga, a u tim je pristiglo čak 10 novih, koji će nam pomoći da ostvarimo još veći kvalitet tima.


Odakle početi, od Kjosevskog, prvog golmana Želje u protekloj sezoni, Jamaka, povratnika u BiH ligu, Ajayia zvijezde Rijeke, sjajnog Alghoula, Krpića koji teroriše golmane svake sezone, Petrovića iz Kozare kao jednog od najboljih stopera...


Dugo smo tražili pojačanja, svakog od njih analizirali i procijenili da je ovih 10 upravo ono što nam treba. Nismo štedili, imali smo dovoljno za sve i nadam se da će svaki od njih opravdati ulogu koja mu se da.


 


http://i.imgur.com/wzzPOqU.jpg


 


Krenimo redom:


 


Vedran Kjosevski


 


Od njega se očekuje puno, iako ne planiram da će braniti sve utakmice, već da će braniti pola on, pola Drljača, potonji mnogo više u kupu, dok nam Kjosevski treba da smanji broj primljenih golova, što bi trebalo rezultovati i boljom pozicijom na tabeli. Dobar u prekidima, mada se loše pozicionira u ubačajima, jedan od najboljih golmana u ligi i njegovo je samo da se ne povrijedi.


 


Goodness Ajayi


 


Odlični Nigerijac se nekim čudom obreo u Srebreniku nakon što je odbačen iz planova Rijeke. U Gradini je bio najbolji igrač bez konkurencije i nadamo se da će konačno zasijati na nivou fudbala za koji je stvoren. Više će igrati napadača nego krilo, koje je rezervisano za neke druge igrače, prije svega Perišića, Tosunovića i Purića.


 


Sulejman Krpić


 


Topnik Zrinjskog je tu da bude prva opcija u napadu, a to povjerenje je već opravdao sa 7 golova u prvih 6 utakmica, sjajan učinak, nadam se da će tako i nastaviti, zašto ne i napasti titulu najboljeg strijelca lige?


 


Nermin Jamak


 


32-godišnji povratnik u bh. ligu iz Osijeka je tu da nam svojim iskustvom pripomogne u držanju veznog reda za šta je itekako sposoban. Tu će najvjerovatnije biti ovu i još narednu sezonu, ja ipak gledam klub dugoročno i on će lagano biti zamijenjen kako sezone budu tekle.


 


Bojan Kremenović


 


Stoper pristigao iz Bačke, prije svega tu da čini stoperski par sa Petrovićem, za sada sam itekako zadovoljan njegovim igrama i nadam se da se neće povrijediti, inače je pred njim još minimalno 5 sezona napretka, obzirom da su mu tek 22 godine što je malo za stopera.


 


Aleksandar Ilić


 


Treća opcija u napadu, 24-godišnji špic posjeduje velike kvalitete i tu je da uskoči ako je potrebna pomoć ili ako neko zbog povrede ili suspenzije ne može nastupiti. Prošle sezone bi bio prva opcija, sudeći po njegovim kvalitetama, ali ove sezone je tek treća, što je meni neka lična satisfakcija i dokaz dobrog razvoja i pravog puta kluba.


 


Muhamed Alghoul


 


22-godišnjak, pristigao iz Lokomotive, sposoban je činiti čuda u veznom redu, dosta je ofanzivan što ga čini idealnim protiv slabijih ekipa. Šteta da propada u Lokomotivi koja je sada drugoligaš, dok se kod nas može dosta bolje razvijati. Igrat će sigurno barem 20-25 utakmica i nije doveden da sjedi na klupi.


 


Ognjen Petrović


 


Prva stoperska opcija, što je i logično, obzirom da je izdvojeno čak 150.000 € za njegov angažman, solidan igrač, pravi lider na terenu i od njega će umnogome zavisiti broj primljenih golova i broj "clean sheetova" Drljače i Kjosevskog.


 


Marko Perišić


 


Čovjek vrijedi pola miliona eura, a angažovan je besplatno. Apsolutno dominira na terenu, prolazi kroz protivničke odbrane kao nož kroz puter. Igrač oko kojeg se gradi ekipa, ako mogu tako reći, apsolutno sam zadovoljan njegovim partijama do sada.


 


Lazar Đorđević


 


"Jadni" Lazar je tek treća opcija kao golman i svoju priliku će tiho čekati. Nadam se samo da to neće pogubno djelovati na njegov razvoj jer je još daleko od najboljih golmanskih godina, vjerovatno će otići na posudbu uz opciju povratka ako se nekome desi povreda.


 


http://sportsport.ba/assets/images/sportsport_logo.gif


 


http://www.bljesak.net/Thumb/322x218/adilovic-zeljeznicar.jpg


 


Željo ponižen od Vrbanjuše: Petarda na Koševu 2!


 


Šta se dešava sa najtrofejnijim bosansko-hercegovačkim klubom rijetki znaju. Ono što se zna jeste da su ovu sezonu otvorili katastrofalno i nakon 5 kola su posljednji na tabeli sa samo 1 osvojenim bodom. Seriji loših rezultata pridodao se onaj posljednji, ubjedljivi poraz u "malom" gradskom derbiju od Vrbanjuše, bilo je čak 5:1.


Furiozni start Vrbanjuše je značio da ovu utakmicu dočekuju u punom sastavu, na vrhuncu takmičarske forme i nisu razočarali, iako su smatrani tek blagim favoritima u ovom duelu, ponajviše zbog domaćeg terena.


 


Već u prvoj minuti šok za gostujuće navijače, Vrbanjuša dobiva penal koji sigurno koristi Tosunović. Ali, na poravnanje se nije trebalo dugo čekati, Alidin Hajdarović koristi asistenciju Adilovića i donosi poravnanje. Činilo se da je meč neizvjestan, poluprilike su sijevale na obje strane, ali nije bilo onih pravih. U 27. minuti start nad Adilovićem koristi trener domaćih da posavjetuje svoje izabranike. Savjeti su očito urodili plodom jer je Vrbanjuša za tri minute (Grbović 29. i Krpić 31.) stigla do čak dva gola prednosti. Erupcija oduševljenja na stadionu, gledaoci pred malim ekranima su imali šta vidjeti. No, Lavovi nisu tu stali, do poluvremena su bili jedini tim na terenu, konstano prijetili Antoloviću kojeg je izgleda pregazilo vrijeme.


 


I dok su popularni Manijaci očekivali da se njihov tim vrati u utakmicu, baš kao protekle sezone kada su stigli 3-1 na poluvremenu i došli do 3-3, to se ipak nije desilo. Sasvim nova postavka Vrbanjuše je iznenadila goste, te je prvo Grbović sjajnim udarcem u 61. minuti povisio na 4-1, da bi Krpić završio posao u 74. za konačnih


VRBANJUŠA-ŽELJEZNIČAR 5:1.  celb 


 


"Za svoje komentatorske karijere nisam prenosio utakmicu u kojoj je Željo bio ovoliko nemoćan" - Velid Spaho


"Jedino o čemu su razmišljali jeste kako da ponize protivnika, nisu htjeli stati" - Muhamed Konjić


 


 


U ligi smo sjajni i nisam ni u snovima mogao sanjati ovaj početak, samo bod od prvog mjesta nakon 6 odigranih utakmica uz dominantnu predstavu, sigurnu i lepršavu igru. Nadajmo se da će potrajati i da ćemo uspjeti konkurisati najboljima, vidjet ćemo do polusezone, ako svi ostanu zdravi i ne bude iznenađenja, sve je moguće.  thumbup 


 


http://i.imgur.com/fpRYJJS.jpg


 


http://i.imgur.com/jEbYola.jpg


Edited by staridedo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |