Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

We go down, we go up ..


Hes
 Share

Recommended Posts

Na početku, pozdrav za sve vas koji čitate ove retke.

Autora ovog teksta je spucala neka mamojebačka inspiracija da još jednom pokrene new game ove divne igrice zvane Football Manager ili vam ga Ef-Em, pa sam odlučio da priča novog sejva ostane negdje i zapisana.

 

Šta da očekujete? Ništa. Igrat' ću tako da se posvetim i najsitnijim detaljima, neki micro-managment rekli bismo. Pored toga, očekujte da se u ovoj temi trofeji neće iskazivati dvocifrenim brojevima, očekujte taktičke i transfer fejlove, poneku pobjedu, poraz a vala i remi, down-ove i up-ove (kao što sam naslov sugeriše).. nešto slično što viđamo u svakodnevnom životu. 'Real' igranje osobe koja je daleko od FM experta.

Takođe, očekujte masu nekih kvazianaliza i statistike kojom je autor zaluđen.

 

Ja se iskreno nadam da će vam se moj stil i pisanje svidjeti, te da ćete s vremena na vrijeme rado uletiti na ovu temu i pogledati šta se dešava. Volio bih čuti vaše komentare i kritike, bile one i pozitivne ili negativne, sugestije i savjete..

 

______________________________________________________________________

 

http://i.imgur.com/N5pCBSa.png

 

SC Freiburg

 

Na mjesto Christiana Streicha, nakon gotovo dvije decenije rada u klubu, dolazi 34-ogodišnjak, nekada poluprofesionalac u žnj ligama Njemačke.

 

Nagledali ste se svega, ali koji kurac sad izvodi uprava Frajburga..

 

http://i.imgur.com/wqoamdC.jpg

 

Potpisan jednogodišnji ugovor, nemam mnogo prostora za zajebanciju nego je bitno dokazati već prvu sezonu da znam šta radim.

 

Mediji predviđaju 14. mjesto, dakle tik iznad zone ispadanja dok su očekivanja uprave da završim u sigurnoj sredini tabele. Pored toga

 

http://i.imgur.com/VT8RuuR.jpg

 

Raduje me što klub raspolaže odličnim uvjetima za treninge kao i sjajnoj omladinskoj školi na što ću se svakako osloniti.

 

Još jedna bitna stvar je to da sam ukinuo transfere za prvi prijelazni rok. Dakle prvu polusezonu ću odigrati s onim što sam zatekao kad sam preuzeo ekipu. Tako ću valjda na najbolji način upoznati ekipu, a i neće biti onog majmunisanja na početku kad preuzmete ekipu i promijenite čitav squad.

 

U narednom periodu treba da:

- analiziram squad SC Freiburga

- pregledam staff, naštimam treninge

- kreiram i postavim prve taktičke zamisli

- vodim ekipu kroz sve pripremne utakmice i dobijem uvid s kim zaista imam posla

 

To bi bio skroman uvod. Trudit' ću se da na vrijeme pišem izvještaje kako bi bez previše naprezanja bili u toku s onim što se dešava. Svakako sugerišite na stvari koje vam se ne sviđaju ili u kojima griješim kako bih pisanje učinio što uspješnijim i ugodnijim za čitanje.

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Lijep početak Hes, očekivano od tebe. Pratim samo Željkovu karijeru na forumu, ali i ti si zaslužio moje praćenje, sviđa mi se stil pisanja, pratio sam te i prošle godine sa Arsenalom.

Želim ti puno sreće Hesonja, fin izbor kluba i da razvališ ovu igru. :)

Link to comment
Share on other sites

Volim kad ljudi prepoznaju dobru ligu kao sto je Bundesliga jednostavno koji god klub uzmes imas volje da igras,nazalost ja u Njemackoj samo Bayern mogu trenirati nemam duse druge ali sretno sa karijerom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nema straha,zna se ko je najbolji trenutno u Bundesligi,Europi pa i Svijetu. Ali siguran sam da ce Hes za par sezona prvo doci do Europe pa onda cak i osvojiti ligu ali prvo ih treba spasiti od ispadanja kao sto je slucaj trenutno :),na samoj su ivici druge lige.

 

http://img2.webme.com/pic/f/fcb-ascheberg/grupperotweis.gif

Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/N5pCBSa.png

 

Squad Review

 

U ovom postu analizirat ću sastav Freiburga koji me dočekao te je na meni da izvučem maksimum u trenutnoj situaciji.

 

Ovako to vidi moj asistent, Lars Voßler:

 

http://i.imgur.com/w067eJ5.jpg

 

Uopšteno gledano u poređenju s drugim ekipama Bundeslige to ovako izgleda:

 

http://i.imgur.com/bcHEc2v.jpg

 

http://i.imgur.com/fi92eHg.jpg

 

Kao što se da primjetiti, ova ekipa Freiburga je među najmlađima u ligi. U pojedinim stvarima spadamo u podrum Bundeske, dok su naprimjer radne navike i timski rad na visokom nivou. Teško je sada govoriti kakve rezultate očekivati, ako to bude borba za opstanak poželjnije je imati iskusne igrače koji se znaju nositi s tom vrstom pritiska.

 

Međutim, da ne bi došli u tu situaciju ja ću pokušati eksploatisati pozivine strane, entuzijazam i elan ovih mladića u cilju dobrih rezultata i dobre atmosfere oko kluba.

 

Goalkeepers:

 

Tri golmana od koji je jedan vrijedan pažnje. Oliver Baumann je 23-ogodišnjak, produk naše škole. Odlikuju ga refleksi i reakcije u situacijama '1na1', dok su mu intervencije 'u zraku' slaba strana. Definitivno je prva opcija na golu, a vjerujem da može biti samo još bolji. Druga dva golmana, Schwolow i Batz su godinu, odnosno dvije mlađi od Baumanna ali kvalitetom i potencijalom miljama iza, i iskreno se nadam kako neću imati potrebu posezati za njima.

 

Oliver Baumann

 

http://i.imgur.com/ShEbh2e.jpg

 

Defense:

 

http://i.imgur.com/IAzvbZy.jpg

 

Na prvi pogled odbrana ulijeva optimizam. Pozicija stopera je dobro popunjena. Fallou Diagne je prema procjeni asistenta najkvalitetniji među njima. 'Fairly Determined' Senegalac kojemu su najjača strana njegova brzina i eksplozivnost, ali ne kaska ni u drugim stvarima (Marking i Tackling po 15), dok mu je mana manjak koncentracije. Pored njega tu je dečko s najvećim potencijalom u ekipi i nada njemačkog fudbala, Matthias Ginter. Krase ga već sada vrlo dobre mentalne ocjene kao i igra u zraku dok mu brzina i nije jača strana, ali mislim da bi on i Diagne mogli činiti odličan stoperski duo.

Pored njih tu su još iskusni 33-ogodišnji Pavel Krmas te Immanuel Höhn, 21-ogodišnjak čiji kvaliteti ipak nisu u rangu Gintera.

 

Fallou Diagne

 

http://i.imgur.com/huLPWp7.jpg

 

Matthias Ginter

 

http://i.imgur.com/gke14ZU.jpg

 

Što se tiče bekova, ističe se Oliver Sorg, 23-ogodišnjak koji podjednako dobro igra uz obje aut linije i kojem je defanziva jača strana u odnosu na napadačke kvalitete. Pored njega na desnom beku je na raspoloaganju bosanskohercegovački reprezentativac, Mensur Mujdža. Na to mjesto može uskočiti i norveški reprezentativac, 21-ogodišnji Vegar Eggen Hedenstad. Pravi univerzalac koji pokriva puno pozicija s odličnim kvaliteta u igri prema naprijed. Na lijevoj strani pak jedino je (rekao bih prosječnom, ali nećemo nikog otipisivait unaprijed) Christan Günteru to prirodna pozicija.

 

Oliver Sorg

 

http://i.imgur.com/IVIu10D.jpg

 

Vegar Eggen Hedenstad

 

http://i.imgur.com/ZnFN14X.jpg

 

Midfield:

 

U defanzivnom dijelu ispred ostalih je novopridošlica Gelson Fernandes. 26-ogodišnjak koji dosada u svojoj karijeri izmjenjao pozamašan broj klubova. 2007. u transferu vrijednom 5.5M prelazi u ManCity da bi se tu zadržao dvije godine a zatim kreće seljakanje po mnogim klubovima i posudbama (Saint-Etienne, Chievo, Leicester, Udinese, Sporting, Sion), da bi eto ovo ljeto završio u Freiburgu. 'Professional', krase ga mentalne ocjene i ja se iskreno nadam kako će se pronaći ovdje i postati važan kotačić ove ekipe. Matthias Ginteru ova pozicija nije strana, a tu je još i Francis Coquelin, trenutno na posudbi iz Arsenala.

 

Gelson Fernades

 

http://i.imgur.com/tB6eWWr.jpg

 

U samom srcu naše sredine konce bi trebali vući Julian Schuster i Vladimir Darida. Schuster je radilica, igra u oba smjera i upravo bi on trebao uspostaviti balans između odbrane i napada, dok je Darida taj koji bi trebao više vući prema naprijed.

 

Julian Schuster

 

http://i.imgur.com/k6uK6U6.jpg

 

Vladimir Darida

 

http://i.imgur.com/eOyCKpG.jpg

 

Ako se pogleda u ofanzivni dio sredine terena, tijela nam ne fali, koja bih ja rado mijenjao za kvalitet kojim oskudijevamo. Tako su na poziciji AMCa momci poput Marca Terazzina ili Philippa Zulechnera, koji se ne ističu nekim Bogzna kvalitetom a ni potencijal nije da će vas ostaviti bez daha.

Na desnom krilu bih istakao Jonathana Schmida, Francuza koji je dugi niz godina član Freiburga i odlikuju ga fizičke predispozicije koje će nadam se znati iskoristiti. Imena poput Klausa, Freisa ili Zucka sumnjam da će vam nešto značiti, pa ako se uspiju nametnuti svojim igrama biće vremena i prostora da i njima posvetim par redova.

Na lijevom krilu jedini vrijedan spomena je opet dešnjak, Vaclav Pilar koji je član Wolfsburga a kod nas će na posudbi pokušati doći do izražaja.

 

Jonathan Schmid

 

http://i.imgur.com/HqwMIN6.jpg

 

Vaclav Pilar

 

http://i.imgur.com/hgE612m.jpg

 

Strikers:

 

http://i.imgur.com/ubfgpmc.jpg

 

Nimalo zavidna slika koja pokazuje kako je ovo vjerovatno najslabija karika ekipe i da će postizanje golova biti mukotrpan posao. Praktički bez pravog napadača, uglavnom su to igrači koji igraju krilne pozicije i mogu uskočiti na poziciju napadača. Mike Hanke je jedini kojemu je to primarna pozicija, može predstavljati pravu prijetnju iz zraka ali i nije baš blizak s pojmom 'Finishinga'. Pored njega tu je Admir Mehmedi, još jedan od igrača na posudbi kod nas.

 

Mike Hanke

 

http://i.imgur.com/P8ySZLf.jpg

 

Admir Mehmedi

 

http://i.imgur.com/N7IK2Ql.jpg

 

Zaključak bi bio da ekipa raspolaže određenim potencijalom, ali kako bi nedostatak tehničke kvalitete i upravo ta mladost mogli biti kobni.

 

Na kraju ovog posta još uvid u platnu strukturu:

 

http://i.imgur.com/KBsq3Tj.jpg

 

____________________________________________________________

 

To bi bilo to za ovaj put. Slobodno vrijeme nije baš resurs kojim raspolažem ovih dana pa će postovi biti kada uhvatim vremena, ali ipak ću gledati da to ne bude neki predug period. Do čitanja..

Edited by Hes
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |