Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

AS Monaco


Bole™
 Share

Recommended Posts

Najpametniji od svih tajkunskih nogometnih projekata. Uz jednu manu

 

http://www.totalsport.hr/images/ozujak2014/Kurzawa.jpg

Umjetno ojačane, obogaćene nogometne klubove često karakterizira izostanak suvislog planiranja.

 

Kao nadrogirane od silne količine ušpricanog kapitala, najčešće ruskoga ili arapskog porijekla, uprave novostasalih moćnika čine početničke pogreške: promašuju transfere i preplaćuju ih, gomilaju više zvijezda sličnih profila na nekima od pozicija, dok im na drugima ostaju kvalitetom posve nesrazmjerni nogometaši, žele instantni uspjeh pod svaku cijenu samo da bi udovoljili hirovima bogatog gazde.

 

Posljedice često budu tragikomične: od silnih promašenih ulaganja gazdi ostaju frustracije zbog izgubljenih milijuna, vodećim ljudima upravne strukture po pravilu predstoje otkazi, a od momčadi ostaju ruševine.

 

Roman Abramovič potrošio je tako milijardu nčega da bi došao do europskog naslova u trenucima kad ga više nije ni očekivao. Deset godina trebalo je bogatom Rusu da bi se opametio i počeo ulagati i graditi momčad pametnije. Manchester City do naslova prvaka Europe pa čak i Premierlige, barem sa sadašnjom postavom momčadi, neće doći (više) nikada. Projekti u Malagi i Mahačkali izgorjeli su poput kartonskih kulisa u akcijskim filmovima, a PSG je u samo dvjema punim godinama za pojačanja istresao 364 milijuna eura. Pastore (42 milijuna eura) je upropašten, Lavezzi (29 milijuna) nije dao ništa za golem novac, a sve se više čini će slično završiti i Lucas (40 milijuna). Svoj je trojici realna vrijednost pala dramatično.

 

Čak i igrači koji su Parižanima donijeli ono što su njihovi katarski vlasnici tražili, a to je trenutačan uspjeh, poput Thiaga Silve (42 milijuna) ili Zlatana Ibrahimovića (21 milijun), u godinama su kad je jedino izvjestan pad fizičke snage pa time i forme, dok njihova eventualna buduća prodaja donosi malo ili ništa.

 

Kad je pretkraj 2011. godine, u trenucima kad je klubu prijetilo ispadanje u treću ligu, AS Monaco preuzeo ruski mogul Dmitrij Ribolovljev, već su prvi potezi sugerirali da smo dobili moguće prvog pametnoga nogometnog tajkuna.

 

Uralac koji se obogatio na proizvodnji umjetnih gnojiva povjerio je vođenje kluba upravi u kojoj nema velikih imena, a prvo pravo pojačanje pristiglo u klub nije bila zvijezda na pragu 30-ih koja je došla odraditi ugovor života, već 18-godišnji Argentinac iz River Platea Lucas Ocampos, u tom trenutku jedan od najtalentiranijih krilnih veznjaka na svijetu. Došao je za 13 milijuna eura.

 

Za sezonu 2012/13, u kojoj je cilj bio izboriti povratak u Le Championnat, slagala se momčad od mladih i perspektivnih pojačanja, a ulagalo se paralelno i u B-momčad, iz koje je tek počeo pristizati izvanredan materijal.

 

S krajem sezone došlo je vrijeme za veliko trošenje. Klub iz Kneževine uložio je u pojačanja 178 milijuna eura. Klub iz Kneževine uložio je prošlog ljeta u pojačanja 178 milijuna eura. Financijski se poveo za primjerima svojih tajkuniziranih prethodnika. Planiranjem i biranjem igrača, međutim, napravljen je totalni zaokret.Financijski se poveo za primjerima svojih tajkuniziranih prethodnika. Planiranjem i biranjem igrača, međutim, napravljen je totalni zaokret. Dovedeni su skupi ali nepotrošeni igrači u najboljim godinama koji se u idućih godinu ili dvije još uvijek mogu prodati najmanje za jednak novac. To su Radamel Falcao (28 godina, 60 milijuna) i Joao Moutinho (27 godina, 25 milijuna), a pogotovo 22-godišnji James Rodriguez (45 milijuna).

 

Svi ostali ulazni transferi klubu jamče ili golem profit na prodaji u bližoj budućnosti, ili borbu za europske naslove. Oni u Francuskoj podrazumijevaju se.

 

Monaco je danas izvrsna kombinacija zdrave veteranske okosnice (Carvalho, Abidal, Toulalan...), zvijezda u zenitu karijere (Falcao, Moutinho...) i superpotentnih mladih nogometaša, kojih je momčad prepuna na svim pozicijama.

 

Uzmimo za primjer bekove. U 20-godišnjem Brazilcu Fabinhu (kojeg će klub ovog ljeta otkupiti od portugalskog Rio Avea) na desnoj, te 21-godišnjem Layvinu Kurzawi na lijevoj strani, Monaco ima par najboljih mladih bekova u Europi. Obojica su fizički moćni a tehnički iznimno verzirani, praktički vezni igrači na bočnim obrambenim pozicijama, što im omogućuje da se kvalitetno priključuju ofenzivnim akcijama. Neznatno stariji Kurzawa, za kojeg već sad interes pokazuje Manchester United, s bekovske je pozicije ove sezone zabio pet golova i tri puta asistirao.

 

Već sad na razini Fabinha i Kurzawe igraju redom senzacionalni mladi veznjaci poput Geoffreyja Kondogbije (21), Yannicka-Ferreire Carrasca (20), Lucasa Ocamposa (19) i, naravno, Jamesa Rodrigueza (22), a dolazi i novi val potencijalno izuzetnih mladića poput napadača Martiala (18), veznjaka Pija (20), braniča Tisseranda (21), Isimat-Mirina (22) i Borje Lopeza (20). Svi su pobrojani igrači, očekivano, bili ili jesu mladi reprezentativci svojih država.

 

S još nekoliko vrlo solidnih igrača u mladim godinama koji čine zdravu okosnicu kluba, kao što su napadači Riviere i Germain, Monaco izgleda daleko bolje posložen od PSG-a ili bilo kojega drugog kluba ranije spomenutog s izuzetkom Chelseaja.

 

Eventualno s jednim jakim vratarskim pojačanjem, premda 29-godišnji Hrvat Danijel Subašić brani relativno dobro, klubu širenje igračkog kadra praktički više nije potrebno, te prošloljetno ulaganje može postati jednokratno, a Monaco najbolji a najjeftiniji tajkunski projekt u povijesti nogometa.

 

Jedino što će klubu trebati, odnosno jedini ozbiljan feler od kojeg trenutačno pati, jest promjena trenera. Claudio Ranieri jedan je od rijetkih trenera koji je prokrstario mnogim velikim europskim klubovima a da nikad, baš nikad, nije osvojio naslov državnog prvaka. Problemi koje ove sezone momčad pokazuje u igri ponajprije su posljedica izostanka primjerenoga taktičkog drila. Talijan to ovoj vrlo potentnoj momčadi jednostavno ne može dati. Da može, momčad bi već ove sezone, unatoč činjenici da je novoformirana i stoga iznimno heterogena, ozbiljno ugrozila PSG-ovu obranu naslova. Ranieri je jedina prijetnja mogućoj stagnaciji vrlo obećavajuće momčadi i dovođenje sposobnog trenera preduvjet je ozbiljnijim aspiracijama.

 

Kad Talijan jednom ode, Monaco će dijeliti još jednu, zapravo sasvim nebitnu i krajnje zanemarivu, sličnost s majkom svih tajkunskih projekata, onim Abramovičevim u Chelseaju. I njega je, na trenerskoj klupi, otvorio Ranieri.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |