Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

We'll be dream team!


gospcoksa
 Share

Recommended Posts

http://www.dodaj.rs/f/e/3U/3tkeDqDb/download-7.jpg

„Ljetni raspust“ za nogometaše se bliži kraju. Igrači se vraćaju sa atraktivnih letnih destinacija na kojima su proveli odmore sa svojim bližnjim. Ja sam na odmoru još uvijek, biti ću još sedmicu, kada se vraćam svojim momcima. Trener sam U19 selekcije, tako da imam još vremena prije nego se vratim trenerskom poslu. Moje kolege, koje upravljaju prvim timom davno su završile svoj ljetni odmor. Oni su sada tamo, u kancelarijama, prave plan priprema za seniore, gdje se pripremiti za sezonu koga dovesti, ko više ne treba biti član kluba sa velikim ambicijama za budućnost, kakav je moj sigurno. Tek kada sve to završe, javit će mi koje su destinacije u opciji za vođenje mojih momaka na pripreme, pa ću tek onda i ja spakovati stvari i vratiti se u klub... Baš danas čitam u novinama o klubovima koji su imenovali nove trenere, pa neki ih zaista mijenjaju k'o čarape.

Kako je samo ne zahvalan posao trenera. Danas si heroj kluba, grada, države, već za pola godine si na cesti. No, eto i ja sam se odlučio ući u „trenerske vode“. Prije 2 godine sam krenuo sa „učenjem trenerskog posla“, što me je i dovelo u ovu zemlju, daleko od doma. Biti trener u BiH nije neki posao, pa sam preko nekih ljudi koje sam upoznao tokom karijere došao u Holandiju. Posljednji korak za dobijanje trenerske licence je stažiranje u klubu koji igra Europu. Nakon što sam dobio licencu, nadređeni i zaduženi za trenere u klubu su mi ponudila da i ostanem i vodim juniore. Svidio im se moj rad, pa su mi odlučili dati priliku. Ja sam je valjda iskoristio jer u protivnom danas ne bi bio ovdje. Sa juniorima sam osvojio titulu prvaka države i jednu titulu kupa Holandije. Puno je lakše biti trener juniora. Ne moraš razbijati glavu da li nekog pustiti ili dovesti. Tu su momci koji su prošli školu kluba i jednostavno su oni ti na koje računaš i od kojih trebaš napraviti što boljeg igrača koji će u budućnosti zaigrati za prvi tim. Jednog dana ću možda dobiti priliku biti trener prve ekipe, nekog kluba, pitam se da li bi se snašao ili bi postao jedan od 100 njih, koji nebi preživjeli ni pola godine.

 

 

 

 

 

http://www.dodaj.rs/f/f/qH/3BCv8gmu/download-2.jpg

 

Frank De Boer podnio ostavku

 

http://www.dodaj.rs/f/2L/ej/XFKe4FA/download-3.jpg

 

 

 

Španjolski časopis MARCA danas je objavila vijest da je bivši igrač Barcelone, 43-godišnji Frank De Boer podnio ostavku na mjestu trenera prvaka Holandije. Klub iz Amsterdama za 3 dana počinje pripreme za novu sezonu, a vijest o ostavci De Boera šokirala je sve u ovom klubu. De Boer je sa Ajaxom prošle sezone osvojio titulu u Holandiji.

Direktor Ajaxa, još jedan proslavljeni nogometaš Marc Overmars je potvrdio ovu vijest: „ Danas je bio zakazan sastanak uprave i trenera kluba na kojoj smo trebali donijeti posljednje odluke u vezi nove sezone. Frank je došao na sastanak i sve nas šokirao. Rekao je da zbog porodičnih problema više nije u stanju voditi naš klub. Zahvalio nam se na svemu i poželio nam sreću. Mi bi uradili sve da on ostane s nama i on bi sigurno, ali naravno, porodica je na prvom mjestu. Želimo mu sve najbolje, hvala mu za sve i kod nas je uvijek dobro došao“. Bivši igrač Barcelone i Arsenala je rekao kako nema puno vremena i da će se trener uskoro imenovati: „ Do početka priprema je vrlo malo vremena. Klub ne smije ispaštati i mi ćemo u ovoj sedmici imenovati novog trenera. Već jučer smo razgovarali o novom treneru, ali konačnu odluku ćemo donijeti u toku sedmice i tada će te biti informisani o kome je riječ.“

 

http://www.dodaj.rs/f/W/DJ/4OGkmMEz/download-5.jpg

 

Talentovani trener iz BIH postaje šef Amsterdamskog velikana?

http://www.dodaj.rs/f/30/Yx/4QBUGOvi/images.jpg

 

Nakon iznenadne vijesti o ostavci De Boera, koji zbog ličnih problema više neće biti trener Ajax-a, danas se pojavila informacija da će njegov nasljednik biti talentovani BiH trener, koji je prije 2 godine dobio trenersku licencu za koju je stažirao upravo u Ajaxu, nakon čega je dobio posao trenera juniora. Talentovani 37-godišnji BiH trener je sa juniorima osvojio Juniorsku ligu te Juniroski kup Holandije. Za svoj rad je dobio pohvale od strane i samog De Boera, ali i velikih imena Amsterdamskog kluba, današnjeg člana uprave Van der Sar-a te Kluiverta. Da li je ova vijest istinita saznat ćemo već u petak kada je klub iz Amsterdama i zakazao press na kojem će imenovati novog trenera. Ako se ova vijest obistini, biti će to još jedan sjajan uspjeh za BiH nogomet.

 

 

http://www.dodaj.rs/f/3/1Y/2A6rXtWj/download-6.jpg

 

37-year old BiH coach is new Ajax manager!

 

37-godišnji Husejnović je novi trener Ajaxa. Ova vijest danas je potvrđena na oficijalnoj stranici kluba, a talentovani BiH trener je danas i službeno predstavljen u prostorijama kluba, gdje je održao i konferenciju za novinare.

„ Ovo je najsretniji dan u mom životu. Nikada nisam ni sanjao da ću jednog dana biti trener nekog velikog klub. Prije 2 godine sam stigao u Ajax, gdje sam stažirao da bih dobio pro licencu, nakon čega sam dobio ponudu da vodim juniorski tim, što sam naravno,bez razmišljanja, prihvatio. Voditi i juniroski tim ovog tima je veliki uspjeh, ali postati trener prvog tima je ostvarenje sna. Lično se poznajem sa većinom igrača. Dosta sam vremena provodio i sa De Boerom, koji mi je veliki prijatelj. Ovo je sigurno veliki izazov za svakog trenera, a za mene, kao mladog trenera još veći. Uradit ću sve da me Amsterdam zapamti kao dobrog trenera. Što se tiče mojih pomoćnika, oni će naravno ostati, svi do jednog, a na igračkom kadru ćemo zajedno raditi. Politika kluba se zna, ja ću pokušati dovesti nekoliko pojačanja, ali i u prvi tim uvesti neke juniore koje sam trenirao 2 godine i o kojima znam gotovo sve“. Husejnović će pripreme za novu sezonu početi sutra, za kada je zakazan prvi trening i upoznavanje sa ekipom.

 

Ne vezano za uvod, je li mi neko može reći neki od načina za ubacivanje slika, jer ovako mi slike izgledaju dosta male?!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dobre su veličine, ne trebaju biti veće jer će samo povećati veličinu posta, a to nema potrebe thumbup

 

Da bacim komentar na početak. Dobro si počeo ovo, ali mi se više čini da će biti priča ili ćeš ipak raditi karijeru? Jedva čekam vidjeti kako ćeš igrati, nadam se da ćeš nastaviti gdje je Ajax stao, da ne dovodiš strance i imaš najbolju školu nogometa :)

Link to comment
Share on other sites

Dobre su veličine, ne trebaju biti veće jer će samo povećati veličinu posta, a to nema potrebe thumbup

 

Da bacim komentar na početak. Dobro si počeo ovo, ali mi se više čini da će biti priča ili ćeš ipak raditi karijeru? Jedva čekam vidjeti kako ćeš igrati, nadam se da ćeš nastaviti gdje je Ajax stao, da ne dovodiš strance i imaš najbolju školu nogometa :)

Da budem iskren, baš i ne znam razliku između tog facepalm Vidjet ćeš, doveo sam neke igrače al mlade, gdje mi je trebalo.

Slažem se sa Madriem, ako ne budeš koristio mlade Ajaxovce, karijera možda neće naići na simpatiranje ostalih članova. Sretno

Koristio sam i njih i hoću a neke sam i doveo al mlade isključivo. Hvala :)
Link to comment
Share on other sites

Ne mora to nužno bit 100% nizozemski Ajax, nemojte ograničavati dečka u startu. Ako se ne varam kad su zadnji put bili prvaci Europe bili su tu Kanu i Finidi iz Nigerije i Litmanen, Al opet ne pretjerivat, neka stranci budu šlag na torti il tako nešto.

Sretno sa karijereom. thumbup

Link to comment
Share on other sites

Ne mora to nužno bit 100% nizozemski Ajax, nemojte ograničavati dečka u startu. Ako se ne varam kad su zadnji put bili prvaci Europe bili su tu Kanu i Finidi iz Nigerije i Litmanen, Al opet ne pretjerivat, neka stranci budu šlag na torti il tako nešto.

Sretno sa karijereom. thumbup

Trudit ću se da dajem šansu mladim iz naše škole, ali i dovesti "ne holanđane" koji su mladi i imaju talenta.

Hvala :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/3/1Y/2A6rXtWj/1/download-6.jpg

 

Završene pripreme za novu sezonu!

 

http://www.dodaj.rs/f/17/jK/o2NIR42/images-3.jpg

 

Pošto sam došao 20-ak dana prije prve zvanične utakmice u super kupu protiv AZ-a odlučio sam odigrati jednu utakmicu i Amsterdam kup, a preostalo vrijeme prije početka sezone iskoristiti kako bi se fizički dobro pripremili. Newcastle smo pobijedili sa 1:0, a u okviru Amsterdam kupa izgubili od Schalke-a i Southamptona.

 

http://www.dodaj.rs/f/3F/iv/4AVqyuTB/eq.jpg

 

Na pripremnim utakmicama sam dao šansu pretežno onim igračima za koje sam se dvoumio da li da ostanu ili da odu, te juniorima koje sam pozvao u prvi tim. Odlučio sam prodati 5 i dovesti 5 igrača. Plan mi je da u ovoj prvoj sezoni dovedem igrače na ona mjesta gdje postoje rupe, a da u narednim sezonama više uvodim mlade uz eventualno 1-2 pojačanja.

Igrači koji su otišli:

Niclas Moisander to Dnipro 5M€

Eyong Enoh to Hull City 3.7M€

Lasse Schone to Norwich 5.5M€

Daley Blind to Newcastle 6M€

Lucas Andersen to Bayern.M 7.5M€

 

Najviše žalim za ovom dvojicom na kraju. Za Blinda nisam bio siguran da li mi može odigrati dobro (zapravo, pravo sam se sjebo) a Andersen je nakon što sam odbio prvu ponudu bio ne zadovoljan i želio je preći u Bayern.

Nekoliko igrača je otišlo na posudbu da bi steklo iskustvo igranja za prvi tim.

 

Nova lica na Amsterdam Areni:

http://www.dodaj.rs/t/1c/11U/2cDFbgEq/download-9.jpghttp://www.dodaj.rs/f/15/u2/2i6bhxQb/images-5.jpghttp://www.dodaj.rs/f/1o/iG/4JBGZXTk/images-4.jpg

http://www.dodaj.rs/f/C/MG/4jauu3ds/download-8.jpghttp://www.dodaj.rs/f/1l/d7/11a6JBBw/1/qewqr.jpg

 

Gabriel Iancu 7M€, Pugliese 750k, Kacaniklic 7.5M€, Antonelli 1.7M€ i Carrillo 3M€

Moram Vam reći da sam zadovoljan ovim igračima. Pugliese-a su tražili Barcelona, Arsenal i Inter i drago mi je što je došao u Ajax, no sve u svoje vrijeme.

 

 

DUTCH SUPER CUP

 

U finalu super kupa Holandije igrali smo protiv osvajača kupa AZ Alkmar-a.

Moja prva zvanična utakmica na klupi Ajaxa. Veliki pritisak jer smo favoriti, a ako ima išta šta ne želim, to je sigurno poraz u prvoj utakmici za prvi trofej u trenerskoj karijeri.

Ipak, momci su se potrudili da do toga ne dođe, ali su se potrudili da se više od 2 sata borim sa srčanim udarom!

Sjajno smo igrali. Na terenu smo izgledali sjajno. Imali smo kontrolu nad igrom i posjed lopte, sve je bilo savršeno, pa smo na poluvrijeme otišli sa vodstvom od 2-0. Bojan je pogodio u 16-oj, a kapiten Siem De Jong u 45-oj minuti. No zato slijedi drugo poluvrijeme i šok koji su mi priredili moji igrači. U 59 minuti 1-2 gol primamo iz kornera, a zatim u 91 min slobodan udarac na 30m, šut, Vermeer kratko odbija i Johanson pogađa za 2-2. Gol na dušu Vermeera, definitivno. Produžeci, 105 minut Poulsen dobija drugi žuti. Najiskusniji i jedini preko 30 godina u ekipi, u ovakvoj utakmici u 105 minutu dobija crveni...? Rezultat i dalje isti. 111 min, povreda Victor Fischer-a, a pošto su sve 3 izmjene izvršene zadnjih 10 minuta sa 2 igrača manje. Srećom, lavovi koji su ostali, izborili su penale, gdje smo pobijedili sa 7-6.

 

Prvi trofej na klupi Ajaxa!

 

http://www.dodaj.rs/f/2H/qP/3AGev0d8/download-10.jpg

Link to comment
Share on other sites

AUGUST

 

Prve utakmice u ligi. Zadovoljan sam početkom sezone. Iako, mogli smo pobijediti i Ado Den Haag, da ponovno naš golman nije zasrao i dao loptu domaćem igraču da je u 88 minuti sa 20m pošalje u prazan go. vermeeru, sinee! facepalm

 

g8po.png

 

Igramo poprilično lijepo, atraktivno, uglavnom smo mi ti koji dominiramo ali ono što moramo popraviti jeste odbrana jer primamo puno golova iz malo prilika koje nam protivnik napravi. U prvim ovosezonskim utakmicama dobre partije su pružili Bojan, Denswil te mladi Castillion, kojeg sam prekomandovao u prvi tim, te pogodio prvijenac u utakmici protiv Vitesse-a.

0hhk.jpgGeoffrey Castillion

 

 

LIGA PRVAKA

xaxx.jpg

 

Izvlačenje grupa LP, u kojoj smo željeli proći grupnu fazu, ali bubnjevi nam nisu bili nakolonjeni. Nisam imao sreće te smo izvuli veoma tešku grupu.

 

GRUPA C:

PSG

MANCHESTER UNITED

AJAX

KOPENHAGEN

 

 

Nakon što smo saznali protivnike, bili smo realni, mi trenutno ne možemo parirati velikom Unitedu i prebogatom PSG-u, pa smo za cilj postavili EL, tj.3 mjesto u ovoj grupi.

 

Do kraja polusezone imamo još 3 utakmice, pa sljedeći report cijele polusezone ide kada i njih završimo.

Link to comment
Share on other sites

Happy new year!

 

http://www.dodaj.rs/f/30/Yx/4QBUGOvi/1/images.jpg

 

2013.godina je već iza nas. Prošlo je 5 mjeseci od kako sam sjeo na klupu prvog tima Ajaxa. Već sam se privikao na posao trenera prvog tima jednog velikana kakav je Ajax. Polusezona je završena. Kada se sagleda moj rad u proteklih 5 mjeseci ja baš i ne mogu biti zadovoljan. Ispali smo u 4 kolu DUTCH CUP-a, proljeće ćemo dočekati u Europa Ligi jer smo završili 3 u grupi C, iza Man.Utd i Psg-a a u ligi smo na 4.mjestu, 6 bodova iza Feyenord-a, koji je će prezimiti na prvom mjestu.

 

 

tcxe.png

 

 

bb58.jpg

 

Marc Overmars: Zadovoljni smo viđenim!

b4b4.jpg

 

Za klupsku TV danas je interviju dao direktor Ajaxa Marc Overmars. Proslavljeni igrač i današnji direktor holandskog velikana je dao svoje viđenje o prvoj polusezoni, cjelokupnim radom kluba kao i radom njihovog novog trenera.

„Politika našeg kluba jeste da se ekipa zasniva na mladim igračima, onim koji su prošli našu školu nogometa ali i talenata koje dovedemo iz drugih klubova. Cilj nam je vratiti Ajax na staze trofeja i uspjeha, kako u Holandiji tako i u Evropi. Iako smo ispali iz kupa i LP, i dalje imamo šansu u Europa ligi, kao i u domaćem prvenstvu. Husejnović je iznenada dobio posao i za sada smo zadovoljni njegovim radom. Ne razmišljamo o njegovoj zamjeni, on je ugovorom vezan do ljeta 2014 a ako sve bude išlo kako treba produžit ćemo saradnju sa našim trenerom.“

 

 

 

vs4r.jpg

 

Bergkamp: Vratit ćemo trofeje u Amsterdam

 

v7zi.jpg

 

 

Jedan od pomoćnika Husejnovića na klupi Ajaxa, proslavljeni igrač Arsenala, Dennis Bergkamp, izjavio je za medije da će ove zime u Ajaxu biti prometno što se tiče igračkog kadra.

„ Moje kolege i ja smo dosta razgovarali o budućem radu i potezima koje trebamo napraviti. Ukoliko uspijemo postići dogovore, dovest ćemo 1 ili 2 pojačanja na onim mjestima gdje nismo zadovoljni u mjesecima iza nas. Također ćemo i razgovarati sa nekoliko naših igrača i zajedno donijeti odluku o njihovoj budućnosti. I dalje radimo na usavršavanju našeg stila igre i dovođenju pravih igrača na kojima će se zasnivati igra. U Ajaxu će se desiti promjene koje će, nadamo se, donijeti bolje rezultate. Želimo vratiti trofeje u Amsterdam i mislim da je Husejnović pravi čovjek za to.“

 

v6en.jpg

 

VERMEER NA IZLAZNIM VRATIMA AJAXA!?

 

04lu.jpg

 

27-godišnji golman Ajaxa Vermeer ove sezone se našao na udaru kritika javnosti u Holandiji. Vermeer je bio prva opcija na golu Ajaxa, ali je imao veliki broj grešaka te je u 15 utakmica mrežu uspio sačuvati samo 4 puta, te je napravio nekoliko amaterskih greški koje su Ajaxu uzele važne bodove u borbi za titulu. Vermeer je „dijete Ajaxa“ te se u klubu nalazi od svoje 17 godine. Da li će nakon 10 godina napustiti Amstedam Arenu, ostaje nam da vidimo u danima koji dolaze.

 

 

vs4r.jpg

 

Vermeer i Sigborsson napustili Ajax

 

Nakon što se u posljednjih nekoliko dana špekulisalo o mogućem odlasku golmana Vermeer-a, danas je to i zvanično potvrđeno. 27-godišnji holanđanin, koji je cijelu dosadašanju karijeru proveo braneći boje Amsterdamskog diva, od danas više nije član Ajaxa. Ajax je prihvatio ponudu QPR-a, koji je ponudio 5M€ za usluge Vermeera. Vermeer je danas obavio ljekarske preglede, te će sutra i zvanično biti predstavljen kao novi igrač Engleskog premijerligaša.

 

qaei.jpg

 

Još jedan igrač više neće braniti boje Ajaxa. 24-godišnji napadač Islanda Kolbeinn Sigborsson je potpisao 4-godišnji ugovor sa Freiburgom. Cijena transfera nije poznata, a prema ne zvaničnim informacija Freiburg će na račun Ajaxa uplatiti nešto više od 5M€. Islanđanin ove sezone nije imao sreće sa ozljedama, pa je za Ajax ove sezone odigrao samo 7 utakmica te pogodio 2 puta. Zbog povreda i pada forme, Sigborsson nije bio prva opcija u planovima BiH trenera, te se to smatra kao jedan od osnovnih razloga njegovog odlaska iz kluba.

 

 

 

8vcp.jpg

 

Ajax imenovao Vermeerovog nasljednika

 

vuuz.jpg

 

Nakon što je prije nekoliko dana i zvanično potvrđeno da je Vermeer novi golman QPR-a, danas je predstavljen i njegov nasljednik. Novi golman Ajaxa je 27-godišnji Vicente Guiata, sada već bivši golman Valencije. Guiata je sa Ajaxom potpisao 3-godišnji ugovor, a cijena transfera iznosi 6M€.

„ Moj agent je bio u kontaktu sa čelnicima Ajaxa već duže vrijeme, ali formalna ponuda je došla tek prošle sedmice. Drago mi je što ću postati golman Ajaxa i biti član ekipe koja želi trofeje. Želim se zahvaliti svima u Valenciji na dosadašnjoj suradnji. Tu sam počeo svoju karijeru i oni su zaslužni za sav moj uspjeh. Odlučio sam da je došlo vrijeme za nove izazove i borbu za trofeje, što u Valensiji nisam imao.“ – rekao je Guiata za klupsku TV.

Španski golman će zadužiti dres sa brojem 1 i vjerovatno i biti prvi izbor na golu Ajaxa uz Cilliesena koji je ove sezone povremeno dobijao priliku, kao zamjena za Vermeera.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije ti baš dobro pisati puno reporta ovako, netko ne stigne komentirati i slično. Najbolje ti je kao što je rekao Reus, tri reporta po sezoni, znači na početku gdje ćeš obuhvatiti pripremne tekme i transfere(i 3-4 tekme u početku sezone), zatim polusezona i onda na kraju kraj sezone.

 

Da bacim komentar na karijeru, možda će biti malo pregrub, ali moram s obzirom da sam i sam igrao sa njima, pisao karijere i slično. Ne sviđa mi se transfer politika jer sam očekivao nešto potpuno drugačije. Prodao si nekoliko igrača koji su ''dijete'' kluba(Blind, Andersen, Enoh, Moisander...) i ne bih smio tek tako pustiti ih, pa makar dobivao astronomske ponude. Zatim si doveo nekoliko igrača koji nemaju veze sa Ajaxomov politikom i tu si već utrošio puno novaca za razliku od toga kako oni zapravo rade.

 

Mislio sam u početku da će ovo biti zanimljivo, ja ću pratiti i komentirati, ali izbio si mi onu draž kluba s kojim igraš, ne znam za tebe ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |